Sunteți pe pagina 1din 28

Ghid de citire a analizelor

medicale

Toate drepturile rezervate 2012


1

ATEN IE!!!

M
medicale.

Principalele analize medicale sunt: hemograma, glicemia, VSH, colesterolul,


creatinina, TGO,TGP, examenul sumar de
MRF, ECG, examenul ginecologic
sau rectal (doar la
examenul snilor. Valorile normale ale analizelor
dife n
de sex sau copii si
Pot
valori anormale atunci cnd
alcoolice nainte cu cteva ore sau cnd
sau diaree.
Analizele medicale
despre
organismului.

iuni cum ar fi: urticarie, viroze

despre

Sngele uman este


din
sngelui
globule albe, globule
este
din
,
minerale

aspectele organelor

Partea
a
trombocite. Partea lichid a sngelui
organice.

Hematocritul HCT
Valori normale: - HCT

- 49%;

- HCT Femei 35 - 45%;


Valori

- anemii;
- consumul de prea multe lichide nainte de recoltarea de

snge;
Valori crescute: - deshidratarea organismului;
Hemoglobina HGB
Valori normale: - HG

13,5 - 17,5g la 100ml snge;

- HGB Femei: 12 - 16g la 100ml snge;


V

- anemii;

Hematii sau eritrocite RBC


Valori normale: - RC

- 5.700.000 la 1mm3 de snge;

- RBC Femei: 3.800.000 5.100.000 la 1mm3 de snge;


Valori

- anemii;

Valori crescute: - deshidradarea organismului;


Leucocitele WBC
Valori normale: - WC

11.000 / 1mm3 de snge;

- WBC Femei: 4.500 11.000 / 1mm3 de snge;


Valori

- anemii;

Valori crescute: - boli febrile;


1. Granulocite neutrofile: Valori normale: 60 - 70%
Valori

- boli

Valori crescute: - boli


2. Granulocite eozinofile: Valori normale: 1 - 4%
Valori crescute: - boli alergice

produse de

3. Monocitele: Valori normale: 25 - 30%


Valori crescute: - boli produse de

boli de snge;

4. Limfocitele: Valori normale: 4 - 8%


Valori crescute: - boli virale, cronice
4

de snge;

Trombocitele
Valori normale: -

150.000 450.000 la 1mm3 de snge;

- Femei: 150.000 450.000 la 1mm3 de snge;


Valori
foarte mici;

Valori crescute: -

sngerarea vaselor de snge i leziuni ale acestora

coagularea sngelui n interiorul corpului;

VSH (VSE)
Valori normale: -

3 10mm la h, 5mm 15mm la 2h ;

- Femei: 6 13mm la h, 10mm 20mm la 2h;


Valori crescute: - la femei n perioadele menstruale sau n ultimele luni de
;
- la
- in boli ale ficatului,

reumatism, anemie,

tumorale;
Glicemia
Valori normale: - 70 110mg la 100ml de snge;
Valori

- provoac hipoglicemia;
- diabeticii

mare de

- efort fizic mare;


- se

rezervele de glucide din ficat;


5

Valori crescute: - hiperglicemia;


- apare diabetul;
- boli ale glandelor endocrine;
- consum mare de dulciuri;
- stresul;
Trigliceridele (TG)
Valori normale: - TG 50 150 la 100ml;
Valori

- efort fizic mare;

Valori crescute: - boli ereditare, ficat, rinichi;


-

cu multe
cu

;
toxice si alcool;

Colesterolul
Valori normale: -

la 100ml de

snge;
Valori crescute: - boli hepatice, cardiovasculare, celebrale, renale, glandei
tiroide diabetul zaharat;

Fibrinogenul
Valori normale: - 200 300mg la 100ml;
Valori

- boli ale ficatului;

Valori crescute: - boli

;
6

- reumatism articular;

Acidul uric, Creatina, Ureea


Valori normale: - Acidul uric: -

3,5 7,2mg la 100ml in snge;

- Femei: 2,6 6mg la 100ml in snge;


Creatina: 0,6 1,2mg la 100ml in snge;
Ureea: 20 50mg la 100ml in snge;
Valori

- boli ale ficatului;


- persoane subnutrite;

Valori crescute: - boli

de snge, rinichi,

- efort fizic mare, consum mare de carne;


Sodiul
Valori normale: - 135
Valori

145mEq /L de snge;

- boli care produc diaree,


- efort fizic mare;
- se bea prea

Valori crescute: -

;
;

- boli de rinichi;

Calciul
Valori normale: - 8,5 10,5mg la 100ml de snge;
Valori

- lipsa de calciu;

Valori crescute: -

pietrelor la rinichi;

Magneziul
Valori normale: - 1,6 2,5mg la 100ml de snge;
Valori

- din cauza curelor de

- alcoolism;
- boli care produc diaree,
Valori crescute: -

- diabet;
Albumina
Valori normale: - 3,4 5,6g /dl
Valori

- hepatita;
-

;
;

Valori crescute: - deshidratare;

Acidul uric
Valori normale: - 2,0 8,5mg/dl sau 120 - 510 mol / L de snge;
8

Valori

- boli hepatice;

Valori crescute: - deshidratare,

alcoolism;

Amilaza
Valori normale: - 30 220U/L;
Valori

- insu

Valori crescute: pulmonar, arsuri, alcoolism acut,

de chist ovarian, oreon, infarct


;

ALT, TGP, GTP


Valori normale: - 4 21U/L;
Valori crescute: - boli hepatice;
AST, TGO, GOT
Valori normale: - 22 47U/L;
Valori crescute: - infarct miocardic acut,
arsuri;

ebolism pulmonar, anemie,

Bilirubina
Valori normale: - 0,3 1,0mg/dl sau 5,1 17 mol/L;
Valori crescute: -

contraceptive orale;

Bilirubina D
Valori normale: - 0,1 0,3mg/dl sau 1,7 5,1 mol/L;
Valori crescute: -

sepsis,

Bilirubina Indirect
9

Valori normale: - 0,2 0,8mg/dl sau 3,4 12 mol/L;


Valori crescute: - hemoliza, transfuzii, ampulom;
Clor
Valori normale: - 90 106mEq/L;
Valori

- hidratare n exces,

arsuri;

Valori crescute: - deshidratare, acidoza

Amilaza
Valori normale: - 30 220U/L;
Valori

Valori crescute: pulmonar, arsuri, alcoolism acut,

de chist ovarian, oreion, infarct


;

Colesterol total
Valori normale: - sub 200mg/dl preferabil, ntre 200

240mg/dl risc moderat,

peste 240mg/dl risc crescut;


Valori

boli hepatice, mielom multiplu;

Valori crescute: - diabet zaharat, trimestul al 3 lea de


coresterol, sedentarism, obezitate,
biliare;

HDL colesterol
Valori normale: - peste 45mg/dl risc cardiac sc zut, sub 35mg/dl risc cardiac
crescut;

10

Valori
blocate;

- fumat, sedentarism, obezitate,

beta

Valori crescute: - sport regulat, consum de alcool moderat;

LDL colesterol
Valori normale: - sub 130mg/dl preferabil, ntre 130

160mg/dl risc moderat,

peste 160mg/dl risc crescut;


CPK,CK
Valori normale: - 5 200U/L;
Valori crescute CK: - infarct miocardic acut, dup
intramusculare,
politraumatisme, electrocutare, accident vascular celebral, eforturi intense,
;
Valori crescute CPK-MB: - infarct miocardic acut, defibrilare;
Valori crescute CPK-BB: - accident vascular celebral, tumori celebrale,
convulsii, traumatisme craniene, ebolism, cancer;
Valori crescute CPK-MM: - traumatisme, postoperator,
distrofie
efort fizic intens;

intramusculare,

Cupru
Valori normale: - 80 - 130g/dl
Valori

- boala Menkes, sindrom nefrotic;

Valori crescute: -

infarct miocardic acut, leucemii acute, neoplasme;

Fier
Valori normale: -

- 49%;
11

- Femei 35 - 45%;
Valori

- anemii feriprive, hemoragii, tratamente cu vitamina B12,


cronice, procese neoplazice;

Valori crescute: - hemosideroza, hemocromatoza, transfuzii sangvine recente,


talasemie,
;
F
Valori normale: - 25 115 U/L
Valori

, hipotirodism, hipofosfatemie;

Valori crescute: - obstru


metastaze osoase,
leucemie, sepsis;

metastaze hepatice,
n curs de vindecare,

Fosfor
Valori normale: - A

- 4,5mg/dl;

- Copii 4,5 6,5 mg/dl;


Valori

- rahitism, indigestie

Valori crescute: -

de antiacide;
diabet zaharat;

GGTP, GGT
Valori normale: - 10 - 50U/L
Valori crescute: - boli hepatice,
metastaze hepatice, hepatom,
cancer pancreatric,
icter obstructiv,
sepsis, sindrom nefrotic;
Iod
Valori necesare: - 100 - 200g/ 24H;
12

Valori

Valori crescute: - boala Basedow;


LDH
Valori normale: - 60 250U/L;
Valori crescute: - infarct miocardic acut, miocardita,
cancer, leucemie
accident cerebral vascular, transfuzii;

boli hepatice,

Lipaza
Valori normale: - 20 140U/L;
Valori crescute: cancer pancreatic, ocluzie
canal pancreatic, infarct intestinal;
Nichel
Valori necesare: - 1,2 - 4,6g/L;
Valori

- uremie

Valori crescute: - infarct miocardic acut;


Potasiu
Valori necesare: - 3,5 4,5mEq/L (intracelular 40 400mEq/L);
Valori
- pierderi digestive prin
digestive, pierderi urinare;
Valori crescute: -

Proteine totale
Valori necesare: - 5,6 8,4g/dl;

13

sau prin diaree, fistule

Valori
severe;

- hiperhidratare,

arsuri

Valori crescute: - deshidratare,

cronice;

Sodiu
Valori necesare: - 310 345mg/dl;
Valori
deshidradare

aport salin insuficient,

Valori crescute: renal

excesive, diaree,

diabet insipid,

Trigliceride
Valori necesare: - 30 135mg/dl;
Valori

- hipertirodism,

Valori crescute: - diabet zaharat, infarct miocardic acut, pancre


alcoolism, boli hepatice,
;
Zinc
Valori necesare: - 0,8 1,4mg/L;
Valori

Valori crescute: -

cronice;
reumatism articular acut;

P
cu drag Autorul.

14

Ghid de citire a analizelor


medicale

Toate drepturile rezervate 2012


1

ATENIE!!!
n acest brour oferim promovarea serviciilor noastre, promovarea fiind
fcut pe website.
Materialele postate sunt proprietatea autorului, i reprezint punctul su de
vedere, neimplicnd n vreun fel instituiile unde este angajat sau organizaiile
medicale.
n cazul n care considerai c simptomele dvs reprezint o urgen medical,
este recomandabil s sunai medicul dvs sau un serviciu de urgen! ntrzierea
diagnosticului i autotratamentul pot fi uneori fatale!

Principalele analize medicale sunt: hemograma, glicemia, VSH, colesterolul,


creatinina, TGO,TGP, examenul sumar de urin, MRF, ECG, examenul ginecologic
sau rectal (doar la brbai), examenul snilor. Valorile normale ale analizelor
difer n funcie de sex sau copii si aduli.
Pot aprea valori anormale atunci cnd mncai dimineaa, consumai buturi
alcoolice nainte cu cteva ore sau cnd avei afeciuni cum ar fi: urticarie, viroze
sau diaree.
Analizele medicale ofer informaii despre funcionarea i aspectele organelor
i despre sntatea organismului.
Sngele uman este alctuit din dou pri: solid i lichid. Partea solid a
sngelui conine globule albe, globule roii i trombocite. Partea lichid a sngelui
este format din ap, substane minerale i substane organice.
Hematocritul HCT
Valori normale: - HCT Brbai 39 - 49%;
- HCT Femei 35 - 45%;
Valori sczute: - anemii;
- consumul de prea multe lichide nainte de recoltarea de
snge;
Valori crescute: - deshidratarea organismului;
Hemoglobina HGB
Valori normale: - HGB Brbai: 13,5 - 17,5g la 100ml snge;
- HGB Femei: 12 - 16g la 100ml snge;
Valori sczute: - anemii;

Hematii sau eritrocite RBC


Valori normale: - RBC Brbai: 4.300.000 - 5.700.000 la 1mm3 de snge;
- RBC Femei: 3.800.000 5.100.000 la 1mm3 de snge;
Valori sczute: - anemii;
Valori crescute: - deshidradarea organismului;
Leucocitele WBC
Valori normale: - WBC Brbai: 4.500 11.000 / 1mm3 de snge;
- WBC Femei: 4.500 11.000 / 1mm3 de snge;
Valori sczute: - anemii;
Valori crescute: - boli febrile;
1. Granulocite neutrofile: Valori normale: 60 - 70%
Valori sczute: - boli infecioase;
Valori crescute: - boli infecioase;
2. Granulocite eozinofile: Valori normale: 1 - 4%
Valori crescute: - boli alergice i produse de parazii;
3. Monocitele: Valori normale: 25 - 30%
Valori crescute: - boli produse de virui i boli de snge;
4. Limfocitele: Valori normale: 4 - 8%
Valori crescute: - boli virale, cronice i de snge;
4

Trombocitele
Valori normale: - Brbai: 150.000 450.000 la 1mm3 de snge;
- Femei: 150.000 450.000 la 1mm3 de snge;
Valori sczute: - provoac sngerarea vaselor de snge i leziuni ale acestora
foarte mici;
Valori crescute: - provoac coagularea sngelui n interiorul corpului;
VSH (VSE)
Valori normale: - Brbai: 3 10mm la h, 5mm 15mm la 2h ;
- Femei: 6 13mm la h, 10mm 20mm la 2h;
Valori crescute: - la femei n perioadele menstruale sau n ultimele luni de
sarcin;
- la btrni;
- in boli ale ficatului, infecii, tuberculoz, reumatism, anemie,
tumorale;
Glicemia
Valori normale: - 70 110mg la 100ml de snge;
Valori sczute: - provoac hipoglicemia;
- diabeticii administreaz o doz mare de insulin;
- efort fizic mare;
- se consum rezervele de glucide din ficat;
5

Valori crescute: - hiperglicemia;


- apare diabetul;
- boli ale glandelor endocrine;
- consum mare de dulciuri;
- stresul;
Trigliceridele (TG)
Valori normale: - TG 50 150 la 100ml;
Valori sczute: - efort fizic mare;
Valori crescute: - boli ereditare, ficat, rinichi;
- alimentaie cu multe grsimi;
- intoxicaie cu substane toxice si alcool;
Colesterolul
Valori normale: - pot varia n funcie de vrst i sex sub 200mg la 100ml de
snge;
Valori crescute: - boli hepatice, cardiovasculare, celebrale, renale, glandei
tiroide i diabetul zaharat;

Fibrinogenul
Valori normale: - 200 300mg la 100ml;
Valori sczute: - boli ale ficatului;
Valori crescute: - boli infecioase;
6

- reumatism articular;

Acidul uric, Creatina, Ureea


Valori normale: - Acidul uric: - Brbai: 3,5 7,2mg la 100ml in snge;
- Femei: 2,6 6mg la 100ml in snge;
Creatina: 0,6 1,2mg la 100ml in snge;
Ureea: 20 50mg la 100ml in snge;
Valori sczute: - boli ale ficatului;
- persoane subnutrite;
Valori crescute: - boli infecioase, de snge, rinichi, gut;
- efort fizic mare, consum mare de carne;
Sodiul
Valori normale: - 135 145mEq /L de snge;
Valori sczute: - boli care produc diaree, vrsturi;
- efort fizic mare;
- se bea prea mult ap;
Valori crescute: - alimentaie srat;
- boli de rinichi;

Calciul
Valori normale: - 8,5 10,5mg la 100ml de snge;
Valori sczute: - lipsa de calciu;
Valori crescute: - apariia pietrelor la rinichi;
Magneziul
Valori normale: - 1,6 2,5mg la 100ml de snge;
Valori sczute: - din cauza curelor de slbire;
- alcoolism;
- boli care produc diaree, vrsturi;
Valori crescute: - insuficien renal;
- diabet;
Albumina
Valori normale: - 3,4 5,6g /dl
Valori sczute: - hepatita;
- ciroz;
- sarcin;
Valori crescute: - deshidratare;

Acidul uric
Valori normale: - 2,0 8,5mg/dl sau 120 - 510 mol / L de snge;
8

Valori sczute: - boli hepatice;


Valori crescute: - deshidratare, insuficien renal, alcoolism;
Amilaza Seric
Valori normale: - 30 220U/L;
Valori sczute: - insuficien hepatic, hepatit, pancreatit cronic;
Valori crescute: - pancreatit acut, ruptur de chist ovarian, oreon, infarct
pulmonar, arsuri, alcoolism acut, sarcin;
ALT, TGP, GTP
Valori normale: - 4 21U/L;
Valori crescute: - boli hepatice;
AST, TGO, GOT
Valori normale: - 22 47U/L;
Valori crescute: - infarct miocardic acut, hepatit, ebolism pulmonar, anemie,
arsuri;
Bilirubina total
Valori normale: - 0,3 1,0mg/dl sau 5,1 17 mol/L;
Valori crescute: - hepatit, ciroz, contraceptive orale;
Bilirubina Direct
Valori normale: - 0,1 0,3mg/dl sau 1,7 5,1 mol/L;
Valori crescute: - obstrucie biliar, colestaz, hepatit, sepsis, pancreatit;
Bilirubina Indirect
9

Valori normale: - 0,2 0,8mg/dl sau 3,4 12 mol/L;


Valori crescute: - hemoliza, transfuzii, ampulom;
Clor
Valori normale: - 90 106mEq/L;
Valori sczute: - hidratare n exces, vrsturi, arsuri;
Valori crescute: - deshidratare, acidoza tubular renal;
Amilaza Seric
Valori normale: - 30 220U/L;
Valori sczute: - insuficien hepatic, hepatit, pancreatit cronic;
Valori crescute: - pancreatit acut, ruptur de chist ovarian, oreion, infarct
pulmonar, arsuri, alcoolism acut, sarcin;
Colesterol total
Valori normale: - sub 200mg/dl preferabil, ntre 200 240mg/dl risc moderat,
peste 240mg/dl risc crescut;
Valori sczute: - malnutriie, boli hepatice, mielom multiplu;
Valori crescute: - diabet zaharat, trimestul al 3 lea de sarcin, diet bogat n
coresterol, sedentarism, obezitate, afeciuni biliare;
HDL colesterol
Valori normale: - peste 45mg/dl risc cardiac sczut, sub 35mg/dl risc cardiac
crescut;

10

Valori sczute: - fumat, sedentarism, obezitate, insuficien renal, beta


blocate;
Valori crescute: - sport regulat, consum de alcool moderat;

LDL colesterol
Valori normale: - sub 130mg/dl preferabil, ntre 130 160mg/dl risc moderat,
peste 160mg/dl risc crescut;
CPK,CK
Valori normale: - 5 200U/L;
Valori crescute CK: - infarct miocardic acut, dup injecii intramusculare,
politraumatisme, electrocutare, accident vascular celebral, eforturi intense, oc;
Valori crescute CPK-MB: - infarct miocardic acut, defibrilare;
Valori crescute CPK-BB: - accident vascular celebral, tumori celebrale, oc,
convulsii, traumatisme craniene, ebolism, cancer;
Valori crescute CPK-MM: - traumatisme, postoperator, injecii intramusculare,
distrofie muscular, efort fizic intens;
Cupru
Valori normale: - 80 - 130g/dl
Valori sczute: - boala Menkes, sindrom nefrotic;
Valori crescute: - infecii, infarct miocardic acut, leucemii acute, neoplasme;
Fier
Valori normale: - Brbai 39 - 49%;
11

- Femei 35 - 45%;
Valori sczute: - anemii feriprive, hemoragii, tratamente cu vitamina B12, stri
infecioase cronice, procese neoplazice;
Valori crescute: - hemosideroza, hemocromatoza, transfuzii sangvine recente,
talasemie, hepatit, ciroz;
Fostfataza alcalin
Valori normale: - 25 115 U/L
Valori sczute: - malnutriie, hipotirodism, hipofosfatemie;
Valori crescute: - obstrucie biliar, metastaze hepatice, hepatit, ciroz,
metastaze osoase, fractur osoas n curs de vindecare, pancreatit acut,
sarcin, leucemie, sepsis;
Fosfor
Valori normale: - Aduli 3 - 4,5mg/dl;
- Copii 4,5 6,5 mg/dl;
Valori sczute: - rahitism, indigestie cronic de antiacide;
Valori crescute: - insuficien renal, diabet zaharat;
GGTP, GGT
Valori normale: - 10 - 50U/L
Valori crescute: - boli hepatice, colestaz, metastaze hepatice, hepatom,
cancer pancreatric, hepatit, icter obstructiv, pancreatit acut, insuficien
cardiac, sepsis, sindrom nefrotic;
Iod
Valori necesare: - 100 - 200g/ 24H;
12

Valori sczute: - gu endemic;


Valori crescute: - boala Basedow;
LDH
Valori normale: - 60 250U/L;
Valori crescute: - infarct miocardic acut, miocardita, hemoliz, boli hepatice,
cancer, leucemie acut, accident cerebral vascular, transfuzii;
Lipaza
Valori normale: - 20 140U/L;
Valori crescute: - pancreatit acut, cancer pancreatic, ocluzie intestinal,
obstrucie canal pancreatic, infarct intestinal;
Nichel
Valori necesare: - 1,2 - 4,6g/L;
Valori sczute: - uremie crescut, ciroz hepatic;
Valori crescute: - infarct miocardic acut;
Potasiu
Valori necesare: - 3,5 4,5mEq/L (intracelular 40 400mEq/L);
Valori sczute: - pierderi digestive prin vrsturi sau prin diaree, fistule
digestive, pierderi urinare;
Valori crescute: - insuficien renal;
Proteine totale
Valori necesare: - 5,6 8,4g/dl;

13

Valori sczute: - hiperhidratare, malnutriie, hepatit, ciroz, sarcin, arsuri


severe;
Valori crescute: - deshidratare, inflamaii cronice;
Sodiu
Valori necesare: - 310 345mg/dl;
Valori sczute: - insuficien renal cronic, aport salin insuficient,
deshidradare global;
Valori crescute: - transpiraii excesive, diaree, vrsturi, diabet insipid,
insuficien renal i cardiac;
Trigliceride
Valori necesare: - 30 135mg/dl;
Valori sczute: - hipertirodism, malnutriie;
Valori crescute: - diabet zaharat, infarct miocardic acut, pancreatit acut,
alcoolism, boli hepatice, gut, sarcin;
Zinc
Valori necesare: - 0,8 1,4mg/L;
Valori sczute: - sarcin, inflamaie, infecii cronice;
Valori crescute: - hemoliz, reumatism articular acut;

Pentru a avea o viat sntoas trebuie s urmai un regim alimentar


bine stabilit i echilibrat,
cu drag Autorul.

14