Sunteți pe pagina 1din 103

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I Modulul 1___

PARTICULARITI PRIVIND ORGANIZAREA I CONDUCEREA CONTABILITII INSTITUIILOR PUBLICE ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Identificarea obiectului de studiu al contabilitii publice; Definirea principiilor bugetare; nelegerea conceptului de sistem bugetar; Delimitarea componentelor situaiilor financiare.

Rezultatele ateptate: Cunoaterea i utilizarea adecvat a noiunilor de buget, sistem bugetar, ordonatori de credite; Explicarea i interpretarea principiilor bugetare; Pregtirea fundamental pentru interpretarea i utilizarea noiunilor cu celelalte module.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: Realizarea de referate applicative legate de problematica modulului; Discuii cu specialitii n domeniu.

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 2 ore

Lecia 1 Principii bugetare, sistemul bugetar i ordonatorii de credite

Pasul 1 Principii bugetare La baza organizrii contabilitii n cadrul instituiilor publice sunt statuate urmtoarele principii: 1. Principiul universalitii care presupune nscrierea n buget a sumelor globale ale veniturilor i cheltuielilor publice, chiar n condiiile n care realizarea veniturilor publice presupune efectuarea unor cheltuieli prealabile (nu pot fi compensate veniturile bugetare cu cheltuieli aferente acestora). 2. Principiul publicitii bugetului
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 5

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Acest principiu presupune unitatea bugetar, adic toate veniturile i cheltuielile bugetare s fie nscrise ntr-un singur document care s reuneasc printr-o prezentare clar: - veniturile, cu sursele lor de provenien; - cheltuielile, cu destinaiile lor. De asemenea, acest principiu presupune ca dup dezbatere i aprobare, bugetul i contul privind nchiderea exerciiului bugetar s fie publicate n Monitorul Oficial sau n culegeri de legi. 3. Principiul anualitii bugetului se refer la perioada de timp pentru care se ntocmete bugetul i la perioada n care se ncaseaz veniturile i se efectueaz cheltuielile. Bugetul se elaboreaz pe o perioad de 12 luni. n Romnia, ca i n Frana, Germania etc., anul bugetar coincide cu anul calendaristic; n S.U.A. anul bugetar se desfoar n perioada 1 octombrie 30 septembrie. 4. Principiul specializrii bugetare presupune nscrierea n buget i aprobarea de ctre Parlament a veniturilor, pe surse de provenien i a creditelor bugetare, pe categorii de cheltuieli. 5. Principiul echilibrului bugetar presupune acoperirea integral a cheltuielilor din veniturile ordinare ale bugetului. 6. Principiul realitii bugetare vizeaz nscrierea n buget a veniturilor bugetare posibile de realizat (cu certitudine ct mai mare) i a cheltuielilor necesare perioadei bugetare (prioritare). De asemenea, elaborarea i execuia bugetului trebuie s aib la baz date verificabile i uor de identificat.

Pasul 2 Organizarea sistemului bugetar n Romnia Resursele (bugetare) financiare publice reprezint un sistem unitar de bugete format din: Bugetul de stat; Bugetul asigurrilor sociale de stat; Bugetele fondurilor speciale; Bugetul trezoreriei statului; Bugetele altor instituii publice cu caracter autonom; Bugetele institutiilor publice: finanate integral sau
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 6

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs parial, dintr-unul din bugetele de mai sus;

Anul II, semestrul I

Bugetele instituiilor publice finanate integral din venituri proprii; Bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat; Bugetul fondurilor externe nerambursabile. Pasul 3 Ordonatorii de credite Acetia sunt conductorii instituiilor publice cu personalitate juridic i se mpart n: 1. Ordonatorii principali sunt cei care primesc finanare pentru instituiile din subordine i pentru cheltuieli proprii, conform bugetelor aprobate. Ei repartizeaz credite bugetare instituiilor ierarhic inferioare. 2. Ordonatorii secundari sunt conductorii instituiilor publice cu personalitate juridic aflate n subordinea ordonatorilor principali i au ca rol de a repartiza credite bugetare aprobate instituiilor din subordine, ai cror conductori au calitatea de ordonatori teriari i de a utiliza creditele bugetare deschise pentru cheltuieli proprii. 3. Ordonatorii teriari sunt conductorii de instituii publice cu personalitate juridic, ce utilizeaz creditele bugetare primite, conform bugetelor proprii.

Lecia 2 Organizarea i conducerea contabilitii publice

Pasul 1 Clasificarea instituiilor publice conform reglementrilor existente n domeniul finanelor publice n conformitate cu Legea finanelor publice nr.500/2002, instituiile publice reprezint denumirea generic care include: Parlamentul; Administraia prezidenial; Ministerele; Celelalte organe de specialitate ale administraiei publice; Alte autoriti publice; Instituiile publice autonome; Instituiile publice din subordinea acestora, indiferent de modul de finanare. n conformitate cu Ordonana de urgen a Guvernului privind finanele publice locale nr.45/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, instituiile publice reprezint denumirea generic care cuprinde:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 7

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs comunele; oraele; municipiile; sectoarele municipiului Bucureti; judeele; municipiul Bucureti;

Anul II, semestrul I

instituiile i serviciile publice din subordinea acestora cu personalitate juridic indiferent de modul de finanare. Conform reglementrilor existente n domeniul contabilitii, contabilitatea public cuprinde: Contabilitatea veniturilor i cheltuielilor bugetare, care reflect ncasarea veniturilor i plata cheltuielilor aferente exerciiului bugetar; Contabilitatea trezoreriei statului; Contabilitatea general, care reflect situaia financiar i patrimonial, exedentul sau deficitul patrimonial; Contabilitatea destinat analizrii costurilor programelor aprobate.

Pasul 2 Pentru aplicarea contabilitii veniturilor i cheltuielilor bugetare i a contabilitii generale, planul de conturi cuprinde: Conturi bugetare; Conturi generale. Conturile bugetare se utilizeaz pentru reflectarea ncasrii veniturilor i plii cheltuielilor, precum i pentru determinarea rezultatului execuiei bugetare (excedent sau deficit bugetar). Contabilitatea veniturilor i cheltuielilor bugetare se realizeaz cu ajutorul unor conturi speciale n afara bilanului, care se deschid pe structura clasificaiei bugetare n vigoare. Aceste conturi asigur nregistrarea veniturilor ncasate i a cheltuielilor pltite conform bugetului aprobat, precum i furnizarea de informaii necesare ntocmirii contului de execuie bugetar i stabilirii rezultatului execuiei bugetare. Conturile generale au ca destinaie reflectarea activelor i pasivelor instituiei publice, a veniturilor i cheltuielilor aferente exerciiului (indiferent dac veniturile au fost ncasate

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

sau cheltuielile pltite) i determinarea rezultatului patrimonial (excedent sau deficit patrimonial). Instituiile publice sunt obligate s conduc contabilitatea n partid dubl, utiliznd conturile prevzute n Planul de conturi general, structurat pe clase de conturi astfel: Clasa 1 Conturi de capitaluri Clasa 2 Conturi de active fixe Clasa 3 Conturi de stocuri i producie n curs de execuie Clasa 4 Conturi de teri Clasa 5 Conturi la trezoreria statului i bnci comerciale Clasa 6 Conturi de cheltuieli Clasa 7 Conturi de venituri i finanri Clasele cuprind grupe de conturi, iar grupele se dezvolt pe conturi sintetice de gradul I i conturi sintetice de gradul II. Conturile sintetice se pot dezvolta pe conturi analitice n funcie de specificul activitii i necesitile proprii de informare. Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii la instituiile publice revine ordonatorului de credite.

Pasul 3 Situaiile financiare anuale i trimestriale Documentul oficial de prezentare a situaiei patrimoniului aflat n administrarea statului i a unitailor administrativ-teritoriale, precum i a execuiei bugetului de venituri i cheltuieli este reprezentat de Situaiile financiare trimestriale i anuale, care cuprind:
a) b) c) d) e) f)

Bilanul; Contul de rezultat patrimonial; Situaia fluxurilor de trezorerie; Situaia modificrilor n structura activelor/capitalurilor; Anexele la bilan (politicile contabile i notele explicative); Contul de execuie bugetar.

a) Bilanul reprezint documentul contabil de sintez prin care se prezint elementele de activ, datorii i capital propriu ale instituiei publice la sfritul trimestrului sau anului i n celelalte situaii prevzute de lege. b) Contul de rezultat patrimonial prezint situaia veniturilor, finanrilor i cheltuielilor din cursul exerciiului curent. c) Situaia fluxurilor de trezorerie prezint existentul i micrile de numerar i cuprind:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 9

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Fluxuri de trezorerie din activitatea operaional; Fluxuri de investiii; Fluxuri de finanare.
g)

Anul II, semestrul I

Contul de execuie bugetar cuprinde veniturile ncasate i plile efectuate conform structurii bugetului aprobat.

REZUMAT n conformitate cu reglemetrile existente n domeniul finanelor publice i n domeniul contabilitii, contabilitatea public cuprinde: a) contabilitatea veniturilor i cheltuielilor bugetare, care reflect ncasarea veniturilor i plata cheltuielilor aferente exercitiului bugetar; b) contabilitatea trezoreriei statului; c) contabilitatea general bazat pe principiul constatrii drepturilor i obligaiilor, care reflect evoluia situaiei financiare i patrimoniale, precum i execedentul sau deficitul patrimonial; d) contabilitatea destinat analizrii costurilor. Pentru aplicarea prevederilor de la punctele a) i c), planul de conturi cuprinde: conturi bugetare utilizate pentru reflectarea ncasrii veniturilor i plii cheltuielilor, precum i pentru determinarea rezultatului execuiei bugetare (excedent sau deficit bugetar). Contabilitatea veniturilor i cheltuielilor bugetare se ine cu ajutorul unor conturi speciale, n afara bilanului, deschise pe structura clasificaiei bugetare n vigoare. Conturile respective asigur nregistrarea veniturilor ncasate i a cheltuielilor pltite, potrivit bugetului aprobat i furnizarea informailor necesare ntocmirii contului de execuie bugetar i stabilirii rezultatului execuiei bugetare. conturi generale utilizate pentru reflectarea activelor i pasivelor instituiei, a cheltuielilor i veniturilor aferente exerciiului (indiferent dac veniturile au fost ncasate, iar cheltuielile pltite) i pentru determinarea rezultatului patrimonial (excedent sau deficit patrimonial).

CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine referitoare la principiile bugetare, componentele sistemului bugetar, structura Instituiile publice i documentele trimestriale i anuale de raportare.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 10

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Exemple ilustrative n cadrul unei instituii publice responsabilitatea alocrii i gestionrii creditelor bugetare revine ordonatorilor de credite care pot fi: principali, secundari i teriari.

Recomandri bibliografice: 1. Chebac N. Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 1 C., I., Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 1, 2.

2. Dasclu Niulescu tefnescu A.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL

1. Principiile care stau la baza organizrii i conducerii contabilitii sunt: a) universalitii, publicitii bugetului, trimestrialitii, specializrii bugetare, realitii bugetului, echilibrului bugetar; b) universalitii, publicitii bugetului, anualitii, specializrii bugetare, echilibrului veniturilor, realitii bugetare; c) universalitii, publicitii bugetului, anualitii bugetului, echilibrului cheltuielilor, realitii bugetare; d) universalitii, publicitii bugetului, anualitii bugetului, specializrii bugetare, echilibrului bugetar, realitii bugetului; e) universalitii, publicitii bugetului, anualitii bugetului, clasificaiei bugetare, echilibrului bugetar, realitii bugetare.

2. Ordonatorii de credite sunt conductorii instituiilor publice, care se mpart n: a) principali i secundari; b) principali i teriari; c) secundari i teriari; d) principali sau secundari i teriari;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 11

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs e) principali, secundari, teriari.

Anul II, semestrul I

3. Ordonatorii principali de credite sunt conductorii instituiilor publice care: a) primesc credite bugetare pentru a fi repartizare ordonatorilor secundari; b) primesc credite bugetare pentru a fi repartizate ordonatorilor teriari; c) primesc credite bugetare pentru a fi repartizare numai ordonatorilor secundari i teriari; d) primesc credite bugetare pentru cheltuieli proprii; e) primesc credite bugetare pentru instituiile din subordine i pentru cheltuieli proprii, conform bugetelor aprobate.

4. Conturile bugetare sunt conturile care se utilizeaz pentru: a) reflectarea ncasrii veniturilor i plii cheltuielilor; b) determinarea rezultatului execuiei bugetare; c) reflectarea ncasrii veniturilor i determinarea excedentului bugetar; d) reflectarea ncasrii veniturilor i plii cheltuielilor, precum i determinarea deficitului bugetar; e) determinarea rezultatului execuiei bugetare i a excedentului patrimonial.

5. Conturile generale sunt conturile care se utilizeaz pentru: a) reflectarea activelor, veniturilor, cheltuielilor i determinarea rezultatului patrimonial; b) reflectarea pasivelor, veniturilor, cheltuielilor i determinarea excedentului patrimonial; c) reflectarea activelor, pasivelor, veniturilor, cheltuielilor i determinarea deficitului patrimonial; d) reflectarea activelor, pasivelor, veniturilor, cheltuielilor i determinarea rezultatului patrimonial (excedent sau deficit patrimonial); e) nici un rspuns nu este corect.

Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Clasificarea conturilor

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

12

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I Modulul 2___

CONTABILITATEA FINANRILOR LA INSTITUIILE PUBLICE ____ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea modalitilor i a etapelor de finanare; nelegerea modului de nregistrare a principalelor operaiuni specifice finanrii; Asimilarea logicii contabile n efectuarea nregistrrilor contabile.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente finanrilor; Utilizarea corect a conturilor specifice finanrilor.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice finanrilor. nregistrarea sistematic (n T-uri) a unor operaiuni specifice finanrilor; Completarea corect a documentelor utilizate n activitatea de finanare.

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 4 ore

Lecia 1 Particulariti privind finanarea bugetar a instituiilor publice

Pasul 1 Definiie, etape, mod de realizare Finanarea bugetar reprezint procesul prin care resursele publice sunt solicitate de ordonatorii de credite angajate i acordate responsabililor cu execuia bugetar. Creditele bugetare sunt sumele aprobate prin buget i reprezint limita maxim de confirmare i efectuare a plilor conform destinaiilor prevzute n bugetul anului respectiv. Etapele finanrii bugetare sunt: A) Deschiderea finanrii B) Finanarea propriu-zis A) Deschiderea finanrii reprezint un angajament din partea statului, care nu afecteaz patrimoniului instituiei publice. Aprobarea deschiderii de credite se realizeaz n
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 13

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

limita creditelor aprobate pe clasificaia bugetar (capitole, subcapitole, titluri i celelalte subdiviziuni). Ordonatorii principali de credite (OPC) pot s dispun lunar retragerea creditelor bugetare deschise i neutilizate din conturile proprii sau aparinnd instituiilor bugetare din subordine, iar retragerea trebuie s fie justificat i avizat de Ministerul Finanelor Publice i efectuat anterior datei de 25 a fiecrei luni. Cheltuielile bugetare implic parcurgerea urmtoarelor faze n cadrul procesului execuiei bugetare: 1. Angajamentul; 2. Lichidarea; 3. Ordonanarea; 4. Plata. 1. Angajamentul bugetar reprezint obligaia ordonatorilor de credite de a angaja i utiliza creditele bugetare n limita prevederilor i destinaiilor aprobate. Cuprinde dou forme de angajamente: angajamentul bugetar individual sau global; angajamentul legal. 2. Lichidarea cheltuielii este faza procesului de execuie bugetar care presupune: verificarea existenei angajamentului determinarea i verificarea realitii sumei datorate aprecierea exigibilitii angajamentului legal. 3. Ordonanarea reprezint faza execuiei bugetare n care sunt confirmate: efectuarea livrrilor de bunuri verificarea creanelor plata se poate realiza. Cuprinde: exerciiul bugetar (n care se nregistreaz plata); subdiviziunea clasificaiei bugetare n care se nregistreaz plata; suma de plat; identificarea beneficiarului plii; natura cheltuielilor; modalitatea de plat: cash;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 14

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs virament cu ordin de plat; cec; efecte de comer; acreditiv.

Anul II, semestrul I

4. Plata reprezint faza final din cadrul execuiei bugetare conform creia instituia public lichideaz datoriile (obligaiile) fa de terii creditori. B) Finanarea propriu-zis se refer la consumarea creditelor bugetare deschise sau repartizate, concretizat n: Pli nete de cas Cheltuieli efective Plile nete de cas sunt fluxuri monetare realizate pe seama fondurilor publice n contextul unor tranzacii sau evenimente i sunt reprezentate de: plata furnizorilor de bunuri i servicii; plata drepturilor salariale prin conturile de finanare; plata obligaiilor fa de: bugetul de stat; bugetul asigurrilor sociale etc. Cheltuielile efective reprezint echivalentul bnesc al unui consumator de resurse i reflect gradul de utilizare a banului public pus la dispoziia instituiilor publice prin bugetul general. Finanarea instituiilor publice se realizeaz: integral din - bugetul de stat; bugetul asigurrilor sociale de stat; bugetul fondurilor speciale; din venituri proprii i subvenii acordate de: bugetul de stat; bugetul asigurrilor sociale de stat; bugetul fondurilor speciale; integral din venituri proprii (autofinanare).

Pasul 2 Documente utilizate n activitatea de finanare

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

15

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Deschiderea finanrii are la baz dou documente prin care se aprob i se deschid (repartizeaz) creditele bugetare care se solicit n conformitate cu bugetele aprobate i anume: Cererea de deschidere de credite Dispoziia bugetar de repartizare a creditelor deschise Sub aspectul evidenei analitice, instituiile publice utilizeaz ca document Fia pentru operaiuni bancare, care la instituiile finanate de la buget evideniaz creditele bugetare aprobate, plile nete de cas i cheltuielile efective, iar la instituiile finanate din venituri proprii evideniaz prevederile din bugetul aprobat, plile de cas i cheltuielile efectice realizate pe seama veniturilor proprii.

Pasul 3 Finanarea din sursele bugetului de stat; conturi utilizate Instituiile publice care sunt finanate integral sau n majoritate din sursle bugetului de stat sunt instituii cu subordonare central i care au relaii de subordonare ntre ele. Deschiderea finanrii bugetare are la baz utilizarea conturilor din grupa 80 Conturi n afara bilanului, grup ce cuprinde conturi ce funcioneaz n partid simpl (adic nu au coresponden n alte conturi) i evideniaz creditele deschise pe ordonatori de credite i feluri de credite bugetare. Pentru ordonatorii principali de credite (O.P.C.) se utilizeaz urmtoarele conturi bugetare: 8060 Credite bugetare aprobate 8061 Credite deschise de repartizat 8067 Credite deschise pentru cheltuieli proprii Pentru ordonatorii secundari de credite (O.S.C.) se utilizeaz conturile: 8061 Credite deschise de repartizat 8067 Credite deschise pentru cheltuieli proprii Pentru ordonatorii teriari de credite (OTC) se utilizeaz contul 8067 Credite deschise pentru cheltuieli proprii. Finanarea propriu-zis are la baz utilizarea urmtoarelor conturi de bilan: 7701 Finanarea de la bugetul de stat conturile clasei 6 Conturi de cheltuieli 121.01 Rezultatul patrimonial instituii publice finanate integral din buget.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

16

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Contabilitatea cheltuielilor efective finanate din bugetul de stat utilizeaz conturile din clasa 6 Conturi de cheltuieli. Contabilitatea analitic a cheltuielilor are la baz subdiviziunile clasificaiei bugetare, iar simbolul contului de cheltuieli cuprinde (structura): simbolul contului sintetic din planul de conturi; capitolul; sursa de finanare; subcapitolul; titlul; articolul; aliniatul. Sursa de finanare cuprinde: 01 bugetul de stat; 02 bugetul local; 03 bugetul instituiilor publice i activitilor autofinanate; 04 bugetul asigurrilor sociale de stat; 06 bugetul fondului asigurrilor de omaj; 13 bugetul fondului special pentru protejarea asigurailor; 14 credite externe; 16 bugetul fondului asigurrilor sociale de sntate; 30 asisten financiar extern nerambursabil. Trimestrial i anual se stabilete rezultatul patrimonial prin nchiderea conturilor de cheltuieli, respectiv conturilor de venituri i finanri (surse), cu ajutorul contului 121.01 Rezultatul patrimonial instituii publice finanate integral din buget (cont bifuncional). Contul 121.01 reflect drepturile constatate i obligaiile neachitate n exerciiul bugetar i are ca rezultat: excedent patrimonial (cnd plile sunt mai mari dect cheltuielile efective); deficit patrimonial (cnd plile nete sunt mai mici dect cheltuielile efective).

Lecia 2 Aplicaii practice privind finanarea bugetar a instituiilor publice

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

17

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Pasul 1 Aplicaie privind deschiderea de credite bugetare

Anul II, semestrul I

Un ordonator principal de credite OPC X ntocmete o cerere de deschidere de finanare pentru credite bugetare n valoare de 8 milioane lei (ron), din care 6 milioane pentru a fi repartizate ordonatorilor de credite din subordine i 2 milioane pentru cheltuieli proprii. OPC X repartizeaz creditele bugetare unui ordonator secundar de credite OSC Y astfel: 4 milioane pentru a fi repartizate ordonatorilor din subordine i 2 milioane pentru cheltuieli proprii. OSC Y repartizeaz creditele bugetare ordonatorului teriar de credite OTC Z n valoare de 4 milioane lei. La sfritul perioadei ordonatorului teriar OTC Z i se retrag creditele bugetare neutilizate n valoare de 400.000 lei.

Schem de repartizare a creditelor bugetare

MFP
OPC X (8 milioane) OSC Y (6 milioane) Necesiti proprii (2 milioane)

OTC Z (4 milioane)
Credite cheltuite 3.600.000 lei Credite necheltuite 400.000 lei

Necesiti proprii (2 milioane)

1. nregistrri contabile n contabilitatea ordonatorului principal de credite OPC X: a) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP conform Cererii de deschidere de credite bugetare: 8.000.000 8060 = sau D - 8060 8.000.000
18

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

b) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP cu scopul de a fi repartizate ordonatorului secundar de credite (OSC Y): 6.000.000 8061 = sau D - 8061 6.000.000

c) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP pentru cheltuieli proprii: 2.000.000 8067 = sau D - 8067 2.000.000

d) Repartizarea creditelor bugetare ctre ordonatorul secundar de credite (OSC Y): = sau C 8061 6.000.000 8061 6.000.000

2. nregistrri contabile n contabilitatea ordonatorului secundar de credite OSC Y: a) Luarea n eviden a creditelor primite de la ordonatorul principal de credite OPC X pentru nevoi proprii: 2.000.000 8067 = sau D - 8067 2.000.000

b) Luarea n eviden a creditelor primite de la ordonatorul principal de credite OPC X pentru a fi repartizate ordonatorului teriar de credite OTC Z: 4.000.000 8061 = sau D - 8061 4.000.000

c) Repartizarea creditelor bugetare ctre ordonatorul teriar de credite (OTC Z): = 8061 sau C 8061 4.000.000 4.000.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

19

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

3. nregistrri contabile n contabilitatea ordonatorului teriar de credite (OTC Z): a) Luarea n eviden a creditelor primite de la ordonatorul secundar de credite (OSC Y) pentru cheltuieli proprii: 4.000.000 8067 = sau D - 8067 4.000.000

b) Retragerea creditelor bugetare primite i neutilizate: = 8067 sau C 8067 400.000 400.000

Observaie: Creditul bugetar de 400.000 lei (neutilizat) ajunge la OPC X, de unde este returnat bugetului de stat, iar drumul parcurs este invers acordrii: La OSC Y : Se nregistreaz rentregirea unei pri a creditului de repartizat: D - 8061 400.000

Se nregistreaz returnarea catre OPC X: C - 8061 400.000

La OPC X au loc aceleai nregistrri ca la OSC Y, dup care se rectific valoarea creditelor aprobate cu valoarea creditelor retrase: C - 8060 400.000

Pasul 2 Aplicaie privind finanarea propriu-zis (utilizarea creditelor bugetare deschise sau repartizate) Un ordonator secundar de credite (OSC) deruleaz urmtoarele operaiuni economicofinanciare n baza unei finanri primite de la ordonatorul principal de credite (OPC) n valoare de 50.000 lei (credite bugetare) din care 40.000 lei contravaloare credite pentru cheltuieli proprii i 10.000 lei contravaloare credite pentru repartizare unui ordonator teriar de credite (OTC). 1) Luarea n eviden a creditelor primite de la OPC pentru a fi repartizate la OTC:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 20

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 10.000 8061 = sau D - 8061

Anul II, semestrul I 10.000

2) Repartizarea creditelor bugetare ctre OTC: sau = 8061 10.000 10.000

C 8061

3) Luarea n eviden a creditelor primite de la OPC pentru nevoi proprii: 40.000 8067 = sau D - 8067 40.000

4) Se achiziioneaz de la un furnizor (F) conform facturii (Fa) materii prime n valoare de (Ca) 4.000 lei. Se achit c/v facturii cu ordin de plat (OP) conform extrasului de cont (EC): a) nregistrarea materiilor prime achiziionate: 301 +A b) Plata c/v facturii: 401 -P = 7701 +P 4.000 = 401 +P 4.000

5) Se dau n consum materiile prime achiziionate, conform Bonului de consum: 601 +A = 301 -A 2.000

6) Se nregistreaz c/v cheltuielilor cu energie electric conform facturii primite (Fa), n valoare de 1.000 lei: 610 +A = 7701 +P
21

1.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

7) Salariile brute datorate salariailor se cifreaz la 24.000 lei. Reinerile din salarii sunt cele legale. Contribuiile instituiei publice (OSC) sunt cele legale, impozitul pe veniturile din salarii este de 16%. a) nregistrarea drepturilor salariale brute datorate: Baz de calcul: TDB = 24.000 lei CAS 9,5% = 2.280 lei CASS 5,5% = 1.320 lei CFS 0,5% = 120 lei Total reineri = 3.720 lei Venit impozabil= TDB Reineri personal = 24.000 3.720 = 20.280 Impozit pe venituri din salarii = Venit impozabil x 16% = 20.280 x16% = 3.245 lei Rest de plat = TDB Reineri personal Impozitul pe veniturile din salarii = 24.000 3.720 3.245 = 17.035 lei 641 = 421 24.000

+A +P b) nregistrarea reinerilor din salarii conform Statului de plata: 421 -P = % 444 +P 4312 +P 4314 +P 4372 +P 6.965 3.245 2.280 1.320 120

c) nregistrarea contribuiilor (OSC) aferente fondului de salarii (simplificat): 6451 +A 6453 +A 6452 +A = 4311 +P 4313 +P 4371 +P 4.320 (CAS 18 %) 1.248 (CASS 5,2%) 120 (CFS 0,5%)

d) Efectuarea viramentelor conform EC: % 444 -P 4312 -P 4314 -P = 7701 +P 12.653 3.245 2.280 1.320
22

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 4372 -P 4311 -P 4313 -P 4371 -P 120 4.320 1.248 120

Anul II, semestrul I

e) Ridicare de numerar de la Trezorerie n vederea achitrii drepturilor salariale (restului de plat): 581 +A 5311 +A = 7701 +P 581 -A 17.035

17.035

f) Plata drepturilor salariale (restului de plat): D C (b) RD 6.965 TSD 6.965 6.965 24.000 24.000 RC 24.000 TSC SFC 17.035 (a) 421 Personal salarii datorate

421 P

5311 +P

17.035

Pasul 3 Aplicaie privind nchiderea conturilor de cheltuieli i finanri 1) Stabilirea rezultatului patrimonial nchiderea conturilor de cheltuieli: 121.01 +A = % 601 -A 610 A 641 A 6451 A 6453 A 6452 A 32.688 2.000 (5) 1.000 (6) 24.000 (7a) 4.320 (7c) 1.248 (7c) 120 (7c)

2) nchiderea contului de finanare de la bugetul de stat: Situaia contului 7701 Finanare de la bugetul de stat nainte de nchidere:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 23

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs D C 4.000 1.000 12.653 17.035 34.688 RC 34.688 TSC SFC 34.688 (4b) (6) (7d) (7e) 7701 Finanare de la bugetul de stat

Anul II, semestrul I

RD 0 TSD 0

Obs: Soldul final creditor (SFC) reprezint plile nete de cas efectuate din finanarea de la bugetul de stat (34.688 lei). 3) Se vireaz soldul contului 7701 Finanarea de la bugetul de stat n contul 121.01 Rezultatul patrimonial bugetul de stat: 7701 -P = 121.01 +P 34.688

4) Stabilirea rezultatului execuiei bugetare prin compararea plilor nete cu cheltuielile efective: D C (1) RD 32.688 34.688 32.688 34.688 RC TSD 32.688 34.688 TSC SFC 2.000 (3) 121.01 Rezultatul patrimonial bugetul de stat

Obs: Soldul final creditor de 2.000 lei reprezint excedentul patrimonial care se constituie din creterea valorii stocului de materii prime de la 0 lei la 2.000 lei. Situaia nu este favorabil deoarece instituia public (ordonatorul secundar de credite), fiind finanat integral de la bugetul de stat, excedentul obinut reprezint o imobilizare n stocuri a banului public.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 24

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Situaia contului 7701 Finanarea de la bugetul de stat, dup nchidere, este:

D C

7701 Finanarea de la bugetul de stat

(3) RD

4.000 1.000 12.653 34.688 17.035 34.688 34.688 RC

(4b) (6) (7d) (7e)

TSD 34.688

34.688 TSC

Lecia 3 Finanarea instituiilor publice din sursele bugetului local

Pasul 1 Particularitile finanrii din sursele bugetului local Instituiile publice locale efectueaz cheltuieli curente i de capital finanate: integral din bugetul local (BL) (n funcie de subordonare); din venituri proprii i din subvenii acordate de la bugetul local, n funcie de subordonare; integral din venituri proprii. Instituiile publice finanate integral din bugetul local vars (vireaz) veniturile realizate la bugetul unitii administrativ-teritorile care le asigur finanarea. De asemenea, ele mai pot utiliza anumite mijloace materiale i financiare primite de la persoane fizice i juridice, ca de exemplu, donaii i sponsorizri conform reglementrilor legale n scopul desfurrii i extinderii activitii lor. Veniturile proprii ale bugetelor de interes local au ca surs de provenient: taxe; chirii; concursuri artistice, manifestri culturale i sportive; publicaii, prestaii editoriale; studii, proiecte; valorificri de produse din activitile proprii sau anexe;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 25

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs prestri de servicii etc.

Anul II, semestrul I

Soldurile anuale rezultate din execuia bugetelor instituiilor publice de interes local, finanate integral din veniturile proprii rmn la dispoziia acestora, fiind utilizate n anul urmtor cu aceeai destinaie. Consiliile locale i judeene, inclusiv Consiliul General al Municipiului Bucureti, pot dispune ca soldurile anuale ce rezult din execuia bugetelor instituiilor publice subordonate, finanate integral din veniturile proprii s fie preluate la bugetul local dup ce s-au dedus sumele ncasate anticipat i obligaiile de plat. Bugetul de venituri i cheltuieli (BVC) pentru activiti finanate integral din venituri proprii se ntocmete odat cu bugetul instituiei sau serviciului public de interes local de care aparin i se aprob odat cu bugetul acestora. Veniturile i cheltuielile activitilor finanate integral din venituri proprii sunt grupate conform clasificaiei indicatorilor (bugetare) aprobat de Ministerul Finanelor Publice. n cazul n care veniturile prevzute n bugetul activitii finanate integral din venituri proprii nu sunt realizate, cheltuielile se vor efectua n limita veniturilor realizate. Soldul anual ce rezult din execuia bugetului de venituri i cheltuieli al activitii finanate integral din venituri proprii, se reporteaz n anul urmtor cu aceeai destinaie sau se preiau ca venit la bugetul local (BL). Consiliile locale i judeene, inclusiv Consiliul General al Municipiului Bucureti, pot aproba contractarea de mprumuturi interne i externe, pe termen mediu sau lung, n scopul realizrii de investiii publice de interes local sau pentru refinanarea datoriei publice locale. Datoria public local reprezint obligaia general ce trebuie rambursat n baza acordurilor ncheiate, din sursele aflate la dispoziia unitilor administrativ-teritoriale, exceptnd transferurile de la bugetul de stat cu destinaie special. Datoria public utilizeaz ca instumente: titlurile de valoare; mprumuturile de la - bnci; alte instituii de credit. n conformitate cu Legea finanelor publice locale, instituiile publice de interes local funcioneaz n mod autonom i, ca atare, ordonatorii de credite finanai din bugetul local nu au relaii de subordonare cu ordonatorii de credite ierarhic superiori, ci sunt direct rspunztori de: elaborarea bugetului;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 26

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs solicitarea creditelor bugetare; execuia bugetelor.

Anul II, semestrul I

Pasul 2 Conturi utilizate La nivelul ordonatorului de credite de subordonare local pentru evidenierea creditelor aprobate, conform bugetului, se utilizeaz contul 8060 Credite bugetare aprobate (se nregistreaz creditele bugetare solicitate i aprobate pentru tot exerciiul bugetar). Pentru deschiderea finanrii (pe trimestre) se utilizeaz contul 8061 Credite deschise de repartizat. Ordonatorii de credite de la nivel local evideniaz creditele bugetare pentru nevoi proprii, conform bugetului local, utiliznd contul 8067 Credite deschise pentru cheltuieli proprii. Finanarea propriu-zis din sursele bugetelor locale se evideniaz prin utilizarea conturilor: 7702 Finanare de la bugetele locale Conturi din clasa 6 Conturi de cheltuieli 121.02 Rezultatul patrimonial bugetul local Pasul 3 Aplicaii practice Aplicaia nr.1 Primria General Bucureti beneficiaz de o finanare n baza bugetului propriu n sum de 4.000.000 lei pentru exerciiul bugetar N. Din bugetul primriei se repartizeaz pe trimestrul I suma de 1.000.000 lei, din care 800.000 lei reprezint credite bugetare pentru cheltuieli proprii i pentru repartizare, primriei sectorului 2, suma de 200.000 lei n scopul efecturii unor lucrri de modernizare a unui parc. 1) nregistrrile contabile n contabilitatea Primriei Generale Bucureti: a) Luarea n eviden a creditelor aprobate pentru exerciiul bugetar N: 4.000.000 8060 = sau D - 8060 4.000.000

b) Luarea n eviden a creditelor de repartizat Primriei sectorului 2: 200.000 8061 = sau D - 8061 200.000

c) Luarea n eviden a creditelor bugetare deschise pentru cheltuieli proprii: 800.000 8067 = sau D - 8067 800.000
27

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs d) Repartizarea creditelor pentru modernizarea parcului: = 8061 sau C 8061 200.000 200.000

Anul II, semestrul I

2. nregistrrile contabile n contabilitatea sectorului 2: a) Luarea n eviden a creditelor bugetare pentru modernizarea parcului (cheltuieli proprii):

200.000

8067

sau

D - 8067

200.000

Obs.: n cazul finanrii propriu-zise, nregistrrile contabile sunt similare celor aparinnd finanrii din sursele bugetului de stat, utilizndu-se cifra 2 n cadrul simbolului conturilor de: pli nete, cheltuieli efective i rezultatului.

Lecia 4 Finanarea instituiilor publice din sursele bugetelor fondurilor speciale i din fondurile cu destinaie special

Pasul 1 Finanarea din fonduri speciale n conformitate cu Legea finanelor publice, din categoria bugetelor fondurilor speciale fac parte: Bugetul pentru fondul de asigurri sociale de sntate; Bugetul pentru fondul asigurrilor de omaj. Bugetele fondurilor speciale se elaboreaz i se aprob ca anex la Legea bugetului de stat. Proiectele bugetelor fondurilor speciale sunt elaborate de ctre Ministerul Finanelor Publice (M.F.P.) n baza propunerilor ordonatorilor principali de credite.

Pasul 2 Finantarea din fonduri cu destinaie special


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 28

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Fondurile cu destinaie special se constituie din sume provenite din: donaii; sponsorizri; granturi etc. Ele au ca baz juridic contractele sau conveniile i reprezint o modalitate de finanare a instituiilor publice, indiferent de subordonare i nu au ca obiect banul public.

Pasul 3 Autofinanarea (finanarea din venituri proprii) Autofinanarea reprezint o modalitate unic de susinere financiar a instituiei publice, care i obine veniturile proprii din activiti desfurate ca atare. ncasrile i plile efectuate de ctre o instituie public care se autofinaneaz se efectueaz dintr-un disponibil constituit pe seama veniturilor proprii. Conturi utilizate Conturile utilizate n aceast situaie sunt: Conturile specifice utilizate pentru nregistrrile activitilor autofinanate sunt: 560 Disponibil al instituiilor publice finanate integral din venituri proprii 121.10 Rezultatul patrimonial instituii publice i activiti finanate integral sau parial din venituri proprii

Pasul 4 Aplicaii practice n cadrul unei instituii publice care se autofinaneaz (unitate spitaliceasc) se deruleaz urmtoarele operaiuni economico-financiare: 1. ncasare prin casierie, conform Registrului de cas (RC) de taxe pentru consultaii efectuate, analize, spitalizare etc. n valoare de 42.000 lei. 2. Se achiziioneaz de la un furnizor (F), conform facturii (Fa), medicamente n valoare (Ca) de 10.000 lei. Se dau n consum medicamentele cu toat valoarea lor, conform Bonului de consum. 3. Se cumpr alimente necesare societii spitaliceti n valoare de 2.000 lei i se achit cu numerar din casierie, conform Registrului de cas (RC). n prealabil se ridic numerarul necesar din contul de disponibil. 4. Salariile brute datorate angajailor se cifreaz la 15.000 lei, din care salarii tarifare de ncadrare 10.000 lei i sporuri de vechime 5.000 lei.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

29

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

S se nregistreze operaiunile economico-financiare mai sus enumerate i s se stabileasc rezultatul patrimonial. 1) a) nregistrarea contravalorii taxelor pentru serviciile efectuate: 5311 +A = 704 +P 42.000

b) Depunerea numerarului din casierie n contul de disponibil: 581 +A 560 +A = 5311 -A 581 -A 42.000

42.000

2) a) nregistrarea medicamentelor achiziionate conform Fa:

3029 +A

401 +P

10.000

b) Plata contravalorii Fa: 401 -P = 560 -A 10.000

c) Darea n consum a medicamentelor: 6029 +A = 3029 -A 10.000

3) a) Ridicarea de numerar din contul de disponibil conform EC i RC: 581 +A 5311 +A = 560 -A 581 -A 2.000

2.000

b) nregistrarea alimentelor achiziionate i concomitent plata c/v lor conform RC: 3027 +A = 5311 -A 2.000

c) Darea n consum a alimentelor: 6027 +A = 3027 -A 2.000


30

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

4) a) nregistrarea salariilor brute datorate: 641 = 421 15.000

+A +P b) nregistrarea reinerilor din salariile datorate: Baz de calcul: S.T.I. = 10.000 lei Spor de vechime = 5.000 lei Total drepturi brute (TDB) = 15.000 lei CAS 9,5% = 15.000 x 9,5% = 1.425 lei CASS 6,5% = 15.000 x 5,5% = 825 lei CFS 0,5% = 15.000 x 0,5% = 75 lei Total reineri = 2.325 lei Venituri impozabile = TDB Reineri personal = 15.000 2.325 = 12.675 lei Impozit pe venituri din salarii (16%) = Venit impozabil x 16% = 12.675 x16% = 2.028 lei Rest de plat = TDB Reineri personal Impozitul pe veniturile din salarii = 15.000 2.325 2.028 = 10.647 lei 421 -P = % 444 +P 4312 +P 4314 +P 4372 +P 4.353 2.028 1.425 825 75

c) nregistrarea contribuiilor instituiei aferente fondului de salarii (simplificat): 6451 +A 6453 +A 6452 +A = 4311 +P 4313 +P 4371 +P 2.700 (CAS 18%) 780 (CASS 5,2%) 75 (CFS 0,5%)

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

31

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs d) Efectuarea viramentelor conform EC:

Anul II, semestrul I

% 444 -P 4312 -P 4314 -P 4372 -P 4311 -P 4313 -P 4371 -P

560 -A

7.908 2.028 1.425 825 75 2.700 780 75

e) Ridicare de numerar din contul de disponibil, conform EC i RC pentru plata drepturilor salariale: 581 +A 5311 +A = 560 -A 581 -A 10.647

10.647

f) Plata drepturilor salariale (restului de plat):

D C (4b) RD 4.353 TSD 4.353

421 Personal salarii datorate

4.353

15.000 15.000 RC 15.000 TSC SFC 10.647

(4a)

421 P

5311 +P

4.353

5) Stabilirea rezultatului patrimonial: a) nchiderea conturilor de cheltuieli:

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

32

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 121.10 +A -P = % 6029 -A 6027 A 641 A 6451 A 6453 A 6452 A 30.555 10.000 (2c) 2.000 (3c) 15.000 (4a) 2.700 (4c) 780 (4c) 75 (4c)

Anul II, semestrul I

b) nchiderea conturilor de venituri:

704 -P

121.10 +P

42.000

D proprii (5a) RD TSD C

122.3 Rezultatul exerciiului venituri

30.555 42.000 30.555 42.000 30.555 42.000 TSC SFC 11.445

(5b) RC

Obs.: Valoarea de 11.445 lei reprezint execedent bugetar. c) Situaia contului 560 Disponibil al instituiilor publice finanate integral din venituri proprii este:

D (1b) 42.000

560 10.000 2.000 7.908 10.647 30.555

C (2b) (3a) (4d) (4e) RC

RD 42.000 TSD 42.000

30.555 TSC
33

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs SFD 11.445

Anul II, semestrul I

REZUMAT Finanarea este un proces prin care se asigur creditele bugetare pentru buna desfurare a activitii instituiilor publice. Conductorii instituiilor publice sunt ordonatorii de credite care au obligaia de a angaja i utiliza mijloacele bugetare conform prevederilor legale i destinaiei aprobate prin buget. Conductorii instituiilor publice cu subordonare central sau local pot fi ordonatori de credite principali, secundari sau teriari. Ordonatorii principali de credite primesc credite bugetare pentru a fi repartizate ordonatorilor din subordine i pentru efectuarea cheltuielilor proprii. Ordonatorii secundari de credite primesc credite bugetare de la ordonatorii principali pentru a fi repartizate ordonatirilor din subordine i pentru necesti proprii. Ordonatorii teriari primesc credite bugetare numai pentru desfurarea activitilor proprii. Creditele bugetare sunt solicitate n baza bugetelor aprobate, iar deschiderea lor impune ntocmirea unei cereri de deschidere de credite. Contabilizarea creditelor bugetare aprobate i deschise n scopul repartizrii i pentru cheltuieli proprii, utilizeaz conturi n afara bilanului, denumite i conturi extrabugetare, conturi care funcioneaz pe principiul contabilitii n partid simpl, adic nu au coresponden n alte conturi, aa cum se ntmpl n cadrul contabilitii n partid dubl. CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la modalitile de finanare ale unei instituii publice. Exemple ilustrative Instituiile publice i finaneaz activitatea pe baza bugetului de venituri i cheltuieli sau numai pe baza bugetelor de cheltuieli. Sub aspectul tipului de finanare se poate vorbi de: finanare intern (de la bugetul de stat, local sau fonduri speciale); finanare extern (creditele externe i fonduri nerambursabile); finanare proprie (venituri proprii); alte finanri (donaii, sponsorizri, voluntariat).
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 34

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Recomandri bibliografice:

Anul II, semestrul I

1. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 2 Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 3.

2. Dasclu C., tefnescu A.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL 1. n cadrul procesului de execuie bugetar se parcurg urmtoarele etape: a) deschiderea finanrii, angajamentul, lichidarea, ordonanarea i plata; b) finanarea propriu-zis, lichidarea, ordonanarea, plata; c) deschiderea finanrii, finanarea propriu-zis, angajamentul i lichidarea; d) angajamentul legal, individual i global; e) angajamentul, lichidarea, ordonanarea i plata.

2. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP, conform Cererii de deschidere de credite bugetare: D 8061 30.000

b) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP pentru cheltuieli proprii: D 8060 20.000

c) Repartizarea creditelor bugetare de ctre ordonatorul secundar de credite: C 8061 15.000

d) Repartizarea creditelor bugetare ctre ordonatorul teriar de credite: D 8061 12.000

e) Luarea n eviden a creditelor deschise de MFP cu scopul de a fi repartizate ordonatorului secundar de credite: D 8062 14.000

3. Care dintre urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) Ridicare de numear din contul de disponibil:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 35

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 5311 = 560 6.000 +A -A b) Plata contravalorii unei facturi din contul de disponibil: 401 -P = 560 -A 10.000

Anul II, semestrul I

c) Darea n consum a alimentelor, conform Bonului de consum: 3027 +A = 6027 -A 5.000

d) nregistrarea salariilor brute datorate: 641 +A = 421 +P 30.000

e) Plata dreptului salarial: 421 -P = 5311 -A 20.000

4. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 704 -P = 121.10 +P 36.000

a) nchiderea contului de finanare; b) nchiderea contului de venituri; c) Stabilirea rezultatului exerciiului; d) Stabilirea rezultatului patrimonial; e) Nici un rspuns nu este corect.

5. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) nregistrarea salariilor brute datorate: 421 -P = 641 -A 20.000

b) Depunerea numerarului n contul de disponibil conform RC i EC: 560 +A = 581 -A 16.000

c) Plata drepturilor salariale cuvenite: 421 -P = 5311 -A 30.000


36

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

d) nregistrarea contribuiei instituiei privind contribuia la asigurrile sociale: 6451 +A = 4311 +P 2.963

e) Virarea impozitului pe veniturile din salarii conform EC.: 444 -P = 560 -A 4.000

Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Finanarea din fondurile speciale i cu destinaie special

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

37

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Modulul 3___ CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea i clasificarea imobilizrilor sau activelor imobilizate; Cunoaterea modului de evaluare a imobilizrilor sau activelor imobilizate; Utilizarea corect a conturilor specifice clasei 2.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente imobilizrilor sau activelor imobilizate; Utilizarea corect a regimurilor de amortizare a imobilizrilor.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice imobilizrilor. nregistrarea cronologic a unor operaiuni specifice imobilizrilor corporale; nregistrarea cronologic a unor operaiuni specifice imobilizrilor financiare.

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 4 ore

Lecia 1 Aspecte de ordin teoretic privind activele imobilizate

Pasul 1 Definiie, clasificare, evaluare Activele imobilizate reprezint bunurile i valorile destinate s deserveasc o perioad ndelungat n activitatea instituiei publice i care nu se consum de la prima lor utilizare. Activele imobilizate cuprind: imobilizrile necorporale; imobilizrile corporale; imobilizrile financiare. Imobilizrile necorporale sunt active fr substan fizic, care se utilizeaz pe o perioad mai mare de un an. Ele cuprind:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 38

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs cheltuieli de dezvoltare;

Anul II, semestrul I

concesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i active similare cu excepia celor create intern de instituie; nregistrri ale evenimentelor cultural-sportive; alte active fixe necorporale; avansuri i active fixe necorporale n curs de execuie. Imobilizrile corporale (activele corporale) sau activele fixe corporale reprezint obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizeaz ca atare i care ndeplinete cumulativ urmtoarele condiii: are valoare de intrare mai mare dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (n prezent 1.500 lei); are o durat normal de utilizare mai mare de 1 an. Ele cuprind: Terenuri i amenajri de terenuri; Construcii Instalaii tehnice, mijloace de transport, animale i plantaii; Mobilier, aparatur birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale; Avansuri i active fixe n curs de execuie. Imobilizrile financiare (activele financiare) sunt orice activ care reprezint: trezorerie, un instrument de capitaluri proprii al unei alte entiti, un drept contractual. Ele cuprind: Titlurile de participare; Alte titluri imobilizate; Creane imobilizate. Evaluare Evaluarea activelor imobilizate are loc: La data intrrii n patrimoniul instituiei publice; Cu ocazia inventarierii; La nchiderea exerciiului bugetar; La data ieirii din gestiunea instituiei publice. Evaluarea activelor fixe necorporale (evaluarea iniial) Activele fixe necorporale trebuie s fie evaluate la:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 39

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Costul de achiziie, pentru cele procurate cu titlu oneros; Costul de producie, pentru cele construite sau produse de instituie; Valoarea just, pentru cele primite cu titlu gratuit.

Anul II, semestrul I

Evaluarea activelor fixe corporale (evaluarea iniial) se realizaez ca i n cazul activelor fixe necorporale. Activele financiare se evalueaz la costul de achiziie sau valoarea determinat prin contractul de dobndire a acestora.

Pasul 2 Documente utilizate n evidena imobilizrilor sau activelor imobilizate Documentele specifice evidenei activelor imobilizate sunt: Procesul verbal de recepie; Procesul verbal de predare-primire; Procesul verbal de scoatere din funciune; Registrul numererelor de inventar i fia mijlocului fix.

Pasul 3 Conturi utilizate Pentru contabilizarea imobilizrilor sau activelor imobilizate se utilizeaz conturile din clasa 2 Conturi de active fixe (simbolizat cu o cifr). Clasa de conturi cuprinde grupe de conturi simbolizate cu dou cifre, astfle: 20 Active fixe necorporale 21 Active fixe corporale 23 Active fixe n curs i avansuri pentru active fixe 26 Active financiare 28 Amortizri privind activele fixe 29 Ajustri pentru deprecierea sau piederea de valoare a activelor fixe. Grupele de conturi se desfoar pe conturi sintetice de gradul I (3 cifre) i de gradul II (4 cifre). Lecia 2 Aplicaii practice privind activele imobilizate Aplicaia nr.1 O instituie public achiziioneaz un program informatic de la un furnizor, conform facturii (Fa) la o valoare de 15.000 lei. Se achit c/v facturii cu numerar din casierie; n prealabil se ridic numerarul necesar din contul de trezorerie.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

40

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Se calculeaz i se nregistreaz amortizarea lunar, n regim liniar, DNU este de 2 ani. (1) nregistrarea programului informatic achiziionat: 208 +A = 404 +P 15.000

(2) Ridicarea de numerar din contul de finanare: 581 +A 5311 +A (3) Plata c/v Fa: 404 -P = 5311 -A 15.000 = 770 +P 581 -A 15.000

15.000

(4) Calculul i nregistrarea amortizrii lunare: A/l =


Vi 15.000 = = 625 lei DNUx12 2x12

6811 +A

2808 +P

625

(5) Scoaterea din eviden a programului informatic, amortizat integral (dup 2 ani): 2808 -P Aplicaia nr.2 O instituie public de art vizual achiioneaz de la un furnizor un tablou (obiect de patrimoniu) n valoare de 20.000 lei, care va reprezenta un activ al patrimoniului public al statului. 1) nregistrarea tabloului n gestiunea instituiei publice: = 208 -A 15.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

41

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 214 +A = 101 +P 20.000

Anul II, semestrul I

2) Achiziionarea tabloului de la furnizor conform facturii: 6821 +A Aplicaia nr.3 O instituie public (unitate spitaliceasc) achiziioneaz de la un furnizor conform facturii (Fa) un tomograf la o valoare (cost de achiziie - Ca) de 80.000 lei, care este pus n funciune de ctre o unitate specializat, cu cheltuieli de montaj n sum de 2.000 lei. 1) nregistrarea tomografului achiziionat conform Fa: = 404 +P 20.000

231 = 404 +A +P 2) nregistrarea cheltuielilor cu montajul: 231 +A = 404 +P

80.000

2.000

3) Luarea n eviden a tomografului dup punerea n funciune: 213 +A Aplicaia nr.4 O instituie public realizeaz n antrepriz un laborator, pltind anteprenorului su, conform extrasului de cont (EC), un avans n sum de 10.000 lei. Contravaloarea facturilor primite pe msura realizrii lucrrii nsumeaz 40.000 lei. La terminarea lucrrii, aceasta se recepioneaz de ctre beneficiar. 1) nregistrarea avansului acordat antreprenorului (unitii de construcii-montaj): 232 +A = 770 +P 10.000 = 231 -A 82.000

2) nregistrarea devizelor pariale primite: 231 +A = 404 +P 40.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

42

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 3) Plata c/V Fa furnizorului prestator de servicii, conform EC: 404 -P c/v Fa = 40.000 lei c/v avans acordat = 10.000 lei____ Suma de plat = 30.000 lei = 40.000 10.000 30.000 40.000

Anul II, semestrul I

% 232 A 770 +P 4) Luarea n eviden a lucrrii recepionate: 212 +A Aplicaia nr. 5 = 231 -A

O instituie public realizeaz n regie proprie o cldire, efectund urmtoarele cheltuieli n exerciiul bugetar N: materii prime 40.000 lei, materiale consumabile 10.000 lei, materiale de natura obiectelor de inventar 2.000 lei, cheltuieli cu salariile personalului 20.000 lei. Lucrrile se finalizeaz n exerciiul bugetar N+1. 1) Darea n consum a materiilor prime, conform Centralizatorului bonurilor de consum: 601 = 301 40.000 +A -A 2) Darea n consum a materialelor consumabile, conform Bonului de consum: 602 = 302 10.000 +A -A 3) Darea n consum a materialelor de natura obiectelor de inventar n proporie de 80%, conform Bonului de consum: 603 = 303 1.600 +A -A 4) nregistrarea cheltuielilor cu salariile datorate (simplificat): 641 = 421 20.000 +A +P 5) Luarea n eviden a cldirii, ca investiie n curs de execuie, la finele exerciiului N: 231 = 722 71.600 +A +P 6) Luarea n eviden a cldirii finalizate i recepionate n execiiul N+1: 212 +A Aplicaia nr.6
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 43

231 -A

71.600

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

O instituie public achiziioneaz de la un furnizor (F) fr factur (Fa) un mijloc de transport, la o valoare de 30.000 lei. Ulterior sosete factura i se achit c/v ei conform extrasului de cont (EC). Se calculeaz i se nregistreaz amortizarea lunar n regim liniar, durata normal de utilizare (DNU) fiind de 6 ani. 1) nregistrarea mijlocului de transport achiziionat: 2133 +A 2) Sosirea facturii (Fa): 408 -P 3) Plata c/v Fa: 404 -P = 404 +P 770 +P 30.000 = 408 +P 30.000

30.000

4) Calculul i nregistrarea amortizrii lunare: A/l =


Vi 30.000 = = 416,66 DNUx12 6 x12

lei

6811 +A Aplicaia nr. 7

2813 +P

416,66

O instituie public vinde o cldire unui client, fr factur (Fa), la o valoare de 200.000 lei, cunoscnd valoarea de intrare, 300.000 lei i amortizarea calculat i nregistrat, 150.000 lei. Ulterior se ntocmete factura i se ncaseaz c/v ei conform extrasului de cont. Se scoate din eviden cldirea. 1) Vnzarea cldirii fr Fa: 418 +A 2) ntocmirea Fa: = 4481 +P 418 -A 200.000

461 = +A 3) ncasarea c/v Fa conform EC:

200.000

770 = 461 200.000 -P -A 4) Virarea sumei ncasate la bugetul de stat, conform extrasului de cont (EC): 4481 = 770 200.000
44

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs -P +P 5) Scoaterea din eviden a cldirii amortizate parial: % 2812 P 658 +A Aplicaia nr.8 Vi = 300.000 lei A = 150.000 lei____ Vn = 150.000 lei = 212 -A 300.000 150.000 150.000

Anul II, semestrul I

O instituie public achiziioneaz titluri de participare (aciuni) la o valoare de 8.000 lei, cheltuielile cu comisioanele nsumnd 80 de lei, pentru care la sfritul exerciiului ncaseaz venituri de 1.000 lei. (1) nregistrarea titlurilor de participare achiziionate i a cheltuielilor cu comisioanele: % = 260 +A 622 +A (2) ncasarea c/v dividendelor: 770 -P = 770 +P 8.080 8.000 80 1.000

763 +P

Obs.1: n cazul n care, ulterior scade cursul titlurilor de valoare, de exemplu la 7.500 lei, se va constitui un provizion pentru deprecierea titlurilor de participare (la sfritul exerciiului): 6863 = 296 500 +A +P Obs.2: n varianta n care n exerciiul urmtor crete valoarea titlurilor de participare, se anuleaz provizionul rmas fr obiect: 296 -P REZUMAT Comparativ cu stocurile, care deservesc n activitatea unei instituii publice o perioad mai scurt de timp, imobilizrile sau activele imobilizate deservesc n activitatea instituiei o perioad mai mare de timp. = 786 +P 500

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

45

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Activele imobilizate de natura celor necorporale i corporale i recupereaz valoarea de intrare ca urmare a deprecierii ireversibile prin amortizare, iar cele financiare prin constituirea de provizioane. Pentru amortizarea imobilizrilor se utilizeaz ca metode, amortizarea liniar, degresiv i accelerat, prin trecerea pe cheltuieli a sumei calculate lunar, concomitent cu utilizarea pe credit a contului de amortizare. Evaluarea imobilizrilor se efectueaz avndu-se n vedere cele patru momente: la intrarea n patrimoniul instituiei, la inventariere, la nchiderea exerciiului i cu ocazia ieirii din patrimoniul instituiei publice. Conturile ce se utilizeaz pentru nregistrarea n contabilitate a imobilizrilor sunt de activ, mai puin cele care n care se nregistreaz deprecierea ireversibil (amortizarea) i deprecierea reversibil (provizioanele) care sunt conturi de pasiv. CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la contabilitatea imobilizrilor sau activelor imobilizate.

Exemple ilustrative Putem vorbi de imobilizri n curs de execuie, adic investiiile neterminate efectuate n regie proprie sau n antrepriz, care trec se trec n categoria imobilizrilor finalizate dup recepia, darea n folosin sau punerea n funciune, dup caz. Instituiile publice pot proceda la reevaluarea imobilizrilor existente la sfritul exerciiului bugetar i reflectarea n contabilitate a rezultatelor acesteia. Reevaluarea se face la valoarea just de la data bilanului, iar valoarea just se determin pe baza unor evaluri efectuate, de regul, de profesioniti calificai n evaluare, membri unui organism profesional n dmeniu, recunoscut naional i internaional. Recomandri bibliografice: 3. Chebac N. Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 3 C., Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 4.

4. Dasclu

tefnescu A.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL 1. Activele imobilizate reprezint bunurile i valorile destinate:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 46

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs a) s serveasc o perioad scurt n activitatea instituiei publice;

Anul II, semestrul I

b) s serveasc o perioad ndelungat n activitatea unei instituii publice; c) care nu se consum la prima utilizare; d) care se consum la prima utilizare; e) b) i c).

2. Care din urmtoarele nregistrri contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) nregistrarea unui program informatic achiziionat: 208 +A = 404 +P 10.000

b) Scoaterea din eviden a unui program informatic amortizat integral: 2808 -P = 208 -A 8.000

c) nregistrarea cheltuielilor cu montajul unui aparat de tip tomograf: 213 +A = 231 -A 40.000

d) Luarea n eviden a unei lucrri recepionate: 212 +A = 231 -A 30.000

e) nregistrarea unui deviz parial: 404 -P = 231 -A 20.000

3. Care din urmtoarele nregistrri contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) Plata c/v unei facturi n cazul achiziionrii unei imobilizri corporale, conform RC: 404 -P = 770 +P 35.000

b) ncasarea c/v unei facturi n contul de disponibil n cazul unei imobilizri: 770 -P = 461 -A 300.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

47

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

c) ntocmirea facturii n cazul vnzrii unei imobilizri fr factur: 411 +A = 418 -A 30.000

d) Anularea unui provizion rmas fr obiect: 296 -P = 786 +P 6.000

e) nregistrarea unui avans acordat unui antreprenor: 770 -P = 232 -A 15.000

4. Ce semnific urmtoarea formul contabil: % 2812 -P 658+A = 212 -A 600.000 400.000 200.000

a) scoaterea din eviden a unei imobilizri corporale amortizat ntegral; b) scoaterea din eviden a unei imobilizri necorporale neamortizat integral; c) scoaterea din eviden a unei imobilizri corporale neamortizat integral; d) nregistrarea amortizrii calculat i evideniat anterior, a cheltuielii cu valoarea neamortizat, concomitent cu scoaterea din eviden a imobilizrii corporale; e) nici un rspuns nu este corect.

5. Se cunosc urmtoarele date privind o imobilizare corporal (autoturism): Vi = 40.000 lei, DNU = 8 ani. Amortizarea se nregistreaz astfel: a) 2813 -P b) 2133 +A c) 6811 +A = 2133 -A 417 = 2813 +P 40.000 = 6811 -A 5.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

48

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs d) 6811 +A e) 6811 +A = 2813 +P 417 = 2813 +P 40.000

Anul II, semestrul I

Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Evaluarea activelor imobilizate.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

49

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I Modulul 4___

CONTABILITATEA STOCURILOR I A PRODUCIEI N CURS DE EXECUIE ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea i clasificarea stocurilor i a produciei n curs de execuie; Cunoaterea modului de evaluare a stocurilor i a produciei n curs de execuie; Utilizarea corect a conturilor specifice clasei 3.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente stocurilor i a produciei n curs de execuie; Utilizarea corect a metodelor de evaluare a stocurilor la ieirea din patrimoniu Completarea i utilizarea corect a formularelor specifice stocurilor i produciei n curs de execuie.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice stocurilor i a produciei n curs de execuie; nregistrarea sistemic (n T-uri) a unor operaiuni specifice stocurilor; Realizarea completrii documentelor justificative i contabile

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 4 ore

Lecia 1 Aspecte de ordin teoretic privind stocurile i producia n curs de execuie

Pasul 1 Definiie, clasificare, evaluare Stocurile reprezint active circulante: a) deinute pentru a fi vndute pe parcursul desfurrii normale a activitii; b) n curs de producie n vederea vnzrii n procesul desfurrii normale a activitii; c) sub form de materii prime, materiale i alte consumabile ce urmeaz s fie folosite n procesul de producie sau pentru prestarea de servicii.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 50

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Clasificare Din categoria stocurilor fac parte: Materiile prime; Materiale consumabile; Materiale de natura obiectelor de inventar; Produse - semifabricatele; produsele finite; rebuturile, materialele recuperabile, deeurile. Animale i psri; Mrfurile; Ambalajele; Producia n curs de execuie;

Anul II, semestrul I

Bunurile aflate n custodie pentru prelucrare sau n consignaie la teri. Evaluare Evaluarea stocurilor i a produciei n curs de execuie are loc: a) la data intrrii n patrimoniul instituiei publice b) cu ocazia inventarierii c) la nchiderea exerciiului bugetar d) la data ieirii din patrimoniu a) La data intrrii n patrimoniul instituiei publice Evaluarea stocurilor la instrarea n patrimoniul instituiilor publice se realizeaz la valoarea de intrare denumit i valoare contabil, care mbrac urmtoarele forme: 1. Cost de achiziie (Ca), pentru bunurile primite cu titlu oneros 2. Cost de producei (Cp), pentru bunurile produse sau fabricate n cadrul instituiei 3. Valoare just (Vj), pentru bunurile primite cu titlu gratuit b) Cu ocazia inventarierii Evaluarea stocurilor se realizeaz la valoarea de inventar (Vinv) sau valoarea actual (Vac) stabilit n funcie de preul pieei , starea i utilitatea bunurilor. c) La nchiderea exerciiului bugetar (la bilan) Evaluarea se efectueaz la valoarea cea mai mic dintre cost i valoarea realizabil net (valoare de inventar). d) La data ieirii din patrimoniu

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

51

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

La ieirea din patrimoniul instituiei, stocurile se evalueaz utiliznd una din urmtoarele metode: FIFO (metoda primul intrat primul ieit) CMP (metoda costului mediu ponderat) LIFO (metoda ultimul intrat primul ieit)

Obs.: Funcie de specificul activitii instituiei publice, se utilizeaz i metodele costului standard i preului cu amnuntul.

Pasul 2 Documentele utilizate n evidena stocurilor Documentele specifice evidentei stocurilor i a produciei n curs de execuie sunt: Factura; Avizul de nsoire a mrfii; Nota de recepie i constatare de diferene (NRCD); Bonul de predare, trasfer, restituire; Bonul de consum; Fia limit de consum; Lista zilnic de alimente; Dispoziia de livrare; Fia de magazie; Fia de eviden a materialelor de natura obiectelor de inventar date n folosin; Fia de eviden a stocurilor i materialelor de natura obiectelor de inventar pe locuri de folosin; Registrul stocurilor; Lista de inventariere.

Pasul 3 Conturi utilizate Pentru contabilizarea stocurilor i a produciei n curs de execuie se utilizeaz conturile din clasa 3 Conturi de stocuri i producie n curs de execuie.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

52

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Lecia 2

Anul II, semestrul I

Aplicaii practice privind stocurile i producia n curs de execuie

Aplicaia nr.1 O instituie public deruleaz n cursul unei luni urmtoarele operaiuni economicofinanciare aferente stocurilor: 1) Achiziionare de materii prime de la un furnizor (F), conform facturii (Fa) la o valoare de (Ca) 3.000 lei. Se achit c/v facturii (Fa) cu numerar din casierie, conform Registrului de cas (RC). 2) Se primesc prin transfer de la o instituie public, superioar ca subordonare, materiale consumabile (tipizate) n valoare de 800 lei. 3) Se nregistreaz un plus de inventar constnd n carburani (motorin) n valoare de 100 lei. 4) Se primesc prin transfer voluntar (altele dect donaii, sponsorizri) n valoare de 4.000 lei. 5) Se nregistreaz un minus constatat cu ocazia inventarierii de materiale pentru ambalat n valoare de 500 lei. 6) Se nregistreaz un transfer de mrfuri unei instituii publice subordonate n valoare de 600 lei. nregistrarea cronologic a operaiunilor

1) a) nregistrarea materiilor prime achiziionate conform Fa: 301 +A = 401 +P 3.000

b) Se achit c/v Fa conform RC: 401 -P = 5311 -A 3.000

2) nregistrarea materialelor consumabile obinute prin transfer: 3028 +A = 4813 +P 800

3) nregistrarea plusului de inventar constatat:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 53

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 3022 +A = 6022 -A 100

Anul II, semestrul I

4) nregistrarea materialelor de plantat obinute prin transfer voluntar: 3025 +A = 7515 +P 4.000

5) nregistrarea minusului constatat la inventar: 6025 +A = 3025 -A 500

6) nregistrarea transferului de mrfuri la instituia public subordonat: 4813 -P Aplicaia nr.2 O instituie public care se autofinaneaz (finanare din venituri proprii) achiziioneaz de la un furnizor, conform facturii (Fa), materii prime n valoare de 2.000 lei, plus TVA 19%. Se achit contravaloarea facturii cu ordin de plat (OP), conform extrasului de cont (EC). Se dau n consum materiile prime achiziionate, conform Bonului de consum. Se obin produse finite la o valoare de 3.000 lei. 1) nregistrarea materiilor prime achiziionate conform Fa: % 301 +A 4426 +A 2) Plata c/v Fa: 401 -P = 401 +P 2.380 2.000 380 2.380 = 371 -A 600

560 -A

3) Darea n consum a materiilor prime achiziionate: 601 +A = 301 -A 2.000

4) nregistrarea produselor finite obinute: 345 +A Aplicaia nr.3


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 54

709 +P

3.000

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

O instituie public achiziioneaz de la un furnizor (F) fr factur (Fa) materiale de natura obiectelor de inventar la o valoare (Ca) de 1.000 lei. Ulterior sosete factura i se achit c/v ei cu Ordin de plat (OP), conform extrasului de cont (EC). Se dau n consum materialele de narura obiectelor de inventar n proporie de 50%. 1) nregistrarea materialelor de natura obiectelor de inventar, fr Fa: 303 +A 2) Sosirea Fa: = 408 +P 1.000

408 = 401 1.000 -P +P 3) Darea n folosin a materialelor de natura obiectelor de inventar: 603 +A Aplicaia nr.4 O instituie public care funcioneaz pe principiul autofinanrii i care evideniaz stocurile de produse finite la cost standard (prestabilit), desfoar urmtoarele operaiuni economico-financiare n cursul lunii: 1) Se achiziioneaz de la un furnizor (F), conform facturii (Fa) materii prime la un pre de cumprare (Pc) de 14.400 lei (600 kgx24lei/kg) cu cheltuieli de transportaprovizionare de 200 lei, plus TVA 19%. Se achit c/v Fa cu Ordin de plat (OP), conform extrasului de cont (EC). 2) Se dau n consum materii prime achiziionate, conform Bonului de consum. 3) Se obin produse finite din producie proprie, la cost de producie standard Cp(st), 20.000 lei i cost de producie efectiv Cp(ef), determinat la finele lunii, 26.000 lei. 4) Se vnd produsele finite obinte unui client, conform facturii (Fa) la o valoare de 34.000 lei, plus TVA 19%. Se ncaseaz c/v Fa, conform EC i se descarc gestiunea de produse finite. nregistrarea cronologic a operaiunilor 1) a) nregistarea materiilor prime achiziionate conform Fa: Pc = 14.400 lei Cheltuieli tp-aprov. = 200 lei_____ Ca = 14.600 lei TVA 19% = 2.774 lei = 303 -A 500

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

55

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs % 301 +A 4426 +A b) Plata c/v Fa: 401 -P = 560 -A 17.374 = 401 +P 17.374 14.600 2.774

Anul II, semestrul I

2) Darea n consum a materiilor prime: 601 +A = 301 -A 14.600

3) a) nregistrarea produselor finite obinute: Cp (st) = 20.000 lei Cp (ef) = 26.000 lei_____ Diferene de cost n plus = 6.000 lei (nefavorabile) 345 +A = 709 +P 20.000

b) nregistrarea diferenelor de cost aferente: 348 +A = 709 +P 6.000

709 (B) 20.000 6.000 26.000 RC 26.000 TSC

C (3a) (3b)

RD 0 TSD 0

(efectiv)

4) a) Vnzarea produselor finite obinute: 411 +A b) ncasarea c/v Fa:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 56

% 701 +P 4427 +P

40.460 34.000 6.460

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 520 +A = 411 -A 40.460

Anul II, semestrul I

c) Descrcarea gestiunii de produse finite: 709 -P = % 345 A 348 A 26.000 20.000 6.000

Aplicaia nr.5 O instituie public finanat de la bugetul de stat, achiziioneaz de la un furnizor, conform facturii, mrfuri n valoare de 25.000 lei. Se achit c/v Fa cu OP, conform EC. Ulterior, vinde mrfurile unui client, conform facturii n valoare de 45.000 lei. Se ncaseaz c/v mrfurilor vndute; se scot din eviden. Se vireaz sumele obinute din vnzarea mrfurilor la bugetul de stat.

1) nregistrarea mrfurilor achiziionate conform Fa:

371 +A

401 +P

25.000

2) Plata c/v Fa, conform EC:

401 -P

7701 +P

25.000

3) Vnzarea mrfurilor conform Fa:

411 +A

4481 +P

45.000

4) ncasarea c/v mrfurilor conform EC:

7701 -P

411 -A

45.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

57

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 5) Virarea sumei ncasate la bugetul de stat:

Anul II, semestrul I

4481 -P Aplicaia nr.6

7701 +P

45.000

O instituie public de subordonare local trimite unui ter spre prelucrare materii prime n valoare de 2.000 lei. Contravaloarea cheltuielilor de prelucrare este de 500 lei, conform facturii primite de la ter. Se achit c/v facturii i se iau n eviden materialele obinute n urma prelucrrii.

1) nregistrarea materiilor prime date spre prelucrare:

351 +A

301 -A

2.000

2) nregistrarea materialelor obinute (de natura obiectelor de inventar) i a obligaiilor de plat fa de terul executant:

303 +A

% 351 A 401 +P

2.500 2.000 500

3) Plata c/v Fa:

401 -P REZUMAT

7702 +P

2.500

Stocurile sunt active circulante care intervin n ciclul de exploatare al instituiei publice i care sunt destinate s fie vndute n aceeai stare sau dup ce au fost prelucrate sau s fie consumate la prima lor utilizare. Producia n curs de execuie reprezint producia care nu a trecut prin toate fazele sau stadiile de prelucrare prevzute n procesul tehnologic, precum i produsele nesupuse probelor i recepiei tehnice sau necompletate n ntregime.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

58

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Producia n curs de execuie se determin prin inventarierea produciei neterminate la sfritul perioadei, prin metode tehice de constatare a gradului de finalizare sau a stadiului de efectuare a operaiilor tehnologice i evaluarea acesteia la costurile de producie. Costul stocurilor trebuie s cuprind toate costurile aferente achiziiei i prelucrrii, precum i alte costuri suportate pentru a aduce stocurile n forma i n locul n care se gsesc. Contabilitatea stocurilor se ine cantitativ i valoric sau numai valoric, prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent. CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la contabilitatea stocurilor i a produciei n curs de execuie. Exemple ilustrative Atunci cnd stocurile se depreciaz (este vorba de o depreciere reversibil), se recupereaz valoarea depreciat prin constituirea de provizioane. Provizioanele trebuie revizuite la data fiecrui bilan i ajustate pentru a reflecta cea mai bun estimare curent. Astfel, ele pot fi majorate, diminuate sau anulate atunci cnd rmn fr obiect, fiind reluate la venituri. Recomandri bibliografice:

5. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 4 Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 5.

6. Dasclu C., tefnescu A.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL 1. Evaluarea stocurilor la data intrrii n instituia public se face la valoarea de intrare, care mbrac urmtoarele forme: a) cost de achiziie; b) valoarea contabil; c) cost de producie; d) valoarea just; e) a), c) i d).

2. Ce semnific urmtoarea formul contabil:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 59

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 303 +A = % 351 A 401 +P 3.600 3.000 600

Anul II, semestrul I

a) nregistrarea materialelor de natura obiectelor de inventar obinute n urma prelucrrii materiei prime; b) nregistrarea obligaiei de plat fa de terul care a prelucrat materia prim; c) nregistrarea materiei prime data spre prelucrare; d) a) i b); e) b) i c).

3. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) virarea unei sume ncasate la bugetul de stat, conform RC: 4481 -P = 7701 +P 30.000

b) vnzarea produselor finite obinute: 461 +A = % 701 +P 4427 +P 28.560 24.000 4.560

c) ncasarea c/v mrfurilor, conform EC: 7701 -P = 411 -A 36.000

d) darea n consum a materiei prime, conform Bonului de consum: 601 +A = 301 -A 12.000

e) nregistrarea unei diferene de cost n plus la produsele finite obinute: 709 -P = 348 A 7.000

4. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat: a) nregistarea materiei prime date spre prelucrate: 301 +A = 351 -A 6.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

60

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

b) darea n folosin a materialelor de natura obiectelor de inventar: 603 +A = 303 -A 1.000

c) sosirea unei facturi n cazul achiziionrii fr factur a unui element de stoc: 618 +A = 401 +P 600

d) plata c/v unei factur cu numerar din casierie: 401 -P = 5311 -A 7.000

e) nregistrarea materiei consumabile obinut prin transfer: 3028 +A = 4813 +P 3.000

5. Se cunosc urmtoarele date n cazul materiei prime achiziionate conform Fa: pre de cumprare = 700 lei, cheltuieli de transport-aprovizionare = 50 lei, TVA 19%. Materia prim achiziionat se va nregistra astfel: a) 301 +A = 401 +P 700

b) % 301 +A 4426 +A = 404 +P 833 700 133

c) % 301 +A 4428 +A d) % 301 +A = 401 +P 750 700


61

408 +P

892,50 750,00 142,50

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 4426 +A e) % 301 +A 4426 +A = 401 +P 892,50 750 142,50 50

Anul II, semestrul I

Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Evaluarea stocurilor

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

62

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Modulul 5___ CONTABILITATEA DECONTRILOR CU TERII ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea i clasificarea terilor; Cunoaterea modului de evaluare a creanelor i a datoriilor; Utilizarea corect a conturilor specifice clasei 4.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente decontrilor cu terii; Utilizarea corect a metodelor de evaluare a creanelor i a datoriilor; Completarea i utilizarea corect a formularelor specifice.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice decontrilor cu terii; nregistrarea sistematic (n T-uri) a unor operaiuni aferente decontrilor; nregistrarea sistematic (n T-uri) specifice decontrilor; ntelegerea modului de evaluare a patrimoniului ntr-o situaie practic

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 4 ore

Lecia 1 Aspecte de ordin teoretic privind decontrile cu terii

Pasul 1 Definiie, clasificare, evaluare Terii reprezint persoanele fizice i juridice cu care instituia public se afl n relaii bneti n sensul c are de primit sau de dat anumite sume de bani. Clasificare Contabilitatea terilor evideniaz drepturile (creanele) i datoriile (obligaiile) instituiei publice cu: instituiile publice subordonate;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 63

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs furnizorii, clieni, personalul, asigurrile sociale, bugetul statului; debitorii i creditorii diveri. Din categoria decontrilor mai fac parte: decontrile dintre exerciiile bugetare; operaiunile n curs de clarificare.

Anul II, semestrul I

Evaluarea creanelor i datoriilor se poate realiza, funcie de momentul la care se refer, astfel: a) Evaluarea iniial (la valoarea nominal); b) Evaluarea la momentul decontrii creanelor i datoriilor: creanele i datoriile n lei la valoarea nominal; creanele i datoriile n valut la cursul din momentul efecturii tranzaciei (cnd coincide cu cel din momentul decontrii); diferena dintre cursul de schimb la data efecturii tranzaciei i data decontrii se nregistreaz ca diferene de curs valutar sub form de venituri sau cheltuieli; c) Evaluarea la data ntocmirii bilanului: creanele i datoriile n lei la valoarea nominal; creanele i datoriile n valut la cursul de schimb publicat de Banca Naional a Romniei din ultima zi a anului (31 decembrie).

Pasul 2 Documente utilizate n evidena operaiunilor de decontri Documentele specifice evidenei creanelor i datoriilor sunt: Factura; Avizul de nsoire a mrfii; Dispoziia de livrare; Lista de avans chenzinal; Statul de salarii; Centralizatorul statelor de salarii; Fia de eviden a salariilor.

Pasul 3 Conturi utilizate Pentru evidena creanelor i datoriilor se utilizeaz conturile din clasa 4 Conturi de teri. Pentru evidena analitic a clienilor i furnizorilor, acetia se grupeaz n:
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 64

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs clieni i furnizori - interni; o externi; clieni i furnizori cu termen de ncasare sau plat - sub 1 an; o peste 1 an.

Anul II, semestrul I

Lecia 2 Aplicaii practice privind decontrile cu terii Aplicaia nr.1 O instituie public cu finanare local, achiziioneaz de la un furnizor (F), fr factur (Fa) mobilier la o valoare de 10.000 lei. Ulterior sosete factura (Fa) i se achit c/v ei cu Ordin de plat (OP), conform Extrasului de cont (EC). 1) nregistrarea mobilierului achiziionat fr factur:

214 +A

408 +P

10.000

2) Sosirea ulterioar a facturii (Fa):

408 -P

404 +P

10.000

3) Plata c/v Fa cu OP conform EC:

404 -P Aplicaia nr.2

7702 +P

10.000

O instituie public cu finanare din bugetul central, pltete prin trezorerie cu Ordin de plat (OP), conform extrasului de cont (EC), un avans unui ter pentru lucrrile de reparaii executate de acesta, n valoare de 18.000 lei. Ulterior se primete factura (Fa) pentru lucrrile executate n valoare de 40.000 lei. 1) nregistrarea creanei pentru avansul pltit, conform EC:

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

65

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 4092 +A = 7701 +P 18.000

Anul II, semestrul I

2) nregistrarea cheltuielilor cu c/v reparaiilor executate de ter conform Fa: 611 +A = 401 +P 40.000

3) Diminuarea obligaiei fa de ter pentru avansul pltit i stingerea creanei aferente: 401 -P = 4092 -A 18.000

4) Plata ctre ter (prestatorul de servicii) conform EC: 401 -P Aplicaia nr.3 O instituie public cu finanare din bugetul local, vinde unui client, fr factur (Fa) un autoturism la o valoare de 220.000 lei. Ulterior se ntocmete factura i se ncaseaz c/v ei prin banc, conform EC. 1) Vnzarea autoturismului fr factur (Fa): 418 +A = 751 +P 220.000 = 7701 +P 22.000

2) ntocmirea, ulterior, a facturii (Fa): 461 +A = 418 -A 220.000

3) ncasarea c/v Fa, conform EC: 7702 -P Aplicaia nr.4 O instituie public finanat din venituri proprii ncaseaz un avans de la un ter n valoare de 2.000 de lei, cruia i se factureaz ulterior produse finite, n valoare de 6.000 lei, plus TVA 19%. Se ncaseaz diferena prin trezorerie, conform Extrasului de cont (EC).
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 66

461 -A

220.000

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 1) ncasarea avansului, conform EC: 560 +A = 419 +P 2.000

Anul II, semestrul I

2) nregistrarea creantei generat de vnzarea produselor finite conform Fa: 4111 +A = % 701 +P 4427 +P 7.140 6.000 1.140

3) Stingerea obligaiei de plat fa de ter (furnizorul de produse finite) pentru avansul primit i diminuarea creanei pe seama acestuia: 419 -P = 4111 -A 2.000

4) ncasarea diferentei, conform Fa emise ctre ter: 560 +A Aplicaia nr. 5 La o instituie public de subordonare central (cu finanare de la bugetul de stat) se constat un minus de materiale la inventariere, trecut pe seama unui vinovat (gestionarul) cunoascnd valoarea de intrare (Vi) 800 lei i valoarea actual (Vac) de 900 lei. 1) nregistrarea creanei pe seama vinovatului: 4282 +A = % 7513 +P 4481 +P 900 800 100 = 4111 -A 5.140

2) ncasarea c/v creanei conform RC: 5311 +A = 4282 -A 900

3) Depunerea numerarului din casierie n contul de finanare: 581 = 5311 900


67

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs +A 7701 -P = -A 581 -A 900

Anul II, semestrul I

4) Virarea sumei datorate bugetului de stat conform EC: 4481 -P Aplicaia nr. 6 La o instituie public care se autofinaneaz au loc achiziionri, conform facturilor emise de furnizori, cu total TVA deductibil, 8.000 lei i vnzri, conform facturilor emise de instituie, cu total TVA colectat, 7.000 lei. S se regularizeze TVA conform Decontului de TVA i s se nregistreze cronologic (pe formule contabile). 1) nregistrarea regularizrii TVA: TVA deductibil (4426) = 8.000 lei TVA colectat (4427) = 7.000 lei 4426 > 4427 % 4427 -P 4424 +A 4424 = 4426 -A 8.000 7.000 1.000 = 7701 +P 100

2) ncasarea TVA aferent, conform EC: 560 +A = 4424 -A 1.000

Obs.: n varianta n care se constat urmtoarea situaie: TVA colectat = 10.000 lei TVA deductibil = 8.000 lei, au loc urmtoarele nregistrri: 4427 > 4426 4423

1) nregistrarea regularizrii TVA:

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

68

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 4427 -P = % 4426 A 4423 +P 10.000 8.000 2.000

Anul II, semestrul I

2) Plata TVA aferent, conform EC: 4423 -P Aplicaia nr.7 O instituie public superioar acord prin transfer unei instituii publice din subordine un activ fix (autoturism) n valoare de 30.000 lei i numerar 8.000 lei. nregistrri n contabilitatea instituiei superioare 1) nregistrarea transferului de active fixe: 4812 +A = 2133 -A 30.000 = 560 -A 2.000

2) nregistrarea transferului de numerar: 4811 +A = 5311 -A 8.000

nregistrri n contabilitatea instituiei subordonate 1) nregistrarea activului primit prin transfer: 2133 +A = 4812 +P 30.000

2) ncasarea numerarului primit prin transfer: 5311 +A = 4811 -A 8.000

Obs.: Conturile 4811 i 4812 sunt conturi bifuncionale i funcioneaz ca un cont de activ pentru instituia superioar i ca un cont de pasiv pentru instituia subordonat.

Aplicaia nr.8

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

69

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

O instituie public care se autofinaneaz are de ncasat de la un client c/v unei creane (activ circulant) n valoare de 600 lei. La sfritul anului N, creana are un grad de recuperare de 60%. n anul urmtor N+1, clientul achit instituiei publice suma de 200 lei.

nregistrri n exerciiul N 1) nregistrarea creanei incerte i stingerea celei iniiale: 4118 +A = 4111 -A 600

2) nregistrarea unei provizion pentru depreciere a creanei: Gradul de recuperare a creanei = 60% Gradul de nerecuperare = 100% - 60% = 40% Valoarea provizionului de constituit = 600 lei x 40% = 240 lei 6864 +A = 491 +P 240

nregistrri n exerciiul N+1 1) ncasarea c/v creanei n sum de 200 lei: 560 +A = 4118 -A 200

2) Trecerea pe cheltuieli a creanei nerecuperate (600 lei -200 lei = 400 lei): 654 +A = 4118 -A 400

3) Anularea provizionului rmas fr obiect: 491 -P Aplicaia nr.9 n cadrul unei instituii publice cu finanare din bugetul local au loc urmtoarele operaiuni economico-financiare aferente salariilor (simplificare): 1) Acordarea unui avans chenzinal n sum de 3.000 lei.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 70

7813 +P

240

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

2) Ridicare de numerar din contul de trezorerie i acordarea unui drept neridicat n termenul legal n sum de 500 lei. 3) Acordarea unui ajutor de maternitate (exist banii n casieria instituiei publice) n sum de 200 lei. 4) Acordarea drepturilor salariale nete n sum de 6.000 lei. nregistrarea cronologic a operaiunilor 1) Acordarea avansului chenzinal pltit conform RC: 425 +A = 5311 -A 3.000

2) a) Ridicare de numerar, conform EC i RC: 581 +A = 560 -A 500

5311 = 581 +A -A b) Plata dreptului neridicat, conform RC: 426 -P = 5311 -A

500

500

3) Plata ajutorului de maternitate: 423 -P = 5311 -A 200

4) Plata drepturilor salariale nete: 421 -P Aplicaia nr.10 O instituie public cu finanare central dispune de urmtoarele date privind drepturile salariale: Total drepturi brute = 40.000 lei, din care salarii de ncadrare = 30.000 lei i spor de vechime = 10.000 lei Reinerile personalului sunt cele legale Impozitul pe veniturile din salariile = 16%
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 71

5311 -A

6.000

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

S se determine drepturile salariale cuvenite (restul de plat) i s se nregistreze drepturile brute cuvenite i reinerile personalului i virarea reinerilor personalului.

Mod de calcul TDB = 40.000 lei Reinerile personalului: CAS 9,5% (asigurri sociale) = 40.000 x 9,5% = 3.800 lei CASS 5,5% (asigurri sociale de sntate) = 40.000 x 5,5% = 2.200 lei CFS 0,5% (fondul de omaj)= 40.000 x 0,5% = 200 lei Total reineri = 6.200 lei Venituri impozabile = TDB Reineri personal = 40.000 6.200 = 33.800 lei Impozit pe venituri din salarii = Venit impozabil x 16% = 33.800 x16% = 5.408 lei Rest de plat = TDB Reineri personal Impozitul pe veniturile din salarii = 40.000 6.200 5.408 = 28.392 lei nregistrarea operaiunilor, cronologic (pe formule contabile) 1) nregistrarea drepturilor brute: 641 = 421 40.000

+A +P b) nregistrarea reinerilor din salarii conform Statului de plata: 421 -P = % 444 +P 4312 +P 4314 +P 4372 +P 11.608 5.408 3.800 2.200 200

c) Efectuarea viramentelor conform EC: % 444 -P 4312 -P 4314 -P 4372 -P = 7701 +P 11.608 5.408 3.800 2.200 200

REZUMAT
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 72

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Contabilitatea terilor asigur evidena datoriilor i creanelor instituiei publice n relaiile acesteia cu instituiile publice din subordine, furnizorii, clienii, personalul salariat, asigurrile sociale, bugetul statului, debitorii i creditorii diveri. Operaiunile privind vnzrile, repectiv cumprrile de bunuri, executrile de lucrri i prestrile de servicii efectuate i pe baza efectelor comerciale se nregistreaz n contabilitate n conturile corespunztoare de efecte de primit sau de pltit, dup caz. Contabilitatea furnizorilor i clienilor, a celorlalte datorii i creane se ine pe categorii, precum i pe fiecare persoan fizic sau juridic.

Creanele i datoriile se evalueaz avndu-se n vedere momentele enumerate anterior, fcndu-se distincie ntre cele exprimate n lei, respectiv cele n valut. CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la contabilitatea decontrilor cu terii Exemple ilustrative Creanele i datoriile instituiei publice exprimate n valut duc la apariia diferenelor de curs valutar, care apar cu ocazia decontrii lor ca urmare a cursurilor valutare diferite fa de cele la care au fost nregistrate iniial. Astfel, diferenele de curs valutar aprute se nregistreaz n contabilitate fie ca venituri (cont 765), fie ca cheltuieli (cont 665) din diferene de curs valutar. Recomandri bibliografice:

7. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 5 Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura

8. Dasclu C., tefnescu A.

InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 6.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL 1. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 4092 +A = 7701 +P 20.000

a) reflectarea creanei pentru avansul pltit, conform RC;


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 73

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs b) nregistrarea creanei pentru avansul pltit, conform EC;

Anul II, semestrul I

c) plata c/v unui avans pentru lucrrile executate de un ter, conform RC; d) plata c/v unui avans pentru lucrrile executate de un ter, conform EC; e) nici un rspuns nu este corect.

2. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) vnzarea unui mijloc de transport, conform Fa, n cazul unei instituii publice finanat din bugetul local: 408 +A = 751 +P 330.000

b) ncasarea unui avans n cazul unei instituii publice care se autofinaneaz : 560 +A = 418 +P 3.000

c) virarea unei sume datorat bugetului de stat, conform EC: 4481 -P = 7701 +P 400

d) toate rspunsurile sunt corecte; e) nici un rspuns nu este corect. 3. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) nregistrarea unui autoturism primit prin transfer n cadrul instituiei publice subordonate: 2133 +A = 4812 +P 40.000

b) anularea unui provizion rmas fr obiect: 491 -P = 7813 +P 360

c) plata dreptului neridicat la termen, conform RC: 426 -P = 5311 -A 400

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

74

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs d) nregistrarea drepturilor salariale brute: 641 +A = 421 +P 50.000

Anul II, semestrul I

e) nici un rspuns nu este corect. 4. Se cunosc urmtoarele date n cazul unei creane: grad de recuperare crean = 70%, valoarea provizionului de constituit = 1.200 lei. Provizionul pentru deprecierea creanei se va nregistra: a) 6864 +A b) 491 -P c) 6864 +A d) 6864 +A = 491 +P 360 = 491 +P 30 = 7864 1.200 = 491 +P 1.200

e) nici un rspuns nu este corect.

5. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 4118 +A = 4111 -A 700

a) nregistrarea unei creane incerte; b) stingerea unei creane certe; c) luarea n eviden a creanei incerte concomitent cu stingerea celei certe; d) toate rspunsurile sunt corecte; e) nici un rspuns nu este corect. Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Definiia i clasificarea terilor.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 75

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Modulul 6___ CONTABILITATEA OPERAIUNILOR DE TREZORERIE ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea operaiunilor de trezorerie; Cunoaterea modului de evaluare a investiiilor pe termen scurt; Utilizarea corect a conturilor specifice clasei 5.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente operaiunilor de trezorerie; Utilizarea corect a metodelor de evaluare a investiiilor pe termen scurt; Completarea i utilizarea corect a formularelor specifice.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice trezoreriei; nregistrarea sistematic (n T-uri) a unor operaiuni aferente trezoreriei;

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 4 ore

Lecia 1 Aspecte de ordin teoretic privind contabilitatea trezoreriei

Pasul 1 Definiie, clasificare, evaluare Trezoreria este o component a contabilitii care asigur evidena existenei i micrii titlurilor de plasament, a altor valori de trezorerie, a disponibilitilor bneti n conturi la Trezoreria statului, Banca Naional a Romniei, bncile comerciale i n casierie.

Clasificare Elemetele componente ale trezoreriei sunt: Investiiile pe termen scurt; Conturi la Trezoreria statului i bnci;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 76

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Disponibil al bugetelor; Casa i alte valori; Acreditive; Disponibil din fonduri cu destinaie special;

Anul II, semestrul I

Disponibil al instituiilor publice i a activitilor finanate integral sau parial din venituri proprii; Disponibil din veniturile fondurilor speciale; Viramente interne. Evaluare Investiiile pe termen scurt se evalueaz: la intrarea n patrimoniul instituiei publice la costul de achiziie; la bilan la valoarea de intrare, mai puin ajustrile cumulate pentru pierderile de valoare). Operaiunile privind ncasrile i plile n valut se evalueaz i se nregistreaz n contabiliate, la cursul zilei comunicat de Banca Naional a Romniei. Operaiunile de vnzare-cumprare de valut se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate la cursul utilizat de banca comercial la care se efectueaz schimbul valutar, fr ca acesta s genereze n contabilitate diferene de curs valutar. La nchiderea exerciiului bugetar, diferenele de curs valutar rezultate din evaluarea disponibilitilor n valut i a altor valori de trezorerie (ex. acreditivele, depozitele pe termen scurt n valut) se nregistreaz la cursul de schimb comunicat de B.N.R., valabil pentru aceast dat i se nregistreaz n conturile de venituri sau cheltuieli din diferene de curs valutar, dup caz.

Pasul 2 Documente utilizate n evidena elementelor de trezorerie Pentru evidena operativ a operaiunilor de ncasri i pli n numerar (lei sau valut) se utilizeaz ca documente: Chitana; Chitana pentru operaiuni n valut; Procesul verbal de pli; Dispoziia de plat/ncasare ctre casierie; Foaia de vrsmnt; Registrul de cas.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 77

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Pentru operaiunile efectuate prin virament se utilizeaz ca documente: Cererea de deschidere de credite; Dispoziia bugetar pentru repartizarea creditelor; Extrasul de cont; Ordinul de plat; Cecul.

Pasul 3 Conturi utilizate Pentru evidena operaiunilor de trezorerie se utilizeaz conturile din clasa 5 Conturi la trezoreria statului i bnci comerciale, structurat pe grupe de conturi (2 cifre), care cuprind conturi sintetice de gradul I (3 cifre) i de gradul II (4 cifre).

Lecia 2 Aplicaii practice

Aplicaia nr.1 O instituie public de subordonare local, la data de 1.07.N, emite un pachet de obligaiuni n valoare de 600.000 lei (30.000 obligaiuni cu o valoare nominal de 20 lei/obligaiune), cu o rat anual a dobnzii de 15%. Dobnda este pltit la 31.12.N+1, dat la care are loc i rscumprarea obligaiunilor.

1) nregistrarea obligaiunilor emise:

4811 +A 5211 +A

161 +P 763 +P

600.000

600.000

2) nregistrarea dobnzii aferente la 31.12.N: D = 600.000 x 15% x 666 +A =


6 = 45.000 lei 12

1681 +P

45.000

3) Plata c/v dobnzii n exerciiul N+1, conform EC:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 78

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

1681 -P

5211 -A

45.000

4) nregistrarea i anularea obligatiunilor rscumprate: a) nregistrarea obligaiunilor rscumprate:

505 +A

5211 -A

600.000

b) Anularea obligaiunilor rscumprate: 161 -P 664 +A Aplicaia nr.2 n cadrul unei instituii publice cu finanare local au loc urmtoarele operaiuni: 1) ncasarea unui impozit pe cldiri i terenuri n valoare de 20.000 lei, conform Extrasului de cont (EC). 2) Se achit c/v unei facturi pentru aprovizionare efectuat de la un furnizor, n valoare de 1.000 lei, conform Extrasului de cont (EC). 3) Se ncaseaz c/v unei contribuii la fondul de asigurri sociale de sntate n valoare de 800 lei, conform Extrasului de cont. 4) Se ncaseaz un credit extern garantat de stat n valoare de 30.000 la cursul de 3,5 lei/, conform Extrasului contului de credite. = 4811 -A 505 -A 600.000

600.000

nregistrarea cronologic (pe formule contabile) 1) 5211 +A 2) 401 -P = 560 -A 1.000 = 734 +P 20.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

79

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 3) 571 +A 4) 5132 +A Aplicaia nr.3 = 774 +P 105.000 = 7453 +P 800

Anul II, semestrul I

O instituie public primete o fil de cec n valoare de 2.000 lei, pe care o depune la trezorerie, n vederea ncasrii. 1) nregistrarea filei de cec primit: 5112 +A = 4111 -A 2.000

2) ncasarea c/v filei de cec: 5121 (770) +A = 5112 -A 2.000

Aplicaia nr.4 O instituie public contracteaz un mprumut pe termen scurt n valoare de 10.000 lei, care se rambrseaz n 6 luni. Dobnda aferent mprumutului este de 16%, iar plata acesteia se efectueaz odat cu rambursarea mprumutului. 1) nregistrarea creditului ncasat conform EC: 5121 +A = 5191 +P 10.000

2) nregistrarea dobnzii aferente: D = 10.000 x 16% x


6 = 800 lei 12

666 = 518 800 +A +P 3) Rambursarea mprumutului i plata dobnzii aferente la termenul scadent:

% 5191 P

5121 -A

10.800 10.000
80

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 518 -P Aplicaia nr.5 800

Anul II, semestrul I

O instituie public acord unui salariat un avans n sum de 500 lei pentru procurri de materiale i bonuri de benzin n valoare de 100 lei. Se justific avansul conform Decontului de cheltuieli. Calculul decontului c/v materiale achiziionate = 400 lei c/v benzin consumat = 80 lei

1) nregistrarea avansului acordat: 542 +A = % 5311 A 5324 A 600 500 100

2) Justificarea avansului conform Decontului: % 302 +A 6022 +A = 542 -A 480 400 80

3) nregistrarea sumelor necheltuite i restituite: % 5311 +A 5324 +A = 542 -A 120 100 20

Aplicaia nr.6 O instituie public deschide un acreditiv n lei n valoare de 20.000 lei, din care se utilizeaz suma de 15.000 lei pentru plata unor furnizori. 1) nregistrarea acreditivului deschis: 5411 +A = 5121 -A 20.000

2) Plata c/v facturilor conform EC: 401 -P = 5411 -A 15.000

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

81

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Aplicaia nr.7

Anul II, semestrul I

O instituie public cu finanare local dispune de urmtoarea situaie privind alte valori: Achiziionri de timbre fiscale i potale, 400 lei - bilete de tratament i odihn, 800 lei - bilete de cltorie, 900 lei. Utilizri de timbre fiscale, 200 lei - bilete de tratament, 600 lei - bilete de cltorie, 900 lei. 1) nregistrarea elementelor de trezorerie achiziionate: % 5321 +A 5322 +A 5323 +A = 5311 -A 2.100 400 800 900

2) nregistrarea timbrelor data n consum: 626 +A = 5321 -A 200

3) nregistrarea biletelor de cltorie utilizate: 624 +A = 5323 -A 900

4) nregistrarea biletelor de tratament i odihn distribuite salariailor: 4282 +A REZUMAT Investiiile pe termen scurt, component a trezoreriei, se prezint sub forma obligaiunilor emise i rscumprate. Pentru asigurarea resurselor de finanare, unitile administrativ teritoriale pot emite, n condiiile impuse de lege, obligaiuni cu dobnd sau cu discount, pe care le rscumpr la termen. n scopul ntririi rolului finanelor publice i pentru asigurarea disciplinei bugetare ferme, instituiile publice efectueaz operaiunile de ncasri i pli prin unitile teritoriale ale trezoreriei statului pe raza crora i au sediul i au deschise conturile de venituri, cheltuieli i disponibiliti.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 82

5322 -A

600

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Instituiile publice pot ridica din contul de finanare sau din conturile de disponibil, deschise la trezoreria statului, sume pentru efectuarea de pli n numerar, reprezentnd drepturi de personal i pentru alte cheltuieli care nu se justific n cazul efecturilor prin virament. Concluzii Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la contabilitatea operaiunilor de trezorerie. Exemple ilustrative Contabilitatea disponibilitilor aflate n conturi la bncile comerciale i a micrii lor, ca urmare a ncasrilor i plilor efectuate n valut, se va ine n lei i n valut. Toate operaiunile privind ncasrle i plile n valut se vor nregistra n contabilitate la cursul zilei, comunicat de Banca Naional a Romniei. Pentru deprecierea investiiilor pe termen scurt, la sfritul exerciiului bugetar, cu ocazia inventarieirii, se reflect pe seama cheltuielilor ajustri pentru deprecierea de valoare. Ajustrile respective pot fi majorate, diminuate sau anulate cnd rmn fr obiect (de exemplu, la ieirea din patrimoniul instituiei publice a investiiilor pe termen scurt, sau, altfel spus, la scoaterea lor din evidena instituiei). Recomandri bibliografice:

9. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 6 Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura

10. Dasclu C., tefnescu A.

InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 7.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL

1. Investiiile pe termen scurt se evalueaz: a) la intrarea n patrimoniul instituiei publice, la costul de producie; b) la intrarea n patrimoniul instituiei publice, la costul de achiziie; c) la bilan, la valoarea de intrare, plus ajustrile cumulate pentru pierderile de valoare; d) la bilan, la valoarea de intrare, mai puin ajustrile cumulate pentru pierderile de valoare;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 83

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs e) b) i d).

Anul II, semestrul I

2. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 666 +A = 1681 +P 35.000

a) nregistrarea dobnzii aferente n cazul obligaiunilor emise; b) nregistrarea cheltuielii cu dobnda n cazul obligaiunilor emise; c) nregistrarea dobnzii aferente concomitent cu trecerea pe cheltuieli a acestora; d) toate rspunsurile sunt corecte; e) nici un rspuns nu este corect.

3. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) nregistrarea obligaiunilor rscumprate: 505 +A = 5121 -A 300.000

b) nregistrarea filei de cec primit: 5112 +A = 401 +P 3.000

c) nregistrarea unui credit ncasat, conform EC: 5121 +A d) a) i b); e) a) i c). = 5191 +P 7.000

4. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) nregistrarea unui acreditiv deschis: 5411 = 5121 +A -A b) nregistrarea biletelor de cltorie utilizate: 4282 +A = 5323 -A 30.000

600

c) nregistrarea unei sume neachitate i restituite, conform RC:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 84

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 5311 +A = 542 -A 300

Anul II, semestrul I

d) plata c/v dobnzii pentru obligaiunile emise: 521 +A e) a) i c). 5. Se cunosc urmtoarele date n cazul emisiunii unor obligaiuni: valoarea nominal a unei obligaiuni = 1.800 lei, rata anual a dobnzii = 20%, data emisiunii obligaiunilor 1.08.N, plata dobnzii la 31.12.N. Care este formula contabil de nregistrare a dobnzii aferente la 31.12.N? a) 666 +A b) 1681 -P c) 666 +A d) 666 +A = 1681 +P 150 = 161 +P 180 = 521 -A 150 = 1681 +P 180 = 1681 +P 32.000

e) nici un rspuns nu este corect.

Teme de control (conform cu calendarul disciplinei) 1. Elementele componente de trezorerie.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

85

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I Modulul 7__

CONTABILITATEA CHELTUIELILOR, VENITURILOR I FINANRILOR ____ ___ _____________________ Obiectivele specifice modulului: Definirea cheltuielilor, veniturilor i finanrilor; Cunoaterea modului de stabilire a rezultatului; Utilizarea corect a conturilor specifice clasei 6 i 7.

Rezultatele ateptate: Efectuarea nregistrrilor contabile aferente cheltuielilor, veniturilor i rezultatului; Completarea i utilizarea corect a formularelor specifice.

Competene dobndite ca urmare a parcurgerii modulului: nregistrarea cronologic (pe formule contabile) a operaiunilor specifice cheltuielilor, veniturilor i finanrilor; nregistrarea sistematic (n T-uri) a unor operaiuni specifice stabilirii rezultatului.

Timpul mediu necesar pentru asimilarea modulului: 6 ore

Lecia 1 Aspecte de ordin teoretic privind contabilitatea cheltuielilor, veniturilor i finanrilor Pasul 1 Definiii, clasificri, evaluri Definiia i clasificarea cheltuielilor Cheltuielile (costurile) reprezint contravaloarea bunurilor i serviciilor consumate n timpul unui an, chiar dac sunt sau nu pltite n aceeai perioad. Cheltuielile se clasific astfel: Cheltuieli privind stocurile; Cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri; Cheltuieli cu alte servicii executate de teri; Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte executate de teri; Cheltuieli cu personalul;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 86

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs Alte cheltuieli operaionale; Cheltuieli financiare; Alte cheltuieli finanate de la buget; Cheltuieli de capital, amortizri, provizoane i ajustri Cheltuieli extraordinare.

Anul II, semestrul I

Definiia i clasificarea veniturilor i finanrilor Veniturile reprezint contravaloarea sumelor realizate (constatate) n decursul unei perioade, chiar dac acestea au fost ncasate sau nu n exerciiul respectiv.

Clasificare Veniturile se clasific astfel: Venituri din activiti economice; Venituri din activiti operaionale; Venituri din producia de active fixe; Venituri fiscale; Venituri din contribuia la asigurrile sociale; Venituri nefiscale; Venituri financiare; Venituri din provizioane i ajustri pentru depreciere sau pierdere de valoare.

Definiia i clasificarea finanrilor Finanarea instituiilor publice se poate asigura: 1) integral din - bugetul de stat; bugetele locale; bugetul asigurrilor sociale de stat; bugetele fondurilor speciale. 2) din venituri proprii i subvenii acordate de la - bugetul de stat; bugetul asigurrilor sociale de stat; bugetele fondurilor speciale. 3) din alte surse de finanare - fonduri externe nerambursabile; subvenii; alocaii bugetare cu destinaie special etc.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 87

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Pasul 2 Conturi utilizate Pentru evidenierea contabil a cheltuielilor, veniturilor i finanrilor se utilizeaz conturile din clasa 6 Conturi de cheltuieli i clasa 7 Conturi de venituri i finanri.

Pasul 3 nchiderea conturilor de cheltuieli, venituri i finanri Conturile de cheltuieli se nchid la sfritul perioadei (trimestrial sau anual) n vederea stabilirii rezultatului patrimonial. Contabilitatea analitic a cheltuielilor se ine pe subdiviziunile clasificaiei bugetare. Conturile de venituri se nchid la sfritul perioadei (trimestrial sau anual) n vederea stabilirii rezultatului patrimonial. Contabilitatea analitic a veniturilor se ine, i ea, pe subdiviziunile clasificaiei bugetare. nchiderea finanrii se realizeaz utilizndu-se conturile din clasa 7 Conturi de venituri i finanri, cu ajutorul contului 121 Rezultatul patrimonial, cu formula contabil general: Clasa 7 = 121 nchiderea finanrii se refer la: A nchiderea finanrii din bugetul central; B nchiderea finanrii din bugetele locale; C nchiderea finanrii din fondurile speciale i fondurile cu destinaie special; D nchiderea finanrii din fonduri extrabugetare.

Lecia 2 Aplicaii practice privind contabilitatea cheltuielilor, veniturilor i finanrilor Aplicaia nr.1 O instituie public finanat din bugetul central a primit o finanare bugetar (credite bugetare de la ordonatorul superior de credite) n valoare de 500.000 lei, din care a efectuat cheltuieli n cursul exerciiului n valoare de 495.000 lei i pli nete de cas n sum de 490.000 lei. 1) nregistrarea creditelor bugetare retrase de ctre ordonatorul superior de credite, neconsumate de instituia public: 500.000 490.000 = 10.000 lei
88

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs C 8067 10.000 2) nchiderea conturilor de cheltuieli i finanare: a) conturi de cheltuieli: 121.01 b) conturi de finanare: 7701 = 121.01 490.000 = Clasa 6 495.000

Anul II, semestrul I

3) Stabilirea rezultatului i preluarea soldului aferent n contul 117.1 Rezultatul reportat bugetul de stat, n debitul sau creditul acestuia, dup caz: Rezultat = 495.000 490.000 = 5.000 lei 117.1 = 121.01 5.000

D C (2a) RD

121.01 Rezultatul patrimonial bugetul de stat

495.000

490.000 5.000 495.000 495.000 RC

(2b) (3)

TSD

495.000 495.000 TSC

Aplicaia nr.2 O instituie public finanat din bugetul local a primit o finanare bugetar (credite bugetare) de la ordonatorul superior de credite n valoare de 350.000 lei, din care a efectuat cheltuieli n cursul exerciiului n sum de 345.000 lei i pli nete de cas n sum de 342.000 lei. 1) nregistrarea creditelor retrase de ctre ordonatorul superior de credite, returnate de ctre instituia public: 350.000 342.000 = 8.000 lei

C 8067 8.000
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 89

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 2) nchiderea conturilor de cheltuieli i finanri: a) conturi de cheltuieli: 121.02 b) conturi de finanare: 7702 = 121.02 342.000 = Clasa 6 345.000

Anul II, semestrul I

3) Stabilirea rezultatului i preluarea soldului aferent n contul 117.02 Rezultatul reportat bugetul local, n debitul sau creditul acestuia, dup caz: Rezultat = 345.000 342.000 = 3.000 lei 117.02 = 121.2 3.000

D C (2a) RD

121.02 Rezultatul exerciiului bugetul local

350.000

342.000 3.000 350.000 350.000 RC

(2b) (3)

TSD

350.000 350.000 TSC

Aplicaia nr.3 O instituie public finanat din fondul asigurrilor sociale de sntate (fonduri speciale) a primit o finanare n sum de 80.000 lei, utilizat (consumat) integral pentru procurarea de medicamente: 1) nchiderea conturilor de cheltuieli: 121.05 = 6029 80.000

2) nchiderea contului de venituri: 7705 = 121.05 80.000

Obs.: Contul 122.05 este soldat (sold zero); varianta consumrii fondurilor neintegral nu implic retragerea lor; acestea vor rmne n instituie pn la consumarea lor integral.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 90

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

Aplicaia nr. 4 O instituie public cu activitate finanat din venituri proprii (fonduri extrabugetare) dispune de urmtoarea situaie a cheltuielilor i veniturilor aferente exerciiului N: cheltuieli cu materii prime = 6.000 lei cheltuieli cu salariile datorate = 15.000 lei venituri din servicii prestate terilor = 18.000 lei venituri din chirii = 4.000 lei S se stabileasc rezultatul patrimonial. 1) nchiderea conturilor de cheltuieli: % 601 A 641 A 2) nchiderea conturilor de venituri: % 704 P 706 -P = 121.10 121.10 = 21.000 6.000 15.000 22.000 18.000 4.000

3) Stabilirea rezultatului i preluarea soldului aferent n contul 117.10 Rezultatul reportat instituii publice finanate integral sau parial din venituri proprii: Rezultatul patrimonial = 22.000 21.000 = 1.000 lei 121.10 D C (2a) (3) RD TSD 21.000 1.000 22.000 22.000 22.000 22.000 22.000 TSC Obs.: Finanrile neconsumate (fondurile) rmn la dispoziia instituiei publice autofinanate n contul 560 Disponibil al instituiilor publice finanate integral din venituri proprii. REZUMAT Cheltuielile i veniturile care apar altfel dect n cursul activitii curente a instituiei publice trebuie prezentate la cheltuieli, respectiv venituri extraordinare. Ele rezult din
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 91

117.10

1.000

121.10 Rezultatul patrimonial

(2) RC

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

desfurarea unor evenimente sau tranzacii care sunt clar diferite de activitatea curent a instituiei. Prin activitate curent se nelege orice activitate desfurat de o instituie public pentru realizarea obiectului su de activitate, stabilit conform actelor normative de nfiinare. n situaia n care apar operaiuni ce trebuie nregistrate n creditul conturilor de cheltuieli, acestea pot fi nregistrate i n debitul conturilor, n rou. n situaia n care apar operaiuni ce trebuie nregistrate n debitul conturilor de venituri, acestea pot fi nregistrate i n creditul conturilor, n rou. CONCLUZII Studiind acest modul ai dobndit cunotine teoretice i aplicative referitoare la cheltuieli, venituri i finanri. Exemple ilustrative Rezultatul patrimonial se stabilete la sfritul perioadei (trimestrial i anual) prin nchiderea conturilor de venituri i finanri (conturi de pasiv) i a conturilor de cheltuieli (conturi de activ) cu ajutorul contului 121 Rezultatul patrimonial. La nceputul exerciiului, soldul contului de rezultat patrimonial de la sfritul anului se transfer asupra rezultatului reportat. Rezultatul reportat exprim rezultatul patrimonial al exerciiilor financiare anterioare (contul 117 Rezultatul reportat).

11. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 7 C., Niulescu I., Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, Capitolul 8.

12. Dasclu

tefnescu A.

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL 1. Finanarea instituiilor publice se poate asigura: a) integral din bugetul de stat, bugetul local bugetul asigurrilor sociale de stat, bugetul fondurilor speciale; b) din venituri proprii i subvenii acordate; c) din alte surse de finanare; d) a) i b); e) a), b) i c).
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

92

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

2. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 117.1 = 121.01 700.000

a) stabilirea rezultatului patrimonial; b) preluarea soldului debitor al contului de rezultat patrimonial n contul de rezultat reportat; c) preluarea deficitului patrimonial n contul de rezultat reportat; d) nici un rspuns nu este corect; e) toate rspunsurile sunt corecte.

3. Se cunosc urmtoarele date n cazul unei instituii publice cu finanare central: total cheltuieli = 880.000 lei, total finanri = 800.000 lei. Formulele contabile corecte privind nchiderea conturilor de cheltuieli i finanri sunt: a) 121.01 7702 = = Clasa 6 121.01 880.000 800.000

b) Clasa 6 121.01 = = 121.01 7702 880.000 800.000

c) 121.01 7701 d) 121.02 7702 e)


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 93

= =

Clasa 6 121.01

880.000 800.000

= =

Clasa 6 121.02

880.000 800.000

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 117.1 = 121.01 80.000

Anul II, semestrul I

4. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat? a) nchiderea contului de cheltuieli, la o instituie public ce se autofinaneaz: 121.01 = 601 30.000

b) nchiderea contului de venituri la o instituie public ce se autofinaneaz: 704 = 121.01 40.000

c) nregistrarea creditelor retrase de ctre ordonatorul superior de credite (returnate de instituia public): D - 8067 7.000

d) toate rspunsurile sunt corecte; e) nici un rspuns nu este corect.

5. Se cunosc urmtoarele date n cadrul unei instituii publice extrabugetare: cheltuieli cu materiale consumabile = 10.000 lei cheltuieli cu salariile brute = 40.000 lei venituri din vnzarea mrfurilor = 50.000 lei venituri din chirii = 20.000 lei. nchiderea conturilor de venituri i de cheltuieli se nregistreaz: a) 121.02 -P = % 602 A 641 A 121.02 +P 50.000 10.000 40.000 70.000 50.000 20.000

% 707 P 706 -P b) 121.10 -P

% 602 A 641 A 121.10 +P

50.000 10.000 40.000 70.000 50.000 20.000


94

% 707 +P 706 +P

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

c) 121.10 -P = % 602 +A 641 +A 121.10 +P 50.000 40.000 10.000 70.000 50.000 20.000

% 707 P 706 -P

d) 121.10 -P e) % 707 P 706 -P = 121.10 +P 70.000 50.000 20.000 = % 602 A 641 A 50.000 10.000 40.000

Modulul 8_____ MONOGRAFIE CONTABIL ____ ___ _____________________

O instituie public de subordonare central, al crei conductor are calitatea de ordonator teriar (O.T.C.), a primit pentru exerciiul bugetar N, de la bugetul de stat, credite bugetare n sum de 140.000 lei, n vederea desfurrii activitii. n cursul exerciiului bugetar N se deruleaz urmtoarele operaiuni specifice activitii instituiei:
1. 2.

Deschiderea creditelor bugetare n valoare de 140.000 lei. Se acord unui salariat un avans pentru procurri de materiale auxiliare, n sum

de 600 lei numerar i bonuri de benzin n valoare de 70 lei. Se justific avansul acordat, conform decontului ntocmit astfel: materiale achiziionate conform facturii (Fa) = 400 lei; bonuri de benzin (BCF-uri) neconsumate = 30 lei.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

95

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs


3.

Anul II, semestrul I

Se acord un avans unui furnizor, conform Extrasului de cont (EC), n valoare

de 600 lei, pentru achiziionarea de piese de schimb. Ulterior, se primete factura furnizorului n valoare de 800 lei.
4.

Se vinde unui client, conform facturii (Fa), aparatur birotic din patrimoniul

privat al instituiei, la o valoare de 2.400 lei, cunoscnd valoarea de nregistrare de 3.300 lei i amortizarea calculat i nregistrat de 2.000 lei. Se ncaseaz c/v Fa i se vireaz la bugetul statului.
5.

Se achiziioneaz de la un furnizor, fr factur, un mijloc de transport la o valoare

de 30.000 lei. Ulterior, sosete factura i se achit c/v ei cu Ordin de plat (OP), conform Extrasului de cont (EC). Se calculeaz i se nregistreaz amortizarea lunar, n regim liniar, durata normal de utilizare (DNU) fiind de 5 ani.
6.

Se achiziioneaz conform facturii (Fa) materiale de natura obiectelor de inventar

la o valoare (cost de achiziie) de 1.000 lei. Se achit c/v Fa cu OP conform EC. Se dau n consum materialele de natura obiectelor de inventar n proporie de 50%.
7.

Se achiziioneaz, conform facturii (Fa), BCF-uri n valoare de 750 lei i se dau n

consum n valoare de 700 lei.


8.

Salariile brute datorate salariailor se cifreaz la 30.000 lei, din care salarii de

ncadrare 25.000 lei i sporuri de vechime de 5.000 lei. Reinerile personalului i contribuiile instituiei aferente drepturilor salariale sunt cele legale. Cota de impozit pe veniturile din salarii este cea legal.
9.

Cu ocazia inventarierii se constat un minus de materiale n valoare de 40 lei, care

se imput unui vinovat (gestionar) la o valoare de 45 lei.


10.

Se achit c/v facturilor de energie electric, ap-canal i convorbiri telefonice cu

ordin de plat (OP), conform Extrasului de cont (EC), dup cum urmeaz: cheltuieli cu energia electric = 460 lei; cheltuieli ap-canal = 240 lei; cheltuieli convorbiri telefonice = 170 lei. 11. Se achiziioneaz de la un furnizor (F), conform facturii (Fa), un utilaj n valoare de 30.000 lei. Se achit c/v Fa. Se calculeaz i se nregistreaz amortizarea lunar, n regim liniar, DNU = 5 ani. 12. Se nchide finanarea pentru exerciiul bugetar N i se stabilete rezultatul exerciiului bugetar N. 13. Se retrag creditele neconsumate de ctre instituia public superioar.
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 96

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

nregistrarea cronologic i sistematic (n T-uri) parial 1. Luarea n eviden a creditelor primite (deschiderea de credite bugetare): D - 8067 140.000

2. a) Ridicarea de numerar din contul de trezorerie, conform EC i RC: 581 +A = 7701 +P 600

5311 +A

581 -A

600

b) Acordarea avansului, conform RC: 542 +A = % 5311 A 5324 -A 670 600 70

c) Justificarea avansului primit: % 3021 +A 5324 +A 5311 +A 6022 +A = 542 -A 670 400 30 200 40

3. a) Acordarea avansului conform EC: 409 +A = 7701 +P 600

b) nregistrarea pieselor de schimb achiziionate conform Fa: 3024 +A = 401 +P 800

c) Decontarea avansului acordat i plata c/v Fa: 401 -P = % 409 A 800 600
97

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 7701 +P 200

Anul II, semestrul I

4. a) Vnzarea aparaturii birotice i reflectarea obligaiei fa de bugetul de stat: 461 +A = 4481 +P 2.400

b) Scoaterea din eviden a imobilizrii corporale vndut (aparaturii birotice): Vi = 3.300 lei A = 2.000 lei__ Vn = 1.300 lei = 214 -A 3.300 2.000 1.300

% 2814 P 6821 +A c) ncasarea c/v Fa: 7701 -P

461 -A

2.400

d) Virarea sumei ctre bugetul statului (stingerea oblgaiei fa de buget): 4481 -P = 7701 +P 2.400

5) a) Achiziionarea mijlocului de transport fr Fa: 213 +A = 408 +P 30.000

b) Sosirea Fa: 408 -P = 404 +P 30.000

c) Plata c/v Fa: 404 -P = 7701 +P 30.000

d) Calculul i nregistrarea amortizrii lunare:


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 98

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs


Vi 30.000 = = 500 lei DNUx12 5x12

Anul II, semestrul I

A/l = 6811 +A

2813 +P

500

6. a) nregistrarea materialelor de natura obiectelor de inventar achiziionate conform Fa: 303 +A = 401 +P 1.000

b) Plata c/v Fa: 401 -P = 7701 +P 1.000

c) Darea n consum a materialelor de natura obiectelor de inventar: 603 +A = 303 -A 500

7. a) nregistrarea BCF-urilor conform Fa: 5324 +A = 401 +P 750

b) Plata c/v Fa: 401 -P = 7701 +P 750

c) Darea n consum a BCF-urilor: 6022 +A = 5324 -A 700

8. a) nregistrarea drepturilor salariale brute: 641 = 421 30.000

+A +P b) nregistrarea reinerilor din salariile datorate: Baz de calcul: o S.T.I. = 25.000 lei
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 99

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs o Spor de vechime = 5.000 lei o Total drepturi brute (TDB) = 30.000 lei o CAS 9,5% = 30.000 x 9,5% = 2.850 lei o CASS 5,5% = 30.000 x 5,5% = 1.650 lei o CFS 0,5% = 30.000 x 0,5% = 150 lei o Total reineri = 4.650 lei

Anul II, semestrul I

o Venituri impozabile = TDB Reineri personal = 30.000 4.650 = 25.350 lei o Impozit pe venituri din salarii (16%) = Venit impozabil x 16% = 25.350 x16% = = 4.056 lei o Rest de plat = TDB Reineri personal Impozitul pe veniturile din salarii = 30.000 4.650 4.056 = 21.294 lei 421 -P = % 444 +P 4312 +P 4314 +P 4372 +P 8.706 4.056 2.850 1.650 150

c) nregistrarea contribuiilor instituiei aferente fondului de salarii: 6451 +A 6453 +A 6452 +A = 4311 +P 4313 +P 4371 +P 5.400 (CAS 18%) 1.560 (CASS 5,2%) 150 (CFS 0,5%)

d) Efectuarea viramentelor conform EC: % 444 -P 4312 -P 4314 -P 4372 -P 4311 -P 4313 -P 4371 P = 7701 +P 15.816 4.056 2.850 1.650 150 5.400 1.560 150

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

100

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

e) Ridicare de numerar din contul de disponibil, conform EC i RC pentru plata drepturilor salariale: 581 +A 5311 +A = 7701 +P 581 -A 21.294

21.294

f) Plata drepturilor salariale (restului de plat): D C (8b) RD 8.706 TSD 8.706 8.706 30.000 30.000 RC 30.000 TSC SFC 21.294 (8a) 421 Personal salarii datorate

421 P

5311 +P

21.294

9. a) nregistrarea minusului de materiale: 4282 +A = % 3028 A 4481 +P 45 40 5

b) ncasarea sumei imputate conform RC: 5311 +A = 4282 -A 45

c) Virarea la bugetul statului a diferenei dintre valoarea de nregistrare (Vi) a materialelor i suma imputat: 4481 -P = 7701 +P 5

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

101

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

10. a) nregistrarea cheltuielilor cu energia electric conform Fa: 610 +A = 401 +P 460

b) nregistrarea cheltuielilor cu apa-canal: 610 +A = 401 +P 240

c) nregistrarea cheltuielilor cu convorbirile telefonice, conform Fa: 626 +A = 401 +P 170

d) Plata c/v facturilor, conform EC: 401 -P = 7701 +P 870

11.

nregistrarea utilajului achiziionat, conform Fa: 2131 +A = 404 +P 20.000

b) Plata c/v Fa cu OP conform EC: 404 -P = 7701 +P 20.000

c) Calculul i nregistrarea amortizrii lunare: A/l =


Vi 20.000 = = 333 lei DNUx12 5x12

6811 +A

2813 +P

333

12. 1) nchiderea conturillor bugetare de cheltuieli i finanri: a) nchiderea conturilor de cheltuieli:

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

102

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 121.01 -P = % 6821 A 6811 A 603 A 6022 A 641 A 6451 A 6452 A 6453 A 610 A 626 A 41.353 1.300 (4b) 833 (5d+12c) 500 (6c) 740 (2c+7c) 30.000 (8a) 5.400 (8c) 1.560 (8c) 150 (8c) 700 (10 a+b) 170 (10c)

Anul II, semestrul I

b) nchiderea contului de finanare: D (4c) 7701Finanarea de la bugetul de stat 2.400 600 600 200 2.400 30.000 1.000 750 15.816 21.294 5.000 870 20.000 2.400 98.530 C (2a) (3a) (3c) (4d) (5c) (6b) (7b) (8d) (8e) (9c) (10d) (11b) RC TSC

RD TSD

2.400 98.530 SFC = 96.130 7701 -P = 121.01 +P

96.130

c) Stabilirea rezultatului patrimonial: D C (12a) RD 41.353 TSD 41.353 96.130 TSC


103

121.01 Rezultatul patrimonial

41.353

96.130 96.130

(12b) RC

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs SFC = 54.777

Anul II, semestrul I

Obs.: La sfritul exerciiului bugetar N s-a realizat un excedent patrimonial (SFC 121.01) n valoare de 54.777lei. Preluarea soldului final al contului de rezultat patrimonial de ctre contul 117.01 Rezultatul reportat bugetul de stat: 121.01 -P = 117.01 +P 54.777

13. Retragerea creditelor bugetare neconsumate: 140.000 (D -8067) 97.180 (SFC 7701) = 43.870 lei

C - 8067 43.870

13. Chebac N.

Contabilitatea public, Editura Fundaiei Academice Danubius, Galai, 2006, capitolul 8

TESTE DE AUTOEVALUARE I CONTROL

1. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat? a) nchiderea contului de cheltuieli n cazul unei instituii publice finanat din fondul asigurrilor sociale de sntate: 121.05 -P = 6029 -A 7.000

b) nchiderea contului de venituri n cazul unei instituii finanat din fonduri speciale (asigurri sociale de sntate): 779 -P = 121.05 +P 7.000

c) reportarea excedentului patrimonial n cazul unei instituii publice extrabugatare (autofinanat):


Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 104

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs 121.10 -P = 117.10 +P 3.000

Anul II, semestrul I

d) reportarea deficitului patrimonial n cazul unei instituii publice care se autofinaneaz: 117.10 -P = 121.10 +P 3.000

e) nici un rspuns nu este corect.

2. Care este formula contabil cu ajutorul creia se nregistreaz fondul de salarii al unei instituii publice n valoare de 80.000 lei? a) b) 610 +A = 401 +P 80.000 641 +A = 421 +P 80.000

c) 6811 +A = 2813 +P 80.000

d) 6451 +A e) 6022 +A = 5324 -A 80.000 = 4311 +P 80.000

3. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 6811 +A = 2813 +P 122

a) nregistrarea materiilor prime date n consum; b) nregistrarea tichetelor de mas distribuite salariailor;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate 105

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs c) nregistrarea combustibililor consumai; d) c/v delegaiei unui salariat; e) nregistrarea amortizrii lunare a unui mijloc de transport.

Anul II, semestrul I

4. Care din nregistrrile urmtoare nu sunt n concordan cu explicaia dat: a) acordarea avansului unui salariat pentru cumprri n interesul instituiei , conform RC: 542 +A = 5311 A 700

b) nregistrarea drepturilor salariale brute: 641 +A = 421 +P 90.000

c) darea n consum a materialelor de natura obiectelor de inventar: 603 +A = 303 -A 900

d) nregistrarea BCF-urilor conform Fa: 5324 +A = 401 +P 950

e) ncasarea c/v facturilor de la un client, conform EC: 401 -P = 7701 +P 370

5. Ce semnific nregistrarea contabil urmtoare: 461 +A = 4481 +P 5.700

a) achiziionarea unui program informatic; b) consum de materii prime; c) achiziionarea de materiale de natura obiectelor de inventar; d) plata c/v facturii de energie electric;
Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

106

Neculina Chebac, Contabilitate Public, Note de curs

Anul II, semestrul I

e) vnzarea unui activ imobilizat corporal i reflectarea obligaiei fa de bugetul de stat.

BIBLIOGRAFIE 1. Chebac N., Mazarachi C., Srbu C., Contabilitatea instutuiilor publice, Editura Evrika, Brila, 2001. Contabilitatea ininstituilor publice teste gril i aplicaii practice, Editura Alma, Galai, 2003. 3. Ionescu L., Reforma bugetului public i a contabilitaii publice n Romnia, Editura Economic, Bucureti, 2005. 4. Coco V.G., Contabilitatea instutuiilor Economic, Bucureti, 2006. publice, Editura Tribuna

2. Chebac N.,

5. Dasclu C., Niulescu I., tefnescu A., 6.****

Noua contabilitate public, Editura InfoMega, Bucureti, 2005 Ordinul nr.1752/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr.1080/30.11.2005 MFP, Norme metodologice privind organizarea i conducerea contabilitii patrimoniului instituiilor publice, Planul de conturi pentru instituii publice i instruciuni de aplicarea a acestuia, Bucureti, 2005. Legea nr. 500/2002 privind finanele publice, M.O. nr. 597 din 13.08.2002 Legea nr. 273/2006 privind finanele publice, M.O. nr. 618 din 18.07.2006 Legea nr. 286/2006 publicat n M.O. nr. 621 din 18.07.2006, privind modificarea i completarea Legii Administraiei publice locale nr. 215 din 2001, M.O. nr. 621 din 18.07.2006.

7. ****

8. *** 9. ***

10. ***

11. *** OMFP nr. 616 din 2006 publicat n M.O. nr. 498 din 8.05.2006 12. *** 13. *** OMFP nr. 556 din 2006 publicat n M.O. nr. 439 din 22.05.2006 OMFP nr. 1649 din 2006 publicat n 13.11.2006, n vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Copyright 2009 Universitatea Danubius. Toate drepturile rezervate

107