Sunteți pe pagina 1din 3

Oras orizontal-vertical

Localizare
Localizat pe o insula, Singapore se bazeaza pe constructia de cladiri turn care sa ofere suficiente spatii de locuit
pentru populatie. Dar Ole Scheeren a tintit de la inceput sa raspunda nevoilor sociale si de integrare in
context, intrucat de sus, Singapore apare ca un bogat spatiu verde. Conceptul s-a modelat dupa trei directii:
crearea unei interconexiuni asemanatoare celei de sat, integrare in context totodata cu o solutie care
raspunde problemei densitatii mari a populatiei.
The Interlace iese din tipologia standard a blocurilor de apartamente verticale si exploreaza o abordare
suprapunerii orizontale: o retea expansiva de spatii de locuit si comune, integrate in contextual natural: 31 de
blocuri inalte de 6 etaje si de aceeasi lungime sunt suprapuse in forma hexagonala, formand 8 mari curti
permeabile, ce ofera spatii pentru sport, activitati in familie si comunitare. Strada interioara este transformata
intr-un de traseu pentru bicilisti si alergatori.
The Interlace incorporeaza concepte sustenabile:
Din punctul de vedere al climatului curtile interioare sunt orientate pe directia vantului si ofera in acelasi timp
umbra, oferind la interior o atmosfera racoroasa.
Situl formeaza o centura verde care se intinde intre Kent Ridge, dealul Telok Blangah si parcurile Mount Faber.
Barele suprapuse formeaza un “satuc” vertical cu gradini in cascada si cu terase pe acoperis publice si private,
maximizand prezenta naturii .
Conceptul cladirii combina spatiile private individuale cu deschideri spre diverse zone cu spatiile comune
pentru interactiunea locatarilor. Mari facilitati sunt inserate in zonele de vegetatie care ofera oportunitatea
interactiunilor sociale, de relaxare si recreere.
Ole Scheeren spune: Designul abordeaza problematica spatiilor commune si a nevoilor sociale intr-o societate
contemporana, dar raspunde simultan si ideii de pastrare a individualitatii oferind multiple spatii interioare si
exterioare specific contextului tropical.
Numele care se traduce ca: interteserea, subliniaza idea de interconectivitate a comunitatii in sine, dar si cu
mediul natural.
The Interlace propune o abundenta de spatii si oportunitati pentru interactiune sociala, oferind in acelasi timp
spatii mai intime. El induce un spirit de comunitate, pastrand totodata individualitatea si intimitatea.
Izolarea verticala devine integrarea orizontala. Aceasta impreuna cu largi spatii comune incurajeaza
interactiunea si experientele impartasite, mai mult decat linistea incomoda dintre straini ingramaditi in
ascensoare.
Circulatiile vertical sunt asigurate de lifturi, in timp ce exista propuneri ca ar fi necesare si unele pentru
circulatiile orizontale.
Circulatia este grupata in functie de densitatea rezidentilor in jurul fiecarei curti intr-un conector central. Un
sistem secundar de holuri ii duce pe locatari pana in fata usii.
Asadar, The Interlace este un exemplu de integrare sustenabila in contextual natural dar si in cel social. Un
complex care se integreaza si te integreaza.
Desi multi le-au numit apartamente de lux din Singapore, ideea care s-a dorit de la inceput a fost de a fi
accesibila ca pret.
Ruperea monotoniei barei: prin rasturnare si suprapunere.
Mixitatea, flexibilitatea si diversitatea apartamentelor: orientari diferite, de 2/3 camere, 3 camere cu spatii de
studio, 4 camere pentru mai multe generatii, penthouseuri, deschideri spre curti sau terase, publice sau
private.
Care e miza ruperii?
Interactiunea sociala si integrarea in context intruziva, printr-o compozitie dinamica.
Schimba relatia public-privat relatia cu strada si vecinatatea imediata: Se realizeaza la nivelul gradinilor si
teraselor, create special pentru interactiune si socializare, aducerea spatiului verde de la exterior la interior.
Spatii comune pentru interactiunea sociala luminare si ventilare si climat placut: Orientarea curtilor cu
deschidere pe directia vantului si asigurarea umbrei pe tot parcursul zilei rezultata din forma hexagonala.
Circulatie este ridicata de la nivelul solului si nu se intersecteaza vehiculele cu pietonii.
Solutie pentru climat si interactiune in densitate mare
Adaptare stil futurist
Deschidere spre toate zonele-diversitate
Unitate in diversitate si diversitate in unitate
Spatiu liber si comod in relatie cu vecinatatea si natura

Desi pare un spatiu dezordonat si haotic la nivel de ansamblu, prin parcurgerea lui se citeste ca o suprapunere
aerata de volume usoare ce plutesc intr-un mare de vegetatie. Prima noastra impresie a fost aceea a unui
ansamblu hotelier datorita amenajarii spatiului de interactiune (piscine, promenade, restaurant si birouri de la
nivelul parterului), insa tocmai aceasta este miza proiectului de a aduce locatarii intr-un spatiu comun,
inducandu-le ideea de comunitate.