Sunteți pe pagina 1din 333

SEMINARUL NR. 1 Introducere n studiul dreptului penal I. Plan de seminar: IA.

Generaliti privind dreptul penal - definiia dreptului penal - caracteristicile dreptului penal - obiectul dreptului penal - scopul dreptului penal - subramurile dreptului penal - funciile dreptului penal - necesitatea dreptului penal - locul dreptului penal n sistemul dreptului IB. tiina dreptului penal - definiie - obiectul tiinei dreptului penal - sarcinile tiinei dreptului penal - tiinele penale (criminale) - tiina dreptului penal romn IA. Generaliti privind dreptul penal a. Definiia dreptului penal: Dreptul penal, ca ramur a sistemului de drept din Romnia, este format din totalitatea normelor juridice, legiferate de puterea legislativ, care stabilesc ce fapte constituie infraciuni, condiiile de tragere la rspundere penal, sanciunile i alte msuri ce urmeaz a fi aplicate sau luate de ctre instanele judectoreti persoanelor fizice sau juridice, care au svrit infraciuni, n scopul aprrii celor mai importante valori sociale ale statului de drept, democratic i social. b. Caracteristicile dreptului penal: Din definiia de mai sus desprindem elementele definitorii ale acestei ramuri de drept i anume: 1. termenul de drept penal cunoate dou accepiuni: ramur a sistemului de drept, ce cuprinde o totalitate de norme juridice cu acelai obiect de reglementare, tiina dreptului penal, ce cuprinde totalitatea ideilor i concepiilor despre dreptul penal ca disciplin de studiu, 2. dreptul penal este o ramur de drept distinct, alturi de alte ramuri de drept; 3. dreptul penal are autonomie n raport cu celelalte ramuri de drept; aceast autonomie mbrac trei aspecte: a) autonomie normativ, n sensul c dreptul penal i creeaz singur normele de conduit. Totui, dreptul penal nu poate incrimina o fapt care potrivit unei alte ramuri de drept reprezint exercitarea legal a unui drept, b) autonomie conceptual, dreptul penal folosind termeni specifici altor ramuri de drept, dar dndu-le noi sensuri (ex. art. 147 C. Pen.), c) autonomie procedural, n sensul c procesul penal se bucur de o independen complet n raport cu procedurile nepenale. 4. dreptul penal are o structur unitar (art. 362 C. pen.), 5. dreptul penal este format dintr-o totalitate de norme juridice cu acelai obiect de reglementare, 6. normele dreptului penal stabilesc expres faptele ce constituie infraciuni, condiiile de tragere la rspundere penal a persoanelor care le svresc, precum i sanciunile aplicabile, 7. dreptul penal are un scop specific i anume aprarea valorilor sociale, 8. are instituii specifice, acestea fiind:

infraciunea rspunderea penal sanciunile 9. dreptul penal este o ramur de drept public, deoarece ntotdeauna unul dintre subiectele raportului juridic de drept penal este statul, aflat pe o poziie dominant, fiind cel care realizeaz tragerea la rspundere penal a infractorilor i aplicarea sanciunilor. n acelai timp, valorile sociale aprate de dreptul penal sunt de interes public, 10. dreptul penal are un caracter subsidiar, n sensul c intervine atunci cnd protecia valorii sociale aprate nu poate fi realizat prin intermediul altor norme, astfel c recurgerea la mecanismul penal de protecie este inevitabil, constituind unicul mijloc de protecie cnd alte ramuri se dovedesc ineficiente. 11. dreptul penal are un caracter selectiv, astfel nct sub protecia acestuia cad doar anumite categorii de valori i relaii sociale, iar celelalte cad sub protecia normelor morale, religioase sau sub protecia normelor altor ramuri de drept. n acelai timp, dreptul penal nu incrimineaz toate aciunile sau inaciunile oamenilor, ci doar pe acelea care ar periclita existena unei valori protejate. c. Obiectul dreptului penal: Obiectul dreptului penal l constituie relaiile de aprare social, relaii ce se nasc ntre membrii societii n vederea aprrii valorilor sociale n i a relaiilor sociale ce se creeaz i se dezvolt n jurul i datorit acestor valori. n cadrul acestor relaii, membrii societii au ndatorirea de a nu vtma prin faptele lor valorile sociale. Respectarea acestor ndatoriri asigur existena normal a societii, ducnd la existena unor raporturi de cooperare. Dac nu se respect aceste norme, raporturile de cooperare se transform n raporturi de conflict ntre Stat i cei care nu respect ordinea de drept impus prin preceptele legale. Astfel, cele dou tipuri de raporturi, reprezint obiectul dreptului penal. n doctrin exist opinii diferite privind obiectul dreptului penal i anume: unii autori consider c ar face parte din obiectul dreptului penal numai relaiile sociale ce apar n urma svririi infraciunii (deci, numai raporturile de conflict), alii consider c, din sfera dreptului penal fac parte ambele tipuri de raporturi, ntruct prima opinie restrnge sfera dreptului penal, dndu-i un caracter strict represiv. n concluzie, relaiile de aprare social, care constituie obiectul de reglementare al dreptului penal, au o existen obiectiv, anterioar nclcrii legii, fie sub forma unor relaii de cooperare, fie forma unor relaii de conflict ce apar dup nclcarea legii. Astfel, iniial, normele dreptului penal ne arat ceea ce nu avem voie s facem, prin interzicerea acestor fapte ca infraciuni, i numai dup nclcarea lor (prin svrirea unei infraciuni) intervine latura represiv a dreptului penal. d. Scopul dreptului penal: Acesta este prevzut n art. 1 Cod penal potrivit cruia: legea penal apr, mpotriva infraciunilor, Romnia, suveranitatea, independena, unitatea i indivizibilitatea statului, persoana, drepturile i libertile acesteia, proprietatea, precum i ntreaga ordine de drept. Aadar, scopul dreptului penal este de a apra societatea n ansamblu, membrii si n particular, mpotriva tuturor faptelor antisociale ce cad sub incidena legii penale. Enumerarea valorilor sociale, din art. 1 C. pen. are un caracter exemplificativ i nu limitativ, dreptul penal ocrotind i alte valori sociale ce nu sunt prevzute expres n acest articol. Ex. aprarea siguranei circulaiei pe drumurile publice. Trebuie menionat c nu exist valori sociale consacrate expres de dreptul penal, toate valorile pe care acesta le apr fiind create de alte ramuri de drept. Astfel, se observ c protecia penal a unei valori sociale intervine doar atunci cnd protecia conferit de alte ramuri de drept se dovedete insuficient, dreptul penal venind aadar ca o ultima ratio n protejarea, conservarea i aprarea unei valori sociale. 2

Ex. denumirea de bun mobil ce aparine altuia este ntlnit frecvent n domeniul dreptului civil. Cnd acest bun este luat pe nedrept din pesesia sau detenia unei persoane de ctre alt persoan cu scopul de a i-l nsui pe nedrept, dreptul penal intervine pentru sancionarea respectivei persoane i redarea bunului posesorului sau proprietarului. Se poate astfel observa c dreptul penal a avut i are o poziie exclusiv n domeniul aprrii celor mai importante valori sociale. e. Subramurile dreptului penal: Acestea sunt: dreptul penal internaional format din totalitatea tratatelor internaionale i conveniilor n materie de drept penal la care Romnia este parte (Convenia European de Extrdare Paris 13 decembrie 1957); dreptul internaional penal cuprinde norme privitoare la reprimarea infraciunilor contra pcii i omenirii, aa-zisele infraciuni internaionale (terorismul, traficul de stupefiante); drept penal intern i drept penal extern sau internaional; dreptul penal al afacerilor; dreptul penitenciar sau drept execuional penal (n ultima vreme tinde s devin o ramur de drept autonom, unii autorii fcnd i comparaii ntre cele dou ramuri, oferindu-i dreptului penitenciar un caracrer independent); dreptul penal al mediului nconjurtor; dreptul penal al minorului; n ultima perioad se simte tot mai mult nevoia formrii unei noi ramuri de drept i anume drept penal european, idee dezvoltat n cadrul Consiliului Europei i Uniunii Europene. f. Funciile dreptului penal: previne svrirea infraciunilor prin incriminarea faptelor periculoase (prevenia general); asigur cadrul legal de realizare a funciei de aprare social; asigurar dezvoltarea noilor valori i relaii sociale; orienteaz conduita uman n spaiu i timp privind respectarea normenlor penale; intimideaz atitudinea destinatarilor legii penale, prin caracterul aflictiv al sanciunilor aplicabile; reeduc comportamentul persoanelor ce au nclcat preceptele impuse; protejeaz att valorile sociale pe care se cldete o societate, dar i persoana care a nclcat legea penal mpotriva unei represiuni abuzive din partea celor care aplic legea (protejarea sub un dublu aspect); motiveaz comportamentul indivizilor de a se abine de la nclcarea legii penale, prin existena unor instituii ca desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului sau prin denunarea faptei de ctre autor n cazul anumitor infraciuni; funcia normativ ce const n sarcina statului, ndeplinit prin intermediul legiuitorului, s reglementeze toate relaiile de aprarea social eseniale. Legiuitorul este obligat s identifice n realitate care fapte trebuie incriminate, sistemul de sanciuni aplicabil fptuitorului i s disciplineze relaiile sociale referitroare la reacia statului prin organele sale competente. Astfel, se poate observa c funciile dreptului penal se mpart n dou: una protectoare, cu un aspect preventiv una educativ, avnd un aspect represiv. g. Necesitatea dreptului penal: Aceasta este determinat de: 3

necesitatea aprrii tuturor valorilor sociale (se realizaeaz astfel o securitate a sistemului de valori pe care o societate se bazeaz i se dezvolt la un momentdat); existena fenomenului infracional i combaterea lui (criminalitatea); necesitatea reglementrii juridice a aciunii de aprare a valorilor sociale (aceasta trebuie fcut n interesul societii i cu respectarea drepturilor omului).

h. Locul dreptului penal n sistemul dreptului: Cu toate c dreptul penal are un caracter autonom, totui, el are legturi i cu alte ramuri de drept n vederea aprrii ct mai bine a tuturor valorilor sociale. Astfel, acesta interacioneaz cu: dreptul constituional pe considerentul c n art. 1 din Constituie sunt prezentate principalele valori sociale pe care statul le apr, Astfel, potrivit unor autori parametrii constituionali de control asupra legislaiei penale se pot grupa n dou categorii: principiile constituionale ale dreptului penal, (adic acele reguli edictate de Constituie cu referire special la dreptul penal) - n art. 22 alin. 3 se prevede c pedeapsa cu moartea este interzis, art. 19 face o prezentate general a extrdrii i expulzrii, art. 15.alin. 2 prevede c legea dispune numai pentru viitor, cu excepia legii penale sau contravenionale mai favorabile, etc. principiile constituionale incidente n materia dreptului penal, (adic acele reguli nespecifice dreptului penal, dar care influeneaz obiectul proteciei penale) art. 16 alin. 2 care consacr principiul egalitii tuturor cetenilor n faa legii, dreptul procesual penal ntruct infraciunile stabilite de dreptul penal se urmresc i se judec prin normele dreptului procesual penal; dreptul execuional penal acesta avnd ca obiect de studiu modul n care se execut pedepsele stabilite de dreptul penal; dreptul civil care reglementeaz relaiile privind patrimoniul, dreptul penal cuprinznd infraciuni ndreptate mpotriva acestuia (furtul, tlhria, abuzul de ncredere); dreptul familiei dreptul penal incriminnd faptele de bigamie, abandon de familie, fapte reglementate prin normele dreptului familiei; cu dreptul contravenional ambele ramuri de drept incrimineaz fapte ilicite, vtmtoare pentru valorile sociale. Totui, dreptul contravenional incrimineaz fapte de o gravitate mai mic i are un sistem sancionator mai blnd. Aceeai fapt nu poate constitui contravenie i infraciune n acelai timp. Dreptul contravenional mprumut anumite reguli i principii de la dreptul penal: principiul legalitii, caracterul personal al rspunderii. IB. tiina dreptului penal a. Definiie: Aceata reprezint o ramur a tiinelor juridice i reprezint totalitatea conceptelor, definiiilor i teoriilor privitoare la dreptul penal, prin care se justific i se explic necesitatea, sarcinile i scopul dreptului penal ca ramur de drept distinct. b. Obiectul tiinei dreptului penal: tiina dreptului penal trebuie s explice care este originea, coninutul i structura normele juridice penale, s analizeze condiiile obiective care impun aprarea social a valorilor ce cad sub incidena normelor dreptului penal, s stabileasc msurile ce sunt necesare a fi adoptate pentru prevenirea i combaterea infracionalitii, tiina dreptului penal are rolul de a studia att dreptul penal n vigoare, dar i normele 4

abrogate, fcnd un studiu comparativ i evolutiv al dreptului penal. c. Sarcinile tiinei dreptului penal: studiaz normele i instituiile dreptului penal n complexitatea i dinamismul lor; cerceteaz practica judiciar pentru a observa concordana dintre principiile exprimate n norme juridice penale; analizeaz evoluia fenomenului infracional. d. tiinele penale (criminale): criminologia studiaz geneza infracionalitii; penologia (tiina penitenciar) studiaz pedepsele i celelalte sanciuni de drept penal; criminalistica studiaz metodele, mijloacele i tehnicile n vederea descoperirii, cercetrii infraciunii i descoperirii infractorilor; medicina legal studiaz cauzele producerii morii violente, stabileste numrul zilelor de ngrijire medical n cazul infraciunilor contra sntii i integritii persoanei; psihologia judiciar studiaz persoana uman implicat n drama svririi unei infraciuni. e. tiina dreptului penal romn Se poate afirma, pe drept cuvnt, c ntemeietorii tiinei dreptului penal romn sunt: Ion Tanoviceanu i Vintil Dongoroz, care sunt autorii primelor tratate de drept penal din Romnia. O contribuie deosebit a avut-o i Vespasian V. Pella membru fondator al Asociaiei internaionale de drept penal (Paris 1924). II. Idei fundamentale: 1. Dreptul penal se bucur de o popularitate n rndul riinelor juridice prin existena i folosirea unor termeni precum: infraciune, infractor, recidiv, crim, pedeaps, etc. 2. Dreptul penal este supranumit cinele de paz al ordinii sociale, revenindu-i cea mai grea misiune, aceea de a apra ntreaga societate mpotriva tuturor faptelor periculoase. 3. Valorile sociale pe care legea penal le apr au un puternic caracter moral i religios: s nu ucizi!, s nu furi! 4. Cu toii suntem subiecii de drept penal , prin faptul c legea penal ne este adresat tuturor spre strict respectare, dar n acelai timp suntem protejai de normele dreptului penal impunndu-le tututor obligativitatea ne a nu ne vtma n nici un fel. III. Vocabular specific: - abatere aciunea de a se ndeprta de la o regul de conduit. - abolire aciunea de a desfiina o instituie, o stare sau un obicei. - abuz de drept fapt prin care se ncalc legea. - antropologie criminal ramur a antropologiei care studiaz criminalitatea ca fenomen biologic; fondatorul acestei ramuri a fost italianul Cesare Lombroso, - caracter represiv caracter sancionator. - constituionalitate nsuirea unui act normativ de a fi conform Constituiei. - doctrin penal literatura de specialitate n domeniul dreptului penal. - drept penal denumire ce deriv din cuvntul latin poena cu nelesul de pedeaps. - fapt periculoas act prin care se vatm ori se lezeaz o anume valoare social. - jus puniendi dreptul statului de a pedepsi pe cel care a violat o norm penal. - politic penal modalitatea de abordare i rezolvare din partea puterilor statului, prin prisma instrumentelor penale a anumitor probleme juridice. Cu ajutorul politicii penale putem stabili forma de guvernmnt a unui stat a crei legislaie penal o analizm. Politica penal este parte a politicii generale, a statului ce cuprinde mijloacele de prevenirei combatere a afenomenului 5

infracional. ramur de drept autonom component a sistemului de drept independent, cu un obiect specific i instituii proprii; tiina dreptului penal romn ramur a tiinelor juridice ce cuprinde totalitatea cunotinelor despre fenomenele juridico-penale. valoare social nsuirea unui bun de a satisface o anumit trebuin individual sau social; astfel, omul creeaz valori i se creeaz prin aceste valori

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 1 din Codul Penal coroborat cu art. 1 din Constituie. - Art. 2 din Codul Penal coroborat cu art 23 alin. 12 i art. 73 lit. h) i i) din Constituie. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Noiunea de drept penal: concept i caracterizare; 2. Importana i nesecitatea dreptului penal n cadrul tiinelor juridice; 3. Caracterele dreptului penal; 4. Obiectul dreptului penal: definiie i opinii; 5. Scopul dreptului penal; 6. Subramurile dreptului penal. 7. Funciile dreptului penal; 8. Legtura dreptului penal cu dreptul constituional; 9. Legtura dreptului penal cu dreptul procesual penal; 10. Legtura dreptului penal cu dreptul civil; 11. Legtura dreptului penal cu dreptul familiei; 12. tiina dreptului penal: concept i importan 13. Obiectul tiinei dreptului penal; 14. Scurt prezentare a tiinelor penale; 15. tiina dreptului penal n Romnia: apariie, figuri de marc; 16. Analiza art. 1 din C. pen. n raport cu art. 1 din Constituia Romniei. 17. Analiza art. 2 din C. pen. coroborat cu art 23 alin. 12 i art. 73 lit. h) i i) din Constituie. VI. Grile 1. Scopul legii penale l reprezint: a) prevenirea svririi de noi infraciuni de ctre cei obligai s respecte legea penal b) aprea suveranitii, independenei, unitii i indivizibilitii statului romn, a persoanei cu drepturile i libertile sale mpotriva infraciunilor c) formarea, de ctre destinatarii legii penale, a unei atitudini corecte fa de ordinea de drept i fa de regulile de convieuire social. 2. Dreptul penal: a) este o ramur de drept autonom b) este o ramur de drept privat c) este o ramur de drept public. 3. Dreptul penal: a) apr toate valorile sociale, morale i religioase b) incrimineaz toate faptele periculoase c) are un caracter pur represiv. 4. Sunt instituii specifice dreptului penal: 6

a) infraciunea b) procesul penal c) rspunderea penal. 5. Caracterul subsidiar al dreptului penal reiese din: a) subordonarea sa fa de alte ramuri de drept b) interdependena sa cu alte ramuri de drept c) faptul c protecia valorii sociale aprate nu mai poate fi realizat prin intermediul altor norme, astfel c recurgerea la mecanismul penal de protecie este inevitabil, constituind unicul mijloc de protecie cnd alte ramuri se dovedsc ineficiente. 6. Obiectul dreptului penal este format din: a) numai din relaii de conflict ce apar ca urmare a svririi unei infraciuni b) din relaii de conflict i de conformare c) numai din relaii de conformare. 7. Sunt subramuri ale dreptului penal: a) dreptul penal al afacerilor b) dreptul penal al mediului nconjurtor c) dreptul execuional penal. 8. Misiunea principal a dreptului penal este: a) de a orienta conduita uman n spiritul respectrii legilor i al promovrii valorilor sociale b) de a motiva comportamentul indivizilor de a se abine de la nclcarea legii penale, prin existena unor instituii ca desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului sau prin denunarea faptei de ctre autor n cazul anumitor infraciuni c) de a reeduca comportamentul persoanelor ce au nclcat preceptele impuse. 9. Prin fapt periculoas, n nelesul legii penale, se nelege: a) orice fapt care pericliteaz una din valorile sociale prevzute n art. 1 C. pen. i pentru sancionarea creia este necesar aplicarea unei pedepse b) actele prin care se vatm o valoare ce beneficiaz de protecie juridico-penal c) actele prin care se lezeaz o valoare moral, religioas sau de orice alt natur. 10. Valoarea social, n nelesul legii penale, reprezint: a) caracteristica unui bun de a satisface nevoile eseniale ale membrilor unei societi la un momentdat pe un teritoriu determinat b) atributul acordat unor stri, situaii, mprejurri n msura n care acestea sunt de natur s satisfac cerinele oamenilor c) au o existen abstract, nematerial. Rspunsuri grile*: 1-b ; 2-a,c ; 3-nici un rspuns corect; 4-a,c; 5-b,c; 6-b; 7-a,b,c; 8-nici un rspuns corect, 9-a,b ; 10-a,b,c. *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce este dreptul penal ? 2. Care sunt instituiile fundamentate ale dreptului penal ? 3. Cum caracterizai dreptul penal ? 4. Ce categorii de relaii sociale formeaz obiectul dreptului penal ? 5. Care sunt subramurile dreptului penal ? 7

6. Care sunt funciile dreptului penal ? 7. Care profesori sunt considerai ntemeietorii dreptului penal romn? 8. Ce se nelege prin caracter represiv i jus puniendi ? 9. Ce reprezint tiina dreptului penal ? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Importana i justificarea dreptului penal n cadrul tiinelor juridice. 2. Conceptul de valoare social n dreptul penal. 3. De ce nu trebuie s confundm scopul dreptului penal cu funciile acestuia? B. Tem de cerc tiinific: 1. tiina dreptului penal n cadrul tiinelor juridice. C. Tem de licen: 1. O nou abordare privind constituionalitatea normelor juridico-penale.

NOTE:

SEMINARUL NR. 2 Evoluia, principiile i izvoarele dreptului penal I. Plan de seminar: IA. Apariia i evoluia dreptului penal romn - Epoca prestatal (antichitatea) - Evul Mediu - Perioada modern - Codul Penal de la 1865 - Codul Penal de la 1937 - Dreptul penal romn n perioada 1910-1969 - Codul Penal de la 1969 IB. Principiile dreptului penal romn - p. legalitii - p. egalitii n faa legii penale - p. umanismului - p. prevenirii faptelor prevzute de legea penal - p. infraciunea unic temei al rspunderii penale - p. personalitii rspunderii penale - p. individualizrii sanciunilor de drept penal - p. incriminrii faptelor care prezint un anumit grad de pericol social - p. instituirii unui regim special de sancionare pentru infractorii minori - p. subsidiaritii. IC. Izvoarele dreptului penal romn - Constituia Romniei - Codul penal - Legile penale speciale - Legile speciale nepenale cu dispoziii penale - Ordonanele de urgen ale Guvernului - Decretele prezideniale - Tratatele i conveniile internaionale. IA. Apariia i evoluia dreptului penal. a. Epoca prestatal (antichitatea): n aceast perioad nu se poate vorbi despre o legislaie juridico-penal, ci existau doar forme embrionare de represiune penal. Relaiile de aprare social au aprut i s-au dezvoltat odat cu statul. Astfel: o prim form de realizare a justiiei a mbrcat forma rzbunrii, care putea fi individual sau colectiv; a doua form o reprezint principiul talionului, conform cruia riposta trebuia s fie proporional cu agresivitatea : ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; a treia form o constituie regula compoziiunii, adic o nelegere ce intervenea ntre agresor i victim. Noiunea de vinovie nu era cunoscut i nu existau, de asemenea, nici reguli scrise. 10

b. Evul Mediu: Nici n aceast perioad ne se poate vorbi despre un sistem nchegat de norme, ns odat cu evoluia societii s-a simit tot mai mult nevoia apariiei unor reguli de conduit tiute i respectate de toat lumea, astfel: apare pentru prima dat noiunea de pedeaps; apar codurile scrise, iar pedepsele erau crude, grele i intimidante; Montesquieu n lucrarea sa De lesprit des lois i Cesare Beccaria n lucrarea sa Dei delitii e delle pene au avut, n aceast perioad, un rol deosebit n formarea gndirii juridicopenale, ncercnd printre altele s nlture aplicarea pedepsei cu moartea, precum i utilizarea torturii; sub influena dreptului canonic se recunoate caracterul retributiv al pedepsei; nu exista principiul legalitii incriminrii i sancionrii, acest lucru fiind un atribut exclusiv al judectorului, motiv de arbitrariu i mari abuzuri din partea acestora; noiunea de criminalitate i infractor erau necunoscute; spre sfritul Evului Mediu, odat cu Marea Revoluie Francez din 1789, ncepe s se schimbe radical modalitatea de abordare a faptelor i persoanelor ce aduc atingere valorilor sociale. c. Perioada modern: n istoria dreptului penal romn prima lege cu dispoziii penale a fost Legea rii, care a nlturat practica talionului. Aceasta a inut mult vreme locul Constituiei, Codului civil i Codului penal. De asemenea, ea marcheaz modernizarea gndirii juridice penale n perioada feudalismului dezvoltat; n perioada regimului turco-fanariot legile cu caracter penal au fost Pravilniceasca Condic, Codul Calimach, Legiuirea Caragea i Criminaliceasca Condic. Istoria dreptului penal cunoate pn n prezent succesiunea a trei Coduri penale: 1.Codul penal de la 1865 (Codul Cuza): realizeaz unificarea legislativ penal i marcheaz nceputul dreptului penal romn dup unirea Moldovei cu Muntenia din 1859; izvoarele acestuia sunt: Codul penal francez (1810) i Codul penal prusac (1859); consacra principiul legalitii incriminrii i a pedepsei, egalitatea n faa legii penale, umanizarea pedepselor; nu prevedea pedeapsa cu moartea, ci munca silnic pe via; infraciunile erau clasificate n trei categorii n funcie de gravitatea lor: crime, delicte i contravenii; noiunea de recidiv, concurs de infraciuni i tentativ nu erau cunoscute, tentativa fiind asimilat infraciunii consumate, iar complicele se pedepsea ca i autorul. 2. Codul penal de la 1937 (Codul penal Carol al II-lea): acest cod a avut un caracter unificator dup realizarea Marii Uniri de de la 1 Decembrie 1918; se introduc pentru prima dat alturi de pedepse, msurile de siguran i msurile educative (pentru minori), pedepsele complementare i accesorii; iniial nu se prevedea pedeapsa cu moartea; se atribuie pedepsei rolul educativ, introducndu-se instituia individualizrii pedepsei; acesta era structurat n trei pri: dispoziii generale; 11

dispoziii privitoare la crime i delicte; dispoziii privind contraveniile; asemeni Codului penal anterior pedepsele erau de trei feluri: pentru crime, pentru delicte i pentru contravenii; fiind considerat una dintre cele mai evoluate legi ale timpului acesta rmne n vigoare pn n 1969; a fost considerat cel mai sever Cod Penal al Romniei.

d. Dreptul penal romn n perioada 1910 1969: prima lucrare de sintez n domeniul dreptului penal este scris de Ion Tanoviceanu n 1912, urmat de Vintil Dongoroz n 1939; s-au remarcat de asemenea n aceast perioad profesorii Traian Pop de la Cluj i Nicolae Buzea de la Iai; personalitatea marcant n acest domeniu rmne ns Vintil Dongoroz autor al Tratatului de drept penal publicat n 1939; la un an de zile de la intrarea n vigoare a acestui Cod 1938, se instaureaz dictatura regal a lui Carol al II-lea i se introduce pedeapsa cu moartea pentru infraciunile contra siguranei statului care s-a meninut pn n anul 1990, fiind abolit prin DecretulLege nr. 6/1990; s-au nsprit condiiile rspunderii penale, minorii rspunznd penal de la vrsta de 12 ani; n anul 1947 s-a instaurat regimul comunist care n 1948 introduce instituia infraciunii prin analogie, nclcndu-se astfel principiul legalitii; aceasta s-a meninut pn n 1956; n anul 1948 s-a republicat Codul penal de la 1937 sub denumirea de Codul penal al Republicii Populare Romnia; n aceast perioad dreptul penal s-a transformat ntr-un instrument al politicii comuniste, rmnnd n plan secund ca instrument de aprare a societii mpotriva criminalitii; 3. Codul penal de la 1969: adoptarea Codului penal de la 1969 a marcat un alt moment important n evoluia dreptului penal romn, fiind n vigoare i astzi; cu toate c a fost elaborat sub influena ideologiei marxiste el a consacrat principiul legalitii incriminrii i a sanciunilor de drept penal, precum i principiul individualizrii pedepselor; acesta a fost modificat succesiv printr-o serie de legi speciale , mai ales dup revoluia din anul 1989; IB. Principiile fundamentale ale dreptului penal romn a. Definiie: Acestea reprezint totalitatea ideilor, concepiilor i regulilor care cluzesc i strbat ntrega legislaie penal. b. Caracterizare: acestea se mpart n trei categorii: fundamentale generale instituionale. ele i gsesc aplicarea n toate instituiile dreptului penal (infraciunea, rspunderea i sanciunile); principiile dreptului penal trebuie respectate n cele dou etape n care jus puniendi se 12

exercit: n momentul elaborrii legii penale i n mnomentul aplicrii acesteia de ctre organele abilitate. ali autori mpart principiile astfel: p. specifice ntregului sistem de drept (p. legalitii, al democraiei, al separaiei puterilor n stat), p. de ramur, specifice numai anumitor ramuri de drept (p. umanismului), p. instituionale sau specifice numai anumitor instituii (p. rspunderii penale personale).

c. Cadrul principiilor: 1. p. legalitii 2. p. egalitii n faa legii penale 3. p. umanismului 4. p. prevenirii faptelor prevzute de legea penal 5. p. infraciunea unic temei al rspunderii penale 6. p. personalitii rspunderii penale 7. p. individualizrii sanciunilor de drept penal 8. p. incriminrii faptelor care prezint un anumit grad de pericol social 9. p. instituirii unui regim special de sancionare pentru infractorii minori 10. p. subsidiaritii. !!! Menionm c, unele dintre acestea sunt fie principii fundamentale, fie principii generale, fie instituionale, noi urmnd s le analizm pe toate. 1. Principiul legalitii nu este un principiu specific dreptului penal, ci acesta guverneaz ntreg sistemul de drept, principiu conform cruia elaborarea i aplicarea dreptului trebuie s aib loc numai n temeiul legii. Statul de drept presupune ca toi cetenii, toate organele statului i orice alt persoan fizic sau juridic s se supun numai legii; principiul legalitii presupune ca legiuitorul, n opera sa legislativ, s respecte toate procedurile legale, s in seama de voina social, s permit pluralismul politic; conform acestui principiu interpretarea i aplicarea normelor juridice trebuie s se fac innd seama de ierarhia ce exist ntre acestea, n funcie de sursa lor formal (n sensul c toate actele normatice trebuie s fie n conformitate cu Constituia); prima abordare concret a principiului legalitii o regsim n opera lui Cesare Becaria Dei delitti e delle pene din 1764 i a fost formulat pentru prima oar expresis verbis n timpul Revoluiei Burgheze din Frana n anul 1789, fiind apoi reafirmat n 1948 n Declaraia Universal a Drepturilor Omului; acesta constituie o garanie a libertii persoanei mpotriva abuzurilor, astfel c legea penal se aplic numai pentru faptele prevzute de aceasta; acest principiu a fost nclcat flagrant ntre anii 1948-1956 cnd exista instituia analogiei; acesta este consacrat expres n actualul Cod penal n art. 2 fiind completat i de art. 11, dar i n Constituia Romniei care prevede c Parlamentul Romniei reglementeaz prin lege organic infraciunile, pedepsele i regimul executrii acestora acest principiu fiind prezent n toate Codurile penale romneti; de asemenea, el i gsete aplicarea n toate instituiile dreptului penal astfel: nullum crimen sine lege(instituia infraciunii); nulla poena sine lege (instituia sanciunii); nullum judicium sine lege (orice judecat s se fac n conformitate cu legea) 13

respectndu-se acest principiu nu va fi tras la rspundere penal persoana care nu a svrit o infraciune i totodat nu va fi tras la rspundere penal o persoan, care a svrit o fapt ce nu era considerat la aceea vreme infraciune; tot astfel, infractorului nu i se va aplica o sanciune care nu era prevzut de lege pentru fapta comis; principiul legalitii se adreseaz att legiuitorului ct i judectorului. - n activitatea legislativ, conform acestui principiu, legea trebuie s prevad toate infraciunile i sanciunile aplicabile; astfel, principiul legalitii impune ca textul de lege s fie clar, pe nelesul tuturor. - n activitatea jurisdicional, conform acestui principiu, judectorul trebuie s fac o interpretare strict a legii, fr analogii i s nu aplice legea retroactiv. principiul legalitii presupune ca organele statului s sancioneze numai acele fapte interzise a se svri i s aplice numai acele sanciuni prevzute exact n norma de incriminare; principiul legalitii are patru aspecte: 1- nullum crimen sine lege scripta (legea penal are un caracter scris), 2- nullum crimen sine lege carta sau certa (fapta interzis s fie clar explicat). n doctrinsa artat c exist dou principale tehnici de formulare a legilor penale: descriptiv ce presupune o enumerare a tuturor aciunilor ce intr n coninutul constitutiv al infraciunii, sintetic respectiv utilizarea unor termeni generici care s includ toate modalitile faptice a infraciunii. Aceasta este cel mai des uzitat, deparece prima ar duce la o supradimensionare a normei penale. 3- nullum crimen sine lege praevia (interzicerea faptei s fi existat naintea comiterii infraciunii). Acest principiu este consacrat expres n art. 15 alin. 2 din Constituie: legea dispune numai pentru viitor, cu excepia legii penale i contravenionale mai favorabile. 4- nullum crimen sine lege stricta (neaplicarea legii penale prin analogie). *Acest aspect al principiului legalitii nu are un caracter absolut. Analogia se realizeaz prin aplicarea unei norme penale cu privire la o situaie nereglementat expres, dar care se aseamn cu o alt norm reglementat. Aplicarea legii n aceast manier aduce o atingere grav securitii juridice a ceteanului printr-o aplicare arbitrar a legii. *ntreaga legislaie penal romn susine c prin existena i prin respectarea riguroas a principiului legalitii nu este posibil aplicarea legii prin analogie. Totui, doctrina european, la care tindem s ne aliniem, este de prere c aceast interdicie are un caracter relativ, dup cum analogia este n favoarea sau n defavoarea inculpatului. *Analogia n defavoarea inculpatului (analogia in malam partem) este considerat de toti ca fiind inadmisibil. Art. 7 din Convenia European a Drepturilor Omului consacr interdicia aplicrii legii penale prin analogie n defavoarea inculpatului. *Analogia n favoarea inculpatului (analogia in bonam partem) este considerat de unii autori ca fiind admisibil. n sprijinul acestei opinii se art c principiul legalitii are ca principal finalitate protejarea libertii individuale mpotriva unei aprecieri abuzive a legii penale. Dac este strict interzis extinderea pe cale de analogie a dispoziiilor care incrimineaz o fapt sau agraveaz rspunderea penal, nu acelai lucru se poate spune n cazul n care este vorba de cauze care atenueaz sau sting rspunderea penal. De ex. art. 23 alin. 12 din Constituie prevede c: nici o pedeaps nu poate fi stabilit sau aplicat dect n condiiile i n temeiul legii . Dup cum se poate observa textul se refer doar la stabilirea i aplicarea unei pedepse , nu i la situaia n care ar fi vorba de o cauz de neaplicare a pedepsei. Un alt exemplu n care legiuitorul recurge la clauze de analogie n favoarea inculpatului ar fi cel de la art. 74 alin. 2 C. pen.: mprejurrile enumerate n prezentul articol au caracter exemplificativ; cu alte cuvinte instana are posibilitatea s rein ca circumstane atenuante judiciare 14

i alte mprejurri care seamn cu cele enumerate. Se observ c analogia in bonam partem este utilizat n caz de lacune a legii penale. Dar, i n aceste cazuri trebuie s se ndeplineasc trei condiii: 1. norma legal existent s nu acopere ipoteza examinat n nici una din interpretrile ce s-ar putea face (nici mcar printr-o interpretare extensiv) 2. lacuna n reglementare s nu fie intenionat. 3. norma interpretat s nu fie una de excepie (lege de amnistie sau de graiere), cci acestea sunt de strict interpretare i aplicare exceptio est strictissime interpretationis et aplicationis. 2. Principiul egalitii n faa legii penale egalitatea n faa legii sau egalitatea n drepturi este un principiu general al dreptului ce const n reglementarea acelorai drepturi i obligaii pentru persoanele aflate n sitiaii similare; este nu numai un principiu de baz n dreptul penal, dar i un principiu constituional prevzut n art. 16 din Constituia Romniei cetenii sunt egali n faa legii i a autoritilor publice, fr privilegii i fr discriminri; a fost nscris pentru prima dat n Declaraia drepturilor omului i ceteanului; el subliniaz egalitatea tuturor cetenilor n faa legii penale, indiferent de vrst, sex, ras, culoare, apartenen politic, etc.; acesta nu este prevzut n mod expres de Codul penal, dar se deduce din ntreaga legislaie penal. nerespectarea acestui principiu poate conduce la svrirea unor infraciuni precum abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturi, prevzut n Codul Penal n art. 247; drepturile i libertile sunt simple iluzii dac nu exist egalitate juridic ntre titularii acestora; egalitatea n faa legii mbrac dou especte: egalitate privind modul de elaborare a legii, egalitate privind modul de aplicare a acesteia fr nici o discriminare, acest principiu nu trebuie confundat cu principiul echitii i justiiei, dei n anumite cazuri soluionarea unei cauze se face prin aplicarea simultan mai multor principii. 3. Principiul umanismului este un principiu prevzut expres n Constituia Romniei, cu referire special la dreptul penal, astfel, art. 22 din Constituie prevede c: dreptul la via, integritate fizic i psihic sunt garantate; nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor inumane; pedeapsa cu moartea este interzis. conform acestui principiu constrngerea penal trebuie s aib un caracter uman, cu rol de reeducare i s nu apar ca o pur vindicta (o rzbunare din partea statului); n baza acestui principiu, ntreaga reglementare penal trebuie s porneasc de la interesele i drepturile fundamentale ale omului. Acest principiu are un dublu rol: protecia pe care dreptul penal trebuie s o acorde persoanei fizice incriminnd fapte ndreptate mpotriva vieii i sntii persoanei, dar i caracterul uman al constrngerii penale, fr supunerea persoanei la umiline i badjocur, acest principiu opunndu-se adoptrii unor sanciuni penale inumane sau degradante; 15

umanismul dreptului penal reprezint o cerin indispensabil a operei de creare i aplicare a dreptului penal, acesta fiind consacrat n izvoarele interne i externe ale dreptului penal; conform acestui principiu, regimul executrii sanciunilor trebuie s aib ca scop reeducarea i reinseria social a infractorilor; nu n ultimul rnd, principiul umanismului oblig legiuitorul i practicienii s adapteze sanciunile penale n conformitate cu situaia specific infractorilor. De ex. minorii nu pot fi condamnai la deteniunea pe via.

4. Principiul prevenirii faptelor prevzute de legea penal acesta reprezint i scopul legii penale prevzut n art. 1 Cod penal; el presupune ca ntreaga reglementare juridico-penal s asigure prevenirea svririi faptelor periculoase, att prin conformare (prevenie general), ct i prin constrngere (prevenie special); pentru a putea preveni comiterea de fapte periculoase, trebuie mai nti ca legile s fie clare i bine cunoscute de destinatarii acesteia; prevenirea const n incriminarea faptelor periculoase, dar i n pedepsirea celor care nu respect legile; prevenirea svririi de noi infraciuni constituie nsui scopul pedepsei (art. 52 C. penal). 5. Principiul infraciunii ca unic temei al rspunderii penale este un principiu specific dreptului penal i prevzut expres n art. 17 al. 2 C. pen; funcioneaz ca o garanie a libertii persoanei cci fr svrirea unei infraciuni nu se poate antrena rspunderea penal - cea mai grav form de rspundere juridic; conform acestui principiu, dreptul penal respinge aazisa rspundere obiectiv pentru o fapt svrit fr vinovie sau pentru o fapt care nu ndeplinete cumulativ toate cele trei condiii prevzute de lege. 6. Principiul personalitii rspunderii penale acesta nu este prevzut expres n Codul penal, ns se deduce din condiiile privind rspunderea penal; este un principiu specific dreptului penal conform cruia fiecare trebuie s rspund personal pentru faptele sale; n dreptul penal nu se poate antrena rspunderea penal pentru fapta altei persoane i nu se poate executa o sanciune n locul altei persoane; acest lucru decurge din prevederile art. 2 C. pen. pedepsele ce se aplic infractorilor, art. 72 C. pen. persoana infractorului; unii autori sunt de prere c acest principiu nu guverneaz ntreaga legislaie penal, ci numai o instituie i anume instituia rspunderii penale, fiind deci un principiu instituional; totui acest principiu are un caracter relativ, cel puin pentru urmtorul considerent: - terii care nu au participat la comiterea faptei nu ar trebui s sufere de pe urma aplicrii i executrii unei sanciuni. Totui, n cazul n care un membru de familie este condamnat la amend penal, acest lucru va fi resimit de ntreaga familie. 7. Principiul individualizrii sanciunilor de drept penal este prevzut expres n art. 72 din Codul penal i art. 53 alin. 2 din Constituie, fiind de sorginte constituional; presupune aplicarea sanciunilor proporional: cu gravitatea faptei svrite i a urmrilor acesteia cu periculozitatea infractorului 16

condiiilor n care a fost svrit infraciunea. aceast individualizare este de trei feluri: 1) legal: este specific fazei de elaborare a legii penale i se face de ctre legiuitor. Este prima etap de adapare a rspunderii penale raportat la fapta comis. De ex. o fapt svrit din culp se va sanciona mai blnd dect o fapt comis cu intenie. Aceast individualizare se realizeaz prin stabilirea naturii pedepsei aplicate, prin limitele minime i maxime, precum i prin indicarea unor circumstane de atenuare i agravare a pedepsei; 2) judiciar: specific fazei de judecat i este realizat de ctre organele judiciare. Aceasta presupune mai multe etape: a) stabilirea naturii sanciunii aplicabile, n cazul n care norma prevede pedepse alternative (ex. art. 176 C. pen.), b) stabilirea cuantumului pedepsei, dac este vorba despre amend sau nchisoare, c) stabilirea aplicrii vreunei pedepse complementare care s nsoeasc pedeapsa principal, d) stabilirea modalitii de executare (loc de detenie comun, nchisoare militar sau dac se dispune suspendarea). 3) administrativ: specific fazei de executare a pedepsei i se realizeaz dup ce hotrrea de condamnare a rmas definitiv. Astfel, condamnaii majori execut pedeapsa separat de cei minori, femeile separt de brbai, infractorii primari separt de cei recidiviti. 8. Principiul incriminrii faptelor care prezint un anumit grad de pericol social este un principiu specific dreptului penal i este prevzut n art. 17 al. 1 C. pen; el const n interzicerea ca infraciuni doar a acelor fapte care prezint un grad de pericol social mai ridicat, deosebindu-se astfel de contravenii i alte forme de ilicit; se tie c infraciunea este fapta ilicit care prezint gradul de pericol social cel mai ridicat; incriminarea se relizeaz de ctre legiuitor prin stabilirea expres a infraciunilor, fie n partea special a Codului Penal, fie n legi speciale penale sau nepenale. 9. Principiul regimului special de sancionare pentru infractorii minori este un principiu specific dreptului penal consacrat expres n art. 109 n cadrul Titlului V al Codului penal, partea general; acest principiu se refer n special la: limitele pedepselor (nchisorii i amenzii) care se reduc ntotdeauna la jumtate (art. 109 al. 1 C. pen); condamnrile pronunate pentru faptele svrite n timpul minoritii nu atrag incapaciti sau decderi (art. 109 al. 4 C. pen); condamnrile pentru infraciunile svrite n timpul minoritii nu atrag starea de recidiv (art. 38 lit. a) C. pen); termenele de prescripie sunt reduse la jumtate (art. 129 C. pen); minorilor nu li se aplic pedepsele complementare (art. 109 al. 3 C. pen); liberarea condiionat a minorilor are loc n condiii mult mai avantajoase dect pentru majori (art. 60 al. 2 C. pen); 10. Principiul subsidiaritii (minimei intervenii) acest principiu este n strns legtur cu caracterul subsidiar al dreptului penal i const n restrngerea pe ct posibil a recurgerii la instrumentele penate de protecie a valorilor sociale; acest principiu impune legiuitorului alegerea valorilor sociale crora le asociaz protecia penal i a tuturor faptelor periculoase pentru respectivele valori. astfel, nu se justific intervenia dreptului penal pentru sancionarea unor fapte considerate 17

imorale (de ex. actele homosexuale ntre persoane majore ntr-un cadru privat). toate valorile sociale pe care legiuitorul penal le ocrotete trebuie s fie n concordan cu prevederile constituionale, chiar dac acele valori nu sunt prevzute n Constituie. n acelai timp, prevederea unei anumite valori n Constituie nu oblig legiuitorul la instituirea unei protecii penale a acesteia.

IC. Izvoarele dreptului penal romn a. Definiie: Acestea sunt acte juridice care, n cuprinsul lor, stabilesc faptele ce constituie infraciuni, sanciunile ce se pot aplica, condiiile rspunderii penale, precum i actele normative care prevd dispoziii obligatorii de respectat n procesul de elaborare i aplicare a dreptului penal. Ele pot fi: naturale (realitatea obiectiv), constitutive (sursa politic) i formale (sursa juridic) interne i externe directe i indirecte Specificul lor const n faptul c acestea pot mbrca numai forma legii ca voin a organelor legislative. b. Cadrul izvoarelor: 1. Constituia Romniei 2. Codul penal 3. Legile penale speciale 4. Legile speciale nepenale cu dispoziii penale 5. Ordonanele de urgen ale Guvernului 6. Decretele prezideniale 7. Tratatele i conveniile internaionale. 1. Constituia Romniei aceasta este n acelai timp legea fundamental a rii i izvor al dreptului penal deoarece consacr i norme ce intereseaz exclusiv dreptul penal: art. 1 prevede cele mai importante valori sociale art. 15 -legea dispune numai pentru viitor, cu excepia legii penale i contravenionale mai favorabile art. 22 pedepsa cu moartea este interzis unii autori includ n aceast categorie i deciziile Curii Constituioale prin care se constat neconstituionalitatea unei legi sau ordonane i sunt obligatorii i opozabile erga omnes. Aceste decizii sunt izvoare de drept penal deoarece au capacitatea de a scoate din vigoare o norm. De ex. Decizia 463/1997 prin care s-a declarat neconstituional alin. 4 al art. 81 C. Pen. 2. Codul Penal este principalul izvor de drept penal deoarece n cele dou pri ale sale (general i special) cuprinde norme referitoare la scopul legii penale, aplicarea legii penale, modul de tragere la rspundere penal, aplicarea pedepselor, incriminarea unui numr mare de infraciuni, etc. 3. Legile penale speciale acestea nu cuprind incriminri noi, ci vin s completeze dispoziiile Codului penal. De exemplu: Legea nr. 302/2004 privind extrdarea Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor. 18

4. Legile speciale nepenale cu dispoziii penale acestea nu au caracter penal, ns cuprind unele dispoziii penale, coninnd astfel incriminri separate fa de Codul penal. de exemplu: Legea nr. 26/1996 codul silvic Legea nr. 56/1992 privind frontiera de stat a Romniei. 5. Ordonanele de urgen ale Guvernului ordonanele Guvernului sunt: simple i de urgen ordonanele simple nu pot fi izvoare de drept penal, deoarece potrivit art. 115 din Constituie abilitarea se poate face doar cu privire la domenii care nu fac obiectul legilor organice caracterul de izvor de drept al OUG nu mai poate fi contestat, deoarece sub controlul strict al Parlamentului Guvernul poate, n situaii excepionale, s reglementeze anumite relaii sociale. 6. Decretele prezideniele este adevrat c preedintele rii nu poate, prin intermediul decretelor, c incrimineze sau s abroge vreo fapt totui, n exercitarea atribuiilor sale acesta poate prin intermendiul decretelor individuale s graieze anumii condamnai astfel, putem spune c decretele prezideniale individuale de graiere pot constitui izvoare de drept penal, deoarece acestea au aptitudinea de a stinge un raport juridic penal. 7. Tratatele i conveniile internaionale acestea devin izvoare de drept penal n urma ratificrii nu toate tratele internaionale sunt izvoare de drept penal, ci numai acelea care intereseaz aceast ramur de drept, cum ar fi: Tratatele i conveniile prin care statul romn s-a angajat s incrimineze i s sancioneze anumite fapte deosebit de grave Tratatele i conveniile internaionale privind asistena juridic internaional n materie penal. * n opinia profesorului Florin Streteanu i cutuma poate fi considerat izvor de drept penal cu urmtoarele precizri: cutuma const n respectarea uniform, constant i general a anumitor norme nescrise ntr-un anumit mediu social sau teritorial, cu convingerea obligativitii ei juridice. nu se poate vorbi astzi despre o cutum incriminatoare, deoarece aa cum am mai precizat, opera de incriminare aparine exclusiv legiuitorului. tot astfel, nu i se poate recunoate cutumei un rol abrogator, legea penal necunoscnd desuetudinea. Atta vreme ct legiuitorul nu intervine, instanele pot oricnd judeca o fapt care se consider desuet. totui, cutuma poate reprezenta izvor de drept penal, cel puin pentru urmtoarele considerente: n practica cotidian nu se recunosc anumitor fapte violente, care implic un act de suferin fizic, caracterul de infraciuni cum ar fi circumciziile sau perforarea lobului urechii fetielor pentru a purta podoabe. Aceste fapte cu toate c ndeplinesc condiiile de la art. 180 C. pen, nu atrag rspunderea penal fiind procedee general 19

acceptate. n acelai plan putem ncadra i actele de violen uoar ale prinilor asupra copiilor lor minori n scop de reeducare. o alt cutum o reprezint i comportamentul glgios al suporterilor i adunarea acestora n pieele publice dup o demonstraie sportiv. Cu toate c fapta se ncadreaz perfect n dispoziiile legii penale, aceste acte nu atrag rspunderea penal, organizarea lor fiind deja o cutum bine consolidat. cutuma poate ajunge s joace un rol important i n interpretarea legii penale cnd aceasta face referire la normele unei ramuri de drept n care cutuma este izvor de drept aa cum se ntmpl n cazul dreptului civil sau comercial.

II. Idei fundamentale: 1. Normele juridico-penale au aprut i s-au dezvoltat odat cu statul. 2. Legislaia penal romn a cunoscut pn n prezent trei Coduri penale: C.Pen. de la 1865, C.Pen. de la 1937 i C.Pen. de la 1969. 3. Principalii fondatori ai colii de drept penal din Romnia sunt Ion Tanoviceanu i Vintil Dongoroz. 4. Dreptul penal, ca ramur de drept, este guvernat de o serie de principii, care reflect modul n care legea penal se elaboreaz, se aplic i se modific n raport cu cerinele socio-politice. 5. Dreptul penal i gsete sursa ntr-o serie de izvoare interne i externe, principale i secundare. III. Vocabular specific: - cutuma (obiceiul) respectarea uniform i constant a unor reguli nescrise, ntr-un anumit spaiu sau grup social, avnd convingerea c au un caracter obligatoriu. echitate (lat. aequitas) dreptate, justiie. n domeniul dreptului acioneaz un principiu principiul echitii i justiiei. Acesta const n realizarea dreptului prin luarea n considerare a tuturor intereselor sociale, astfel nct s se satisfac ct mai multe dintre ele n vederea asigureii armoniei sociale. Echitatea este o categorie moral ce presupune o conduit ce concord cu voina social, acceptat de societate. Ideal este ca dreptul s reueasc armonizarea tuturor intereselor sociale jus est ars boni et aequi dreptul este arta bienelui i a echitii, - izvor de drept sursa normelor juridice. - jurispruden practic judiciar (sau dreptul pretorian), tiina dreptului (lat. jurisprudentia). - jurispruden penal totalitatea hotrrilor judectoreti n materie penal (practic judiciar). - principiu element fundamental, idee de baz pe care se ntemeiaz o teorie, - rzbunare reacia unei persoane, sub imperiul unui sentimet de ur, mpotriva unei alte persoane. - sistem inchizitorial sistem procesual utilizat de Inchiziie n Evul Mediu. Inchiziia a fost o instituie a bisericii catolice menit s judece persoanele vinovate de erezie sau orice alt manifestarea contra religiei catolice. n acest sistem se foloseau metode inumane de investigaie. - a tortura a schingiui, a chinui pe cineva n diferite scopuri; este n acelai timp o infraciune distinct incriminat n Codul Penal n art. 267 - umanism atitudine umanitar sau uman. - vindicta rzbunare. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - art. 2 i 11 C. pen., art. 1 coroborat cu art 52 C.pen. - art. 16 Constituie coroborat cu art. 247 C. pen. - art 22 din Constituie, - art. 17 alin. 2, art. 72 C.pen. - art. 109, 38 lit.a), art. 129, 60 alin.2 C.pen. 20

V. Aplicaii teoretice i practice: Subiecte teoretice 1. Precizai apariia i evoluia dreptului penal pe diferite perioade istorice; 2. Analizai n comparaie cele trei Coduri Penale romneti; 3. Noiunea de principiu n dreptul penal: enumerare i specific; 4. Principiul legalitii; 5. Principiul egalitii n faa legii penale; 6. Principiul umanismului; 7. Principiul prevenirii faptelor prevzute de legea penal; 8. Principiul infraciunii ca unic temei al rspunderii penale; 9. Principiul personalitii rspunderii penale; 10. Principiul individualizrii sanciunilor de drept penal; 11. Principiul incriminrii faptelor care prezint un anumit grad de pericol social; 12. Principiul instituirii unui regim special de sancionare pentru infractorii minori. 13. Noiunea de izvor de drept penal; 14. Specificul izvoarelor de drept penal; 15. Izvoarele dreptului penal: enumerare i analiz; VI. Grile 1. Prima form de realizare a justiiei penale a mbrcat forma: a) compoziiunii, b) rzbunrii, c) talionului. 2.Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte desemneaz: a) regula rzbunrii, b) regula talionului, c) nu a existat niciodat o astfel de regul n gndirea penal. 3. Care a fost considerat cel mai sever Cod penal al Romniei: a) C. pen. Cuza, b) C. pen. Carol al II-lea, c) C. pen. De la 1969, d) nici un cod penal nu a avut o astfel de calificare. 4. Prima lege cu dispoziii penale n dreptul penal romn a fost: a) Legiuirea Caragea, b) Pravilniceasca Condic, c) Legea rii. 5. Care a fost primul Cod penal care a consacrat principiul legalitii incriminrii i al sanciuniilor: a) C.pen. Cuza, b) C. pen. Carol al II- lea, c) C.pen. actual. 6. Cnd se introduc pentru prima dat msurile de siguran, msurile educative, pedepsele complementare i accesorii: a) n C.pen. Cuza, b) n C. pen. Carol al II- lea, c) n C.pen. actual. 21

7. Care personaliti sunt considerate ca fiind ntemeietorii dreptului penal romn: a) Vespasian Pella i Vintil Dongoroz, b) Vintil Dongoroz i George Antoniu, c) Ion Tanoviceanu i Nicolae Buzea. d) Traian Pop i Nicolae Buzea. 8. Aplicarea legii prin analogie: a) nu a existat niciodat n legislaia penal romn, b) a existat n perioada Codului penal Carol al II- lea, c) constituie o nclcare a principiului legalitii incriminrii, d) a existat n perioada Codului penal Cuza, e) este sinonim cu interpretarea legii prin analogie. 9. Noiunea de principiu de drept desemneaz: a) o regul de conduit, b) totalitatea ideilor, concepiilor i regulilor care cluzesc i strbat ntregul drept penal i activitatea de lupt mpotriva infraciunilor, c) o regul cu caracter i aplicabilitate general n cadrul ramurii de drept penal. 10. Principiul umanismului semnific faptul c: a) legea penal se adreseaz numai oamenilor, b) aplicarea legii i a sanciunilor de drept penal nu trebuie s njoseasc persoana omului, c) pedeapsa cu moartea este strict interzis, d) cel condamnat trebuie s sufere de pe urma executrii sanciunilor aplicate. 11. Justificarea sancionrii diferite a infractorilor minori are la baz: a) vrsta mic a acestora, b) lipsei totale de discernnnt, c) lipsei de maturite i a experienei de via. 12. Nullum crimen sine lege: a) semnific principiul umanismului, b) semnific principiul legalitii incriminrii, c) este prevzut expres n Codul penal, d) nu este prevzut expres n Codul penal. 13. Nullum crimen sine lege stricta: a) semnific aspectul scris al legii penale, b) const n neaplicarea legii penale prin analogie, c) desemneaz ca fapta interzis s fie clar explicat. 14. Prevenia este: a) general i special, b) specific numai dreptului penal, c) un principiu de baz n dreptul penal. 15. Individualizarea sanciunilor de drept penal este: a) numai legal i judiciar, b) legal i judiciar, c) specific dreptului penal, 22

d) judiciar i administrativ. 16. Izvoarele dreptului penal pot fi: a) scrise, b) pot fi i nescrise, c) interne i externe, d) directe i indirecte. Rspunsuri grile*: 1-b ; 2- b; 3- b; 4-c; 5- a; 6-b; 7-nici un rspuns corect; 8-b,c; 9- b,c; 10-b,c, 11c, 12-b,c; 13-b; 14-a,c; 15-b,d; 16-a,c,d; VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Caracterizai dreptul penal n Evul Mediu. 2. Cte Coduri penale au existat n legislaia penal romn? 3. Care sunt principiile ce guverneaz dreptul penal? 4. Ce se nelege prin analogie? 5. n ce const principiul subsidiaritii dreptului penal? 6. Enumerai izvoarele dreptului penal. 7. Cum influeceaz cutuma reglementrile juridico-penale? 8. Ce se nelege prin jurispruden? 9. Analiza art. 22 din Constituia Romniei. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Importana operei lui Cesare Beccaria n evoluia i dezvoltarea dreptului penal. 2. Personalitatea lui Ion Tanoviceanu i Vintil Dongoroz. 3. Aspecte critice ale principiilor ce guverneaz ramura dreptului penal romn. 4. Tratatele i conveniile internaionale ca izvoare de drept penal. B. Tem de cerc tiinific: 1. Ponderea cutumei privind legiferarea n domeniul dreptului penal. C. Tem de licen: 1. Instituia analogiei n dreptul penal romn.

23

NOTE:

24

SEMINARUL NR. 3 Raporturile juridice de drept penal, legea penal, normele penale i interpretarea legii penale I. Plan de seminar: IA. Raporturile juridice de drept penal romn - definiie i feluri - raportul juridic penal de conformare (definiie, natere, structur) - raportul juridic penal de conflict (definiie, natere, structur) IB. Legea penal - definiie - categorii de legi penale IC. Normele penale - definiie i caracterizare - funciile normei penale - structura normei penale - categorii de norme penale ID. Interpretarea legii penale - definiie i necesitate - formele interpretrii - metode de interpretare - rezultatul i limitele interpretrii IA. Raportul juridic de drept penal romn a. Definiie: Acesta reprezint legtura juridic dintre stat i toi ceilali membrii ai societii, raport n care statul, prin organele sale specializate, are dreptul de a impune respectarea valorilor sociale, ocrotite de lege i trage la rspundere penal pe cei care au svrit infraciuni, iar membrii societii au obligaia de a se conforma legii i a suporta sanciunile penale. b. Feluri: de conformare sau cooperare de conflict sau de contradicie Raportul juridic penal de conformare A. Definiie: Reprezint acea specie a raportului juridic de drept penal care ia natere n momentul intrrii n vigoare a legii penale impunnd conformarea cu normele juridice impuse i const n dreptul statului de a pretinde respectarea tuturor valorilor sociale ocrotite de lege i obligaia 25

destinatarilor legii de a respecta conduita impus. B. Naterea, modificarea i stingerea raportului juridic de conformare: B1. Naterea: acesta apare n momentul intrrii n vigoare a legii penale. B2. Modificarea: aceasta intervine ori de cte ori n structura legii penale apare o schimbare (o abrogare parial sau un nou text este introdus). B3. Stingerea: are loc n momentul n care legea penal iese din vigoare. C. Structur: 1. Subiectele raportului juridic penal de conformare sunt: statul - ca titular al tuturor valorilor sociale i singurul n msur s impun o anumit conduit destinatarilor legii penale ca subiect bine determinat. persoanele fizice i/sau juridice destinatarii legii penale - ca subieci nedeterminai. 2. Coninutul raportului juridic penal de conformare este format din: dreptul statului de a pretinde o anumit conduit prin intermediul normelor de incriminare obligaia destinatarilor legii penale de a respecta acea conduit. 3. Obiectul raportului juridic penal de conformare: este reprezentat de conduita ce urmeaz s o adopte subiectele raportului n funcie de drepturile i obligaiile lor, prin conformarea cu obligaia impus. Raportul juridic penal de conflict A. Definiie: Reprezint acea specie a raportului juridic de drept penal care ia natere n momentul svririi unei infraciuni i const n dreptul statului de a aplica sanciunea stabilit n cuprinsul normei nclcate i obligaia infratorului de a rspunde pentru fapta sa i de a suporta prin executare sanciunea stabilit de instan. B. Naterea, modificarea i stingerea raportlui juridic de conflict: B1. Naterea: raportul juridic penal de conflict ia natere ca urmare a svririi de ctre destinatarul normei a faptei interzise ca infraciune. Aadar, singurul fapt juridic ce d natere raportului juridic penal de conflict este svrirea infraciunii. B2. Modificarea: aceasta poate interveni cnd se constat existena unei cauze care nltur caracterul penal al faptei sau cauze care nltur executarea pedepsei sau de modificare a executrii. B3. Stingerea: se realizeaz n urmtoarele situaii: cnd s-a finalizat executarea pedepsei pentru infraciunea svrit, cnd a intervenit o cauz care nltur rspunderea penal (amnistia, lipsa plngerii prealabile, retragerea acesteia, mpcarea prilor), cnd a intervenit o cauz care nltur executarea pedepsei (graierea total, prescripia executtii pedepsei, decesul fptuitorului), cnd este incident o cauz de impunitate (desistarea, mpiedicarea producerii rezultatului, denunarea faptei de ctre mituitor) cnd a intervenit o lege dezincriminatoare. C. Structura: 1. Subiectele raportului juridic penal de conflict sunt: statul (ca reprezentant al societii); infractorul (persoana fizic/juridic determinat care a svrit infraciunea). 2. Coninutul raportului juridic penal de conflict este format din: dreptul statului de a trage la rspundere penal pe infractor i de a impune executarea sanciunii: obligaia celui ce a nclcat legea de a rspunde pentru fapta sa. 3. Obiectul raportului juridic penal de conflict: 26

l reprezint sanciunea ce se aplic de ctre organele specializate; astfel nct, obiectul este reprezentant de realizarea prin constrngere a ordinii de drept penal. !!! Se impune, a se observa poziia dominant, pe care o ocup statul n structura celor dou categorii de raporturi i subordonarea ntre subiectele acestuia. IB. Legea penal a. Definiie: prin lege penal se nelege actul normativ emis de Parlament dup o procedur special i care conine norme de drept penal (art. 73 al. 3 lit.h) Constituie). SAU prin lege penal se nelege orice dispoziie cu caracter penal cuprins n legi sau decrete (art. 141 din Codul penal). b. Categorii de legi penale: 1- n funcie de rolul pe care l au n reglementarea relaiilor de aprare social: legi penale generale au o aplicare general cuprinznd principii fundamentale i adoptate ca legi obinuite (Codul penal); legi penale speciale cunosc o aplicare mai restrns asupra unui anumit domeniu (Legea nr. 302/2004 privind extrdarea); Importana acestei clasificri reiese n caz de concurs ntre cele dou categorii de legi, aplicndu-se legea special conform adagiului specialia generalibus derogant. 2- dup durata n timp: permanente (cu durat nedeterminat Codul penal); temporare (cu durat determinat legile excepionale); Importana acestei clasificri reiese din faptul c legea penal temporar se poate aplica i dup ieirea sa din vigoare, dar numai faptelor comise ct ea se afla n vigoare (va ultraactiva) 3- dup natura necesitii care a impus adoptarea lor: ordinare (care sunt adoptate n condiii obinuite Codul penal); extraordinare (determinate de necesitatea aprrii unor valori sociale n situaii excepionale rzboi, calamiti). Acestea sunt, de regul, temporare. Importana acestei clasificri reiese din faptul c legile excepionale derog de la cele ordinare. IC. Normele penale a. Definiie: Normele juridice penale reprezint o specie de norme juridice care se caracterizeaz prin coninutul i structura lor specific, prescriind reguli de drept penal, precum i sanciunile aplicabile n cazul nclcrii acestora; sau o norm de drept care reglementeaz un raport juridic penal. b. Caracterizare: normele penale ocrotesc valorile sociale mpotriva celor mai periculoase fapte ilicite, norma penal nu trebuie identificat cu articolele sub forma crora este redactat legea penal, deoarece pot fi articole sau alineate care cuprind mai multe norme penale, pentru adoptarea unei norme de drept penal trebuie s preexiste valori sociale care genereaz relaii sociale. c. Funciile normei penale: reglementeaz relaiile de aprare social mpotriva infraciunilor, prevede toate faptele care sunt periculoase pentru valorile sociale, impune o anumit conduit raportat la sistemul de valori, disciplinnd astfel reaciile i atitudinile oamenilor. 27

d. Structura normei penale: n doctrin exist opinii diferite cu privire la structura normei penale, astfel: unii autori susin c aceasta ar avea o structur trihotomic format din ipotez, dispoziie i sanciune; ali autori susin c aceasta ar avea o structur dihotomic format numai din dispoziie i sanciune. Aceast opinie ni se pare corect, ntruct n foarte puine cazuri norma penal are o ipotez. e. Categorii de norme penale: 1. dup sfera de inciden: generale care prevd condiiile n care se nasc, se modific i se sting raporturile juridice penale; speciale (sau norme de incriminare) care prevd condiiile n care o anumit fapt constituie infraciune i sanciunea ce se aplic. !!! De reinut c cele dou categorii de norme se completeaz reciporc, una neexistnd n lipsa celeilalte. De ex. art. 23 din C. pen. se coroboreaz cu o norm din partea special, respectiv va exista participaie la o infraciune. 2. dup felul normei de conduit: prohibitive - care constau n abinerea de a svri o fapt (infraciuni comisive) art. 174, 208 s nu ucizi, s nu furi; onerative care conin o anumit conduit ce trebuie urmat (infraciuni omisive) art. 262, 263, 265 C. pen. 3. dup gradul de determinare a sanctiunii: cu sanciuni absolut nedeterminate: prin care nu se determin nici natura nici cuantumul sanciunii aplicabile. n dreptul nostru penal nu exist astfel de norme deoarece contravin principiului legalitii sancionrii; cu sanciuni absolut determinate: s-a stabilit n doctrin c datorit rigiditii lor contravin principilui individualizrii pedepsei, fiind evitate. n dreptul nostru penal exist o singur norm cu pedepas absolut determinat i anume Decretul-Lege nr. 6/1990, care pentru anumite infraciuni a nlocuit pedeapsa cu moartea cu deteniunea pe via; cu sanciuni relativ determinate: acestea determin natura pedepsei i cele dou limite ale acesteia (una minim i alta maxim). Este cazul pedepsei nchisorii; cu pedepse alternative: care cuprind pedepse principale de natur diferite (deteniunea pe via alternativ cu nchisoarea art. 176 C. pen, nchisoarea alternative cu amenda art. 180 C. pen.); cu sanciuni cumulative: n care se prevede o pedeaps principal i una complementar (nchisoarea i interzicerea unor drepturi art. 174 C. pen.). 4. dup structur: unitare (sau complete) care cuprind n structura lor dispoziia i sanciunea art. 174 C. pen.; divizate (sau incomplete) crora le lipsete un element din cele dou. Acestea se mpart n: norme de incriminare cadru (norme n alb) care cuprind dispoziia i sanciunea ns, prevederea faptelor interzise se face ulterior prin alte acte normative art. 281 C. pen.; 28

norme de trimitere i de referire . Cele de trimitere se completeaz mprumutnd elemente de la alte norme; astfel norma de trimitere rmne independent fa de norma complinitoare (ex. art. 212 alin. 2 C. pen. face trimitre la art. 182). Cele de referire se completeaz ca i primele, ns ele devin dependente de norma complinitoare (ex. art. 255 alin. 1 C. pen. face referire la art. 254 C. Pen.). !!! A nu se confunda norma n alb cu norma de referire. Astfel, ambele rmn legate de norma cu care se completeaz, dar: norma de referie se completeaz ntotdeauna cu elemente preluate din una sau mai multe norme determinate de ctre legiuitor, n vreme ce norma n alb se va completa cu prevederi dintr-un numr nedeterminat de norme. norma de referire se completeaz doar cu prevederile unei norme care exist n vigoare n momentul adoptrii ei, pe cnd norma n alb poate fi completat i de norme care vor fi adoptate ulterior intrri ei n vigoare. 5. dup funcia ndeplinit: incriminatoare interzic svrirea anumitor fapte sub ameninarea aplicrii unor sanciuni; integratoare faciliteaz aplicarea normelor incriminatoare; pot fi: norme interpretative (care explic nelesul unor norme) norme tranzitorii (care rezolv cazurile de succesiune a legilor) ID. Interpretarea legii penale a. Definiie: Interpretarea legii penale reprezint o operaiune logico-raional de lmurire a coninutului unui legi penale, pentru aflarea i explicarea nelesului real al legii, potrivit voinei legiuitorului care a adoptat legea respectiv. b. Necesitatea: Aceasta este impus de: neclaritatea unor texte de lege; existena unor termeni tehnici care au nevoie de explicai; particularizarea unor situaii abstracte. c. Formele interpretrii: dup organul sau persoana care face interpretarea: oficial efectuat de organe oficiale: autentic (fcut de organul care a emis legea) - contextual (fcut de legiuitor n momentul adoptrii legii) - posterioar (fcut ulterior printr-un act separat) cauzal (fcut organul judiciar) neoficial sau doctrinar efectuat de ctre oamenii de tiin n tratate i monografii. d. Metodele de interpretare: interpretarea literal sau gramatical - const n aflarea adevrului cu ajutorul etimologiei cuvintelor i cu ajutorul regulilor gramaticale, singularul presupune pluralul i invers, masculinul presupune i femininul i invers; interpretarea raional sau logic const n utilizarea procedeelor logice i raionale; argumentele de interpretare logic sunt: a fortiori (a minori ad majus, a majori ad minus, qui potest plus, potest minus) ; per a contrario (qui dicit de uno, negat de altero); reductio ad absurdum; 29

a pari (ubi eadem ratio, ubi idem jus) interpretarea istoric - presupune analiza istoricului legii interpretate d.p.d.v. social, economic, politic i juridic existente n momentul adoptrii ei; interpretarea sistematic const n studierea normei ce se interpreteaz n corelaie cu alte norme ce sunt cuprinse n aceeai lege sau cu alte legi ce fac parte din sistemul de drept; interpretarea prin analogie const n cutarea nelesului unei norme cu ajutorul alteia care prevede un caz asemntor. Atenie !!! a nu se confunda cu aplicarea legii prin analogie care este interzis. interpretarea teleologic const n aflarea nelesului unei norme pornind de la finalitatea acesteia. Scopul urmrit de legiuitor este uneori precizat chiar n cuprinsul normei (ex. art. 208 C. pen.). Interpretarea teleologic poate conduce i la o interpretare evolutiv a legii, prin actualizarea continu a cuprinsului normei, astfel s cuprind i modaliti concrete de comitre care nu puteau fi avute n vedere de legiuitor n momentul incriminrii faptei (art. 195 C. pen. violarea secretului corespondenei, care include acum i convorbirile pe internet). !!! Se poate astfel observa c principiul conform cruia legea este de strict interpretare i aplicare are un caracter relativ, prin aceast interpretare evolutiv. Totui, prin interpretarea extensiv a legii trebuie respectate limitele analogiei. e. Rezultatul interpretrii: Acesta const n concluzia la care se ajunge n urma interpretrii, sau nelesul legii penale la care a ajuns interpretul. Astfel, exist: interpretarea extensiv atunci cnd textul de lege spune mai puin dect voina legiuitorului i trebuie extins (lex dixit minus quam voluit); interpretarea restrictiv atunci cnd textul de lege spune mai mult dect voina legiuitorului i trebuie restrns (lex dixit plus quam voluit); interpretarea declarativ atunci cnd ntre voina legiuitorului i ceea ce a dorit s spun prin lege exist o concordan perfect (lex dixit quam voluit). *Se poate observa c interpretarea extensiv i restrictiv sunt efectul unor neconcordane ntre voina legiuitorului i ceea ce a exprimat legea. f. Limitele interpretrii: Legea penal este de strict interpretare i de aceea nu trebuie s se creeze norme noi prin interpretare, ci s se explice cele deja existente. II. Idei fundamentale: 1. Dreptul penal, ca orice ramur de drept autonom, are raporturi juridice cu specific propriu, stabilite ntre stat i destinatarii legii penale. 2. n cadrul raporturilor juridice de drept penal, indiferent c sunt de conformare sau de conflict, statului are o poziie dominant. 3. Legislaia penal este format din legi i norme care nu trebuie confundate. 4. Exist opinii diferite n doctrin cu privire la structura normei penale (dihotomic sau trihotomic). 5. Pentru o just aplicare a legii penale aceasta trebuie interpretat, descoperindu-se cu exactitate voina legiuitorului. 6. Nu trebuie confundat interpretarea legii prin analogie cu aplicarea legii prin analogie. III. Vocabular specific: - ad absurdo expresie latin care nseamn prin absurd i se refer la raionamente ce cuprind premise acceptate ca fiind absurde folosit n expresia reductio ad absurdum reducere la absurd, - a contrario expresie latin care nseamn prin opoziie - adagiu maxim, aforism; n drept adagiile latine sunt des utilizate n argumentare, unele fiind 30

adevrate principii de drept care au strbtut mileniile (lat. adagium), a fortiori expresie latin care nseamn de la cel tare spre cel slab. Acesta este un raionament de interpretare logic, utilizat n cazul n care se demonstreaz fie c, dac legea permite mai mult, permite implicit i mai puin , fie c, dac legea interzice mai puin, ea interzice implicit i mai mult, analogie asemnarea sau similitudinea ntre dou sau mai multe noiuni, situaii, fenomene. n dreptul penal european este admis analogia n favoarea inculpatului in bonam partem, dar este interzis n defavoarea acestuia in malam partem (lat. analogia, fr. analogie), concluzii susinerile i opiniile prilor i ale procurorului n proces, referitoare la soluionarea acestuia; ele pot fi n favoarea unei pri, n acuzare, n circumstaniere, condamnare soluie a instanei prin care este sancionat o parte din proces, conformare modalitate a realizrii raporturilor juridice prin respectarea de bun voie a dispoziiilor normelor juridice; n cazul conformrii dreptul are eficien activ, fapte juridice penale faptele juridice care, potrivit legii, genereaz, modific sau sting raporturile juridice penale. Faptele juridice penale pot fi: constitutive, extinctive i modificatoare; imperativ calificativ ce exprim obligativitatea normelor juridice. Normele penale sunt n marea lor majoritate norme imperative. Normele imperative pot fi onerative i prohibitive (lat. Imperativus), interpret persoan care particip la proces, avnd atribuia de a traduce relatrile unei persone care va fi ascultat de organul judiciar, n cazul n care persoanele respective nu vorbesc limba romn sau nu se pot exprima prin vorbire, interpretarea legii penale operaiunea de dezvluire a voinei legiuitorului, lege penal act normativ care cuprinde norme de drept penal, raport juridic penal relaie social reglementat de o norm juridic penal,

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 141 C. pen. coroborat cu art. 73 al. 3 Constituie. - Art. 23 C. pen. coroborat cu art. 174 C. pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Raporturile juridice de drept penal romn: definiie i feluri. 2. Raportul juridic penal de conformare: definiie, natere, modificare, stingere. 3. Raportul juridic penal de conformare: subiecte, coninut i obiect. 4. Raportul juridic penal de conflict: definiie, natere, modificare, stingere. 5. Raportul juridic penal de conflict: subiecte, coninut i obiect. 6. Legea penal: definiie. 7. Categorii de legi penale. 8. Normele penale: definiie i funciile acestora. 9. Structura normei penale. 10. Categorii de norme penale. 11. Interpretarea legii penale: definiie i necesitate, 12. Formele interpretrii legii penale. 13. Metode de interpretare a legii penale. 14. Rezultatul i limitele interpretrii legii penale. VI. Grile 1. Raportul juridic penal de conformare se stinge: a) cnd legea se abrog, chiar i parial b) cnd se modific o prevedere din legea penal 31

c) cnd se ncalc legea penal, acesta transformndu-se n raport de conflict d) cnd legea penal iese din vigoare. 2. n dreptul penal sunt: a) numai raporturi juridice de conflict n baza caracterului represiv al dreptului penal b) raporturi de conformare i raporturi de conflict c) numai raporturi juridice de conformare n baza caracterului normativ al dreptului penal. 3. Raportul juridic penal se stabilete ntre: a) persoanele fizice i persoanele juridice aflate pe poziie de egalitate juridic b) persoanele fizice i/sau juridice i stat aflndu-se pe poziie de egalitate c) persoanele fizice i/sau juridice i stat ntr-o poziie de subordonare. 4. Poziia dominant n cadrul raportului juridic penal o are: a) cel care este destinatarul legii penale b) cel care ncalc legea penal c) statul ca titular al tuturor valorilor sociale d) nici un subiect nu are o poziie dominant, ele aflndu-se pe poziie de egelitate juridic. 5. n cadrul raportului juridic penal de conformare: a) statul are dreptul s trag la rspundere penal pe infractor b) destinatarii legii penale trebuie s se supun sanciunilor penale c) statul are dreptul s pretind o anumit conduit destinatarilor legii penale d) destinatarii legii penale trebuie s respecte voina legiuitorului exprimat n lege. 6. n cadrul raportului juridic penal de conflict: a) acesta ia natere ca urmare a nclcrii unei norme juridice chiar i din culp b) acesta ia natere ca urmare a nclcrii unei norme juridice numai cu intenie c) poziia dominant o are cel care a nclcat legea d) poziia dominant o area statul care trage la rspundere pe infractor. 7. Legea penal: a) poate fi elaborat chiar i de ctre Guvern b) mbrac forma legii organice c) poate fi general i special. 8. Legea special: a) nu derog de la cea general b) derog de la cea general c) numai n anumite cazuri derog de la cea general. 9. Prin conflict de legi se nelege: a) cnd o lege iese din vigoare fiind nlocuit cu una nou b) cnd sunt n vigoare dou sau mai multe legi care reglementeaz aceleai relaii sociale c) cnd este n vigoare o lege special i/sau una excepional i una general. 10. Dup durata n timp legile penale se mpart n: a) legi ordinare i temporare b) legi permamente i extraordinare c) legi permanente i temporare. 11. Dup rolul pe care l au legile penale se mpart n: 32

a) legi generale i ordinare b) legi speciale i permanente c) legi generale i speciale. 12. Normele penale: a) au o structur trihotomoc b) au o structur dihomomic c) n doctrina penal prerile sunt mprite, dar majoritatea mbrieaz teza structurii dihotomice, datorit lipsei dispoziiei d) n doctrina penal prerile sunt mprite, dar majoritatea mbrieaz teza structurii dihotomice, datorit lipsei ipotezei. 13. Normele speciale: a) se regsesc n legi speciale i prevd condiiile n care o fapt constituie infraciune b) se regsesc n codul penal-partea special c) se regsesc n codul penal-partea general. 14. Normele onerative: a) sunt specifice infraciunilor omisive b) sunt specifice infraciunilor comisive c) se regsesc frecvent i n partea pecial a Codului penal. 15. Normele prohibitive: a) impun abinerea de la o anumit conduit, fiind specifice infraciunilor omisive b) impun abinerea de la o anumit conduit, fiind specifice infraciunilor comisive c) impun reinerea destinatarilor legii de la o anumit conduit fiind specifice infraciunilor comisive. 16. Norma de la art. 174 C.pen. infraciunea de omor are sub aspectul sanciunilor: a) un caracter relativ determinat b) prevede sanciuni cumulative c) un caracter relativ determinat prevznd i pedepse complementare. 17. n legea noastr penal: a) nu exist norme cu sanciuni absolut nedeterminate, deoarece ncalc principiul umanismului i al individualizrii sanciunilor penale b) nu exist norme cu sanciuni absolut nedeterminate, deoarece ncalc principiul legalitii sanciunilor penale c) predomin norme cu caracter relativ determinat sub aspectul sanciunilor d) exist norme cu sanciuni absolut nedeterminate, lsnd la latitudinea instanei natura i cuantumul sanciuni aplicabile. 18. Normele de trimitere: a) rmn independente fa de norma cu care se completeaz b) devin dependente fa de norma cu care se completeaz c) sunt identice sub aspectul finalitii cu normele de referire. 19. Normele de referire: a) nu exist n dreptul penal romn, fiind specifice altor ramuri de drept b) rmn independente fa de norma cu care se completeaz 33

c) devin dependente fa de norma cu care se completeaz. 20. Interpretarea legii penale: a) nu este obligatorie n toate cazurile b) este obligatorie n toate cazurie pentru o just aplicare a sa c) se realizeaz numai de ctre organul judiciar. 21.Interpretarea legii penale: a) se poate face de legiuitor numai dup elaborarea legii b) se poate face de organul judiciar c) este oficial i neoficial. 22. Sunt cunoscute ca metode de interpretare: a) interpretarea literal sau istoric b) interpretarea sistematic sau logic c) interpretarea literal i istoric d) interpretarea raional sau logic. 23. Interpretarea poate avea drept rezultat: a) restrngerea textului de lege, conform adagiului lex dixit minus quam voluit b) extinderea textului de lege, conform adagiului lex dixit plus quam voluit c) o concordan perfect ntre voina legiuitorului i textul legii conform adagiului lex dixit quam voluit. 24. Interpretarea prin analogie: a) este strict interzis deoarece ncalc principiul legalitii b) d natere la noi incriminri c) const n cutarea nelesului unei norme cu ajutorul alteia care prevede un caz asemntor d) este identic cu interpretarea extensiv a legii e) nu este interzis deoarece nu ncalc principiul legalitii. 25. Reprezint forme ale interpretrii legii penale: a) interpretarea istoric b) interpretarea oficial c) interpretarea raional d) interpretarea cauzal. Rspunsuri grile*: 1-d ; 2-b ; 3-c; 4-c; 5-c,d; 6-a,d; 7-b,c; 8-b; 9-b,c; 10-c; 11-c; 12-d; 13-a,b; 14a,c; 15-b; 16-a,b,c; 17-b,c; 18-a; 19-c; 20-b; 21-b,c; 22-c,d; 23-c; 24-c,e; 25-b,d. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Definii noiunea de raport juridic penal. 2. Care sunt subiecii raportului juridic penal de conformare? 3. Ce cuprinde coniunutul raportului juridic de conflict? 4. Categorii de legi penale. 5. Care sunt funciile normei juridice penale? 6. Categorii de norme penale. 7. Rezultatele interpretrii legii penale. 8. Analizai cuvntul conformare din punct de vedere juridico-penal. 9. Analizai expresia ad absurdum. 34

VII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Raportul juridic de drept penal n raport cu alte categorii de raporturi juridice. 2. Motivarea principiului specialia generalibus derogant n dreptul penal romn. B. Tem de cerc tiinific: 1. Corelaia dintre interpretarea legii prin analogie i aplicarea legii prin analogie. Este interpretarea legii prin analogie identic cu interpretarea extensiv a legii penale? n ce msur contravin acestea principilui legalitii? C. Tem de licen: 1. Justificarea interpretrii legii penale romne.

NOTE:

35

SEMINARUL NR. 4 Aplicarea legii penale n spaiu I. Plan de seminar: IA. Aplicarea legii penale n raport cu faptele svrite pe teritoriul Romaniei - principiul teritorialitii - noiunea de teritoriu - excepii de la principiul teritorialitii IB. Aplicarea legii penale n raport cu faptele svrite n afara teritoriului Romniei - principiul personalitii legii penale - principiul realitii legii penale - principiul universalitii legii penale. *Spaiul este coordonata n funcie de care se stabilete ntinderea teritoriului pe care i exercit suveranitatea statele lumii, sau mai nou federaiile destate sau uniunile de state. IA. Aplicarea legii penale n raport cu faptele svrite pe teritoriul Romniei a. Principiul teritorialitii sau teritorialitatea legii penale romne (art. 3 C.pen.): Legea penal se aplic infraciunilor svrite pe teritoriul Romniei. aplicarea acestui principiu este exclusiv i necondiionat; el decurge din suveranitatea i independena rii; legea penal romn se aplic tuturor cetenilor i pe tot teritoriul rii, indiferent de cetenie. b. Noiunea de teritoriu (art. 142, 143 C.pen.): Prin teritoriu se nelege ntinderea de pmnt i ape cuprinse ntre frontiere, cu subsolul i spaiul aerian, precum i marea teritorial cu solul, subsolul i spaiul aerian ale acesteia. Astfel, teritoriul are urmtoarele componente: suprafaa terestr cuprins ntre graniele rii; apele interioare: apele curgtoare sau stttoare; apele maritime interioare; marea teritorial avnd limea de 12 mile marine n larg de la liniile de baz. Nu fac parte 36

din teritoriul Romniei zona contigu i zona economic exclusiv; subsolul suprafeei terestre i acvatice; spaiul aerian naional pn la limita spaiului cosmic (90-110 km). Regulile de drept intern referitoare la spaiul aerian i aeronave nu sunt aplicabile n cazul spaiului extraatmosferic i a navelor spaiale, deoarece spaiul extraatmosferic nu este supus jurisdiciei nici unui stat. Astfel, orice infraciune comis la bordul navelor spaiale cad sub incidena rii creia i aparine; navele i aeronavele sub pavilion romnesc (conform art. 143 C.pen.) principiul ubicuitii; insulele artificiale din zona economic exclusiv a Romniei. * Dup cum se poate observa teritoriul are patru componente: solul subsolul apele spaiul aerian fiecare dintre acestea cu limitele sale. c. Excepii de la principiul teritorialitii: Aceste excepii poart numele de imuniti/inviolabiliti i pot fi clasificate n: imunitile de drept intern i drept internaional imunitate absolut i relativ imunitate funcional i extrafuncional. Excepiile de la principiul teritorialitii sunt: imunitatea de jurisdicie (imunitate de drept internaional perpetu - art. 8 C.pen.), de care beneficiaz numai membrii corpului diplomatic (ambasadorii, consilierii ataaii de ambasad, efii statelor strine, efii guvernelor strine sau alte persoane oficiale care sunt n trecere prin ara noastr), precum i membrii familiei lor. Imunitatea nceteaz odat cu ncetarea funciei i prsirea teritoriului statului n care i-a desfurat misiunea. n caz de comitere a unei infraciuni, imunitatea poate fi ridicat de statul de origine i acesta poate fi judecat conform procedurii comune, sau declarat persona non grata i expulzat n ara de origine. Aceast regul tradiional nu-i va gsi aplicare dac persoanele menionate mai sus comit fapte grave precum: genocid, tortur, crime mpotriva umanitii; infraciuni svrite n sediile misiunilor diplomatice; infraciuni svrite de personalul armatelor strine, aflate n trecere sau care staioneaz pe teritoriul Romniei; infraciuni svrite la bordul navelor sau aeronavelor strine aflate n marea teritorial sau spaiul naional aerian (nave/aeronave guvernamentale i comerciale); totui, exist situaii cnd n aceste cazuri se aplic legea penal romn: cnd infraciunea a fost svrit de un cetean romn sau apatrid cu domiciliul n Romnia; cnd s-au svrit infraciuni contra siguranei statului sau mpotriva unui cetean romn; cnd infraciunea a tulburat ordinea public n Romnia; cnd s-au svrit infraciuni privind traficul de droguri; cnd se cer expres de ctre cpitanul navei. Aceste reguli nu se aplic dac navele trec prin apele maritime interioare sau acosteaz ntr-un port romnesc, n acest caz aplicndu-se principiul teritorialitii. imunitatea prezidenial, parlamentar i guvernamental: imunitatea preedintelui este perpetu, ea producndu-i efectele i dup ncetarea mandatului prezidenial. Preedintele nu 37

poate fi pus sub acuzare n timpul exercitrii mandatului, dect cu o singur excepie n cazul infraciunii de nalt trdare (art. 96 alin. 1 din Constituie). De menionat c n legislaia penal romn nu exist o infraciune cu aceast denumire, ci aceea de trdare (art. 155 C. pen.). Astfel, se apreciaz c aceast sintagm se refer de fapt la o categorie de infraciuni prin care eful statului i ncalc n mod flagrant obligaia de fidelitate fa de ar i prin care prejudiciaz grav interesele statului romn. Regimul imunitii prezideniale este incident i n cazul n care preedintele Senatului sau al Camerei Deputailor asigur interimatul funciei prezideniale. Conform art. 72 din Constituie, parlamentarii i senatorii nu rspund juridic pentru voturile sau pentru opiniile exprimate n exercitarea mandatului. Aceste categorii de persoane beneficiaz de o imunitate procedural, potrivit creia acetia nu pot fi reinui, percheziionai sau arestai fr ncuviinarea Camerei din care fac parte, dup ascultarea lor. Excepia o reprezint infraciunea flagrant. imunitatea Avocatului poporului: conform legii 35/1997, Avocatul poporului i adjuncii si nu rspund juridic pentru opiniile exprimate sau pentru acte pe care le ndeplinesc, cu respectarea legii, n exercitarea atribuiilor prevzute de lege. Aceste categorii de persoane beneficiaz de o imunitate procedural reglementat n legea 35/1997, potrivit creia acetia nu pot fi reinui, percheziionai, arestai sau trimii n judecat penal fr ncuviinarea Senatului. Excepia o reprezint infraciunea flagrant. imunitatea familial: aceasta constituie n realitate o cauz de nepedepsire. Ea are un caracter special i limitat, fiind incident doar n cazul anumitor infraciuni (ex. tinuirea comis de so sau de rud apropiat art. 221 alin. 2 C.pen, favorizarea svrit de so sau de rud apropiat art. 264 alin. 3 C.pen.). Totui, la infraciunile de o mai mare gravitate (cele contra siguranei statului), tinuirea i favorizarea comise de so sau de rude apropiate se pedepsesc (art. 173 alin. 5 C.pen.). IB. Aplicarea legii penale n raport cu infraciunile svrite n afara teritoriului Aceasta se face n raport cu urmtoarele principii: a) Principiul personalitii sau personalitatea legii penale (art. 4 C.pen.) Legea penal se aplic infraciunilor svrite n afara teritoriului rii dac fptuitorul este cetean romn, sau dac neavnd nici o cetenie, are domiciliul n ar. Condiii de aplicare: infraciunea s se fi svrit n ntregime n strintate; infractorul s fie cetean romn sau apatrid cu domiciliul n Romnia . Aceast calitate trebuie s existe n momentul comiterii faptei. Dac fptuitorul are dubl cetenie, vor fi incidente ambele legislaii. nu este necesar prezena infractorului n ar. Unii autori propun o modificare a acestui text de lege n sensul introducerii obligativitii dublei incriminrii pentru o just aplicare a acestui principiu. Astfel, dac un cetean romn comite n strintate o fapt care nu este infraciune conform legii acelui stat, este ilogic ca ntrors n Romnia s fie tras la rspundere penal. Dac fapta nu aduce n nici un fel atingere ordinii de drept din acel stat, nu s-ar justifica aducerea ei sub incidena legii noastre. Fundamentul existenei i aplicrii acestui principiu reiese din natura relaiilor care exist ntre cetenii romni i/sau apatrizii cu domiciliul n Romnia i statul romn; dac acetia beneficiaz de protecie juridic din partea statului cnd se afl peste hotare este normal ca ei s respecte ntru totul legea penal romn oriune s-ar afla. b) Principiul realitii sau realitatea legii penale art. 5 C.pen.) Legea penal se aplic infraciunilor svrite n afara teritoriului rii, contra statului romn sau contra vieii unui cetean romn, ori prin care s-a adus o vtmare grav integritii corporale sau sntii unui 38

cetean romn, cnd sunt svrite de ctre un cetean strin sau de o persoan fr cetenie care nu domiciliaz pe teritoriul rii. Condiii de aplicare: infraciunea s se fi svrit n ntregime n strintate; infraciunea s fie ndreptat mpotriva siguranei naionale, contra vieii sau prin care s-a adus o vtmare grav a integritii corporale sau sntii unui cetean romn. n acest context pot aprea urmtoarele probleme: 1. Infraciunile contra vieii, prevzute n acest articol nu se refer numai la infraciunile contra vieii din art. 174-179 din C.pen., ci la toate acele infraciuni care au avut ca urmare moartea unei persoane (ex. violul care a avut ca urmare moartea victimei, tlhria care a avut ca urmare moartea victimei). 2. Ce se ntmpl cnd victima este un apatrid cu domiciliul n Romnia ? Dei Codul penal nu include i aceast precizare, unii autori sunt de prere c i acetia ar trebui s beneficiaze de protecie din partea legii penale romne. Aceast opinie nu este ns mprtit de majoritatea autorilor, deoarece n conformitate cu prevederile constituionale apatrizii cu domiciliul n Romnia, cnd sunt n strintate i pierd protecia juridic a statului nostru. Totui, dup prerea noastr, dac legea penal i extinde efectele i asupra apatrizilor care au domiciliul n Romnia, care sunt temporar n strinatate, conform principiului personalitii, nu vedem de ce si i-ar extinde efectele i n baza principiului realitii. 3. Dac pn la finalizarea procesului, victima pierde calitatea de cetean romn, nu se mai aplic legea penal n virtutea principiului realitii; infractorul s fie cetean strin sau apatrid (neresortisant) care nu domiciliaz n Romnia. Aceast calitate trebuie s existe n momentul comiterii faptei; punerea n micare a aciunii penale n acest caz se face numai cu autorizarea procurorului general al Romniei; tratatele sau conveniile internaioanle la care Romnia este parte s nu conin prevederi referitoare la alt mod de soluionare a acestor cauze; se va aplica legea penal romn chiar dac fapta nu e prevzut ca infraciune i de legea locului unde s-a svrit, nefiind deci obligatorie dubla incriminare. c) Principiul universalitii sau universalitatea legii penale romne (art. 6 C.pen.) Legea penal se aplic i altor infraciuni dect celor prevzute n articolul 5, svrite n afara teritoriului rii de un cetean strin sau de o persoan fr cetenie care nu domiciliaz pe teritoriul rii, dac: fapta e prevzut ca infraciune i de legea penal a rii unde a fost svrit (dubla incriminare); fptuitorul se afl n ar (benevol ori dac s-a obinut extrdarea sa). Condiii de aplicare: infraciunea s se fi svrit n ntregime n strintate; fptuitorul s fie cetean strin sau apatrid care nu domiciliaz n Romnia; infraciunea s nu fie dintre acelea la care se refer art. 5 C.pen.; s existe dubla incriminare. Nu este obligatoriu ca faptele s fie incriminate identic sau s fie sancionate cu aceeai pedeaps; infractorul s se afle benevol n Romnia. Nu va fi aplicabil acest principiu dac fptuitorul a ajuns n Romnia n urma unei extrdri sau dac aeronava cu care cltorea a aterizat forat n ar; s nu existe, conform legii statului unde s-a comis infraciunea, o cauz care mpiedic punerea n micare a aciunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei, iar pedeapsa s nu fi fost executat sau considerat ca executat (graiat sau prescris); 39

tratatele sau conveniile internaioanel la care Romnia este parte s nu conin prevederi referitoare la alt mod de soluionare a acestor cauze; !!! Aceste condiii trebuie ndeplinite cumulativ, lipsa uneia dintre ele ducnd la imposibilitatea de aplicare a legii penale conform acestui principiu. !!! Conform art. 7 C. pen. principiul realitii i universalitii i gsesc aplicarea numai dac nu se dispune altfel printr-o convenie internaional; acestea avnd deci prioritatate. II. Idei fundamentale: 1. Legea penal romn se poate aplica n raport cu faptele comise n ar, dar i cu cele comise n strintate. 2. Aplicarea legii penale romne pentru fapte comise n Romnia este guvernat de principiul teritorialitii. 3. Principiul teritorialitii, cu toate c este exclusiv i necondiionat, are totui anumite limitri (sau excepii). 4. Aplicarea legii penale pentru fapte comise n strintate este guvernat de trei principii: personalitii, realitii i universalitii. III. Vocabular specific: - apatrid persoan fizic fr cetenie (fr. apatride), - autorizarea prealabil a procurorului general al Romniei modalitate de autorizare a organului competent s pun n micare aciunea penal, - calitate oficial atributul pe care l au anumite persoane n baza creia acestea ndeplinesc activiti publice ce determin efecte juridice, - corp delict mijloc material de prob, - damnum emergens expresie latin care are accepiunea de daun efectiv produs persoanei vtmate prin comiterea unei fapte ilicite, - democraie form politic de organizare i de conducere a unei societi n care poporul i exercit direct sau indirect puterea (lat. democratie), - dubla incriminare condiie referitoare la aplicare legii penale n cazul unor fapte comise n afara rii, constnd n aceea c fapta n cauz s fie incriminat de legislaiile ambelor staten cauz, - efecte juridice drepturi i obligaii, consecine juridice, - excepie abatere de la o regul general. Abatere permis de lege de la aplicarea unei norme juridice (lat. exceptio), - fptuitor - persoana care a comis o fapt prevzut de legea penal, - fora probant gradul de contribuie al unui mijloc de prob de a servi la aflarea adevrului ntro cauz public, - impunitate absolvire sau scutire de pedeaps, n cazuri i condiii speciale prevzute de lege (lat. impunitas), - imunitate cauz de nepedepsire sau excludere de la o anumit jurisdicie a unor categorii de fptuitori. n considerarea unor raiuni de politic penal, Romnia consacr anumite imuniti personale. n acest context imunitatea apare ca un tratament derogator, aplicabil unor categorii de persoane aflate n situaii persoanale (lat. imunitas), - inamovibilitate regim juridic aplicabil unor categorii de persoane aflate n situaii specaile, ce const n imposibilitatea mutrii sau promovrii acestora fr acordul lor (judectorii), (fr. inamovibitit), - incidena legii penale aplicarea legii penale raporturilor juridice de conflict, - integritate teritorial atribut al statelor lumii, constnd n aceea c spaiul pe care acestea i exercit suveranitatea, n limitele recunoscute conform regulilor internaionale, nu i se poate aduce atingere de alte state, - jurisdicie competena de a judeca o cauz de ctre un judector sau de ctre o instan (lat. juris i dicto), 40

- justiiabil - persoan care are calitatea de parte n proces, cu excepia persoanelor care au caliti oficiale (fr.justiciable ), - svrirea unei infraciuni comiterea cu vinovie a oricreia dintre faptele incriminate, precum i participarea la comiterea acestora n calitate de autor, instigator, complice, - spaiul element n raport cu care se aplic legea penal romn, - ubicuitate nsuirea de a fi prezent oriunde, pretutindeni. n legea penal romn este nscris regula ubicuitii, care const n aplicarea legii romne i infraciunilor care au fost comise numai n parte pe teritoriul rii (ori pe o nav sau aeronave romne) sau rezultatul s-a produs pe acest teritoriu. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 3 C.pen. coroborat cu art. 142 i 143 din C.pen. - Art. 3 C.pen. coroborat cu art. 96 alin. 1 din Constituie. - Art. 3 C.pen. coroborat cu art. 8 din C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Principiul teritorialitii definiie i mod de aplicare; 2. Noiunea de teritoriu n accepiunea legii penale ntindere i limite; 3. Excepii de la principiul teritorialitii enumerare i justificare; 4. Principiul personalitii legii penale concept i condiii de aplicare; 5. Principiul realitii legii penale concept i condiii de aplicare; 6. Principiul universalitii legii penale concept i condiii de aplicare; VI. Grile: 1. Sunt principii care guverneaz aplicarea legii penale romne n spaiu: a) principiul legalitii incriminrii b) principiul realitii c) principiul activitii. 2. Sunt principii care guverneaz aplicarea legii penale romne infraciunilor comise pe teritoriul Romniei: a) principiul personalitii b) principiul teritorialitii c) principiul realitii. 3. Principiul ubicuitii: a) este prevzut expres de Codul penal b) constituie temeiul acordrii extrdrii c) constituie o excepie de la principiul teritorialitii. 4. Imunitatea de jurisdicie: a) reprezint o excepie de la principiul personalitii b) reprezint o excepie de la principiul teritorialitii c) este prevzut expres n Codul penal. 5. Sunt incluse n sfera noiunii de teritoriu: a) spaiul aerian de deasupra mrii teritoriale a Romniei b) spaiul cosmic de deasupra teritoriului Romniei c) subsolul corespunztor solului terestru, acvatic, mrii teritoriale, fr limite n adncime. 41

6. O infraciune se consider comis pe teritoriul Romniei: a) numai dac a fost svrit pe acest teritoriu b) dac pe o nav romn s-a produs rezultatul infraciunii c) dac pe o aeronav romn s-a efectuat numai un act de executatre a infraciunii, celelalte acte de executare i rezultatul infraciunii producndu-se pe teritoriul altui stat. 7. Prin comiterea unei infraciuni se poate nelege: a) comiterea oricrei fapte pe care legea o pedepsete ca infraciune consumat b) participarea la comiterea unei infraciuni consumate n calitate de autor c) participarea la comiterea unei infraciuni consumate sau la o tentativ pedepsibil n calitate de complice sau instigator. 8. Pentru aplicarea principiului personalitii sunt necesare i urmtoarele condiii: a) infractorul, n momentul comiterii infraciunii s fie cetean romn sau apatrid b) infraciunea s se svreasc n totalitate n strinatate c) s existe dubla incriminare. 9. Reprezint condiii de aplicare a legii penale romne conform principiului realitii: a) infraciunea s se svreasc n totalitate n strintate b) infractorul s fie cetean romn sau apatrid cu domiciliul n Romnia c) infractorul s fie cetean strin sau apatrid care nu domiciliaz n Romnia. 10. Principiului realitii se aplic atunci cnd: a) s-a comis o infraciune contra siguranei statului romn b) s-a comis o infraciune contra intereselor statului romn c) s-a comis o infraciune contra integritii corporale sau sntii unui cetean romn. 11. Principiului universalitii se aplic atunci cnd: a) fapta este prevzut ca infraciune i de legea penal a rii unde a fost svrit b) s-a comis o infraciune pentru care nu ar putea fi aplicabil legea penal romn potrivit principiului realitii c) fptuitorul se afl n Romnia d) infractorul este cetean romn sau apatrid cu domiciliul n Romnia. 12. Autorizarea prealabil a Procurorului General este necesar pentru punerea n micare a aciunii penale n cazul infraciunilor pentru care legea penal romn este aplicabil potrivit principiului: a) personalitii b) realitii c) universalitii. 13. Principiului realitii se aplic atunci cnd: a) s-a comis o infraciune contra vieii unui cetean romn b) s-a comis o infraciune prin care s-a adus o vtmare grav integritii corporale sau sntii unui apatrid care domiciliaz n Romnia c) s-a comis o infraciune ndreptat mpotriva libertii unui cetean romn. 14. Principiului universalitii nu se aplic atunci cnd: a) dac, potrivit legii statului n care infractorul a svrit infraciunea exist vreo cauz care mpiedic executarea pedepsei b) n cazul n care se dispune altfel printr-o convenie internaional c) dac nu s-a obinut extrdarea infractorului, n cazurile prevzute de lege. 42

15. Principiului realitii nu se aplic atunci cnd: a) se dispune altfel printr-o convenie internaional b) fptuitorul nu se afl n ar c) potrivit legii statului n care infractorul a comis infraciunea exist vreo cauz care mpiedic continuarea procesului penal. 16. Principiului universalitii nu se aplic atunci cnd: a) potrivit legii statului al crui cetean este infractorul exist vreo cauz care mpiedic punerea n micare a aciunii penale b) fptuitorul nu se afl n ar c) nu exist autorizarea prealabil a Procurorului General pentru punerea n micare a aciunii penale. 17. Se mai dumete principiul proteciei reale sau al nationalitatii pasive: a) principiul personalitii b) principiul activitii c) principiul universalitii d) principiul realitii. 18. Principiului realitii se aplic atunci cnd: a) fptuitorul nu a fost condamnat n strintate b) fptuitorul a fost urmrit i judecat n strintate i a i executat pedeapsa la care a fost condamnat c) s-a cerut i s-a obinut extrdarea infractorului. 19. Principiului universalitii se aplic atunci cnd: a) fptuitorul nu a fost condamnat n strintate b) fptuitorul a fost urmrit i judecat n strintate i a i executat pedeapsa la care a fost condamnat c) fptuitorul se afl n Romnia. 20. Prin svrirea unei infraciuni' sau se nelege: a) svrirea oricreia dintre faptele pe care legea le pedepsete ca infraciune consumat b) participarea la comiterea unei tentative nepedepsibile n calitate de instigator c) participarea la comiterea unei tentative nepedepsibile n calitate de autor d) svrirea oricreia dintre faptele pe care legea le pedepsete ca tentativ. Rspunsuri grile*: 1-b ; 2-b ; 3-a; 4-b,c; 5-a,c; 6-b,c; 7-a,b,c; 8-b; 9-a,c; 10-a,c; 11-a,b,c; 12-b; 13a; 14-a,b,c; 15-a; 16-b; 17-d; 18-b; 19-c; 20-a,d; VII. Spee: 1. X, membru al personalului diplomatic, al unei ambasade strine la Bucureti, conducnd neatent un autoturism pe oseaua Bucureti-Ploieti, a comis un accident de circulaie n urma creia victima a decedat. Fptuitorului i se va aplic legea penal romn? Argumentai rspunsul. 2. X, Y i Z, marinari pe un cargou romnesc, n timpul unei escale n portul Singapore, au sustras de la bordul navei, care transporta mrfuri din R.P.D. Coreean, un numr de 8 bare de zinc pe care leau vndut unor localnici. Artai dac fapta celor 3 marinari cade sau nu sub incidena legii penale romne i pe ce temei legal. Argumentai rspunsul. 43

3. n timpul unei cltorii n Italia, ceteanul romn X a fost jefuit i ucis de un infractor Y, avnd cetenie marocan, care, fiind judecat de instanele italiene, a fost condamnat la 15 ani nchisoare. Artai dac Y poate fi judecat i n Romnia pentru infraciunea svrit. 4. X cetean italian aflat n excursie turistic n ara noastr, conducnd neatent autoturismul proprietatea sa, a produs un accident de circulaie n care a fost ucis ceteanul german Y aflat i el ca turist n ara noastr. S se arate dac fapta de ucidere din culp svrit de X cade sub incidena legii noastre penale.Motivai rspunsul. 5. X, cetean italian, aflndu-se pe teritoriul Germaniei a lipsit de libertate un cetean romn. S se arate dac se poate aplica legea penal romn i n ce temei legal. Argumentai rspunsul. Rspunsuri spee: 1. Nu, deoarece aceste categorii de persoane sunt exceptate, conform art. 8 C.pen., de la aplicarea principiului teritorialitii legii penale (imunitatea de jurisdicie). 2. Fapta celor trei cade sub incidena legii penale romne n baza principiului teritorialitii (ubicuitatea legii penale). Navele i aeronavele sub pavilion romnesc reprezint teritoriul romnesc oriunde se afl n lume (art. 3 coroborat cu art. 143 C.pen.). 3. Da, deoarece fapta lui Y cade sub incidena principiului realitii legii penale (art. 5 C.pen.) 4. Da, deoarece aplicarea principiului teritorialitii (art. 3 C.pen.) se aplic infraciunilor comise pe teritoriul Romniei i de cetenii romni i de cei strini. 5. Statul romn are dreptul s solicite extrdarea fptuitorului pentru ca acesta s fie judecat n Romnia, dac sunt ndeplinite i celelalte condiii cu privire la universalitatea legii penale. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Explicai principiul care guverneaz aplicarea legii penale pe teritoriul Romniei. 2. Care sunt componentele noiunii de teritoriu? 3. Enumerai cazurile n care legea penal romn nu se aplic pentru fapte comise pe teritoriul Romniei. 4. n ce const principiul personalitii? 5. n ce const principiul realitii? 6. n ce const principiul universalitii? 7. Explicai noiunea de apatrid. 8. Ce reprezint dubla incriminare? 9. Explicai noiunea de ubicuitate. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Comentarii privind elementele noiunii de teritoriu n dreptul penal romn. 2. Justificarea aplicrii legii penale romne pentru fapte comise n strintate. 3. Justificarea existenei unor excepii de la principiul teritorialitii. B. Tem de cerc tiinific: 1. Cazuri de rspundere i nerspundere penal a preedintelui rii. C. Tem de licen: 1. Particularitile aplicrii legii penale romne n spaiu. 44

NOTE:

45

SEMINARUL NR. 5 EXTRDAREA I. Plan de seminar: IA. Definiie, caracterizare i tipurile extrdrii IB. Natura juridic a extrdrii IC. Apariia i evoluia instituiei extrdrii ID. Principiile extrdrii IE. Izvoarele extrdrii IF. Condiiile extrdrii IG. Procedura extrdrii IH. Efectele extrdrii IJ. Ordinea de preferin n acordarea extrdrii. IA. Definiie, caracterizare i tipurile extrdrii a. Definiie: Extrdarea reprezint o modalitate de asisten juridic internaional n materie penal, prin care un stat pred, n anumite condiii stabilite prin convenii internaionale sau n declaraii de reciprocitate, infractorii care s-au refugiat pe teritoriul su i care sunt urmrii sau condamnai pentru svrirea unor infraciuni pe teritoriul statului strin care i solicit n vederea judecrii sau executrii pedepselor ori msurilor dispuse de autoritile lor judiciare. Astfel, extrdarea implic cooperarea a cel puin dou state: statul solicitat pe teritoriul cruia se gsete infractorul; statul solicitant cel care cere extrdarea i poate fi: statul pe teritoriul cruia s-a svrit infraciunea statul mpotriva intereselor cruia a fost svrit infraciunea statul al crui cetean este infractorul. b. Caracterizare: 46

este un act de asisten juridic internaional; este o msur util pentru combaterea criminalitii; extrdarea este un act bilateral; extrdarea are un puternic coninut politic, deoarece se realizeaz pe baza voinei liber exprimate a statelor; extrdarea are un pronunat caracter juridic, ntruct este reglementat prin norme de drept i este dispus de organele judiciare. datorit importanei pe care o prezint, ea este prevzut expres n art. 9 C.pen., dar i n Legea nr. 302/2004 privind exrdarea. c. Tipurile extrdrii: extrdare pasiv cnd se primete cererea de extrdare de ctre statul solicitat, extrdare activ cnd se formuleaz o cerere de extrdare de ctre statul solicitant. IB. Natura juridic a extrdrii Extrdarea este o instituie de drept penal internaional, cu dubl natur juridic: a) pe plan internaional, este o modalitate de realizare a asistenei juridice n materie penal, de ntrajutorare a statelor, ce se realizeaz n temeiul unor convenii pe care le semneaz sau la care ader, extrdarea reprezentnd unul din conceptele de baz ale dreptului penal internaional. n acelai plan, extrdarea este un act de suveranitate i o manifestare de solidaritate internaional n lupta mpotriva criminalitii. Extrdarea este o instituie juridic, att a dreptului intern, ct i a dreptului internaional prin care persoanele vinovate de svrirea unor infraciuni sunt predate statelor ndreptite a le judeca i condamna ori a le obliga s execute o pedeaps la care au fost condamnate. b) pe plan intern, extrdarea este un act guvernamental, administrativ i/sau jurisdicional, n funcie de autoritatea public competent s dispun cu privire la admisibilitatea ei. Rezult c statul care extrdeaz acioneaz n plenitudinea suveranitii sale, recunoscnd el nsui c uneori, singur nu poate s asigure realizarea justiiei pe teritoriul su. Semnarea unor convenii reprezint tocmai o manifestare a suveranitii statelor, o expresie de a voinei sale suverane de cooperare cu alte state, de ntrajutorare juridic. IC. Apariia i evoluia instituiei extrdrii instituia juridic a extrdrii apare n ara noastr abea la sfritul sec XIX. Astfel, nu se poate stabili cu precizie vechimea extrdrii i istoricul legislativ, consemnndu-se mai nti existena unui tratat ntre regele Cazimir al Poloniei i voievodul Moldovei, Ilie Alexandru , i care privea mai ales crimele politice, iar un tratat de extrdare a fost ncheiat apoi ntre acelai domn al Moldovei i Sigismund August, regele Poloniei, la 1446. De asemenea, se vorbete despre un tratat ntre Moldova i Lituania, ntre anii 1498-1499, prin care tefan cel Mare cerea princepelui lituanian extrdarea mai multor romni fugari, n 1848 a fost ncheiat ntre Moldova i Austria Convenia pentru extrdarea dezertorilor i vagabonzilor. Aceasta a fost urmat de ncheierea primei Conveniuni de extradiiune dintre Romnia unit i Serbia, n 1863, primul Cod penal i de procedur penal din 1864, prin articolele 4 i 5 prevedea, mai mult n treact, existena extradiciunii ca instituie de drept penal. n Romnia, extrdarea a fost reglementat, pentru prima dat n Constituia Principatelor Unite Moldova i ara Romneasc, dar care, fiind supus promulgrii, nu a mai fost admis de Alexandru Ioan Cuza, extrdarea a fost introdus n mod expres ca instituie de drept prin art.30 din Constituia din 1866 i apoi o regsim ca atare n Constituia din 1923. Ambele constituii prevedeau interdicia expres a extrdrii infractorilor politici, 47

tratatele ncheiate de state prevedeau condiiile n care se poate face extrdarea, cazurile i situaiile care o justific, precum i condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc cererea de extrdare adresat de un stat celuilalt, au existat state care de la nceput au avut legi interne ce stabileau regimul legislativ al extrdrii, n sensul c prin norme interne erau prevzute pe de o parte condiiile generale de extrdare, pe de alt parte organele competente s examineze o astfel de cerere, Romnia a fcut parte din rndul rilor care au semnat tratate privind extrdarea fr a avea o lege intern care s reglementeze aceast materie. Pentru prima dat instituia extrdrii a fcut obiectul unui regim legislativ intern prin Codul penal i Codul de procedur penal Carol al II-lea intrate n vigoare la 1 ianuarie 1937 i prin care se prevedeau condiiile de fond (codul penal) i i condiiile de form (codul de procedur penal) ale extrdrii. Codul de procedur penal Carol al II-lea s-a inspirat din legea belgian i cea francez, consacrnd sistemul mixt al extrdrii, n sensul c primele cercetri se fac de ctre magistrai, dar decizia lor nu are dect valoarea unui aviz, ntruct guvernul are dreptul de a se pronuna n mod suveran dac admite sau refuz cererea de extrdare, Codul penal romn stabilea ordinea n care se putea acorda extrdarea: dac infraciunea fusese comis pe teritoriul mai multor state, persoana urmrit se preda statului care a naintat primul cererea de extrdare; cnd s-au svrit mai multe fapte penale, n mai multe state, se preda statului n care s-a comis infraciunea cea mai grav. Stabilirea acestor preferine se fcea printr-un act de guvernmnt i nu jurisdicional, trstura esenial a istoriei extrdrii n aceast faz o reprezint convieuirea competenelor guvernamentale sau administrative i a celor judiciare, n sensul c, n general nici una din ele nu era exclusiv, dar nici nu erau concurente, ci se completau reciproc, faza legislativ mixt face trecerea spre faza judiciar a istoriei extrdrii sau faza internaional, numit astfel dup numrul mare al statelor participante la reglementarea relaiilor dintre ele n acest domeniu, mai ales prin convenii multilaterale, depind stadiul tratatelor bilaterale, regionale sau zonale dintre statele limitrofe, dup al doilea rzboi mondial, n Romnia a rmas operaional sistemul mixt al extrdrii instituit de Codul penal din 1936 prin art. 16-19 i respectiv de art. 630-638 din Codul de procedur penal Carol al II-lea, guvenul meninndu-i dreptul de a se pronuna, n mod suveran, asupra cererii de extrdare. Dei decizia instanei avea caracterul unui aviz, atunci cnd pronuna respingerea cererii, hotrrea devenea definitiv i avea putere obligatorie pentru guvern, astfel c n aceast situaie sistemul devenea judiciar, sistemul mixt al extrdrii a fost meninut i dup intrarea n vigoare la 1 ianuarie 1969 a actualului Cod penal i de procedur penal, pn la apariia Constituiei Romniei din 8 decembrie 1991, la 18 martie 1971 a fost emis prima lege special romn n materie, distinct de Codul penal, n care au fost prevzute n mod unitar att condiiile de fond ct i cele de procedur ale extrdrii. Legea special 4/1971 se aplica atunci cnd nu exista o convenie internaional sau o declaraie de reciprocitate sau pentru a completa lacunele n clauzele convenite (norme supletorii), legea nu mai cuprindea dispoziia din art. 17 Codul penal Carol al II-lea potrivit creia refugiaii politici nu pot fi extrdai. n concepia statului socialist, nu toi refugiaii politici se puteau bucura de aceast favoare, ci numai cei urmrii pentru ideile lor umanitare, democratice sau revoluionare, n accepiunea de atunci a acestor noiuni, legea reglementa i situaia n care extrdarea era cerut de mai multe state. Consiliul de Minitrii era autoritatea care decidea cruia dintre statele solicitante i se admitea cererea, ordinea de preferin fiind urmtoarea: statul pe teritoriul cruia s-a svrit infraciunea 48

statul mpotriva cruia a fost ndreptat infraciunea statul al crui cetean era infractorul. dac mai multe state se ncadrau n aceeai ordine de preferin, se ddea prioritate statului care a cerut mai nti extrdarea, sistemul mixt al extrdrii a funcionat n Romnia pn la adoptarea Constituiei din 1991, cnd a fost nlocuit cu sistemul jurisdicional. Se observ astfel, c de la nceputul secolului XX s-a accentuat tendina de reglementare a extrdrii prin lege, astfel nct n baza acesteia s fie ncheiate diferite convenii de extrdare ntre state, iar n lipsa conveniilor s constituie dreptul comun n materie, Codul penal romn Carol al II-lea din 1936 a stabilit n principal c, sub raportul condiiilor de fond, extrdarea este guvernat de conveniile internaionale ncheiate de Romnia cu alte state, iar n lipsa conveniilor se aplic regula reciprocitii i dispoziiile dreptului intern. n Codul penal i Codul de procedur penal n vigoare de la 1 ianuarie 1969, nu s-au mai prevzut norme cu privire la reglementarea extrdrii, ntruct s-a considerat c aceast instituie de drept penal trebuie s fac obiectul unei legi speciale, n care s fie cuprinse dispoziii care s prevad n detaliu condiiile i procedura extrdrii, reflectnd politica penal a astatului socialist, Legea 4/1971 a meninut sistemul mixt al extrdrii pn la intrarea n vigoare, n decembrie 1991, a noii Constituii a Romniei, care a consacrat pentru prima dat n legislaia noastr competena exclusiv a organelor judiciare n materia extrdrii i expulzrii, dei odat cu intrarea n vigoare a Constituiei Romniei, Legea nr. 4/1971 a fost abrogat tacit i nu a mai corespuns noilor realiti i valori democratice ocrotite de legea fundamental, n absena unei alte legi speciale a extrdrii, a generat anomalii i o practic neuniform n materie, prin aplicarea parial a unor prevederi ale sale i producerea unor efecte juridice, pn la abrogarea sa expres prin Legea nr. 296 din 7 iunie 2001, aceasta din urm fiind abrogat la rndul su, n condiiile fluiditii legislative specifice perioadelor de tranziie, prin Legea nr. 302/2004, n prezent extrdarea n Romnia este reglementat prin Constituie, prin tratatele, acordurile i conveniile internaionale ncheiate sau ratificate de statul romn, precum i prin Codul penal, Codul de procedur penal i Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciar internaional n materie penal, conform Constituiei Romniei, extrdarea prezint urmtoarele particulariti: se hotrete de justiie. Este exclus astfel intervenia unei alte puteri n materia extrdrii, fiind abolit definitiv sistemul mixt. Asupra cererilor de extrdare se pronun numai organele judiciare, a cror hotrre nu mai are caracter facultativ, ci unul definitiv i executoriu. se renun la principiul neextrdrii propriilor ceteni. 3. prin Constituie este exclus arbitrajul n materia extrdrii, precizndu-se sursele sau cadrul juridic care reglementeaz instituia respectiv, format din: convenii internaionale, declaraii de reciprocitate i dreptul intern, care, dei nu este menionat expres, rezult din nsi existena textului constituional. se stabilete preeminena dreptului internaional n materia extrdrii. Conveniile internaionale, ratificate potrivit legii, de ctre Parlament, reprezint o surs important de reglementare a instituiei extrdrii n Romnia, n concordan deplin cu art. 11 din Constituie, Romnia a ncheiat n ultimele decenii o serie de tratate de asisten juridic n materie penal privind cauze civile, familiale i penale cu ri din Europa i din alte continente, unele dintre acestea, enumerate mai jos, cuprinznd i prevederi cu inciden asupra extrdrii, n legislaia penal i procesual penal intrat n vigoare la 1 ianuarie 1969, extrdarea a format obiectul unei singure dispoziii de principiu, ulterior fiind adoptat Legea nr. 4/1971 privind extrdarea, 49

prin Legea nr. 28/2003 a fost introdus n Codul de procedur penal art. 522 1 privind rejudecarea n caz de extrdare, potrivit creia, n cazul n care se cere extrdarea unei persoane judecate i condamnate n lips, cauza va putea fi rejudecat de ctre instana care a judecat n prim instan, la cererea condamnatului, Legea nr. 296/2001 a reprezentat un real progres fa de cea anterioar, dar cuprindea i dispoziii care nu erau n deplin concordan cu principiile legislaiei noastre penale, cu principiile dreptului internaional i cu normele cuprinse n conveniile ncheiate de ara noastr, impunndu-se modificarea, completarea sau abrogarea sa, potrivit noii legi a extrdrii Legea nr.302/2004 - pot fi extrdate din Romnia la cererea unui stat strin, persoanele care sunt urmrite penal sau sunt trimise n judecat pentru svrirea unei infraciuni, ori sunt cutate n vederea executrii unei pedepse sau a unei msuri de siguran privative de libertate n statul respectiv. Cetenii romni pot fi extrdai din Romnia n baza conveniilor internaionale la care aceasta este parte i pe baz de reciprocitate, n cazul n care Romnia opteaz pentru soluia refuzului extrdrii unui cetean stin, nvinuit sau condamnat pentru una din infraciunile prevzute la art. 85 alin (1) sau pentru orice alt infraciune pentru care legea statului solicitant prevede pedeapsa nchisorii al crei minim special este de cel puin 5 ani, examinarea propriei competene i exercitarea dac este cazul, a aciunii penale se face din oficiu, fr excepie i fr ntrziere. Autoritile romne solicitate hotrsc n aceleai condiii ca i pentru orice infraciune cu caracter grav prevzut i pedepsit de legea romn, n lege se prevede expres preeminena dreptului internaional n materia extrdrii, precizndu-se c acest act normativ se aplic n baza i pentru executarea normelor interesnd cooperarea judiciar n materie penal, cuprinse n instrumentele juridice internaionale la care Romnia este parte, pe care le completeaz n situaiile nereglementate. Cooperarea cu un tribunal penal internaional sau cu o organizaie internaional public, n conformitate cu dispoziiile n materie ale unor instrumente internaionale speciale, cum sunt statutele tribunalelor penale internaionale, se examineaz printr-o procedur legal distinct, prevederile prezentei legi putnd fi aplicate n mod corespunztor, n completare, dac este necesar. ID. Principiile extrdrii 1. Principiul reciprocitii reprezint regula de baz potrivit creia, indiferent de existena unei convenii, unui tratat, unei legi speciale, ori a dispoziiilor din Codul penal sau de procedur penal, admiterea extrdrii este condiionat de reciprocitate, de luarea de ctre statul solicitant a obligaiei de a extrda la rndul su ntr-un caz similar. 2. Principiul neextrdrii propriilor ceteni. Potrivit modificrilor aduse art. 19 din Constituia Romniei prin Legea de revizuire nr. 429/2003, cetenii romni pot fi extrdai n baza conveniilor internaionale la care Romnia este parte, n condiiile legii i pe baz de reciprocitate, renunndu-se astfel la principiul neextrdrii propriilor ceteni, principiu care a guvernat instituia extrdrii propriilor ceteni de la apariia ei pn n prezent. Pentru ca extrdarea cetenilor romni s reprezinte o excepie, Legea nr. 302/2004 stabilete condiii stricte i limitative n care cetenii romni pot fi extrdai, pentru a asigura acestora o protecie real. 3. Principiul neextrdrii propiilor justiiabili. Condiia privete extrdarea pasiv, nu i pe cea activ. Aadar, dac persoana a crei extrdare se cere a svrit o infraciune i pe teritoriul statului solicitat, unde urmeaz s fie judecat potrivit principiului teritorialitii legii penale, principiu admis i aplicat de ctre toate statele, persoana cerut nu va fi extrdat dect dup ce va fi judecat definitiv n statul solicitat, iar n caz de condamnare dup ce va executa pedeapsa, altfel nu s-ar mai atinge scopul procesului penal. 4. Principiul neextrdrii azilanilor politici. Dreptul de azil reprezint permisiunea pe care un stat 50

o acord celui care s-a refugiat pe teritoriul su, de a rmne pe acest teritoriu i de a se bucura de protecia statului respectiv, refuzndu-se predarea lui statului care-l urmrete pentru activitatea sau opiniile sale politice, religioase, culturale, sociale, etc. 5. Principiul dublei incriminri. Acest principiu cere ca fapta care formeaz obiectul cererii de extrdare s fie prevzut de legislaia ambelor state, s fie ncriminat deci atat de legea statului solicitant ct si de legea statului solicitat. 6. Principiul specialitii const n aceea c persoana extrdat nu poate fi judecat sau condamnat pentru o alt infraciune dect cea precizat n cererea de extrdare, fr acordul prealabil al statului solicitat, cruia i s-a adresat respectiva solicitare. 7. Principiul non bis in idem. n dreptul intern, autoritatea negativ de lucru judecat a hotrrilor penale constituie un obstacol juridic care mpiedic ca o persoan fa de care s-a pronunat o hotrre penal definitiv s mai poat fi urmrit i judecat pentru aceiai fapt chiar sub o calificare diferit. 8. Principiul umanismului extrdrii constituie o regul de baz n ceea ce privete valorile ce urmeaz a fi aprate, pornindu-se n elaborarea i aplicarea normelor dreptului internaional penal de la interesele i drepturile fundamentale ale omului, de la condiia sa uman i necesitatea transformrii i resocializrii individului infractor. Este inadmisbil ca dndu-se curs cererii de extdare s se cauzeze suferine fizice sau s se njoseasc persoana infractorului sau, ceea ce este i mai ru, s se admit o asemenea cerere n situaia clar a unui tratament inuman, degradant sau letal n statul solicitant. IE. Izvoarele extrdrii 1. Conveniile internaionale. Convenia internaional sau tratatul este un acord internaional ncheiat n scris ntre state i guvernat de dreptul internaional, fie c este consemnat ntr-un instrument unic, fie n doua sau mai multe instrumente anexe, oricare ar fi denumirea lor particular. 2. Declaraiile de reciprocitate. Sistemul declaraiilor de reciprocitate este calea folosit n general de statele vecine, atunci cnd ntre ele nu exist convenii sau tratate privind extrdarea, iar aceast form de asisten juridic penal se impune datorit frecvenei de trecere a frontierei comune de ctre infractori i datorit faptelor care, prin continuitatea sau complexitatea lor, privesc ambele teritorii. 3. Dreptul intern. n viziunea tradiional, legea este considerat ca unic surs a dreptului. Legea fiind un act normativ scris, emannd de la stat i reprezentnd expresia voinei legiuitorului, era considerat ca surs unic, suveran. 4. Preeminena conveniilor internaionale Conveniile de extrdare pot veni uneori n concurs cu dispoziiile unor legi interne i n acest caz se pune problema influenei pe care o pot avea legile interne intervenite posterior ncheierii acestora, atunci cnd conin dispoziii contrare respectivelor tratate. IF. Condiii privind extrdarea: 1. Condiii privitoare la persoan: Sunt supuse extrdrii persoanele care sunt urmrite penal n vederea trimiterii lor n judecat sau n vederea executrii unei sanciuni. Pentru a putea fi extrdat, o persoan trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: persoana cu privire la care se solicit extrdarea s nu aib calitatea de justiiabil n statul solicitat, persoana reclamat s nu fi fost judecat definitiv de autoritile judiciare ale statului solicitat pentru fapta sau faptele pentru care se cere extrdarea, persoana reclamant s nu beneficieze de imunitate de jurisdicie, n condiiile i n limitele conferite prin convenii sau prin nelegeri internaionale, persoana a crei extrdare se cere s nu aib calitatea de participant (parte, martor, expert) la un proces n statul solicitat, 51

extrdarea persoanelor reclamate s nu afecteze grav starea sntii lor. Sunt exceptai de la extrdare: cetenii romni (nu n toate cazurile); cei care au dobndit dreptul de azil n Romnia; cei care beneficiaz de imunitate de jurisdicie n Romnia; 2. Condiii privitoare la fapte: existena dublei incriminri; fapta s fi fost svrit pe teritoriul statului solicitant sau mpotriva intereselor acestuia i s nu fie aplicabil legea statului solicitat nu se acord extrdarea pentru infraciuni politice; nu se acord extrdarea pe considerente de ras, religie, naionalitate; infraciunile s prezinte un grad sporit de pericol social, gravitate exprimat n general n limitele speciale ale pedepsei prevzute de lege pentru fapta respectiv infraciunea s nu fi fost amnistiat n statul solicitat. Amnistia este un act de clemen acordat prin lege organic, n temeiul unor considerente social-politice i de politic penal, prin care se nltur rspunderea penal, executarea pedepsei i alte consecine ale condamnrii pentru infraciuni svrite pn la data apariiei legii de amnistii. 3. Condiii privitoare la pedeaps: se acord n cazul n care pedeapsa pentru infraciunea respectiv este o privare de libertate de cel puin 1 an, iar n vederea executrii unei pedepse numai dac aceasta este de cel puin 4 luni; nu se acord n cazul n care urmeaz s se aplice pedeasa capital; pedeapsa la care a fost condamnat pesoana solicitat s nu fie susceptibil de executare prin aplicarea unor tratamente inumane, degradante sau care s-i produc violente suferine fizice sau psihice n statul solicitant; pedeapsa ce urmeaz a fi executat de persoana extrdabil s fie privativ de libertate; executarea pedepsei s nu fie prescris; pedeapsa aplicat infractorului s nu fi fost graiat sau executarea s suspendat n ntregime n statul solicitant. 4. Condiii privitoare la procedur: statul romn poate refuza extrdarea unei persoane care se afl n acelai timp i sub urmrirea autoritilor judiciare romne; se poate refuza extrdarea n cazul n care, potrivit legislaiei ambelor state, aciunea penal pentru infraciunea respectiv se pune n micare numai la plngerea prealabil a persoanei vtmate i aceasta lipsete; persoana extrdat are dreptul la aprare, precum i la o corect judecat; extrdarea va fi refuzat cnd persoana extrdabil a fost judecat i achitat pentru infraciunea pentru care se cere extrdarea; IG. Procedura extrdrii: 1. Procedura extrdrii pasive: cererea de extrdare, formulat n scris de autoritatea competent a statului solicitant, se adreseaz Ministerului Justiiei din Romnia; cererea i documentele de prezentat vor fi redactate n limba statului solicitant i vor fi nsoite de traduceri n limba romn sau n limba francez ori englez; 52

examinarea tuturor actelor din punctul de vedere al regularitii internaionale i admiterea sau respingerea ei; cererea de extrdare i actele anexe se transmit de ctre Ministerul Justiiei, n cel mult 5 zile, procurorului general al parchetului de pe lng Curtea de Apel n a crei raz teritorial locuiete ori a fost semnalat prezena persoanei reclamante sau n cazul cnd nu se cunoate locul unde se afl persoana, procurorului general al Parchetului de pe lng Curtea de Apel a Municipiului Bucureti; procurorul general competent procedeaz n 24 de ore de la primirea cererii de extrdare i a actelor anexe, la identificarea i arestarea persoanei reclamante; n caz de urgen, statul solicitant poate cere arestarea provizorie a persoanei urmrite; aceasta va putea nceta dac, n termen de 18 zile de la arestarea persoanei urmrite, statul romn nu a fost sesizat prin cererea de extrdare i actele anexe; persoana reclamat are dreptul s declare n faa instanei c renun la beneficiile pe care i le poate conferi legea i c i d consimmntul s fie extrdat i predat autoritilor competente ale statului solicitant (extrdare voluntar); normele de procedur penal privind urmrirea, judecata i punerea n executare sunt aplicabile i n procedura de extrdare, n msura n care prin prezenta lege nu se dispune altfel. 2. Procedura extrdrii active: dispoziiile anterioare se aplic n mod corespunztor n cazul n care Romnia formuleaz o cerere de extrdare ctre alt stat; competena de a ntocmi i transmite cererile de extrdare n numele statului romn revine Ministerului Justiiei; solicitarea extrdrii se face de ctre statul romn unui stat strin, la propunerea motivat a procurorului competent n faza de urmrire penal, iar n faza de judecat sau de punere n executare a hotrrii, la propunerea motivat a preedintelui instanei competente; ordonana procurorului i actele necesare sunt naintate procurorului general competent sau Ministerului Justiiei; IH. Efectele extrdrii: I. Obligaiile statului romn solicitat: 1. Predarea extrdatului partea romn va face cunoscut de urgen prii solicitante soluia adoptat asupra extrdrii; orice soluie de respingere total sau parial va fi motivat; n caz de acordare a extrdrii, statul solicitant va fi informat despre locul i data predrii, precum i asupra duratei arestului n vederea extrdrii, executat de persoana reclamat; locul predrii va fi un punct de frontier a statului romn. 2. Reextrdarea dac persoana extrdat se sustrage de la urmrirea penal sau de la judecat ori de la executarea pedepsei i se ntoarce pe teritoriul statului romn, ea va putea fi din nou extrdat. 3. Predarea amnat sau condiionat statul romn va putea, dup ce va fi acceptat extrdarea, s amne predarea extrdatului; n caz de amnare, extrdarea devine efectiv dup terminarea procesului penal, iar cnd s-a pronunat o hotrre de condamnare privativ de libertate, numai dup ce pedeapsa a fost executat sau considerat ca executat. 4. Remiterea de obiecte la cererea statului solicitant statul romn va reine i va remite, n msura permis de legea romn, obiectele care: a) pot fi folosite ca elemente doveditoare; b) provenind din infraciune, au fost gsite n momentul sau ulterior arestrii 53

extrdatului; 5. Tranzitul: tranzitul prin teritoriul statului romn solicitat se va ncuviina la cerere . II. Obligaiile statului romn solicitant: 1. Primirea extrdatului persoana extrdat, adus n Romnia, va fi predat administraiei penitenciare sau autoritii judiciare competente, n raport cu genul mandatului de ncarcerare . 2. Regula specialitii persoana extrdat nu va fi nici urmrit, nici judecat, nici deinut n vederea executrii unei pedepse, nici supus oricrei alte restricii a libertii sale individuale, pentru orice fapt anterior predrii, altul dect cel care a motivat extrdarea, cu 2 excepii: a) statul romn care a predat-o consimte; b) persoana extrdat nu a prsit n de 45 de zile de la liberarea sa definitiv, teritoriul statului cruia i-a fost predat ori s-a napoiat acolo dup ce l-a prsit. IJ. Ordinea de preferin n acordarea extrdrii (concursul de cereri): Dac extrdarea aceleiai persoane este cerut n acelai timp de mai multe state, fie pentru aceeai fapt, fie pentru fapte diferite, se va ine seama de: gravitatea i locul comiterii infraciunii; data depunerii cererilor de extrdare; cetenia persoanei extrdabile; existena reciprocitii de extrdare n raport cu statul romn; posibilitatea unei extrdri ulterioare ctre alt stat solicitatnt. II. Idei fundamentale: 1. Extrdarea reprezint un instrument important de lupt mpotriva criminalitii internaionale; 2. Extrdarea implic ntotdeauna colaborarea a cel puin dou state act bilateral; 3. Extrdarea este de dou feluri: activ i pasiv; 4. Instituia juridic a extrdrii apare n ara noastr abea la sfritul sec XIX. 5. n legislaia penal romn au fost trei legi speciale care au reglementat extrdarea: L. 4/1971, L.296/2001, L.302/2004; 6. Principiul neextrdrii propriilor ceteni a dobndit un caracter relativ; III. Vocabular specific: - autoritate central - acea autoritate astfel desemnat de statul solicitant sau de statul solicitat, n aplicarea dispoziiilor unor convenii internaionale; - autoritate judiciar - instanele judectoreti i parchetele de pe lng acestea, stabilite potrivit legii romne, precum i autoritile care au aceast calitate n statul solicitant, conform declaraiilor acestuia din urm la instrumentele internaionale aplicabile; - cerere de asisten judiciar internaional n materie penal - act prin care se solicit cooperarea ntr-o cauz penal n una din formele menionate n lege; - condamnare - orice pedeaps sau msur de siguran, aplicat ca urmare a svririi unei infraciuni; - extrdare activ procedura de extrdare n care Romnia este stat solicitant; - extrdare pasiv procedura de extrdare n care Romnia este stat solicitat; - extrdat sau persoan extrdat - persoana a crei extrdare a fost aprobat; - hotrre - o hotrre judectoreasc prin care se pronun o condamnare; - msur de siguran orice msur privativ sau restrictiv de libertate care a fost dispus pentru completarea sau nlocuirea unei pedepse printr-o hotrre penal; 54

- persoan extrdabil - persoana care formeaz obiectul unei proceduri de extrdare; - persoana solicitat persoana care face obiectul unui mandat european de extrdare; - persoan urmrit - persoana care formeaz obiectul unui mandat de urmrire internaional; - resortisant al unui stat de condamnare sau de executare - n cazul Romniei este ceteanul romn. - stat de condamnare - statul n care a fost condamnat persoana care poate fi transferat sau care deja a fost transferat; - stat de executare - statul ctre care condamnatul poate fi transferat sau a fost deja transferat n vederea executrii pedepsei sau a msurii de siguran aplicate; - stat solicitant - statul care formuleaz o cerere de extrdare; - stat solicitat - statul cruia i este adresat cererea de extrdare; IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 9 din C.pen. i art. 19 din Constituie. - Art. 19 alin. 1 din Constituie i art. 24 din L.302/2004 V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Conceptul de extrdare. 2. Natura juridic a extrdrii. 3. Extrdarea i evoluia sa. 4. Principiile care guverneaz instituia extrdrii. 5. Izvoarele extrdrii. 6. Condiiile de acordare a extrdrii privitoare la persoan. 7. Condiiile de acordare a extrdrii privitoare la fapt. 8. Condiiile de acordare a extrdrii privitoare la pedeaps. 9. Condiiile de acordare a extrdrii privitoare la procedur. 10. Procedura extrdrii pasive. 11. Procedura extrdrii active. 12. Efectele extrdrii. 13. Enumerai i argumentai ordinea de preferin n acordarea extrdrii. VI. Grile: 1. Extrdarea se acord: a) n temeiul legii chiar dac exist convenie internaional aplicabil b) exclusiv pe baz de reciprocitate i, n lipsa acesteia, n temeiul legii c) numai pe baz de reciprocitate sau n baza unei convenii internaionale. 2. La cererea unui stat strin Romnia poate extrda urmtoarele persoane aflate pe teritoriul su: a) ceteni romni b) apatrizi cu domiciliul n Romnia c) ceteni strini sau apatrizi care nu au domiciliul n Romnia. 3. Extrdarea este: a) act unilateral b) act bilateral c) un act de asisten juridic internaional. 4. Extrdarea implic ntotdeauna: a) cel puin 3 state b) cel puin un stat 55

c) cel puin 2 state. 5. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) extrdarea este activ i pasiv b) statul solicitant este statul pe teritoriul cruia se afl infractorul. c) actuala lege care reglementeaz extrdarea este legea 296/2001. 6.Extrdarea activ exist: a) cnd se primete o cerere de extrdare b) cnd se face o cerere de extrdare c) cnd se accept o cerere de extrdare. 7. Legile care au reglementat extrdarea n ara noastr au fost: a) Legea 4/1971 b) Legea 296/2001 c) Legea 302/2004 d) Legea 275/2006 8. Principiile care guverneaz instituia extrdrii sunt: a) reciprocitii b) neextrdrii propriilor ceteni c) neamestecului n treburile interne d) specialitii e) unicei incriminri. 9. Izvoarele extrdrii sunt: a) Constituia i Codul Penal b) toate tratate internaionale c) Declaraiile de reciprocitate. 10. Au valoare de adevr urmtoarele afirmaii: a) cetenii romni pot fi extrdai din Romnia n toate cazurile b) pentru a opera extrdarea trebuie s existe dubla incriminare c) pedeapsa pentru infraciunea care formeaz obiectul extrdrii trebuie s fie privativ de libertate pe o perioad mai mare de 2 ani. 11. Cererea de extrdare n Romnia o face: a) Procurorul general b) Ministerul Justiiei c) Instana care judec infraciunea care formeaz obiectul extrdrii. 12. Cererea de extrdare se formuleaz: a) numai n limba romn b) n englez sau francez c) numai n limba statului solicitant. 13. Ceteanul romn poate fi extrdat dac: a) are i cetenia statului solicitant b) a comis o infraciune contra statului solicitant c) domiciliaz pe teritoriul statului solicitant la data formulrii cererii de extrdare. 56

14. Extrdarea n Romnia: a) se hotrte de justiie b) se hotrte de Ministerul Administraiei i Internelor c) implic existena unui stat solicitat i unul solicitat. 15. Examenul de regularitate internaional: a) implic verificarea conformitii cererii de extrdare i a actelor anexate acesteia cu dispoziiile tratatelor internaionale i a declaraiilor de reciprocitate b) nu este ntotdeauna obligatorie c) se efectueaz de Ministetrul Justiiei. Rspunsuri grile*: 1-nici un rspuns corect; 2-a,b,c; 3-b,c; 4-c; 5-a,b; 6-b; 7-a,b,c; 8-a,b,d; 9-a,c; 10-b; 11-b; 12-b; 13-a,c; 14-a,c; 15-a,c. VII. Spee: 1. X, Y i Z, ceteni strini, au fost surprini n timp ce transportau pe teritoriul rii noastre o cantitate de heroin pe care intenionau s o desfac n unele rii occidentale. ntruct fapta de trafic de stupefiante este incriminat n legea penal romn, s se arate: a) dac fptuitorii pot fi trai la rspundere penal, potrivit legii noastre pentru fapta svrit, b) dac fptuitorii por fi extrdai la cererea statului ai crui ceteni sunt sau a statelor pe al cror teritoriu au transportat substanele stupefiante. 2. Autoritile judiciare din Frana au solicitat extrdarea ceteanului francez X pe motiv c acesta a svrit pe teritoriul statului francez mai multe infraciuni, ntre care acte de viol n grup, agresiuni sexuale i acte de corupie asupra unor minori mai mici de 15 ani. Tribunalul Bucureti a respins cererea, considernd c nu sunt ndeplinite condiiile nscrise n lege pentru admiterea extrdrii, deoarece ceteanul francez, fiind condamnat definitiv la 5 ai nchisoare pentru comiterea pe teritoriul Romniei a infraciunilor de relaii sexuale cu un minor i de perversiuni sexuale, extrdarea poate fi dispus, potrivit art. 6 alin. 1 din Legea nr. 4/1971 i art. 19 pct. 1 din Convenia European referitoare la extrdare, numai dup executarea acelei pedepse. mpotriva cestei hotrri s-a declarat recurs n anulare la C.S.J. (n prezent nalta Curte de Casaie i Justiie) pe motivul c hotrrea Trib. Bucureti este contrar legii. S se arate dac recursul n anulare este fondat.Motivai rspunsul. Rspunsuri spee: 1. a) Fptuitorii pot fi trai la rspundere penal conform principiului teritorialitii art. 3 C. pen.; b) statul romn poate refuza extrdarea unei persoane, dac aceasta se afl i sub urmrirea autoritilor judiciare romne pentru fapta n legtura cu care se cere extrdarea. 2. Recursul n anulare este fondat. Trib. Bucureti prin respingerea cererii de extrdare a pronunat o hotrre nelegal. Art. 19 din Convenia european privind extrdarea se refer numai la posibilitatea amnrii extrdrii, dac persoana a crei extrdare se cere este nvinuit sau inculpat n faa organelor judiciare romne. Astfel, extrdarea trebuia amnat i nu refuzat. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce este extrdarea? 2. Cte state pot fi implicare n procedura extrdrii? 3. De ctre tipuri este extrdarea? 4. Care au fost legile care au reglelemtat extrdarea n legislaia penal romn? 5. Care sunt principiile care guverneaz instituia extrdrii? 57

6. Enumerai izvoarele extrdrii. 7. De ctre ce instituie se face cererea de extrdare n Romnia? 8. Explicai expresia persoan extrdabil. 9. Analizai pe scurt art. 24 din legea 302/2004. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Importana i justificarea existenei extrdrii n legislaia intern i internaional. 2. Argumente pro i contra privind extrdarea propriilor ceteni. 3. Identificarea elementelor de extraneitate n procedura extrdrii. B. Tem de cerc tiinific: 1. Procedura mandatului european de extrdare. C. Tem de licen: 1. Instituia extrdrii n procesul de integrare european.

NOTE:

58

SEMINARUL NR. 6 Aplicarea legii penale n timp I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind aplicarea legii penale n timp IB. Principiile care guverneaz aplicarea legii penale n timp 1. principiul activitii; concursul de legi penale, 2. principiul neretroactivitii, 3. extraactivitatea legii penale a. retroactivitatea legii penale b. ultraactivitatea legii penale IC. Aplicarea legii penale mai favorabile n situaii tranzitorii 1. noiunea de situaie tranzitorie, 2. criteriile de stabilire a legii penale mai favorabile, 3. aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile, 4. aplicarea facultativ a legii penale mai favorabile IA. Aspecte generale privind aplicarea legii penale n timp Problema aplicrii legii penale n timp este reglementat expres n Codul penal n art. 10-16. Astfel, privind aceast problem, trebuie s cunoatem: 1. momentul intrrii n vigoare a legii penale 59

2. 3. 4. 5.

durata legii, sau viaa legii (determinat sau nedeterminat) momentul ieirii din vigoare a legii penale aa- zisele situaii tranzitorii succesiunea legilor penale.

IB. Principiile care guverneaz aplicarea legii penale n timp 1. Principiul activitii (art. 10 C.pen.) - Legea penal se aplic infraciunilor svrite n timpul ct ea se afl n vigoare. Conform acestui principiu o lege se aplic doar pentru infraciunile svrite n perioada de timp cuprins ntre data intrrii n vigoare i data abrogrii. Acest principiu este susinut de urmtoarele argumente: poate fi invocat principiul legalitii incriminrii i sanciunilor de drept penal; se poate afirma c gravitatea faptei este aceea evaluat de legea penal n vigoare la momentul svririi faptei; fptuitorul a cunoscut legea penal i deci el trebuie s rspund conform legii penale nclcate. Pentru a se aplica principiul activitii, trebuie s determinm legea penal activ. Aceasta se face prin stabilirea datei intrrii i ieirii din vigoare a legii. Momentul intrrii n vigoare poate fi: trecerea unui interval de 3 zile de la data publicrii legii n M. Of. (art. 78 Constituie); o alt dat ulterioar menionat n textul legii (art. 78 Constituie); Momentul ieirii din vigoare poate fi reprezentat de: intrarea n vigoare a unei legi penale noi care reglementeaz aceleai relaii sociale; abrogarea expres sau tacit (poate fi total sau parial); ajungerea la termen a legii penale temporare sau autoabrogarea; ncetarea condiiilor care au determinat adoptarea legii excepionale; Concursul de legi penale : Este situaia n care la un moment dat se afl n vigoare mai multe legi penale care reglementeaz aceleai relaii sociale, una din legi fiind general, alta special, iar uneori chiar o lege excepional. n aceast caz, se aplic legea special (cnd exist legea general i special) conform adagiului latin specialia generalibus derogant i legea excepional (cnd exist concurs ntre o lege general, special i excepional). 2. Principiul neretroactivitii (art. 11C.pen.) Legea penal nu se aplic faptelor care, la data cnd au fost svrite, nu erau prevzute ca infraciuni n strns raport cu principiul activitii, legea penal nu se aplic faptelor care s-au petrecut naintea intrrii n vigoare a legii penale, deoarece legea penal i produce efectele doar pentru viitor. Acest principiu statuteaz legalitatea incriminrii i legalitatea pedepsei, conform adagiului latin nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege. 3. Extraactivitatea legii penale (retroactivitatea i ultraactivitatea formeaz extraactivitatea legii penale, ca opus al principiiului activitii legii penale). a. principiul retroactivitii (art. 12 C.pen.) - Legea penal se aplic i faptelor svrite anterior intrrii sale n vigoare, dar numai n acele cazuri prevzute expres de lege. Cazuri de retroactivitate: legea penal n coninutul creia se prevede expres c urmeaz s se aplice i unor fapte svrite anterior intrrii ei n vigoare; legea interpretativ care face corp comun cu legea interpretat; 60

legea dezincriminatoare care scoate n afara ilicitului penal anumite fapte; legile care prevd msuri de siguran i/sau msuri educative (art. 12 alin. 1); caracterul retroactiv al acestora se justific datorit rolului preventiv pe care acestea l au; se menioneaz c, acestea nu au ntotdeauna un caracter retroactiv; legea penal mai favorabil (art. 13 C.pen.). n cazul n care de la svrirea infraciunii i pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea cea mai favorabil. Se nelege c dac legea nou este mai favorabil, ea va retroactiva n mod obligatoriu. b. principiul ultraactivitii (art. 16 C.pen.) - Este regula de drept conform creia, legea penal continu s se aplice i dup ieirea sa din vigoare, cnd este vorba de soluionarea conflictelor nscute n timpul cnd ea era n vigoare. Cazuri de ultraactivitate: legile penale temporare care au durat foarte scurt, fiind aproape imposibil ca pn la ieirea lor din vigoare, fptuitorul s fie prins, judecat i condamnat; legile penale mai favorabile infractorului. IC. Aplicarea legii penale mai favorabile n situaii tranzitorii 1. Noiunea de situaie tranzitorie: Situaiile tranzitorii se creaz prin succesiunea unor legi penale n timp, legi care reglementeaz acelai relaii sociale, dar n condiii diferite. n aceste situaii tranzitorii s-a pus problema care lege penal se aplic: legea penal veche (teoria ultraactivitii) legea penal nou (teoria retroactivitii) legea penal mai favorabil (mittior lex art. 13 C.pen.) Astfel, majoritatea doctrinarilor romni i strini au stabilit c cel mai corect este s se aplice cea dea treia variant, n funcie de criteriile urmtoare. 2. Criteriile de determinare a legii mai favorabile: condiiile de incriminare a faptei este mai favorabil legea care impune ca fapta s fie svrit ntr-un anumit loc sau timp, deoarece i restrnge sfera de inciden; condiiile de tragere la rspundere penal este mai favorabil legea care prevede c aciunea penal se pune n micare numai la plngerea prealabil a persoanei vtmate n opoziie cu cea care se pune n micare din oficiu; natura i durata sanciunii este mai blnd legea care prevede pedeapsa nchisorii n loc de pedeapsa deteniunii pe via i cea care prevede amenda n loc de nchisoare; termenul de precripie a rspunderii penale este mai blnd legea care are un termen de prescripie mai redus, cci statul decade mai repede din dreptul su de a-l trage la rspundere penal pe infractor; cauzele de agravare i de atenuare a pedpsei; existena pedepselor complementare i accesorii; dispoziii privitoare la tentativ este mai blnd legea care nu sancioneaz tentativa n opoziie cu cea care incrimineaz i tentativa. 3. Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile (art. 14 C.pen.) Condiiile de aplicare: s existe o hotrre definitiv de condamnare la pedeapsa nchisorii sau la pedeapsa amenzii; dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, dar nainte de executarea pedepsei s intervin o lege nou; legea penal nou s fie mai favorabil; 61

pedepsa definitiv aplicat s depeasc maximul special al pedepsei prevzute de legea nou. Efecte: reducerea pedepsei nchisorii sau amenzii; nlocuirea nchisorii cu amenda dac legea nou prevede amenda. 4. Aplicarea facultativ a legii penale mai favorabile (Art. 15 C.pen). Condiiile de aplicare: existena unei hotrri definitive de condamnare (dar numai la pedepsa nchisorii); dac dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea deplin a pedepsei a intervenit o lege ce prevede o pedeaps mai uoar, se poate dispune reducerea pedepsei; aplicarea este facultativ atunci cnd sanciunea aplicat este mai mic dect maximul special prevzut de legea nou. Efecte: nu duce n mod obligatoriu ntotdeauna la reducerea pedepsei, ntruct aceasta este doar facultativ; instana sesizat poate dispune, fie meninerea pedepsei aplicate, fie reducerea sa; reducerea facultativ este dispus de instana de judecat din raza teritorial n care se afl penitenciarul unde cel condamnat i execut pedeapsa, spre deosebire de aplicarea obligatorie care opereaz de jure, conform art. 14 C.pen. II. Idei fundamentale: 1. Aplicarea legii penale n timp este guverant de: principiul activitii, neretroactivitii, retroactivitii i ultraactivitii. 2. Durata legii penale poart numele de viaa legii penale. 3. Mittior lex semnific legea penal mai favorabil infractorului. 4. Principiul neretroactivitii este opusul principiului activitii legii penale. 5. Aplicarea legii penale mai favorabile infractorului, n situaii tranzitorii, poate avea un caracter obligatoriu sau facultativ, n funcie de cuantumul pedepsei aplicate i maxima special prevzut de legea nou pentru infraciunea respectiv. III. Vocabular specific: - ab initio expresie latin care nseamn de la nceput. Ab initio invalidum non confirmatur continuo temporis actu ceea ce este nevalabil de la nceput nu se valideaz prin scurgerea timpului sau prin cele ntmplate ulterior. Ab initio valida postea per contingentia non infirmatur ceea ce este valabil de la nceput nu se invalideaz prin trecerea timpului sau ntmplri ce intervin ulterior, - ab ovo - expresie latin care nseamn de la nceputul lumii, de la nceputuri, de la ou, - absolut ceea ce este independent de orice condiii, relaii i restricii (lat. absolutus), - absolutism doctrin politic specific monarhiei totalitare n care monarhul deine toat puterea (fr. absolutisme), - abrogarea legii penale modalitatea de ieire din vigoare a acesteia. - adoptarea legii operaiunea prin care legislativul sau executivul n cazuri speciale ntocmesc proiecte de acte normative, - adevr - corespondena sau concordana ntre cunotinele noastre i realitatea obiectiv, justee, exactitate (lat. verum), - apartheid politic de separaie rasial practicat de unele guverne; n anul 1991 politica de apartheid a fost abolit (engl. apartheid), - conflict de legi penale situaie creat n urma unei succesiuni de legi sau din cauza coexistenei mai multor legi aplicabile n acelai timp, 62

- derogare abaterea de la o regul juridic, printr-o norm care consacr o excepie (lat. derogare), - duel judiciar mijloc de prob existent n procesul acuzatorial din Evul Mediu. Acesta era utilizat ntre nobili, - lege mai favorabil lege mai blnd, mai convenabil pentru cel cruia se adreseaz. - edicta a emite sau a adopta un act normativ (lat edictum), - eugenie teorie care susine inegalitatea raselor umane sub aspect biologic i intelectual, - de lege ferenda expresie latin care desemneaz propunerile privind modificarea reglementrii unei materii, - de lege lata expresie n latin prin care se desemneaz legea n vigoare, - infanticid uciderea pripriului copil, pruncucidere (lat. infanticidium), - infraciuni prevzute n legi speciale infraciuni reglementate n alte legi dect Codul penal, legi speciale penale sau nepenale, care cuprind norme de incriminare, - jurat personae fr pregtire juridic care alctuies curtea cu juri (lat. juratus), IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 15 al. 2 din Constituie i art. 11 C. pen. - Art. 78 din Constituie i art. 10 C. pen. - Art. 15 al. 2 din Constituie i art. 13 C. pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Analiza principiului activitii legii penale. 2. Ce reprezint concursul de legi penale. 3. Principiul neretroactivitii legii penale. 4. Ce semnific extraactivitatea legii penale. 5. Cazuri de retroactivitate a legii penale. 6. Cazuri de ultraactivitate a legii penale. 7. Noiunea de situaie tranzitorie. 8. Criterii de stabilire a legii penale mai favorabile. 9. Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile n situaii tranzitorii. 10. Aplicarea facultativ a legii penale mai favorabile n situaii tranzitorii. VI. Grile: 1. Prin noiunea lege penal se poate nelege: a) orice dispoziie cu caracter penal cuprins n legi b) orice dispoziie cu caracter penal cuprins n decrete emise ulterior intrrii n vigoare a Constituiei Romniei c) orice dispoziie cu caracter penal cuprinse n decrete emise anterior datei de 8 decembrie 1991. 2. Constituie principii de aplicare a legii penale n timp: a) principiul retroactivitii b) principiul ultraactivitii legii penale temporare c) principiul activitii d) principiul neretroactivitii. 3. Dac din momentul comiterii infraciunii i pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic: a) legea n vigoare la data pronunrii hotrrii b) legea n vigoare la data svririi infraciunii c) legea cea mai favorabil. 63

4. O lege penal poate fi abrogat: a) numai n mod expres b) total sau parial c) n mod tacit. 5. Principiului neretroactivitii legii penale prevede: a) legea penal nu se aplic faptelor comise sub legea veche, dac nu mai sunt prevazute de legea nou b) legea penal se aplic numai infraciunilor svrite n timpul ct ea se afl n vigoare c) legea penal nu se aplic faptelor care, la data cnd au fost svrite nu erau prevzute ca infraciuni. 6. Legea care prevede msuri de siguran sau msuri educative: a) nu se aplic infraciunilor care nu au fost definitiv judecate pn la data intrrii n vigoare a acesteia b) nu se aplic infraciunilor care au fost definitiv judecate pn la data intrrii n vigoare a acesteia c) se aplic i infraciunilor care nu au fost definitv judecate pn la data intrrii n vigoare a acesteia. 7. Cnd de la data svririi infraciunii i pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale: a) dac legea anterioar este mai favorabil pedepsepe complimentare prevzute de aceasta lege se aplic, chiar dac nu mai sunt prevzute de legea penal nou mai grea b) dac legea anterioar este mai favorabil, msurile de siguran prevzute de aceast lege se aplic, chiar dac nu mai sunt prevzute de legea penal nou mai grea c) dac legea anterioar este mai grea, msurile educative i de siguran prevzute de aceast lege se aplic, chiar dac nu mai sunt prevzute de legea penal nou mai favorabil d) dac legea anterioar este mai favorabil, pedepsele complimentare care au corespondent n legea penal nou se aplic n coninutul i limitele prevzute de legea anterioar mai favorabil. 8. Legea care prevede msuri de siguran sau msuri educative se aplic, n ceea ce privete aceste msuri, i infraciunilor care nu au fost definitiv judecate pn la data intrrii n vigoare a legii noi: a) chiar dac legea anterioar este mai favorabil dar nu prevede msuri de siguran sau educative, msuri care sunt reglementate de legea penal nou mai grea b) chiar dac legea nou este mai favorabil dar nu prevede msuri de siguran sau educative, msuri care sunt reglementate de legea penal anterioar mai grea c) numai dac nu se ncalc principiul legii penale mai favorabile. 9. Legea penal temporar se aplic infraciunii comise n timpul ct era n vigoare: a) numai dac fapta a fost urmrit sau judecat n acest interval de timp b) numai daca fapta a fost descoperit n acest interval de timp indiferent dac judecata a avut loc dup ieirea din vigoare a legii c) chiar dac fapta nu a fost descoperit, urmarit sau judecat n acest interval de timp. 10. Se mai numete principiul proteciei reale sau al naionalitii pasive: a) principiul activitii b) principiul universalitii c) principiul personalitii d) principiul realitii. 11. O lege penal romn poate intra n vigoare: 64

a) numai la data publicrii acesteia n Monitorul Oficial b) la o dat anterioar publicrii acesteia n M.O. dac se prevede astfel n coninutul legii c) la o dat ulterioar publicrii acesteia n M.O. dac se prevede astfel n coninutul legii d) de regul, la data publicrii acesteia n M.O. e) de regul, la 3 zile de la data publicrii n M.O. 12. Potrivit principiului retroactivitii legii penale, odat cu intrarea n vigoare a legii noi care nu mai prevede fapta ca infraciune: a) nceteaz executarea pedepselor b) nceteaz executarea pedepselor ns msurile de siguran i msurile educative pronunate n baza legii vechi se execut c) nceteaz toate consecinele penale ale hotrrilor judectoreti privitoare la faptele ce au fost dezincriminate. 13. Dac de la svrirea infraciunii i pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale: a) legea mai favorabil se determin prin combinarea dispoziiei mai favorabile din legile succesive b) n cazul n care nu exist alte criterii de determinare a legii penale mai favorabile, aceasta se stabilete n funcie de pedepsele complimentare c) se aplic infractorului legea cea mai favorabil. 14. Dac dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar: a) sanciunea aplicat dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit se reduce la acest maxim b) sanciunea aplicat dac este mai mic dect maximul special prevzut de legea nou, poate fi redus de ctre instana judectoreasc c) sanciunea aplicat dac este egal cu maximul special prevzut de legea nou, poate fi redus de ctre instana judectoreasc. 15. Dac dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai usoar: a) sanciunea aplicat dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit se reduce la acest maxim b) sanciunea aplicat dac este mai mic dect maximul special prevzut de legea nou, poate fi redus de ctre instana judectoreasc c) sanciunea aplicat dac este egal cu maximul special prevzut de legea nou, poate fi redus de ctre instana judectoreasc. 16. Inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani nchisoare pentru o infraciune pedepsit de lege cu nchisoarea de la 3 la 9 ani. Dup rmnerea definitiv a hotrrii i pn la executarea complet a pedepsei a intervenit o lege nou care sancioneaz aceeai infraciune de la 1 la 6 ani. Au valoare de adevr afirmaiile: a) instana trebuie s reduc obligatoriu pedeapsa aplicat pn la un cuantum ce nu poate fi mai mic de 3 ani nchisoare b) instana nu poate reduce n nici un caz pedeapsa aplicat c) instana poate reduce pedeapsa aplicat pn la un cuantum ce nu poate fi mai mic de 4 ani nchisoare. Rspunsuri grile*: 1-a,c ; 2-a,b,c,d ; 3-c; 4-b,c; 5-c; 6-b,c; 7-b,c; 8-a,b; 9-c; 10-d; 11-c,e; 12-a,c; 13-c; 14-a; 15-a,b,c; 16-c; 65

VII. Spee: 1. X a fost condamnat pentru tentativ la infraciunea de pruncucidere prevzut n art. 465 raportat la art. 97 C. pen. anterior. Dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare a intrat n vigoare noul Cod penal care nu mai pedepsete tentativa la infraciunea de pruncucidere. Care au fost consecinele intrrii n vigoare a noului Cod Penal asupra condamnrii inculpatei? 2. Prin sentina penal nr. 238/12.05.1998 a Judectoriei Oltenia rmas definitiv, a fost condamnat inculpatul minor X pentru svrirea infraciunii de furt prevzut n art. 208, alin. 1 i de furt calificat prevzut n art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. g) i i), cu aplicarea art. 99 i art. 109 din C.pen. pentru ambele infraciuni. S-a reinut c, n noaptea de 3 martie 1996, inculpatul i-a nsuit, prin efracie, bunuri n valoare de 400.000 lei de la partea vtmat Y, iar la 19 sept. 1997 i-a nsuit bicicleta aparinnd prii vtmate Z. mpotriva sentinei s-a declarat recurs n anulate, cu motivarea c instana a fcut o greit aplicare a legii. Avnd n vedere starea de fapt descris mai sus, s se arate dac recursul n anulare este fondat.Motivai rspunsul. 3. n executarea aceleiai rezoluii, X a svrit, prin efracie, n perioada 15 oct. 18 nov. 1996, mai multe aciuni de furt, pentru care i s-a aplicat, de prima instan, n baza art. 208 raportat la art. 209 lit. i) cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen. pedeapsa de 3 ani nchisoare. Instana de apel a admis apelul inculpatului i a redus pedeapsa la 2 ani nchisoare. De precizat c prin legea 140/14.11.1996 s-a ridicat minimul special al pedepsei pentru infraciunea de furt calificat de la un an la 3 ani nchisoare. S se arate dac decizia instanei de apel este legal. 4. Prin sentina penal nr. 234/30.04.1997 a Judectoriei Trgu Secuiesc, rmas definitiv prin neapelare, inculpatul X a fost condamnat la 100.000 lei amend pentru svrirea infraciunii de furt prevzut de art. 208 alin. 1 i 2, cu aplicarea art. 13 din Codul Penal. Instana a reinut c, n luna noiembrie 1996, inculpatul a fcut modificri la tabloul electric exterior i la contor, astfel c energia consumat s nu poat fi nregistrat n perioada 1 nov. 30 martie 1997. La data de 14.11.1996 a intrat n vigoare legea nr. 140/1996 prin care se majoreaz limitele pedepsei cu nchisoarea la infraciunile contra patrimoniului. Dac infraciunea de furt prevzut de art. 208 alin. 1 i 2 din Codul Penal se pedepsea anterior modificrii prin legea nr. 140/1996 cu nchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amend, dup modificare se prevede pedeapsa cu nchisoare de la unu la 12 ani. mpotriva sentinei de mai sus s-a declarat recurs n anulare pe motivul c s-a fcut o greit aplicare a legi. S se arate dac recursul este fondat. 5. n sarcina inculpatului s-a reinut svrirea, la sfritul lunii septembrie 1991 a infraciunii de calomnie, pentru care legea prevedea pedeapsa cu nchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amend de la 2.000 lei la 7.000 lei. n cursul procesului penal, la 01.10.1992 a intrat n vigoare legea nr. 104/1992 care a prevzut ca limite ale amenzii de la 25.000 lei la 100.000 lei alternativ cu nchisoarea n limitele de pn atunci. Judecnd cauza, instana l-a condamnat pe inculpat la 40.000 lei amend. S se arate dac pedeapsa a fost legal stabilit. 66

6. Condamnatul X aflat n executarea unei pedepse privative de libertate aplicat nainte de intrarea n vigoare a noului C. Pen., a introdus n luna ianuarie 1969 o contestaie la executare, cernd reducerea pedepsei. Instana a respins contestaia introdus de X cu motivarea c aceasta a devenit fr obiect, ntruct contestatorul a fost liberat condiionat din executarea pedepsei. S se arate dac soluia este legal. 7. Prin sentina penal nr. 1.150/26.05.1992, Judectoriei Braov, n baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b) din C.p.pen., a achitat pe inculpatul X pentru infraciunea prevzut n art. 1 din Decretul-Lege nr. 24/1990. Instana a reinut c, dei n mai 1990 inculpatul a ocupat o locuin fr a avea repartiie i contract de nchiriere, fapta sa nu constituie infraciune, ntruct DecretulLege menionat a avut o aplicabilitate temporar, i anume n perioada de dup evenimentele din dec. 1989. S se arate dac soluia este corect. Argumentai rspunsul. Rspunsuri spee: 1. Deoarece noul Cod penal nu a mai incriminat tentativia la infraciunea de pruncucidere, aceasta opereaz ca o dezincriminare a faptei, fiind incidente dispoziiile art. 12 din C.pen. n vigoare. n acest caz, executarea pedepselor nceteaz de drept i vor fi eliminate i toate decderile ce decurg dintr-o condamnare. 2. Recursul n anulare este fondat. Judectoria Oltenia reinnd c inculpatul a comis fapta de furt n data de 3 martie 1996, trebuia s observe c prin Legea 140/14.11.1996 au fost modificate prevederile art 209 din C. pen., stabilindu-se pedepse mai mari pentru furtul calificat comis n timpul nopii sau prin efracie. Astfel, trebuiau aplicate prevederile art. 13 din C. pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile n cazul n care de la comiterea faptei i pn la judecarea ei interveneau mai multe legi de reglementarte a acelorai relaii sociale. n acest caz legea veche mai blnd va ultraactiva. 3. Decizia instanei de apel este nelegal, deoarece inculpatul a comis ultima aciune de furt ce intr n compunerea infraciunii continuate dup modificarea art. 209 C. pen., prin Legea 140/14.11.1996, care a ridicat minimul special al pedepsei pentru infraciunea de furt de la un an la 3 ani nchisoare. n cazul infraciunii continuate, dac cea din urm dintre aciunile componente ale acestei infraciuni a fost comis dup intrarea n vigoare a legii penale noi, cea care a majorat minimul i maximul pedepsei, se va aplica pentru ntreaga infraciune pedeapsa prevzut de legea nou. 4. Recursul n anulare este fondat. Aplicarea legii penale mai favorabile n cazul succesiunii legii penale n timp presupune existena unei activiti infracionle svrite pn n momentul intrrii n vigoare a legii. Furtul de energie electric este o infraciune continu nceput sub imperiul legii vechi i epuizat sub imperiul legii noi, activitatea infracional avnd o existen cuprins n perioada 01.11.1995-30.03.1997, se va aplica legea nou. 5. Pedeapsa nu este legal stabilit deoarece nu s-a inut seama de principiul aplicrii legii penale mai favorabile consacrat n art. 13 din C.pen. Astfel, se impune aplicarea unei pedepse cu amend ntre 2 mii i 7 mii de lei, conform legii existente n vigoare la data comiterii infraciunii de calomnie. 6. Soluia este discutabil, dispoziiile art. 14 C. pen. fiind aplicabile i n cazul liberatului condiionat, aplicarea fiind necesar pentru calcularea pedepsei pe care condamnatul o mai avea de executat, n raport cu reglementarea din legea nou i pentru ipoteza revocrii liberrii condiionate, cnd ar trebui avut n vedere pedeapsa aplicat n urma aplicrii art. 14 sau 15 C.pen. 7. Soluia este corect i dei Decretul-Lege nr. 24/1990, care incrimineaz ocuparea unei locuine 67

fr a avea contract de nchiriere, a fost emis n condiiile unei strri excepionale, ca urmare a evenimentelor din dec. 1989, la care se face referire n expunerea de motive, aceasta nu atribuie legii un caracter temporar. Pentru aceasta ar trebui s existe o manifestare expres a voinei legiuitorului, ceea ce n aceast situaie nu este cazul. De aceea, hotrrile de achitare cu motivarea c fapta nu exist urmeaz s fie casate cu trimiterea cauzei pentru rejudecare la prima instan. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. n raport cu care principii se face aplicarea legii penale n timp? 2. Ce se nelege prin durata legii penale? 3. Ce este concursul de legi penale? Explicai expresia specialia generalibus derogant. 4. Ce se nelege prin extraactivitatea legii penale? 5. Enumerai cazurile de retroactivitate a legii penale. 6. Enumerai cazurile de ultraactivitate a legii penale. 7. Enumerai criteriile de stabilire a legii penale mai favorabile infractorului. 8. Explicai expresia de lege-ferenda i de lege-lata. 9. Ce desemneaz abrogarea legii penale. Analiz. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Aplicarea facultativ a legii penale mai favorabile n situaii tranzitorii. 2. Cauzele apariiei concursului de legi penale. B. Tem de cerc tiinific: 1. Justificarea extraactivitii legii penale. C. Tem de licen: 1. Retroactivitatea legii penale vs principiul legalitii incriminrii i sanciunilor de drept penal.

NOTE:

68

SEMINARUL NR. 7 Infraciunea I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind infraciunea - infraciunea ca noiune juridic - premisele existenei infraciunii - infraciunea ca fenomen - infraciunea ca instituie juridic - definiia infraciunii IB. Trsturile eseniale ale infraciunii a) pericolul social definiie, elemente, feluri. - fapta care nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni b) vinovia definiie, factori, forme - intenia definiie, feluri - culpa definiie, feluri - praeterintenia definiie, caracterizare - criterii de stabilire n concret a formei de vinovie. c) prevedrea faptei n legea penal. 69

IA. Aspecte generale privind infraciunea Dreptul penal are trei instituii juridice: infraciunea rspunderea penal sanciunea. ntre cele trei instituii exist o strns legtur, n sensul c fr infraciune nu poate exista rspunderea penal i fr aceasta din urm nu se poate aplica o sanciune. Pe drept cuvnt se poate susine c infraciunea este piatra de temelie a oricrui sistem de drept penal. Codurile penale anterioare nu prevedeau o definiie a infraciunii. a) Infraciunea ca noiune juridic: este o fapt ce poate consta ntr-o aciune sau ntr-o inaciune; aceast fapt trebuie s fie exterioar, de natur s lezeze valorile sociale protejate de lege; reprezint un fenomen social i un fenomen juridic; const ntr-o violare a legii penale; reprezint fapta cu cel mai ridicat grad de pericol social raportat la celelalte forme de ilicit; const n nerespectarea voinei legiuitorului. b) Premisele existenei infraciunii: existena unei norme incriminatoare care s interzic o anumit fapt; o fapt concret avut n vedere de legiuitor la elaborarea normei incriminatoare; trsturile eseniale ale faptei incriminate. c) Infraciunea ca fenomen: material (infraciunea fiind o manifestare exterioar a subiectului activ); uman (infraciunea fiind o fapt n general a omului); social (infraciunea fiind periculoas pentru valorile sociale); moral politic (infraciunea exprim atitudinea moral a fptuitorului fa de valorile sociale); juridic (infraciunea reprezentnd nclcarea unei norme juridice penale). d) Infraciunea ca instituie juridic: n aceast situaie ea reprezint o instituie fundamental a dreptului penal format dintr-un ansamblu de norme juridice care reglementeaz condiiile i trsturile comune ale tuturor infraciunilor; este prevzut n titlul II din partea general - art. 17 51 C. pen. e) Definiia infraciunii: Infraciunea este fapta care prezint pericol social, svrit cu vinovie i prevzut de legea penal (art. 17 C. pen.). Din aceast definiie se desprind cele trei trsturi eseniale ale infraciunii: 1. pericolul social 2. vinovia 3. prevederea n legea penal. IB. Trsturile eseniale ale infraciunii A) Pericolul social: Prin pericol social nelegem particularitatea unor fapte de a leza valorile sociale ocrotite de legea penal i pentru sancionarea crora este necesar aplicarea unei pedepse (art. 18 C. pen.). 70

Elementele (condiiile) pericolului social: 1. existena unei fapte: aciune (infraciuni comisive) o inaciune (infraciuni omisive) o fapt exterioar a omului fiind excluse faptele animalelor i fenomenele naturii, care prezint pericol natural nu social; 2. gravitatea faptei s atrag aplicarea unei sanciuni penale Felurile pericolului social: 1. abstract - este avut n vedere de legiuitor n momentul incriminrii faptei i se stabilete avnd n vedere: nsemntatea valorii sociale ce trebuie ocrotit; gravitatea vtmrii ce i s-ar putea aduce valorii sociale; frecvena faptelor ce se pot svri; mprejurrile n care se pot svri asemenea fapte. 2. concret acesta se identific cu urmarea imediat a infraciunii, este apreciat de ctre instana de judecat cu prilejul judecrii faptei svrite i se stabilete n funcie de: vtmarea efectiv adus valorii sociale; condiiile n care s-a svrit fapta; urmarea care s-a produs sau care s-ar fi putut produce; persoana fptuitorului; modul i mijloacele de svrire a faptei; scopul urmrit de fptuitor. !!! Din punct de vedere al importanei, pericolul concret este mai important, deoarece lipsa lui poate conduce la inexistena infraciunii (art 18). Deosebirea dintre cele dou forme const n aceea c primul este avut n vedere nainte de svrirea infraciunii, iar cel de-al doilea dup svrirea acesteia. Nu trebuie s se confunde noiunea de pericol social cu cea de pericol natural. Ca asemnare, ambele pericliteaz valorile sociale ocrotite de legea penal. Ca deosebiri, primul provine de la oameni, fiind dependent de voina acestora i produce efecte juridico-penale, iar cel de-al doilea provine de la fenomenele naturii, fiind independent de voina oamenilor (cutremur, inundaii), neproducnd efecte juridico-penale. Fapta care nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni (art. 18 C. pen., art. 10, 11 C.p.p.) a. Preliminarii: lipsa pericolului social, ca trstur esenial a infraciunii conduce la nlturarea caracterului infracional al faptei svrite; acesta trebuie stabilit ntotdeauna n concret; b. Necesitatea instituiei: evaluarea gradului de pericol social s duc la concluzia c acesta nu exist; lipsa pericolului social al unei fapte care cuprinde att vinovie ct i prevederea n legea penal, trebuie s se fac numai n concret, deci dup comiterea faptei; c. Concept: Nu constituie infraciune fapta prevzut de legea penal, dac prin atingerea minim adus uneia dintre valorile aprate de lege i prin coninutul ei concret fiind lipsit n mod vdit de importan, nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni. d. Condiii: s se comit o fapt prevzut de legea penal 71

fapta s fie lipsit de importan atingerea valorii sociale s fie foarte mic (insignifiant) fapta s fie lipsit de semnificaie juridic penal. e. Criteriile de apreciere a gradului de percol social (art. 18 al. 2 C. pen.): modul i mijloacele de svrire a faptei scopul urmrit mprejurrile n care fapta a fost comis urmarea produs sau care s-ar fi putut produce persoana i conduita fptuitorului. f. Natur juridic i sanciunea: ntr-o opinie s-a susinut c aceast instituie d posibilitatea unei dezincriminri judiciare a faptelor opinie care a fost respins, ntruct dezincriminarea se face numai de ctre legiuitor; n alt opinie se menioneaz c aceast instituie reprezint o veritabil form de nlocuire a rspunderii penale; o alt opinie susine ideea conform creia aceasta este o cauz care nltur caracterul penal al faptei, datorit lipsei pericolului social concret; !!!Totui, aceast instituie are o natur juridic mixt, ntruct ea mbin ultimile dou opinii. Astfel, sub aspectul sanciunii, conform art. 18 alin. 3, procurorul sau instana aplic o sanciune cu caracter administrativ, fiind nlturat rspunderea penal, neputndu-se aplica o sanciune penal. g. Efectele juridice ale incidenei acestei instituii: cnd se stabilete n concret c fapta svrit nu prezint pericolul social al unei infraciuni, ea este exclus din sfera ilicitului penal; persoana n cauz nu este tras la rspundere penal i deci nu i se aplic o sanciune penal; n acest caz se va aplica o msur administrativ prevzut n art. 91 C. pen.: mustrarea; mustrarea cu avertisment; amenda de la 10 la 1.000 de lei; Dac fptuitorul a svrit mai multe fapte considerate fiecare n parte ca fiind lipsite de pericol social se va aplica o singur sanciune cu caracter administrativ. B) Vinovia (art. 19 C. pen.): Vinovia reprezint atitudinea psihic a persoanei care, svrind cu voin neconstrns o fapt ce prezint pericol social, a avut n momentul executrii reprezentarea faptei i a urmririlor socialmente periculoase ale acesteia sau, dei nu a avut reprezentarea faptei i a urmrilor, a avut posibilitatea real, subiectiv a acestei reprezentri. Factorii vinoviei: voina (factorul volitiv) reprezint un proces psihic de conducere contient a activitii sub toate aspectele ei; ea este o condiie esenial a vinoviei, mbrcnd att forma aciunii, ct i a inaciunii; contiina (factorul intelectiv) reprezint facultatea psihic prin care persoana nelege semnificaia faptei i urmrile acesteia; acesta dezvluie atitudinea contiinei fptuitorului fa de fapta svrit. Formele vinoviei intenia culpa praeterintenia. I. Intenia: Este o form principal de vinovie prevzut expres n Codul penal, care const n 72

prevederea rezultatului faptei, urmrirea sau acceptarea acestui rezultat. *Este considerat cea mai grav form de vinovie, deoarece fptuitorul i canalizeaz ntreaga energie n vederea comiterii faptei i pentru a produce rezultatul urmrit. Forme principale: intenia direct const n prevederea rezultatului faptei i urmrirea producerii acestuia prin svrirea acelei fapte; caracteristicile ei sunt prevederea i urmrirea rezultatului (de ex., fapta persoanei care ndreapt pistolul mpotriva alteia, apsnd pe trgaci i avnd ca rezultat moartea persoanei); intenia indirect const n prevederea rezultatului faptei i acceptarea posibilitii producerii lui ; caracteristicile ei sunt, prevederea i acceptarea rezultatului (de ex., fapta inculpatului de a aplica victimei aflat n stare de ebrietate o puternic lovitur n urma creia acesta a czut ntr-un bazin cu ape reziduale, cderea fiind auzit de inculpat, precum i prsirea victimei n aceste condiii fr s o salveze evideniaz acceptarea producerii morii). c. Alte forme: intenia simpl i calificat intenia iniial i supravenit intenia spontan i premeditat intenia unic i complex. II. Culpa: Reprezint atitudinea psihic a fptuitorului catre prevede rezultatul faptei sale, nu l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce, ori nu prevede rezultatul faptei sale, dei putea i trebuia s-l prevad. b. Forme principale: culpa cu prevedere cnd fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu l accept, socotind fr temei c el nu se va produce (de ex, cazul accidentelor de circulaie); obs. diferena dintre intenia indirect i culpa cu prevedere rezult din poziia psihic a fptuitorului: n primul caz el urmrete i accept rezultatul, iar n al doilea el prevede, dar nu accept rezultatul; culpa simpl cnd fptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia i putea s-l prevad; obligaia de prevedere a rezultatului se deduce n concret n funcie de mprejurri (de ex., fapta persoanei care de la o anumit nlime arunc un obiect dur, accidentnd mortal o persoan care este n trecere); obs. diferena dintre culpa simpl i cazul fortuit este sub aspectul posibilitii de prevedere al rezultatului: n primul caz rezultatul putea fi prevzut, iar n al doilea caz acesta era imposibil de prevzut. c. Alte forme: impruden sau nesocotin nebgare de seam (neatenie) neglijen nepricepere nedibcie. III.Praeterintenia (intenia depit):Este o form mixt de vinovie ce mbin intenia i culpa. Aceast form de vinovie nu este prevzut expres n C. pen., ci este o creaie a doctrinei. a. Caracterizare: fptuitorul svrete o fapt ce constituie elementul material al unei infraciuni (cu intenie); se produce un rezultat mai grav pe care fptuitorul nu l-a urmrit sau acceptat (din culp); De ex., art. 183 C. pen. lovirile sau vtmrile cauzatoare de moarte (praeterintenia este forma de 73

vinovie pentru infraciunea n form tip) - violul care a avut ca urmare moartea victimei, lipsirea de libertate care a avut ca urmare moartea victimei, tlhria care a avut ca urmare moartea victimei (praeterintenia este forma de vinovie pentru infraciunea n form agravat) Criterii de stabilire n concret a formei de vinovie: instrumentul cu care se comite fapta numrul i intensitatea loviturilor aplicate zona vital sau nevital vizat disproporia dintre agresat i agresor relaiile anterioare dintre agresat i agressor locul comiterii faptei spontaneitatea sau premeditarea faptei. Stabilirea formei de vinovie cu care fptuitorul a acionat este foarte important cel puin pentru urmtoarele considerente: ajut i n acelai timp contribuie la ncadrarea juridic a faptei reliefeaz periculozitatea infractorului dac fapta nu este comis cu forma de vinovie cerut de lege ne putem afla n una din urmtoarele situaii: fie se va schimba ncadrarea juridic, fie fapta nu va atrage rspunderea penal. n ex. urmtor trebuie observat cum forma de vinovie schimb ncadrarea juridic a faptei: suprimarea vieii unei persoane cu intenie (direct sau indirect) calific fapta drept omor, omor calificat sau omor deosebit de grav art. 174, 175, 176 C. pen. dac fapta este comis din culp (simpl sau cu prevedere) fapta va fi ncadrat la ucidere din culp art. 178 C. pen. iar dac fapta este comis cu praeterintenie fapta va fi ncaderat la loviri sau vtmri cauzatoare de moarte art. 183 C. pen. C) Prevederea faptei n legea penal: Const n descrierea i incriminarea tuturor faptelor periculoase pentru valorile sociale n legi sau decrete care au caracter penal. a. Caracterizare: aceasta contribuie la diferenierea net dintre infraciune i celelalte forme de ilicit este n deplin concordan cu principiul legalitii, este primul element al infraciunii verificat de ctre practicienii dreptului. !!!Toate cele trei trsturi eseniale prezentate trebuie ntrunite cumulativ pentru existena infraciunii, lipsa uneia dintre ele ducnd la inexistena acesteia. II. Idei fundamentale: 1. Dreptul penal are trei instituii de baz: infraciunea, rspunderea penal i sanciunea, fr infraciune neputnd exista celelalte dou. 2. Infraciunea este cea mai periculoas, cea mai grav fapt antisocial. 3. Existena unei infraciuni presupune ntrunirea cumulativ a trei trsturi: pericol social, vinovie i prevederea faptei n lege. 4. Poate exista o fapt care s prezinte cele trei trsturi fundamentale ale infraciuni, dar n concret aceasta s nu atrag rspunderea penal. III. Vocabular specific: - bune moravuri ansamblul regulilor de conduit cu caracter moral, - calificarea faptei nscrierea unei fapte antisociale n rndul infraciunilor, operaiune ce 74

aparine legiuitorului calificarea infraciunii stabilirea caracterului infracional al unei fapte ilicite. Operaiunea de calificare a infraciunii cuprinde ncadrarea juridic a faptei i identificarea n coninutul acesteia a condiiilor necesare pentru a fi infraciune, crim gen de infraciune, infraciune de omor. criminalitate suma infraciunilor svrite pe un teritoriu ntr-o perioad de timp. delict penal infraciune de mai mic gravitate dect crimele; lato sensu poate avea accepiunea de infraciune sau chiar de fapt ilicit, dreptate concept potrivit cruia se accept sau se resping n temeiul unor criterii etico-juridice faptele, obiceiurile i legile n vigoare ntr-o epoc pe teritoriul unui stat; dreptatea este n acelai timp un principiu moral i juridic, dubiu ndoial determinat de dovezide administrate ntr-o cauz nu permit o concluzie cert referitoare la aspectele acesteia; in dubio pro reo interpretarea se va face n favoarea acuzatului, in dubio mitis aplicabilitatea celui mai avantajos neles al legii pentru cel acuzat, incriminare prevederea n legea penal a unei fapte ca infraciune i sanciunea aplicabil n cazul svririi ei; este una din trsturile fundamentale ale infraciunii; dac fapta nu este incriminat ea este permis conform adagiului non omne quod licet, honestum est, licet tamen ; aciunea de a nvinovi sau acuza o persoan de comiterea unei infraciuni (fr. incriminer), infraciune o fapt prin care se vatm o valoare social (lat. infractio, -onis), ncadrarea juridic a faptei operaiune juridic efectuat de organele judiciare prin care se stabilete corespondena deplin ntre fapta comis i norma de incriminare,

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - art. 2 i art. 17 C.pen. raportul dintre legalitatea incriminrii i prevederea faptei n lege. - art. 18 C.pen. i art. 18 C.pen. - art. 19.2 lit.b) C.pen. i art. 47 C.pen. - art. 1 C.pen. i art. 18 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Caracterizare general a infraciunii ca fapt i instituie juridic. 2. Pericolul social al infraciunii definiie, elemente, feluri. 3. Fapta care nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni analiz. 4. Criteriile de stabilire n concret a pericolului social. 5. Vinovia definiie, factori, forme. 6. Intenia analiz. 7. Culpa analiz. 8. Praeterintenia analiz. 9. Criterii de stabilire n concret a formei de vinovie. 10. Prevedrea faptei n legea penal. VI. Grile: 1. Reprezint infraciune fapta care ndeplinete urmtoarele condiii obligatorii: a) este svrit cu vinovie, este prevzut de lege, prezint pericol social sau natural b) este svrit cu vinovie, este prevzut de legea penal c) prezint pericol social; este svrit cu vinovie, este prevzut ntr-o ordonan simpl emis de Guvern d) prezint pericol social; este svrit cu vinovie, este prevzut ntr-o ordonan de urgen emis de Guvern, este comis de o persoan care are reprezentarea aciunilor sau inaciunilor sale sau svrete cu voin aceste aciuni sau inaciuni. 75

2. Fapta care prezint pericol social al unei infraciuni este acea fapt: a) prin care se vatm oricare dintre valorile sociale prevzute n art. 1 C.pen. b) prin care se vatm oricare dintre valorile sociale recunoscute de Constituie i legi c) prin care se vatm oricare dintre valorile sociale prevzute n art. 1 C.pen. i pentru sancionarea creia este necesar aplicarea unei pedepse. 3. Temeiul rspunderii penale l reprezint: a) svrirea unei fapte prevzute de legea penal b) svrirea unei infraciuni c) existena unei hotrri judectoreti de condamnare. 4. Culpa simpl exist atunci cnd: a) infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accept socotind fr temei c el nu se va produce b) infractorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia sau putea s-l prevad c) infractorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia i putea s-l prevad. 5. Intenia direct exist atunci cnd: a) infractorul prevede rezultatul faptei sale i, dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui b) infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui, ns acest rezultat din cauze independente de voina infractorului nu se produce c) infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui prin svrirea acelei fapte. 6. Intenia depit se realizeaz: a) prin svrirea unei fapte cu intenie indirect i producerea unui rezultat mai grav dect cel acceptat de fptuitor prin svrirea faptei, rezultat care ns nu este imputabil fptuitorului dincolo de limita ce ar rezulta din acceptarea sa b) prin svrirea unei fapte cu intenie direct i producerea unui rezultat mai grav dect cel urmrit, rezultat care este ns prevzut i acceptat de fptuitor la momentul svririi faptei c) prin svrirea unei fapte cu intenie indirect i producerea unui rezultat mai grav dect cel acceptat de fptuitor prin svrirea faptei, rezultat care ns este imputabil n forma culpei. 7. n cazul incidenei art. 18 C.pen se poate aplica o sanciune cu caracter administrativ: a) numai de procuror b) numai de instan c) de procuror sau de instan. 8. Fapta constnd ntr-o inaciune: a) este infraciune numai dac este svrit cu intenie direct b) este infraciune, atunci cnd este comis din culp, afar de cazul cnd legea sancioneaz numai svrirea ei cu intenie c) este infraciune, atunci cnd este svrit din culp, numai atunci cnd n lege este prevzut n mod expres. 9. La stabilirea n concret a gradului de pericol social al unei infraciuni se ine seama de: a) modul i mijloacele de svrire a faptelor b) de scopul urmrit c) de mprejurrile n care fapta a fost comis d) de urmarea produs sau care s-ar fi putut produce e) de persoana i conduita fptuitorului. 76

10. Intenia direct exist cnd infractorul: a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accept, socotind fr temei c el nu se va produce b) prevede rezultatul faptei sale urmrind producerea lui prin comiterea acelei fapte c) nu prevedere rezultatul faptei sale, dei trebuia i putea s-l prevad. 11. Intenia exist cnd infractorul: a) prevede rezultaul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui b) prevede rezultaul faptei sale dar nu-l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce c) prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui prin comiterea acelei fapte. 12. Intenia indirect exist cnd infractorul: a) nu prevede rezultaul faptei sale dei trebuia i putea s-l prevad b) prevede rezultatul faptei sale dar nu-l accept, socotind c acesta nu se va produce c) prevede rezultaul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui. 13. Culpa exist cnd infractorul: a) prevede rezultaul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui b) prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui prin comiterea acelei fapte c) prevede rezultaul faptei sale dar nu-l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce. 14. Culpa cu prevedere exist cnd infractorul: a) prevede rezultaul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui b) prevede rezultatul faptei sale dar nu-l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce c) prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui prin comiterea acelei fapte. 15. Culpa simpl exist cnd infractorul: a) prevede rezultaul faptei sale dar nu-l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce b) prevede rezultatul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui c) nu prevede rezultaul faptei sale dei trebuia i putea s-l prevad. 16. Intenia ca form a vinoviei exist cnd infractorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmrind producerea lui prin comiterea acelei fapte b) prevede rezultaul faptei sale dar nu-l accept, socotind fr temei c acesta nu se va produce c) nu prevede rezultatul faptei sale dei trebuia i putea s-l prevad. 17. n cazul crei forme i modaliti a vinoviei, infractorul prevede rezultatul faptei sale i urmrete producerea lui prin svrirea acelei fapte: a) intenia indirect b) intenia direct c) culpa cu prevedere. 18. n cazul crei forme i modaliti a vinoviei, infractorul prevede rezultatul faptei sale i dei nu-l urmrete accept posibilitatea producerii lui: a) intenia direct b) culpa cu prevedere c) intenia indirect. 19. n cazul crei forme i modaliti a vinoviei, infractorul prevede rezultatul faptei sale dar nu-l accept socotind fr temei c acesta nu se va produce: a) intenia indirect b) intenia direct 77

c) culpa cu prevedere. 20. n cazul crei forme i modaliti a vinoviei, infractorul nu prevede rezultatul faptei sale dei trebuia i putea s-l prevad: a) culpa cu prevedere b) culpa simpl c) intenia indirect. 21. Fapta constnd ntr-o aciune svrit cu intenie constituie infraciune: a) numai dac se prevede expres n lege b) ntotdeauna c) niciodat. 22. Faptele comise ca infraciuni de aciune se svresc: a) ntotdeauna doar din culp b) ntotdeauna doar cu intenie c) cu intenie, iar din culp cnd n lege se prevede n mod expres aceasta. 23. Fapta constnd ntr-o inaciune constituie infraciune: a) cnd este comis fr vinovie b) cnd este comis cu intenie c) cnd este svrit n caz fortuit. 24. Fapta constnd ntr-o inaciune constituie infraciune cnd este svrit: a) cu intenie b) numai din culp simpl c) numai din culp cu prevedere. 25. n doctrina penal ce modalitate a inteniei se mai numete eventual? a) intenia depit b) intenia direct c) intenia indirect. 26. n doctrina penal culpa cu prevedere se mai numete: a) uurin b) neglijen c) culp simpl. 27. n care din formele i modalitile vinoviei infractorul nu prevede rezultatul faptei sale: a) intenia indirect b) culpa simpl c) culpa cu prevedere. Rspunsuri grile*: 1-d; 2-c; 3-b; 4-c; 5-b,c; 6-c; 7-c; 8-b; 9-a,b,c,d,e; 10-b; 11-a,c; 12-c; 13-c ; 14b; 15-c; 16-a; 17-b; 18-c; 19-c; 20-b; 21-b; 22-c, 23-b; 24-a; 25-c; 26-a, 27-b. VII. Spee: 1. S-a constatat c X, dup ce a luat hotrrea de a avea raport sexual cu numita Y, a ncercat, fr s foloseasc constrngerea, s aib un astfel de raport, ns, fa de riposta violent a victimei, dndui seama de opunerea acesteia, a abandonat hotrrea luat. S se arate dac X a svrit sau nu o fapt prevzut de legea penal. 78

2. n fapt s-a reinut c X, care fusese prins n flagrant delict de complicitate la furt, a ncercat s fug pornind n vitez cu autoturismul proprietate personal, de care a reuit totui s se agae, crndu-se pe portbagajul mainii, unul dintre urmritori. Inculpatul a continuat s conduc astfel autoturismul pn cnd a fost prins de organele de poliie. Pentru fapta sa, el a fost trimis n judecat pentru infraciunea de vtmare corporal grav, deoarece a pus n pericol integritatea corporal a persoanei aflat pe portbagajul mainii. ntruct pn n momentul prinderii sale, inculpatul nu a cauzat persoanei nici o vtmare, s se arate ce trebuia s decid instana judectoreasc. 3. S-a stabilit c, n cadrul conflictului avut cu victima Y, inculpatul X, i-a aplicat acesteia o puternic lovitur cu pumnul n fa, nct aceasta a czut i s-a lovit cu capul de asfalt. Dup dou zile de spitalizare, victima a fost externat, ntruct nu prezenta leziuni osoase; cum starea sntii sale s-a nrutit, a fost transportat din nou la spital unde a ncetat din via dup 12 zile de la agresiune. Prin sentinta penala nr. 66/1980 a Trib. Judetean Hunedoara, inculpatul X a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte, prevzut n art. 183 C.Pen., la 6 ani de nchisoare. Prin recursul declarat mpotriva acestei hotrri inculpatul a susinut, ntre altele, c ntre aciunea sa i decesul victimei nu exist legtur de cauzalitate, ntruct acesteia nu i s-a stabilit un diagnostic corect la prima internare n spital, ceea ce a fcut s nu i se aplice un tratament adecvat i s survin complicaiile. S se arate ce urma s decid instana de recurs. 4. n fapt s-a reinut c inculpatul i-a lovit soia cu palmele i picioarele, apoi cu o curea de ventilator auto, iar dup ce aceasta a czut, a prins-o de par i a izbit-o de 15-20 de ori cu capul de podea, cu o duritate deosebit. Din raportul medico-legal rezult c moartea victimei s-a datorat compresiei cerebrale prin traumatism i hematom subdural, consecina unui traumatism cerebral. Fiind trimis n judecat pentru svrirea infraciunii de omor calificat (art. 174, 175 lit. c) C. Pen.), prima instan a schimbat calificarea n infraciunea de lovire sau vtmri cauzatoare de moarte, cu motivarea c, obiectiv, moartea victimei nu a fost determinat de violenele inculpatului, ci de apariia unui hematom subdural care nu a fost diagnosticat i tratat corespunztor n unitatea spitaliceasc, iar subiectiv fptuitorul nu a prevzut i nu a acceptat consecinele faptei sale, adic moartea victimei. S se arate dac soluia instanei judectoreti este corect sau nu. 5. Prin plangerea prealabil adresat instanei, partea vtmat a cerut tragerea la raspundere penal a inculpatului pentru svrirea infraciunii prevzute n art. 180 alin. 2 C. Pen., comis prin aceea c la data de 27.09.1999, inculpatul i-a aplicat cu pumnul mai multe lovituri n zona feei, provocndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare ngrijiri medicale timp de 8-9 zile. Judecatoria, n baza art. 11 pct.2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b C.p.pen., a dispus achitarea inculpatului, cruia i-a aplicat sanciunea mustrrii cu avertisment, considernd c fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni. S se arate dac soluia Judectoriei este corect i s se motiveze rspunsul. 6. Parchetul de pe lng Tribunalul Bucureti a dispus trimiterea n judecat a inculpatrului X pentru svrirea ingtaciunii de luare de mit prevzut n art. 254 alin. 1 din C.pen. S-a reinut c, la data de 18.05.1998, cnd ndeplinea funcia de profesor, inculpatul a primit de la o elev 500.000 lei cu scopul de a o promova la materia pe care o preda. Tribunalul Bucureti, prin sentina penal nr. 305/7.06.1999, a dispus achitatea inculpatului n baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportata la art. 10 lit. b) din C.p.pen., reinnd c suma de bani primit de 79

la elev reprezenta echivalentul unui schimb valutar fcut de aceasta la cererea inculpatului. Curtea de Apel Bucureti, secia I penal, prin decizia nr. 570/26.11.1999, a admis apelul declarat de procuror i a achitat pe inculpat n baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b) din C.p.pen. i la art. 18 din C.Pen. n considerentele deciziei se arat c dei inculpatul a svrit fapta aa cum a fost reinut n rechizitoriu, avnd n vedere datele ce caracterizeaz persoana acestuia, fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infraciunii. mpotriva deciziei Curii de Apel Bucureti s-a declarat recxurs, cu motivarea c aplicarea art.18 din C.pen. nu se justific. S se arate dac n cauz pot fi incidente dispoziiile art.18 din C. Pen. 7. Prin sentina pen nr. 138/22.05.2000, a Judectoriei Curtea de Arge, inculpatul X a fost achitat, n temeiul art. 114 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b) C.p.pen. i la art. 18 C.pen., pentru infraciunea de furt calificat prevzut n art. 208 raportat la art. 209 lit. e) i g) C. pen., cu aplicarea art. 37 lit. b) C.pen. Inculpatul a fost trimis n judecat reinndu-se c, n seara zilei de 24.101999, a sustras dintr-un autoturism un radiocasetofon n valoare de 120.000 lei. Instana a apreciat c fapta comis de inculpat, prin coninutul ei concret i prin atingerea minim adus patrimoniului persoanei vtmate, nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni. Tribunalul Arge, prin decizia pen. nr. 538/4.06.2000 a respins apelul declarat de procuror, sentina rmnd definitiv. mpotriva hotrrii definitive s-a declarat recurs n anulare. Sa se arate dac recursul n anulare este fondat. 8. Inculpaii au fost condamnai pentru svrirea infraciunii de violare de domiciliu prevzut n art. 192, alin. 2 C. pen. S-a reinut ca la data de 30 oct. 1997, inculpaii, n stare de ebrietate, au intrat n curtea prii vtmate cu scopul de a-i cere s le restituie o main de tocat coceni, proprietatea lor. Partea vtmat a afirmat c a mprumutat maina altei persoane i a cerut inculparului s prseasc curtea, dar acesta a refuzat. Apelurile declarate de inculpai au fost respinse. Curtea de Apel, judecnd recursul, l-a admis, aplicnd prevederile art. 18 C. pen. S se arate dac decizia Curii de Apel este legal. 9. Prin sentina pen. nr. 105/8.05.1997 a Trib. Bucureti, secia I pen., inculpatul X a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de loviri cauzatoare de moarte prevzut n art. 183 C.pen. cu aplicarea art. 73 lit. b). S-a reinut c, la 14.01.1996 n timpul unei altercaii inculpatul a aplicat mai multe lovituri cu o piatr asupra capului victimei, provocndu-i fracturi de bolt care i-au cauzat o hemoragie cerebral. Internat n spital, victima nu a mai putut fi salvat, decednd dup 5 zile. mpotriva sentinei procurorul a declarat apel, respins prin decizia nr. 167/15.08.1997 a Curii de Apel Bucureti, secia I penal. Declarnd recurs, procurorul a susinut c fapta trebuia ncadrat n infraciunea de omor. S se arate dac recursul declarat de procuror este fondat. 10. S-a reiunut n fapt c inculpatul, mpreun cu un constean, au consumat buturi alcoolice la bufetul din comun. Dup plecarea mpreun din local s-au oprit n faa porii casei celui de-al doilea, unde au stat de vorb, n urma unor nenelegeri, inculpatul l-a lovit pe acesta din urm de mai milte ori, iar victima s-a lovit de poarta care s-a deschis i a czut pe spate rmnnd fr cunotin. Transportat la spital, victima a decedat dup 15 zile de la agresiune, la autopsie constatnduse c moartea s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral, cu fractur de calota i hemoragie meningo cerebral, cauzat de multiple lovituri aplicate cu un corp dur asupra capului, unele cu mare 80

intensitate. S se arate dac fptuitorul este vinovat de producerea morii victimei i care este forma i eventual modalitatea vinoviei. 11. S-a reinut c X, mecanic la atelierul de reparaii auto din cadrul I.T.A. Panciu, fr a avea calificarea necesar i fr a fi autorizat, a condus, la data de 30.03.1974, un electro-stivuitor, punndu-l n micare cu ajutorul unei chei improvizate. La un momentdat, s-a urcat pe electrostivuitor, cu picioarele pe palet, victima Y, cu consimmntul inculpatului. n timp ce conducea utilajul n aceste condiii, inculpatul a efectuat manevre de ridicare i coborre a paletelor acestuia. Din aceast cauz i datorit unei frnri brute, victima i-a pierdut echilibrul, cznd de la nlimea de 2,5 m pe pardoseala de beton. Datorit leziunilor suferite victima a decedat. S se arate dac fptuitorul este vinovat sau nu de producerea morii victimei. Rspunsuri spee: 1. X nu a comis o fapt prevzut de legea penal. Simpla hotrre de a avea raport sexual fr a folosi constrngerea nu intr sub incidena legii penale. 2. Fapta comis nu constituie infraciune, deoarece, dei a pus n primejdie integritatea corporal a persoanei aflate pe portbagajul mainii, ea nu a cauzat acestei poersoane nici o vtmare efectiv. 3. Recursul nu este fondat, deoarece moartea victimei a fost determinat de inculpat, prin lovirea acestuia cu capul de asfalt. Prin neaplicarea unui tratament corespunztor, legtura de cauzalitate ntre fapta lui i urmarea imediat nu dispare. 4. Soluia instanei este greit. Moartea victimei a fost cauzat de lovirea repetat a victimei cu capul de podea cu o duritate deosebit. mprejuararea c hematomul nu a fost descoperit i tratat nu are nici o legtur cu modul n care autorul a acionat i nu schimb sub nici un fel forma de vinovie, care este n acest cau intenia direct. 5. Soluia instanei este greit. Potrivit art. 18, nu constituie infraciune fapta care a adus o atingere minim uneia dintre valorile aprate de lege i care prin coninutul ei concret este lipsit de importan. n spe, fapta de lovire a produs o vtmare care a necesitat pentru vindecare ngrijiri medicale de 8,9 zile, prezentnd un veritabil pericol social, evaluat de legiuitor n art. 180 C. pen. 6. Instana a reinut corect starea de fapt i vinovia inculpatului, dar a apreciat greit c fapta acestuia de a accepta suma de 500.000 lei de la elev pentru a o promova este lipsit n mod vdit de importan. De aceea, instana trebuia s dispun condamnarea fptuitorului. 7. Recursul n anulate este fondat. n art. 18 alin. 2 se prevede c la stabilirea n mod corect a gradului de pericol social se ine seama de modul i mijloacele de comitere a faptei, de scopul urmrit, de mprejurrile n care fapta a fost comis, de urmarea produs sau care s-ar fi putut produce, precum i de persoana i conduita fptuitorului. Din modul de exprimare al legiuitorului n formularea acestui text rezult c organele judiciare au obligaia, n procesul de evaluare, n fiecare caz n parte s in seama de toate aceste criterii. Din verificarea lucrrilor cauzei se constat c, ntradevr, inculpatul prin fapta sa a creeat o pagub redus, de 120.000 lei, dar nu se poate face abstracie de mprejurrile n care a fost comis, de conduita i persoana inculpatului. n afar de faptul c inculpatul a comis sustragerea pe timp de noapte i ntr-un loc public, ceea ce vdete o oarecare periculozitate social, din actele dosarului rezult c anterior inculpatul a fost condamnat, 1997 la un an i 6 luni nchisoare pentru svrirea infraciunii de furt calificat i apoi la un an nchidoare pentru o alt infraciune de aceeai natur. n consecin, recursul n anulare a fost admis s-au casat hotrrile atacate iar inculpatul a fost condamnata la 3 ani nchisoare. 81

8. Decizia Curii deApel este legl. n raport cu condiiile concrete date, cu scopul urmrit de inculpai, relaiile anterioare de bun vecintate ntre inculpai i partea vtmat, fapta acestora nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni. 9. Recursul procurorului este fondat. Prima instan a ncadrat fapta n infraciunea de loviri cauzatoare de moarte considernd c inculpatul a acionat cu praeterintenie. Or, nu s-a observat c inculpatul cu experiena sa de via, a prevzut c rezultatul actelor sale repetate de lovire cu intensitate a capului victimei, folosinsu-se de o piatr, va putea duce la decesul acesteia, precum i c, chiar dac nu a urmrit s survin un atare rezultat, a acceptat posibilitatea producerii lui, nct intenia sa de a ucide este realizat n forma prevzut n art. 19. 1 lit.b) C. pen. n raport cu aceast concluzie, la care se impunea s se ajung de ctre prima instan i cea de apel, fapta trebuia ncadrat n infraciunea de omor prevzut n art. 174 C. pen., iar nu n infraciunea prevzut n 183 C. pen. 10. Fptuitorul se face vinovat de producerea morii victimei. innd seama de intensitatea i numrul lovitirilor aplicare cu un corp dur asupra capului victimei, rezult c fptuitorul a acionat cu intenie direct n producerea rezultatului moartea victimei calificarea corect a faptei fiind aceea de omor i nu de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte. 11. Fptuitorul este vinovat pentru uciderea din culp a victimei, deoarece, nu a prevzut, ns, trebuia i putea s prevad c ar putea s produc accidente cu urmri periculoase pentru viaa victimei, creia i permisese s se urce pe autostivuitor. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Care este locul infraciunii n cadrul faptelor ilicite? 2. Definii infraciunea. 3. De cte feluri este pericolul social? 4. Enumerai criteriile de apreciere n concret a pericolului social. 5. Ce sanciuni se aplic n cazul incidenei art. 18 C. pen? 6. Asemnri i deosebiri ntre intenia indirect i culpa cu prevedere. 7. Asemnri i deosebiri ntre culpa simpl i cazul fortuit. 8. Analizai praeterintenia. 9. Precizai criteriile de stabilire n concret a formei de vinovie. Importan. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Formarea praeterinteniei ca form de vinovie. 2. Modaliti de stabilire n concret a formei de vinovie. Importan. B. Teme de cerc tiinific: 1. Posibilitatea comiterii infraciunilor att de persoane fizice ct i de persoane juridice. 2. Importana deosebirii pericolului social de cel natural. C. Tem de licen: 1. Analiza infraciunii n raport cu celelalte forme de ilicit social.

82

NOTE:

83

SEMINARUL NR. 8 Coninutul i condiiile preexistente ale infraciunii I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind coninutul infraciunii - definiie i importan - clasificarea coninuturilor - structura coninuturilor infraciunii IB. Condiiile preexistente ale infraciunii - clasificarea condiiilor a.obiectul juridic definiie, categorii, importan b.subiecii infraciunii definiie, feluri 84

- subiectul activ definiie, condiii generale i speciale, categorii - subiectul pasiv definiie, condiii generale i speciale, categorii c.locul d.timpul IA. Aspecte generale privind coninutul infraciunii: a. Definiie: Coninutul infraciunii reprezint totalitatea condiiilor prevzute de lege pentru ca o fapt s constituie infraciune. Aceste condiii sunt cerute prin norma incriminatoare. trsturile eseniale ale infraciunii ofer criteriile generale de difereniere ale acesteia de alte forme de ilicit juridic, dar nu pot servi la deosebirea faptelor penale ntre ele, de aceea, n doctrina penal infraciunea este cercetat i sub raportul coninutului, a elementelor sale care o particularizeaz n raport cu alte fapte penale. b. Importan: pe baza coninutului infraciunii are loc calificarea acesteia i ncadrarea ei n textul de lege care o prevede i o sancioneaz, fiind o noiune stabilit de lege, coninutul infraciunii are un rol important n realizarea principiului legalitii din dreptul penal, coninutul infraciunii mbrac dou aspecte: un coninut legal cel descris prin norma de incriminare i cuprinde condiiile obiective i subiective n care o fapt devine infraciune; un coninut concret cel al unei fapte determinate; c. Clasificarea coninuturilor: coninut juridic cuprinde condiiile cerute de lege cu privire la actul de conduit interzis; coninut constituitiv e dat ntotdeauna n norma de incriminare, nu poate lipsi din coninutul juridic al infraciunii; coninuturi simple cuprind condiiile necesare pentru existena infraciunii ntr-o singur variant; coninuturi complexe cuprind condiii pentru dou sau mai multe variante ale aceeai infraciuni; coninuturi de baz (tipice) cuprind condiii necesare pentru existena infraciunii n configuraia lor tipic; coninuturi agravante corespund variantelor agravate ale aceleiai infraciunii; coninuturi atenuante corespund variantelor atenuate ale aceleiai infraciuni; coninuturi atipice; coninut generic care cuprinde un ansamblu de condiii obiective i subiective comune tuturor infraciunilor. d. Structura coninutului infraciunii: prin structura coninutului infraciunii nelegem modul cum se grupeaz n coninutul infraciunii diferetele elemente care l alctuiesc, structura coninutului ne d posibilitatea s determinm care condiii sunt obligatorii i care sunt facultative. IB. Condiiile preexistente ale infraciunii Clasificarea condiiilor: dup factorii la care se refer, avem condiii privitoare la: actul de conduit 85

obiectul infraciunii subiecii infraciunii locul i timpul svririi infraciunii. dup rolul i importana lor, condiiile sunt: eseniale (lipsa lor poate duce la inexistena infraciunii) accidentale (lipsa lor nu poate duce la inexistena infraciunii); dup existena lor n raport cu momentul svririi faptei: preexistente (se refer la obiectul infraciunii, la subieci) concomitente (se refer la loc, la timp) subsecvente (privitoare la producerea unui rezultat).

A. Obiectul juridic: Obiectul infraciunii l reprezint valoarea social i relaiile sociale creeate n jurul i datorit acestei valori, care sunt periclitate ori vtmate prin infraciune. A se observa c obiectul juridic al infraciunii are format din dou componente: valoarea social ocrotir i relaiile sociale formate n jurul i datorit acestei valori. Categorii: obiect juridic general format din totalitatea relaiilor sociale ocrotite prin normele dreptului penal care sunt lezate printr-o infraciune; Existena acestui tip de obiect este ns contestat de marea majoritate a doctinarilor, deoarece nu poate exista o infraciune care s lezeze n acelai timp toate valorile i realiile sociale protejate de lege. obiect juridic generic (de grup) format din fascicolul sau mnunchiul de valori sociale de aceeai natur ocrotite prin normele penale; acesta st la baza sistematizrii infraciunilor din partea special a C.pen. pe titluri i capitole (i. contra statului, i. contra persoanei); obiectul juridic specific este valoarea social concret creia i se aduce atingere prin svrirea infraciuni; acesta servete la determinarea unei infraciuni din cadrul unui grup i poate fi: simplu cnd infraciunea lezeaz o singur valoare social i complex cnd infraciunea lezeaz mai multe valori i relaii sociale n acelai timp, fiind specific infraciunilor complexe (tlhria - art. 211 C.pen.); Acesta este format dintr-un obiect: principal i secundar; obiectul material reprezint bunul sau lucrul care are o existen material, biologic mpotriva cruia se ndreapt activitatea infracional; nu toate infraciunile au obiect material. Cele care au se numesc infraciuni de rezultat (furt, omor), iar cele care nu au se numesc infraciuni de pericol sau formale (trdarea); lipsa obiectului de unde credea fptuitorul c se afl n momentul svririi faptei conduce la calificarea faptei ca tentativ improprie (art. 20 alin. 2 C.pen.); Importana cunoaterii obiectului infraciunii: obiectul juridic este un factor preexistent necesar oricrei infraciuni; inexistena acestuia conduce la inexistena infraciunii; la unele infraciunii, obiectul trebuie s ndeplineasc unele condiii: s constea ntr-un bun mobil (bani); s fie de o anumit natur (document); s se afle ntr-un anumit loc (de ex., n posesia fptuitorului art. 213 C.pen., abuzul de ncredere). obiectul juridic contribuie la stabilirea ncadrrii juridice a faptei comise. 86

B. Subiecii infraciunii: Subiecii infraciunii desemneaz persoanele fizice sau juridice implicate n svrirea unei infraciuni fie prin svrirea faptei, fie prin suportarea consecinelor acesteia. subiecii infraciunii nu trebuie confundai cu subiecii de drept penal, ntruct subiecii de drept penal au o sfer mult mai larg incluznd i subiecii infraciunii, toi subiecii infraciunii sunt subieci de drept penal, dar nu toi subiecii de drept penal sunt i subieci ai infraciunii, feluri: subiect activ subiect pasiv I. Subiectul activ: Subiectul activ este persoana fizic sau juridic ce a svrit fapta sau a participat la svrirea infraciunii. Acesta poate fi: autor, coautor instigator complice Persoana care a svrit o infraciune se numete infractor, noiune care este mai restrns dect cea de fptuitor. a. Condiiile generale ale subiectului activ, persoan fizic: vrsta art. 99 C. pen: Minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani nu rspunde penal .(prezumie absolut de nevinovie) Minorul care are vrsta ntre 14 i 16 rspunde penal numai dac se dovedete c a svrit fapta cu discernmnt. (prezumie relativ de nevinovie) Minorul care a mplinit vrsta de 16 rspunde penal. responsabilitatea este aptitudinea persoanei de a-i da seama de faptele i rezultatele sale, de semnificaia social a acestora, precum i de a-i putea determina i dirija n mod contient voina. Responsabilitatea cuprinde aadar factorul intelectiv i volitiv. Ea se prezum c este starea normal a oricrei petrsoana care a mplinit vrsta de 16 ani. Opusul ei este iresponsabilitatea (art. 48 C.pen.); libertatea de voin i aciune presupune deciderea n mod liber a svririi faptei i a libertii de hotrre i de aciune potrivit propriei sale voine. Dac fptuitorul a acionat sub imperiul constrngerii fizice sau opsihice fapta numai constituie infraciune, incident fiind art. 46 C. pen.. b. Condiii speciale ale subiectului activ, persoan fizic: unele infraciuni impun o anumit calitate a persoanei care svrete fapta i anume: - cetean romn (la trdare); - militar (la infraciuni contra capacitii de aprare a patriei); lipsa acestei caliti poate conduce la inexistena infraciunii sau la schimbarea ncadrrii juridice a acesteia n aceast situaie, subiectul activ se mai numete calificat sau circumstaniat. c. Categorii de subieci activi: dup vrst - minori (pn n 18 ani) - majori (dup 18 ani) - vrstnici (peste 60 de ani) 87

Importana clasificrii: 1. minorii beneficiaz de un regim sancionator mixt, format din msuri educative i pedepse 2. minorii execut pedeapsa separat de majori 3. minorilor i vrstnicilor nu li se aplic deteniunea pe via. dup numr - unici infraciuni care pot avea un singur autor - plurali infraciuni care pot avea 2 sau mai muli autori (infraciuni bilaterale - incestul) Importana clasificrii: 1. n cazul infraciunilor ce impum existena a cel puin doi autori, acestea nu pot exista cnd sunt comise de o singur persoan. dup calitate - simpli (necircumstaniai) - calificai (circumstaniai) Importana clasificrii: 1. n cazul infraciunilor care cer o anumit calitate subiectului activ, lipsa acesteia poate conduce la inexistena infraciunii, fie la schimbarea ncadrrii juridice. dup cetenie - infractori ceteni romni - infractori ceteni strini - infractori cu dubl cetenie - apatrizi Importana clasificrii: 1. sunt anumite infraciuni comise numai de ceteni romni (trdarea, trdarea prin transmitere de secrete, trdarea prin ajutarea inamicului) 2. sunt anumite infraciuni comise numai de ceteni strini (spionaj). dup sex - brbai - femei Importana clasificrii: 1. sunt anumite infraciuni comise numai de brbai (seducia) 2. sunt anumite infraciuni comise numai de femei (pruncuciderea) 3. acetia vor executa pedepsele separat. dup antecedente penale - recidiviti - infractori primari Importana clasificrii: 1. recidiva reprezint stare de agravare a pedepsei 2. ei vor executa pedepsele separat. dup natur - subiect activ persoan fizic - subiect activ persoan juridic Importana clasificrii: 1. sunt anumite infraciuni comise numai de persoane fizice (furtul, omorul, tlhria, violul) i altele pot fi comise i de persoane juridice (deturnarea de fonduri). !!!Condiiile generale ale subiectului activ, persoan juridic: Prin legea nr. 278/2006 s-a introdus rspunderea penal a persoanei juridice, pentru prima dat n legislaia penal romn. Conform art. 19 C.pen.: 88

Persoanele juridice, cu excepia statului, a autoritilor publice i a instituiilor publice care desfoar o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, rspund penal pentru infraciunile svrite n realizarea obiectului de activitate sau n interesul ori n numele persoanei juridice, dac fapta a fost svrit cu forma de vinovie prevzut de legea penal. Rspunderea penal a persoanei juridice nu exclude rspunderea penal a persoanei fizice care a contribuit, n orice mod la svrirea aceleiai infraciuni. Astfel, pentru ca o persoan juridic s rspund penal, ar trebui ndeplinite urmtoarele condiii n mod cumulativ: persoana juridic s comit o infraciune; infraciunea s se comit n realizarea obiectului de activitate sau n interesul ori n numele persoanei juridice; persoana juridic s nu fie dintre cele exceptate de la rspunderea penal; fapta s se comit cu forma de vinovie cerut de lege. !!! A se observa, ns, c rspunderea penal a persoanei juridice nu exclude rspunderea penal a persoanei fizice, care a participat n orice mod la svrirea infraciunii. II. Subiectul pasiv: Este persoana fizic sau juridic titular a valorii sociale ocrotite i care este vtmat prin svrirea infraciunii. b. Condiii generale: trebuie s fie titulara valorii sociale ocrotite penal; este i persoana pgubit prin infraciune; persoana pgubit poate s fie alta dect subiectul pasiv al infraciunii (de ex., n cazul infraciunii de omor, persoana pgubit este ruda subiectului pasiv al infraciunii); c. Condiii speciale: ca i la subiectul activ, unele infraciuni cer o anumit calitate subiectului pasiv i anume nou-nscut (la pruncucidere art. 177 C.pen.). d. Categorii de subieci pasivi: general (statul, ca titular al tuturor valorilor sociale) special (persoana fizic sau juridic, titular a valorii sociale lezate) principal secundar simplu (necalificat) calificat. C) Locul svririi infraciunii: Reprezint spaiul, perimetrul n care se realizeaz activitatea infracional. Locul svririi infraciunii poate influena existena infraciunii i prezint importan pentru urmtoarelor aspecte: contribuie la stabilirea competenei teritoriale; poate influena gradul de pericol social al faptei (ex. art. 175 lit. i) C.pen.); unele infraciuni sunt condiionate de svrirea lor ntr-un anumit loc, lipsa acestei condiii ducnd la inexistena infraciunii (art. 206 C.pen.); locul poate condiiona i existena unei agravante (art. 209 lit. e) C.pen.); rspunde la ntrebarea unde s-a comis infraciunea ? i prezint importan potrivit art. 18 alin. 2 C.pen.; D) Timpul svririi infraciunii: Reprezint momentul sau perioada de timp n care s-a svrit activitatea infracional. Stabilirea lui prezint importan sub urmtoarele aspecte: ajut la determinarea legii penale aplicabile; 89

ajut la stabilirea capacitii psihofizice a fptuitorului n momentul comiterii infraciunii; marcheaz nceputul curgerii prescripiei penale; prezint importan n aplicarea actelor de clemen (amnistie, graiere) i pentru stabilirea strii de recidiv; contribuie la stabilirea gradului de pericol social concret al faptei; unele infraciuni sunt condiionate de svrirea lor ntr-un anumit timp (noapte, rzboi), iar altele au agravantele condiionate de o anumit perioad, rspunde la ntrebarea cnd s-a comis infraciunea? i prezint importan potrivit art. 18 alin. 2 C.pen. II. Idei fundamentale: 1. Condiiile preexistente ale infraciunii, care se mai numesc i factorii infraciunii sunt: obiectul juridic, subiecii, locul i timpul. 2. n timp ce toate infraciunile au ntotdeauna un obiect juridic generic i specific, nu toate au i un obiect material. 3. Obiectul juridic generic i specific au o existen abstract, iar obiectul material are o existen biologic, palpabil. 4. Persoanele juridice rspund penal cu excepia statului, a instituiilor publice i autoritilor publice, care desfoar o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat. III. Vocabular specific: - autopsie necropsie, disecare a unui cadavru i examinarea anatomic a organelor lui interne n vederea stabilirii cauzei morii (gr. autos i opsis), - barou form de organizarea a avocailor la nivel judeean sau al mun. Bucureti (fr. barreau), - bun element patrimonial ce const ntr-un lucru sau drept cu valoare economic sau pecuniar (lat. bonus), - camt dobnd excesiv pe care o percepe cmtarul pentru acordarea unui mprumut (sl. kamata), - cod act normativ care cuprinde ntr-o sistematizare unitar normele dintr-o ramur sau subramur a dreptului - codul penal, civil, comercial, (fr. code), - codificare reunirea ntr-un singur act normativ a tuturor normelor juridice care disciplineaz o ramur sau subramur a dreptului (fr. codifier), - complex de inferioritate complex de natur psihologic constnd ntr-o stare psihic care semnific un sentiment de insuficien personal. Acesta poate constitui uneori o cauz de svrire a infraciunii, - consoriu procesual situaie procesual care exist n ipoteza n care ntr-o cauz judiciar exist mai multe pri care au aceeai calitate procesual, - contumacie lipsa de la judecarea cauzei a inculpatului, cnd acesta nu se prezint fr motiv, dei a fost legal citat (lat. contumax), - substituiii procesuali participanii procesuali care au dreptul de a figura n cadrul procesului penal pentru valorificarea unor drepturi ce aparin altei persoane. De ex. plngerea se poate face i de ctre so pentru cellat so, sau de ctre copilul major pentru prini, - separarea puterilor n stat delimitarea funciilor puterilor statale legislativ, executiv i judectoreasc, - subieci de drept penal persoanele crora li se adreseaz legea penal sau cele implicate n svrirea unei infraciuni - subieci ai infraciunii numai persoanele implicate n comiterea unei infraciuni, fie ca autori, fie ca victime, IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 152 C.pen. analiza noiuni de loc public 90

Art. 154 C.pen. analiza noiuni de calcul al timpului Art. 99 C.pen. coroborat cu 50 C.pen.

V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Definiia i importana coninutului infraciunii. 2. Clasificarea coninuturilor infraciunii. 3. Structura coninuturilor infraciunii. 4. Condiiile preexistente ale infraciunii concept i caracterizare. 5. Obiectul juridic definiie i componente 6. Clasificarea i importana obiectului juridic. 7. Subiecii infraciunii definiie, feluri. 8. Subiectul activ definiie, condiii generale i speciale. 9. Clasificarea subiectului activ al infraciunii. 10. Subiectul pasiv definiie, condiii generale i speciale. 11. Clasificarea subiectului pasiv. 12.Locul comiterii infraciunii analiz. 13.Timpul comiterii infraciunii analiz. VI. Grile: 1. Reprezint factori (sau condiii preexistente) ai infraciunii: a) obiectul i subiecii infraciunii b) elementul material c) cerinele eseniele i scopul d) locul i timpul svririi infraciunii. 2. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) n cazul infraciunilor formale nu se cerceteaz legtura de cauzalitate ntre aciune-inaciune i urmarea produs, aceasta rezultnd ex-re b) infraciunile care au un obiect material sunt infraciuni de rezultat c) toate infraciunile au un obiect juridic specific d) infraciunile care nu au obiect material sunt infractiuni de pericol. 3. Subiectul pasiv al unei infraciunii poate fi: a) o persoan fr discernamnt b) o persoan juridic c) numai o persoan fizic. 4. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) toi subiecii de drept penal sunt subieci ai infraciunii b) toi subiecii infraciunii sunt subieci de drept penal c) toi subiecii infraciunii pot deveni subieci de drept penal. 5. n legislaia penal romn destinatar al obligaiei de conformare n cadrul raportului juridic de drept este: a) persoana juridic b) persoana fizic sau persoana juridic c) numai persoana fizic. 6. Nu au obiect material: a) infraciunile contra libertii persoanei 91

b) infraciunile contra persoanei c) infraciunile privitoare la viaa sexual. 7. n C. pen. actual subiectul activ al infraciunii poate fi: a) orice persoan b) orice persoan fizic sau juridic c) persoana fizic ce a mplinit vrsta de 14 ani i se demonstreaz c are discernmnt. 8. Pentru a fi subiect activ al infraciunii persoana fizic trebuie: a) s fie titulara valorii sociale ocrotite de lege b) s acioneze singur c) s fie responsabil. 9. Subiectul activ circumstaniat al infraciunii trebuie: a) s aib calitatea cerut n norma incriminatoare b) s aib voina de a comite o fapt calificat c) s fi avut posibilitatea de a evita rezultatul. 10. Nu pot fi subieci activi ai infraciunii: a) persoanle care comit faptele penale sub imperiul constrngerii fizice sau psihice b) persoanlele n funcie de conducere c) persoanele ncadrate n munc. 11. Nu pot avea calitatea de subieci activi ai infraciunii: a) brbaii n vrst de peste 60 de ani b) iresponsabilii c) femeile n vrst de peste 55 de ani. 12. Nu pot avea calitatea de subieci activi ai infraciunii: a) minorii care au dobndit capacitate de exerciiu prin cstorie b) persoanele care au mplinit vrsta de 18 ani c) minorii care nu au mplinit vrsta de 14 ani. 13. Subiectul pasiv al infraciunii trebuie: a) s fie n imediata aproprire a subiectului activ b) s fie titular al valorii sociale ocrotite penal c) s aib peste 14 ani. 14. Pot fi subieci pasivi ai infraciunii: a) numai persoanle juridice b) att persoanele fizice ct i juridice c) numai persoanele fizice. 15. Subiectul pasiv circumstaniat al infraciunii trebuie: a) s aib calitatea cerut n norma incriminatoare b) s aib o calificare profesional c) s comit o infraciunie calificat. 16. Obiectul juridic al infraciunii l poate constitui: a) o valoare social ocrotit juridico-penal b) a fapt material 92

c) un bun material. 17. Obiectul material al infraciunii l constituie: a) entitatea material n care este exprimat valoarea social b) norma juridic nclcat c) numai un bun material. 18. Cnd locul comiterii faptei constituie o cerin esenial prevzut n coninutul infraciunii, nerealizarea acestuia: a) nu influeneaz existena infraciunii b) face ca fapta s realizeze condiiile unei tentative c) face ca fapta s nu mai fie infraciune. 19. Dac locul de comitere a faptei reprezint o condiie agravant, nerealizarea acestuia: a) face ca fapta s nu mai fie infraciune b) nu influeneaz existena infraciunii n varianta tip c) nu influeneaz existena infraciunii n varianta calificat. 20. Dac timpul n care se comite fapta constituie o cerin esenial, nerealizarea acesteia: a) face ca fapta s nu se realizeze n varianta calificat b) nu influeceaz existena infraciunii c) face ca fapta s nu fie infraciune. 21. Condiiile preexistente ale infraciunii poart aceast denumire deoarece: a) trebuie s existe anterior comiterii infraciunii b) trebuie s existe ulterior comiterii infraciunii c) trebuie s existe n momentul comiterii infraciunii. 22. Condiiile preexistente ale infraciunii pot fi: a) esenile i accidentale b) eseniale i concomitente c) preexistente, concomitente i subsecvente. 23. Condiiile concomitente ale infraciunii sunt: a) obiectul juridic i locul b) subiecii i obiectul. c) locul i timpul. 24. Lipsa obiectului juridic al infraciunii duce la: a) inexistena infraciunii b) neaplicarea unei sanciuni c) schimbarea ncadrrii juridice a faptei. 25. Obiectul juridic poate fi: a) calificat i material b) necalificat i complex c) material i complex d) principal i secundar. 26. Au o existen abstract: a) obiectul generic i specific 93

b) obiectul material i complex c) obiectul specific i material. 27. Au o existen material: a) obiectul complex n toate cazurie b) obiectul material c) viaa persoanei. 28. Subiect activ poate fi: a) persoana fizic i/sau juridic b) autorul, instigatorul i complicele c) numai persoana fizic. 29. Structurarea subiectului activ al infraciunii pe diferite categorii are importan deoarece: a) acetia pot beneficia de un regim sancionator diferit b) execut pedeapsa separat c) unele infraciuni pot fi comise numai de brbai, altele numai de femei. Rspunsuri grile*: 1-a,d; 2-a,b,c,d; 3-a,b; 4-b; 5-a,b; 6-nici un rspuns corect; 7-c; 8-c; 9-a; 10-a; 11-b; 12-c; 13-b; 14-b; 15-a; 16-a; 17-a,c; 18-c; 19-b; 20-c;21-a; 22-a,b,c; 23-c; 24-a,b; 25-c,d; 26-a; 27-b; 28-a,b; 29-a,b,c; VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce reprezint coninutul infraciunii? 2. Felurile coninutului infraciunii. 3. Clasificarea obiectului infraciunii. 4. Importana cunoaterii obiectului infraciunii. 5. Enumerai condiiile generale ale subiectului activ-persoan fizic. 6. Importana clasificrii subiectului activ. 7. Importana locului i timpului comiterii infraciunii. 8. Explicai noiunea de codificare. 9. Analiza art. 145. din C. pen. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Influena calitii subiectului activ cu prilejul ncadrrii juridice a faptei. 2. Importana determinrii obiectului juridic specific al infraciuni. B. Teme de cerc tiinific: 1. Noi clasificri ale subiectului activ al infraciunii. 2. Justificarea introducerii rspunderii penale a persoanei juridice n legislaia penal romn. C. Teme de licen: 1. Obiectul juridic al infraciunii. 2. Direcii noi privind subiecii infraciunii. NOTE:

94

SEMINARUL NR. 9 Coninutul constitutiv al infraciunii I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind coninutul constitutiv al infraciunii IB. Latura obiectiv a infraciunii 95

-elementul material definiie i caracterizare - urmarea imediat definiie i caracterizare - legtura de cauzalitate - definiie i caracterizare IC. Latura subiectiv - elementul subiectiv definiie i caracterizare - mobilul definiie i caracterizare - scopul - definiie i caracterizare IA. Aspecte generale privind coninutul constitutiv al infraciunii acesta desemneaz totalitatea condiiilor prevzute n norma de incriminare cu privire la actul de conduit interzis pe care le ndeplinete fptuitorul ori devin relevante prin svrirea aciunii sau inaciunii de ctre acesta, coninutul constitutiv are o sfer de cuprindere mai restrns dect coninutul juridic, care poate cuprinde i alte condiii privitoare la elementele infraciunii. Coninutul constitutiv este ns o component a coninutului juridic. Laturile coninutului constitutiv: obiectiv (fizic) - ce const ntr-o manifestare exterioar; subiectiv (psihic) ce const n atitudinea fptuitorului fa de fapt i rezultatul ei. IB. Latura obiectiv a infraciunii Aceasta desemneaz totalitatea condiiilor cerute de norma de incriminare privitoare la actul de conduit pentru existena infraciunii. Structura laturii obiective: elementul material urmarea imediat legtura de cauzalitate A. Elementul material: desemneaz actul de conduit interzis prin norma de incriminare; este sub acest aspect elementul esenial al oricrei infraciuni, elementul material este desemnat printr-un cuvnt, printr-o expresie ce arat aciunea sau inaciunea interzis, aa numitul verbum regens, aciunea desemneaz o atitudine a fptuitorului prin care face ceva, ce legea penal ordon s nu se fac. Aciunea se poate realiza: prin acte materiale (lovire, luare) prin cuvinte (la infraciunea de ameninare) prin scris (la denunare calomnioas) inaciunea desemneaz atitudinea fptuitorului care nu face ceva ce legea penal ordon s se fac. Prin inaciune se comit infraciuni ca: nedenunarea (art. 170 C.pen.), omisiunea de a ncunotiina organele judiciare (art. 265 C.pen.), etc. Elementul material poate fi: simplu cnd const ntr-o aciune (infraciuni comisive, ex. furtul, art. 208 C.pen. - luarea) sau inaciune (infraciuni omisive, ex. omorul, art. 174 C.pen. uciderea); alternativ cnd const n mai multe atitudini ale fptuitorului (de ex., infraciunea de luare de mit se poate svri de ctre un funcionar prin pretindere, primire, acceptare, nerespingere de bani sau alte foloase ce nu i se cuvin (art. 254 C.pen.). Aceast alternan poate se poate realiza: numai din aciuni (art. 217 distrugere, degradare) 96

din aciuni i inaciuni (art. 192 ptrunderea fr drept i/sau refuzul de a prsi) Comiterea infraciunii n toate alternativele sale, conduce la existena tot a unei singure infraciuni, dar n modaliti diferite. cumulativ cnd const n comiterea a cel puin dou acte ale fptuitorului, lipsa uneia ducnd la inexistena elemenului material specific infraciunii respective (de ex. la tlhrie furt i ameninate sau furt i violen.). n cest caz elemenul material este alctuit din dou aciuni care reprezint fiecare n parte acte incriminate, dar pe care legiuitorul le-a reunit n coninutul aceleai infraciuni. Cerine eseniale ale elementului material: Acestea privesc elementul material i realizarea lor trebuie observat odat cu svrirea acestuia, pentru caracterizarea faptei ca infraciune i se pot referi la: locul svririi faptei (pe drumul public pentru unele infraciuni la regimul circulaiei pe drumurile publice) timpul svririi faptei (uciderea copilului nou-nscut imediat dup natere art. 177 C.pen.) modul i mijloacele de svririre (falsificarea unui nscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea n orice mod art. 288 C.pen.). B. Urmarea imediat: prin svrirea aciunii sau inaciunii mpotriva obiectului infraciunii se produce o vtmare, o periclitare a acestuia, urmarea imediat const n vtmarea adus valorii sociale ocrotite prin fapta interzis de legea penal, urmarea imediat a infraciunii este sinonim cu pericolul social concret, urmarea produs prin svrirea faptei poate consta: fie ntr-o schimbare a obiectului ori a poziiei acestuia, cnd obiectul are un aspect material (distrugerea unui bun, moartea unui om); fie ntr-o stnjenire a normalei desfurri a relaiilor sociale nscute n legtur i datorit valorii sociale ocrotite, cnd obiectul infraciunii are natur moral (ameninarea). de la urmarea imediat pornete activitatea de ncadrare juridic a faptei comise. Caracterizare: urmarea socialmente periculoas trebuie s fie imediat (adic rezultat nemijlocit al aciunii sau inaciunii, nu un rezultat mijlocit); urmarea imediat este un element necesar al coninutului constitutiv al infraciunii, pe cnd celelalte urmri mai ndeprtate (subsecvente) pot fi elemente de circumstaniere n coninutul agravat al infraciunii; n coninutul unor infraciuni se ntlnesc referiri la urmarea imediat, fapt pentru care sunt infractiuni materiale, de rezultat, acesta din urm trebuind s fie perceptibil i constatat pentru calificarea faptei ca infraciune (excepie face infraciunea de furt, art. 209 C.pen.); dac rezultatul nu s-a produs, atunci infraciunea nu s-a consumat, a rmas n faza de tentativ prin care s-a creat o stare de pericol pentru valoarea social ocrotit; cnd n coninutul infraciunii nu sunt referiri cu privire la rezultat se numesc infraciuni de pericol , de atitudine , infraciuni formale; n cazul infraciunilor de pericol rezultatul const ntr-o stare contrar existent anterior; la infraciunile ce au n coninutul lor o urmare sau mai multe urmri este necesar stabilirea legturii de cauzalitate ntre elementul material i urmarea produs. 97

Privitor la urmarea imediat pot exista urmtoarele situaii: s nu fie prevzut n norma de incriminare ex. la furt; s fie prevzut n acelai cuvnt cu elemental material ex. la omor uciderea; s fie prevzut expres n definiia infraciunii: fie ntr-o singur modalitate ex. art. 246 C. pen. fie n modaliti alternative ex. art. 248 C. pen. n cazul infraciunilor de pericol rezultatul const ntr-o stare contrar existent anterior; C. Legtura de cauzalitate: Legtura de cauzalitate este liantul ntre elementul material (cauz ) si urmarea imediat (efectul) cerut de lege pentru existena infraciunii. Cu alte cuvinte, existena infraciunii este condiionat de legtura de cauzalitate. Caracterizare: este un element constitutiv al coninutului oricrei infraciuni; fr legtura de cauzalitate nu se realizeaz elementul laturii obiective, deci nu poate exista infraciunea; stabilirea existenei legturii de cauzalitate este necesar doar n cazul infraciunilor zise materiale, i nu n cazul infraciunilor zise formale cnd ea rezult din nsi svrirea faptei. Teorii privitoare la legtura de cauzalitate: Aceste teorii pot fi grupate n dou curente: 1. un curent care susine teza monist (care consider c urmarea imediat are o singur cauz i de aceea n situaia unei pluralitai de contribuii umane, acestea trebuie considerate ca simple, fr semnificaie penal); Acestui curent i aparin urmtoarele teorii: teoria cauzei eficiente propune s fie considerat cauz a rezultatului pe aceea care a declanat procesul genetic i a creeat pentru celelate condiii aptitudinea de a produce urmarea imediat; teoria cauzei proxime - consider drept cauz contribuia ce se situeaz n timp imediat anterior rezultatului; teoria cauzei preponderente - consider drept cauz energia care a contribuit cel mai mult la producerea rezultatului; teoria cauzei adecvate sau tipice - consider drept cauz pe aceea care este proprie sau apt prin natura ei s produca acel rezultat; astfel se trage concluzia c o aciune sau inaciune are caracter cauzal numai dac se nscrie n aceast cauzalitate tipic. Se reproeaz acestrei teorii c restrnge antecedena cauzal la o singur contribuie uman. 2. un curent care susine teza pluralist (care consider c producerea rezultatului se datoreaz unui concurs de cauze). Acestui curent i aparin urmtoarele teorii: teoria echivalenei condiiilor (sine qua non) formulat n 1860 de penalistul german Von Buri; potivit acestei teorii sunt considerate cauze ale rezultatului produs toate condiiile care lau precedat i fr de care rezultatul nu s-ar fi produs. Caracterul sine qua non al unei condiii se stabilete folosind procedeul eliminrii ipotetice a acesteia din antecedena rezultatului i dac rezultatul nu s-ar fi produs, atunci acea condiie este eliminat. Acestei teorii i s-a reproat c pune pe acelai plan toate condiiile fr a diferenia contribuia lor la producerea rezultatului; teoria condiiei necesare care propune s fie considerat drept cauz a rezultatului orice condiie necesar pentru producerea acestuia, tinndu-se seama de contribuia concret adus de fiecare condiie. Ea recomand pentru stabilirea legturii de cauzalitate izolarea temporar i artificial a cauzelor mecanice, chimice i biologice pentru a reine numai actele omeneti 98

ce au contribuit la producerea rezultatului. Deci, fiecare cauz urmeaz s fie cercetat n parte. Acestei teorii i se reproeaz c nu aduce nimic nou n problema legturii de cauzalitate i c terge deosebirile dintre cauz i condiie. Orientri practice pentru stabilirea legturii de cauzalitate: identificarea n antecedena cauzal a tuturor contribuiilor umane care ar putea avea legtur cauzal cu rezultatul. Aceasta se face cu ajutorul teoriei sine qua non; stabilirea aspectului psihic al legturii de cauzalitate . Vor fi reinute din antecedena cauzal a rezultatului numai contribuiile fa de care s-a stabilit att aspectul fizic, ct i cel psihic; delimitarea i determinarea exact a contribuiilor eseniale i a contribuiilor nlesnitoare din antecedena cauzal. Aceasta se realizeaz cu ajutorul teoriei sine qua non. IC. Latura subiectiv Cuprinde totalitatea condiiilor cerute de lege cu privire la atitudinea contiinei i voinei infractorului fa de fapt i urmrile acesteia. Structur: elementul subiectiv (vinovia) mobilul (motivul) scopul A. Elementul subiectiv (art. 19 alin. 2 i 3 C.pen.): Acesta reprezint atitudinea psihic a persoanei care a svrit o fapt, fa de fapt i urmrile acesteia, atitudine exprimat n vinovia cerut de lege pentru existena acelei infraciuni. !!!Trebuie s se fac deosebirea dintre vinovie ca trstur esenial a infraciunii i vinovia ca element constitutiv al unei infraciuni. Asemnri: ambele concepte se refer la poziia psihic, subiectiv a fptuitorului fa de fapt i urmrile acesteia, ambele sunt formate din cei doi factori: volitiv i intelectiv, ambele pot mbrca cele trei forme: intenia, culpa, praeterintenia, ambele sunt reglementate n acelai text de lege art. 19 C.pen. Deosebiri: n primul caz, vinovia este exprimat n formele i modalitile prevzute de art. 19 C. pen. (intenie, culp i praeterintenie). n al doilea caz vinovia va exista numai atunci cnd elementul material al infraciunii a fost svrit cu forma de vinovie cerut de lege. De ex. n cazul svririi unei fapte din culp, se realizeaz vinovia ca trstur esenial a infraciunii, dar poate lipsi ca element subiectiv, dac legiuitorul incrimineaz aceea fapt numai dac este svrit cu intenie. De ex. furtul trebuie comis numai cu intenie, comiterea lui din culp neatrgnd rspunderea penal. Aadar n acest caz va exista vinovie ca trstur a infraciunii, dar nu va exista vinovie ca element subiectiv cerut de norma de incriminare. vinovia ca trstur esenial a infraciunii se refer la existena celor trei forme de vinovie, pe cnd vinovia ca element subiectiv se refer doar la una din aceste forme cu care o fapt n concret trebuie s se comit. De ex. omorul de la art. 174 se poate comite numai cu intenie. Dac se comite din culp se va schimba ncadrarea juridic i va fi ucidere din culp art. 178 C. pen. de regul cele dou concepte coexist n cazul comiterii infraciunilor, dar n practic pot aprea urmtoarele dou situaii: 99

s existe vinovie ca element subiectiv fapta se svrete cu forma de vinovie cerut de norma de incriminare - , dar s nu existe ca trstur a infraciunii (de ex. n cazul legitimei aprri, strii de necesitate, constrngere fizic sau moral). s existe vinovia ca trstur a infraciunii, dar s lipseasc vinovia ca element subiectiv cerut de norma de incriminare (de ex. furtul din cupl). Elementul subiectiv prevzut a se realiza prin intenie presupune att intenia direc, ct i cea indirect, dup cum n cazul culpei sunt prevzute ambele modaliti (cu prevedere i simpl). Se poate observa c relaia dintre cele dou concepte este relaia de tipul parte/ntreg: ntregul l reprezint vinovia ca trstur a infraciunii, iar partea o reprezint vinovia ca element component al laturii subiective. Conform art. 19 alin. 2 i 3 C. pen. : fapta constnd ntr-o aciune svrit din culp este infraciune numai dac se prevede expres n coninutul juridic al infraciunii (ex.art. 178 C.pen). Fapta constnd ntr-o inaciune constituie infraciune, fie c este svrit cu intenie, fie din culp, afar de cazul cnd, legiuitorul restrnge sancionarea ei numai cnd se svrete cu intenie. B. Mobilul (motivul): Acesta desemneaz acel sentiment (dorin, pasiune) ce a condus la naterea n mintea fptuitorului a ideii svririi unei anumite fapte. Caracterizare: existena lui n svrirea unei fapte reprezint un indiciu de normalitate psihic a fptuitorului, lipsa acestuia reprezentnd un indiciu de anormalitate; mobilul constituie un element necesar pentru cunoaterea actului de conduit i a periculozitii infractorului; acesta contribuie la individualizarea sanciunilor penale; poate reprezenta o condiie de rentregire a laturii subiective (art. 247 C.pen.) - abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturi pe temei de ras, naionalitate, religie; poate reprezenta o circumstan agravant special (art. 175 lit. b) C. pen.) omorul svrit din interes material; el mai poate constitui o circumstan agravant general (art. 75 lit. d) C.pen.) svrirea unei infraciunii din motive josnice; cunoaterea lui poate da rspuns la ntrebarea De ce s-a svrit infraciunea?. C. Scopul: Const n reprezentarea clar a rezultatului faptei de ctre fptuitor sau n finalitatea urmrit de ctre acesta. Caracterizare: este caracteristic activitilor voluntare, dar de regul, nu este prevzut ca element al infraciunii; el se situeaz n afara infraciunii; cnd fptuitorul urmrete realizarea scopului cerut de lege, el reprezint n acest caz o cerin esenial a elementului subiectiv; sunt cazuri n care scopul reprezint o cerin esenial a elementului obiectiv (art. 282 C. pen.) deinerea de valori falsificate n scopul punerii lor n circulaie; scopul poate aprea i ca element circumstanial n coninutul calificat al unor infraciuni (art. 175 lit. g) C.pen.) omorul svrit pentru a se sustrage de la urmrirea penal; n toate cazurile, cunoaterea scopului urmrit de fptuitor este foarte important pentru determinarea gradului de pericol social al faptei; cunoaterea scopului este important i pentru individualizarea sanciunilor; !!! Asemnri i deosebiri ntre urmarea imediat i scop: 100

Asemnri: ambele fac parte din coninutul constitutiv al infraciunii, prevederea lor nu este prezent ntotdeauna n norma de incriminare, nici una nu este definit expres n C.pen., ambele se refer la finalitatea unei infraciuni, Deosebiri: urmarea imediat face parte din latura obiectiv, deci din faza extern a infraciunii, iar scopul face parte din latura subiectiv a infraciunii, deci din faza intern a acesteia, din punct de vedere cronologic mai nti apare scopul, proiectat n plan mental i dup aceea apare urmarea imediat, raportul dintre scop i urmarea imediat se poate prezenta astfel: urmarea imediat (rezultatul) s concorde perfect cu scopul propus urmarea imediat (rezultatul) s fie mai grav dect scopul propus urmarea imediat (rezultatul) s fie mai puin grav dect scopul propus, caz n care putem fi n prezena unei tentative. II. Idei fundamentale: 1. Elementul material al infraciunii mai este denumit i nucleul infraciunii, deoarece fr comiterea acestuia nu putem vorbi despre svrirea unei fapte ilicite. 2. Elementul material este o component indispensabil existenei infraciunii; nici o infraciune nu poate fi incriminat fr artarea expres, n norma de incriminare, a actului de conduit interzis. 3. Nu trebuie s confundm vinovia ca trstur a infraciunii cu vinovia ca element al laturii subiective. 4. Motivul i scopul nu sunt ntotdeauna elemente indispensabile unei infraciuni, dar acestea trebuie descoperite i analizate pentru a face o corect ncadrare juridic a faptei comise. III. Vocabular specific: - adnotare aciunea de a face nsemnri pe marginea unui text n vederea explicrii sau ntregirii lui (lat. adnotatio), - Avocatul Poporului instituia public nvestit s vegheze la respectarea drepturilor i libertilor persoanelor fizice n relaiile cu autoritile publice. eful instituiei are acelai nume i este numit pe o perioad de 5 ani, - Curtea European a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) instan european cu sediul la Strasbourg, care are competena s judece nclcrile drepturilor omului prevzute n Convenia European pentru Aprarea Drepturilor Omului 1950, - de cujus locuiune latin prin care este desemnat persoana decedat care a lsat succesiunea, - de facto locuiune latin prin care este desemnat recunoaterea parial a unui stat de ctre altul, - de iure locuiune latin prin care este desemnat recunoaterea sub toate aspectele a unui stat de ctre altul, - eutanasie uciderea unei persoane care sufer de o boal grav, la cererea acesteia; ideea eutanasiei a aprut nc din antichitate i este susinut i n prezent; unele state au legalizat euthanasia Olanda (gr. eu, thanatos), - homosexualitate activitate sexual la care particip persoane de acelai sex; acest fenomen se mai numete i inversiune sexual; relaiile ntre brbai poart denumirea de pederastie i ntre femei lesbianism (gr. homos i lat. sexus); - justiie totalitatea organelor cu activitate jurisdicional dintr-un stat sau rezultatul activitii organelor jurisdicionale (lat. justitia), 101

ordine de drept valoare social care const n respectarea normelor juridice de ctre toi destinatarii, stare a relaiilor sociale existent ca urmare a conformrii fa de lege a destinatarilor acesteia, schimbarea ncadrrii juridice operaiune juridic prin care organul judiciar include fapta ce formeaz obiectul cauzei n alt norm de incriminare, dect cea considerat iniial aplicabil faptei,

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 19 C.pen. analiza vinoviei sub cele dou aspecte ale ei. - Art. 174, 178 i 183 C.pen. sub aspectul formei de vinovie. - Art. 208, 211, 192 C.pen. sub aspectul elemenului material. - Art. 208, 174 i 248 sub aspectul urmrii imediate. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Ce se nelege prin coninutul constitutiv al infraciunii. 2. Elmentul material analiz. 3. Urmarea imediat analiz. 4. Legtura de cauzalitate - definiie i caracterizare. 5. Teorii privitoare la legtura de cauzalitate. 6. Elementul subiectiv definiie i caracterizare. 7. Asemnri i deosebiri ntre vinvie ca trstur fundamental a infraciunii i vinovia ca element subiectiv. 8. Mobilul analiz. 9. Scopul analiz. VI. Grile: 1. Sunt adevrate afirmaiile: a) infraciunile care au un obiect material sunt infraciuni de rezultat b) toate infraciunile au un obiect juridic specific c) infraciunile care nu au obiect material sunt infraciuni de pericol d) n cazul infraciunilor formale nu se cerceteaz legtura de cauzalitate ntre aciune -inaciune i urmarea produs, aceasta rezultnd ex-re. 2. Sunt componente ale laturii obiective: a) elementul material b) elementul subiectiv c) urmarea imediat. 3. Prin verbum regens se nelege: a) latura obiectiv b) urmarea imediat c) elementul material. 4. Aciunea sub care se poate realiza elementul material poate consta: a) n acte materiale b) n cuvinte c) ntr-o atitudine a fptuitorului care nu face ceva ce legea penal ordon s se fac. 5. Dac elementul material al unei infraciuni const n mai multe aciuni sau inaciuni: a) dac infractorul svrete mai multe aciuni sau inaciuni, atunci el realizeaz un concurs de 102

infraciuni, n numr corespunztor aciunilor infraciunilor b) realizarea acestui element prin mai multe aciuni sau inaciuni nu schimb unicitatea infraciunii c) dac infractorul svrete o singur aciune sau inaciune, atunci el svrete o infraciune unic. 6. Conform teoriei condiiei sine qua non: a) este considerat drept cauz a unui rezultat determinat contribuia uman ce se situeaz n timp imediat anterior rezultatului b) sunt considerate cauze ale rezultatului produs toate condiiile care le-au precedat i fr de care rezultatul nu s-ar fi produs. c) este considerat drept cauz a unui rezultat aceea care este proprie sau apt, prin natura ei s produc acel rezultat. 7. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) existena vinoviei, ca trstur esenial a infraciunii, presupune ntotdeauna i existena vinoviei ca element al coninutului unei infraciuni b) poate exista vinovie, ca element al coninutului unei infraciuni, fr a exista ns ca trstur esenial a infraciunii c) poate exista vinovie ca trstur esenial a infraciunii fr s existe vinovie ca element subiectiv al infraciunii. 8. n dreptul penal mobilul actului de conduit prohibit de lege: a) reprezint elul urmrit prin svrirea faptei b) trebuie s fie prevzut expres de norma incriminatoare c) desemnez sentimentul ce a condus la naterea n mintea fptuitorului a ideii infracionale. 9. Fapta constnd ntr-o inaciune: a) este infraciune numai dac este svrit cu intenie b) este infraciune atunci cnd este svrit din culp, afar de cazul cnd legea sancioneaz numai svrirea ei cu intenie c) este infraciune, atunci cnd este svrit din culp, numai atunci cnd n lege este prevzut n mod expres. 11. Fapta constnd ntr-o aciune: a) constituie infraciune cnd este svrit cu intenie b) constituie infractiune cnd este svrit din culp c) constituie infractiune cnd este svrit din culp, numai atunci cnd n lege se prevede n mod expres aceasta. 12. Lipsa unui mobil al fptuitorului n svrirea faptei penale: a) nltur caracterul penal al faptei b) constituie un indiciu de anormalitate psihic al fptuitorului c) constituie cauz de impunitate. 13. Latura obiectiv a infraciunii este format din: a) obiectul juridic al infraciunii b) elementul material c) subiectul activ. 15. Elementul material se poate realiza: a) numai prin fapte b) att prin fapte ct i prin scris 103

c) numai prin scris. 16. Elementul material se poate realiza: a) numai prin inaciune b) att prin aciune ct i prin inaciune c) numai prin aciune. 17. Inaciunea poate constitui element material al laturii obiective a infraciunii: a) n toate cazurile b) numai n cazul n care exist o obligaie legal de a aciona c) cnd apreciaz instana de judecat. 18. Verbum regens se poate realiza: a) numai ntr-o singur form b) numai n variante alternative c) fie ntr-o singur form fie n variante alternative d) fie n variante cumulative. 19. Elementul material al laturii obiective se poate prezenta n variante alternative: a) numai prin aciuni b) numai prin inaciuni c) prin aciuni i inaciuni. 20. Elementul material: a) este expres desemnat de norma incriminatoare b) se deduce din mprejurrile artate n norm c) poate lipsi. 21. Legtura de cauzalitate ntre aciune sau inaciune i urmarea imediat: a) n cazul infraciunilor de pericol rezult ex re b) nu trebuie stabilit la infraciunile aa-zise materiale c) trebuie stabilit la orice infraciune. 22. Urmarea imediat n cadrul laturii obiective reprezint: a) doar o stare de pericol b) fie o stare de pericol fie o vtmare material c) numai o vtmare material. 23. Forma de vinovie ca element subiectiv este prevzut n norma incriminatoare: a) ntotdeauna b) doar n unele cazuri c) numai n cazul culpei cu prevedere. 24. Forma de vinovie ca element subiectiv cnd nu este prevzut se deduce: a) i dup locul de comitere a faptei interzise b) prin raportare la elementul material al laturii obiective c) prin raportare la timpul de comitere a faptei. Rspunsuri grile*: 1-a,b,c,d; 2-a,c; 3-c; 4-a,b; 5-b,c; 6-b; 7-b,c; 8-c; 9-b; 11-a,c; 12-b; 13-b; 15-b; 16-b; 17-b; 18-c,d; 19-c; 20-a; 21-a; 22-b; 23-b; 24-a,b; 104

VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Enumerai elementele laturii obiective a infraciunii. 2. Enumerai elementele laturii subiective a infraciunii. 3. Felurile elementului material. 4. Ce reprezint urmarea imediat? 5. Tezele i teoriile privind legtura de cauzalitate. 6. Asemnri i deosebiri ntre vinovie ca trstur a infraciunii i vinovie ca element al laturii subiective. 7. Analizai importana mobilului infraciunii. 8. Analiza scopului infraciunii. 9. Explicai noiunea de homosexualitate. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Modaliti de comitere a elementului material i formele acestuia. 2. Importana descoperiri i cercetrii corecte a urmrii imediate a infraciunii. B. Tem de cerc tiinific: 1. Raportul dintre vinovia ca trstur esenial a infraciunii i vinovia ca element al laturii subiective. C. Teme de licen: 1. Formarea laturii subiective n cazul infraciunilor intenionate i praeterintenionate. 2. Vinovia n dreptul penal.

105

NOTE:

106

SEMINARUL NR. 10 Formele infraciunii I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale prinind fazele de defurare ale unei infraciuni - faza intern - faza extern IB. Actele preparatorii - definiie i caracterizare - condiii de existen - felurile actelor pregtitoare - incriminarea i sancionarea actelor pregtitoare IC. Tentativa - definiie i caracterizare - condiii de existen - felurile tentativei - incriminarea tentativei - sancionarea tentativei - infraciuni la care tentativa nu este posibil ID. Desistarea - definiie i caracterizare - condiii de existen - efecte IE. mpiedicarea producerii rezultatului - definiie i caracterizare - condiii de existen - efecte - comparaie ntre tentativa ntrerupt i cele dou cauze de impunitate IF. Infaciunea consumat - definiie i caracterizare - importana momentului consumrii IG. Infraciunea fapt epuizat - definiie i caracterizare - infraciuni susceptibile de forma faptului epuizat - importana momentului epuizrii IA. Aspecte generale prinind fazele de defurare ale unei infraciuni Svrirea infraciunii poate parcurge mai multe momente sau faze n drumul ei spre producerea rezultatului. Astfel, aceasta poate parcurge dou perioade: Intern care este format din: apariia ideii de a svrii infraciunea momentul deliberrii luarea hotrrii de a comite fapta. Cele trei momente se petrec n psihicul fptuitorului, acestea neavnd relevan penal, potrivit adagiului nuda cogitatio gndul criminal nu se pedepsete. Aceast faz intern poate cunoate i un moment extern atunci cnd fptuitorul aduce la cunotiuna altor persoane hotrrea sa, fie pentru a atrage noi complici, fie pentru a se luda. Extern - care este format din: faza actelor preparatorii (pregtesc svrirea infraciunii) faza aciunii de executatre (se trece la svrirea efectiv a faptei) 107

faza urmrilor (producerea rezultatului) Acestea, spre deosebire de primele, capt relevan penal. Formele infraciunii dup fazele de desfurare sunt urmtoare: forma actelor preparatorii forma tentativei forma faptului consumat forma faptului epuizat. IB. Actele preparatorii: Sunt actele morale sau materiale prin care se pregtete svrirea unei infraciuni. a. Caracterizare: sunt posibile numai la infraciunile intenionate pot consta n (modaliti): activiti de procurare de informaii adaptarea mijloacelor sau instrumentelor de comitere a faptei crearea condiiilor de svrire a faptelor luarea de msuri n vederea ngreunrii descoperiri faptei. acestea nu cunosc o reglementare expres n C.pen. de regul nu se pedepsesc doctrina utilizeaz dou concepte: acte pregtitoare i acte preparatorii. b. Condiii de existen (ndeplinite cumulativ): s rezulte nendoielnic c sunt efectuate n vederea svririi unei infraciuni; actul preparator s se concretizeze ntr-o activitate obiectiv de creare a condiiilor pentru svrirea infraciunii (ex: procurarea unui pistol); activitatea de pregtire s nu cuprind acte ce intr n coninutul elementului material al infraciunii; s nu fac parte din actele de executare; s fie intenionate; s fie svrite de ctre nsi persoana care va comite infraciunea. c. Felurile actelor pregtitoare: acte de pregtire material (procurarea de instrumente i adaptarea acestora n vederea svririi infraciunii) procurarea unui cuit; acte de pregtire moral (culegerea de date i informaii cu privire la locul i timpul svririi infraciunii). Ele creaz condiiile psihice favorabile comiterii infraciunii. d. Incriminarea i sancionarea actelor pregtitoare n doctrina penal s-au conturat dou teze privind sancionarea actelor preparatorii i anume: 1. teza incriminrii, care susine pedepsirea acestora, astfel: incriminarea nelimitat a tuturor actelor preparatorii; incriminarea limitat numai a acelora care prezint un pericol social; 2. teza neincriminrii , care are drept argument faptul c ele doar pregtesc comiterea infraciunii, neavnd deci un pericol social. Sancionarea actelor preparatorii n dreptul penal romn opteaz pentru teza neincrimnrii. De la aceast regul, mai sunt ns i excepii: cnd actele preparatorii sunt asimilate tentatvei i pedepsite ca atare, la acele infraciuni grave (art. 173 alin. 2 C.pen.) privind sancionarea tentativei la infraciunile contra siguranei statului; cnd actele preparatorii sunt asimilate infraciunilor consumate (art. 285 C.pen.) deinerea de instrumente n vederea falsificrii de valori; cnd actele preparatorii sunt svrite de alte persoane dect autorul (culegerea de date, 108

procurarea de mijloace) i cnd autorul svrete infraciunea sau tentativ la acea infraciune, acele acte vor constitui acte de complicitate anterioar; n cazul anumitor infraciuni, ele vor avea caracter de circumstan agravant (175 C.pen. - omorul calificat cu premeditare).

IC. Tentativa (art. 20 Cod penal): Este o form atipic a infraciunii ce se caracterizeaz prin punerea n executare a hotrrii de a svrii infraciunea, executare ce a fost ntrerupt sau, dei, a fost efectuat n ntregime nu a produs rezultatul cerut de lege pentru existena infraciunii. a. Caracterizare: definiia i felurile tentativei sunt prevzute expres n art. 20 C.pen., este reglementat expres n C.pen. (art. 20 21); aparine fazei executrii infraciunii; este o form atipic a infraciunii, caracterizndu-se prin svrirea elementului material i neproducerea rezultatului periculos cerut de lege; este posibil numai la infraciunile intenionate; este o stare general de atenuare a rspunderii penale. b. Condiiile de existen: s existe hotrrea de a svri o infraciune (art. 20 C.pen.); hotrrea infracional trebuie s fie pus n executare. Astfel, se observ c ea implic trecerea de la actele de pregtire la actele de executatre ale faptei. Tentativa declaneaz procesul cauzal spre producerea rezultatului; neproducerea rezultatului element prin care se difereniaz de infraciunea consumat (art. 20 C.pen.). Deosebirea dintre tentativ i actele preparatorii are la baz unele teorii: teoriile subiective care propun drept criteriu de distincie raportarea la mprejurrile n care au fost efectuate; astfel, tentativa are un caracter univoc, lsnd s se vad clar intenia de a svri o infraciune, iar actul preparator are un caracter echivoc, care nu las s se vad c ele ar avea o legtur cu svrirea unei infraciuni; teoriile obiective care propun drept criteriu de distincie dinamismul actului; astfel, sunt acte de executare, actele care au primit o orientare precis n realizarea infraciunii, iar actele preparatorii sunt acelea ce nu au primit o astfel de orientare; teoriile formale care propun drept criteriu de deosebire identitatea formal ntre actul svrit i aciunea prevzut ca element material; astfel, tentativa fiind un act de svrie a infraciunii, iar actul preparator unul de pregtire a svririi infraciunii. Menionm c, cele trei teorii se completeaz reciproc, n stabilirea diferenei dintre actele preparatorii i tentativ; aceasta fiind o problem foarte importan ntruct de regul, actele preparatorii nu se pedepsesc. Ex.: procurarea unei cantiti de otrav n vederea uciderii unei persoane reprezint un act preparator; servirea respectivei cantiti de otrav unei persoane n vederea uciderii reprezint tentativ . c. Felurile tentativei: tentativa imperfec (ntrerupt) tentativa perfect (terminat) tentativa relativ improprie tentativa absolut improprie (absurd) 1. Tentativa imperfect (ntrerupt) art. 20 alin. 1 C.pen. aceasta se caracterizeaz prin punerea n executare a hotrrii de a svrii 109

infraciunea, executare care se ntrerupe i rezultatul nu se produce. Ex. : fptuitorului i se d peste mn cnd acesta a ndreptat pistolul mpotriva unei persoane pentru a o ucide; ea se situeaz n timp, dup nceputul executrii; cauza de ntrerupere este independent de voina fptuitorului. 2. Tentativa perfect (terminat ) - art. 20 alin. 1 C.pen. aceasta const n punerea n executare a hotrrii de a svrii infraciunea, executare care a fost dus pn la capt, dar rezultatul nu se produce. Ex.: se trage cu arma n direcia victimei, dar aceasta se ferete i nu este ucis, sau victima nu este nimerit de autor; tentativa perfect proprie este posibil numai la infraciunile de rezultat (omor). 3. Tentativa relativ improprie - art. 20 alin. 2 C.pen. aceasta const n punerea n executare a hotrrii de a svri infraciunea, executare care este realizat n ntregime, dar producerea rezultatului nu a fost posibil datorit insuficienei sau defectuozitii mijloacelor folosite ori datorit mprejurrii c n timpul cnd s-au svrit actele de executare, obiectul lipsea de la locul unde fptuitorul credea c se afl; ea este i terminat, dup criteriul gradului de realizare a activitii infracionale; cauza care mpiedic producerea rezultatului se situeaz n timp, anterior nceputului executrii aciunii; defectuozitatea mijloacelor, ca i lipsa obiectului infraciunii sunt preexistente. un mijloc este insuficient cnd nu are aptitudinea n cazul concret s realizeze rezultatul (de ex., cantitatea de otrav este insuficient pentru a ucide o persoan); un mijloc este defectuos - cnd n cazul concret nu funcioneaz (de ex. o arm de foc defect); tentativa relativ improprie se caracterizeaz prin imposibilitatea numai relativ a producerii rezultatului (de ex., ncercarea de a ucide o persoan cu o doz insuficient de otrav); 4. Tentativa absolut improprie (absurd) - art. 20 alin. 3 C.pen. se caracterizeaz prin modul greit de concepere al svririi infraciunii (de ex., uciderea unei persoane utiliznd vrji sau farmece); niciodat acest tip de tentativ nu va atrage rspunderea penal, punnd n discuie existena discernmntului fptuitorului. !!! n doctrina penal se face distincie ntre tentativa absurd i fapta putativ, n care fapta svrit are un caracter penal numai n mintea fptuitorului, lipsindu-i acest caracter n realitate. Ex. fapta de a trage cu arma ntr-un cadavru nu reprezint infraciunea de omor, ci o fapt putativ din cauz c prin astfel de fapte nu se mai poate aduce atingere obiectului, cci nu mai exist o relaie social de ocrotit (inexistena vieii). Asemnri i deosebiri ntre tentativa absurd i fapta putativ: Asemnri: nu atrag rspunderea penal a fptuitorului, ambele pot evidenia o stare de anormalitate psihic a fptuitorului. Deosebiri: tentativa absurd este reglementat expres n C.pen. (art. 20 alin. 3), iar infraciunea putativ nu beneficiz de o asemenea reglementare, n cazul tentativei absurde valoarea social mpotriva creia se ndreapt fptuitorul exist, pe cnd n cazul infraciunii putative aceasta nu exist. 110

!!! Trebuie menionat c formele tentativei prevzute mai sus le regsim n funcie de natura infraciunii; nu toate infraciunile sunt susceptibile de toate formele tentativei; de ex. la furt nu poate exista tentativ perfect. d. Incriminarea tentativei: Justificarea incriminrii: prin incriminare se nelege stabilirea expres ntr-un text de lege c tentativa la o anume infraciune se pedepsete; reprezentnd un nceput de executare, tentativa este periculoas fiind incriminat n legislaia noastr penal; tentativa este o form atipic de infraciune, datorit mprejurrii c latura obiectiv a acesteia nu se realizeaz n ntregime; latura subiectiv a tentativei se realizeaz integral prin punerea n executarea a hotrrii infracionale. ntinderea incriminrii tentativei: n doctrina penal sunt cunoscute dou concepii privind incriminarea tentativei: incriminarea nelimitat i limitat; legiuitorul romn a adoptat cea de a doua concepie sancionnd tentativa numai la infraciunile grave; Moduri de incriminare a tentativei: n lege exist dou modaliti de incriminare a tentativei: fie n cuprinsul infraciunii respective (art. 174 alin.2 C.pen.), fie ntr-un articol separat la sfritul capitolului din care infraciunea face parte (art. 173, 222 C.pen.) legiuitorul romn a adoptat cea de a doua modalitate pentru a evita repetabilitatea sintagmei tentativa se pedepsete; e. Sancionarea tentativei (art. 21 C.pen.): tentativa se pedepsete numai cnd n lege se prevede expres aceasta; legiuitorul romn sancioneaz tentativa dup teoria diversificrii pedepsei n raport cu pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea consumat; tentativa se sancioneaz la fel, indiferent de felul acesteia, C.pen. nefcnd un regim juridic sancionator diferit pe tipuri de tentativ, C.pen. se refer doar la sancionarea tentativei n cazul pedepselor principale nu i cele complementare sau accesorii, conformm legii penale sancionarea tentativei cunoate urmtoarele situaii: tentativa se sancioneaz cu o pedeaps cuprins ntre jumtatea minimului i jumtatea maximului special prevzut de lege pentru infraciunea consumat, fr ca minimul s fie mai mic dect minimul general al pedepsei; dac pedeapsa pentru infraciunea consumat este deteniunea pe via, pedeapsa pentru tentativ va fi nchisoarea de la 10 la 25 de ani; la infraciunile cu pedepse alternative, instana stabilete mai nti n mod virtual natura pedepsei ce s-ar fi aplicat dac infraciunea s-ar fi consumat, iar apoi aplic regulile de mai sus. n cazul persoanei juridice, tentativa se sancioneaz cu amend cuprins ntre minimul special i maximul special al amenzii prevzute de lege pentru infraciunea consumat, reduse la jumtate. La aceast pedeaps se pot aduga una sau mai multe pedepse complementare. 111

f. Infraciuni la care tentativa nu este posibil: la infraciunile din culp simpl sau cu prevedere (uciderea din culp) la infraciunile praeterintenionate fie n form tip sau n agravant (loviri sau vtmri cauzatoare de moarte) la infraciunile svrite printr-o inaciune (nedenunarea) la infraciunile cu execuie prompt (ameninarea) la infraciunile de obicei (ceretoria) la infraciunile cu executatea anticipat (luarea de mit sub forma pretinderii) la infraciunile cu rezultat potenial (infraciunile privind circulaia pe cile ferate 273 C.pen.) ID. Desistarea: Const n renunarea de bun voie a fptuitorului de a mai continua executarea nceput, de a o duce pn la capt. Ex. o persoan care dorete s distrug un dosar ptrunde pe ascuns n arhiva n care se afl dosarul dar dup ce l gsete, abandoneaz de bun voie hotrrea luat. Ca natur juridic este o cauz general de impunitate. a. Condiii de existen: desistarea trebuie s aib loc dup ce s-a efectuat unul sau mai multe acte de executare, dar s intervin mai nainte ca executarea aciunii tipice s fi luat sfrit; s existe o manifestare din care s reias c subiectul a renunat la svrirea infraciunii. Nu exist desistare n cazul n care fptuitorul, dup ce a fcut tot ceea ce trebuie ca rezultatul s se produc, vznd totui c acesta nu s-a produs nu repet aciunea (n asemenea situaii exist o tentativ perfect care este incompatibil cu desistarea); renunarea la svrirea infraciunii trebuie s se fac de bun voie. Desistarea nu poate fi socotit de bun voie nici n cazul n care fptuitorul a abandonat executarea nceput pentru c i-a dat seama c n condiiile date ea nu poate s izbuteasc; renunarea la executare trebuie s fie definitiv. b. Efecte (art. 22 alin. 1 C.pen.): nepedepsirea fptuitorului, fiind o cauz general de impunitate; conform art. 22 alin. 2 C.pen. dac actele ndeplinite pn n momentul desistrii sau mpiedicrii producerii rezultatului constituie o alt infraciune, se aplic pedeapsa pentru acea infraciune. IE. mpiedicarea producerii rezultatului: Const n zdrnicirea de ctre fptuitor, a producerii urmririlor vtmtoare ale faptei sale, dup ce executarea aciunii tipice a fost dus pn la capt. Ex. autorul, dup ce a aruncat n ap o persoan care nu tie s noate cu intenia de a-i produce moartea, o scoate din ap i i salveaz viaa. Ca natur juridic este o cauz general de impunitate. a. Condiii de existen: activitatea infracional s fi fost n ntregime efectuat, dar s nu se fi produs urmarea vtmtoare prevzut de lege. mpiedicarea producerii rezultatului este posibil deci, numai la infraciunile materiale, nu i la cele formale; subiectul s fi efectuat o aciune pozitiv pentru a zdrnici producerea rezultatului i 112

ca efect al acestei aciuni rezultatul s nu fi survenit. Producerea rezultatului nu poate fi zdrnicit prin simpla pasivitate, ci numai printr-un comportament activ, dinamic; manifestarea activ prin care fptuitorul a mpiedicat producerea rezultatului s fi fost voluntar, nesilit, deci neefectuat sub presiunea unei cauze externe (mil, remucare, teama de pedeaps); aceasta trebuie s fi avut loc nainte de descoperirea faptei.

b. Efecte (art. 22 alin. 1 C.pen.): nepedepsirea fptuitorului, fiind o cauz general de impunitate; conform art. 22 alin. 2 C.pen. dac actele ndeplinite pn n momentul desistrii sau mpiedicrii producerii rezultatului constituie o alt infraciune, se aplic pedeapsa pentru acea infraciune. Comparaie ntre tentativa ntrerupt i cele dou cauze generale de impunitate: Asemnri: toate se caracterizeaz prin neproducerea rezultatului periculos prevzut de lege; toate sunt reglementate expres n C.pen., partea general; toate sunt intenionate, nefiind posibile la infraciunile din culp; Deosebiri: n cazul tentativei, neproducerea rezultatului este independent de voina fptuitorului, pe cnd n cazul desistrii i mpiedicrii producerii rezultatului, neproducerea rezultatului este dependent de voina acestuia; tentativa reprezint doar o stare de atenuare a pedepsei, pe cnd cele dou reprezint veritabile cauze de impunitate, neatrgnd rspunderea penal; IF. Infraciunea consumat: Reprezint forma tipic sau perfect a infraciunii, ea realizndu-se atunci cnd s-a produs rezultatul urmrit, sau prevzut de norma de incriminare. a. Caracterizare: aceasta reprezint forma infraciunii care are cel mai ridicat grad de periculozitate fa de actele preparatorii i tentativa; ea atrage ntotdeauna rspunderea penal; majoritatea infraciunilor cunosc aceast form; de asemenea, ea nglobeaz i tentativa acelei infraciuni; rezultatul acesteia se produce odat cu executarea n ntregime a elemenului material; n funcie de rezultatul ei, aceasta poate produce o vtmare sau o stare de pericol; stabilirea momentului consumrii marcheaz momentul producerii definitive a rului, de aceea dup acest moment eventuala reparare a acestuia nu poate schimba calitatea de infractor a fptuitorului; rspunde la ntrebarea cnd s-a comis infraciunea? b. Importana momentului consumrii: stabilirea momentului consumrii marcheaz momentul producerii definitive a rezultatului; cunoaterea acestui moment prezint importan pentru urmtoarele aspecte: determinarea legii penale aplicabile n timp i spaiu; incidena actelor de clemen (amnistie, graiere); calcularea termenului de prescripie a rspunderii penale; 113

IG. Infraciunea fapt epuizat: Reprezint o form derivat a infraciunii i se caracterizeaz prin producerea, dup momentul consumrii, a unor urmri noi prin amplificarea rezultatului sau prin continuarea activitii infracionale. a. Caracterizare: este susceptibil de prelungire n timp; este o form atipic a infraciunii mai grav dect infraciunea consumat; antreneaz o rspundere penal mai grav; nu toate infraciunile pot cunoate acest moment. b. Infraciuni susceptibile de forma faptului epuizat: infraciunile continue se caracterizeaz prin prelungirea n timp a aciunii ce constituie elementul material al infraciunii. Ex. deinerea de instrumente n vederea falsificrii de valori; infraciunile continuate se caracterizeaz prin svrirea de ctre aceeai persoan, la intervale de timp diferite, a unor aciuni ce prezint fiecare n parte coninutul aceleiai infraciuni. Ex. furturile mrunte din autoturisme; infraciunile progresive se caracterizeaz prin producerea de noi urmri prin amplificarea lor dup ce s-a consumat infraciunea; Ex. infraciunea de lovituri sau vtmri cauzatoare de moarte; infraciunile de obicei se caracterizeaz prin repetarea elementului material de un numr de ori n aa fel nct din aceast repetare s rezulte obinuina fptuitorului; Ex. ceretoria. !!!Aceste patru categorii de infraciuni se pot grupa astfel, n funcie de componenta care se prelungete n timp: I. infraciunea continuat i de obicei, la care se prelungete elementul material prin repetabilitate, II. infraciunea continu i progresiv, la care se prelungete urmarea imediat. La cea continu urmarea imediat se prelungete dependent de voina fptuitorului, la cea progresiv independent de voina acestuia. c. Importana momentului epuizrii: antreneaz, la infraciunile care sunt susceptibile de acest moment, aplicarea legii n spaiu i timp, incidena actelor de clemen, precum i calculul termenului de prescripie, toate se fac n raport cu acest moment i nu cu momentul consumrii; soluionarea i ncadrarea juridic a faptei se va face tot n raport de momentul epuizrii. II. Idei fundamentale: 1. Comiterea unei infraciuni intenionate poate parcurge dou faze: una intern i alta extern. 2. Actele pregtitoare nu se pedepsesc, dect n anumite cazuri izolate. 3. Tentativa reprezint o form atipic a infraciunii, deoarece se comite actul de conduit interzis, dar rezultatul periculos nu se produce. 4. Infraciunea consumat reprezint forma tipic a infraciunii i aceasta este forma n care ele sunt definite n textul de lege. 5. Momentul epuizrii prezint particularitatea unor infraciuni de a se prelungi n timp, fie prin prelungirea elementului material (infraciunea continuat, de obicei), fie prin prelungirea urmrii imediate (infraciunea continu i infraciunea progresiv). III. Vocabular specific: 114

coroborare ntrire, sprijinire (lat. corroborare), denegare de dreptate refuzul fr temei al unei instane de a soluiona o cauz cu care este nvestit, informaii clasificate informaii care fac obiectul reglementri prin legea informaiilor clasificate, in limine judicii n limitele judecii, in limine litis n limitele litigiului sau pricinii, impediment legal cauz care determin imposibilitatea ncheierii cstoriei, organ judiciar subiect procesual care particip n cadrul procesului judiciar n numele statului. Sunt organe judiciare: instanele judectoreti, procurorii, organele de cercetare penal, instanele arbitrale i alte organe prevzute n legi specilale, prezumie de nevinovie principiu fundamental al procesului penal, conform cruia orice persoan este considerat nevinovat pn la stabilirea vinoviei sale printr-o hotrre penal definitiv (principiu stabilit expres n Codul de procedur penal i Constituie), restitutio in integrum expresie latin care nseamn reparaie integral. n ceea ce privete prejudiciul cauzat printr-o infraciune, persoana prejudiciat are dreptul s fie repus n situaia anterioar svririi infraciunii, sanciune de drept penal msuri de constrngere sau reeducare aplicabile infractorilor n vederea restabilirii ordinii juridice violate.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 174 i art. 178 C.pen. sub aspectul posibilitii existenei celor dou faze de executare (intern i extern), - Art. 173 alin.2, art. 189 alin.8, art. 285 i art. 175 lit.a) C.pen. sub aspectul modului de asimilare a actelor pregtitoare altor forme ale infraciunii, i pedepsite ca atare, - Art. 174 alin.2, art. 176 i art. 357 alin. 2 C.pen. sub aspectul modului de sancionare a tentativei, - Art. 21 alin.2 i art. 174 alin. 2 sub aspectul aplicrii procedurii de sancionare a tentativei. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale prinind fazele de defurare ale unei infraciuni 2. Actele preparatorii definiie, caracterizare i condiii de existen. 3. Actele preparatorii feluri. 4. Actele preparatorii - incriminare i sancionare. 5. Tentativa - definiie i caracterizare. 6. Tentativa - condiii de existen. 7. Tentativa - felurile tentativei. 8. Tentativa incriminare. 9. Tentativa - sancionare. 10. Infraciuni la care tentativa nu este posibil. 11. Desistarea - definiie i caracterizare. 12. Desistarea - condiii de existen i efecte. 13. mpiedicarea producerii rezultatului - definiie i caracterizare. 14.mpiedicarea producerii rezultatului - condiii de existen i efecte. 15. Comparaie ntre tentativa ntrerupt i cele dou cauze de impunitate. 16. Infraciunea consumat - definiie i caracterizare. 17. Importana momentului consumrii. 18. Infraciunea fapt epuizat - definiie i caracterizare. 19. Infraciuni susceptibile de forma faptului epuizat. 20. Importana momentului epuizrii. 115

VI. Grile: 1. Exist tentativ: a) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit insuficienei sau defectuozitii mijloacelor folosite b) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit modului cum a fost conceput executarea faptei c) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit lipsei obiectului de la locul unde fptuitorul credea c se afl. 2. n legislaia penal romn: a) tentativa se pedepsete numai cnd n lege se prevede expres aceasta b) tentativa se sancineaz cu aceeai pedeaps care este prevzut de lege i pentru infraciunea consumat c) tentativa se pedepsete nelimitat, n cazul tuturor infraciunilor la care aceasta este posibil. 3. n cazul n care se comite o tentativ pedepsibil la o infraciune care prevede pedepse alternative: a) limitele pedepsei pentru tentativ se determin n raport cu pedeapsa cea mai grea prevzut pentru infraciunea consumat b) instana trebuie mai nti s se fixeze asupra uneia dintre pedepsele prevzute pentru infraciunea consumat i apoi s aplice pedeapsa pentru tentativ c) limitele pedepsei pentru tentativ se determin n raport cu pedeapsa cea mai uoar prevzut pentru infraciunea consumat. 4. Limita minim a pedepsei n cazul svririi unei tentative pedepsibile: a) nu poate fi mai mic de 30 zile n cazul pedepsei nchisorii b) nu poate fi mai mic de 100 lei dac s-a aplicat pedeapsa amenzii c) se determin prin njumtirea minimului special prevzut de lege pentru infraciunea consumat fr ca minimul special astfel rezultat s fie mai mic dect minimul general. 5. Pentru a fi cauz de impunitate, desistarea: a) trebuie s intervin dup consumarea faptei, dar nainte de producerea rezultatului b) trebuie s fie expresia voinei libere a fptuitorului c) trebuie s intervin nainte de nceperea executrii elementului material. 6. Dac actele ndeplinite pn n momentul desistrii sau mpiedicrii producerii rezultatului constituie o alt infraciune: a) desistarea sau mpiedicarea producerii rezultatului constituie cauz de impunitate pentru tentativa la infraciunea n vederea creia fptuitorul ncepuse executarea ori mpiedicase producerea rezultatului b) fptuitorul va fi pedepsit pentru un concurs de 2 infraciuni, respectiv infraciunea comis i tentativa pe care a urmrit s o svreasc nainte de desistare sau mpiedicare a producerii rezultatului c) desistarea sau mpiedicarea producerii rezultatului nu mai produce nici un efect, fptuitorul fiind sancionat cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea consumat pe care a urmrit iniial s o svreasc. 7.Tentativa este proprie (perfect): a) atunci cnd mijloacele folosite de fptuitor pentru comiterea infraciunii sunt apte s produc rezultatul periculos b) cnd producerea rezultatului periculos nu a fost posibil datorit insuficienei sau defectuozitii 116

mijloacelor folosite de fptuitor c) cnd const n punerea n executare a hotrrii de a svri infraciunea, executare care se ntrerupe, iar rezultatul nu se produce. 8. Legea penal romn incrimineaz: a) tentativa proprie, ntrerupt b) tentativa relativ improprie, perfect c) tentativa terminat, absolut improprie. 9. Tentativa este perfect cnd: a) const n punerea n executare a hotrrii de a svri infraciunea, executare care se ntrerupe i rezultatul nu se produce b) const n punerea n executare a hotrrii de a svri infraciunea, executare care a fost dus pn la capt dar rezultatul nu s-a produs c) obiectul nu se gsea la locul unde fptuitorul credea c se afl. 10. n cazul tentativei ntrerupte, ntreruperea executrii i neproducerea rezultatului: a) trebuie s fie independent de voina fptuitorului b) se poate datora mprejurrii c fptuitorul i-a dat seama de insuficiena, defectuozitatea mijloacelor folosite pentru executarea n ntregime a faptei c) trebuie s fie expresia voinei libere a fptuitorului. 11. n legea penal romn actele preparatorii: a) sunt asimilate complicitii i pedepsite ca atare b) sunt posibile numai la infraciunile intenionate c) sunt posibile numai la infraciunile din culp. 12. Tentativ relativ improprie exist: a) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit insuficienei mijloacelor folosite b) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit defectuozitii mijloacelor folosite c) cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit mprejurrii c n timpul cnd s-au svrit actele de executare obiectul lipsea de la locul n care fptuitorul credea c se afl d) cnd imposibilitatea de consumare a infraciunii s-a datorat modului n care a fost conceput executarea. 13. Tentativa la o infraciune pedepsit cu deteniunea pe via se sancioneaz: a) cu pedeapsa nchisorii de la 10 la 25 ani b) cu pedeapsa nchisorii de la 10 la 20 ani c) cu pedeapsa nchisorii de la 15 la 25 ani. 14. Tentativa nu poate fi posibil: a) la infraciunile svrite din culp sau praeterintenionate b) la infraciune omisive c) la infraciunea cu executare prompt d) la infraciunea de obicei. 15. Lipsa obiectului de unde infractorul credea c se afl n timpul cnd s-a comis elementul material, determin ca fapta s: a) constituie tentativ proprie b) constituie tentativ improprie c) nu constituie tentativ. 117

16. n legea penal romn, actele preparatorii: a) pot fi asimilate tentativei i pedepsite ca atare b) sunt pedepsite ca atare c) pot fi incriminate ca infraciuni autonome. 17. Tentativa se poate comite: a) cu intenie direct b) cu intenie indirect c) numai cu intenie direct d) din culp. 18. Pentru a nltura rspunderea penal, mpiedicarea producerii rezultatului: a) trebiue s aib loc nainte de descoperirea faptei b) trebuie s fie expresia voinei libere a fptuitorului c) poate fi svrit i ca urmare a unei constrngeri fizice. Rspunsuri grile*: 1-a,c ; 2-a; 3-b ; 4-b,c; 5-b; 6-a; 7-a; 8-a,b; 9-b; 10-a; 11-b; 12-a,b,c; 13-a; 14a,b,c,d; 15- b; 16- a,c; 17- a,b; 18-a,b; VII. Spee: 1. n sarcina lui X s-a reinut c, dup ce a luat cunotin de la mica publicitate despre faptul c numitul Y avea de vnzare un radio casetofon i dup ce s-a informat asupra familiei acestuia, n scopul de a sustrage acel casetofon a mers la coala unde nvaa copilul minor al numitului Z unde, dndu-se drept rud a acestuia a cerut s i se dea voie copilului s mearg cu el acas. nvtoarea dndu-i seama c inculpatul nu-l cunoate pe copil, a refuzat s-l nvoiasc. S se arate cum poate fi calificat din punct de vedere juridico-penal fapta lui X. 2. Inculpaii au fost condamnai pentru svrirea tentativei la infraciunea de furt calificat prevzut de art. 20 raportat la art. 208 alin. 1 i art. 209 alin. 1 lit. a) i g) din C. pen., prin schimbarea ncadrrii juridice a faptei din infraciunea de furt calificat consumat. Instana a reinut c n seara de 24.05.1997 cei trei inculpai au sustras iei i au fost surprini la locul faptei dup ce au umplut dou bidoane de motorin, coninnd 70 de litri de motorin, urmnd s mai umple alte trei asemenea bidoane. mpotriva hotrrii instanei s-a declarat recurs n anulare pe motivul c s-a greit prin schimbarea ncadrrii juridice din infraciunea consumat de furt n tentativ. S se arate dac recursul n anulare este fondat. 3. S-a reinut n sarcina inculpatului X faptul c, n scopul nsuirii fr drept a roii unui autovehicul, a montat un cric i a ridicat maina, fiind surprins n acel moment i mpiedicat s continue demontarea roii. Fiind trimis n judecat pentru tentativ de furt, inculpatul a susinut c n lipsa unor scule potrivite pentru demontarea roii i n raport cu momentul cnd a fost surprins, activitatea desfurat de el constituie un simplu act de pregtire. Artai dac activitatea lui X constituie un act de pregtire la infraciunea de furt sau o tentativ.Motivai rspunsul. 4. n spe, inculpaii au ptruns ntr-o noapte n locuina prii vtmate, au imobilizat-o, i-au adresat ameninri i au lovit-o, cerndu-i s le spun unde sunt banii i mahmudelele; la rspunsul victimei c nu are asemenea valori, inculpaii au cutat prin cas, dar, negsind dect o sum redus de bani au prsit locuina nelund nimic Instana de judecat a condamnat pe inculpai pentru tentativ relativ improprie la infraciunea de tlhrie prevzut n art. 20 alin. 2 raportat la art. 211 alin. 1 C.pen. 118

Inculpaii au atacat hotrrea instanei susinnd ca fapta lor constituie o tentataiv absolut improprie i potrivit art. 20 alin. 3 C.pen. nu cade sub incidena legii penale. Fapta svrit n condiiile de mai sus constituie sau nu o tentativ pedepsibil? 5. S-a reinut c inculpatul X mpreun cu alte dou persoane, toi sub influena alcoolului mergeau din oraul Herculane spre comuna Podeni. n urma unei certe inculpatul X a aplicat o lovitur pe la spate lui Y, unul dintre nsoitori. Acesta a czut i s-a rostogolit rmnnd n nesimire. Martorul Z a vrut s-l ridice, dar inculpatul l-a mpiedicat spunnd c dac se ridic iar se ceart cu el. Nedndu-i-se nici un ajutor, victima a rmas n nesimire, expus frigului din luna decembrie i atacului animalelor slbatice pn dimineaa cnd a fost gsit de alte persoane. Internat n spital viaa i-a fost salvat datorit ngrijirilor care i s-au dat. S se arate ce ncadrare juridic va putea cpta fapta inculpatului X. 6. Prima instan a reinut n fapt urmtoarele: n ziua de 19.01.1978, inculpaii X i Y, aflndu-se n trenul Piteti-Bucureti, mpreun cu ali tineri ntr-un compartiment, dup punerea n micare a trenului au vzut pe Z, pe care l-au identificat ca fcnd parte dintr-un grup cu care anterior avuseser unele conflicte. Ca urmare au plecat n urmrirea lui pe culoar, prinzndu-l ntre uile de urcare i coborre de la captul vagonului unde i-au aplicat mai multe lovituri, iar apoi au deschis ua i l-au aruncat din vagon. n cdere victima i-a fracturat gamba piciorului stng. S se arate dac fapta constituie vtmare corporal sau tentativ la infraciunea de omor.Motivai rspunsul.. 7. S-a reinut n fapt c inculpatul X a introdus mna n buzunarul Y, de unde a sustras mai multe hrtii fr valoare, fiind convins c sunt bani. S se arate dac fapta svrit n aceste condiii cade sub incidena dispoziiilor de incriminare a furtului calificat 8. S-a reinut n fapt c, n cursul lunii februarie 1983, inculpata X a ncercat s provoace ntreruperea cursului sarcinii numitei Y la cererea acesteia, dar s-a constatat c numita nu era de fapt nsrcinat. Prin sentina pen. nr. 49/1983 a Tribunalului Judeean Buzu, inculpata X a fost condamnat la 2 ani nchisoare pentru tentativ la infraciunea de avort (art. 20 raportat la art. 185 alin. 1 i 5 din C. pen. atunci n vigoare). S se arate dac soluia instanei este sau nu corect.Motivai rspunsul. 9. Inculpatul X a fost condamnat pentru tentativ la infraciunea de omor calificat. Instana a reinut c X intenionnd s ucid victima, fa de care executase acte de corupie sexual, a aruncat-o ntrun ru, ns aceasta, dei n vrst de numai 6 ani, a reuit s se salveze. Inculpatul a repetat aceeai aciune de 5-6 ori, dar tot nu a obinut rezultatul urmrit; n cele din urm, datorit ipetelor minorei, el a dus victima ntr-o gar, unde a abandonat-o. n instan inculpatul a cerut s-i fie aplicabile dispoziiile art. 22 C. pen. privitoare la desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului. S se arate dac pot fi incidente dispoziiile art. 22 C. pen. i pe cale de consecin inculpatul s fie aprat de pedeaps. 10. S-a reinut n fapt c X a ptruns ntr-o ncpere prin spargerea geamurilor i deteriorarea uilor, a scos dintr-un dulap mai multe lucruri cu intenia de a i le nsui, dar apoi, din proprie iniiativ, prsete ncperea fr s-i nsueasc ceva. Fapta lui X svrit n mprejurrile de mai sus constituie tentativ la infraciunea de furt calificat pedepsibil? Motivai rspunsul. 119

11. n sarcina lui X s-a reinut c, avnd de decontat o sum de bani primit ca avans pentru deplasare, a prezentat o chitan falsificat privind cheltuielile de cazare pentru o mare parte din suma primit ca avans. Falsul fiind descoperit, infraciunea de nelciune nu a fost consumat. n faa instanei, inculpatul s-a aparat susinnd c, dup depunerea documentelor de decontare false, el a anunat telefonic organele financiare ale unitii despre fapta comis, astfel, c urmeaz s fie aprat de pedeaps n temeiul dispoziiilor art. 22 C.pen. Din documentele aflate la dosar rezult c anunul telefonic al fptuitorului a sosit dup ce falsul fusese descoperit de organele financiare ale unitii. S se arate ce urma s decid instana. Rspunsuri spee: 1. Faptele lui X sunt acte pregtitoare comise n vederea svririi infraciunii de furt. n legea penal romn actele pregtitoare la furt nu sunt incriminate, astfel nct X nu va rspunde penal pentru fapta sa. 2. Recursul n anulare este fondat, deoarece fapta, aa cum este prezentat se consumase i nu mai era n forma tentativei, deoarece ei sustrsese-r deja o parte din combustibil. Putem spune cne aflm n prezena unei infraciuni flagrate. 3. Activitatea lui X, aa cum este descris, ntrunete elementele constituive ale unei tentative i nu ale unui act de pregtire, deoarece fptuitoeul a trecut la punerea n executate a elementlui material. Putem observa c ne aflm n prezena unei tentative ntrerupte. Chiar dac sculele de care acesta s-a folosit erau improprii nemontrii roii, astfel c rezultatul nu se putea produce, fiind o tentativ relativ improprie, legea penal romn nu a instituit un regim sancionator diferit pentru diferitele forme de tentativ. 4. Fapta prezentat este o tentativ relativ improprie, conform art. 20 alin. 2 din C.pen., datorit lipsei obiectului de la locul la care fptuitorul credea c se afl. Nu este o tentativ absolut improprie deoarece modul n care a fost comis fapta a fost apt s produc urmrile cerute de lege. 5. Fapta lui X reprezint o tentativ perfect la infraciunea de omor, conform art. 20 alin. 1 raportat la art. 174. 6. Fapta inculpailor constituie o tentativ perfect la infraciunea de omor. Din modul n care au acionat i datorit locului unde fapta s-a comis se poate observa c fptuitorii au prevzut i urmrit producerea rezultatului sau l-au acceptat rezultat ce consta n moartea victimei. Faptul c rezultatul nu s-a produs nu este relevant avnd n vedere modul de comitere al faptei. 7. Activitatea lui X, aa cum este descris, ntrunete elementele constituive ale unei tentative relativ improprii, conform art. 20 alin. 2 din C. pen., datorit lipsei obiectului de la locul la care fptuitorul credea c se afl, buzunarul fiind un loc unde muli oameni i in banii sau actele de identitate. 8. Soluia nu este corect, deoarece inexistena sarcinii conduce la inexistena unei tentative la infraciunea de avort. Fapta poate reprezenta o infraciune putativ, datorit inexistenei valorii sociale mpotriva creia fptuitoarea s-a ndreptat. 9. Inculpatul nu poate beneficia de prevederile art 22 din C. pen., deoarece rezultatul periculos nu s-a mai produs nu datorit voinei libere a acestuia de a nu mai continua executatea faptei, ci ntreruperea activitii infracionale s-a datorat ipetelor victimei i fricii acestuia ca n aceste condiii 120

s nu fie prins. Deci, n spe este vorba despre o tentativ ntrerupt la omor. 10. n spe este vorba despre un act de desistare din partea fptuitorului pentru infraciunea de furt, lucru pentru care nu va fi sancionat. El va rspunde totui pentru infraciunea consumat de distrugere datorit deteriorrii geamurilor. 11. Fptuitorul nu va fi aprat de pedeaps ca urmare a mpiedicrii producerii rezultatului, deoarece ncercarea de mpiedicare a producerii rezultatului a avut loc dup descoperirea lui i nu nainte, aa cum cere art. 22 din C. pen. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Enumerai momentele fezei interne i externe ale infraciunii intenionate. 2. Care este forma de vinovie n cazul actelor pregtitoare? 3. Sancionarea actelor pregtitoare. 4. Asemnri i deosebiri ntre actele pregtitoare i tentativ. 5. Modaliti de incriminare a tentativei. 6. Analiza sancionrii tentativei. 7. Asemnri i deosebiri ntre tentativ i desistare i mpiedicarea producerii rezultatului. 8. Ce reprezint infraciunea consumat? 9. Infraciuni susceptibile de momentul epuizrii. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Cazuri de incriminare i sancionare a actelor pregtitoare justificare. 2. Specificul infraciunilor susceptibile de momentul epuizrii. 3. Forma de vinovie n cazul tentativei. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre tentativa absurd i infraciunea putativ. 2. Comparaie ntre tentativa ntrerupt i desistare i mpiedicarea producerii rezultatului. C. Tem de licen: 1. Comparaie ntre actele preparatorii i tentativ.

121

NOTE:

122

SEMINARUL NR. 11 Pluralitatea de infractori I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind pluralitatea de infractori - noiune i caracterizare - formele pluralitii de infractori IB. Participaia penal - noiune i condiii - felurile participaiei IC. Autoratul i coautoratul - noiune i condiii de existen - infraciuni ce nu pot fi comise n coautorat ID. Instigarea - noiune i condiii - felurile instigrii IE. Complicitatea - noiune i condiii - felurile complicitii IF. Participaia improprie - noiune - modaliti IG. Sancionarea participaiei - sanciunea n cazul participaiei proprii - circumstanele personale i circumstanele reale - sancionarea instigrii neurmat de executare - mpiedicarea de ctre participant a svririi faptei - pedeapsa n cazul participaiei improprii IA. Aspecte generale privind pluralitatea de infractori Aceasta desemneaz situaia n care mai multe persoane svresc o singur infraciune. Ea presupune contribuii efective ce in de latura obiectiv a infraciunii i de voina comun a fptuitorilor. Caracterizare: const n cooperarea mai multor persoane la svrirea unei sau mai multor infraciuni; cooperarea presupune existena vinoviei la svrirea unei infraciuni; dac nici o persoan nu a acionat cu vinovie nu se poate reine o pluralitate de infractori, ci o pluralitate de fptuitori, iar fapta nefiind svrit cu vinovie nu este infraciune; sub raport criminologic, pluralitatea de infractori se caracterizeaz prin pericolul social sporit pe care l prezint, n genere, cooperarea mai multor persoane la svrirea 123

infraciunii. Formele pluralitii de infractori: pluralitatea natural este forma pluralitii de infractori n care cooperarea mai multor persoane la comiterea faptei este cerut de nsi natura acesteia, doarece exist anumite fapte prevzute de legea penal care nu pot fi svrite de o singur persoan, ci presupun cooperarea mai multora. Ex. infraciunile bilaterale (incestul). Pluralitatea natural de infractori nu e reglementat prin norme cu caracter general. Faptele cu pluralitate natural de subieci activi au fost special incriminate i sancionate ca atare n condiii specifice fiecrei infraciuni. pluralitatea constituit aceasta presupune gruparea mai multor persoane pentru svrirea unei infraciuni. Ea nu este reglementat n partea general a C. pen., ci n partea special, gruparea mai multor persoane devine infraciune i prin aceasta sunt evideniate condiiile pluralitii constituite. Aceasta exist indiferent dac s-au svrit sau nu faptele antisociale din cele pe care i le-au propus cei care s-au constituit. Ex. complotul, asocierea pentru svrirea de infraciuni. pluralitatea ocazional (participaia penal) - este forma pluralitii de infractori n care, la comiterea faptei prevzute de legea penal particip un numr mai mare de persoane dect era necesar. Aceasta nseamn c dac o fapt putea fi comis de o singur persoan datorit naturii ei, la svrirea ei au participat dou sau mai multe persoane, iar dac potrivit naturii ei fapta putea fi comis de dou persoane, la svrirea ei au participat trei sau mai multe persoane. Spre deosebire de pluralitatea natural i pluralitatea constituit n cazul pluralitii ocazionale fiecare participant este considerat c a contribuit cu o parte la svrirea infraciunii i va rspunde penal n funcie de contribuia adus la svrirea infraciunii. IB. Participaia penal Participaia penal desemneaz situaia n care la svrirea infraciunii au participat mai multe persoane dect era necesar potrivit naturii acelei fapte. Condiii: s se fi comis o infraciune consumat sau o tentativ pedepsibil; s existe contribuia mai multor persoane. Aceasta poate fi direct (autor), poate consta ntr-o nlesnire a svririi infraciunii (complice) sau ntr-o determinare la svrirea infraciunii (instigator); toi participanii trebuie s fie animai de aceeai voin comun de a svri infraciunea; fapta svrit s fie incriminat ca infraciune. Felurile participaiei penale: dup criteriul atitudinii psihice fa de rezultatul faptei comise: participaia proprie (perfect) toi participanii, n acest caz, acioneaz cu aceeai form de vinovie (intenie sau culp); participaia improprie (imperfect) participanii nu acioneaz cu aceeai form de vinovie (unii cu intenie, iar alii din culp); dup criteriul contribuiei participanilor la comiterea infraciunii: activitatea de executare direct i nemijlocit a faptei activitate specific autorului i coautorilor; activitatea de determinare la comiterea faptei activitate proprie instigatorului; activitatea de nlesnire, de ajutare la svrirea faptei activitate de complicitate; dup importana contribuiei participanilor la svrirea faptei i producerea rezultatului: participaia principal cnd prin contribuia participantului se realizeaz coninutul infraciunii. Aceasta este specific autorilor i coautorilor; 124

participaia secundar cnd contribuiile participanilor nu se nscriu n realizarea aciunii sau inaciunii ce reprezint fapta incriminat. Este contribuia specific instigatorilor i complicilor. Participanii sunt persoanele care contribuie la svrirea unei fapte prevzute de legea penal n calitate de autori, instigatori sau complici (art. 23 C.pen.). IC. Autoratul i coautoratul Autoratul este forma principal de participaie penal n care o persoan fizic sau juridic svrete prin acte de executatre direct i nemijlocit o fapt prevzut de legea penal (art. 24 C.pen.). Autoratul este forma de participaie esenial i necesar fr de care nu pot exista celelalte forme de participaie : instigarea i complicitatea. Coautoratul este forma de participaie n care, la svrirea unei fapte prevzute de legea penal, i-au adus contribuia n mod nemijlocit dou sau mai multe persoane Coautoratul nu presupune i existena a altor participani instigatori, complici, dar nici nu i exclude. a. Condiiile coautoratului: presupune contribuia a cel puin dou persoane la svrirea faptei; activitile coautorilor nu trebuie s fie identice ci s se completeze ntr-o activitate unic; sub raport subiectiv, coautoratul presupune svrirea faptei de ctre toi participanii cu aceeai form de vinovie, fie intenie, fie culp. !!!C.pen. nu definete nici noiunea de coautor nici pe cea de coautorat. b. Infraciuni ce nu pot fi comise n coautorat: Infraciunile care nu permit coautoratul, permit ns celelalte forme de participaie: instigarea i complicitatea. infraciunile omisive (nedenunarea art. 170 C.pen.); infraciunile care presupun un subiect calificat (gestionar, funcionar), dect dac toi fptuitorii au calitatea cerut de lege; infraciunile ce se comit n persoana proprie (dezertarea, prostituia); !!!n doctrina juridico-penal se vorbete i despre imposibilitatea existenei coautoratului la infraciunile comise din culp, deoarece n cazul acestei forme de vinovie nu exist o voin comun, element ce caracterizeaz participaia penal. ID. Instigarea Este forma principal a participaiei penale ce const n fapta de determinare cu intenie, prin orice mijloace de ctre o persoan numit instigator altei persoane numit instigat, s svreasc o fapt prevzut de legea penal. Instigatorul este persoana care, cu intenie, determin pe o alt persoan s svreasc o fapt prevzut de legea penal (art. 25 C.pen.). Instigatorul se mai numete autor moral deoarece acestuia i aparine hotrrea de a svri infraciunea, hotrre pe care o transmite altei persoane numit instigat care va svri infraciunea. a. Condiii de existen: efectuarea unei activiti de determinare din partea unei persoane. Dac n urma activitii de instigare nu s-a reuit s se determine instigatul s-i nsueasc hotrrea de a svri infraciunea, nu va exista o instigare perfect, ci o instigare fr efect sau neizbutit. Mijloacele prin care se poate obine determinarea instigatorului pot fi diferite: rugmini, ndemnuri, promisiuni, oferire de cadouri, constrngeri. Activitatea de determinare trebuie s se situeze n timp anterior lurii hotrrii de a svri fapta de ctre autor. Cnd activitatea de determinare la svrirea unei fapte prevzute de legea penal are loc fa de o persoan care luase deja hotrrea s svreasc acea infraciune se realizeaz o complicitate moral, o ntrire a hotrrii infracionale. 125

activitatea de determinare s priveasc svrirea unei fapte prevzute de legea penal; instigatorul s acioneze cu intenie; instigatul s fi svrit fapta la care a fost instigat ori s fi realizat cel puin o tentativ pedepsibil. Aceast condiie este ndeplinit i atunci cnd instigatul a nceput svrirea faptei la care a fost determinat, dar ulterior s-a desistat sau a mpiedicat producerea rezultatului. !!! Se observ c instigarea presupune ntotdeauna existena a dou persoane: instigator i instigat. b. Felurile instigrii: dup forma de vinovie cu care instigatorul svrete fapta: instigare proprie (perfect) n care instigatul i instigatorul svresc fapta cu intenie; instigare improprie (imperfect) n care instigatul svrete fapta din culp sau fr vinovie (art. 31 C.pen.); dup mijloacele folosite de instigator: instigare simpl prin rugmini, ndemnuri; instigare calificat prin oferirea de daruri, exercitarea de presiuni; dup numrul persoanelor ce desfoar activitate de instigare: instigarea cu un singur instigator; instigarea cu mai muli instigatori (coinstigarea, care poate fi concomitent i/sau succesiv) care presupune cooperarea mai multor persoane la determinarea unei sau unor persoane s svreasc o fapt prevzut de legea penal. Dac mai muli instigatori, fr a se cunoate, desfoar separat activiti de determinare asupra aceleiai persoane se realizeaz un concurs de instigri, dup numrul persoanelor fa de care se desfoar: instigarea individual cnd activitatea de instigare se desfoar asupra unei persoane sau asupra mai multor persoane determinate; instigarea colectiv cnd se realizeaz asupra unui numr nedeterminat de persoane. Datorit caracterului ei grav, legea a stabilit ca aceast form de instigare s fie incriminat ca infraciune distinct n art. 324 C.pen.; dup modul de aciune al instigatorului: instigarea imediat n care instigatorul se adreseaz nemijlocit; instigarea mediat cnd determinarea are loc prin intermediul altei persoane; dup modul deschis sau ascuns n care acioneaz instigatorul: instigare evident (deschis); instigare insiduoas (ascuns); dup rezultatul obinut: instigarea reuit sau izbutit cnd instigatorul a reuit s-l determine pe instigat s comit infraciunea (art. 27 C.pen.); instigare neurmat de executare cnd cel instigat dup ce a luat hotrrea de a comite infraciunea s-a rzgndit (s-a desistat) sau a mpiedicat producerea rezultatului (art. 29 C.pen.) instigarea neizbutit cnd instigatorul nu reuete s-l conving pe instigat s comit fapta. Aceasta nu este o form de participaie, deoarece nu a intervenit voina comun i nu se pedepsete, dect dac mijlocul prin care s-a ncercat determinarea instigatului reprezint prin el nsui o infraciune (ameninare, antaj).

126

!!!Aceast ultim clasificare este foarte important deoarece ea prezint importan asupra modului de sancionare. Asfel, n timp ce instigarea reuit i cea neurmat de executare se sanioneaz, cea neizbutit nu se pedepsete. IE. Complicitatea Este forma secundar a participaiei penale ce const n fapta unei persoane care cu intenie nlesnete sau ajut n orice mod la comiterea unei fapte prevzut de legea penal ori promite, nainte sau n timpuil svririi faptei, c va tinui bunurile provenite din aceasta sau c va favoriza pe infractor, chiar dac, dup svrirea faptei, promisiunea nu este ndeplinit. (art. 26 C.pen.) a. Condiii de existen: comiterea de ctre autor a unei fapte prevzute de legea penal sau a unei tentative pedepsibile; svrirea de ctre complice a unor activiti menite s nlesneasc pe autor la svrirea infraciunii; activitatea complicelui poate consta n: ajutor, nlesnire, ct i n promisiunea de tinuire a bunurilor provenite din infraciune sau favorizare; svrirea actelor de ajutor sau de nlesnire trebuie s se fac numai cu intenie direct, indirect sau cu intenie depit. !!!Ca i instigarea, complicitatea nu poate exista dect pe lng autorat sau coautorat. b. Felurile complicitii: dup natura ajutorului dat: complicitatea material const n realizarea de acte de sprijin material ca: procurarea de instrumente, nlturarea de obstacole; complicitatea moral const n sprijinul moral acordat fptuitorului: promisiunea de tinuire a bunurilor, procurarea de date. dup momentul n care acord ajutorul: complicitatea anterioar (procurarea de informaii); complicitatea concomitent (oferirirea unei arme); dup modul n care se acord ajutorul: complicitate nemijlocit direct; complicitatea mediat indirect; dup aspectul dinamic al contribuiei complicelui: complicitatea prin aciune adun informaii; complicitate prin inaciune nenchiderea unei ferestre prin care autorul s ptrund ntr-o ncpere; dup forma de vinovie cu care autorul svrete fapta: complicitatea proprie cnd autorul svrete fapta cu intenie; complicitatea improprie cnd autorul svrete fapta din culp sau fr vinovie. IF. Participaia improprie Este aceea form a participaiei penale la care persoanele care svresc cu voin comun o fapt prevzut de legea penal nu acioneaz toate cu aceeai form de vinovie. (art. 31 C.pen.) n cazul participaiei improprii contribuiile participanilor la comiterea infraciunii sunt realizate sub diferite forme de vinovie: unii acioneaz cu intenie, alii din culp, iar alii fr vinovie. Participaia improprie este posibil la toate formele de participaie, adic poate exista sub forma coautoratului, a instigrii i a complicitii. a. Modaliti: 127

1. Modalitatea intenie i culp (art. 31 alin. 1 C.pen.) participaia improprie const n determinarea, nlesnirea sau ajutarea n orice mod cu intenie, la svrirea din culp de ctre o alt persoan a unei fapte prevzute de legea penal. Participaia improprie n aceast form mbrac dou forme: instigare improprie complicitate improprie Modalitatea coautoratului n care unii coautori au acionat din intenie i alii din culp, nu are nevoie de reglementare, cci fiecare autor rspunde pentru fapta sa, potrivit vinoviei sale. Dac fapta svrit de autor nu este incriminat cnd este svrit din culp, participaia improprie nu este nlturat, ci doar autorul nu se pedepsete, instigatorul i complicele se pedepsesc cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea intenionat la care i-au adus contribuia. 2. Modalitatea inteniei i lipsa de vinovie (art. 31 alin. 2 C.pen.) participaia improprie const n determinarea, nlesnirea sau ajutarea n orice mod, cu intenie la svrirea unei fapte prevzute de legea penal, de ctre o persoan care comite aceea fapt fr vinovie. n aceast modalitate instigatorul i complicele i aduc contribuia la svrirea faptei cu intenie, dar autorul comite fapta fr vinovie, gsindu-se n acel moment n: eroare de fapt, sub imperiul unei constrngeri fizice sau morale, n stare de beie accidental complet, fptuitorul era minor, fptuitorul era iresponsabil. 3. Modalitatea culp i intenie n care contribuia participantului este din culp la fapta svrit de autor cu intenie. 4. Modalitatea lips de vinovie i intenie n care contribuia participantului este fr vinovie la fapta svrit de autor cu intenie. !!! De precizat c legislaia noastr penal reglementeaz numai primele dou situaii ca forme de participaie, celelalte dou fiind lipsite de semnificaie juridic. IG. Sancionarea participaiei (art. 27 C. pen.) Stabilirea sistemului de sancionare a participanilor la svrirea unei infraciuni a format obiect de controvers n literatura juridic, formndu-se pe aceast cale dou opinii: o opinie considernd preponderent criteriul subiectiv, adic coeziunea subiectiv dintre participanii care au urmrit realizarea aceleiai fapte, a susinut necesitatea parificrii pedepselor participanilor, adic toi participanii indiferent de felul contribuiei s fie sancionai cu aceeai pedeaps prevzut de lege; o alt opinie considernd preponderent criteriul obiectiv material al participanilor, a susinut necesitatea diversificrii sanciunilor pentru participani, diversificare care urmeaz s se fac de la pedeapsa prevzut de lege pentru autor. Codul nostru penal a consacrat sistemul parificrii pedepselor cu corectivul diferenierii sanciunilor n funcie de contribuiile aduse la svrirea infraciunii. 1. Sanciunea n cazul participaiei proprii (art. 27 C.pen.): n acest caz a fost consacrat sistemul parificrii pedepselor, adic toi participanii vor fi sancionai cu pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea comis de autor. Prin lege s-a prevzut obligativitatea ca la stabilirea pedepsei s se aib n vedere contribuia participanilor la svrirea infraciunii i criteriile generale de individualizare. Aplicarea pedepsei n cazul coautoratului parificarea pedepselor pentru participani nu presupune nici chiar n cazul coautoratului aplicarea aceleiai pedepse pentru toi autorii, fiind deopotriv obligatorii criteriile generale de individualizare; Aplicarea pedepsei n cazul instigrii instigatorul se pedepsete cu pedeapsa prevzut de lege pentru autor, dar trebuie s se in seama de criteriile generale de individualizare i de contribuia acestuia la svrirea faptei; Aplicarea pedepsei n cazul complicitii pedeapsa pentru complice urmeaz a se stabili ntre limitele de pedeaps prevzute de lege pentru infraciunea respectiv, dar 128

trebuie s se in seama ce criteriile generale de individualizare i de contribuia acestuia la svrirea infraciunii. 2. Circumstanele personale i circumstanele reale (art. 28 C.pen.): Ele sunt mprejurri n care are loc comiterea faptei prevzute de lege, mprejurri ce constau n stri, situaii, ntmplri, caliti, nsuiri i orice alte date ale realitii sau date susceptibile s particularizeze fapta sau pe fptuitor. Circumstanele privitoare la persoana unui participant nu se rsfrng asupra celorlali, iar circumstanele privitoare la fapt se rsfrng asupra participanilor numai n msura n care acetia le-au cunoscut sau le-au prevzut. Clasificarea circumstanelor: circumstane reale se refer la mprejurrile sau strrile n care se comite fapta (loc public, stare de calamitate) ele sunt legate de mprejurrile anterioare, concomitente sau posterioare svririi faptei i privesc coninutul atenuat sau agravat al faptei legat de mijloacele folosite, de mprejurrile de loc, de timp n care fapta s-a svrit, de rezultatul produs ele se rsfrng asupra tuturor participanilor. Necunoaterea circumstanei reale de ctre un participant are drept efect neproducerea agravrii rspunderii penale. circumstane personale privesc fptuitorul i pot fi n legtur cu atitudinea psihic a acestuia fa de fapta prevzut de legea penal la care a contribuit, situaie n care circumstanele personale sunt subiective sau pot privi particularitile personalitii participantului (militar, starea civil), situaie n care circumstanele personale sunt de individualizare. !!!Aceast clasificare prezint importan n stabilirea pedepsei pentru participani la svrirea unei infraciuni, cci circumstanele de individualizare pot intra n coninutul legal al infraciunii i i pierd calitatea de circumstane personale, devin element constitutiv al infraciunii i sub acest aspect se rsfrng fa de toi participanii, n msura n care le-au cunoscut sau le-au prevzut. 3. Sancionarea instigrii neurmat de executare (art. 29 C. pen.): Sub aceast denumire sunt prevzute n art. 29 C. pen. dou situaii distincte: instigare neurmat de un nceput de executare instigatul, dei determinat s svreasc o fapt prevzut de legea penal, nu trece la executare; instigatorul va fi pedepsit pentru activitatea lui, dar nu ca participant, ci ca autor al unei infraciuni distincte cu o pedeaps distinct, iar eventualii complici ai acestuia vor fi trai la rspundere penal; instigare neurmat de o executare pedepsibil instigatul nu va fi pedepsit pentru c beneficiaz de impunitatea prevzut de art. 22 C.pen. (desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului), dar instigatorul va fi pedepsit ca participant, cu o pedeaps cuprins ntre minimul special prevzut pentru infraciunea la care s-a instigat i minimul general; dac pedeapsa prevzut de lege este deteniunea pe via atunci se aplic pedeapsa nchisorii de la 2 la 10 ani; sancionarea actelor de instigare neurmate de executare are loc numai dac infraciunea la care s-a instigat este sancionat cu o pedeaps mai mare de 2 ani (aceast limit se refer la maxima special); dac prin actele executate de autor pn n momentul desistrii sau al mpiedicrii producerii rezultatului se realizeaz coninutul unei alte infraciuni, se va atrage rspunderea penal, chiar dac sanciunea prevzut pentru infraciunea la care s-a instigat este nchisoarea de 2 ani sau mai mic. 4. mpiedicarea de ctre participant a svririi faptei (art. 30 C. pen.): Prin dispoziiile art. 30 C.pen. s-a instituit o cauz de nepedepsire a participantului la svrirea unei infraciuni dac n cursul executrii, dar nainte de descoperirea faptei mpiedic 129

consumarea acesteia. Prin aceast dispoziie se ncurajeaz participanii, oferindu-li-se impunitate dac mpiedic consumarea infraciunii. a. Condiii: s se fi nceput executarea faptei de ctre autor dup nceperea executrii, participantul s fi intervenit eficient, mpiedicnd consumarea infraciunii intervenia participantului care a dus la neconsumarea infraciunii trebuie s aib loc mai nainte de descoperirea faptei. 5. Pedeapsa n cazul participaiei improprii (art. 31 C.pen.): ntruct instigatorul i complicele contribuie cu intenie la svrirea faptei, ei urmeaz s fie sancionai cu pedeapsa prevzut de lege pentru fapta comis cu intenie, iar autorul deoarece a comis fapta din culp, el va fi sancionat cu pedeapsa prevzut de lege pentru fapta comis din culp. Dac fapta svrit din culp nu este incriminat autorul nu va fi pedepsit. n modalitatea intnie i lips de vinovie a participaiei improprii instigatorul i complicele care au contribuit cu intenie la svrirea faptei prevzute de legea penal vor fi sancionai cu pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea intenionat. Deoarece autorul a acionat fr vinovie, el nu va fi tras la rspundere penal, lipsind temeiul acesteia, svrirea unei infraciuni. i n cazul participaiei improprii sunt incidente dispoziiile privitoare la: circumstanele personale i reale instigarea neurmat de executare mpiedicarea de ctre participant a svririi faptei. II. Idei fundamentale: 1. Pluralitatea de infractori cunoate trei forme: pluralitatea natural, constituit i ocazional sau participaia penal. 2. Formele participaiei penale sunt: autoratul/coautoratul, instigarea i complicitatea. 3. Formele de participaie au caracter absorbant. Astfel, autoratul absoarbe instigarea i complicitatea, iar instigarea absoarge complicitatea. 4. Nu trebuie s confundn coinstigarea cu concursul de instigri. 5. Legea nu stabilete un sistem sancionator diferit pe diferitele forme de instigare (nici n cazul complicitii), ns n concret instana va trebui s in seama de aceasta. III. Vocabular specific: - accesibiltatea legii penale calitatea unui act normativ de aputea fi uor de neles de ctre destinatari, - alibi prob conform creia la data svririi unei fapte, acesta se afla n alt parte dect locul comiterii acelei fapte (fr. alibi), - fecii ded iure feci expresie latin care exprim ideea c ceea ce legea ordon nu poate constitui infraciune (ordinul legii i comanda superiorului), - flagrant delict denumire mai veche dat infraciunii flagrante, adic fapta descoperit n momentul comiterii ei sau imediat acestui moment, - nfptuirea justiiei activitatea organelor judiciare, efectuat n cadrul procesului, n vederea transpunerii n practic a dreptului, - identitate caracteristica unei persoane, a unui obiect sau unui fenomen de a fi unice, diferite de toate celelalte pe toat durata existenei lor (lat. identitas), - juris et de jure espresie latin dup lege i dup instan, 130

juris tantum expresie latin n msura n care instana consider, referindu-se la o prezumie.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 23, 24, 25, 26 din C.pen. sub aspectul modul de definire a participanilor de ctre legea penal, - Art. 27 i 72 din C.pen. sub aspectul modul de sancionare a participanilor, - Art. 25 i 324 din C.pen. sub aspectul incriminrii unei forme de instigare ca infraciune distinct instigarea public i apologia infraciunilor, - Art. 25 i 261 din C.pen. sub aspectul incriminrii instigrii ca infraciune distinct ncercarea de a determina mrturia mincinoas, - Art. 26, 221, 264 din C.pen. sub aspectul diferenierii dintre complicitate, tinuire i favorizarea infractorului, - Art. 26 i 270 din C.pen. sub aspectul asimilrii complicitii actelor de autorat n cazul infraciunii de nlesnire a evadrii, - Art. 25, 26 i 329 din C.pen. sub aspectul incriminrii actelor de instigare i complicitate la prostituie sub forma unei infraciuni autonome proxenetismul. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind pluralitatea de infractori. 2. Participaia penal - noiune i condiii. 3. Felurile participaiei penale. 4. Autoratul i coautoratul - noiune i condiii de existen. 5. Infraciuni ce nu pot fi comise n coautorat. 6. Instigarea - noiune i condiii. 7. Felurile instigrii. 8. Complicitatea - noiune i condiii. 9. Felurile complicitii . 10. Participaia improprie noiune i modaliti. 11. Sancionarea participaiei. 12. Sanciunea n cazul participaiei proprii. 13. Circumstanele personale i circumstanele reale. 14. Sancionarea instigrii neurmat de executare. 15. mpiedicarea de ctre participant a svririi faptei. 16. Pedeapsa n cazul participaiei improprii. VI. Grile: 1. Reprezint forme ale pluralitii de infractori: a) pluralitatea natural b) pluralitatea constituit, care mai este denumit i pluralitate necesar c) participaia penal. 2. Reprezint condiii ale participaiei penale: a) comiterea unei tentative pedepsibile b) la svrirea faptei i-au adus contribuia mai multe persoane dect era necesar, potrivit naturii faptei c) participanii i aduc contribuia la svrirea faptei fr a ti unii de altii. 3. Atunci cnd toi participanii la svrirea unei infraciuni acioneaz cu aceeai form de vinovie, se realizeaz: 131

a) participaie proprie b) participaia principal c) participaie improprie. 4. Activitatea de nlesnire a svririi unei infraciuni, constituie activitatea specific: a) autorului b) complicelui c) instigatorului. 5. Dac fapta svrit de autor nu este incriminat cnd este svrit din culp: a) autorul nu se pedepsete b) instigatorul se pedepsete conform art. 29 al. 1 C.pen., c) complicele se pedepsete cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea intenionat la care i-a adus contribuia. 6. Participantul nu se pedepsete dac n cursul executrii, dar nainte de descoperirea faptei: a) mpiedic consumarea faptei b) autorul se desist c) mpiedic producerea rezultatului. 7. Autoratul presupune: a) svrirea faptei de ctre un autor numai cu intenie b) svrirea faptei de ctre un autor ce poate fi ajutat de ctre un alt autor, instigator sau complice c) svrirea faptei de ctre un autor mpreun cu un instigator, complice sau persoana ce acioneaza fr vinovie. 8. Coautoratul nu este posibil la: a) infraciunile omisive b) violul, mrturia mincinoas c) infraciunile cu subiect calificat, dac fptuitorii nu au calitatea cerut de lege n momentul comiterii faptei 9. Instigarea prezint urmtoarele condiii: a) activitatea de determinare trebuie s se situeze n timp anterior lurii hotrrii de a svri fapta de ctre autor b) instigatorul s acioneze cu intenie direct sau indirect c) instigatul s fi svrit fapta sau tentativa pedepsibil, dar s nu se fi desistat sau s fi mpiedicat producerea rezultatului. 10. Instigarea neurmat de executare: a) exist cnd instigatul a nceput svrirea faptei, dar s-a desistat ori a mpiedicat producerea rezultatului b) exist i atunci cnd instigatorul a reuit s determine pe instigat s ia hotrrea infracional dar, ulterior, acesta s-a rzgndit i nu a trecut la executarea faptei, ori a realizat o tentativ nepedepsibil c) se sancioneaz cu o pedeaps ce are ca limite minimul special al pedepsei pentru infraciunea la care s-a instigat i minimul general d) nu se pedepsete dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea la care s-a instigat este de 3 ani sau mai mic. 11. Complicitaea prezint urmtoarele condiii: a) complicele s acioneze cu intenie direct sau indirect 132

b) s existe o promisiune, nainte sau n timpul comiterii faptei, de tinuire a bunului provenit din fapta penal sau de favorizare a autorului c) s existe o activitate de nlesnire, ajutor la svrirea unei fapte penale. 12. Pedeapsa aplicat favorizatorului: a) nu poate fi mai mic dect cea aplicat autorului b) nu poate fi mai mare dect pedeapsa prevzut de lege pentru autor c) nu poate fi mai mare, n nici un caz, de 7 ani. 13. Instigarea la o fapt pedepsit cu deteniunea pe via, neurmat de executare, se sancioneaz cu o pedeaps: a) de la 4 la 10 ani b) de la 2 la 7 ani c) de la 2 la 10 ani. 14. n cazul participaiei improprii: a) participaia la o fapt prevzut de legea penal, svrit de autor fr vinovie, se sancioneaz cu pedeapsa prevzut de lege pentru aceea infraciune b) participaia la o fapt prevzut de legea penal, svrit de autor din culp, se sancioneaz cu pedeapsa pe care legea o prevede pentru fapta comis cu intenie c) n modalitatea inteniei i culp, dac fapta nu se pedepsete cnd este svrit din culp, nici participanii nu se pedepsesc. 15. Actele de instignare neurmate de executare nu se vor sanciona: a) dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea la care s-a instigat este de 4 ani sau mai mic b) dac pedeapsa aplicat de instan pentru infraciunea la care s-a instigat este de 2 ani sau mai mic c) dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea la care s-a instigat este de 2 ani sau mai mic. 16. Urmtoarele infraciuni nu pot fi comise n coautorat: a) infraciunile omisive b) infraciunea de mrturie mincinoas c) infraciunea de dezertare, prostituie. 17. Instigarea improprie sau imperfect se realizeaz cnd: a) instigatorul acioneaz cu intenie, iar instigatul din culp b) instigatorul acioneaz din culp, iar instigatul cu intenie c) instigatorul acioneaz cu intenie, iar instigatul fr vinovie. 18. n cazul n care autorul comite o fapt mai puin grav dect cea la care a fost instigat ori sprijinit, aceast lucru: a) va profita tuturor participanilor b) nu va profita tuturor participanilor c) poate profita tuturor participanilor. 19. Autorul la o infraciune poate fi: a) simplu, necalificat, b) calificat, circumstaniat, c) ori simplu, ori calificat 20. Autorul poate comite infraciunea: 133

a) numai cu intenie b) din culp c) cu praeterintenie. 21. Dac ntr-un caz o persoan comite i acte de autorat i acte de instigare va rspunde pentru: a) ca autor i instigator b) numai ca autor c) numai ca instigator, deoarece acesta se mai numete i autorul moral al infraciunii. Rspunsuri grile*: 1-a,c; 2- a,b; 3-a; 4-b; 5-a,c; 6-a; 7-c; 8-a,c; 9-a,b; 10-a,b,c; 11-a,b,c; 12-b; 13-c; 14-a,b; 15-c; 16-a,c; 17-a,c; 18-a; 19-a,b,c; 20-b,c; 21-b. VII. Spee: 1. S-a reinut n fapt c inculpaii X i Y au atacat mpreun victima Z. n timpul atacului X a lovit-o pe victim cu cuitul, pe cnd Y a imobilizat-o i a ncercat s o dezarmeze atunci cnd aceasta se pregtea s se apere. n urma acestor aciuni simultane i conjugate, a rezultat moartea victimei. Cum trebuie s fie calificate contribuiile celor doi fptuitori n svrirea infraciunii de omor?Motivai rspunsul. 2. n fapt, s-a stabilit c numiii X, Y i Z au ptruns n incinta portului Constana de unde intenionau s fure zahr. La faa locului, au luat legtura i cu numitul W, manevrant de vagoane, care i-a convins s sustrag mrfuri dintr-un transcontainer, cruia i-a i rupt sigiliul n acest scop. n continuare, inculpatul W a asigurat paza celorlali inculpai, stnd ascuns ntr-un vagon i dnd alarma atunci cnd s-a apropiat o patrul a poliiei. Prin sentina pen. nr. 966/1990 a Judectoriei Constana, inculpatul W a fost condamnat alturi de ceilali inculpai, n calitate de coautor al infraciunii de furt calificat. mpotriva sentinei a declarat recurs inculpatul, susinnd c nu a comis faptele pentru care a fost condamnat. Recursul era sau nu ntemeiat? 3. Inculpaii X i Y, mecanici, primind dispoziia de serviciu de a cobor dou panouri fixate pe platforma unui turn de rcire din ntreprindere, fr s ia msurile de securitate i protecia muncii prescrise de regulament, au aruncat de la nlime unul din panouri care, n cdere, a lovit un muncitor cauzndu-i moartea. Cum se calific fapta inculpailor n raport cu contribuia la svrirea infraciunii de ucidere din culp? 4. S-a stabilit c unul dintre inculpai, dup ce se nelesese n prealabil cu cellalt inculpat, a mpins victima pentru a-i distrage atenia i a dat astfel posibilitatea celui din urm inculpat s-i sustrag din geant o sum de bani. Cum trebuie calificate contribuiile coinculpailor? 5. S-a reinut c inculpaii X i Y nelegndu-se s sustrag portmoneul cu bani al prii civile Z pe care acesta l purta n buzunarul de la spate al pantalonilor, sub pretextul c o ajut, pe strad, s-i aeze mai bine sacul pe care l purta n spinare, n timp ce Y o ajuta s-l ridice mai sus, X i-a sustras portmoneul. S se arate cum trebuie s fie calificate contribuiile inculpailor la svrirea infraciunii de furt. 6. n sarcina lui X s-a reinut faptul c a cerut lui Y, electrician la o ntreprindere, s-i procure o cantitate de srm de cupru n schimbul unei sume de bani. Y a sustras din ntreprindere bunul cerut, iar X l-a cumprat aa cum se neleseser. 134

Cum trebuie calificat fapta lui X n raport cu fapta de furt comis de Y? 7. n sarcina lui X s-a reinut c a determinat pe Y s intervin pe lng Z spre a-l determina la rndul su s svreasc o fapt prevzuta de legea penal. S-a stabilit totodat c Y nu a dat curs hotrrii de a-l contacta i determina pe Z s svreasc fapta. X iY sunt instigatorin acest caz? 8. n sarcina inculpailor X, Y i Z s-a reinut c au hotrt mpreun s svreasc infraciunea de tlhrie stabilind c X i Y vor intra n locuina victimelor A i B pe care le vor imobiliza legndu-le, dup care vor lua banii, n timp ce Z va sta afar, n faa locuinei, supraveghind s nu fie surprini. Pe baza nelegerii stabilite, inculpaii X i Y au ptruns n locuin, unde contrar nelegerii iniiale au ucis cu intenie pe victima B care ncercase s ipe, svrind astfel nu infraciunea de tlhrie, plnuit conform art. 211 C.pen., ci infraciunea de omor deosebit de grav art. 176. lit. c) C. pen. S se arate dac Z poate rspunde pentru complicitate la infraciunea de omor deosebit de grav svrit de inculpaii X iY. 9. n sarcina inculpatului X s-a reinut faptul c, fiind delegat s ridice de la o unitate economic un numr de anvelope auto, dup ce a ncrcat n camion numrul corespunztor de cauciucuri, a cerut unui ncrctor, Y s mai pun o anvelop n autovehiculul care urma s le transporte, iar Y de buncredin s-a conformat; la controlul efectuat la poarta unitii, s-a descoperit anvelopa ncrcat n plus. Cum trebuie apreciat contribuia lui Y la svrirea furtului i care este ncadrarea juridic a faptei lui X? 10. S-a reinut n sarcina inculpailor X i Y c dup o nelegere prealabil ntre acetia i minorul Z n vrst de 13 ani, care a fost determinat de inculpatul X a hotrt s svreasc noaptea, prin efracie i escaladare, furturi de bani din localul bufetului din comuna Rtcu. Ca urmare a acestei nelegeri i dup indicaiile inculpatului X, inculpatul Y a stat de pnd, iar X a scos un geam de la una din ferestrele bufetului i a ajutat pe minorul Z s ptrund n localul bufetului printre gratiile ferestrei, de unde dintr-un sertar, a luat o sum de bani. Faptele de acest gen s-au repetat de cteva ori n urmtoarele luni pn cnd minorul a fost prins n bufet de organele de poliie care sesizate de aceste furturi au organizat o pnd. Ce fel de participaie penal s-a realizat n spe? 11. n seara zilei de 1 martie 2000, X a gsit n staia C.F.R. Constana un portmoneu cu acte aparinnd prii civile Y n care se afla ntre altele i o adeverin de predare a bagajelor la magazia staiei C.F.R. Inculpatul a rugat o alt persoan pe nume Z s ridice bagajele de la magazie, spunndu-i c sunt ale sale, ns acesta a fost surprins de organele poliiei n momentul prezentrii adeverinei. Cum trebuie calificate faptele celor doi n raport cu infraciunea de nelciune? 12. Lui X i s-a reinut faptul c, dup ce a ridicat din pdure, o cantitate de lemne cu un bon de cumprare de la Ocolul Silvic, a dat acest bon lui Y convingndu-l c este nefolosit i c, pe baza acestuia poate ridica lemne din pdure. ncrezndu-se n aceste afirmaii, Y a ridicat din pdure cantitatea de lemne indicat n bonul folosit de X., svrind astfel fapta incriminat la acea dat n art. 42 din Codul Silvic. S se arate ce fel de participaie penal exist n cazul dat. Rspunsuri spee: 1. Faptele celor doi inculpai sunt acte de coautorat. 135

2. Instana trebuia s rein n sarcina lui W calitatea de complice anterior i apoi concomitemt la cominetea faptei de furt, instana fcnd o confuzie ntre complicitatea concomitent i coautorat. 3. Acetia sunt coautori la ucidere din culp, cu toate c doctrina penal aduce multe critici existenei coatoratului la infraciunile din culp. 4. Fptuitorii trebuie s rspund n calitate de coautori, deoarece contribuiile lor se completeaz reciproc, rezultatul neputndu-se produce fr ambele contribuii. 5. i n aceast situaie, fptuitorii trebuie s rspund n calitate de coautori, deoarece contribuile lor se completeaz reciproc, rezultatul neputndu-se produce fr ambele contribuii. 6. Fapta lui X reprezint instigare la infraciunea de furt, conform art. 25 raportat la 208 C. pen. 7. Nu se poate reine instigare n sarcina celor doi, deoarece ndemnul nu a ajuns la cel vizat, instigarea neputnd exista fr autorat. 8. Z va rspunde pentru complicitate la infraciunea de tlhrie, deoarece el nu a prevzut uciderea victimei de ctre cei doi autori. Z ar fi rspuns pentru complicitate la omor numai n msura n care prevederea un asemenea rezultat. Cum din spre nu reiese c el ar fi putut s prevad un astfel de rezultat, el va rspunde pentru complicitate la tlhrie. 9. n acest caz ne aflm n prezena unei participaii improprii, n care instigatorul X, comite fapta cu intenie, iar autorul Y, fr vinovie. Fapta lui X este ncadrat n art. 31 alin. 2 raportat la art. 208 C. pen. 10. Ne aflm n prezena unei participaii improprii la infraciunea de furt prevzut n art. 31 alin. 2 raportat la art. 209 C. pen. Minorul, n calitate de autor, comite fapta fr vinovie cci are sub 14 ani i cei doi rspund pentru instigare i complicitate cu intenie la furt. 11. Fapta lui X reprezint participaie improprie la nelciune, constnd n determinrea cu intenie la comiterea, fr vinvie, a furtului din eroare de Z. 12. i n acest caz exist o participaie penal improprie. X l determin cu intenie pe Y la comitrea faptei prevzut n art. 42 din Codul silvic, care acioneaz fr vinovie, fiind n eroare de fapt. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. De cte feluri este pluralitatea de infractori? 2. Enumerai infraciunile la care coautoratul nu este posibil. 3. Care este forma de vinovie n cazul autoratului, instgrii i complicitii? 4. Asemnri i deosebiri ntre coinstigare i concursul de instigri. 5. Asemnri i deosebiri ntre actele pregtitoare materiale i complicitatea anterioar material. 6. Asemnri i deosebiri ntre complicitatea anterioar i instigare. 7. Asemnri i deosebiri ntre coautorat i complicitatea concomitent. 8. Cum se sancioneaz participanii? 9. Analiza expresiilor juris et de jure i juris tantum. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Justificarea inexistenei coautoratului la anumite infraciuni. 136

2. Obligativitatea existenei inteniei n cazul instigrii i complicitii. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre coautorat i complicitatea concomitent. 2. Justificarea incriminrii instigrii colective ca infraciune de sine stttoare. 3. Infraciuni la care instigarea i complicitatea nu sunt posibile datorit faptului c au fost asimilate actelor de autorat. Justificare. C. Teme de licen: 1. Analiza autoratului i coautoratului n dreptul penal. 2. Analiza instigrii n dreptul penal. 3. Analiza complicitii n dreptul penal.

NOTE:

137

SEMINARUL NR. 12 Unitatea de infraciune I. Plan de seminar: IA. Noiuni generale prinind unitatea de infraciune - definiie i caracterizare - feluri IB.Unitatea natural de infraciune 1. Infraciunea simpl 2. infraciunea continu 3. infraciunea deviat IC. Unitatea legal de infraciune 1. Infraciunea continuat 2. infraciunea complex 3. infraciunea progresiv 4. infraciunea de obicei IA. Noiuni generale prinind unitatea de infraciune Prin unitatea de infraciune se nelege activitatea infracional format dintr-o singur aciune sau inaciune ce decurge din natura faptei sau din voina legiuitorului, svrite de o persoan i n care se identific coninutul unei singure infraciuni. Caracterizare calificarea juridic a unei fapte sau activiti antisociale, ca formnd singur infraciune sau dimpotriv dou sau mai multe infraciuni produce consecine juridice importante. n primul caz, fptuitorul va rspunde pentru o singur infraciune, iar n al doilea caz acesta va rspunde pentru dou sau mai multe infraciuni. cnd prin activitatea svrit se formeaz o singur infraciune va exista unitate de infraciune, iar cnd prin activitatea svrit se realizeaz mai multe infraciuni va exista o pluralitate de infraciuni. distincia dintre cele dou instituii prezint importan sub aspectul rspunderii juridice. 138

Felurile unitii de infraciunie: unitatea natural determinat de unitatea aciunii sau inaciunii, de unicitatea rezultatului i de unicitatea formei de vinovie. Cunoate trei forme: infraciunea simpl, infraciunea continu, infraciunea deviat. unitatea legal aceasta nu este dat de realitatea obiectiv, ci de voina legiuitorului care reunete n coninutul unei singure infraciuni, dou sau mai multe aciuni ce ar putea realiza fiecare n parte coninutul unor infraciuni distincte. Aceasta are la baz legtura strns dintre aceste aciuni. Are urmtoarele forme: infraciunea continuat, infraciunea complex, infraciunea progresiv, infraciunea de obicei IB. Unitatea natural de infraciune 1. Infraciunea simpl Este o form a unitii naturale de infraciune i se caracterizeaz prin svrirea unei singure aciuni sau inaciuni, printr-un singur rezultat i printr-o singur form de vinovie (omorul art. 174 C. pen.). Caracterizare: este forma de infraciune cea mai des ntlnit n legislaia penal i n practica judiciar; este o form tipic a infraciunii; momentul consumrii coincide cu momentul epuizrii, neprelungindu-se n timp; ea poate fi svrit numai printr-o aciune sau inaciune sau prin mai multe acte repetate n baza aceleiai rezoluii infracionale (de ex., svrirea infraciunii de omor prin aplicarea mai multor lovituri de cuit); poate fi comis cu intenie direct, indirect (art. 174 C.pen.- omorul), sau din culp simpl ori cu prevedere (art. 178 C.pen. - uciderea din culp); Cpen. nu definete conceptul de infraciune simpl, acest lucru l face doctrina de specialitate. 2. Infraciunea continu Reprezint o form a unitii naturale de infraciune ce se caracterizeaz prin prelungirea n chip natural a aciunii sau inaciunii ce constituie elementul material, dup consumare, pn la intervenia unei fore contrare. (furtul de energie electric, evadarea.) Aceste infraciuni cunosc dou momente: momentul consumrii corespunztor momentului svririi elementului material i producerea urmrii imediate; momentul epuizrii corespunztor momentului ncetrii activitii infracionale. Caracterizare: este o form atipic a infraciunii; elementul esenial al acestei infraciuni este faptul c aceasta se realizeaz printr-o atitudine dubl a fptuitorului: una comisiv (prin care se svrete infraciunea); alta omisiv (prin care se las ca starea infracional s dureze); nu toate infraciunile pot cunoate aceast form; Codul penal nu cuprinde dispoziii speciale privind infraciunea continu, ci se face o singur referire n art. 122 alin. 2; se comite cu intenie; aceasta poate cunoate dou forme: infraciuni continue permanente (evadarea); infraciuni continue succesive (portul ilegal de uniform); !!! mprirea aceasta prezint importan sub aspectul c orice ntrerupere n cazul infraciunilor 139

permanente are valoarea unei epuizri a infraciunii, iar reluarea activitii infracionale reprezint svrirea unei noi infraciuni continue. Cunoaterea momentului epuizrii prezint importan pentru: legea penal aplicabil n timp va fi legea n vigoare n momentul epuizrii faptei; tot de la acest moment ncepe s curg i prescripia rspunderii penale; n raport de acest moment se stabilete i incidena unui act de clemen (amnistie, graiere); dac activitatea infracional continu este desfurat de o persoan n diferite etape ale vieii sale, are importan i stabilirea vrstei fptuitorului; activitatea continu nceput naintea mplinirii vrstei de 14 nu va fi luat n seam la stabilirea sanciunii. 3. Infraciunea deviat Reprezint o form a unitii naturale de infraciune i desemneaz infraciunea svrit prin devierea aciunii de la obiectul sau persoana mpotriva crora era ndreptat, datorit greelii fptuitorului sau prin ndreptarea aciunii, din eroare, asupra altei persoane sau altui obiect. Modaliti: aberratio ictus realizat prin devierea aciunii spre un alt obiect sau persoan din greeala fptuitorului; Ex. fptuitorul urmrete s loveasc o persoan dintrun grup, dar, manevrnd greit corpul contodent este lovit o alt persoan. error in persona realizat prin svrirea faptei asupra altei persoane ori asupra altui obiect datorit erorii fptuitorului; Ex. infractorul dorete s-i ucid rivalul i noaptea, pe ntuneric, l confund cu o alt persoan, pe care o ucide. !!! Unii autori susin c n cazul infraciunii deviate ar trebui s se rein un concurs de infraciuni, ntre fapta comis i cea pe care fptuitorul a vrut s o svreasc; aceast opinie a rmas izolat. Aceast infraciune se comite cu intenie. IC. Unitatea legal de infraciune 1. Infraciunea continuat: Reprezint o form a unitii legale de infraciune caracterizat prin svrirea de ctre aceeai persoan la intervale de timp diferite, n realizarea aceleiai hotrri infracionale a unor aciuni sau inaciuni, care prezint fiecare n parte coninutul aceleiai infraciuni. (ex.: furturile de casetofoane din maini). a. Caracterizare: reprezint o creaie a legiuitorului; este prevzut expres de C. pen. art. 41 alin. 2; e format dintr-o pluralitate de acte unite sub trei aspecte: unitate de subiect unitate de hotrre infracional unitate de coninut fiecare fapt luat izolat poate constitui o infraciune de sine stttoare; ea reprezint ntotdeauna o cauz general facultativ de agravare a rspunderii penale (42 C.pen.). b. Condiii de existen: unitate de subiect activ adic, aceeai persoan svrete mai multe aciuni sau inaciuni, unele n calitate de autor i/sau altele n calitate de complice sau instigator; pluralitate de acte de executare svrite la intervale diferite de timp, nici prea apropiate i nici prea ndeprtate. Este ndeplinit aceast condiie cnd fptuitorul 140

svrete o infraciune intenionat i/sau ulterior o tentativ la aceeai infraciune; unitate de rezoluie infracional rezoluia unic implic att prevederea rezultatelor faptei, ct i urmrile acesteia ori acceptarea acestora. Dintre elementele ce pot concura alturi de alte mprejurri la stabilirea unitii de rezoluie se pot reine: unitatea obiectului infraciunii unitatea locului unitatea persoanei vtmate unitatea de timp actele de executare de acelai fel, trebuie s prezinte fiecare n parte, coninutul aceleiai infraciuni (furt). Actele de executare nu trebuie s fie identice, ci doar fiecare s realizeze coninutul aceleiai infraciuni (infraciune consumat i tentativ). c. Efectele juridice: de la momentul epuizrii ncepe s curg termenul de prescripie a rspunderii penale (art. 122 alin. 2 C.pen.); tot n funcie de momentul epuizrii se stabilete incidena unui act de clemen (amnistie, graiere); aplicarea legii penale n timp va fi cea n vigoare din momentul epuizrii; dac actele de executare se situeaz pe teritorii diferite, legea penal romn va fi incident, dac o parte ori rezultatul s-a produs pe teritoriul Romniei (art. 143 C. pen.); tot n raport de momentul epuizrii se stabilete incidena legii penale n raport cu vrsta fptuitorului . Dac fptuitorul a nceput executarea cnd nu avea mplinit vrsta de 14 ani, aceste acte nu se iau n considerare, ci numai acelea svrite dup mplinirea acestei vrste i bineneles dac au fost svrite cu discernmnt . d. Sanciunea infraciunii continuate (art. 42 C.pen. i art. 34 C.pen.): reprezint o form general de agravare facultativ a pedepsei; infraciunea continuat fiind unic, aplicarea pedepsei se face ntr-o singur etap; pedeapsa se va aplica spre maximul special, iar dac acesta este nendestultor se poate aplica un spor de pn la 5 ani (nchisoarea) sau un spor de pn la jumtate din maximul special (amenda); dac dup condamnarea definitiv sunt descoperite alte fapte ce fac parte din coninutul aceleiai infraciuni pedeapsa se va recalcula, neputndu-se asfel micora. e. Infraciuni ce nu se pot svri n mod continuat: infraciunile din culp la infraciunile al cror obiect nu este susceptibil de divizare (omorul) la infraciunile care presupun repetarea activitii pentru a realiza coninutul infraciunii (infraciunile de obicei prostituia). 2. Infraciunea complex: Este o form a unitii legale de infraciune i cuprinde n coninutul su, ca element constitutiv sau ca circumstan agravat o aciune sau o inaciune care constituie prin ea nsi o fapt prevzut de legea penal. (tlhria art. 211 C.pen.). a. Caracterizare: aceasta este prevzut n mod expres de C.pen. n art. 41; reprezint o creaie a legiuitorului i are la baz legtura strns dintre aciunile i inaciunile ce intr n coninutul elementului material; 141

ea se ndreapt, prin modul svririi acesteia, mpotriva a dou valori sociale; rezultatul acesteia const n producerea a dou urmri specifice valorilor sociale ocrotite; de regul, acestea sunt infraciuni intenionate. b. Formele infraciunii complexe: Infraciunea complex forma tip. Aceasta se caracterizeaz prin aceea c n coninutul ei intr ca element o aciune sau inaciune ce reprezint coninutul unei alte infraciuni. Aceasta este deci, format din reunirea de ctre legiuitor a dou infraciuni distincte i crearea unei a treia, deosebite de cele nglobate. Ex. tlhria format din furt i ameninare ori furt i violen; ambele infraciuni ce formeaz infraciunea complex sunt comise cu intenie. Infraciunea complex ca variant agravant. Aceasta cuprinde n coninutul su ca element agravant o aciune sau inaciune ce reprezint coninutul unei alte infraciuni. Infraciunea complex este o variant calificat a unor infraciuni simple, creat prin absorbirea n coninutul su a unor fapte ce reprezint coninutul unor alte infraciuni. Ex. violul care a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei (art. 197 alin. 3 C.pen., unde agravanta este comis din culp, iar infraciunea n ansamblul ei va fi comis cu praeterintenie). Nu toate infraciunile calificate sunt i infraciuni complexe. Ex. furtul svrit n loc public este calificat fr a fi i o infraciune complex. c. Structur: n elementul material al infraciunii complexe sunt reunite aciunile ce constituie elementul material al infraciunilor absorbite (luarea bunului i exercitarea violenei); obiectul infraciunii complexe este format dintr-un obiect juridic principal i un obiect juridic secundar sau adiacent; forma de vinovie cu care se svrete infraciunea complex tip este intenia, spre deosebire de infraciunea complex ca variant agravant unde forma de vinovie este praeterintenia. d. Efectele juridice: infraciunile reunite n coninutul infraciunii complexe i pierd autonomia; infraciunea complex se consum n momentul n care se svresc elementele materiale specifice infraciunilor absorbite; nerealizarea sub raport obiectiv a coninutului unei infraciuni absorbite poate conduce la calificarea faptei drept tentativ; Ex: n cazul infraciunii de tlhrie, dac se consum ameninarea sau violena ns deposedarea victimei nu a fost posibil, infraciunea rmne n faza de tentativ; infraciunea complex nu reprezint o cauz de agravare a rspunderii penale; ea este o infraciune momentan (infraciunea complex n form tip). e. Complexitatea natural: Pe lng complexitatea legal, creat de legiuitor, este menionat i complexitatea natural, ce rezult, din absorbirea n chip natural de ctre infraciunea fapt consumat a tentativei la acea infraciune. Ex. infraciunea de omor consumat cuprinde n mod natural i tentativa acestei infraciuni, dup cum se cuprind i elementele infraciunilor mai puin grave (lovirea, vtmarea corporal). !!! Nu este posibil complexitatea judiciat, creat de instana de judecat. 3. Infraciunea progresiv: Reprezint o form a unitii legale de infraciune caracterizndu-se prin aceea c, dup 142

atingerea momentului consumrii corespunztor unei anumite infraciuni, fr intervenia fptuitorului, aceasta i amplific progresiv rezultatul, ori se produc urmri noi corespunztoare unor infraciuni mai grave. (loviturile sau vtmrile cauzatoare de moarte art. 183 C.pen., tlhria care a avut ca urmare moartea victimei art. 211 alin. 3 C.pen.); Caracterizare: este o form atipic a infraciunii; rezultatul se amplific progresiv n timp fr intervenia fptuitorului, nefiind deci o infraciune momentan; apare pe lng momentul consumrii i momentul epuizrii; fapta iniial care a produs un anumit rezultat susceptibil de o anumit ncadrare juridic, datorit amplificrii rezultatului, va primi o nou calificare, n funcie de rezultatul atins n momentul epuizrii; infraciunea progresiv poate fi ntlnit ca infraciune autonom (ex. loviri cauzatoare de moarte art. 183 C.pen.), dar i ca agravant a unei alte infraciuni (ex. violul care a avut ca urmare moartea victimei art. 197 alin. 3, tlhria care a avut ca urmare moartea victimei art. 211 alin. 3); forma de vinovie cu care se comite infraciunea progresiv este praeterintenia; Efecte juridice: ncadrarea juridic a faptei svrite se va face n raport cu momentul epuizrii, cu excepia minorului sub 14 ani unde se calculeaz raportat la momentul consumrii; n funcie de acest moment se vor calcula: termenul de prescripie pentru rspunderea penal legea penal incident incidena unor legi de clemen. Asemnri i deosebiri ntre infraciunea continu permanent i infraciunea progresiv: Asemnri: ambele sunt forme ale unitii de infraciune, ambele cunosc dou momente: cel al consumrii i cel al epuizrii, deci se prelungesc n timp, n desfurarea lor nu cunosc ntreruperi, n ambele cazuri se prelungete urmarea imediat a infraciunii, n cazul ambelor tipuri de infraciune se aplic o singur pedeaps ntr-o singur etap. Deosebiri: n cazul infraciunii continui permanente urmarea imediat se prelungete n timp dependent de voina fptuitorului, iar n cazul infraciunii progresive aceasta se prelungete prin amplificare independent de voina autorului, ca form de vinovie, infraciunea continu permanent se comite cu intenie, iar cea progresiv cu praeterintenie. 4. Infraciunea de obicei: Reprezint o form a unitii legale de infraciune, ce se caracterizeaz prin repetarea elementului material de un numr de ori din care s rezulte obinuina sau ndeletnicirea fptuitorului. (ex. prostituia, ceretoria). Caracterizare: aceast infraciune nu poate avea tentativ; este o infraciune unic format dintr-o pluralitate de fapte; 143

luate izolat, acele fapte nu pot constitui coninutul unei infraciuni distincte; cunoate dou momente: al consumrii i al epuizrii; n ceea ce privete momentul consumrii, n practica i doctrina de specialitate s-a conturat ideea consumrii infraciunii n momentul comiterii celui de-al treilea act ce formeaz elementul material, deoarece din acest moment se poate afirma c s-a consumat o infraciune de obicei, ce arat obinuina, ndelenticirea autorului.

Efecte juridice: infraciunea de obicei nu poate fi comis n coautorat; n funcie de momentul epuizrii se vor calcula: legea penal aplicabil incidena unei legi de clemen dup acest moment va ncepe s curg termenul de prescripie pentru rspunderea penal. Asemnri i deosebiri ntre infraciunea continuat i infraciunea de obicei: Asemnri: ambele sunt forme ale unitii legale de infraciune, n cazul ambelor tipuri de infraciune pesdeapsa se aplic ntr-o singur etap, ambele presupun unitate de subiect activ, ambele presupun repetabilitatea faptelor ce constituie elementul material al infraciunii, ambele presupun comiterea faptelor la intervale de timp diferite nici prea lungi nici pera scurte, ambele presupun o unitate de rezoluie infracional a autorului, ambele cunosc dou momente: cel al consumrii i cel al epuizrii, deci se prelungesc n timp, ambele presupun ca faptele ce alctuiesc elementul material al infraciunii s fie de aceeai natur. Deosebiri: n cazul infraciunii continuate fiecare act de executare, luat separat, poate realiza coninutul unei infraciuni distincte i poate atrage rspunderea penal a autorului, pe cnd n cazul infraciunii de obicei un singur act luat separat nu poate atrage rspunderea penal, din aceste considerente, infraciunea continuat este considerat stare general de agravare (art. 42 C.pen.), iar infraciunea de obicei nu. II. Idei fundamentale: 1. Unitatea de infraciune cunoate dou forme: unitatea natural i legal. 2. Cea mai ntlnit form a unitii de infraciune este cea simpl. 3. n cazul infraciunii continuate i celei complexe exist o unitate de infraciune prin voina legiuitorului, chiar dac aparent este o pluralitate de infraciuni. 4. Infraciunea continuat se consumat n momentul comiterii celui de-al doilea act ce formeaz elementul material, iar infraciunea de obicei se consum n momentul svririi celui de-al treilea act ce formeaz elementul material. III. Vocabular specific: - actor incubit onus probandi expresie conform creia reclamantul are sarcina probei. Onus probandi qui dicit, non qui negat- sarcina probei revine celui care afirm nu celui care neag, - ad litteram cuvnt cu cuvnt, textual, - corupie stare de abatere de la regulile morale. n drept corupia nglobeaz anumite fapte ce 144

constituie infraciuni, fora public putere prin care persoanele care nu se supun regulilor din societate sunt constrnse de forele statale abilitate s restabileasc situaia de fapt, ilegal care contravine legii, nerecunoscut juridic (fr.ilgal ), ilegalitate situaie ilegal, ilicit, contrar legii, ilicit ilegal, care contravine legii, interzis de lege, jurmnt legmnt solemn care se depune n faa unui organ judiciar de ctre martori, experi sau alte persoene a se vedea art. 85 Cod. proc.pen, magistrat persoan care are calitatea de judector sau procuror,

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 41 din C.pen. sub aspectul definirii infraciunii complexe i continuate. - Art. 42, 43, 34 i 40 alin. 1 din C.pen. sub aspectul sancionrii infraciunii continuate. - Art. 41 alin. 3 i art. 211 din C. pen. sub aspectul formrii infraciunii complexe. - Art. 208 din C.pen. (furtul) poate mbrca att forma infraciunii simple, continui, deviate i continuate avnd n vedere modul de comitere n concret a faptei. - Art. 183 din C.pen. (loviri sau vvtmi cauuzatoare de moarte) poate mbrca numai forma infraciuni progresive. - Art. 326 i 328 C.pen. sub aspectul modului de comitere al elemenului material numai n forma infraciunii de obicei. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Noiuni generale prinind unitatea de infraciune definiie i feluri. 2. Infraciunea simpl analiz. 3. Infraciunea continu analiz. 4. Infraciunea deviat analiz. 5. Infraciunea continuat concept, caracterizare, condiii de existen i efecte. 6. Infraciunea continuat infraciuni ce nu se pot svri n mod continuat i modul sancionare. 7. Infraciunea complex definiie, caracterizare i forme. 8. Infraciunea complex structur, efecte i tipuri de complexitate. 9. Infraciunea progresiv analiz. 10. Infraciunea de obicei analiz. VI. Grile: 1. Care dintre urmtoarele instituii reprezint cauz de agravare facultativ a rspunderii penale: a) infraciunea complex b) infraciunea progresiv c) infraciunea continuat. 2. Repetarea faptei de un numar de ori din care s rezulte obinuina autorului, constituie elementul materil al: a) infraciunii de obicei b) infraciunii continuate c) infraciunii continue. 3. Prelungirea n mod natural a aciunii sau inaciunii ce constituie elementul material dup consumare, pn la intervenia unei fore contrare, constituie trstura caracteristic a infractiunii: a) progresive b) continuate 145

de

c)continue. 4. Reprezint condiii de existen a infraciunii continuate: a) pluralitate de acte de executare b) identitate de acte de executare c) unitate de rezoluie infractional d) unitate de subiect pasiv. 5. Infraciunea ce cuprinde n coninutul su, ca pe un element circumstanial agravant o aciune sau inaciune ce reprezint coninutul unei alte infraciuni: a) constituie o infraciune complex b) poate fi comis cu praeterintenie c) poate fi svrit cu intenie. 6. Infraciunea ce cuprinde n coninutul su, ca element constitutiv o aciune sau inaciune ce reprezint coninutul unei alte infraciuni: a) poate fi comis numai cu intenie b) poate fi comis din culp c) poate fi svrit cu praeterintenie d) constituie o infraciune complex. 7. Dac infractorul, condamnat definitiv pentru o infraciune continuat sau complex, este judecat ulterior i pentru alte aciuni sau inaciuni care intr n coninutul aceleiai infraciuni: a) instana anuleaz hotrrea anterioar i pronun o nou hotrre, stabilind o pedeaps care poate fi mai mic dect cea pronunat anterior b) instana anuleaz hotrrea anterioar i pronun o nou hotrre, stabilind o pedeaps corespunzatoare, care nu poate fi mai uoar dect cea pronunat anterior. c) instana pronun o nou hotrre i aplic regulile de la concursul de infraciuni 8. Urmtoarele infraciuni fac parte din unitatea legal de infraciune: a) infraciunea continu b) infraciunea continuat c) infraciunea de obicei. 9. Urmtoarele infraciuni fac parte din unitatea natural de infraciune: a) infraciunea deviat b) infraciunea complex c) infraciunea progresiv d) infraciunea simpl. 10. Reprezint unitate natural de infraciune: a) infraciunea continu, continuat, simpl b) infraciunea simpl, de obicei, progresiv c) infraciunea continu, progresiv, de obicei, complex d) infraciunea deviat, continu, simpl. 11. Reprezint unitate legal de infraciune: a) infraciunea continuat, progresiv, de obicei, complex. b) infraciunea continu, continuat, simpl c) infraciunea simpl, de obicei, progresiv d) infraciunea deviat, continu, simpl 146

12. Infraciunea continuat: a) este cauz real facultativ de agravare a pedepsei. b) este cauz real obligatorie de agravare a pedepsei c) este cauz personal obligatorie de agravare a pedepsei. 13. La infraciunea continuat aplicarea pedepsei: a) se face n dou etape ca la concursul de infraciuni b) se face ntr-o singur etap c) se face ntr-un numar de etape corespunzator numrului actelor materiale ale infraciunii. 14. Infraciunea continuat se sancioneaz cu pedeapsa prevazut de lege pentru infraciunea comis, la care se poate aduga un spor potrivit: a) recidivei postexecutorii b) recidivei postcondamnatorii c) concursului de infraciuni. 15. Infractiunea continuat se comite: a) din culp simpl sau cu prevedere b) cu praeterintenie c) numai cu intenie. 16. n cazul n care infraciunea continuat a nceput s fie comis mai nainte de mplinirea vrstei de 18 ani i a continuat i dup aceast moment, infractorul: a) nu rspunde penal b) rspunde penal ca major c) rspunde penal ca minor. 17. Urmtoarele infractiuni nu se pot comite n mod continuat: a) infraciunile comise din culp b) infraciunile al cror obiect nu este susceptibil de divizare c) infraciunile de obicei. 18. n cazul infractiunilor contra persoanei, pluralitatea subiecilor pasivi determin realizarea: a) unui concurs de infraciuni n toate cazurile b) unei infraciuni unice, agravante n toate cazurile c) unei uniti legale de infraciune, sub forma infraciunii complexe, dar numai n cazul infraciunilor contra vieii persoanelor. Rspunsuri grile*: 1-c; 2- a; 3-c; 4-a,c; 5-a,b; 6-a,d; 7-b; 8-b,c; 9-a,d; 10-d; 11-a; 12-a; 13-b; 14-c; 15-c; 16-b; 17-a,b,c; 18-c; VII. Spee: 1. X, dup ce a ptruns prin efracie n locuina lui Y, a aprins lumina i a cutat bunurile pe care dorea s le sustrag, dar, din cauza volumului mare al acestora, le-a ridicat n dou rnduri, fr pauze transportndu-le n locuina bunicii sale. Ce form a unitii de infraciune este svrit fapta de furt calificat? 2. Instana a stabilit c X a luat hotrrea de a-i ucide soia acuzat de infidelitate i care l amenina cu divorul. Astfel, ntr-o sear la ora 22.00 a ateptat-o pentru a-i pune n aplicare planul, la poarta fabricii unde aceasta lucra n schimbul doi. n jurul orei 22.30, inculpatul a observat pe trotuarul opus o femeie care semna att la fizic 147

ct i la mbrcminte. Creznd c este soia a alergat spre aceasta care s-a speriat i a nceput s fug. Inculpatul a ajuns-o din urm i i-a aplicat o puternic lovitur de cuit n abdomen determinnd decesul acesteia. Instana l-a condamnat pe inculpat pentru infraciunea de omor calificat prevzut n art. 175 lit. a) cu premeditare i lit. c) asupra soului sau rude apropiate. Inculpatul a atacat cu recurs hotrrea instanei motivnd c s-a reinut greit mprejurarea de agravare a omorului prevzut n art. 175 lit. c) C.pen. Recursul inculpatului este fondat? 3. Prin sent. pen. nr. 46/12.08.1994 Trib. Sibiu a condamnat pe inculpatul X pentru svrirea infraciunii de vtmare corporal prevzut n art. 181 din C. pen., cu aplicarea art. 73 lit. b) din acelai cod. Instana a reinut c, n seara zilei de 28.08.1993, inculpatul se afla la stna sa de oi unde, n condiiile provocrii, a lovit cu un lemn partea vtmat, cauzndu-i fractura cubitusului stng, leziune ce a necesitat pentru vindecare ngrijiri medicale timp de 45-50 de zile. Curtea de Apel Alba Iulia, prin dec. pen. nr. 203/20.11.1994 a respins apelurile declarate de procuror i de inculpat. mpotriva acestor hotrri procurorul a declarat recurs cu motivarea c s-a dat o greit ncadrare juridic infraciunii svrite avnd n vedere c urmrile iniiale ale faptei s-au amplificat fiind necesar un numr mai mare de zile de ngrijiri medicale ceea ce ar realiza coninutul infraciunii de vtmare corporal grav. Recursul este fondat? Ce form a unitii de infraciune exist n spe? 4. Trib. Judeean Slaj, prin sent. pen. 7/1.03.1991, a condamnat pe X pentru svrirea infraciunii de vtmri cauzatoare de moarte conform art. 183 C. pen. n ziua de 24.09.1990, X i Y aflai sub influena buturilor alcoolice, s-au luat la trnt pe cmp, n prezena unor martori. Inculpatul a reuit s trnteasc victima la sol, dup care a imobilizat-o cu faa spre pmnt, el aflndu-se deasupra ei i cu for a tras cu minile spre spate capul victimei, provocndu-i hiperextensia coloanei cervicale. Victima transportat la spital, a decedat dup mai multe zile. Din raportul medico legal rezult c moartea victimei s-a datorat edemului bulbar consecutiv contuziei i dilacerrii modulare, cu fractura coloanei cervicale. Fapta svrit de inculpatul X este o form a unitii naturale sau legale de infraciune i care este forma de vinovie? 5. Judectoria Cmpina a condamnat pe inculpatul X la mai multe pedepse pentru svrirea a dou furturi calificate i a tentativei la infraciunea de furt calificat, cu aplicarea art. 33 lit. a) i 34 lit. a) din C. pen. Instana a reinut c, n noaptea de 6.08.1992, inculpatul a sustras, prin efracie bunuri n valoare de 31.000 lei din dou autoturisme i a ncercat s sustrag bunuri din alte trei, toate parcate n acelai loc. mpotriva hotrrii, rmas definitiv, s-a declarat recurs n anulare, cu motivarea c ncadrarea juridic dat faptei este greit. Recursul n anulare este fondat? 6. Instana a reinut c unele dintre aciunile componente ale infraciunii continuate de furt au fost svrite pe cnd inculpatul era minor, avnd ns responsabilitate, iar celelalte dup mplinirea vrstei de 18 ani i a luat fa de acesta msura educativ a mustrrii. Artai dac soluia instanei este legal. 7. Prin sentina pen. nr. 273/8.06.1999, Trib. Constana a condamnat pe X pentru infraciunea de tlhrie prevzut de art. 211 C. pen. i pe inculpaii A,B,C pentru svrirea infraciunii de furt 148

calificat prevzut n art. 208 raportat la art. 209 C.Pen. Instana a reinut c, la data de 3.11.1998, dup o nelegere prealabil, inculpaii A,B,C au sustras 360 de l de motorin din rezervoarele unei ferme, n timp ce paznicul era ameninat cu o bar metalic de inculpatul X fiind astfel mpiedicat s intervin. Curtea de Apel Constana, prin dec. pen. 302/8.12.1999, a admis apelul procurorului i a schimbat ncadrarea juridic din infraciunea de furt calificat n aceea de tlhrie prevzut de art. 211 C. pen. pentru inculpaii A,B,C. Care dintre cele dou hotrri este corect? 8. Inculpata X, n vrst de 15 ani, neavnd preocupri colare i nefiind supravegheat de prini, a nceput s frecventeze barurile i restaurantele n compania lui Y (major), ntreinnd ntr-o perioad de cteva luni, relaii sexuale cu diferii marinari strini care se aflau n portul Constana, de la care i procurau mijloacele de existen. Fiind descoperite de organele de poliie acestea au fost condamnate pentru infraciunea de prostituie prevzut de art. 328 C.p. Care sunt particularitile infraciunii de prostituie? Rspunsuri spee: 1. n spe este vorba despre o infraciune de furt n form simpl. Exte exclus forma continuat, deoarece actele de furt au fost comise n mod nentrerupt i nu la intervale diferite de timp. 2. Recursul inculpatului este fondat. Fa de modul n care s-a comis infraciunea, instana nu mai trebuia s rein i agravanta de la art. 175 lit. c), fiind vorba despre o infraciune deviat. 3. Dac printr-un alt raport de expertiz s-a demonstrat c urmrile erau mai grave i s-au prelungit pe o durat mai mare de timp, fr ca inculpatul s mai inatervin, atunci este vorba despre o infraciune progresiv, caz n care recursul procurorului este fondat. 4. X a acionat cu praeterintenie, deoarece el a trntit victima la pamnt cu intenie, dar nu a urmrit sau acceptat moartea acestuia, fiind prietenii, fcnd acest lucru din joac. Totui, el trebuia i putea s prevad c prietenul su poate suferii unele leziuni. Instana a reinut corect fapta ca fiind infraciunea de vtmri cauzatoare de moarte, ea fiind o infraciune, de regul, progresiv. 5. Instana a reinut greit un concurs de infraciuni. n spe este vorba despre o infraciune continuat de furt. Astfel, vor fi aplicabile prevederile art. 209 C. pen. raportat la art. 41 alin. 2, aplicndu-se o singur pedeaps. 6. Instana trebuia s rein i actele comise de inculpat pe timpul ct era minor, deoarece acesta rspundea penal. n acest caz se impune o recalculare a pedepsei pentru infraciunea continuat conform art. 43 C. pen. 7. Infraciunea de tlhrie este o infraciune complex, astfel c A,B i C trebuiau s rspund n calitate de coautori, deoarece faptele coautorilor nu trebuie s fie identice ci s se completeze reciproc n vederea producerii rezultataului urmrit. 8. Infraciunea de prostituie este un exemplu tipic de infraciune de obicei. n cadrul acestor categorii de infraciuni, elementul material se realizeaz prin comiterea repetat, la diferite intervale de timp a acelorai fapte, n baza aceeai rezoluii infraciuonale, de ctre aceeai persoan. Infraciunea de obocei se consum n momentul stabilirii ndeletnicirii i/sau obinuinei fptuitorului, lucru din care s reias c prin comiterea acestor fapte autorul i-a fcut un mod de via. Datorit pluralitii de acte ce formeaz elementul material, infraciunea de obicei este o form a unitii legale de infraciune. Ea are particularitatea de a se prelungi n timp pn la momentul 149

epuizrii, moment n raport cu care se vor stabili toate consecinele juridice (aplicarea sanciunii, incidena unor acte de clemen, nceperea curgerii termemnului de prescripie). VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce cuprinde unitatea legal de infraciune? 2. Precizai felurile infraciunii continue. 3. Enumerai felurile infraciunii deviate. 4. Care sunt condiiile de existen ale infraciunii continuate? 5. Precizai formele infraciunii complexe. 6. Justificarea existenei infraciunii progresive. 7. Asemnri i deosebiri ntre infraciunea continuat i infraciunea de obicei. 8. Asemnri i deosebiri ntre infraciunea continu i infraciunea progresiv. 9. Ce categorii de infraciuni cuprinde unitatea natural de infraciune? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Structura infraciunii complexe. 2. Condiiile de existen ale infraciunii continuate. 3. Forma de vinovie n cazul infraciunii progresive. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre infraciunea continuat i infraciunea de obicei. Importan. 2. Importana momentului epuizrii n cazul infraciunilor care sunt susceptibile de prelungire n timp. C. Tem de licen: 1. Importana existenei unitii legale de infraciune n legea penal. Justificare.

NOTE:

150

SEMINARUL NR. 13 Pluralitatea de infraciuni.Concursul de infraciuni I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind puralitatea de infraciuni IB. Concursul de infraciuni - definiie i condiii de existen - formele concursului de infraciuni (real i ideal) IC. Sancionarea concursului de infraciuni - sisteme de sancionare - aplicarea pedepselor principale - aplicarea pedepselor complimentare - aplicarea msurilor de singuran - contopirea pedepselor pentru infraciuni concurente - pedeapsa n caz de concurs de infraciuni svrite de persoana juridic IA. Aspecte generale privind puralitatea de infraciuni Pluralitatea de infraciuni este desemnat de situaia n care o persoan svrete mai multe infraciuni nainte de a fi condamnat definitiv pentru una dintre ele, ct i situaia n care o persoan svrete din nou o infraciune dup ce a fost condamnat definitiv pentru o alt infraciune. Pluralitatea de infraciuni este prevzut expres n C.pen. n art. 32 40. Formele acesteia sunt: concursul de infraciuni 151

recidiva pluralitatea intermediar Primele dou sunt forme de baz ale pluralitii de infraciuni, iar ultima reprezint o form mixt a celor dou, reprezentnd o stare intermediar. IB. Concursul de infraciuni Prin concurs de infraciuni este desemnat forma pluralitii de infraciuni ce const din svrirea a dou sau mai multe infraciuni de ctre aceeai persoan mai nainte de a fi condamnat definitiv pentru una din ele. a. Condiii de existen: s se fi svrit dou sau mai multe infraciuni ; acestea pot fi de natur i gravitate diferit, pot fi prevzute n Codul penal, n legi speciale sau n legile nepenale cu dispoziii penale i pot avea forma infraciunii consumate sau a unei tentative pedepsibile. Nu intereseaz forma de vinovie cu care sunt svrite infraciunile; nu are importan dac infraciunile sunt simple, continue, deviate, continuate, complexe, progresive sau de obicei; infraciunile s fie svrite de aceeai persoan ; unitatea de subiect activ este esena concursului de infraciuni; condiia este ndeplinit i atunci cnd fptuitorul are calitatea de autor, instigator, complice sau atunci cnd fptuitorul a comis unele infraciuni n timpul minoritii i altele dup mplinirea vrstei de 18 ani; infraciunile s fie svrite mai nainte de condamnarea definitiv a infractorului pentru vreuna dintre ele; nu pot constitui concurs de infraciuni dect infraciunile pentru care fptuitorul nu a fost condamnat definitiv; infraciunile comise ori cel puin dou dintre ele s poat fi supuse judecii , adic s poat atrage rspunderea penal; dac se constat existena unor cauze ce nltur caracterul penal al faptei (legitima aprare) sau dac intervine o cauz ce nltur rspunderea penal (minoritatea) i rmne o singur infraciune, nu exist concurs de infraciuni. b. Formele concursului de infraciuni: Concursul real (concurs material) art. 33 lit. a C.pen. Concursul ideal (concurs formal) art. 33 lit. b C.pen. 1. Concursul real: Este o form a pluralitii de infraciuni ce const n svrirea mai multor infraciuni de ctre aceeai persoan ca urmare a svririi mai multor aciuni sau inaciuni distincte . Ex. o persoan svrete ntr-o zi o infraciune de furt i n alt zi o infraciune de tlhrie. Caracterizare: infraciunile ce formeaz concursul real pot fi de aceeai natur (concurs omogen) sau de natur diferit (concurs eterogen); n funcie de legturile care exist ntre infraciunile concurente se disting dou modaliti ale concursului; Concurs real simplu ( cnd ntre infraciuni nu exist o alt legtur dect cea personal); Concurs real calificat sau cu conexitate (cnd ntre infraciuni pot exista mai multe conexiuni, printre care: Conexitate topografic (svrite n acelai loc); Conexitate cronologic (svrirea infraciunilor simultan sau succesiv); Conexitatea consecvenional (cnd o infraciune este svrit pentru a ascunde svrirea altei infraciuni; prima infraciune se poate comite cu 152

intenie sau din culp, iar cea de-a doua numai cu intenie); Conexitate etiologic (cnd se svrete o infraciune pentru a nlesni svrirea altei infraciuni; n acest caz ambele infraciuni se comit cu intenie); Conexitate teleologic (cnd o infraciune constituie mijlocul de svrire a altei infraciuni infraciune scop i infraciune mijloc); Conexitate accidental (cnd o infraciune este ntmpltor legat de o alt infraciune).

Asemnri i deosebiri ntre concursul real omogen i infraciunea continuat: Asemnri: ambele presupun unitate de subiect activ, ambele presupun comiterea de acte materiale la intervale diferite de timp, deci o repetabilitate de fapte ilicite, faptele comise s fie de aceeai natur, ambele sunt stri de agravare a rspunderii penale. Deosebiri: infraciunea continuat este o form a unitii de infraciune, iar concursul real omogen este o form a pluralitii de infraciune, n cazul infraciunii continuate faptele ce alctuiesc elementul material sunt comise n baza aceleiai rezoluii infracionale, iar n cazul concursului de infraciuni cte fapte sunt exist tot attea rezoluii infracionale. Importana deosebirii: aceasta exist n ceea ce privete aplicarea sanciunii. (a se vedea sancionarea infraciunii continuate, art. 42 C.pen. i art. 34 n cazul concursului). 2. Concursul ideal: Este o form a pluralitii de infraciuni ce const n svrirea unei aciuni sau inaciuni de ctre aceeai persoan care, datorit mprejurrilor n care a avut loc i urmrilor pe care le-a produs, ntrunete elementele mai multor infraciuni . Ex. printr-un foc de arm a fost ucis o persoan, iar alta a fost rnit. Caracterizare: acesta se svrete printr-o singur fapt a autorului; rezultatul acestuia este svrirea a cel puin dou infraciuni; infraciunile ce formeaz concursul ideal pot fi de aceeai natur (concurs omogen) sau de natur diferit (concurs eterogen); infraciunile aflate n concurs ideal pot fi svrite toate cu intenie (direct sau indirect), dar i unele cu intenie i altele din culp. IC. Sancionarea concursului de infraciuni: a. Sisteme de sancionare: Sistemul cumulului aritmetic presupune stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune concurent, adunarea acestora i executarea pedepsei rezultate din adunarea lor; s-a reproat acestui sistem c este rigid i c pedeapsa astfel stabilit poate depi durata de via a omului, nedndu-i acestuia posibilitatea s dovedeasc ndreptarea lui (SUA, Spania); Sistemul absorbiei presupune stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune concurent i executarea celei mai grele dintre acestea; acestui sistem i se reproeaz c se execut pedeapsa cea mai grav, iar celelalte rmnnd astfel nepedepsite; Sistemul cumulului juridic presupune stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune 153

concurent i executarea celei mai grele dintre acestea, pedeaps, care poate fi mrit pn la maximul ei special i adugarea unui spor prevzut de lege. Acesta este sistemul adoptat i aplicat de Codul nostru penal, cu o singur execpie. b. Aplicarea pedepselor principale (art. 34 C.pen.): Aplicarea sistemul cumulului juridic cunoate dou etape: stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune aplicarea pedepsei care poate fi sporit pn la maximul ei special prevzut de norma de incriminare: a) cnd s-a stabilit o pedeaps cu deteniunea pe via i una sau mai multe pedepse cu nchisoare ori cu amend, se aplic pedeapsa deteniunii pe via; b) cnd s-au stabilit numai pedepse cu nchisoare, se aplic pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporit pn la maximul ei special, iar cnd acest maxim nu este ndestultor, se poate aduga un spor de pn la 5 ani; c) cnd s-au stabilit numai amenzi, se aplic pedeapsa cea mai mare, care poate fi sporit pn la maximul ei special, iar dac acest maxim nu este ndestultor, se poate aduga un spor de pn la jumtate din acel maxim; d) cnd s-a stabilit o pedeaps cu nchisoare i o pedeaps cu amend, se aplic pedeapsa nchisorii, la care se poate aduga amenda, n totul sau n parte; e) cnd s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoare i mai multe pedepse cu amend, se aplic pedeapsa nchisorii, potrivit dispoziiei de la lit. b), la care se poate aduga amenda, potrivit dispoziiei de la lit. c). !!!Prin aplicarea dispoziiilor de mai sus nu se poate depi (dar poate fi egal) totalul pedepselor stabilite de instan pentru infraciunile concurente, deorece nu s-ar mai respecta sistemul cumulului juridic. c. Aplicarea pedepselor complementare (art. 35 alin. 1,2,3 C.pen.): dac s-a stabilit o pedeaps complementar pentru una din infraciunile concurente aceasta se va aplica pe lng pedeapsa principal a nchisorii; dac s-au stabilit mai multe pedepse complementare de natur diferit, sau chiar de aceeai natur dar cu coninut diderit, acestea se aplic alturi de pedeapsa nchisorii; dac s-au stabilit mai multe pedepse complementare de aceeai natur i cu acelai coninut, se aplic cea mai grea dintre acestea (se vor contopi). d. Aplicarea msurilor de singuran (art. 35 alin. 4 i 5 C.pen.): Avnd n vedere scopul msurilor de siguran de a nltura o stare de pericol i de a preveni svrirea de noi infraciuni (art. 111 C.pen.) s-a prevzut cumularea msurilor de siguran de natur diferit sau de aceeai natur, dar cu un coninut diferit, Dac msurile de siguran au aceeai natur i acelai coninut, dar pe durate diferite, se aplic o singur dat msura de siguran cu durata cea mai lung, n cazul msurilor de siguran de aceeai natur i cu acelai coninut, luate conform art. 118 alin. 1 lit. a)-e), acestea se cumuleaz. e. Contopirea pedepselor pentru infraciuni concurente (art. 36 C.pen.): Contopirea pedepselor stabilite pentru infraciunile concurente se realizeaz n urmtoarele situaii: infractorul condamnat definitiv pentru o infraciune este judecat ulterior pentru infraciunile concurente; cnd dup ce o hotrre a rmas definitiv se constat c cel condamnat suferise i o 154

alt condamnare definitiv pentru o infraciune concurent; contopirea pedepselor pentru concursul de infraciuni se va face i n situaia n care condamnatul a executat n total ori n parte condamnarea, cu precizarea c se va scade din durata pedepsei aplicate pentru tot cumulul partea executat; Dispoziiile privitoare la aplicarea pedepsei n caz de concurs de infraciuni se aplic i n cazul n care condamnarea la pedeapsa cu deteniunea pe via a fost comutat sau nlocuit cu pedeapsa nchisorii.

f. Pedeapsa n caz de concurs de infraciuni svrite de persoana juridic. (art. 40 C. pen.) n caz de concurs de infraciuni svrite de persoana juridic, se stabilete pedeapsa amenzii pentru fiecare infraciune n parte i se aplic amenda cea mai mare, care poate fi sporit pn la maximul ei special prevzut de art. 71 alin. 2 sau 3, iar dac acest maxim nu este ndestultor, se poate aduga un spor de pn la o treime din acel maxim, Dispoziiile de mai sus se aplic i n cazul n care persoana juridic condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infraciune concurent , precum i atunci cnd dup ce o hotrre de condamnare a rmas definitiv, se constat c persoana juridic suferise i o alt condamnare definitiv pentru o infraciune concurent. n asemenea cazuri, partea din amenda executat se scade din amenda aplicat pentru infraciunile concurente, Dispoziiile art 35 se aplic n mod corespunztor, astfel: Aplicarea pedepselor complementare (art. 35 alin. 1-3 C.pen.): dac s-a stabilit o pedeaps complementar pentru una din infraciunile concurente aceasta se va aplica pe lng pedeapsa principal a nchisorii; dac s-au stabilit mai multe pedepse complementare de natur diferit, sau chiar de aceeai natur dar cu coninut diderit, acestea se aplic alturi de pedeapsa nchisorii; dac s-au stabilit mai multe pedepse complementare de aceeai natur i cu acelai coninut, se aplic cea mai grea dintre acestea (se vor contopi). Aplicarea msurilor de singuran (art. 35 alin. 4 i 5 C.pen.): s-a prevzut cumularea msurilor de siguran de natur diferit sau de aceeai natur, dar cu un coninut diferit, dac msurile de siguran au aceeai natur i acelai coninut, dar pe durate diferite, se aplic o singur dat msura de siguran cu durata cea mai lung, n cazul msurilor de siguran de aceeai natur i cu acelai coninut, luate conform art. 118 alin. 1 lit. a)-e), acestea se cumuleaz. II. Idei fundamentale: 1. Noiunii de unitate de infraciune i se opune noiunea de pluralitate de infraciune. Ambele concepte cunosc mai multe forme. 2. Infraciunile care alctuiesc concursul de infraciuni se numesc infraciuni concurente. 3. Unitatea de subiect activ este o condiie esenial att n cazul unitii de infraciune, ct i n cazul pluralitii de infraciune. 4. Codul penal actual nu prevede un sistem sancionator diferit pe titurile de concurs (real, ideal, simplu, cu conexitate, omogen, eterogen sau pe diferite tipuri de conexiate cronologic, topografic, etiologic, teleologic, consecvenional, accidental). 5. Sancionarea concursului de infraciuni n legea penal romn se face conform sistemul cumulului juridic, cu o singur excepie n cazul existenei unei condamnri la pedeapsa deteniunii pe vai. 6. Aplicarea sporului prevzut de lege n cazul sancionrii concursului de infraciuni are dou 155

caracteristici:

este facultativ (instana poate aduga un spor) i variabil (de pn la).

III. Vocabular specific: - abatere judiciar nclcarea unor norme stabilite pentru desfurarea procesului, de ctre cei care particit la activitatea procesual (lipsa nejustificat a aprtorului), - abdicare renunatea la tron sau la efia unui stat (lat. abdicare), - abreviere prescurtarea cuvintelor (lat. abbreviare), - abinere aciunea de a se nfrna sa de a se stpni, - accesoriu calitatea secundar a unui lucru, complementar (lat accesorius), - achiesare aciunea de afi de acord sau de a recunoate un act (fr. acquiescer), - bun credin convingerea intim a unei persoane fizice c ceea ce face este n conformitate cu legea, - bona fides praesumitur buna credin se prezum, - cale de atac mijloc juridic prin care hotrrile organelor jurisdicionale sunt supuse controlului judectoresc, - casare desfiinarea unei hotrri judectoreti n cadrul unei ci de atac (lat. casa), - cazuri urgente mprejurri n care organele judiciare sunt obligate s efectueze anumite activiti care nu pot fi amnate, - competen penal este o form a competenei ce const n atribuiile pe care le au organele judiciare n cadrul procesului penal, - conexarea operaiunea procesual prin care sunt reunite cauzele penale privind infraciuni aflate n conexitate, - conexitatea legtura ntre dou sau mai multe infraciuni, - denun ncunontinarea fcut de o persoan fizic/juridic despre comiterea unei infraciuni, - loc de deinere penitenciar sau loc unde se afl deinuii privai de libertate, - mrturisirea recunoaterea faptei de ctre cel ce este acuzat, - non reformatio in pejus este o regul de drept conform creia n propria cale de atac nu se poate nrutii situaia petentului. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 32 din C. pen. sub aspectul enumerrii restrictive a formelor pluralitii de infraciuni. - Art. 33 din C. pen. sub aspectul definiri concursului de infraciuni. - Art. 34, 35, 36 i 40 din C.pen. sub aspectul sancionrii concursului de infraciuni. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind puralitatea de infraciuni. 2. Concursul de infraciuni - definiie i condiii de existen. 3. Concursul real de infraciuni analiz. 4. Concursul ideal de infraciuni a analiz. 5. Sancionarea concursului de infraciuni - sisteme de sancionare. 6. Sancionarea concursului de infraciuni - aplicarea pedepselor principale. 7. Sancionarea concursului de infraciuni - aplicarea pedepselor complimentare. 8. Sancionarea concursului de infraciuni - aplicarea msurilor de singuran. 9. Sancionarea concursului de infraciuni - contopirea pedepselor pentru infraciuni concurente. 10. Pedeapsa n caz de concurs de infraciuni svrite de persoana juridic. VI. Grile: 156

1. Pluralitatatea de infractiuni cunoate urmtoarele forme: a) concursul de infraciuni b) recidiva c) pluralitatea intermediar. 2. Exist concurs de infraciuni: a) cnd, cu excepia unei infraciuni, pentru celelalte a intervenit amnistia b) cnd, n afar de o infraciune, pentru celelalte a intervenit o cauz de impunitate c) atunci cnd unele infraciuni au fost comise n timpul minoritii i alta pe timpul ct era major. 3. Pedepsa pentru concursul de infraciuni se face: a) ntr-o prima etap, prin stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune, inndu-se seama i de celelalte infraciuni b) n cazul n care s-au stabilit 2 pedepse cu amenda, prin aplicarea celei mai grele, care poate fi sporit, pn la maximul ei special, iar dac acesta nu este ndestultor, pn la jumatate din pedeapsa iniial aplicat c) aplicndu-se, n a doua etap, pedeapsa cea mai grea care poate fi sporit pn la maximul ei special, iar dac acesta nu este ndestultor, se poate aduga un spor de cel mult 5 ani n cazul nchisorii. 4. n cazul concursului de infraciuni: a) msurile de siguran de natur diferit se cumuleaz b) dispoziiile art. 34, 35 din C.pen. se aplic i n cazul n care, dup ce o hotrre de condamnare a rmas definitiv, se constat c cel condamnat suferise i o alt condamnare definitiv pentru o infraciune concurent. c) pedepsele complementare se aplic numai dac au fost stabilite pe lng pedeapsa cea mai grea. 5. Conexitatea consecvenional este ntlnit: a) cnd o infraciune este svrit pentru a nlesni comiterea altei infraciuni b) cnd se svresc dou infraciuni simultan sau succesiv c) cnd o infraciune este svrit pentru a ascunde comiterea unei infraciuni de furt. 6. Nu exist pluralitate de infraciuni atunci cnd: a) este vorba despre o infractiune complex b) n cazul infraciunii continuate c) o infraciune este svrit pentru ascunderea altei infraciuni. 7. Constituie un concurs de 3 infraciuni comise de aceeai persoan: a) cnd o infraciune este consumat, iar celelalte dou au rmas n faz de tentativ nepedepsibil b) cnd o infraciune este comis ca atare, pentru alta a intervenit amnistia, iar a treia este asimilat tentativei pedepsibile c) cnd o infraciune este comis ca atare, iar celelalte dou sunt n faz de tentativ pedepsibil. 8. Fapta conductorului auto care, nerespectnd regulile de circulatie, distruge din culp un alt vehicul i provoac n acelai timp rnirea grav a unei persoane, constituie: a) concurs real de infraciuni b) infraciune unic c) concurs ideal de infraciuni. 9. Exist concurs de infraciuni cnd: a) printr-o singur aciune sau inaciune se provoac uciderea din culp a dou persoane 157

b) printr-o singur aciune/inaciune se provoac vtmarea corporal a dou persoane c) printr-o singur aciune/inaciune se provoac uciderea din culp a unei persoane i vtmarea corporal a celeilalte persoane. 10. n cazul sancionrii concursului de infraciuni, C. pen. romn a adoptat sistemul: a) absorbiei ntr-un singur caz b) cumulului aritmetic n cazul concursului real omogen b) cumulului juridic, fr excepii. 11. Dac, n urma aplicrii actelor de clemen, n cazul unui concurs de infraciuni, au mai ramas de executat cel puin dou pedepse, nlturarea sporului ce fusese iniial stabilit pe lng pedeapsa de baz: a) este facultativ b) este obligatorie c) nu este obligatorie. 12. Pedeapsa graiat condiionat n cazul unui concurs de infraciuni: a) se contopete cu pedepsele executabile b) nu se contopete cu pedepsele executabile c) poate fi contopit cu pedepsele executabile. 13. n cazul unui concurs de 3 infraciuni pentru care instana a stabilit 3 pedepse de 5 ani, 4 ani i un an nchisoare, pedeapsa rezultant aplicat, mpreun cu sporul, nu poate depi: a) 5 ani b) 10 ani c) 7 ani. 14. n urma trimiterii cauzei spre rejudecare, ca urmare a apelului fcut de inculpat, n cazul comiteri de ctre acesta a unui concurs de infraciuni: a) instana de rejudecare poate aplica o pedeaps rezultant mai mare dect cea stabilit iniial de prima instant b) instana de rejudecare nu poate aplica o pedeaps rezultant sau un spor mai mare dect cele stabilite de prima instan c) instana de rejudecare poate aplica un spor mai mare dect cel stabilit de prima instant. Rspunsuri grile*: 1-a,b,c; 2-c; 3-c; 4-a,b; 5-c; 6-a,b; 7-c; 8-c; 9-b,c; 10-a; 11-a,c; 12-b; 13-b; 14-b; VII. Spee: 1. X a fost condamnat la 6 luni nchisoare n baza art. 208 raportat la art. 209 alin. 1 lit. g) i i), cu aplicarea art. 74 i art. 76 C.pen., i la 3 luni nchisoare n baza art. 192, cu aplicarea art. 74 i 76 C. pen., dispunndu-se s execute pedeapsa cea mai grea. n fapt, s-a reinut c ntr-o sear inculpatul a intrat pe poarta neasigurat n curtea locuinei persoanei vtmate, dup care a sustras, prin efracie din autoturismul acestuia, aflat n curte, mai multe piese. Prin recursul declarat, inculpatul susine c n mod greit s-a reinut n sarcina sa infraciunea de violare de domiciliu, deoarece aceasta s-a absorbit n infraciunea de furt calificat, svrit prin efracie, prevzut n art. 209 lit. i) C.pen. Ce trebuie s decid instana de recurs? 2. Prin sent. pen. nr. 90/20.05.1998 a Judectoriei Moldova Nou, rmas definitiv prin neapelare, X a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de ucidere din culp prevzut de art. 178 alin. 2 C. pen. i de nerespectare a msurilor de protecie a muncii prevzut de art. 34 din L. 90/1996, cu 158

aplicarea art. 33 lit. a) i art. 34 alin. 1 lit. b) C.pen. Instana a reinut c la 27.061997, X, angajat la SC Comico S.A. Moldova Nou, a fost nsrcinat s coordoneze o echip de muncitori la montarea unui buncr plnie metalic de 1,5 t, n golul de fixare cu ajutorul unei macarale. Dei era interzis rmnerea, fie i temporar, a unui asemenea dispozitiv n echilibru instabil, inculpatul a nclcat normele de protecie a muncii, cu consecina uciderii din culp a victimei, ca urmare a rsturnrii buncrului. mpotriva sent. pen. rmas definitiv s-a declarat recurs n anulare, cu motivarea c infraciunile au fost svrite n concurs ideal i nu real de infraciuni. S se arate dac recursul n anulare este fondat. 3. Instana a reinut c X a aplicat cu cuitul o lovitur puternic n abdomen unei persoane, Y dup care imediat, a lovit pe o lat persoan, Z n partea din spate a coastei stngi. Prima dintre victime a decedat n drum spre spital, viaa celeilalte fiind salvat n urma ngrijirilor medicale ce i s-au acordat. Trib. Mun. Buc. a condamnat pe inculpatul X la 20 de ani nchisoare i 10 ani interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. a) i b) C. pen. pentru svrirea infraciunii de omor deosebit de grav prevzut de art. 176 lit. b) C. pen. - omorul svrit asupra a dou sau mai multor persoane. Artai dac soluia instanei de a reine o singur infraciune complex prevzut n art. 176 lit .b) C. pen. este corect. 4. n sarcina lui X s-a reinut c a falsificat datele nscrise n carnetul su de munc i c a prezentat documentul astfel falsificat cu ocazia ncadrrii n munc la o alt unitate economic. n baza carnetului de munc falsificat, inculpatul a obinut o ncadrare i o retribuie superioar celor la care avea dreptul i a ncasat apoi n mod repetat retribuia superioar la care nu avea dreptul. Avnd n vedere c faptele de fals material n nscrisuri oficiale i de uz de fals, au fost comise de inculpatul X n vederea svririi infraciunii de nelciune, art. 215 alin. 2 C. pen. s se arate dac faptele inculpatului constituie o infraciune unic complex sau un concurs de infraciuni. 5. S-a reinut c X, aflat sub influena buturilor alcoolice, a urmrit pe strad patru elevi pn la sala de ateptare a staiei C.F.R. unde, sub ameninarea cu btaia, le-a cerut s-i dea banii pe care i aveau asupra lor. De team, elevii au strns o sum de banii pe care i-au dat-o inculpatului, iar unul dintre ei, n urma ameninrilor inculpatului, i-a dat i bluza cu care era mbrcat. Judectoria Clrai a condamnat pe inculpatul X pentru svrirea infraciunii de tlhrie, prevzut n art. 211 C. Pen. Soluia instanei de judecat pronunat n cauz este corect? 6. n spe, un grup de inculpai au atacat i violentat un alt grup de persoane pe care le-au jefuit de bunurile pe care le posedau. Prima instan a condamnat pe fiecare dintre coinculpai pentru comiterea attor infraciuni de tlhrie cte pri vtmate au fost, fcnd aplicarea dispoziiilor legale referitoare la concursul de infraciuni. Instana de recurs a admis recursul inculpailor i a reinut n sarcina acestora o singur infraciune de tlhrie, cu motivarea c, infraciunea de tlhrie este ndreptat mpotriva patrimoniului i nu contra persoanei. Numai dac violenele ar fi fost svrite nu n scopul comiterii furtului ar putea fi reinute attea infraciuni cte persoane au fost vtmate. Artai care dintre soluii este corect. Rspunsuri spee: 1. Instana urma s rein un concurs real eterogen de infraciuni. n aceste cazuri furtul nu absoarbe violarea de domiciliu, inculpatul urmnd s rspund conform art. 33 i 34 C.pen. 159

2. n spe este vorba despre un concurs ideal eterogen de infraciuni, deoarece printr-un singur act al fptuitorului s-au comis dou infraciuni. 3. Instana trebuia s rein un concurs real omogen de infraciuni dintre o infraciune consumat de omor i o tentativ la aceeai infraciune, neputndu-se reine n acest caz situaia prevzut n art. 176 lit.b). 4. Inculpatul a comis un concurs real eterogen format din trei infraciuni: fals material n nscrisuri oficiale art. 288 C. pen., uz de fals art. 291 C.pen. i infraciunea de nelciune art. 215 C. pen. ntruct primele dou au fost comise n scopul svririi nelciunii exist un concurs real cu conexitate teleologic. 5. Instana trebuia s rein un concurs ideal omogen de infraiuni, deoarece aciunile inculpatului sau ndreptat mpotriva a patru subieci pasivi, ceea ce face ca acesta s rspund pentru fiecare n parte i nu numai pentru o singur infraciune. Pluralitatea de subieci pasivi d natere unei singure infraciuni agravate n cazul infraciunilor de omor a se vedea art. 178 alin. ultim sau art. 176 lit.b). 6. Prima instan a dat soluia corect, deoarece tlhria se ndreapt nu numai mpotriva patrimoniului ci i mpotriva persoanei, fiind o infraciune complex. Astfel, n cazul infraciunilor contra persoanei, cu excepia infraciunilor contra vieii, pluralitatea de subieci pasivi d natere la tot attea infraciuni ci subieci pasivi exist. Astfel, n spe exist un concurs real omogen de infraciuni cu conexitate cronologic i topografic. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Care sunt formele pluralitii de infraciuni? 2. Enumerai condiiile de existen ale concursului de infraciuni. 3. Care sunt elementele caracteristice ale concursului real de infraciuni? 4. Ce reprezint conexitatea teleologic de infraciuni? 5. Care este forma de vinovie n cazul concursului de infraciuni? 6. Ce se nelege prin concurs ideal de infraciuni? 7. Precizai sistemul de sancionare al concursului de infraciuni n legislaia penal romn? 8. Analiza sporului n cazul sancionrii concursului de infraciuni. 9. Analizai expresia buna-credin. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Particularitile concursului ideal de infraciuni. 2. Concursul cu conexitate. Justificarea existenei n legea penal romn. B. Teme de cerc tiinific: 1. Aspect critic asupra sancionrii concursului de infraciuni. 2. Comparaie ntre concursul real omogen de infraciuni, infraciunea continuat i infraciunea de obicei. Importana distinciei. C. Tem de licen: 1. Concursul de infraciuni n raport cu alte forme ale pluralitii de infraciuni.

160

NOTE:

161

SEMINARUL NR. 14 Recidiva i pluralitatea intermediar I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale prinind recidiva - definiie i caracterizare - structur i modaliti IB. Recidiva mare postcondamnatorie - definiie i condiii de existen IC. Recidiva mare postexecutorie - definiie i condiii de existen ID. Recidiva mic - definiie, feluri i condiii de existen IE.Sancionarea recidivei - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari post-condamnatorii - aplicarea pedepsei principale - aplicarea pedepselor complementare - aplicarea msurilor de siguran - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari post-executorii 162

- aplicarea pedepsei principale - aplicarea pedepselor complementare - aplicarea msurilor de siguran - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mici - descoperirea ulterioar a strii de recidiv - recidiva n cazul persoanei juridice condiii de existen, sancionare, descoperirea ulterioar a strii de recidiv IF. Pluralitatea intermediar - definiie i condiii de existen - sancionarea pluralitii intermediare IA. Aspecte generale privind recidiva Recidiva reprezint o form a pluralitii de infraciuni ce const n svrirea din nou a unei infraciuni de ctre o persoan care anterior a mai fost condamnat definitiv pentru o alt infraciune. a. Caracterizare: elementul esenial al acestei instituii l constituie existena unei hotrri definitive de condamnare; recidiva reflect o periculozitate mai mare a fptuitorului, fiind considerat, alturi de concursul de infraciuni i infraciunea continuat, o stare de agravare; diferena dintre aceasta i concursul de infraciuni exist sub aspectul interveniei unei hotrri definitive de condamnare; n doctrina penal nu se vorbete despre condiiile de existen ale recidivei, ci despre termenii recidivei, definiia i modul de sancionare sunt prevzute expres n Codul penal. b. Structur: primul termen al recidivei este format dintr-o condamnare definitiv la pedeapsa nchidorii sau deteniunii pe via; al doilea termen este format din svrirea din nou a unei infraciuni intenionate sau praeterintenionate. c. Modalitile recidivei: A. n funcie de momentul svririi noii infraciuni: Recidiva post-condamnatorie presupune svrirea unei noi infraciuni dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare pentru infraciunea anterioar i mai nainte de executarea total a pedepsei pronunate pentru acea infraciune; Recidiva post-executorie presupune svrirea unei noi infraciuni dup executarea pedepsei sau stingerea executrii pedepsei (prin graiere sau prescripie) pronunat pentru infraciunea anterioar. B. Dup natura infraciunilor ce compun recidiva: Recidiva general cnd este format din infraciuni de natur diferit; Recidiva special cnd este format din infraciuni de aceeai natur. C. Dup gravitatea condamnrii: Recidiva absolut cnd existena ei nu este condiionat de gravitatea primei condamnri; Recidiva relativ cnd existena ei este condiionat de o anumit gravitate a condamnrii pronunat pentru infraciunea anterioar; Recidiva mare este condiionat de existena unei condamnri pentru prima infraciune de o anumit gravitate (minim 6 luni); Recidiva mic presupune svrirea unei noi infraciuni de ctre aceeai persoan 163

care anterior a mai fost condamnat la pedepse privative de libertate de o gravitate redus. D. n funcie de timpul scurs ntre executarea pedepsei pentru infraciunea anterioar i svrirea noii infraciuni: Recidiva permanent cnd va exista starea de recidiv prin comiterea unei infraciuni indiferent de timpul scurs de la condamnare sau executarea pedepsei pronunate pentru infraciunea anterioar (aceasta nu a fost reinut de ctre Codul penal); Recidiva temporar cnd existena ei este condiionat de comiterea noii infraciuni numai ntr-un anumit termen de la condamnare sau de la executarea pedepsei pronunate pentru infraciunea anterioar. E. Dup locul unde a fost aplicat pedeapsa definitiv pentru primul termen al recidiv: Recidiva naional cnd primul termen const ntr-o condamnare definitiv la pedeapsa nchisorii pronunat de o instan romn; Recidiva internaional cnd condamnarea definitiv ce formeaz primul termen al recidivei este pronunat de o instan strin (numai n cazul recidivei mari). F. Dup criteriul tratamentului sancionator al recidivei: Recidiva cu efect unic presupune aplicarea aceluiai tratament penal att pentru infractorul la prima recidiv ct i pentru cel care a perseverat n recidiv (multirecidivist); Recidiva cu efecte progresive presupune agravarea pedepsei recidivistului cu fiecare nou recidiv; Recidiv cu efect sancionator uniform presupune acelai regim de sancionare pentru toate modalitile recidivei; Recidiva cu regim de sancionare difereniat care presupune un regim de sancionare diferit pentru modalitile recidivei. IB. Recidiva mare postcondamnatorie (art. 37 lit. a) C.pen.): Exist atunci cnd dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat svrete din nou o infraciune cu intenie nainte de nceperea executeii pedepsei, n timpul executrii acesteia sau n stare de evadare, iar pedeapsa prevzut de lege pentru a doua infraciune este nchisoarea mai mare de un an. a. Condiii: Cu privire la primul termen: acesta l formeaz o existena unei condamnri definitive la pedeapsa nchisorii ori deteniunii pe via; condamnarea definitiv s priveasc o pedeaps cu nchisoarea mai mare de 6 luni ori deteniunea pe via; condamnarea definitiv s fie pronunat pentru o infraciune intenionat, sau praeterintenionat; condamnarea s nu fie dintre acelea de care nu se ine seama la stabilirea strii de recidiv. Conform art. 38 C.pen. acestea sunt: condamnri pentru infraciuni svrite n timpul minoritii, condamnri pentru infraciuni svrite din culp simpl sau cu prevedere, condamnri pentru infraciunile amnistiate, condamnri pentru faptele care nu mai sunt prevzute ca infraciuni de legea penal (dezincriminate), condamnrile pentru care a intervenit reabilitatea. 164

Cu privire la al doilea termen: svrirea unei noi infraciuni n form consumat, sau n forma tentativei pedepsibile, indiferent de calitatea fptuitorului: autor, instigator sau complice; noua infraciune s fie svrit cu intenie sau praeterintenie; pedeapsa prevzut de lege pentru noua infraciune s fie nchisoarea mai mare de 1 an (limit ce se refer la maximul special prevzut de lege); noua infraciune trebuie s fie svrit n intervalul de timp dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare pentru infraciunea anterioar i pn la executarea sau considerarea ca executat a pedepsei; astfel: nainte de nceperea executrii pedepsei n timpul executrii pedepsei n stare de evadare n termenul de ncercare a suspendrii condiionate a executrii pedepsei. IC. Recidiva mare postexecutorie (art. 37 lit. b) C.pen.): Exist atunci cnd dup executarea unei pedepse cu nchisoarea mai mare de 6 luni, dup graierea total sau a restului de pedeaps ori dup mplinirea termenului de prescripie a executrii unei asemenea pedepse, cel condamnat svrete din nou o infraciune cu intenie pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an. a. Condiii: Cu privire la primul termen: existena unei condamnri la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, pedeaps care a fost executat, neavnd importan modul de executare a acesteia, sau; existena unei condamnri la o pedeaps cu nchisoarea mai mare de 6 luni ce a fost executat sau a crei executare s-a stins prin graierea total sau a restului de pedeaps ori pentru care s-a mplinit termenul de prescripie a executrii acesteia; pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, executat ori considerat ca executat trebuie s fi fost pronunat pentru o infraciune svrit cu intenie sau praeterintenie; condamnarea s nu fie dintre acelea de care nu se ine seama la stabilirea strii de recidiv (art. 38 C.pen.): condamnri pentru infraciuni svrite n timpul minoritii, condamnri pentru infraciuni svrite din culp simpl sau cu prevedere, condamnri pentru infraciunile amnistiate, condamnri pentru faptele care nu mai sunt prevzute ca infraciuni de legea penal (dezincriminate), condamnrile pentru care a intervenit reabilitatea (de drept sau judectoreasc). Cu privire la al doilea termen: svrirea unei infraciuni cu intenie sau praeterintenie, pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 1an sau deteniunea pe via; noua infraciune trebuie s fie svrit dup executarea pedepsei, dup graierea total sau a restului de pedeaps ori dup prescrierea executrii pedepsei ce constituie primul termen. ID. Recidiva mic (art. 37 lit. c) C.pen.): Exist atunci cnd dup condamnarea la cel puin trei pedepse cu nchisoare pn la 6 luni, sau dup executare, dup graierea total sau a restului de pedeaps, ori dup prescrierea executrii a cel puin trei asemenea pedepse, cel condamnat svrete din nou o infraciune cu intenie sau praeterintenie, pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an. a. Modaliti: 165

recidiva mic post-condamnatorie recidiva mic post-executorie I. Recidiva mic post-condamnatorie Condiii: Cu privire la primul termen: exitena a trei condamnri la pedeapsa nchisorii de pn la 6 luni, definitive i susceptibile de a fi executate separat; aceast condiie este ndeplinit chiar dac dintre cele trei condamnri definitive numai unele au acest cuantum, iar altele sunt mai mici; condamnrile definitive s fie pronunate pentru infraciuni intenionate sau praeterintenionate; pentru nici una dintre cele trei condamnri s nu fie incident vreo cauz dintre cele prevzute de art. 38 C.pen. Cu privire la al doilea termen: svrirea din nou a unei infraciuni cu intenie sau praeterintenie; pentru acestea legea s preved pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an (limit ce se refer la maximul special prevzut de lege); !!!Momentul n care se svrete noua infraciune, n raport cu primul termen al recidivei poate fi nainte de nceperea executrii pedepselor contopite (iar rezultanta este de cel mult 6 luni, n timpul executrii acesteia ori n stare de evadare). II. Recidiva mic post-executorie Condiii: Cu privire la primul termen: existena a trei condamnri la pedeapsa nchisorii de pn la 6 luni, pedepse care au fost executate ori pentru care a intervenit graierea total sau a restului de pedeaps ori pentru care s-a mplinit termenul de prescripie a executrii pedepsei; cele trei pedepse executate sau a cror executare s-a stins prin graiere ori prescripie, trebuie s fie pronunate pentru infraciuni intenionate sau praeterintenionate; pentru nici una dintre cele trei condamnri s nu fie incident vreo cauz dintre cele prevzute la art. 38 C.pen. Cu privire la al doilea termen: noua infraciune trebuie s fie svrit cu intenie sau praeterintenionate; pentru aceast infraciune legea s prevad pedeapsa nchisorii mai mare 1 an (limit ce se refer la maximul special prevzut de lege); aceasta s fie svrit dup executarea celei de a treia pedepse. IE. Sancionarea recidivei: Codul penal romn acord recidivei caracterul de cauz general de agravare facultativ a pedepsei. Acest caracter rezult din sistemul de sancionare prevzut n Codul penal. I. Aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari post-condamnatorii Aplicarea pedepsei principale: Prin dispoziiile art. 39 alin. 1 C. pen. s-a consacrat sistemul cumulului juridic cu spor facultativ . n aplicarea pedepsei pentru aceast modalitate a recidivei trebuie fcut o distincie dup momentul svririi din nou a infraciunii: cnd cel condamnat svrete din nou o infraciune nainte de a ncepe executarea pedepsei se stabilete o pedeaps pentru infraciunea svrit din nou care se contopete (se absoarbe) cu pedeapsa ce formeaz primul termen al recidivei; sporul 166

care se poate aduga la maximul special al pedepsei celei mai grele este de pn la 7 ani (art. 39 alin. 1 C.pen.) spor facultativ i variabil; cnd noua infraciune se svrete n timpul executrii pedepsei, contopirea are loc ntre pedeapsa stabilit pentru noua infraciune i restul de pedeaps neexecutat din condamnarea anterioar (art. 39 alin. 2 C.pen.); dac noua infraciune s-a svrit n stare de evadare, prin pedepsa anterioar se nelege pedeapsa care execut, cumulat (adunat) cu pedeapsa stabilit pentru infraciunea de evadare (art. 39 alin. 3 C.pen.). Aplicarea pedepselor complementare: se vor aplica toate cnd sunt de natur diferit ori de aceeai natur dar cu un coninut diferit; se va aplica cea mai grea dintre acestea cnd sunt de aceeai natur i cu acelai coninut. Aplicarea msurilor de siguran: aplicarea acestora este determinat de scopul i funciile ce le au de ndeplinit, astfel c se vor adiiona cele de natur diferit sau de aceeai natur dar cu coninut diferit. II. Aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari post-executorii Aplicarea pedepsei principale: pedeapsa pentru infraciunea comis n stare de recidiv post-executorie se stabilete innd seama de aceast stare, ntre limitele speciale prevzute de lege pentru respectiva infraciune, putnd fi chiar maximul special; dac acest maxim este nendestultor se poate aplica un spor de pn la 10 ani, n cazul nchisorii, iar n cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult dou treimi din maximul special, n cazul infraciunilor care prevd pedepse alternative ntre nchisoarea mai mare de un an i amend-art. 196 C.pen. (art. 39 alin. 4 C.pen.); cnd sunt prevzute pedepse alternative, instana de judecat va alege una dintre pedepse ale crei limite se stabilesc dup cum am artat; sporurile artate mai sus sunt posibile numai dac pedepsele alternative sunt nchisoarea i amenda; dac pedeapsa este deteniunea pe via alternativ cu nchisoarea, iar instana alege pedeapsa deteniei pe via, aceast pedeaps nu mai poate fi agravat. Aplicarea pedepselor complementare i a msurilor de siguran: acestea se vor aplica i executa toate; dac sunt distincte se va aplica regula prevzut i n cazul recidivei mari postcondamnatorii. III. Aplicarea pedepsei n cazul recidivei mici aplicarea pedepsei n acest caz se face n aceleai condiii ca i pentru recidiva mare post-condamnatorie ori post-executorie; n cazul recidivei mici post-condamnatorii, cnd pedepsele ce compun primul termen nu au fost executate, acestea se contopesc dup regulile prevzute n art. 34 C.pen. dac, n stare de recidiv mic post-condamnatorie s-au svrit mai multe infraciuni, se va stabili pedeapsa pentru fiecare nou infraciune svrit, apoi se aplic dispoziiile privind aplicarea pedepsei pentru concursul de infraciuni. IV. Descoperirea ulterioar a strii de recidiv ntr-o astfel de situaie se impune recalcurarea pedepsei pentru starea de recidiv; recalcurarea pedepsei este condiionat de descoperirea acesteia dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, descoperire care trebuie s aib loc mai nainte 167

de executarea n ntregime a pedepsei; reinerea strii de recidiv a celui condamnat la deteniunea pe via nu prezint foare mare relevan cci aceast pedeaps prin natura ei nu mai poate fi agravat. V. Recidiva n cazul persoanei juridice (art. 40 C.pen.): 1. Condiii de existen: cnd dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare, persoana juridic svrete din nou o infraciune cu intenie, iar amenda pentru infraciunea anterioar nu a fost executat recidiv postcondamnatorie; cnd dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare, persoana juridic svrete din nou o infraciune cu intenie, iar amenda pentru infraciunea anterioar a fost executat sau considerat ca executat recidiv postexecutorie; 2. Sancionarea recidivei n cazul persoanei juridice: n cazul recidivei postcondamnatorii, amenda stabilit pentru infraciunea svrit ulterior i amenda aplicat pentru infraciunea anterioar se contopesc, potrivit art. 40 alin. 1 i 3. Sporul prevzut n art. 40 alin. 1 se poate mri pn la jumtate. dac amenda anterioar a fost executat n parte, contopirea se face ntre amenda ce a mai rmas de executat i amenda aplicat pentru infraciunea svrit ulterior. n cazul recidivei, se aplic pedeapsa amenzii pn la maximul special prevzut n art. 71 alin. 1 sau 3, iar dac acest maxim nu este ndestultor, se poate aplica un spor pn la dou treimi din acel maxim. 3. Descoperirea ulterioar a strii de recidiv n cazul persoanei juridice: dac dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i mai nainte ca amenda s fi fost executat sau considerat ca executat, se descoper c persoana juridic se afla n stare de recidiv, instana va contopi pedepsele, conform art. 40 alin. 1 i 3, n cazul recidivei postcondamnatorii i iar n cazul recidivei postexecutorii va aplica regulile prevzute n art. 40 alin. 4. IF. Pluralitatea intermediar (art 40 C.pen.): Este acea situaie n care o persoan, dup ce a fost condamnat definitiv pentru o infraciune, svrete o nou infraciune, nainte de nceperea executrii pedepsei, n timpul executrii pedepsei sau n stare de evadare i nu sunt ndeplinite condiiile prevzute pentru recidiva post-condamnatorie. a. Condiii: existena unei condamnri definitive la pedeapsa nchisorii de 6 luni sau mai mic ori a amenzii; condamnarea definitiv s fie pronunat pentru o infraciune svrit din culp; pedeapsa prevzut de lege pentru noua infraciune svrit s fie amenda sau nchisoarea mai mic de 1 an; noua infraciune s fie comis din culp simpl sau cu prevedere. b. Sancionarea pluralitii intermediare (art. 40 C.pen.): se va stabili pedeapsa pentru noua infraciune, care va fi contopit cu pedeapsa definitiv pronunat mai nainte, chiar dac o parte din aceasta a fost executat sau considerat ca executat; partea din pedeaps deja executat se va deduce din pedeapsa rezultant; dac noua infraciune din pluralitatea intermediar este comis n stare de evadare, pedeapsa pentru evadare se adaug (se cumuleaz) la pedeapsa din executarea creia condamnatul a evadat, apoi aceast pedeaps rezultant din cumularea aritmetic, se va contopi cu pedeapsa stabilit pentru infraciunea comis n stare de evadare. 168

n cazul persosoanei juridice, dac nu sunt ntrunite condiiile prevzute n art. 40 alin. 1 lit. a), pedeapsa se aplic potrivit regulilor pentru concursul de infraciuni. II. Idei fundamentale: 1. Recidiva reprezint o staregeneral de agravare, deoarece, fptuitorul dup ce a fost condamnat definitiv pentru o infraciune, svreete din nou o alt infraciune. 2. Raportat la momentul n care se comite cel de-al doilea termen al recidicei, aceasta poate fi postcondamnatorie i postexecutorie. 3. Sunt anumite categorii de condamnri care nu atrag starea de recidiv art. 38 C.pen. 4. Sistemul sancionator aplicabil n cazul recidivei este cel al cumulului juridic, cu spor faultativ i variabil. 5. Pluralitatea intermediar este o instituie juridic mixt, creat s acopere situaiile practice n care nu exist concurs sau recidiv. III. Vocabular specific: - abolitio criminis expresie de origine latin utilizat pentru a desemna situaia n care legiuitorul dezincrimineaz o fapt (a dezincrimina), - acreditare mputernicirea sau abilitarea unei persoane s exercite o misiune diplomatic, recunoaterea oficial a activitii unei instituii de nvmnt sau unei alte instituii de interes public (fr. acrediter), - act abdicativ act de renunare la un drept, anterior dobndirii legale a acestuia, act de renunare la funcia de ef al statului, - agresor persoan fizic sau stat care exercit un atac mpotriva unei alte persoane sau stat, - axiologie disciplin de natur filozofic care studiaz valorile morale, - barbiturism tulburare care se manifest la persoanle intoxicate cu substane barbiturice (fr. barbiturisme), - capacitate penal aptitudinea persoanei de a participa la raporturile juridice penale; nu au aceast capacitate minorii sub 14 ani, - cauze de nepedepsire situaii speciale care exclud aplicarea pedepsei; situaii care nltur sau exclud rspunderea penal, - cazier judiciar form de nregistrare a persoanelor condamnate i a celor mpotriva crora au fost luate msuri cu caracter penal, - detenie lipsire de libertate a unei persoane care se afl n arest preventiv sau n executarea unei pedepse cu nchisoarea, - discernmnt facultatea psihic a omului de a-i da seama de caracterul i urmrile conduitei sale i de a-i manifesta contient voina n raport cu aceasta, - eventual - incert, probabil, posibil, care depinde de mprejurri (fr. ventuel), - fapta putativ fapta comis de o persoan care, din punct de vedere intelectiv, are reprezentarea c a comis o infraciune, dei n realitate fapta respectiv nu constituie infraciune; altfel spus, fapta este infraciune numai n mintea fptuitorului, - fazele infraciunii etapele perioadelor desfurrii activitii infracionale; desfurarea activitii infracionle cunoste dou momente: una intern i alta extern, - fazele procesului penal diviziuni ale procesului penal, concretizare n activiti desfurate de organele competente; procesul penal cunoate trei faze: urmrirea penal, judecata i executarea sancionilor, - infantil referitor la copii, care aparine copiilor (lat. infantilis), - in rem termen latin care semnific faptul c ntinderea efectelor unor mprejurri, instituii, acte sau msuri procesuale se stabilesc n funcie de fapt, iar nu n raport cu persoanele, - proces penal activitatea reglementat de legea procesual, desfurat de subiecii ndrituii, n scopul constatrii infraciunilor i justei soluionri a cauzelor penale, - raport sexual relaie sexual firesc, care duce la procreere, 169

rude apropiate expresie uzilizat de legea penal care desemneaz descendenii, ascendenii, fraii i surorile, copii acestora i persoanele devenite prin nfiere astfel de rude, somnambulism stare patologic de somn n timpul creia persoana aflat n aceast stare efectueaz mai multe activiti pe care le face un om n stare de veghe (se deplaseaz, mnnc, se mbrac, etc.); somnambulismul este o stare care poate exclude vinovia, deoarece n aceast stare o persoan este iresponsabil (lat. somnus i ambulare).

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 37 C.pen. sub aspectul definirii recidivei n cazul persoanei fizice, - Art. 40 C.pen. sub aspectul definirii recidivei n cazul persoanei juridice, - Art. 38 C.pen. sub aspectul condamnrilor care nu atrag starea de recidiv, - Art. 39 i 40 C.pen. sub aspectul sancionrii recidivei n cazul persoanei fizice i juridice, - Art. 40 C.pen sub aspectul analizei pluralitii intermediare de infraciuni. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale prinind recidiva definiie, caracterizare, structur i modaliti. 2. Recidiva mare postcondamnatorie - definiie i condiii de existen. 3. Recidiva mare postexecutorie - definiie i condiii de existen. 4. Recidiva mic - definiie, feluri i condiii de existen. 5. Sancionarea recidivei - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari postcondamnatorii, aplicarea pedepsei principale, aplicarea pedepselor complementare, aplicarea msurilor de siguran. 6. Sancionarea recidivei - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mari postexecutorii, aplicarea pedepsei principale, aplicarea pedepselor complementare, aplicarea msurilor de siguran. 7. Sancionarea recidivei - aplicarea pedepsei n cazul recidivei mici. 8. Descoperirea ulterioar a strii de recidiv. 9. Recidiva n cazul persoanei juridice condiii de existen, sancionare, descoperirea ulterioar a strii de recidiv. 10. Pluralitatea intermediar - definiie i condiii de existen. 11. Sancionarea pluralitii intermediare. VI. Grile: 1. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii este: a) o pedeaps de 6 luni nchisoare b) o pedeaps mai mare de 6 luni nchisoare c) o pedeaps mai mic de 6 luni nchisoare. 2. Cel de-al doilea termen al recidivei mari postcondamnatorii este o infraciune pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii: a) mai mic de 1 an b) mai mare de un an c) de un an. 3. Exist stare de recidiv: a) cnd, dup executarea unei pedepse de 7 luni nchisoare, cel condamnat svrete infraciunea prevzut de art. 184 C.pen. (vtmare corporal din culp) b) cnd, dup graierea unei pedepse, mai mare de 6 luni nchisoare, cel condamnat svrete o infraciune cu intenie, pentru care este pedepsit cu maximul pedepsei prevzute pentru acea infraciune, adic 1 an. c) cnd, dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat, comite n stare de evadare, o infraciune cu intenie indirect al crei maxim 170

special este de 2 ani nchisoare. 4. Primul termen al recidivei mici postcondamnatorii l poate forma: a) dou condamnri de 4 luni i una de 6 luni (toate definitive) b) trei condamnri la pedeapsa nchisorii de pn la 6 luni, definitive i susceptibile de a fi executate separat. c) trei infraciuni comise pentru care legea prevede maximul pedepsei pentru fiecare de 6 luni nchisoare. 5. La stabilirea strii de recidiv nu se ine seama de acele condamnrii: a) pentru care a intervenit reabilitatea de drept sau judectoreasc b) cu privire la infraciunile comise din culp simpl c) cu privire la infraciunile comise n timpul minoritii, chiar dac au fost judecate pe timpul ct fptuitorul a devenit major d) cu privire la infraciunile comise cu praeterintenie. 6. n cazul svririi unei infraciuni n stare de recidiv postexecutorie: a) la stabilirea pedepsei pentru noua infraciune se ine seama de starea de recidiv b) se poate aplica o pedeaps pn la maximul special, iar dac acesta este nendestultor, n cazul pedepsei nchisorii, se poate adauga un spor de pn la 7 ani nchisoare c) se poate aplica un spor de cel mult jumtate din maximul special al pedepsei, cnd aceasta este amenda. d) se poate aplica un spor de cel mult 2/3 din maximul special al pedepsei, cnd aceasta este amenda. 7. La stabilirea strii de recidiv nu se ine seama de condamnrile: a) pronunate pentru infraciuni praeterintenionate b) pentru care a intervenit amnistia sau graierea c) pronunate pentru faptele care nu mai sunt prevzute ca infraciuni de legea penal. 8. Dac infraciunea care constituie cel de-al doilea termen al recidivei mari postcondamnatorii a fost comis n timpul executrii pedepsei: a) se stabilete o pedeaps pentru noua infraciune, fcndu-se abstracie de starea de recidiv, dup care aceasta se contopete cu pedeapsa aplicat iniial, putndu-se aplica la maximul special un spor de pn la 7 ani de nchisoare b) dac infraciunea este svrit n stare de evadare, se contopesc pedepsele pentru evadare cu pedeapsa pentru noua infraciune i cu restul de pedeaps din infraciunea anterioar c) contopirea are loc ntre pedeapsa stabilit pentru noua infraciune i restul de pedeaps rmas neexecutat din condamnarea anterioar. 9. n cazul recidivei mari postexecutorii se poate aduga un spor: a) de pn la 7 ani, cnd pedeapsa este nchisoarea b) de pn la 2/3 din maximul special al pedepsei amenzii c) de pn la 5 ani, cnd pedeapsa este nchisoarea d) de pn la 10 ani, cnd pedeapsa este nchisoarea. 10. Pluralitatea intermediar este acea stare n care nu sunt ndeplinite condiiile privitoare la: a) concursului de infraciuni b) recidiva postexecutorie c) recidivea postcondamnatorie d) concursului real eterogen. 171

11. n C. pen. romn este incriminat recidiva: a) special b) temporar c) permanent d) general. 12. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii l poate constitui: a) o condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, pronunat pentru o infraciune comis din culp cu prevedere b) o condamnare la pedeapsa nchisorii de 6 luni, pentru o infraciune intenionat c) o condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, pronunat de o instan judectoreasc strain, pentru o infraciune intenionat, dac aceast hotrre a fost recunoscut, potrivit dispozitiilor C.p.p. Rspunsuri grile*: 1-b; 2-b; 3-c; 4-a,b; 5-a,b,c; 6-a,d; 7-c; 8-c; 9-b,d; 10-c; 11-b,d; 12-c; VII. Spee: 1. n sarcina lui X s-a reinut c, fiind condamnat la 3 ani de nchisoare pentru o infraciune intenionat, dup nceperea executrii pedepsei, beneficiind de o ntrerupere a executrii acesteia, a svrit din nou o infraciune de furt potrivit art. 208 C. pen. Artai dac inculpatul se afl n stare de recidiv.Motivai rspunsul. 2. Prin sent. pen. nr. 10/10.01.1996 a Trib. Vlcea, X a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de loviri cauzatoare de moarte prevzut n art. 183 C. pen., cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b) C. pen. S-a reinut, c, n data de 10.06.1995, X l-a lovit puternic cu pumnul n fa pe Y, care s-a dezechilibrat, a czut i s-a lovit, suferind un traumatism cranio-cerebral n urma cruia a decedat. Curtea de Apel Piteti a admis apelurile procurorului i inculpatului, a desfiinat n parte sentina i a nlturat aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b) din C. pen., cu motivarea c n cauz nu exist starea de recidiv n raport cu prevederile art. 38 lin. 1 lit. a) din acelai cod. Recursul n anulare este temeinic motivat i poate fi admis? 3. n sarcina lui X s-a reinut faptul c, n timp ce executa la locul de munc o pedeaps de 6 luni nchisoare, aplicat pentru o infraciune de furt, a svrit din nou o infraciune de conducere fr permis a unui autovehicul (art. 36 alin. 1 Decretul nr. 328/1966), pentru care legea prevedea pedeapsa nchisorii de la 6 luni la 3 ani sau amend. S se arate cum trebuie stabilit i aplicat pedeapsa n aceast situaie. 4. n sarcina lui X s-a reinut faptul c, aflndu-se n executarea pedepsei de 2 ani nchisoare, aplicat de Judectoria Craiova, pentru o infraciune de furt, a evadat din punctul de lucru al penitenciarului, s-a deplasat n sat, a ptruns prin spargerea geamului n magazinul de textile i nclminte, de unde a sustras mai multe obiecte de nclminte i o sum de bani. Evadarea este incriminat n art. 269 C. pen. i pedepsit cu nchisoarea de la 6 luni la 2 ani. S se arate dac n aceast situaie exist stare de recidiv. 5. X a fost condamnat la un an nchisoare pentru comiterea infraciunii de vtmare corporal din culp, prevzut n art. 184 C. pen. i la 6 luni nchisoare pentru infraciunea de conducere fr permis a unui autovehicul, urmnd ca, potrivit art. 33 lit a) i 34 lit a) C. pen. s se execute un an de nchisoare. n acelai timp, s-a dispus revocarea executrii pedepsei la locul de munc cu privire la pedeapsa de 8 luni nchisoare aplicat inculpatului pentru o alt infraciune din culp. Prin aplicarea art. 40 coroborat cu art. 33 i 34 C. pen., s-a contopit pedeapsa de un an nchisoare cu restul de 4 luni 172

i 10 zile rmas neexecut din pedeapda de 8 luni nchisoare. Ce form a pluralitii de infraciune exist n spe? Instana a aplicat corect pedeapsa. Motivai rspunsul. Rspunsuri spee: 1. X se afl n stare de recidiv postcondamnatorie, conform art. 37 alin. 1 lit.a) C.pen. 2. Recursul n anulare nu trebuia admis. n spea de fa suntem n prezena unei recidive, chiar dac cel de-al doilea termen al acesteia l constituie o infraciune praeterintenionat. Art. 38 din C.pen. se refer numai la infraciunile din culp nu i la cele comise cu praeterintenie. 3. n spe nu exist stare de recidiv, ci o pluralitate intermediar, deoarece nu este ndeplinit primul termen (o pedeaps mai mare de 6 luni nchisoare). Astfel, instana va revoca executarea pedepsei la locul de munc i va contopi pedeapsa anterioar de 6 luni cu pedeapsa stabilit pentru noua infraciune; instana mai poate aplica i un spor conform art. 34 C.pen. Ceea ce s-a executat din pedeapsa anterioar nu se va mai lua n calcul, conform principiului non bis in idem. 4. n aceast spe exist o stare de recidiv postcondamnatorie, potrivit art. 37 lit. a) C.pen. astfel, sunt ndeplinii ambii termeni ai recidivei. Instana va aplica prevederile art. 39 alin. 3 C.pen. 5. n spe exist o pluralitate intermediar de infraciuni, deoarece sunt prezente infraciuni comise din culp. Aplicnd pedeapsa pentru noua situaie, instana nu a mai inut seama i de pedeapsa de 6 luni pentru infraciunea de conducere fr permis a unui autovehicul. Astfel, instana trebuia s contopeasc pedeapsa executat la locul de munc (8 luni nchisoare) cu cele dou sanciuni de un an i de 6 luni nchisoare. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Precizai locul recidivei n cadul pluralitii de infraciuni. 2. Care sunt termenii recidivei? 3. Enumerai condamnrile care nu atrag starea de recidiv. 4. Analizai expresiile a se contopi i a se cumula din cadul sancionrii recidivei. 5. Aplicarea pedepslor complementare n cazul recidivei. 6. Asemnri i deosebiri ntre recidiv i concursul de infraciuni. 7.Asemnri i deosebiri ntre concursul de infraciuni, recidiv i pluralitatea intermediar. Importana distinciei. 8. Analiza formei de vinovie n cazul recidivei. 9. Analizai expresia abolitio criminis.

VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Existena strii de recidiv n cazul persoanei juridice. 2. Aspecte critice privind sancionarea recidivei. B. Teme de cerc tiinific: 1. Implicaii juridice privind descoperirea ulterioar a strii de recidiv. 2. Justificarea existenei unor categorii de condamnri care nu atrag starea de recidiv. C. Teme de licen: 1. Analiza recidivei ca form principal a pluralitii de infraciuni. 2. Analiza pluralitii intermediare de infraciuni n legislaia romn n raport cu legislaiile rilor europene. 173

NOTE:

174

SEMINARUL NR. 15 Cauzele care nltur caracterul penal al faptei I I. Plan de seminar: IA. Noiuni generale IB. Legitima aprare IC. Starea de necesitate ID. Constrngerea fizic i moral IE. Cazul fortuit IA. Noiuni generale: 175

Cauzele care nltur caracterul penal al faptei constau n anumite situaii, stri, mprejurri, existente n momentul svririi faptei, care mpiedic realizarea unei trsturi eseniale a infraciunii i prin aceasta excluznd caracterul penal al faptei. Acestea nu trebuie s se confunde cu cauzele care nltur rspunderea penal (amnistia, lipsa plngerii prealabile), caz n care fapta este infraciune i doar consecina ei rspunderea penal este nlturat. De asemenea, aceste cauze nu trebuie s se confunde nici cu cu cauzele de nepedepsire, care nltur doar aplicarea pedepsei, fapta fiind ns infraciune (desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului, denunarea mitei de ctre mituitor, etc.). Cadrul cauzelor care nltur caracterul penal al faptei - dup criteriul trsturii eseniale a infraciunii sunt: * cauze care privesc pericolul social * cauze care privesc vinovia * cauze care privesc prevederea n legea penal a faptei - dup criteriul sferei de aplicare: * cauze generale care sunt prevzute n partea general a C.pen.: art. 44-51 C. pen., art. 12 C.pen. abrogarea incriminrii, art. 18 C.pen.; * cauze speciale care sunt prevzute n partea special a C.pen.: art. 6 alin. 1 C.pen. lipsa dublei incriminri, art. 207 C.pen. proba veritii; - dup caracterul cauzelor: * cauze reale se refer la fapt i se rsfrng asupra tuturor participanilor (lipsa prevederii n legea penal); * cauze personale se refer la persoana fptuitorului i produc efecte numai n raport cu acesta (art. 44-51 C.pen.). Asfel, pentru a fi n prezena unei cauze care nltur caracterul penal al faptei, trebuie s se comit o fapt creia s i lipseasc una din cele trei trsturi fundamentale ale sale (vinovia, pericolul social sau preverea n lege). IB. Legitima aprare (art. 44 C.pen.): a. Definiie: Nu constituie infraciune fapta prevzut de legea penal svrit n stare de legitim aprare. Este n stare de legitim aprare acela care svrete fapta pentru a nltura un atac material, direct, imediat i injust, ndreptat mpotriva sa, a altuia sau mpotriva unui interes obtesc i care pune n pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obtesc. Se prezum c este n legitim aprare, i acela care svrete fapta pentru a respinge ptrunderea fr drept a unei persoane prin violen, viclenie, efracie sau prin alte asemenea mijloace, ntr-o locuin, ncperere, dependin sau loc mprejmuit ori delimitat prin semne de marcare. Este de asemenea n legitim aprare i acela care din cauza tulburrii sau temerii a depit limitele unei aprri proporionale cu gravitatea pericolului i cu mprejurrile n care s-a produs atacul. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului volitiv, - cel ce riposteaz svrete o fapt prevzut de legea penal , dar care nu e svrit cu vinovie, cci fptuitorul nu a acionat cu voin liber, - aceasta apare ca o ripost, determinat de necesitatea aprrii valorilor sociale periclitate. c. Condiii: 176

I. Condiii privind atacul: acesta reprezint o comportare violent a omului, o atitudine ofensiv, ce se materializeaz, de regul, ntr-o aciune ndreptat mpotriva unor valori sociale. Atacul trebuie s fie: - material realizat prin mijloace fizice menite s pericliteze valorile sociale; nu se va ndeplini aceast condiie dac atacul este verbal sau n scris care nu dau dreptul unei riposte legitime, - direct s creeze un pericol nemijlocit pentru valoare social ocrotit; atacul nu este direct dac ntre agresor i victim se afl un obstacol (o u, un zid), - injust s fie lipsit de orice temei legal, - imediat (iminent) pe cale s se produc; atacul iminent este atacul din momentul declanrii i pn n momentul consumrii acestuia, perioad n care aprarea este legitim; dup consumarea atacului, aprarea nu mai este legitim, - atacul s fie ndreptat mpotiva unei persoane, a drepturilor acesteia sau mpotiva unui interes public; aceste drepturi pot privi viaa, integritatea corporal, sntatea, libertatea, onoarea, averea; interesul public poate consta ntr-o stare, situaie, relaie, activitate ce intereseaz o organizaie public, - atacul s pun n pericol grav persoana celui atacat ori interesul public ; caracterul grav al pericolului se apreciaz n funcie de intensitatea acestuia i de urmrile ireparabile (pierderea vieii, distrugerea unor bunuri). II. Condiii privind aprarea: aceasta const n fapta de a ncerca nlturarea pericolului: - aprarea s se realizeze printr-o fapt prevzut de legea penal sau sub forma unei tentative pedepsibile, - aprarea s fie precedat de atac; simpla presupunere c agresorul va dezlnui un atac nu d dreptul la o legitim aprare, - aprarea s se ndrepte numai mpotriva agresorului (mpotiva vieii, sntii), iar nu mpotriva bunurilor sale, - aprarea s fie necesar pentru nlturarea atacului ; caracterul necesar al aprrii trebuie analizat nu numai n raport cu gravitatea atacului, ci i cu posibilitile celui atacat de a le nfrunta, - aprarea s fie proporional cu gravitatea atacului ; aici se are n vedere respectarea unei echivalene ntre aprare i atac; dac aprarea este vdit disproporionat fa de gravitatea atacului, fapta este svrit cu depirea limitelor legitimei aprri. d. Depirea limitelor legitimei aprri: Aceasta cunoate dou forme: - excesul justificat; acesta se ntemeiaz pe tulburarea sau temerea n care se gsea fptuitorul n momentul comiterii faptei (art. 44 alin. 4 C.pen.); ca natur juridic este o cauz care nltur caracterul penal al faptei; - excesul scuzabil; cnd depirea legitimei aprri nu se ntemeiaz pe tulburare sau temere; n acest caz vom avea o circumstan atenuant legal general prevzut de art. 73 lit. a) C.pen.; acesta nu este asimilat legitimei aprri. e. Condiiile n cazul legitimei aprri, modalitatea special: I. Condiii privind atacul: - acesta trebuie s constea ntr-o aciune de ptrundere ntr-o locuin, ncperere, dependin sau loc mprejmuit ori delimitat prin semne de marcare, comis prin violen, viclenie, efracie sau prin alte asemenea mijloace, - aciunea de ptrundere trebuie s se fac de ctre o persoan fizic responsabil neconstrns, - aciunea de ptrundere trebuie s fi nceput ori s fie n curs de executare sau efectuat n ntregime, 177

- aciunea de ptrundere s se fac fr drept, n lipsa oricrui temei legal, - scopul atacului poate consta n orice interes sau bunuri juridice protejate penal. II. Condiii privind aprarea: - aceasta const n aciunea prin care se respinge ptrunderea n locurile prevzute de lege i s constea ntr-o fapt prevzut de legea penal, - ca subiect al aprrii putem meniona: proprietarul, posesorul, o rud sau o persoan mputernicit a acestora sau orice alt persoana care are n paz sau grij locurile indicate n textul de lege, - n vederea respingerii ptrunderii, subiectul poate aciona cu instrumente pregtite din timp sau cu unele improvizate, - scopul aprrii l constituie aprarea unei valori sociale, - aprarea trebuie s fie necesar pentru respingerea atacului. f. Efecte: - fapta svrit n legitim aprare nu constituie infraciune - nefiind infraciune nu atrage rspunderea penal i nici o alt form de rspundere juridic, - produce efecte in rem, - n cazul excesului justificat, rspunderea civil nu este nlturat ntotdeauna. IC. Starea de necesitate (art. 45 C.pen.): a. Definiie: Nu constituie infraciune fapta prevazut de legea penal, savrit n stare de necesitate. Este n stare de necesitate acela care svrete fapta pentru a salva de la un pericol iminent i care nu putea fi nlturat altfel, viaa, integritatea corporal sau sntatea sa, a altuia sau un bun important al su ori al altuia sau un interes obtesc. Nu este n stare de necesitate persoana care n momemtul cnd a svrit fapta i-a dat seama c pricinuiete urmri vdit mai grave dect cele care s-ar fi putut produce dac pericolul nu era nlturat. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului volitiv, - fptuitorul a fost constrns la svrirea faptei de necesitatea aprrii mpotriva unui pericol iminent i care nu poate fi nlturat altfel, anumite valori sociale, expres artate de lege (de ex., spargerea unui zid pentru a salva o persoan imobilizat ntr-o ncpere care este incendiat), - pericolul care amenin valorile sociale ocrotite este generat de diferite ntmplri: inundaii, cutremure, incendii i nu de atacul unei persoane ca n cazul legitimei aprri. c. Condiii: I. Condiii privind pericolul: geneza acestuia este un eveniment ntmpltor (un incediu), dar poate fi creat i prin activiti omeneti (un incediu declanat de un individ). Astfel, acesta trebuie s fie: - iminent pe cale s se produc; acesta poate permite luarea unor msuri de salvare mai nainte ca el s devin actual, - s amenine valori sociale ca: viaa, integritatea corporal, sntatea persoanei ori un bun important al acesteia ori un interes obtesc, Obs.- Pericolul poate amenina un bun important al su sau al altuia. Prin bun important se nelege acel bun care prin valoarea sa deosebit artistic, tiinific, istoric ori afectiv legitimeaz aciunea de salvare din faa pericolului. Pericolul iminent poate amenina i interesul public a crui salvare constituie i o ndatorire civic pentru orice persoan. - inevitabil s nu poat fi nlturat n alt mod dect prin svrirea faptei prevzute de legea 178

penal. II. Condiii privind aciunea de salvare: - s se realizeze prin comiterea unei fapte prevzute de legea penal, - aciunea de salvare s fi constituit singurul mijloc de nlturare a pericolului ; aceasta este considerat necesar cnd se efectueaz ntre momentul n care pericolul a devenit iminent i pn la ncetarea acestuia; n aprecierea posibilitii de nlturare a pericolului n alt mod trebuie s se in seama de condiiile de fapt i de persoana celui care desfoar aciunea de salvare, - prin aciunea de salvare s nu se cauzeze urmri vdit mai grave dect acelea care s-ar fi produs dac pericolul nu era nlturat; n caz contrar, fapta constituie infraciune i atrage rspunderea penal a fptuitorului, recunoscndu-se eventual n favoarea acestuia circumstana atenuat a depirii limitelor strii de necesitate, - fapta s nu fie svrit de ctre sau pentru a salva o persoan care avea obligaia de a nfrunta pericolul (pompieri, militari, medici). d. Efecte: - fapta svrit n stare de necesitate nu are un caracter infracional, cci nu este svrit cu vinovie, - fapta de salvare a fost comis sub imperiul constrngerii, iar fptuitorul nu a acionat cu voina liber, ci sub ameninarea pericolului i de aceea nu este vinovat, - fapta svrit n stare de necesitate nu este infraciune i deci nu atrage rspunderea penal, dar n anumite situaii poate atrage rspunderea civil, - repararea prejudiciului cauzat prin fapta de aprare n stare de necesitate poate reveni persoanei salvate, - produce efecte in personam. ID. Constrngerea fizic i moral (art. 46 C.pen.): A. Constrngerea fizic (art. 46 alin. 1 C.pen.) a. Definiie: Aceasta este presiunea pe care o for creia nu i se poate rezista o exercit asupra energiei fizice a unei alte persoane n aa fel nct aceasta comite o fapt prevzut de legea penal fiind n imposibilitate fizic s acioneze astfel. Ex. militarul sechestrat care nu se poate prezenta la unitatea militar la data i ora stabilit. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului volitiv, - sub imperiul constrngerii fizice sau forei majore, persoana este mpiedicat s acioneze, - cele mai multe fapte prevzute de legea penal svrite sub imperiul constrngerii fizice sunt fapte de inaciune, - fptuitorul este mpiedicat s-i ndeplineasc obligaiile legale, - pot fi svrite i fapte de aciune cnd fptuitorul este un simplu instrument la comanda unei energii strine (de ex., o persoan este mpiedicat i cade peste un copil vtmndu-l). c. Condiii: - s existe o constrngere asupra fizicului unei persoane; aciunea de constrngere poate proveni din partea altei persoane (imobilizare, sechestrare), din partea unui animal (un cine dresat care imobilizeaz fptuitorul), ori din partea unui eveniment (inundaie, cutremur) care rpete libertatea de micare a fptuitorului, - constrngerea la care a fost supus persoana s nu i se fi putut rezista; dac exist posibilitatea de a rezista constrngerii, cel constrns era obligat la aceasta, - sub imperiul constrngerii fizice persoana s svreasc o fapt prevzut de legea penal. 179

d. Efecte: - fapta svrit sub imperiul constrngerii fizice nu este infraciune, nu are caracter penal pentru c i lipsete vinovia, - vinovia nu poate exista cnd fptuitorul nu are libertatea de aciune, - fapta nefiind infraciune nu atrage rspunderea penal; rspunderea civil este i ea nlturat, dar poate fi atras celui care a exercitat constrngerea, - produce efecte in personam. B. Constrngerea moral (art. 46 alin. 2 C.pen.) a. Definiie: Aceasta const n presiunea exercitat prin ameninarea cu un pericol grav, pentru persoana fptuitorului ori a altuia i sub imperiul creia cel ameninat svrete o fapt prevzut de legea penal. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului volitiv, - sub imperiul ameninrii cu un pericol grav cel ameninat nu mai are libertatea de voin i svrete o fapt prevzut de legea penal. c. Condiii: - s se svreasc o fapt prevzut de legea penal sub imperiul unei constrngeri exercitat prin ameninare, - s existe o aciune de constrngere exercitat prin ameninare cu un pericol grav; aceasta creeaz persoanei ameninate un sentiment de team sub imperiul creia svrete fapta prevzut de legea penal, care are de ales ntre: * s sufere rul grav cu care este ameninat sau * s svreasc fapta ce i se pretinde - ameninarea poate fi fcut oral sau n scris; pericolul grav cu care se amenin poate privi: viaa, integritatea corporal, libertatea, demnitatea, averea celui ameninat ori a altei persoane. d. Efecte: - fapta svrit sub imperiul unei constrngeri morale nu este infraciune, fiind svrit fr vinovie, - nu poate exista vinovie cnd lipsete libertatea de voin a fptuitorului, - nefiind infraciune nu atrage nici rspunderea penal a fptuitorului; rspunderea civil este i ea nlturat, dar poate fi atras celui care a exercitat constrngerea, - produce efecte in personam. IE. Cazul fortuit (art. 47 C.pen.): a. Definiie: Acesta desemneaz situaia, starea, mprejurarea n care aciunea sau inaciunea unei persoane a produs un rezultat pe care acea persoana nu l-a conceput i nici urmrit i care se datoreaz unei energii a crei intervenie nu a putut fi prevzut. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului intelectiv, - specific pentru cazul fortuit este faptul c aciunea sau inaciunea unei persoane produce un rezultat socialmente periculos datorit interveniei unei fore a crei apariie nu a putut fi prevzut i care produce n fapt acel rezultat, - imposibilitatea de prevedere este general i obiectiv i ine de limitele generale omeneti ale 180

posibilitii de prevedere, - mprejurrile fortuite se pot datora: * fenomenelor naturii (cutremure, furtuni) * tehnicizrii activitilor umane (defectarea unui mecanism) * conduitei imprudente a unei persoane (apariia brusc n faa unui autovehicul n vitez, a unei persoane) * strii maladive a unei persoane (atac de cord) - mprejurarea imprevizibil poate fi: * anterioar aciunii fptuitorului * concomitent aciunii fptuitorului * subsecvent aciunii fptuitorului. - nu trebuie confundat cu culpa simpl: n ambele cazuri fptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, dar n cazul culpei simple trebuia i putea s l prevad. c. Condiii: - rezultatul socialmente periculos al faptei s fie consecina interveniei unei mprejurri strine de voina i contiina fptuitorului, - fptuitorul s fi fost n imposibilitatea de a prevedea intervenia mprejurrii care a produs rezultatul, - fapta care a cptat un rezultat socialmente periculos datorat interveniei imprevizibile a unei energii strine s fie prevzut de legea penal. d. Efecte: - fapta prevzut de legea penal svrit n caz fortuit nu este infraciune, i lipsete trstura esenial a vinoviei, - opereaz in rem fa de toi participanii, - nltur rspunderea penal i pe cea civil. Se poate atrage rspunderea civil persoanei care se face vinovat de defeciunea ce a dus la comiterea faptei (rspunderea terului). II. Idei fundamentale: 1. Existena cauzelor care nltur caracterul penal al faptei este determinat de lipsa unei trsturi fundamentale ale acesteia: pericolul social concret, vinovia sau prevedere n lege a faptei. 2. Cauzele care nltur caracterul penal al faptei sunt prevzute expres de legiuitor, nefcnd din stabilirea lor un atribut al organului de cercetare penal, procuror sau judector. 3. Legitima aprare are ca principal caracteristic proporionalitatea dintre intensitatea atacului i cea a aprrii. 4. Starea de necesitate se caracterizeaz prin existena unui pericol iminent care pune n pericol anumite valori sociale. 5. Constrngerea n dreptul penal mbrac dou forme: fizic i moral; ambele conducnd la lipsa infraciunii. 6. Cazul fortuit se caracterizeaz prin imposibilitatea subiectiv i obiectiv a fptuitorului de a prevederea rezultatul periculos al faptei sale. III. Vocabular specific: - asisten juridic aceasta manifest dreptul de aprare al nvinuitului sau inculpatului n tot cursul procesului penal, - bonae fidei iudicia judeci de bun credin, - casus maior caz major, for major, - conditio sine qua non condiie fr de care, - constrngere imposibilitate de a aciona conform propriei voine, - cui prodest? cui servete? 181

damnum fatale pagub sau daun fatal, dolus nelciunea, desemneaz mijloace viclene prin care o parte determin pe cealalt s fac un act juridic, execeptio rei iudicate excepia lucrului judecat, fortuit imprevizibil, forat, imunitate (lat. imunitas) - nepedepsire, legitim legal, justificat, necesitate nevoie, quod erat demonstrandum ceea ce era de demonstrat.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 44 alin. 3 C.pen. coroborat cu art. 73 lit a) C.pen., - Art. 45 alin. 2 C.pen coroborat cu art. 18 C.pen, - Art. 46 alin. 1 C.pen coroborat cu 189 C.pen., - Art. 46 alin. 2 C.pen coroborat cu 193 C.pen., - Art. 47 C.pen coroborat cu 19 pct. 2 lit b) C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Legitima aprare: definiie i caracterizare. 2. Condiiile legitimei aprri: condiii privind atacul. 3. Condiiile legitimei aprri: condiii privind aprarea. 4. Depirea limitelor legitimei aprri. 5. Condiiile n cazul legitimei aprri, modalitatea special: condiii privind atacul. 6. Condiiile n cazul legitimei aprri, modalitatea special: condiii privind aprarea. 7. Efectele legitimei aprri. 8. Starea de necesitate: definiie i caracterizare. 9. Starea de necesitate: condiii privind pericolul. 10. Starea de necesitate: condiii privind aciunea de salvare. 11. Efectele strii de necesitate. 12. Constrngerea fizic: definiie i caracterizare. 12. Condiiile constrngerii fizice. 13. Efectele constrngerii fizice. 14. Constrngerea moral: definiie i caracterizare. 15. Condiiile constrngerii morale. 16. Efectele constrngerii morale. 17. Cazul fortuit: definiie i caracterizare. 18. Condiiile cazului fortuit. 19. Efectele cazului fortuit. VI. Grile: 1. Se afl n legitim aprare acela care svrete fapta penal: a) pentru a salva de la un pericol iminent, i care nu putea fi nlturat altfel, viaa sau integritatea corporal a unei persoane b) pentru a nltura un atac material, direct, imediat i injust ndreptat mpotriva altei persoane c) depind limitele unei aprari proporionale cu gravitatea pericolului i cu mprejurrile n care s-a produs atacul, deoarece se afla ntr-o stare de tulburare sau temere. 2. Exist legitim aprare dac: a) atacul este ndreptat asupra unui bun al celui care riposteaz b) atacul este verbal sau scris c) atacul este dezlnuit de un iresponsabil i cel care riposteaz cunoate acest lucru 182

d) atacul pune n pericol grav persoana celui atacat ori interesul obtesc. 3. Atacul din legitima aparare se poate ndrepta: a) numai mpotriva victimei care comite o fapt penal b) mpotriva altei persoane c) mpotriva unui interes obtesc. 4. Constituie cauze de impunitate: a) cauzele care nltur caracterul penal al faptei b) mpiedicarea de ctre participant a consumrii faptei c) retragerea mrturiei mincinoase intervenit oricnd d) mpiedicarea de ctre faptuitor a producerii rezultatului, mpiedicare ce a avut loc mai nainte sau ulterior descoperirii faptei. 5. Exist stare de necesitate dac sunt ndeplinite i condiiile: a) pericolul iminent este urmarea nemijlocit a unei activiti omenti responsabile ndreptate mpotriva unei persoane b) pericolul este iminent c) pericolul iminent amenin orice bun al persoanei. 6. Fapta svrit n legitim aprare: a) nu atrage rspunderea penal b) nu atrage rspunderea civil c) atrage rspunderea civil, n anumite cazuri, cnd sunt ndeplinite condiiile excesului justificat. 7. Exist stare de necesitate dac sunt ndeplinite i condiiile: a) pericolul este inevitabil b) fapta nu este svrit de ctre sau pentru a salva o persoan care avea obligaia de a nfrunta pericolul c) aciunea de salvare prin svrirea faptei penale constituie singurul mijloc de nlturare a pericolului. 8. Fapta comis n stare de necesitate: a) nltur rspunderea penal b) nltur rspunderea civil, n toate cazurile c) nltur rspunderea civil, n toate cazurile cnd pericolul s-a produs prin fapta persoanei vtmate. 9. Exist constrngere fizic dac sunt ndeplinite i condiiile: a) fptuitorul nu a putut rezista constrngerii fizice b) aciunea de constrngere provine numai de la o persoan c) constrngerea fizic nu a putut fi nlturat n alt mod. 10. Constituie condiii ale constrngerii morale: a) cnd exist o aciune de constrngere exercitat prin ameninare cu un pericol grav b) dac pericolul vizeaz persoana fptuitorului sau a altuia c) cnd pericolul grav cu care se amenin nu poate fi nlturat altfel dect prin comiterea faptei pretinse. 11. Constituie condiii ale cazului fortuit: a) dac fptuitorul a fost n imposibilitatea de a prevede intervenia mprejurrii care a produs 183

rezultatul b) dac fapta comis este prevzut de legea penal c) cnd rezultatul socialmente periculos al faptei este consecina interveniei unei mprejurri strine de voina i contiina fptuitorului. 12. Se prezum c este n legitim aprare: a) acela care comite fapta pentru a respinge ptrunderea fr drept a unei persoane prin viclenie ntro ncpere b) acela care comite fapta pentru a respinge ptrunderea fr drept a unei persoane prin efracie ntro dependin a unei locuine sau ncperi c) acela care comite fapta pentru a respinge ptrunderea fr drept a unei persoane prin violen ntro locuin. Rspunsuri grile*: 1- b,c; 2 - d; 3 b,c; 4 b; 5 b; 6 a,c; 7 a,b,c; 8 c; 9 a; 10 - a,b,c; 11 a,b,c; 12 a,b,c; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. Instana a reinut n fapt c, dup ce a fcut scandal la o petrecere i era condus spre ieirea din imobil, inculpatul X a scos un cuit din buzunar i a aplicat cu el o lovitur n abdomen lui Y doborndu-l. ntruct inculpatul a continuat s amenine cu cuitul pe cei din jur, ntr-un moment n care inteniona s aplice o lovitur de cuit unei persoane, vrul acesteia, inculpatul Y a reuit s-l dezarmeze, lovindu-l cu o bt peste mna n care inea cuitul, provocndu-i astfel o fractur a antebraului. Inculpatul X a fost condamnat pentru svrirea tentativei la infraciunea de omor prevzut n art. 20 raportat la art. 174 C.pen., iar inculpatul Y a fost achitat de nvinuirea de svrire a infraciunii de vtmare corporal, constatndu-se c el s-a aflat n legitim aprare. mpotriva acestei sentine a declarat recurs procurorul, cu motivarea c achitarea inculpatului Y este greit, fapta svrit de el nefiind o legitim aprare ci o depire a limitelor legitimei aprri (art. 73 lit.a) C. pen.) Recursul procurorului era ntemeiat sau nu? 2. Inculpatul a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de omor prevzut n art. 174 C.pen. S-a reinut c, n ziua de 01.01.2000, convenind cu victima s fie angajat cioban la acesta, inculpatul i-a dat actele de identitate. Nenelegndu-se asupra salariului, inculpatul a cerut s i se restituie actele de identitate. La refuzul victimei de a-i restitui actele, inculpatul a atacat-o. Pentru a se apra, victima a scos un briceag, moment n care inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri n cap cu o piatr. Victima a ncetat din via, decesul datorndu-se traumatismului cranio cerebral cu fractur de bolt i baz a craniului, dilacerare i contuzie cerebral. Apelul declarat de inculpat a fost respins. Inculpatul a declarat recurs pe motivul c a acionat n legitim aprare i n consecin a solicitat s fie achitat. Fapta a fost ori nu svrit n legitim aprare? 3. X surprinzndu-i soia mpreun cu Y ntr-o pdurice din apropierea locuinei, a aplicat acestuia mai multe lovituri cu baltagul pe care-l avea asupra sa, provocndu-i moartea. S-a mai reinut c n momentul surprinderii, victima, care se afla culcat pe iarb mpreun cu soia inculpatului, s-a ridicat i a pus mna pe un arc pe care l pregtise la ndemn, dar nu a mai avut posibilitatea s-l foloseasc, ntruct inculpatul s-a repezit i a nceput s loveasc cu baltagul. n aprarea sa, X a invocat prevederile art. 44 alin. 3 C. pen. Ce urma s decid instana de judecat? 184

4. X, fiind condamnat la 3 luni nchisoare pentru infraciunea de furt prevzut de art. 208 alin. 1, cu aplicarea art. 41 alin. 2, art. 74 i art. 76 C. pen., svrit prin aceea c a sustras de la o societate comercial la care era angajat n calitate de conductor auto 5 saci cu furaje concentrate, inculpatul invoc, n recurs starea de necesitate susinnd c a comis fapta din cauza lipsurilor materiale i a strii de sntate precar a sa i membrilor familiei sale. Ce urma s decid instana de recurs? 5. X a condus pe drumurile publice, fr permis, un autovehicul, spre a transporta la gar un prieten din alt localitate, venit la el n vizit i a crui locuin i bunurile personale erau supuse pericolului de inundaie. Fiind trimis n judecat pentru svrirea infraciunii de conducere fr permis, inculpatul s-a aprat afirmnd c a acionat n stare de necesitate. Aprarea inculpatului poate fi luat n seam de instana de judecat? 6. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avnd n snge o mbibaie de alcool ce depete limita legal. n instan inculpatul a susinut c n momentul svririi faptei s-a aflat n stare de necesitate ntruct a efectuat deplasarea pentru a procura medicamente pentru socrul su, bolnav de cancer. Fapta inculpatului a fost sau nu svrit n stare de necesitate? 7. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru svrirea infraciunii de vtmare corporal din culp prevzut de art. 184 C.pen. i pentru svrirea infraciunii de prsire a locului accidentului prevzut n art. 38 alin. 1 din Decretul nr. 328/1996. S-a reinut c, circulnd cu vitez, a accidentat grav pe o persoan care se angajase n traversarea drumului aproape de zona marcat i a prsit locul accidentului. n timpul urmriri penale i n faza de judecat, inculpatul a susinut c a prsit locul accidentului pe care l provocase pentru a se salva pe sine i persoanele aflate n autoturism, de la pericolul creat de un grup de igani care, adunai n faa locului, ncepuser s arunce cu pietre asupra mainii sale. Pot fi incidente n cauz dispoziiile art. 45 C.pen.? 8. Inculpatul X, care se afla la conducerea Direciei cercetri penale din fostul Departament al Securitii Statului, a ordonat unor ofieri din subordinea sa s nceap ancheta penal i s fie introduse n arest, patru persoane care au rspndit manifeste n perioada 23.11.20.12.1989. Inculpatul, a primit, la rndul su, ordinul de a nu pune n liberate pe cei reinui, de la fostul adjunct ala ministrului de interne. Prima instan l-a achitat pe inculpat pentru infraciunea de arestare nelegal soluie confirmat n apel, pe considerentul c acesta, datorit condiiilor impuse de regimul totalitar, a acionat sub imperiul unei puternice temeri pentru sine i pentru familia sa, orice insubordonare presupunnd reacii grave pentru ei din partea organelor superioare. mpotriva acestor hotrri procurorul a declarat recurs. Hotrrea primei instane i a celei de apel sunt legale i temeinice? 9. S-a reinut n sarcina inculpatului c a comis acte de complicitate la infraciunea de delapidare. n faa instanei, el a susinut c a svrit fapta sub imperiul constrngerii morale i anume datorit temerii pe care i-a inspirat-o ameninarea gestionarului, autor al delapidrii, c l va ndeprta din serviciu dac nu-i va da concurs, deoarece el este recidivist. Aprarea inculpatului este ntemeiat sau nu? 10. X a fost condamnat pentru svrirea infraciunii de ucidere din culp prevzut n art. 189 alin. 2 C.pen. S-a reinut c n seara zilei de 7.08.1995, circulnd cu autoturismul pe oseaua ce strbate satul erbui, inculpatul a trecut peste victim care, din cauza strii de ebrietate, adormise pe 185

carosabil, provocndu-i moartea. Condamnarea fost reinut n apelul inculpatului. n recursul declarat, X a invocat aplicarea dispoziiilor art. 47 C.pen. referitoare la cazul fortuit. Recursul inculpatului este ntemeiat? Rspunsuri spee: 1. Recursul procurorului nu era ntemeiat. 2. n spe nu exist legitim aprare. 3. Instana va trebui s resping reinerea legitimei aprri. 4. Nu se poate reine existena strii de necesitate. 5. Nu se poate reine existena strii de necesitate. 6. Fapta nu a fost comis n stare de necesitate. 7. Nu se poate reine existena strii de necesitate. 8. Hotrrea primei instane i a celei de apel sunt greite. 9. Aprarea inculpatului nu este ntemeiat. 10. Recursul inculpatului nu este ntemeiat. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Clasificarea cauzelor care nltur caracterul penal al faptei. 2. Precizai condiiile atacului n cazul legitimei aprri, forma general. 3. Enumerai caracteristicile aprrii n cazul legitimei aprri, forma special. 4. Precizarea formelor n care se poate depi legitima aprare; consecine. 5. Persoanele care au obligaia de a nfrunta pericolul specific strii de necesitate. 6. Caracteristicile constrngeii. 7. Raportul dintre cazul fortuit i culpa simpl. 8. Comparaie ntre legitima aprare i circumstana provocrii. 9. Condiiile de existen ale cazului fortuit. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Specificul legitimei aprri n cadrul cauzelor care nltur caracterul penal al faptei. 2. Analiza pericolului specific strii de necesitate. 3. Subiecii i alte elemente care pot realiza constrngerea fizic i/sau moral. 4. mprejurri, strri i circumstane ce pot determina existena unui caz fortuit. B. Teme de cerc tiinific: 1. Asemnri i deosebiri ntre legitima aprare i starea de necesitate. 2. Comparaie ntre cele dou posibiliti ale depirii limitei legitimei aprri: excesul justificat i execesul scuzabil. 3. Comparaie ntre cazul fortuit i culpa simpl. 4. Raportul dintre constrngerea fizic i lipsirea de liberatate n mod ilegal. 5. Raportul dintre constrngerea moral i ameninare. C. Teme de licen: 1. Legitima aprare n dreptul penal romn. 2. Starea de necesitate, cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei. 3. Constrngerea fizic i moral i efectele sale privind incidena instituiilor fundamentale ale dreptului penal: infraciunea, rspunderea penal i sanciunea. 4. Cazul fortuit i implicaiile sale asupra existenei infraciunii.

186

NOTE:

187

SEMINARUL NR. 16 Cauzele care nltur caracterul penal al faptei II I. Plan de seminar: IA. Iresponsabilitatea IB. Beia IC. Minoritatea ID. Eroarea de fapt IA. Iresponsabilitatea (art. 48 C.pen.): a. Definiie: Este starea de incapacitate psihico-fizic a unei persoane care nu poate s-i dea seama de semnificaia social a aciunilor sau inaciunilor sale ori nu poate fi stpn pe ele. 188

b. Caracterizare: - ea privete incapacitatea psihic a persoanei att sub raport intelectiv, cnd aceasta nu-i poate da seama de semnificaia social a aciunilor sau inaciunilor ei, ct i sub raport volitiv cnd nu-i poate determina i dirija n mod normal existena, - incapacitatea psihic se poate datora: * unor anomalii care mpiedic dezvoltarea facultilor psihice (idioenia, infantilism, cretinism, debilitate mintal) * unor maladii neuropsihice (somn natural, somn hipnotic) * unor tulburri psihice provocate prin intoxicaii (stri de incontien datorate alcoolului, substanelor stupefiante). - ea poate fi: * permanent sau trectoare * congenital sau survenit - constatarea existenei iresponsabilitii se face de cre medicii specialiti, pe baza concluziilor crora organele judiciare stabilesc dac persoana rspunde sau nu penal pentru fapta svrit. c. Condiii: - fptuitorul s aib incapacitatea psihic intelectual /sau volitiv cu privire la aciunile sau inaciunile lui (nu are discernmnt sau este n stare de incontien), - starea de incapacitate psihic s fie total, - starea de incapacitate psihic s existe n momentul svririi faptei; nu poate fi considerat n stare de iresponsabilitate cel care i-a provocat o astfel de stare ori care a acceptat s i se provoace o stare de incontien. Dac n momentul svririi faptei fptuitorul avea capacitatea psiho-fizic intelectiv i volitiv, dar i-a pierdut-o dup svrirea faptei, aceasta nu va duce la nlturarea caracterului penal al faptei, - incapacitatea psiho-fizic a fptuitorului s se datoreze alienaiei mintale ori altor cauze, - fapta svrit n stare de incapacitate psiho-fizic intelectiv ori volitiv s fie prevzut de legea penal. d. Efecte: - fapta prevzut de legea penal svrit n stare de iresponsabilitate nu este infraciune, i lipsete trstura esenial a vinoviei, factorul intelectiv sau volitiv, ori ambele, - este o cauz personal i deci produce efecte in personam i nu se rsfrnge asupra participanilor, - nltur caracterul penal al faptei i pe cale de consecin nltur i rspunderea penal, - nu nltur rspunderea civil, - iresponsabilului i se poate aplica o msur cu caracter medical. IB. Beia (art. 49 C.pen.): a. Definiie: Este o stare psiho-fizic a persoanei datorat efectelor pe care le au asupra organismului i facultilor psihice ale persoanei, anumite substane excitante ori narcotice consumate ori introduse n corpul su. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului intelectiv, - influeneaz rspunderea penal - legea face deosebire ntre beie i iresponsabilitate provenit din starea de beie, - dac beia duce la iresponsabilitate se nltur caracterul penal al faptei, - dintre toate formele de beie, singura care nltur caracterul penal este beia complet fortuit. 189

c. Felurile beiei: - dup atitudinea persoanei: * accidental (involuntar/fortuit) provocat independent de voina persoanei * voluntar provocat cu tirea celui n cauz; aceasta poate fi dup consecinele juridice pe care le poate avea asupra rspunderii penale: * simpl care poate fi o circumstan atenuant cci fptuitorul n momentul cnd i-a provocat aceast stare nu avea intenia s svreasc o infraciune, * preordinat (premeditat) care este ntotdeauna o circumstan agravant deoarece persoana i-a provocat aceast stare cu intenia s svreasc o infraciune (art. 75 lit e) C. pen.) - dup gradul de intoxicaie: * complet care se caracterizeaz prin paralizarea aproape complet a energiei fizice i o ntunecare a facultilor psihice * incomplet care se caracterizeaz prin aceea c intoxicaia este ntr-o faz incipient, determinnd numai o slbire a autocontrolului persoanei. - dup proveniena sa: * provocat de alcool (intoxicaie etilic) * provocat de stupefiante sau alte substane (beia rece). d. Condiii: - fptuitorul s se fi gsit n stare de beie produs prin alcool ori alte substane, - starea de beie s fie accidental, involuntar, fortuit, - starea de beie s fi fost complet, - fapta svrit n aceast stare s fie prevzut de legea penal. e. Efecte: - fapta svrit n stare de beie accidental complet nu este infraciune, fiind svrit fr vinovie, - nltur caracterul penal al faptei, - nltur rspunderea penal, - produce efecte in personam, - dac beia a fost provocat de o alt persoan, aceasta va rspunde pentru participaie improprie, - nltur i rspunderea civil, numai dac nu se constat o culp a fptuitorului, - cnd beia accidental nu este complet, atunci caracterul penal al faptei nu este nlturat, iar starea de beie poate constitui o circumstan atenuat.

IC. Minoritatea (art. 50 C.pen.): a. Definiie: Este starea de incapacitate psihic n care se gsete fptuitorul minor, datorit insuficienei sale dezvoltri psihofizice, care n momentul svririi faptei prevzute de legea penal nu mplinise vrsta pentru a rspunde penal. b. Caracterizare: - minorul nu are capacitatea psihofizic responsabil, - conform art. 99 C.pen.: minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani nu rspunde penal minorul care are vrsta ntre 14 i 16 ani rspunde penal numai dac se dovedete c a svrit fapta cu discernmnt, - se deosebete de iresponsabilitate, deoarece existena acesteia se datoreaz alienaiei mintale sau 190

altor asemenea cauze, iar lipsa vinoviei la minoritate se datoreaz acelei stri normale n care se gsete persoana ntr-o perioad a vieii sale, - minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani este prezumat absolut c nu are responsabilitate penal, iar cel care are vrsta ntre 14 i 16 ani este prezumat relativ, - dovada discernmntului incub acuzrii. c. Condiii: - s s svreasc o fapt prevzut de legea penal, - fptuitorul, la data svririi faptei, s nu ndeplineasc condiiile legale pentru a rspunde penal; aceast condiie presupune ca la data svririi faptei minorul s nu aib mplinit vrsta de 14 ani; condiia este ndeplinit i atunci cnd minorul avea vrsta ntre 14 i 16 ani i nu se constatase svrirea faptei cu discernmnt, - nlturarea caracterului penal al faptelor care se prelungesc n timp (infraciuni continue, continuate, de obicei). Dup mplinirea vrstei de 14 ani va fi posibil numai dac se dovedete discernmntul n svrirea aciunilor sau inaciunilor care au fost comise dup mplinirea vrstei de 14 ani, - n cazul infraciunilor progresive este nlturat caracterul penal dac n momentul comiterii aciunii fptuitorul era minor sub 14 ani, chiar dac rezultatul se produce dup mplinirea acestei vrste. d. Efecte: - nltur caracterul penal datorit lipsei vinoviei, - minoritatea este o cauz personal i nu se rsfrnge asupra participanilor la svrirea faptei, - cnd minorul care nu rspunde penal a svrit fapta fiind determinat ori sprijinit cu intenie de ali participani se realizeaz condiiile participaiei improprii, - nltur rspunderea penal , - rspunderea civil nu este nlturat pentru persoanele care l-au avut sub ngrijire ori paz pe minor i dac se reine culpa acestora, - fa de minor se pot lua msuri de ocrotire. ID. Eroarea de fapt (art. 51 C.pen.): a. Definiie: Este reprezentarea greit, de ctre cel ce svrete o fapt prevzut de legea penal, a realitii din momentul svririi faptei, reprezentare determinat de necunoaterea sau cunoaterea greit a unor date ale realitii. b. Caracterizare: - este o cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei, datorit lipsei vinoviei, al factorului intelectiv, - astfel, reprezentarea greit a realitii din momentul svririi faptei are influen asupra vinoviei fptuitorului, putnd chiar s o nlture, - n aceast situaie fptuitorul are capacitatea psiho-fizic normal, dar voina i contiina lui s-au format pe date greite ale realitii, svrind o fapt prevzut de legea penal, - eroarea nu trebuie confundat cu ndoiala; acela care are o ndoial, trebuie mai nti s o clarifice i numai dup aceea s acioneze, n caz contrar va rspunde pentru fapta comis cu intenie indirect. c. Feluri: - dup obiectul asupra cruia poart: * eroarea de fapt cnd poart asupra unor date ale realitii (stri, situaii, mprejurri) * eroarea de drept cnd poart asupra unor norme juridice Deosebirea dintre ele prezint importan sub raportul consecinelor juridice pe care le genereaz fiecare: eroarea de fapt nltur caracterul penal al faptei, pe cnd eroarea de drept nu. 191

- dup factorii care determin eroarea: * eroarea prin necunoatere sau ignoran reprezint o stare psihic determinat de lipsa de cultur * amgirea sau inducerea n eroare reprezint o stare psihic determinat de aciunea de nelare exercitat de o persoan asupra alteia - dup consecinele ce le poate avea: * eroare esenial cnd reprezint pentru fptuitorul aflat n eroare o justificare a activitii lui i exclude vinovia * eroare neesenial cnd apare ca o scuz pentru fptuitorul aflat n eroare i reprezint o circumstan atenuant - dup obiectul asupra cruia poart i dup consecinele ce le pot avea: * eroare principal cnd privete date de fapt referitoare la elemente constitutive ale infraciunii, de care depinde nsi existena infraciunii * eroare secundar cnd privete o stare, situaie ce reprezint o circumstan Deosebirea prezint importan sub raportul consecinelor: eroarea principal poate conduce la inexistena infraciunii, iar eroarea secundar nu conduce dect la nlturarea circumstanei agravante respective - dup posibilitatea de evitare: * eroare de nenlturat sau invincibil care nu poate fi nlturat indiferent de diligena depus de fptuitor * eroare vincibil sau nlturabil care poate fi nlturat dac fptuitorul este diligent Deosebirea prezint importan sub aspectul consecinelor: eroarea invincibil nltur caracterul penal al faptei, iar cea vincibil nu l nltur afar de cazul cnd faptele sunt incriminate numai dac se svresc cu intenie. * n art. 51 din C.pen. legiuitorul a reglementat: - eroarea de fapt principal, - eroarea de fapt secundar, - eroarea de drept A. Eroarea de fapt Aceasta poate privi: - o stare, o situaie, o mprejurare de fapt de care depinde caracterul penal al faptei, caz n care fapta nu are caracter penal - o circumstan agravant a infraciunii, situaie n care este nlturat aceast circumstan, fapta rmnnd infraciunea n varianta tip. a. Caracterizare: - nu este nlturat caracterul penal al faptei cnd eroarea poart asupra identitii persoanei n cazul infraciunilor contra persoanei (error in persona) sau asupra obiectului material al infraciunii, - nu se confund cu ndoiala, - cnd starea este o circumstan agravant, eroarea va duce numai la nlturarea acesteia, a rspunderii penale pentru forma agravant. b. Condiii: - s se fi comis o fapt prevzut de legea penal, - fptuitorul s nu fi cunoscut, n momentul svririi, existena unei stri sau mprejurri de care depinde caracterul penal al faptei, - starea care constituie obiectul erorii trebuie s fie un element constitutiv al infraciunii ori o circumstan a ei, - eroarea s existe pe toat perioada comiterii faptei. 192

c. Efecte: I. asupra unui element constitutiv al infraciunii: - nltur caracterul penal al faptei i rspunderea penal, datorit lipsei vinoviei, - nu poate exista vinovie cnd fptuitorul nu a avut reprezentarea caracterului periculos al faptei, - n cazul faptelor incriminate i svrite din culp, eroarea de fapt nu nltur caracterul penal, dect dac se constat c ea nu provine din culp, - produce efecte in personam. II. asupra circumstanelor agravante: - cnd eroarea poart asupra unui element agravant al infraciunii, ea are ca efect nlturarea acelui element circumstanial, - nu se nltur caracterul penal al faptei, ci numai caracterul agravant al ei. B. Eroarea de drept Const n necunoaterea sau cunoaterea greit a unei norme juridice i are efecte diferite dup cum ea poart asupra unei norme penale sau norme extrapenale. Eroarea cu privire la o norm penal (eroarea de drept penal) nu nltur caracterul penal al faptei. Este consecina fireasc a faptului c legea penal trebuie cunoscut de toi destinatarii care trebuie s-i conformeze conduita exigenelor ei. n acest sens amintim principiul potrivit cruia nu se poate invoca necunoaterea legii, fiindc nimeni nu poate fi presupus c o ignor nemo censetur legem ignorare. Eroarea cu privire la o norm extrapenal are aceleai efecte ca i eroarea de fapt, adic nlturarea caracterului penal al faptei. Ea este posibil numai n situaiile n care legea penal prevede ca element constitutiv al unei infraciuni condiia svririi unei fapte pe nedrept, sau contra dispoziiilor legale. II. Idei fundamentale: 1. Iresponsabilitatea nu trebuie confundat cu starea de minoritate a fptuitorului. 2. Beia, n dreptul penal, poate mbrca trei forme: cauz de nlturare a caracterului penal al faptei, circumstan agravant i/sau atenuant. 3. Numai eroarea de fapt principal nltur caracterul penal al ntregii fapte. 4. Eroarea de drept penal nu nltur rspunderea penal. III. Vocabular specific: - abulie (gr. a fr i boule voin) o tulburare a voinei, ce const n scderea sau pirderea voinei i posibilitii de mobilizare ale individului; abulia este o boal psihic, caracterizat prin pierderea controlului persoanei, putnd comite fapte antisociale de un mare sadism, - alibi (lat. n alt parte) dovad sau mijloc de aprare prin care o persoan i dovedete nevinovia, - emoie (lat. emovere) una din formele afectivitii alturi de sentimente, pasiuni, - error in persona greeal n persoan, - error iuris eroare de drept, - fapt putativ este acea activitate a unei persoane care are caracter infraciona numai n mintea acesteia, n realitate ea nefiind infraciune, - furiosi nulla voluntas est nebunul nu are nici o vin, - incapacitate nepriceprea sau neputina de a desfura o activitate, - incontien lipsa contiinei, a cunoterii de sine i a lumii nconjurtoare, fiind o manifestare patologic din cauza alienaiei mintale sau a altor cauze, - nemo censetur legem ignorare nimeni nu are voie s nu cunoasc legea, 193

somnambulism (lat. somnus somn i ambulare a merge) stare de somn cu caracter patologic, constnd n desfurarea de activiti de care nu-i mai amintete la trezire; faptele prevzute de legea penal comise n aceast stare nu sunt infraciuni.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 48 C.pen. coroborat cu art. 50 C.pen., - Art. 49 alin. 2 C.pen coroborat cu art. 74 alin. 2 C.pen, - Art. 49 alin. 2 C.pen coroborat cu 75 lit e) C.pen., - Art. 50 C.pen coroborat cu 99 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Iresponsabilitatea: definiie i caracterizare. 2. Condiiile iresponsabilitii. 3. Efectele iresponsabilitii. 4. Beia: definiie i caracterizare. 5. Felurile beiei. 6. Condiiile beiei. 7. Efectele beiei. 8. Asemnri i deosebiri ntre beie i iresponsabilitate. 9. Minoritatea: definiie i caracterizare. 10. Condiiile minoritii. 11. Efectele minoritii. 12. Eroarea de fapt: definiie i caracterizare. 13. Felurile erorii. 14. Eroarea de fapt: caracterizare i condiii. 15. Efectele erorii de fapt. 16. Eroarea de drept. VI. Grile: 1. Beia este cauz care nltur caracterul penal al faptei, dac: a) este involuntar i complet b) este involuntar, incomplet c) este voluntar, simpl, complet. 2. Condiiile iresponsabiliii penale sunt: a) starea de incapacitate psihic s existe n momentul comiterii faptei b) incapacitatea psiho-fizic a fptuitorului s se datoreze alienaiei mintale ori altor cauze c) fptuitorul s aib incapacitatea psihic, intelectual i volitiv cu privire la aciunile sau inaciunile lui. 3. nltur caracterul penal al faptei: a) eroarea de drept cu privire la o norm de drept penal b) eroarea de drept cu privire la o norm extrapenal c) eroarea de fapt. 4. nltur caracterul penal al faptei: a) lipsa de pericol social a unei infraciuni b) proba veritatii ( art. 207 C.pen.) c) constrngerea fptuitorului la infraciunea de dare de mit. 194

5. Se prezum relativ ca nu are discernmnt n raport cu faptele sale: a) minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani b) minorul ntre 14 i 18 ani c) minorul ntre 14 i 16 ani. 6. Minorul poate rspunde penal: a) numai la vrsta de 16 ani b) pentru fapte comise nainte de 14 ani, dar numai dac a acionat cu discernmnt c) de la vrsta de 14 ani. 7. Beia voluntar preordinat complet: a) constituie numai circumstan agravant b) poate fi circumstan agravant c) poate fi circumstan atenuat. 8. Beia voluntar complet: c) constituie numai circumstan agravant b) poate fi circumstan agravant c) poate fi circumstan atenuat. 9. Minorul cu vrsta ntre 14 i 16 ani rspunde penal: a) dac se dovedete c n raport cu fapta comis a avut discernmnt b) dac se dovedete c are discernmnt, n general c) dac se dovedete c are discernmnt, n general, dar n raport cu fapta comis nu a avut discernmnt. 10. Eroarea care privete o mprejurare ce reprezint o circumstan de comitere a faptei penale: a) nltur caracterul penal al faptei b) nltur rspunderea penal c) nltur aplicarea circumstanei atenuante, cnd acea mprejurare constituie o circumstan atenuant d) nltur aplicarea circumstanei agravante, cnd acea mprejurare constituie o circumstan agravant. 11. Eroarea de fapt asupra obiectului material, n cazul infraciunilor contra persoanei: a) nltur caracterul penal al faptei b) atrage rspunderea penal c) nu atrage rspunderea penal. 12. Pentru a fi nlturat caracterul penal al faptei comise din culp: a) eroarea de fapt poate s fie imputabil fptuitorului b) eroarea de fapt nu trebuie s fie imputabil fptuitorului. Rspunsuri grile*: 1- a; 2 a,b,c ; 3 b,c; 4 a,b,c; 5 c; 6 c; 7 a; 8 b,c; 9 a; 10 - d; 11 - b; 12 - b; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. n spe rezult c X a svrit infraciunea de furt calificat, introducndu-se, prin efracie ntr-un magazin de unde a sustras 7 ceasuri. Prin expertiza psihic efectuat de o comisie de specialiti, s-a constatat c fptuitorul sufer de schizofrenie, boala abolindu-i discernmntul. 195

Fapta lui X este sau sau nu infraciune? 2. X n vrst de 17 ani, singur ori mpreun cu inculpatul minor Y, condamnat i acesta n spe, a sustras din locuinele unor persoane i din incinta unor uniti comerciale, bani i alte bunuri. Din datele raportului medico-legal rezlt c minorul X prezint o dezvoltare psihic de tipul debilitii mintale, discernmntul fiind sub limita corespunztoare vrstei sale, prezentnd oligofrenie de gradul I. Din celelalte probe administrate rezult c din cauza debilitaii sale mintale, minorul nu i-a dat seama de aciunile sale. Faptele acestuia constituie sau nu infraciuni? 3. n spe inculpatul, dei tia c, fiind bolnav, i era interzis consumarea buturilor alcoolice, a consumat totui astfel de buturi, iar starea n care a ajuns n mod voluntar a contribuit direct la creterea potenialului su agresiv, svrind o tentativ de omor. Artai dac inculpatul poate beneficia de circumstana atenuant a beiei voluntare complete (art. 49 alin. 2C.pen.) 4. Instana a reinut c inculpatul a comis o infraciune n stare de beie voluntar complet produs prin alcool (art. 49 alin. 2 C.pen.), fr ns a arta ce relevan atribuie acestei stri, dac acesta constituie o circumstan agravant ori o circumstan atenuant. S se arate dac hotrrea este temeinic i legal. 5. n sarcina minorului s-a reinut faptul c, anterior mplinirii vrstei de 14 ani, a aplicat victimei, minor i ea, o lovitur care, datorit complicaiilor survenite, a condus la moartea acesteia, fapt produs dup ce minorul mplinise vrsta de 14 ani. S se arate dac fapta minorului antreneaz sau nu rspunderea lui penal. 6. X, dup ce a forat ua unui autoturism, proprietatea unui unuiti, l-a chemat pe inculpatul Y, inducndu-l n eroare afirmnd c acel autoturism este al unitii la care el lucreaz i c dorete s-l angajeze ca ofer, l-a determinat s pornesc autovehicolul i s-l conduc spre a verifica aptitudinile sale de ofer. Parchetul, i-a trimis pe acetia n judect pentru infraciunea de furt calificat. Artai ce trebuia s decid instana. 7. X. mpreun cu soul ei, locuiau la mtua acesteia n vrst de 80 de ani, urmnd a o ngriji, avnd unele promisiuni c dup moartea ei, aceasta le va lsa casa. Animat de a intra ct mai repede n posesia casei, X a luat hotrrea de a o ucide, procurnd o cantitate de paration, din care a picurat pe o napolitan pe care mtua o avea n cas. Ulterior, mtua a fost vizitat de o vecin, creia la plecare i-a dat napolitana, iar aceasta i-a dat-o unui copil, care dup ce a mncat-o a murit. Ce va trebui s rein instana? Rspunsuri spee: 1. Fapta lui X nu este infraciune. 2. Faptele acestuia nu constituie infraciuni. 3. Acesta nu poate beneficia de circumstana atenuant a beiei voluntare complete. 4. Hotrreanu este temeinic i legal. 5. Fapta minorului nu antreneaz rspunderea lui penal. 6. Instana trebuia s rein eroarea de fapt principal n sarcina lui X i s-l condamne numai pe X. 7. n primul rnd faptele comise de mtu i vecin nu sunt infraciuni, reinndu-se eroarea de fapt principal. n schimb, pentru X se va reine infraciunea de omor calificat cu premeditare, chiar dac s-a consumat asupra altei persoane. 196

VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Enumerai cauzele care nltur caracterul penal al faptei. 2. Precizai noiunea de caracter penal al faptei. 3. Eroarea de fapt n raport cu cea de drept. 4. Felurile erorii. 5. Condiiile irespondabilitii. 6. Cauze ce pot determina iresponsabilitatea. 7. Analiza strii minorului ntre 14 i 16 ani. 8. Limitele rspunderii penale. 9. Efectele cauzelor care nltur caracterul penal al faptei cu privire la rspunderea civil. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Particularitile comune cauzelor care nltur caracterul penal al faptei. 2. Efectele cauzelor care nltur caracterul penal al faptei. 3. Cauzele iresponsabilitii. 4. Felurile erorii. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre iresponsabilitate i minoritate. 2. Beia: cauz care nttur caracterul penal al faptei, circumstan agravant legal i circumstan atenuant judiciar. C. Teme de licen: 1. Iresponsabilitatea, cauz general de nlturare a caracterului penal al faptei. 2. Beia i consecinele sale n dreptul penal. 3. Minoritatea, stare normal n procesul dezvoltrii persoanei fizice. 4. Analiza juridico-penal a eroarii de fapt.

NOTE:

197

SEMINARUL NR. 17 Rspunderea penal I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind rspunderea penal - definiie - caracterizare - cadrul juridic - particulariti IB. Principiile rspunderii penale - legalitii - infraciunea unic temei al rspunderii penale - umanismului - personalitii 198

- unicitii - inevitabilitii - individualizrii - prescriptibilitii - fr vinovie nu exist rspundere penal. IC.Durata i etapele rspunderii penale ID. nlocuirea rspunderii penale - definiie - caracterizare - condiii - sanciunile cu caracter administrativ aplicabile - executarea sanciunilor administrative - alte aspecte privind rspunderea penal - efectele nlocuirii rspunderii penale IA. Aspecte generale privind rspunderea penal a. Definiie: Aceasta reprezint un ansamblu de drepturi i obligaii corelative ale subiectelor raportului juridic penal, care se realizeaz n principal prin constrngerea exercitat de stat fa de infractor, n condiiile i formele prevzute de lege, n scopul restabilirii ordinii de drept i a resocializrii infractorului. b. Caracterizare: - este una dintre instituiiile juridice fundamentale ale dreptului penal care, alturi de instituia infraciunii i sanciunii, formeaz pilonii oricrui sistem de drept penal, instituii ntre care exist o strns interdependen, - este o form a rspunderii juridice , alturi de rspunderea civil, administrativ, etc., i reprezint consecina nesocotirii dispoziiei normei juridice penale, - apare ca fiind nsi raportul juridic de conflict, de constrngere, - unicul temei al rspunderii penale l formeaz svrirea unei infraciuni (art. 17 alin. 2 C.pen.), - nu este un element al infraciunii, ci efectul ei, - obiectul rspunderii penale l constituie aplicarea unei sanciuni, - reflect reacia social mpotriva infraciunilor, - este cea mai grav form de rspundere juridic, deoarece este consecina comiterii celei mai grave fapte antisociale infraciunea, - ea este difereniat n funcie de vrsta fptuitorului, fiind mai blnd n cazul minorilor infractori. c. Cadrul juridic: - spre deosebire de instituia infraciunii, creia C.pen. i consacr tot Titlul II din partea general (art. 17-51), n cazul rspunderii penale, Codul nu mai face o asemenea grupare, ci stabilete reguli privind rspunderea penal disparat n tot cuprinsul Codului penal (art. 17 alin. 2, art. 90-98, art. 119, etc.). - acest cadru din C.pen., se completeaz cu norme de drept procesul penal, drept execuional, drept constituional. d. Particularitile rspunderii penale: Acestea se refer la: I. fapta comis, care trebuie s fie numai o infraciune i nu o alt form de ilicit (abatere, contravenie) II. subiecte: - subiectul activ este statul, care realizeaz constrngerea juridic - subiectul pasiv este persoana fizic sau juridic ce a comis infraciunea 199

III. coninut format din: - dreptul statului de a trage la rspundere penal pe infractor i - obligaia infratorului de a rspunde pentru fapta sa IV. obiect, ce const n aplicarea unei sanciuni infractorului. IB. Principiile rspunderii penale 1. Legalitii: - nu este consacrat expres n C.pen., ns rezult din art. 2 C.pen., - presupune ca apariia, desfurarea i soluionarea raportului penal s aib loc pe baza legii i n strict conformitate cu aceasta, - legalitatea rspunderii penale presupune legalitatea incriminrii i legalitatea sanciunilor de drept penal, - legitimeaz represiunea penal, dar o ine n acelai timp sub control, prin instituirea unui cadru normativ complet i precis n care aceasta se va realiza, - izvorte din principiul mai larg al legalitii ce strbate ntreg dreptul penal. 2. Infraciunea unic temei al rspunderii penale: - este consacrat expres n art. 17 alin. 2 C.pen. i presupune c rspunderea penal se ntemeiaz numai pe svrirea unei infraciuni, adic a unei fapte prevzute de legea penal, svrit cu vinovia cerut de lege i care prezint pericolul social concret al unei infraciuni. 3. Umanismului: - nu este prevzut expres n C.pen., dar rezult din modul n care legea penal este formulat, - i gsete expresie n condiiile i coninutul constrngerii juridice, care intervine n cazul svririi infraciunii ca i prin prevederea pentru destinatarii legii penale a unor exigene crora li se pot aplica. 4. Personalitii: - este consfinit expres n art. 10 lit. c) C.p.p. care prevede c aciunea penal nu poate fi pus n micare sau exercitat n cazul n care fapta nu a fost svrit de nvinuit sau inculpat, - reprezint o garanie a libertii persoanei, - presupune c rspunderea penal revine numai persoanei care a svrit ori a participat la svrirea unei infraciuni, - rspunderea penal nu poate interveni pentru fapta altuia i nici nu poate fi colectiv, adic pentru fapta altei persoane s rspund un colectiv, 5. Unicitii (NON BIS IN IDEM): - este prevzut expres n art. 10 lit. j) din C.p.p., care prevede c aciunea penal nu mai poate fi pus n micare, iar cnd a fost pus n micare nu mai poate fi exercitat dac exist autoritate de lucru judecat, - persoana care a svrit o infraciune nu poate fi tras la rspundere penal dect o dat pentru aceeai infraciune, - pentru o singur infraciune exist o singur rspundere penal, - rspunderea penal poate coexista cu cea civil sau disciplinar, - rspunderea penal poate atrage aplicarea unei pedepse principale nsoit de o pedeaps complementar sau accesorie. 6. Inevitabilitii: - beneficiaz de o prevedere implicit n art. 1 din C.p.p., care menioneaz c scopul procesului penal l reprezint constatarea la timp i n mod complet a faptelor care constituie infraciuni, astfel ca orice persoan care a comis o infraciune s fie pedepsit potrivit vinoviei sale i nici o persoan 200

nevinovat s nu fie tras la rspundere penal, - oricine svrete o infraciune trebuie s rspund penal, - rspunderea penal este o consecin inevitabil a svririi unei infraciuni, - acest principiu este realizat de principiul oficialitii aciunii penale n vederea tragerii la rspundere penal a infractorului (art. 2 C.p.p.), - inevitabilitatea rspunderii penale apare n planul preveniei speciale a dreptului penal, - acesta presupune descoperirea tuturor infraciunilor i identificarea fptuitorului, - n unele situaii prevzute de lege rspunderea penal poate fi nlocuit sau nlturat. 7. Individualizrii: - acest principiu este prevzut n art. 72 89 C.pen., - rspunderea penal trebuie s fie difereniat n funcie de gravitatea infraciunii, de persoana fptuitorului i de mprejurrile n care s-a svrit infraciunea, - individualizarea reprezint o adaptare a rspunderii penale n funcie de anumite criterii, - aceast individualizare cunoate mai multe etape: * legal fcut de legiuitor cu ocazia incriminrii unei fapte * judiciar realizat de ctre instanele de judecat n cursul procesului penal * administrativ ce se realizeaz n cursul executrii pedepselor. 8. Prescriptibilitii: - este prevzut expres n art. 121 alin. 1 C.pen., - acesta creeaz sentimentul de securitate a valorilor sociale prin care se realizeaz o prevenie special i general a fenomenului infracional, - totodat, se restabilete ordinea de drept nclcat i se ntrete n acelai timp ncrederea n autoritatea legii, - conform acestuia, rspunderea penal trebuie s intervin prompt, ct mai aproape de momentul svririi infraciunii, - cu ct rspunderea penal intervine mai trziu, cu att eficiena ei scade, rezonana social a infraciunii stingndu-se treptat, - dac rspunderea penal nu a fost stabilit ntr-un anumit termen de la svrirea infraciunii, aceasta se prescrie, adic se stinge dreptrul statului de a mai trage la rspundere penal pe fptuitor, - prescripia rspunderii penal nu va interveni n cazul infraciunilor deosebit de grave (infraciunile contra pcii i omenirii) - este strns legat de principiul celeritii. 9. Fr vinovie nu exist rspundere penal: - acest principiu este strns legat de principiul infraciunii ca unic temei al rspunderii penale neexistnd infraciune nu exist nici rspundere penal, - una din cele trei trsturi eseniale ale infraciunii este vinovia, lipsa ei ducnd la lipsa infraciunii i implicit la imposibilitatea tragerii rspunderii penale, - cauze care duc la inexistena vinoviei sunt prevzute n partea general a C.pen. (art. 44-51). IC. Durata i etapele rspunderii penale a. Durata: - momentul care marcheaz nceputul rspunderii penale reprezint momentul n care norma de incriminare intr n vigoare, - momentul n care aceasta nceteaz coincide cu momentul n care norma de incriminare iese din vigoare (acestea sunt cele dou momente abstracte). - potrivit art. 17 C.pen. momentul n care se nate rspunderea penal este cel al svririi infraciunii, - sfritul rspunderii penale l reprezint momentul n care s-a terminat executarea pedepsei pentru 201

infraciunea svrit. ns rspunderea penal mai poate nceta i n urmtoarele situaii: * moartea persoanei care a svrit infraciunea * dezincriminarea faptei * lipsa plngerii prealabile sau retragerea acesteia * mpcarea prilor * amnistia * prescripia. - determinarea celor dou momente (nceputul i sfritul rspunderii penale) este foarte important deoarece n interiorul acestora persoana care a svrit infraciunea are o serie de drepturi i obligaii ce trebuie respectate, existnd n acelai timp i o serie de drepturi i obligaii pentru organele statului care nfptuiesc justiia penal. b. Etapele: - o prim etap pe care o parcurge rspunderea penal este cuprins ntre momentul svririi infraciunii i cel al nceperii urmririi penale; n aceast etap organele judiciare trebuie s identifice fapta i fptuitorul, - o a doua etap este cuprins ntre nceperea urmririi penale i terminarea acesteia; n aceast etap se poate realiza reinerea sau arestarea fptuitorului i sechestrul penal; - a treia etap este cuprins ntre momentul terminrii urmririi penale i al sesizrii instanei de judecat pn n momentul n care hotrrea rmne definitiv; n aceast etap se realizeaz judecarea cauzei, - a patra etap este cuprins ntre momentul n care hotrrea rmne definitiv sau momentul nceperii executrii pedepsei i dureaz pn ce aceast sanciune a fost executat, - ultima etap este cuprins ntre momentul terminrii executrii pedepsei i momentul n care intervine reabilitarea care face s dispar antecedena penal i toate celelalte consecine ale condamnrii. n aceast ultim etap rspunderea penal nu mai mbrac forme concrete ci ea exist sub forma unor interdicii, decderi i incapaciti pe care le are persoana ce a suferit o condamnare penal. ID. nlocuirea rspunderii penale a. Definiie: nlocuirea rspunderii penale reprezint instituia juridic n baza creia instana de judecat comut, n condiiile prevzute de lege, rspunderea penal cu alt form de rspundere juridic ce atrage o sanciune cu caracter administrativ. b. Caracterizare: - svrirea oricrei infraciuni are drept consecin rspunderea penal i aplicarea unei sanciuni specifice, - caracterul inevitabil al rspunderii penale nu trebuie neles ca fiind absolut deoarece este posibil, prin voina legiuitorului, n anumite situaii, stri, mprejurri, aceasta s fie nlturat sau nlocuit, - prin nlocuirea rspunderii penale se realizeaz o diversificare a constrngerii juridice ca mijloc de realizarea ordinii de drept penal. Astfel, ordinea de drept, se poate realiza nu numai prin aplicarea de sanciuni penale ci i extrapenale. - nlocuirea rspunderii penale este posibil numai pentru infraciunile care prezint un grad de pericol social redus i cnd instana apreciaz c aceast nlocuire a rspunderii face posibil ndreptarea fptuitorului, - att rspunderea penal ct i rspunderea nlocuitoare au ca temei svrirea unei infraciuni, - cu toate c rspunderea penal este nlocuit cu o rspundere administrativ, fapta svrit rmne n continuare infraciune, - nlocuirea rspunderii penale nu trebuie s se confunde cu nlturarea acesteia, - este prevzut n mod expres de ctre C.pen. n titlul IV al prii generale, respectiv art. 90, 91 i 98, - instana este singura n msur s dispun nlocuirea rspunderii penale, 202

- nlocuirea rspunderii are un caracter facultativ nu obligatoriu, - ca natur juridic este un mijloc de individualizare a sanciunii penale, - justificarea existenei instituiei nlocuirii rspunderii penale const n diversificarea sistemului sancionator i n stimularea infractorilor de a nu mai comite infraciuni. c. Condiii (art. 90 C.pen.): I. Condiii cu privire la infraciune: - s se fi svrit una din infraciunile prevzute n art. 208 (furt), 213 (abuz de ncredere), 215 alin.1 (nelciune), 215 alin.1 (delapidare), 217 alin.1 (distrugere), 219 alin.1 (distrugere din culp), dac valoarea pagubei nu depete 10 lei sau infraciunea prevzut n art. 249 (neglijen n serviciu), dac valoarea pagubei nu depete 50 lei; - fapta, n coninutul ei concret i n mprejurrile n care a fost svrit prezint un grad de pericol social redus i nu a produs urmri grave, - paguba pricinuit prin infraciune s fi fost integral reparat pn la pronunarea hotrrii, II. Condiii cu privire la pedeaps: - nchisoarea de cel mult 1 an (cerina se refer la maxima special) sau amenda, - astfel, se va ine seama de pedepsa prevzut de lege pentru infraciunea svrit, n limitele sale stabilite cu ocazia individualizrii legale. III. Condiii cu privire la fptuitor: - fptuitorul trebuie s nu fi fost anterior condamnat ori s nu i se fi aplicat de dou ori sanciuni cu caracter administrativ, - i se poate nlocui rspunderea penal cu una administrativ persoanei care a fost condamnat, dar acea condamnare se situeaz n unul din cazurile prevzute de art. 38 C.pen., - conduita bun a infractorului anterior svririi infraciunii este necesar i se probeaz prin lipsa antecedentelor penale i a sanciunilor cu caracter administrativ, - din atitudinea fptuitorului s rezulte faptul c regret fapta comis, - sunt suficiente date c fptuitorul poate fi ndreptat fr a i se aplica o pedeaps. IV. Condiii privind organul competent: - numai instana de judecat are atributul nlocuirii rspunderrii penale cu cea administrativ i nu alte organe (procurorul sau poliistul) (art. 90 C.pen. i art. 345 alin. 5 C.p.p.), - aceast operaiune de nlocuire are un caracter facultativ i nu obligatoriu. * Condiiile de mai sus trebuie ndeplinite cumulativ pentru a conduce la posibilitatea nlocuirii rspunderii penale. d. Sanciunile cu caracter administrativ aplicabile (art. 91 din C.pen.): * mustrarea * mustrarea cu avertisment * amenda de la 10 lei la 1.000 lei * Mustrarea i mustrarea cu avertisment constau n atragerea ateniei fptuitorului asupra consecinelor faptei svrite, nsoit de recomandarea de a nu persevera n conduita infracional. Aceste sanciuni sunt aplicabile numai n cazul unor infraciuni de mic importan. * Amenda se poate aplica n msura n care se apreciaz c mustrarea sau mustrarea cu avertisment nu ar fi eficient. n acest caz, amenda nu are caracter de pedeaps penal, ci are un caracter exclusiv administrativ. e. Executarea sanciunilor administrative: 203

- aceasta se face n conformitate cu art. 440 coroborat cu art. 487, 442, 443 C.p.p. - amenda se pune n executare de ctre organul judiciar care a aplicat-o, - executarea se face prin trimiterea unui extras de pe aceea parte din dispozitiv care privete aplicarea amenzii organului care execut amenda. f. Alte aspecte privind rspunderea penal: - conform art. 98 C.pen. nlocuirea rspunderii penale poate interveni i n cazul pluralitii de infractori sau de infraciuni, - nlocuirea rspunderii penale n cazul pluralitii de infractori este posibil numai pentru acei participani care ndeplinesc condiiile prevzute n art. 90, - nlocuirea rspunderii penale n cazul concursului de infraciuni este posibil numai dac acele infraciuni n parte ndeplinesc condiiile prevzute n art. 90 (art. 98 alin. 2). g. Efectele nlocuirii rspunderii penale: - fapta comis este i rmne n continuare infraciune, - se aplic de ctre instan una dintre sanciunile ca caracter administrativ de la art. 91 C.pen., - persoana n cauz nu va avea cazier, deoarece sanciunea aplicat este una administrativ i nu penal. II. Idei fundamentale: 1. Rspunderea penal reprezint liantul ntre infraciune i sanciune. 2. Ca oricare instituie important a dreptului rspunderea penal este guvernat de o serie de principii. 3. Rspunderea penal este cea mai grav form de rspundere social, n general i juridic, n special. 4. Particularitile rspunderii penale se refer la: fapta comis, subieci, coninut i obiect. 5. n anumite condiii, stabilite expres de ctre legiuitor, rspunderea penal poate fi nlocuit cu rspunderea administrativ; a nu se confunda conceptul de nlocuire cu cel de nlturare a rspunderii penale. Ca asemnri: n ambele situaii fptuitorul nu mai rspunde penal pentru fapta sa i n lege sunt stabilile situaiile n care acestea pot interveni. Ca deosebiri: nlocuirea se face doar de instana de judecat cnd sunt ndeplinite condiiile de la art. 90 C.pen., pe cnd nlturarea poate interveni independent de voina instanei de judecat (de ex. mpcarea prilor, lipsa plngerii prealabile). 6. Conceptul de rspundere nu trebuie confundat cu cel de responsabilitate. 7. Art. 91 C.pen. se poate aplica n dou cazuri: cnd sunt incidente prevederile art. 18 C.pen. i art. 90 C.pen. n prima situaie aplicarea art. 91 o poate face i procurorul, deoarece fapta nu este infraciune ntruct i lipsete pericolul social concret, iar n al doilea caz aplicarea o poate face numai instana, deoarece fapta comis este infraciune, dar se nlocuiete rspunderea penal cu cea administrativ. III. Vocabular specific: - ab initio de la nceput, - capacitate penal aptitudinea unei persoane de a rspunde penal pentru infraciunea comis, - casare desfiinare a unei hotrri judectoreti, ca urmare a admiterii unei ci de atac, - cauiune suma de bani depus de inculpat prin care se garanteaz respectarea de ctre acesta a obligaiilor ce i revin pe timpul liberrii provizorii, - complet de judecat colectiv de judectori constituit pentru soluionarea cauzelor care i sau repartizat, - fiat iustitia, pereat mundus! s se fac dreptate chiar de-ar fi s piar lumea!, - incidena legii penale aplicarea legii penale n cazul unor fapte concrete, 204

rspundere obligaia extern de a ndeplini un act, de a face ceva; ea este de ordin normativ, responsabilitate - obligaia intern de a ndeplini un act, de a face ceva; este de ordin valoric, volens nolens vrnd, nevrnd.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 91 lit. a) C.pen. coroborat cu art. 101 lit a) C.pen., - Art. 91 lit. c) C.pen coroborat cu art. 53 lit. c) C.pen, - Art. 90 alin. 2 C.pen coroborat cu 38 C.pen., - Art. 98 alin. 1 C.pen coroborat cu 23 C.pen., - Art. 98 alin. 2 C.pen coroborat cu 33 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind rspunderea penal: definiie, caracterizare, cadrul juridic. 2. Particularitile rspunderii penale. 3. Principiile rspunderii penale - legalitii. 4. Principiile rspunderii penale - infraciunea unic temei al rspunderii penale. 5. Principiile rspunderii penale umanismului. 6. Principiile rspunderii penale personalitii. 7. Principiile rspunderii penale unicitii. 8. Principiile rspunderii penale inevitabilitii. 9. Principiile rspunderii penale individualizrii. 10. Principiile rspunderii penale pescriptibilitii. 11. Principiile rspunderii penale - fr vinovie nu exist rspundere penal. 12. Durata rspunderii penale. 13. Etapele rspunderii penale. 14. nlocuirea rspunderii penale: definiie i caracterizare. 15. nlocuirea rspunderii penale: condiii. 16. Sanciunile administrative aplicabile n cazul nlocuirii rspunderii penale. 17. Executarea sanciunilor administrative. VI. Grile: 1. nlocuirea rspunderii penale poate fi dispus: a) de procuror b) numai de instant c) de instan. 2. nlocuirea rspunderii penale: a) nu se poate dispune dac fptuitorul a mai fost anterior condamnat pentru o infraciune comis din culp b) nu se poate dispune, n caz de participaie penal, numai cu privire la unii dintre participani c) nu se poate dispune dac fptuitorului i s-au aplicat de dou ori sanciuni cu caracter administrativ. 3. n caz de concurs de infraciuni, nlocuirea rspunderii penale: a) poate fi dispus, numai dac pentru fiecare infraciune aflat n concurs ar fi ndeplinite condiiile nlocuirii rspunderii b) poate fi dispus pentru acele infraciuni, din concurs, care ndeplinesc condiiile nlocuirii rspunderii, chiar dac pentru celelalte infraciuni s-ar aplica o pedeaps c) nu poate fi dispus n nici un caz, chiar dac pentru fiecare infraciune aflat n concurs ar fi ndeplinite condiiile nlocuirii rspunderii. 205

4. Fapta pentru care se dispune nlocuirea rspunderii penale: a) nu constituie infraciune b) nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni c) constituie infraciune. 5. nlocuirea rspunderii penale poate fi dispus dac sunt ndeplinite i urmtoarele condiii: a) pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea comis este amenda sau nchisoarea de cel mult doi ani b) fapta, n coninutul ei concret i n mprejurrile n care a fost comis, nu a produs urmri grave c) sunt suficiente date c fptuitorul poate fi ndreptat i fr a i se aplica o pedeaps. 6. nlocuirea rspunderii penale poate fi dispus dac sunt ndeplinite i urmtoarele condiii: a) paguba pricinuit prin infraciune a fost integral reparat pn la pronunarea hotrrii b) fapta, n coninutul ei concret i n mprejurrile n care a fost comis, nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni c) din atitudinea fptuitorului, dup comiterea infraciunii rezult c acesta regreta fapta d) s-a comis infraciunea prevzut de art. 209 C.pen., iar valoarea pagubei nu a depit 10 lei. 7. Rspunderea penal: a) este o instituie fundamental a dreptului penal b) este cea mai grav form de rspundere social c) conduce la aplicarea celor mai severe sanciuni juridice. 8. Unicitatea rspunderii penale: a) presupune tragerea numai o singur dat la rspundere a persoanei b) nu este afectat de judecarea persoanei n mai multe ci de atac c) este prevzut expres n C.pen. 9. Rspunderea penal: a) este prescriptibil b) este imprescriptibil c) este imprescriptibil n cazul infraciunilor contra siguranei statului i persoanei. 10. Rspunderea penal mai poate nceta i n urmtoarele situaii: a) moartea persoanei care a svrit infraciunea, dezincriminarea faptei b) lipsa plngerii prealabile sau retragerea acesteia c) mpcarea prilor d) amnistia, prescripia. 11. nlocuirea rspunderii penale: a) este obligatorie cnd instana constat ndeplinirea cerinelor legale b) este facultativ cnd instana constat ndeplinirea cerinelor legale c) se face i de ctre procuror n cursul urmririi penale. 12. Non bis in idem semnific: a) inevitabilitatea rspunderii penale b) celeritatea rspunderii penale c) unicitatea rspunderii penale d) prescriptibilitatea rspunderii penale. Rspunsuri grile*: 1- b; 2 c; 3 a; 4 c; 5 b,c; 6 a,c; 7 a,b,c; 8 a,b; 9 a; 10 a,b,c,d; 11 206

b; 12 - c; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. X a comis infraciunea de furt, prevzut n art. 208 C.pen., prin care s-a produs o pagub de 15 lei. Pn la pronunarea horrrii, X a reparat integral paguba. Din piesele dosarului rezult c sunt ndeplinite condiiile prevzute la art. 90 lit b), c), d), e) C.pen. Se poate dispune nlocuirea rspunderii penale n spe? 2. n cursul urmririi penale, procurorul constat c fapta comis de X nu prezint pericol social concret i c este lipsit n mod vdit de importan. Se mai reine c X nu are antecedente penale i c nu este o persoan violent. Ce dispoziii din C.pen. sunt aplicabile n spe? 3. X a comis infraciunea de abuz de ncredere, prin care a produs o pagub de 9 lei. S-a reinut c acesta ndeplinea toate condiiile de la art. 90 C.pen., dar mai fusese anterior condamnat, iar pentru acea condamnare fusese reabilitat. S se arate dac n spe se poate dispune de ctre instan nlocuirea rspunderii penale. Rspunsuri spee: 1. Nu se poate nlocui rspunderea penal, deoarece nu se ndeplinete condiia privind cuantumul pagubei. 2. n spe nu sunt aplicabile dispoziiile art. 90 C.pen., privind nlocuirea rspunderii penale, ci dispoziiile art. 18, deoarece faptei i lipsete trsrura pericolului social concret. n acest caz, procurorul poate aplica o sanciune cu caracter administrativ prevzut n art. 91 C. pen. 3. Da, se poate dispune nlocuirea, deoarece condamnrile reabilitate nu mai constituie antecedent penal, iar reabilitarea are ca efect nlturarea interdiciilor, incapacitilor i decderilor ce decurg din condamnare. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce desemneaz rspunderea penal? 2. Specificul sau particularitile rspunderii penale. 3. Raportul dintre rspundere i responsabilitate. 4. Principiul personalitii rspunderii penale. 5. Imprescriptibilitatea rspunderii penale. 6. Care este durata rspunderii penale? 7. Precizai etapele rspunderii penale. 8. Cine are prerogativa nlocuirii rspunderii penale? 9. Care sunt criteriile de care se ine seama la nlocuirea rspunderii? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Locul i rolul rspunderii penale n cadrul dreptului penal. 2. Apariia i durata rspunderii penale. 3. Analiza principiilor care guverneau instituia rspunderii penale. B. Tem de cerc tiinific: 1. Natura juridic i justificarea posibilitii nlocuirii rspunderii penale n dreptul penal romn. 2. Analiza sanciunilor cu caracter administrativ aplicabile n cazul nlocuirii rspunderii penale. C. Tem de licen: 1. nlocuirea rspunderii penale n dreptul penal romn. 207

NOTE:

208

SEMINARUL NR. 18 Cauzele care nltur rspunderea penal I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale: - noiune - cadrul de reglementare - efecte IB. Amnistia IC. Prescripia ID. Lipsa plngerii prealabile i/sau retragerea acesteia IE. mpcarea prilor 209

IA. Aspecte generale: - svrirea unei infraciuni, indiferent de gravitatea ei, atrage automat rspunderea penal a fptuitorului, - exist totui situaii, stri, mprejurri, care conduc la concluzia c tragerea la rspundere penal a infractorului nu mai este necesar ori nu mai poate avea loc, datorit: * scurgerii unui anumit interval de timp de la comiterea infraciunii (prescripia), * producerii anumitor schimbri social-politice ce l-au determinat pe legiuitor s nu mai considere util tragerea la rspundere penal (amnistia), * existena anumitor relaii ntre infractor i victim - aceste stri, situaii, mprejurri recunoscute de legiuitor i reglementate prin instituii distincte sunt cauze care nltur rspunderea penal. a. Noiune: Cauzele care nltur rspunderea penal constau n anumite stri, situaii, mprejurri posterioare svririi infraciunii, reglementate de lege, n prezena crora se stinge raportul juridic penal de conflict i dreptul statului de a aplica o sanciune infractorului. * Aceste cauze nu trebuie confundate cu cauzele care nltur caracterul penal al faptei. b. Cadrul juridic de reglementare: - cauzele care nltur rspunderea penal sunt reglementate n Titlul VII al prii generale din C.pen. - acestea se mpart n dou categorii: * generale se regsesc n partea general a C.pen., fiind incidente pentru orice infraciune: amnistia, prescripia, lipsa plngerii prealabile, retragerea plngerii prealabile, mpcarea prilor. n aceste situaii fapta svrit rmne n continuare infraciune nlturndu-se doar consecina ei rspunderea penal. * speciale se regsesc n partea special a C.pen. i se mai numesc cauze de nepedepsire sau de impunitate. Acestea au n vedere conduita fptuitorului n timpul svririi infraciunii. Ele se pot regsi i n partea general a C.pen. (art. 22 i 30). Sunt cauze speciale de nepedepsire: denunarea faptei de ctre mituitor (art. 255 alin. 3 C. pen., retragerea mrturiei mincinoase art. 260 alin. 2 C. pen.). c. Efecte: - cauzele care nltur rspunderea penal, fie generale, fie speciale, au ca principal efect neaplicarea unei sanciuni penale, - fapta comis rmne n continuare infraciune, - nlturnd consecinele penale ale infraciunii, cauzele care nltur rspunderea penal nu nltur ns ntotdeauna i consecinele civile ale acesteia. IB. Amnistia (art. 119 C.pen.): a. Definiie: Amnistia reprezint actul de clemen al Parlamentului Romniei prin care, din considerente de politic penal, este nlturat rspunderea penal pentru infraciuni comise pn la data apariiei legii de amnistie. b. Caracterizare: - este o cauz general care nltur rspunderea penal pentru fapta svrit, - nltur consecina svririi unei infraciuni aplicarea i executarea pedepsei, - ea nu nltur caracterul penal al faptei, care a fost i rmne infraciune; orice fapt de acelai fel comis dup adoptarea legii de amnistie atrage rspunderea penal, - aceasta are, n principiu, un caracter general i obiectiv n sensul c se refer la infraciunile svrite i nu la fptuitor, - efectele ei se produc in rem i vor profita tuturor participanilor la comiterea faptei amnistiate, 210

- cnd actul de amnistie leag beneficiul acesteia de anumite condiii privind pe infractor, amnistia capt caracter mixt, opernd nu numai in rem ci i in personam, - beneficiul amnistiei poate fi refuzat de fptuitor , care are dreptul s-i dovedeasc nevinovia i deci s nlture bnuiala ce planeaz asupra sa, ca efect al lipsei temeiului rspunderii penale, nu ca efect al amnistiei, art. 13 C.p.p., - prin amnistie, potrivit art. 119 C.pen., se nltur rspunderea penal pentru infraciunile comise pn la data adoptrii legii de amnistie. Ea reprezint un fel de uitare aruncat asupra infraciunilor svrite. c. Natura juridic: - este mixt sau dubl: de drept penal i de drept constituional, - n C. pen. se prevd efecetele i limitele acesteaia, iar n Constituie, art. 73 alin. 3 lit. i) se prevede c prin lege organic se acord amnistia i graierea colectiv. d. Feluri: - dup aria de inciden: * general cnd privete orice infraciune indiferent de gravitate, natura sau sediul de incriminare al faptei (C.pen. i/sau legi speciale) * special cnd privete anumite infraciuni, particularizate prin cuantumul pedepsei, natura lor ori calitatea infractorilor (minor, btrn,) - dup condiiile n care amnistia devine incident: * necondiionat (pur i simpl) cnd incidena ei nu este subordonat ndeplinirii vreunei condiii speciale * condiionat cnd incidena acesteia este subordonat ndeplinirii anumitor condiii (cu privire la prejudiciu, la infractor, la locul sau timpul svririi infraciunii) - dup stadiul procesului n care se gsete infraciunea amnistiat * antecondamnatorie (proprie) este amnistia nainte de condamnare * postcondamnatorie (improprie) este amnistia dup condamnare e. Obiectul amnistiei: - amnistia privete infraciunile svrite pn la data apariiei ei i care sunt anume prevzute n legea prin care este acordat, - infraciunile svrite n ziua apariiei legii de amnistiei nu cad sub incidena acesteia, - delimitarea sferei de inciden a actului de amnistie este condiionat uneori de vrsta infractorului, de antecedentele penale (s nu fie recidivist), de prejudiciul cauzat prin infraciune i de forma de vinovie cu care sunt svrite infraciunile, - n cazul infraciunilor continui, continuate i de obicei, acestea trebuiau s fie epuizate n ziua apariiei actului de clemen, - n cazul infraciunilor progresive, amnistia este incident chiar dac acestea s-a epuizat dup adoptarea legii de amnistie (cfm. Deciziei de ndrumare 1/1987 a Plenului Tribunalului Suprem), - cnd n textul legii de amnistie sunt indicate infraciunile prin pedeapsa prevzut de lege, se are n vedere maximul special prevzut pentru infraciunea fapt consumat din momentul acordrii actului de amnistie i nu din momentul comiterii faptei. f. Efecte: Ele sunt deosebite dup cum aceasta este anterioar sau posterioar condamnrii. I.Amnistia nainte de condamnare: - nltur rspunderea penal pentru infraciuinea svrit, - dac nu s-a pornit procesul penal, acesta nu se va mai porni, - dac s-a pornit procesul acesta va nceta, art. 10 lit. g) C.p.p., - amnistia are un caracter obligatoriu, efectele ei nu pot fi refuzate de beneficiar. 211

II.Amnistia dup condamnare: - nltur rspunderea penal i executarea pedepsei, - nu se mai execut nici pedepsele complementare, - amenda ncasat anterior actului de clemen nu se mai restituie, - totodat se vor nltura i celelalte consecine ale condamnrii, fcnd s nceteze interdiciile, incapacitile i decderile ce ar decurge din condamnare, - o condamnare amnistiat nu poate forma primul termen al recidivei (art. 38 lit. b) C.pen.), - cu toate acestea amnistia nu are aceleai efecte depline ca i reabilitarea, - amnistia nu reprezint o restitutio in integrum, - n cazul concursului de infraciuni, amnistierea uneia dintre ele duce la inexistena concursului, cnd sunt numai dou infraciuni concurente i implicit la recalcularea pedepsei. g. Limite (art. 119 alin. 2 C.pen.): - nu are efect asupra drepturilor persoanei vtmate, adic nu nltur rspunderea civil pentru pagubele provocate persoanei vtmate, - nu are efect nici asupra msurilor de siguran i a msurilor educative. IC. Prescripia (art. 121 -130 C.pen.): a. Definiie: Este o cauz ce const n nlturarea rspunderii penale pentru infraciunea svrit pe temeiul trecerii, n anumite condiii, a unui interval de timp, cu consecina stingerii raportului juridic de conflict nscut prin svrirea infraciunii i scoaterea acestuia de sub incidena legii penale. b. Caracterizare: - este o cauz care nltur incidena legii penale, - presupune descoperirea la timp a infractorilor i tragerea lor la rspunderea penal, - face s se sting dreptul statului de a trage la rspundere penal pe infractor i obligaia infractorului de a rspunde penal, - const n stingerea raportului juridic penal de conflict ca urmare a nerealizrii lui ntr-un anumit termen prevzut de lege, - rspunderea penal se prescrie pentru orice infraciune cu excepia infraciunilor contra pcii i omenirii (art. 356-360 C.pen.) i a infraciunilor ce intr n competena de judecat a Curii Penale Internaionale de la Haga, - aceast instituie este deosebit de importan, din punct de vedere al justificrii, ntruct trecerea timpului stinge rezonana social pe care a provocat-o infraciunea, - are un caracter real, deoarece se refer la fapt, - este strns legat de principiul celeritii procesului penal. c. Termenele de prescripie a rspunderii penale (art. 122 C.pen.): I. pentru persoana fizic: - 15 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa deteniunii pe via sau pedeapsa nchisorii mai mare de 15 ani, - 10 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depete 15 ani, - 8 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depete 10 ani, - 5 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an, dar care nu depete 5 ani, - 3 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa nchisorii care nu depete 1 an sau amenda. !!! Termenele de mai sus re reduc la jumtate n dou cazuri: 212

1. n cazul infraciunilor svrite de minorii care rspund penal (art. 129 C.pen.), deoarece minoritatea este o stare general de atenuare 2. n cazul comiterii unei tentative pedepsibile. Dei, C.pen. nu prevede n mod expres, termenele de mai sus se reduc la jumtate i n cazul comiterii unei tentative pedepsibile (art. 21 C.pen. pedeapsa pentru tentativ se reduce la jumtate; acelai procedeu se aplic i n cazul stabilirii termenului de prescripie ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus). II. pentru persoana juridic: - 10 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit de persoana fizic pedeapsa deteniunii pe via sau pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani, - 5 ani, cnd legea prevede pentru infraciunea svrit de persoana fizic pedeapsa nchisorii de cel mult 10 ani sau amenda. * La calcularea termenelor de mai sus se are n vedere maxima special prevzut de norma de incriminare. d. Calcul termenelor de prescripie: - termenele de prescripie a rspunderii penale ncep s curg de la data svririi infraciunii, - n cazul infraciunilor continui, continuate i de obicei prescripia ncepe s curg de la data svririi ultimei aciuni sau inaciuni ce formeaz elementul material (momentul epuizrii), - n cazul infraciunilor progresive, termenul de prescripie ncepe s curg din momentul comiterii elementului material, (cfm. Deciziei de ndrumare 1/1987 a Plenului Tribunalului Suprem), - pentru infraciunile svrite n concurs real termenul de prescripie curge separat, distinct, pentru fiecare infraciune, - pentru infraciunile svrite n concurs ideal, la care termenul curge pentru toate infraciunile de la data comiterii aciunii sau inaciunii infracionale, afar de cazul cnd se produce i o infraciune progresiv, - acesta curge pentru toi participanii de la data comiterii de ctre autor a aciunii sau inaciunii, indiferent de momentul n care ceilali participani i-au adus contribuia. e. ntreruperea termenului de prescripie: - potrivit art. 123 C. pen. cursul termenului prescripiei se ntrerupe prin ndeplinirea oricrui act care potrivit legii trebuie comunicat nvinuitului sau inculpatului n desfurarea procesului penal, - efectul ntreruperii cursului prescripiei const n tergerea timpului scurs anterior actului ntreruptiv i nceperea unui nou termen de prescripie, - noul termen se calculeaz din momentul ncetrii actului de ntrerupere, - ntreruperea cursului prescripiei va opera fa de toi participanii la svrirea unei infraciuni chiar dac actul de ntrerupere s-a fcut doar fa de unul ori unii din acetia, - prescripia nltur rspunderea penal, oricte ntreruperi ar fi interveni, dac termenul prevzut de lege n raport cu situaia dat este depit cu nc jumtate. Aceast prescripie prevzut de art. 124 C. pen. este cunoscut n doctrin sub denumirea de prescripie special. f. Suspendarea prescripiei: - potrivit art. 128 C.pen. cursul termenelor prescripiei prevzut n art. 122 este suspendat pe timpul ct o dispoziie legal sau o mprejurare de neprevzut sau de nenlturat mpiedic punerea n micare a aciunii penale sau continuarea procesului penal. - cauzele de suspendare a termenului de prescripie a rspunderii penale sunt urmtoarele: * existena unei dispoziii legale prin care termenele de prescripie sunt suspendate (dispoziiile prevzute n art. 5 alin. 2 C.pen. care prevd condiia punerii n micare a aciunii penale numai cu autorizarea procurorului general * existena unei situaii de fapt care mpiedic organele judiciare s acioneze (cutremur, catastrof, inundaii, etc.). - ca efect al suspendrii, cursul prescripiei se oprete, 213

- la ncetarea cauzei care a determinat suspendarea, cursul prescripiei este reluat, iar partea care a curs anterior va intra n termenul de prescripie a rspunderii penale, - intervenia mai multor suspendri n cursul aceluiai termen de prescripie conduce la amnarea mplinirii acestuia cu timpul ct a fost suspendat, - i produce efectele fa de toi participanii. g. Efecte: - prescripia nltur rspunderea penal i celelalte consecine ce ar fi decurs din aceasta, - prescripia poate fi invocat n tot cursul urmririi penale i n cursul judecii, - dup incidena prescripiei, fptuitorul poate cere continuarea procesului pentru a obine o soluie de scoatere de sub urmrire penal sau achitare, - nu produce efecte asupra infraciunilor contra pcii i omenirii (Titlul XI C.pen.). ID. Lipsa plngerii prealabile i/sau retragerea acesteia (art. 131 C.pen.): a. Aspecte generale: - svrirea unei infraciuni, naterea unui raport juridic penal de conflict, implic tragerea la rspunderea penal a infractorului, - titular al dreptului de a pedepsi este statul. Acest drept se realizeaz prin intermediul aciunii penale care are ca obiect aducerea naintea organelor judiciare a raportului juridic penal de conflict, - tragerea la rspundere penal a infractorului se realizeaz n majoritatea cazurilor din oficiu (art. 2 C.p.p.), - diversitatea infraciunilor, gradul lor de pericol social diferit, rezonana social a faptelor au impus ns o limitare a oficialitii procesului penal, existnd aadar unele excepii de la acest principiu, - exist aadar situaii n care aciunea penal este pus n micare la iniiativa persoanei vtmate (infraciunea de insul, calomnie, loviri sau alte violene), - plngerea prealabil nu trebuie confundat cu plngerea, - plngerea prealabil reprezint o condiie de tragere la rspundere penal a infractorului pentru o infraciune anume prevzut de lege, n timp ce plngerea reprezint doar o ncunotiinare despre svrirea unei infraciuni a crei victim a fost nsi cel ce face plngerea ori una din persoanele care poate face plngerea, potrivit dispoziiilor art. 222 alin. 5 i 6 C.p.p., - plngerea, ca mod de sesizare a organelor penale, poate privi att o infraciune pentru care este necesar plngerea prealabil, ct i orice infraciune pentru care tragerea la rspundere penal se face din oficiu, - plngerea prealabil beneficiaz de o reglementare special n art. 279-287 C.p.p., - fapta care a adus o vtmare mai multor persoane atragre rspunderea penal, chiar dac plngerea prealabil s-a fcut sau se menine numai de ctre una dintre ele, - fapta atrage rspunderea penal a tuturor participanilor la comiterea ei, chiar dac plngerea prealabil s-a fcut sau se menine cu privire numai la unul dintre ei. b. Natura juridic: - aceasta reprezint o categorie juridic complex cu un caracter mixt de drept penal i de drept procesual, reprezentnd o condiie pentru tragerea la rspundere penal a infractorului, - plngerea prealabil sub aspect penal reprezint o condiie de pedepsibilitate, iar sub aspectul procedurii penale aceasta reprezint o condiie de procedibilitate. c. Condiii n care trebuie fcut plngerea prealabil: - plngerea prealabil trebuie: * fcut de ctre persoana vtmat sau de ctre reprezentantul legal al acesteia (printe, tutore, curator); dac prin infraciune s-a adus atingere mai multor persoane, pentru a interveni rspunderea penal a infractorului este suficient plngerea prealabil a uneia dintre persoanele vtmate, * s ndeplineasc condiiile de form deoarece aceasta este un act de sesizare (datele de 214

identificare a persoanei vtmate, descrierea faptei, artarea fptuitorului, a mijloacelor de prob i eventualii martori art. 283 C.p.p.), * adresat cfm. art. 279 C.p.p. organului de cercetare penal sau procurorului, * introdus n termen de 2 luni din ziua n care persoana vtmat a tiut cine este fptuitorul; n cazul infraciunilor continui, continuate i de obicei termenul curge din momentul epuizrii faptei. d. Cazurile n care lipsete plngerea prealabil: - plngerea prealabil lipsete atunci cnd persoana vtmat, dei cunoate fapta i pe fptuitor, nu face o astfel de plngere, ori nu o face n termenul prevzut de lege, - plngerea prealabil se consider inexistent cnd este fcut de ctre o alt persoan dect cea vtmat, fr a avea din partea acesteia un mandat special, - n cazul persoanelor lipsite de capacitate de exerciiu ori cu capacitate de exerciiu restrns, lipsa plngerii prealabile nu conduce la nlturarea rspunderii penale, deoarece aciunea penal poate fi pus n micare i din oficiu. e. Efectele lipsei plngerii prealabile: - nltur rspunderea penal i toate consecinele acesteia. Retragerea plngerii prealabile (art. 131 al. 2 C.pen.): a. Noiune: Aceasta reprezint o cauz care nltur rspunderea penal i reprezint manifestarea de voin a persoanei vtmate printr-o infraciune, care, dup ce a introdus plngerea prealabil necesar pentru punerea n micare a aciunii penale, revine i renun la plngerea fcut mai nainte de soluionarea cauzei printr-o hotrre definitiv. *Retragerea plngerii este un act unilateral, spre deosebire de mpcarea prilor care este bilateral. b. Condiii: - retragerea plngerii prealabile s reprezinte o manifestare expres a voinei persoanei vtmate de a renuna la plngerea fcut, - retragerea trebuie s fie total i necondiionat, adic s priveasc att latura penal, ct i pe cea civil a procesului, - caracterul necondiionat al acesteia este strns legat de caracterul total al acesteia, n sensul c nu se nltur rspunderea penal, dac retragerea plngerii prealabile este fcut sub condiia unor reparaii civile, - trebuie s intervin pn la rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, - n caz de pluralitate de fptuitori, retragerea se va face cu privire la toi, nu numai cu privire la unii dintre ei. IE. mpcarea prilor (art. 132 C.pen.): a. Noiune: mpcarea prilor reprezint nelegerea intervenit ntre persoana vtmat i fptuitor de a pune capt conflictului nscut din svrirea infraciunii, nlturnd astfel consecinele sale penale i civile i de a mpiedica punerea n micare a aciunii penale ori, dac procesul a nceput, de a-l face s nceteze. b. Caracterizare: - este un act juridic bilateral (spre deosebire de retragerea plngerii care este un act unilateral), pentru realizarea lui trebuind s concure voina ambilor subieci ai raportului juridice de drept penal, - n plan penal este o cauz care nltur rspunderea penal, iar n plan procesual penal reprezint un impediment n desfurarea procesului penal, ncetarea urmririi penale i a procesului penal, deci are o dubl natur juridic. 215

c. Condiii: - mpcarea prilor s se realizeze n cazurile n care legea admite mpcarea ; ea este admis la toate infraciunile la care aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate (de ex., la infraciunea prevzut de art. 180 C.pen.); exist cazuri n care dei aciunea penal se pune n micare din oficiu, legea permite mpcarea prilor (de ex., la infraciunea prevzut de art. 199 C.pen.), - mpcarea trebuie s intervin ntre fptuitor i persoana vtmat, reprezentanii legali ai persoanei vtmate lipsit de capacitatea de exerciiu sau persoana vtmat cu capacitate restrns de exerciiu asistat de reprezentanii legali ai acesteia, pe de alt parte ; acest acord de voin trebuie s fie explicit, expres, iar nu dedus din anumite mprejurri; - mpcarea trebuie s fie personal, adic s se refere expres la persoanele cu care s-a czut de acord; spre deosebire de lipsa plngerii prealabile i de retragerea plngerii, care au efecte in rem, mpcarea prilor produce efecte numai asupra fptuitorilor cu care s-a realizat mpcarea (in personam), - mpcarea trebuie s fie total (privete att latura penal ct i latura civil), necondiionat (stingerea conflictului nu este subordonat vreunei condiii predarea unui bun) i definitiv (irevocabil nu se permite reluarea procesului penal, prile declarnd c mpcarea este irevocabil); cnd aceasta este parial, condiionat sau provizorie (revocabil) organul judiciar n faa cruia se desfoar procesul penal nu va putea lua act de mpcarea prilor i nu va nceta procesul penal, - mpcarea trebuie s fie expres, cci ea nu se poate deduce din mprejurri de fapt, - mpcarea trebuie s intervin pn la rmnerea definitiv a hotrrii judectoreti. * Toate aceste condiii trebuie ndeplinite cumulativ. d. Efecte: - mpcarea prilor nltur rspunderea penal i stinge aciunea civil exercitat n cadrul procesului penal, care nu va mai putea fi reiterat nici pe calea unei aciuni separate n faa instanei civile, - sub aspect procesual, n faza urmririi penale mpcarea prilor atrage ncetarea urmririi penale, iar n faza judecii atrage ncetarea procesului penal, att n faa primei instane ct i n faa instanei de apel sau recurs (art. 11 C.p.p.), - mpcarea prilor fiind irevocabil, aciunea penal i cea civil se sting din oficiu (ope legis) din momentul realizrii mpcrii. II. Idei fundamentale: 1. Cauzele care nltur rspunderea penal sunt: amnistia, prescripia, lipsa plngerii prealabile i/sau retragerea acesteia i mpcarea prilor. 2. Amnistia are o dubl natur juridic i poare fi acordat numai de ctre Parlament. 3. Termenele de prescripie sunt diferite, n raport cu gravitatea fapei comise. 4. Plngerea prealabil nu trebuie confundat cu plngerea. 5. Retragerea plngerii prealabile poate interveni numai pn la rmnerea definitiv a hotrrii. 6. mpcarea prilor se deosebete de retragerea plngerii, deoarece prima este bilateral, iar cea dea dou unilateral. III. Vocabular specific: - act de sesizare procedur de sesizare a organului judiciar sau trimiterea n judecat a inculpatului, - aciunea n justiie mijlocul legal n temeiul cruia se poate duce naintea justiiei conflictul de drept, - amnistie (gr. amnesia) uitare, 216

computarea reinerii i arestrii preventive scderea din durata pedepsei nchisorii ponunate perioada reinerii i arestrii, incriminare prevederea n legea penal a unei fapte i sanciunea ce se aplic n cazul svririi ei, in dubio pro reo ndoiala favorizeaz inculpatul, ncadrarea juridic operaiune efectuat de organele de cercetare penal sau de instana de judecat prin care se stabilete concordana deplin ntre fapta concret comis i norma penal special care prevede acea fapt, precum i n raport cu dispoziiile generale aplicabile faptei comise, jurisdicie (lat. jus, juris drept i dictio - rostire) competena de a judeca a instanelor judectoreti, plngere, plngere prealabil, denun modaliti de ncunontiinare a organelor judiciare privind comiterea unei infraciuni.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 119 alin. 2 C.pen. coroborat cu art. 120 alin. 3 i 4 C.pen., - Art. 121 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 125 alin. 1 C.pen, - Art. 129 C.pen coroborat cu art. 99 C.pen., - Art. 131 alin. 2 C.pen coroborat cu art. 132 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind cauzele care nltur rspunderea penal: noiune, cadru, efecte. 2. Amnistia: definiie, caracterizare i natur juridic. 3. Amnistia: feluri. 4. Obiectul amnistiei. 5. Efectele amnistiei nainte de condamnare. 6. Efectele amnistiei dup condamnare. 7. Limitele amnistiei. 8. Prescripia: definiie i caracterizare. 9. Termenele de prescripie a rspunderii penale: pentru persoana fizic i pentru persoana juridic. 10. Calculul termenelor de prescripie. 11. ntreruperea termenului de prescripie. 12. Suspendarea prescripiei. 13. Efectele prescripiei. 14. Lipsa plngerii prealabile: definiie i natur juridic. 15. Condiii n care trebuie fcut plngerea prealabil. 16. Cazurile n care lipsete plngerea prealabil. 17. Efectele lipsei plngerii prealabile. 18. Retragerea plngerii prealabile: noiune i condiii. 19. mpcarea prilor: noiune i caracterizare. 20. Condiiile mpcrii prilor. 21. Efectele mpcrii prilor. VI. Grile: 1. Pentru a putea produce efecte, retragerea plngerii prealabile: a) trebuie s se fac fa de toi participanii b) este suficient, dac este facut numai fa de un participant c) poate fi fcut i numai de ctre una dintre persoanele vtmate prin aceeai fapt. 2. mpcarea prilor n cazurile prevzute de lege: 217

a) nltur rspunderea penal i stinge aciunea civil b) nu stinge aciunea civil c) nltur doar executarea pedepsei. 3. n cazul infraciunilor pentru care punerea n micare a aciunii penale este condiionat de introducerea unei plngeri prealabile, iar aciunea penal a fost pus n micare din oficiu nlturarea rspunderii penale se poate face: a) prin retragerea plngerii prealabile b) att prin retragerea plngerii prealabile ct i prin mpcarea prilor c) prin mpcarea prilor. 4. Amnistia se acord de: a) Parlament b) Guvern c) Ministrul justiiei d) Preedintele rii. 5. Amnistia: a) poate nltura caracterul penal al faptei b) nltur rspunderea penal c) nu nltur executarea pedepsei complementare. 6. Amnistia nu are efecte asupra: a) executrii pedepsei principale b) drepturilor persoanei vtmate prin infraciune c) executrii pedepselor complementare. 7. Efectele amnistiei i graierii sunt: a) amndou nltur rspunderea penal b) amndou nltur consecinele condamnrii c) amndou nltur executarea pedepsei. 8. Att amnistia ct i graierea: a) nltur n toate cazurile executarea pedepsei complementare b) nu au efecte asupra msurilor de siguran c) pot conduce la nlocuirea rspunderii penale. 9. Termenul de prescripie a rspunderii penale ncepe s curg n cazul infraciunilor continuate: a) de la data comiterii primei aciuni sau inaciuni b) de la data consumrii infraciunii c) de la data comiterii ultimei aciuni sau inaciuni. 10. Prescripia nu nltur rspunderea penal n cazul infraciunilor: a) de omor deosebit de grav b) contra siguranei statului c) contra pcii i omenirii. 11. Amnistia nltur: a) efectul msurilor de siguran b) executarea pedepsei c) caracterul penal al faptei 218

d) rspunderea penal. 12. Amenda ncasat anterior intervenirii amnistiei: a) nu se restituie b) se restituie c) se restituie numai dac prin actul de clemen se prevede astfel. 13. Termenul de prescripie a rspunderii penale, cnd legea prevede pentru infraciunea comis pedeapsa deteniunii pe via este de: a) 20 ani b) 25 ani c) 30 ani d) 15 ani. 14. nltur rspunderea penal: a) lipsa plngerii prealabile b) mpcarea prilor, dar numai n acele cazuri n care legea permite acest lucru c) retragerea plngerii prealabile. 15. Termenele de prescripie a rspunderii penale ncep s curg: a) de la data sesizrii sau autosesizrii organelor judiciare b) de la data comiterii faptei c) de la data comiterii ultimei aciuni/inaciuni n cazul infraciunii continuate. 16. Cursul prescripiei rspunderii penale se ntrerupe: a) n cazul unei percheziii corporale b) prin ndeplinirea oricrui act care trebuie comunicat nvinuitului sau inculpatului c) i fa de participanii la acea infraciune, chiar dac actul de ntrerupere privete doar pe unul dintre ei. 17. Condiiile mpcrii prilor sunt: a) s intervin doar n cazurile prevzute de lege b) s intervin numai pn la pronunarea sentinei n prim instan c) s fie personal, total i necondiionat. Rspunsuri grile*: 1- b; 2- a; 3 - c; 4 - a; 5 - b; 6 - b; 7 - c; 8 - b; 9 - c; 10 - c; 11 d; 12 - a; 13 - d; 14 a,b,c; 15 b,c; 16 a,b,c; 17 a,c; VII. Spee: 1. Inculpatul X a fost condamnat pentru comiterea mai multor infraciuni, cu reinerea strii de recidiv post-condamnatorie potrivit art. 39 alin. 1 i art. 34 C.pen., la o pedeaps rezultant de 3 ani i 6 luni nchisoare. Dup aplicarea pedepsei, a intervenit Decretul 115/1977 care, prin dispoziia din art. 1, prevedea c sunt amnistiate infraciunile pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii de maximum 3 ani. Avnd n vedere c pentru una din infraciunile comise de inculpat, legea prevedea o pedeaps cu nchisoarea mai mic de 3 ani, s se arate dac el beneficiaz de amnistie pentru aceast infraciune. 2. Prin sentinta penal nr. 179/1993, Judectoria Constana a condamnat pe inculpatul X la 6 luni nchisoare pentru comiterea infraciunii de tinuire, fcndu-se i aplicarea art. 37 lit. b) C. pen. 219

mpotriva acestei sentine a declarat recurs inculpatul care a artat c n mod greit i s-a reinut n sarcin, starea de recidiv, deoarece infraciunea anterioar, pentru care a fost condamnat, a fost dezincriminat. Recursul inculpatului a fost admis, cu motivarea c, dei acesta a fost condamnat att pentru infraciunea de trecere frauduloas a frontierei ct i pentru infraciunea de asociere n vederea comiterii de infraciuni, ntruct prin Decretul-Lege nr. 9/1989 a fost abrogat dispoziia din art. 245 C.pen., privitoare la infraciunea de trecere frauduloas a frontierei, nseamn c a fost amnistiat i infraciunea de asociere n vederea svririi de infraciuni. Instana de recurs a aplicat corect dispoziiile privitoare la amnistie? 3. Instana a fost nvestit cu judecarea plngerii prealabile a reclamantei X mpotriva inculpatelor Y i Z, pentru faptul c, n ziua de 20.10.1968, i-au violat domiciliul, au ameninat-o i au lovit-o, cauzndu-i leziuni corporale care au necesitat 9 zile de ngrijiri medicale. n edina public din 4.11.1969, reclamanta s-a mpcat cu inculpatele, iar instana lund act de mpcarea prilor a hotrt ncetarea procesului penal. Dei faptele comise de cele dou inculpate au fost amnistiate prin Decretul 591/21.08.1969, instana de judecat a soluionat cauza fcnd abstracie de prevederile acestui decret, lund act de mpcarea prilor i dispunnd ncetarea procesului penal. ntruct la data judecrii faptele erau amnistiate prin decretul menionat, s se arate dac soluia instanei era corect. 4. Judectoria Giurgiu, prin sentina penal nr. 543/31.03.1997, a condamnat pe inculpatul minor S.P. pentru comiterea infraciunii de furt calificat. S-a reinut c, la data de 29.01.1992, inculpatul, mpreun cu un alt inculpat, a sustras, din locuina prii vtmate suma de 5000 lei. mpotriva acestei hotrri, rmas definitiv prin neapelare, s-a declarat recurs n anulare, susinndu-se c inculpatul nu putea fi condamnat deoarece rspunderea penal era prescris. De menionat c la data svririi furtului calificat, acesta era pedepsit cu nchisoarea cuprins ntre 1 i 5 ani. inand seama de dispoziiile art. 121 i 122 coroborate cu art. 129 din C.pen., s se arate dac recursul n anulare declarat n cauz era ntemeiat. 5. Prin sentina penal 638/12.11.1998 a Judectoriei Furei, rmas definitiv prin neapelare, au fost condamnate inculpatele minore X i Z pentru svrirea infraciunii de furt calificat, prevzut de art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a) i c), cu aplicarea art. 13 din C.pen. Instana a reinut c, ntr-o noapte din luna noiembrie 1994, mpreun cu alii, inculpatele au sustras de la o societate comercial diferite bunuri. mpotriva acestei sentine s-a declarat recurs n anulare pe motivul c la data pronunrii ei era mplinit termenul prescripiei rspunderii penale i se impunea soluia ncetrii procesului penal. Recursul n anulare este fondat i trebuie admis? 6. Prin sentina penal 754/22.11.1999, Tribunalul Dolj a condamnat pe inculpatul X, pentru svrirea infraciunilor de insult i de calomnie prevzute n art. 205 i 206, prin schimbarea ncadrrii juridice a faptelor din dou infraciuni de ultraj, prevzute n art. 239 alin. 1 i 3 C.pen. Apelul inculpatului a fost respins prin decizia penal 292/13.06.2000 a Curii de Apel Craiova. mpotriva acestei hotrri inculpatul a declarat recurs, cu motivarea c instanele au greit c nu au chemat persoana vtmat i ntrebat dac nelege s fac plngere pentru infraciunile respective aa cum prevede art. 286 C.p.p. Recursul inculpatului este ntemeiat? 7. Prin sentina 322/1.09.1992, Judectoria Oravia a condamnat pe inculpatul X pentru svrirea infraciunii prevzut n art. 180 alin. 2 C.pen. i a dispus ncetarea procesului penal fa de inculpata Y, ca urmare a retragerii plngerii prealabile fa de aceast inculpat. Instana a reinut c la 220

23.11.1992, inculpaii au lovit partea vtmat Z. Tribunalul Cara-Severin, prin decizia penal 9/13.01.1994, a respins apelul inculpatului condamnat. n cauz s-a declarat recurs n anulare pe motivul c instanele au pronunat hotrri greite prin nesocotirea dispoziiilor art. 131 alin. 4 C. pen. Recursul n anulare este fondat? Rspunsuri spee: 1. Inculpatul beneficiaz de amnistie pentru aceast infraciune. 2. Instana nu a aplicat corect dispoziiile privitoare la amnistie. Prin Decretul-Lege 9/1999 a fost abrogat dispoziia din art. 245 C.pen. nu i cea din art. 323 C.pen. 3. Soluia instanei era discutabil, deoarece a acordat prioritate mpcrii n raport cu amnistia, care avea prioritate. 4. Recursul declarat n cauz era ntemeiat. Termenele pentru minori se reduc la jumtate. 5. Recursul n anulare este fondat i trebuie admis, cfm. art.121 alin. 1 i art. 122 alin. 1 lit.d) C.pen. coroborate cu art. 129 C.pen. 6. Recursul inculpatului este ntemeiat, cfm. art. 286 C.p.p. 7. Recursul n anulare este fondat, deoarece retragerea plngerii prealabile produce efecte in rem, nlturnd rspunderea penal a tuturor participanilor. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Enumerai cauzele generale care nltur rspunderea penal. 2. Dai exemple de cauze speciale care nltur rspunderea penal. 3. De cte feluri este amnistia? 4. Care sunt limitele amnistiei? 5. Termenele de prescripie n cazul persoanei fizice. 6. Termenele de prescripie n cazul persoanei juridice. 7. Infraciuni imprescriptibile. 8. Unde trebuie depus plngerea prealabil? 9. Raportul dintre retragerea plngerii i mpcarea prilor. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Justificarea existenei cauzelor care nltur rspunderea penal n legislaia penal romn. 2. Aspecte comune cauzelor care nltur rspunderea penal. 3. Justificarea limitelor amnistiei. 4. Comparaie ntre retragerea plngerii prealabile i mpcarea prilor. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre amnistie i dezincriminare. 2. Justificarea imprescriptibilitii anumitor infraciuni. C. Teme de licen: 1. Instituia amnistiei n legea penal romn. 2. Aspecte de teorie i practic judiciar privind prescripia rspunderii penale. 3. Politica penal a statului romn n materia lipsei plngerii prealabile, retragerea acesteia i mpcarea prilor.

221

NOTE:

222

SEMINARUL NR. 19 Sanciunile de drept penal. Pedepsele principale 223

I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale: - noiune - caracterizare general - caracterele sanciunilor de drept penal - categorii de sanciuni - principiile sanciunilor IB. Pedepsele: - noiune - caracteristici - scop - funcii - clasificare IC. Pedepsele principale pentru persoana fizic: - deteniunea pe via - nchisoarea * liberarea condiionat * executarea pedepsei ntr-o nchisoarea militar - amenda ID. Pedepsele principale pentru persoana juridic: - amenda IA. Aspecte generale: a. Noiune: Sanciunile de drept penal sunt msuri de constrngere i reeducare, specifice dreptului penal, care se aplic n cazul svririi unor fapte (aciuni sau inaciuni) prevzute de legea penal, n scopul restabilirii ordinii de drept nclcate i aprrii relaiilor sociale protejate prin normele penale. b. Caracterizare general: - sanciunile de drept penal reprezint o instituie de baz a dreptului penal, care alturi de instituia infraciunii i cea a rspunderii penale, formeaz pilonii oricrui sistem de drept penal, - reglementarea sanciunilor de drept penal este important pentru ntreaga reglementare penal, contribuind la realizarea ordinii de drept, att prin conformare ct i prin constrngerea exercitat fa de cei care au nesocotit dispoziiile normelor penale, - n cadrul raporturilor penale de conformare, sanciunile penale sunt necesare pentru a exprima gravitatea abstract a faptei prevzute de legea penal i intensitatea avertismentului adresate tuturor membrilor societii asupra consecinelor nclcrii legii penale, iar n cadrul raportului penal de conflict, pedeapsa apare ca o consecin fireasc a aplicrii legii penale, proporional cu gravitatea faptei i periculozitatea concret a fptuitorului, - sanciunea penal este consecina stabilirii rspunderii penale a fptuitorului, iar la rndul ei, rspunderea penal este consecina svririi unei infraciuni, - sanciunile reprezint mijloacele eseniale de aprare a valorilor sociale fundamentale ale societii mpotriva infraciunilor, - sunt cele mai grave tipuri de sanciuni aplicabile infractorilor. c. Caracterele sanciunilor de drept penal: - sunt prevzute expres n normele penale (legalitatea sancionrii), - se dispun i se aplic numai de ctre organele competente, - au caracter retributiv, represiv, implic o restrngere a drepturilor, o privaiune, o suferin (caracter aflictiv), - sunt mijloace de reeducare, ndreptare i educare a celor crora li se aplic, - au la origine svrirea unei fapte prevzute de legea penal, acionnd ntotdeauna post delictum, 224

- sunt necesare pentru aprarea valorilor sociale i sunt inevitabile atunci cnd s-a stabilit rspunderea penal a fptuitorului, - au ca scop prevenirea svririi de noi infraciuni. d. Categorii de sanciuni: Ca rezultat al evoluiei sistemului sancionator penal, n prezent se cunosc patru categorii de sanciuni de drept penal: I. Pedepsele---- pentru pers. fizic ----ped. principale --- deteniunea pe via (art. 53, 53 C.pen.) --- nchisoarea de la 15 zile la 30 de ani --- amenda de la 100 la 50.000 lei ---- ped. complementare --- interzicerea unor drepturi (64 C.pen.) --- degradarea militar (67 C.pen.) ---- ped. accesorii (71 C.pen.) ----- pentru pers. juridic------ ped. principale ---- amenda de la 2.500 la 2.000.000 lei ------ ped. complementare II. Msurile educative ------- neprivative de libertate ---- mustrarea, libertatea supravegheat (art. 101 C.pen.) ------- privative de libertate ------ internarea ntr-un centru de reeducare III. Msurile de siguran ----- neprivative de libertate ----- obligarea la tratament medical (art. 112 C.pen.) ------ privative de libertate -------- internarea medical ------ restrictive de libertate ------ expulzarea IV. Sanciuni extrapenale --- mustrarea, mustrarea cu avertisment, amenda de la 10 la 1.000 lei (art. 91 C.pen.). !!! Atenie a nu se confunda: 1. amenda ca pedeaps principal cu amenda ca sanciune extrapenal, 2. mustrarea ca msur educativ cu mustrarea ca sanciune extrapenal, 3. internarea ntr-un centru medical-educativ ca msur educativ cu internarea medical ca msur de siguran. e. Principiile sanciunilor de drept penal: 1. Principiul legalitii: - acesta reprezint un principiului fundamental al dreptului penal, - el presupune c numai prin lege se pot stabili sanciunile de drept penal, - legalitatea sanciunilor de drept penal este cerut de natura acestora, deoarece sunt cele mai grave sanciuni juridice i deci numai legiuitorul este ndrituit s le stabileasc, - este prevzut expres de art. 2 din C.pen., care prevede c: legea prevede .pedepsele ce se aplic infractorilor i msurile ce se pot lua n cazul svririi acestor fapte, - dup gradul de determinare prin lege a sanciunilor exist: * sanciuni absolut determinate deteniunea pe via *sanciuni relativ determinate cele determinate prin natura lor (nchisoarea sau amenda) i prin limite generale i speciale minime i maxime * sanciuni nedeterminate care sunt cele desemnate doar prin denumire, fr durat (msura educativ a internrii ntr-un centru de reeducare sau ntr-un institut medical-educativ). 2. Principiul umanismului: - nu este un principiu specific dreptului penal, ci guverneaz ntreg sistemul de drept, - este prevzut n mod expres n Constituie, art. 22 i n art. 52 alin. 2 C.pen., - presupune c nu se vor admite sanciuni care provoac suferine fizice, care njosesc i umilesc persoana uman, 3. Principiul revocabilitii: - acesta const n aceea c, atunci cnd se constat c sanciunile au fost aplicate din eroare ori cnd 225

se constat c numai sunt necesare, pot fi revocate, nlturate sau nlocuite (de ex., prin amnistie sau graiere). 4. Principiul individualizrii: - presupune c sanciunea ce se aplic trebuie s fie strict adaptat calitativ i cantitativ, la gravitatea faptei i la persoana fptuitorului, - individualizarea sanciunilor se face pe calea individualizrii legale, judiciare i prin regimul de executare. 5. Principiul personalitii: - acest principiu prevede c sanciunile privesc exclusiv persoanele care svresc infraciuni, fr a se rsfrnge asupra altor persoane, - legea prevede c n cazul unor sanciuni, acestea trebuie s fie astfel stabilite i aplicate nct s nu se rsfrng asupra persoanelor aflate n ntreinerea condamnatului (de ex., art. 63 alin. 5 C.pen.), - ca o consecin a acestui principiu, n caz de deces al fptuitorului, acestea nu se transmit altor persoane (motenitori) chiar dac sunt pecuniare (amenda), ci nceteaz. IB. Pedepsele: a. Noiune: Sunt acele sanciuni de drept penal care constau n msuri de constrngere i reeducare prevzute de lege pentru svrirea unei infraciuni i care se aplic de instana de judecat infractorului, n scopul prevenirii svririi de noi infraciuni. b. Caracteristici: - pedeapsa este o msur de constrngere care implic o anumit suferin impus infractorului, ca reacie social la infraciunea svrit de acesta; este un ru cu care se rspunde rului produs prin infraciune; suferina decurge din privaiunile la care este supus condamnatul; constrngerea este de esena pedepsei; prin aceast trstur, pedeapsa se difereniaz de celelalte sanciuni de drept penal i de orice sanciuni juridice, caracter aflictiv, - pedeapsa este un mijloc de reeducare constrngerea presupus de o pedeaps, apare ca un instrument de continuare n condiii speciale a procesului educativ; cel care a svrit o infraciune nu este i nici nu poate fi considerat ca nerecuperabil, ci trebuie implicat mai serios n procesul educativ, - pedeapsa este un mijloc de constrngere statal pedeapsa nu poate fi aplicat dect de ctre stat n numele societii; statul, prin organele sale, ca subiect al raporturilor juridice penale de conflict are dreptul i ndatorirea de a exercita aciunea penal, n numele societii, n vederea tragerii la rspundere penal a infractorului, a aplicrii pedepsei i constrngerea condamnatului la executarea acesteia; numai instanele judectoreti, ca organe speciale, pot aplica pedepse ntr-un cadru procesual penal reglementat de lege; deci pedeapsa are o surs legal i o aplicaiune judiciar, - pedeapsa este o sanciune prevzut de lege prin aceasta se d expresie deplin principiului legalitii n dreptul penal (art. 2 C.pen.); aceast trstur este consacrat de legea penal, fiindc n C.pen. se arat att sistemul pedepselor, ct i pedeapsa pentru fiecare infraciune n parte, - pedeapsa se aplic numai infractorului adic numai unei persoane care a svrit o infraciune, o fapt care ntrunete toate trsturile eseniale ale infraciunii prevzute de art. 17 C.pen.; deci pedeapsa are un caracter personal, - pedeapsa se aplic n scopul prevenirii svririi de noi infraciuni adic mpiedic fptuitorul s mai comit alte fapte prevzute de legea penal, - pedeapsa are un caracter public aceast publicitate se realizeaz att prin modul n care se aplic i se pronun pedeapsa, ct i prin executarea ei, - pedeapsa are un caracter infamant deoarece ea include o dezaprobare, la care se adaug i o oarecare repulsie a societii fa de cel pedepsit, caracter care, ntr-un mod indirect, ajut la reeducarea celui condamnat, 226

- pedeapsa are un caracter determinat, ca natur i limite. c. Scop: - acesta este consacrat expres n dispoziiile art. 52 alin. 1 C.pen. care prevede c: Scopul pedepsei este prevenirea svririi de noi infraciuni. - prevenirea svririi de noi infraciuni se realizeaz att pentru cel cruia i se aplic o pedeaps care este menit s asigure constrngerea i reeducarea infractorului ( prevenie special, se are n vedere pericolul concret), ct i pentru ceilali destinatari ai legii penale care sub ameninarea cu pedeapsa prevzut n norma penal i conformeaz conduita exigenelor acesteia ( prevenie general, se are n vedere pericolul abstract). - prevenia special i general constituie scopul imediat al pedepsei, scop care este determinat de aplicarea concret a pedepsei pentru svrirea de infraciuni. d. Funcii: - pentru realizarea scopului su, pedeapsa ndeplinete anumite funcii prin care influeneaz asupra condamnatului, determinnd schimbarea conduitei viitoare a acestuia i avertiznd, prin aceasta, i alte persoane asupra consecinelor ce le-ar avea de suportat dac ar svri vreo infraciune; aceste funcii sunt urmtoarele: - de constrngere este consacrat expres n definiia legal a pedepsei (art. 52 C. pen.); ea implic o privaiune de drepturi, de bunuri, o restrngere a acestora; condamnatul este forat s suporte privaiunile, restriciile prevzute ca pedeaps, ca rspuns la conduita lui periculoas prin care a nesocotit dispoziiile legii penale; constrngerea nu trebuie s cauzeze suferine fizice i nici njosirea persoanei condamnatului, iar nclcarea acestei prevederi legale atrage fie rspunderea penal pentru infraciuni ca tortura, purtarea abuziv, fie rspunderea disciplinar a personalului organelor judiciare sau a celor de executare a pedepselor, - de reeducare care const n influenarea asupra mentalitii i deprinderilor condamnatului, n sensul nlturrii celor antisociale i formrii altora corespunztoare exigenelor societii; aceast funcie completeaz n mod natural funcia de constrngere, iar mpreun servesc la realizarea preveniei speciale, - de exemplaritate const n influena pe care pedeapsa aplicat condamnatului o produce altor persoane care, vznd constrngerea la care condamnatul este supus, vor manifesta reinere, abinndu-se de la svrirea unor infraciunii; realizarea acestei funcii este condiionat de fermitatea i promptitudinea tragerii la rspundere penal a celor care au comis infraciuni, - de eliminare const n scoaterea temporar sau definitiv din societate a infractorului, prin aceasta mpiedicndu-l de a mai svri infraciuni; unica pedeaps prin care se realizeaz eliminarea definitiv din societate a infractorului este deteniunea pe via, - inhibitorie pentru a-i determina pe cei care ar fi tentai s comint infraciuni, s se abin de la acest lucru. e. Clasificarea pedepselor: - dup importan: * principale (nchisoarea) * complementare (interzicerea unor drepturi) * accesorii (cele care nsoesc automat o pedeaps principal) - n raport de obiectul asupra cruia se exercit constrngerea sunt: * privative de via pedeapsa capital (inexisten n legea penal romn) * corporale care privesc corpul persoanei, provocarea unor suferine fizice (btaia); n prezent n legea noastr penal nu exist nici o pedeaps corporal * privative de libertate sau restrictive de libertate care constau n suprimarea sau restrngerea dreptului la libertatea de micare (nchisoarea) * pecuniare - care se exercit asupra patrimoniului condamnatului (amenda) 227

* privative de drepturi sau restrictive de drepturi care constau n suprimarea definitiv sau temporar a unor drepturi ale condamnatului sau n restrngerea acestora (pedeapsa complementar a interzicerii unora din drepturile prevzute de art. 64 C.pen.) * morale care constau n dezaprobarea public a infractorului i a faptei svrite de acesta (mustrarea, blamul public); - dup gradul de determinare: * determinate care pot fi: * absolut determinate (deteniunea pe via) * relativ determinate (nchisoarea ntre anumite limite speciale) * nedeterminate, unde se prevede doar natura nu i cuantumul pedepsei (amenda art. 205 C.pen.) IC. Pesepsele principale pentru persoana fizic (art. 53 C.pen.): a. Definiie: Acestea sunt acele pedepse ce au un rol important n sancionarea infractorului, care sunt prevzute n lege pentru orice infraciune, se pot aplica singure sau nsoite de alte pedepse complementare i de alte sanciuni de drept penal. A. Deteniunea pe via: a. Noiune: Deteniunea pe via reprezint n general o sanciune de drept penal, o pedeaps principal n special, aplicabil numai persoanei fizice i const n lipsirea de libertate a condamnatului pentru tot restul vieii. b. Caracterizare: - este o pedeaps principal i reprezint cea mai sever sanciune din legislaia penal actual, - ea este privativ de libertate, dar nu cu caracter temporar, i cu caracter perpetuu, - a fost introdus prin Decretul-Lege nr. 6/7.01.1990, nlocuind pedeapsa cu moartea, - este prevzut n C.pen. n art. 53 pct. 1 lit. a), art. 54, art. 55 i art. 55, - n partea special a C.pen. i n legile penale speciale sunt prevzute infraciunile deosebit de grave pentru care se poate aplica, - n C. pen. ea este prevzut pentru: * infraciunile grave contra siguranei statului (art. 155-163 i art. 167) * infraciunea de omor deosebit de grav (art. 176) * unele infraciuni contra capacitii de aprare a Romniei * unele infraciuni contra pcii i omenirii. - pedeapsa cu deteniunea pe via este prevzut i n legile penale speciale pentru fapte deosebit de grave (ex. mpiedicarea exploatrii aeronavei art. 107 C. aerian), - este prevzut alternativ cu pedeapsa nchisorii de pn la 25 de ani (ex. omorul deosebit de grav art. 176 C.pen.), - este prevzut i unic, n dou cazuri: * genocidul svrit n timp de rzboi (art. 357 alin. 2 C.pen.) * tratamente neomenoase svrite n timp de rzboi (art. 358 alin. 4 C.pen.), - deteniunea pe via poate fi retras n caz de eroare judiciar, - este o pedeaps absolut determinat i nu poate fi adaptabil. c. Aplicarea deteniunii pe via: Condiii de aplicare: * trebuie s fie prevzut singur sau alternativ n norma de incriminare, conform principiului legalitii sanciunilor, art. 2 C.pen., * aplicarea acesteia s nu fie interzis de lege (art. 55 C.pen.), astfel: * deteniunea nu se aplic aceluia care, la data pronunrii hotrrii de condamnare, a mplinit de 60 ani; n acest caz, n locul pedepsei deteniunii pe via se aplic pedeapsa nchisorii pe 228

timp de 25 de ani i pedeapsa interziceri unor drepturi pe durata ei maxim, * n cazul n care cel condamnat la pedeapsa deteniunii pe via a mplinit vrsta de 60 de ani n timpul executrii pedepsei, deteniunea pe via se nlocuiete (caracter obligatoriu), cfm. art. 448 C.p.p., cu nchisoarea pe timp de 25 de ani; partea executat se va lua n calcul la pedeapsa de 25 de ani; nlocuirea se poate dispune din oficiu, la cererea procurorului sau la cererea condamnatului de ctre instana de executare, iar dac cel condamnat se afl n stare de deinere, de ctre instana corespunztoare n a crei circumscripie se afl locul de deinere, * nu se aplic infractorului minor, acestuia aplicndu-i-se pedeapsa nchisorii de la 5 la 20 de ani, cfm. art. 109 alin. 2 C.pen. d. Executarea deteniunii (art. 54 C.pen.): - deteniunea pe via se execut n penitenciare anume destinate pentru aceasta sau n secii speciale ale celorlalte penitenciare, - regimul de executare efectiv este precizat n Legea 275/2006 privind executarea pedepselor i art. 420 C.p.p., aceast problematic fcnd deja obiectul unei materii distincte i anume dreptul execuional penal. e. Liberarea condiionat (art. 551 C.pen.): - cel condamnat la pedeapsa deteniunii pe via poate fi liberat condiionat dup executarea a 20 de ani de deteniune, dac acesta este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, inndu-se seama i de antecedentele sale penale, - condamnatul trecut de vrsta de 60 de ani pentru brbai i de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiionat dup executarea a 15 ani de deteniune, dac sunt ndeplinite condiiile mai sus menionate, - pedeapsa se va considera executat dac n termen de 10 ani de la liberare cel condamnat nu a svrit din nou o infraciune, - dac n acest interval de timp cel liberat a comis din nou o infraciune se poate dispune fie meninerea liberrii, fie revocarea acesteia, cfm. art. 61 C.pen. B. nchisoarea: a. Noiune: Este o pedeaps principal, privativ de libertate i care const n lipsirea condamnatului de libertate prin plasarea lui ntr-un mediu unde este supus unui regim de via i de munc impus. b. Caracterizare: - coninutul ei const n izolarea condamnatului de societate, de familie prin scoaterea acestuia din mediul su de via - este adaptabil, revocabil, mbin constrngerea cu reeducarea i de aceea este prevzut ca sanciune pentru majoritatea infraciunilor, - este prevzut de cele mai multe ori singur i ntr-o anumit msur ca pedeaps alternativ cu amenda ori cu deteniunea pe via, ori alternativ ori cumulativ cu pedepsele complementare, art. 174 C.pen., - limitele generale ale pedepsei sunt cuprinse ntre 15 zile i 30 de ani. c. Regimul de executare (art. 533 C. pen., 420-422 C.p.p.): - datorit importanei instituiei executrii pedepselor, n ultimul timp s-a conturat o nou disciplin penal i anume dreptul execuional penal; de aceea nu vom intra n prea multe amnunte cu aceast ocazie, deoarece exist posibilitatea studierii aprofundate a executrii pedepselor n cadrul acestei discipline a crei apariie i conturare o salutm, - executarea pedepselor principale privative de libertate se bazeaz pe sistemul progresiv, - condamnaii au posibilitatea s treac dintr-un regim de executare n altul n condiiile prevzute de legea privind executarea pedepselor (Legea 275/2006), 229

- pedepsele privative de libertate se execut n urmtoarele regimuri: * de maxim siguran * nchis * semideschis * deschis - n timpul executrii pedepsei condamnaii au posibilitatea de a presta, cu acordul lor, o munc util, dac sunt api pentrru munc; munca prestat de ei este remunerat, cu excepia muncii cu caracter gospodresc, necesare locului de deinere i a celei prestate n caz de calamitate, - dup mplinirea vrstei de 60 de ani pentru brbai i 55 de ani pentru femei, condamnaii pot presta o munc numai la cererea acestora, dac sunt api pentru munc, - de asemenea, ei trebuie s respecte ordinea interioar a locurilor de deinere, - toate mijloacele folosite n cadrul regimului executrii pedepselor privative de libertate trebuie s contribuie la reintegrarea n societate a celor condamnai i la prevenirea comiterii de noi infraciuni. d. Regimul de deinere (art. 57 C.pen.): - executarea pedepsei nchisorii se face n locuri de deinere anume destinate numite penitenciare, - regimul de executate este cel a deinerii n comun, - condamnatele femei execut pedeapsa nchisorii separat de condamnaii brbai, - condamnaii mai sunt separai la locurile de deinere dup natura infraciunii svrite, durata pedepsei, starea de recidiv, precum i n funcie de comportarea i receptivitatea acestora la aciunile de reeducare, - minorii condamnai la pedeapsa nchisorii execut pedeapsa separat de condamnaii majori sau n locuri de deinere speciale, asigurndu-li-se posibilitatea de a continua nvmntul general obligatoriu i de a dobndi o pregtire profesional potrivit cu aptitudinile lor. C. Liberarea condiionat (art. 59 61 C.pen., art. 450 C.p.p.): a. Noiune: Aceasta const n punerea n libertate a condamnatului din locul de deinere nainte de executarea n ntregime a pedepsei nchisorii, sub condiia ca el s nu mai svreasc din nou o infraciune pn la mplinirea duratei pedepsei. b. Caracterizare: - este un mijloc de individualizare administrativ a pedepsei, - este un mod de stimulare a condamnailor n timpul executrii pedepsei nchisorii la struin n munc i disciplin, - este facultativ i un obligatorie, acordndu-se numai de ctre instana de judecat, - are un caracter general, putnd fi acordat oricrui condamnat, indiferent de natura i gravitatea infraciunii comise, - este revovabil, n caz de nerespectare a condiiilor impuse, - este reglementat expres n art. 59-61 C.pen.i 450 Cp.p. c. Condiii generale de acordare: I. Prima condiie se refer la executarea unei pri din pedeaps . Partea din pedeaps difer n funcie de cuantumul pedepsei ce se execut, forma de vinovie cu care a fost svrit infraciunea i vrsta condamnatului (art. 59 C.pen.). II. A doua condiie privete struina n munc i disciplina condamnatului. III. A treia condiie privete dovezile temeinice de ndreptare i buna comportare a condamnatului. IV. A patra condiie se refer la antecedentele penale ale condamnatului, recidivitii beneficiind mai greu de aceast msur. d. Liberarea condiionat pentru infraciunile comise cu intenie (art. 59 C.pen.): Se poate acorda dac: 230

- cel condamnat a executat 2/3 din durata pedepsei ce nu depete 10 ani sau cel puin 3/4 n cazul nchisorii mai mari de 10 ani, - condamnatul este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, - la calculul fraciilor de pedeaps executat se ine seama i de munca prestat; dar i n acest caz liberarea se va acorda dac s-a executat cel puin 1/2 din durata pedepsei cnd nu depete 10 ani i cel puin 2/3 cnd pedeapsa este mai mare de 10 ani, - cnd condamnatul execut mai multe pedepse cu nchisoarea care nu se contopesc, fraciunile de pedeaps se socotesc n raport cu totalul pedepselor. e. Liberarea condiionat pentru infraciunile comise din culp (art. 591 C. pen.): Se poate acorda dac: - cel condamnat pentru svrirea unei sau mai multor infraciuni din culp a executat cel puin 1/2 din durata pedepsei n cazul nchisorii care nu depete 10 ani sau cel puin 2/3 n cazul nchisorii mai mari de 10 ani, - condamnatul este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, - la calculul fraciilor de pedeaps executat se ine seama i de munca prestat; dar i n acest caz liberarea se va acorda dac s-a executat cel puin 1/3 din durata pedepsei cnd nu depete 10 ani i cel puin 1/2 cnd pedeapsa este mai mare de 10 ani, - dac pedeapsa ce se execut rezult dintr-un concurs de infraciuni svrite din culp sau intenie se vor aplica dispoziiile art. 59 C.pen. f. Liberarea condiionat n cazuri speciale (art. 60 C. pen.): - aceasta poate interveni n cazul n care condamnatul dovedete c are probleme de sntate i nu a fost niciodat folosit la munc, sau c nu mai poate fi folosit, - ea poate opera cnd cei condamnai n timpul minoritii ajung la vrsta de 18 ani precum i cei trecui de vrsta de 60 de ani pentru brbai i 55 de ani pentru femei, cnd au executat 1/3 din durata pedepsei n cazul nchisorii care nu depete 10 ani sau 1/2 n cazul nchisorii mai mari de 10 ani, dac cel condamnat este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, - liberarea poate interveni i n cazul condamnrilor pentru infraciunile svrite din culp dup ce s-a executat 1/4 din durata pedepsei n cazul nchidorii care nu depoete 10 ani sau 1/3 n cazul nchisorii mai mari de 10 ani, dac cel condamnat este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, - cnd condamnatul execut mai multe pedepse cu nchisoarea care nu se contopesc, fraciunile de pedeaps se socotesc n raport cu totalul pedepselor, - n toate cazurile, la calculul fraciunii de pedeaps se ine seama de partea din durata pedepsei considerat ca executat pe baza muncii prestate. g. Procedura liberrii condiionate (art. 450 C.p.p.): - liberarea se dispune la cererea condamnatului sau la propunerea organelor competente, - ea se dispune de ctre judectoria n a crei circumscripie se afl locul de deinere, - n cazul n care nchisoarea se execut ntr-o nchisoare militar, liberarea se va dispune de ctre tribunalul militar n a crui circumscripie se afl nchisoarea militar, - dac instana constat c nu sunt ndeplinite condiiile legale, respinge cererea i va fixa termenul dup expirarea cruia propunerea sau cererea va putea fi rennoit, - termenul este de maxim 1 an i curge de la data rmnerii definitive a hotrrii, - hotrrea instanei este supus recursului n termen de 3 zile, acesta fiind suspensiv de executare. h. Efectele liberrii condiionate (art. 61 C.pen.): - const n punerea n libertate a condamnatului fr restricii de drepturi, - n timpul liberrii condiionate condamnatul este considerat n timpul executrii pedepsei, - dac pn n momentul mplinirii duratei pedepsei condamnatul nu a svrit o nou infraciune, 231

liberarea devine definitiv i pedeapsa se consider executat, - dac ns acesta svrete o nou infraciune, liberarea se poate menine sau se poate revoca, - revocarea nu va mai putea fi dispus n cazul amnistierii infraciunii pentru care condamnatul se afl n liberare condiionat, - revocarea este obligatorie cnd se svresc infraciuni foarte grave: contra siguranei statului, contra pcii i omenirii, o infraciune de omor, o infraciune comis cu intenie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infraciune prin care s-au produs consecine deosebit de grave. n acest caz, pedeapsa stabilit pentru noua infraciiune se contopete cu restul de pedeaps la care se poate aduga un spor de pn la 5 ani, - svrirea unei noi infraciuni n timpul liberrii condiionate d natere unei stri de recidiv postcondamnatorie, aplicndu-se ns dispoziiile prevzute n art. 61 C.pen. D. Executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar (art. 62 C. pen.): a. Noiune: Aceasta este o modalitate special de executare a pedepsei nchisorii de cel mult 2 ani, aplicat militarilor n termen ori celor care care au devenit militari n termen dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare. b. Caracterizare: - reprezint o derogare de la modalitatea obinuit de executare a nchisorii, derogare ce are la baz calitatea condamnatului, - aceasta se dispune n mod obligatoriu de ctre instana de judecat pentru infraciunile la care este prevzut executarea pedepsei n acest mod (de ex. absna nejustificat art. 331 C.pen.), - n timpul executrii pedepsei n nchisoarea militar, condamnatul nu-i pierde calitatea de militar n termen; - durata executrii pedepsei nu se consider stagiu militar. c. Condiii: - condamnatul trebuie s aib calitatea de militar n termen n momentul svririi faptei, la data judecrii ori s o dobndeasc dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare; dac nainte de nceperea executrii pedepsei, condamnatul a fost trecut n rezerv pedeapsa se va executa ntr-un loc de deinere. - cuantumul pedepsei nchisorii aplicate s nu depeasc 2 ani, fie pentru o singur infraciune, fie pentru un concurs, - instana de judecat s hotreasc ca executarea pedepsei s se fac ntr-o nchisoare militar. d. Efecte: - dac militarul condamnat a executat 1/2 din pedeaps i a dat dovezi temeinice de ndreptare, restul pedepsei se reduce cu 1/3 , iar dac s-a evideniat n mod desosebit, reducerea poate depi 1/3 putnd cuprinde chiar tot restul pedepsei; n acest caz reducerea se face la sesizarea comandantului acelei nchisori, cfm. art. 452 C.p.p.; instana competent s dispun reducerea pedepsei este tribunalul militar n a crui circumscripie se afl nchisoarea militar,, - dac militarul devine inapt serviciului militar n timpul executrii pedepsei el va putea fi liberat condiionat (fiind o liberare condiionat special), - n urma executrii pedepsei ntr-o nchisoare militar intervine reabilitarea de drept (i aceasta tot special), - dac militarul condamnat svrete din nou o infraciune, instana va revoca executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar i va contopi pedeapsa pentru noua infraciune cu restul de pedeaps neexecutat; pedeapsa rezultant se va executa ntr-un loc de deinere. C. Amenda: a. Noiune: Aceasta este pedeapsa principal pecuniar ce const n suma de bani pe care infractorul 232

este obligat s o plteasc n contul statului. b. Caracterizare: - este cunoscut n legislaie att ca sanciune penal, ct i ca sanciune administrativ, disciplinar, civil, fiscal, procedural, - acre un caracter pecuniar, - se aplic att persoanei fizice, ct i persoanei juridice, - are un caracter coercitiv, - se trece n cazierul judiciar i constituie un antecedent penal al persoanei condamnate, deoarece este pedeaps principal, - datorit caracteristicilor sale de a fi adaptabil i remisibil, amenda este frecvent prevzut pentru sancionarea faptelor care prezint un pericol social mai redus, - funcia de constrngere a pedepsei amenzii se realizeaz prin micorarea patrimoniului condamnatului i implicit o ngreunare a vieii acestuia, - pentru a asigura caracterul personal al amenzii i a limitei de rsfrngere asupra familiei condamnatului, art. 63 alin. 5 a prevzut c amenda se stabilete inndu-se seama de dispoziiile art. 72, fr a-l pune ns pe infractor n situaia de a nu-i putea ndeplini ndatoririle privitoare la ntreinerea, creterea, nvtura i pregtirea profesional a persoanelor fa de care acesta are obligaii legale. c. Cadrul i limitele amenzii: - este prevzut n partea general a C.pen. n art. 63, 63 i art. 425 C.p.p., - ea este prevzut ca pedeaps unic pentru un numr foarte mic de infraciuni n Cpen., dar i n legile penale sau nepenale cu dispoziii penale, - limitele generale ale amenzii sunt stabilite prin dispoziiile art. 53 pct. 1 lit. c) C.pen. ntre 100 i 50.000 lei, - de regul legiuitorul nu prevede limitele speciale ale amenzii, ci doar c infraciunea se pedepsete cu amenda; n astfel de situaii sunt aplicabile dispoziiile art. 63 alin. 2,3 i 4 care stabilesc limitele speciale ale amenzii, astfel: * cnd legea prevede c o infraciune se pedepsete numai cu amenda, fr a-i arta limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei (ex. art. 205 C.pen.) * cnd legea prevede pedeapsa amenzii fr a-i arta limitele, alternativ cu pedeapsa nchisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 300 lei i maximul special este de 15.000 lei (art. 180 C.pen.) * cnd legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa nchisorii mai mare de un an, minimul special este de 500 lei i maximul special de 30.000 lei (art. 196 C.pen.). - n caz de aplicare a cauzelor de atenuare sau de agravare a pedepselor, amenda nu poate s depeasc limitele generale artate (100 i 50.000 lei). d. nlocuirea pedepsei amenzii (art. 63 C. pen.): - dac cel condamnat se sustrage cu rea-credin de la executarea amenzii, instana poate nlocui aceast pedeaps cu pedeapsa nchisorii n limitele prevzute pentru infraciunea svrit, innd seama de partea din amend care a fost achitat, - aceasta presupune c nlocuirea amenzii cu nchisoarea este posibil numai n cazul infraciunilor la care nchisoarea este alternativ cu amenda. e. Aplicarea i executarea pedepsei amenzii (art. 425 C.p.p.): - amenda se aplic atunci cnd este prevzut n norma de incriminare pentru infraciunea comis, - condamnatul trebuie s depun la instana de executare recipisa de plat integral a amenzii, n termen de 3 luni de la rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, - instana de executare, la cererea motivat a condamnatului, poate ealona plata amenzii n rate pe 233

cel mult 2 ani, - n caz de nendeplinire a obligaiei n termenul de mai sus, instana de executare comunic un extras de pe acea parte din dispozitiv care privete aplicarea amenzii organelor competente, n vederea executrii amenzii conform dispoziiilor privind executarea silit a creanelor fiscale. ID. Pedepsele principale pentru persoana juridic: A. Amenda: a. Noiune: Amenda reprezint pedeapsa principal n cazul persoanei juridice, ce const n plata unei sume de bani pe care aceasta este obligat s o plteasc statului pentru infraciunea comis. b. Caracterizare: - este prevzut expres n art. 53, 71 C.pen. i 479.9 C.p.p.. - limitele generale sunt de la 2.500 la 2.000.000 lei. c. Aplicarea i executarea pedepsei (art.71 C.pen.): - cnd legea prevede pentru infraciunea comis de persoana fizic nchisoarea de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special al amenzii pentru persoana juridic este de 5.000, iar maximul special de 600.000 lei, - cnd legea prevede pentru infraciunea comis de persoana fizic nchisoarea mai mare de 10 ani sau deteniunea pe via, minimul special al amenzii pentru persoana juridic este de 10.000, iar maximul special de 900.000 lei, - executarea amenzii se face cfm. art. 479.9 C.p.p. II. Idei fundamentale: 1. Sistemul sancionator de drept penal romn este format din patru categorii de sanciuni: pedepse, msuri educative, msuri de siguran i sanciuni extrapenale. 2. Nu trebuie s confundm scopul pedepsei cu funciile sale. Acesta constr n prevenirea svririi de noi infraciuni. 3. Regimurile de executare ale pedepselor privative de libertate sunt: de maxim siguran, nchis, semideschis i deschis. 4. Liberarea condiionat este facultativ i se aplic numai de ctre instana de judecat atunci cnd sunt ndeplinite condiiile prevzute de lege. 5. Singura pedeaps principal aplicabil persoanei juridice este amenda. III. Vocabular specific: - aflictiv - ceva ce imprim o suferin, - autoriti publice puterile publice existente n stat, - calificarea infraciunii stabilirea caracterului penal al unei fapte, ncadrarea n textul de lege care o prevede, - curriculum vitae cursul vieii, - de lege lata et de lege ferenda despre o lege dat i despre o lege viitoare, - dura lex sed lex legea e aspr dar e lege, - detenie perioada cnd o persoan execut o msur privativ de libertate, - deinere calitatea unui bun de a fi n posesia cuiva, - premeditare activitate de natur preponderent psihic care precede comiterea unei infraciuni i care constr n luarea de ctre infractor a hotrrii de a comite fapta i n pregtirea executrii acesteia cu privire la alegerea locului, timpului, a mijloacelor necesare, etc. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 53 C.pen. coroborat cu art. 53 C.pen., 234

- Art. 55 C.pen. coroborat cu art. 59, 59, 60 C.pen, - Art. 59, 59, 60 C.pen coroborat cu art. 450 C.p.p., - Art. 55 C.pen coroborat cu art. 448 C.p.p., - Art. 63 C.pen coroborat cu art. 425 C.p.p., - Art. 71 C.pen. coroborat cu art. 53 pct. 1 lit. c) C.pen, V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind sanciunile de drept penal: noiune, caracterizare general i caracterele sanciunilor de drept penal. 2. Categorii de sanciuni. 3. Principiile sanciunilor de drept penal. 4. Pesepsele: noiune i caracteristici. 5. Scopul i funciile pedepsei. 6. Clasificarea pedepselor. 7. Deteniunea pe via: noiune i caracterizare. 8. Aplicarea i executarea deteniunii pe via. 9. Liberarea condiionat n cazul deteniunii pe via. 10. nchisoarea: noiune i caracterizare. 11. Regimul de executare i deinere al nchisorii. 12. Liberarea condiionat n cazul nchisorii: noiune, caracterizare i condiii generale de acordare. 13. Liberarea condiionat pentru infraciunile comise cu intenie. 14. Liberarea condiionat pentru infraciunile comise din culp. 15. Liberarea condiionat n cazuri speciale. 16. Procedura liberrii condiionate. 17. Efectele liberrii condiionate. 18. Executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar: noiune, caracterizare, condiii i efecte. 19. Amenda: noiune, caracterizare, cadrul i limitele amenzii. 20. nlocuirea pedepsei amenzii. 21. Aplicarea i executarea pedepsei amenzii. 22. Pedepsele principale pentru persoana juridic: amenda noiune, caracterizare, aplicarea i executarea pedepsei. VI. Grile: 1. Deteniunea pe via este o pedeaps: a) absolut determinat b) nedeterminat c) relativ determinat. 2. Deteniunea pe via este pedeaps unic n cazul: a) infraciunii de capitulare b) genocidului comis pe timp de rzboi c) infraciunilor contra pcii i omenirii d) tratamente neomenoase comise pe timp de rzboi. 3. Deteniunea pe via nu se aplic: a) aceluia care era grav bolnav la momentul pronunrii hotrrii de condamnare b) aceluia care la data comiterii faptei mplinise 55 de ani c) aceluia care la data pronunrii hotrrii de condamnare mplinise 60 de ani d) minorului. 4. Condamnata la pedeapsa deteniunii pe via trecut de vrsta de 55 de ani poate fi liberat 235

condiionat dup executarea efectiv a: a) 15 ani nchisoare b) 25 ani nchisoare c) 20 ani nchisoare. 5. Sunt sanciuni penale: a) pedepsele b) msurile de siguran c) msurile educative d) msurile preventive. 6. Executarea pedepselor privative de libertate n dreptul penal romn se bazeaz pe un sistem: a) celular b) progresiv c) de munc obligatorie. 7. n cazul liberatului condiionat, termenul de reabilitare curge de la data: a) acordrii liberrii condiionate b) mplinirii duratei pedepsei c) mplinirii duratei pedepsei n calculul cruia nu intr i zilele considerate ca executate pe baza muncii prestate. 8. Executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar se poate dispune pentru militarii n termen, dac pedeapsa nchisorii: a) nu depeste 5 ani b) nu depeste 2 ani c) nu depeste 4 ani. 9. Eliberarea din nchisoare a condamnatului mai naite de termen este: a) libertate supravegheat b) liberare sub control judiciar c) liberare condiionat. 10. Condamnatul la pedeapsa deteniunii pe via trecut de 60 de ani poate fi liberat condiionat dup executarea efectiv a: a) 15 ani de deteniune b) 25 ani de deteniune c) 20 ani de deteniune d) unui numr de ani prevzut expres n C.pen. 11. Cel condamnat la pedeapsa deteniunii pe via poate fi liberat condiionat dac este struitor n munc, disciplinat i d dovezi temeinice de ndreptare, inndu-se seama i de antecedentale sale penale dup executarea efectiv a: a) 20 ani b) 25 ani c) 15 ani. 12. Condamnata la pedeapsa deteniunii pe via trecut de vrsta de 55 de ani poate fi liberat condiionat dup executarea efectiv a: a) 15 ani b) 20 ani 236

c) 25 ani. 13. nchisoarea are ca limite generale: a) 1 lun 25 ani b) 15 zile 25 ani c) 15 zile 30 ani. 14. Sunt pedepse principale: a) deteniunea de via b) interzicerea unor drepturi de la 1 la 10 ani c) degradarea militar d) amenda de la 10 lei la 50.000 lei. 15. Munca n timpul executrii pedepsei privative de libertate: a) este obligatorie pentru toi condamnaii b) nu este obligatorie c) este obligatorie pentru condamnaii api de munc. 16. Militarul condamnat la executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar poate fi liberat condiionat: a) dup executarea a 1/3 din pedeaps b) dupa executarea a 1/3 din pedeaps dac devine inapt servicului c) dac devine inapt serviciului. 17. Pedeapsa principal pentru persoana juridic este: a) amenda b) dizolvarea c) suspendarea activitii. 18. Pedeapsa complementar pentru persoana juridic este: a) nchiderea unor puncte de lucru pe o anumit perioad b) amenda c) suspendarea activitii. 19. Pedeapsa principal comun pentru persoana juridic i persoana fizic este: a) nchisoarea b) amenda c) interzicerea de a participa la procedurile de achiziii publice. Rspunsuri grile*: 1-a; 2- b,d; 3 c,d; 4 - a; 5 a,b,c; 6 - b; 7 - b; 8 - b; 9 - c; 10 a,d; 11 a; 12 a; 13 - c; 14 a; 15 b; 16 c; 17 a; 18 a,c; 19 - b; VII. Spee: 1. n sarcina inculpatului X s-a reinut c n ziua de 9.07.1978, fiind sub influena buturilor alcoolice, s-a deplasat n comuna Tarna, la mama sa n vrsta de 79 de ani, care se afla n pat grav bolnav, pe care a ucis-o lovind-o cu un scaun n cap. Acesta a fost condamnat la 20 de ani nchisoare i interzicerea unor drepturi prevzute n art. 64 lit. a)-e) C.pen. pentru comiterea infraciunii de omor deosebit de grav prevzut n art. 176 lit. c) C.pen. cu aplicarea art. 37 lit. b) C.pen. La aceast pedeaps s-a adugat, potrivit art. 39 alin. ultim C.pen., un spor de 7 ani, dispunndu-se executarea pedepsei de 27 de ani de nchisoare i interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. a)-e) C.pen. 237

Pedeapsa a fost legal stabilit, innd cont c la acea dat maxima general era de 25 de ani? 2. X a fost condamnat la 20 de ani nchisoare pentru comiterea infraciunii de omor deosebit de grav, 10 ani nchisoare pentru svrirea tentativei la infractiunea de omor deosebit de grav, s-a fcut aplicarea art. 34 lit. c) C.pen. i s-a adaugat un spor de 2 ani nchisoare. De asemenea, s-a nlturat beneficial graierii pentru restul neexecutat de 3 ani dintr-o pedeaps anterioar, dispunndu-se s se execute o pedeaps de 25 de ani. Hotrrea instanei este legal n ceea ce privete pedeapsa rezultant? 3. Printr-o cerere adresat instanei X, aflat n penitenciar n executarea pedepsei de 30 de ani de nchisoare, a solicitat ca n aceast pedeaps s se contopeasc pedeapsa de 4 luni nchisoare pentru tentativa la infraciunea de evadare. Dat fiind faptul c pedeapsa aplicat pentru infraciunea de evadare nu se contopete, ci se cumuleaz cu pedeapsa ce se execut, s se arate ce pedeaps urmeaz s execute condamnatul. 4. Instana de judecat sesizat cu cererea de liberare condiionat a condamnatului a constatat c sunt ndeplinite condiiile privind struina n munc, disciplin i dovezile temeinice de ndreptare, dar c nu este ndeplinit condiia referitoare la executarea efectiv a unei fraciuni din pedeaps. Ce trebuia s decid instana? 5. Propunerea de liberare condiionat naintat de comisia de propuneri de pe lng penitenciar a fost respins, cu motivarea c dei a avut un bun comportament, condamnatul nu s-a evideniat n cursul executrii pedepsei i, astfel nu a dat dovezi temeinice de ndreptare. Instana a stabilit un termen de 3 luni i jumtate pentru rennoirea propunerii. Sentina a fost meninut i n apel. Condamnatul a declarat recurs cu motivarea c respingerea cererii de liberare condiionat nu este temeinic i legal. Artai dac recursul declarat de condamnat este sau un fondat. 6. Instana dei a constatat c cel condamnat a executat fraciunea de pedeaps prevzut de lege, iar n timpul deteniei a fost disciplinat, struitor n munc i a dat dovezi temeinice de ndreptare, fiind deci ndeplinite condiiile art. 59 C.pen., a respins propunerea de liberare condiionat numai pe motivul c cel condamnat a fost sancionat pentru comiterea unei infraciuni grave - infraciunea de omor. Motivul respingerii cererii de liberare condiionat este ntemeiat? 7. Instanta investit cu judecarea cererii de liberare condiionat, dei a constatat c cel condamnat a executat fraciunea de pedeaps prevzut de art. 59 C.pen. iar aprecierea comisiei de propuneri este n sensul c acesta a avut o comportare corespunztoare, a respins totui propunerea de liberare condiionat, considernd c timpul executat n detenie nu este suficient pentru ndreptarea condamnatului. Hotrrea instanei a fost sau nu dat cu nclcarea art. 59 C.pen.? 8. S-a constatat c X, dup ce a obinut liberarea condiionat i mai nainte de mplinirea duratei pedepsei, a comis din nou o infraciune. S-a mai constatat c pn la judecarea noii infraciuni, a intervenit un act de amnistie prin care infraciunea anterioar pentru care se pronunase condamnarea la pedeapsa din a crei executare infractorul fusese liberat condiionat, a fost amnistiat. Se putea revoca liberarea condiionat n spe? 9. n timpul executrii pedepsei ntr-o nchisoare militar, militarul condamnat a devenit inapt serviciului militar i a fost liberat condiionat cfm. art. 62 alin. 3 C.pen. n aceste condiii condamnatul poate fi reabilitat de drept? 238

10. Instana de judecat, stabilind c persoana condamnat se sustrage cu rea-credin de la executarea pedepsei amenzii, a dispus nlocuirea acesteia n baza art. 63 C.pen. cu pedeapsa nchisorii, n limitele prevzute pentru infraciunea comis. Fcnd o nou individualizare a pedepsei instana a dispus ca pedeapsa nchisorii rezultat prin nlocuire s fie executat la locul de munc. Soluia instanei este corect? Rspunsuri spee: 1. Pedeapsa nu a fost legal stabilit, deoarece s-a depit maxima general de la aceea dat. 2. Da, hotrrea instanei este legal, deoarece nu se depete maxima general. 3. Acesta va executa doar pedeapsa de 30 de ani, deoarece prin cumularea cu pedeapsa pentru evadare s-ar fi depit maxima general admis. 4. Conform art. 59, 59 i 450 C.p.p., instana trebuia s resping cererea de liberare i eventual s o admit la mplinirea termenului legal. 5. Recursul declarat de condamnat este fondat, urmnd s fie admis, cfm. art. 59 C.pen. 6. Motivul respingerii cererii de liberare condiionat nu este ntemeiat, n lege neprecizndu-se nimic despre acest lucru, libeararea condiionat avnd un caracter general. 7. Hotrrea instanei nu a fost dat cu nclcarea art. 59 C.pen., deoarece acordarea liberrii este facultaiv i nu obligatorie din partea instanei. 8. Nu se putea revoca liberarea condiionat n spe, deoarece actul de amnistie a nlturat rspunderea penal i executarea pedepsei. 9. n aceste condiii condamnatul poate fi reabilitat de drept, dar numai la mplinirea duratei pedepsei, cfm. art. 62 alin. 5 C.pen. 10. Soluia instanei nu este corect, pedeapsa urmnd s se execute ntr-un loc de detenie, cfm. art. 63 C.pen. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu): 1. Care sunt categoriile de sanciuni de drept penal? 2. Precizai scopul pedepsei. 3. Ce se nelege prin sistem progresiv de executare a pedepselor privative de libertate? 4. Cazuri de neaplicare a deteniunii pe via. 5. Ce sunt limitele generale i speciale ale nchisorii? 6. Condiii generale de acordare a liberrii condiionate. 7. Condiii privind executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar. 8. Limitele generale i speciale ale amenzii n cazul persoanei fizice. 9. Limitele generale i speciale ale amenzii n cazul persoanei juridice. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Prezentarea general a sistemului sancionator de drept penal romn. 2. Istoricul sanciunilor n Romnia. B. Tem de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre amenda aplicat persoanei fizice i cea aplicat persoanei juridice. 2. Justificarea inexistenei pedepsei capitale n legislaia penal romn. 3. Comparaie ntre mustrarea ca msur educativ i mustrarea ca sanciune administrativ. 4. Comparaie ntre amend ca pedeaps principal i amenda ca sanciune administrativ. C. Teme de licen: 1. O analiz teoretic i practic asupra pedepselor principale din dreptul penal romn. 2. Instituia liberrii condiionate. NOTE: 239

SEMINARUL NR. 20 Pedepsele complementare i accesorii n cazul persoanei fizice i juridice 240

I. Plan de seminar: IA. Pedepsele complementare aplicabile persoanei fizice: - interzicerea unor drepturi - degradarea militar IB. Pedepsele accesorii aplicabile persoanei fizice: IC. Pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice: IA. Pedepsele complementare aplicabile persoanei fizice: a. Noiune: Acestea sunt sanciuni de drept penal, restrictive sau privative de drepturi aplicabile pe lng pedepsele principale privative de libertate i au rolul de a completa represiunea instituit prin pedeapsa principal. b. Caracterizare: - sunt prevzute de lege i aplicate de instana judectoreasc numai pe lng o pedeaps principal, - ca sanciuni penale, ele ndeplinesc alturi de pedepsele principale funcii de constrngere, reeducare i exemplaritate, - contribuie la prevenirea svririi de noi infraciuni. c. Feluri: - potrivit art. 53 pct. 2, pedepsele complementare sunt: * interzicerea unor drepturi de la 1 la 10 ani * degradarea militar. A. Interzicerea unor drepturi (art. 64-66 C.pen.): a. Noiune: Aceasta este o pedeaps complementar ce const n interzicerea pe o perioad de timp a exerciiului anumitor drepturi ale condamnatului. b. Coninutul sanciunii: - potrivit art. 53 pct. 2 lit. a) i a art. 64 C.pen., pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi const n interzicerea pe o perioad cuprins ntre 1 i 10 ani a unuia sau a mai multor drepturi din cele prevzute de lege, - se pot interzice ca pedeaps complementar: * dreptul de a alege i de a fi ales n autoritile publice sau n funcii elective publice, * dreptul de a ocupa o funcie implicnd exerciiul autoritii de stat . Pedeapsa privete interzicerea dreptului de a ocupa funcii n aparatul de stat care implic pentru ndeplinirea lor exerciiul autoritii de stat (de ex. - funcia de primar). Interzicerea acestui drept este condiionat de interzicerea i a dreptului prevzut la art. 64 lit. a), * dreptul de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie ori de a desfura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru svrirea infraciunii . Interzicerea acestui drept este determinat de periculozitatea condamnatului care s-a folosit de funcia, de profesia sa pentru a svri infraciunea. Prin svrirea infraciunii folosindu-se de funcia, de profesia sa, condamnatul este socotit nedemn s o mai exercite n continuare, * drepturile printeti. Sunt interzise drepturile printeti acelora care au calitatea de prini, pentru infraciunile comise n legtur cu exercitarea acestor drepturi (de ex. rele tratamente aplicate minorului art. 306 C.pen.). Prin svrirea unor astfel de infraciuni prinii sunt nedemni s mai exercite drepturile printeti, iar prin interzicerea acestor drepturi, ca pedeaps complementar este ocrotit minorul, * dreptul de a fi tutore sau curator. i interzicerea acestor drepturi este determinat de nedemnitatea infractorului care prin infraciunile svrite a demonstrat c nu prezint garanii morale s exercite drepturile prevzute n C.fam. pentru tutore sau curator. 241

c. Condiii de aplicare (art. 65 C. pen.): - aplicarea este obligatorie cnd legea prevede expres aceast pedeaps (ex. art. 174 C.pen.) i instana constat c, faa de natura i gravitatea infraciunii, mprejurrile cauzei i persoana infractorului, aceast pedeaps este necesar, - aplicarea este facultativ cnd pedeapsa principal aplicat este nchisoarea de cel puin 2 ani i instana constat c, faa de natura i gravitatea infraciunii, mprejurrile cauzei i persoana infractorului, aceast pedeaps este necesar, - nu se aplic infractorului minor, chiar dac ntre timp acesta a devenit major i nici infractorilor ceteni strini, deoarece acetia nu se bucur de drepturile prevzute n art. 64 lit. a) i b), - instana are obligaia s prevad expres n hotrrea de condamnare care drepturi sunt interzise i pe ce perioad de timp. d. Executarea pedepsei (art. 66 C. pen., art. 426 C.p.p.): - executarea pedepsei ncepe dup executarea pedepsei nchisorii, dup graierea total sau a restului de pedeaps ori dup prescripia executrii pedepsei, - instana de executare va trimite o copie de pe dispozitivul hotrrii consiliului local n a crui raz i are domiciliul condamnatul i organului care supravegheaz exercitarea acestor drepturi. B. Degradarea militar (art. 67 C.pen.): a. Noiune: Aceasta este pedeapsa complementar ce const n pierderea gradului militar i a dreptului de a purta uniform cu caracter perpetuu. b. Caracterizare: - este o pedeaps privativ de drepturi care se pote aplica numai acelor condamnai, care au calitatea de militari activi sau rezerviti, - se deosebete de pedeapsa interzicerea unor drepturi unde exercitarea drepturilor este numai temporar interzis (ntre 1 i 10 ani), prin aceea c gradul militar i dreptul de a purta uniform sunt pierdute pentru totdeauna. c. Condiii de aplicare: - se aplic n mod obligatoriu condamnailor militari i rezerviti, dac pedeapsa principal stabilit este nchisoarea mai mare de 10 ani sau deteniunea pe via, - se aplic facultativ cnd pedeapsa aplicat de instan este nchisoarea de cel puin 5 ani i cel mult 10 ani i a fost pronunat pentru o infraciune svrit cu intenie. d. Executarea degradrii militare (art. 427 C.p.p.): - aceasta se aduce la ndeplinire dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, - instana de executare va trimite o copie de pe hotrre comandantului unitii militare din care a cut parte cel condamnat sau comandantului centrului militar n taza cruia domiciliaz condamnatul. IB. Pedepsele accesorii aplicabile persoanei fizice (art. 71 C.pen.): a. Noiune: Acestea sunt pedepse alturate, secundare, accesorii ale pedepselor principale, nchisoarea i deteniunea pe via i constau n interzicerea, de regul, a tuturor drepturilor ce fac obiectul pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi, pe durata executrii pedepsei, pn la graierea total sau a restului de pedeaps ori pn la mplinirea termenului de prescripie a executrii pedepsei. b. Caracterizare: - pedeapsa accesorie decurge din executarea pedepsei privative de libertate i presupune c n timpul executrii acesteia condamnatului i sunt interzise toate drepturile prevzute de art. 64 C.pen., 242

- acestea constau n interzicerea tuturor drepturilor de la art. 64 C.pen. c. Aplicarea pedepsei accesorii: - nu este necesar a fi pronunat expres prin hotrrea de condamnare la pedeapsa nchisorii, deoarece ea decurge de drept din pedeapsa nchisorii, - totui, n art. 357 alin. 3 C.p.p. se prevede c atunci cnd instana pronun pedeapsa nchisorii ce se execut ntr-un loc de deinere sau la locul de munc, n hotrre trebuie s se fac meniune c persoana condamnat este lipsit de drepturile artate n art. 64 C.pen., pe durata i n condiiile prevzute n art. 71 C.pen., - cnd pedeapsa principal este nchisoarea care se execut la locul de munc, pedeapsa accesorie are urmtoarele particulariti: * interzicerea exercitrii drepturilor opereaz de drept numai n ceea ce privete drepturile prevzute n art. 64 lit. a, b i c C.pen.; interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. d i e este lsat la aprecierea instanei aa nct, pentru a opera trebuie s se dispun expres de ctre instan i cu motivare corespunztoare, - n art. 868 C.pen. sunt cuprinse o serie de interdicii i restrngeri de drepturi care opereaz separat de cele nscrise n art. 64 i 71 C.pen., - pedepsele accesorii se aplic i minoriului de la data de cnd a devenit major, n cazul n care hotrrea de condamnare a rmas definitiv nainte de a deveni major, - pedepsele de la art. 64 lit. a), b), d) i e) C.pen., nu se aplic i cetenilor strini, deoarece ei nu se bucur n ara noastr de astfel de drepturi. d. Executarea pedepsei accesorii: - aceasta decurge de drept din pedeapsa principal a nchisorii i are o durat diferit de cea a pedepsei principale deoarece: * ncepe din momentul rmnerii definitive a hotrrii de condamnare, iar nu de la data cnd ncepe executarea pedepsei nchisorii * nu nsoete pedeapsa nchisorii executat n detenie preventiv deoarece nainte de data condamnrii definitive nu exist nici pedeapsa principal, * dureaz i dup ncetarea privrii de libertate cnd condamnatul a fost liberat condiionat ori s-a dispus ncetarea executrii pedepsei la locul de munc pn la expirarea duratei pedepsei principale, * dureaz i pe perioada n care condamnatul i s-a amnat ori ntrerupt executarea pedepsei nchisorii sau se afl n stare de evadare, cu execepia drepturilor printeti i a celor de tutore sau curator, * cnd din diferite motive, pedeapsa principal nu se execut, pedeapsa accesorie se execut integral, inclusiv pe toat durata termenului de prescripie a executrii pedepsei principale, - pe durata suspendrii condiionate a executrii pedepsei nchisorii sau a suspendrii sub supraveghere, se suspend i executarea pedepselor accesorii, - executarea pedepsei accesorii opernd de drept, nu au mai fost necesare norme speciale pentru punerea n executare a acestei pedepse, cum au fost necesare pentru toate celelalte, n C.p.p. IC. Pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice: - sunt prevzute expres n art. 53, 71-717 C.pen.i art. 479.10-479.15 C.p.p., - conform art. 53 alin. 3 C.pen., persoanei juridice i se poate aplica una din urmtoarele pedepse complementare: * dizolvarea, * suspendarea activitii pe o durat de la 3 luni la 1 an sau suspendarea uneia dintre activitile n legtur cu care s-a comis infraciunea pe o durat de la 3 luni la 3 ani, * nchiderea unor puncte de lucru pe o durat de la 3 luni la 3 ani, * interzicerea de a participa la procedurile de achiziii publice pe o durat de la 1 la 3 ani, 243

* afiarea sau difuzarea hotrrii de condamnare. Aplicarea i executarea pedepselor complemetare (art. 53, 71-717, 479.10-479.15 C.p.p.): - aplicarea lor se face numai de ctre instana de judecat, atunci cnd consider c aplicarea acestora este necesar, - aplicarea lor este obligatorie cnd n lege se prevede expres i aplicarea pedepsei complementare pe lnd pedeapsa principal, - instana poate aplica una sau mai multe pedepse complementare, - executarea lor ncepe dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, cfm. C.p.p. II. Idei fundamentale: 1. Pedepsele accesorii au acelai coninut ca i cele complementare de la art. 64 C.pen. 2. A nu se confunda pedeapsa complemetar de la art. 64 lit. c) cu msura de siguran de la art. 115 C.pen. 3. Pedepsele complemetare se execut dup executarea pedepsei principale sau considerarea acesteia ca executat. 4. Aplicarea pedepselor complemetare persoanei juridice se face cu anumite restricii prevzute n C.pen. III. Vocabular specific: - abatere aciunea de a se ndeprta de la o regul de conduit, - adnotare aciunea de a face nsemnri pe marginea unui text n vederea explicrii sau ntregirii lui (lat. adnotatio), - accesibiltatea legii penale calitatea unui act normativ de aputea fi uor de neles de ctre destinatari, - alibi prob conform creia la data svririi unei fapte, acesta se afla n alt parte dect locul comiterii acelei fapte (fr. alibi), - cazier judiciar form de nregistrare a persoanelor condamnate i a celor mpotriva crora au fost luate msuri cu caracter penal, - discernmnt facultatea psihic a omului de a-i da seama de caracterul i urmrile conduitei sale i de a-i manifesta contient voina n raport cu aceasta, - echitate (lat. aequitas) dreptate, justiie. n domeniul dreptului acioneaz un principiu principiul echitii i justiiei. Acesta const n realizarea dreptului prin luarea n considerare a tuturor intereselor sociale, astfel nct s se satisfac ct mai multe dintre ele n vederea asigureii armoniei sociale. Echitatea este o categorie moral ce presupune o conduit ce concord cu voina social, acceptat de societate. Ideal este ca dreptul s reueasc armonizarea tuturor intereselor sociale jus est ars boni et aequi dreptul este arta bienelui i a echitii, - edicta a emite sau a adopta un act normativ (lat edictum), - sanciune de drept penal msuri de constrngere sau reeducare aplicabile infractorilor n vederea restabilirii ordinii juridice violate, - schimbarea ncadrrii juridice operaiune juridic prin care organul judiciar include fapta ce formeaz obiectul cauzei n alt norm de incriminare, dect cea considerat iniial aplicabil faptei, - subieci de drept penal persoanele crora li se adreseaz legea penal sau cele implicate n svrirea unei infraciuni. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 53 pct. 2 C.pen. coroborat cu art. 53 pct. 3 C.pen., - Art. 53 C.pen. coroborat cu art. 65 C.pen, - Art. 64 C.pen coroborat cu art. 426 C.p.p., - Art. 67 C.pen coroborat cu art. 427 C.p.p., 244

V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Pedepsele complementare aplicabile persoanei fizice: noiune, caracterizare i feluri. 2. Interzicerea unor drepturi: noiune i coninut. 3. Interzicerea unor drepturi: condiii de aplicare i executarea pedepsei 4. Degradarea militar: noiune i caracterizare. 5. Degradarea militar: condiii de aplicare i executarea msurii. 6. Pedepsele accesorii aplicabile persoanei fizice: noiune i caracterizare. 7. Pedepsele accesorii aplicabile persoanei fizice: aplicare i executare. 8. Pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice: aplicare i executare. VI. Grile: 1. Limitele pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi sunt: a) 1-7 ani b) 1-5 ani c) 1-10 ani. 2. Pedepsele accesorii pot fi aplicate: a) dac pedeapsa principal este nchisoarea de cel puin doi ani b) dac pedeapsa principal este nchisoarea c) dac pedeapsa principal aplicat este deteniunea pe via d) dac pedeapsa principal este nchisoarea mai mare de 2 ani. 3. Pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi se poate executa: a) n timpul executrii pedepsei principale b) dup amnistierea faptei c) dup executarea pedepsei principale sau considerarea ei ca executat. 4. Pedeapsa complementar a degradrii militare const n: a) pierdera gradului i a dreptului de a purta uniform b) numai pierdera dreptului de a purta uniform c) numai pierderea gradului. 5. Degradarea militar se poate aplica: a) pentru infraciunile comise cu intenie dac pedeapsa principal stabilit este de cel puin 5 ani b) pe o perioad de la 1 la 10 ani c) militarilor rezerviti. 6. Pedeapsa accesorie se aplic de drept: a) cnd s-a dispus suspendarea condiionat a executrii pedepsei b) cnd instana a aplicat pedeapsa amenzii c) cnd instana a aplicat pedeapsa deteniunii pe via d) cnd instana a aplicat pedeapsa nchisorii. 7. Aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi prevzut de lege pentru infraciunea de luare de mit se aplic dac pedeapsa principal este nchisoarea de: a) 6 luni b) 5 ani c) 2 ani. 8. Aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este facultativ: a) cnd legea prevede acest pedeaps indiferent de durata pedepsei principale aplicat de instan 245

b) cnd legea prevede acest pedeaps cu condiia ca pedeapsa principal aplicat de instan s fie nchisoarea de cel puin 2 ani c) numai pentru infraciunile pentru care se prevede o sanciune de cel puin 2 ani nchisoare. 9. Pedeapsa complementar pentru persoana juridic poate consta n: a) nchiderea unor puncte de lucru pe o anumit perioad b) amend c) dizolvarea persoanei juridice. 10. n cazul concursului de infraciuni pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi: a) se aplic pe lng pedeapsa rezultant b) se aplic doar pe lng fiecare dintre pedepsele principale c) se aplic pe lng fiecare dintre pedepsele principale i apoi pe lng pedeapsa rezultant. 12. Pedeapsa accesorie se aplic: a) pe lng pedeapsa nchisorii mai mare de 2 ani b) pe lng pedeapsa nchisorii de cel puin 15 zile c) pe lng pedeapsa nchisorii de cel puin 2 ani. Rspunsuri grile*: 1- c; 2- b,c; 3 c; 4 - a; 5 a,c; 6 c,d; 7 b,c; 8 - b; 9 a,c; 10 c; 11 a; 12 - b; VII. Spee: 1. Prin sent. pen. 654/16.10.2000 a Trib. Bucuresti, s-a admis cererea de contopire a pedepselor formulat de condamnat. S-au contopit pedepsele aplicate prin mai multe hotrri definitive de condamnare pentru infraciuni concurente i s-a dispus executarea pedepsei celei mai grele, a deteniunii pe via i pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi. Prin dec. 54/01.02.2001, Curtea de Apel Bucureti a admis apelurile declarate de procuror i de condamnat i a nlturat aplicarea pedepsei complementare. mpotriva deciziei, procurorul a declarat recurs, cu motivarea c instana de apel a nlturat greit aplicarea pedepsei complementare. Care dintre cele dou hotrri sent. Trib. Bucureti sau dec. Curii de Apel Bucureti este considerat legal i ce masur urma s ia instana de recurs. 2. Prin sent. Pen. 193/08.12.1997 a Trib. Dmbovia, inculpatul X a fost condamnat la un an nchisoare i interzicerea timp de 2 ani a unor drepturi, pentru comiterea infraciunii prevzute de art. 312 alin. 1 cu aplicarea art. 74 C.pen. S-a reinut c inculpatul a deinut, fr drept, cantitatea de 4,18 Kg mercur. Declarndu-se recurs n anulare, s-a susinut c, n raport cu prevederile art. 65 alin. 3 C.pen. condamnarea inculpatului la pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi este greit. Artai dac recursul n anulare este ntemeiat. 3. Prin sent. pen. 2196/05.11.1997 Judec. Tulcea a condamnat pe inculpatul X pentru comiterea infraciunii de evaziune fiscal prevzut n art. 12 din Legea nr. 87/1994 la 2 ani nchisoare cu suspendarea condiionata a executrii pedepsei. S-a reinut c inculpatul, comerciant, nu a declarat veniturile impozabile realizate. Trib. Tulcea a admis apelul declarat de procuror i, desfiinnd n parte sentina, a aplicat inculpatului i pedeapsa complementar a interzicerii pe timp de un an a drepturilor prevute n art. 64 lit. a), b) i c) C.pen. pe motivul c n art. 12 din Legea nr. 87/1994 se prevede pe lng pedeapsa principal i pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi. Curtea de Apel Constana, prin dec. pen. 408/09.12.1998, a admis recursul procurorului i 246

casnd decizia pronunat n apel, a meninut sentina. Declarndu-se recurs n anulare, s-a susinut c hotrrile (sent. Judec. Tulcea i dec. Curii de Apel Constana) sunt contrare legii deoarece nu a fost aplicat pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi. Recursul n anulare este ntemeiat? 4. Trib. Cara-Severin a condamnat pe inculpat n baza art. 174 C.pen. la 15 ani nchisoare i la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevzute n art. 64 C.pen. mpotriva sentinei, procurorul a declarat apel, motivnd c instana nu a stabilit exercitarea crora dintre drepturile prevzute n art. 64 C.pen. se interzice ca pedeaps complementar. Apelul declarat de procuror este ntemeiat avnd n vedere motivul invocat? 5. X a fost condamnat pentru comiterea tentativei la infraciunea de omor, cu reinerea de circumstane atenuante, la 3 ani nchisoare i 1 an interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. a), b) i e) C.pen. mpotriva hotrrii de condamnare, inculpatul a declarat apel solicind s fie nlturat pedeapsa complementar a interzicerii drepturilor prevzute n art. 64 lit. d) i e) C.pen. cu motivarea c nu are copii i nici nu a fost numit tutore sau curator. Motivarea apelului este ntemeiat i ce urma s decid instana n apel? 6. Prin sent. pen. 97/17.12.1998 a Trib. Clrai, au fost condamnai, ntre altii, inculpatii minori X i Y la cte 5 ani nchisoare cu aplicarea art. 71 C.pen., pentru comiterea infractiunii de viol prevzut n art. 197 alin. 2 lit. a) C.pen. Curtea de Apel Bucureti a admis apelurile inculpailor i a redus pedepsele. Prin recursul declarat de procuror s-a susinut c prin aplicarea dispoziiilor art. 71 C. pen., fa de inculpaii minori au fost nclcate dispoziiile art. 109 alin. ultim din acelai cod. Motivarea recursului declarat de procuror este ntemeiat? 7. X a fost condamnat la pedeapsa nchisorii cu executarea la locul de munc, dispunndu-se totodat interzicerea exercitrii drepturilor prevzute n art. 64 C.pen. pe timpul executrii pedepsei, potrivit art. 71 C.pen. ntruct din datele aflate reise c inculpata este mama unui copil minor, care ia fost ncredinat prin hotrre judectoreasc spre cretere, s se arate dac hotrrea instanei este legal i temeinic n ceea ce privete aplicarea pedepsei accesorii. Rspunsuri spee: 1. Hotrrea Trib. Bucureti este corect, deoarece cfm. art. 65 C.pen. pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi poate fi aplicat pe lng pedeapsa de cel puin 2 ani, fr s se precizeze i limita maxim a pedepsei. 2. Recursul n anulare este ntemeiat, deoarece pedeapsa aplicat este mai mic de 2 ani. 3. Recursul n anulare este ntemeiat, deoarece art. 65 alin. 2 i 5 C.pen. prevede aplicarea pedepsei complementare n mod obligatoriu cnd legea o prevede expres, iar pedeapsa aplicat este nchisoarea de cel puin 2 ani. Dispunerea susupendrii condiionate a executrii pedepsei nu nltur aplicarea i executarea acestor pedepse. 4. Da, apelul declarat de procuror este ntemeiat, deoarece instana trebuie s prevad expres ce drepturi sunt interzise a se exercita. 5. Motivarea apelului este ntemeiat i urmeaz s fie admis. 6. Motivarea recursului declarat de procuror nu este ntemeiat, deoarece aplicarea prevederilor art. 71 i 64 fa de minori nu este contrar legii. Art. 109 C.pen. nu face referire la pedepsele accesorii aplicabile minorilor 7. Hotrrea instanei este criticabil, deoarece acesteia i s-a ncredinat spre cretere un copil, iar din datele speei nu rezult c aceasta ar fi nedemn de exercitarea drepturilor printeti. 247

VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Care sunt pedepsele complementare aplicabile n cazul persoanei fizice? 2. Care sunt pedepsele complementare aplicabile n cazul persoanei juridice? 3. Care sunt pedepsele accesorii aplicabile n cazul persoanei fizice? 4. Pe ce durat se dispune pedeapsa complemetar a interzicerii unor drepturi? 5. Pe ce durat se dispune pedeapsa complemetar a degradrii militare? 6. n ce cazuri aplicarea degradrii militare este obligatorie? 7. Care sunt drepturile ce pot fi interzise ca urmare a aplicrii pedepsei complementare? 8. Cnd i cum se execut pedepsele accesorii? 9. n ce situaii nu se aplic pedeapsa complemetar a dizolvrii sau suspendrii activitii persoanei juridice? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Aplicarea i executarea pedepselor complementare persoanei fizice. 2. Aplicarea i executarea pedepselor complementare persoanei juridice. B. Tem de cerc tiinific: 1. Aplicarea i executarea pedepselor accesorii persoanei fizice. C. Teme de licen: 1. Aspecte de teorie i practic judiciar privind pedepsele complementare i accesorii aplicabile persoanei fizice. 2. Aspecte de teorie i practic judiciar privind pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice.

NOTE: 248

SEMINARUL NR. 21 Individualizarea pedepselor I. Plan de seminar: 249

IA. Aspecte generale - noiune - caracterizare - forme i modaliti de individualizare IB. Individualizarea judiciar a pedepselor - noiune - caracterizare - stri i circumstane n cadrul individualizrii IC. Circumstanele atenuante - noiune - caracterizare - circumstanele atenuante legale - circumstane atenuante judiciare - efectele circumstanelor atenuante ID. Circumstanele agravante - noiune - caracterizare - circumstanele agravante legale - circumstane agravante judiciare - efectele circumstanelor agravante IE. Strile de atenuare a pedepsei IF. Strile de agravare a pedepsei IG. Concursul ntre cauzele de agravare i de atenuare a pedepselor IA. Aspecte generale: a. Noiune: Individualizarea reprezint operaiunea prin care pedeapsa, expresie a reaciei antiinfracionale, este adaptat gravitii abstracte i concrete a infraciunii i a persoanei i conduitei fptuitorului, n aa fel nct pedeapsa s-i poat ndeplini, cu maxim eficien, funciile i scopurile nscrise n lege. b. Caracterizare: - instituiei individualizrii pedepsei i este consacrat capitolul V din C.pen., partea general, intitulat Individualizarea pedepselor (art. 72-89), - individualizarea pedepsei este obligatorie n toate cazurile, deoarece legiuitorul ne arat n textul legii limitele generale ale pedepselor, iar instana are obligaia s adapteze aceste limite la cazurile concrete cu care a fost sesizat. c. Forme i modaliti de individualizare: - individualizarea pedepselor, operaiune complex, se realizeaz n diferite faze, de diferite organe, dup criterii specifice, - n doctrina penal se face distincia ntre individualizarea ce se realizeaz n faza de elaborare a legii i stabilire a pedepselor, n faza de aplicare a pedepsei i cea n faza de executare a acesteia, - corespunztor acestor faze sunt cunoscute urmtoarele trei forme de individualizare: * individualizarea legal - se realizeaz de ctre legiuitor n faza de elaborare a legii i se materializeaz n: - stabilirea cadrului general al pedepselor, a naturii i a limitelor generale ale fiecrei pedepse n concordan cu principiile stabilirii sanciunilor penale, - stabilirea pedepsei pentru fiecare infraciune, - stabilirea cadrului i a mijloacelor legale n care se vor realiza celelalte forme de individualizare, prin prevederea efectelor ce le au strile i circumstanele de atenuare sau de agravare asupra limitelor speciale ale pedepsei. 250

* individualizarea judiciar (judectoreasc) se realizeaz de ctre instana de judecat i se materializeaz prin aplicarea pedepsei concrete infractorului pentru fapta comis, i * individualizarea administrativ se realizeaz de ctre organele administrative n faza de executare a pedepsei. IB. Individualizarea judiciar a pedepselor: a. Noiune: Aceasta reprezint individualizarea realizat de ctre instana de judecat i const n stabilirea i aplicarea pedepsei prevzute de lege pentru infraciunea svrit, n funcie de gradul de pericol social concret al faptei, de periculozitatea infractorului i de mprejurrile concrete n care s-a comis infraciunea. b. Caracterizare: - adaptarea pedepsei concrete realizat de instana de judecat are loc cu respectarea criteriilor de individualizare legal, ntre limitele speciale de pedeaps prevzute de lege pentru infraciunea comis, limite a cror depire este posibil n funcie de strile i circumstanele de agravare sau de atenuare i al cror efect este prevzut de lege, - n stabilirea i aplicarea pedepsei, instana de judecat se conduce dup criteriile generale i obligatorii prevzute n art. 72 alin. 1 C.pen: * dispoziiile prii generale a C.pen. incidente n cauza dedus judecii referitoare la: aplicarea n spaiu i n timp a legii penale, forma consumat ori de tentativ n care s-a realizat infraciunea, contribuia adus la svrirea infraciunii, condiiile rspunderii penale, * limitele de pedeaps fixate n partea special ce reprezint cadrul n care se va stabili pedeapsa pentru infraciunea comis, * gradul de pericol social al faptei svrite reieit din modul i mijloacele de svrire a faptei, n funcie de importana valorii sociale vtmate i de urmrile produse sau care s-ar fi putut produce, * persoana infractorului; instana are n vedere dezvoltarea psiho-fizic a infractorului, pregtirea profesional, condiiile de via, atitudinea n societate, n familie sau la locul de munc, * mprejurrile care atenueaz sau agraveaz rspunderea penal ; sub aceast denumire sunt cuprinse strile i circumstanele de atenuare sau de agravare ale pedepsei. - cnd pentru infraciunea svrit legea prevede pedepse alternative, se ine seama de dispoziiile de mai sus att pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, ct i pentru proporionalizarea acesteia (art. 72 alin. 2 C.pen.). c. Stri i circumstane n cadrul individualizrii: - n cadrul individualizrii judicare un rol important l au strile, situaiile sau mprejurrile anterioare, concomitente sau subsecvente comiterii infraciunii i care reliefeaz un grad mai ridicat sau mai sczut de pericol social al faptei ori de periculozitate a infractorului. - acestea sunt denumite cauze care agraveaz sau atenueaz rspunderea penal i sunt clasificate astfel: 1. n funcie de efectul pe care l produc asupra pedepsei: - cauze de agravare - cauze de atenuare - n situaia cauzelor de agravare ori de atenuare a pedepsei se face distincie ntre stri i circumstane, - aceast clasificare prezint importan sub raportul efectelor ce le produc n cazul unui concurs de stri (strile de agravare sau de atennuare i produc efecte fiecare n parte asupra pedepsei acionnd succesiv) i a unui concurs de circumstane (care produce o singur atenuare sau agravare oricte circumstane ar fi). 2. dup ntinderea efectelor: - cauze generale au influen pentru toate infraciunile i sunt prevzute n partea 251

general a C.pen. - cauze speciale sunt determinate astfel pentru c au influen numai cu privire la o anumit infraciune i sunt prevzute n partea special a C.pen. 3. dup modul de stabilire a circumstanelor i dup efectul pe care l au asupra pedepsei ce urmeaz a fi stabilit de instan: - circumstane legale sunt expres prevzute de lege i obligatorii pentru instana de judecat, dac se constat existena lor - circumstante judiciare nu sunt determinate prin lege, fiind lsate la aprecierea instanei de judecat. 4. dup criteriul legturii cu fapta ori cu fptuitorul: - circumstane reale sunt legate de fapt i influeneaz gradul de pericol social al acesteia - circumstane personale sunt legate de persoana infractorului i l caracterizeaz sub raportul periculozitii 5. dup cum mprejurrile erau cunoscute sau necunoscute infractorului: - circumstane cunoscute - circumstane necunoscute 6. dup situarea lor n timp fa de momentul svririi infraciunii: - anterioare - concomitente - subsecvente. I.C. Circumstanele atenuante: a. Noiune: Acestea sunt strile, situaiile, mprejurrile, calitile, ntmplrile ori alte date ale realitii anterioare, concomitente sau subsecvente svririi unei infraciuni, ce au legtur cu fapta infracional ori cu fptuitorul i care relev un pericol social mai sczut al faptei ori o periculozitate mai redus a infractorului. b. Caracterizare: - sunt exterioare coninutului infraciunii, - au un caracter ntmpltor, n sensul c nu nsoesc orice fapt infracional i nu privesc pe orice infractor, - circumstanele atenuante sunt legale (prevzute expres i limitativ n lege) i judiciare (neprevzute expres n lege, dar de care instana poate ine cont). c. Circumstanele atenuante legale (art. 73 C.pen.): I. Depirea limitelor legitimei aprrii (art. 73 alin. 1 lit. a) C.pen.): - exist aceast circumstan atenuant legal n cazul excesului scuzabil produs n stare de legitim aprare, adic n cazul unei aprri excesive, disproporionatea n raport cu gravitatea pericolului i cu mprejurrile n care s-a produs atacul, fr ca acest exces s fie datorat tulburrii sau temerii cauzate de atac. - dac disproporia dintre aprare i atac este determinat de tulburarea sau temerea produse de atac, nu va fi doar o circumstan atenuant, ci o cauz de nlturare a caracterului penal al faptei (legitima aprare depit prevzut n art. 44 alin. 3 C. pen., cruia i se mai spune i excesul justificat), - aceasta este o circumstan personal care nu se rsfrnge asupra participanilor. II. Depirea limitelor strii de necesitate (art. 73 alin. 1 lit. a) C.pen.): - exist aceast circumstan atenuant legal n cazul prevzut de art. 45 alin. 3 C.pen. care prevede c nu se afl n stare de necesitate persoana care, n momentul svririi faptei i-a dat seama c pricinuiete urmri vdit mai grave dect cele care s-ar fi putut produce dac pericolul nu era nlturat, 252

- legiuitorul a avut n vedere situaia excepional n care s-a svrit fapta care a produs urmri mult mai grave dect cele evitate, - depirea limitelor strii de necesitate este o circumstan personal. III. Provocarea (art. 73 alin. 1 lit. b) C.pen.): - circumstana atenuant a provocrii exist atunci cnd infraciunea s-a svrit sub stpnirea unei puternice tulburri sau emoii, determinat de o provocare din partea persoanei vtmate, produs prin violen, printr-o atingere grav a demnitii persoanei sau prin alt aciune ilicit grav. - condiiile de existen ale provocrii privesc: * existena unei anumite activiti de provocare din partea persoanei vtmate, * aceste acte de provocare pot fi realizate prin violen fizic ori violen psihic, printr-o atingere grav adus demnitii persoanei ori prin alte aciuni ilicite grave, * actul provocator al victimei s determine o puternic tulburare sau emoie infractorului, * sub stpnirea puternicei tulburri sau emoii infractorul s fi svrit infraciunea, * infraciunea s se ndrepte mpotriva provocatorului. !!! A nu se confunda legitima aprare cu provocarea comis prin violen fizic. Astfel, n cazul legitimei aprri victima se apr mpotriva unui atac care nu s-a consumat, iar n cazul provocrii prin violen fizic atacul se consumase cnd victima a intervenit. d. Circumstane atenuante judiciare(art. 74 C.pen.): C. pen. face o enumerate exemplificativ a circumstanelor atenuante judiciare: I. Conduita bun a infractorului nainte de svrirea faptei ; aceast circumstan privete atitudinea i comportarea corect a infractorului n familie, societate, la locul de munc nainte de svrirea infraciunii. Conduita bun a infractorului privete i lipsa antecedentelor penale. II. Struina depus de infractor pentru a nltura rezultatul infraciunii sau a repara paguba pricinuit; Conduita infractorului dup comiterea faptei prin care i manifest cina activ pentru fapta comis, cin materializat prin repararea pagubei, nlturarea urmrilor infraciunii i care reliefeaz o periculozitate mai sczut a acestuia reclam un tratament penal atenuant. III. Atitudinea infractorului dup svrirea infraciunii rezultnd din prezentarea sa n faa autoritii, comportarea sincer n cursul procesului, nlesnirea descoperirii ori arestrii participanilor; Atitudinea pozitiv a infractorului dup svrirea infraciunii poate consta n autodenunarea, comportarea sincer n timpul procesului, dezvluirea locului n care se afl ceilali participani ori unde se gsesc mijloacele de prob. n practica judiciar s-a considerat c alte circumstane atenuante mai pot fi: starea de beie accidental incomplet, situaia familial deosebit de grea a infractotului, mediul n care a crescut i a fost educat, etc. e. Efectele circumstanelor atenuante (art. 76 C.pen.): - acestea sunt prevzute de C.pen. i sunt aceleai, indiferent dac sunt legale sau judiciare, - circumstanele atenuante au ca efect atenuarea obligatorie a pedepsei, atenuare ce poate consta ntr-o reducere ori o schimbare a pedepselor prevzute de lege pentru infraciunea comis. I. Efectele asupra pedepselor principale (art. 76 alin. 1 C.pen.): - cnd minimul special al pedepsei nchisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboar sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani - cnd minimul special al pedepsei nchisorii este de 5 ani sau mai mare, pedeapsa coboar sub minimul special, dar nu mai jos de 1 an, 253

- cnd minimul special al pedepsei nchisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboar sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni, - cnd minimul special al pedepsei nchisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboar sub acest minim, pn la minimul general, - cnd minimul special al pedepsei nchisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboar sub acest minim, pn la minimul general, sau se aplic o amend care nu poate fi mai mic de 250 lei, iar cnd minimul special este sub 3 luni, se aplic o amend care nu poate fi mai mic de 200 lei, - cnd pedeapsa prevzut de lege este amenda, aceasta se coboar sub minimul ei special, putnd fi redus pn la 150 lei n cazul cnd minimul special este de 500 lei sau mai mare, ori pn la minimul general, cnd minimul special este sub 500 lei. * Efectele circumstanelor atenuante nu sunt aceleai, n cazul infraciunilor mai grave, ci mai restrnse. Astfel, potrivit art. 76 alin. 2 C.pen., n cazul infraciunilor contra siguranei statului, al infraciunilor contra pcii i omenirii, al infraciunilor de omor, al infraciunilor svrite cu intenie care au avut ca urmare moartea unei persoane, sau al infraciunilor prin care s-au produs consecine deosebit de grave, dac se constat c exist circumstane atenuante, pedeapsa nchisorii poate fi redus cel mult pn la o treime din minimul special. * Cnd pentru infraciunea svrit legea prevede pedeapsa deteniunii pe via, cnd exist circumstane atenuante, se aplic pedeapsa nchisorii de la 10 la 25 de ani (art. 77 C. pen.). II. Efectele asupra pedepselor complementare (art. 76 alin. 3 C.pen.): - circumstanele atenuante produc efecte i asupra pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi, n sensul c aceasta poate fi nlturat, - nlturarea ori nlocuirea pedepselor complementare ca efect al circumstanelor atenuante se pune numai n legtur cu cazurile n care aplicarea acestora este obligatorie. III. Efectele circumstanelor atenuante n cazul persoanei juridice (art. 76 alin. 4 C.pen.): - n cazul n care exist circumstane atenuante, amenda pentru persoana juridic se reduce dup cum urmeaz: * cnd minimul special al amenzii este de 10.000 sau mai mare, amenda se coboar sub acest minim, dar nu mai mult de o ptrime, * cnd minimul special al amenzii este de 5.000 sau mai mare, amenda se coboar sub acest minim, dar nu mai mult de o treime, ID. Circumstanele agravante (art. 75 C.pen.): a. Noiune: Acestea sunt stri, situaii, mprejurri, caliti, alte date ale realitii, exterioare coninutului infraciunii, anterioare, concomitente sau subsecvente svririi infraciunii ce au legtur cu fapta infracional ori cu infractorul i care reflect un grad de pericol social mai ridicat al faptei ori o periculozitate mai mare a infractorului. b. Caracterizare: - sunt exterioare coninutului infraciunii, - au caracter accidental, - circumstanele agravante pot fi legale i judiciare. c. Circumstane agravante legale (art. 75 alin. 1 C.pen.): I. Svrirea faptei de trei sau de mai multe persoane mpreun ; participarea mai multor persoane la svrirea faptei imprim acesteia un caracter grav cci sporete ndrzneala fptuitorilor; prin cooperarea acestora se asigur consumarea infraciunii, tergerea urmelor infraciunii, scade rezistena victimei n aprarea valorilor sociale. Circumstana este realizat 254

indiferent dac toate trei persoanele sunt prezente ori nu la locul faptei, indiferent de contribuia acestora la svrirea infraciunii i indiferent dac toi rspund penal, contribuia lor trebuie s fie ns concomitent (coautorat, autoratul cu complicitatea concomitent). Aceast circumstan agravant nu se aplic dac n coninutul agravant al infraciunii intr ca element circumstanial, svrirea faptei de dou sau mai multe persoane mpreun (de ex. - furtul calificat comis de dou sau mai multe persoane). Aceasta este o circumstan real care se rsfrnge asupra participanilor n msura n care au cunoscut-o ori au prevzut-o, fiind necesar dovedirea cunoaterii ori prevedeii de ctre fiecare participant. Legea prevede de trei sau mai multe persoane mpreun i nu de dou, deoarece sunt anumite infraciuni ce pot fi comise numai de dou persoane mpreun, aa-zisele infraciuni bilaterale (incestul). II. Svrirea infraciunii prin acte de cruzime, prin violene asupra membrilor familiei ori prin metode sau mijloace care prezint pericol public; Prin acte de cruzime se neleg acele acte care provoac victimei suferine fizice sau psihice ori chinuri prelungite i care vdesc dorina infractorului de a provoca astfel de suferine i chinuri. Cnd cruzimile reprezint un element constitutiv al infraciunii nu se mai reine i aceast agravant general (art. 176 lit.a) C.pen.). Prin metode sau mijloace care prezint pericol public se neleg acele procedee care pot provoca urmri grave asupra unui numr nedefinit de persoane, asupra unor bunuri sau valori sociale importante. Cnd asemenea mijloace constituie element al infraciunii, nu se mai reine i agravanta general. Aceast circumstan agravant este real i deci se rsfrnge asupra tuturor participanilor n msura n care a fost cunoscut. III. Svrirea infraciunii de ctre un infractor major, dac aceasta a fost comis mpreun cu un minor; Reinerea acestei circumstane este determinat de cunoaterea de ctre major a situaiei c la comiterea infraciunii cooperaz cu un minor. Eroarea cu privire la vrsta minorului, pe care l credea major, nltur aceast agravant. Circumstana se realizeaz att n cazul pluralitii ocazionale ct i a celei naturale. Aceast circumstan este real i se rsfrnge asupra tuturor participanilor majori care au cunoscut mprejurarea c la svrirea infraciunii particip i un minor. IV. Svrirea infraciunii pe temei de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual, opinie, apartene politic, convingeri, avere, origine social, vrst, dizabilitate, boal cronic necontagioas sau infecie HIV/SIDA; V. Svrirea infraciunii din motive josnice; Prin motive josnice se neleg acele impulsuri interne, contrare normelor moralei, periculoase: rutatea, rzbunarea, invidia, ura. De regul, stabilirea lor este lsat la aprecierea instanei, deoarece legea nu face o enumerare a acestor elemente. Este o circumstan personal i nu se rsfrnge asupra altor participani la svrirea acelei infraciuni. Acestea nu se vor reine separat dac intr n coninutul infraciunii (omor calificat, din interes material). VI. Svrirea infraciunii n stare de beie anume provocat n vederea comiterii faptei; Fptuitorul i provoac singur sau accept s i se provoace starea de beie pentru a avea mai mult curaj la svrirea infraciunii sau pentru a invoca starea de beie ca un alibi ori ca o circumstan atenuant. Este o circumstan personal care se poate transforma ntr-una real. A nu se confunda cu beia la care face referire art. 49 C.pen. sau cu beia voluntar incomplet, care este circumstan atenuant judiciar. VII. Svrirea infraciunii de ctre o persoan care a profitat de situaia prilejuit de o 255

calamitate; Periculozitatea infractorulor este mai mare atunci cnd ei svresc infraciunea profitnd de starea de tulburare produs de o calamitate (cutremur, inundaii, surpare de teren, incendiu de proporii), cnd oamenii se afl n suferin, sunt preocupai de salvarea vieii lor i mai puin de paza bunurilor. Are un caracter real i se rsfrnge asupra tuturor participanilor. d. Circumstane agravante judiciare (art. 75 alin. 2 C.pen.): - acestea sunt constate de instana judectoreasc care are facultatea s aprecieze c unele mprejurri anterioare, concomitente ori subsecvente svririi infraciunii imprim faptei un caracter grav, - sunt considerate astfel de circumstane: mprejurarea c infractorul s-a folosit de un iresponsabil la comiterea infraciunii, - instana poate reine ca circumstane agravante mprejurri ce privesc modul de svrire a infraciunii, mijloacele folosite. e. Efectele circumstanelor agravante (art. 78 C.pen.): - C.pen. a consacrat principiul agravarii facultative a pedepsei n cazul constatrii circumstanelor agravante legale i judiciare, I. n cazul persoanei fizice: - se poate aplica o pedeaps pn la maximul special, iar dac acesta este nendestultor, n cazul nchisorii se poate aduga un spor de pn la 5 ani, care nu poate depi o treime din acest maxim, iar n cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special. II. n cazul persoanei juridice: - se poate aplica amenda care poate fi sporit pn la maximul ei special, iar dac acest maxim nu este ndestultor se poate aduga un spor de pn la o ptrime din acel maxim. IE. Strile de atenuare a pedepsei: a. Noiune: Acestea sunt anumite entiti, fapte, situaii cu semnificaie n ceea ce privete gradul de pericol social al faptei i de periculozitate al infractorului, prevzute n partea general a C.pen. i ale cror efecte atenuante sunt prevzute de lege. Sunt considerate stri de atenuare: * tentativa i * minoritatea infractorului. Tentativa: - prin dispoziile art. 21 C.pen. pentru sancionarea tentativei, C.pen. romn a adoptat sistemul diversificrii pedepsei n raport cu infraciunea fapt consumat. - astfel, tentativa se pedepsete cu o pedeaps cuprins ntre jumtatea minimului i jumtatea maximului prevzute de lege pentru infraciunea consumat, fr ca minimul s fie mai mic dect minimul general al pedepsei, - n cazul cnd pedeapsa prevzut de lege este deteniunea pe via, se aplic pedeapsa nchisorii de la 10 la 25 de ani. Minoritatea infractorului: - fa de infractorii minori se iau cu prioritate msuri educative privative sau neprivative de libertate, - potrivit art. 100 C.pen. fa de minorul care rspunde penal se poate lua o msur educativ ori i se poate aplica o pedeaps, - pedeapsa se aplic numai dac se apreciaz c luarea unei msuri educative nu este suficient pentru ndreptarea minorului, - cnd instana a optat pentru aplicarea unei pedepse, aceasta va avea limitele cuprinse ntre jumtatea minimului special i jumtatea maximului special prevzute de lege pentru infraciunea 256

fapt consumat svrit de un major, - n urma reducerii, n nici un caz minimul pedepsei, nu va depi 5 ani (art. 109 alin. 1 C. pen.), dar nu va putea fi nici mai mic dect minimul general, - cnd legea prevede pentru infraciunea svrit pedeapsa deteniunii pe via, se aplic minorului nchisoarea de la 5 la 20 de ani. IF. Strile de agravare a pedepsei: a. Noiune: Acestea sunt anumite entiti, situaii, fapte cu semnificaie n ceea ce privete gradul de pericol social al faptei i de periculozitate a fptuitorului, al cror efect agravant este prevzut de lege. Sunt considerate stri de agravare a pedepselor: * concursul de infraciuni * recidiva * infraciunea continuat. Cum prezentarea lor s-a fcut cu ocazia analizei acestora n cadrul unitii i pluralitii de infraciuni, facem trimitere la acele capitole. IG. Concursul ntre cauzele de agravare i de atenuare a pedepselor (art. 80 C.pen.): - n caz de concurs ntre cauzele de agravare i cauzele de atenuare, pedeapsa se stabilete tinndu-se seama de circumstanele agravante, de circumstanele atenuante i de starea de recidiv, - n caz de concurs ntre circumstanele agravante i atenuante, coborrea pedepsei sub minimul special nu este obligatorie, ca o execpie de la prevederile art. 76 C.pen., - n cazul aplicrii concomitente a dispoziiilor cu privire la circumstane agravante, recidiv i concurs de infraciuni, pedeapsa nchisorii nu poate depi 25 de ani, dac maximul special pentru fiecare infraciune este de 10 ani sau mai mic i 30 de ani dac maximul special pentru cel puin una dintre infraciuni este mai mare de 10 ani, - n cazul aplicrii concomitente a dispoziiilor cu privire la circumstanele agravante, recidiv i concurs de infraciuni, pedeapsa amenzii pentru persoana juridic poate fi sporit pn la maximul general. II. Idei fundamentale: 1. Operaiunea de individualizarea a pedepselor este obligatorie n toate cazurile. 2. Individualizarea poate fi fcut de ctre legiuitor, instan i organele administrative n faza de executare a pedepsei. 3. Nu trebuie s confundm strile cu circumstanele. 4. Circumstanele atenuanate au efect obligatoriu, cele agravante facultativ. III. Vocabular specific: - ab initio expresie latin care nseamn de la nceput. Ab initio invalidum non confirmatur continuo temporis actu ceea ce este nevalabil de la nceput nu se valideaz prin scurgerea timpului sau prin cele ntmplate ulterior. Ab initio valida postea per contingentia non infirmatur ceea ce este valabil de la nceput nu se invalideaz prin trecerea timpului sau ntmplri ce intervin ulterior, - conformare modalitate a realizrii raporturilor juridice prin respectarea de bun voie a dispoziiilor normelor juridice; n cazul conformrii dreptul are eficien activ, - derogare abaterea de la o regul juridic, printr-o norm care consacr o excepie (lat. derogare), - detenie lipsire de libertate a unei persoane care se afl n arest preventiv sau n executarea unei pedepse cu nchisoarea, - interpret persoan care particip la proces, avnd atribuia de a traduce relatrile unei persone 257

care va fi ascultat de organul judiciar, n cazul n care persoanele respective nu vorbesc limba romn sau nu se pot exprima prin vorbire, ordine de drept valoare social care const n respectarea normelor juridice de ctre toi destinatarii, stare a relaiilor sociale existent ca urmare a conformrii fa de lege a destinatarilor acesteia, prezumie de nevinovie principiu fundamental al procesului penal, conform cruia orice persoan este considerat nevinovat pn la stabilirea vinoviei sale printr-o hotrre penal definitiv (principiu stabilit expres n Codul de procedur penal i Constituie), valoare social nsuirea unui bun de a satisface o anumit trebuin individual sau social; astfel, omul creeaz valori i se creeaz prin aceste valori.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 72 C.pen. coroborat cu art. 18 alin. 2 3 C.pen., - Art. 73 lit a) C.pen. coroborat cu art. 44, 45 C.pen, - Art. 73 C.pen coroborat cu art. 50, 20 C.pen., - Art. 75 C.pen coroborat cu art. 33, 37, 42 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind individualizarea pedepselor: noiune i caracterizare. 2. Forme i modaliti de individualizare. 3. Individualizarea judiciar a pedepselor: noiune, caracterizare, stri i circumstane n cadrul individualizrii. 4. Circumstanele atenuante: noiune i caracterizare. 5. Depirea limitelor legitimei aprrii. 6. Depirea limitelor strii de necesitate. 7. Provocarea. 8. Circumstane atenuante judiciare. 9. Efectele circumstanelor atenuante. 10. Efectele asupra pedepselor principale. 11. Efectele asupra pedepselor complementare. 12. Efectele circumstanelor atenuante n cazul persoanei juridice. 13. Circumstanele agravante: noiune i caracterizare. 14. Circumstane agravante legale. 15. Circumstane agravante judiciare. 16. Efectele circumstanelor agravante. 17. Strile de atenuare a pedepsei: tentativa i minoritatea infractorului. 18. Strile de agravare a pedepsei. 19. Concursul ntre cauzele de agravare i de atenuare a pedepselor. VI. Grile: 1. Constituie circumstane atenuante legale: a) depirea limitelor legitimei aprri b) conduita bun a infractorului nainte de comiterea infraciunii c) struina depus de infractor pentru a nltura rezultatul infraciunii sau a repara paguba pricinuit. 2. n cazul infraciunilor contra siguranei statului dac se const c exist circumstane atenuante pedeapsa nchisorii poate fi redus: a) cel mult pn la o treime din minimul special b) cu cel mult o treime din maximul special c) pn la o treime din minimul special. 258

3. Cnd exist circumstane atenuante pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi prevzute de lege pentru infraciunea comis: a) nu poate fi nlturat b) poate fi nlturat c) este nlturat. 4. Constituie circumstane agravante legale: a) comiterea faptei de ctre trei sau mai multe persoane mpreun b) mprejurarea c infractorul se gsea n stare de beie n momentul comiterii infraciunii de ultraj c) comiterea infraciunii prin violene asupra membrilor familiei. 5. Constituie circumstane agravante legale: a) comiterea infraciunii din motive josnice b) svrirea faptei n stare de beie fortuit complet c) comiterea infraciunii n timpul unei calamiti, fr ca fptuitorul s profite de acea calamitate. 6. Circumstanele reale: a) nu se rsfrng asupra participanilor, dac nu le-au prevzut, dei aveau obligaia s le prevad b) se rsfrng asupra participanilor c) se rsfrng asupra participanilor, dac le-au cunoscut. 7. Pentru inculpatul condamnat pentru tentativa la infraciunea de omor cu reinerea circumstanei atenuate a provocrii: a) aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi prevzut de lege pentru infraciunea de omor poate fi nlturat b) aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi prevzute de lege pentru infraciunea de omor este nlturat c) aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi este obligatorie. 8. Sunt circumstane atenuante: a) tentativa b) excesul justificat c) depirea limitelor strii de necesitate d) excesul scuzabil. 9. Pot constitui circumstane atenuante: a) excesul justificat b) depirea limitelor strii de necesitate c) struina depus de infractor pentru a nltura rezultatul infraciunii sau pentru a repara paguba pricinuit d) desistarea. 10. Pot constitui circumstane atenuante judectoreti: a) depirea limitelor legitimei aprri b) starea de beie accidental incomplet c) depirea limitelor strii de necesitate d) provocarea. 11. n cazul n care exist circumstane atenuante, pedeapsa principal: a) se reduce la minimul special b) se reduce sub minimul special 259

c) se poate reduce sub minimul special. 12. Sunt circumstane atenuante legale: a) excesul justificat b) provocarea c) conduita bun a infractorului nainte de comiterea infraciunii d) excesul scuzabil. 13. Constituie circumstan agravant cu caracter personal: a) comiterea infraciunii de ctre un infractor major dac aceasta a fost comis mpreun cu un minor b) comiterea infraciunii din motive josnice c) recidiva d) comiterea infraciunii prin acte de cruzime. 14. Constituie circumstan agravant legal, cu caracter general: a) comiterea faptei de dou sau mai multe persoane mpreun b) comiterea infraciunii n timpul nopii c) comiterea infraciunii de ctre o persoan care a profitat de situaia prilejuit de o calamitate. Rspunsuri grile*: 1- a; 2- a; 3 b; 4 a, c; 5 a; 6 c; 7 a; 8 c, d; 9 c; 10 b; 11 b; 12 b, d; 13 - b; 14 - c; VII. Spee: 1. X trimis n judecat pentru comiterea unei infraciuni a cerut ca la individualizarea pedepsei s se in seama de greutile sale familiale: copii minori aflai n ngrijire i prinii neputincioi de care trebuie s aib grij. Precizai dac greutile familiale ale inculpatului influeneaz pericolul social al faptei i periculozitatea fptuitorului. 2. X trimis n judecat pentru comiterea unei infraciuni, a solicitat s se in seama la dozarea pedepsei de sinceritatea manifestat n cursul urmriri. Artai ce trebuia s decid instana avnd n vedere c sinceritatea de care a dat dovad inculpatul n cursul urmririi nu este rezultatul propriei sale atitudini fa de fapta comis, ci a fost determinat de prinderea lui n flagrant, situaie n care el nu putea s nege comiterea infraciunii. 3. X a fost condamnat pentru comiterea infraciunii de omor prevzut de art. 174 cu aplicarea art. 73 lit. a) C.pen. S-a reinut c n noaptea de 4/5.09.1996 n timp ce inculpatul se afla la domiciliul concubinei sale, a venit fostul concubin al acesteia i a nceput s bat cu putere n ua apartamentului, apoi a forat ua apartamentului, a ptruns n interior i, fr a fi narmat s-a ndreptat spre inculpat. Tulburat de conduita victimei, n momentul cnd acesta s-a apropiat, inculpatul i-a aplicat o lovitur puternic n cap cu o bucat de lemn. Transportat la spital victima a decedat n urma unui traumatism cranio-cerebral cu hematon subdural i fractur de calot. n apel inculpatul a susinut c atitudinea victimei de a ptrunde pe timp de noapte prin forarea uii n apartamentul n care se afla i de a se ndrepta agresiv spre el, i-a provocat o puternic tulburare i temere, depind n aceste condiii limitele unei aprri proporionale cu gravitatea pericolului i cu mprejurrile n care s-a produs atacul, aa cum prevede art. 44 alin. 3 C.pen. n spe apelul inculpatului este ntemeiat? 4. Instanta a reinut c victima X aflat sub influena buturilor alcoolice, a provocat o altercaie ntr260

un magazin alimentar cu inculpatul Y pe care l-a ameninat. La ieirea din magazin inculpatul a fost ntmpinat de victim i lovit cu pumnii i picioarele pn cnd a fost dobort la pmnt. Sculnduse, dup ce fusese lovit, inculpatul a scos un cuit dintr-o saco i a aplicat victimei dou lovituri, din care una a fost mortal, deoarece a secionat vena femural. Inculpatul Y a fost condamnat la 3 ani i 6 luni nchisoare pentru comiterea infraciunii de omor prevzut de art. 174 C.pen, cu reinerea circumstanelor atenuante prevzute de art. 73 lit. a) i b) din acelai cod. Instana a reinut corect circumstanele atenuante? 5. Tribunalul a condamnat pe inculpatul X pentru comiterea tentativei la infraciunea de omor calificat prevzuta n art. 20 raportat la art. 175 lit. c) C.pen. Instana a reinut c la 9.07.1990 aflndu-se n stare de ebrietate, a lovit n abdomen cu un cuit pe soia sa, provocndu-i o plag njunghiat abdominal cu peritonit generalizat, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 45 de zile de ngrijiri medicale i care au pus viaa victimei n primejdie. n cauz, din probe rezult c n ziua comiterii faptei, inculpatul a venit acas n stare de ebrietate. Soia reprondu-i c a venit beat, ntre cei doi soi s-au purtat discuii pe un ton ridicat. La un moment dat inculpatul a cerut s mnnce, iar soia, dup ce a nclzit mncarea, a aezat tava pe mas, iar micarea fiind prea brusc, grsimea ncins l-a stropit pe inculpat pe piept. Aflat n stare de ebrietate i nervos n urma discuiilor, inculpatul a crezut fr temei c soia l-a stropit intenionat i a ripostat aplicnd lovitura de cuit. mpotriva hotrrii Tribunalului inculpatul a declarat recurs, cu motivarea c instana a greit prin nereinerea n favoarea sa a circumstanei atenuante a provocrii din partea pesoanei vtmate. Circumstana atenuant a provocrii poate fi reinut i n ipoteza n care inculpatul se afl n eroare asupra caracterului aciunii persoanei vtmate? 6. Tribunalul a condamnat pe inculpatul X pentru comiterea infraciunii de omor prevzut de art. 174, cu aplicarea art. 73 lit. b) C.pen. S-a reinut c inculpatul la 10.10.1994 a ucis pe Y cu care soia sa tria n concubinaj, instana reinand c refuzul victimei de a nceta relaiile cu soia inculpatului constituie provocare. Apelurile declarate de procuror i de inculpat au fost respinse. mpotriva hotrrilor procurorul a declarat recurs, cu motivarea c instanele au reinut nejustificat existena provocrii. Recursul procurorului este sau nu ntemeiat? 7. Judecand pe inculpat pentru comiterea unei infraciuni, instana a constatat existena unora din mprejurrile enumerate cu caracter exemplificativ n art. 74 C.pen. Artai dac simpla lor constatare este suficient pentru a le da efectul atenuant prevzut de lege. 8. Instana a decis c svrirea faptei de trei sau mai multe persoane circumstana agravant prevzut n art. 75 lit. a) C.pen. poate fi reinut nu numai atunci cnd se stabilete existena unei nelegeri extreme ntre participani, ci i n cazul unui acord tacit, reflectat n materialitatea faptelor. Soluia instanei este corect? 9. Instana a reinut c inculpatul a ucis prin cruzimi victima, concubina sa. Inculpatul a fost condamnat la 20 de ani nchisoare, cu un spor de 5 ani pentru comiterea infraciunii de omor deosebit de grav prevzut de art. 176 lit. a), cu aplicarea art. 75 lit. b) i art. 78 alin. 2 C.pen. Soluia instanei este corect? 10. X a fost trimis n judecat pentru comiterea infraciunii de omor asupra soiei sale, art. 175 lit. c) cu aplicarea art. 75 lit. d) C.pen. motivul josnic constituindu-l gelozia. Judecnd cauza, instana a decis c pentru a se reine mprejurarea comiterii infraciunii din 261

motive josnice, n sensul art. 75 lit. d) C.pen., trebuie s se constate c fptuitorul a avut mobiluri ori a urmrit scopuri care, n mod obinuit nu caracterizeaz latura subiectiv a infraciunii comise. Gelozia n caz de omor svrit asupra soiei nu constituie un motiv josnic. Soluia instanei este corect? 11. n sarcina inculpatului X s-a reinut c n urma unor discuii a aplicat victimei Y numeroase lovituri cu un cuit, din care una n regiunea gtului care i-a provocat moartea. Tribunalul l-a condamnat la 10 ani nchisoare plus un spor de 4 ani i interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. a) i b) C.pen. pe termen de 5 ani pentru infraciunea de omor prevzut n art. 174, cu aplicarea art. 73 lit. b), 76, 37 lit. b) i 39 alin. 4 C. pen. Pedeapsa a fost corect stabilit? Rspunsuri spee: 1. Da. 2. Instana nu trebuia s ia n seama acest lucru sinceritatea. 3. n spe apelul inculpatului nu este ntemeiat. 4. Instana nu a reinut corect circumstanele atenuante, deoarece nu se poate reine i provocarea i depirea legitimei aprri. 5. Da. 6. Da, recursul procurorului este ntemeiat. 7. Simpla lor constatare nu este suficient, ele mai trebuie i apreciate. 8. Da. 9. Nu, deoarece circumstanele nu se pot reine de dou ori. 10. Da, gelozia poate constitui un motiv josnic n nelesul legii penale. 11. Nu, deoarece nu s-a fcut corect aplicarea art. 80 alin. 1 C.pen. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce se nelege prin noiune de individualizare? 2. De cte feluri este individualizarea pedepselor? 3. Cum se pot clasifica circumstanele? 4. Care sunt circumstanele atenuante legale? 5. Care sunt circumstanele agravante legale? 6. Care sunt asemnrile i deosebirile dintre stri i circumstane? 7. Care sunt asemnrile i deosebirile dintre excesul justificat i excesul scuzabil? 8. Care sunt strile de atenuare i de agravare ale pedepsei? 9. Comparaie ntre circumstanele legale i judiciare. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Justificarea existenei individualizrii n legislaia penal. 2. Justificarea caracterului obligatoriu al circumstanelor atenuanate i facultativ n cazul circumstanelor agravante. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre stri i circumstane. 2. Comparaie ntre excesul justificat i excesul scuzabil. 3. Comparatie ntre legitima aprare i provocarea comis prin violen. C. Teme de licen: 1. Circumstanele atenuante n legislaia penal romn. 2. Circumstanele agravante n legislaia penal romn. NOTE:

262

SEMINARUL NR. 22 Individualizarea judiciar a executrii pedepselor I. Plan de seminar: 263

IA. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei IB. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere IC. Executatea pedepsei la locul de munc ID. Calculul pedepselor IA. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei (art. 81-86 C.pen.): a. Noiune: Aceasta reprezint o msur de individualizare judiciar a executrii pedepsei principale, care const n suspendarea, pe o anumit durat, denumit termen de ncercare, a executrii pedepsei aplicate, cu obligaia pentru condamnat de a nu svri noi infraciuni n limitele termenului de ncercare. b. Caracterizare: - ca natur juridic este o msur de individualizare judiciar a executrii pedepsei principale (nchisoarea i amenda), - este o msur de politic penal, - este facultativ, nefiind un drept al condamnatului, - se acord numai de instana de judecat n caz de ndeplinire a condiiilor legale, la cererea condamnatului sau din oficiu, - din modul cum e formult textul de lege reiese c msura poate fi aplicat numai persoanei fizice. c. Condiii de acordare (art. 81 C. pen.): I. Condiii cu privire la pedeapsa aplicat: - aceasta s constea n nchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda indiferent de cuantum, iar n cazul concursului de infraciuni s fie nchisoarea de cel mult 2 ani, II. Condiii cu privire la infractor: - infractorul s nu mai fi fost condamnat anterior la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, afar de cazul cnd condamnarea intr n vreunul dintre cazurile prevzute n art. 38 C.pen. III. Convingerea instanei c scopul pedepsei poate fi atins fr executarea acesteia. - suspendarea se dispune la cererea condamnatului sau din oficiu i trebuie motivat. d. Termenul de ncercare (art. 82 C. pen.): - acesta reprezint durata de timp n care condamnatul probeaz c s-a ndreptat, c scopul pedepsei s-a atins i fr executarea acesteia, - termenul este compus din durata pedepsei nchisorii aplicate la care se adaug un termen fix de 2 ani, iar dac pedeapsa aplicat este amenda, termenul de ncercare este de 1 an, - n cazul suspendrii condiionate a executrii pedepsei aplicate minorului, termenul de ncercare se compune din durata pedepsei nchisorii aplicate la care se adaug un interval de timp de la 6 luni la 2 ani fixat de instan. Dac pedeapsa aplicat minorului este amenda, termenul de ncercare este de 6 luni, - termenul se socotete de la data cnd hotrrea prin care s-a pronunat suspendarea condiionat a executrii pedepsei a rmas definitiv (art. 82 alin. 3 C. pen.), - cel mai lung termen este de 5 ani. e. Efecte: I. Efecte imediate (care sunt provizorii): - pedeapsa aplicat nu se execut ca urmare a suspendrii executrii sale, iar dac fusese arestat preventiv condamnatul este pus dendat n libertate, - suspendarea nu are ca efect i suspendarea executrii msurilor de siguran care au fost luate i nici a obligaiilor civile ale condamnatului, 264

- pe perioada suspendrii se suspend i pedepsele accesorii i cele complementare, - pe timpul termenului de ncercare condamnatul este inut s aib o bun comportare, - n cazul condamnatului minor se poate dispune i ncredinarea minorului unei persoane sau instituii din cele artate n art. 103 C.pen. II. Efecte ulterioare (care sunt definitive): - acestea se produc la mplinirea termenului de ncercare i constau n ncetarea obligaiei de executare a pedepsei i n reabilitarea de drept a condamnatului, - efectele se produc dac n termenul de ncercare nu a intervenit o cauz de revocare a suspendrii condiionate pentru svrirea unei noi infraciuni sau pentru neplata cu rea-credin a obligaiilor civile stabilite prin hotrrea de condamnare. f. Revocarea suspendrii (art. 83, 84 C.pen.): - dac n termenul de ncercare condamnatul nu respect obligaiile ce-i revin: de a nu mai svri infraciuni i de a-i ndeplini obligaiile civile stabilite prin hotrrea de condamnare, suspendarea condiionat a executrii pedepsei se revoc, - revocarea poate fi obligatorie sau facultativ, - revocarea este obligatorie cnd n termenul de ncercare condamnatul svrete o nou infraciune intenionat pentru care s-a pronunat o hotrre de condamnare definitiv chiar dup expirarea acestui termen, - revocnd suspendarea condiionat a executrii pedepsei, instana de judecat dispune executarea att a pedepsei ce fusese suspendat condiionat ct i a pedepsei pronunate pentru noua infraciune care nu se contopesc, ci se cumuleaz, - revocarea este obligatorie i atunci cnd condamnatul, n termenul de ncercare, nu-i ndeplinete obligaiile civile stabilite prin hotrrea de condamnare (art. 84 C.pen.). Revocarea pentru nendeplinirea obligaiilor civile nu va putea fi dispus n cazul n care condamnatul dovedete c nu a avut putina s-i ndeplineasc acele obligaii, - revocarea este facultativ dac noua infraciune svrit i descoperit n termenul de ncercare este comis din culp, caz n care instana are posibilitatea s aplice i pentru aceast condamnare suspendarea condiionat a executrii pedepsei, - dei, prin svrirea noii infraciuni n termenul de ncercare al suspendrii condiionate a executrii pedepsei, se poate crea, cu ndeplinirea condiiilor prevzute de art. 37 i art. 38 C.pen. o stare de recidv postcondamnatorie, n lege s-a prevzut c la stabilirea pedepsei pentru noua infraciune instana nu va aplica sporul prevzut pentru recidiv, - cfm. art. 477 C.p.p., revocarea sau anularea suspendrii se dispune din oficiu sau la sesizarea procurorului; instana competent s dispun revocarea sau anularea este instana care judec sau a judecat n prim instan infraciunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea, - n caz de nerespectare cu rea-credin a obligaiilor civile, sesizarea o poate face i partea interesat sau procurorul; n acest caz, instana competent este instana care a pronunat n prim instan suspendarea. g. Anularea suspendrii (art. 85 C.pen.): - aceasta se datoreaz unor cauze preexistente acordrii suspendrii condiionate i care dac ar fi fost cunoscute de instana de judecat ar fi mpiedicat acordarea suspendrii, - anularea suspendrii se dispune dac se descoper n termenul de ncercare, c mai nainte de rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare cu suspendarea condiionat a executrii pedepsei, condamnatul mai svrise o infraciune pentru care s-a aplicat pedeapsa nchisorii, chiar dup expirarea termenului de ncercare, - astfel, anularea suspendrii se dispune dac sunt ndeplinite urmtoarele condiii: * condamnatul s fi svrit o infraciune mai nainte de rmnerea defintiv a hotrrii de condamnare cu suspendarea condiionat a executrii pedepsei, 265

* pentru infraciunea svrit s-a aplicat pedeapsa nchisorii, * infraciunea ce atrage anularea s fie descoperit mai nainte de mplinirea termenului de ncercare. - anulnd suspendarea condiionat a executrii pedepsei, instana de judecat face aplicarea dup caz a dispoziiilor privind sancionarea concursului de infraciuni ori a strii de recidiv sau a pluralitii intermediare, - cnd sunt ndeplinite condiiile concursului de infraciuni i pedeapsa rezultant este de cel mult 2 ani, instana poate dispune suspendarea condiionat a executrii pedepsei, caz n care termenul de ncercare se calculeaz de la data rmnerii definitive a hotrrii prin care anterior s-a pronunat suspendarea condiionat a executrii pedepsei, - n caz de revocare nu se aplic regulile de la recidiv, pe cnd n cazul anulrii acestea se aplic. h. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei n cazuri speciale: Suspendarea condiionat a executrii pedepsei se poate dispune de instana de judecat, chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art. 81 C.pen., n anumite cazuri prevzute n partea general ori special a C.pen. Ele au un caracter obligatoriu, aa cum rezult din textul de lege: 1. n partea special a C.pen. s-a prevzut pentru infraciunea de abandon de familie (art. 305 C.pen.) posibilitatea suspendrii condiionate a executrii pedepsei chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art. 81 C.pen., dac inculpatul n cursul judecii i ndeplinete obligaiile legale de ntreinere. Revocarea suspendrii se va dispune numai dac n termenul de ncercare condamnatul svrete din nou infraciunea de abandon de familie. 2. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei se mai dispune potrivit art. 869 alin. 4 C.pen., chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art. 81 C.pen. i n cazul n care condamnatul la pedeapsa nchisorii cu executarea la locul de munc nu mai poate presta munca din cauza pierderii totale a capacitii de munc, iar o astfel de incapacitate nu i-a provocat-o condamnatul. Pentru revocarea suspendrii n aces t caz, se vor aplica dispoziiile art. 83 C.pen. IB. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere (art. 86-866 C.pen.): a. Noiune: Aceasta reprezint o msur, un mijloc de individualizare judiciar a executrii pedepsei nchisorii, care const n lsarea condamnatului n libertate, pe un anumit termen de ncercare, cu condiia de a se supune unor msuri de supraveghere i unor obligaii stabilite de instana de judecat, fr a svri din nou o infraciune n respectivul termen de ncercare. b. Caracterizare: - ca natur juridic este o msur de individualizare judiciar a executrii pedepsei nchisorii, - se deosebete de suspendarea condiionat a executrii pedepsei prin condiiile n care se poate dispune i prin obligaiile condamnatului pe durata termenului de ncercare, - este reglementat expres n art. 861- 866 C.pen., - la fel ca i suspendarea condiionat este facultativ i se acord numai de instan, la cerere sau din oficiu, - din modul cum e formult textul de lege reiese c msura poate fi aplicat numai persoanei fizice, deoarece persoanei juridice nu i se poate aplica pedeapsa nchisorii. c. Condiii de acordare (art. 861 C. pen.): I. Condiii cu privire la pedeaps: - pedeapsa aplicat s fie nchisoarea de cel mult 4 ani, iar n cazul concursului de infraciuni de maxim 3 ani, - condiia este ndeplinit i atunci cnd pedeapsa aplicat pentru concursul de infraciuni este nchisoarea ce nu depete 3 ani la care s-a adugat amenda stabilit pentru o infraciune 266

concurent. II. Condiii cu privire la condamnat: - suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere se poate aplica numai dac infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa nchisorii mai mare de un an, afar de cazurile cnd condamnarea intr n vreunul dintre cazurile prevzute n art. 38 C. pen. III. Aprecierea, innd seama de persoana condamnatului, de comportamentul su dup comiterea faptei, c pronunarea condamnrii constituie un avertisment pentru acesta i chiar fr executarea pedepsei, condamnatul nu va mai svri infraciuni. Msura trebuie mtivat de instan. d. Termenul de ncercare (art. 862 C. pen.): - acesta se compune din cuantumul pedepsei aplicate de instan la care se adaug un interval de timp stabilit de instan ntre 2 i 5 ani, - termenul se socotete de la data cnd hotrrea prin care s-a pronunat suspendarea sub supraveghere a rmas definitiv (art. 862 alin. 2 raportat la art. 82 alin. 3 C.pen.), - cel mai lung termen este de 9 ani. e. Msurile de supraveghere (art. 863 alin. 1 C. pen.): - pe durata termenului de ncercare condamnatul trebuie (sunt obligatorii) s se supun urmtoarelor msuri de supraveghere: * s se prezinte, la datele fixate, la judectorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecie a victimelor i reintegrare social a infractorilor, * s anune, n prealabil, orice schimbare de domiciliu, reedin sau locuin i orice deplasare care depete 8 zile, precum i ntoarcerea, * s comunice i s justifice schimbarea locului de munc * s comunice informaii de natur a putea fi controlate mijloacele lui de existen. - msurile de supraveghere prevzute mai sus se comunic judectorului sau serviciului menionat. f. Obligaiile condamnatului (art. 863 alin. 3 C. pen.): - pe durata termenului de ncercare instana poate (sunt facultative) s impun condamnatului respectarea uneia sau a mai multora din urmtorele obligaii: * s desfoare o activitate sau s urmeze un curs de nvmnt ori de calificare * s nu schimbe domiciliul sau reedina avut ori s nu depeasc limita teritorial stabilit, dect n condiiile fixate de instan * s nu frecventeze anumite locuri stabilite * s nu intre n legtur cu anumite persoane * s nu conduc nici un vehicul sau anumite vehicule * s se supun msurilor de control, tratament sau ngrijire, n special n scopul dezintoxicrii. - supravegherea executrii obligaiilor stabilite de instan se face de judector delegat sau de serviciul menionat mai sus. - n caz de nerespectare a acestor obligaii, se va dispune revocarea msurii. g. Efecte: I. Efecte provizorii (imediate): - suspendarea executrii pedepsei nchisorii, pe termenul de ncercare; - suspendarea nu atrage suspendarea executrii msurilor de siguran i a obligaiilor civile prevzute n hotrrea de condamnare. II. Efecte definitive (ulterioare): - acestea se produc la mplinirea termenului de ncercare dac cel condamnat nu a svrit din nou o infraciune pe durata termenului de ncercare i nici nu s-a pronunat revocarea suspendrii 267

executrii pedepsei, cnd este reabilitat de drept. h. Revocarea suspendrii (art. 864 C. pen.): - revocarea suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere se dispune obligatoriu cnd: * n termenul de ncercare condamnatul svrete din nou o infraciune cu intenie, pentru care s-a pronunat o condamnare definitiv chiar dup expirarea acestui termen, * cel condamnat nu i-a ndeplinit cu rea-credin, n termenul de ncercare, msurile de supraveghere ori obligaiile stabilite de instan, * condamnatul nu i-a ndeplinit obligaiile civile. - revocarea suspendrii pedepsei nu are loc dac infraciunea svrit ulterior a fost descoperit dup expirarea termenului de ncercare, - instana care pronun condamnarea inculpatului pentru infraciunea svrit cu intenie n termenul de ncercare va revoca suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere i va dispune executarea n ntregime a acesteia ct i a pedepsei aplicate pentru noua infraciune care nu se contopesc, ci se cumuleaz, - starea de recidiv postcondamnatorie, dac sunt ndeplinite i celelalte condiii prevzute de art. 37 i 38 C. pen., trebuie reinut chiar dac tratamentul penal nu va fi cel de la recidiv, ci acela prevzut n art. 864 raportat la art. 83 alin. 1 C.pen.. - revocarea este facultativ cnd infraciunea svrit n termenul de ncercare este comis din culp, - cfm. art. 477 C.p.p., revocarea sau anularea suspendrii se dispune din oficiu sau la sesizarea procurorului; instana competent s dispun revocarea sau anularea este instana care judec sau a judecat n prim instan infraciunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea, - n caz de nerespectare a obligaiilor civile, sesizarea o poate face i partea interesat sau procurorul; n acest caz instana competent este instana care a pronunat n prim instan suspendarea. i. Anularea suspendrii (art. 865 C. pen.): - cazurile de anulare sunt aceleai ca i pentru anularea suspendrii condiionate a executrii pedepsei (art. 865 alin. 1 raportat la art. 85 alin. 1 i 2 C. pen.): * condamnatul a svrit o infraciune mai nainte de rmnerea definitiv a hotrrii prin care s-a dispus suspendarea * infraciunea s fie descoperit mai nainte de mplinirea termenului de ncercare * pentru infraciunea svrit s se aplice pedeapsa nchisorii. - anulnd suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere, instana va aplica dispoziiile privind sancionarea concursului de infraciuni, ori a strii de recidiv sau a pluralitii intermediare dup caz, - anularea suspendrii nu are loc dac descoperirea infraciunii are loc dup mplinirea termenului de ncercare i nici dac pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit a fost amenda. j. Suspendarea sub supraveghere a pedepsei n cazuri speciale: Suspendarea sub supraveghere a executrii pedepsei se poate dispune de instana de judecat, chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art. 86 C.pen., n anumite cazuri prevzute n partea general ori special a C.pen.: 1. Suspendarea sub supraveghere a executrii pedepsei se mai dispune potrivit art. 869 alin. 4 C.pen., chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art. 81 C.pen. i n cazul n care condamnatul la pedeapsa nchisorii cu executarea la locul de munc nu mai poate presta munca din cauza pierderii totale a capacitii de munc, iar o astfel de incapacitate nu i-a provocat-o condamnatul. IC. Executatea pedepsei la locul de munc (art. 867 8611 ): 268

a. Noiune: Aceasta reprezint o instituie proprie dreptului penal romn, n temeiul creia, instana de judecat, care a stabilit i aplicat pedepsa nchisorii ce nu depete o anumit durat, are dreptul, atunci cnd apreciaz c ndreptarea infractorului poate fi realizat fr privaiune de libertate, s dispun ca executarea pedepsei s se fac prin munc, n unitatea n care deja lucreaz sau ntr-o alt unitate, pe baza acordului scris, prealabil al acesteia, cu restrngerea unor drepturi i liberti. b. Caracterizare: - este prevzut expres de C.pen. n art. 867 8611, - reprezint o instituie specific dreptului penal romn, - ca natur juridic aceasta reprezint un mijloc de individualizare judiciar a executrii pedepsei nchisorii, urmnd s fie nscris n cazierul judiciar i va constitui antecedent penal, - ea mbin armonios interesele aprrii sociale mpotriva infraciunilor cu cele ale infractorului, neseparndu-l pe acesta de mediul familial i social, - este facultativ i se dispune numai de instana de judecat, la cerere sau din oficiu, - a fost introdus pentru prima dat n legislaia penal romn prin Legea nr. 6/1973, - din modul cum e formult textul de lege reiese c msura poate fi aplicat numai persoanei fizice. c. Condiii de acordare: I. Condiii cu privire la pedeapsa aplicat: - pedeapsa nchisorii aplicate de instan s fie de cel mult 5 ani, iar n caz de concurs de infraciuni, pedeaps rezultant s nu depeasc 3 ani nchisoare. II Condiii cu privire la persoana condamnatului: - s nu fi fost anterior condamnat la pedeapsa nchisorii mai mare de un an, excepie fcnd condamnrile prevzute n art. 38 C. pen., - pot beneficia de aceast msur i condamnaii minori care au mplinit vrsta de 16 ani, - condamnatul s aib capacitatea de a munci. III. O alt condiie o reprezint acordul scris al unitii n care urmeaz condamnatul s presteze munca. Locul de munc poate fi: * unitatea n care condamnatul era angajat la data pronunrii hotrrii sau * o alt unitate care i-a dat acordul n scris. IV. Aprecierea instanei c sunt suficiente temeiuri ca scopul pedepsei s fie atins i fr privare de libertate. e. Modul de executare al pedepsei: - condamnatul execut pedeapsa la locul de munc pe baza mandatului de executare a pedepsei, contractul de munc fiind suspendat, - dac acesta execut pedeapsa n alt unitate dect cea la care era angajat, contractul de munc ncheiat nceteaz, - condamnatul este obligat s ndeplineasc toate ndatoririle ce i revin, dar cu anumite restngeri: * din totalul veniturilor se va reine o cot de 15%-40% ca venit la bugetul de stat; n cazul minorului aceste cote se reduc la jumtate * drepturile de asigurri sociale se stabilesc n procentele legale aplicate la venitul net * durata executrii pedepsei la locul de munc nu se consider vechime n mun * nu se poate schimba locul de munc la cererea condamnatului * condamnatul nu poate fi promovat * condamnatul nu poate ocupa funcii de conducere * condamnatului i se interzice dreptul de a fi ales * n aceast perioad instana poate dispune ca cel condamnat s respecte una sau mai multe 269

obligaii prevzute n art. 863 C. pen.: * s urmeze un curs de nvmnt sau de calificare, * s nu schimbe serviciul sau reedina, * s nu frecventeze anumite locuri stabilite, * s nu intre n legtur cu anumite persoane, * s nu conduc nici un vehicul sau anumite vehicule, * s se supun msurilor de control, tratament sau ngrijire, n special n scopul dezintoxicrii. f. Revocarea msurii: - aceasta intervine ca o sanciune pentru nerespectarea obligaiilor de ctre condamnat, - revocarea poate fi: * obligatorie cnd: - condamnatul svrete din nou o infraciune intenionat i/sau praeterintenionat - condamnatul nu mai poate presta munc din cauza pierderii totale a capacitii de munc, * facultativ cnd: - condamnatul se sustrage de la prestarea activitii n cadrul unitii - acesta nu respect obligaiile ce i revin - cel condamnat svrete o infraciune din culp simpla sau cu prevedere - n caz de revocare, pedeapsa urmeaz a fi executat ntr-un loc de deinere. - cfm. art. 477 C.p.p., revocarea i/sau anularea se dispune de ctre: * instana de executare, * instana corespunztoare n a crei circumscripie se afl unitatea unde se execut pedeapsa, * instana care judec sau a judecat n prim instan infraciunea ce ar putea atrage revocarea. - sesizarea instanei o poate face: * procurorul, * unitatea unde aceste lucreaz, * organul de poliie, * din oficiu, * condamnatul n cazul n care acesta i-a pierdut capacitatea de a munci. g. Anularea msurii: - aceasta este o sanciune ce intervine pentru o cauz anterioar rmnerii definitive a hotrrii de condamnare, - anularea se poate dispune dac cel condamnat mai svrise o infraciune pn la rmnerea defintiv a hotrrii i aceasta se descoper mai nainte ca pedeapsa s fi fost executat ori considerat ca executat, - anularea se pronun de ctre instana de judecat ce a dispus msura, - n acest caz pedeapsa rezultant se va stabili conform regulilor de la concursul de infraciuni sau recidiv dup caz, - pedeapsa se va executa ntr-un loc de deinere. h. ncetarea msurii: - pentru aceasta trebuie ndeplinite urmtoarele condiii cumulativ: * condamntul s fi executat cel puin 2/3 din pedeaps, * condamnatul s dea dovezi temeinice de ndreptare i s fi avut o conduit bun, * conducerea unitii n care condamnatul presteaz munca s cear instanei de judecat ncetarea executrii pedepsei; cererea o poate introduce i condamnatul. - dac instana dispune revocarea ncetrii, atunci pedeapsa stabilit pentru noua infraciune se va 270

contopi cu restul de pedeaps neexecutat, aplicndu-se un spor de pn la 5 ani, iar pedeapsa rezultant se va executa ntr-un loc de deinere, - pedeapsa se va considera executat dac n intervalul de timp de la ncetarea executrii pedepsei la locul de munc i pn la ndeplinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a svrit din nou o infraciune. ID. Calculul pedepselor: Strns legat de individualizarea pedepselor este instituia calculului pedepselor i a determinrii duratei acestora. I. Calculul pedepsei n caz de comutare sau nlocuire: Prin dispoziiile art. 552 C.pen. s-a prevzut c n cazul comutrii sau nlocuirii pedepsei deteniunii pe via cu pedeapsa nchisorii perioada de deteniune executat se consider ca parte executat din pedeapsa nchisorii (principoul non bis in idem). II. Durata executrii pedepsei nchisorii (art. 87 C.pen.): - durata executrii nchisorii se socotete din ziua n care condamnatul ncepe s execute pedeapsa i pn n ziua n care nceteaz s o execute, - sunt incluse n durata executrii pedepsei att ziua n care ncepe s fie executat pedeapsa nchisorii, ct i ziua n care executarea nceteaz. - conform art. 154 C.pen., luna i anul se socotesc mplinite cu o zi nainte de ziua corespunztoare datei de la care au nceput s curg, - n durata executrii pedepsei intr att timpul ct condamnatul a executat efectiv pedeapsa ct i timpul n care acesta s-a aflat n spital, cu excepia cazului n care condamnatul i-a provocat n mod voit boala i aceast mprejurare se constat n timpul executrii pedepsei (art. 77 alin. 3 C.pen.), - cnd executarea pedepsei nchisorii pedepsei se face la locul de munc n durata executrii pedepsei nu intr timpul n care condamnatul lipsete de la locul de munc, indiferent de motivul absentrii (art. 87 alin. 4 C.pen.). III. Computarea reinerii i a arestrii preventive (art. 88 C.pen.): - timpul reinerii i al arestrii preventive se scade din durata pedepsei nchisorii pronunate, - scderea se face i atunci cnd condamnatul a fost urmrit sau judecat, n acelai timp ori n mod separat, pentru mai multe infraciuni concurente, chiar dac a fost scos de sub urmrire, s-a ncetat urmrirea penal sau a fost achitat ori s-a ncetat procesul penal pentru fapta care a determinat reinerea sau arestarea preventiv, - scderea reinerii i a arestrii preventive se face i n caz de condamnare la amend, prin nlturarea n totul sau n parte a executrii amenzii. IV. Computarea privaiunii de libertate executat n afara rii (art. 89 C.pen.): - n cazul infraciunilor svrite n condiiile art. 4 i 5 sau 6, partea din pedeaps precum i reinerea i arestarea preventiv executate n afara teritoriului rii se scad din durata pedepsei aplicate pentru aceeai infraciune de instanele romne. II. Idei fundamentale: 1. Pedeapsa se poate executa i ntr-un alt mod dect cel tipic, tradiional, care presupune privarea de libertate a celui condamnat sau plata efectiv a amenzii. 2. Suspendarea condiionat, sub supraveghere i executarea pedepsei la locul de munc sunt acordate numai de ctre instan i au caracter facultativ. 3. Termenul de ncercare se compune din dou elemente: durata pedepsei aplicat de instan plus un termen de 2 ani sau ntre 2 i 5 ani fixat de instan. n acest interval de timp persoana are statut de condamnat. 4. Perioada de timp n care o persoana execut pedeapsa la locul de munc nu se consider vechime 271

n munc. III. Vocabular specific: - abolire aciunea de a desfiina o instituie, o stare sau un obicei - apartheid politic de separaie rasial practicat de unele guverne; n anul 1991 politica de apartheid a fost abolit (engl. apartheid), - coroborare ntrire, sprijinire (lat. corroborare), - denegare de dreptate refuzul fr temei al unei instane de a soluiona o cauz cu care este nvestit, - flagrant delict denumire mai veche dat infraciunii flagrante, adic fapta descoperit n momentul comiterii ei sau imediat acestui moment, - imperativ calificativ ce exprim obligativitatea normelor juridice. Normele penale sunt n marea lor majoritate norme imperative. Normele imperative pot fi onerative i prohibitive (lat. Imperativus), - justiie totalitatea organelor cu activitate jurisdicional dintr-un stat sau rezultatul activitii organelor jurisdicionale (lat. justitia), - restitutio in integrum expresie latin care nseamn reparaie integral. n ceea ce privete prejudiciul cauzat printr-o infraciune, persoana prejudiciat are dreptul s fie repus n situaia anterioar svririi infraciunii, - separarea puterilor n stat delimitarea funciilor puterilor statale legislativ, executiv i judectoreasc. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 81 C.pen. coroborat cu art. 86 C.pen., - Art. 82 C.pen. coroborat cu art. 86 C.pen, - Art. 86.7 C.pen coroborat cu art. 447 C.p.p., - Art. 86.11 C.pen coroborat cu art. 450 C.p.p. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Comparaie ntre conceptul de revocare i anulare a suspendrii condiionate a executrii pedepsei (asemnri i deosebiri). 2. Comparaie ntre conceptul de a se cumula i a se contopi. 3. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: noiune i caracterizare. 4. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: condiii de acordare. 5. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: termenul de ncercare. 6. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: efecte. 7. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: revocarea msurii. 8. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: anularea msurii. 9. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei n cazuri speciale. 10. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: noiune i caracterizare. 11. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: condiii de acordare. 12. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: termenul de ncercare. 13. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: msurile de supraveghere. 14. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: obligaiile condamnatului. 15. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: efecte. 16. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: revocarea msurii. 17. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere: anularea msurii. 18. Suspendarea sub supraveghere a pedepsei n cazuri speciale. 19. Executatea pedepsei la locul de munc: noiune i caracterizare. 20. Executatea pedepsei la locul de munc: condiii de aplicare. 272

21. Executatea pedepsei la locul de munc: modul de executare. 22. Executatea pedepsei la locul de munc: revocarea msurii. 23. Executatea pedepsei la locul de munc: anularea msurii. 24. Executatea pedepsei la locul de munc: ncetarea msurii. 25. Calculul pedepselor. VI. Grile: 1. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei se poate dispune, printre altele dac cel condamnat: a) nu a mai fost anterior condamnat la pedeapsa nchisorii mai mare de 2 ani b) are capacitatea de munc c) nu a mai fost anterior condamnat la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni. 2. Termenul de ncercare n cazul suspendrii condiionate a executrii pedepsei este: a) cel mult 5 luni n cazul pedepsei nchisorii aplicate minorului b) de un an n cazul pedepsei amenzii c) de maxim 6 ani n cazul pedepsei nchisorii d) durata pedepsei aplicate plus doi ani. 3. Termenul de ncercare n cazul suspendrii condiionate a executrii pedepsei se socotete: a) de la data pronunrii hotrrii b) de la data cnd hottrea a rmas definitiv c) de la data cnd a solicitat condamnatul d) de la o dat prevzut n hotrre. 4. Instana poate dispune suspendarea conditionat a executrii pedepsei: a) dac pedeapsa aplicat este nchisoarea de cel mult 3 ani sau 2 ani n cazul concursului de infraciuni b) dac paguba prin infraciune este reparat integral pn la pronunarea hotrrii c) dac se apreciaz c scopul pedepsei poate fi atins chiar fr executarea acesteia. 5. Revocarea suspendrii condiionate a executrii pedepsei este facultativ: a) dac n termenul de ncercare se comite o infraciune intenionat b) dac n termenul de ncercare se comite o infraciune din culp c) dac infraciunea comis n termenul de ncercare este descoperit ulterior mplinirii acestuia. 6. Anularea suspendrii condiionate a executrii pedepsei intervine cnd se descoper c cel condamnat mai svrise anterior suspendrii: a) numai o infraciune intenionat b) att o infraciune intenionat ct i din culp c) numai o infraciune din culp. 7. Revocarea suspendrii condiionate a executrii pedepsei n cazul neexecutrii obligaiilor civile stabilite de instan: a) este obligatorie cnd condamnatul a avut posibilitatea de a executa aceste obligaii, dar nu a dorit acest lucru b) este facultativ c) este obligatorie chiar dac cel condamnat nu a avut putina de a ndeplini aceste obligaii. 8. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere se poate dispune, cu ndeplinirea i a celorlalte condiii: 273

a) dac pedeapsa aplicat este amenda b) dac i numai dac infractorul nu a mai fost anterior condamnat la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni c) pedeapsa aplicat este nchisoarea de cel mult 4 ani. 9. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere se poate dispune n cazul concursului de infraciuni dac pedeapsa aplicat este nchisoarea de cel mult: a) 3 ani b) 2 ani c) 4 ani. 10. Termenul de ncercare al suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere: a) n cazul pedepsei nchisorii, durata acesteia plus un interval de timp cuprins ntre 2 i 5 ani, ce va fi stabilit de instan b) n cazul amenzii este de 2 ani c) n cazul pedepsei nchisorii, durata acesteia plus un termen de 2 ani. 11. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei: a) este o msur de individualizare legal a pedepsei b) este o msur de individualizare judectoreasc a executrii pedepsei c) atrage i suspendarea msurilor de siguran. 12. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei se poate dispune dac pedeapsa aplicat: a) este nchisoarea de ce mult 3 ani sau amenda indiferent de cuantum b) este nchisoarea militar c) este doar amenda. Rspunsuri grile*: 1-c; 2-b, d; 3 b; 4 a, c; 5b; 6 b; 7 a; 8 c, d; 9 a; 10 a; 11 b; 12 a; VII. Spee: 1. X a fost condamnat la nchisoare de 1 an i 6 luni pentru infraciunea prevzut n art. 279 alin. 2 C.pen. Astfel, s-a reinut c inculpatul nu a predat arma i muniia n termenul fixat de lege la organul competent dup ce i-a fost respins cererea privind prelungirea valabiliotii permisului. n aceste condiii instana a dispus suspendarea condiionat a executrii pedepsei Soluia instanei este corect? 2. X a fost condamnat la pedeapsa nchisorii i constatndu-se c se ndeplinesc condiiile de la art. 81 C.pen., instana a dispus suspendarea consiionat a executrii pedepsei, dar a oms s motiveze hotrrea. Precizai dac omisiunea de a motiva hotrrea este caz de anulare sau revocare a suspendrii. 3. X a fost condamnat la 2 ani nchisoare pentru furt, dispunndu-se executarea pedepsei sub supraveghere pe timp de 3 ani. S-a reinut c la 16.08.1997 X a furat 410 kg de gru, cantitate care a fost restituit. n recurs s-a susinut c termenul de ncercare a fost stabilit cu nclcare art. 86 C.pen. Recursul este fondat? 4. X a fost trimis n judecat pentru infraciunea de vtmare corporal prevzut n art. 181 C.pen. Pentru fapta comis instana l-a condamnat la 6 luni nchisoare cu executarea pedepsei la locul de munc Hotrrea instanei este corect, avnd n vedere c la data condamnrii acesta mplinise 274

vrsta de pensionare? 5. X a fost condamnat pentru complicitate la trafic de influen. Instana a decis ca acesta s-i execute pedeapsa la locul su de munc, unde de altfel a comis i infraciunea. Precizai dac hotrrea este legal. 6. X condamnat la nchisoare cu executare la locul de munc nu s-a prezentat pentru executarea pedepsei. n acest caz s-a dovedit c cel condamnat nu se prezentase deoarece nu primise o copie de pe mandatul de executare. n acest caz instana ce va hotr? Rspunsuri spee: 1. Da, deoarece se ndeplinesc condiiile de la art. 81 C.pen. 2. Nu, instana trebuie doar s revin cu motivarea hotrrii. 3. Da, tremenul de ncercare se compune din durata pedepsei plus un termen cuprins ntre 2 i 5 ani. 4. Hotrrea instanei este corect, deoarece C.pen. nu precizeaz vreo interdicie n acest sens. 5. Nu, deoarece mai putea foarte uor comite i alte infraciuni fiind lsat tot acolo unde a comis-o i pe aceasta. 6. n nici un caz instana nu va dispune revocarea msurii. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Explicai conceptul de individulizare judiciar a executrii pedepselor. 2. Care sunt condiiile de acordare a suspendrii condiionate? 3. Ce organ poate acorda suspendarea? Aceasta are un caracter obligatoriu sau facultativ? 4. Care este termenul de ncercare n cazul suspendrii condiionate i a celei sub supraveghere? Dar n cazul executrii pedepsei la locul de munc? 5. Care sunt modalitile de supraveghere n timpul suspendrii? Dar obligaiile condamnatului? 6. Cum se execut pedeapsa la locul de munc? Drepturi i restricii. 7. Cazuri de revocare obligatorie a suspendrii condiionate i a celei sub supraveghere. 8. Cnd intervine anularea suspendrii condiionate? Anularea poate avea un caracter obligatoriu sau facultativ? 9. ncetarea executrii pedepsei la locul de munc. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Comparaie ntre cauzele de anulare i suspendare ale suspendrii condiionate i ale celei sub supraveghere. 2. Modalitatea de calcul a termenului de ncercare n cazul celor dou suspendrii. B. Teme de cerc tiinific: 1. Analiza modului de calculare a pedepsei n legea penal romn. 2. Comparaie ntre condiiile acordrii suspendrii condiionate i cele ale suspendrii sub supraveghere. C. Teme de licen: 1. Aspecte de teorie i practic judiciar privind suspendarea condiionat a executrii pedepsei. 2. Aspecte de teorie i practic judiciar privind suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere. 3. Utilitatea i justificarea existenei posibilitii executrii pedepsei la locul de munc. NOTE:

275

SEMINARUL NR. 23 Rspunderea penal a minorului I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale 276

IB. Msurile educative - mustrarea - libertatea supravegheat - internarea ntr-un centru de reeducare - internarea ntr-un institut medical-educativ IC. Pedepsele - nchisoarea - amenda ID. Alte aspecte privind minorii - suspendarea condiionat a executrii pedepsei aplicate minorului - suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere sau sub control - termenele de prescripie pentru minori IA. Aspecte generale: - rspunderea penal a minorului are o reglementare expres n art. 99-110 C.pen. i art. 480-493 C.p.p., - minoritatea este o stare de atenuare a pedepsei, - prevenirea i combaterea infracionalitii minorilor a constituit i constituie o preocupare permanent de politic penal a statelor moderne, - necesitatea prevenirii i combaterii infraciunilor comise de minori apare cu att mai evident cu ct fenomenul cunoate uneori recrudescene, iar faptele pot fi extrem de periculoase, - gsirea celor mai eficiente msuri de prevenire i combatere a fenomenului infracional n rndul minorilor a ridicat i problema stabilirii vrstei de la care minorul rspunde penal, - legiuitorul penal romn prin art. 99 C.pen. a stabilit c rspunderea penal a minorilor ncepe de la 14 ani sub condiia dovediri c la svrirea faptei minorul a avut discernmnt i n toate cazurile de la 16 ani fr vreo condiionare, - limita superioar a vrstei pn la care persoana este considerat minor este de 18 ani, - sancionarea minorilor care svresc infraciuni trebuie s corespund particularitilor psihofizice ale acestora, s asigure educarea i reeducarea lor, -particularitile infractorilor minori reclam msuri de aprare social adecvate care s vizeze refacerea educaiei deficitare a minorului care sunt msurile educative. - sistemul sancionator pentru minori este mixt, format din: * msuri educative i * pedepse, - n funcie de incidena rspunderii penale, minorii se mpart n 2 categorii: * care nu rspund penal (pn n 14 ani prezumie absolut) i * care rspund penal (14-16 prezumie relativ, 16-18) - limitele rspunderii penale se stabilesc n funcie de data comiterii infraciunii i nu de data judecrii lui, - la alegerea sanciunii minorului se va ine cont de: * gradul de pericol social concret al faptei comise, * starea fizic i dezvoltarera intelectual i moral a minorului, * comportamentul lui, * condiiile n care a fost crescut i n care a trit, * orice alte elemente de natur a caracteriza persoana minorului. IB. Msurile educative: a. Noiune: Acestea sunt sanciuni de drept penal speciale pentru minori, care sunt menite s asigure educarea i reeducarea acestora prin instruire colar i profesional, prin cultivarea n contiina acestora a respectului fa de valorile sociale. 277

b. Caracterizare: - sunt consecine ale rspunderii penale, - se iau numai dac minorul a svrit o infraciune, - scopul lor este de a educa i reeduca pe minorul care a comis o infraciune, - au caracter preponderent educativ i nu las s subziste nici o consecin penal, ele neconstituind antecedente penale fa de persoana mpotriva creia s-au luat, - luarea unei msuri educative sau aplicarea unei pedepse este lsat la aprecierea instanei de judecat, - se mpart n dou categorii: * neprivative de libertate (mustrarea, libertatea supravegheat) i * privative de libertate (internarea ntr-un centru de reeducare i internarea ntr-un institut medical-educativ). c. Cadrul msurilor educative: - acestea sunt prevzute de art. 101 C. pen.: * mustrarea * libertatea supravegheat * internarea ntr-un centru de reeducare * internarea ntr-un institut medical-educativ. I. Mustrarea (art. 102 C. pen.): a. Noiune: este o msur educativ ce se dispune numai n cazul minorilor ce au comis infraciuni de o gravitate mai mic i are ca scop dojenirea minorului, sftuindu-l s nu mai comit pe viitor infraciuni. b. Caracterizare: - const n dojenirea minorului care a svrit o infraciune de ctre instana de judecat i, - n artarea pericolului social al faptei svrite, sftuindu-i s aib o conduit bun n viitor, atrgndu-i-se atenia c dac va mai svri o nou infraciune se va lua fa de el o msur mai sever sau i se va aplica o pedeaps, - este o msur neprivativ de liberatate. c. Executarea msurii (art. 487 C.p.p.): - msura se execut de ndat n edina n care s-a pronunat hotrrea, - dac nu se poate executa la aceast dat, instana va dispune un nou termen unde obligatoriu va fi de fa i minorul, citndu-se i prinii, tutorele sau curatorul ori persoana n ngrijirea sau supravegherea creia este minorul. II. Libertatea supravegheat (art. 103 C. pen.): a. Noiune: este o msur educativ ce const n punerea minorului, care a svrit o infraciune, sub supraveghere deosebit pe timp de un an, prin supunerea acestuia unor reguli stricte de disciplin. b. Caracterizare: - are o durat strict determinat de lege (un an), - este o msur neprivativ de libertate, - supravegherea este ncredinat prinilor, celui ce l-a adoptat ori tutorelui, iar dac acetia nu vor asigura supravegherea n condiii satisfctoare instana poate dispune ncredinarea supravegherii unei persoane de ncredere, de preferin unei rude apropiate la cererea acesteia ori unei instituii legal nsrcinate cu supravegherea minorilor, - pe timpul supravegherii persoana creia i s-a ncredinat minorul are obligaia s vegheze ndeaproape asupra comportrii minorului pentru ndreptarea lui, - de asemenea, i se pune n vedere c are obligaia n caz c minorul se sustrage de la supraveghere, 278

are o conduit rea ori a svrit o fapt prevzut de legea penal s ntiineze instana de judecat, - instana atrage atenia minorului asupra conduitei sale viitoare i a consecinelor comportrii necorespunztoare, - instana poate impune acestuia respectarea uneia sau mai multor din urmtoarele obligaii: * s nu frecventeze anumite locuri stabilite * s nu intre n legtur cu anumite persoane * s presteze o activitate neremunerat ntr-o instituie de interes public fixat de instan cu o durat ntre 50 i 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, dup programul de coal, n zilele nelucrtoare i n vacan, - pentru reeducarea minorului sunt solicitate s coopereze cu persoana creia i s-a ncredinat supravegherea i coala unde minorul nva ori unitatea unde acesta este angajat sau instituia la care presteaz activitatea stabilit de instan, ncunotiinate n acest scop de instana judectoreasc, - dac n timpul libertii supravegheate minorul se sustrage de la supraveghere ori are purtri rele sau svrete o fapt prevzut de legea penal, instana revoc libertatea supravegheat i dispune internarea minorului ntr-un centru de reeducare (revocarea are un caracter obligatoriu), - revocarea msurii se dispune de ctre instana care a dispus-o, - dac fapta nou este infraciune, instana dispune msura internrii ntr-un centru de reeducare ori aplic o pedeaps, - spre deosebire de cele dou internri, aceast msur nu se poate prelungi, - se poate aplica minorului n vrst de pn la 17 ani. c. Executarea msurii (art. 488 C.p.p.): - msura ncepe s se execute chiar din edina n care s-a pronunat hotrrea, - dac nu se poate executa de la aceast dat, instana va dispune un nou termen unde obligatoriu va fi de fa i minorul, citndu-se i prinii, tutorele sau curatorul ori persoana n ngrijirea sau supravegherea creia este minorul, - termenul de 1 an curge din momentul punerii n executare a hotrrii. III. Internarea ntr-un centru de reeducare (art. 104 C.pen.): a. Noiune: este o msur educativ ce const n internarea minorului infractor ntr-un centru n scopul reeducrii acestuia, cruia i se asigur posibilitatea de a dobndi nvtura necesar i o pregtire profesional potrivit cu aptitudinile sale. b. Caracterizare: - este o msur privativ de libertate, - msura se ia de ctre instana de judecat n cazurile n care se apreciaz c celelalte msuri educative nu ar fi fost suficiente pentru ndreptarea minorului, - aceast msur se poate lua pe o durat nedeterminat i poate dura pn la mplinirea vrstei majoratului, iar dac internarea este necesar pentru realizarea scopului acesteia, instana judectoreasc poate prelungi durata internrii i dup mplinirea vrstei de 18 ani, cu o perioad de cel mult 2 ani, - dac minorul d dovezi temeinice de ndreptare, instana, dup trecerea a cel puin un an de la data internrii, poate dispune liberarea acestuia nainte de a deveni major, - dac pe timpul liberrii, pn la mplinirea vrstei de 18 ani minorul are o purtare necorespunztoare se va putea dispune revocarea liberrii, - dac nainte de a deveni major, svete din nou o infraciune i se apreciaz c nu este necesar apliarea unei pedepse se revoc liberarea i se menine internarea; n caz contrar, se va aplica o pedeps. c. Executarea msurii (art. 490 C.p.p.): 279

- instana poate dispune prin aceeai hotrre punerea n executare de ndat a msurii, - executarea se face prin trimiterea unei copii de pe hotrre organului de poliie de la locul unde se afl minorul, - organul de poliie va lua msuri pentru internarea minorului, - organul de poliie poate ptrunde n domiciliul sau reedina unei persoane fr nvoirea acesteia, precum i n sediul unei persoane juridice fr nvoirea reprezentantului legal al acesteia, - dac minorul nu este gsit, organul de poliie va face un proces-verbal i va lua msuri pentru darea n urmrire precum i pentru darea n consemn la frontier, - amnarea sau ntreruperea executrii internrii se poate dispune n cazurile prevzute n art. 453 i 455 C.p.p., - revovarea sau meninerea msurii n caz de comitere a unei infraciuni se va dispune de instana care este competent s judece acea infraciune, - n Romnia centre de reeducare sunt la: Gieti, Trgu Ocna, Tichileti, Buzia. VI. Internarea ntr-un institut medical-educativ (art. 105 C. pen.): a. Noiune: este o msur educativ ce const n internarea minorului infractor care din cauza strii sale fizice sau psihice are nevoie de un tratament medical i totodat de un regim special de reeducare. b. Caracterizare: - este o msur privativ de libertate, - are un caracter mixt: de reeducare i medical, - msura se ia pe un timp nedeterminat i dureaz pn la mplinirea vrstei de 18 ani, iar dac starea psiho-fizic care a determinat msura a ncetat mai nainte, ea se va revoca, - ridicnd msura internrii medical-educative, instana poate, dac apreciaz c este necesar, s ia msura internrii ntr-un centru de reeducare pn la majorat. c. Executarea msurii: - se face ca n cazul internrii ntr-un centru de reeducare, - msura se va revoca dac a disprut cauza care a impus luarea acesteia, putnd-o nlocui cu internarea ntr-un centru de reeducare. IC. Pedepsele (art. 109 C. pen.): - pedepsele care se pot aplica minorului sunt nchisoarea i/sau amenda reduse la jumtate, ca pedepse principale, - pedepsele complementare i deteniunea pe via nu se aplic minorului, - cnd legea prevede pentru infraciunea comis deteniunea pe via, se va aplica minorului nchisoarea ntre 5 i 20 de ani, - condamnrile pronunate pentru fapte comise n timpul minoritii nu atrag incapaciti sau decderi i nu pot constitui primul termen al recidivei. I. nchisoarea: - este cea mai grav sanciune ce se poate aplica minorului, - pentru infractorul minor, limitele pedepselor prevzute n norma de incriminare se reduc la jumtate, - n urma reducerii, n nici un caz minimul pedepsei nu va depi 5 ani, - reducerea limitelor pedepsei pentru minori se va face n raport att cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea tip, ct i cu pedeapsa prevzut pentru variantele agravante ori atenuante ale infraciunii comise, - dac minorul a svrit o tentativ, limitele pedepsei se vor stabili n raport de limitele pedepsei reduse ca urmare a aplicrii dispoziiilor art. 109 alin. 1 C. pen., 280

- dup ce a fost stabilit pedeapsa aplicabil minorului, operaiunea de individualizare va continua n raport cu cauzele de atenuare sau de agravare ale pedepsei, care i vor produce efectele n raport cu limitele pedepsei determinate pentru infraciunea svrit de minor, - condamnarea la pedeapsa nchisorii pentru o infraciune svrit pe timpul minoritii nu poate constitui primul termen al recidivei, n cazul n care condamnatul ar svri din nou o infraciune; o astfel de condamnare reprezint un antecedent penal de care instana va ine seama la individualizarea pedepsei pentru infraciunea svrit din nou (art. 38 C.pen.), - dac minorul svrete mai multe infraciuni concurente, vor fi aplicabile dispoziiile art. 34 C. pen. privind contopirea pedepselor stabilite pentru infraciunile concurente, dac s-au stabilit numai pedepse; dac pentru unele din infraciunile concurente s-au stabilit pedepse, iar pentru altele s-au luat msuri educative, minorului i se va aplica o pedeaps rezultant a contopirii pedepselor, iar msurile educative vor fi revocate, - executarea pedepsei nchisorii de ctre minor se desfoar cu respectarea regulilor speciale adecvate strii psiho-fizice a acestuia; condamnaii minori execut pedeapsa separat de condamnaii majori, - condamnailor miniori li se asigur posibilitatea de a continua nvmntul general obligatoriu i de a dobndi o pregtire profesional potrivit cu aptitudinile lor, - din executarea pedepsei, condamnaii pentru infraciunile svrite n timpul minoritii pot fi liberai condiionat dup executarea unei fraciuni mai reduse de pedeaps. II. Amenda: - aceasta se poate aplica infractorului minor, n limitele prevzute de lege pentru infraciunea svrit, reduse ns la jumtate, - aplicarea acestei pedepse nu este condiionat de realizarea unor venituri proprii de ctre minor, - individualizarea pedepsei amenzii se face dup aceleai reguli ca n cazul pedepsei nchisorii, - n vederea executrii sanciunii, minorul va trebui s depun recipisa de plat integral a amenzii la instana de executare n termen de 3 luni de la rmnerea definitiv a acesteia, - n caz de imposibilitate a achitrii, instana poate dispune plata ealonat n cel mult 2 ani n rate lunare, - n caz de nendeplinire cu rea-credin a obligaiei, instana de executare comunic un extras de pe acea parte din dispozitiv care privete aplicarea amenzii organelor competente n vederea executrii amenzii conform dispoziiilor privind executarea siloit a creanelor fiscale. ID. Alte aspecte privind minorii: I. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei aplicate minorului (art. 110 C.pen.): - se poate dispune n aceleai condiii ca i pentru condamnatul major, cu unele particulariti prevzute n art. 110 C.pen., - astfel, termenul de ncercare se compune din durata pedepsei nchisorii aplicate de instan la care se adaug un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, termen fixat de instan, - dac pedeapsa aplicat este amenda termenul de ncercare este de 6 luni. II. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere sau sub control (art. 110 C.pen.): - odat cu suspendarea condiionat se poate dispune ncredinarea supravegherii minorului unei persoane sau instituii cfm. art. 103 C.pen., - sustragerea minorului de la ndeplinirea obligaiilor impuse poate atrage revocarea suspendrii condiionate. III. Termenele de prescripie pentru minori (art. 129 C.pen.): - termenele de prescripie a rspunderii penale i a executrii pedepsei se reduc la jumtate pentru cei care la data svririi infraciunii erau minori, - se observ c legea se refer la data comiterii infraciunii i nu la data judecrii ei, - privitor la reducerea termenelor, legea nu face distincie ntre minorul ntre 14 i 16 ani minorul 281

ntre 16 i 18 ani. II. Idei fundamentale: 1. Minorii au un regim sancionator mixt, format din msuri educative i pedepse. 2. Pedepsele complementare i deteniunea pe via nu se aplic minorilor. 3. nchisoarea i amenda aplicabile minorilor se reduc la jumtate. 4. Condamnrile pronunate pentru infraciuni comise pe timpul minoritii nu atrag incapaciti sau decderi. 5. Msurile educative aplicabile minorilor se mpart n dou categorii: privative i neprivative de libertate. 6. Ca excepie de la publicitatea fazei de judecat, cauzele cu infractorii minori se judec n edin secret. III. Vocabular specific: - abandon (fr. abandon) prsirea familiei sau a membrilor familiei, renunarea la un drept, - adolescent (lat. adolescens,-ntis) tnr aflat n perioada cuprins ntre pubertate i maturitate, - adult (lat. adultus, fr. adulte) persoan aflat n perioada maturitii, - afeciune (lat. afectio,-onis, fr. affection) stare de simpatie, prietenie, dragoste sau iubire fa de o persoan, - afini (lat. affinis) - rude prin alian, - concludena probei calitate a unei probe de a servi la aflarea adevtului, relevan, edificare, - debit (lat. debitum) datorie, obligaie, - embargo (fr. embargo) act de autoritate prin care un stat sau o organizaie internaional ia msuri de interdicie motriva importului mrfurilor provenind dintr-o anumit ar ca o sanciune pentru nerespectarea unor reguli de drept internaional public sau ca mijloc de presiune politic, - huliganism fapt antisocial contra ordinii i linitii publice, - nvinuit persoan pe numele creia s-a pus n micare urmrirea penal, - minor persoan fizic ce nu a mplinit 18 ani. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 99 C.pen. coroborat cu art. 50 C.pen., - Art. 101 C.pen. coroborat cu art. 112 C.pen., - Art. 100 C.pen coroborat cu art. 482 C.p.p., - Art. 102 C.pen coroborat cu art. 91 lit. a) C.pen., - Art. 103 C.pen coroborat cu art. 59 C.pen., - Art. 105 C.pen coroborat cu art. 114 C.p.p., - Art. 110 C.pen coroborat cu art. 81 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind rspunderea penal a minorului. 2. Msurile educative: noiune i caracterizare i cadrul de reglementare. 3. Mustrarea: noiune, caracterizare i executarea msurii. 4. Libertatea supravegheat: noiune, caracterizare i executarea msurii. 5. Internarea ntr-un centru de reeducare: noiune, caracterizare i executarea msurii. 6. Internarea ntr-un institut medical-educativ: noiune, caracterizare i executarea msurii. 7. nchisoarea aplicat minorului. 8. Amenda aplicat minorului. 282

9. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei aplicate minorului i suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere sau sub control. VI. Grile: 1. Fa de minorul care rspunde penal se poate: a) aplica numai o pedeaps b) aplica pedeapsa numai dac se apreciaz c luarea unei msuri educative nu este suficient pentru ndreptarea minorului c) aplica o msur educativ pe lng o pedeaps. 2. Minorilor infractori li se pot aplica urmtoarele sanciunii: a) libertatea supravegheat b) interzicerea unor drepturi c) pedeapsa nchisorii pn la 25 de ani. 3. Este msur educativ: a) liberarea condiionat b) libertatea supravegheat c) internarea medical. 4. S-a reinut n fapt c la data comiterii infraciunii inculpatul era n vrst de17 ani i 8 luni. Ce sanciune de drept penal poate s pronune instana de judecat: a) mustrarea b) libertatea supraveghet c) deteniunea pe via. 5. Internarea ntr-un centru de reeducare se ia pe o durut: a) de 2 ani b) de cel puin 1 an c) nedeterminat. 6. Minorul care, anterior mplinirii vrstei de 14 ani, a aplicat victimei o lovitur care, din cauza complicaiilor a condus la moartea acesteia, fapt survenit dup mplinirea vrstei de 14 ani de ctre fptuitor: a) ndeplinete condiiile legale ce in de vrsta pentru a rspunde penal b) nu ndeplinete condiiile legale ce in de vrsta pentru a rspunde penal c) ndeplinete condiiile legale ce in de vrsta pentru a rspunde penal doar dac se dovedete c a acionat cu discernmnt. 7. Sunt msuri educative: a) internarea medical ntr-un centru de reeducare b) internarea ntr-un institut medical-educativ c) mustrarea cu avertisment d) libertatea supravegheat. 8. Libertatea supravegheat se dispune pe o perioad de: a) 6 luni b) 1an c) ntre 6 luni i 2 ani. 9. Internarea ntr-un centru de reeducare luat fa de minor, prin internarea acestuia ntr-un centru 283

de reeducare din subordinea: a) Ministerului Justiiei b) Ministerului Tineretului c) Ministerului Public. 10. Minimul pedepsei n cazul nchisorii aplicate minorului nu poate depi: a) 7 ani b) 5 ani c) 3 ani. 11. Condamnrile pronunate pentru infraciuni comise pe timpul minoritii nu atrag: a) decderi b) incapaciti c) antecedente penale. 12. Pedepsele complementare: a) nu se aplic minorului b) se aplic minorului chiar dac legea nu prevede c) se aplic atunci cnd legeea prevede expres aceasta. 13. Fa de un minor instana poate dispune: a) aplicarea unei pedepse de la 6 la 20 de ani b) suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere sau sub control c) suspendarea condiionat a executrii pedepsei. Rspunsuri grile*: 1- b; 2 - a; 3 - b; 4 - a; 5 - c; 6 - b; 7 b, d; 8 b; 9 a ; 10 - b; 11 a,b; 12 a; 13 b,c; VII. Spee: 1. Prin rezoluia procurorului s-a dispus nceperea urmririi penale cu privire la dou minore cercetate pentru comiterea a dou infraciuni de furt; organele de urmrire penal au stabilit c minorele au ptruns n locuinele unor persoane, de unde au sustras mai multe bunuri de valoare, iar prin expertizele medico-legale efectuate n cauz s-a stabilit c ele sufereau de debilitate mintal i c au comis faptele fr discernmnt. Parchetul a solicitat luarea msurii de siguran a internrii medicale prevzut n art. 114 C.pen., fa de cele dou minore care au svrit fapte prevzute de legea penal, dar nu rspund penal. Judectoria a admis cererea formulat de procuror, dar nu a luat msura de siguran solicitat, ci, n baza art. 105 C.pen., a luat msura internrii minorelor ntr-un institut medicaleducativ. Soluia este corect sau nu? 2. S-a reinut c n data de 17.11.1973, n jurul orelor 23, inculpatul X, care i srbtorea ziua de natere i mplinirea majoratului, consumnd cu acest prilej buturi alcoolice, a luat autoturismul fratelui su, i, dei nu avea permis de conducere, a plecat spre localitatea Fget, nsoit de un prieten. Circulnd cu viteza mai mare dect cea legal, fiind sub influena alcoolului consumat i din cauza nepriceperii, a lovit autobasculanta lsat de Y, parial pe partea carosabil a oselei, fr respectarea regulilor de semnalizare, provocnd avarii autoturismului i moartea persoanei care l nsoea. Din probele dosarului, inclusiv din recunoaterea inculpatului, rezult c accidentul a avut loc la ora 1 noaptea, deci n ziua de 18.11.1973. Fptuitorul urma s rspund ca minor sau ca major pentru faptele comise? 284

3. Sesizat cu judecarea unei infraciuni continuate, instana a constatat c unele din aciunile componente ale acesteia au fost svrite n timpul ce inculpatul era minor, iar altele dup ce devenise major. Inculpatul urma s rspund ca minor ori ca major? 4. La data svririi aciunii ce constituie elementul material al infraciunii de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte, inculpatul era minor, iar la data producerii rezultatului moartea victimei devenise major. Rspunderea penal a inculpatului se stabilete avnd n vedere data svririi faptei, sau data producerii rezultatului? 5. Minorul, n vrst de 14 ani i o zi, pentru a se rzbuna, a aruncat de la o distan o vergea metalic ascuit n direcia victimei, perforndu-i cutia cranian i provocndu-i moartea. Din raportul de constatare medico-legal, rezult c minorul are discernmntul corespunztor vrstei sale, c funciile lui mintale sunt dezvoltate fr devieri, n raport cu instruirea i experiena sa de via, c posibilitile sale interpretative nu sunt alterate i c a svrit fapta cu discernmnt. Minorul va rspunde penal? 6. Pentru svrirea unei infraciuni de furt, s-a luat fa de minorul X msura educativ a libertii supravegheate, prevzut n art. 103 alin. 1 C.pen. nuntru termenului de 1 an prevzut de lege, minorul a svrit din nou o infraciune de furt. Care era consecina comiterii noii infraciuni i cum putea fi sancionat minorul pentru infraciunile svrite? 7. Prin sentina pen. 1574/26.06.1998, Judec. Ploieti a luat fa de inculpatul X, n baza art. 104 C.pen., msura educativ a internrii ntr-un centru de reeducare pentru svrirea infraciunii de furt calificat prevzut n art. 209 alin. 1, lit. a), g) i i), cu aplicarea art. 41 alin. 2 i art. 99 din acelai cod. Instana a reinut c, n noaptea de 26.01.1998, mpreun cu un alt inculpat, a sustras, prin efracie, bunuri n valoare de 2.600.000 de lei de la prile vtmate. Din examinarea actelor de la dosar, se constat c la data svririi infraciunii inculpatul, nascut la 3.06.1980, era minor, dar la data judecrii cauzei, la care instana a dispus msura educativ a internrii ntr-un centru de reeducare, el devenise major. Prin dec. pen. 824/20.11.1998, Trib. Prahova a luat act c inculpatul i-a retras apelul. mpotriva sentinei de mai sus, rmas definitiv s-a declarat recurs n anulare, cu motivarea c internarea inculpatului ntr-un centru de reeducare s-a fcut cu nclcarea dispoziiilor legale. Recursul n anulare poate fi admis? 8. Prin sentina nr. 2061/28.11.1994 a Judec. Slobozia, s-a dispus, n baza art. 104 C.pen., internarea ntr-un centru de reeducare, pe o durat de 2 ani, a inculpatului minor X pentru comiterea infraciunii de furt calificat. Din piesele dosarului rezult c, att la data comiterii infraciunii, ct i la judecarea cauzei, inculpatul era minor, urmnd s devin major la 5.01.1997. Trib. Ialomia, prin dec. pen. 78/8.03.1995, a respins apelul declarat de inculpat. mpotriva acestor hotrri s-a declarat recurs n anulare cu motivarea c s-a fcut o greit aplicare a dispoziiilor art. 104 i art.106 alin.1 C.pen. Recursul n anulare este ntemeiat? 9. Prin sent. pen. 159/16.01.1998 a Judec. Brila, a fost luat msura educativ a internrii ntr-un centru de reeducare fa de inculpatul minor X pentru comiterea infraciunii de furt calificat, cu aplicarea art. 99 C.pen. S-a reinut c n ziua de 15.03. 1997, inculpatul a sustras mpreun cu un alt inculpat minor, din incinta unei staii de irigaii, mai multe buci de cablu din cupru i aluminiu, n valoare de 708.000 lei. La data cnd sentina s-a pronunat, inculpatul, nscut la 21.01.1980, mai 285

avea numai 5 zile pn la mplinirea vrstei de 18 ani, iar la data rmnerii ei definitive el depise aceast vrst. mpotriva sentinei s-a declarat recurs n anulare, susinndu-se c msura educativ a internrii inculpatului ntr-un centru de reeducare a fost luat cu nclcarea prevederilor art. 106 C.pen. Recursul n anulare este fondat? 10. Centrul de reeducare Tichileti a solicitat instanei prelungirea msurii educative a internrii ntrun centru de reeducare a minorului X, dispus prin sent. pen.181/21.08.1997 a Trib. Iai, pentru svrirea infraciunii de tlhrie, cu motivarea c prelungirea este necesar pentru absolvirea unui curs de calificare. Trib. Iai a admis cererea i, n baza art. 106 alin. 2 C.pen., a dispus prelungirea internrii pn la calificarea minorului, n limita celor doi ani, prevzut de acel text de lege. Instana a apreciat c prelungirea msurii educative se impune pentru dobndirea nvturii necesare pregtirii profesionale a minorului. Curtea de Apel Iai, prin dec. pen. 142/27.04.2000, a respins apelul minorului. mpotriva acestei decizii, minorul a declarat recurs, susinnd c prelungirea internrii nu se justific. Astfel,prelungirea msurii internrii n centrul de reeducare se justific sau nu? 11. mpotriva inculpatului minor instana a luat msura educativ a internrii acestuia ntr-un centru de reeducare n condiiile i pe durata prevzut de art.104 i art.106 C.pen. ntruct fa de inculpatul minor se luase n timpul urmririi penale msura arestrii preventive, s se arate dac durata arestrii preventive se poate deduce din durata msurii educative. 12. Prin sent. pen. 119/18.05.1998, Trib. Arad a condamnat pe inculpatul minor X pentru comiterea infraciunilor de omor deosebit de grav, prevzute n art. 174 raportat la art. 176 lit. a), de tlhrie prevzut n art. 211 alin. 2 i de violare de domiciliu, prevzut de art.192 alin. 2, pentru toate cu aplicarea art. 109 C.pen. Totodat, a fost aplicat inculpatului minor pedeapsa complementar a interzicerii pe timp de 5 ani a dreptului prevzut n art. 64 lit. a) C.pen. Apelul declarat de inculpat a fost respins prin dec. pen. 321/2.09.1998 a Curii de Apel Timioara. Declarnd recurs, procurorul a susinut c aplicarea fa de inculpatul minor a pedepsei complementare a interzicerii dreptului prevzut n art. 64 lit. a) C.pen., au fost nclcate prevederile art. 109 alin. 3 din acelai cod. Recursul declarat de procuror este fondat sau nu? Rspunsuri spee: 1. Soluia nu este corect, deoarece acestea nu rspundeau penal. Trebuia s se dispun o msur de ocrotire. 2. Fptuitorul urma s rspunda ca major. 3. Inculpatul urma s rspund ca major, conform art. 122 alin. ultim. 4. Rspunderea penal a inculpatului se stabilete avnd n vedere data svririi faptei, deoarece este vorba despre o infraciune progresiv. 5. Da, minorul va rspunde penal. 6. Instana va revoca libertatea supravegheat i va dispune msura internrii minorului sau i se va aplica o pedeaps, cfm. art. 103 alin. 5 C.pen. 7. Da, recursul n anulare poate fi admis. 8. Da, recursul n anulare este ntemeiat, deoarece instanele trebuiau s dispun internarea minorului ntr-un centru de reeducare pe timp nedeterminat. 9. Da, recursul n anulare este fondat; minorului trebuia s i se aplice o pedeaps privativ de libertate, cfm. art. 106 i 109 C.pen. 286

10. Prelungirea msurii internrii se justific, cfm. art. 106 alin. 2 C.pen. 11. Durata arestrii preventive nu se poate deduce din durata msurii educative, deoarece dispoziiile art. 88 C.pen. se refer doar la computarea reinerii i arestrii preventive numai n cazul n care se va aplica fptuitorului pedeapsa nchisorii sau a amenzii. 12. Recursul declarat de procuror este fondat, deoarece s-au nclcat prevederile art. 109 alin. 3 C.pen. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Care sunt limitele rspunderii penale n legea penal romn? 2. Ce nseamn prezumie absolut i relativ de nevinovie? 3. Cum caracterizai sistemul sancionator al minorilor? 4. Ce reprezint mustrarea? 5. Comparaie ntre mustrarea ca msur educativ i mustrarea ca saniune cu caracter administrativ. 6. Care sunt obligaiile minorului n timpul libertii supravegheate? 7. Cum execut minorii pedeapsa nchisorii? 8. Ce categorii de sanciuni nu se aplic minorilor? Justificare. 9. De ce este minoritatea stare de atenuare? Ce alte stri de atenuate mai cunoatei? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Specificul sanciunilor aplicabile minorilor infractori. 2. Justificarea neaplicrii unor categorii de sanciuni minorilor infractori. B. Tem de cerc tiinific: 1. Evoluii privind rspunderea penal a minorilor n Romnia. C. Teme de licen: 1. Msurile educative aplicabile minorilor infractori. 2. Specificul pedepselor aplicabile minorilor infractori.

NOTE:

287

SEMINARUL NR. 24 Msurile de siguran I I. Plan de seminar: IA. Aspecte generale privind msurile de siguran: - noiune 288

- caracterizare - condiii generale n care se pot lua msurile de siguran - cadrul msurilor de siguran - feluri - scopul IB. Obligarea la tratament medical IC. Internarea medical ID. Interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie IA. Aspecte generale privind msurile de siguran: a. Noiune: Acestea sunt sanciuni de drept penal, preventive, prevzute de lege, care se iau de ctre instana de judecat (uneori cu caracter provizoriu i de ctre procuror) mpotriva persoanelor care au svrit fapte prevzute de legea penal, pentru a nltura o stare de pericol generatoare de noi fapte prevzute de legea penal. * Acestea sunt sanciuni de drept penal menite s lrgeasc gama de sanciuni necesare prevenirii fenomenului infracional. * Combaterea acestor stri de pericol nu se poate realiza prin pedepse cci astfel de stri i au izvorul n realiti ce nu reprezint nclcri ale legii penale, ci prin msuri specifice preventive msuri de siguran. b. Caracterizare: - sunt sanciuni de drept penal, - se iau mpotriva persoanelor care au svrit fapte prevzute de legea penal, - luarea msurilor de siguran este determinat de necesitatea prevenirii repetrii de fapte periculoase n viitor, - nu sunt consecine ale rspunderii penale, - nu depind de gravitatea faptei svrite, ele putnd fi luate chiar dac fptuitorului nu i se aplic o pedeaps, - ele sunt menite s combat starea de pericol creat prin svrirea faptei prevzute de legea penal i s previn svrirea de noi infraciuni, - se iau pe durat nedeterminat, de regul atta timp ct dureaz starea de pericol ce a impus luarea lor i indiferent dac fptuitorului i se aplic ori nu o pedeaps, - sunt preventive, coercitive, imprescriptibile i revocabile. c. Condiii generale n care se pot lua msurile de siguran: - fptuitorul s fi svrit o fapt prevzut de legea penal (n form consumat sau tentativ pedepsibil); condiia subzist i atunci cnd fapta comis a beneficiat de o cauz care nltur caracterul penal al faptei sau de o cauz care nltur rspunderea penal, - prin svrirea faptei s se fi dat n vileag o stare de pericol a fptuitorului care poate constitui n viitor sursa svririi unor noi fapte prevzute de legea penal, - combaterea strii de pericol s nu fie posibil doar prin aplicarea de pedepse, ci prin luarea de msuri de siguran. d. Cadrul msurilor de siguran : - sunt prevzute n C.pen. n Titlul VI art. 111-118 i art. 429-439 C.p.p., - sunt prevzute n acest titlu dispoziii ce privesc scopul msurilor de siguran, coninutul fiecrei msuri i condiiile n care se pot lua fiecare msur, - potrivit art. 112 C. pen. msurile de siguran sunt: * obligarea la tratament medical * internarea medical * interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie 289

* interzicerea de a se afla n anumite localiti * expulzarea strinilor * confiscarea special * interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat. e. Feluri: I. Dup natura lor ele se mpart n : - msuri cu caracter medical (obligarea la tratament medical i internarea medical), - msuri restrictive de drepturi (interzicerea unei funcii sau profesii, interzicerea de a se afla n anumite localiti, expulzarea, interdicia de a reveni n locuina familiei pe o durat determinat), - msuri privative de bunuri (confiscarea special). II. Dup efectul lor asupra libertii persoanei: - neprivative de liberate (obligarea la tratament medical), - privative de liberate (internarea medical), - limitative de libertate (expulzarea, interdicia de a reveni n locuina familiei pe o durat determinat), f. Scopul: - este precizat n mod expres n art. 111 C.pen. i const n nlturarea unei strri de pericol i prentmpinarea svririi faptelor prevzute de legea penal, - a nltura desemneaz a a transforma starea de pericol n stare de siguran, - a prentmpina desemneaz punerea unui obstacol n calea realitii din care provine starea de pericol i a o mpiedica s contribuie la comiterea unor astfel de fapte. IB. Obligarea la tratament medical (art. 113 C.pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran cu caracter medical i const n obligarea fptuitorului, care din cauza intoxicrii cronice, prin alcool, stupefiante ori alte asemenea substane prezint pericol pentru societate, de a se prezenta n mod regulat la tratament pn la nsntoire. b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter neprivativ de libertate, - se dispune pe o perioad nedeterminat, - de regul este facultativ cu o singur excepie n cazul infraciunii de contaminare veneric i transmiterea sindromului imunodeficitar dobndit (art. 309 alin. 3 C.pen.); n acest caz sustragerea de la tratament medical va constitui infraciune i se va pedepsi cu nchisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amend. c. Condiii de dispunere: - aceasta se ia numai mpotriva fptuitorului, indiferent dac fapta este sau nu infraciune, - fptuitorul s prezinte pericol pentru societate din cauza unei boli ori a intoxicrii cronice prin alcool, stupefiante ori alte asemenea substane; legea nu face nici o precizare cu privire la natura i gravitatea bolii, - instana s aprecieze c prin obligarea fptuitorului la tratament medical, starea anormal a acestuia va nceta i nu va mai svri fapte prevzute de legea penal, - msura se poate lua indiferent dac fptuitorului i se aplic ori nu o pedeaps. d. Coninutul msurii: - aceasta const n obligaia impus fptuitorului, pe cale judiciar, de a urma tratamentul medical stabilit de medicii specialiti, prin prezentarea n mod regulat la locul i datele stabilite pentru efectuarea tratamentului, - dac fptuitorul nu se prezint n mod regulat la tratament, instana judectoreasc poate nlocui 290

aceast msur cu internarea medical, - cnd msura de siguran nsoete pedeapsa deteniunii pe via sau pedeapsa nchisorii, tratamentul medical se efectueaz i n timpul executrii pedepsei, - aceasta se poate lua cu caracter provizoriu n timpul urmririi penale de ctre procuror, dar i a judecii de ctre instan, - cu ocazia judecii, instana poate confirma msura luat cu caracter provizoriu i astfel msura devine definitiv ori o poate infirma dac constat c nu sunt ndeplinite condiiile legale. e. Durata msurii: - se ia pe o durat nedeterminat; ea dureaz ct exist cauza care a determinat luarea ei, pn la nsntoirea fptuitorului, - cnd a intervenit nsntoirea msura se revoc; revocarea se face la cerea persoanei, din oficiu sau de procuror, - cnd tratamentul medical a fost efectuat n timpul deteniei i nu a intervenit nsntoirea pn la terminarea executrii pedepsei, tratamentul medical va continua i n libertate. f. Executarea msurii: - msura se pune n executare prin comunicarea copiei de pe dispozitiv i a copiei de pe raportul medico-legal, direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuiete persoana fa de care s-a luat msura, - Direcia sanitar va comunica de ndat persoanei fa de care s-a luat msura, unitatea sanitar la care urmeaz s i se fac tratament, - la luarea msurii, persoana are dreptul s cear s fie examinat i de un medic specialist desemnat de aceasta, ale crei concluzii sunt naintate instanei de judecat i direciei sanitare unde va urma tratamentul, - instana de executare va transmite persoanei c este obligat s se prezinte de ndat la unitatea sanitar la care urmeaz a i se face tratamentul, - n acelai timp, persoanei i se pene n vedere c dac va ncerca s se sustrag tratamentul i se va aplica msura internrii medicale, - msura va fi transmis i administraiei locului de deinere, dac persoana se afl n stare de deinere, - unitatea sanitar la care se face tratamentul este obligat s comunice instanei: - dac persoana s-a prezentat sau nu la tratament, - dac persoana s-a sustras de la tratament, - dac e necesar schimbarea tratamentului, - dac este necesar internarea medical. - dac persoana fa de care s-a luat msura nu are un aprtor ales i se va asigura unul din oficiu. IC. Internarea medical (art. 114 C.pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran care const n internarea fptuitorului, care este bolnav mintal sau toxicoman i care se afl ntr-o stare care prezint pericol pentru societate, ntr-o instituie medical de specialitate pn la nsntoire. b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter privativ de libertate, - se dispune pe o perioad nedeterminat, - de regul este facultativ. c. Condiii: - se poate lua numai mpotriva fptuitorului; dac persoana, dei bolnav mintal sau toxicoman nu 291

a comis o fapt prevzut de legea penal se va lua fa de aceasta o msur de ocrotire pe cale administrativ, - fptuitorul s fie bolnav mintal ori toxicoman i se afl ntr-o stare care prezint pericol pentru societate, lucru stabilitai printr-o expertiz medical, - internarea medical se va lua dac instana de judecat apreciaz c starea de pericol a fptuitorului bolnav mintal ori toxicoman poate fi nlturat prin aceast msur de siguran, - competena de a confirma msura aparine instanei n a crei raz teritorial s-a efectuat urmrirea penal. d. Coninutul msurii: - aceasta const n internarea forat a fptuitorului bolnav mintal sau toxicoman i care se afl ntro stare care prezint pericol social ntr-o instituie de specialitate unde este supus unui tratament medical obligatoriu pn la nsntoire, - msura implic i restrngerea libertii fptuitorului. Ea poate fi luat cu caracter provizoriu i n timpul urmririi penale de ctre procuror ori n timpul judecii de instana de judecat. e. Durata msurii: - se ia pe o durat nedeterminat, pn la nsntoirea fptuitorului, cnd se revoc, - dac n timpul internrii medicale se observ o ameliorare, se poate nlocui cu msura obligrii la tratament medical, - judectoria poate dispune ncetarea msurii n urma ncunontiinrii unitii sanitare, ascultnd concluziile procurorului, ale aprtorului i dac gsete necesar i ale persoanei internate. f. Executarea msurii: - msura se pune n executare prin comunicarea copiei de pe dispozitiv i a copiei de pe raportul medico-legal, direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuiete persoana fa de care s-a luat msura, - la luarea msurii, persoana are dreptul s cear s fie examinat i de un medic specialist desemnat de aceasta, ale crei concluzii sunt naintate instanei de judecat i direciei sanitare unde va urma tratamentul, - judectorul delegat va verifica periodic, dar nu mai trziu de 6 luni dac internarea medical mai e necesar, dispunnd efectuarea unui raport medico-legal, - Direcia sanitar va fi obligat s efectuaze internarea, comunicnd aceasta instanei de executare, - dac persoana refuz internarea, se va face apel la organele de poliie, - dac persoana nu este gsit, aceasta va fi dat n urmrire, - dac persoana fa de care s-a luat msura nu are un aprtor ales i se va asigura unul din oficiu. ID. Interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie (art. 115 C. pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran ce se poate lua fa de fptuitorul care a svrit o fapt prevzut de legea penal datorit incapacitii, nepregtirii sau altor cauze care l fac impropriu pentru ocuparea unei anumite funcii ori exercitarea unei profesii. * Cauza reprezint starea de pericol ce izvorete din condiiile necorespunztoare n care fptuitorul exercit respectiva funcie sau profesie. Starea de pericol se poate datora: - nepregtirii profesionale - incapacitii psiho-fizice - lipsirii de cunotine necesare - nepsrii fa de regulile i cerinele de care depinde buna desfurare a activitii. * Aceasta nu trebuie s se confunde cu pedeapsa complementar prevzut n art. 64 lit. c) C.pen., deoarece ea i are cauza n nedemnitatea infractorului de a mai exercita funcia sau profesia de care s-a folosit pentru a svri infraciunea. 292

* Cele dou sanciuni, avnd cauze diferite, se pot aplica mpreun. * Msura se poate lua indiferent dac fptuitorului i se aplic ori nu o pedeaps. b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter restrictiv de drepturi, - se dispune pe o perioad nedeterminat, - de regul este facultativ. c. Condiii: - se poate lua numai mpotriva persoanei care a svrit o fapt prevzut de legea penal, - fapta prevzut de legea penal s fi fost svrit n exercitarea funciei sau profesiei fptuitorului, - svrirea faptei s se datoreze incapacitii, nepregtirii ori altor cauze care l fac impropriu pentru ocuparea unei funcii, exercitarea unei profesii, meserii, - existena acestor cauze s creeze o stare de pericol prin posibilitatea comiterii altor fapte n viitor, - instana s aprecieze c nlturarea strii de pericol i prevenirea svririi de noi infraciuni se poate realiza prin luarea acestei msuri. d. Coninutul msurii: - aceasta const n interdicia impus fptuitorului de a mai ocupa funcia ori de a exercita profesia n exercitarea creia a svrit fapta prevzut de legea penal, - nerespectarea interdiciei atrage rspunderea penal pentru svrirea infraciunii de nerespectare a hotrrilor judectoreti. e. Durata msurii: - msura se ia pe durat nedeterminat, atta timp ct dureaz starea de inaptitudine a fptuitorului, - ncetarea cauzei care a determinat luarea msurii face posibil revocarea acesteia, - revocarea se face la cerere, dup trecerea unui termen de cel puin un an dac se constat c temeiurile care au impus luarea msurii au ncetat, - dac cererea de revocare este respins o nou cerere nu poate fi fcut dect dup trecerea unui termen de cel puin un an de la data respingerii cererii anterioare, - dac msura este urmat de o pedeps privativ de libertate, revocarea msurii se poate face la un an de la eliberare. f. Executarea msurii: - msura se pune n executare prin comunicarea copiei de pe dispozitiv organului n drept s aduc la ndeplinire aceste msuri i s supravegheze respectarea lor, - acest organ are obligaia s asigure executarea msurii i s sesizeze organului de urmrire penal n caz de sustragere de la executarea msurii. II. Idei fundamentale: 1. Msurile de siguran sunt sanciuni complemetare de drept penal. 2. Scopul lor este de a nlturarea o strre de pericol i prentmpinarea svririi faptelor prevzute de legea penal, 3. Obligarea la tratament medical este de regul facultativ cu o singur excepie n cazul infraciunii de contaminare veneric i transmiterea sindromului imunodeficitar dobndit. 4. Internarea medical se dispune asupra fptuitorului bolnav mintal sau toxicoman. 5. Nu trebuie s se confunde pedeapsa complementar a interzicerii unei funcii, profesii sau meserii cu msura de siguran care are acelai coninut. 293

III. Vocabular specific: - bolnav mintal persoan ce prezint alterri psihofizice grave din cauza crora nu-i poate da seama n mod normal de aciunile sale sau nu poate fi stpn pe sine, - funcie o activitate cu caracter administrativ pe care o defoar o persoan n mod regulat ntr-o instituie, - incapacitate neputina de a face ceva, nepriceperea de a aefectua o activitate, - nepregtire lipsa, chiar parial, de cunotine teoretice i absena deprinderilor practice necesare pentru ca o persoan s poat exercita fr pericol pentru alii o anumit activitate, - profesie o ndeletnicire util d.p.d.v. social, care necesit o pregtire teoretic i practic special a crei exercitatre este reglementat prin lege (medici, farmaciti, ingineri), - meserie activitate util d.p.d.v. social care se realizeaz n mod special prin munc manula i necesit o pregtire preponderent practic (tmplar, zidar, croitor), - ocupaie orice alt ndeletnicire, social licit, cu caracter de durat care presupune a anumit abilitate practic (conductor auto), - stare de pericol - realiti umane sau sociale ce au capacitatea de a leza ordinea de drept; aceasta reprezint temeiul aplicrii unei msuri de siguran; nu trebuie confundat cu pericolul social al infraciunii, - toxicoman persoan care are o dorin imperioas de a consuma droguri, alturi de dorina de a crete doza nsoit de starea de dependen fizic i psihic. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 111 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 52 alin. 1 C.pen., - Art. 113 C.pen. coroborat cu art. 309 alin. 3 C.pen, - Art. 115 C.pen coroborat cu art. 64 lit.c) C.pen., - Art. 111-118 C.pen coroborate cu art. 429-439 C.p.p. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Aspecte generale privind msurile de siguran: noiune, caracterizare, condiii generale n care se pot lua msurile de siguran, cadrul msurilor de siguran, feluri i scop. 2. Obligarea la tratament medical: noiune i caracterizare. 3. Obligarea la tratament medical: condiii i coninutul msurii. 4. Obligarea la tratament medical: durata i executarea msurii. 5. Internarea medical: noiune i caracterizare. 6. Internarea medical: condiii i coninutul msurii. 7. Internarea medical: durata i executarea msurii. 8. Interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie: noiune i caracterizare. 9. Interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie: condiii i coninutul msurii. 10. Interzicerea de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie: durata i executarea msurii. VI. Grile: !!! Grilele vor fi precizate la urmtorul seminar. VII. Spee: !!! Speele vor fi precizate la urmtorul seminar. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Ce sunt msurile de siguran? 294

2. Ce se nelege prin stare de pericol i pericol social? Care este proveniena lor? 3. Comparaie ntre scopul msurilor de siguran i scopul pedepsei. 4. Comparaie ntre obligarea la tratament medical i internarea medical. 5. Cnd se pot dispune msurile de ocrotire administrative? 6. Precizai condiiile n care se poate dispune msura interzicerii de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alt ocupaie. 7. Explicai noiunile de incapacitate i nepregtire. 8. Explicai noiunile de funcie i profesie, meserie i ocupaie. 9. Comparaie ntre pedeapsa complementar prevzut n art. 64 lit. c) C.pen. i msura de siguran prevzut la 112 lit c) C.pen. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Justificarea existenei msurilor de siguran n dreptul penal romn. 2. Elemente comune tuturor msurilor de siguran. B. Tem de cerc tiinific: 1. Asemnri i deosebiri ntre pedeapsa complementar prevzut la art. 64 li c) i msura de siguran prevzut n art. 112 lit. c). C. Tem de licen: 1. Msurile de siguran cu caracter medical - analiz teoretic i practic. NOTE:

295

SEMINARUL NR. 25 Msurile de siguran II I. Plan de seminar: IA. Interzicerea de a se afla n anumite localiti IB. Expulzarea IC. Confiscarea special ID. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat IA. Interzicerea de a se afla n anumite localiti (art. 116 C. pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran care const n interzicerea condamnatului de a se afla o anumit perioad de timp n localitatea sau localitile stabilite prin hotrrea de condamnare. * Nu trebuie confundat cu msura preventiv a interdiciei de a prsi localitatea (art. 145 C.p.p.). b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter restrictiv de libertate, - se dispune pe o perioad determinat, - de regul este facultativ. c. Condiii: - se poate lua numai mpotriva infractorului, - infractorul s fie pedepsit la pedeapsa nchisorii de cel puin un an i anterior s mai fi fost condamnat; dac pentru condamnarea suferit anterior de inculpat a intervenit amnistia, condiia nu mai este ndeplinit, - condamnarea anterioar nu mai este necesar dac infractorul este condamnat pentru o infraciune de: furt, tlhrie, specul, ultraj contra bunelor moravuri i tulburarea linitii publice, ceretorie, prostituie, viol, perversiune sexual, - prezena infractorului n localitatea unde a svrit infraciunea sau n alte localiti prezint un pericol grav pentru societate, - constatarea instanei de judecat c prezena infractorului n localitate unde a svrit infraciunea 296

prezint un pericol grav poate fi desprins din: numrul de infraciuni comise, gravitatea infraciunii, modul n care a acionat infractorul profitnd de aglomeraia din oraul respectiv, etc. d. Coninutul msurii: - aceasta const n interzicerea condamnatului de a se afla n localitile anume prevzute prin hotrrea judectoreasc, - nerespectarea acestei interdicii atrage rspunderea penal pentru infraciunea de nerespectare a hotrrilor judectoreti. e. Durata msurii: - msura se poate lua pe o durat de pn la 5 ani, iar instana poate prelungi msura, dar aceasta nu poate depi durata msurii luat iniial, - este singura msur care se ia pe o durat determinat de ctre instana de judecat i implic restrngerea libertii condamnatului, f. Executarea msurii: - msura se pune n executare prin comunicarea unei copii de pe dispozitiv organului n drept s aduc la ndeplinire aceast msur i s supravegheze respectarea ei, - ea se execut dup executarea pedepsei ori stingerea executrii pedepsei prin graiere total sau a restului de pedeaps ori prin prescripie, - executarea msurii poate fi amnat sau ntrerupt pentru cauz de boal ori pentru alt motiv prevzut de art. 436 alin. 3 C.p.p. - poate fi revocat la cerere ori din oficiu, dar nu mai devreme de un an de la data cnd a fost luat, - cnd cererea de revocare a fost respins o nou cerere poate fi fcut dup trecerea unui termen de cel puin un an de la data respingerii cererii anterioare. IB. Expulzarea (art. 117 C.pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran ce const n scoaterea n afara teritoriului rii a ceteanului strin ori a persoanei fr cetenie care nu domiciliaz n Romnia, dac a svrit o infraciune i se apreciaz c rmnerea acestuia pe teritoriul Romniei prezint pericol social. * Nu trebuie confundat cu extrdarea; aceasta este o form de cooperare judiciar internaional n materie penal i are un caracter bilateral, iar expulzarea este o msur de siguran i are un caracter unilateral. b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter restrictiv de libertate, - se dispune pe o perioad nedeterminat, - de regul este facultativ, - expulzarea ca msur de siguran nu trebuie confundat cu expulzarea ca msur administrativ (art. 19 alin. 3 Constituie); prima se ia fa de cetenii strini sau apatrizii care nu domiciliaz n Romnia, care au comis infraciuni i se dispune numai de instana penal prin hotrre de condamnare, iar cea de-a doua se ia la propunerea organelor administrative fa de strinii considerai indezirabili pe teritoriul rii, dei nu au comis fapte ilicite. c. Condiii: - se poate lua mpotriva infractorului cetean strin ori persoanei fr cetenie care nu are domiciliul n Romnia; aceast condiie trebuie s existe la data cnd are loc judecata, - ceteanul strin ori persoana fr cetenie i fr domiciliu n Romnia s fi svrit o infraciune de competena instanelor penale romne ; aceast condiie este ndeplinit att atunci cnd infraciunea este svrit pe teritoriul rii noastre ct i atunci cnd este svrit n afar, dar 297

se judec de instanele romne conform principiilor realitii ori universalitii legii penale, - instana de judecat s aprecieze c rmnerea infractorului pe teritoriul rii prezint pericol social, - expulzarea nu va putea fi luat dac exist motive serioase de a se crede c persoana fa de care este incident aceast msur risc s fie supus la tortur n statul n care urmeaz a fi expulzat. d. Coninutul msurii: - msura const n ndeprtarea silit a infractorului de pe teritoriul Romniei, - expulzarea strinului se face de regul ctre ara al crui cetean este, ori dac nu are cetenie n ara unde i are domiciliul, - expluzarea se poate lua singur sau nsoind o pedeaps. e. Durata msurii: - se ia pe durat nedeterminat, - n lege nu se prevede posibilitatea revocrii ei, dar aceasta nu nseamn c ea este pentru totdeauna, - nerespectarea acestei msuri va constitui infraciunea de trecere frauduloas a frontierei. f. Executarea msurii: - cnd prin hotrrea de condamnare la pedeapsa nchisorii s-a luat aceast msur, se va face meniune n mandatul de executare a pedepsei nchisorii c la data liberrii, condamnatul s fie predat organului de poliie, care va proceda la efectuarea expulzrii, - dac aceast msur nu nsoete pedepasa nchisorii, comunicarea n vederea expulzrii se face organului de poliie, imediat ce hotrrea a rmas definitiv, - pentru punerea n executare a expulzrii, organul de poliie poate ptrunde n domiciliu sau reedina unei persoane fr nvoirea acesteia, precum i n sediul unei persoane juridice fr nvoirea reprezentantului legal al acesteia, - dac persoana fa de care s-a dispus expulzarea nu este gsit, organul de poliie constat acest lucru printr-un proces-verbal i ia msuri pentru darea n urmrire, precum i pentru darea n consemn la frontier, - un exemplar al procesului verbal se va trimite instanei de executare. IC. Confiscarea special (art. 118 C.pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran care const n trecerea silit i gratuit n proprietatea statului a anumitor bunuri ce aparin persoanei care a svrit o fapt prevzut de legea penal a cror deinere prezint pericolul svririi unor fapte prevzute de legea penal. b. Caracterizare: - este o sanciune de drept penal, - are un caracter patrimonial, - este irevocabil i obligatorie, c. Condiii: - se poate lua numai fa de persoana care a svrit o fapt prevzut de legea penal, - aceasta se ia cu privire la anumite bunuri care au legtur cu svrirea faptei, - instana de judecat trebuie s aprecieze c prin luarea acestei msuri este anihilat pericolul social pe care l prezint deinerea acelor lucruri. d. Coninutul msurii: - aceasta este o sanciune de drept penal ce const n scoaterea forat din patrimoniul celor care le dein i trecerea n patrimoniului statului a lucrurilor anume determinate prin lege, - msura are un caracter in rem producnd efecte numai fa de persoana la care s-au gsit. 298

e. Categori de bunuri supuse confiscrii speciale: - bunure produse prin svrirea faptei prevzute de legea penal (bancnote false), - bunurile care au fost folosite, n orice mod, la svrirea unei infraciuni (cuitul sau arma cu care s-a svrit un omor), dac sunt ale infractorului sau dac, aparinnd altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor, - bunurile produse, modificate sau adaptate n scopul svririi unei infraciuni, dac au fost utilizate la comiterea acesteia i dac sunt ale infractorului. Cnd bunurile aparin altei persoane confiscarea se dispune dac producerea, modificarea sau adaptarea a fost efectuat de proprietar ori de infractor cu tiina proprietarului. - bunurile care au fost date pentru a determina svrirea unei infraciuni sau pentru a rsplti pe fptuitor (banii), - bunurile dobndite prin svrirea faptei prevzut de legea penal, dac nu sunt restituite persoanei vtmate i n msura n care nu servesc la despgubirea acesteia (lucrurile furate, delapidate); prin lucruri dobndite prin svrirea faptei se neleg lucrurile care au fost nsuite, care au ajuns n mod direct sau indirect n stpnirea ilegal a unor persoane; acestea au o existen anterioar comiterii faptei, - bunurile a cror deinere este interzis de lege (arme, stupefiante). Confiscarea special a bunurilor dobndite prin svrirea infracinii va putea fi luat numai n msura n care acestea nu sunt restituite persoanei vtmate ori servesc la despgubirea acesteia. Dac persoana vtmat nu este cunoscut ori nu cere s fie despgubit bunurilesunt supuse confiscrii. Cnd bunurile dobndite prin infraciune au fost nstrinate, sumele ori lucrurile obinute iau locul celor dobndite prin infraciune i confiscarea special a acestora se poate dispune de asemenea, numai cnd nu servesc la despgubirea persoanei vtmate. Dac infractorul a realizat din vnzarea bunului furat o sum de bani mai mare dect aceea pe care a fost obligat s o plteasc prii civile, diferena trebuie s fie confiscat. Cnd bunul dobndit prin infraciune a fost nstrinat unui dobnditor cu bun-credin, bunul nu poate fi confiscat, dar infractorul este obligat la plata sumei obinut prin nstrinarea bunului supus confiscrii speciale. Se mai confisc i bunurile sau banii obinui din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscrii, cu anumite excepii prevzute n lege (art. 118 alin. 5). Instana poate s nu dispun confiscarea bunului dac acesta face parte dintre mijloacele de existen, de trebuin zilnic ori de exercitare a profesiei infractorului sau a persoanei asupra creia opereaz confiscarea. f. Executarea msurii: - msura confiscrii se ia prin ordonan sau hotrre, - bunurile confiscare se predau organelor n drept a le prelua sau valorifica, - cnd s-a dispus distrugerea lor, aceasta se face n prezena procurorului sau judectorului, ntocmindu-se un proces-verbal care se va depune la dosarul cauzei, - confiscarea dispus de procuror n faza de urmrire are caracter executoriu dac procesul penal nu ajunge n faa instanelor de judecat; n caz contrar, confiscarea are un caracer provizoriu urmnd s fie confirmat de instan. ID. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat (art. 118 C.pen.): a. Noiune: Este o msur de siguran care const n interzicerea de a reveni n locuina familiei a persoanei, care a svrit o infraciune, n cazul n care aceasta constituie un pericol grav pentru ceilali membrii ai familiei. b. Caracterizare: 299

- este o sanciune de drept penal, - are un caracter restrictiv de libertate, - se dispune pe perioad determinat, - este facultativ. c. Condiii: - persoana s fi fost condamnat la pedeapsa nchisorii de cel puin un an, - condamnarea s fi fost pentru loviri sau orice alte acte de violen cauzatoare de suferine fizice sau psihice, - svrirea faptelor s priveasc membrii familiei, conform art. 149, - instana de judecat s constate c prezena persoanei n locuina familiei reprezint un pericol grav pentru ceilali membrii, - s existe o cerere din partea membrilor familiei n acest sens. d. Durata msurii: - msura poate fi luat pe o durat de pn la 2 ani, - astfel, perioada de 2 ani este maxim, instana putnd s stabileasc o durat i mai mic, - n lege nu se prevede nimic despre posibilitatea revocrii msurii; dar se consider c aceasta poate fi revocat dac se consider c starea de pericol ce a determinat luarea ei a ncetat. e. Executarea msurii: - o copie de pe dispozitivul hotrrii se comunic organului de poliie n a crui raz teritorial se afl locuina familiei, - organul de poliie are obligaia s asigure executarea msurii luate prin supravegherea respectrii interdiciei i s sesizeze organul de urmrire penal n caz de sustragere de la executarea msurii, - dac nu se respect aceast msur, considerm c se poate reine infraciunea de vilolare de domiciliu, - dei legea nu prevede, aceast msur se va executa dup executarea sau considerarea ca executat a pedepsei nchisorii II. Idei fundamentale: 1. Interzicerea de a se afla n anumite localiti are un caracter facultativ i se dispune numai de ctre instana de judecat; a nu se confunda cu msura preventiv a interdiciei de a prsi localitatea. 2. Msura expulzrii se refer numai la cetenii strini sau apatrizi care nu au domiciliul n Romnia; a nu se confunda cu extrdarea. 3. Bunurile supuse confiscrii speciale sunt prevzute expres n lege. 4. Msura interdiciei de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat se ia numai la solicitarea prii vtmate. III. Vocabular specific: - aprtor persoan care are calificarea profesional i cunotine de specialitate i are dreptul s acorde asisten juridic sau s reprezinte prile ntr-un proces, - cale de atac mijloc juridic procesual pus la dispoziia prii interesate prin care se creeaz posibilitatea verificrii legalitii i temeiniciei hotrrilor judectoreti i nlturarea eventualelor greeli judiciare, - corp delict lucruri care au fost produse prin comiterea unei fapte prevzute de legea penal, ori care au servit, ori au fost destinate s serveasc la comiterea unei infraciuni; mai sunt denumite i mijloace materiale de prob, - delegare mputernicire dat unor organe ierarhic inferioare atunci cnd un organ de urmrire penal sau instana de judecat nu are posibilitatea s efectueze un act de procedur, 300

msuri preventive msuri procesuale ce se iau n cauzele privitoare la infraciuni sancionate cu nchisoarea, pentru a se asigura buna desfurare a procesului penal ori pentru a mpiedica sustragerea infractorului de la urmrirea penal sau judecat ori de la executarea pedepsei, membru de familie - soul sau ruda apropiat dac aceasta din urm locuiete i gospodrete mpreun cu fptuitorul, pedeaps prevzut de lege sanciunea stabilit n norma de incriminare n forma sa consumat, fr luarea n considerare a cauzelor de reducere sau majorare a pedepsei, punerea sub interdicie mijloc de ocrotire judiciar a persoanelor lipsite de discernmnt aflate n imposibilitatea de a se ngriji de interesele lor sau de a-i exercita drepturile civile, rude apropiate - ascendenii i descendenii, fraii i surorile, copii acestora, precum i persoanele devenite prin adopie, potrivit legii, astfel de rude.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 116 C.pen. coroborat cu art. 145 C.p.p., - Art. 117 C.pen. coroborat cu art. 9 C.pen., - Art. 117 C.pen coroborat cu art. 438 C.p.p., - Art. 118 C.pen coroborat cu art. 439 C.p.p., - Art. 118 C.pen coroborat cu art. 439 C.p.p. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Interzicerea de a se afla n anumite localiti: noiune i caracterizare. 2. Interzicerea de a se afla n anumite localiti: condiii i coninutul msurii. 3. Interzicerea de a se afla n anumite localiti: durata i executarea msurii. 4. Expulzarea: noiune i caracterizare. 5. Expulzarea: condiii i coninutul msurii. 6. Expulzarea: durata i executarea msurii. 7. Confiscarea special: noiune i caracterizare. 8. Confiscarea special: condiii, coninutul msurii i mod de executare. 9. Categori de bunuri supuse confiscrii speciale. 10. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat: noiune i caracterizare. 11. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat: condiii, durata i executarea msurii. VI. Grile: 1. Constituie msuri de siguran: a) confiscarea special. b) interzicerea de a se afla n anumite localiti c) interzicerea de a prsi localitatea. 2. Constituie msuri de siguran: a) interzicerea de a se afla n anumite localiti b) interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat c) obligarea de a nu prsi localitatea. 3. Cnd persoana fa de care s-a luat msura de siguran a obligrii la tratament medical nu se prezint regulat la tratament, se poate dispune: a) arestarea preventiv b) internarea medical 301

c) internarea ntr-un centru de reeducare. 4. Instana poate lua msura de siguran a interdiciei de a reveni n locuina familiei pe o perioada determinat: a) cnd s-a aplicat persoanei condamnate pedeapsa nchisorii de cel puin doi ani b) cnd s-a aplicat persoanei condamnate pedeapsa nchisorii de cel puin un an pentru svrirea infraciunii de vtmare corporal asupra unui membru al familiei c) cnd s-a aplicat persoanei condamnate pedeapsa nchisorii de cel puin un an pentru svrirea exclusiv a infraciunii de loviri sau alte violene, prevzute de art. 180 C.pen. 5. Msura de siguran a interdiciei de a reveni n locuina familiei se poate lua: a) pe o durat de pn la 2 ani b) din oficiu sau la cererea prii vtmate, cu ndeplinirea celorlalte condiii legale c) pe o durat de maxim un an. 6. Msura de siguran a obligrii la tratament medical: a) poate fi luat n mod provizoriu de ctre procuror n cursul urmririi penale b) se poate executa i n timpul executrii pedepsei c) poate fi luat numai de instan.. 7. Msura de siguran a interzicerii unei funcii sau profesii: a) poate fi luat pe o perioad de maxim 3 ani b) se poate dispune i de catre procuror c) poate fi revocat, dar numai dup un an de la data cnd temeiurile care au stat la baza lurii acestei msuri au ncetat. 8. Msura de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti se poate dispune: a) fa de o persoan condamnat la 8 luni nchisoare pentru infraciunea de corupie sexual (art. 202 C.pen.), i cu ndeplinirea celorlalte condiii legale b) fa de o persoan condamnat la pedeapsa nchisorii de 3 ani pentru infraciunea de instigare public i apologia infraciunilor (art. 324 C.pen.), dac persoana respectiv a mai fost condamnat anterior o singur dat, pentru svrirea infraciunii de calomnie i dac se constat c prezena acesteia ntr-o anumit localitate constituie pericol grav pentru societate c) fa de o persoan condamnat la pedeapsa nchisorii de 6 luni pentru svrirea infraciunii de furt (art. 208 C.pen.). 9. Msura de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti poate fi luat: a) numai dac instana aplic pedeapsa nchisorii b) chiar dac instana aplic pedeapsa amenzii, cu ndeplinirea celorlalte condiii legale c) numai dac fptuitorul a mai fost condamnat anterior pentru alte infraciuni. 10. Msura de siguran a expulzrii poate fi luat: a) fa de o persoan avnd dubl cetenie: turco-romn b) fa de o persoan fr cetenie care are totui domiciliul n Romnia c) fa de un cetean strin, chiar dac se cunoate faptul c prin luarea acestei msuri va fi supus la tortur n statul n care urmeaz a fi expulzat. 11. Sunt supuse confiscrii speciale: a) bunurile produse prin fapta prevzut de legea penal b) bunurile dobndite prin comiterea infraciunii, chiar dac aparin persoanei vtmate c) bunurile a cror deinere este interzis de lege. 302

12. Sunt supuse confiscrii speciale: a) bunurile care au fost date pentru a rsplti pe infractor b) bunurile care au fost destinate s serveasc la comiterea infraciunii, chiar dac nu sunt ale infractorului c) dac bunurile care au servit la comiterea infractiunii sunt ale infractorului. 13. Interzicerea de a se afla n anumite localiti este: a) o pedeaps accesorie b) o msur de siguran c) o pedeaps complementar. 14. Pot fi expulzati: a) cetenii strini sau apatrizii care nu domiciliaz n ar i care au comis infraciuni pe teritoriul Romniei b) persoanele de la punctul a) care au svrit infraciuni att n ar ct i n afara rii i crora li se aplic legea penal romn c) numai cetenii strini nu i naionalii. 15. Nu sunt msuri de siguran: a) confiscarea special b) libertatea supravegheat c) obligarea la tratament medical. 16. Nu sunt supuse confiscrii speciale: a) bunurile produse prin comiterea faptei prevzute de legea penal b) bunurile care au fost date pentru a rsplti pe fptuitor c) bunurile care au fost folosite n orice mod la comiterea unei infraciuni prin pres. 17. Msura de siguran a internrii medicale: a) se ia n mod obligatoriu fa de o persoan bolnav mintal ori toxicoman care a svrit o fapt prevzut de legea penal i care prezint pericol pentru societate b) se ia mod obligatoriu n cazul persoanei fa de care s-a luat msura obligrii la tratament medical, dar nu s-a prezentat n mod regulat la tratament c) se poate lua n cazul persoanei fa de care s-a luat msura obligrii la tratament medical, dar care nu s-a prezentat n mod regulat la tratament. 18. Sunt supuse confiscrii speciale: a) bunurile dobndite prin svrirea faptei prevzute de legea penal care servesc la despgubirea victimei b) bunurile care au fost date pentru a determina svrirea unei fapte prevzute de legea penal c) bunurile care au fost folosite n orice mod la svrirea unei infraciuni dac aparinnd altei persoane, aceasta nu cunotea scopul folosirii lor. 19. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat se poate lua: a) singur b) pe lng pedeapsa amenzii c) pe lng pedeapsa nchisorii de cel puin un an. 20. Interdicia de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat se poate lua: a) singur b) numai dac inculpatului i s-a aplicat pedeapsa nchisorii de 6 luni 303

c) la solicitarea prii vtmate. Rspunsuri grile*: 1- a,b; 2 a,b; 3 b; 4 b; 5 a; 6 a,b; 7 c; 8 c; 9 a; 10 nici un rspuns corect; 11 a,c; 12 a,c; 13 b; 14 a,c; 15 - b; 16 - c; 17 - c; 18 - b; 19 c; 20 - c; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. X, bolnav de epilepsie, pe fondul unei crize pasagere, i-a ucis, prin obturarea cilor respiratorii, copilul nou-nscut. S-a dispus scoaterea de sub urmrire penal a nvinuitei pentru comiterea infraciunii de omor calificat, consttandu-se incidena dispoziiilor art. 175 lit. e) i d) C.pen. i incidena art. 48 C. pen. Prin aceeai rezoluie, s-a dispus luarea msurii de siguran a obligrii la tratament medical, cfm. de art. 113 C.pen. Prin sent. pen. 31/1982 a Trib. Judeean Bihor, a fost respins sesizarea formulat de procuratur privind luarea msurii de siguran, cu motivarea c nu sunt ntrunite condiiile prevzute n art. 113 C.pen., i c aceast msur nu s-ar putea lua dect dac fptuitorul ar fi fost condamnat; or, n spe, fptuitoarea fusese scoas de sub urmrire penal. Hotrrea instanei era temeinic i legal? 2. Trib. Constana a condamnat pe X la 15 ani nchisoare pentru infraciunea de omor prevzut n art. 174 C.pen., iar n baza art. 113 alin. 1 i 3 C.pen. a fost obligat la tratament medical n timpul executrii pedepsei. Msura de siguran a obligrii la tratament medical a fost corect stabilit? 3. Instana a condamnat pe inculpat la pedeapsa nchisorii cu executare n regim de detenie i totodat a luat fa de acesta msura de siguran a obligrii la tratament medical, fr a indica locul unde aceast msur urma s fie executat. Instana era obligat s precieze locul unde msura urma s fie executat? 4. Prin rezoluie s-a dispus nenceperea urmririi penale fa de X pentru comiterea infraciunii de violare de domiciliu. Totodat, s-a dispus internarea provizorie a fptuitorului ntr-un institut medical de specialitate, ntruct, conform raportului de expertiz medico-legal, acesta suferea de oligofrenie gradul I, avnd discernmntul abolit. Judectoria Brila, prin sentina pen. 132/12.02.1992 a dispus respingerea cererii, motivnd c n adeverina medicala eliberat de secia de psihiatrie a Spitalului Brila, rezult c fptuitorul nu prezint pericol pentru societate. Trib. Judeean Brila, a respins recursul procurorului. mpotriva acestei decizii s-a declarat recurs extraordinar, fiind considerat nelegal i netemeinic. Recursul extraordinar este fondat? 5. Trib. Bihor a condamnat pe X la 15 ani nchisoare i 4 ani interzicerea drepturilor prevzute n art. 64 lit. a) i b) C.pen., pentru infraciunea de omor calificat. n recurs, inculpatul a susinut c n mod greit a fost condamnat, n loc s se dispun internarea ntr-un institut medical de specialitate, n baza art. 114 C.pen., deoarece suferea de debilitate mintal i se afl ntr-o stare care prezint pericol pentru societate. Dintr-o adres, existent la dosar, a Serviciului medico-legal al Judeului Bihor, rezult c inculpatul suferea de psihopatie, alcoolism cronic i debilitate mintal, boli care nu-i altereaz discernmntul, dar c sub influena alcoolului, capacitatea sa de inhibiie este mai sczut. Ce trebuia s decid instana de recurs? 6. Instana sesizat cu cererea de revocare a msurii de siguran a internrii medicale, a respins-o ca prematur, pentru motivul c nu a trecut un an de la luarea acestei msuri. Soluia instanei era legal i temeinic? 304

7. Instana a achitat pe X pentru infraciunea de furt i tentativ la infraciunea de distrugere, dar a dispus internarea ei ntr-un institut medical de specialitate pn la nsntoire. Expertiza medicolegal efectuat a constatat c inculpata suferea de schizofrenie cronic cu degradare psihic, din care cauz nu are discernmntul faptelor sale, fr a se pronuna dac, prin aceasta fptuitoarea prezint pericol pentru societate. Inculpata a declarat recurs solicitnd s fie nlturat msura de siguran a internrii medicale i s fie lsat la domiciliul su n ngrijirea surorii sale, deoarece nu este bolnav periculoas pentru societate. Ce trebuia s decid instana de recurs, avnd n vedere condiiile cerute n art. 114 C. pen.? 8. Prin sent. 431/4.07.2000, Trib. Bucureti a admis cererea lui X i a dispus revocarea msurii de siguran a internrii medicale la care acesta a fost obligat prin sent. 188/1997 a Trib. Bucureti. Apelul declarat de procuror a fost respins prin decizia 532/10.10.2000 a Curii de Apel Bucureti. Procurorul a declarat recurs, cu motivarea c revocarea msurii s-a dispus fr efectuarea unei expertize medico-legale prin care s se fi stabilit c msura nu mai este necesar, ntrucat bolnavul sa nsntoit. Recursul declarat de procuror este ntemeiat? 9. Inculpatul gardian public folosind, n mod uuratic, arma din dotare, a ucis din culp o persoan, fiind condamnat, de ctre prima instan, n baza art. 178 alin. 2 C. pen., la pedeapsa de 4 ani nchisoare; totodat, instana i-a interzis cfm. art. 112 lit. c) C. pen., dreptul care implic folosirea de armament sau muniie. Parchetul a declarat recurs deoarece prima instan, aplicnd inculpatului msura de siguran sus-menionat, s-a referit, n mod exclusiv, la dispoziiile art. 112 C. pen., care, la lit. d), prevede aceast msura, omind s se refere i la art. 115 C. pen., care arat condiiile n care celui condamnat i se poate interzice dreptul de a ocupa o funcie ori o anumit profesie. Recursul declarat de Parchet este ntemeiat? 10. Judec. Sect. 1 Bucureti, prin sent. pen. 101/23.02.1990 a dispus, cfm. art. 11 pct. 2 lit. b) raportat la art. 10 lit. g) C.p.p., nceterea procesului penal pornit mpotriva inculpatului X pentru infraciunea de nelciune prevzut n art. 215 alin. 1 C.pen., fapta fiind amnistiat. n baza art. 116 din acelai Cod, instana a interzis inculpatului de a se afla n Municipiul Bucureti pe o perioad de 5 ani de la rmnerea definitiv a sentinei. mpotriva acestei hotrri s-a declarat recurs extraordinar, cu motivarea c aplicarea msurii de siguran este contrar legii. Recursul extraordinar declarat este ntemeiat? 11. S-a retinut c X a comis 28 de infraciuni de furt i nelciune, acionnd n centrele mari, cu populaie mult, unde este greu de identificat i unde este, de asemenea, greu s se ia msuri de prevenire. n spe era justificat luarea msurii interzicerii de a se afla n anumite localiti i anume, interzicerea de a se afla un timp n Municipiul Bucureti i alte cteva orae mari? 12. Inculpatul X a fost trimis n judecat i condamnat pentru comiterea unei infraciuni de furt n una din staiunile de odihn de pe litoral. n spe poate fi luat msura de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti? 13. Inculpatul X a fost condamnat pentru infraciunea de delapidare i totodat s-a luat mpotriva lui msura de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti. Pentru luarea acestei msuri, instana a avut n vedere faptul c inculpatul suferise i n trecut o condamnare la o pedeaps de 1 an i 6 luni nchisoare pentru o infraciune amnistiat prin Decretul 11/1988. 305

Avnd n vedere c inculpatul nu comisese n trecut vreuna din infraciunile prevzute n art. 116 alin. 4 C.pen., iar aceea pe care o comisese i pentru care fusese condamnat a fost amnistiat, s se arate dac msura de siguran a fost legal luat. 14. Inculpatul a fost condamnat pentru comiterea infraciunii de falsificare de monede sau alte valori prevzut de art. 282 C.pen. i s-a dispus confiscarea special a monedelor falsificate n baza art. 118 lit. e) C.pen. Confiscarea special a monedelor falsificate, potrivit art. 118 lit. e) C. pen. este corect? 15. Trib. Bucureti, prin sent. 529/17.12.1998, a condamnat pe X pentru infraciunile de furt calificat i tlhrie. n baza art. 118 lit. b) C.pen., s-a dispus confiscarea de la inculpat a unui cuit i a unui pistol. Instanta a reinut c, la data de 20.05.1997, inculpatul a sustras marf din depozitul unei societi comerciale, iar la 23.05.1997 a luat prii vtmate, sub ameninarea cu pistolul, avnd asupra sa i un cutit, 5000 de dolari. Cuitul i pistolul inculpatului nu au mai fost gsite. Prima instan a procedat corect prin luarea msurii confiscrii speciale a lucrurilor care au dus la comiterea infraciunii de tlhrie (cuit i pistol) dei acestea nu au mai fost gsite? 16. X a fost condamnat pentru comiterea infraciunii de proxenetism prevzut n art. 329 alin. 1 C.pen. Cfm. art. 118 lit. b) C.pen., s-a dispus confiscarea apartamentului proprietatea inculpatei. Instana a reinut c inculpata, proprietara a unui apartament cu trei camere, a atras n locuina ei mai multe femei crora le-a nlesnit prin punerea la dispoziie a unei camere, acte de prostituie, n schimbul unor foloase materiale. Recursul inculpatei a fost admis i a fost nlturat msura confiscrii speciale. n cauz a fost declarat recurs extraordinar prin care s-a susinut primei instane de confiscare special a apartamentului. Care dintre hotrri era legal i temeinic? 17. Instanta a stabilit ca inculpata X a comis 3 infraciuni de avort n alte condiii dect cele legale, pentru care a primit diferite sume de bani. Pentru comiterea acestor infraciuni inculpata a fost condamnat la 3 ani nchisoare. mpotriva hotrrii instantei, procurorul a declarat recurs pe motivul c instana a omis s dispun confiscarea special a sumelor cu care a fost rspltit pentru svrirea infraciunilor. Recursul este ntemeiat? Rspunsuri spee: 1. Nu. 2. Da. 3. Instana nu avea aceast obligaie, ci administraia locului de deinere. 4. Da. 5. Recursul trebuie respins, deoarece inculpatul nu este iresponsabil. 6. Soluia instanei era nelegal, deoarece legea nu prevede un anumit termen. 7. Instana trebuia s admit recursul i s caseze prima hotrre. 8. Da. 9. Da. 10. Recursul este ntemeiat, deoarece fapta fusese amnistiat. 11. Da. 12. Comiterea unei singure infraciuni nu justific pe deplin aplicarea unei astfel de msuri. 13. Msura nu a fost luat legal. 14. Msura trebuia dispus n baza art. 118 lit. a) C.pen. 15. Msura nu poate fi executat. 16. Era corectasoluia instanei de recurs. 17. Da, cfm. art. 118 lit. d) C.pen. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 306

1. Care sunt msurile de siguran? 2. Comparaie ntre scopul msurilor de siguran i scopul pedepselor. 3. Dispoziii privind durata msurilor de siguran. 4. Specificul msurii interzicerii de a se afla n anumite localiti n raport cu celelalte msuri. 5. Precizai consecinele nerespectrii msurilor de siguran. 6. Comparaie ntre expulzare i extrdare. 7. Ce categorii de bunuri nu sunt supuse confiscrii speciale? 8. Elemente procesuale particulare privind msura interdiciei de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat. 9. Aspecte comune msurilor de siguran. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Categorii de bunuri supuse confiscrii. 2. Particularitile msurii interdiciei de a reveni n locuina familiei pe o perioad determinat. B. Teme de cerc tiinific: 1. Comparaie ntre interzicerea de a se afla n anumite localiti i interdicia de a prsi localitatea. 2. Comparaie ntre msurile educative i msurile de siguran. 3. Asemnri i deosebiri ntre expulzare i extrdare. C. Teme de licen: 1. Expulzarea analiz teoretic i practic. 2. Msura de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti. NOTE:

307

SEMINARUL NR. 26 Cauzele care nltur sau modific executarea pedepsei 308

I. Plan de seminar: IA. Graierea - definiie - caracterizare - natura juridic - justificarea existenei graierii - feluri - obiectul graierii - procedura graierii: individual i colectiv - efecte - limite IB. Prescripia executrii pedepsei - definiie - caracterizare - natur juridic - justificarea existenei prescripiei - obiectul prescripiei - termenele de prescripie - calculul termenelor de prescripe - ntreruperea cursului prescripiei - suspendarea cursului prescripiei - efecte - limite. Aspecte generale: Cauzele care nltur sau modific executarea pedepsei sunt: * amnistia intervenit dup condamnare (pe care am prezentat-o cu ocazia analizei amnistiei), * graierea, * prescripia executrii pedepsei. IA. Graierea (art. 120 C.pen.) a. Definiie: Graierea reprezint un act de clemen, acordat individual sau colectiv, potrivit legii, de ctre preedintele Romniei sau Parlament i const n iertarea unui condamnat de executarea total sau parial a pedepsei ori n comutarea acesteia ntr-una mai uoar. b. Caracterizare: - C. pen. nu definete graierea , ci prezint numai efectele acesteia, - poate fi acordat individual sau colectiv, - se acord i produce efecte in personam, dar poate fi acordat i in rem condamnailor pentru anumite infraciuni sau pedepse de o anumit gravitate, - prin actul de graiere condamnatul este iertat de executarea pedepsei, deci msura depinde n totalitate de voina organelor staului i nu de trecerea unui interval de timp, - graierea are un caracter obligatoriu, beneficiul su neputnd fi refuzat de cel la care se refer. c. Natura juridic: - graierea este un act de clemen din partea statului, ce const n neexecutarea pedepsei aplicate sau nlocuirea acesteia cu una mai uoar, - graierea are dubl natur juridic : de drept penal i de drept constituional. n C.pen. se prevd efectele i limitele acesteia (art. 120), iar n Constituie se prevede graierea fcut de preedintele rii (art. 94 lit d). 309

d. Justificarea existenei graierii: - graierea nu trebuie privit ca un act de imixtiune a puterii legislative i/sau executive n atributele puterii judectoreti, - cu toate c graierea are ca finalitate iertarea de executarea unui pedepse definitiv aplicate de o instan, se pot ivi cazuri n care aceast executare s devin inoportun sau chiar ineficace, - fr a se stabili expres n lege ce cazuri sau situaii pot duce la graierea unui condamnat, practica judiciar a stabilit ca situaii ce pot determina graierea: vrsta naintat sau boala celui condamnat, cuantumul exagerat al pedepsei, natura prea sever a sanciunii, supraaglomerarea penitenciarelor, executarea unei fracii mari din pedeaps, etc. e. Feluri: I. dup modul de acordare n raport cu persoanele crora li se acord se disting: - graierea individual acordat la cererea celui condamnat sau din oficiu; ea poate fi acordat numai dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, - graierea colectiv acordat unui numr nedeterminat de persoane pentru o categorie de condamnri determinate prin natura pedepsei ori cuantumul lor sau pronunate pentru anumite infraciuni. II. dup criteriul condiiilor n care este acordat: - graierea necondiionat (pur i simpl) se acord fr a impune n viitor beneficiarului ei anumite obligaii - graierea condiionat acordarea ei este condiionat de buna conduit a beneficiarului acesteia n viitor pe o anumit perioad de timp sub sanciunea executrii pedepsei neexecutate ca urmare a graierii care nu se contopete cu pedeapsa aplicat pentru noua infraciune. III. dup criteriul ntinderii efectelor ce le are n raport cu pedeapsa: - graierea total privete ntrega pedeaps aplicat; ea se mai numete i remitere de pedeaps cci privete iertarea de executare a ntregii pedepse aplicate, - graierea parial prin actul de clemen este nlturat executarea doar a unei pri din pedeaps; ea se mai numete i reducere de pedeaps, - comutarea const n nlocuirea pedepsei aplicate de instana de judecat cu o pedeaps de alt natur, mai uoar; graierea sub forma comutrii se acord individual. f. Obiectul graierii: - acesta l reprezint pedeapsa aplicat pentru o anumit infraciune i nu pedeapsa rezultant n urma unui concurs de infraciuni, - graierea se refer numai la pedepse neexecutate. Dac pedeapsa a fost executat ori s-a stins prin prescripie, graierea rmne fr obiect, - ca o pedeaps s poat forma obiectul graierii, aceasta trebuie aplicat pentru infraciuni comise pn la data intrrii n vigoare a actului de graiere ; pedepsele pronunate pentru infraciunile comise n ziua apariiei actului de graiere nu pot forma obiectul actului de clemen. g. Procedura graierii: - aceasta nu este prevzut nici n C.pen. nici n C.p.p., ci n Legea nr. 546/14.10.2002, publicat n M. Of. nr. 755/16.10.2002, - ea este diferit dup cum graierea este individual sau colectiv. I. Graierea individual: - este acordat de Preedintele Romniei, conform art. 94 lit d) din Constituie, - actul de acordare este DECRETUL, care se public n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, - decretul trebuie s cuprind: toate datele de identificare ale persoanei beneficiare, pedeapsa aplicat de instan care face obiectul graierii, modalitatea graierii, 310

aceasta se acord la cererea condamnatului sau din oficiu, cererea o poate face condamnatul personal sau aprtorul, soul, ori rudele acestuia, actul de graiere poate privi o singur persoan sau mai multe determinate, pentru acordarea sau respingerea graierii, Preedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiiei, sau de la organele administraiei publice locale, conductorului locului de deinere al condamnatului sau organelor de poliie, n caz de respingere a cererii de graiere, actul se va comunica persoanei solicitante n 30 de la data adoptrii deciziei de ctre Preedinte. II. Graierea colectiv: se acord de ctre Parlament, actul de acordare este LEGEA ORGANIC, conform art. 73 alin. 3 lit i) din Constituie, ea poate fi acordat din oficiu sau la cererea Guvernului, Direcia General a Penitenciarelor poate face propuneri motivate Ministerul Justiiei n vederea iniierii unei legi de graiere, graierea se aplic n termen de 48 de ore da la data publicrii n M.Of. al Romniei, conform art. 459 C.p.p., aplicarea graierii se face de ctre un judector de la instana de executare, iar dac cel comdamnat se afl n executarea pedepsei de ctre un judector de la instana corespunztoare n a crei circumscripie se afl locul de deinere sau unitatea unde se execut pedeapsa la locul de munc.

h. Efecte (art. 120 alin. 1 i 2 C.pen.): Acestea sunt prevzute expres n art. 120 C.pen. i trebuie specificate n raport cu felurile graierii. Astfel: i. Efectele graierii asupra pedepselor principale i accesorii: Efectele graierii totale necondiionate: - graierea nltur executarea pedepsei principale, astfel c o pedeaps graiat produce aceleai efecte ca i o pedeaps executat (condamnarea graiat este antecedent penal, produce interdicii, incapaciti, decderi i poate forma primul termen al recidivei), - de la data acordrii graierii pedeapsa se consider executat, - ea are ca obiect pedeapsa aplicat pentru o infraciune i nu pedeapsa rezultant unui concurs, a unei pluraliti intermediare ori pentru recidiva post condamnatorie, - dac pentru unele din pedepsele contopite este incident graierea, aceasta va fi scoas din contopire, iar dac a rmas o singur pedeaps din pedeapsa rezultant care nu este graiat, va fi nlturat i sporul ce fusese aplicat n considerarea pluralitii de infraciuni existente n cauz, - pentru infraciunile continue, continuate, de obicei i progresive, incidena actului de graiere reclam epuizarea acestora mai nainte de data adoptrii actului de graiere. Efectele graierii pariale necondiionate: - condamnatul va fi exonerat doar de fracia din pedeapsa graiat. Dac acea fracie fusese executat la data actului de graiere, acesta va fi eliberat, dac nu executase cuantumul pedepsei graiate, acesta va fi eliberat dup executarea acelei fracii. Efectele graierii condiionate totale: - produce efecte identice cu graierea necondiionat, dar cu caracter provizoriu, - fostul condamnat este supus unui termen de ncercare stabilit n actul de graiere, - acest termen ncepe s curg diferit dup cum actul de graiere a intervenit nainte sau dup condamnare: * n cazul graierii nainte de condamnare, termenul de ncercare curge de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare * n cazul graierii dup condamnare, termenul de ncercare curge de la data adoptrii actului de graiere. Efectele graierii condiionate pariale: 311

- produce efecte diferite dup cum s-a executat sau nu o parte din pedeaps la data actului de graiere, - dac cel condamnat a executat deja o parte din pedeaps egal sau mai mare cu fracia de pedeapsa graiat, atunci condamnatul va fi eliberat, - dac cel condamnat nu a executat nici o parte din pedeaps, atunci acesta va fi eliberat dup ce execut partea din pedeasp negraiat, Conform adagiului latin accesorium sequintur principale, graierea i va produce efectele i asupra pedepselor accesorii existente pe lng cele principale (art. 71 alin. 2 C.pen.) II. Efectele graierii asupra pedepsei a crei executare a fost suspendat condiionat: - graierea are efecte i asupra pedepselor a cror executare este suspendat condiionat sau sub supraveghere, - n acest caz, partea din termenul de ncercare se reduce cu durata pedepsei n cazul graierii totale i cu fraciunea din pedeapsa graiat n cazul graierii pariale, - dac pn la mplinirea termenului de ncercare, aa cum a fost redus, nu are loc revocarea sau anularea suspendrii condiionate a executrii pedepsei, se produc efectele definitive ale suspendrii, adic reabilitarea de drept a condamnatului, - dac n termenul de ncercare redus ca urmare a graierii totale intervine anularea sau revocarea suspendrii, beneficiul graierii nu este nlturat ci doar efectul suspendrii condiionate a executrii pedepsei, - cnd graierea este parial, partea din pedeaps rmas negraiat se va executa n cazul anulrii ori revocrii suspendrii condiionate a executrii pedepsei, - graierea condiionat produce efecte asupra suspendrii condiionate a executrii pedepsei numai n msura n care ea devine definitiv mai nainte de mplinirea termenului de ncercare al suspendrii condiionate i fr intervenia vreunei cauze de anulare ori revocare a suspendrii; n aceste cazuri, graierea fiind definitiv produce aceleai efecte ca i graierea pur i simpl, - cnd n termenul de ncercare al suspendrii condiionate redus ca urmare a graierii condiionate, intervine o cauz de revocare ori de anulare a suspendrii, fraciunea de pedeaps ce a rmas negraiat se va executa, iar dac graierea a fost total, revocarea suspendrii se va dispune chiar dac condamnatul nu mai are de executat nimic; revocarea suspendrii trebuie dispus pentru a mpiedica intervenirea reabilitrii de drept; - dac termenul de ncercare se mplinete mai nainte de termenul de definitivare al graierii condiionate, efectele suspendrii se produc, iar graierea condiionat rmne fr obiect, - svreirea unei noi infraciuni dup termenul de ncercare al suspendrii, dar n termenul de definitivare al graierii condiionate, nu mai determin vreo revocare. III. Efectele graierilor succesive: - graierile pariale succesive intervenite n cursul executrii unei pedepse de mai lung durat, au ca efect reducerea succesiv a pedepsei, corespunztor fiecrei graieri, - o astfel de soluie poate fi prevzut chiar prin actul de acordare a graierii pariale. . Limite (art. 120 alin. 3 i 4 C.pen.): I. Efectele graierii asupra pedepselor complementare: - graierea nu are efecte asupra pedepselor complementare, afar de cazul cnd se dispune altfel prin actul de graiere, - dac prin actul de graiere nu se fac referiri cu privire la pedepsele complementare, acestea urmeaz s fie executate deoarece graierea nu le-a nlturat, - a se observa c aceast limit este relativ. II. Efectele graierii asupra msurilor de siguran i asupra msurilor educative: - graierea nu are efecte asupra msurilor de siguran i a msurilor educative, 312

- msurile de siguran nltur o stare de pericol, urmresc prevenitrea svririi de noi infraciuni, nu sunt consecine ale svririi de infraciuni, nu sunt pedepse i de aceea nu pot intra sub incidena actelor de clemen, - msurile educative au un caracter preponderent preventiv-educativ, de aceea sunt exceptate de la beneficiul graierii. - a se observa c aceast limit este absolut. IB. Prescripia executrii pedepsei (art. 125 130 C.pen.) a. Definiie: Aceasta este o situaie de fapt, o cauz de nlturare a forei executive a unei condamnri, datorit trecerii unui interval de timp, prevzut de lege, de la data cnd condamnarea a devenit executorie. b. Caracterizare: - ea nu nltur existena condamnrii pronunate ca antecedent penal, ci numai executarea pedepsei, - reprezint un obstacol care mpiedic punerea n executare a pedepsei definitiv aplicate, - este o instituie juridic de drept penal de aplicare general, care opereaz de plin drept chiar din momentul mplinirii termenului de prescripie, motiv pentru care trebuie aplicat din oficiu, chiar dac cel supus executrii pedepsei nu ar invoca-o, iar efectele ei se socotesc ca produse de la data mplinirii termenului de prescripie i nu de la data cnd este reinut de organul judiciar, - funcia ei este aceea de a creea un obstacol n faa forei executive a unei hotrri definitive de condamnare atunci cnd, datorit trecerii unui interval de timp executarea pedepsei nu mai este util, c. Natur juridic: - natura juridic a acesteia este aceea a unei cauze extinctive de nlturare a executrii pedepsei pronunate printr-o hotrre definitiv de condamnare, - astfel, statul decade din dreptul su de a mai cere condamnatului s execute pedeapsa, iar condamnatul nu mai are obligaia de executare a pedepsei, - spre deosebire de graiere, care nltur executarea pedepsei ca voin a unui organ al statului, prescripia nltur executarea pedepsei ca urmare a simplei treceri a timpului; aadar, prima este dependent de organele statului cea de-a doua este independent de voina acestora. d. Justificarea existenei prescripiei: - raiunea existenei prescripiei executrii pedepsei n legea penal, pornete de la unul din principiile rspunderii penale i anume acela al celeritii, - astfel, tragerea la rspundere penal i aplicarea sanciunii trebuie s se fac ct mai aproape de momentul comiterii infraciunii, pentru a-i spori i evidenia eficiena i utilitatea, - executarea sanciunii dup o perioad foarte mare de la aplicarea sa nu face nimic dect s reaminteasc oamenilor despre fapta comis, lucru ce induce n contiina cetenilor un sentiment de nesiguran i nencredere n autoriti, - n acelai timp, se prezum c cel condamnat a trit suficient timp cu teama c va fi prind i supus sanciunii, fr s comit alte fapte penale, lucru de echivaleaz cu o executare atipic a sanciunii. e. Obiectul prescripiei: - acesta l constituie dreptul statului de a cere executarea unei hotrri penale definitive de condamnare i obligaia celui condamnat de a executa sanciunea. - acestea sunt nlturate ca efect al incidenei prescripiei. f. Termenele de prescripie (art. 126 C.pen.): - 20 de ani, cnd pedeapsa care urmeaz a fi executat este deteniunea pe via sau nchisoarea mai mare de 15 ani, (termen fix) - 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaz a fi executat, dar nu mai mult de 15 ani, n cazul celorlalte 313

pedepse cu nchisoarea, (termen variabil) - 3 ani, n cazul cnd pedeapsa este amenda pentru persoana fizic, (termen fix) - 5 ani, n cazul amenzii aplicate persoanei juridice, (termen fix) - 3 ani, n cazul pedepselor complementare aplicate persoanei juridice, (termen fix) - dei nu sunt pedepse, n lege s-a prevzut expres (art. 126 alin. 2 C.pen.) c se prescriu n termen de 1 an i sanciunile cu caracter administrativ prevzute n art. 18 i art. 91 C.pen. (termen fix). g. Calculul termenului de prescripiei a executrii pedepsei: - durata termenelor de prescripie a executrii pedepsei se calculeaz de la rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare (art. 126 alin. 3 C.pen.), - n cazul sanciunilor prevzute n art. 18 i art. 91 C.pen., termenul ncepe s curg de la rmnerea definitiv a hotrrii sau da la data cnd poate fi pus n executare ordonana prin care sa aplicat sanciunea, - termenul de prescripie a executrii pedepsei n cazul revocrii suspendrii condiionate a executrii pedepsei, a suspendrii executrii sub supraveghere sau dup caz a executrii pedepsei la locul de munc ncepe s curg de la data cnd hotrrea de revocare a rmas definitiv (art. 126 alin. 4 C.pen.), - termenul de prescripie se calculeaz n funcie de pedeapsa aplicat pentru o singur infraciune ori pedeapsa rezultat n caz de concurs de infraciuni, pluralitate intermediar ori recidiva postcondamnatorie, - potrivit art. 129 C.pen. termenele de prescripie a executrii pedepsei se reduc la jumtate pentru cei care la data svririi infraciunii erau minori, - potrivit art. 130 C.pen., executarea pedepsei nchisorii, atunci cnd aceasta nlocuiete pedeapsa deteniunii pe via, se prescrie n 20 de ani; acest termen curge de la rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare la deteniunea pe via - n cazul persoanei juridice, termenul de 3 ani n care se prescriu pedepsele complementare, ncepe s curg de la data la care amenda a fost executat sau considerat ca executat. h. ntreruperea cursului prescripiei executrii pedepsei (art. 127 C.pen): - ntreruperea cursului de prescripie a executrii pedepsei are ca efect tergerea termenului curs anterior i dup ncetarea cauzei de ntrerupere ncepe s curg un nou termen de prescripie, - cauzele de ntrerupere ale prescripiei, potrivit art. 127 C.pen., sunt: * nceperea executrii pedepsei * svrirea din nou a unei infraciuni * sustragerea de la executarea pedepsei dup nceperea executrii pedepsei. . Suspendarea cursului prescripiei (art. 128 alin. 2 i 3 C.pen): - suspendarea cursului prescripiei are ca efect oprirea curgerii termenului de prescripie, dup care aceasta i reia cursul din ziua n care a ncetat cauza de suspendare, socotindu-se i timpul scurs nainte de apariia cauzei de suspendare, - suspendarea cursului prescripiei are ca efect neluarea n considerare, la calcularea termenului de prescripie, a intervalului de timp ct a durat suspendarea, - C.p.p. prevede suspendarea executrii hotrrii sau a pedepsei n urmtoarele cazuri: * n cazul exercitrii cilor extraordinare de atac (art. 390, 404) * n cazul amnrii executrii pedepsei (art. 453) * n cazul suspendrii (ntreruperii) pedepsei (art. 455) - C.pen. prevede o singur cauz de suspendare i anume existena unei dispoziii legale sau a unei mprejurri de neprevzut ori de nenlturat care mpiedic punerea n micare a aciunii penale sau continuarea procesului penal. i. Efectele prescripiei executrii pedepsei (art. 125 alin. 1 C. pen.): - prescripia nltur executarea pedepsei principale i odat cu aceasta i a pedepsei accesorii, 314

- pedeapsa prescris este antecedent penal i deci poate constitui primul termen al recidivei, j. Limite: - gravitatea deosebit a infraciunilor contra pcii i omenirii a determinat imprescriptibilitatea executrii pedepselor principale pronunate pentru aceste infraciuni, - prescripia nu nltur executarea pedepselor complementare, - nu produce efecte nici asupra msurilor de siguran. II. Idei fundamentale: 1. Sunt situaii n care pedeapsa nu s-a executat, dar este considerat ca executat, cu toate consecinele ce decurg din aceasta. 2. Graierea are o dubl natur juridic: de drept penal i de drept constituional. 3. Procedura graierii nu este prevzut nici n C.pen. nici n C.p.p., ci ntr-o lege special. 4. Termenele de prescripie ale executrii pedepsei sunt diferite, dup cum e vorba despre persoane fizice sau juridice. 5. Att graierea ct i prescripia executrii pedepsei au anumite limite stabilite expres de lege. III. Vocabular specific: - abatere nclcarea dispoziiilor cu caracter administrativ dau disciplinar i care atrage sanciuni disciplinare sau contravenionale, - acuzat persoan nvinuit de comiterea unor fapte penale de o anumit gravitate; noiune sinonim cu cea de nvinuit sau inculpat, - bnuit persoana presupus c ar fi comis o infraciune, dar cu privire la care nu exist probe suficiente pentru a fi pus sub urmrire penal, - cercetare activitate desfurat de organele de urmrire penal sau de judecat pentru stabilirea existenei sau inexistenei unei infraciuni, mprejurrile i condiiile n care fapta penal a fost comis, - dreptate concept conform cruia se aprob sau dezaprob, pe baza unor criterii etice i juridice, obiceiurile, faptele, comportamentul oamenilor i legile existente ntr-o epoc dat, - justiie termenul reprezint activitatea instanelor judectoreti, ca una din formele activitii statului, - pacta sunt servanda tratatele/nvoielile trebuie respectate, - resocializarea infractorului proces de reeducare i de tratament aplicat persoanelor condamnate penal, care are ca scop transformarea conportamentului acestora n raport cu normele i valorile acceptate n societate, n vederea reintegrrii lor sociale, - tertium non datur a treia (posibilitate, ans) nu se acord. IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 119 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 120 alin. 1 i 2 C.pen., - Art. 119 alin. 2 C.pen. coroborat cu art. 120 alin. 3 i 4 C.pen., - Art. 122 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 126 alin. 1 C. pen., - Art. 122 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 126 alin. 1 i 1 C.pen., - Art. 121 C. pen. coroborat cu art. 125 C. pen., - Art. 122 alin. 2 C.pen. coroborat cu art. 126 alin. 3 i 4 C.pen., - Art. 123 C.pen. coroborat cu art. 127 C.pen. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Graierea: definiie, caracterizare, natur juridic i justificarea existenei acesteia. 2. Graierea: feluri i obiect. 3. Procedura graierii: individual i colectiv. 315

4. Graierea: efecte i limite. 5. Comparaie ntre graiere i amnistie ca acte de clemen ale statului. 6. Prescripia executrii pedepsei: definiie, caracterizare, natur juridic, justificarea existenei acesteia. 7. Obiectul i termenele prescripiei executrii pedepsei. 8. Calculul termenelor de prescripe, ntreruperea i suspendarea termenelor. 9. Efectele i limitele prescripiei executrii pedepsei. 10. Comparaie ntre graiere i prescripia execurrii pedepsei, ca acte ce nltur executarea pedepsei. 11. Comparaie ntre prescripia rspunderii penale i prescripia executrii pedepsei. 12. Comparaie ntre conceptul de ntrerupere i suspendare n dreptul penal. VI. Grile: 1. Prescripia executrii pedepsei: a) nltur executarea pedepsei interzicerii unor drepturi b) nu nltur executarea pedepsei interzicerii unori drepturi c) nltur executarea msurii de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti 2. Executarea pedepselor principale nu se prescrie cnd au fost pronunate pentru infraciunile: a) de omor calificat b) contra pcii i omenirii c) contra capacitii de aprare a Romniei. 3. Graierea este o cauz care nltur: a) rspunderea penal b) executarea pedepsei c) consecinele condamnrii. 4. Graierea: a) nu are efecte asupra pedepselor complementare, afar de cazul cnd se dispue altfel prin actul de gariere b) nltur executarea msurilor educative c) nltur rspunderea penal. 5. Graierea are ca efect: a) nlturarea executrii msurilor de siguran b) nlturarea executrii pedepsei principale c) nlturarea executrii msurilor educative. 6. Graierea ca act de clemen se acord de: a) Guvern b) Preedintele Romniei c) ministrul justiiei. 7. Efectele amnistiei i graierii sunt: a) amndou nltur rspunderea penal b) amndou nltur consecinele condamnrii c) amndou nltur executarea pedepsei. 8. Att amnistia ct i graierea: a) nltur n toate cazurile executarea pedepsei complementare 316

b) nu au efecte asupra msurilor de siguran c) pot conduce la nlocuirea rspunderii penale. 9. Termenul de prescripie a executrii pedepsei se suspend: a) n cazurile i condiiile prevzute n C.p.p. b) cnd se svrete o nou infraciune c) cnd ncepe executarea pedepsei. 10. Graierea nu produce efecte: a) asupra msurilor de siguran b) asupra msurilor educative c) asupra termenului de ncercare prevzut n cazul n care s-a acordat suspendarea condiionat a executrii pedepsei. 11. Graierea poate avea ca efect: a) comutarea pedepsei ntr-una mai uoar b) nlturarea n tot sau n parte a executrii pedepsei c) asupra pedepsei complementare, dar numai cnd se dispune astfel prin actul de graiere. 12. Preedintele Romniei poate acorda: a) graierea colectiv b) graierea individual c) graierea colectiv i individual. 13. n cazul deteniunii pe via, termneul de prescripie al executrii pedepsei este de: a) 15 ani b) 25 ani c) 20 ani. 14. Graierea se poate acorda: a) n timpul urmririi penale b) n timpul judecii c) numai dup ce hotrrea de condamnare a rmas definitiv. 15. Executarea unei pedepse de 22 de ani nchisoare se prescrie n: a) 30 de ani b) 20 de ani c) 25 de ani. 16. Termenul de prescripie a executrii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice se prescrie n: a) 3 ani b) 5 ani c) ca la persoana fizic. 17. Executarea msurilor de siguran: a) se prescrie b) nu se prescrie c) acestea se prescriu numai n anumite cazuri prevzute de lege. 18. n cazul sanciunilor cu caracter administrativ, prescripia executrii intervine: a) n termen de 6 luni 317

b) n termen de 2 ani c) n termen de 1 an. 19. Prescripia nltur: a) executarea msurilor de siguran, b) executarea msurilor educative c) executarea pedepselor principale i a celor accesorii. 20. n cazul unei condamnri la pedeapsa nchisorii de 10 ani, aceasta se prescrie n: a) 20 de ani b) n 15 ani c) n 5 ani plus jumate din durata pedepsei ce trebuie executat. Rspunsuri grile*: 1- b; 2 - b; 3 - b; 4 - a; 5 - b; 6 - b; 7 - c; 8 - b; 9 - a; 10 a,b; 11 a,b,c; 12 - b; 13 - c; 14 - c; 15 - b; 16 - b; 17 - b; 18 - c; 19 - c; 20 - b; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. Instana, prin sentina penal nr. 371/30.05.1990, a condamnat pe inculpatul X pentru comiterea infraciunii de furt calificat, constatnd c pedeapsa era graiat n temeiul art. 3 din Decretul-Lege nr. 3/1990. S-a reinut c, n noaptea de 30.12.1989, inculpatul a ptruns prin escaladare i efracie, n locuina prii civile Y, de unde a sustras diferite produse alimentare. Potrivit art.11 din DecretulLege nr. 3/1990, dispoziiile acestuia se aplic numai faptelor comise pn la data de 22.12.1989, inclusiv. Tribunalul Municipiului Bucureti, secia I penal, prin decizia nr. 430/22.08. 1990, a meninut condamnarea i graierea pedepsei inculpatului. n cauz s-a declarat recurs extraordinar cu motivarea c a fost greit graiat pedeapsa aplicat inculpatului avnd n vedere data svririi infraciunii de furt calificat. S se arate dac recursul extraordinar este ntemeiat. 2. Inculpatul a fost trimis in judecat pentru comiterea infraciunii de furt de curent electric reinndu-se ca acesta a pus capt activitii de sustragere dup ce a intervenit un act de graiere. S se arate dac n cauz inculpatul putea beneficia de graierea acordat prin actul de clemen respectiv. 3. n spet, inculpatul a fost condamnat la 6 ani nchisoare pentru comiterea tentativei la infraciunea de omor. Ulterior, a fost adoptat Decretul nr. 189/1981 de graiere a unor pedepse. Potrivit art. 2 din Decretul sus-amintit, se graiaz n parte, cu 1/6 pedepsele cu nchisoarea ntre 5 i 8 ani inclusiv, iar conform art. 3 din acelai decret nu beneficiaz de prevederile art. 1 i 2 cei care au svrit infraciuni printre care i infraciunea de omor. S se arate dac pedeapsa pentru tentativa de omor, aplicat n spe era sau nu exceptat de la graiere. 4. Inculpatul a fost condamnat pentru svrirea unei infraciuni de abandon de familie, la pedeapsa nchisorii. Ulterior, a fost adoptat un decret de graiere prin care a fost graiat condiionat i pedeapsa aplicat inculpatului. n termenul de ncercare al acestei graieri, inculpatul a comis din nou o infraciune de abandon de familie. Pn la rmnerea definitiv a hotrrii cu privire la noua infraciune de abandon de familie a intervenit mpcarea prilor. S se arate dac n spe era posibil revocarea graierii pedepsei anterioare aplicate 318

inculpatului. Rspunsuri spee: 1. Recursul extraordinar declarat n cauz este ntemeiat. Potrivit art. 11 din Decretul-Lege 3/1990, prevederile acesteia se aplic numai faptelor comise pn la data de 22.12.1989, inclusiv, iar condamnatul a comis furtul n noaptea de 30.12.1989, acesta nu putea beneficia de gratiere. Astfel, recursul a fost admis i s-a nlturat aplicarea art. 3 din Decretul-Lege 3/1990. 2. Infraciunea de furt de curent electric este o infraiune continu, astfel c pentru a forma obiectul unui act de graiere, ea trebuia s se epuizeze naintea apariiei actului de clemen. n spe, fapta nu era epuizat la aceea dat i deci nu putea forma obiectul unui astfel de act. 3. Da, pedeapsa pemtru tentativ la infraciunea de omor era exceptat de la graiere. Excepiile se refer la infracinunea consumat ct i la tentativa acesteia. 4. Revocarea graierii nu era posibil, deoarece rmsese fr obiect. Din moment ce prile s-au mpcat, se nltur rspunderea penal i deci nu se mai aplic nici o sanciune. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu) 1. Cum definii i caracterizai instituia graierii? 2. Precizai natura juridic i justificarea graierii. 3. Enumerai felurile graierii. 4. Procedura graierii individuale. 5. Procedura graierii colective. 6. Limitele graierii. 7. Conceptul de prescripie a executrii pedepsei i natura juridic. 8. Termenele de prescripie a executrii pedepsei. 9. Condamnrile exceptate de la prescripie. VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Justificarea existenei actelor de clemen n dreptul penal romn. 2. Analiza efectelor i limitelor graierii. 3. Analiza tremenelor de prescripie a executrii pedepsei n cazul persoanelor juridice. B. Tem de cerc tiinific: 1. Imixtiunea puterilor legislative i executive n atributele puterii judectoreti n cazul instituiei graierii. C. Teme de licen: 1. Graierea n lumina legislaiei penale romne i europene. 2. Prescripia executrii pedepsei ntre necesitate i controverse.

NOTE: 319

SEMINARUL NR. 27 Cauzele care nltur consecinele condamnrii. Reabilitarea 320

I. Plan de seminar: IA. Astecte generale privind reabilitarea - definiie - caracterizare - justificarea existenei reabilitrii - natura juridic - feluri IB. Reabilitarea de drept - definiie - caracterizare - condiii - reabilitarea de drept n cazuri speciale - reabilitarea de drept a persoanei juridice IC. Reabilitarea judectoreasc - definiie - caracterizare - condiii - rennoirea cererii de reabilitare ID. Efectele i limitele reabilitrii IE. Anularea reabilitrii IA. Astecte generale privind reabilitarea a. Definie: Aceasta este o cauz care nltur pentru viitor consecinele penale i extrapenale ce decurg dintr-o hotrre definitiv de condamnare, fcnd ca fostul condamnat s se bucure din nou, fr nici o restricie, de toate drepturile subiective, politice i social-economice recunoscute cetenilor. b. Caracterizare: - poate fi obinut n principiu pentru orice condamnare , indiferent de gravitatea acesteia i de natura infraciunii care a atras condamnarea, de sediul acesteia (n C. pen., n legi penale speciale, n legi nepenale cu dispoziii penale, etc.), - poate fi obinut i pentru condamnri pronunate n strintate, - reprezint un mijloc de reintegrare al fostului condamnat n societate, - privete tot trecutul condamnatului, iar n cazul unor condamnri succesive, produce efecte cu privire la toate, avnd un caracter indivizibil, - reabilitarea privete persoana i nu condamanarea; - datorit importanei sale, aceasta se bucur de un cadru juridic prevzut n C.pen. (art. 133-139, art. 86, 866, 62 alin. 5) i n C.p.p. (art. 494-503), - reabilitarea nu este definit expres n C.pen. i nici n C.p.p., - reabilitarea nu constituie un act de indulgen al autoritii de stat, ci un drept al su, - indiferent de felul su, reabilitarea produce aceleai efecte, - cnd se constat c sunt ndeplinite toate condiiile reabilitrii, aceasta devine obligatorie i nu facultativ. c. Justificarea existenei reabilitrii: - existena instituiei reabilitrii se justific prin aceea c dup ce condamnatul i-a executat pedeapsa, care are ca principal rol ndreptarea i corijarea acestuia i dup trecerea unui anume interval de timp stabilit de lege n care fostul condamnat nu mai comite nici o alt infraciune, societatea mai d o ans acestuia, prin nlturarea tuturor incapacitilor, interdiciilor i decderilor ce decurg din condamnare, n sensul c pe viitor se consider c acesta nu a comis nici o infraciune 321

i c poate s-i exercite din nou toate drepturile pe care le avea nainte de condamnare, - dac nu ar fi existat instituia reabilitrii, am fi asistat la o recunoatere tacit a imposibilitii ndreptrii infractorilor prin aplicarea sanciunilor, acetia rmnnd pe tot restul vieii cu decderile i incapacitile ce decurg dintr-o condamnare, nemaiputndu-se bucura niciodat de toate drepturile pe care le aveau nainte de condamnare, - datorit faptului c reabilitarea ofer perspectiva nlturrii consecinelor condamnrii, aceasta i stimuleaz pe fotii condamnai, n vederea desfurrii unor activiti cinstite i avnd o conduit ireproabil, contribuind astfel la nfptuirea politicii penale a statului, care are ca principal scop prevenirea infraciunilor. d. Natura juridic a reabilitrii: - reabilitarea este o instituie de drept penal material i de drept procesual penal. n C.pen. se prevd condiiile de dobndire, iar n C.p.p. procedura special de obinere a sa, dar numai n cazul reabilitrii judectoreti, - reabilitarea este o cauz care face s nceteze pentru viitor toate decderile, incapacitile i interdiciile ce decurg dintr-o condamnare, acestea fiind radiate din cazierul judiciar personal al fostului condamnat. e. Felurile reabilitrii: I. Dup modul i condiiile n care poate fi obinut aceasta poate fi: - de drept (sau legal) caracterizndu-se prin intervenia ei din oficiu ope legis cu ocazia ndeplinirii anumitor condiii, - judectoreasc caracterizndu-se prin acordarea sa, la cererea fostului condamnat, de ctre instana de judecat care constat ndeplinirea condiiilor prevzute de lege. II. Dup categoria de persoan la care se refer, reabilitarea poate fi: - pentru persoana fizic i - pentru persoana juridic. IB. Reabilitarea de drept a. Definiie: Aceasta este acea form de reabilitare care opereaz automat, n cazul condamnrilor mai uoare, prin efectul legii (ope legis), fiind dobndit prin simpla ndeplinire a condiiilor cerute de lege n acest scop, fr s fie necesar o constatare formal pe calea unei proceduri speciale. b. Caracterizare: - reabilitarea de drept are o sfer mai restrns dect cea judectoreasc, deoarece se refer la condamnri mai uoare, - are un efect constatator de drepturi i nu constitutiv ca cea judectoreasc, - are un cadru de reglementare prevzut n art. 133, 134, 136, 139, 62 alin. 5, 86 i 866 C. pen., - este de dou feluri: * reabilitare de drept n cazuri ordinare (cnd pedeapsa a fost executat n mod normal, tradiional) i * reabilitare de drept n cazuri speciale (cnd pedeapsa a fost executat ntr-un mod atipic, netradiional), - reabilitarea de drept nu beneficiaz de o procedur prevzut expres n C.pen., sau n C.p.p. c. Condiii: I. Condiii cu privire la condamnare: - aceasta intervine pentru condamnri de mic gravitate i anume pentru condamnri la pedeapsa amenzii (indiferent de cuantum) sau la pedeapsa nchisorii care nu depete un an. Aceast condiie se refer la pedeapsa aplicat de instan i nu la cea prevzut n norma de incriminare, - reabilitarea de drept nu va opera n cazul n care n termenul de 3 ani de la executarea pedepsei, 322

condamnatul svrete o nou infraciune, - n cazul n care o persoan a suferit mai multe condamnri, unele susceptibile de reabilitare de drept i altele de reabilitare judectoreasc, pentru nlturarea tuturor consecinelor condamnrii trebuie s intervin reabilitarea judectoreasc. II. Condiii cu privire la termenul de reabilitare: - intervenia reabilitrii de drept este condiionat de trecerea unui termen de 3 ani de la executarea pedepsei ori de la considerarea acesteia ca executat, - termenul se calculeaz indiferent de natura pedepsei, nchisoare sau amend i se calculeaz de la executarea pedepsei ori de la stingerea executrii pedepsei prin modalitile prevzute de lege (graiere sau prescripie). III. Condiii cu privire la conduita fostului condamnat: - condamnatul trebuie ca n termenul de 3 ani s nu mai svreasc nici o alt infraciune. Singura excepie o reprezint infraciunile amnistiate. d. Reabilitarea de drept n cazuri speciale: Cazurile speciale se refer la: - reabilitarea de drept ca efect al suspendrii condiionate a executrii pedepsei care este prevzut n art. 86 C. pen. i intervine la mplinirea termenului de ncercare, dac n cadrul acestuia nu a intervenit o cauz de revocare ori de anulare a suspendrii, - reabilitarea de drept ca efect al suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere care este prevzut n art. 866 C. pen. i intervine la mplinirea termenului de ncercare, dac n cadrul acestuia nu a intervenit o cauz de revocare ori de anulare a suspendrii, - reabilitarea de drept intervine i pentru condamnatul militar n termen care execut pedeapsa ntr-o nchisoare militar de maxim 2 ani , prevzut n art, 62 alin. 5, la terminarea executrii pedepsei sau dup graierea total ori a restului de pedeaps, iar n cazul n care pedeapsa a fost redus cu o treime ori cu jumtate ca urmare a conduitei acestuia la terminarea executrii pedepsei astfel reduse. Reabilitarea de drept va interveni i la mplinirea duratei pedepsei cnd condamnatul militar a devenit inapt i a fost liberat condiionat. e. Reabilitarea de drept a persoanei juridice: I. Condiii cu privire la condamnare: - s existe o condamnare la pedeapsa amenzii (indiferent de cuantum) sau la una din pedeapsele complementare. II. Condiii cu privire la termenul de reabilitare: - i n cazul persoanei juridice, intervenia reabilitrii de drept este condiionat de trecerea unui termen de 3 ani de la executarea pedepsei ori de la stingerea executrii acesteia; - termenul se calculeaz indiferent de natura pedepsei, amend pedeaps complementar i se calculeaz de la executarea pedepsei ori de la stingerea executrii pedepsei prin modalitile prevzute de lege (graiere sau prescripie). III. Condiii cu privire la persoana condamnatului: - condamnatul trebuie ca n termenul de 3 ani s nu mai svreasc infraciuni. Singura excepie o reprezint infraciunile amnistiate. IC. Reabilitarea judectoreasc a. Definiie: Aceasta este acea form de reabilitare care se acord la cererea fostului condamnat, de ctre instana de judecat n urma verificrii ndeplinirii tuturor condiiilor prevzute de lege. b. Caracterizare: - are un efect constitutiv de drepturi, fiind obinut numai pe cale judectoreasc, - ea intervine n toate cazurile n care nu poate opera reabilitarea de drept, avnd deci o aplicaie mult mai larg, neexistnd condamnri exceptate de la beneficiul reabilitrii, 323

- beneficiaz de o procedur special, prevzut expres n C.p.p. (art. 494-503), c. Condiii: I. Condiii cu privire la condamnare: - poate face obiectul reabilitrii judectoreti orice condamnare, indiferent de infraciune i de pedeapsa aplicat, inclusiv pentru pedeapsa nchisorii care a nlocuit pedeapsa deteniunii pe via, - condamnarea s nu atrag reabilitarea de drept, - cererea de reabilitare, cnd a intervenit amnistia dup condamnare, este admis, deoarece reabilitarea produce efecte mai puternice dect amnistia. II. Condiii cu privire la termenul de reabilitare: - condamnatul poate fi reabilitat la cerere, de instana de judecat dup trecerea unui termen de: * 4 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii pn la 5 ani, pentru care nu intervine reabilitarea de drept, * 5 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani pn la 10 ani, * 7 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani, * 7 ani plus jumtate din durata pedepsei nchisorii cu care a fost nlocuit, prin comutare, pedeapsa deteniunii pe via, indiferent de durata nchisorii. - potrivit art. 135 alin. 2 C.pen. procurorul general poate reduce, n cazuri excepionale, termenele artate, fr a se arta n lege cu ct se poate reduce termenul sau la ce cazuri excepionale se refer legiuitorul. Astfel de cazuri excepionale pot consta ntr-o conduit excepional a fostului condamnat, prin efectuarea unor acte deosebit de meritorii. C.pen. nu explic ce nseamn expresia cazuri excepionale, ns conceptul ne arat c reducerea termenului de reabilitare se acaord cu mare exigen. Doctrina de specialitate a reinut drept cauze excepionale urmtoarele: comportamentul deosebit la locul de munc al fostului condamnat, salvarea de viei omeneti sau alte valori sociale importante n timpul unei calamiti sau faptul c acesta este un specialist indispensabil ntr-un anumit domeniu, - termenul de reabilitare judectoreasc se stabilete n funcie de pedeapsa principal aplicat condamnatului pentru o singur infraciune ori pentru un concurs de infraciuni i nu n funcie de pedeapsa executat care poate fi redus ca urmare a unei graieri pariale, - n cazul condamnrilor succesive, termenul de reabilitare curge de la data executrii ultimei pedepse, iar durata lui va fi stabilit n raport cu condamnarea cea mai grea executat, - termenele de reabilitare judectoreasc sunt termene substaniale i se calculeaz potrivit art. 154 C. pen. care prevede c luna i anul se socotesc ndeplinite cu o zi nainte de ziua corespunztoare datei de la care au nceput s curg, - termenul de reabilitare se socotete de la data cnd a luat sfrit executarea pedepsei principale ori de la data cnd aceasta s-a prescris, - n caz de graiere total ori a restului de pedeaps termenul de reabilitare curge de la data actului de graiere, - termenul ncepe s curg, n cazul nchisorii de la punerea n libertate definitiv de la locul de deinere. Dac pentru ultima parte din pedeaps condamnatul fusese liberat condiionat, termenul de reabilitare curge de la data mplinirii duratei pedepsei i nu de la data liberrii condiionate. - n cazul executrii pedepsei la locul de munc termenul se calculeaz de la data urmtoare ultimei zile de munc, - dac prin comutarea arestrii preventive, nu mai rmne de executat nici un rest de pedeaps, termenul se calculeaz de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare, - n cazul n care executarea pedepsei aplicate a avut loc prin deinere preventiv care a luat sfrit mai nainte de rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare, termenul se calculeaz de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare, 324

- dac ultima dintre condamnri a fost suspendat condiionat, termenul de reabilitare pentru condamnrile anterioare se socotete de la data la care s-a mplinit termenul de ncercare, - n cazul amenzii, termenul de reabilitare curge din momentul n care s-a achitat suma, ori data achitrii ultimei rate, sau executarea ei s-a stins n alt mod. III. Condiii cu privire la conduita fostului condamnat: - n cursul termenului de reabilitare condamnatul s nu fi suferit o nou condamnare . Dac noua condamnare se refer la o infraciune dezincriminat sau amnistiat, condiia este ndeplinit, - condamnatul care cere reabilitarea trebuie s aib asigurat existena prin munc sau prin alte mijloace oneste i licite, - solicitantul s fi avut o conduit bun, - achitarea n ntregime a cheltuielilor de judecat i a despgubirilor civile la plata crora a fost obligat, afar de cazul n care partea vtmat a renunat la despgubiri sau cnd instana constat c cel condamnat i-a ndeplinit n mod regulat obligaiile privitoare la despgubirile civile din hotrrea de condamnare. Dac neplata cheltuielilor de judecat i a despgubirilor civile nu se datoreaz relei-credine a condamnatului se poate dispune reabilitarea. Constatnd c toate condiiile artate sunt ndeplinite, instana este obligat s admit cererea de reabilitare. d. Rennoirea cererii de reabilitare: O cerere de reabilitare poate fi respins datorit nerespectrii unor condiii de form sau de fond: 1) n caz de respingere a cererii de reabilitare pe motive de form, ea poate fi rennoit potrivt dispoziiilor C.p.p. Astfel, potrivit art. 497 C.p.p., cererea de reabilitare se respinge pentru nendeplinirea condiiilor de form n urmtoarele cazuri: * cnd a fost introdus nainte de termenul legal, * cnd lipsete adresa fostului condamnat, iar petiionarul nu s-a prezentat la termenul de nfiare, * cnd lipsete vreuna din urmtoarele meniuni: condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fapta pentru care a fost pronunat acea condamnare, localitile unde fostul condamnat a locuit i locuriloe de munc pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei i pn la introducerea cererii, temeiurile cererii, indicaii utile pentru identificarea dosarului i orice alte date pentru soluionarea cererii, iar petiionarul nu a completat cererea la prima nfiare i nici la termenul ce i s-a acordat n acest scop. n cazul respingerii cererii pe motivul c a fost introdus nainte de termenul legal, o nou cerere va putea fi introdus imediat ce termenul legal a fost mplinit. n cazul respingerii cererii pentru celelalte motive de form artate, o nou cerere va putea fi fcut oricnd, dar cu respectarea condiiilor de form. 2) n cazul respingerii cererii de reabilitare pentru nendeplinirea condiiilor de fond artate n art. 137 C.pen., o nou cerere va putea fi fcut, potrivit art. 138 alin. 1 i 2 C.pen., numai: * dup trecerea unui termen de 3 ani n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani, * dup trecerea unui termen de 2 ani n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani (pn la 10 ani inclusiv), * dup trecerea unui termen de un an n cazul celorlaltor condamnri (pn la 5 ani nchisoare inclusiv). Termenele de mai sus se socotesc de la data respingerii cererii, adic de la rmnerea definitiv a hotrrii prin care s-a respins cererea. Introducerea unei cereri nainte de mplinirea termenelor artate constituie un motiv formal de respingere a cererii, care va permite formularea unei noi cereri dup mplinirea termenului respectiv. 325

ID. Efectele i limitele reabilitrii: Potrivit art. 133 C.pen. efectele reabilitrii (de drept i judectoreti) sunt urmtoarele: - face s nceteze decderile, interdiciile i incapacitile ce rezult din condamnare, - fostul condamnat redobndete prin reabilitare situaia anterioar condamnrii, - dac dup reabilitare fostul condamnat comite o nou infraciune, el nu se va gasi n stare de recidiv (art. 38 alin. 3 C.pen.), - ca limite, ea nu are ca finalitate obligaia de reintegrare n funcia din care infractorul a fost scos n urma condamnrii, ori de rechemare n cadrele permanente ale armatei sau de redare a gradului militar pierdut, deci ea nu funcioneaz ca o restitutio in integrum, - nu are efecte asupra msurilor de siguran, cu excepia celei prevzute n art. 112 lit. d) C.pen, - reabilitarea nu are efecte asupra drepturilor civile ale persoanei vtmate, care pot consta n prestaii periodice. Amnistia intervenit dup condamnare sau dup executarea pedepsei: - n ipoteza n care intervine dup condamnare amnistia va nltura att executarea pedepsei ct i toate celelalte consecine care decurg din condamnare, - uneori n cuprinsul actelor de amnistie se fac meniuni exprese n sensul nlturrii tuturor decderilor i incapacitilor care rezult din condamnare, - consecinele ce deriv din condamnare sunt ntotdeauna nlturate prin amnistie atunci cnd ele privesc sfera dreptului penal. IE. Anularea reabilitrii judectoreti: - anularea reabilitrii judectoreti este reglementat n art. 139 C.pen. i art. 503 C.p.p., - reabilitarea judectoreasc va fi anulat cnd dup acordarea ei s-a descoperit c cel reabilitat mai suferise o alt condamnare, care dac ar fi fost cunoscut ducea la respingerea cererii de reabilitare, - anularea reabilitrii judectoreti se hotrte la cererea procurorului de ctre instana competent s se pronune asupra reabilitrii (fie instana care a judecat n prim instan cauza n care s-a pronunat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instana corespunztoare n a crei circumscripie domiciliaz condamnatul). II. Idei fundamentale: 1. Reabilitrea nltur conseciele negative ale unei condamnri. 2. Reabilitarea cunoate dou mari forme principale: de drept i judectoreasc. 3. Intervenia ei necesit ndeplinirea cumulativ a unor condiii referitoare la: natura condamnrii, persoana condamnatului i la conduita acestuia dup executarea pedepsei. 4. Reabilitarea judectoreasc beneficaz de o procedur special prevzut expres n C.p.p., spre deosebire de reabilitarea de drept care nu beneficiaz de o asemenea reglementare. III. Vocabular specific: - acta non verba fapte nu vorbe (faptele sunt mai convingtoare dect vorbele), - ad litteram cuvnt cu cuvnt, - audienta est et altera pars trebuie auzit i cealalt parte, - buna-credin convingerea intim a unei persoane c ceea ce face este bine, conform legii, - cazier judiciar sistem de organizare i clasificare a fielor de eviden n care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane, - decderi, incapaciti, interdicii consecine negative ale unei condamnri, imposibilitarea exercitrii unor drepturi, a ocuprii unei funcii sau profesii, - frustrare (lat. frustrari) a lipsi pe cineva de un drept al su, a amgi; stare emoional resimit de individ ca urmare a interveniei unui obstacol n calea satisfacerii unei trebuine, dorine, intenii i care modific comportamentul acestuia, 326

in integrum restitutio restituire, restabilire a drepturilor n ntregime, prezumii (fr. presomtion) presupunere, supoziie, probabilitate, prere ntemeiat pe aparene, reabilitare (fr. rhabiliter) a-i recpta buna reputaie, prestigiul, onoarea.

IV. Articole (texte de lege) de analizat: - Art. 133 C.pen. coroborat cu art. 134 C.pen., - Art. 136 C.pen coroborat cu art. 154 C.pen, - Art. 138 C.pen coroborat cu 497 C.p.p., - Art. 139 C.pen coroborat cu 503 C.p.p. V. Aplicaii teoretice i practice: - Subiecte teoretice 1. Astecte generale privind reabilitarea: definiie, caracterizare, justificare, natur juridic i feluri. 2. Reabilitarea de drept: definiie i caracterizare. 3. Reabilitarea de drept: condiii. 4. Reabilitarea de drept n cazuri speciale. 5. Reabilitarea de drept a persoanei juridice. 6. Reabilitarea judectoreasc: definiie i caracterizare. 7. Reabilitarea judectoreasc: condiii. 8. Rennoirea cererii de reabilitare. 9. Efectele i limitele reabilitrii. 10. Anularea reabilitrii. VI. Grile: 1. Termenele de reabilitare se socotesc: a) n caz de graiere total antecondamnatorie, de la data actului de graiere b) n caz de graiere a restului de pedeaps, de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare c) pentru cei condamnai la pedeapsa amenzii, de la data achitrii ei. 2. n cazul liberatului condiionat, termenul de reabiltare curge de la data: a) liberrii condiionate b) mplinirii duratei pedepsei c) mplinirii duratei pedepsei n calculul cruia nu intr i zilele considerate ca executate pe baza muncii prestate. 3. Anularea reabilitrii privete: a) ambele forme ale reabiltrii b) numai reabilitarea judectoreasc c) numai reabilitarea de drept. 4. Reabilitarea nu are efect asupra: a) msurii de siguran a interzicerii de a se afla n anumite localiti b) obligaiei de reintegrare n funcia din care condamnatul a fost destituit dup comiterea infraciunii c) vreunei msuri de siguran. 5. Reabilitarea nu poate fi obinut n cazul condamnrilor pentru infraciunile: a) contra pcii i omenirii b) contra siguranei statului c) contra capacitii de aprare a rii. 327

6. Reabilitarea de drept poate interveni: a) dup executarea pedepsei ntr-o nchisoare militar b) dup trecerea unui termen de 3 ani de la executarea pedepsei nchisorii ce nu depete 1 an c) dup executarea pedepsei amenzii. 7. n cazuri excepionale se poate dispune reducerea termenului de reabilitare judectoreasc de ctre: a) procuror b) instana de judecat c) procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie d) nalta Curte de Casaie i Justiie 8. Termenele de reabilitare judectoreasc sunt: a) 4 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 1 an i pn la 5 ani b) 5 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani pn la 10 ani c) 7 ani plus jumtate din durata pedepsei pronunate n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani d) 8 ani plus jumtate din durata pedepsei nchisorii cu care a fost nlocuit, prin comutare, pedeapsa deteniei pe via, indiferent de durata nchisorii. 9. Termenul de reabilitare judectoreasc poate curge: a) de la data actului de graiere b) de la data cnd pedeapsa principal s-a prescris c) de la data pronunrii liberrii condiionate d) de la data cnd s-a terminat de executat pedeapsa principal. 10 Anularea reabilitrii judectoreti se face: a) cnd, dup acordarea, ei s-a descoperit c cel reabilitat nu i-a executat cu rea-credin obligaiile civile b) cnd, dup acordarea ei, s-a desoperit c cel reabilitat mai suferise o alt condamnare, care dac ar fi fost cunoscut, ducea la respingerea cererii de reabilitare c) cnd, dup acordarea ei, s-a descoperit c cel reabilitat nu a avut o conduit bun. 11. n cazul respingerii cererii de reabilitare, datorit nendeplinirii condiiilor de fond, o nou cerere de reabilitare se va putea face: a) dup trecerea unui termen de 4 ani n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani b) dup trecerea unui termen de 3 ani n cazul condamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani (pn la 10 ani inclusiv) c) dup trecerea unui termen de un an n cazul celorlaltor condamnri (pn la 5 ani nchisoare inclusiv). 12. Reabilitarea nltur: a) rspunderea penal b) executarea pedepsei c) decderile ce decurg din condamnare d) caracterul penal al faptei. 13. Reabilitarea de drept: 328

a) intervine pentru orice tip de condamnare b) nu are efecte asupra pedepselor complementare c) spre deosebire de cea judectoreasc nu nltur i incapacitile ce decurg din condamnare. 14. Reabilitarea judectoreasc: a) se acord numai pentru condamnri mai mari de 2 ani b) produce acelei efecte ca i reabilitarea de drept c) se poate acorda n principiu pentru orice fel de condamnare. 15. Pronunarea unei condamnri definitive n cursul termenului de reabilitare duce la: a) ntreruperea cursului termenului de reabilitare b) suspendarea cursului termenului de reabilitare c) nu are nici un efect asupra acestui termen. Rspunsuri grile*: 1- a,c; 2 - b; 3 - b; 4 b; 5 nici un rspuns corect; 6 a,b; 7 c; 8 a,b,c; 9 a,b,d; 10 - b; 11 - c; 12 - c; 13 - nici un rspuns corect; 14 b,c; 15 - a; *Poate fi un rspuns corect, dou, toate sau nici unul. VII. Spee: 1. Tribunalul Dmbovia, prin sentina penal nr. 193/8.12.1997, rmas definitiv prin neapelare, a condamnat pe inculpatul X la un an nchisoare pentru comiterea infraciunii prevzute n art. 312 alin. 1, cu aplicarea art. 74 din C. pen. S-a reinut c inculpatul a obinut ilegal cantitatea de 4,18 kg mercur. Pedeapsa a fost executat la data de 25.02.1998. La ce dat condamnatul va fi reabilitat de drept i n ce condiii? 2. Condamnatul a solicitat instanei reabilitarea judectoreasc, dar cu ocazia judecii s-a constatat c erau ntrunite condiiile privitoare la reabilitarea de drept. Artai dac pentru soluionarea cererii urma s se in cont de condiiile prevzute n art. 134 sau cele din art. 135 C.pen.? 3. n spe, nuntrul termenului de 3 ani pentru reabilitarea de drept pentru o condamnare anterioar, fostul condamnat a comis din nou o infraciune, pentru care i s-a aplicat o pedeaps. ntruct infraciunea comis din nou a fost amnistiat, s se arate dac pentru condamnarea anterioar va opera reabilitarea de drept potrivit art. 134 C.pen. 4. Condamnatul, militar n termen care executa pedeapsa nchisorii ntr-o nchisoare militar, a beneficiat de graierea condiionat a restului de pedeaps. Precizai dac dispoziiile art. 62 alin. 5 C.pen. erau aplicabile n spe. 5. Instana sesizat cu cererea fostului condamnat pentru acordarea reabilitrii a constatat c, n perioada termenului de reabilitare, acesta a comis o infraciune care ulterior a fost amnistiat. Precizai dac, n spe, erau ndeplinite condiiile prevzute n art. 137 lit. c) C.pen., privitoare la buna conduit a petiionarului. 6. Cererea de reabilitare introdus de fostul condamnat a fost respins pe motivul c acesta nu a avut o comportare care s determine evidenierea sa n munca prestat. Precizai dac condiia bunei conduite pentru acordarea reabilitrii presupune o comportare care s determine evidenierea petiionarului. 7. Fiind sesizat cu soluionarea unei cereri de reabilitare, de ctre cel condamnat pentru o infractiune de omor, instana a constatat c petiionarul nu a fcut dovada plii despgubirilor 329

datorate prii civile, declarnd c aceasta nu i-a cerut s plteasc despgubirile acordate prin sentina de condamnare. Precizai dac n spe erau ndeplinite condiiile reabilitrii, condiia prevzut n art. 137 lit. d) C. pen. 8. Instana a reinut c petentul a fost condamnat pentru o infraciune ce a fost amnistiat n timpul executrii pedepsei. Imediat ce a fost pus n libertate acesta a cerut reabilitarea judectoreasc. Ce trebuia s decid instana? 9. S-a reinut c inculpatul a fost condamnat la 2 ani nchisoare pentru o infraciune de furt, pedepas pe care a terminat-o de executat la data de 1.06.1994. Ulterior, a mai comis o infraciune de ultraj pentru care a fost condamnat la 1 an de nchisoare, pedeaps pe care a executat-o ntre 1.01.1995 i 1.01.1996. La 1.01.2000 acesta a fcut o cerere de reabilitare. Instana a mai reinut c acesta mai comise 2 infraciuni de furt n 1998 pentru care fusese amnistiat. S se arate ce trebuia s decid instana. Rspunsuri spee: 1. 25.02.2001. 2. n acest caz se va ine cont de prevederile art. 134 C.pen. Instana doar va constata existena reabilitrii de drept. 3. Da, va opera reabilitarea de drept. 4. Da, la data actului de graiere cnd pedeapsa se consider executat. 5. Dei infraciunea a fost amnistiat, instana va considera c acesta nu a avut o conduit bun. 6. Prin expresia bun conduit, neexplicat de C.pen., nu se nelege obligatoriu o conduit care s fi determinat evidenierea condamnatului prin munca prestat, ci i prin alte activiti ale acestuia. 7. n acest caz condiia la care se face referie nu este ndeplinit. Petiionarul trebuia s plteasc ori s fac dovada c partea civil a renunat la despgubiri. 8. Instana trebuia s resping cererea deoarece aceasta rmsese fr obiect. Conform art. 119 C. pen. amnistia intervenit dup condamnare nltur executarea pedepsei, precum i celelalte consecine ale condamnrii. 9. Instana trebuia s resping cererea deoarece nu erau ndeplinite dou condiii: a termenului de reabilitate i a bunei conduite. VII. Test (9 ntrebri a cte un punct fiecare i unul din oficiu): 1. Ce se nelege prin reabilitare? 2. Justificarea existenei reabilitrii. 3. Care sunt cazurile speciale n care poate interveni reabilitarea de drept. 4. Precizai dac cele dou tipuri de reabilitare (de drept i judectoreasc) au aceleai efecte. Argumentai rspunsul. 5. Cuantumul termenelor de reabilitare judectorreasc. 6. Justificai posibilitatea de reducere a termenului de reabilitare judectoreasc. 7. Care pot fi cazurile excepionale n care se poate reduce termenul de reabilitare? 8. Cine poate cere anularea reabilitrii judectoreti i n ce cazuri? 9. Ce se nelege prin cazier judiciar ? VIII. Activitate de cercetare: A. Teme de seminar: 1. Necesitatea i justificarea existenei instituiei reabilitrii n legea penal romn. 2. Comparaie ntre reabilitare i alte instituii juridice: amnistia i graierea. B. Teme de cerc tiinific: 1. Apariia i evoluia instituiei reabilitrii. 330

2. Reabilitarea i cazierul judiciar. 3. Comparaie ntre reabilitare i amnistia dup condamnare. C. Tem de licen: 1.Aspecte de teorie i practic judiciar privind instituia juridic a reabilitrii.

NOTE:

331

BIBLIOGRAFIE 1. Abraham Pavel, Deridan Emil Codul Penal al Romniei comentat i adnotat, Grupul Editorial

332

Naional, Editura pentru tine Naionale, Bucureti, 2002; 2. Antoniu George Tentativa, Editura Societii Tempus, Bucureti, 1996; 3. Antoniu George Vinovia penal, Editura Academiei Romne, Bucureti, 2002; 4. Boroi Alexandru, Corleanu Sorin - Drept penal partea general. Culegere de spee pentru uzul studenilor, Editura All Beck, Bucureti, 2003; 5. Boroi Alexandru - Drept penal partea general, Editura C.H. Beck, Bucureti, 2006; 6. Bulai Constantin Drept penal romn partea general , vol. I, Casa de Editur i Pres ANSA S.R.L., Bucureti, 1992; 7. Cocain Auric Recidiva n dreptul penal romn, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1995; 8. Dongoroz Vintil Drept Penal, vol. I, Bucureti, 1939; 9. Drghici Vasile Drept penal romn, partea general, culegere de probleme din practica judiciar pentru uzul studenilor, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2004; 10. Drghici Vasile Drept penal - partea general. Examinarea instituiilor fundamentale ale dreptului penal, potrivit dispoziiilor Codului penal n vigoare, ale Noului Cod penal i ale proiectului de lege pentru modificarea i completarea Codului penal n vigoare, precum i pentru modoficarea altor legi , Editura Bren, Bucureti, 2006, 11. Filipa Avram, Mitrache Constantin, Cioclei Valerian, Criu Anastasiu, Lefterache Lavinia, Rotaru Cristina, Mitrache Cristian, Bulai Bogdan N. Drept penal, drept procesual penal Teste gril pentru examene de an i examenul de licen, Editura Universul Juridic, Bucureti, 2003; 12. Gurnescu Alexandru M. Extrdarea, Editura Gutemberg, Bucureti, 1903; 13. Hncu Dumitru Dicionar colar, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1979; 14. Hotca Mihai Adrian Dicionar de drept penal, Editura Editas, Bucureti, 2004; 15. Mateu Gheorghi Recidiva n teoria i practica dreptului penal , Editura Lumina Lex, Bucureti, 1997; 16. Mircea Ion Vinovia n dreptul penal romn, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1998; 17. Mitra Mariana - Noiunea de valoare social n dreptul penal , articol publicat n Analele Univ. Ovidius Constana, 2003; 18. Mitra Mariana - Cteva aspecte privind diferena dintre infraciunea complex i concursul de infraciuni, articol publicat n Revista Pro Patria Lex, nr. 5/2004, lucrare revzut, completat i republicat n Analele Univ. Ovidius Constana, 2004; 19. Mitra Mariana - Aspecte teoretice i practice privind procedura extrdrii n legislaia penal roman, articol publicat n Analele Univ. Ovidius Constana, 2005 (n coautorat); 20. Mitra Mariana - Cteva aspecte istorice privind instituia extrdrii , articol publicat n Revista de studii i Cercetri sociale i juridice Ars Aequi, nr. 5/2006; 21. Mitrache Constantin Drept penal romn partea general, Ediia a III-a, Casa de Editur i Pres ANSA S.R.L., Bucureti, 1997; 22. Oancea Ion Tratat de drept penal partea general, Editura All, Bucureti, 1994; 23. Pascu Ilie Drept penal partea general examinarea instituiilor fundamentale ale Dreptului penal, potrivit dispoziiilor Codului Penal n vigoare, inclusiv cele cuprinse n Legea nr. 278 din 2006 , Editura Hamangiu, Bucureti, 2007; 24. Pitulescu Ion, Medeanu Tiberiu Drept penal, partea general, Editura Luminna Lex, Bucureti, 2006; 25. Streteanu Florin Tratat de drept penal partea general, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucureti, 2008; 26. Tanoviceanu Ion Tratat de drept i procedur penal , Vol. I, Ediie revazuta de Vintil Dongoroz, Editura Curierul Judiciar, Bucureti, 1924; 27. Ungureanu Augustin Drept penal romn partea general, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1995; 28. Voineag Viorel Teste gril pentru magistratur, avocatur i examenul de licen , Editura All Beck, Bucureti, 2004; 29. Constituia Romniei revizuit prin Legea nr. 429/2003, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003; 30. Codul penal cu modificrile de pn la 01.01.2009.

333