Sunteți pe pagina 1din 65

UNIVERSITATEA

CRETIN DIMITRIE
CANTEMIR

ANALIZA GRADULUI DE SATISFACTIE A CLIENTIILOR


PRIVIND CALITATEA SERVICILOR OFERITE DE
MAROCCO TANIN

Student:

Coordonator proiect,
Conf. dr. ing

Grupa :

Cuprins
I. Descrierea produselor si serviciilor..3
II. Descrierea societatii , a scopului si obiectivele acesteia.....7
III. Clientii firmei..8
IV. Competitorii firmei...18
V. Plan pentru cercetarea pietei..22
VI. Politica de prt.....35
VII. promovarea si reclama.39
VIII. Previzionarea nivelului vanzarilor...45
IX. Previzionarea nivelului costurilor...55
X. Previzionarea fluxului de numerar(Cashflow)..70
XI. Analiza pragului de rentabilitate...71
XII. Bibliografie...73

I.Descrierea produselor si serviciilor


1. Serviciile oferite de firma noastra sunt urmatoarele:
a)
b)
c)
d)
e)
f)

Frizerie
Coafura
Extensii par
Tratamente de par (Reconstructia tridimensionala a parului deteriorat)
Cosmetica
Before&After(Salonul virtual)

Preentarea serviciilor
a) Frizerie
Acest serviciu cuprinde urmatoarele:
-

Tuns classic
Tuns plastic(spalat si masaj);
Tuns barba;
Tuns mustata;
Tuns cioc;

b) Coafura
Acest serviciu cuprinde:
-

Vopsit cu produse profesionale;


Coafura simpla
Coafura de ocazie;
Suvite;

c) Extensii
- Extensii de par cu clamite;
- Extensii de par cu silicon;

d) Tratamente de par Alfaparf Milano(Reconstructia tridimensionala a parului deteriorat)


Etapa 1 - Midollo Di Bamboo
Extractele din seva de bambus in sinergie cu proteinele hodrolizate in concentratie mare si
uleiurile naturale penetreaza pana in cele mai adanci straturi ale firului de par in vederea
promovarii unei refaceri profunde a structurii parului:
- deteriorarile interioare sunt umplute si remediate
- coeziunea dintre cuticula si cortex este refacuta
3

- suprafata capilara este reintarita pentru un par des, flexibil si lucios


Recomandam acest tratament pentru parul:
- degradat (decolorat, permanent)
- subtire si elastic (care se rupe usor)
Sunt necesare 3 sedinte in salon fara pauze intre ele (sa nu va spalati acasa).
Etapa II - Nutri Seduction
Recomandam acest tratament persoanelor cu par deshidratat , par pe care s-a aplicat in repetate
randuri vopsea permanenta, par deteriorat in urma permanentului, decapajului, folosirii placii in
exces si pentru parul natural ondulat.
Sunt necesare 3 5 sedinte in salon fara pauze intre ele (sa nu va spalati acasa) in functie de
gradul de deshidratare.
Etapa III - Semi Di Lino Diamante
Recomandam tratamentul cu cristale de diamante persoanelor cu par sanatos, dar fara luciu.
Sunt necesare 3 5 sedinte in salon fara pauze intre ele (sa nu va spalati acasa).

e) Cosmetica
Acest serviciu consta in:
-

pensarea sprancenelor cu ata sau cu penseta , vopsirea si


tatuarea aestora;
Vospit sprancene
Tatuarea sprancenelor
Machiaje profesionale cu produse Malu Wilz;

f) Before& After
Pe scurt , serviciul reprezinta un salon virtual de infrumusetare.Acesta consta in utilizarea
unui program informatic care prezinta efectele aplicarii serviciilor de frizerie, coafura sau
cosmetica asupra clientului.Mai exact clientului i se va face o poza inainte de tuns , coafare
sau cosmetica , iar poza va fi incarcata in calculatorul de la salon.
Clientul, sub indrumarea unui stilist, va putea alege frizura, coafura sau culoarea parului
potrivite.

2. Categorii generice
Nr. crit.
1

Denumire produs generic


Frizerie
Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc

Pret

Procent vanzari
35
45
7
7
7

101
2

Coafura

Coafura simpla
Coafura de ocazie
Vopsit
Suvite

51,63%

40
80
60
42

222
3

Extensii

Extensii de par cu clamite


Extensii de par cu silicon

420
400

32,64%
0,3%

820
4

Tratamente de par Alfaparf Milano

Cosmetica

Pensat sprancene
Vopsit sprancene
Tatuat sprancene
Make-up

45

1,78%

10
10
70
60

10,97

150
6

Before&After

10
1348

TOTAL
Tabel nr 1 produse generice

2,67
100%

3.

Tabel nr. 2 prezentarea stadiului serviciilor salonului nostru

Serviciul

Gradul de dezvoltare
Exista
Exista
Exista
Exista
Exista

Sarcini ce trebuie
rezolvate
-

Data pana la care vor


fi realizate
-

Frizerie
Coafura
Extensii par
Tratamente de par
Cosmetica
Before&After

Exista

4. Nu intentionam sa ne protejam ideile cu brevete sau licente deoarece nu intram pe aceasta


piata cu tehnologii noi.

5. Diferentiarea serviciilor noastre de cele dj existente pe piata


Consideram ca serviciile care vor intra in competitie directa cu cele deja existente pe piata sunt
serviciile de frizerie, coafura , cosmetica si tratamente pentru par.
Analizand firmele concurente am constatat putine diferente in ceea ce priveste asemanarile sau
deosebirile dintre serviciile comune . Atat salonul nostru , cat si saloanele firmelor concurente
ofera un pachet de servicii de infrumusetare destul de complet , insa diferenta cea mai mare o
face viziunea fiecarui salon in parte asupra idealului de frumusete.
Pentru noi, o tunsoare noua, sau o noua culoare de par reprezinta o arta.
Clientii care ne vor pasi pragul vor putea opta pentru o frizura in trend, dar mai ales vor putea
alege o frizura/coafura creatoare de trend.
In esenta, salonul nostru urmeaza trendurile lansate de marii hair stylisti ai lumii, precum
procedeaza si celelalte salonae , insa este capabil sa creeze si noi trenduri.
O alta diferenta de servicii este la tratamentele de par. Salonul Bellissima utilizeaza produsele
Alfaparf Milano pentru tratarea problemelor capilare. Suntem singurul salon de pe piata pe care
dorim sa activam care utilizeaza aceste produse profesionale de o deosebita calitate, importate
din Milano, Italia.
Salonul nostru se mai deosebeste de cele concurente si prin utilizarea serviciului Before&After
(coaforul virtual), fiind singurii care utilizeaza acest tip de consultanta cu clientii nostri.

6. Dezvoltarea de noi servicii


Pe viitor, dorim sa dezvoltam serviciile de frizerie, coafura si cosmetica prin largirea ariei de
distributie a lor.Astfel, specialistii nostri se vor deplasa la domiciliul clientilor pentru a le oferi
serviciile noastre.

II. Descrierea societatii, a scopului si obiectivelor acesteia.


1. Numele si sigla firmei

Numele : MAROCCO TANIN


Sigla :

Numele firmei s-a nascut pornind de la ideea de frumusete, rafinament, stil si inovatie.Cuvantul
bellissima exprima toate acestea , iar optiunea de a alege cuvantul in limba italiana s-a bazat pe
faptul ca Italia este captitala modei, a trendurilor in toate domeniile, inclusiv in aria hair styleului.
2. Forma de proprietatea a firnei este S.R.L. societate cu raspundere limitata.
3.Tipul de activitate desfasurata este de prestari servicii.
4 Scopul afacerii
Salonul Bellissima a fost gandit pentru:

A veni in ajutorul femeilor care isi doresc sa arate bine, safie in trend ;
A aduce un plus de prospetime in ceea ce priveste infatisarea clientilor nostri;
A defini rafinamentul ;
A crea o imagine mai buna atat femeilor, cat si barbatilor , despre ei insisi.

In final se dorete a se obine o imagine complet schimbata a femeilor despre ele nsele.
Fiecare femeie care va intra in salonu nostru nu va iesi in final schimbata numai din punctul de
vedere al aspectului, ci si al felului in care se priveste pe ea insasi. Femeile care vin la noi nu
cumpara numai un aspect placut, ci totodata, relaxare, buna dispoziie.
Conform nomenclatorului privind clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN,
obiectul de activitate al societatii este: 9302 ,Coafura si alte activitati de infrumusetare.

5. Misiunea si viziunea firmei


Dorim sa satisfacem cele mai sofisticate dorinte ale clientilor nostri prin prestarea de servicii de
cea mai inalta calitate. Individualitatea clientilor si profesionalismul nostru este cea mai scurta
cale catre crearea si intruchiparea unei imagini rafinate, elegante i unice.
Viziune
Noi avem grija ca parul si fata clientilor nostri sa fie rasfatate, toate acestea pentru ca ei sa fie
intr-adevar multumiti de aspectul lor.
Pentru noi, o tunsoare noua, sau o noua culoare de par reprezinta o arta.
Clientii care ne vor pasi pragul vor putea opta pentru o coafura in trend, dar mai ales vor putea
alege o coafura creatoare de trend.

6. Obiectivele firmei
Piata pe care doreste sa activeze firma noastra are asezarea geografica in orasul Iasi, care are o
populatie de 339.889 locuitori.Dintre acesti locuitori, preconizam ca aproximativ 200.000 vor
reprezenta piata noastra tinta.
In urmatorul an dorim sa atingem o cota de piata de 20% pe piata Iasului
Pe termen scurt dorim sa realizam un site web care sa prezinte serviciile noastre clientilor/
potentialilor clienti interesati de aceste servicii.
In urmatorul an dorim sa largim aria de distributie a serviciilor noastre prin realizarea serviciilor
noastre la domiciul clientului.
In urmatorii 2 ani se doreste colaborarea cu un laborator specializat in vederea crearii de
tratamente pentru par individualizate pentru fiecare client in parte.
In urmatorii 3 ani dorim sa cream un salon de tratamente corporale si faciale.
Fondurile necesare pentru deschiderea acestui salon sunt estimate la 20.000 de Euro.

7. Promovarea afacerii
8

Parul tau este ca o carte de vizitael exprima personalitatea si stilul tau.


Daca vrei sa fii pusa in valoare vino la Bellissima si noi iti aratam calea catre frumusete !

III. Clientii

1. Localizarea geografica a pietei


a)
b)
c)
d)

Segmentarea pieteise va face in functie de urmatoarele criterii:


Pozitionare geografica
Demografic;
Psihografic;
Comportamental(comportamentale prin cunostintele,atitudinile,reactiile fata de un
produs,modul de utilizare al acestuia cautarea avantajelor ocaziile situatiile rata de utilizare
fidelitate atitudinea fata de produs stadiu de pregatire);

a) Pozitionare geografica
Firma este pozitionata in Romania, in regiunea de N-E, orasul Iasi.
Orasul Iasi are o populatie de 305.978 locuitori.Am decis sa ne deschidem afacerea pe piata
Iasului deoarece este resedinta judetului situat pe locul 3 in tara in ceea ce priveste numarul de
locuitori. Acest detaliu este important intrucat nevoile si caracteristicile potentialilor clienti
domiciliati intr-un oras mare sunt puternic diferentiate, iar acest factor ne avantajeaza sa
patrundem cu usurinta pe o piata de o asemenea amploare.
b) Demografic.
In functie de sex, potentialii nostri clienti pot fi atat de sex feminin, cat si de sex masculin,astfel :

Persoanele de sex feminin , care reprezinta potentialii clienti in proportie de 65%


Persoanele de sex masculin, care reprezinta potentialii clienti in proportie de 35%

In functie de varsta ,probabilitatea ca persoanele domiciliate in Constanta sa fie potentiali clienti


este :

10 18 ani :15%
18 30 ani :40%
30 45 ani :35%
Peste 45 ani:10%

Ne adresam in mod special persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 30, dar si celor cu
varsta cuprinsa intre 30 45 de ani.
9

Venitul minim pe care trebuie sa il aiba un potential client este de 1000 RON. Acest venit este
calculat ca o medie, luand in calcul posibilitatea ca potentialul nostru client sa doreasca sa
utilizeze majoritatea serviciilor noastre. Desigur ca un potential client ar putea fi si o persoana
care are salariul minim pe economie, dar care va dori sa utlizeze numai o mica parte a serviciilor
noastre ( de exemplu serviciul de frizerie).
Religia este o caracteristica cu o influenta minora asupra stabilirii profilului potentialului nostru
client, insa nu este de ignorat. Astfel , vom tine cont de cerintele unei persoane de religie
musulmana care , cu siguranta, nu-si va dori o coafura/frizura extravaganta.
c) Psihografic
Potentialii nostri clienti fac parte , in proportie mare, din clasa sociala de sus(40%) si din clasa
mijlocie(50%).Nu sunt exclusi nici cei din clasa de jos, insa ponderea este mica , mai exact de
10%.
Stilul de viata al potentialilor nostri clienti este unul agitat. Acestia sunt persoane care ies des in
oras , sunt oameni care isi doresc sa aiba o imagine ingrijita ,trendy, dar mai ales sunt persoane
carora le place sa iasa mereu in evidenta. Principala caracteristica a lor este nevoia de
infrumusetare , combinata cu un strop de originalitate.

2. Nevoi satisfacute

10

Fig. 1 Piramida lui Maslow

Tabel nr. 3 Relatia Serviciu Nevoi satisfacute


Nr.
Crt.
1

Serviciul oferit

Nevoile satisfacute

Frizerie

Coafura

Nevoia de autorespect ; fiecare potential client are


nevoie sa se respecte pe el insusi. Aceasta nevoie este pe
deplin satisfacuta daca are parte si de recunoasterea
persoanelor din jur.Serviciul de frizerie oferit de noi
satisface aceasta nevoie intrucat o tunsoare bine
realizata si care se potriveste fizionomiei clientului
nostru ii poate aduce acestuia un anumit statut si o
anumita prezenta printre semenii sai.
Nevoia de autorespect ;
Nevoia de apartenenta;
Fiecare coafura/ frizura exprima personalitatea clientilor
nostri , realizandu-se o diferentiere intre acestia. Clientii
care vor apela la acest serviciu vor putea sa-si exprime
apartenenta la un anumit stil , spre exemplu : modern,
clasic, emo, gotic, romantic etc. si sa se identifice cu cei
11

Extensii par

4
5

Tratamente de par
Cosmetica

asemenea lor.
Nevoia de autorespect;
Nevoia de apartenenta;
Nevoia de autorespect
Nevoia de autorespect;
Nevoia de apartenenta;

3. Principalele categorii de clienti ai firmei

Tabel nr. 4 - Principalele categorii de clienti ai firmei


Nr.crt.
1
2

Categorii de clienti
Consumatori fideli

Descriere
Sunt persoanele care apeleaza constant la produsele si
serviciile oferite de salonul nostru.
Consumatori oscilanti Sunt persoanele care utilizeaza genul de servicii pe care
salonul nostru le comercializeaza insa acestia oscileaza in
ceea ce priveste achizitia serviciilor de la diverse firme
Nonconsumatorii
Sunt personae care nu folosesc genul de servicii pe care noi le
relativ
comercializam(de ex. Tratamentele pentru par, make-up-ul)
insa pe viitor ar putea apela la serviciile oferite de salonul
nostru

4. Segmentele de piata asupra carora ne vom concentra

Tabel nr. 5 - Segmentele de piata asupra carora ne vom concentra


Nr.crt. Segmentele de piata asupra
carora ne vom concentra

Motive

Persoanele cu varsta
cuprinsa intre 18-30 de ani ,
de sex feminin

Dorim sa atragem cat mai multi clienti din


aceasta categorie deoarece sunt persoanele care
se potrivesc cel mai mult misiunii noastre, anume
de a urma si de a crea noi trenduri. Persoanele
tinere sunt mai dornice si mult mai dispuse sa
12

experimenteze lucruri noi cu infatisarea lor , iar


un motiv ar fi acela ca nu si-au descoperit inca
stilul. Ne concentram mai mult pe
reprezentantele sexului frumos deoarece acestea
sunt mult mai preocupate de aspectul lor si mai
dornice de schimbare decat barbatii. Acesti
clienti nu si-au descoperit pe deplin
personalitatea sau stilul si doresc sa incerce
diverse tipuri de coafuri sau
tunsori.Caracteristica comuna este originalitatea
si dorinta de a soca, nevoia de afirmare si de a
iesi in evidenta.Aceste persoane trebuie sa aiba
un venit minim de 1000 RON si sunt in proportie
mare persoane de sexul feminin.
2

Persoanele cu varsta
cuprinsa intre 30-45 de ani,
amebele sexe

Clientii care se regasesc in aceasta categorie au o


cariera in spate care le confera un anumit statut in
societate si o anumita prestanta. Astfel , aspectul
exterior contribuie deosebit de mult la respectul celor
din jur.. Prin urmare, trebuie sa aiba in permanenta
grija de aspectul lor fizic , iar caracteristica lor
comuna este stilul elegant.Intrucat au o cariera deja
cladita dispun de suficiente venituri pentru a apela la
serviciile noastre. Persoanele din aceasta categorie
sunt atat de sexul feminin, cat si de sexul masculin

5. Corespondenta dintre trasaturile serviciilor si beneficiile oferite

Tabel nr. 6 - Corespondenta dintre trasaturile serviciilor si beneficiile oferite


Nr.
Crt.
1

Segment de piata

Trsasaturile serviciului

Beneficii

Persoanele cu varsta
cuprinsa intre 18-30 de
ani , de sex feminin

1.1.

Potentialii clienti vor


putea beneficia de
frizuri / coafuri in
trend, originale,
adaptate la structura

Frizerie: tuns clasic, tuns


plastic(spalat si masaj);
1.2.
Coafura : Vopsit cu produse
profesionale, coafura de ocazie
1.3.
Extensii de par
13

1.4.
2

Persoanele cu varsta
cuprinsa intre 30-45 de
ani, amebele sexe

Cosmetica

1.1.

Frizerie: tuns clasic, tuns


plastic(spalat si masaj);
1.2.
Coafura : Vopsit cu produse
profesionale, coafura de ocazie
1.3.
Extensii de par
Cosmetica

proprie a parului si la
propria fizionomie.
Potentialii clienti vor
beneficia de o calitate
sporita a serviciilor,
exemplificata printr-o
tunsoare corect
executata, o culoare a
parului potrivita varstei
si stilului clientului .
Machiajul va avantaja
si va masca micile
imperfectiuni datorate
varstei clientului. Toate
aceste servicii utilizate
la un loc vor avea ca
rezultat final crearea
unei imagini imaculate
a clientului.

6. Primii clienti
Primii clienti care ne vor pasi pragul salonului vor fi persoanele tinere, cu varsta cuprinsa
intre anii 18-30, de sexul feminin. Aceste persoane sunt caracterizate ca fiind curioase din
fire, dornince sa experimenteze look-uri noi, ahtiate sa descopere localuri noi(inclusiv noi
saloane de coafura). Totodata aceste persoane pot fi atrase cel mai usor printr-o promovare
intensa care include diverse oferte, reduceri , fapt motivat de resursele banesti limitate.
Speram ca odata cucerit acest segment de piata , sa atragem si persoanele cu varsta cuprinsa
intre 30-45 de ani. Acest lucru este posibil daca prima categorie de clienti va fi satisfacuta de
serviciile noastre si ne vorrecomandarudelor(mamelor, tatilor, matusilor etc.)

7. Factorii care influenteaza clientii


Factorii care influenteaza decizia clientilor de a cumpara serviciile noastre sunt:

Amplasarea salonului intr-o zona strategica , usor accesibila clientilor(salonul nostru este
amplasat in Piata Unirii, Iasi);
Calitatea este un factor important , respectat cu strictete de firma noastra, care utilizeaza
numai produse profesionale de la Wella;
Atitudinea si profesionalismul angajatilor
14

Programul de functionare: salonul este deschis de luni pana vineri intre orele 7-22, iar
sambata si duminica intre orele : 9 18

Factorii care influenteaza cantitatea de servicii cumparata sunt:

Pretul serviciilor
Nevoile clientilor
Factorii care influenteaza frecventa achizitiei serviciilor sunt :
Sezonul ; pe timp de vara si de iarna va fi foarte solicitat serviciul Tratamente pentru par
deoarece in aceste sezoane parul este destul de degradat fie din cauza soarelui, fie din cauza
frigului; pe timp de vara foarte solicitate vor si serviciile de frizerie /coafura/cosmetica din
pricina numarului ridicat de nunti etc.

8. Evolutia Pietei
Persoanele din judetul Constanta care au varsta cuprinsa intre anii 15-59 si care se
inacadreaza cu aproximatie in segmental nostru de vasta , sunt in numar533713, in scadere
fata de anii precedent (conform tabelului nr. 5).

15

Tabel nr. 7 - Populatia judetului Iasi, pe grupe de varsta


Pe grupe de varsta
Anii

Total

0-14 ani

15 59 ani

2002

815142

231673

477504

2003

836751

174452

526550

2004

842126

171469

533487

2005

805330

162939

506744

2006

816003

158142

522251

2007

821621

153317

533127

2008

813943

149302

530460

2009

824083

148545

540864

2010

825100

148184

541664

2012

826552

148539

542116

2013

829973

148387

541493

2014

825773

148525

533713

60 si peste
105965
135749
137170
135647
135610
135177
134181
134674
135252
135897
140093
143535

Populatia de sexul feminin din judetul Constanta este in scadere ajungand la cifra de
202993de personae (conform tabelului nr. 6), lucru care dezavantajeaza bunul mers al
afacerii noastre, intrucat majoritatea potentialilor nostri clienti sunt de sexul feminin.
1. 145.077 - persoane de gen masculin
16

2. 160.901 - persoane de gen feminin


Tabel nr. 6 - Populatia pe sexe , la 1 IULIE 2010, judetul Constanta
Judeul

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

410523

417354

420237

372158

381624

386072

376155

394696

393389

391654

393220

387549

199966
210557

201635
215719

202660
217577

178619
193539

182929
198695

184067
202005

179572
196583

187898
206798

187795
205594

186296
205358

187067
206153

184556
202993

Iai
Urban
Ambele
sexe
Masculin
Feminin

In urma acestor statistici putem spune ca piata pe care ne vom desfasura activitatea este in
scadere.
Marimea pietei la care ne adresam este formata dintr-un numar de 3050 de persoane

9. Marimea segmentului de piata


In urma segementelor de piata analizate, estimam o cota de piata de 10 %.pentru anul ce
urmeaza.

IV. Competitorii

1. Firmele concurente
2. Punctele tari si punctele slabe

Tabel nr. 10 - Puncte Tari


Puncte Tari
Salonul Sei Bella
1. Personal bine pregatit
2. Gama diversificata de
servicii
3. Servicii adiacente de

Sei Bella - Noblesse


1. Gama diversificata de
servicii
2. Servicii adiacente de
infrumusetare(Fitness,
17

Sei Bella- Bellissima


1. Experienta in prestarea
serviciilor de
infrumusetare
2. Servicii adiacente de

infrumusetare(Fitness
, Aerobic, Tae bo,
solar )
4. Program de
functionare flexibil
5. Notorietate
6. Experienta in
prestarea serviciilor
de infrumusetare

Aerobic, Tae bo, solar )


3. Program de functionare
flexibil

infrumusetare(Fitness,
Aerobic, Tae bo, solar )

Tabel nr. 11 Puncte Slabe


Puncte Slabe
Sei Bella
1. Preturi mari
2. Accesarea serviciilor
poate sa dureze in
functie de numarul de
clienti programati
anterior

Sei Bella - Noblesse


1. Preturi mari

Sei Bella Bellissima


1. Accesarea serviciilor poate
sa dureze in functie de
numarul de clienti
programati anterior

4. Factorii necesari pentru succesul afacerii

Tabel nr. 12 - Factorii necesari pentru succesul afacerii


Nr.

Factori necesari pentru succesul afacerii


18

Motivul

Crt.
1

Calitatea serviciilor oferite

Atitudinea angajatilor

Programul flexibil

Preturi avantajoase

Clientii nostri sunt persoane


pretentioase si doresc sa
obtina rezultatele promise in
urma utilizarii serviciilor
noastre. Prin urmare, nu
trebuie sa inselam asteptarile
clientilor nostri pentru a-i
putea determina pe viitor sa
mai apeleze cu inrcedere la
noi.
Angajatii trebuie sa adopte o
atitudine pozitiva fata de
clientii nostri deoarece
angajatii sunt persoanele care
interactioneaza in mod direct
cu clientii nostri si acestia pot
contribuie la crearea unei
relatii fidele intre salonul
nostru si clientii care ne trec
pragul.
Trebuie sa ne adaptam
programului incarcat al
clientilor nostril pentru a le
oferi posibilitatea sa ne
acceseze serviciile
In vremuri de criza, pretul este
un factor decisiv in atragerea
clientilor; insa pretul trebuie
sa fie in dependenta cu
calitatea serviciului oferit,
astfel costul unui serviciu nu
trebuie sa fie nici prea mic,
dar suficient de mare.

5. Avantajul competitional
19

Tabel nr 13 - Avantajul competitional


Elemente unice ale afacerii
1. Serviciul Before&After

Cum ne diferentiaza
Acesta consta in utilizarea unui program
informatic care prezinta efectele aplicarii
serviciilor de frizerie, coafura sau cosmetica
asupra clientului. Clientul, sub indrumarea unui
stilist, va putea alege frizura, coafura sau
culoarea parului potrivite si nu va avea niciun
fel de surpriza la final.

2. Tratamentele de par Alfaparf Milano

Suntem singurul salon de pe piata pe care


dorim sa activam care utilizeaza aceste produse
profesionale de o deosebita calitate, importate
din Milano, Italia.

3. Originalitate

Pentru noi, o tunsoare noua, sau o noua culoare


de par reprezinta o arta. In esenta, salonul
nostru urmeaza trendurile lansate de marii hair
stylisti ai lumii, precum procedeaza si celelalte
saloaae insa este capabil sa creeze si noi
trenduri.

V. Plan pentru cercetarea pietei

1. Cercetarea documentar (nformatii despre client, competitor, servicii, prt si promovare)

Informatii despre client


In functie de sex, clientii pot fi atat de sex feminin, cat si de sex masculin,astfel :

Persoanele de sex feminin , care reprezinta potentialii clienti in proportie de 65%


Persoanele de sex masculin, care reprezinta potentialii clienti in proportie de 35%
20

Majoritatea clientilor nostri au varsta varsta cuprinsa intre 18 30 de ani , iar intr-o masura mai
mica, clientii nostri au varsta cuprinsa intre 30 45 de ani.
Venitul minim pe care acestia il detin este de 1000 RON. Acest venit este calculat ca o medie,
luand in calcul posibilitatea ca potentialul nostru client sa doreasca sa utilizeze majoritatea
serviciilor noastre. Desigur ca un potential client ar putea detine salariul minim pe economie,
dar acesta va dori, probabil, sa utlizeze numai o mica parte a serviciilor noastre ( de exemplu
serviciul de frizerie).
Potentialii nostri clienti fac parte , in proportie mare, din clasa sociala de sus (40%) si din clasa
mijlocie (50%).Nu sunt exclusi nici cei din clasa de jos, insa ponderea este mica , mai exact de
10%.
Stilul de viata al potentialilor nostri clienti este unul agitat. Acestia sunt persoane care ies des in
oras , sunt oameni care isi doresc sa aiba o imagine ingrijita ,trendy, dar mai ales sunt persoane
carora le place sa iasa mereu in evidenta. Principala caracteristica a lor este nevoia de
infrumusetare , combinata cu un strop de originalitate.
Numarul estimat de clienti este de 3050 de persoane, respectiv 10% din numarul persoanelor
care utlizieaza acest tip de servicii din orasul Iasi.
Nevoile clientilor ce vor fi satisfacute utilizand serviciile naoste sunt nevoia de auto-respect si
nevoia de apartenenta.
Nevoia de autorespect : fiecare potential client are nevoie sa se respecte pe el insusi. Aceasta
nevoie este pe deplin satisfacuta daca are parte si de recunoasterea persoanelor din jur.
Nevoia de apartenenta: fiecare coafura/ frizura exprima personalitatea clientilor nostri ,
realizandu-se o diferentiere intre acestia. Clientii care vor apela la acest serviciu vor putea sa-si
exprime apartenenta la un anumit stil , spre exemplu : modern, clasic, emo, gotic, romantic etc. si
sa se identifice cu cei asemenea lor.
Informatii despre serviciile salonului nostru
Analizand firmele concurente am constatat putine diferente in ceea ce priveste asemanarile sau
deosebirile dintre serviciile comune . Atat salonul nostru , cat si saloanele firmelor concurente
ofera un pachet de servicii de infrumusetare destul de complet , insa diferenta cea mai mare o
face viziunea fiecarui salon in parte asupra idealului de frumusete.
Pentru noi, o tunsoare noua, sau o noua culoare de par reprezinta o arta.
Clientii care ne vor pasi pragul vor putea opta pentru o frizura in trend, dar mai ales vor putea
alege o frizura/coafura creatoare de trend.
In esenta, salonul nostru urmeaza trendurile lansate de marii hair stylisti ai lumii, precum
procedeaza si celelalte salonae , insa este capabil sa creeze si noi trenduri.
O alta diferenta de servicii este la tratamentele de par. Salonul Marocco Tanin utilizeaza
produsele Alfaparf Milano pentru tratarea problemelor capilare. Suntem singurul salon de pe
21

piata pe care dorim sa activam care utilizeaza aceste produse profesionale de o deosebita calitate,
importate din Milano, Italia.
Salonul nostru se mai deosebeste de cele concurente si prin utilizarea serviciului Before&After
(coaforul virtual), fiind singurii care utilizeaza acest tip de consultanta cu clientii nostri.

Informatii despre prt


In vremuri de criza, pretul este un factor decisiv in atragerea clientilor; insa pretul trebuie sa fie
in dependenta cu calitatea serviciului oferit, astfel costul unui serviciu nu trebuie sa fie nici prea
mic, dar suficient de mare.
Preturile aferente serviciilor noastre sunt:
ProdusGeneric
Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc
Coafura
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Extensii
Cu silicon
Cu clamite
Tratamente de par
Cosmetic Pensat sprancene
Vopsit sprancene
a
Tatuat sprancene
Make-up
Before & After
Frizerie

Pret
35
45
7
7
7
40
80
60
42
400
420
45
10
10
70
60
10

Preturile serviciilor oferite de principalele saloane concurente sunt :

22

Produs generic
Frizerie
Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc
Coafura
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Extensii
Cu silicon
Cu clamite
Tratamente de par
Cosmetic Pensat sprancene
Vopsit sprancene
a
Tatuat sprancene
Make-up

Sei Bella
50
60
15
15
15
70
100
80
60
600
620
70
15
15
120
75

Noblesse
45
55
10
10
10
65
90
72
50
550
570
60
12
13
95
65

Dupa cum se poate observa , preturile serviciilor oferite de firmele concurente sunt mult mai
ridicate decat cele ale salonului nostru.
Aceasta diferenta de preturi nu evidentiaza in totalitate raportul calitate-pret, intrucat calitatea
serviciilor noastre poate face fata cu brio unei comparatii cu celelalte firme concurente.
Aceasta diferenta vine din dorinta firmelor concurente de a avea un profit cat mai mare. Si
salonul nostru are in vedere acest obiectiv , insa, dat fiind faptul ca noi ne aflam abia la inceputul
acestei afaceri, principalul obiectiv este sa atragem cat mai multi clienti , iar cea mai buna
strategie este ofertarea de servicii la un prt accesibil si mai scazut decat al firmelor concurente.

Informatii prinvind promovarea serviciilor noastre


In ceea ce priveste promovarea salonului nostru vom utiliza doua segmente media ,respectiv un
site web si promovarea prin pliante.
Majoritatea potentialilor nostri clienti sunt utilizatori de internet si au acces la acest mijloc de
comunicare; prin intermediul acestui canal de comunicare putem oferi foarte multe informatii
referitoare la serviciile noastre
Prin intermediul pliantelor promotionale putem promova serviciile noastre exact acelor personae
care fac parte din piata noastra tinta.
2. Alte informatii necesare.

23

Suntem interesati sa aflam ce servicii de infrumusetare ocupa prima treapta in viziunea clientilor
nostri. Este esential sa aflam aceasta informatie deoarece dorim sa ne ridicam la nivelul
asteptarilor clientilor prin imbunatatirea serviciilor sau prin introducerea de noi servicii.

3. Cercetare documentara
Informatiile prezentate in etapele de mai sus , respectiv V.1 si V.2 , au fost culese de pe site-urile
web ale firmelor concurente si de pe sitet-ul I.N.S.S.
4. Cercetarea practica
Pentru cercetarea pietii am ales metoda interviului direct.
Am decis sa chestionam clientii saloanelor din concurenta. Marimea esantionului este de 22 de
persoane pentru fiecare din cele doua saloane, in total 44 de persoane intervievate.
Rezultatele interviului sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Nr.intrebare

Intrebare

Raspunsul clientilor
salonului Sei Bella

Raspunsul clientilor
salonului Noblesse

Cat de des apelati la serviciile de


infrumusetare oferite de un salon?
a) Des
b) Ocazional
c) Destul de rar

-12 persoane au
raspuns des;
- 9 persoane au
raspuns ocazional;
- O persoana a
raspuns destul de
rar

Sunteti un client fidel al acestui


salon?
a) Da, apelez numai la
serviciile acestui salon
b) Nu, oscilez intre servciile
oferite de mai multe
saloane
c) E prima oara cand apelez
la serviciile oferite de
acest salon
Care este principalul motiv pentru
care ati ales sa beneficiati de
serviciile acestui salon?
24

7 persoane au
raspuns des;
10 ocazional;
5 persoane au
raspusn destul de
rar

a) 7
b) 10
c) 5

a) 8
b) 12
c) 2

a)
b)
c)
d)
e)

Calitatea serviciilor
Atitudinea angajatilor
Preturile convenabile
Selectivitatea clientilor
Raspunsul promt fata de
nevoile mele
f) Servicii unice pe piata
4

a)
b)
c)
d)
e)
f)

6
3
6
4
2
1

a)
b)
c)
d)
e)
f)

5
4
6
3
1
3

La ce serviciu ati apelat in cadrul


acestui salon?
a) Coafura
b) Frizerie
c) Cosmetica
d) Manichiura/pedichiura
e) Tratamente faciale
f) Altele

a)
b)
c)
d)
e)
f)

5
12
3
1
1
0

a)
b)
c)
d)
e)
f)

3
11
4
2
2
0

Sunteti multumit/a de rezultat?


a) Da, foarte multumit/a
b) Da
c) Nu prea
d) Deloc

a)
b)
c)
d)

6
13
2
1

a)
b)
c)
d)

9
12
1
1

a)
b)
c)
d)
e)
f)
g)

6
4
8
1
1
1
1

a)
b)
c)
d)
e)
f)
g)

4
8
4
5
1
0
0

Ce parere aveti despre serviciul


Coafura?
a) Coafurile sunt la moda
b) Coafurile sunt
unice/originale
c) Exista o gama larga de
coafuri adaptate fiecarei
persoane in parte
d) Produsele utilizate sunt de
calitate
e) Nu ma reprezinta coafurile
propuse de acest salon
f) Coafurile nu sunt
unice/originale
g) Produsele utilizate nu sunt
de calitate
Ce parere aveti despre sericiul
Frizerie?
a) Frizurile sunt la moda
b) Frizurile sunt unice
c) Exista o gama larga de
25

a) 2
b) 5

a) 6
b) 4

10

frizuri adaptate fiecarei


persoane in parte
d) Produsele utilizate sunt de
caliatate
e) Nu ma reprezinta frizurile
propuse de acest salon
f) Frizurile nu sunt
unice/originale
g) Produsele utilizate nu sunt
de calitate
Cum ati aflat de acest salon?
a) Mi l-a recomandat o
cunostinta
b) Am vazut un pliant
promotional
c) Am gasit site-ul salonului
pe internet
d) Am citit intr-un ziar despre
acest salon

c)
d)
e)
f)
g)

5
6
1
2
1

c)
d)
e)
f)
g)

8
2
2
0
0

a)
b)
c)
d)

5
7
9
1

a)
b)
c)
d)

2
15
0
7

Veti mai apela la serviciile acestui


salon?
a) Da
b) Nu
c) Poate

a) 11
b) 4
c) 7

a) 15
b) 0
c) 7

Varsta dumneavoastra
a) 10 18 ani
b) 18 30 ani
c) 30 45 ani
d) Peste 45 ani

a)
b)
c)
d)

a)
b)
c)
d)

Sexul dumneavoastra
a) Feminin
b) Masculin

a) 16
b) 6

2
8
9
2

Ulterior am facut o medie a rezultatelor si iata ce am obtinut:


26

1
9
9
3

a) 18
b) 4

Intrebarea
1.a
1.b
1.c
2.a
2.b
2.c
3.a
3.b
3.c
3.d
3.e
3.f
4.a
4.b
4.c
4.d
4.e
4.f
5.a
5.b
5.c
5.d
6.a
6.b
6.c
6.d
6.e
6.f
6.g
7.a
7.b
7.c
7.d
7.e
7.f
7.g
8.a
8.b
8.c
8.d

Media
rezultatelor
9.5
9.5
3
7.5
11
3.5
5.5
3.5
6
3.5
1.5
2
4
11.5
3.5
1.5
1.5
0
7.5
12.5
1.5
1
5
6
6
3
1
0.5
0.5
4
4.5
6.5
4
1.5
1
0.5
6
7.5
7.5
1.5
27

9.a
9.b
9.c
10.a
10.b
10.c
10.d
11.a
11.b

13
2
7
1.5
8.5
9
2.5
17
5

10
9
8
7
6
Des
5
Ocazional
4
Destul de rar
3
2
1
0
1.Cat de des apelati la serviciile de infrumusetare oferite de un salon?

12
10
8
6
4
2

Da, apelez
numai la
serviciile acestui
salon

NU, oscilez intre


serviciile mai
multor saloane

E prima oara
cand apelez la
serviciile oferite
de acest salon

0
2.Sunteti un client fidel al acestui salon?

28

7
6

Calitatea serviciilor

Atitudinea
angajatilor

Preturile convenabile

Selectivitatea
clientilor

Raspunsul prompt
fata de nevoile mele

Servicii unice pe
piata

0
3.Care esti principalul motiv pt care ati ales acest salon?

14
12
Coafura

10

Frizura

Cosmetica

Manichiura/pedichiur
a

Tratamente faciale
Altele

2
0
4.La ce serviciu ati apelat in cadrul acestui salon?

29

14
12
10
Da,foarte
multumit/a

Da

Nu prea
Deloc

4
2
0
5.Sunteti multumit/a de rezultat?

7
6
5

Coafurile sunt la
moda

Coafurile sunt
unice/originale

Exista o gama larga


adaptata fiecarei
persoane

Produsele sunt de
calitate

Nu ma reprezinta
coafurile propuse
de acest salon

Coafurile nu sunt
unice/originale

3
2
1

Produsele nu sunt
de calitate

0
6.Ce parere aveti despre serviciul Coafura?

30

7
6
5

Frizuriel sunt la moda

Frizurile sunt
unice/originale

Exista o gama larga


adaptate fiecarei
persoane

Produsele sunt de calitate

Nu ma reprezinta frizurile
propuse de salon

Frizurile nu sunt
unice/originale

3
2

Produsele nu sunt de
calitate

1
0
7.Ce parere aveti despre serviciul de frizerie?

8
7
6

Mi l-a recomandat o
cunostinta

Am vazut un pliant
promotional

Am gasit site-ul
salonului pe internet

Am citit intr-un ziar


despre acest salon

2
1
0
8.Cum ati aflat de acest salon?

31

14

10

12

10

10-18 ani

Da

Nu

Poate

30-45 ani

peste 45 ani

2
0
9.Veti mai apela la serviciile acestui salon?

18
16
14
12
10
8
6
4
2
0

0
10.Varsta dumneavoastra

Feminin
Masculin

11.Sexul dumneavoastra

5. Durata si costul cercetarii de piata


Pentru cercetarea practica am alocat 2 ore pe zi imp de 5 zile.
Costrul cercetarii : 5 lei (costul foile necesare realizarii chestionarului)

32

18-30 ani

VI. Politica de pret


1. Schita salonului Marocco Tanin

2. Costurilece apar pe parcursul proceselor de realizare si vanzarea serviciilor

1. Ch. Materii Prime& Mat:


1.1.
Sampon...1 tub=30 lei
1.2.
Balsam....1 tub= 25 lei
1.3.
Spuma de par...1 tub=15 lei
1.4.
Vopsea par....1 tub= 8 lei
1.5.
Fixativ..1tub= 20 lei
1.6.
Spuma barbierit..1 tub=9 lei
1.7.
Tus pt. tatuat sprancene..1 tub= 20 lei
1.8.
Tratament par....1 cutie= 65lei
1.9.
Fond de ten.....1 tub = 45 lei
1.10.
Fard...1 buc= 2 lei
33

1.11. Ruj...1 buc= 11 lei


1.12.
Rimel1buc= 15 lei
1.13.
Tus pt. ochi...1buc= 12 lei
1.14.
Blush.1buc= 15lei
1.15.
Set suvite silicon.1 set= 300 lei
1.16.
Set suvite cu clamite...1set = 320 lei
2. Ch. Privind personalul
2.1.
Salarii.10x1500=15000
2.2.
Contrib. Asig. Sociale...3120
2.3.
Contr. Pt asigurari de sanatate780
2.4.
Fondul de garantare pt plata creantelor salariale...37.5
2.5.
Contrib. la asigurarile de somaj..75
2.6.
Contrib. de asig pentru accidente la locul de munca127.5
2.7.
Contrib. pt concedii si indemnizatii.127.5
3. Cheltuieli de intretinere
3.1.
Chirie..2000
3.2.
Intretinere electricitate.700
3.3.
Alte utilitati(apa,caldura).250
4. Cheltuieli birou.
4.1.
Birou..1500
4.2.
Bancheta..200
4.3.
Masuta de cafea...150
4.4.
Scaun coafor.3x 120 = 360
4.5.
Unitate de spalare.....225
4.6.
Casca coafor..2x540=1080
4.7.
Unitate sanitara....300
4.8.
Oglinzi....3x120 =360
5. Aparatura
5.1.
Ondulator de par......2x150=300
5.2.
Uscator de par....3x80=240
5.3.
Placa par........3x80=240
5.4.
Set perii coafat...80
5.5.
Foarfece tuns...3x 30=90
5.6.
Clipsuri pt par.....15
5.7.
Penseta...3x5=15
5.8.
Aparat pt aplicat extens..80
5.9.
Bol pentru vopsea...3x2,5=7,5
5.10.
Pelerina pt tuns.3x12=36
5.11.
Masina de tatuat sprancene..40
5.12.
Masina de tuns.95
6. Comunicatii
6.1.
Telefoane...2x120=240
6.2.
Abonament telefon..50
7. Calculatoare
7.1.
Calculator....2500
7.2.
Software350
34

7.3.
Abonament internet.40
8. Mkt si Vanzari.
8.1.
Brosuri.2160
8.2.
Site web...1000

2. Preturile serviciilor salonului nostru


ProdusGeneric
Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc
Coafura
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Extensii
Cu silicon
Cu clamite
Tratamente de par
Cosmetic
Pensat sprancene
Vopsit sprancene
a
Tatuat sprancene
Make-up
Before & After
Frizerie

Pret
35
45
7
7
7
40
80
60
42
400
420
45
10
10
70
60
10

3. Pretul cerut de competitor

Produs generic
Frizerie
Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc
Coafura
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Extensii
Cu silicon

Sei Bella
50
60
15
15
15
70
100
80
60
600
35

Noblesse
45
55
10
10
10
65
90
72
50
550

Cu clamite
Tratamente de par
Cosmetic Pensat sprancene
Vopsit sprancene
a
Tatuat sprancene
Make-up

620
70
15
15
120
75

570
60
12
13
95
65

Tabel nr 15 - Comparatie intre serviciile salonului nostrum si serviciile saloanelor concurente

Scor
Atribute
ale
serviciilor
1. Calitatea
2.Atitudinea angajatilor
3.Preturile convenabile
4.Selectivitatea clientilor
5.Servicii unice/originale
6.Diversitatea serviciilor
7.Imagine
8.Disponibilitate

Mai slab
-3;-2;-1

La fel
0

Mai bun
+1;+2;+3

0
+2
+3
0
+1
-1
-2
+3

5. Relatia segment de piata prt


In cadrul pietei pe care doim sa activam exista segmente de piata mai senbile la caracteristica
prt.
Acest lucru se datoreaza diferentelor de venituri financiare ale clientilro nostri.
In categoria segmentelor de piata senbile la prt se numara urmatoarele:

Clientii cu varsta cuprinsa intre 10 18 ani ;


Clientii cu vasrta cuprinsa intre 18 30 ani ;
Clientii cu o varsta de peste 45 ani ;

Aceste trei categorii de varsta ilustreaza p perioada de crestere sau de declin financiar .
36

Clientii cu varsta cuprinsa intre 30 45 de ani se afla in perioada de apogeu al carieri lor, prin
urmare castigurile financiare vor atinge cel mai ridicat nivel in aceasta perioada.

2. Rezultatele cercetarii de piata privind nivelul vanzarilor pentru urmatoarele 12 luni

Tabel 17- Lista de produse generice cu preul aferent


ProdusGeneric
Frizerie

Pret

Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns mustata
Tuns cioc
Coafura
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Spalat
Extensii
Cu silicon
Cu clamite
Tratamente de par
Cosmetica
Pensat
sprancene
Vopsit sprancene
Tatuat sprancene
Make-up
Before & After

35
45
7
7
7
40
80
60
42
7
400
420
45
10
10
70
60

10

37

Tabe 18l - Estimarea numarului mediu de produse generice vandute pe zi(ziua de Luni )

Interv.Or
ar
8 - 10
10 -12
12 -14
14 - 16
16 - 18
18 - 20

TunsClas
ic
3
4
3
2
5
5

TunsPlast
ic
1
0
1
1
2
1

TunsBar
ba
2
0
0
0
1
0

Interv.O Suvi
rar
te

Exten.Sili
con

Exten.Cla
mite

8 - 10
10 -12
12 -14
14 - 16
16 - 18
18 - 20

0
0
0
1
0
0

0
0
0
0
0
0

0
0
0
1
1
1

TunsMusta
ta
1
0
0
1
2
0

TunsCi
oc
1
0
0
0
0
1

Trat.P Pens Vops


ar
at
it
Spr. Spr.
0
0
0
0
2
0
2
1
0
1
0
0
0
0
0
0
2
1

Tatu
at
spr.
0
0
0
1
0
0

Coaf.Simp
la
4
1
0
1
2
4

Coaf.Ocaz
ie
0
2
1
0
0
2

Mak
e-up

Before&A Tot
fter
al

0
2
1
0
0
2

0
0
0
0
1
2

Vopsit
0
0
1
2
1
3

12
11
10
11
15
24

Tabel nr 19 - Estimarea numrului mediu de produse generice vndute (i/sau clieni) n timpul
unei sptmni
ProdGeneric

Luni

Marti

Miercuri

Joi

Vineri

Sambata

Tuns clasic

22

18

15

20

25

10

38

Duminic
a
9

Total
119

Tuns plastic
Tuns barba
Tuns must.
Tuns cioc
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Cu silicon
Cu clamite
Tratam.Par
PensatSpr.
VopsitSpr.
TatuatSpr.
Make-up
Before&Afte
r
TOTAL

6
3
4
2
10
5
7
3
1
0
3
5
1
1
5
3

4
1
5
0
7
4
5
0
0
0
0
3
0
0
1
0

3
0
3
0
9
2
2
1
0
0
0
1
0
0
1
1

7
0
2
1
11
0
0
0
0
0
1
0
2
0
0
4

5
2
1
2
13
2
3
2
0
0
2
4
0
0
5
1

1
1
1
0
10
5
2
0
0
0
0
3
0
0
4
0

0
0
0
1
3
4
0
0
0
0
0
0
0
0
1
0

26
7
16
6
63
22
19
6
1
0
6
16
3
1
17
9

83

73

65

70

86

44

20

337

Tabel nr. 20 - Estimarea numrului mediu de produse generice vndute (i/sau clieni) n timpul
unui an
Prod.Gener.

Ianuarie

Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns must.
Tuns cioc
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Cu silicon
Cu clamite
Tratam.Par

476
104
28
64
24
212
88
76
24
3
2
24

Februari
e
401
84
20
50
10
160
50
60
19
1
0
20

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Iulie

500
70
23
45
15
230
45
56
15
0
3
19

350
90
17
30
12
190
48
49
17
2
1
17

302
74
31
36
18
170
39
37
10
0
0
20

480
103
27
25
14
220
55
40
13
0
4
28

500
75
37
34
13
240
60
49
20
3
2
29

39

PensatSpr.
VopsitSpr.
TatuatSpr.
Make-up
Before&Afte
r

64
12
2
64
36

Prod.Gener.

August

Tuns clasic
Tuns plastic
Tuns barba
Tuns must.
Tuns cioc
Simpla
De ocazie
Vopsit
Suvite
Cu silicon
Cu clamite
Tratam.Par
PensatSpr.
VopsitSpr.
TatuatSpr.
Make-up
Before&Afte
r

470
80
30
27
10
260
68
52
15
5
1
30
68
9
3
71
64

70
10
4
56
30

Septembri
e
360
50
24
22
17
190
52
53
17
2
0
18
71
5
5
46
43

54
9
2
47
26

48
6
3
36
42

68
8
1
49
49

55
5
5
63
52

Octombrie Noiembrie Decembri


e
320
309
396
40
46
52
19
15
19
18
28
30
21
18
16
130
113
150
26
20
26
36
29
42
13
12
11
1
5
3
3
2
1
16
15
25
62
69
72
8
6
8
2
4
2
39
43
62
24
35
24

40

36
8
7
67
47

Total
4864
868
290
409
188
2265
577
579
186
25
19
261
737
94
40
643
472

Tabel nr 21 - Estimarea nivelului vnzrilor lunare previzionate, pentru 12 luni


Prod.Gener.
Tuns clasic

Tuns Plastic

Tuns Barba

Tuns Must.

TunsCioc

Simpla

Ocazie

Vopsit

Suvite

Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret

Ianuarie
476
35
16660
104
45
4680
28
7
196
64
7
448
24
7
168
212
40
8480
88
80
7040
76
60
4560
24
42

Februarie
401
35
14035
84
45
3780
20
7
140
50
7
350
10
7
70
160
40
6400
50
80
4000
60
60
3600
19
42

Martie
500
35
17500
70
45
3150
23
7
161
45
7
315
15
7
105
230
40
9200
45
80
3600
56
60
3360
15
42
41

Aprilie
350
35
12250
90
45
4050
17
7
119
30
7
210
12
7
84
190
40
7600
48
80
3840
49
60
2940
17
42

Mai
302
35
10570
74
45
3330
31
7
217
36
7
252
18
7
126
170
40
6800
39
80
3120
37
60
2220
10
42

Iunie
480
35
16800
103
45
4635
27
7
189
25
7
175
14
7
98
220
40
8800
55
80
4400
40
60
2400
13
42

Vanzari
CuSilicon
Nr
Pret
Vanzari
CuClamite
Nr
Pret
Vanzari
Trata.Par
Nr
Pret
Vanzari
PensatSpr
Nr
Pret
Vanzari
VopsitSpr
Nr
Pret
Vanzari
TatuatSpr
Nr
Pret
Vanzari
Make_up
Nr
Pret
Vanzari
Before&Aft Nr
Pret
Vanzari
Total Vanzari Luna

1008
3
400
1200
2
420
840
24
45
1080
64
10
640
12
10
120
2
70
140
64
60
3840
36
10
360
51460

798
1
400
400
0
420
0
20
45
900
70
10
700
10
10
100
4
70
280
56
60
3360
30
10
300
39213

630
0
400
0
3
420
1260
19
45
855
54
10
540
9
10
90
2
70
140
47
60
2820
26
10
260
43986

714
2
400
800
1
420
420
17
45
765
48
10
480
6
10
60
3
70
210
36
60
2160
42
10
420
37122

420
0
400
0
0
420
0
20
45
900
68
10
680
8
10
80
1
70
70
49
60
2940
49
10
490
32215

546
0
400
0
4
420
1680
28
45
1260
55
10
550
5
10
50
5
70
350
63
60
3780
52
10
520
46233

Tabel nr 22 - Estimarea nivelului vnzrilor lunare previzionate, pentru 12 luni


Prod.Gener.
Tuns
clasic

TunsPlast
ic

Iulie

Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri

Augu
st
500 470
35
35
1750 1645
0
0
75
80
45
45
3375 3600

Septembr
ie
360
35
12600

Octombr
ie
320
35
11200

Noiembr
ie
309
35
10815

Decembr
ie
396
35
13860

Total an
prev.
4864
35
170240

50
45
2250

40
45
1800

46
45
2070

52
45
2340

868
45
39060

42

Tuns
Barba

Tuns
Must.

TunsCioc

Simpla

Ocazie

Vopsit

Suvite

CuSilicon

CuClamit
e

Trata.Par

PensatSpr

Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza

37
7
259

30
7
210

24
7
168

19
7
133

15
7
105

19
7
133

34
7
238

27
7
189

22
7
154

18
7
126

28
7
196

30
0

2653

13
7
91

10
7
70

17
7
119

21
7
147

18
7
126

16
7
112

1316

240 260
40
40
9600 1040
0
60
68
80
80
4800 5440

190
40
7600

130
40
5200

113
40
4520

150
40
6000

2265

52
80
4160

26
80
2080

20
80
1600

26
80
2080

577

49
52
60
60
2940 3120

53
60
3180

36
60
2160

29
60
1740

42
60
2520

579

20
42
840

17
42
714

13
42
546

12
42
504

11
42
462

186

3
5
400 400
1200 2000

2
400
800

1
400
400

5
400
2000

3
400
1200

10000

2
420
840

0
420
0

3
420
1260

2
420
840

1
420
420

7980

29
30
45
45
1305 1350

18
45
810

16
45
720

15
45
675

25
45
1125

11745

36
10
360

71
10
710

62
10
620

69
10
690

72
10
720

7370

15
42
630

1
420
420

68
10
680

43

2030

90600

46160

34740

7812

VopsitSpr

TatuatSpr

Make_up

Before&
Aft

Total
Vanzari
Luna

ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri
Nr
Pret
Vanza
ri

8
10
80

9
10
90

5
10
50

8
10
80

6
10
60

8
10
80

940

7
70
490

3
70
210

5
70
350

2
70
140

4
70
280

2
70
140

2800

67
71
60
60
4020 4260

46
60
2760

39
60
2340

43
60
2580

62
60
3720

47
10
470

43
10
430

24
10
240

35
10
350

24
10
240

4720

36855

29192

29151

35152

478746

64
10
640

4840 4975
8
9

44

643
38580

60000
50000
40000
30000
20000
10000
0

Grafic nr 1- vnzrilor lunare previzionate, pentru 12 luni

Se observa cum in lunile de vara vanzarile la serviciile de frizerie, si coafura cresc

Tabel nr 23 - Estimarea nivelului vnzrilor previzionate pentru urmtorii 3 ani


Serviciu
Tuns
clasic
Tuns
Plastic
Simpla

Ocazie

Vopsit

Suvite

Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret
Vanzari
Nr
Pret

Total
2011
4864
35
170240
868
45
39060
2265
40
90600
577
80
46160
579
60
34740
186
42

Total
2012
5284
38
200792
900
47
42300
2500
42
105000
647
83
53701
594
62
34968
190
45

Total
2013
6064
40
242560
9230
49
452270
2750
45
123750
670
85
56950
620
64
39680
204
47
45

Make_up

Vanzari
Nr
Pret
Vanzari

Total

7812
643
60
38580
427192

8550
650
62
40300
485611

9588
660
63
41580
966378

1200000
1000000

966378

800000
600000
485611
400000
427192
200000
0
Total 2011

Total 2012

Total 2013

Grafic nr. 2- Evolutia vanzarilor in urmatorii 3 ani


Vanzarile cresc in urmatorii 2 ani

46

IX. Previzionarea nivelului costurilor

1. Costurile fixe sunt :

Cheltuieli de intretinere
Chirie
Intretinere electricitate
Alte utilitati(apa,caldura
Cheltuieli birou.
Birou
Bancheta
Masuta de cafea
Scaun coafor
Unitate de spalare
Casca coafor
Unitate sanitara
Oglinzi
Aparatura
Ondulator de par
Uscator de par
Placa par
Set perii coafat
Foarfece tuns
Clipsuri pt par
Penseta
Aparat pt aplicat extens
Bol pentru vopsea
Pelerina pt tuns
Masina de tatuat sprancene
Masina de tuns
Comunicatii
Telefoane
Abonament telefon
Calculatoare
Calculator
Software
Abonament internet
Mkt si Vanzari.
Brosuri
Site web

47

2. Costurile variabile sunt :

Ch. Materii Prime& Mat:


Sampon
Balsam
Spuma de par
Vopsea par
Fixativ
Spuma barbierit
Tus pt. tatuat sprancene
Tratament par
Fond de ten
Fard
Ruj
Rimel
Tus pt. ochi
Blush
Set suvite silicon
Set suvite cu clamite
Ch. Privind personalul
Salarii
Contrib. Asig. Sociale
Contr. Pt asigurari de sanatate
Fondul de garantare pt plata creantelor salariale
Contrib. la asigurarile de somaj
Contrib. de asig pentru accidente la locul de munca
Contrib. pt concedii si indemnizatii

Calculul cheltuielilor Variabile - Retetele produselor generice

48

49

50

51

52

53

Calculul Costurilor Materiilor prime& materialelor

54

55

56

57

58

Cheltuieli privind personalul

Contributiile angajatorului

Suma platita de firma pt un salariat =1926,75 lei


Nr angajati = 10
Cheltuieli privind personalul = 1926,75 lei x 10 = 19267,6 lei
Salarii= 1500 x 10 salariati = 15000

59

Tabel nr 24 - Previzionarea nivelului costurilor

60

61

X. .Previzionarea fluxului de numerar(Cashflow)


Tabel nr 25 - Cashflow
VENITUR
Februari
I
Luna 0 Ianuarie e
Martie
Aprilie
Mai
Venituri din vanzari
0
51460
39213
43986
37122
32215
Aport in numerar la
capitalul social
12000
0
0
0
0
0
TOTAL VENITURI(a)
12000
51460
39213
43986
37122
32215
Cheltuiel
i
Cheltuieli Materii
3095.34 1550.38 2177.13 1977.54 977.667
Prime&Materiale
0
26
63
666
6
3
Cheltuieli privind
personalul
0 19267.5 19267.5 19267.5 19267.5 19267.5
Cheltuieli de intretinere
Chirie
2000
2000
2000
2000
2000
2000
Electricitate
0
700
680
700
689
675
Alte utilitati(apa,
caldura)
0
350
350
250
250
250
Cheltuieli birou
4175
0
0
0
0
0
1238.
Cheltuieli Aparatura
5
7.5
7.5
22.5
22.5
7.5
Cheltuieli Comunicatii
290
50
50
50
50
50
Cheltuieli
calculatoare
2890
40
40
40
40
40
Cheltuieli Mkt si
vanzari
1000
180
180
180
180
180
TOTAL
11593 25690.3 24125.3 24687.1 24476.5 23447.6
CHELTUIELI(b)
.5
426
863
367
46
673
Flux de lichiditate
25769.6 15087.6 19298.8 12645.4 8767.33
= (a) - (b)
406.5
574
137
633
54
27
Valoare in cont
26176.1 41263.7 60562.6 73208.0
initial
0
406.5
574
711
344
884
Valoare in cont
26176.1 41263.7 60562.6 73208.0 81975.4
final
406.5
574
711
344
884
211

62

XI. Analiza pragului de rentabilitate


1. Determinarea pragului de rentabilitate pentru serviciul de Frizerie- Tuns clasic
CT= CF + CV = 51101,5 + 258802,2= 309903,7 lei
CT = Cv* q
Cv=

7 ml15 lei
1000 ml = 0,105 lei

q = 4864
CT= 0,105* 4864 = 510,72
V = Pq*q
V = 35 lei * 4864 = 170240 lei
Ct = CF + Cv*q
Ct= 51101,5 + 0,105*4864 = 51101,5+ 510,72= 51612,22 lei
63

Ecuatia profitului
P= V-C= Pq * q (CF + Cv*q)
P= 170240 51612,22
P= 118627,78 lei

Pragul de rentabilitate
P= 0 V= CT q=

q=

51101,5
350,105

CF
PqCv

= 1464,43617 servicii

Capacitatea nominala este de 1500 de servicii de tuns clasic / an.


1464,43617100
1500

= 97,62%

In aceste conditii volumul nominal al serviciilor oferite de salon reprezinta 97,62%


2. Interpretarea rezultatelor obtinute
Consideram ca profitul obtinut de pe urma acestui serviciu este unul favorabil si nu intentionam
sa intervenim in variabilele de cost sau de prt.

Costuri si
profituri

Vanzari
Costuri Totale
Castig
operationa
l
Pierderi
operationale
Costuri
Fixe

309903,
7
64

Volum de productie

Punct de
echilibru

65