Sunteți pe pagina 1din 39

INTRODUCERE IN MARKETING I ANUL I

TRUE/FALSE 1. Marketingul este foarte important doar pentru organizatiile mari, cu profit, nationale sau internationale. ANS: F 2. Marketingul presupune adaptarea firmei la mediu. Prin mediu de marketing se intelege mediul extern firmei. ANS: F 3. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa testului de marketing in dezvoltarea produselor noi. ANS: F 4. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa evaluarii alternativelor in timpul procesului decizional al cumparatorului. ANS: F 5. Marketingul este important mai ales pentru organizatiile mari, producatoare sau distribuitoare. ANS: F 6.

Nevoile umane sunt forma pe care o iau dorintele dupa cum sunt modelate de cultura si personalitatea individului.
ANS: F

7. Oamenii au dorinte limitate, dar resurse aproape nelimitate. ANS: F 8. Demarketingul poate fi necesar pentru a reduce temporar sau permanent cererea. ANS: T 9. In zilele noastre firmele pun accent pe realizarea de conexiuni pe viata cu clientii lor. ANS: T 10. Prin conexiuni cu partenerii de marketing se intelege doar relatiile pe care firma le are cu partenerii din exteriorul companiei. ANS: F

11. Conceptul celor 4 P (mixul de marketing) ia in considerare viziunea

cumparatorului asupra pietei, nu pe cea a vanzatorului.


ANS: F 12. Un plan de marketing incepe printr-un scurt rezumat al principalelor

scopuri si recomandari ale planului de revizie a organizarii, ajutand conducerea de top sa gaseasca rapid punctele majore ale planului.
ANS: T 13. Planul de marketing este o etapa a programului de actiune. ANS: F 14. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie spera sa isi

indeplineasca obiectivele de marketing.


ANS: T 15. Perceptia este procesul prin care indivizii selecteaza, organizeaza si interpreteaza

informatiile pentru a-si construi o imagine unitara despre lume.


ANS: T 16. Sigmund Freud a incercat sa explice de ce oamenii sunt animati de anumite

nevoi in anumite momente. El a aratat ca nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica, incepand de la cea mai imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe cea de sus. Aceste nevoi includ nevoile fiziologice, nevoia de siguranta, nevoile sociale, nevoia de a fi respectat si nevoia de ajustare a sinelui.
ANS: F 17. Cultura, clasa sociala si familia reprezinta factorii culturali care influenteaza comportamentul consumatorilor. ANS: F 18. Comportamentul unei persoane este influentat de multe grupuri restranse.

Grupurile care au o influenta directa si al caror membru este persoana in cauza sunt numite grupuri de referinta.
ANS: F 19. Liderii de opinie reprezinta acei indivizi din cadrul unui grup de referinta care,

datorita unor abilitati speciale, a cunostintelor pe care le poseda, a personalitatii sau a altor caracteristici exercita o influenta puternica asupra celorlalti membri ai grupului.
ANS: T

20. Prima etapa a procesului decizional al cumparatorului o reprezinta cautarea de informatii. ANS: F 21. In procesul decizional al cumparatorului poate sa o stare de disconfort numita disonanta cognitiva. ANS: T 22. Grupa majoritatii adoptorilor timpurii achizitioneaza produsele mai repede

decat grupa adoptorilor timpurii.


ANS: F 23. Prima etapa a procesului decizional al cumparatorului o reprezinta

cautarea de informatii.
ANS: F 24. Satisfactia clientului nu depinde de performanta perceputa a unui produs

in livrarea valorii legate de asteptarile cumparatorului.


ANS: F 25. Factorii care formeaza macromediul influenteaza activitatea intreprinderii

indirect, permanent si slab.


ANS: F 26. Conceptul de marketing sustine faptul ca majoritatea clientilor vor favoriza

produsele care sunt disponibile si convenabile si de aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea productiei si pe eficienta distributiei.
ANS: F 27. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de

produs.
ANS: F 28. Societatile comerciale de astazi isi selecteaza mai cu grija consumatorii si

construiesc relatii de scurta durata si directe cu acesti consumatori tinta.


ANS: F 29. Segmentele de piata sunt subgrupe ale niselor de piata. ANS: F 30. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de produs.

ANS: F 31. Aliantele strategice fac parte din conexiunile cu lumea din jur. ANS: F 32. Pozitionarea pe piata presupune dezvoltarea unei pozitii a produsului

pentru fiecare segment tinta si dezvoltarea mixului de marketing.


ANS: T 33. Pentru ca segmentarea sa fie utila, trebuie ca segmentele carora ea se

adreseaza sa se poata preta in practica la tratamente distincte din partea intreprinderii. Aceasta presupune mai intai ca ele sa fie cat mai numeroase si ca fiecare dintre ele sa aiba o marime cat mai mare.
ANS: F 34. Definitia data de A. Denner marketingul cuprinde analiza permanenta a

cererii, pe de o parte si, pe de alta parte, stabilirea si punerea in actiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, in conditiile unui profit optim. este o definitie clasica.
ANS: F MULTIPLE CHOICE 1. Oamenii au: a. dorinte limitate, dar resurse aproape nelimitate b. dorinte si resurse nelimitate c. dorinte aproape nelimitate, dar resurse limitate d. dorinte si resurse limitate ANS: C 2. Multi vanzatori fac greseala sa acorde mare atentie produselor specifice pe care le ofera in comparatie cu avantajele aduse de aceste produse. Ei se vad mai degraba vanzand un produs decat oferind o solutie pentru o nevoie. In marketing acest fenomen poarta numele de: a. hipermetropie de marketing b. demarketing c. miopie de marketing d. sincromarketing ANS: C 3. In ceea ce priveste legatura dintre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii este adevarat ca: a. marketingul de relatii este parte a marketingului tranzactiei b. marketingul tranzactiei este parte a marketingului de relatii c. nu exista nici o legatura intre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii d. marketingul tranzactiei si marketingul de relatii reprezinta acelasi concept ANS: B

4. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul: a. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de produs c. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are ca scop gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea sincronizarii ei d. nici un raspuns nu este corect ANS: A 5. Practica de marketing trece prin trei stadii: a. marketing prenorial, marketing antreprenorial, marketing intreprenorial b. marketing antreprenorial, marketing in formule, marketing intreprenorial c. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing in formule d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect ANS: B 6. Stadiul practicii de marketing care se refera la infiintarea societatilor de catre indivizi care traiesc pe baza inteligentei lor, care vizualizeaza o oportunitate si bat la orice usa pentru a capta atentia, se numeste: a. marketing prenorial b. marketing antreprenorial c. marketing intreprenorial d. marketing in formule ANS: B 7. Exista cinci concepte alternative ale managementului marketingului conform carora organizatiile isi conduc activitatile de marketing: a. conceptul de productie, conceptul de marca, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de relatie b. conceptul de produs, conceptul de pret, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational c. conceptul de productie, conceptul de produs, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing societal d. conceptul de produs, conceptul de productie, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational ANS: C 8. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca majoritatea clientilor vor favoriza produsele care sunt disponibile si convenabile si de aceea managementul trebuie sa se concentreze asupra imbunatatirii productiei si eficientei distributiei: a. conceptul de productie b. conceptul de produs c. conceptul de vanzare d. conceptul de marketing ANS: A 9. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine faptul ca utilizatorii (clientii) vor favoriza produsele care ofera cel mai mult din punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare si de aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea produselor: a. conceptul de productie

b. conceptul de produs c. conceptul de vanzare d. conceptul de marketing ANS: B 10. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la miopia de marketing: a. conceptul de productie b. conceptul de produs c. conceptul de vanzare d. conceptul de marketing ANS: B 11. Conceptul de productie este inca o filosofie utila: a. cand cererea pentru un produs depaseste oferta b. cand costul produsului este foarte mare si este nevoie de o productivitate imbunatatita pentru a-l reduce c. cand oferta pentru un produs depaseste cererea d. a si b ANS: D 12. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca utilizatorii (consumatorii) nu vor cumpara suficiente produse ale organizatiei daca aceasta nu se angajeaza intr-un efort de vanzare si promotional la scara larga: a. conceptul de marketing b. conceptul de vanzare c. conceptul de marketing societal d. conceptul de promovare ANS: B 13. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor si dorintelor pietelor tinta si livrarea satisfactiilor dorite mai eficient decat concurenta: a. conceptul de vanzare b. conceptul de marketing c. conceptul de marketing societal d. conceptul de marketing relational ANS: B 14. Din categoria conexiunilor de marketing cu clientii fac parte: a. conectarea cu clienti selectati mai atent, conexiuni largite, conectare directa b. legaturi globale, contactul direct, conectare pe viata c. conectare directa, largirea conexiunilor, legaturi globale d. conectarea cu clienti selectati mai atent, relatii care dureaza o viata, contactul direct ANS: D 15. Conectarea cu furnizorii si distribuitorii face parte din: a. conexiunile cu clientii b. conexiunile cu partenerii de marketing c. conexiunile cu lumea din jur d. nici un raspuns corect

ANS: B 16. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun: a. conexiuni largite, contactul direct, conexiuni globale b. alinate strategice, legaturi globale, conectare mai selectiva c. conexiuni globale, conexiuni cu valori si responsabilitati sociale, largirea conexiunilor d. conectare mai selectiva, conectare globala, conectare directa ANS: C 17. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante: a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei) b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei ANS: A 18. Reteaua globala de computere care conecteaza consumatorii de toate tipurile din toata lumea fara sa aiba o conducere sau proprietate centrala se numeste: a. intranet b. extranet c. internet d. companii dot.com ANS: C 19. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul electronic sunt: a. afacerile electronice >comertul electronic, marketingul electronic>afacerile electronice; b. marketingul electronic>comertul electronic, comertul electronic>afacerile electronice; c. afacerile electronice>comertul electronic, comertul electronic>marketingul electronic; d. marketingul electronic>afacerile electronice, comertul electronic=marketingul electronic ANS: C 20. Intre beneficiile aduse vanzatorilor de comertul electronic si de internet nu se includ: a. construirea relatiilor cu clientii b. cresterea costurilor, reducerea vitezei si a eficientei c. comunicarea electronica de cele mai multe ori costa mai putin decat cea prin posta d. ajustarea din mers a ofertelor si programelor de catre vanzator ANS: B 21. Din categoria companiilor click-only fac parte: a. firmele punct com (dot.com), care vand produse prin intermediul internetului direct la consumatorul final b. mecanismele de cautare si portaluri precum Yahoo, Go care ofera si servicii precum: stiri, meteo etc; c. furnizorii de servicii pe internet care asigura internet si conexiuni e-mail in schimbul unei taxe d. a+b+c ANS: D

22. Din categoria reclamelor si promotiilor publicitare pe internet nu fac parte: a. interstitialele b. tickerele c. zgarienorii si dreptunghiurile d. webcastingul ANS: D 23. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l transmita mai departe prietenilor lor se numeste: a. webcasting b. marketing viral c. interstitale d. marketing societal ANS: B 24. Este considerata forma de reclama pe internet: a. webcastingul b. crearea unui site web c. sponsorizarile pentru continutul site-ului d. participarea la comunitatile web ANS: C 25. Printre dificultatile cu care se confrunta comertul electronic nu se afla: a. haos si neoranduiala b. securitatea c. cumpararea limitata d. conexiuni directe cu clientii ANS: D 26. Compania face parte din: a. micromediu b. macromediu c. mediul extern d. mediul demografic ANS: A 27. Clientii fac parte din: a. mediul demografic b. macromediu c. micromediu d. mediu intern ANS: C 28. Ce grupa cuprinde doar factori ai micromediului: a. clientii, furnizorii, firmele de distributie, factorii tehnologici b. clientii, concurentii, factorii naturali, furnizorii c. compania, concurentii, clientii, intermediarii d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali

ANS: C 29. Ce grupa cuprinde factorii macromediului: a. demografici, economici, naturali, tehnologici, culturali, concurenti b. clienti, furnizori, distribuitori, compania, concurentii c. demografici, concurenti, tehnologici, furnizori, naturali d. naturali, economici, tehnologici, culturali, politici, demografici ANS: D 30. Din tipologia pietelor de consum fac parte: a. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele guvernamentale, pietele internationale b. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii, pietele globale, pietele de afaceri c. pietele consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri d. nici un raspuns corect ANS: A 31. Inventiile si inovatiile sunt elemente specifice prin care se poate exprima evolutia: a. mediului economic b. mediului tehnologic c. mediului natural d. micromediului ANS: B 32. Mediul demografic reprezinta unul din factorii: a. cei mai importanti ai micromediului b. cu o evolutie usor previzibila c. care formeaza cererea de marfuri, creaza pietele d. care afecteaza direct, permanent si puternic capacitatea companiei de a-si satisface clientii ANS: C 33. Elementele care exprima resursele de care dispune intreprinderea definesc: a. mediul natural al intreprinderii b. micromediul intreprinderii c. mediul intern d. mediul tehnologic al intreprinderii ANS: C 34. Resursele umane ale unei firme fac parte din: a. mediul demografic al firmei b. mediul natural al firmei c. mediul intern d. macromediul ANS: C 35. Cea mai folosita metoda de colectare a informatiilor despre cunostinte, atitudini, preferinte, motivatia consumatorilor este: a. cercetarea observationala

b. cercetarea sondaj c. cercetarea experimentala d. simularea ANS: B 36. Care sunt instrumentele de colectare a datelor principale: a. cercetarea observationala si cercetarea sondaj b. chestionarul si instrumentele mecanice c. sondajul si experimentul d. nici un raspuns corect ANS: B 37. Pentru o cercetare de marketing comercianti pot obtine informatiile necesare din urmatoarele surse: a. datele interne, cercetarea de marketing b. datele interne, cercetarea observationala, cercetarea sondaj, cercetarea experimentala c. datele interne, inteligenta de marketing, cercetarea de marketing d. datele interne, datele secundare ANS: C 38. Sursa de informatii care reprezinta colectarea si analiza sistematica a informatiilor disponibile public despre competitori si despre dezvoltarile din mediul de marketing este: a. sondajul b. inteligenta de marketing c. cercetarea de marketing d. datele interne ANS: B 39. Baza de date interna a companiei face parte din: a. datele principale b. datele secundare c. datele curente d. datele statistice ANS: B 40. Datele care constau in informatii stranse special pentru scopul specific al cercetarii de marketing in derulare se numesc: a. date curente b. date principale (primare) c. date interne d. date secundare ANS: B 41. Intreprinderile mici cu buget restrans si organizatiile non-profit pot folosi urmatoarele metode de strangere a informatiilor: a. strangerea de date secundare b. observatiile c. studiile si experimentele d. toate metodele de la a la c ANS: D

42. Cati pasi cuprinde procesul cercetarii de marketing: a. doi pasi b. patru pasi c. opt pasi d. sapte pasi ANS: B 43. Este adevarat ca: a. subculturile cuprind grupuri de oameni care au in comun aceleasi sisteme de valori determinate de situatii si experiente de viata similare b. subculturile includ nationalitati, grupuri rasiale si zone geografice c. fiecare cultura cuprinde mai multe subculturi d. a+b+c ANS: D 44. Nu este adevarat urmatorul enunt: a. cultura este cauza principala care determina nevoile si comportamentul unei persoane b. comportamentul uman este in general invatat c. fiecare subcultura cuprinde mai multe culturi d. toate enunturile sunt corecte ANS: C 45. Stilul de viata se defineste prin masurarea dimensiunilor AIO care predomina la un consumator si care se refera la: a. abilitati, interese, observatii b. activitati, interese, opinii c. afaceri, implicare, observatii d. afinitati, implicare, opinii ANS: B 46. Pentru clasificarea stilurilor de viata se poate utiliza modelul: a. B.C.G. b. SWOT c. AIO d. GE ANS: C 47. In general, consumatorul acumuleaza cea mai mare parte a informatiilor despre un produs prin intermediul: a. surselor personale b. surselor comerciale c. surselor publice d. surselor experimentale ANS: B 48. Care sunt factorii care pot sa se interpuna intre intentia de cumparare si decizia de cumparare: a. atitudinea celorlalti si factorii situationali surpriza b. deformarea selectiva si factorii situationali surpriza c. publicitatea subliminala si atentia selectiva

d. atitudinea celorlalti si retentia selectiva ANS: A 49. Firmele inteligente au ca scop: a. sa isi incante clientii promitandu-le mai putin decat ceea ce pot livra b. sa isi incante clientii promitandu-le mai mult decat ceea ce pot livra c. sa dezamageasca clientii promitandu-le numai ce pot livra d. sa isi incante clientii promitandu-le numai ce pot livra ANS: D 50. Un cumparator este multumit: a. daca performanta produsului nu se ridica la asteptarile clientului b. daca performanta produsului se potriveste cu asteptarile clientului c. daca performanta produsului depaseste asteptarile clientului d. daca produsul este ieftin ANS: B 51. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou: a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea b. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea d. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea ANS: D 52. Conceptul de marketing mix include elemente specifice referitoare la: a. produs, personal, promovare, distributie b. produs, pret, publicitate, distributie c. produs, pret, distributie, promovare d. produs, pret, personal, promovare ANS: C 53. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de: a. creare a cererii b. distrugere a cererii c. dezvoltare a cererii d. reducere a cererii ANS: D 54. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt: a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii ANS: C 55. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs reprezinta: a. manifestarea interesului fata de produs b. adoptarea produsului

c. evaluarea d. testarea produsului ANS: B 56. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre produsul nou reprezinta etapa: a. constientizarii b. manifestarii interesului c. evaluarii d. testarii ANS: B 57. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape. Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest produs reprezinta etapa: a. constientizarii b. evaluarii c. testarii d. adoptarii ANS: B 58. In ceea ce priveste comportamentul de dupa cumparare, in urma realizarii cumparaturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este intalnita sub denumirea de: a. deformare selectiva b. nemultumire acuta c. discordanta cognitiva (discrepanta cognitiva) d. retentie selectiva ANS: C 59. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica (piramida nevoilor), incepand de la cea mai imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de sus in cazul: a. teoriei lui Freud b. teoriei lui Maslow c. teoriei lui Herzberg d. teoriei lui Kotler ANS: B 60. Primii adoptatori ai unui produs nou, care sunt tineri, bine educati, cu venituri de obicei mari, se disting prin indrazneala, manifesta mai mare deschidere fata de lucrurile cu care nu sunt obisnuiti si sunt dispusi sa-si asume un risc, poarta numele de: a. inovatori b. adoptatori timpurii c. majoritatea adoptatorilor tarzii d. majoritatea adoptatorilor timpurii ANS: A 61. Cum se numeste categoria adoptatorilor care se ghideaza dupa respect si sunt lideri de opinie in comunitatile in care traiesc: a. inovatorii b. adoptatorii timpurii c. majoritatea adoptatorilor timpurii

d. majoritatea adoptatorilor tarzii ANS: B 62. Deosebirile dintre pietele intreprinderilor si cele ale consumatorilor se refera la: a. structura si cererea pietei b. natura unitatii de cumparare c. tipurile de decizii si procesul decizional d. a+b+c ANS: D 63. In ceea ce priveste piata intreprinderilor fata de cea a consumatorilor este adevarat enuntul: a. comerciantul care lucreaza pentru intreprinderi are de regula de-a face cu mult mai multi cumparatori decat pietele de consumatori b. pietele intreprinderilor sunt mult mai dispersate ca localizare geografica decat pietele de consumatori c. achizitiile societatilor presupun de obicei mai putini participanti la procesul decizional si un efort de cumparare mai putin profesional fata de achizitiile realizate de cumparatorii persoane fizice d. cumparatorii persoane juridice se confrunta de obicei cu decizii de cumparare mai complexe decat cumparatorii consumatori ANS: D 64. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-cumparatoare sunt: a. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata c. recumpararea directa, recumpararea modificata d. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata ANS: A 65. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de: a. centru de cumparare b. nucleu de cumparare c. nisa de piata d. grup de aprovizionare ANS: A 66. In cazul achizitiilor de rutina toate rolurile centrului de cumparare legate de luare deciziei de cumparare pot fi asumate de: a. o singura persoana b. doua persoane c. patru persoane d. minim patru persoane ANS: A 67. Factorii cu influente majore in comportamentul intreprinderilor cumparatoare sunt: a. factorii individuali, factorii interpersonali, factorii organizationali, factorii tehnologici b. factorii demografici, factorii economici, factorii tehnologici, factorii naturali

c. factorii legati de mediul inconjurator, factorii organizationali, factorii interpersonali, factorii individuali d. factorii referitori la varsta, structura organizationala, factorii tehnologici, factorii specifici ANS: C 68. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda

matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de doua criterii importante: a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata b. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei c. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si atractivitatea pietei d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei
ANS: C 69. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante: a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei) b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei ANS: A 70. Conceptul care sustine ca utilizatorii (consumatorii) vor achizitiona mai

ales produsele care ofera cel mai mult din punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare este: a. conceptul de vanzare b. conceptul de produs c. conceptul de marketing d. conceptul de productie
ANS: B 71. Nu este element al macromediului firmei: a. nivelul tehnologic b. legislatia c. organismele publice d. mediul natural e. toate variantele fac parte din macromediu ANS: C 72. In ceea ce priveste legatura dintre marketingul tranzactiei si marketingul

de relatii este adevarat ca: a. marketingul tranzactiei este parte a marketingului de relatii b. marketingul de relatii este parte a marketingului tranzactiei c. nu exista nici o legatura intre marketingul tranzactiei

si

marketingul de relatii d. marketingul tranzactiei si marketingul de relatii reprezinta acelasi concept


ANS: A 73. Este metoda de analiza a portofoliului de afaceri al unei firme: a. Analiza SWOT b. GE (General Electric) c. AIO d. a+b+c e. nici un raspuns corect ANS: B 74. La a. b. c. d.

baza piramidei ierarhice a lui Abraham Maslow se situeaza: nevoile de siguranta nevoile sociale nevoile fiziologice nevoile de autorealizare

ANS: C 75. Practica de marketing trece prin trei stadii: a. marketing antreprenorial, marketing

prenorial, marketing intreprenorial b. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing in formule c. marketing antreprenorial, marketing in formule, marketing intreprenorial d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect
ANS: C

76. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul

electronic sunt: a. marketingul electronic > comertul electronic, comertul electronic > afacerile electronice b. afacerile electronice > comertul electronic, marketingul electronic > afacerile electronice c. marketingul electronic > afacerile electronice, comertul electronic = marketingul electronic d. afacerile electronice > comertul electronic, comertul electronic > marketingul electronic
ANS: D 77. Nu este concept al management marketingului: a. conceptul de vanzare b. conceptul de productie c. conceptul de promovare d. conceptul de marketing

ANS: C 78. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea

unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l transmita mai departe prietenilor lor se numeste: a. webcasting b. marketing viral c. interstitale d. marketing societal
ANS: B 79. Segmentarea pietei reprezinta: a. divizarea pietei in grupuri mai mici de cumparatori, cu un

comportament, nevoi si caracteristici distincte care necesita produse si mixuri de marketing distincte b. este o metoda de analiza a unei piete (sau la modul general al publicului) constand in a o descompune intr-un oarecare numar de subansamble distincte si eterogene in cadrul lor c. a + b d. nici un raspuns corect
ANS: A 80. Daca o firma foloseste prea multe campanii publicitare separate in acelasi

timp, crandu-se o imagine confuza in mintea consumatorilor inseamna ca eroarea majora de pozitionare pe piata pe care o face firma se numeste: a. suprapozitionare c. pozitionare confuza b. subpozitionare d. a + b + c
ANS: C 81. Este considerata forma de reclama pe internet: a. crearea unui site web b. sponsorizarile pentru continutul site-ului c. webcastingul d. participarea la comunitatile web ANS: B 82. Baza de date interna a companiei face parte din: a. datele principale b. datele statistice c. datele curente d. datele secundare ANS: D 83. Disonanta cognitiva (discordanta cognitiva): a. apare in etapa de cautare a informatiilor deoarece consumatorul

nu are acces la informatii despre produs

b. apare

in comportamentul de dupa cumparare atunci cand produsul se strica dupa prima utilizare c. apare in etapa de cautare a informatiilor deoarece consumatorul ar trebui sa caute mai multe informatii si nu are timp d. nici un raspuns corect
ANS: D 84. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de: a. creare a cererii b. reducere a cererii c. dezvoltare a cererii d. distrugere a cererii ANS: B 85. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este: a. conceptul de promovare b. conceptul de marketing relational c. conceptul de marketing societal d. conceptul de intreprindere de marketing ANS: C 86. Tintirea pietei are loc: a. dupa pozitionarea pe piata b. dupa segmentarea pietei c. dupa realizarea mixului de marketing d. dupa ce firma are un grup de clienti fideli ANS: B 87. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la

miopia de marketing: a. conceptul de productie b. conceptul de marketing c. conceptul de produs d. conceptul de vanzare
ANS: C 88. Nu este element al micromediului de marketing: a. clientii b. organismele publice c. legislatia d. concurentii ANS: C 89. Dupa Abraham Maslow nevoile cele mai importante se considera a fi: a. nevoile sociale b. nevoile de siguranta c. nevoile fiziologice

d. nevoile de autorealizare ANS: C 90. Pentru o cercetare de marketing comerciantii pot obtine informatiile

necesare din urmatoarele surse: a. datele interne, cercetarea de marketing b. datele interne, inteligenta de marketing, cercetarea de marketing c. datele interne, datele secundare d. datele interne, cercetarea observationala, cercetarea sondaj, cercetarea experimentala
ANS: B 91. Stilul de viata se defineste prin masurarea dimensiunilor AIO care

predomina la un consumator si care se refera la: a. activitati, interese, opinii b. abilitati, interese, observatii c. afaceri, implicare, observatii d. afinitati, implicare, opinii
ANS: A 92. Nu este concept al management marketingului: a. conceptul de marketing b. conceptul de marketing societal c. conceptul de marketing relational d. toate variantele sunt concepte ale management marketingului ANS: C 93. In ce etapa din procesul de adoptare a unui produs nou de catre o

persoana poate apare disonanta cognitiva (discordanta cognitiva): a. decizia de cumparare b. evaluarea alternativelor c. cautarea de informatii d. comportamentul de dupa cumparare
ANS: D 94. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou: a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea,

testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea,

adoptarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea,

adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea,

evaluarea
ANS: B

95. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs

reprezinta: a. manifestarea interesului fata de produs b. testarea produsului c. evaluarea d. adoptarea produsului
ANS: D 96. Aliantele strategice fac parte din: a. conectarea cu lumea din jur b. conexiunile cu clientii c. conexiunile cu partenerii de marketing d. conexiunile largite ANS: C 97. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul: a. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are

ca scop gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea sincronizarii ei b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de produs c. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari d. nici un raspuns nu este corect
ANS: C 98. Nu este metoda de analiza a portofoliului de afaceri al unei intreprinderi: a. General Electric b. Boston Consulting Group c. Analiza SWOT d. toate variantele sunt metode de analiza a portofoliului de afaceri

al unei intreprinderi
ANS: C 99. Clientii fac parte din: a. mediu intern b. micromediu c. macromediu d. mediul demografic ANS: B 100. Din categoria reclamelor si promotiilor publicitare pe internet nu fac parte: a. interstitialele b. webcastingul c. zgarienorii si dreptunghiurile d. tickerele

ANS: B 101. In ceea ce priveste piata intreprinderilor si comportamentul de cumparare

al acestora nu este adevarat ca: a. piata intreprinderilor este foarte vasta b. comerciantul care lucreaza pentru intreprinderi are de regula de-a face cu cumparatori mult mai multi dar mai importanti decat pietele de consum c. pietele intreprinderilor sunt mai concentrate ca localizare geografica decat pietele de consum d. achizitiile societatilor comerciale presupun mai multi participanti la procesul decizional decat achizitiile consumatorilor persoane fizice e. sunt adevarate toate variantele
ANS: B 102. Care

dintre conceptele managementului marketingului sustine ca majoritatea clientilor vor favoriza produsele care sunt disponibile si convenabile si de aceea managementul trebuie sa se concentreze asupra imbunatatirii productiei si eficientei distributiei: a. conceptul de productie b. conceptul de produs c. conceptul de vanzare d. conceptul de marketing
ANS: A

103. Cati pasi cuprinde procesul cercetarii de marketing: a. patru pasi b. sase pasi c. opt pasi d. nici un raspuns corect ANS: A 104. Exploatarea comerciala a sarbatorii Craciunului este expresia influentei componentei macromediului: a. mediul demografic b. mediul natural c. mediul institutional d. mediul cultural ANS: D 105. Tintirea pietei apare: a. dupa realizarea mixului de marketing b. dupa ce firma are un grup de clienti fideli c. dupa pozitionarea pe piata d. dupa segmentarea pietei ANS: D

106. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie spera sa isi indeplineasca: a. obiectivele de marketing b. tacticile de marketing c. mixul de marketing d. a + b e. a + b + c ANS: A 107. Analiza BCG (Boston Consulting Group) este: a. o metoda pentru clasificarea stilurilor de siata b. o analiza prin care firma isi identifica pozitia fata de concurenta c. o analiza prin care firma isi identifica punctele tari, punctele

slabe, oportunitatile si amenintarile


d. o metoda de analiza a portofoliului de afaceri al unei firme ANS: D 108. Este etapa a planului de marketing: a. platforma de marketing b. generarea ideilor c. strategiile de marketing d. testarea produsului ANS: C 109. Printre dificultatile cu care se confrunta comertul electronic nu se afla: a. haos si neoranduiala b. securitatea c. conexiuni directe cu clientii d. cumpararea limitata ANS: C 110. Cea mai folosita metoda de colectare a informatiilor despre cunostinte,

atitudini, preferinte, motivatia consumatorilor este: a. cercetarea observationala b. simularea c. cercetarea experimentala d. cercetarea sondaj
ANS: D 111. Este element al mixului de marketing din perspectiva vanzatorului: a. piata b. planificarea c. pretul d. personalul ANS: C 112. Faptul ca marketingul se aplica si in organizatiile care nu sunt constituite

in vederea obtinerii de profit (ex: in scoli, spitale, muzee, etc.) reprezinta:

a. b. c. d.

legaturi globale aliante strategice largirea conexiunilor legaturile cu valorile si responsabilitatile sociale

ANS: C 113. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de

consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt: a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii
ANS: A 114. Este forma de publicitate pe internet: a. merchandisingul b. agentii de vanzari c. zgarienorii d. agendele ANS: C 115. Printre componentele micromediului intreprinderii se numara: a. echipamentele industriale b. structura pe grupe de varsta a clientilor c. furnizorii de forta de munca d. legislatia referitoare la exportul produselor firmei ANS: C 116. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in

care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre produsul nou reprezinta etapa: a. testarii b. constientizarii c. evaluarii d. manifestarii interesului
ANS: D 117. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-

cumparatoare sunt: a. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata c. recumpararea directa, recumpararea modificata d. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata
ANS: D

118. Cel mai intalnit tip de site este cel care apartine: a. unui consumator de produse de lux b. unei companii c. unei persoane fizice d. unui spital e. a + b + c + d ANS: B 119. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare

formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de: a. nisa de piata b. centru de cumparare c. grup de aprovizionare d. nucleu de cumparare
ANS: B 120. Mediul demografic reprezinta unul din factorii: a. care afecteaza direct, permanent si puternic

capacitatea

companiei de a-si satisface clientii


b. care formeaza cererea de marfuri, creaza pietele c. cu o evolutie usor previzibila d. cei mai importanti ai micromediului ANS: B 121. Motivul a. este b. este c. este d. este ANS: C 122. Statutul si rolul social al unei persoane este un factor al: a. mediului intern b. mediului demografic c. micromediului d. macromediului firmei ANS: D 123. In ceea ce priveste comportamentul de dupa cumparare, in urma realizarii

de cumparare: o perceptie o dorinta o nevoie cand ajunge la un anumit nivel de intensitate procesul prin care indivizii selecteaza si interpreteaza informatiile pentru a-si construi o imagine unitara despre lume

cumparaturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este intalnita sub denumirea de: a. deformare selectiva b. nemultumire acuta

c. discordanta cognitiva d. retentie selectiva ANS: C 124. Este element al mixului de marketing din perspectiva cumparatorului: a. promovarea b. cantitatea cumparata c. distributia d. costul ANS: D 125. Este forma de promovare pe internet: a. participarea la targuri si expozitii b. sponsorizarea c. cuponul d. agendele ANS: B 126. Ce grupa cuprinde doar factori ai micromediului: a. clientii, furnizorii, firmele de distributie, factorii tehnologici b. compania, concurentii, clientii, intermediarii c. clientii, concurentii, factorii naturali, furnizorii d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali ANS: B 127. Familia este cel mai tipic exemplu de: a. grup de adeziune b. grup de referinta c. grup aspirational d. a + b + c ANS: A 128. Nu este adevarat ca: a. fiecare cultura cuprinde mai multe subculturi b. subculturile sunt grupuri de oameni care au diferite sisteme de

valori determinate de situatii si experiente de viata tipice fiecarei persoane c. multe subculturi alcatuiesc segmente de piata importante, iar comerciantii proiecteaza adesea produse si programe de marketing adaptate nevoilor acestora d. subculturile sunt grupuri culturale distincte constituite de cele mai multe ori dupa criterii geografice
ANS: B 129. Pozitionarea pe piata: a. este un concept sinonim cu tintirea pietei

b. apare inainte de tintirea pietei c. apare dupa tintirea pietei d. nu exista un astfel de concept ANS: C 130. Din tipologia pietelor de consum fac parte: a. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii,

pietele globale, pietele de afaceri consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri c. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele guvernamentale, pietele internationale d. nici un raspuns corect
b. pietele ANS: C 131. Cele mai multe tranzactii comerciale pe internet au loc: a. B B - tranzactii comerciale pe internet intre firme b. C C - tranzactii comerciale pe internet intre clienti c. B C - tranzactii comerciale de la firma la client d. C B - tranzactii comerciale pe internet conduse de clienti care iau

initiativa in a contacta firmele


ANS: C 132. Conform teoriei lui Sigmund Freud: a. comportamentul consumatorului pentru a fi inteles trebuie studiat

procesul de perceptie a unor stimuli de catre acesta


b. indivizii nu constientizeaza de cele mai multe ori adevaratele

resorturi psihologice care le contureaza comportamentul


c. nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica, incepand de la

cea mai imperioasa pe treapta cea mai de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de sus d. comportamentul consumatorului este diferit in functie de ciclul de viata al produsului achizitionat
ANS: B 133. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun: a. conexiuni largite, contactul direct, conexiuni globale b. conexiuni globale, conexiuni cu valori si responsabilitati sociale,

largirea conexiunilor
c. alinate strategice, legaturi globale, conectare mai selectiva d. conectare mai selectiva, conectare globala, conectare directa ANS: B 134. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul

electronic sunt:

a. afacerile electronice > comertul electronic, marketingul electronic

> afacerile electronice;


b. marketingul electronic > afacerile electronice, comertul electronic

= marketingul electronic
c. marketingul electronic > comertul electronic, comertul electronic

> afacerile electronice;


d. comertul electronic > marketingul electronic, afacerile electronice

> comertul electronic;


ANS: D 135. Consumatorii se tem ca vor fi afectati de mesaje de marketing fara sa-si

dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de: a. publicitate gratuita b. publicitate excesiva c. publicitate subliminala d. publicitate mascata
ANS: C 136. Grija unei firme producatoare, a unui tip de deodorant care nu este tip

aerosol, pentru nepoluarea mediului inconjurator tine de: a. mediul natural b. mediul cultural c. mediul intern d. mediul tehnologic
ANS: A 137. Sursa de informatii care reprezinta colectarea si analiza sistematica a

informatiilor disponibile public despre competitori si despre dezvoltarile din mediul de marketing este: a. cercetarea de marketing b. sondajul c. inteligenta de marketing d. datele interne
ANS: C 138. Deformarea selectiva se refera la: a. tendinta oamenilor de a filtra majoritatea informatiilor la care

sunt expusi b. tendinta oamenilor de a interpreta informatiile intr-un mod care se pliaza pe conceptiile lor anterioare c. tendinta oamenilor de a retine informatiile care nu intra in conflict cu atitudinile si parerile lor d. tendinta oamenilor de a fi nepasatori la mesajele promotionale
ANS: B

139. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorita unor abilitati speciale, a

cunostintelor pe care le poseda, a personalitatii sau a altor caracteristici exercita o influenta puternica asupra celorlalti membrii ai: a. grupului de adeziune b. grupului de referinta c. grupului modal d. a + b + c
ANS: B 140. Baza de date interna a companiei face parte din: a. datele principale b. datele statistice c. datele curente d. datele secundare ANS: D 141. Micromediul firmei face parte din: a. mediul intern b. mediul demografic c. macromediul firmei d. mediul extern ANS: D 142. Nu este etapa a procesului decizional al cumparatorului: a. cautarea informatiilor b. generarea ideilor c. evaluarea alternativelor d. recunoasterea nevoii ANS: B 143. Procesul de adoptare a unui produs pe piata se realizeaza prin mai multe etape: 1) etapa de evaluare; 2) etapa de manifestare a interesului; 3) etapa de testare; 4) etapa de adoptare; 5) etapa de constientizare. Ordinea de succesiune a acestor etape este urmatoarea: a. 5 - 3 - 1 - 2 - 4 b. 2 - 5 - 1 - 3 - 4 c. 2 - 3 - 5 - 4 - 1 d. 5 - 2 - 1 - 3 - 4 ANS: D 144. Tintirea pietei apare: a. dupa ce firma are un grup de clienti fideli b. dupa segmentarea pietei c. dupa pozitionarea pe piata d. dupa realizarea mixului de marketing ANS: B

145. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine faptul ca

utilizatorii (clientii) vor favoriza produsele care ofera cel mai mult din punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare si de aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea produselor: a. conceptul de productie b. conceptul de vanzare c. conceptul de produs d. conceptul de marketing
ANS: C 146. Datele care constau in informatii stranse special pentru scopul specific al

cercetarii de marketing in derulare se numesc: a. date interne b. date curente c. date principale d. date secundare
ANS: C 147. Este etapa a planului de marketing: a. platforma de marketing b. strategiile de marketing c. generarea ideilor d. testarea produsului ANS: B 148. Declaratia de misiune trebuie sa fie orientata mai ales: a. catre produs b. catre concurenta c. catre piata d. toate variantele de mai sus in acelasi timp ANS: C 149. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea

unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l transmita mai departe prietenilor lor se numeste: a. marketing societal b. webcasting c. interstitiale d. marketing viral
ANS: D 150. Nevoile umane sunt: a. un motiv ce are o anumita intensitate b. date de cultura si personalitatea fiecarui individ c. stari de privatiune resamtita

d. mai numeroase decat dorintele ANS: C 151. In care din situatiile urmatoare de cumparare a intreprinderilor, actul de

achizitionare implica o decizie de rutina, cumparatorul inaintand o comanda noua fara a opera modificari: a. recumpararea directa b. sarcina noua c. recumpararea modificata d. sarcina modificata
ANS: A 152. Consumatorii se tem ca vor fi afectati de mesaje de marketing fara sa-si

dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de: a. publicitate gratuita b. publicitate mascata c. publicitate excesiva d. publicitate subliminala
ANS: D 153. Un segment de piata trebuie sa fie: a. cel mai mic grup omogen posibil de identificat b. cel cai vast grup eterogen posibil de identificat c. cel mai vast grup omogen posibil de identificat d. cel mai mic grup eterogen posibil de identificat ANS: C 154. Stadiul practicii de marketing care se refera la infiintarea societatilor de

catre indivizi care traiesc pe baza inteligentei lor, care vizualizeaza o oportunitate si bat la orice usa pentru a capta atentia, se numeste: a. marketing prenorial b. marketing intreprenorial c. marketing in formule d. marketing antreprenorial
ANS: D 155. Care

dintre conceptele managementului marketingului sustine ca realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor si dorintelor pietelor tinta si livrarea satisfactiilor dorite mai eficient decat concurenta: a. conceptul de marketing societal b. conceptul de marketing c. conceptul de vanzare d. conceptul de marketing relational
ANS: B

156. Pentru o firma este mai important sa cunoasca: a. micromediul b. macromediul c. mediul de marketing d. mediul intern ANS: C 157. Din tipologia pietelor de consum fac parte: a. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii,

pietele globale, pietele de afaceri


b. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori,

pietele guvernamentale, pietele internationale consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri d. nici un raspuns corect
c. pietele ANS: B 158. Familia este cel mai tipic exemplu de: a. grup de adeziune b. grup de referinta c. grup aspirational d. a + b + c ANS: A 159. Ultimele trei etape ale procesului de adoptare de catre consumatori a unui produs nou sunt: a. etapa de manifestare a interesului, etapa de testare, etapa de adoptare b. etapa de evaluare, etapa de testare, etapa de adoptare c. etapa de adoptare, etapa de testare, etapa de cumparare d. etapa de testare, etapa de evaluare, etapa de adoptare ANS: B 160. Care sunt factorii care pot sa se interpuna intre intentia de cumparare si

decizia de cumparare: a. deformarea selectiva si factorii situationali surpriza b. publicitatea subliminala si atentia selectiva c. atitudinea celorlalti si factorii situationali surpriza d. atitudinea celorlalti si retentia selectiva
ANS: C 161. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe

etape. Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest produs reprezinta etapa: a. testarii b. constientizarii c. evaluarii d. adoptarii

ANS: C 162. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica, incepand de la cea mai

imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de sus in cazul: a. teoriei lui Freud b. teoriei lui Kotler c. teoriei lui Herzberg d. nici un raspuns corect
ANS: D 163. In ceea ce priveste segmentele de piata nu este adevarat ca: a. trebuie sa fie distincte si sa raspunda diferit la programe diferite

de marketing
b. trebuie sa fie suficient de mari pentru a fi profitabile c. trebuie sa fie cat mai mici pentru a fi profitabile d. trebuie sa fie usor de abordat si de servit ANS: C 164. Este considerata forma de reclama pe internet: a. crearea unui site web b. participarea la comunitatile web c. webcastingul d. sponsorizarile pentru continutul site-ului ANS: D 165. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorita unor abilitati speciale, a

cunostintelor pe care le poseda, a personalitatii sau a altor caracteristici exercita o influenta puternica asupra celorlalti membrii ai: a. grupului de adeziune b. grupului de referinta c. grupului modal d. a + b + c
ANS: B 166. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie spera sa isi indeplineasca: a. obiectivele de marketing b. tacticile de marketing c. mixul de marketing d. a + b e. a + b + c ANS: A 167. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este: a. conceptul de intreprindere de marketing b. conceptul de marketing relational c. conceptul de marketing direct

d. conceptul de marketing societal ANS: D 168. Grija unei firme producatoare, a unui tip de deodorant care nu este tip

aerosol, pentru nepoluarea mediului inconjurator tine de: a. mediul cultural b. mediul natural c. mediul intern d. mediul tehnologic
ANS: B 169. Conceptul de productie este inca o filosofie utila: a. cand oferta pentru un produs depaseste cererea b. cand cererea pentru un produs este egala cu oferta c. cand cererea pentru un produs depaseste oferta d. a + b ANS: C 170. Nu este element al macromediului firmei: a. nivelul tehnologic b. mediul natural c. organismele publice d. legislatia e. toate variantele fac parte din macromediu ANS: C 171. Nu este element al mixului de marketing din perspectiva cumparatorului: a. costul b. solutia clientului c. distributia d. comoditatea e. toate variantele sunt elemente ale mixului din perspectiva

cumparatorului
ANS: C 172. Conceptul de marketing nu este similar cu cel de distributie. Scopul final al marketingului

este: a. satisfacerea nevoilor si dorintelor consumatorului b. vanzarea si promovarea c. obtinerea de profituri de pe urma volumului de vanzari d. obtinerea de profituri de pe urma satisfaceri clientului
ANS: D 173. Nivelul cel mai avansat pe care-l poate atinge organizarea de marketing

este: a. crearea de directii de marketing

b. constituirea in cadrul structurii organizatorice a intreprinderii a

unui compartiment specializat de marketing


c. intreprinderea de marketing d. gruparea majoritatii activitatilor

de marketing intr-unul din

compartimentele traditionale
ANS: C 174. La nivelul unitate strategica de activitate este realizat mai intai: a. planul de afaceri b. planul strategic al unei firme c. planul de marketing d. programul de marketing ANS: A 175. Capacitatea potentiala a pietei unei firme fata de capacitatea efectiva a

pietei acesteia este: a. inferioara b. superioara c. egala d. nu se pot compara


ANS: B 176. Celor 4P ai mixului de marketing din perspectiva vanzatorului ii corespund

4C din punctul de vedere al clientului. Unui din urmatoarele elemente nu este element al mixului clientului: a. cheltuielile acestuia b. comoditatea c. comunicarea d. cunostintele acestuia
ANS: D 177. Care din urmatoarele exemple pot fi considerate puncte tari, in cadrul

analizei SWOT efectuate de o anumita firma: 1. cererea mare pentru produsele firmei 2. o strategie de marketing coerenta si eficienta 3. cota mare de piata 4. ritmul inalt de crestere economica 5. intensitatea scazuta a concurentei 6. imaginea favorabila a produselor firmei a. 2,3,6 b. 1,3,4 c. 3,4,5 d. 4,5,6
ANS: A 178. Nu este modalitate de control a planurilor de marketing: a. controlul pe baza planului anual

b. controlul profitabilitatii c. controlul strategic d. controlul costurilor ANS: D 179. .......................... este procesul social sau managerial prin care indivizii sau grupurile de indivizi obtin ceea ce au nevoie si ceea ce isi doresc prin producerea, oferirea si schimbul de produse ce au o anumita valoare. a. marketingul c. marketingul clasic b. managementul marketingului d. demarketingul ANS: A 180. Marketingul modern presupune ....................................contra unui profit. a. productia de bunuri c. dezvoltarea tehnica a produselor b. satisfacerea nevoilor consumatorului d. toate variantele sunt corecte ANS: B 181. Astazi conexiunile cu clientii au urmatoarele caracteristici: - conectarea se realizeaza cu clienti selecti mai atent

- ................................................ - ................................................ a. - relatii care sa dureaze o viata c. - realizarea de catre organizatie a unor relatii profitabile pentru ea - contactul direct organizatie clienti
b. - contactul direct organizatie clienti

- relatii cu alti agenti economici pozitionati strategic


ANS: A

- contact prin cat mai multi intermediari specializati d. - relatii organizatie clienti imediate - contact prin cat mai multi intermediari specializati

182. Din punctul de vedere al cumparatorului, intr-o lume a conexiunilor, cei 4 P

(mixul de marketing) ar putea fi descrisi ca 4 C: Produs - solutia clientului (customer solution) Pret - ......................... Plasament (distributie) - convenienta (comoditatea) Promovare - ......................... a. - costul clientului c. - cheltuiala - convingere - comunicarea
b. - costul pretului produsului - feed-back-ul clientului ANS: A 183. Nu este element al mixului de marketing din perspectiva cumparatorului: a. cost c. comunicare b. cumparare d. comoditate ANS: B d. - cost - cumparare

184. ....................................... consta in oameni, echipamente si proceduri menite sa adune, sa sorteze si sa analizeze informatiile necesare luarii unor hotarari de marketing. a. Marketingul c. Sistemul informational de marketing b. Managementul-marketingului d. AIDA ANS: C 185. Folosirea inadecvata a cercetarii de marketing poate sa faca rau sau sa enerveze consumatorii. Care din variantele de mai jos reprezinta o problema majora a eticii in cercetarea de marketing? a. amestecul in intimitatea consumatorului c. dezvaluirea scopului cercetarii b. intocmirea chestionarului unui sondaj d. clarificarea problemei de cercetat ANS: A 186. Cea mai des utilizata metoda pentru clasificarea stilurilor de viata este cea elaborata de firma SRI CONSULTING. Cum se numeste aceasta metoda? a. AIO c. tipologia valorilor si stilurilor de viata (VALS) b. SWOT d. BCG ANS: C 187. Care din urmatoarele variante nu reprezinta proces perceptual care poate determina perceptia oamenilor in mod diferit a aceluiasi stimul? a. atentia selectiva c. intalegerea selectiva b. deformarea selectiva d. retentia selectiva ANS: C 188. Nu face parte din etapele procesului decizional de cumparare: a. recunoasterea nevoii c. evaluarea alternativelor b. intelegerea nevoiii d. decizia de cumparare ANS: B 189. Nu face parte din etapele procesului decizional de cumparare: a. cautarea de informatii c. perceptia dorintei b. decizia de cumparare d. comportamentul de dupa cumparare ANS: C 190. ................................. reprezinta analiza, planificare, implementarea si controlul programelor proiectate sa creeze, sa construiasca si sa mentina schimburi profitabile cu cumparatorii tinta in scopul realizarii de obiective organizationale. a. Marketingul c. Demarketingul b. Managementul marketingului d. Remarketingul ANS: B 191. Aliantele strategice reprezinta: a. parteneriate cu clientii profitabili b. parteneriate cu ministerele ANS: C c. parteneriate intre firme puternice, chiar intre firme ce erau concurente in trecut d. o parte esentiala a relatiilor publice

192. Este element al mixului de marketing din perspectiva vanzatorului: a. produs c. comoditate b. cost d. piata ANS: A 193. Evaluarea de catre o organizatie a nivelului de atractivitate al fiecarui segment de

piata si selectarea unuia sau mai multor segmente pe care doreste sa le abordeze reprezinta: a. segmentarea pietei c. tintirea pietei b. pozitionare pe piata d. mix de marketing
ANS: C 194. Instrumentele tactice de marketing, referitoare la produs, pret, distributie

(plasament) si promovare, pe care firma le combina ca sa produca o anumita reactie din partea pietei vizate constituie:
a. marketingul b. demarketingul ANS: C 195. Stabilirea in mintea consumatorilor vizati, a unui loc clar, distinct si c. mixul de marketing d. managementul marketingului

favorabil pentru un anumit produs, vizavi de produsele concurente reprezinta: a. segmentarea pietei c. tintirea pietei b. pozitionare pe piata d. mix de marketing
ANS: B 196. Divizarea pietei in grupuri mai mici de cumparatori, cu nevoi, un

comportament si caracteristici distincte, care vor necesita produse sau mixuri de marketing diferite reprezinta: a. segmentarea pietei c. tintirea pietei b. pozitionare pe piata d. mix de marketing
ANS: A 197. Nu este nivel de segmentare a pietei: a. marketing pe segmente b. marketing local ANS: D 198. Mai este denumit si one-to-one marketing: a. marketingul local c. marketingul pe segmente b. marketingul individual d. marketingul pe nise ANS: B 199. Segmentarea psihografica imparte cumparatorii pe grupuri in functie de: a. zona geografica c. varsta b. stilul de viata d. atitudinea cumparatorului ANS: B c. marketing pe nise d. marketingul de masa

200. In procesul de evaluare a segmentelor de piata o companie trebuie sa aiba in vedere: a. obiectivele si propriile sale resurse c. marimea si imposibilitatile de

dezvoltare ale unui segment


b. gradul de eterogenitate a unui segment d. resursele si strategia de dezvoltare a concurentilor pornind de la structura sa ANS: A 201. Daca o firma hotaraste sa ignore diferentele dintre segmente si sa aiba o oferta unica

pentru intreaga piata este folosit: a. comertul nediferentiat b. comertul diferentiat


ANS: A

c. marketingul concentrat d. demarketingul

202. Daca o firma se bazeaza pe oferte separate pentru fiecare segment de piata ales de ea

foloseste: a. comertul nediferentiat b. comertul diferentiat


ANS: B YES/NO

c. marketingul concentrat d. remarketingul

1. Exista cinci pasi importanti in identificarea pietei tinta? ANS: N 2. Intranetul este o retea care leaga a companie de furnizorii si distribuitorii

sai?
ANS: N 3. Programele de actiune sunt o etapa a planului de marketing? ANS: Y 4. Amestecul in intimitatea consumatorului este considerata o problema

majora in cazul cercetarilor de marketing?


ANS: Y 5. Exista cinci pasi importanti in identificarea pietei tinta? ANS: N 6. Segmentarea pietei, identificarea consumatorilor tinta si pozitionarea se

realizeaza pentru obtinerea unui avantaj competitiv?


ANS: Y

7. Organismele publice sunt o componenta a macromediului firmei? ANS: N 8. Veniturile din sponsorizari sunt o sursa de venit in comertul pe internet? ANS: Y 9. Astazi se considera ca marketingul este mult prea important pentru a fi

lasat in sarcina exclusiva a departamentului de marketing?


ANS: Y 10. Astazi cele mai multe companii vor sa cunoasca foarte bine nevoile

consumatorilor si de aceea este recomandabil ca ele sa aplice un marketing de masa?


ANS: N 11. Conexiunile indirecte fac parte din conexiunile cu clientii? ANS: N 12. Programele de actiune sunt o etapa a planului de marketing? ANS: Y 13. Nevoile umane sunt mai numeroase decat dorintele umane? ANS: N 14. General Electric este o metoda de analiza diagnostic, fiind o etapa a

planului de marketing, ea aratand punctele tari si slabe, atuurile si slabiciunile firmei?


ANS: N