Sunteți pe pagina 1din 22

Curente noi in psihologie (Introducere in analiza tranzactionala)

Catedra Psihologie

TRUE/FALSE

1. Numele intemeietorului analizei tranzactionale este Eric Berne.

ANS: T

2. In anul 1941, Eric Berne isi incepe pregatirea in psihanaliza impreuna


cu Milton Erikson.

ANS: F

3. In anul 1964 Eric Berne publica lucrarea Games People Play care devine
best seller international.

ANS: T

4. Analiza tranzactionala are aplicatie numai in domeniul psihoterapiei.

ANS: F

5. Teoria analizei tranzactionale poate fi aplicata cu succes si in


mediul organizational.

ANS: T

6. Analiza tranzactionala poate fi folosita in orice domeniu in care este


nevoie de intelegerea individului, a relatiilor si a comunicarii.

ANS: T

7. In viziunea analizei tranzactionale oamenii nu sunt intotdeauna OK.

ANS: F

8. AT sustine ideea ca oamenii nu au posibilitatea de a isi schimba


propriul destin, fiind prizonierii propriului scenariu de viata.

ANS: F

9. AT considera ca fiecare om are capacitatea de a gandi si de a fi


responsabil pentru propria viata (exceptie facand persoanele cu afectiuni
majore ale creierului).

ANS: T

10. Analiza tranzactionala acorda o importanta majora conceptului de


“contract” stabilit intre doua parti aflate in relatie.
ANS: T

11. Starea de Parinte (P2) a eului se refera la gandurile, emotiile si


comportamentele pe care le intalnim in general la cei care sunt parinti.

ANS: F

12. Adultul se refera exclusiv la cognitiile si rationamentele noastre.

ANS: F

13. Starea de Copil (C2) a eului se refera la toate acele emotii pe care
copiii le traiesc in general.

ANS: F

14. Modelul starilor eului sau “Modelul P-A-C” reprezinta acelasi lucru cu
modelul freudian al personalitatii (superego, ego si id).

ANS: F

15. Starea de Copil (C2) a eului meu se refera la ansamblul de ganduri,


emotii si comportamente pe care le-am avut ca si copil si pe care, uneori,
le reactualizez in viata mea de adult.

ANS: T

16. Ca oameni ne manifestam starile de Parinte Normativ si Parinte


Grijuliu numai in mod benefic, pozitiv.

ANS: F

17. Starea de Copil (C2) a eului nostru este pozitiva intotdeauna.

ANS: F

18. Parintele (P1) din starea de Copil (C2) se mai numeste si “Parintele
Magic”.

ANS: T

19. Notiunea de “Contaminare” se refera in conceptia AT la patologia


structurala.

ANS: T

20. O persoana cu constanta Adult nu participa la nici o distractie sau


daca participa nu se distreaza.
ANS: T

21. In limbaj AT, un stroke reprezinta o unitate de recunoastere.

ANS: T

22. O tranzactie are loc atunci cand eu iti ofer o forma de comunicare iar
tu imi raspunzi.

ANS: T

23. In viziunea AT, prima regula a comunicarii ne invata ca atata timp cat
tranzactiile raman complementare comunicarea se sfarseste.

ANS: F

24. In procesul comunicarii, AT se refera la existenta unui nivel social


si a unuia psihologic.

ANS: T

25. Rezultatul comportamental al unei tranzactii ulterioare este


determinat la nivel psihologic si nu la cel social.

ANS: T

26. In limbaj AT, prin “stroke-uri” intelegem mesaje pozitive pe care le


oferim si primim de la ceilalti.

ANS: F

27. Teoria AT incurajeaza oamenii sa nu respinga stroke-urile atunci cand


nu au nevoie de ele.

ANS: F

28. Izolarea sau retragerea este intotdeauna un mod negativ, nebenefic de


structurare a timpului.

ANS: F

29. O contributie importanta in teoria AT se refera la Triunghiul Dramatic


(Persecutor, Salvator si Victima). Acesta a fost creat de catre Eric Berne.

ANS: F

30. Formula J sau Formula Jocurilor psihologice este: M+S=R-C-D-Bn

ANS: T
31. O regula sustine ca: “Mai bine un stroke negativ decat niciunul.”

ANS: T

32. Deciziile din scenariu reprezinta cea mai buna strategie de


supravietuire a copilului intr-o lume care pare deseori ostila, chiar
amenintatoare la adresa vietii.

ANS: T

33. Deciziile din scenariu se fac pe baza emotiilor si testarii realitatii


din starea de Adult.

ANS: F

34. Nu exista oameni care sa traiasca in afara scenariului de viata.

ANS: F

35. Scenariile non-castigatoare sau banale sunt cel mai des intalnite.

ANS: T

36. Berne considera ca “pozitia de viata” este adoptata mai tarziu in


copilarie pentru a justifica ceea ce copilul a ales/decis anterior.

ANS: T

37. Cand suntem in propriul scenariu de viata, fiecare dintre noi avem o
pozitie de viata preferata.

ANS: T

38. Pozitia de viata nu poate fi schimbata.

ANS: F

39. Toti oamenii prezinta cele 5 contrainjuctii sau drivere, dar in


proportii diferite.

ANS: T

40. Daca studiem comportamentele de driver ale cuiva putem avea unele
indicii cu privire la scenariul sau de viata.

ANS: T

41. Injuctiile si permisiunile sunt transmise de parinti copilului mai


ales non-verbal.
ANS: T

42. Contrainjuctiile sunt verbale si se dau pana mai tarziu in copilarie


(3-12 ani).

ANS: F

43. Injunctiile sunt exclusiv verbale.

ANS: F

44. Ori de cate ori tranzactionez dintr-o stare negativa a eului


desconsider.

ANS: T

45. Intotdeauna este sanatos sa ne construim relatiile cu ceilalti pe


principiul simbiozei, asa cum apare in teoria AT.

ANS: F

46. Bucuria are o calitate atemporala.

ANS: T

47. Atunci cand ne valorificam timbrele ne indreptam catre rezultatul


scenariului de viata (E. Berne).

ANS: T

48. Jocurile psihologice sunt jucate de invidizi fara prezenta starii de


Adult interior la ambii.

ANS: T

49. Notiunea de “Intimitate” in analiza tranzactionala are exclusiv


conotatie sexuala.

ANS: F

50. In psihoterapie, analistii tranzactionali nu fac nici o diferenta


intre contractul administrativ si contractul clinic, de tratament.

ANS: F

51. In procesul terapeutic, analistul tranzactional (psihoterapeutul) este


cel care schimba comportamentele dezadaptative ale clientului.

ANS: F
52. Un contract incheiat din pozitia de Copil Adaptat va avea intotdeauna
ca efect continuarea propriului scenariu de viata.

ANS: T

53. In lucrarile sale, Eric Berne s-a opus vehement notiunii de


“vindecare” atunci cand se referea la actul terapeutic.

ANS: F

MULTIPLE CHOICE

1. Principiile care stau la baza filosofiei AT sunt:


a. Oamenii sunt OK.
b. Oamenii au capacitatea de a gandi.
c.Fiecare om are un scenariu de viata.
d. Oamenii isi decid destinul

a. a+b
b. b+c+d
c. a+b+d
d. a+b+c+d

ANS: C

2. Din modelul structural de ordinul I fac parte:


a. Parintele (P2)
b. Adultul (A2)
c. Copilul (C2)
d. Parintele din Copil (P1)
e. Micul Profesor (A1)

a. a+b+c
b. a+d+e
c. b+c+d+e
d. a+c+d+e

ANS: A

3. Starea de Adult a eului se refera la:


a. ganduri avute in copilarie
b. comportamentele parintilor
c. emotiile mele prezente
d. ganduri, emotii si comportamente direct raspunzatoare de “aici si acum”
a. a+b+c
b. b+c
c. a+c
d. d

ANS: D

4. Din modelul functional al starilor eului fac parte:


a. Parintele Normativ
b. Parintele Grijuliu
c. Adultul Intern
d. Copilul Adaptat
e. Copilul Liber

a. a+b+c
b. b+c+d+e
c. a+b+c+d+e
d. a+c+d+e

ANS: C

5. Alegeti din mesajele de mai jos pe cele care sunt specifice Parintelui
Normativ:
a. “Nu fugi cand traversezi strada!”
b. “Ha,ha ce ma mai distrez !”
c. “Sufla-ti nasul in batista.”
d. “Pune-ti puloverul pe tine ca o sa racesti !”
e. “Bine, asa voi face.”
f. “Vino sa te pup, dragul meu.”

a. a+b+c+e
b. a+c+d
c. d+e+f
d. a+c+f

ANS: B

6. A spune ca sunt in aceasta stare inseamna ca comportamente din


copilarie care nu tin cont de reguli sau limite parentale. Care este
aceasta stare a eului?

a. Copilul Adaptat
b. Adultul
c. Copilul Liber
d. Parintele Grijuliu

ANS: C

7. Selectati din mesajele de mai jos pe cele specifice lui P1 (Parintele


din starea de Copil):
a. “Nu ai voie sa iti stergi nasul cu maneca de la camasa”
b. “Daca nu imi spun rugaciunea seara vine Baba Cloanta si ma ia.”
c. “Daca ma port frumos, toata lumea ma va iubi.”
d. “Nu-mi pasa de tine!”
e. “Fetitele cuminti primesc tot ce vor”.

a. a+c+d
b. b+d+e
c. b+c+e
d. a+b+c+d+e

ANS: C

8. Eric Berne a elaborat 4 modalitati de recunoastere a starilor eului.


Care sunt acestea?
a. Diagnoza psihiatrica
b. Diagnoza comportamentala
c. Diagnoza psihologica
d. Diagnoza sociala
e. Diagnoza fenomenologica
f. Diagnoza istorica

a. b+d+e+f
b. a+c+d+f
c. c+d+e+f
d. a+b+c+d

ANS: A

9. ... reprezinta totalitatea credintelor invechite si deformate pe care o


persoana le are in legatura cu sine, cu lumea si cu viata in general.

a. Convingerile
b. Excluderile
c. Contaminarile
d. Stroke-urile
ANS: C

10. Persoanele care exclud .... vor opera fara reguli facute de-a gata
despre lume. Ei isi fac propriile reguli in functie de situatie.

a. Adultul
b. Copilul
c. Parintele

ANS: C

11. Prima regula a comunicarii postuleaz ca “atat timp cat tranzactiile


raman ... comunicarea poate continua la nesfarsit.”

a. incrucisate
b. intretaiate
c. discontinue
d. complementare

ANS: D

12. Cand o comunicare este ...rezulta o intrerupere a comunicarii si una


sau ambele persoane trebuie sa isi modifice starile eului pentru a putea
continua comunicare.

a. incrucisata
b. paralela
c. complementara
d. discontinua

ANS: A

13. Intr-o tranzactie ... se transmit doua mesaje in acelasi timp. Unul
este la nivel social, iar celalalt, ascuns, este la nivel psihologic.

a. paralela
b. ulterioara
c. complementara
d. incrucisata

ANS: B
14. Berne a oferit lumii acest cuvant intraductibil in limba romana pentru
a denumi foamea de recunoastere pe care o avem ca oameni (una dintre cele 3
tipuri de foame):

a. racket
b. game
c. script
d. stroke

ANS: D

15. Afirmatia: “Te iubesc!” este un:

a. Stroke verbal, pozitiv, conditionat


b. Stroke nonverbal, negativ, neconditionat
c. Stroke verbal, pozitiv, neconditionat
d. Stroke nonverbal, negativ, conditionat

ANS: C

16. Identificati regulile care stau la baza “economiei stroke-urilor”


(Claude Steiner):
a. Nu oferi stroke-uri atunci cand le ai de oferit.
b. Nu cere stroke-uri atunci cand ai nevoie de ele.
c. Nu accepta stroke-uri atunci cand ai nevoie de ele.
d. Nu respinge stroke-uri cand nu le doresti.
e. Nu-ti oferi tie insuti/insati stroke-uri.

a. a+b+c
b. c+d+e
c. a+c+d+e
d. a+b+c+d+e

ANS: D

17. Spre deosebire de un stroke negativ direct, ... se indeparteaza de la


realitatea faptelor ce reprezinta ce esti si ce faci tu.

a. desconsiderarea
b. timbrul
c. raket-ul
d. scenariul
ANS: A

18. Care sunt modalitatile de structurare a timpului identificate de Eric


Berne?
a. Ritualurile
b. Izolarea
c. Jocurile psihologice
d. Discutiile pentru trecerea timpului
e. Intimitatea
f. Activitatile

a. a+c+d+e
b. a+b+e+f
c. a+b+c+d+e
d. a+b+c+d+e+f

ANS: D

19. Care sunt protagonistii din “Triunghiul Dramatic” conceput de Stephen


Karpman?
a. Persecutorul
b. Saritorul
c. Victima
d. Salvatorul
e. Terminatorul
f. Omnipotentul

a. a+c+d
b. a+b+c
c. b+c+e
d. b+c+f

ANS: A

20. Care sunt cele doua stadii care lipsesc din Formula jocului sau
Formula J a lui E. Berne:
Momeala+... = Raspuns- ... -Deruta-Beneficiu negativ
a. indiciu
b. stratagema
c. comutare
d. capcana

a. a+d
b. b+d
c. b+c
d. a+c

ANS: C

21. Jocurile psihologice de acest grad sunt jucate la infinit, iar


jucatorii sfarsesc prin a ajunge la tribunal, spitalul de psihiatrie,
chirurgie sau morga. Identificati gradul.

a. gradul III
b. gradul II
c. gradul I
d. gradul IV

ANS: A

22. Berne considera acest tip de schimb drept cel mai dificil. Este vorba
despre un contact sincer, autentic si spontan, fie ca radem, plangem, ne
este teama etc. Uneori o resimtim ca un pericol. In literatura AT este
cunoscuta sub numele de...

a. Constientizare
b. Spontaneitate
c. Decizie
d. Intimitate

ANS: D

23. Elementele componente ale Autonomiei sunt:


a. Constientizarea
b. Decizia scenariala
c. Spontaneitatea
d. Redecizia
e. Intimitatea

a. a+b+e
b. a+c+e
c. c+d+e
d. a+d+e

ANS: B

24. Povestea de viata pe care ne-o construim in copilarie, de care nu


suntem constienti se numeste in AT ....:

a. tranzactie acoperita
b. timbru
c. scenariu de viata
d. racket

ANS: C

25. Selectati variantele corecte pentru afirmatia: “In AT Scenariul de


viata este...”:
a. un plan de viata
b. destin ce nu poate fi schimbat
c. directionat spre rezultat
d. intotdeauna negativ
e. decizional
f. intarit de parinti
g. in afara constientei

a. a+b+d+g
b. b+c+d+e+f
c. a+c+e+f+g
d. d+e+f+g

ANS: C

26. Despre ce tipuri de scenarii a scris Berne?


a. castigatoare
b.perdante sau hamartice
c. indiferente
d. non-castigatoare sau banale

a. a+b+d
b. a+c+d
c. b+c+d
d. a+c+d

ANS: A

27. Scenariile de viata perdante de acest grad culmineaza cu raniri, boli


si moarte.

a. gradul IV
b. gradul III
c. gradul II
d. gradul I

ANS: B

28. Cursul vietii noastre este rezultatul urmatorilor factori:


a. Ereditate
b. Evenimente exterioare
c. Scenariu
d. Decizii autonome

a. a+b+d
b. b+c+d
c. a+c+d
d. a+b+c+d

ANS: D

29. Pozitia de viata sanatoasa si recomandabila este:

a. Eu sunt ok, Tu nu esti ok


b. Eu nu sunt ok, Tu nu esti ok
c. Eu sunt ok, Tu esti ok
d. E nu sunt ok, Tu esti ok

ANS: C

30. Care din pozitiile de viata de mai jos fac parte din “Coralul OK”?
a. Eu sunt ok, Tu esti ok
b. Eu nu sunt ok, Tu nu esti ok
c. Eu sunt ok, Tu nu esti ok
d. Eu nu sunt ok, Tu esti ok

a. a+b+c+d
b. b+c
c. a+c+d
d. a+d

ANS: A

31. Pozitia “Eu nu sunt ok, Tu esti ok” se mai numeste si:
a. Pozitia sanatoasa
b. Pozitia de inutilitate
c. Pozitia depresiva
d. Pozitia paranoida

ANS: C

32. Pozitia de viata “Eu sunt ok, Tu esti ok” se mai numeste”

a. Pozitia sanatoasa
b. Pozitia depresiva
c. Pozitia paranoida
d. Pozitia de inutilitate

ANS: A

33. Pozitia de viata “Eu nu sunt ok, Tu nu esti ok” se mai numeste:

a. Pozitia sanatoasa
b. Pozitia depresiva
c. Pozitia de inutilitate
d. Pozitia paranoida

ANS: C

34. Pozitia de viata “Eu sunt ok, Tu nu esti ok” se mai numeste si:

a. Pozitia paranoida
b. Pozitia sanatoasa
c. Pozitia depresiva
d. Pozitia de inutilitate

ANS: A

35. .... cuprinde mesajele transmise din toate starile eului parintilor
biologici catre toate starile eului ale copilului lor biologic.

a. Pozitia de viata
b. Tranzactia acoperita
c. Decizia de scenariu
d. Matricea scenariului
ANS: D

36. Mesajele provenite din starile de Parinte ale mamei si tatalui


biologici se numesc:

a. Racket-uri
b. Stroke-uri
c. Contrainjuctii
d. Injunctii

ANS: C

37. Modelarea sau mesajele de tipul “iata cum” ale Adultului parintelui
biologic catre Adultul copilului compun ceea ce se numeste:

a. Matricea Scenariului
b. Coralul Ok
c. Economia stroke-urilor
d. Programul

ANS: D

38. Mesajele trimise din starea de Copil a mamei si a tatalui pot fi de


doua tipuri:
a. injunctii
b. racket-uri
c. permisiuni
d. stroke-uri
e. contrainjuctii

a. a+d
b. b+c
c. a+c
d. d+e

ANS: C

39. ... reprezinta deciziile copilului luate in conformitate cu


contrainjuctiile.

a. Scenariul
b. Contrascenariul
c. Antiscenariul
d. Episcenariul

ANS: B

40. Identificati contrainjuctiile sau driver-ele care contribuie la


formarea contrascenariului:
a. Fii perfect
b. Fii puternic
c. Fa pe plac altora
d. Incearca din greu
e. Grabeste-te

a. a+b+c
b. c+d+e
c. a+b+c+d+e
d. a+d+e

ANS: C

41. “Nu exista” este un mesaj pe care sotii Goulding il numesc:

a. racket
b. injunctie
c. contrainjunctie
d. timbru

ANS: B

42. Persoanele care prezinta aceasta injunctie sunt mereu incordati,


preocupati si responsabili. Ei nu se pot relaxa, distra, nu fac surprize si
actiuni spontane. Despre ce injunctie este vorba

a. Nu exista
b. Nu fii tu insuti
c. Nu fii copil
d. Nu gandi

ANS: C

43. Aceasta injunctie este transmisa de catre parinti copilului lor


biologic deoarece sunt invidiosi pe realizarile acestuia. Despre ce
injuctie este vorba?

a. Nu fii copil
b. Nu gandi
c. Nu fii tu insuti
d. Nu reusi

ANS: D

44. Aceasta injunctie se refera la temerea pe care o au unii parinti ca


indiferent ce ar face copiii lor li se va intampla ceva rau, asa ca le
interzic orice initiativa, orice activitate.

a. Nu exista.
b. Nu fa nimic sau Nu...
c. Nu creste
d. Nu gandi

ANS: B

45. Aceasta injuctie presupune o interdictie de contact fizic si emotional


intre membrii unei familii. Acestia nu se ating unii pe altii si nu vorbesc
despre emotiile lor. Despre ce injunctie este vorba?

a. Nu exista
b. Nu creste
c. Nu fii copil
d. Nu fii apropiat

ANS: D

46. Aceasta injuctie este transmisa de catre parintii care desconsidera


capacitatile cognitive ale copiilor lor.

a. Nu fii important
b. Nu creste
c. Nu reusi
d. Nu gandi

ANS: D

47. In acest tip de scenariu parintele transmite o injunctie la care


adauga: “Sper ca asta sa ti se intample tie si nu mie.” Este vorba
despre...:

a. Scenariu de viata
b. Antiscenariu
c. Episcenariu
d. Contrascnariu

ANS: C

48. Mesajul: “Am voie sa traiesc atata timp cat nu imi arat sentimentele”
este:

a. Decizie compusa
b. Pozitie de viata
c. Tranzactie acoperita
d. Racket

ANS: A

49. Antiscenariul poate fi considerat ceea ce ... decide sa faca atunci


cand s-a saturat de scenariu si contrascenariu.

a. Copilul Liber
b. Parintele Normativ
c. copilul rebel
d. intuitia

ANS: C

50. Identificati tipurile de comportamente pasive:


a. A nu face nimic
b. Supraadaptarea
c. Agitatia
d. Incapacitarea
e. Violenta

a. a+b+c
b. a+b+c+d+e
c. c+d+e
d. a+d+e
ANS: B

51. Atunci cand persoana rade dupa ce a facut o afirmatie despre ceva
neplacut vorbim in limbaj AT despre:

a. sentiment racket
b. tapul ispasitor
c. rasul spanzuratului
d. banda de cauciuc

ANS: C

52. Sentimentul ... este o emotie incurajata in copilarie de catre


figurile parentale, ne este familiara si este traita in diferite situatii
stresante fiind maladaptativa.

a. timbru
b. furie
c. negativ
d. racket

ANS: D

53. In analiza tranzactionala exista 4 emotii autentice. Care sunt ele?


a. furia
b. depresia
c. frica
d. anxietatea
e. tristetea
f. rusinea
g. bucuria

a. a+c+e+g
b. a+b+e+f
c. d+e+f+g
d. c+d+e+g

ANS: A

54. In viziunea lui G. Thomson, frica autentica are legatura cu:

a. trecutul
b. viitorul
c. prezentul
a. trecutul
b. viitorul
c. prezentul

ANS: B

55. Tristetea autentica ma ajuta sa trec peste un eveniment:

a. prezent
b. viitor
c. trecut
d. necunoscut

ANS: C

56. Daca traim un sentiment racket si il punem deoparte in loc sa il


exprimam pe loc, spunem ca am colectionat un:

a. stroke
b. impas
c. joc
d. timbru

ANS: D

57. Sistemul ... este un sistem auto-consolidat, deformat de sentimente,


ganduri si actiuni mentinute de indivizii dependenti de scenariu.

a. de stroke-uri
b. nervos
c. atitudinal
d. racket

ANS: D

58. Un ... este o serie repetitiva de tranzactii in care ambele parti


sfarsesc prin a incerca sentimente racket.

a. scenariu
b. stroke
c. joc psihologic
d. racket

ANS: C

59. Un ... este un angajament Adult fata de sine insusi si/sau fata de
altcineva de a efectua o schimbare.

a. stroke
b. contract
c. racket
d. joc psihologic

ANS: B

60. ... reprezinta capacitatea omului de a reactiona direct la lume, de a


alege dintr-o gama variata de ganduri, emotii si comportamente, tinand cont
de realitate.

a. Constientizarea
b. Scenariul de viata
c. Spontaneitatea
d. Autonomia

ANS: C

61. Aceasta notiune a fost definita de Eric Berne drept comportament, gand
sau emotie care este un raspuns la realitatea de aici-si-acum si nu un
raspuns la convingerile scenariale.

a. Autonomia
b. Scenariul non-castigator
c. Racket
d. Jocul psihologic

ANS: A
nu ma pricep prea bine dar sper sa fie de ajutor , daca nu apare ptr
toata lumea poti tu sa ma ajuti sa o pui pe site aici? succesuri multe cum
spune ELENA BASE