Sunteți pe pagina 1din 18

Dr.

civil contracte speciale

1.Cum opereaza transferul dreptului de proprietate catre cumparator a bunului individual determinat vandut ? a. numai daca s-a facut predarea; b. numai daca s-a facut plata pretului; c. indiferent daca s-a facut predarea ori plata pretului. ANS:C 2. Ce condiii se cer ndeplinite pentru a opera imediat (automat) transferal dreptului de proprietate din momentul ncheierii contractului de vnzare-cumprare? a. vnzatorul sa fie proprietarul lucrului vndut, iar contractul perfect valabil ncheiat; b. sa fie vorba de lucruri determinate individual (lucrurile de gen nu pot pieri) c. lucrul vndut trebuie sa existe; d. partile sa nu fi amnat transferul proprietatii printr-o clauza speciala, pentru un moment ulterior: ANS:A 3. Cnd se transmit proprietatea si riscurile asupra cumprtorului n momentul ncheierii contractului? -riscurile se transmit o data cu proprietatea 4. Ce fel de obligaie este obligaia de transmitere a dreptului de proprietate ca urmare a ncheierii unui contract de vnzare-cumprare? a. de a da b. de a face c. de diligenta sau de prudenta ANS:A 5. Ce fel de caracter are arvuna? a. de confirmare; b. imperativ; c. de dezicere si imperativ. ANS:A 6. Care este regimul juridic al arvunei ntr-un contract de vnzare cumprare? este o conventie accesorie vanzarii avand ca obiect o suma de bani pe care una din parti o da celeilalte parti cu ocazia incheierii unui contract de vanzare-cumparare, ca o garantie ca se va perfecta contractul. 7. Ce fel de condiie afecteaz pactul de preferin? Pactul de preferinta este o promisiune afectata de ce fel de conditie? a. cazuala; b. pur potestativa; c. simpla apotestativa. ANS: C 8. Care este regimul juridic al pactul de preferin? -este un antecontract unilateral,ca si promisiunea unilaterala de vanzare (proprietarul bunului nu se oblige sa vanda,ci numai sa acorde preferinta beneficiarului,in cazul in care se va hotara sa vanda)

9. Care este regimul juridic al promisiunii bilaterale de vnzare-cumprare? este act juridic bilateral; -este antecontract; -are caracter sinalagmatic,intrucat ambele parti se obliga si oricare dintre ele poate cere incheierea contractului. 10. Ce posibiliti juridice are la dispoziie cocontractantul dac promitentul vnztor refuz s vnd bunul ce face obiectul unui antecontract de vnzare-cumprare? poate cere daune interese potrivit regulilor obligatiilor de a face -promitentul-cumparator ii poate solicita instantei de judecata sa-l oblige pe promitentul-vanzator sa-si respecte obligatiile asumate prin antecontract.Potrivit disp. art.5 alin.(2),titlul X al Legii nr.247/2005,instanta de judecata poate pronunta o hotarare,care sa tina loc de contract,in cazul in care vanzatorul- promitent nu-si indeplineste obligatia de a incheia contractul de vanzare-cumparare,al carui obiecteste reprezentat de un teren(cu sau fara constructii) 11. Care este regula specific n cazul vnzrii unui lucru viitor? sa existe in momentul incheierii contractului sau sa poata exista in viitor(res future) 12. Ce efecte produce vnzarea unui lucru viitor? riscurile se transmit asupra cumparatorului o data cu dreptul de proprietate ,daca nu si-a asumat riscul nerealizarii lucrului viitor din momentul incheierii contractului si independent de transferul proprietatii(character aleatoriu) 13. Care este soarta juridic vnzrii lucrului altuia? -sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii bunului altuia 14. Care este regimul juridic al vnzrii lucrului proprietatea exclusiv a altei persoane? -cauza ilicita i deci este nul absolut, cu excepia svririi actului n cadrul exercitrii legale a comerului. 15.Care sunt condiiile de validitate ale contractului de vnzare- cumprare? a. forma solemn b. un lucru viitor c. preul n moneda de schimb ANS: C 16. Care sunt condiiile de valabilitate ale obiectului contractului de vnzarecumprare? -Conditiile lucrului vandut si al pretului sa existe; 17. Cnd este nul absolut vnzarea? -daca partile au avut in vedere un lucru existent, dar care era pierit total in momentul incheierii contractului, sau un lucru care nu a existat in realitate ,vanzarea este nula absolut (deoarece obligatia vanzatorului este lipsita de obiect); 18. Ce clauze se pot insera ntr-un contract de vnzare-cumprare? -de inalienabilitate -de agravare -de exonerare 19. Care sunt regulile specifice contractului de vnzare-cumprare? -Regula este capacitatea, iar incapacitatea este excepia

20. Ce condiii trebuie s ndeplineasc obiectul contractului de vnzare cumprare? - lucrul sa fie in comert (in circuitul civil) - Lucrul sa existe -Lucrul sa fie determinat sau determinabil, licit si posibil; -Vanzatorul trebuie sa fie proprietarul lucrului individual determinat 21. Ce se nelege prin pret sincer n materia vnzrii? -un pre real, care nu e stabilit n mod fictiv, ci n scopul de a fi cerut i pltit n realitate 22. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare? -obligatiile pe care contractul le creaza pentru parti 23. n contra cui se vor interpreta clauzele neclare ale vnzrii? -clauzele care nu sunt clare se interpreteaza in contra vanzatorului 24. n favoarea cui se interpreteaz clauzele ndoielnice ale contractului de vnzare-cumprare? -in favoarea cumparatorului 25. Cum se realizeaz drepturile si obligatiile prtilor n contractul de vnzarecumprare? - toate clauzele indoielnice se interpreteaza in favoarea cumparatorului 26. Care este regula specific obligatiei de garantie a vnztorului contra evictiunii? -Vanzatorul trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pt a asig cumparatorului stapanirea linistita si utila a lucrului vindut 27. Cnd exist obligatia de garantie a vnztorului contra evictunii rezultnd din fapta unui tert? Sa fie vorba de o tulburare de drept; Cauza eviciunii s fie anterioara vnzrii; Cauza eviciunii s nu fi fost cunoscuta de cumprtor. 28. Cui nu i poate fi opus excepia de garanie pentru eviciune? -exceptia de garantie NU poate fi opusa succesorilor cu titlu particiular ai vanzatorului 29. Ce consecinte intervin n caz de evictiune consumat si total? -Vnztorul este obligat s restituie integral preul primit; -Cump are dr la valoarea fructelor , poate cere rest chelt de judecata, are dr la daune interes 30. Cum functioneaz obligatia de garantie contra evictiunii? -Vnztorul este de drept obligat s-l garanteze pe cumprtor de eviciunea totala sau parial precum i de sarcinile care nu au fost declarate la ncheierea contractului; -nu poate fi conditionata de actiunea in justitie a unui tert 31. n ce cazuri exist obligatia de garantie contra viciilor lucrului vndut? -viciul este grav; -sa fie ascuns; -sa fi existat inainte de incheierea contractului 32. Cum functioneaz obligatia vnztorului de garantie contra viciilor lucrului vndut? Vnztorul rspunde de viciile ascunse ale lucrului daca:- lucrul este impropriu ntrebuinrii dup destinaie; si Dac viciile micoreaz intr-att valoarea de ntrebuinare, nct cumprtorul nu ar fi cumprat dac ar fi tiut sau ar fi pltit un pre mai redus

33. Care este termenul de prescripie al aciunii n rspundere pentru viciile ascunse ale unui lucru transmis prin vnzare-cumprare? a. de 6 luni, n cazul n care viciile nu au fost ascunse cu viclenie b. de 1 an, n cazul n care viciile a fost ascunse cu viclenie c. de 1 an ANS: A 34. Cum functioneaz obligatia de garantie contra viciilor a vnztorului? -Vnztorul trebuie s fac tot ce-i st n putin pentru a asigura cumprtorului stpnirea - linitita (contra evictiunii) i utila (contra viciilor) - a lucrului vndut. 35. Care este regimul juridic al garaniei contra viciilor lucrului vndut? -In limitele prevazute de lege, garantia poate fi modificata de parti pe cale conventionala 36. Ce efecte produc viciile ascunse ale bunului vndut? -Cumprtorul are dreptul s cear fie rezoluiunea vnzrii, fie o reducere a preului, iar dac vnztorul a fost de rea credina, i daune-interese; -Dreptul de opiune al cumprtorului ntre aciunea redhibitorie i aciunea estimatorie 37. Cum functioneaz rspunderea vnztorului? -vanzatorul raspunde numai pentru viciile ascunse , nu si pentru viciile aparente ale lucrului. 38. Care este regimul juridic al actiunii n rezolutiunea vnzrii unui imobil pentru neplata pretului? - nu este opozabila tertilor dobanditori de drepturi reale asupra lucrului vandut 39. Cum este, de regul, predarea lucrului vndut? - o obligatie in care bunul este pus la dispozitie la termenul si locul prevazute intre parti 40. n contractul de vnzare-cumprare, cnd se consider ca plata este portabil? - cand se poate face la domiciliul creditorului 41. n ct timp se prescrie actiunea vnztorului pentru complinirea preului si a cumprtorului pentru scderea pretului? -3 ani 42. Ce poate solicita cumprtorul prin actiunea redhibitorie? -Sa i se restituie pretul si cheltuielile cumpararii poate cere rezolutiunea contractului, daca nu se multumeste cu reducerea pretului. 43. Ce actiune poate folosi cumprtorul pentru a solicita reducerea pretului n cazul n care lucrul vndut este afectat de vicii ascunse? -aciune redhibitorie??????????????? 44. Ce efecte produce obligatia cumprtorului de plat a pretului? -locul si data platii -dobanda pretului -sanctiunea neplatii pretului 45. n ce conditii se poate cere desfiintarea unui contract de vnzarecumprare? Sunt doua posibilitati de rezolutiune: -in conditia neplatii pretului -in conditia viciilor ascunse ale lucrului vandut

46. n ce conditii opereaz rezolutiunea contractului de vnzare-cumprare? -cand vanzatorul este in pericol de a pierde lucrul si pretul datorita neplatii acestuia 47. Care dintre urmtoarele tipuri de vnzare este permis de lege? -vanzare dupa greutate,numar sau masura -vanzarea pe incercate -vanzarea unei mosteniri -vanzarea de drepturi litigioase 48. Care sunt conditiile retractului litigios? -sa existe un proces inceput dar neterminat; -cesiunea sa se faca in schimbul unui prt; -retractul sa fie exercitat in fata instantei; -plata cesiunii cu dobanzi si cheltuieli 49. Care sunt conditiile vnzrii pe ncercate si cum se deosebeste de vnzarea pe gustate? -Vnzarea pe ncercate este ncheiata din momentul realizrii acordului de voina -Vnzarea pe gustate este considerata ncheiata doar dup ce cumprtorul a gustat marfa si a declarat ca ii convine 50. n ce conditii o vnzare sub conditie rezolutorie este nul absolut? -vanzarea cu pact de rascumparare 51. Care sunt conditiile vnzrii unei mosteniri? -deschiderea succesiunii doar mosteniri deschise; -motenirea nedeschisa nu poate fi nstrinata-sanciunea nulitii absolute 52. Care sunt efectele vnzrii unei mosteniri? -vnzarea cuprinde tot activul motenirii i datoriile vnztorului fata de succesiune 53.Cine sunt incapabili absolut de a primi donatii? a. doctorii si farmacistii; b. preotii; c. persoanele neconcepute. ANS: C 54. Care este regimul juridic al donatiilor indirecte? -nu sunt supuse unor condiii de form 55. Ce presupune n cazul donatiilor irevocabilitatea de gradul II? -este, n consecin special, deoarece privete nu numai efectele contractului, dar i natura intrinsec a contractului. 56. Cine poate accepta donatiile fcute unor minori sau interzisi? -reprezentanii lor legali sau cu ncuviinarea autoritii tutelare; -se accept de tutore sau de printe; -ceilali ascendeni (dect prinii, chiar dac acetia ar fi 57.Cnd avem donaie deghizat? a. cnd actul public este un act cu titlu oneros b. cnd actul public este cu titlu gratuit c. cnd actul public este o liberalitate ANS: A

58. Care este intentia cu care trebuie ncheiat un act juridic pentru a fi calificat donatie indirect? -intenia de a gratifica (animus donandi], dar nfptuite pe calea unui alt act juridic, diferit de contractul de donaie. 59. Care sunt cele dou elemente pe care le presupune darul manual? -donaie realizat prin tradiiunea bunului mobil corporal, n baza acordului de voin al prilor contractante. 60. Cnd opereaz revocare pentru ingratitudine? a) cnd donatorul a atentat la viaa donatarului; b) cnd s-a pronunat o hotrre judectoreasc de condamnare pentru atentatul la viaa donatorului svrit de donatar; c) n cazul refuzului donatarului de a acorda alimente donatorului care se afl n nevoie. ANS:C 61. Care sunt obligaiile donatorului? a) n principiu, donatorul are obligaia de a-l garanta pe donatar pentru eviciune sau pentru viciile ascunse ale lucrului; b) donatorul nu are nicio obligaie fa de donatar, atunci cnd contractul de donaie este pur gratuit; c) n principiu, donatorul nu are obligaia de a-l garanta pe donatar pentru eviciune sau pentru viciile ascunse ale lucrului. ANS: C 62. n ce termen poate fi introdus actiunea n revocare pentru ingratitudine, dup aparitia cauzei de revocare? a) n termen de 1 an; b) n termenul general de prescripie de 3 ani; c) aciunea este imprescriptibil. ANS: A 63. Cnd intervine revocarea donatiei pentru survenient de copil? a) cnd donatorul adopt un copil dup ncheierea contractului de donaie; b) dac donatorului, care n momentul ncheierii contractului nu avea copii sau ali descendeni, i se nate ulterior, chiar i postum, un copil viu, dar numai din cstorie, c) dac donatorului, care n momentul ncheierii contractului nu avea copii sau ali descendeni, i se nate ulterior, chiar i postum, un copil viu, din cstorie sau din afara cstoriei. ANS:C 64. Care este, n cazul donatiilor, regimul juridic al statul estimativ: - ad probationem 65. n ce situatii revocarea donatiei se face obligatoriu pe cale judiciar? -pentru neexecutarea sarcinii, pentru ingratitudine 66.Ce condiii trebuie s ndeplineasc pentru a fi valabil oferta de donaie ntre abseni? a. dac este fcut prin nscris sub semntur privat b. dac acceptarea ofertei este ratificat i de motenitorii donatorului c. dac ofetra de a drui i acceptarea acesteia sunt n form autentic ANS: C 67. Care sunt formele de realizare a unor donatii indirecte? -renunarea la un drept, remiterea de datorie i stipulaia n favoarea unei tere persoane.

68. Ce clauze sunt compatibile cu principiul irevocabilittii donatiei? - un termen; - o condiie( cauzal i mixt); - plata datoriilor prezente 69. Care este regimul juridic al revocabilitii donatiei ntre soti? - act unilateral 70. Care este natura juridic a remiterii de datorie? -renunarea cu titlu gratuit a creditorului la valorificarea unui drept de crean pe care o are mpotriva debitorului su. 71. Care sunt condiiile pentru ncheierea unei donaii ntre abseni? a. oferta de donatie trebuie s imbrace forma autentic? b. acceptarea ofertei de donaie trebuie s mbrace forma autentic? c. att oferta ct si acceptarea ofertei de donaie trebuie sa mbrace forma autentic? ANS: C 72. Cnd opereaz revocarea donatiei pentru survenient de copil? -intervine de drept; -nu intervine daca, n momentul facerii donaiei, donatorul avea un copil conceput i acesta se nate; -intervine i cnd donatorul adopta un copil, dup facerea donaiei. 73. n ct timp se prescrie actiunea n revocarea donatiei pentru survenient de copil? -se prescrie dup 30 de ani de la naterea copilului 74. Cnd donatia este valabil? -se face prin act autentic". -cand ndeplineste condiiile de fond ale contractului (capacitate, consimmnt, obiect, cauz). 75. Care este regimul juridic al nulittii donatiei pentru vicii de form? -nulitatea donaiei pentru viciul de form poate fi acoperit prin confirmare, ratificare sau executare voluntar, de ctre motenitorii donatorului. 76. Cum se face dovada donaiei unei case? -fr respectarea formei autentice 77. Ce regim juridic are clauza prin care un bun este declarat inalienabil prin vointa donatorului? -Este nula orice donatiune facuta in conditii a caror indeplinire atarna numai de vointa donatorului 78. Ce persoane pot ncheia valabil contractul de donatie? -Pers care au la momentul perfectrii contractului, capacitatea necesar pentru a ncheia acte de dispoziie 79. Care sunt exceptiile de la principiul irevocabilittii donatiilor? -donaiile se revoc pentru: neexecutarea sarcinilor, ingratitudine i pentru survenien (naterea) de copii n urma donaiei 80 . Cine nu poate dispune prin donaie? a. minorii n favoarea tutorelui ct timp autoritatea tutelar nu a dat tutorelui descrcare de gestiune b. persoanele neconcepute c. Soii ntre ei ANS:A

81. Care este regimul juridic al actiunii n revocarea donatiei pentru ingratitudine? - pedeapsa civila 82. Ce clauze se pot insera n contractul de donaie fr a contravene principiului revocabilitii donaiilor? - clauze ce pot duce la desfiintarea contractului 83. Care sunt conditiile de valabilitate ale contractului de donatie? -trebuie s ndeplineasc condiiile de fond ale contractului 84. n ce conditii opereaz nulitatea contractului de donatie? - n condiii a cror ndeplinire atrn numai de voina donatorului 85. Care sunt conditiile de valabilitate ale contractului de donatie? -trebuie s ndeplineasc condiiile de fond ale contractului 86. Cnd intervine nulitatea contractului de donatie? - donatia este nula daca donatorul si-a rezervat dreptul de a dispune de bunurile liberalitatii 87. Ce clauze sunt incompatibile cu principiul irevocabilitrsii donatiei? - Sunt clauze incompatibile cu principiul irevocabilitatii donatiilor: - conditiile potestative 88. Care sunt conditiile de fond ale donatiilor? -Capacitatea partilor ; consimtamantul, obiectul contractului si cauza 89. Care sunt conditiile de valabilitate ale donatiilor? -trebuie s ndeplineasc condiiile de fond ale contractului 90. Care sunt conditiile revocrii unei donatii? -donaiilor ntre soi si a donaiilor de bunuri viitoare -neexecutarea sarcinii, ingratitudine si pentru naterea unui copil. 91. Care este regimul juridic al donatiei bunului altuia? - donatia este nula absolut 92. Care este regimul juridic al donatiei de bunuri viitoare? - sa existe sau sa poata exista in viitor 93. Ce donatii sunt lovite de nulitate? - donatiile care nu respecta forma de act autentic 94. Care sunt clauzele incompatibile cu principiul irevocabilittii donatiilor? a) plata datoriilor viitoare nedeterminate; b) donaia poate fi afectat de un termen; c) donaia poate fi afectat de o condiie cazual sau mixt. ANS : A 95. Cum functioneaz cazurile de revocare a donatiilor? - pot duce la desfiintarea contractului

96. Care este regimul juridic al contractului de donatie? -contract gratuit, unilateral - act juridic solemn -donatia are un caracter irevocabil cu exceptia unor cazuri expres prevazute de lege 97. Care sunt efectele contractului de donatie? - transmiterea dreptului de proprietate de la donator la donatar 98. Ce poate constitui echivalentul prestatiei unuia dintre copermutanti n cazul contractului de schimb? - o alta prestatie 99. Care sunt regulile generale aplicabile n cazul contractului de schimb? - sunt aceleasi ca la contractul de vanzare cumparere 100. Ce regul se aplic n cazul contractului de schimb dac unul dintre copermutanti dovedeste c lucrul primit este proprietatea unui tert? -poate refuza predarea lucrului promis in schimb, putand fi constrans numai a intoarce pe cel primit. 101.Care sunt caracterele juridice ale contractului de locaiune? a. cu titlu gratuit b. cu titlu oneros c. real ANS: B 102. Care este obiectul contractului de locatiune? -Lucrul inchiriat si pretul 103. Care sunt efectele tacitei relocatiuni? - efectele primului contract 104. Care sunt obligatiile locatorului? a. s efectueze reparaiile necesare meninerii lucrului n stare de funcionare b. s efectueze reparaiile locative c. S suporte cheltuielile voluptorii fcute de locatar care au asigurat un spor de valoare lucrului nchiriat ANS: A.
104. Care sunt obligaiile locatarului? a. de a-l garanta pe locator contra eviciunii b.de a-l apra pe locator contra uzurpatorilor c. De a suporta cheltuielile necesare pentru meninerea lucrului n stare de funcionare ANS : A 104. Care sunt obligaiile locatorului: a) s efectueze reparaile locative; b) obligaia de a ntreine lucrul; c) obligaia de a efectua reparaiile capitale.

105. n ce conditii este permis sublocatiunea? -Transm folosintei sa nu fie interzisa prin contr principal

106. Ce conditii trebuie s fie ndeplinite pentru opozabilitatea cesiunii locatiunii? - trebuie sa fie notificata locatorului sau acceptata de el print-un act autentic 107. Care este regimul juridic al cesiunii contractului de locatiune - contract cu titlu oneros 108. Ce nseamn tacita relocatiune? a) prelungirea efectelor vechiului contract de locaiune; b) ncheierea unui nou contract de locaiune; c) o cesiune a contractului de locaiune. ANS: B 109. Ce conditii trebuie s ndeplineasc denuntarea (concediul) unui contract de locatiune pe durat determinat? a) este, n toate cazurile, nul, dac a fost fcut cu nerespectarea termenului de preaviz; b) este lipsit de eficacitate, dac nu a fost stipulat de pri sau prevzut expres de lege; c) este un act juridic bilateral

Manifestarea de vointa (CONCEDIU) este un act unilateral de vointa si produce efecte chiar daca nu a fost acceptata de partea concediata; LEGEA NU PREVEDE VREO FORMA SPECIALA PENTRU DENUNTAREpractic trebuie facuta in scris , iar daca partea concediata refuza sa dea o dovada de primire, notificarea se face prin intermediul executorilor judecatoresti

110. Care este natura juridic a termenului de preaviz la ncetarea locatiunii? -intervalul de timp dintre manifestarea vointei de a desface contractul si data la care contractul urmeaza sa inceteze 111. Cum opereaz tacita relocatiune? -Ca un nou contract de locatiune 112. Cnd devine contractul de locatiune un act juridic de dispozitie? -daca durata locatiunii depaseste termenul de 5 ani, este considerata act de dispozitie 113. Ce este cesiunea contractului de locatiune? -Vanzarea dr de folosinta 114. Ce regim juridic are caracterul gratuit al contractului de mandat? -Este un contract intuitu personae 115. Ce poate solicita locatarul n cazul n care locatorul nu efectueaz reperatiile necesare n cursul locatiunii? -Obligarea la plata de daune cominatorii 116.Pentru ce l garanteaz locatorul pe locatar? a. tulburarea de fapt i de drept provenit prin fapta unui ter b. tulburarea de fapt provenit din fapta unui ter c. viciile lucrului ANS: C 117. Cnd intervine ncetarea contractului de locaiune prin denunarea unilateral? a. dac s-a prevzut un termen b. dac prile nu au stabilit durata locaiunii c. dac locatarul nu i-a ndeplinit obligaiile stabilite n contract

ANS: B 118. Cnd este desfcut de drept contractul de locatiune? -Daca pieirea este totala 119. Ce reparatii nu trebuie efectuate de locator din momentul predrii bunului nchiriat? -Reparatiile locative ; -Reconstruirea imob care a pieierit in totalitate 120. Care sunt obligaiile locatarului? a. de a-l garanta pe locator contra eviciunii b. de a-l apra pe locator contra uzurpatorilor c. De a suporta cheltuielile necesare pentru meninerea lucrului n stare de funcionare ANS: B 121. Cum se face proba contractului de locatiune ncheiat verbal dac nu a nceput executarea si una din prti neag existenta lui? -Dovada cu martori nu este admisa oricat ar fi chiria 122. Cum poate dovedi locatarul faptul executrii unui contract de locatiune ncheiat verbal? -Inceput de dovada scrisa, completat cu martori si prezumtii 123. Ce bunuri pot constitui obiect al contractului de locatiune? a) orice bunuri proprietate privat sau proprietate public, n mod egal b) orice bun prezent sau viitor; c)bunurile din domeniul public al statului sau al unitilor administrativ teritoriale pot fi nchiriate numai n condiiile legii speciale. ANS: C 124. Ce conditii referitoare la capacitate se cer ndeplinite pentru ncheierea valabil a unui contract de lcoatiune pentru o durat de 3 ani? -Capacitatea de a face acte de administrare 125. Care sunt efectele ncetrii contractului de locatiune? -vanzarea 126. Care sunt condiiile rspunderii locatorului pentru vicii? - raspunderea este angajata chiar daca nu este cu dasavarsire impropriu 127. Care este regimul juridic al cesiunii locaiunii? - cesiune de creanta cu titlu oneros 128. Care sunt cazurile de ncetare a contractului de locaiune? -Acordul de vointa al partilor; -Denuntarea unilaterala; -Expirarea termenului; -Rezilierea contractului ; -Pieirea lucrului; -Desfiintarea titlului locatorului 129. Care sunt conditiile de valabilitate ale contractului de locatiune? -ob contractului; -capacitatea partilor de a face acte de administrare;(la imobile peste 5 ani si capacitate de dispozitie)

130. Care sunt cazurile de ncetare a contractului de locatiune? a) n cazul pieirii totale a bunului; b) dac se desfiineaz titlul locatorului, fr nicio excepie; c) n toate cazurile n care lucrul este nstrinat de locator. ANS: A 131. Care sunt efectele contractului de locatiune? -Obligatiile locatorului -Obligatiile locatarului 132. n ce conditii opereaz cesiunea contractului de locatiune? - cesiunea sa nu fie interzsisa prin contractul principal - sa nu fie convenita in conditii care sa contravina conditiilor din contractul principal 133. Care este regimul juridic al sublocatiunii? - un contract de locatiune 134. Care este regimul juridic al tacitei relocatiuni? - un nou contract de locatiune 135. Care sunt caracteristicile chiriei n contractul de locatiune? La termenele stipulate; n lipsa de stipulaie contrara, plata se face la domiciliul debitorului (cherabfla) i n caz de pluralitate de locatari obligaia este conjuncta (divizibila)., dac din contract nu rezulta ca este imdivzilbila 136. Cum nceteaz contractul de locaiune? a. daca se desfiinteaza titlul locatorului, fara nici o exceptie; b. in toate cazurile in care lucrul este instrainat de locator; c. daca bunul piere in totalitate. ANS:A 137. Ce reprezint procura, ca negotium? -act juriridic unilateral exprimand vointa mandantului 138. n mandatul oneros, cnd se cere ca mandantul s aib capacitate deplin? -In toate cazurile 139. Care sunt caracterele juridice ale contractului de mandat? a. supus formei autentice numai dac actul juridic ce urmeaz a fi ncheiat este supus acestei forme b. Este un contract cu titlu gratuit c. Este un contract solemn ANS: A 140. Ce implic regula simetriei formei n contractul de mandat? -c mandatul trebuie s aib forma cerut de lege pentru actului juridic . 141. Cnd mandatul este tacit? Ce fel de mandat este mandatul ce rezulta din imprejurari ce fac neindoielnica vointa partilor? a. aparent; b. tacit; c. special. ANS: B

142. Care sunt obligatiile mandatarului? a. datoreaza dobanzi, in cazul in care a intrebuintat in folosul sau sumele de bani cuvenite mandantului, din ziua intrebuintarii, fara a fi nevoie de vreo punere in intarziere; b. nu poate renunta la mandat in cazul in care mandatul este cu titlu oneros; c. raspunde de pieirea fortuita a lucrului detinut in baza mandatului in toate cazurile in care se dovedeste ca l-ar fi putut salva sacrificand un lucru al sau. ANS: A 143. Care sunt reguli specifice contractului de mandat? 144. Ce drepturi confer mandatarului mandatul conceput n termeni generali? -Nu are limite 145. Cnd mandatul este general? a. sunt imputernicite mai multe persoane; b. imputernicirea nu are limite; c. se da pentru o singura operatie juridica. ANS: B 146. Cnd mandatul este n interes comun? -mandatul n care mandatarul contracteaz cu un ter, att n interesul mandantului, ct i n interesul su 147. Ce efecte produce asupra contractului de mandat moartea mandatarului? -n caz de moarte a mandatarului" motenitorii acestuia trebuie s-1 ntiineze pe mandant i s continue mandatul pentru aprarea intereselor acestuia. -de regula contractul de mandat inceteza 148. Ce presupune din partea mandatarului obligatia de a da socoteal? - da a da seama mandantului de lucrrile sale; -daca sumele de bani sunt folosite de mandatar in interesul sau ele sunt prod de dobanzi fara punere in intarziere 149. De la ce data sumele de bani cuvenite mandantului si ntrebuinate de mandatar n propriul folos produc dobnzi? a. cand mandantul a cerut acele sume; b. intrebuintarii acelor sume de catre mandatar; c. introducerii cererii de chemare in judecata avand ca obiect restituirea sumelor respective. ANS: B 150. Cnd mandatarul rspunde de obligatiile rezultnd din substituirea unei terte persoane? -dac substituirea s-a fcut fr acordul mandantului; i -dac a existat acordul mandantului, dar mandatarul a trecut puterile sale unei persoane incapabile sau insolvabile 151. Ce cheltuieli trebuie s acopere mandantul mandatarului? -Toate cheltuielile fcute pentru executarea mandatului; -Dobanzi la sumele cheltuite de mandatar fara punere in intarziere 152. Cnd este obligat mandantul pentru actele mandatarului care depsesc limitele mputernicirii? -Daca mandantul le-a ratificat 153. Ce situatii apar n caz de deces al mandatarului?

-n caz de moarte a mandatarului" motenitorii acestuia trebuie s-1 ntiineze pe mandant i s continue mandatul pentru aprarea intereselor acestuia. - contractul de mandate inceteaza 154. Cror reguli este supus mandatul fr reprezentare dac nu urmreste frauda la lege? -actul public intre mandatarul ocult si tertul cocontractant; -conventia dintre mandant si mandatarul ocult(actul secret); 155. Cum intervine revocarea mandatului? -Mandantul poate revoca mandatul ori de cate ori apreciza ca interesele sale nu mai sunt urmarite corespunzator 156. Cum functioneaz solidaritatea mandatarilor? -Fiecare rasp pentru actele incheiate, adica divizibil; -Fiecare executa mandatul singur 157. Cum opereaz ncetarea contractului de mandat? Odata cu exec obligatiilor; Expirarea termenului; Realizarea conditiei rezolutorii; Pieirea bunului; Revocarea mandatului; Renuntarea la mandate; Moarte; Interdictie sau faliment 158. Care este regimul juridic al mandatului prin interpunere de persoane? -Contractul de interpunere consfinete o situaie juridic necorespunztoare realiti 159. Ce reguli se aplic formei contractului de mandat? -Regula simetriei formelor 160. Ce caracteristici are procura dat n scris de mandant? -Caracteristicile unui mandat 161. Care sunt obligatiile mandantului dac operatiunea n vederea creia a fost conferit mandatul nu a putut fi efectuat? -Onorariu este datorat pentru diligentele depuse de mandatar, chiar dac operaia juridic nu s-a finalizat 162. Ce este mandatul n interes comun? a) operaiunea juridic n care mandatarul acioneaz att ca reprezentant al unei pesoane ct i pentru sine; b) contractul care se ncheie de o persoan care acioneaz ca mandatar al ambelor pri contractante; c) un contract prin care mandatarul are, pe lng dreptul la remuneraie, un interes propriu la ncheierea actului pentru care a fost nsrcinat de mandant. ANS: C 163 n caz de ncetare a mandatului ce obligaii are mandatarul? a. s aduc la cunotina terilor ncetarea mandatului b. s predea mandantului toate actele juridice i bunurile primite n cursul executrii mandatului c. s restituie cheltuielile efectuate cu executarea mandatului ANS:B

164. n care dintre situatii mandatul este general? a. sunt imputernicite mai multe persoane; b. imputernicirea nu are limite; c. se da pentru o singura operatie juridica. ANS: B 165. Care sunt conditiile de valabilitate ale contractului de mandat? -Capacitatea partilor; -Obiectul mandatului; -Forma mandatului 166. Ce efecte produce folosirea de ctre mandatar a sumelor de bani rmase de la mandant? - sumele de bani folosite vor fi productoare de dobnzi fr punere n ntrziere; -dac sumele de bani primite de mandatar nu au fost ntrebuinate ele sunt productoare de dobnzi numai dup ce au fost cerute de mandant. 167. Care sunt efectele contractului de mandat? -De a indeplini mandatul; -De a da socoteala; -De raspundere pentru fapta pers substituite in exec mandatului 168. Cte tipuri de mandat cunoasteti, raportat la forma acestuia? -Scris , verbal sau tacit 169. Care sunt tipurile de mandat cunoscute n raport de obiectul acestuia? -Mandatul poate avea ca obiect numai ncheierea de acte juridice de ctre mandatar pe seama i n numele mandantului. 170. Ce consecinte juridice implic pluralitatea mandatarilor? -revocarea se face cu acordul lor unanim. 171. Care sunt efectele actelor juridice ncheiate de mandatar cu tertii prin depsirea limitelor mputernicirii? - nu vor obliga pe mandant, dect eventual, n cadrul unor obligaii extracontractuale - nu se creeaza raporturi juridice 172. Care sunt efectele obligaiei de a da socoteala ce incumb mandatarului? Obligaia principal a mandatarului de a da socoteal, precum i cea auxiliar a restituirii bunurilor la cerere 173. Cum opereaz revocarea mandatului? -Revocarea mandatului de ctre mandant poate fi expres sau tacit. -Revocarea produce efecte numai pentru viitor. - ori de ctre ori mandantul apreciaz c interesele sale nu sunt urmrite corespunztor de cel mputernicit s-1 reprezinte 174. Care este regimul juridic al contractului de mandat? -Mandatul este un contract consensual 175. Care sunt efectele mandatului cu titlu oneros? -Culpa mandatarului se apreciaz dup tipul abstract al omului prudent i diligent (culpa levis n abstracta).

176. Ce efecte produce fat de terti contractul de mandat? a. se nasc raporturi juridice intre mandant sii terti b. se nasc raporturi juridice intre mandatar si terti c. mandatarul devine creditorul, respectiv debitorul tertului ANS: A 177. Ce ntelegem prin antreprenor, potrivit Codului Civil? -Este o parte a contractului de antrepriza care se obliga sa execute pe riscul sau o lucrare in schimbul unui prt pentru cealalta parte a contractului 178. Ce se plteste n cazul antreprizei? -Preul . 179. Ce fel de raport juridic se creeaz n cazul contractului de antrepriz, ntre client si antreprenor? 180. Ce conditii referitoare la capacitate trebuie s ndeplineasc antreprenorul? -capacitate deplina de exerciiu, ntruct antrepriza este un contract civil 181. Care sunt obligasiile clientului odat cu receptia lucrrii? -trebuie s ia n primire lucrarea dup terminarea s integrala, n cazul unui lucru ce se msoar sau are mai multe buci -recepia se poate pe pri -clientul e obligat s plteasc preul stabilit. 182. Cnd opereaz rspunderea antreprenorului pentru vicii? -n toate cazurile, pentru viciile ascunse ale materialelor procurate de el i ale lucrrii, 183. Care este regimul juridic al subantreprizei n constructii? -Subantreprenorul are n raporturile cu antreprenorul rolul de antreprenor i din acest motiv se aplica regulile pentru antrepriza. 184. Ce reguli urmeaz pretul lucrrii stabilit pe baza unui deviz n contractul de antrepriz? -se poate modifica dup preul materialelor i mai ales prin adugirea de lucrri suplimentare. 185. Care sunt caracterele juridice ale contractului de rent viager? -Contract aleator; se infiinteaza cu titlu oneros -Translativ de proprietate; -Cu executare succesiva -Consensual;contract numit 186. Ce reguli urmeaz contractul de rent viager n caz de pluralitate de prti? -Vom fi in prezenta unei stipulatii pentru altul 187. n favoarea cui se poate constitui renta viager? -Pentru cei care pot primi donatii(orice este conceput in momentul donatie); -Cei care pot primi testamente(orice este conceput in mom mortii testatarului) 188. n ce conditii este nul absolut renta viager? -Constituirea rentei viagere in favoarea unei pers decedate

189. Care este soarta juridic a obligatiei de plat a rentei n caz de moarte a debirentierului. -inceteaza 190. Ce drepturi are debirentierul? -s primeasc bunurile -s fie garantat ca un cumprtor(eviciune, vicii) 191. Ce posibilitti juridice are la dispozitie credirentierul dac la scadent debirentierul nu plteste? -credirentierul nu va putea solicita niciodat rezoluiunea pentru neexecutare, ci numai executarea silita a contractelor 192. Care este soarta contractului de rent viager dac persoana n favoarea creia a fost constituit renta viager moare? -ncetarea rentei viagere 193. Cum se stabileste cuantumul rentei viagere? - echivalentul in lei a 50 de euro/an/ha arendat iar pentru suprafete mai mici de 1ha suma va fi proportionala cu suprafata arendata 194. Cum se se poate libera debirentireul de obligaia de plat? -La decesul credirentierului 195. Care este natutra juridic a dreptului la rent al creditorului? 196. Prin ce se deosebeste contractul de ntretinere de contractul de rent viager? -Contr de intretinere este un contr nenumit(conventie), creanta este personala, nu poate fi urmarita obligatia de a face; , iar contr de renta viag este un contr numit, renta nu se poate transmite, poate fi urmarita de creditoriobligatia de a da 197. Care este regimul juridic al obligatiei de plat a rentei n caz de pluralitate de debirentieri? 198. Care este regimul juridic al obligatiei de plat a rentei viagere n cazul n care exist pluralitate activ sau pasiv? -Legea permite nfiinarea rentei n favoarea mai multor persoane (art. 1643 Cod civil). Creditorul rentei nstrineaz debitorului un bun mobil sau imobil, ceea ce echivaleaz cu o vnzare. In cazul pluralitii de creditori i debitori intr-un contract de ntreinere, obligaia de ntreinere care rezulta din convenie are un caracter indivizibil. 199. Care sunt caracterele juridice ale contractului de ntretinere? -Este un contr oneros dar poate fi si gratuit, nenumit 200. Care sunt efectele contractului de ntretinere? -obligaie a ntreintorului este aceea de acordare a ntreinerii n natura beneficiarului ntreinerii. - Obligaiile ntreinutului - de a transmite ntreintorului dreptul de proprietate asupra bunului nstrinat (mobil sau imobil). -de garanie contra eviciunii i a viciilor ascunse ale bunului nstrinat.

201. Care sunt drepturile si obligaiile prtilor n cazul contractului de ntretinere? -o persoana nstrineaz un bun al sau n schimbul obligaiei luate de ctre dobnditor de a o ntreine -este un contract nenumit 202. Ce reguli se aplic n caz de neexecutare a obligatiei de ntretinere? -Creditorul are optiunea de a cere rezolutiunea contractului sau executarea lui 203. Ce efecte produce moartea beneficiarului ntretinerii din contractul de ntretinere? -incetarea contractului de intretinere 204. Care este natura juridic a contractului prin care o persoan transmite un bun altei persoane, n schimbul unei sume de bani si a ntreinerii pe via? -contract nenumit -Este un contract oneros, dar poate fi i gratuit -Contract de intretinere