Sunteți pe pagina 1din 17

Consiliere Psihologica

MULTIPLE CHOICE
1. Eficiena consilierului se afl n raport direct cu personalitatea sa i este indicat de:
a. flexibilitatea consilierului n abordarea problematicii clientului;

b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.

atitudine negativ-neutr fa de sine i de lume;


capacitatea de angajare n relaie;
anxietate existenial;
capacitatea de a se lsa percepui de ceilali aa cum sunt.

a+b+d

a+c+e
a+b+c
b+c+d+e

ANS: B

PTS: 1

2. Influena produs de consilier prin expresia propriilor valori:

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

nu trebuie s fie deliberat;


trebuie s fie contientizat;
trebuie s fie deliberat.
nu trebuie contientizat.

a+b

b+c
a+c
b+d

ANS: A

PTS: 1

3. Prin ce modaliti poate ncerca un client s foreze cadrul temporal al consilierii ?

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

abordarea problematicii eseniale n finalul edinei;


stari subdepresive i hipomaniacale;
intelect liminar;
ntrzieri repetate;
discurs compact spre finalul edinei.

a+c+e
a+b+c
a+d+e
a+b+c+d+e
b+c+d+e

ANS: C

PTS: 1

4. Aliana de intervenie, n consiliere, este determinat de:

a.
b.
c.
d.

elemente de putere financiar ale consilierului;


personalitatea consilierului;
maniera n care consilierul este perceput de client;
nivelul de ncredere acordat consilierului;

e. capacitatea financiar a clientului.


a.
b.
c.
d.

b+c+d
a+c+e
a+c+d

a+b+d

ANS: A

PTS: 1

5. n prima ntlnire sunt vizate de ctre client urmatoarele elemente ale personalitii

consilierului:
a. capacitatea de a ocoli tririle dificile;
b. capacitatea de a impune limite;
c. gradul de acceptan;
d. gradul de cultur specific;
e. interesul personal i material.
a.
b.
c.
d.
e.

a+b+e

b+c+e
d+e
c+d+e
a+d

ANS: B

PTS: 1

6. Principiul deontologic al relevanei postuleaz:


a. necesitatea de a solicita clientului detalii relevante despre tere persoane;
b. recomandarea de a nu solicita clientului detalii irelevante;
c. recomandarea de a prelungi edinele pentru a obine detalii relevante.
ANS: B

PTS: 1

7. n care din urmtoarele situaii pricipiul confidenialitii este invalidat ?

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

dac un client se afl n cercul de prieteni al consilierului;


dac informaia este public;
n situaia n care clientul este de acord cu publicarea informaiilor;
dac aplicarea principiului susine explicit sau implicit nclcarea drepturilor oricrei
persoane implicate direct sau indirect.

b+c+d
a+b+c
a+c+d
a+b+c+d

ANS: A

PTS: 1

8. Personalitatea consilierului atotputernic are, n imaginarul clientului, urmtoarele

caracteristici:
a. ascult i susine discursul clientului;
b. decide n locul clientului;

c. indic soluiile necesare;


d. garanteaz reuita ntr-o situaie concurenial .
a. a+c+d
b. a+b+c
c. b+c+d
ANS: C

PTS: 1

9. Care sunt obiectivele consilierii de grup din perspectiva clientului ?

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

augumentarea comportamentului manipulativ;


dezvoltarea unei atitudini deschise i oneste;
a nva s acorde ncredere i s-i acorde ncredere;
a tinde spre autenticitate;
a fi condiionat de comandamentele morale.

b+c+d
a+c+d
c+d+e
a+b+c
a+b+c+d+e

ANS: A

PTS: 1

10. Care sunt avantajele consilierii de grup ?

a.
b.
c.
d.

onorariu mare al consilierului prin cumularea clienilor;


ofer un cadru n care se pot analiza problemele de natur interpersonal;
permite mprtirea unei problematici;
ofer susinere interactiv prin faptul c fiecare client beneficiaz de suport i ajutor
din partea membrilor grupului dar ofer n acelai timp suport i ajutor;
e. nu permite experimentarea de noi comportamente i modaliti de comunicare.
a.
b.
c.
d.
e.

a+b+c
c+d+e

b+c+d
a+b+c+d+e
a+d+e

ANS: C

PTS: 1

11. Consilierea de grup are urmtoarele limite:

a.
b.
c.
d.

genereaz angoas;
nu este potrivit pentru orice client;
rolul consilierului este mai concentrat n raport cu cadrul individual;
dinamica de grup poate distrage sau mpiedica expresia anumitor problematicii ale
clientului;
e. anumii clieni pot ntmpina probleme n a dobndi ncredere n membrii grupului,
ceea ce conduce la blocarea comunicrii.
a. a+e
b. b+c+d
c. a+b

d. b+d+e
e. a+c+d+e
ANS: D

PTS: 1

12. Consilierul comunic non-verbal cu clientul su prin specificul:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

posturii;
mobilierulului din cabinet;
mimicii;
ntrebrilor de fond;
aparenei tegumentare;

a+b+c+d
a+c+e
d+e

b+c+e
a+b+c

ANS: B

PTS: 1

13. Consilierul comunic non-verbal cu clientul su prin comportamente:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

epimeletice;
repetitive;
de comand;
auto-stimulative;
etepimeletice.

a+b+c
d+e
a+b+c+d+e
b+c+d

a+b+c+e

ANS: D

PTS: 1

14. Comportamentul de prezen se caracterizeaz prin:

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

discurs ordonat, riguros;


postur deschis;
poziionare fa n fa, non-defensiv;
contact vizual punctual.

a+c+d
a+b+c

a+b+d
b+c

ANS: D

PTS: 1

15. Comunicarea eficient este indicat prin faptul c subiectul consilierii:

a. evit orice moment de tcere;


b. se refer la sine ntr-o manier indirect;
c. evit privirea direct;

d. personalizeaz discursul;
e. i asum afecte, reprezentri i comportamente;
f. evit orice trire negativ.
a.
b.
c.
d.
e.

c+d+e+f
a+b+c+d+e+f
d+e
b+d+e
a+d+e+f

ANS: C

PTS: 1

16. Poziia empatic presupune:


a. identificarea masiv cu clientul;
b. pstrarea distanei maxine fa de client, pentru a mentine obiectivitatea;
c. situarea fa de client ntr-o poziie median, nici prea aproape dar nici prea

departe.
ANS: C

PTS: 1

17. Deficienele poziiei empatice sunt indicate de:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

rspuns senzitiv, adaptat i non-evaluativ la sentimentele i tririle clientului;


absena ntrebrilor de genul De ce?;
ntreruperea brutal a clientului;
normarea, etichetarea, moralizarea;
intervenii clieu.

b+d+e
a+c+d+e
a+b+c+d

b+c+d+e
c+d+e

ANS: E

PTS: 1

18. Autenticitatea presupune:

a. capacitatea subiectului de a fi el nsui;


b. capacitatea de a cenzura i controla reaciile;
c. incongruena dintre reaciile interne i atitudinea extern.
a.
b.
c.
d.

a
a+c
b+c

ANS: B

PTS: 1

19. Comportamentul defensiv al consilierului este indicat de nevoia acestuia de:

a. a susine expresia afectiv a clientului;


b. a moraliza;
c. a da sfaturi i soluii;

d. a nu ncuraja;
e. a da acordul i a evalua pozitiv.
a.
b.
c.
d.
e.

a+b+d
a+b+c
b+c+e
a+c+d

a+b+e

ANS: C

PTS: 1

20. Comportamentul defensiv al consilierului presupune nevoia acestuia de a :

a.
b.
c.
d.
e.
f.
a.
b.
c.
d.
e.

eticheta;
sumariza;
patrona;
luda;
nu amenina i avertiza;
ntreba.

a+d+e+f
a+c+d
d+e+f
a+b+c+d+e

a+c+d+e

ANS: B

PTS: 1

21. Se recomand n cadrul tehnicii interogative:

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

utilizarea de ntrebri lungi, cu un coninut bogat;


repetarea ntrebrii n cazul n care nu a fost neleas sau reformularea acesteia;
accentuarea dramatic a coninutului;
folosirea judicioas a ntrebrilor, n nici un caz dup fiecare rspuns.

a+d
c+d

b+d
a+b

ANS: C

PTS: 1

22. ntrebrile deschise se caracterizeaz prin faptul c:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.

determin acordul sau dezacordul clientului prin rspuns afirmativ sau negativ;
nu iniiaz discuia;
susin clientul n efortul elaborativ, n explorarea de atitudini, valori i comportamente;
orienteaz clientul asupra tririlor sale;
produc un rspuns justificativ.

a+c+d

b+c+d
c+d
a+b+e

ANS: C

PTS: 1

23. Ascultarea activ este susinut prin:


a. capacitatea consilierul de a nu se centra asupra rspunsului pe care urmeaz s l dea;

b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

comunicare nonverbal diferit de coninutul i starea afectiv a interlocutorului;


contact vizual cu interlocutorul;
verificarea nelegerii mesajului;
posibilitatea consilierul de a se centra asupra rspunsului pe care urmeaz s l dea.

c+d+e
a+b+c
a+d+e

b+c+d
a+c+d

ANS: E

PTS: 1

24. Ascultarea activ este mpiedicat de:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

capacitatea de a menine contactul vizual cu interlocutorul;


capacitatea consilierului de a nu evalua i categoriza;
capacitatea consilierului de a urmri mesajul;
ascultarea superficial a clientului;
ntrerupea clientul n mijlocul unei fraze.

a+b+c
a+c+d
a+b+d
a+b+c+d

d+e

ANS: E

PTS: 1

25. n situaia n care consilierul accept i susine tcerea clientului acesta din urm va avea

senzaia c:
a. este presat n a verbaliza imediat fiecare senzaie sau gnd;
b. responsabilitatea i aparine;
c. responsabilitatea nu i aparine;
d. poate s exploreze reprezentri, afecte, comportamente i implicaiile acestora.
a.
b.
c.
d.

a+c+d
a+b+d
b+c+d

b+d

ANS: D

PTS: 1

26. Tcerea clientului poate reflecta urmtoarele piedici n evoluia procesului consilierii:

a.
b.
c.
d.
e.

absena rezistenelor;
senzaia clientului c este adecvat i acceptat;
anxietate;
ncercarea de manipulare a consilierului;
impas n relaie;

a.
b.
c.
d.
e.

a+b+c+d+e
c+d+e

a+c+d+e
b+c+d+e
d+e

ANS: B

PTS: 1

27. Tehnica sumarizrii se folosete:

a. dup fiecare intervenie a clientului;


b. dac nu se dorete structurarea discuiei, n situaia n care discursul clientul a fost
dispus arborescent, pe numeroase dimensiuni;
c. la nceputul edinei;
d. cnd se intenioneaz precizarea unui aspect de importan pentru desfurarea
discuiei;
e. n finalul edinei.
a.
b.
c.
d.
e.

b+d+e
d+e
a+b+c
b+c+d+e
c+d+e

ANS: B

PTS: 1

28. Care din urmtoarele situaii pot fi generatoare de angoas ?

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

diferite probleme de cuplu sau maritale;


divort sau separare;
naterea unui copil;
meninerea domiciliului;
pensionarea.

a+c+d
a+c+d+e

a+b+c+e
a+b+c+d
c+d+e

ANS: C

PTS: 1

29. Clientul cu nevoi speciale se confrunt cu urmtoarele categorii de probleme:

a.
b.
c.
d.

percepia realist a propriei persoane;


condiiile i nevoile sale speciale;
percepia nerealist a propriei persoane;
impactul percepiei nerealiste asupra imaginii de sine.

a. b+c+d
b. a+b+d
c. a+b+c
ANS: A

PTS: 1

30. Situaia de criz poate fi trit prin:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.

angoas paroxistic, tulburri de somatizare;


capacitate cognitiv sporit;
sentimentul de inadecvare i neajutorare;
nchidere n sine sau agitaie;

eficien sczut n activitatea cotidian;

a+c+e
a+b+c+e
a+c+d+e
a+d+c

ANS: C

PTS: 1

31. Care dintre urmtoarele situaii pot genera triri de pierdere ?


a. a schimba locuina;

b. a absolvi;
c. a se nate un copil;
d. a fi promovat.
a.
b.
c.
d.

a+b+c+d
a+b+c
b+d+e
a+c+d

ANS: A

PTS: 1

32. Care sunt funciile universale ale riturilor i conduitelor funerare ?

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

funcia de teatralizare;
funcia atemporal;
funcia comunional;
funcia de identificare.

a+c+d

b+c+d
a+b+c
a+b+d

ANS: A

PTS: 1

33. Aciunea voluntar a unui subiect ajutat sau nu de o persoan abilitat, precum amanul , se numete:
a. magie;

b. vrjitorie;
c. descntec.
a. a+b
b. a
c. b
ANS: B

PTS: 1

34. Starea conflictual permite activarea urmtoarelor funcii:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

rezolutiv;
recenzional;
nomotetic;
de restructurare;
de schimb.

b+c+d
a+b+c

a+b+d+e
a+b+c+d+e
a+d+e

ANS: C

PTS: 1

35. Care sunt avantajele existenei unei strii conflictuale ?

a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.

nu permite o mai bun identificare a problemelor i a soluiilor;


permite expresia comportamentelor agresiv-distructive;
crete motivaia i ansele de schimbare;
dezvolt flexibilitatea, adaptabilitatea i creativitatea.

b+c+d
a+d
c+d

a+c+d

ANS: C

PTS: 1

36. Asociaia Naional de Ghidare Vocaional din SUA a indicat, n 1949, urmtoarele calitii

necesare consilierului :
a. subiectivism;
b. interes pentru oameni;
c. empatie;
d. capacitatea de a inspira ncredere i respect;
e. instabilitate afectiv.
a.
b.
c.
d.
e.

d+e
c+d+e

b+c+d
a+b+d
a+c+d+e

ANS: C

PTS: 1

37. Principiul incertitudinii, principiu al fizicii cu aplicabilitate n consilierea psihologic,

postuleaz:
a. cunoaterea tinde ntotdeauna asimptotic spre realitatea obiectului de cunoscut;
b. nu pot fi cunoscute simultan la acelai nivel mai multe elemente;
c. orice teorie i perspectiv este relativ i falsificabil.
a. a+b
b. b
c. a+c

d. c
ANS: B

PTS: 1

38. Filtrul i factorul integrativ esenial al teoriei i tehnicii din domeniul consilierii este:

a. personalitatea clientului;
b. personalitatea consilierului;
c. cadrul consilierii;
d. capacitatea cognitiv a consilierului.
a.
b.
c.
d.

a+d
c+d
b
d

ANS: C

PTS: 1

39. Stilul directiv al consilierului:

a. este caracterizat printr-o poziie de putere a consilierului care evalueaz i conduce


demersul;
b. este exprimat prin metafora pictorului, per via di porre;
c. susine un model de relaie coercitiv.
a. a+b+c
b. b+c
c. a+c
ANS: A

PTS: 1

40. Clientul nu trebuie informat n primele ntlniri asupra:

a.
b.
c.
d.
e.
a.
b.
c.
d.
e.

duratei sedinelor;
diagnosticului de lucru avansat de consilier;
modalitii de programare a edinelor;
duratei estimate a procesului;
limitelor i valenelor consilierii.

c+d
a+c+d
a+b+c+d
a

ANS: E

PTS: 1

41. Clientul unei consilierii de grup trebuie s ajung s:

a.
b.
c.
d.
e.

se conduc dup expectaiile celorlali;


nvee s evite confruntarea direct cu ceilali;
se perceap mai adecvat i s i fie mai uor s aleag i s acioneze;
poat face diferena ntre a avea un afect i a aciona conforma acestuia;
poat recunoate faptul c nici ceilali nu sunt agresivi.

a. c+d
b. a+d+e

c. a+b+c+d
d. b+c+d+e
e. c+d+e
ANS: A

PTS: 1

42. n ce categorie de timp al clientului este facilitat comunicarea eficient ?


a. timpul non-psihic;
b. timpul biologic;
c. timpul psihic;
d. timpul zeilor;
e. timpul mainilor.
a.
b.
c.
d.
e.

a+b+d
c+d
b+c
d
c

ANS: E

PTS: 1

43. Care sunt principalele obstacole n calea adoptrii i meninerii, de ctre consilier, a

neutralitii binevoitoare:
a. problemele afective i comportamentale ale consilierului;
b. existena informaiilor despre client;
c. dificulti ale consilierului la nivelul imaginii de sine;
d. confuzia imaginar a clientului cu persoane semnificative din viaa consilierului.
a.
b.
c.
d.

a+b+c+d
a+c+d
a+b
b+c

ANS: B

PTS: 1

44. OMS (1994) a considerat ca sinonim termenul de consiliere cu cel de:


a. psihoterapie suportiv;
b. psihoterapie psihodinamic;
c. psihoterapie integrativ;
d. psihoterapie colportiv.
a.
b.
c.
d.

a+c
a
c
b

ANS: A

PTS: 1

45. Care dintre situatiile speciale din consiliere reprezint un demers inter-cultural realizat ntre

un client care nu mprtete cu consilierul acelai fond cultural, norme, valori i modaliti
de comunicare ?
a. consilierea emigrantilor;

b. consilierea in situatie de criz;


c. consilierea in situatie de pierdere;
d. consilierea antropologic.
a.
b.
c.
d.

a+d
a
d
c

ANS: B

PTS: 1

46. n scopul gestiunii strilor conflictuale se recomand:


a. meninerea persoanelor i nu a problemelor n centrul analizei;
b. meninerea discuiei n termeni concrei, operaionali cu evitarea generalizrii i a
impersonalizrii situaiei;
c. operarea unei diferene ntre eveniment, comportament i interpretarea acestora de ctre prile
implicate;
d. evitarea moralizri prilor;
e. explorarea opiuni rezolutive.
a.

a+b+c+d+e

c.

a+b+c+e

b.

b+c+d+e

d.

a+d+e

ANS: B

PTS: 1

47. Nivelul de asertivitate se afl n relaie direct cu capacitatea de:


a. represie a afectelor (pozitive i n special negative) i a convigerilor;
b. expresie direct a convingerilor;
c. represie direct a convingerilor;
d. de a putea susine sau primi o cererea i, n special refuzul, a spune nu;
a. a+b+c
b. b+d
ANS: B

c. a+c
d. a+d
PTS: 1

48. Care sunt pricipalele prejudeci legate de starea conflictual ?


a. conflictul se stinge i se rezolv cu trecerea timpului nu este necesar intervenia activ;
b. starea conflictual este ntotdeauna de evitat;
c. a ajunge la conflict este un lucru de blamat care indic slbiciune;
d. conflictul poate avea i consecine pozitive;
e. singura consecin a conflictului este pierderea.
a. a+b+c
b. b+c+d
ANS: D

c. a+c+d+e
d. a+b+c+e
PTS: 1

49. Evitarea conflictului aduce cu sine blocarea capacitii de comunicare dintre subiectul i obiectul
conflictului prin fenomene precum :
a. reacia afectiv pozitiv la intervenia celeilalte pri;
b. nevoia de a judeca persoana i nu de a se centra asupra mesajului;
c. centrarea pe mesaj n scopul gsirii i sublinierii greelilor;

d. convingerea ferm asupra culpei exclusive a celeilalte pri;


e. nevoia de a cuta contraargumente;
a. a+b+c+d
b. b+c+d+e
ANS: B

c. b+c+d
d. a+c+d+e
PTS: 1

50. Freud distinge urmtoarele tipuri de regresie:


a. topic;
b. economic;
c. temporal;
d. dinamic:
e. formal.
a. a+b+c+e
b. b+c+d+e
ANS: D

c. a+b+d+e
d. a+c+e
PTS: 1

51.
Practica vrjitoriei este semnificativ frecvent n societile caracterizate prin:
a. stratificare social, integrare politic;
b. sistem de scriere elaborat, mediere a schimbului prin bani;
c. descenden matrilineal, reziden matrilocal;
d. model educativ care nu este centrat pe obedien.
a. a+b+c+d
b. b+c+d
ANS: D

c. a+c+d
d. a+b
PTS: 1

52. Practica magiei este frecvent semnificativ n societile caracterizate prin:


a. complexitate social redus;
b. complexitate politic i cultural reduse;
c. model educativ care nu induce obedien n raporturile ierarhice;
d. model educativ care induce obedien n raporturile ierarhice.
a. a+b+d
b. b+d
ANS: D

c. c+d
d. a+b+c
PTS: 1

53. Starea de boal are urmtoarele tipuri de etiologie natural:


a. infecie boala este rezultatul invadrii organismului de ctre microbi;
b. mistic boala este o consecin imediat a unei experiene, act al subiectului aflat n raport
impersonal cu boala;
c. deteriorare organic boala este provocat de declinul capacitilor organismului;
d. agresiune uman direct.
a. b+c+d
b. a+c+d
ANS: B

c. b+d
d. a+d
PTS: 1

54. Fantasmele care fundamenteaz depresia sunt, dup Melanie Klein:


a. teama de a nu putea recompune obiect mbuctit;
b. teama de a nu putea separa obiectul bun de cel ru;
c. teama de a nu putea aduce la via obiectul reasamblat, din cauza ameninrilor obiectelor
rele.
d. teama de a separa obiectul bun de cel ru.
a. a+b
c. b+c
b. a+d
d. a+b+c
ANS: D

PTS: 1

55. Dificultatea de a nlocui obiectul pierdut (iubit) cu un altul este specific:


a. travaliului doliului;
b. melancoliei;
c. strii maniacale;
d. depresiei.
a. a+b
c. b
b. a+c
d. a
ANS: D

PTS: 1

56. n gestionarea situaiei de criz consilierul trebuie s aib n vedere elemente precum:
a. realitatea i actualitatea;
b. sensul schimbrii;
c. angoasa;
d. reacii secundare poteniale.
a. a+b+c+d
b. a+b+c
ANS: A

c. b+c+d
d. b+c
PTS: 1

57. Printre efectele situaiei de crizei se afl:


a. angoasa masiv sau paroxistic;
b. tulburri de somatizare;
c. sentimentul de adecvare;
d. nchiderea n sine sau agitaie;
e. eficiena n activitatea cotidian.
a. a+b+c
b. c+d+e
ANS: C

c. a+b+d
d. b+e
PTS: 1

58. Dezvoltarea stimei de sine presupune:


a. stabilirea prioritilor i limitelor personale;
b. participarea la activiti care dezvolt stima de sine;
c. stabilirea de obiective realiste;
d. ncercarea de a fi primul n domeniul ales.
a. a+b+d
b. b+c+d
ANS: C

c. a+b+c
d. a+c
PTS: 1

59. Care din urmtoarele ntrebri sunt deschise ?


a. Vrei s vorbeti despre tine ?
b. Eti trist din cauza decepiei ?
c. Ce simi despre acest situaie ?
d. De cte ori s-a ntmplat ?
a. a+c
c. b
b. a
d. c
ANS: D

PTS: 1

60. Indiferent de statutul instituional, consilierul trebuie:


a. s menin un mediu de ncredere reciproc;
b. s ofere soluii;
c. s susin un mediu psihic sntos;
d. s dea sfaturi nuanate.
a. a+b+c+d
b. a+c
ANS: B

c. b+d
d. a+b
PTS: 1

61. Gestiunea adecvat a conflictului se caracterizeaz prin faptul c:


a.permite formarea unui consens pe care fiecare parte l va apra i respecta;
b. satisface propriile nevoi, fr a le leza pe cele ale partenerului;
c. pstreaz i susine, n continuare, relaii bune ntre cele dou pri;
d. economisete resurse materiale i umane, att n procesul negocierii ct i ca urmare a
acestuia.
a. a+c+d
b. a+b+c
ANS: C

c. a+b+c+d
d. b+c+d
PTS: 1

62. Printre normele de aplicare ale principiului confidenialitii se afl urmtoarele:


a. aplicarea este relativ, avnd n vedere situaiile care-l suspend;
b. se aplic n raport cu natura materialului;
d. aplicarea nu este limitat de drepturile consilierului, n ordinea pstrrii reputaiei i integritii
sale;
a. a+b+c
b. a+c
ANS: D

c. b+c
d. a+b
PTS: 1

63. Eficiena n consilierea pe probleme de psiho-sexualitate este determinat de urmtoarele

caracteristici ale consilierului:


a. s fie ntr-un raport confortabil cu propria sexualitate;
b. s nu cunoasc elemente de anatomie, fiziologie i contracepie;
c. s nu se substituie sexologului n situaia n care clientul prezint disfuncii sexuale;
d. s refuze clienii cu alte orientri sexuale.
a. a+c
b. c+d+e
c. a+b+c+d

d. a+b+c
e. a+c
ANS: E

PTS: 1

64. Consilierul eficient:


a. elaboreaz definiii alternative;
b. rspunde n mod flexibil clientului;
c. face apel la tehnici creative pentru a stimula clientul;
d. poseda un model standard de a rspunde clienilor;
e. accept definiia oferit de client ca atare.
a. a+b+d
b. b+c+e
ANS: C

c. a+b+c
d. c+e
PTS: 1

65. Consilierul ineficient:


a. modific sistemul teoretic pe care se bazeaz n funcie de situaie;
b. alege un set adecvat de tehncii de lucru;
c. ignor conjunctura socio-economic i ali factori de natur psiho-social;
d. susine clientul n adoptarea de soluii creative.
a. a+c
b. c
ANS: B

c. b+c
d. a
PTS: 1