Sunteți pe pagina 1din 14

Analize medicale

Valori normale si interpretare pentru cele mai frecvente analize medicale


ATENTIE! Valorile normale afisate mai jos sunt orientative

Plasma Plasma este parte lichida a sangelui in care se scalda celulele sanguine. Valori normale: - apa: 46-47% - substante organice si anorganice: 8-9% Elemente figurate - Valori normale: Eritrocite F: 4.200.000-5.000.000 /mm 3 B: 4.500.000-5.500.000 /mm 3 Copil la nastere: 4.500.000-6.000.000 /mm 3 5.000-8.000 /mm 3

Leucocite

Granulocit NeutrofileSegmentate 2.500-5.500 /mm 3 e Nesegmentate 50-250 /mm 3

Euzinofile 100-200 /mm 3 Bazofile 20-40 /mm 3 Limfocite 1.200-2.400 /mm 3 Monocite 300-640 /mm 3 Trombocite 150.000-300.000 /mm 3 Elemente figurate - Variatii ale valorilor normale Leucocite Cresteri fiziologice Scaderi patologice Cresteri patologice normale - febra tifoida si febra - boli infectioase microbiene - stari de stres paratifoida mai putin n febra tifoida si febra paratifoida - gravidii - unele boli infectioase: gripa, - dupa necroza tisulara - dupa efort fizic intens rujeola, rubeola, - infarct hepatita acuta - emotii puternice

- n tratament cu doze - boli ale organelor mari de corticosteroizi hematopoetice - n injenctii cu adrenalina - septicemii - boala de iradiatie

- tumori

- dupa interventii chirurgica - dupa hemoragii mari - hemoliza - uremie crescuta - coma diabetica

- n timpul acceselor de guta Limfocite Scaderi patologice ? sub influenta hormonilor glucocorticoizi ? sindrom Cushing ? uremia crescuta ? boala Hodgking Neutrofile Scaderi patologice ? infectii bacteriene (febra tifoida sI febra paratifoida) ? infectii virale ? infectii fungice sau parazitare ? intoxicatii medicamentoase Euzinofile Scaderi patologice ? stari de stres ? dupa un tratament cu corticosteroizi ? n prima faza a infectiei acute Cresteri patologice ? o crestere >5% indica parazitoze ? boli alergice ? leziuni maligne ale tesutului

n leucemie (15.000-150.000 Cresteri patologice ? unele boli cronice: TBC, sifilis ? unele infectii virale ? unele infectii bacteriene (tuse convulsiva) ? leucemie limfatica cronica ? limfoame maligne Cresteri patologice ? infectii generale si locale ? tumori maligne ? leucemie granulocitara cronica ? intoxicatii

hematopoetic

? leziuni dermatologice distructive. Bazofile Cresteri patologice ? boli alergice ? leziuni infectioase (rujeola, rubeola, sinuzite cronice) ? boli mieloproliferative cronice ? leucemie granulocitara cronica ? policitemie vera. Monocite Cresteri patologice ? boli alergice ? leziuni infectioase (rujeola, rubeola, sinuzite cronice) ? boli mieloproliferative cronice ? leucemie granulocitara cronica Trombocit Scaderi patologice e ? geneza deficitara sau liza crescuta n splina cu distrugeri exagerate cu factori infectiosi ? soc anafilactic ? stari de defibrilare intravasculara ? diferite leziuni medulare ? policitemie vera. Cresteri patologice ? dupa hemoragii acute ? dupa splenectocmie ? dupa interventii chirurgicale ? cancere viscerale ? hiperadrenalism ? atrofie splenica

? metastaze medulare ? anemie pernicioasa hemolitica ? purpura trombocitopenica (scaderi sub 50.000 trombocite /mm 3 )

EXAMENE HEMATOLOGICE
Hematocrit Def.: Marime a volumului ocupat de globulele rosii ntr-o proba de snge n raport cu volumul probei, exprimata n procente Valori normale B: 42-48% F: 40-43% Hemoglobina Valori normale B: 13-17 g/100 mL F: 11-15 g/100 mL

VSH (VSE) Def.: Viteza de sedimentare a hematiilor (viteza de sedimentare a eritrocitelor) = Viteza cu care globulele rosii se separa de plasma sanguina si se depun la fundul tubului asezat n pozitie verticala Valori normale la o B: 1-10 la doua 7-15 mm ora mm ore F: 2-12 12-20 mm mm

Cresteri patologice ? boli infectioase ? boli inflamatorii (ex. tuberculoza activa, reumatism poliarticular acut) ? septicemii ? leucoze ? mielom ? boala Hodgkin - neoplasm al ganglionilor limfatici ? nefroze ? boli de colagen Timp de sngerare (TS)

Scaderi patologice ? boli alergice ? hepatita epidemica Cresteri fiziologice normale ? menstruatie ? ultimele luni de sarcina ? la copii.

Valori normale: 2-4 minute

Durata necesara pentru ca o incizie de dimensiuni standardizate, practicata n scop semi-diagnostic, sa nceteze sa mai sngereze . Timp de coagulare (TC) Valori normale: 2-4 minute Cresteri ? hemofilie ? afibrinogenie.

Fibrinogen Def.: Proteina plasmatica sintetizata n ficat si intervenind n coagulare Cresteri patologice ? stari reumatice ? colagenoze (sin.: conectivita) ? infectii pulmonare acute ? cancere pulmonare ? dupa interventii chirurgicale Timpul Howell Valori normale: 1-2 minute Cresteri patologice - Asemanator cu timpul de coagulare (TC) Timpul Quick (timp de protrombina) Valori normale: 13-15 secunde Def.: Timp de coagulare a plasmei sanguine n prezenta unui extract de tesut de origine umana, animala sau sintetica, tromboplastina Cresteri patologice ? hipo- si afibrinogenie ? n prezenta anticoagulantelor circulante ? hipoprotrombinemie ? n prezenta antitrombinelor. Scaderi patologice ? afectiuni hepatice grave (ficatul nu sintetizeaza) ? afibrinogenie congenitala boala foarte rara.

PRINCIPALII CONSTITUIENTI ANORGANICI AI SANGELUI CATIONI

Sodiu

Valori normale: Scaderi patologice Cresteri patologice 310-345 mg/100 mL ? aport salin insuficient ? deshidratari globale ? pierderi de lichide la nivel extrarenal (ex.: transpiratii excesive, diaree, voma)

? pierderi de lichide la nivel renal ? ingestii scazute (ex.: diabet insipid, insuficienta de lichide renala) ? poliurii (n diabet zaharat) ? insuficienta renala cronica ? insuficienta corticosuprarenala Calciu Valori normale: Scaderi patologice Cresteri patologice 8,5-10,5 mg/100 mL ? tetanii ? insuficienta renala ? rahitism ? osteomalacie ? hipovitaminoza D ? hipoparatiroidism Magneziu Valori normale: Creste odata cu calciul 2,5 mg/100 mL. Valori normale: Scaderi patologice Cresteri patologice (sideremie = concentratia Fe ? anemii feriprive ? hepatite (se degradeaza hemoglobina) in sg) ? hemoragii ? cnd capacitatea de a prelua Fe 2+ n maduva este depasita de ? tratamente cu capacitatea de producere prin vitamina B12 B: 90-160 degradarea eritrocitelor g/100 mL ? hipervitaminoza D ? hiperparatiroidism ? nefropatii cronice ? mielom multiplu ? insuficienta cardiaca ? traumatisme cerebrale ? hiperaldosteronism

Fier

PRINCIPALII CONSTITUIENTI ORGANICI AI SANGELUI


COMPUSII NEAZOTATI

Glucoza

Valori normale: 70-120 mg/100 mL

Scaderi patologice ? hiperinsulinism ? hipertiroidism ? atrofia galbena a ficatului

Cresteri patologice ? diabet zaharat ? hipersecretie de adrenalina ? tumori hipofizare sau suprarenale

Acid lactic

Valori normale: 9-15 mg/100 mL

La 180 mg glucoza /100 mL snge, rinichiul n mai face fata reabsorbtiei si glucoza trece n urina = glucozurie (sinonim: meliturie)

Cresteri patologice ? hepatopatii

? insuficienta cardiaca ? dupa eforturi fizice mari. Cresteri patologice ? deficienta de vitamina B 1 ? alcoolism Scaderi patologice ? nou-nascuti ? hipertitoidie (arderile sunt mai inense) ? n cursul exercitiilor fizice grele Cresteri patologice Cresteri primare (mostenite, familiale); Cresteri secundare ? guta ? diabet ? alcoolism ? administrare de anticonceptionale orale

Acid piruvic

Valori normale: 0,9-1,2 mg/100 mL

Lipide totale

Valori normale: 600-800 mg/100 mL

Colestero Valori l normale: 120-200 mg/100 mL

Scaderi patologice ? sarcina ? hipertitoidie (arderile sunt mai inense)

? hipotiroidie Cresteri patologice ? ateroscleroza ? diabet ? guta

COMPUSI AZOTATI NEPROTEICI

Uree

Valori normale: 20-40 mg/100 mL Scaderi patologice ? insuficienta renala ? degradare excesiva de proteine ? tumori ? iradieri

Cresteri patologice ? atofia galbena ? necroza hepatica (nu se sintetizeaza uree)

Acid uric

? aport excesiv de proteine alimentare Valori normale: Cresteri patologice Scaderi patologice ? guta F: 2,6-6 mg/100 mL ? afectiuni B: 3,5-7 mg/100 mL hepatice ? leucemie ? boli de iradiatie

Creatina si Valori normale: creatinina Creatina:

Scaderi patologice

Cresteri patologice ? distrofie musculara

0,2-0,6 mg/100 mL ? functiuni Creatinina: hepatice defectuase 0,6-1,1 mg/100 mL

? miastenia gravis ? poliomielita

Bilirubina

Valori normale:

Cresteri patologice : icter (colorare n galben a pielii, scleroticii (albul ochiului) si a mucoaselor, din cauza acumularii n snge a bilirubinei)

Bilirubina directa(conjugata): Caracteristici: bilirubina directa crescuta; 0,1-0,2 mg/100 mL urobilinogen normal; hemoliza normala. Bilirubina indirecta(libera, neconjugata): 0,1-0,6 mg/100 mL

Icter mecanic (obstructiv). Datorat calculilor biliari sau diverselor tumo Ficatul functioneaza normal, dar nu poate elimina bilirubina.

Icter hemolitic. Datorat degradarii crscute a eritrocitelor. Ficatul nu poate conjuga toata bilirubina indirecta. Caracteristici: bilirubina indirecta crescuta; stercobilinogen crescut; urobilinogen crescut;

Fosfataza Alcalina : Valoare Normala : 25 - 115 UI Crescuta : Boli de Ficat - Cai biliare (obstructie canale biliare [calculi, cancer], colestaza [nutritie totala parenterala, sepsis, antibiotice, medicamente.], colecistita acuta, metastaze hepatice, hepatita, CMV, Mononucleoza Infectioasa, Ciroza [biliara primara, alcoolica.]), Boli Osoase (metastaze osoase osteoblastice, cancer primitiv osos Paget, hiperparatiroidism [primar sau secundar], fracturi n curs de vindecare, osteomalacie, ricketsi, poliartrita reumatoida), pancreatita acuta, insuficienta cardiaca congestiva, sarcina / nastere, Cancer (metastaze osoase / hepatice, mielom multiplu, leucemie), Medicamente (medicamente colestatice, antibiotice, fenotiazide, estrogeni, contraceptive orale, indometacin, INH, Metrotrexat), hipertiroidism, perforatie / infarct intestinal, sarcoidoza, sepsis. Scazut : hipofosfatemie, hipotiroidism, malnutritie. GGTP, GGT (gamma glutamil transpeptidaza / transferaza; specifica pentru patologia hepatica, nu se gaseste n os, se coreleaza cu fosfataza alcalina) Valoare Normala : 10 - 50 UI Crescuta : boli hepatice, colestaza, Cancer (metastaze hepatice, hepatom, pancreatic), Hepatita, icter obstructiv, traumatism hepatic, pancreatita acuta, hepatita alcoolica, Medicamente (Dilatin, Fenobarbital), insuficienta cardiaca congestiva, sepsis, Sindrom nefrotic, Mononucleoza Infectioasa. TGO, GOT, AST (transaminaza glutamil oxaloacetica serica, aspartat aminotransferaza) Valoare Normala : 0 - 40 UI Crescuta : IMA, Boli hepatice (hepatita, staza, necroza, , colestaza, ciroza, obstructie biliara), miocardita, insuficienta cardiaca congestiva, embolism / infarct pulmonar, traumatisme, pancreatita acuta, boli musculatura scheletica, arsuri, anemie hemolitica, medicamente (antibiotice, Mevacor, antihipertensive, contraceptive orale, Teofilina, INH), Mononucleoza Infectioasa. TGP, GPT, ALT (transaminaza glutamil piruvica, alanin aminotransferaza) Valoare Normala : 0 - 40 UI Crescuta : Boli hepatice (hepatita, ciroza, ficat de soc, insuficienta hepatica n stadii terminale, necroza, staza, colestaza, cancer, obstructie biliara), pancreatita acuta, Medicamente (Alopurinol, INH, Metotrexat, contraceptive orale, Fenitoina, Aspirina, Aldomet, Indocin, Heparina, Antibiotice), insuficienta cardiaca congestiva, boli ale musculaturii scheletice, Mononucleoza Infectioasa, soc, IMA, miocardita.

LDH (lactic dehidrogenaza) Valoare Normala : 50 - 240 UI Crescuta : IMA (vrf 3-4 zile postinfarct, LDH-1 este mai sensibila, LDH-1>LDH-2), miocardita, insuficienta cardiaca congestiva, Anemie Hemolitica, hemoliza, infarct (pulmonar, renal, intestinal), boli hepatice (hepatita, necroza.), cancer, leucemie acuta, limfom, boli ale musculaturii skeletice, AVC, soc caloric, necroza tisulara, transfuzii, Mononucleoza Infectioasa. Bilirubina Totala (icter vizibil > 2.5-3.0 mg/dl) Valoare Normala : 0.2 - 1.5 mg/dl sau 3 - 25 umol/l (SI) Bilirubina Totala crescuta : boli de ficat - cai biliare (hepatita, obstructie biliara [calculi coledocieni, calculi veziculari, stricturi, atrezie, cancer (primar sau metastaze), traumatism chirurgical, pancreatita),colestaza, ciroza, ficat de staza, sepsis, nutritie totala parenterala, Medicamente (Halotan, contraceptive orale, Alopurinol, antibiotice, steroizi, INH, Indometacin, Metildopa, sulfonamide, Tolbutamida, Cloramfenicol, Clorpromazin), Mononucleoza Infectioasa, insuficienta hepatica, ictere ereditare (eg. Gilbert). Bilirubina directa (conjugata, hidrosolubila, apare si n urina): Valoare Normala : 0.3 mg/dl sau 4 umol/l Crescuta : obstructie biliara (calculi veziculari, calculi coledocieni, stricturi, cancer (metastaze, hepatom, pancreatic, ampulom, colangiocarcinom), pancreatita, hepatita (virala, toxica, medicamentoasa), sepsis, nutritie parenterala totala, ciroza (biliara primitiva, alcoolica.), Dubin Jhonson, Rotor, boala Wilson .

Bilirubina indirecta (neconjugata), Valoare Normala : 1.0 mg/dl sau 18 umol/l Crescuta : hemoliza, transuzii, Sickle Cell Anemia, hematom n resorbtie, hepatita, ciroza, sepsis, insuficienta hepatica congestiva, cancer, insuficienta hepatica, Gilbert, Crigler - Najjar. Albumina (origine hepatica, 55 - 65 % proteine totale, t 15-18 zile) Valoare Normala : 3,4 - 5.6 g/dl Crescuta : hemoconcentratie, deshidratare. Scazuta : Hiperhidratare, malnutritie, boli hepatice (hepatita, ciroza, insuficienta hepatica), Sindrom Nefrotic, glomerulonefrita cronica, enteropatii cu pierdere de proteine (Crohn, colita ulcerativa, boala Whipple.), sarcina, cancer, arsuri severe, malabsorbtie, imobilizare prelungita. Proteine Totale (albumina + globuline), Valoare Normala : 5.6 - 8.4 g/dl Crescute : deshidratare, mielom multiplu, sarcoidoza, inflamatii cronice, colagenoze (LED, PA, sclerodermie.), macroglobulinemie Scazute : vezi Albumina Scazuta Acid Uric , Valoare Normala : 2.4 - 7.5 mg/dl sau 140 - 440 umol/l Crescuta : guta, deshidratare, insuficienta renala cronica, diuretice (tiazide), alcoolism, leucemie, limfom, mielom multiplu, boli mieloproliferative, radioterapie, anemie hemolitica, dieta bogata n nucleoproteine, malnutritie, Policitemia Vera, toxemia gravidica, medicamente (chimioterapice), diabet insipid. Scazut : Medicamente (Alopurinol, Probenecid, Salicilati, corticosteroizi, Warfarin), SIADH, Hemocromatoza, bsoli hepatice, boala Wilson , Sindrom Fanconi. Osmolalitatea (mOsmol / kg = mmol / kg, estimare = 2 [Na] + Azot ureic / 2.8 + glc / 18) Valoare Normala : 274 - 296 mOsmol / kg Crescuta : deshidratare, hiperglicemie (diabet zaharat, coma hiperosmolara noncetotica), hipernatremie, uremie, diabet insipid (central sau nefrogen), toxine (etanol, metanol, etilen glicol), Medicamente (diuretice, manitol), hipercalcemie. Scazuta : hiponatremie, SIADH, intoxicatie cu apa, hiperhidratare

Colesterol Total : Preferabil < 200 mg/dl sau 5.18 mmol/l, borderline - risc moderat 200 - 239 mg/dl, risc crescut > 240 mg/dl sau > 6.20 mmol/l Factori de risc pentru boala coronariana : vrsta (barbati > 44, femei > 54), fumat, HTA, HDL < 35 mg/dl, diabet, antecedente familiale, Colest / HDL > 4.5 Crescuta : Hipercolesterolemie, Diabet zaharat, hipotiroidism, IMA, trimestrul 3 al sarcinii, afectiuni biliare colestaza, obstructie biliara, Sindrom Nefrotic, dieta bogata n colesterol, sedentarism, obezitate, Hipercolesterolemie familiala, Hiperlipoproteinemii , Medicamente (steroizi, contraceptive orale, fenotiazide, Fenitoina) Scazut : malnutritie, hipertiroidism, boli hepatice, insuficienta hepatica, mielom multiplu, malabsorbtie, anemie hemolitica, Medicamente (Niacina, Alopurinol, Colchicina, INH, Mevacor, Pravachol, Cholestiramina, Zocor, Lescol, fibre) Trigliceride , Valori Normale : 30 -135 mg/dl sau 0.34 - 1.52 mmol/l Crescute : Hiperlipoproteinemii primare (I-V), diabet zaharat, hipotiroidism, IMA, pancreatita acuta, alcoolism (acut sau cronic), Sindrom Nefrotic, boli hepatice, dieta bogata n lipide/glucide, guta, sarcina, Medicamente (sterorizi, estrogen, contraceptive orale, lipide administrate intravenos), glicogenoze.

Scazute : malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism, medicamente ce scad trigliceridemia LDL colesterol : Preferabil < 130 mg/dl, borderline - risc moderat 130 - 159 mg/dl, risc crescut > 160 mg/dl; [LDL = colesterol total - TG/5 - HDL]

HDL colesterol : risc cardiac scazut > 45 mg/dl sau 1.16 mmol/l, risc cardiac crescut < 35 mg/dl sau 0.90 mmol/l Crescut : sport regulat, aport moderat de alcool, Niacina Scazut : fumat, sedentarism, obezitate, insuficienta renala, diabet, beta blocante. Amilaze , Valori Normale : 20 - 140 UI; provin din pancreas, gl. salivare, ficat. Crescute : pancreatita acuta, ulcer peptic perforat (posterior), colecistita acuta, obstructie canal cistic, cancer pancreatic, pseudochist pancreatic, ascita pancreatica, ocluzie intestinala, perforatie intestinala, infarct intestinal, peritonita, apendicita acuta, sarcina, sarcina extrauterina, ruptura de chist ovarian, coledocolitiaza, parotidita, oreion, traumatism de gl. salivare sau pancreas, infarct pulmonar, arsuri, cetoacidoza diabetica, insuficienta renala, alcoolism acut, colangiopancreatografie retrograda endoscopica, macroamilazemia, Medicamente (Morfina, Aspirina, diuretice tiazidice, corticosteroizi, Azartioprina, contraceptive orale), ciroza. Scazute : pancreatita cronica n stadiu terminal, insuficienta hepatica, hepatita severa. Lipaza , Valori Normale : 20 - 140 UI, n diagnosticul tardiv al pancreatitei acute, creste la 2 saptamni, dupa un episod acut de pancreatita; specifica pancreasului. Crescuta : pancreatita acuta, cancer pancreatic, colecistita acuta, obstructie canal pancreatic, ocluzie intestinala, infarct intestinal, ulcer peptic perforat, narcotice. CPK, CK (creatin fosfokinaza), Valori Normale : 5 - 200 UI (izoenzime MB, MM, BB) Crestere CPK totala : IMA, chirurgie cardiaca, post injectii IM, traumatisme, sindrom de strivire, politraumatisme, resuscitare cardio pulmonara, defibrilare, electrocutare, miozita, rabdomioliza, AVC, eforturi intense, soc. Crestere CPK - MB : IMA, angina instabila, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita acuta, pericardita, cardiomiopatie, defibrilare, rabdomioliza, distrofii musculare. Crestere CPK - BB : AVC, hemoragie subarahnoidiana, tumori cerebrale, convulsii, soc, traumatisme craniene, neurochirurgie, embolism / infarct pulmonar, cancer (digestiv, sn, ovar, plamn). Crestere CPK - MM : traumatisme, sindrom de strivire, post operator, injectii IM, EMG, rabdomioliza, miozita (poli-, dermato-), distrofie musculara, efort fizic intens, hipertermie maligna, convulsii.