Sunteți pe pagina 1din 4

Metoda studiului de caz

Metoda studiului de caz ca metod de cercetare n domenii tiinifice


cum sunt medicina, psihologia, pedagogia, sociologia, economia, istoria, etc. const n analiza i descrierea/explicarea/ interpretarea unei probleme, a unei
situaii particulare (persoan, elev, organizaie, instituie, etc.) n scopul
ilustrrii unor aspecte deosebite, al relevrii unor tehnici de rezolvare
/soluionare a problemelor relevate.
Ca metod instructiv educativ, studiul de caz are un caracter activizator
i presupune organizarea i desfurarea activitii instructiv-educative pe baza
analizai unor situaii reale, a unor cazuri, valorificate ca premise pentru
desprinderea i elaborarea unor concluzii, reguli, legiti, principii, etc. Ea
reprezint, n egal msur, o metod de cunoatere, de cercetare, care permite
elevilor contactul cu o situaie real care favorizeaz o cunoatere inductiv.
Tipuri de cazuri1 (R. Muchielli, 1982):
Situaii semnificative, corelate cu o stare de fapt ambigu, neclar i
disfuncional
Situaie particular, inedit prin evoluia sa n timp
Situaia unui individ aflat la un moment dat n dificultate, care se
confrunt cu diferite probleme
Un moment problematic din viaa profesional, colar, etc. a unei
persoane
Etape ale studiului de caz:
Identificarea/alegerea cazului, decuparea lui din realitate (presupune
sensibilitate la probleme)
1

Putei alege oricare dintre tipurile de cazuri prezentate, adic att copii ct i aduli, att persoane ct i instituii
(de ex. o instituie colar care, dintr-un anumit punct de vedere, reprezint un caz, etc.)

Familiarizarea cu cazul, recoltarea informaiilor, sistematizarea


informaiilor obinute (este o etap care presupune utilizarea unui complex
de metode de recoltare a datelor: observaia, convorbirea, ancheta,
interviul, studierea produselor activitii, a unor documente, a datelor
biografice i autobiografice, nregistrarea audio/video, teste, probe
nepsihometrice, etc.)
Analiza-sinteza datelor obinute (prin raportare la cadrul teoretic,
valorificarea rolului de model pe care l ndeplinete cazul pentru o
ntreag categorie de fenomene, etc)
Formularea unui diagnostic (psiho-pedagogic), identificarea -ca atare- a
problemei
Stabilirea variantelor de soluionare, a msurilor de rezolvare a cazului
Selectarea/alegerea variantei optime de soluionare, prin confruntarea
variantelor, compararea valorii lor, ierarhizarea acestora n funcie de
valoarea /eficiena sa n raport cu cazul (raportarea la teoria psihopedagogic este necesar n aceast etap, pentru c anumite recomandri
metodologice, cu caracter general, constituie fundamentul teoretic al
demersurilor practice propuse)
Anticiparea /imaginarea/ predicia unor posibile direcii de evoluie a
cazului, urmare a aplicrii programului/ metodologiei de soluionare
propuse
Cerine n elaborarea unui studiu de caz:
Cazul s fie strict autentic (datele culese s fie strict autentice)
Cazul s reprezinte o situaie total, adic s conin toate datele
necesare analizrii i soluionrii lui
n prezentarea cazului s fie relevat situaia-problem existent, a crei
rezolvare s necesite decizii, soluii de natur psiho-pedagogic

n analiza cazului s se realizeze trimiteri la

cadrul teoretic specific

problematicii analizate
Modalitile de soluionare/ rezolvare a cazului s fie n acord cu
problematica relevat, vrsta subiectului, cu toat gama de date prezentate,
etc. (adic s existe o consisten intern a datelor prezentate)
Criterii de evaluare a studiilor de caz realizate:
Respectarea etapelor n prezentarea/ redactarea cazului
Respectarea cerinelor de elaborare a cazului
Bibliografie
American Psychiatric Association (1994), Manual pentru diagnosticul i
statistica tulburrilor mentale, (DSM-IV), (trad. rom.), Asociaia Psihiatrilor
Liberi din Romnia, Bucureti
Arcan, P., Ciumgeanu, D., (1980), Copilul deficient mintal, Ed. Facla,
Timioara
Bocaiu, E., (1983), Blbiala, prevenire i tratament, EDP, Bucureti
Buic, C.B., (2004a), Bazele defectologiei, Editura Aramis, Bucureti
Buic, C.B., (2004b), Specificul diagnozei psihice n strile de handicap, Revista
de psihopedagogie, nr.1, pp 171-184
Creu, V., (1999), Educaia pentru drepturile copilului, Editura Semne, Bucureti
*** (1994), Declaraia de la Salamanca i Direciile de aciune n domeniul
educaiei special (lucrare editat n limba romn cu sprijinul Reprezentanei
speciale a UNICEF n Romnia), UNESCO i Ministerul Educaiei i tiinei
din Spania
Enchescu, C., (2000), Tratat de psihopatologie, Ed. Tehnic, Bucureti
Ghergu, A., (2001), Psihopedagogia persoanelor cu cerine speciale. Strategii de
educaie integrat, Editura Polirom, Iai

Ionescu, ., (1975), Adaptarea socioprofesional a deficienilor mintali, Ed.


Academiei, Bucureti
Kulcsar, T, (1978), Factorii psihologici ai reuitei colare, EDP, Bucureti
Manolache, I., (1998), nvare i handicap, Ed. Licorna, Bucureti
Muu, I., (coord.) (2000), Ghid de predare-nvare pentru copiii cu cerine
educative speciale, Ed. Marlink, Bucureti
Neagoe, M., (2003), Disabilitate i sntate. Filozofii, paradigme i modelarea
disabilitii. Disabiliti corelative i/sau consecutive condiiilor de sntate, Ed.
Semne, Bucureti
Muchielli, R., (1982), Metode active n pedagogia adulilor, EDP, Bucureti
Murean, C., (2004), Autismul infantil. Structuri psihopatologice i terapie
complex, PUC, Cluj-Napoca
Punescu, C., (1976), Deficiena mintal i procesul nvrii, EDP, Bucureti
Punescu, C., Muu, I., (1997), Psihopedagogia special integrat. Handicapul
mintal. Handicapul intelectual, Ed. Pro Humanitate, Bucureti
Punescu, C., Muu, I., (1990), Recuperarea medico-pedagogic a copilului
handicapat mintal, Ed. Medical, Bucureti
Popovici, D.V., (2000), Dezvoltarea comunicrii la copiii cu deficiene mintale,
Ed. Pro Humanitate, Bucureti
Verza, F.E., (2002), Introducere n psihopedagogia special i n asistena
social, Ed. Fundaiei Humanitas, Bucureti
Zazzo, R., (1979), Debilitile mintale, EDP, Bucureti