Sunteți pe pagina 1din 9

Programul: MANIPULAREA SI TRANSPORTUL MARFURILOR PERICULOASE

1. Ce sunt m.p?
a). substane ce pun in pericol viata umana
b). substane ce prin natura lor pot aduce prejudicii importante navei, celorlalte mrfuri, mediului marin sau afecta
starea de sntate a echipajului
c). substane ce produc mbolnvirea oamenilor si poluarea mediului
2. Care sunt seciunile unei fise de securitate ?
a). domeniul de aplicare, echipamentul special necesar, procedee de urgenta, aciuni de urgenta si acordarea primului
ajutor persoanelor accidentate
b) . masuri de protecie a echipajului si mediului marin
c) . metode de intervenie si de asigurare a navei si celorlalte mrfuri existente la bord
3. Ghidul medical de prim ajutor este :
a). o lucrare dedicata echipajului de pe nave in general
b). lucrare dedicata interveniilor in cazul accidentelor implicnd m.p ???
c). o lucrare de medicina pentru neiniiai
4. Raportarea evenimentelor care implica m.p se face :
a). conform procedurilor generale cuprinse in Codul IMDG
b). conform procedurilor descris in vol. supliment al Codului IMDG capitolul 3
c). conform instruciunilor fabricanilor si armatorului
5. Situaiile periculoase de utilizare a pesticidelor la bord sunt:
a). deratizarea, dezinfecia, dezinsecia
b). deratizarea navei si fumigarea mrfurilor
c). deratizarea, dezinsecia, dezinfecia si fumigarea
6. Posibilitile de identificare a m.p sunt:
a). numrul Naiunilor Unite si denumirea comerciala
b).denumirea tehnica corecta si formula chimica
c). numrul Naiunilor Unite si denumirea tehnica corecta
7. Numrul fisei de securitate se gsete in :
a). Dangerous Goods List (D.G.L) coloana 15
b) . Dangerous Goods List (D.G.L) coloana 7
c) . volumul supliment seciunea 4
8. Prin cantitate limitata a m.p se nelege :
a). cantitatea maxima totala de m.p ce poate fi ncrcata pe o nava funcie de tonajul acesteia
b). cantitatea maxima de substana admisa intr-o unitate de ambalare primara
c). cantitatea maxima de m.p admisa intr-un C.T.U
9. Ce se nelege prin risc subsidiar al m.p ?
a). un risc suplimentar adugat riscului principal
b). un risc suplimentar, complementar riscului principal dup care s-a fcut clasificarea m.p.
c). un risc semnificativ, potenial nedefinit clar
10. Vol. I din Codul IMDG la cap. VII conine obligaii si ndatoriri pentru :
a). armator si echipaj
b). expeditor, destinatar, ambalator, incarcator, operator
c). fabricanii de m.p si de ambalaje
11. D.G.L este structurata pe un numr de coloane :
a). 15
b). 17
c). 18
12.Dup riscul principal substanele / m.p se mpart :
a). in grupe de rise major, mediu, minor
b). in poluani marini, poluani marini severi si substane neutre c). in clase si diviziuni
13.Individualizarea, caracterizarea d.p.d.v al proprietatilor fizico-chimice a m.p se face in D.G.L coloana :
a). nr.2
b). nr.l6
c). nr.17???
14.Riscurile principale ale m.p determina :
a). ncadrarea acestora in clase si diviziuni
b). poziia relativa a acestora in raport cu mediul marin
c). masuri speciale de anihilare si combatere a accidentelor
15.Clasa 1 (explozivi) cuprinde un numr de :
a) . 3 diviziuni
b) . 2 diviziuni
c). 6 diviziuni
16.Clasa 3 (lichide inflamabile) cuprinde :
a). lichide ce se autoaprind spontan la o anumita temperatura
b). lichide care la o temperatura mai mica de 61 grade C emit vapori ce sunt inflamabili
c). lichide ce ard si/sau ntrein arderea cnd sunt iniiate
17.Modul de urmrire a evoluiei temperaturilor la bord consta in :
a). citirea periodica a temperaturilor la locul de depozitare a m.p
b). citirea la intervale de timp fixe a temperaturii si nregistrarea lor in jurnalul de temperaturi
c) citirea la intervale fixe a temperaturii, nregistrarea lor pe grafice locale si in comanda de navigaie precum si in jurnalul
de bord
18.Criteriile / condiiile de separare / segregare a m.p sunt:
a). departe de, separat de, separat printr-un compartiment complet sau magazie, separat longitudinal printr-un
compartiment complet sau magazie de intervenie
b) . gradul de risc si gradul de compatibilitate
c) . riscul evident, semnificativ si condiiile existente la nava
19.Condiiile de transport ale m.p in containere I.B.C este reglementat in IMDG Code pentru :
a) . transportul pe mare a mrfurilor containerizate
b) . transportul rutier, pe cale ferata, pe mare si pe orice cale navigabila de transport
c) . fiecare tip de transport este reglementat separat in coduri specifice : codul rutier, feroviar, maritim,etc.
20.Testele la care se supun ambalajele sunt determinate de :
a). gradul de risc al m.p
b) . starea fizica a m.p
c) . natura m.p, gradul de risc si normele de sigurana a vieii umane si mediului nconjurtor.
21. Care document reglementeaz, pe plan internaional, manipularea si transportul de m.p la bordul navelor
maritime?
a). SOLAS : International Convention for the Safety of Life at Sea, 1974, as ammended in 1995;
b). IMDG Code;
c). MARPOL 73/78: International Convention for the Prevention of Pollution from Ships;
22. Care este utilitatea etichetrii ambalajelor care adpostesc m.p?
a). ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfurilor adpostite in ambalajele respective;
b). ofer informaii despre tara in care a fost confecionat ambalajul;
c). ofer informaii despre riscul primordial al mrfii din acel ambalaj;
23.Standardele de sigurana, pentru transporturile pe mare, de mrfuri in vrac, sunt coninute in :
a). IMDG Code;
b). B.C Code;
c). STCW Code;
24.Crei clase aparin substanele care in contact cu apa se ncing spontan si se autoaprind ?
a). 3.2;
b). 4.2;
c). 4.3;
25.Din care clasa pot face parte substanele care chiar daca nu sunt combustibile, pot spori riscul si intensitatea unui
incendiu la alte mrfuri ?
a). 3.3;
b). 5.1;
c). 4.1;
26.Care poate fi semnificaia unei etichete de forma dreptunghiulara, inscripionata cu negru pe fond alb ?
a). retine atenia in legtura cu riscuri subsidiare ale mrfurilor ambalate in pachetul respectiv;
b). atenioneaz despre fumigarea containerului pe care este aplicata eticheta;
c) uureaz identificarea, prin UN No, nscris pe eticheta, a coletelor ce trebuie recuperate din mare;
27.Ce sunt mrfurile periculoase ?
a) . substane ce pun in pericol viata umana;
b) . substane ce prin natura lor pot aduce prejudicii importante navei, celorlalte mrfuri, mediului marin sau pot
afecta starea de sntate a echipajului;
c) . substane ce produc poluarea mediului marin;
28.Care sunt seciunile unei fise de securitate ?
a) domeniul de aplicare, echipamentul special necesar, procedee de urgenta, aciuni de urgenta si acordarea
primului ajutor persoanelor accidentate;
b) masuri de protecie a echipajului si mediului marin;
c) metode de intervenie si de asigurare a navei si celorlalte mrfuri existente la bord;
29.Situaliile periculoase de utilizare a pesticidelor la bord sunt:
a) deratizarea, dezinfecia, dezinsecia;
b) deratizarea navei si fumigarea mrfurilor;
c) deratizarea, dezinsecia, dezinfecia si fumigarea;
30. Prin cantitate limitata a m.p se nelege :
a) cantitatea maxima totala de m.p ce poate fi ncrcata pe o nava funcie de tonajul acesteia
b) cantitatea maxima de substana admisa intr-o unitate de ambalare primara
c) cantitatea maxima de m.p admisa intr-un C.T.U
31. Riscurile principale ale m.p determina :
a) ncadrarea acestora in clase si diviziuni
b) poziia relativa a acestora in raport cu mediul marin
c) masuri speciale de anihilare si combatere a accidentelor
32. Modul de urmrire a evoluiei temperaturilor la bord consta in :
a) citirea periodica a temperaturilor la locul de depozitare a m.p.
b) citirea la intervale de timp fixe a temperaturilor si nregistrarea lor in jurnalul de temperaturi
c) citirea la intervale fixe a temperaturilor, nregistrarea lor pe grafice locale si in comanda de navigaie precum si in jurnalul
de bord
33.Testele la care sunt supuse ambalajele sunt impuse de :
a) gradul de risc al m.p.
b) starea fizica a m.p
c) natura m.p, gradul de risc si normele de sigurana a vieii umane si mediului nconjurtor.
34. Clasa 1 - Explozivi, conine :
a) 6diviziuni
b) 3 diviziuni
c) 7 diviziuni
35. Metoda de marcare a coletelor va permite ca informaia oferita sa poat fi identificabila, in condiii de
submersie in apa de mare, cel puin :
a) 1 luna
b) 6 luni
c) 3 luni
36.Codul IMDG a fost ntocmit si editat pentru prima data in anul:
a) 1960
b) 1965
c) 1991
37. Prin expresia SEPARAT DE .... , folosita la stivuirea m.p se nelege :
a) In cazul stivuirii sub punte - dispunerea coletelor incompatibile se va face in compartimente diferite, sau in cazul stivuirii
pe punte - o separare orizontala de minimum 3m intre colete
b) o separare eficienta, astfel incit substanele incompatibile sa nu poat interaciona periculos in cazul unui accident si sa
asigure o separare orizontala de minim 3m intre colete
c) o separare completa (in plan orizontal sau vertical) printr-un compartiment etan
38.Codul IMDG este :
a)culegere de legi si regulamente in domeniul manipulrii si transportului m.p pe mare
b) o organizaie maritima internaionala care se ocupa de transportul m.p.
c) o lista cu principalele m.p.
39.Pentru o aciune eficienta mpotriva incendiilor la bordul navelor ce transporta m.p se impune :
a) organizarea unui punct de prim ajutor medical
b) instruirea echipajului pentru utilizarea echipamentului special de combatere a incendiilor si efectuarea
exerciiilor de antrenament pentru prevenirea si combaterea incendiilor
c) stabilirea de responsabilitati concrete pe fiecare membru din echipaj pentru evacuarea persoanelor de la locul incendiului
40. Principalul agent de combatere a incendiilor, eficient pentru cele mai multe m.p. este :
a) C02
b) apa
c) gazul inert
41. Explozivii din clasa 1. Diviziunea 1.1. sunt:
R: a) substane sau articole care prezint riscul de explozie in masa;
b) substane sau articole care prezint un risc nesemnificativ;
c) substane sau articole care prezint riscul de expulzare, fara risc de explozie in masa.
42. Substane corespunztoare clasei 5. Diviziunea 5.2. sunt:
R a) ageni oxidani;
b) peroxizi organici;
c) substane corozive.
43.Substente inflamabile aparin:
R a) clasei 2.1;
b) clasei 3.2.
c) clasei 4.1.
44. O soluie este considerate POLUANT MARIN cnd:
R: a) conine 10% sau mai mult dintr-un poluant marin;
b) conine cel puin 1% dintr-un poluant marin puternic;
c) conine cel puin doua substane poluant marine in compoziie.
45. Pentru identificarea mrfurilor periculoase se utilizeaz:
R: a) Indexul General al Mrfurilor Periculoase din Codul IMDG;
b) Indexul Numeric, daca se cunoate numrul de nregistrare ONU;
c) Tabelul riscurilor primordiale.
46. Grupul de mpachetare III se folosete:
R: a) pentru mrfurile cu pericol mare;
b) pentru mrfuri cu pericol mediu;
c)pentru marfuri cu pericol mic.
47. In marcajul ambalajelor, litera "Y" semnifica:
R: a) grupul de mpachetare III ;
b) grupul de mpachetare I, II, III.
c) grupul de mpachetare II, III.
48. Se considera marfa periculoasa si se declara ca atare orice substana cu activitate specifica mai mare de:
R: a) 0.02 Cr/gr;
b) 200 Cr/cm2
c) 0,02 Cr/gr.
49. Temperatura de control reprezint:
R: a) temperatura maxima la care anumite substane pot fi transportate in sigurana pentru o perioada mai
lunga de timp:
b) temperatura la care se aplica masurile de sigurana;
b) cea mai joasa temperatura la care descompunerea auto-accelerata poate surveni in cazul unei
substane.
50 . Cantitile admise a fi transportate ca mrfuri periculoase in cantitati limitate sunt stabilite pentru fiecare
clasa in parte, dar nu pot depi:
R: a) pentru mrfurile solide 6 kg. pe recipiente:
b) pentru mrfurile lichide 6 litri pe recipient:
c) pentru tablete sau capsule sigilate 150 grame net:
d) greutatea bruta a unui pachet nu va depi 100 kg.
51. Codul Mrfurilor Transportate in Vrac (BC Cade) stabilete clasificarea acestora menionnd riscul
pe care-l prezint, D-vstra vei meniona clasa corespunztoare riscului prezentat mai jos.
Clasa..............Aceste materiale se pot aprinde uor datorita unor surse exterioare (flecari deschise sau scntei) prin
aceasta devenind combustibile, contribuind astfel la izbucnirea unui incendiu.
Clasa 4.2........Materialele aparinnd acestei clase se ncing spontan si se autoaprind.
Clasa 4.3 In contact cu apa, aceste substane emana gaze inflamabile iar in anumite cazuri,gazele emanate se
pot autoaprinde.
Clasa 5.1......... Materialele acestei clase, chiar daca nu sunt combustibile, pot insa spori riscul si/sau intensitatea
unui incendiu in contact cu alte materiale incompatibile.
Clasa .............Substanele acestei clase pot cauza pierderea de viei umane sau mbolnviri grave ale organismului
daca sunt inhalate, daca intra in contact cu pielea sau daca sunt ingerate.
Clasa ............. Acest gen de materiale conine micro-organisme care mpreuna cu toxinele pe care le produc, pot
mbolnvi animale sau oameni.
Clasa..............Sunt materiale care emit radiaii cu o activitate specifica mai mare de 70 kBq/kg.
Clasa..............Substane capabile prin natura lor coroziva sa distrug, mai mult sau mai puin, esuturile vii.
Clasa..............Riscurile acestor substane sunt diferite de cele prezentate anterior.
52. Care este coninutul fisei de securitate?
R: .............
53 . Definii "umiditatea limita de transport" a mrfurilor in vrac. R:

.
54 . Care este coninutul "Declaraiei de mrfuri periculoase"? R:

55. Care este riscul specific al substanelor radioactive? R:

..
56 . Definii "containerul nchis" si "containerul deschis". R:

.
57. Definii categoria de stivuire "B". R:

..
58. Ce conine "SAFETY CHECK LIST" ? R:

.
59. Care dintre urmtoarele documente conin reglementari privitoare la manipularea si transportul de mrfuri
periculoase, la bordul navelor maritime ?
a). IMDG Code ?
b). MARPOL 73/78: International Convention for the Prevention of Pollution from Ships ?
c). SOLAS: International Convention for the Safety of Life at Sea, 1974, as ammended in 1995 ?
60. Cum a fost realizata clasificarea mrfurilor periculoase ?
a) avndu-se in vedere cerinele STCW Code?
b) avndu-se drept criteriu, riscul primondia ?
c) avndu-se temei, Regula 2 din capitolul VII din documentul SOLAS-60/74 ?
61. Care sunt indiciile care se folosesc la identificarea mrfurilor periculoase ?
a). Numerical Index and General Index- vol. 1 IMDG Code ?
b). Proper Shipping Name and UN No ?
c). Dangerous Goods List - DGL - vol. 2 IMDG Code ?
62. Care este riscul specific primordial la substanele aparinnd claselor si diviziunilor 21, 3.2, 4.3 ?
a) inflamabilitatea ?
b) combustibilitatea ?
c) toxicitatea ?
63. Pentru o substana creia i se recomanda nPacking group III" se alege ambalajul care este marcat cu literele:
a) Y ?
b) Z?
c) X ?
64.Care este utilitatea marcajelor aplicate pe ambalajele mrfurilor periculoase ?
a) ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfii adpostite in ambalaj?
b) ofer garanie ca ambalajul este corespunztor gradului de risc al mrfii adpostite ?
c) ofer toate informaiile necesare carausului, despre ambalajul respectiv ?
65.Care este utilitatea etichetrii ambalajelor care adpostesc mrfuri periculoase ?
a) ofer informaii despre riscul primordial al mrfii din acel ambalaj ?
b) ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfurilor adpostite in ambalajul respectiv ?
c) ofer informaii despre t,ara in care a fost confecionat ambalajul?
66. Care sunt valorile maxime pentru "mrfuri periculoase in cantitati limitate" ?
a) maxim 5 litri per recipient, pentru substane lichide ?
b) maxim 6 kg per recipient, pentru substane solide ?
c) 30 kg, greutatea bruto, per coletul cu recipient avnd mrfuri periculoase, lichide ?
67. Standardele de sigurana, pentru transporturile pe mare, de mrfuri in vrac, sunt coninute in:
a). STCW Code ?
b). IMDG Code ?
c). B.C. Code ?
68.Carei clase aparin substane care in contact cu apa emana gaze inflamabile ?
a). 3.2 ?
b). 4.3?
c). 4.2 ?
69. Din care clasa pot face parte substanele care chiar daca nu sunt combustibile, pot spori riscul si intensitatea
unui incendiu la alte mrfuri ?
a). 3.3 ?
b). 4.1 ?
c). 5.1?
70. Din care clasa fac parte substanele adpostite intr-un ambalaj pe care este aplicata o eticheta de forma ptrata
avnd culoarea albastra ?
a). 2 ?
b). 4.3?
c). 5.2 ?
71. Care poate fi semnificaia unei etichete de forma dreptunghiulara, inscripionata cu negru pe fond alb ?
a). atenioneaz despre fumigarea containerului pe care este aplicata eticheta?
b). uureaz identificarea, prin UN No, nscris pe eticheta, a coletelor ce trebuie recuperate din mare ?
c). retine atenia in legtura cu riscuri subsidiare ale mrfurilor ambalate in pachetul respectiv ?
72. 0 eticheta de forma triunghiulara, aplicata pe un ambalaj coninnd mrfuri periculoase, poate reprezenta:
a). avertizarea riscului subsidiar de ``poluant marin`` ?
b). atenionarea faptului ca in respectivul ambalaj exista mrfuri care impun regim termic controlat ?
c). informarea asupra temperaturii de control, nscrisa pe eticheta?
73. Cum se va stivui o marfa creia i se recomanda, in DGL, stowage category C ?
a). on/under deck" ?
b). under deck only" ?
c). on deck only" ?
74. Care document trebuie nmnat comandantului sau ofierului responsabil, necondiionat, naintea nceperii
incarcarii mrfii ?
a). Safety Check List ?
b). Dangerous Goods Document ?
c). Emergency Schedule ?
75.Ce se considera, din punctul de vedere al Codului IMDG, container nchis ?
a). acel container ncrcat intr-un spaiu nchis in magazii cu capace metalice, sub punte ?
b). acel container metalic, nchis?
c). acel container ncuiat si sigilat de ctre vamei ?
76. What is the meaning of the abbreviation MFAG" ?
a). Marine Fire Auxiliary Guards?
b). Medical First Aid Guide?
c). Marine Female Assistance Guide ?
77. What is the meaning of the abbreviation Em S" ?
a). Emergency Scene ?
b). Emergency Schedule ?
c). Energetic Schedule ?
78. Where can you find the Fire Fighting Plan on your vessel ?
a). Emergency Procedures (Supplement of the IMDG Code) ?
b)." Ship's plans and documents ?
c). Safety Management manual ?
79. Care dintre urmtoarele documente conin reglementari privitoare la manipularea si transportul de mrfuri
periculoase, la bordul navelor maritime ?
a). IMDG Code?
b). MARPOL 73/78: Intematipnal Convention for the Prevention of Pollution from Ships ?
c). SOLAS: International Convention for the Safety of Life at Sea, 1974, as ammended in 1995 ?
80. Cum a fost realizata clasificarea mart urilor periculoase ?
a). avndu-se in vedere cerinele ST'CW' Code?
b). avndu-se drept criteriu, riscul primordial ?
c). avndu-se temei, Regula 2 din capitolul VII din documentul SOLAS-60/74 ?
81. Care sunt indiciile care se folosesc ia identificarea mrfurilor periculoase ?
a). Numerical Index and General Index- vol. 1 IMDG Code ?
b). Proper Shipping Name and UN No ?
c). Dangerous Goods List- DGL - vol 2 IMDG Code ?
82. Care este riscul specific primordial la substanele aparinnd claselor si diviziunilor 2.1, 3.2, 4.3 ?
a). inflamabilitatea ?
b). combustibilitatea ?
c). toxicitatea ?
83. Pentru o substana creia i se recomanda packing group" se alege ambalajul care este marcat cu literele:
a). Y ?
b). Z ?
c). X ?
84. Care este utilitatea marcajelor aplicate pe ambalajele mrfurilor periculoase ?
a). ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfii adpostite in ambalaj?
b). ofer garanie ca ambalajul este corespunztor gradului de risc al mrfii adpostite ?
c). ofer toate informaiile necesare carausului, despre ambalajul respectiv ?
85. Care este utilitatea etichetrii ambalajelor care adpostesc mrfuri periculoase ?
a). ofer informaii despre riscul primordial al mrfii din acel ambalaj ?
b). ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfurilor adpostite in ambalajul respectiv ?
c). ofer informaii despre tara in care a fost confecionat ambalajul?
86.Care sunt valorile maxime pentru "mrfuri periculoase in cantitati limitate" ?
a). maxim 5 litri per recipient pentru substanele lichide ?
b). maxim 6 kg per recipient, pentru substanele solide ?
c). 30 kg, greutatea bruto, per coletul cu recipiente avnd mrfuri periculoase, lichide ?
87. Standardele de sigurana, pentru transporturile pe mare, de mrfuri in vrac, sunt continute in :
a).STCW Code?
b). IMDG Code?
c). B.C. Code ?
88. Crei clase aparin substanele care in contact cu apa emana gaze inflamabile ?
a). 3.2 ?
b). 4.3?
c). 4.2?
89. Din care clasa pot face parte substanele care chiar daca nu sunt combustibile, pot spori riscul si intensitatea unui
incendiu la alte mrfuri ?
a). 3.3?
b). 4.1 ?
c). 5.1 ?
90. Din care clasa fac parte substanele adpostite intr-un ambalaj pe care este aplicata o eticheta de forma ptrata avnd
culoarea albastra ?
a). 2 ?
b). 4.3?
c). 5.2?
91. Care poate fi semnificaia unei etichete de forma dreptunghiulara, inscripionata cu negru pe fond alb ?
a). atenioneaz despre fumigarea containerului pe care este aplicata eticheta?
b). uureaz identificarea, prin UN No, nscris pe eticheta, a coletelor ce trebuie recuperate din mare ?
c). retine atenia in legtura cu riscuri subsidiare ale marturilor ambalate in pachetul respectiv ?
92. 0 eticheta de forma triunghiulara, aplicata pe un ambalaj coninnd mrfuri periculoase, poate reprezenta:
a). avertizarea riscului subsidiar de poluant marin ?
b). atenionarea faptului ca in respectivul ambalaj exista mrfuri care impun regim termic controlat ?
c). informarea asupra temperaturi de control, nscrisa pe eticheta?
93. Cum se va stivui o marfa creia i se recomanda, in DGL, stowage category C ?
a. on/under deck ?
b. under deck only ?
c. on deck only ?
94. Care document trebuie nmnat comandantului sau ofierului responsabil, necondiionat, naintea nceperii incarcarii
mrfii?
a. Safety Check List ?
b. Dangerous Goods Document ?
c. Emergency Schedule ?
95. Ce se considera, din punctul de vedere al Codului IMDG, container nchis ?
a. acel container ncrcat intr-un spaiu nchis in magazii cu capace metalice, sub punte ?
b. acel container metalic, nchis?
c acel container ncuiat si sigilat de ctre vamei ?
96. What is the meaning of the abbreviation MFAG?
a .Marine Fire Auxiliary Guards ?
b Medical First Aid Guide ?
c. Marine Female Assistance Guide ?
97. What is the meaning of the abbreviation Em S" ?
a. Emergency Scene ?
b. Emergency Schedule ?
c. Energetic Schedule ?
98. Where can you fiind the Fire Fighting Plan on your vessel ?
a. Emergency Procedures (Supplement of the IMDG Code) ?
b. Ship's plans and documents?
c. Safety Management manual ?
99. Care document reglementeaz, pe plan International manipularea si transportul de mrfuri periculoase la bordul
navelor maritime ?
a. SOLAS; International Convention for the Safety of Life at Sea, 1974, as ammendcd in 1995 ?
b. IMDG Code?
c. MARPOL 73/78: International Convention for the Prevention of Pollution from Ships ?
100. Care este riscul specific, primordial al substanelor aparinnd claselor si diviziunilor: 2.1, 3.2, 4.3 ?
a. combustibilitatea ?
b. inflamabilitatea?
c. toxicitatea?

101. Cum sunt clasificate mrfurile periculoase ?


a. avndu-se drept criteriu , riscul primordial ?
b. avndu-se temei Regula 2 din cap. VII al SOLAS ?
c avndu-se in vedere cerinele STCW Code ?
102. Pentru identificarea mrfurilor periculoase se utilizeaz :
a. Numerical Index and General Index - vol. 1 IMDG Code ?
b. Dangerous Goods List -DGL- vol. 2 IMDG Code?
c. Proper Shipping Name and UN No ?
103. Pentru o substana creia i se recomanda Packing group II se alege ambalajul care este marcat cu literele:
a. Y ?
b. Z ?
c. X ?
104. Care este utilitatea etichetrii ambalajelor care adpostesc mrfuri periculoase ?
a. ofer informaii despre riscurile subsidiare ale mrfurilor adpostite in ambalajul respectiv ?
b. ofer informaii despre tara in care a fost confecionat ambalajul?
c. ofer informaii despre riscul primordial al mrfii din acel ambalaj ?
105. Care sunt valorile maxime pentru "mrfuri periculoase in limitate" ?
a. pentru substane solide, maxim 6 leg per recipient ?
b. pentru substane lichide, maxim 5 litri per recipient ?
c. 20 kg, greutatea bruto per colet cu recipiente avnd mrfuri lichide ?
106.Care este utilitatea marcajelor aplicate pe ambalajele mrfurilor periculoase ?
a. ofer garanie ca ambalajul este corespunztor gradului de risc al mrfii adpostite ?
b. ofer toate informaiile necesare carausului, despre ambalajul respectiv ?
c. ofer informaii despre natura si riscurile mrfii ce o adpostete ?
107. Standardele de sigurana, pentru transporturile pe mare, de mrfuri in vrac, sunt coninute in:
a. IMDG Code?
b. B.C. Code ?
c. STCW Code ?
108. Crei clase aparin substanele care in contact cu apa se ncing spontan si se autoaprind ?
a. 3.2 ?
b. 4.2?
c. 4.3 ?
109.Din care clasele pot face parte substanele care chiar daca nu sunt combustibile, pot spori riscul si
intensitatea unui incendiu la alte mrfuri ?
a. 3.3?
b. 5.1?
c.4.1?
110. Din care clase fac parte substane adpostite intr-un ambalaj pe care este aplicata o eticheta de
forma" ptrata avnd culoarea verde ?
a. 2 ?
b. 4.3?
c. 5.2?
111. Care poate fi semnificaia unei etichete de forma dreptunghiulara, inscripionata cu negru pe
fond alb ?
a . retine atenia in legtura cu riscuri subsidiare ale mrfurilor ambalate in pachetul respectiv ?
b. atenioneaz despre fumigarea containerului pe care este aplicata eticheta?
c. uureaz identificarea, prin UN No, nscris pe eticheta, a coletelor ce trebuie recuperate din mare ?
112. O eticheta de forma triunghiulara, aplicata pe un ambalaj coninnd mrfuri periculoase, poate
reprezenta:
a. avertizarea riscului subsidiar de poluant marin" ?
b. atenionarea faptului ca in respectivul ambalaj exista mrfuri care impun regim termic controlat ?
c. informarea asupra temperaturii critice, nscrisa pe eticheta?
113. Cum se va stivui o marfa creia i se recomanda, in DGL, stowage category C?
a. ON DECK ONLY
b. ON/UNDER DECK
c. UNDER DECK ONLY
114. Care document trebuie nmnat comandantului sau ofierului responsabil, necondiionat,
naintea nceperii incarcarii mrfii?
a. Emergency Schedule ?
b. Safety Check List ?
c. Dangerous Goods Document ?

115. Ce se considera, din punctul de vedere al Codului IMDG, container nchis ?


a. acel container ncuiat si sigilat de ctre vamei ?
b. acel container ncrcat intr-un spaiu nchis in magazii cu capace metalice, sub punte ?
c. acel container metalic, nchis?
116. What is the meaning of the abbreviation ,,MFAG"?
a. Marine Female Assistance Guide ?
b. Marine Fire Auxiliary Guards ?
c. Medical First Aid Guide ?
117. What is the meaning of the abbreviation Em S" ?
a. Emergency Scene ?
b. Energetic Schedule ?
c. Emergency Schedule ?
118. Where can you find the Fire Fighting Plan on your vessel ?
a. Emergency Procedures (Supplement of the IMDG Code) ?
b. Ship's plans and documents ?
c. Safety Management manual ?