Sunteți pe pagina 1din 8

Lucrri practice Fiziologie I

SimMUSCLE. STUDIUL PROPRIET ILOR MUCHIULUI STRIAT SCHELETAL


1. ASPECTE TEORETICE
SimMUSCLE este un program de simulare pe calculator a experimentelor efectuate pe muchiul striat scheletal i are ca principal obiectiv studiul aspectelor de baz privind excitabilitatea i contractilitatea, cum ar fi: Contrac ia izometric muchiul se contract dezvoltnd for maxim, dar nu se scurteaz. n organism, contrac iile izometrice particip la men inerea unei anumite pozi ii cu nvingerea for ei gravita ionale, ceea ce echivaleaz cu un travaliu static. Contrac ia izoton muchiul se scurteaz dezvoltnd o for constant i efectueaz un lucru mecanic. n organism, contrac iile izotone deplaseaz segmente realiznd un travaliu dinamic. Secusa contrac ia muscular elementar ob inut prin aplicarea unui stimul unic. n organism, contrac ia muscular este rezultatul unei suma ii de secuse individuale avnd ca rezultat apari ia contrac iei de tip tetaniform. Suma ia secuselor are loc sub ac iunea unor stimuli repetitivi descrca i la nivel de unitate motorie. Contrac ii unice de tipul secusei sunt rare, nso ind unele reflexe proprioceptive (miotatic), precum i frisonul. Tetanosul contrac ia muscular prelungit determinat de stimuli cu o frecven a mare ce cad n perioada excitabil a fibrei musculare i care determin: - tetanos incomplet cu platou striat dac frecven a de stimulare permite relaxarea par ial a muchiului; - tetanos complet cu platou neted dac frecven a de stimulare nu permite relaxarea muscular; Fenomenul de suma ie spa ial creterea n intensitate a excitantului determin creterea for ei de contrac ie prin recrutarea de noi unit i motorii. Unitatea motorie reprezint ansamblul format din motoneuron, nervul motor i totalitatea fibrelor musculare scheletale inervate. For a de contrac ie este direct propor ional cu numrul i mrimea unit ilor motorii recrutate (activate). Fenomenul de suma ie temporal creterea frecven ei de stimulare (scurtarea intervalului dintre stimuli) determin creterea for ei de contrac ie prin creterea Ca2+ citosolic (scurtarea perioadei de relaxare i scderea restocrii Ca2+ n reticulul sarcoplasmatic). Expresia major a fenomenului de suma ie temporal este tetanosul. Oboseala muscular scderea temporar a for ei de contrac ie i creterea perioadei necesare relaxrii, ca urmare a unei activit i contractile prelungite. Are loc epuizarea rezervelor de ATP, creatinfosfat, glucoz i acumularea de acid lactic care scade activitatea enzimelor musculare;

Experimentul SimMUSCLE este efectuat pe muchiul gastrocnemian izolat de broasc, ob inut printr-o tehnic prezentat n imagini video i are posibilitatea aplicrii de stimuli electrici cu o durat constant de 1 msec, dar cu amplitudine i interval de stimulare variabile. 1

Lucrri practice Fiziologie I

2. ORGANIZAREA LABORATORULUI SimMUSCLE


Laboratorul SimMUSCLE cuprinde componentele prezentate n Fig.nr.1: Stimulatorul - genereaz stimuli electrici cu o durat constant, iar amplitudinea (Amplitude) i intervalul dintre stimuli (Delay) pot fi stabilite prin deplasarea orizontal a unui cursor. Exist 3 modalit i (Mode) de aplicare a stimulilor: Single pentru secus, Twin pentru suma ia temporal i Train pentru tetanos. n cazul modalit ii Train numrul de excita ii aplicate se poate stabili cu ajutorul cursorului Counts. Activarea butonului On permite aplicarea stimulului cu parametrii stabili i n prealabil. Traductorul - permite ob inerea de contrac ii n condi ii izometrice i respectiv n condi ii izotone. Traductorul prezint butonul Calibration - de culoare roie cnd este necesar calibrarea i de culoare verde cnd calibrarea este efectuat. Calibrarea presupune activarea butonului Zero Adjust. Traductorul prezint dou mufe pentru fiecare dintre cele dou tipuri de contrac ii. Cablul trebuie fixat n mufa corespunztoare tipului de contrac ie pe care dorim s o efectum. Traductorul are anexate: un stativ pentru fixarea muchiului, 2 electrozi de activare, 6 greut i a 50g fiecare i o cutie Petri cu dou preparate musculare plasate n solu ie Ringer. Osciloscopul - nregistreaz pe canalul CH1 parametri amplitudine/timp ce in de excitantul aplicat, iar pe canalul CH2 red grafic contrac ia muscular i permite analiza parametrilor for /scurtare. Pentru etalonarea nregistrrii osciloscopul prezint butoane pentru amplitudine - mV/Div i pentru durat - TIMEBASE - ms/Div. Diviziunea este reprezentat de ptratul de pe ecranul osciloscopului cu latura de 5 mm. Osciloscopul poate stoca imaginile ob inute prin stimulri succesive dac se activeaz butonul Store i poate goli ecranul prin activarea butonului Clear Screen.

Fig.nr.1. Organizarea Laboratorului SimMUSCLE 2

Lucrri practice Fiziologie I

3. PROTOCOLUL EXPERIMENTULUI SimMUSCLE


3.1. PREGTIREA EXPERIMENTULUI se activeaz (Power-On) stimulatorul, traductorul i osciloscopul; se fixeaz muchiul n suportul traductorului i se prentinde cu o greutate de 50 g pentru a induce un tonus de repaus. Aceast greutate reprezint sarcina pe care muchiul trebuie s o ridice atunci cnd efectueaz un travaliu dinamic.

3.2. SECUSA. CONTRAC IA IZOTON I IZOMETRIC Obiectiv - se urmrete ob inerea i analiza comparativ a secuselor n regim de contrac ie izoton i izometric (Fig.nr.2). Tem de lucru: reproduce i aspectul grafic al secuselor (miograma) ob inute n regim de contrac ie izoton i respectiv izometric i analiza i diferen ele de durat i amplitudine; urmri i comportamentul preparatului muscular n timpul celor dou tipuri de contrac ii; Tehnic. Stabili i parametri de lucru ai secven ei dup cum urmeaz: OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N CH2: 50 mV/div TIMEBASE: 20 msec/div 1mm = 4 msec STORE STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 200 msec Mode: Single

TRADUCTOR: (a). Contrac ie izoton: combina ia free-Length + Cablu n muf + Calibrare (b). Contrac ie izometric: combina ia lock-Force + Cablu muf + Calibrare Observa ie - toate etapele urmtoare vor fi efectuate n condi ii izometrice, astfel c aceast combina ie nu va fi modificat pn la sfritul experimentului.

Fig.nr. 2. Secus ob inut n condi ii izometrice.

3.3. SUMA IA SPA IAL Obiectiv - se urmrete creterea for ei musculare prin aplicarea unui excitant unic dar cu amplitudine crescnd (Fig.nr.3).

Lucrri practice Fiziologie I Tem de lucru: copia i graficele ob inute prin creterea progresiv a amplitudinii stimulrii i urmri i amplitudinea rspunsului; reproduce i rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) amplitudine de stimulare (Amv) i interpreta i. Tehnic OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N CH2: 50 mV/div TIMEBASE: 20 msec/div Clear Screen i apoi Store STIMULATOR: Amplitude: 200250300350400 500 mV Delay: 200 msec Mode: Single

3.4. SUMA IA TEMPORAL Obiectiv - se urmrete creterea for ei musculare prin aplicarea a doi excitan i la intervale care scad progresiv (Fig.nr.4). Tem de lucru: copia i graficele ob inute prin scderea progresiv a intervalului de stimulare; nota i secusele ob inute cu I i II i urmri i amplitudinea secusei II n raport cu secusa I; reproduce i rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) de secusa II interval de stimulare (Imsec) i interpreta i. Tehnic OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N CH2: 50 mV/div TIMEBASE: 50 msec/div Clear Screen i apoi Store STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 200 150 100 75 50 25 msec Mode: Twin

Fig.nr.3. Fenomenul de sumare SECVEN A 4. TETANOS INC spa ial a secuselor n urma creterii progresive a amplitudinii de stimulare.

Fig.nr.4. Fenomenul de sumare temporal a secuselor n urma scderii progresive a intervalului de stimulare.

Lucrri practice Fiziologie I 3.5. TETANOS INCOMPLET Obiectiv - se aplic stimuli repeta i la intervale care s permit relaxarea par ial a muchiului. Tem de lucru: copia i graficul ob inut i marca i frecven a de stimulare Tehnic OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div CH2: 100 mV/div TIMEBASE: 100 msec/div Clear Screen i apoi Store STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 100 msec Mode: Train Counts: 8

3.6. TETANOS COMPLET Obiectiv - se aplic stimuli repeta i la intervale care s nu permit relaxarea muchiului. Tem de lucru: copia i graficul ob inut i marca i frecven a de stimulare Tehnic OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div CH2: 100 mV/div TIMEBASE: 100 msec/div Clear Screen i apoi Store STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 50 msec Mode: Train Counts: 16

Fig.nr.5. Analiza comparativ a for ei dezvoltate n cele trei tipuri de contrac ii ob inute experimental fenomenul de suma ie temporal.

Lucrri practice Fiziologie I 3.7. ANALIZA COMPARATIV A FOR EI DE CONTRAC IE Obiectiv - studiul fenomenului de sumare temporal se apreciaz comparativ for a dezvoltat n timpul secusei, tetanosului incomplet i complet (Fig.nr.5) Tem de lucru: copia i graficele ob inute prin suprapunere; reproduce i rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) numr de excita ii (NRE) i interpreta i; Tehnic: OSCILOSCOP: CH1: 500 mv/div 1 mm = 100 mV = 2N CH2: 100 mV/div TIMEBASE: 100 msec/div Clear Screen i apoi Store (a) SECUS STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 100 msec Mode: Single Counts: 0 (b) TETANOS INCOMPLET STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 100 msec Mode: Train Counts: 8 (c) TETANOS COMPLET STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 50 msec Mode: Train Counts: 16

3.8. OBOSEALA MUSCULAR Obiectiv - se induce oboseala muscular prin aplicarea unui numr mare de excita ii i se apreciaz for a dezvoltat de o secus muscular nainte (secusa I) i dup instalarea strii de oboseal (secusa II) (Fig.nr.6). Tem de lucru: copia i graficele ob inute prin suprapunere; reproduce i rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) durat (Dmsec) i interpreta i. Tehnic: OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N CH2: 100 mV/div TIMEBASE: 100 msec/div 1 mm = 20 msec Clear Screen i apoi Store

Lucrri practice Fiziologie I (a) SECUSA I STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 50 msec Mode: Single Counts: 116 (b) OBOSEALA MUSCULAR STIMULATOR: Amplitude: 500 mV Delay: 50 msec Mode: Train Counts: 116 (c) SECUSA II STIMULATOR : Amplitude: 500 mV Delay: 50 msec Mode: Single Counts: 116

Fig.nr.6. Oboseala muscular modificarea for ei de contrac ie i a duratei necesare relaxrii dup o activitate contractil prelungit.

TESTE (CU UN SINGUR RSPUNS CORECT)


1. n timpul unei contrac ii izometrice, muchiul: A. Dezvolt for maxim B. Se scurteaz C. Efectueaz un lucru mecanic D. Dezvolt for constant 2. n timpul unei contrac ii izotone, muchiul: A. Se scurteaz cu o for crescnd B. Se scurteaz cu o for constant C. Nu efectueaz lucru mecanic D. Nu se scurteaz 3. Secusa are urmtoarele caracteristici: A. Este o contrac ie muscular elementar B. Este o contrac ie muscular unic C. Este rar ca atare n organism D. Toate rspunsurile sunt corecte

Lucrri practice Fiziologie I 4. Tetanosul complet se ob ine prin: A. Aplicarea de stimuli repeta i care nu permit relaxarea par ial a muchiului B. Aplicarea de stimuli repeta i care permit relaxarea par ial a muchiului C. Fenomenul de suma ie spa ial D. Toate rspunsurile sunt corecte 5. Tetanosul incomplet se ob ine prin: A. Aplicarea de stimuli repeta i care nu permit relaxarea par ial a muchiului B. Aplicarea de stimuli repeta i care permit relaxarea par ial a muchiului C. Fenomenul de suma ie spa ial D. Toate rspunsurile sunt corecte 6. Tetanosul este o contrac ie muscular prelungit ob inut prin aplicarea stimulului n: A. Perioada excitabil a nervului B. Perioada refractar absolut a nervului C. Perioada refractar relativ a nervului D. Nici un rspuns nu este corect 7. Fenomenul de suma ie temporal presupune: A. Scderea restocrii Ca2+ n mitocondrii B. Scurtarea perioadei de relaxare muscular C. Creterea duratei de stimulare a muchiului D. Creterea frecven ei de stimulare a muchiului 8. Aplicarea unui excitant unic, dar cu amplitudine crescnd permite nregistrarea i analiza: A. Secuselor ob inute prin contrac ie izometric B. Secuselor ob inute prin contrac ie izoton C. Fenomenului de suma ie spa ial D. Fenomenului de suma ie temporal 9. Aplicarea a doi excitan i cu acceai amplitudine, dar cu scurtarea progresiv a intervalului de stimulare permite nregistrarea i analiza: A. Fenomenului de sumare spa ial B. Fenomenului de sumare temporal C. Tetanosului incomplet D. Tetanosului complet 10. Care din afirma iile urmtoare referitoare la oboseala muscular este adevrat: A. Reprezint scderea temporar a for ei de contrac ie B. Apare creterea duratei necesare relaxrii C. Se produce epuizarea rezervelor musculare de ATP D. Toate rspunsurile sunt corecte Rspunsuri: 1-A, 2-B, 3-D, 4-A, 5-B, 6-D, 7-D, 8-C, 9-B, 10-D.