Sunteți pe pagina 1din 113

NTREBRI TIP PENTRU EXAMENUL DE LICEN

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013


PROGRAM DE STUDIU
ASISTEN MEDICAL GENERAL

1. Urmatoarele afirmaii referitoare la perioada de stare a scarlatinei sunt adevarate:


A). angina eritemato-pultacee
B). ciclul lingual
C). descuamaia furfuracee
D). exantemul respect faa
E). vrsaturile
2. Indicai afirmaiile false referitoare la scarlatina:
A). agentul etologic este streptococul beta hemolitic de grup A
B). tratamentul de electie este Penicilina G
C). patognomonic este semnul Koplic
D). ciclul lingual
E). tusea productiva.
3. Specificai care sunt semnele caracteristice perioadei eruptive in rubeola acuta:
A). exantem maculos genealizat
B). micropoliaenopatie generalizat
C). microcefalie
D). artrita
E). encefalita rubeolic
4. Care din urmatoarele afirmaii privind rubeola congenital sunt reale:
A). virusul rubeolei poate provoca avort spontan
B). fenomene catarale nazale
C). microcefalie
D). sindrom infecios
E). poate determina surditate
5. Relatai care din urmatoarele simptome nu caracterizeaza perioada preeruptiv in
rujeola:
A). semnul Koplic
B). exantemul maculopaplos la nivelul feei
C). tusea iritativ
D). febra
E). dureri abdominale
6. Exantemul varicelos la pacienti imunodeprimai prezint urmatoarele aspecte:
A). caracter bulos
B). papulo-veziculos
C). hemoragic
D). bulos-hemoragic
E). maculo-veziculos
7. Specificai care sunt localizarile cele mai frecvente ale herpesului zoster:
A). cervico-brahial
B). intercostal
C). oftalmic
D). sciatic popliteu extern
E). nervul VII bis intermediarul Wrisberg
8. Care dintre urmatoarele afirmaii privind complicaiile varicelei sunt adevarate:
A). Meningoencefalita acut
B). apendicita
C). artrita
D). pneumonia
E). suprainfecia
9. Care din urmatoarele simptome caracterizeaza gripa:

A). febra inalta 39-40grd. C


B). debutul brusc
C). cefalee frontal
D). dureri abdominale
E). tuse, varsaturi
10. Indicai care sunt complicaiile resiratorii ale gripei:
A). broniolita acut
B). miocardita acut
C). artrita
D). laringita
E). tiriodita
11. Specificati care dintre urmatoarele afirmaii caracterizeaz mononucleoza
infectioas:
A). angina pseudo-membranoas
B). limfadenopatia cervical
C). splenomegalia
D). erupiile
E). sindromul infecios
12. Manifestrile clinice extrasalivare ale infeciei urliene sunt:
A). pancreatita acut
B). colecistita acut
C). artrita acut
D). meningita acut
E). glomerulo-nefrita acut
13. Specificai care dintre simptomele clinice enumerate aparin sindromului de
hipetensiune intracranian:
A). cefalee
B). vrsturi
C). bombarea fontanelei
D). sughi
E). dureri abdominale
14. Agenii etiologici bacterieni mai frecveni in meninitele acute purulente sunt:
A). Streptoccocus pneumoniae
B). Listeria monocytogenes
C). Ccorinebacterium difteriae
D). Haemophilus influenzae
E). Neisseria meningitidis
15. Localizarile cele mai frecvente ale erizipelului sunt, cu exceptia:
A). memrele superioare
B). membre inferioare
C). regiunea abdominal
D). plaga postoperatorie
E). regiunea cervico-occipitala.
16. Hepatitele virale acute sunt consecina infeciei organismului cu unul din
urmatoarele virusuri, cu exceptia:
A). virusul hepatitei A
B). virusul hepatitei B
C). virusul Epstein-Barr
D). virusul hepatitei C
E). virusl herpes simplex

17. Sursa de infecie cu virusul hepatitei B este:


A). purtatorii aparent sanatosi de Ag HBs
B). bolnavii cu ciroza hepatica toxica
C). pacieni cu hepatita cronic persistent
D). pacieni cu hepatita virala acuta cu VHB
E). gravide purtatoare de Ag HBs
18. Principalele ci de transmitere ale virusului hepatitic A sunt urmatoarele cu
excepia:
A). mini murdare
B). nerespectarea igienei personale sau alimentare
C). apa si alimente contaminate cu VHA
D). inepturi de insecte
E). injecii itramusculare
19. Transmiterea infectie cu VHB se realizeaza prin urmatoarele modaliti :
A). sexual
B). parenteral
C). nosocomial
D). alimente contaminate
E). vertical
20. Infecia cu HVC se caracterizeaza prin:
A). este frecveenta la consumatorii de droguri iv
B). formele asimptomatice sunt des intalnite
C). se asociaza adesea cu virusul hepatitei delta
D). se poate asocia infeciei cu VHB
E). infecia profesionala este fecvent
21. Perioada prodromal a HVA include:
A). febra moderata
B). icter
C). odinofagie
D). dureri epigastrice
E). varsaturi
22. Specificai modalitaile de transmitere a infectiei cu VHA
A). alimente contaminate
B). mini murdare
C). obiecte proaspt contaminate
D). transplant de organe
E). sexual
23. Complcaiile febrei tifoide sunt urmatoarele cu exceptia:
A). hemoragia intestinal
B). perfoaia intestinal
C). infarctul intestino mezenteric
D). encefalita tific
E). miocardita tific
24. Terapia etiologic a febrei tifoide se efectueaza cu :
A). Ciprofloxacina
B). Furazolidon
C). Ampicilina
D). Azitomicina
E). Ceftriaxon
25. Stafilococii contamineaz frecvent urmatoarele alimente cu excepia:

A). produse lactate


B). maioneze
C). fructe
D). carnea
E). apa
26. Relatai aspectul scaunului in dizenteria bacterian:
A). muco-sangvinolent
B). muco-purulent
C). muco-pio-sangvinolent
D). apos
E). grunjos
27. Manifestarile clinice ale botulismului includ:
A). febra
B). paralizii de nervi cranieni
C). greaa
D). diplopie
E). coma
28. Diagnosticul serologic pozitiv in HVC implic prezena:
A). Ag HVC
B). Ac HVC
C). Ac HBC totali
D). Ac HBC Ig M
E). Ac HBC Ig G
29. Diagnosticul biologic in hepatita virala tip A (HVA) se susine pe baza
urmtoarelor:
A). transaminaze crescute
B). probe de colestaz pozitive
C). blirubina total ridicat
D). fibrinogenemie crescut
E). amilazemie moderat.
30. Formele clinice evolutive ale hepatitei virale B (HVB):
A). HVB fulminant
B). HVB forma colestatic
C). HVB forma trenant
D). HVB forma recidivant
E). HVB forma cu raspuns primar in antigen
31. Sindromul de rspuns inflamator sistemic implic:
A). febra > 38grd C sau hipotermie < 35,5grd C
B). tahicardie = 90/min
C). tahipnee > 20 respiratii/min
D). leucocitoza > 12.000 leuc sau leucopenie >4000/mm3
E). apnee
32. Agenii etiologici cei mei frecvent incriminai in sepsis sunt:
A). bacterii gramnegative
B). virusuri
C). bacterii gram pozitive
D). fungii
E). micobacterii
33. Diagnosticul etiologic de certitudine in sepsis este asigurat de urmatoarele
investigatii:

A). hemoculturi
B). culturi din focarul primar
C). culturi de la poarta de intare
D). exudat faringian
E). testul la procalcitonina
34. Disfuncia multil de organ in sepsisul sever implic decompensarea:
A). cardiocirculatorie
B). respiratorie
C). carenial
D). hepatic.
E). endocrinologic
35. Virusul HIV se poate transmite:
A). heterosexual
B). vertical.
C). injectare de droguri folosind in comun aceleai seringi, ace,
D). obiecte proaspt contamina de pacieni
E). transfuzii de mas eritocitar
36. Specificai care din urmatoarle sunt infecii caracteristice stadiului SIDA:
A). stafilococia malign
B). tuberculoza pulmoar
C). pneumonia cu pneumocistis carinii
D). toxoplasmoza cerebral
E). tubrculoza extra pulmonara
37. Riscul de infecie cu HIV dup expunere profesional variaz in funcie de urmatorii
factori:
A). tipul d ace
B). profunzime leziunii
C). volumul de snge implicat
D). grupa de snge
E). nivelul incarcaturii virale
38. Indicai care din umatoarele poduse biologice pot transmite HIV:
A). snge integral
B). secreii vaginale
C). imunoglobuline
D). albumina uman
E). laptele matern
39. Specificai care dintre afeciunile enumerate corespund bolii SIDA:
A). sarcom Kaposi
B). encefalopatia HIV
C). limfom Burkitt
D). limfadenopatia generalizat
E). moluscum contagiosum
40. In perioada preicteric a hepatitei virale A putem constata diverse forme de debut
cu excepia:
A). digestiv
B). algic
C). pseudo gripal
D). neuro-psihic
E). cuanat
41. Sadiul prodromal a hepatitei virale B este caracterizat prin:

A). febra moderat


B). mialgii artralgii
C). dureri abdominale
D). cefalee
E). greuri, vrsturi
42. Manifestrile clinice ale infciei cu HIV sunt:
A). febra 38 grd. C
B). micropoliadenopatie generalizat
C). diaree trenanat
D). dureri abdominale.
E). greuri, varsturi
43. Transmiterea vertical a virusului HIV se produce adesea in:
A). perioada perinatal
B). in timpul travaliului
C). in prioada alaptarii
D). in timpul cezarienei
E). in timpul tratamentului antiretroviral
44. Obiectivele tratamentului in holer constau in urmatoarele cu exceptia:
A). inlocuirea pierderilor de ap i electrolii
B). corectarea acidozei
C). restaurarea funciei renale.
D). oxigenoterapie
E). suprimarea infeciei intestinale
45. Relatai care din urmatoarele simptome caracterizeaz perioada de debut in
toxiinfecia alimentar cu salmonela:
A). cefalee
B). stare de ru general
C). febra
D). vrsturi
E). obnubilare
46. Apendicita catarala se trateaza prin:
A). apendicectomie
B). oncotomie
C). gheata local
D). repaus
E). antibiotic
47. Triada Dieulafoy-Duplay din apendicita acuta cuprinde:
A). frisoane, aparare musculara, durere
B). durere, hiperestezie cutanata, aparare musculara
C). durere, hiperestezie cutanata, febra
D). febra, frisoane, durere
E). febra, frisoane, aparare musculara
48. Oncotomia se indica in:
A). blocul apendicular in faza de debut
B). peritonita generalizata de etiologie apendiculara
C). plastronul apendicular abcedat
D). apendicita catarala
E). apendicita gangrenoasa
49. Accentuarea durerii la ridicarea membrului inferior drep extins concomitent cu
palparea in fosa iliaca dreapta reprezinta:

A). semnul Blumberg


B). semnul clopotelului
C). semnul rezonatorului
D). semnul psoasului
E). semnul IAVORSKI LAPINSKI
50. Apendicita catarala se caracterizeaza prin:
A). uneori este reversibila
B). are aspect de frunza vesteda
C). apendicele si mezoul sunt congestionate
D). mucoasa este congestionata
E). mucoasa este necrozata
51. Apendicita flegmonoasa mai este denumita
A). purulenta,
B). supurata,
C). empiem apendicular
D). necrozata
E). gangrenoasa
52. In apendicita gangrenoasa:
A). apendicele este tumefiat cu abcese si zone de necroza parietala;
B). mucoasa cu ulceratii intinse
C). seroasa cu false membrane de fibrina
D). vasele apendiculare trombozate
E). apendicele este cu tenta roz
53. Clasificarea Iacobovici din apendicita acuta cuprinde
A). forme intriseci
B). forme endogene
C). forme extrinseci
D). forme exogene
E). forme intricate
54. Formele endogene din apendicita acuta sunt:
A). catarala
B). flegmonoasa
C). gangrenoasa
D). plastronul apendicular
E). peritonita apendiculara
55. Formele exogene din apendicita acuta sunt:
A). gangrenoasa
B). blocul apendicular
C). abcesul apendicular
D). catarala
E). flegmonoasa
56. Etiopatogenia din apendicita acuta cuprinde doua teorii (ipoteze):
A). teoria corpului strain
B). teoria hematogena
C). teoria exogena
D). teoria limfatica
E). teoria enterogena
57. Durerea abdominala din apendicita acuta:
A). este semnul major
B). apare in plina sanatate sau pe fondul unui disconfort digestive

C). uneori debuteaza direct in fosa iliaca dreapta


D). apare tardiv
E). localizata de obicei in fosa iliaca stanga
58. Triada Dieulafoy-Duplay din apendicita acuta cuprinde:
A). durere,
B). febra
C). frisoane
D). hiperestezie cutanata,
E). aparare musculara
59. In tratamentul apendicitei acute sunt contraindicate:
A). tratamentul chirurgical clasic
B). tratamentul chirurgical laparoscopic
C). clismele
D). purgatia
E). analgeticele majore
60. Obiective in tratamentul chirurgical din apendicita acuta sunt:
A). reperarea apendicelui
B). extirparea dupa sectiunea si ligatura la baza
C). ligatura mezoului
D). Lavajul
E). Drenajul
61. Cel mai frecvent varicele esofagiene sunt localizate:
A). 1/3 superioara a esofagului
B). 1/3 mijlocie a esofagului
C). 1/3 inferioara a esofagului
D). 1/3 superioara a stomacului
E). 1/3 mijlocie a stomacului
62. In hemoragiile grave sunt caracteristice:
A). Htc < 25%
B). Htc = 25 35%
C). Htc > 35%
D). Htc > 45%
E). Htc < 35%
63. Testul tranfuzional Mercandier presupune administrarea de:
A). 1000 1500 ml plasma
B). 1000 1500 ml sange
C). 1000 1500 ml masa eritrocitara
D). 1000 1500 ml ser
E). 1000 1500 ml glucoza
64. Anatomopatologic hemoragiile digestive superioare sunt:
A). esofagiene
B). gastrice
C). duodenale
D). ileale
E). colonice
65. n functie de gravitatea hemoragiei hemoragiile digestive superioare sde clasifica
A). mici
B). medii (usoare)
C). mari (grave)
D). cataclismice - duc la moarte n cteva minute

E). nu exista aceasta clasificare


66. Manifestrile clinice ale sindromului de hipertensiune portal sunt:
A). durerea epigastrica
B). varicele esofagiene
C). splenomegalia cu sau fr hipersplenism
D). ascita
E). encefalopatia portal
67. Ulcerele de stress recunosc o etiologie variat precum:
A). TCC,
B). chirurgie cranian pentru procese tumorale,
C). arsuri ntinse,
D). ulcer grav
E). degerturi,
68. In practic, n faa unui bolnav cu hemoragie digestiva superioara se cer clarificate
rapid mai multe probleme:
A). recunoaterea hds
B). precizarea topografiei
C). evaluarea gravitii
D). dac hemoragia continu sau s-a oprit
E). nu este importanta etiologia
69. Hemoragiile cataclismice nu se caracterizeaza prin:
A). pierderi mai mici de 500 ml snge
B). pierderi ntre 500-1500 ml
C). pierderi ntre 1500-2000 ml
D). viteza i volumul sngerrilor duc la deces nainte de a se putea interveni
terapeutic
E). pierderi 2000-3000 ml
70. Diagnosticul etiologic a unei HDS se face cu o acuratee de 99% pe baza coroborrii
datelor obinute prin:
A). examen clinic
B). examene de laborator
C). endoscopie
D). laparoscopie
E). examen baritat esogastroduodenal
71. Hematemeza se caracterizeaz prin:
A). eliminarea prin vrsturi de snge rou proaspt
B). eliminarea prin vrsturi de snge negru, n "za de cafea" datorit aciunii
sucului gastric
C). exteriorizarea transanal de snge sub form de scaun negru ca "pcura"
D). exteriorizarea transanal de snge rou
E). eliminarea prin tuse de snge rou aerat
72. Melena se caracterizeaz prin:
A). eliminarea prin vrsturi de snge rou proaspt
B). eliminarea prin vrsturi de snge negru, n "za de cafea" datorit aciunii
sucului gastric
C). exteriorizarea transanal de snge sub form de scaun negru ca "pcura"
D). exteriorizarea transanal de snge rou
E). o sngerare de 50 ml poate duce la apariia melenei
73. Hematochezia se caracterizeaz prin:
A). este exteriorizarea transanal de snge rou proaspt sau sub form de cheaguri

B). apare la bolnavii cu o motilitate gastro-intestinal exagerat i o sngerare de


peste 1000 ml
C). sngele traversnd rapid tractul alimentar nu este digerat de sucurile digestive
D). eliminarea prin vrsturi de snge rou proaspt
E). eliminarea prin vrsturi de snge negru, n "za de cafea" datorit aciunii
sucului gastric
74. In faa unei HDS grave trebuie s soluionm dou mari probleme:
A). tratamentul imediat al hipovolemiei i a consecinelor sale
B). tratamentul cauzei hemoragiei
C). tratamentul hipertensiunii arteriale
D). tratamentul hiperacididatii gastrice
E). tratamentul cefaleei produsa de hipotensiune
75. Intervenii chirurgicale n urgen amnat (24-48 ore de la internare), sau "la rece"
in hemoragiile digestive superioare sunt:
A). dac se obine oprirea hemoragiei i reechilibrarea bolnavului prin tratament
conservator;
B). bolnavi vrstnici, cu ulcere vechi, cu hemoragii repetate, politarai, cu risc mare
chirurgical;
C). HDS moderate i mici la bolnavi cu stare general bun, echilibrai hemodinamic;
D). In hemoragii cataclismice
E). Nu exista urgent amanate
76. Mastita acuta de lactatie apare in lauzie cel mai frecvent la un interval de:
A). 2 3 zile
B). 2 3 saptamani
C). 2 3 luni
D). 2 3 ani
E). 2 3 ore
77. Tratamentul fibroadenomului mamar este:
A). Enucleerea
B). Sectorectomia
C). Mastectomia subcutanata
D). Mastectomia radicala
E). Comprese reci local
78. Mastectomia radicala modificata tip Madden implica, cu exceptia:
A). Ridicarea piramidei mamare
B). Ablatia micului pectoral
C). Extirparea ganglionilor axilari homolaterali
D). Ridicarea fasciei marelui pectoral
E). Ridicarea areolei mamare
79. Malformatiile mamelonului (congenital/dobandite) sunt:
A). Mamelon scurt
B). Mamelon ombilicat
C). Mamelon invaginat
D). Atrofia sanului la femeie
E). Hipertrofia sanului la femeie
80. Anomalii de forma si de volum a sanului sunt:
A). Atrofia sanului la femeie
B). Hipertrofia sanului la femeie
C). Hipertrofia sanului la barbat (ginecomastia)
D). Ptoza mamara

E). Mamelon invaginat


81. Leziuni traumatice ale sanului pot fi:
A). Plagi prin arme albe sau arme de foc
B). Contuzii
C). Cancerul mamar
D). Fibroadenomul mamar
E). Arsurile sanului
82. Tumori benigne ale glandei mamare sunt:
A). Fibromul mamar
B). Adenomul mamar
C). Adenofibromul mamar
D). Adenocarcinomul mamar
E). Chistadenomul mamar
83. Tumorile maligne ale sanului:
A). Boala PAGET cancer glandular initial epidermotrop
B). Sarcomul
C). Cancerul glandei mamare
D). Fibromul mamar
E). Chistadenomul mamar
84. Stari precanceroase ale sanului:
A). Mastoza fibrochistica RECLUS
B). Chistul solitar
C). Tumorile vegetante intracanaliculare
D). Mastita cu plasmocite
E). Fibromul mamar
85. Adenofibromul mamar:
A). Este o tumora maligna
B). Este o tumora benigna
C). Apare la femei intre 18-30 ani
D). Adenopatia axilara absenta
E). Tratamentul sau este chirurgical
86. Tumorile Phyllodes:
A). Tumora este bine delimitata, mobila pe planurile profunde si superficiale.
B). Pielea este intinsa, subtiata, violacee
C). Pe sectiune are un aspect foliat (foi de ceapa sau frunze de varza)
D). Cresterea este lenta, cu perioade de crestere si de stationare; poate degenera
malign
E). Tratamentul este conservator
87. Factori de risc endogeni (tin de gazda) implicati in aparitia cancerului mamar:
A). Fumatul
B). Menarha precoce si menopauza tardiva
C). Nuliparitatea sau prima sarcina > 30 ani
D). Lipsa alaptarii la san (alaptarea factor protector)
E). Obezitatea in postmenopauza
88. Factori de risc exogeni implicati in aparitia cancerului mamar:
A). Fumatul
B). Menarha precoce si menopauza tardiva
C). Nuliparitatea sau prima sarcina > 30 ani
D). Iradierea mai ales < 30 ani
E). Obezitatea in postmenopauza

89. Tratamentul cancerului mamar cuprinde:


A). Tratament chirurgical
B). Radioterapie
C). Chimioterapie
D). Hormonoterapie
E). Tratament conservator
90. Inflamatii cronice nespecifice ale sanului sunt:
A). Mastita cronica
B). Galactocelul
C). Abcesul cronic
D). Flegmonul linos al sanului
E). Cancerul
91. Factori fiziologici favorizanti in producerea leziunilor in cadrul traumatismelor
abdominale sunt urmatorii:
A). Sarcina
B). Statiunea bipeda
C). Starea de plenitudine a viscerelor cavitare
D). Fumatul
E). Alcoolul
92. Lavajul peritoneal slab pozitiv necesita:
A). Observare clinica a pacientului 24 de ore
B). Obligatoriu laparotomie
C). Urmarire clinica si daca e necesar explorari complementare
D). Observare clinica 2 zile
E). Obligatoriu laparoscopie
93. Ingrijirile postoperatorii la traumatizatul abdominal impune obligatoriu:
A). Drenaj aspirativ continuu
B). Aspiratie nazogastrica
C). Anticoagulante
D). Drenaj pleural
E). Traheostomie
94. Dup gradul de urgene ARNAUD clasific traumatismele astfel:
A). Insuficien circulatorie acut (stop cardiac)
B). Insuficien respiratorie acut
C). Plgi ale vaselor mari
D). Evisceratie posttraumatica
E). Alte leziuni
95. URAI clasific contuziile, dup etiologie, astfel
A). Contuzii prin ciocnire
B). Contuzii prin contralovitur
C). Contuzii prin efectul de suflu
D). Contuzii prin cadere
E). Cauze complexe
96. La inspecia din cadru examenului clinic al unui bolnav contuzionat putem decela:
A). escoriaii
B). echimoze
C). biliragie
D). hematoame
E). lipsa oricrei leziuni

97. Traumatizaii abdominali cu interesare visceral, clinic pot dezvolta urmtoarele


sindroame:
A). Sindromul de hemoragie intern
B). Sindromul de iritaie peritoneal
C). Sindromul meningean
D). Sindromul de ischemie periferica
E). Sindromul de perforaie i hemoragie intraperitoneal
98. Bilanul unui politraumatizat depinde de:
A). prognosticul vital,
B). prognosticul local,
C). prognosticul funcional
D). Factorii externi
E). Factori favorizanti
99. In funtie de interesarea peritoneului plgile abdominale pot fi:
A). Penetrante
B). Escoriate
C). Intepate
D). Delabrante
E). Nepenetrante
100. Contuziile abdominale pot interesa:
A). peretele abdominal
B). peretele toracic
C). extremitatea cefalica
D). peretele i viscerele abdominale
E). numai viscerele
101. Particularitile contuziilor i leziunile viscerale abdominale consecutive depind
de urmtorii factori:
A). Zona anatomic de contact
B). Rapiditatea de aciune a agentului vulnerant
C). Direcia de aciune a corpului contondent
D). ntinderea suprafeei de contact a agentului vulnerant
E). Fumat, alcool
102. Falsul abdomen acut traumatic poate apare n urmtoarele situaii:
A). L Apendicita acuta
B). Pneumonie bazal
C). Fracturi de coaste inferioare
D). Hematom pro- i retroperitoneal
E). Ruptur muscular a peretelui abdominal
103. Contraindicatiile punciei abdominale cu sau fr spltura cavitii peritoneale
sunt:
A). n apropierea cicatricilor postoperatorii
B). Colica biliara
C). Meteorism
D). Gravide
E). Colica renala
104. Traumatizaii abdominali, fr leziuni viscerale, sunt grupai n dou categorii:
A). Traumatizai abdominali ocai
B). Traumatizati abdominali constienti
C). Traumatizati abdominali inconstienti
D). Traumatizati toraco-abdominali

E). Traumatizai abdominali neocai


105. Cnd un traumatizat abdominal prezint leziuni viscerale trebuie s rspundem
la urmtoarele ntrebri:
A). Ce sindrom prezint sau se contureaz la bolnavul cu traumatism abdominal ?
B). Are indicaie de intervenie de urgen ?
C). Ce organ sau organe sunt lezate ?
D). Este sau a fost fumator?
E). Ce antecedente heredocolaterale are?
106. In pneumotoracele sufocant primul gest terapeutic este:
A). Traheostomie
B). Toracocenteza cu ac gros in spatiul 2 intercostal pe linia medioclaviculara
C). Toracotomie
D). Laparotomie
E). Toracoscopie
107. Compresia toracica se caracterizeaza clinic prin:
A). Masca echimotica MORESTIN
B). Triada BARRET
C). Respiratie pendulara
D). Hipertensiune arteriala
E). Anurie
108. Tratamentul contuziei toracice simple impune obligatoriu:
A). Antibioterapie cu spectru larg
B). Analgetice
C). Punctie pleural
D). Toracotomie
E). Laparotomie
109. T. OANCEA clasifica traumatismele toracice dupa criterii;
A). Anatomice
B). Patogenice
C). Fiziopatologice
D). Morfopatologice
E). Estetice
110. Clasificarea traumatismelor toracice dupa gravitate:
A). Rapid letale
B). Potential letale
C). Fara potential letal
D). Lent letale
E). Grave
111. Traumatisme toracice rapid letale sunt:
A). Obstructia cailor aeriene
B). Pneumotoracele sufocant
C). Pneumotoracele deschis
D). Hemotoracele masiv
E). Fractura costala
112. Traumatisme toracice potential letale sunt:
A). Ruptura disecanta a aortei
B). Contuzia miocardica
C). Ruptura traheobronsica
D). Ruptura (perforatia) esofagului
E). Pneumotoracele sufocant

113.

114.

115.

116.

117.

118.

119.

120.

121.

Traumatisme toracice fara potential letal sunt:


A). Pneumotoracele sufocant
B). Luxatia sternoclaviculara
C). Fractura sternala
D). Fractura de clavicula
E). Fractura scapulara
In voletul costal poate aparea:
A). Respiratie paradoxala
B). Respiratie pendulara
C). Balans mediastinal
D). Respiratie mediastinala
E). Balans paradoxal
Dupa criteriul topographic voletele costale se clasifica in::
A). Hemivoletul
B). Hemivoletul controlateral
C). Voletul sternocostal anterior
D). Voletul anterolateral
E). Supravolet
Radiografia toracica in pneumotoracele sufocant evidentieaza:
A). Pneumotorace masiv
B). Plaman complet colabat
C). Deplasarea madiastinului spre partea sanatoasa
D). Diafragm impins caudal
E). Nivele hidroaerice
Dupa interesarea toracelui in totalitate sau nu voletele costale se clasifica in:
A). Unilaterale
B). Bilaterale
C). Totale
D). Partiale
E). Multiple
Dupa criteriul fiziopatologic voletele costale se clasifica in:
A). Cu respiratie paradoxala
B). Bilaterale
C). Totale
D). Partiale
E). Fara respiratie paradoxala
Tratamentul in contuzile toracice severe implica:
A). Asigurarea ventilatiei adecvate
B). Corticoterapie cu doza antiinflamatorie
C). Asigurarea clearencelui cailor aeriene
D). Restrictie hidrica
E). Toracotomie
Trepiedul simptomatic in ruptura traheobronsica implica:
A). Pneumotorace sufocant
B). Pneumoomentum
C). Pneumomediastin
D). Pneumoperitoneu
E). Emfizem subcutanat
Capnografia monitorizeaz concentraia de CO2
A). n sngele arterial

122.

123.

124.

125.

126.

127.

128.

129.

B). n sngele venos


C). n sngele venos amestecat
D). n aerul inspirat
E). n aerul expirat
PaO2
A). Reprezint cantitatea de O2 dizolvat n snge
B). Ne arat saturaia n O2 a hemoglobinei
C). Se determin prin pulsoximerie
D). Se determin din sngele venos
E). Valoarea normal este de 94-100%
Manevra Heimlich este contraindicat
A). La gravide
B). La pacientul contient
C). La pacientul incontient
D). La sugari (< 1 an)
E). Dup loviturile interscapulare
Intubaia orotraheal este indicat n:
A). Stopul cardiac
B). Insuficiena respiratorie
C). n anestezia regional necomplicat
D). La pacientul aflat n com
E). n timpul anesteziei generale
Complicaiile intubaiei traheale sunt:
A). Traumatismul corzilor vocale
B). Pneumonia de aspiraie
C). Bradicardia cu hipotensiune
D). Hipoxemia
E). Embolia pulmonar
Ventilaia cu CPAP nseamn c pacientul:
A). Este ventilat cu un volum i o frecven prestabilit
B). Primete periodic o respiraie ampl
C). Respir spontan, ventilatorul realizeaz o presiune prestabilit
D). Respir spontan, ventilatorul menine a presiune pozitiv continu
E). Ventileaz spontan ntre ventilaiile prestabilite
Complicaiile ventilaiei mecanice sunt:
A). Pneumonie
B). Atelectazie
C). Instabilitate hemodinamic
D). Hemotorace
E). Deficiene nutriionale
Aspiraia traheo-bronic:
A). Permite aspirarea coninutului gastric
B). Menine permeabilitatea cilor respiratorii superioare
C). Poate declana vom
D). Poate cauza hipoxemie
E). Permite recoltarea secreiilor pentru analize bacteriologice
Complicaiile aspiraiei traheobronice pot fi:
A). Extubarea accidental
B). Reflex vagal
C). Hipoxia

130.

131.

132.

133.

134.

135.

136.

137.

D). Hematemeza
E). Hipocapnia
Indicaiile pentru ventilaie mecanic sunt:
A). Acidoza respiratorie
B). Insuficiena respiratorie
C). Insuficiena cardiac
D). Hipertensiunea arterial
E). Alcaloza metabolic
Pneumonia de ventilator poate fi prevenit prin:
A). Antibioterapie intit
B). Aspirarea steril a secreiilor traheo-bronice
C). Ventilaie mecanic cu presiune pozitiv
D). Meninerea intubaiei orotraheale
E). Drenaj postural
Complicaiile traheostomiei pot fi:
A). Hipotiroidie prin lezarea tiroidei
B). Hemoragie la nivelul plgii
C). Emfizem subcutanat
D). Emfizem pulmonar
E). Necroza esuturilor care vin n contact cu canula
Creterea treptat a CO2 expirat semnific:
A). Pacientul este hiperventilat
B). Pacientul este hipoventilat
C). Creterea temperaturii n sistemul de ventilaie
D). Scderea temperaturii corporeale
E). Pneumotorace
Medicamente necesare intubaiei orotraheale:
A). Adrenalin
B). Midazolam
C). Algocalmin
D). Fentanyl
E). Propofol
Complicaiile drenajului postural
A). Hemotorace
B). Pneumotorace
C). Hipoxie
D). Vrsturi
E). Hemoptizie
Pe ECG, complexul QRS:
A). Reprezint repolarizarea ventricular
B). Reprezint depolarizarea ventricular
C). Reprezint depolarizarea atrial
D). Dac este lrgit semnific o tulburare de ritm
E). Dac este lrgit semnific o tulburare de conducere
Presiunea venoas central se msoar
A). Prin intermediul unui cateter venos, indiferent unde este plasat acesta
B). Numai prin cateter venos central
C). La nivelul axei flebostatice
D). La nivelul atriului drept
E). n timpul inspirului

Monitorizarea presiunii venoase centrale este indicat:


A). La pacienii cu pierderi sanguine sub 500 ml
B). La pacienii aflai n stare de oc
C). Dup politraumatisme
D). n insuficiena renal cronic
E). n intervenii chirurgicale cu pierderi sanguine peste 500 ml
139. Valorile normale ale presiunii venoase centrale sunt:
A). 10-12 cmH2O
B). 10-12 mmHg
C). 7-9 cmH2O
D). 7-9 mmHg
E). 5-7 cmH2O
140. Valorile crescute ale presiunii venoase centrale semnific:
A). Hipervolemie
B). Embolie pulmonar
C). Hipovolemie
D). Tamponad cardiac
E). Infarct miocardic acut
141. Complicaiile inseriei unui cateter venos central pot fi:
A). Ischemie periferic acut
B). Tulburri de ritm
C). Embolie pulmonar gazoas
D). Infecii locale
E). Hemoragie la locul punciei
142. Monitorizarea tensiunii arteriale invazive este contraindicat n:
A). Afeciuni vasculare periferice
B). Tromboz venoas profund
C). Infecii la nivelul punciei
D). Hipotensiune arterial
E). Tulburri severe de coagulare
143. Balonul de contrapulsaie aortic este indicat n:
A). Boli vasculare periferice
B). Disecie aortic
C). Insuficien cardiac sever
D). Intervenii chirurgicale vasculare
E). Insuficien aortic
144. Ce trebuie fcut de urgen n cazul apariiei unei dureri toracice?
A). Se administreaz O2 pe masc
B). Se monteaz o linie venoas
C). Se efectueaz defibrilare electric de urgen
D). Se administreaz un analgetic
E). Se monteaz o linie arterial invaziv
145. n care din urmtoarele artere se pot monta catetere pentru msurarea tensiunii
arteriale?
A). Artera radial
B). Artera femural
C). Artera ulnar
D). Artera carotidian
E). Artera pedioas
146. Cateterul Swan-Ganz este utilizat pentru msurarea:
138.

A). Debitului cardiac


B). Tensiunii arteriale
C). Presiunii venoase centrale
D). Saturaiei arteriale n O2
E). Presiunii n artera pulmonar
147. Complicaiile masajului cardiac extern
A). Fractura coloanei vertebrale
B). Fracturi costale
C). Fracturi sternale
D). Pneumotorace
E). Pneumopericard
148. Efectele pantalonului antioc:
A). Tamponeaz compresiv sngerrile din partea superioar a corpului
B). Crete ntoarcerea venoas i debitul cardiac
C). Crete rezistena vascular periferic a prii inferioare a corpului
D). Scade perfuzia prii superioare a corpului
E). Limiteaz funcia respiratorie
149. Stimularea electric temporar este indicat la pacienii cu:
A). Bradicardie simptomatic refractar la tratament medicamentos
B). Torsada vrfurilor
C). Fibrilaie ventricular
D). Fibrilaie atrial
E). Bloc atrio-ventricular gradul III
150. Care dintre urmtoarele semne sunt prezente n tamponada cardiac?
A). Durere precordial
B). Tahicardie sinusal
C). Hipertensiune arterial
D). Supradenivelare ST-T difuz
E). Bradicardie sinusal
151. Lavajul peritoneal se utilizeaz pentru una din urmtoarele:
A). Diagnosticarea abdomenului chirurgical acut
B). Dializ peritoneal
C). Confirmarea sau infirmarea unui hemoperitoneu posttraumatic
D). ndeprtarea toxinelor ngerate
E). ndeprtarea hematomului retroperitoneal
152. Care dintre urmtoarele semne clinice sunt caracteristice sindromului de
compartiment abdominal?
A). Abdomen destins
B). Oligurie
C). Presiune inspiratorie de vrf crescut
D). Presiune intraabdominal sczut
E). Hipocarbie
153. Sindromul de compartiment abdominal apare mai frecvent n:
A). Ciroza hepatic cu ascit
B). Insuficiena cardiac
C). Hematom retroperitoneal
D). Insuficiena renal
E). Pancreatita hemoragic
154. Una din contraindicaiile sondajului gastric este urmtoarea:
A). Vrsturi incoercibile

155.

156.

157.

158.

159.

160.

161.

162.

B). Nutriia enteral


C). Intoxicaia cu substane caustice
D). Traumatismul abdominal
E). Ulcer perforat
Lavajul gastric este indicat pentru:
A). Diagnosticarea abdomenului chirurgical acut
B). ndeprtarea coleciilor intraabdominale
C). ndeprtarea substanelor toxice ingerate
D). Introducerea nutrienilor n stomac
E). Introducerea unor medicamente n tubul digestiv
Complicaiile lavajului gastric pot fi:
A). Bradicardia cu hipotensiune
B). oc cardiogen
C). oc septic
D). Hemoragie prin lezarea varicelor esofagiene
E). Aspirarea coninutului gastric n cile aeriene
Sonda Blakemore este folosit pentru:
A). Lavajul gastric
B). Lavajulperitoneal
C). Sondajul vezical
D). Tamponamentul gastro-esofagian
E). Tamponamentul vezical
Complicaiile paracentezei pot fi:
A). Perforaia gastric
B). Hemoragie la locul punciei
C). Infecie la locul punciei
D). Infecie sistemic
E). Perforaia intestinal
Complicaiile clismei pot fi:
A). Perforarea intestinului
B). Bradicardie cu hipotensiune
C). Sngerare din hemoroizi
D). Deshidratare
E). Sindrom de aspiraie pulmonar
n care dintre urmtoarele situaii este indicat endoscopia digestiv superioar?
A). Hemoragie digestiv superioar
B). Colecistit acut
C). Pneumonie de aspiraie
D). Varice esofagiene
E). Ocluzie intestinal
Care dintre urmtoarele afirmaii este corect? Sigmoidoscopia
A). Permite vizualizarea tractului intestinal inferior
B). Se efectueaz n decubit dorsal
C). Poate produce hipertensiune arterial i tahicardie
D). Permite vizualizarea mucoasei gastrice
E). Poate cauza sngerri din rect sau sigm
Nutriia enteral se refer la alimentaia pacientului
A). Pe sonda nazo-gastric
B). Pe sonda jejunal
C). Pe cale intravenoas

163.

164.

165.

166.

167.

168.

169.

170.

D). Prin gastrostomie


E). Prin jejunostomie
Nutriia enteral este indicat la pacienii:
A). Care nu se pot alimenta peroral
B). Cu rezecii intestinale extinse
C). Cu ocluzie intestinal
D). Ischemie intestinal
E). Cu arsuri extinse
n care din urmtoarele situaii este contraindicat alimentaia enteral?
A). Stare de oc manifest
B). Bolnavi cu aport alimentar inadecvat de 7-10 zile
C). Ocluzie intestinal
D). Ischemie intestinal
E). Ileusul intestinului subire
Dezavantajele nutriiei enterale fa de cea parenteral
A). Exist riscul de aspiraie pulmonar
B). Poate cauza diaree
C). Poate fi administrat cnd intestinul este nefuncional
D). Este scump
E). Absorbia este rapid
Pentru documentarea aportului hidric, se nregistreaz:
A). Fluidele administrate intravenos
B). Lichidele de spltur
C). Vrsturile
D). Lichidul de puncie pleural
E). Apa provenit din oxidarea celular
Diureza normal la un adult de 70 kg este de:
A). 1000 ml/ zi
B). 1 ml/kg/or
C). 800 ml/ zi
D). 2000 ml/zi
E). 2 ml/kg/zi
n rubrica de eliminri hidrice sunt nregistrate:
A). Pierderile de snge
B). Diureza
C). Pierderile prin tuburile de dren
D). Lichidele de spltur
E). Apa provenit din oxidarea celular
Sondajul vezical este indicat la pacienii:
A). Cu ruptura traumatic a uretrei
B). Stricturi uretrale strnse
C). Cu retenii acute de urin
D). Cu incontinen urinar
E). Cu infecii ale retrei
Care dintre urmtoarele afirmaii este corect? Hemodializa
A). ndeprteaz toxinele i corecteaz dezechilibrele hidro-electrolitice la pacienii
cu insuficien renal acut
B). ndeprteaz excesul de ap din organism prin crearea unui gradient de presiune
hidrostatic
C). Este o tehnic care poate fi utilizat intermitent i continu

D). Nu necesit utilizarea unei soluii de dializ


E). Ca membran semipermeabil utilizeaz peritoneul
171. Pentru hemodializ, accesul vascular se realizeaz la nivelul:
A). Arterei femurale
B). Arterei radiale
C). Venei jugulare interne
D). Venei subclaviculare
E). Venei femurale
172. Soluia de dializ trebuie s conin:
A). Sodiu
B). Fluor
C). Aluminiu
D). Magneziu
E). Glucoz
173. Complicaiile hemodializei sunt:
A). Instabilitate hemodinamic
B). Hemoragii
C). Infecii
D). Uremie
E). Hiperpotasemie
174. Anticoagularea cu heparin sodic este monitorizat prin msurarea:
A). Timpului de sngerare
B). Timpului de coagulare activat
C). Nivelului factorului X activat
D). Timpului parial de tromboplastin
E). Timpului de protrombin
175. Care dintre urmtoarele semne clinice i ECG sunt caracteristice
hipopotasemiei?
A). Tulburri de ritm
B). Hipoperistaltism
C). Scderea forei musculare
D). Apariia undei U
E). Creterea amplitudinii undei T
176. Cauzele hipopotasemiei pot fi:
A). Insuficien renal cu oligurie
B). Rabdomioliz
C). Diaree
D). Tratament cu diuretice
E). Transfuzii masive
177. Hiperpotasemia este cauzat de:
A). Administrarea de diuretice potasiu-economisitoare
B). Transfuzii masive
C). Diaree
D). Hiperaldosteronism
E). Insuficien renal
178. Tratamentul hiperpotasemiei include administrarea de:
A). Calciu
B). Diuretice de ans
C). Soluie Ringer
D). Bicarbonat de sodiu

179.

180.

181.

182.

183.

184.

185.

186.

187.

E). Diuretice economisitoare de potasiu


Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat n dializa peritoneal?
A). Poate fi efectuat intermitent sau continu
B). nltur toxinele prin difuziune prin membrana peritoneal
C). Este necesar anticoagularea pacienilor
D). Utilizeaz soluie de dializ
E). Necesit utilizarea unui hemofiltru
Complicaiile sondajului vezical pot fi:
A). Incontinena urinar
B). Retenia acut de urin
C). Hipovolemie
D). Apariie de ci false
E). Reziduu urinar crescut
Nivelul de contien poate fi monitorizat cu ajutorul:
A). Scorului Glasgow
B). Electroencefalografie
C). Scorului SOFA
D). Potenialelor evocate
E). Presiunilor intracraniene
Indicaiile punciei lombare sunt:
A). Coma de etiologie neprecizat
B). La pacieni cu semne focale neurologice
C). n tumori cerebrale
D). Pentru drenajul lichidului cefalo-rahidian
E). Edemul papilar
Contraindicaiile punciei lombare sunt:
A). Coma de etiologie neprecizat
B). La pacieni cu semne focale neurologice
C). n tumori cerebrale
D). Pentru drenajul lichidului cefalo-rahidian
E). Edemul papilar
Cauzele hipertensiunii intracraniene pot fi:
A). Edemul cerebral posttraumatic
B). Hiperhidratarea
C). Hipercapnia
D). Hipocapnia
E). Tumorile cerebrale
Care dintre urmtoarele poate agrava hipertensiunea intracranian?
A). Poziia Fowler
B). Hipoxia
C). Hipocapnia
D). Durerea
E). Anestezicele volatile
Presiunea intracranian poate fi msurat cu ajutorul unui cateter plasat n:
A). Vena jugular intern
B). Spaiul subarachnoidian
C). Artera carotid
D). Spaiul epidural
E). n ventriculii cerebali
Tulburrile de termoreglare intra- i postoperatorii pot fi cauzate de :

A). Infecii intraoperatorii


B). Relaxante musculare
C). Anestezice volatile
D). Frisoane
E). Antibiotice
188. Hipotensiunea postoperatorie poate fi un semn al:
A). Reaciei simpatice la durere
B). Insuficienei cardiace
C). A unei hemoragii la nivelul plgii
D). Insuficienei renale
E). Insuficienei metabolice
189. Apariia escarelor depinde de:
A). Statusul nutriional al pacientului
B). Funcia renal
C). Funcia hepatic
D). Durata imobilizrii
E). Aportul de snge ctre esuturi
190. Pentru evaluarea riscului apariiei escarelor se monitorizeaz:
A). Nivelul de contien a pacienilor
B). Indicele de mas corporeal
C). Temperatura corporeal
D). Starea de nutriie
E). Vrsta
191. Care dintre urmtoarele manevre se utilizeaz pentru prevenirea escarelor?
A). Oxigenoterapia prin masc
B). Imobilizarea n decubit lateral
C). Alimentaia i hidratarea adecvat
D). Poziionarea unui colac n prile proeminente
E). Mobilizarea activ sau pasiv a pacientului
192. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte? Plgile chirurgicale i
posttraumatice contaminate
A). Trebuiesc suturate pentru evitarea suprainfectrii
B). Trebuiesc drenate
C). Sunt tratate cu antibiotice local
D). Se sutureaz dup vindecarea infeciei
E). Trebuiesc ndeprtate detitusurile celulare
193. Care dintre urmtoarele semne ridic suspiciunea unei infecii de plag?
A). Paloarea tegumentelor din jurul plgii
B). Creterea temperaturii locale
C). Edemaierea zonei din jurul plgii
D). Secreii abundente din plag
E). Hemoragie la nivelul plgii
194. Splarea i curarea plgilor se efectueaz cu:
A). Ap oxigenat
B). Ser fiziologic
C). Ap de la robinet
D). Iod
E). Soluii antibiotice
195. Pentru prevenirea problemelor respiratorii postoperatorii este necesar:
A). Detubarea precoce

B). Monitorizarea saturaiei n oxigen


C). Monitorizarea frecvenei respiratorii
D). Aspirarea steril a secreiilor traheale i din cavitatea bucal
E). Montarea unei sonde nazo-gastrice
196. Care din urmtoarele metode contribuie la buna pregtire psihic a bolnavului:
A). ndeprtarea factorilor nocivi
B). nlesnirea vizitei familiei
C). asigurarea odihnei i unui somn linitit
D). combaterea manifestrilor ce provoac discomfort
E). crearea siguranei c operaia va decurge n condiii favorabile
197. Care sunt sarcinile asistentei medicale referitor la efectuarea analizelor de
laborator necesare unei intervenii chirurgicale:
A). s recolteze probele indicate
B). s duc probele la laborator
C). s aduc rezultatele de la laborator
D). s interpreteze rezultatele
E). s coreleze rezultatele cu starea clinic a bolnavului
198. Care sunt regulile n ngrijirea preoperatorie a bolnavului:
A). crearea condiiilor care s mpiedice traumele psihice
B). cunoaterea bolnavului i a bolii
C). respectarea prescripiilor medicale i efectuarea explorrilor
D). ctigarea ncrederii bolnavului n echipa de ngrijire
E). indicaii terapeutice suplimentare cnd se impun
199. Ce obiective urmrete pregtirea psihic a bolnavului chirurgical internat:
A). acomodarea cu condiiile
B). nlturarea fricii de spital
C). convingerea c intervenia chirurgical este benefic
D). respectarea disciplinei spitaliceti
E). respectarea relaiilor cu ceilali bolnavi
200. Cum se testeaz alergia la xilin:
A). prin injecie intradermic
B). prin injecie intramuscular
C). prin injecie intravenoas
D). prin injectare la locul dorit i urmrirea timp de 20 de minute a reaciilor care
apar
E). xilina nu necesit testare prealabil
201. Cu ct timp naintea interveniei chirurgicale trebuie s depilm regiunile
proase:
A). cu 48 de ore
B). n seara premergtoare
C). cu 1-2 ore
D). pe masa de operaie
E). nu are importan cnd se face acest lucru
202. Ce medicamente trebuie s administrm cu 30 de minute nainte de nceperea
anesteziei pentru sedarea i linitirea bolnavului:
A). fenobarbital
B). mialgin
C). fortral
D). diazepam
E). distonocalm

Ce regim alimentar oferim bolnavului n preziua operaiei:


A). regim alimentar obinuit
B). regim hidric
C). dimineaa i la prnz regim obinuit, seara regim hidric
D). nu se dau alimente grele cu 24 de ore naintea operaiei
E). nu este necesar un regim alimentar preoperator
204. Pentru a avea un somn linitit, n seara dinaintea interveniei chirurgicale se
administreaz:
A). fenobarbital
B). mialgin
C). paracetamol
D). romergan
E). diazepam
205. Pregtirea psihic a bolnavului chirurgical presupune:
A). asigurarea confortului n saloane
B). servirea mesei
C). program de vizitare a aparintorilor
D). comportament corespunztor al personalului medical
E). administrare de medicamente anxiolitice: opiacee sau barbiturice
206. Pregatirea preoperatorie biologic la bolnavii tineri, fr antecedente patologice
presupune efectuarea:
A). hemoleucogramei
B). TS, TC
C). sumarului de urin
D). msurarea tensiunii arteriale
E). probe hepatice
207. Bolnavii pulmonari necesit preoperator:
A). gimnastic respiratorie
B). antitusive
C). mucolitice
D). bronhodilatatoare
E). analeptice respiratorii
208. Pregtirea bolnavilor cu afeciuni digestive presupune:
A). reechilibrare hidro-electrolitic
B). reechilibrare proteic
C). golirea tubului digestiv de materii
D). reducerea florei microbiene
E). x
209. Pregtirea bolnavului hepatic presupune:
A). precauie la administrarea anestezicelor hepatotoxice
B). administrare de vitamine din grupul B
C). regim alimentar bogat n glucide i proteine
D). regim alimentar bogat n lipide
E). aport caloric de 2500-3000 cal/zi
210. Pregtirea bolnavilor renali presupune:
A). perfuzii cu glucoz i electrolitice
B). diuretice
C). combaterea unui sindrom infecios prin antibioterapie
D). meninerea unei diureze de 1000-1500 ml/24h
E). hemodializ sau dializ peritoneal
203.

Pregtirea bolnavilor diabetici presupune:


A). aport de aprox.2000 cal/zi
B). insulinoterapie pre i postoperatorie
C). perfuzii cu glucoz
D). regim alimentar srac n proteine i lipide
E). regim alimentar bogat n glucide
212. Parametrii care trebuie monitorizai n primele ore postoperator sunt:
A). pulsul i TA
B). temperatura
C). cantitatea de lichide ingerate
D). aspiraia nasogastric
E). diureza
213. n apropierea patului de postoperator trebuie s avem :
A). tensiometru
B). stetoscop
C). aspirator
D). tavi renal
E). surs de oxigen
214. Simptome care trebuie semnalate de asistent n evoluia bolnavului
postoperator:
A). agitaia
B). dezorientarea
C). somnolena
D). apatia
E). torpoarea
215. Semne care trebuie s ne ngrijoreze n evoluia unei plgi:
A). ptarea pansamentului cu secreii sau snge
B). apariia durerilor locale
C). apariia febrei
D). tumefierea local
E). hipotermie local
216. Prevenirea vrsturilor n postoperator se face prin:
A). poziie comod n pat
B). evitarea consumului de lichide i alimente
C). sond de aspiraie nazogastric
D). medicamente antiemetice
E). administrarea precoce de lichide reci
217. Bolnavii cu risc crescut de complicaii tromboembolice sunt:
A). vrstnici
B). obezi
C). cu cancer
D). cu intervenii chirurgicale pe torace, pelvis, etaj abdominal inferior
E). caectici
218. Metode de prevenire a complicaiilor tromboembolice:
A). poziie n pat cu membrele pelvine uor ridicate
B). folosirea ciorapilor elastici
C). folosirea manetelor pneumatice pe gambe
D). micri pasive n pat
E). evitarea mersului dup operaie ct mai mult posibil
219. Semnele tromboflebitei profunde sunt:
211.

A). tahicardie
B). febr
C). dureri n molet
D). edem gambier
E). puls descrtor
220. Reluarea alimentaiei n postoperator presupune:
A). ap, ceai amar, zeam de compot n prima zi postoperator
B). pireuri de legume, brnzeturi i lactate n ziua a doua
C). orice aliment dar administrat n cantiti mici i la intervale scurte n primele 2
zile
D). odat cu reluarea tranzitului intestinal se pot administra orice fel de alimente,
fr restricie
E). administrarea de alimente hipercalorice la bolnavii caectici din prima zi
221. Retenia de urin n postoperator are urmtoarele cauze:
A). clinostatismul prelungit
B). dureri locale exacerbate de micri
C). hidratare deficitar
D). complicaii postoperatorii
E). anestezia general
222. Stimularea miciunilor se face prin:
A). ridicarea pacientului n poziie ortostatic
B). conducerea pacientului la toalet
C). lsarea unui robinet deschis
D). aplicarea unui obiect cald pe regiunea hipogastric
E). administrarea unui antisecretor
223. Care este pericolul cel mai mare n perioada de trezire a bolnavului anesteziat
prin intubaie oro-traheal:
A). sngerarea plgii
B). hipotensiunea arterial
C). cderea limbii, astuparea glotei i asfixierea bolnavului
D). agitaia bolnavului din cauza durerii
E). globul vezical
224. Ce complicaie deosebit este de temut dup rahianestezie:
A). greuri, vrsturi
B). tahicardie, dispnee
C). cefalee persistent
D). intoleran la medicamente
E). hipertensiune arterial
225. Pentru prevenirea cefaleei postrahianestezie bolnavul va fii aezat n pat:
A). n decubit dorsal cu 2 perne sub cap
B). n poziie Trendelenburg
C). n poziie lateral stng sau dreapt
D). n decubit dorsal fr pern cu capul ntors spre dreapta
E). n poziie anti-Trendelenburg
226. Mobilizarea precoce a bolnavului urmrete:
A). combaterea durerii
B). combaterea tulburrilor hidro-electrolitice
C). prevenirea stazei venoase
D). prevenirea complicaiilor tromboembolice
E). combaterea atelectaziei pulmonare

227. n prima or dup anestezia general, obiectivele planului de ngrijire sunt


urmtoarele:
A). monitorizarea funciilor vitale din 15 n 15 minute
B). supravegherea aspectului pansamentului
C). prevenirea vrsturilor i aspiraiei
D). mobilizarea la marginea patului
E). alimentarea bolnavului
228. n cazul unui pacient care prezint meteorism abdominal, asistenta intervine
astfel:
A). introduce o sond de aspiraie nazo-gastric
B). introduce o sond pentru gaze
C). administreaz un calmant
D). anun de urgen medicul
E). nu intervine, se rezolv de la sine
229. Pacientul cu aspiraie gastric continu se va supraveghea atent pentru a se
preveni:
A). edemele membrelor inferioare
B). hemoragia
C). deshidratarea
D). sughiul
E). vrsturile
230. n care din urmtoarele investigaii radiologice asistenta medical colaboreaz
direct:
A). colecistografie
B). colangiografie
C). radioscopie gastro-intestinal
D). irigoscopie
E). CT cu substan de contrast.
231. Gastroscopia necesit pregtirea pacientului prin:
A). evacuarea coninutului stomacal
B). wash-out cu Manitol sau Fortrans
C). clism evacuatoare n seara precedent
D). pasaj baritat
E). nici o pregtire
232. Spltura gastric se indic n:
A). intoxicaiile voluntare
B). intoxicaiile accidentale
C). numai cu acceptul pacientului n intoxicaiile voluntare
D). n pregtirea preoperatorie pentru stenoza gastric postulceroas
E). nu se mai folosete
233. Puncia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea abdominal se
numete:
A). laparotomie
B). paracentez
C). celiotomie
D). laparoscopie
E). laparostomie
234. Pentru efectuarea unei clisme evacuatoare, asistenta medical va explica
procedura bolnavului i va face urmtoarele manevre:
A). va nclzi apa pentru clism

va aeza bolnavul n decubit lateral


va goli aerul din tubulatur i canul i va pensa tubul
va unge canula cu vaselin i introduce 15-20 cm n canalul anal
va ridica irigatorul 30-40 cm deasupra patului i va introduce ncet aprox.500 ml
de lichid
235. Tratamentul dietetic major pentru prezena ascitei presupune:
A). proteine n cantitate crescut
B). potasiu n cantitate crescut
C). restricie de sodiu
D). restricie de potasiu
E). sodiu n cantitate crescut
236. Dac dup montarea unei sonde Blakemore pacientul are dificulti n respiraie,
asistenta medical trebuie imediat:
A). s desumfle balonaul esofagian
B). s ncurajeze bolnavul s sufle adnc
C). s monitorizeze semnele vitale
D). s informeze medicul
E). s scoat imediat sonda
237. n cazul exteriorizrii de snge pe sonda de aspiraie gastric la un bolnav n
prima zi postoperator dup rezecie gastric pentru ulcer duodenal, atitudinea
asistentei medicale este:
A). observ aspectul secreiilor la interval de 30 de minute
B). va ntrerupe drenajul pensnd tubul
C). este sigur c este o situaie normal
D). va monitoriza semnele vitale
E). va anuna imediat medicul
238. Care este modul corect de pregtire a colonului preoperator:
A). prin regim alimentar bogat n fibre celulozice
B). prin regim srac n reziduri
C). clisme repetate
D). prin administrarea de purgative drastice (sulfat de magneziu), manitol sau
Fortrans
E). prin tratament cu antibiotice cu 48 de ore naintea interveniei chirurgicale
239. La ct timp dup o operaie pe tubul digestiv se reia tranzitul intestinal:
A). la 7 zile
B). la 12 ore
C). n dimineaa urmtoare
D). depinde de felul anesteziei
E). cel puin 48-72 de ore
240. Cum pregtim bolnavul hepatic pentru o intervenie chirurgical:
A). oferim alimentaie bogat n lipide
B). administrm vitamina K i C
C). administrm hidrolizate de proteine i aminoacizi
D). efectum transfuzii masive cu snge
E). oferim alimentaie bogat n zaharuri
241. Care sunt motivele pentru care stomacul trebuie golit nainte de o anestezie
general:
A). pentru a reduce greaa
B). pentru a reduce producerea de acid clorhidric
C). pentru a opri peristaltismul
B).
C).
D).
E).

D). pentru a opri ileusul paralitic


E). pentru a preveni n caz de regurcitare a coninutului gastric aspirarea sa n
arborele traheobronic
242. Planul de ngrijire a unui bolnav care sngereaz este:
A). acomodarea cu plosca
B). administrarea rapid de snge
C). administrarea de fluide
D). monitorizarea semnelor vitale
E). meninerea ph-ului gastric
243. Pentru ca un pacient cu constipaie s aib un tranzit intestinal normal, asistenta
medical intervine:
A). determinnd pacientul s fac exerciii fizice
B). administrnd laxative la indicaia medicului
C). efectund la nevoie o clism evacuatorie simpl
D). administreaz un coctail cu miostin
E). administreaz un Metoclopramid intravenos
244. Sngele provenit din arborele bronic se numete:
A). hematemez
B). hemoptizie
C). epistaxis
D). hemotorace
E). hemartroz
245. Care este manevra corect a introducerii sondei nasofaringiene pentru
administrarea oxigenului:
A). se introduce sonda prin cavitatea bucal, se rotete la 180 grade n timp ce se
avanseaz
B). se alege o sond potrivit i se msoar lungimea sondei pe obraz de la narin la
tragus
C). se introduce sonda printr-o narin pn n epifaringe
D). prin gura deschis se vizualizeaz vrful sondei care trebuie s depeasc cu
1cm vlul palatin
E). se poziioneaz pacientul eznd cnd se introduce sonda
246. Poziia bolnavului pentru toracocentez este:
A). eznd cu trunchiul semiflectat, cu braele pe coapse
B). eznd cu braul ridicat deasupra cefei pn la urechea opus
C). eznd cu braele pe lng corp
D). n decubit dorsal
E). n decubit lateral
247. Puncia pleural poate produce urmtoarele accidente:
A). trombembolie pulmonar
B). stop cardio-respirator reflex
C). criz de astm bronic
D). hemotorax
E). anurie
248. Un pacient cu TBC diagnosticat este:
A). izolat strict pn examenul pulmonar arat localizarea leziunii
B). izolat pn cnd biopsia nu mai relev prezena BK n fragmentele prelevate
C). trimis la domiciliu cu medicaia respectiv
D). izolat pn cnd are 3 culturi negative din sput
E). nu necesit izolare

249.

Fumatul produce:
A). efecte cardiace negative
B). creterea numrului de hematii
C). scderea nivelului imunoglobulinelor
D). creterea agregabilitii plachetare
E). vasoconstricie periferic
250. Asistenta informeaz o bolnav cu TBC pulmonar c cel mai obinuit mod de
transmitere a bolii este:
A). minile murdare contaminate
B). picturile de saliv rspndite prin tuse
C). produsele lactate
D). tacmurile contaminate
E). sngele
251. Planul de ngrijire la un bolnav cu carcinom bronic operat va da prioritate n
perioada postoperatorie imediat:
A). tuitului i respiraiilor profunde
B). igienei i confortului
C). aportului alimentar
D). poziiei corpului
E). oxigenoterapiei
252. Avnd n vedere c bronhoscopia se efectueaz n anestezie local, dup
examinare asistenta trebuie s aib n vedere:
A). s realizeze c pacientul nu va fi capabil s vorbeasc o perioad de timp
B). s-i efectueze splturi n gt n scopul prevenirii hemoragiei
C). s-i administraze lichide reci pentru a-i calma senzaia de iritaie din gt
D). s-i interzic alimentaia i lichidele pn cnd se va restabilii reflexul de
deglutiie
E). s converseze cu pacientul
253. Din cauza oxigenrii deficitare la pacient apare urmtoarea problem:
A). pierderea contienei
B). deshidratarea
C). oboseala
D). delirul
E). faciesul vultos
254. La ngrijirea unui bolnav cu traheostomie recent, asistenta medical trebuie s
fie permanent atent la:
A). apariia hemoptiziei
B). pierderea contienei datorit lipsei de oxigen
C). dificultile respiratorii datorit obstruciei tubului
D). scderea tensiunii arteriale prin oc
E). dialogul permanent cu bolnavul
255. Pentru evitarea uscrii i formrii crustelor de mucus n tubul de traheostomie
este important s se:
A). umecteze aerul respirat de bolnav
B). pun cteva picturi de ap distilat periodic n tub
C). acopere deschiderea traheostomiei cu o compres umezit cu ser fiziologic
D). utilizeze o mic cantitate de glicerin pentru lubrifierea orificiului
E). s se schimbe periodic tubul de traheostomie
256. Cnd se aspir tubul de traheostomie este important s se:
A). previn contaminarea plgii cu germeni patogeni

B). utilizeze o sond foarte fin


C). clteasc frecvent cateterul pentru ndeprtarea mucusului
D). clteasc cateterul cu ser fiziologic
E). pun cteva picturi de ser fiziologic periodic n tub
257. Ce sugereaz prezena unor crepitaii n zona antero-superioar a trunchiului:
A). o pneumonie
B). o pleurezie
C). o fractur costal
D). un volet costal
E). un emfizem subcutanat.
258. Care sunt msurile de nursing care reduc insuficiena respiratorie:
A). poziionarea bolnavului astfel nct plmnii s nu fie comprimai de alte organe
interne
B). mese dese n cantiti mici
C). prevenirea constipaiei
D). restricii de lichide
E). tapotajul
259. Apariia la un bolnav imobilizat la pat postoperator a dispneei, cianozei,
tahicardiei, febrei, junghiului toracic, sugereaz asistentei medicale:
A). o embolie pulmonar
B). o atelectazie pulmonar
C). un abces subfrenic
D). un pneumotorac
E). o pneumonie
260. Imediat dup tiroidectomie asistenta medical constat urmtoarele manifestri.
Pentru care din ele cheam urgent medicul?
A). tahicardie, hipotensiune aterial,paloare
B). nfundarea tubului de dren
C). senzaie de vom
D). subfebrilitate
E). dureri n gt
261. Explorarea funcional a glandei tiroide se poate face prin determinarea:
A). iodemiei
B). radiografiei cervicale
C). reflexogramei achiliene
D). calcemia
E). scintigrafie
262. Asistenta medical instruiete o pacient cu gu simpl n legatur cu
deficienele ei de nutriie legate de:
A). lipsa de calorii
B). lipsa de iod
C). lipsa de sodiu
D). lipsa de magneziu
E). lipsa de fier
263. bolnav se interneaz cu tulburri de ritm cardiac, hipertensiune arterial,
nervozitate, tulburri de somn, scderea greutii corporale, gu. Simptomele pot
fii:
A). hipertiroidie
B). hipotiroidie
C). intoxicaie acut exogen

D). stare psihotic acut


E). tumor tiroidian
264. Explorrile funcionale n hipertiroidie sunt:
A). EKG
B). echo tiroidian, scintigrafie tiroidian
C). dozare T3, T4, TSH
D). determinarea probelor de disproteinemie
E). glicemia
265. Simtomele crizei acute tireotoxice constau n:
A). agitaie
B). febr
C). tahicardie
D). hipotensiune
E). vrsturi,diaree
266. Care sunt informaiile date de asistenta medical unei paciente cu sechele psihice
postmastectomie menite s atenueze aceste efecte:
A). pacienta va rmne cu leziuni definitive
B). evoluia este imprevizibil
C). ngrijorarea este nefondat
D). problemele se vor rezolva de la sine
E). medicul oncolog v va tine la curent
267. Care este factorul psihologic cel mai important la externarea unei bolnave
postmastectomie:
A). s citeasc ct mai multe cri despre boala ei
B). s i poarte mbrcmintea peste protez
C). s-i pstreze imaginea de sine
D). s socializeze
E). s i continuie tratamentul oncologic
268. Pacientul cu hipertiroidism prezint:
A). hipersomnie
B). insomnie
C). tulburri de memorie
D). tahicardie
E). exoftalmie
269. Intolerana la frig este o problem caracteristic pacientului cu:
A). hipotiroidie
B). hipertiroidie
C). diabet insipid
D). boal Addison
E). gut
270. Pacientul cu hipotiroidism prezint:
A). piele aspr
B). facies buhit
C). exoftalmie
D). somnolen
E). hipotensiune arterial
271. Tumora mamar malign are urmtoarele caracteristici:
A). dur
B). dureroas
C). aderent la esuturi

D). bine delimitat


E). suprafaa regulat
272. Care sunt explorrile paraclinice care pot preciza malignitatea unei tumori
mamare:
A). ecografia mamar
B). examenul citologic al unei scurgeri mamelonare
C). examenul mamografic al snului
D). examenul histopatologic citologic al punciei biopsie cu ac de la nivelul unei
formaiuni tumorale sau ganglionare
E). examenul histopatologic extemporaneu al unei excizii sectoriale mamare
273. Diagnosticul paraclinic de certitudine n boala Basedow este dat de:
A). aspectul scintigrafic "de fluture"
B). aspectul echografic
C). creterea valorilor T3 i T4
D). prezena anticorpilor antireceptori TSH.
E). scderea valorii TSH
274. Cancerul mamar metastazeaz cel mai frecvent n:
A). ganglionii axilari
B). ficat
C). plmni
D). ganglionii latero-cervicali
E). creier
275. n litiaza biliar se contraindic:
A). carnea afumat
B). conservele
C). preparatele cu brnz de vaci
D). alcoolul
E). carnea gras
276. Regimul alimentar al unui pacient aflat n prima zi dup colecistectomie va fi:
A). hidric
B). hiposodat
C). hipocaloric
D). fr grsimi
E). fr glucide
277. Pregrirea preoperatorie a unui pacient propus pentru cura chirurgical a unei
hernii inghinale include:
A). pregtirea psihic
B). toaleta general
C). monitorizarea funciilor vitale
D). montarea unei sonde nazogastrice
E). montarea unei sonde urinare
278. La un pacient propus pentru o intervenie chirurgical major care implic
pierderi sanguine importante intraoperator, este obligatorie determinarea
preoperatorie a:
A). grupului sanguin i Rh-ului
B). glicemiei
C). coagulogramei
D). probelor hepatice
E). ureei, creatininei

279. Transportul la pat al pacientului contient operat cu apendicit acut


flegmonoas sub rahianestezie se face cu:
A). targa
B). cruciorul
C). poate veni singur
D). depinde de dorina pacientului
E). nu are importan
280. Explorarea paraclinic la un pacient cu abdomen acut chirurgical include:
A). tranzitul baritat
B). CT cu substan de contrast
C). radiografie abdominal simpl
D). ecografia abdominal
E). scintigrafia hepatic
281. Pacienii cu stenoz piloric prezint:
A). vrsturi cu coninut alimentar vechi
B). vrsturi explozive n jet neprecedate de grea
C). vrsturi bilioase
D). vrsturi fecaloide
E). nu prezint vrsturi
282. Regimul alimentar al unei paciente internate cu colecistit acut litiazic include:
A). cantiti mici de ceai, din or n or
B). lapte
C). smntn
D). iaurt
E). ap plat
283. n regimul alimentar al unui pacient cu pancreatit acut se vor evita:
A). alcoolul
B). alimentele bogate n grsimi
C). alimentele srate
D). lichidele
E). condimentele
284. Pregtirea preoperatorie a unui pacient cu ocluzie intestinal include:
A). montarea unei sonde nazo-gastrice
B). montarea unei sonde urinare
C). efectuarea de splturi gastrice cu soluii bicarbonatate pentru a reduce
incidena vrsturilor
D). efectuarea unei clisme evacuatorii
E). montarea unei linii venoase pentru reechilibrarea hidro-electrolitic
285. Agitaia postoperatorie a unui pacient operat pentru apendicit acut poate fii
determinat de:
A). un glob vezical
B). un atac de panic
C). un episod de hipoglicemie
D). lipsa tranzitului intestinal
E). fr nici o cauz
286. La un pacient cu pancreatit acut se recomand determinarea amilazelor din:
A). snge
B). urin
C). lichid cefalorahidian
D). scaun

E). vrstur
Tabloul clinic al colecistitei acute include:
A). dureri n hipocondrul drept
B). febr
C). hematemez
D). vrsturi bilioase
E). balonare
288. Cel mai specific semn de ocluzie intestinal este:
A). durerea
B). vrstura
C). oprirea tranzitului intestinal
D). febra
E). distensia abdominal
289. Investigaia paraclinic obligatorie pentru apendicita acut este:
A). numrul de leucocite
B). hemoglobina
C). hematocritul
D). glicemia
E). sumarul de urin
290. La un pacient cu ulcer gastric perforat radiografia abdominal pe gol va
evidenia:
A). pneumoperitoneu
B). hemoperitoneu
C). lichid de ascit
D). nivele hidroaerice
E). nimic specific
291. Ce manifestri sunt tipice pentru o hemoragie intern:
A). tegumente palide i reci
B). stare de agitaie
C). sete accentuat
D). indiferen
E). dispnee
292. Hematemeza este o hemoragie intern exteriorizat manifestat prin:
A). vrstur de snge rou aerat
B). vrstur de snge ca zaul de cafea
C). vrstur de snge negru lucios ca pcura
D). vrstur de resturi alimentare
E). vrstur de snge rou proaspt
293. Hemoragia digestiv superioar se exteriorizeaz prin:
A). hemoptizie i hematemez
B). hematemez i melen
C). hematurie i melen
D). hematemez i hematurie
E). hemoptizie i melen
294. Decizia de urgen n ocul hemoragic este:
A). corectarea volemic
B). transfuzia
C). intubaie oro-traheal
D). msuri generale de terapie intensiv
E). hemostaza provizorie sau definitiv
287.

Culoarea scaunului n caz de melen este:


A). rou deschis
B). negru ca pcura
C). maron-verzui
D). rou inchis
E). ca zeama de carne
296. Dup hemoragia gastric n prima zi se consum:
A). ceai fierbinte
B). ceai rece
C). sup cald
D). lichide cu ghea pisat.
E). pireuri de legume
297. Pacientul cu rectocolit ulcero-hemoragic prezint n fazele acute ale bolii:
A). numeroase scaune diareice
B). constipaie rebel la tratament
C). tranzit intestinal normal pentru gaze i materii fecale
D). scaune cu snge
E). scaune muco-purulente
298. Investigaia paraclinic de elecie n vederea stabilirii etiologiei unei hemoragii
digestive superioare este:
A). gastrofibroscopia
B). tranzitul baritat
C). radiografia abdominal pe gol
D). ecografia abdominal
E). CT
299. La un pacient cu HDS, recoltarea unui set de analize va include obligatoriu
determinarea:
A). grupului sanguin
B). Rh-ului
C). proteinemiei
D). glicemiei
E). probelor hepatice
300. La un pacient cu HDS, lavajul pe sonda nazo-gastric se va face cu soluie de ser
fiziologic rece la care asistenta medical va aduga n scop hemostatic:
A). etamsilat
B). fitomenadion
C). adrenalin
D). adrenostazin
E). venostat
301. Unui pacient cu H.D.S, asistenta i va administra o diet:
A). hidric (lichide reci)
B). lactate
C). zaharuri
D). hipoglucidic
E). hipocaloric
302. Medicamentele hemostatice utilizate n tratamentul unui pacient cu H.D.S sunt:
A). vitamina K
B). vitamina C
C). vitamina B1
D). adrenostazinul
295.

E). etamsilatul
Hemoragiile postoperatorii pot fii determinate de:
A). tulburri de coagulare preexistente
B). tulburri de coagulare dobndite n perioada postoperatorie (sepsis)
C). administrarea de medicamente hemostatice
D). stress
E). fr cauz
304. Administrarea heparinei se poate face:
A). subcutan
B). intramuscular
C). iv n bolus
D). iv cu seringa automat
E). nu are importan
305. Interveniile asistentei medicale n cazul unui pacient cu H.D.S includ:
A). monitorizarea funciilor vitale
B). aezarea pacientului n poziie Trendelenburg chiar dac este cu stare de
contien alterat
C). montarea sondei urinare
D). montarea unei sonde nazo-gastrice
E). recoltarea hemogramei, a grupului sangui i Rh-ului
306. Examenul endoscopic la un pacient cu hemoragie activ este:
A). contraindicat
B). are valoare diagnostic
C). poate avea valoare terapeutic
D). previne apariia encefalopatiei hepatice
E). nu poate fii efectuat datorit hemoragiei
307. Insuficiena cardiac se caracterizeaz prin urmtoarele:
A). Fora contractil a inimii nu mai asigur debitul de snge necesar
B). Organele i esuturile organismului sunt n deficit de oxigen
C). Apare staz n circulaia pulmonar
D). Are forme clinice i graviti diferite
E). Toate cele mai de sus
308. Repausul fizic ndelungat la pacienii cu insuficien cardiac poate cauza:
A). Creterea vitezei de circulaie a sngelui
B). Scderea coagulrii sngelui
C). Sngerri
D). Reducerea vitezei de circulaie a sngelui (staz)
E). Tromboze venoase la nivelul membrelor inferioare
309. Complicaia cea mai grav a trombozelor venoase profunde la nivelul membrelor
inferioare poate fi:
A). Gangrena
B). Durerea
C). Embolia pulmonar
D). Pneumonia
E). Toate cele mai de sus
310. Complicaiile repausului ndelungat la pat pot fi urmtoarele:
A). Scderea tonusului muscular
B). Hipotensiunea ortostatic
C). Constipaia
D). Contractura muscular
303.

E). Tromboza venoas profund


311. Pentru prevenirea trombozelor venoase profunde la pacienii cu insuficien
cardiac este recomandat:
A). Doze profilactice de heparin
B). Activitate fizic intens
C). Antibioterapie
D). Micri active uoare i pasive ale membrelor
E). Antiinflamatoare
312. Complicaiile sutanate care apar din cauza edemelor de staz la bolnavii cu
insuficien cardiac sunt:
A). Piodermite
B). Psoriaz
C). Erizipel
D). Flegmoane
E). Escare de decubit
313. Regimul alimentar a bolnavului cu insuficien cardiac trebuie s fie:
A). Hiposodat
B). Hipocaloric n primele zile de decompensare
C). Hipersodat
D). Hiperglicemic
E). Hiperlipidic
314. Consumul de lichide pe 24 ore recomandat unui pacient cu insuficien cardiac
este:
A). Sub 100ml
B). 250-500ml
C). sub 1000ml
D). ntre 1500-200ml
E). peste 3000ml
315. Pentru evaluarea reteniei de ap la pacienii cu insuficien cardiac trebuie
urmrit:
A). Nu poate fi evaluat
B). Cantitatea de lichide consumate
C). Cantitatea de calorii ingerate
D). Diureza prin msurare volumetric
E). Calcemia
316. Cile de administrare a digoxinei sunt urmtoarele:
A). Cale oral tablete
B). Cale inhalatorie spray
C). Cale injectabil intravenos
D). Intradermal
E). Toate cele de mai sus
317. Care sunt dintre cele enumerate jos semnele gastrointestinale de intoxicaie cu
digital:
A). Inapeten
B). Greuri
C). Constipaie
D). Arsuri epigastrice
E). Diaree
318. Care sunt dintre cele enumerate jos semnele cardiace de intoxicaie cu digital
A). Bradicardie

319.

320.

321.

322.

323.

324.

325.

326.

B). Extrasistole
C). Bigeminism
D). Creterea tensiunii arteriale
E). Tahicardie paroxistic
Furosemidul poate fi caracterizat prin urmtoarele:
A). acioneaz la nivelul ansei Henle (diuretic de ans)
B). mpiedic resorbia sodiului
C). reine potasiu n organism
D). nu poate fi administrat intravenos
E). produce creterea tensiunii arteriale
Spironolactona poate fi caracterizat prin urmtoare:
A). Nu poate fi administrat mpreun cu diureticele de ans (furosemid)
B). Economisete potasiu
C). Poate fi administrat numai intravenos
D). Administrarea trebuie fcut sub controlul ionogramei
E). Produce creterea de sodiu n organism
n insuficiena cardiac din cauza stazei venoase pot aprea:
A). Revrsate pleurale
B). Revrsate peritoneale (ascit)
C). Creteri ale presiunii intracraniene
D). Staz hepatic
E). Ulcer duodenal
Criza de astm bronic se caracterizeaz prin urmtoarele:
A). Dispnee inspiratorie
B). Dispnee expiratorie zgomotoas
C). Stare febril
D). Apare n accese
E). Tuse
Crize de astm bronic este determinat de:
A). Spasmul broniilor mici
B). Exudat pneumonic inflamator
C). Staz cardiac
D). Congestia i exudaia mucoas i vscoas a mucoaselor bronice
E). Infecie viral
n caz de criz de astm bronic pot fi administrate (la indicaia medicului):
A). Oxigen
B). Miofilin injecie lent intravenoas
C). Hemisuccinat de hidrocortizon
D). Miofilin n perfuzie
E). Toate cele de mai sus
Edemul pulmonar acut este caracterizat prin:
A). Dispnee cu senzaie de sufocare
B). Anxietate
C). Tuse
D). Tegumente uscate i calde
E). Stare febril
Cauzele edemului pulmonar pot fi:
A). Cauze cardiace
B). Criz hipertensiv
C). Hipoglicemia

327.

328.

329.

330.

331.

332.

333.

334.

D). Ciroza hepatic


E). Cauze toxice
Edemul pulmonar acut trebuie difereniat de:
A). Tuberculoza pulmonar
B). Viroza respiratorie
C). Criza de astm bronic
D). Nevralgia intercostal
E). Toate cele mai sus enumerate
Tratamentul edemului pulmonar acut include:
A). Oxigenoterapia
B). Administrare de morfin
C). Expectorante
D). Diuretice (n functie de etiologie)
E). Protectoare gastrice
Embolia pulmonar este caracterizat prin:
A). Obstrucia venei pulmonare
B). Obstrucia trunchiului brahiocefalic
C). Obstrucia arterei pulmonare
D). Obstrucia traheei
E). Obstrucia broniei principale
Cauzele emboliei pulmonare pot fi:
A). Tromboz venoas profund
B). Gaze
C). Lichid amniotic
D). Ocluzia arterelor periferice
E). Toate cele enumerate mai sus
Simptomatologia clinic a emboliei pulmonare include urmtoarele:
A). Junghi toracic
B). Sput hemoptoic
C). Tahipnee
D). Tuse
E). Dureri abdominale
Embolia pulmonar poate fi caracterizat prin:
A). Este produs de embolia arterei pulmonare i a ramurilor sale
B). Poate fi urmat de infarct pulmonar
C). Este produs de infecie viral
D). Poate produce moarte subit
E). Este nsoit de dispnee, cianoz
Tratamentul emboliei pulmonare include:
A). Oxigenoterapie
B). Medicamente pentru combaterea durerii
C). Insulin
D). Medicaie fibrinolitic
E). Medicaie anticoagulant
Hemoptizia poate fi cauzat de:
A). Cancer bronhopulmonar
B). Pleurit
C). Pneumotorax spontan
D). Infarct miocardic
E). Tuberculoza pulmonar

Cauze de hemoptizie pot fi urmtoarele:


A). Infarct pulmonar
B). Broniectazie
C). Traheit acut
D). Emfizem pulmonar
E). Tumori bronhopulmonare
336. Pneumotoraxul spontan se caracterizeaz prin urmtoarele:
A). Ptrunderea accidental a aerului n pericard
B). Ptrunderea accidental a aerului n cavitatea abdominal
C). Ptrunderea accidental a aerului n cavitatea pleural
D). Compresie plmnului pe partea respectiv
E). Tamponad cardiac
337. Insuficiena renal acut este un sindrom caracterizat prin:
A). Deteriorare brusc a funciei renale
B). Alterare progresiv a funciei renale
C). De obicei apare scdere marcat a debitului urinar
D). Este reversibil prin corectarea cauzei declanatoare
E). Identificarea i tratarea cauzei nu influeneaz evoluia bolii
338. Cauzele prerenale care trebuie decelate n insuficien renal acut pot fi:
A). Deshidratarea sever
B). oc: septic, cardiogen
C). Necroza tubular acut
D). Hipertrofia de prostat
E). Litiaza renal
339. n insuficiena renal acut, vei identifica i trata urmtoarele complicaii:
A). Suprancrcarea cu fluide
B). Acidoza metabolic
C). Hipertensiunea arterial
D). Aritmii
E). Toate complicaiile enumerate mai sus
340. Situaii clinice care necesit msuri de ngrijire a pacientului n insuficiena
renal acut:
A). Infecii prin proceduri invazive
B). Fracturi patologice prin scderea densitii osoase
C). Leziuni cutanate prin retenia produilor finali de metabolism
D). Dezechilibre nutriionale prin anorexie, alterarea gustului i a mirosului, restricii
de diet
E). Tulburri de echilibru prin insuficiena circulatorie vertebro-bazilar
341. Monitorizarea pacientului n insuficiena renal acut cuprinde:
A). Semne vitale
B). Greutate, edeme
C). Aport i eliminare
D). Terapie
E). Toate cele enumerate mai sus
342. Indicatori ai statusului clinic echilibrat al pacientului cu insuficien renal
acut:
A). TA > 140/90 mmHg
B). Puls: 60-100 bti/min
C). Debit urinar > 5ml/kg/h
D). Piele rece, umed, cianotic
335.

E). Cretere progresiv n greutate


Semnele clinice ale suprancrcrii cu fluide n insuficiena renal acut:
A). Creterea n greutate
B). Turgescena jugularelor
C). Edeme periorbitale, pretibiale, sacrate
D). Zgomote respiratorii supraadugate: raluri umede
E). Creterea tensiunii arteriale i a ratei pulsului
344. Ce msuri recomandai a fi aplicate n cazul suprancrcrii lichidiene la un
pacient cu insuficien renal acut?- alegei din urmtoarele variante:
A). Restricia de sare i ap
B). Calcularea aportului lichidian zilnic dup formula: pierderi+ 300-500 ml fluide/zi
C). Evitarea eforturilor fizice susinute
D). Restricia aportului de proteine
E). Monitorizare strict zilnic a aportului de lichide i a eliminrilor= balana
hidric
345. Cum monitorizai semnele i simptomele acidozei metabolice la pacientul cu
insuficien renal acut:
A). Parametri clinici: respiraii rapide, superficiale, greuri, vrsturi
B). Parametri de laborator: uree, creatinina, clearance de creatinin
C). Parametri ASTRUP: pH, bicarbonat plasmatic
D). Parametri radiologici: radiografia toracic
E). Parametri ecografici: ecografia renal
346. Dac nu putei corecta acidoza metabolic i hiperpotasemia la pacientul cu
insuficien renal acut prin msurile dietetice i farmacologice, adoptai
urmtoarea metod:
A). Limitai aportul de proteine i grsimi
B). Limitai aportul de sare i ap
C). Suplimentai administrarea de bicarbonat
D). Suplimentai administrarea de diuretice
E). ndreptai pacientul ctre dializa de urgen
347. Semnele i simptomele hipocalcemiei la pacientul cu insuficien renal acut
sunt urmtoarele:
A). Amoreli, furnicturi n degete
B). Crampe musculare
C). Convulsii
D). Modificri ale ECG: prelungirea interval Q-T i segment S-T, aritmii
E). Hematemeza i melen
348. Hemoragia digestiv superioar la pacientul cu insuficien renal acut poate
apare prin:
A). Restriciile alimentare impuse
B). Creterea fragilitii capilare sub aciunea amoniacului, cu ulceraii mucosale
C). Efracie de varice esofagiene
D). Efect secundar al dializei
E). Medicamentele prescrise pentru corectarea dezechilibrului hidro- electrolitic
349. Evitarea infeciilor la pacienii cu insuficien renal acut se face prin:
A). Administrare de antibiotice profilactic
B). Evitarea contactului cu persoane infectate
C). Evitarea cateterelor i procedurilor invazive
D). Dializa de urgen
E). Corectarea sindromului de suprancrcare lichidian
343.

Msurile terapeutice la pacienii cu insuficien renal acut cuprind:


A). Administrarea de diuretice, antihipertensive
B). Corectarea dezechilibrelor hidroelectrolitice
C). Dializa
D). Administrarea de bronhodilatatoare, expectorante
E). Rezolvarea cauzelor obstructive: litiaza vezical, tumori renale, vezicale, adenom
de prostat
351. Urmrirea parametrilor paraclinici la pacienii cu insuficien renal acut
cuprinde monitorizarea:
A). Uree, creatinina, clearance de creatinin
B). Electrolii serici i urinari
C). PH, bicarbonat seric
D). Osmolaritate urinar, pH urinar, densitate urinar
E). Spirometrie, teste de provocare bronic
352. Situaii clinice i riscuri care trebuie identificate n cazul pacientului spitalizat n
secia de medicin intern:
A). Riscul de rnire- n relaie cu procedurile, medicaia administrat, statusul fizic i
mental
B). Riscul pierderii integritii tisulare- prin imobilizare i presiune prelungit,
incontinen, fragilitate tegumentar
C). Deficitul de autongrijire- n boli invalidante, alterarea mobilitii, a funciilor
cognitive
D). Anxietatea pacientului- n relaie cu procedurile aplicate, mediu nefamiliar
E). Toate situaiile enumerate
353. Riscul de infecie la pacientul spitalizat este n relaie cu:
A). Testele invazive efectuate
B). Mediul spitalicesc: selectarea unor germeni rezisteni la antibioterapie
C). Terapia necorespunztoare
D). Contactul cu pacienii cu diferite tipuri de infecii, n special respiratorii
E). Nerespectarea regimurilor dietetice prescrise
354. Explicarea de ctre asistent a testelor diagnostice care vor fi aplicate pacientului
nseamn:
A). Explicarea scopului, descrierea procedurii
B). Vizionarea manoperei n timp ce se aplic la un alt pacient
C). Indicarea unui site internet pentru informare asupra riscurilor procedurii
D). Explicarea rezultatelor care se ateapt n urma efecturii testului respectiv
E). Asistenta informeaz pacientul despre cine i unde se va efectua procedura
355. Controlul anxietii pacientului de ctre asistent se poate realiza prin:
A). Comunicarea cu pacientul
B). Explicarea restriciilor pe care le impune boala respectiv
C). Explicarea procedurilor i a rezultatelor ce se ateapt de la acestea
D). Sublinierea efectelor secundare ale terapiei
E). Explicarea condiiei bolii i a prognosticului
356. Riscul ineficienei unor regimuri terapeutice rezult din:
A). Insuficienta nelegere a tratamentului de ctre pacient
B). Lipsa explicaiilor corespunztoare privind boala i posibilele complicaii din
partea personalului medical
C). Bariera de nelegere a pacientului= de limb, cognitiv, vizual, auditiv
D). Prea multe proceduri invazive aplicate, cu dezorientarea pacientului
350.

E). Administrarea terapiei n condiiile de stress pe care le poate presupune o


spitalizare prelungit
357. Riscul de dezechilibru nutriional poate fi identificat n urmtoarele situaii:
A). Restriciile dietetice impuse de boal
B). Diminuarea aportului alimentar n caz de infecii orale, stomatita
C). Scderea aportului prin inapeten, astenie extrem, mediu nefamiliar
D). Tulburri de miros, gust ce pot apare n anumite afeciuni
E). Aport alimentar excesiv, n condiiile unei activiti fizice deficitare
358. Primul pas n evaluarea clinic a pacientului n caz de urgen medical de ctre
asistenta medical presupune:
A). Detectarea precoce a semnelor i simptomelor disfunciei cardiovasculare
B). Detectarea precoce a semnelor i simptomelor afeciunilor renale
C). Detectarea precoce a semnelor i simptomelor afeciunilor musculo-scheletale
D). Detectarea precoce a semnelor i simptomelor insuficienei respiratorii
E). Detectarea precoce a semnelor i simptomelor dezechilibrelor metabolice
359. Riscul de constipaie la pacientul spitalizat apare datorit:
A). Aportul necorespunztor de lichide i fibre alimentare
B). Imobilizarea sau reducerea micrilor
C). Medicaia administrat
D). Stressul asociat procedurilor i mediului nefamiliar
E). Toate explicaiile anterioare sunt corecte
360. Statusul clinic respirator echilibrat al unui pacient cuprinde urmtoarele:
A). Ritmul respiraiilor: 16-20/min, relaxat, ritmic
B). Murmur vezicular prezent
C). Matitate la bazele pulmonare
D). Saturaia O2 peste 95%
E). Prezena ralurilor bronice
361. Statusul clinic cardiovascular echilibrat al unui pacient cuprinde urmtoarele
elemente:
A). Rata pulsului 60-100 bti/min
B). Puls neregulat, filiform
C). TA > 90/60 mmHg,< 140/90 mmHg
D). Puls periferic egal
E). Extremiti cianotice, reci, umede
362. Asistenta medical monitorizeaz statusul cardiovascular dup urmtorii
parametri:
A). Ritmul i rata pulsului periferic
B). Determinarea pulsului central- dac pulsul periferic este slab i neregulat
C). Efectuarea radiografiei toracice
D). Aspectul tegumentelor= culoare, temperatur, hidratare
E). Msurarea tensiunii arteriale
363. Pentru monitorizarea statusului respirator, asistenta medical va urmri:
A). Rata i ritmul respiraiei
B). Zgomote respiratorii supraadugate
C). Senzaiile pacientului de sufocare, sete de aer
D). Monitorizarea tulburrilor de ritm pe ECG
E). Saturaia oxigenului prin pulsoximetrie
364. Controlul infeciilor intraspitaliceti presupune cunoaterea i aplicarea
urmtoarelor reguli de ctre personalul sanitar:
A). Splarea minilor

365.

366.

367.

368.

369.

370.

371.

372.

B). Evitarea tusei, strnutului, respiraiei asupra celor din jur


C). Msuri de asepsie pentru inseria cateterelor venoase sau urinare
D). nvarea pacientului pentru a raporta urmtoarele semne i simptome: roeaa,
durere, cldur la locul de inserie a cateterelor
E). Toate msurile enumerate anterior
Atribuiile asistentei medicale de ngrijire complex a pacientului cuprind:
A). Stabilirea planului de tratament
B). Suportul emoional i protejarea intimitii
C). Explicarea procedurilor diagnostice sau terapeutice
D). ncurajarea pacientului s adopte un stil liber de via, fr restricii
E). Instruirea pacientului cu privire la diet
Indicaiile privind dieta trebuie s cuprind urmtoarele aspecte:
A). ncurajarea consumului de zahr, sare, grsimi saturate
B). Consumul a minimum 2 litri de ap pe zi, indiferent de afeciune
C). Ingestie de carbohidrai compleci i fibre
D). ncurajarea consumului de carne roie
E). Luarea mesei n timpul cititului sau al vizionrii TV
Care din urmatoarele caracterizeaza pancreatita acuta?
A). stare de soc
B). dureri epigastrice violente
C). hipertensiune
D). ameteli
E). varsaturi
Cauzele pancreatitei acute pot fi:
A). consum de medicamente
B). boli inflamatorii intestinale
C). litiaza biliara
D). consumul de alcool
E). diverticuloza intestinala
Pozitia pe care trebuie sa o adopte bolnavii cu pancreatita acuta este:
A). antalgica
B). repaus la pat in decubit dorsal
C). semisezand
D). in fotoliu
E). decubit lateral
Starea de soc din pancreatita acuta se combate prin:
A). calmarea durerilor
B). reechilibrarea masei sanguine
C). reechilibrare hidroelectrolitica
D). emisie de sange
E). administrare de diuretice
Care analgetic este contraindicat in pancreatita acuta?
A). Algocalmin
B). Piafen
C). Fortral
D). Morfina
E). Tramadol
Inhibarea secretiei pancreatice in pancreatita acuta se face prin:
A). nutritie parenterala
B). sonda de aspiratie naso-gastrica

C). sonda vezicala


D). antisecretoare gastrice
E). IV- glucoza tamponata cu insulina
373. Inhibarea enzimelor proteolitice in pancreatita acuta se face prin:
A). antienzime ( Trasylol)
B). inhibitori ai enzimei de conversie
C). plasma proaspata
D). aminoacizi IV
E). antibiotice
374. Prevenirea infectiilor in pancreatita acuta se face cu:
A). antiseptice
B). antibiotice per os
C). antibiotice i.v.
D). igiena riguroasa
E). ultraviolete
375. Semne de ameliorare in pancreatita acut:
A). remisia durerilor
B). corectarea anemiei
C). remisia socului
D). scaderea febrei
E). normalizarea pulsului si TA
376. Probele biologice care se normalizeaza odata cu ameliorarea pancreatitei acute
sunt:
A). Leucocitoza
B). Examenul sumar de urina
C). Calcemia
D). Fermentii pancreatici in sange si urina
E). Sideremia
377. Dupa reluarea tranzitului intestinal in pancreatita acuta se incepe alimentatia
hidrica cu:
A). apa
B). lapte
C). ceai slab
D). sucuri de fructe diluate cu apa
E). cafea
378. Dupa alimentatia hidrica, in pancreatita acuta se continua alimentatia cu:
A). gris cu lapte
B). supa de carne
C). orez
D). paste fainoase
E). supa de morcovi
379. Dupa circa doua saptamani de la debutul pancreatitei acute se continua
alimentatia cu:
A). lapte smantanit
B). branza de vaci
C). untura de gaina
D). carne slaba tocata si fiarta
E). peste slab
380. Alimentele care vor fi scoase din dieta pacientului cu pancreatita acuta sunt:
A). prajeli

B). afumaturi
C). bauturi alcoolice
D). patrunjel verde
E). lactate
381. Pacientul cu pancreatita acuta va tine o dieta speciala:
A). 6 luni
B). 3 luni
C). 6 saptamani
D). Cel putin un an
E). Cel putin o luna
382. n cazul bolnavilor cu afeciune gastroenterologic regimul dietetic prea rigid:
A). este indicat n toate cazurile
B). nu va fi respectat mult timp de bolnav
C). este ntotdeauna respectat de bolnavi
D). este indicat numai n bolile inflamatorii intestinale
E). este indicat numai la bolnavii ulceroi
383. n cazul bolnavilor cu afeciune digestiv administrarea medicamentelor:
A). asistenta nu are nicio responsabilitate privind administrarea medicamentelor
B). administrarea medicamentelor nu trebuie s respecte orarul de alimentaie
C). administrarea medicamentelor nu trebuie s se fac punctual
D). asistenta nu trebuie s cunoasc fenomenele secundare ale medicamentelor
E). administrarea medicamentelor trebuie fcut foarte punctual
384. n cazul bolnavilor digestivi cu anus artificial:
A). modul de evacuare al coninutului intestinal depinde de locul unde a fost abordat
tubul digestiv
B). ngrijirea acestor bolnavi nu constituie o problem aparte
C). incontinena coninutului intestinal nu cere permanentizarea toaletei
D). bolnavul poate prsi spitalul chiar dac nu s-a familiarizat cu ntreinerea
corect a anusului artificial
E). prin anusul artificial nu se poate efectua clism evacuatoare
385. Majoritatea bolilor tubului digestiv se declaneaz sub influena unor factori:
A). alimentari
B). infecioi
C). parazitari
D). nervoi
E). alergici
386. n ceea ce privete alimentaia bolnavilor digestivi sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
A). orarul meselor trebuie riguros respectat
B). alimentele trebuie s fie foarte bine mestecate
C). bolnavii nu trebuie educai asupra modului de alimentaie
D). orarul meselor nu trebuie respectat
E). alimentaia bolnavilor inapeteni cere mult rbdare
387. Urmrirea alimentaiei n cadrul supravegherii bolnavilor cu afeciuni digestive
prevede urmtoarele:
A). asistenta nu trebuie s urmreasc alimentaia bolnavului
B). urmrirea poftei de mncare
C). urmrirea preferinelor bolnavului nu are nicio importan
D). urmrirea cantitilor consumate
E). urmrirea modului de masticaie nu are nicio importan

n cazul bolnavilor digestivi n preajma explorrilor funcionale:


A). se va atrage atenia bolnavilor c este interzis alimentaia
B). bolnavii sunt ntotdeauna invitai s mnnce naintea efecturii investigaiei
C). se va atrage atenia bolnavilor c este interzis fumatul
D). explorrile se vor ealona astfel nct ele s nu se suprapun
E). se va atrage atenia bolnavilor s nu consume medicamentele naintea efecturii
investigaiei
389. n cazul bolnavilor digestivi tehnica sondajelor i splturilor:
A). trebuie foarte bine cunoscut de ctre asistentul medical
B). nu trebuie cunoscut de ctre asistentul medical
C). n caz de atonie gastric seara nainte de culcare se golete stomacul prin
spltur gastric
D). n caz de atonie intestinal seara nainte de culcare se golete stomacul prin
spltur gastric
E). n caz de atonie gastric se aplic adesea aspiraia continu
390. ngrijirea bolnavilor cu anus artificial:
A). incontinena coninutului intestinal cere permanentizarea toaletei
B). modul de ntreinere al anusului artificial se efectueaz n condiii speciale n
afara salonului
C). bolnavul nu poate prsi spitalul pn cnd nu s-a familiarizat cu ntreinerea
corect a anusului artificial
D). prin anusul artificial nu se poate efectua clism evacuatoare
E). modul de evacuare al coninutului intestinal nu depinde de locul unde a fost
abordat tubul digestiv
391. n cadrul bolilor digestive asistenta trebuie s recunoasc urmtoarele
complicaii:
A). hemoragiile digestive doar dup exteriorizare
B). strile de deshidratare n cursul diareelor
C). hemoragiile digestive nc nainte de exteriorizare
D). perforaiile n cavitatea peritoneal
E). manifestrile abdomenului acut
392. Administrarea medicamentelor la pacienii cu afeciune digestiv:
A). trebuie fcut foarte punctual
B). trebuie s respecte orarul de alimentaie
C). nu intr n atribuia asistentei
D). asistenta nu trebuie s cunoasc fenomenele secundare ale medicamentelor
E). nu trebuie s respecte orarul de alimentaie
393. Internarea pacientului cu afeciune digestiv:
A). este un prilej de a reeduca ritmul i felul de via
B). este un prilej de a-l dezobinui de anumite deprinderi duntoare
C). regimul de via al spitalului este ntotdeauna bine suportat de bolnav
D). regimul de via al spitalului este greu suportat n special de cei care sufer de
boal ulceroas
E). n cursul spitalizrii bolnavii trebuie s-i nsueasc igiena cavitii bucale
394. Bolnavii cu afeciuni digestive:
A). beneficiaz de diferite forme de fizioterapie
B). beneficaiz de diferite forme de balneoterapie
C). nu beneficiaz de nicio form de fizioterapie
D). nu beneficiaz de nicio form de balneoterapie
388.

E). beneficiaz de diferite forme de fizioterapie dar nu beneficiaz de nicio form de


balneoterapie
395. Urmtoarele metode de fizio- i balneoterapie sunt aplicate des pacienilor
digestivi:
A). aplicaiile calde
B). curele hidrominerale
C). masajul
D). gimnastica medical
E). curele cu laser
396. Regimul de via intraspitalicesc al bolnavilor digestivi:
A). trebuie s fie punctual
B). trebuie s fie individualizat dup natura bolii
C). nu trebuie s fie individualizat
D). trebuie s fie individualizat dup starea bolnavului
E). este hotrt totdeauna de medic
397. ngrijirea bolnavilor cu afeciuni hematologice presupune din partea asistentei:
A). acordarea unor ngrijiri foarte atente
B). acordarea unor ngrijiri de calitate
C). nelegere nemrginit n ngrijirea lor
D). ngrijirea lor cu amabilitate
E). toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
398. Bolnavii spitalizai cu afeciuni hematologice:
A). nu au niciodat carene vitaminice
B). nu au niciodat carene alimentare
C). ngrijirea lor trebuie efectuat n paturi ct mai comode
D). ngrijirea lor trebuie efectuat n saloane friguroase
E). deseori sunt spitalizai pentru perioade scurte de timp
399. Alimentaia bolnavilor hematologici:
A). trebuie s fie substanial, bogat n calorii i vitamine
B). trebuie s fie substanial, hipocaloric
C). n anemii regimul dietetic va fi slab n carne
D). n policitemii regimul dietetic va fi bogat n proteine animale
E). n policitemii regimul dietetic va fi bogat n alimente cu coninut de fier
400. n ngrijirea bolnavilor hematologici asistenta:
A). trebuie s dea dovad de multe cunotine profesionale
B). trebuie s dea dovad de spirit de observaie
C). nu trebuie s fie operativ
D). trebuie s fac totul pentru a preveni dezechilibrarea lor psihic
E). nu trebuie s manifeste o atenie deosebit
401. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate privitor la bolnavii cu afeciuni
hematologice
A). evolueaz adesea cu simptomatologie impresionant
B). nu necesit ngrijiri foarte atente din partea asistentei
C). adeseori mijloacele terapeutice nu pot prelungi substanial viaa bolnavului
D). majoritatea acestor bolnavi au o mentalitate optimist
E). bolnavii ajung rar la stri depresive
402. n perioadele de agravare din cursul afeciunilor hematologice putem ntlni:
A). coagulopatii
B). hiperglicemie datorat bolii de baz
C). anemii severe

D). hipoglicemie datorat bolii de baz


E). agranulocitoz
403. Bolnavii spitalizai cu afeciuni hematologice:
A). nu necesit ngrijire n saloane confortabile
B). de obicei se gsesc n stare grav
C). trebuie ngrijii n saloane clduroase
D). paturile nu trebuie prevzute cu anexele necesare
E). deseori sunt spitalizai pentru o lung durat de timp
404. Urmtoarele afirmaii privind ngrijirea general a bolnavilor hematologici sunt
adevrate:
A). o deosebit importan are ngrijirea cavitii bucale
B). toaleta zilnic nu difer de aceea a altor bolnavi
C). dup curirea dinilor se vor face gargarisme cu soluii slabe antiseptice
D). micozele bucale nu necesit niciun tratament
E). ulceraiile vor fi badijonate cu albastru de metilen
405. Transfuzia de snge n cazul bolnavilor hematologici are ca scop:
A). corectarea anemiei
B). ameliorarea strii generale a bolnavului
C). excitarea hematopoiezei
D). aducerea de factori de coagulare
E). corectarea eritremiilor
406. Urmtoarele afirmaii privind feroterapia sunt adevrate:
A). se practic cu fier ionizabil
B). se practic cu fier n form neionizabil
C). preparatele de fier sub form de soluii coloreaz dantura
D). fierul nu poate cauza tulburri gastrointestinale
E). reacia Greegersen este pozitiv la cei ce consum fier
407. Urmtoarele afirmaii privind tratamentul citostatic sunt adevrate:
A). administrarea acestor medicamente se face dup scheme bine stabilite ce trebuie
respectate de asistent
B). soluiile de ageni achilizani se prepar cu o zi nainte de administrare
C). soluiile de ageni achilizani se prepar extemporaneu
D). soluiile de ageni achilizani se injecteaz strict intravenos
E). soluiile de ageni achilizani se injecteaz strict subcutanat
408. Urmtoarele tratamente se aplic n mod obinuit n secia de hematologie
A). tratamentul hemostatic
B). fizioterapia
C). balneoterapia
D). radioterapia
E). tratamentul anticoagulant
409. Are o pondere deosebit n ngrijirea bolnavilor cu afeciuni hematologice:
A). protecia personalului fa de HIV
B). protecia personalului fa de HBV
C). protecia personalului fa de alte infecii prin inoculare
D). protecia personalului fa de trichineloz
E). protecia personalului fa de boala srutului
410. Transplantul de mduv osoas se poate face n urmtoarele afeciuni:
A). boli maligne ale mduvei hematoformatoare
B). n cursul unor boli genetice
C). n anemii aplastice

411.

412.

413.

414.

415.

416.

417.

418.

D). n unele boli metabolice


E). n tuberculoza pulmonar
Bolnavii care au primit transplant de mduv
A). trebuie ngrijii n condiii sterile
B). nu trebuie ngrijii n condiii sterile
C). trebuie ngrijii sub protecie de antibiotice
D). nu pot beneficia de tratament antibiotic
E). trebuie ngrijii sub supraveghere clinic i hematologic timp de 14-28 de zile
Semnele principale de AVC:
A). Deficit motor i/sau senzitiv la nivelul unui hemicorp
B). Tulburare de exprimare verbal
C). Tulburri ale contienei
D). Deviere oculo-cefalogir
E). Toate de mai sus
Msuri care se impun n prima faz a unei suspiciuni de AVC:
A). Anunarea serviciului de ambulan i acordarea primului ajutor la nevoie
B). Poziionarea corect pt. evitarea aspiraiei n caz de vrsturi
C). Furosemid i.v. la pacienii hipertensivi
D). Aprecierea scorului Glasgow
E). Toate de mai sus
Nu se recomand n faza prespitaliceasc a AVC:
A). Tratament hipotensor (excepie insuficiena cardiac, infarct miocardic)
B). Tratament sedativ
C). Tratament anticoagulant
D). Corticoterapie
E). Toate de mai sus
Investigaii paraclinice obligatorii n urgen la bolnavi cu AVC:
A). CT cranian
B). Coagulograma
C). ECG
D). Examen Doppler carotidian
E). Toate de mai sus
Atacul ischemic tranzitor (AIT):
A). Este un episod scurt de disfuncie neurologic
B). Semnele dispar complet n cteva minute
C). Frecvent se asociaz cefalee
D). Apare la pacieni fr factori de risc vasculari
E). Toate de mai sus
Tromboliza intravenoas n AVC ischemic este indicat:
A). n caz de AIT
B). n primele 6 ore de la debut
C). n primele 3 ore de la debut
D). Examenul CT cranian exclude hemoragia cerebral sau alte cauze
E). Criz epileptic la debutul AVC
Contraindicaiile trombolizei i.v. n AVC ischemic:
A). Semne CT de hemoragie cerebral
B). Bolnav sub tratament anticoagulant
C). Trombocitopenie
D). Intervenie chirurgical major n ultimele 14 zile
E). Prezena cefaleei

419.

Ischemia n teritoriul ACM presupune:


A). Hemiparez i hipoestezie controlateral cu predominan facio-brahial
B). Hemiparez i hipoestezie controlateral cu predominan crural
C). Afazie (dac emisfera dominant este afectat)
D). Nistagmus
E). Deviaia conjugat a globilor oculari spre emisfera lezat
420. Scderea tensiunii arteriale n hemoragia cerebral este recomandat n
urmtoarele situaii:
A). tensiunea arterial sistolic este > 200-220 mmHg sau cea diastolic este mai
mare de 120 mmHg la cel puin dou determinri n 5 minute
B). tensiunea arterial sistolic este > 180 mmHg sau cea diastolic este mai mare de
105 mmHg la cel puin dou determinri n 5 minute
C). tensiunea arterial sistolic este > 130 mmHg sau cea diastolic este mai mare de
80 mmHg la cel puin dou determinri n 5 minute
D). nu este recomdat scderea tensiunii arteriale
E). X
421. Referitor la tratamentul hemoragiei subarahnoidiene care din urmtoarele
afirmaii sunt adevrate:
A). glucocorticoizii pot ajuta la diminuarea vasospasmului
B). bolnavul necesit supraveghere intensiv
C). pentru combaterea vasospasmului se administreaz Nimodipin 6x60mg/p.o.
D). cliparea chirurgical a anevrismului
E). nu este indicat implantare de shunt pentru hidrocefalie
422. Care din urmtoarele afirmaii privind hemoragia cerebral sunt false:
A). factorul incriminat n cele mai multe cazuri este hipertensiunea arterial
B). hipertensiunea arterial nu crete riscul de hemoragie intracerebral
C). simptomatologia se aseamn de cele mai multe ori cu cea a ischemiei cerebrale
D). mortalitatea prin hemoragia cerebral este mic
E). uneori apar crize epileptice
423. Prognosticul n hemoragia cerebral:
A). depinde de dimensiunea hemoragiei cerebrale
B). nu depinde de localizarea i mrimea hemoragiei
C). depinde de afeciunile asociate
D). depinde de localizarea hemoragiei
E). nici una din afirmaiile de mai sus nu sunt adevrate
424. Cele mai importante investigaii paraclinice care trebuie efectuate pentru
diagnosticul hemoragiei subarahnoidiene sunt:
A). examenul lichidului cefalorahidian
B). electrocardiografia
C). computer-tomografia cranian
D). angiografia cerebral
E). electroencefalografia
425. Dintre cauzele mai frecvente pentru apariia trombozelor de sinus cerebral,
menionm:
A). glucocorticoizii
B). infecii de vecintate
C). infecii sistemice
D). anticoncepionale
E). afeciuni predispozante la tromboze

426. Cele mai frecvente simptome neurologice comune trombozelor de sinus cerebral
sunt:
A). cefaleea
B). crizele epileptice
C). somnolen
D). vertij
E). semne de hipertensiune intracranian
427. Sunt considerate cefalee primare cele de mai jos, cu excepia:
A). Migrena cu aur
B). Migrena fr aur
C). Cefaleea posttraumatic
D). Cefaleea asociat AVC
E). Cefaleea cluster
428. Semne ngrijortoare care oblig investigarea neuroimagistic a pacientului cu
cefalee:
A). Cefalee sever brusc instalat
B). Cefalee n relaie cu un traumatism cranio-cerebral
C). Cefalee + semne neurologice de focar
D). Agravarea progresiv a intensitii/frecvenei unei cefalee
E). Toate de mai sus
429. Caracteristice pentru migren sunt:
A). Intensitate mare a durerii
B). Durat ntre 4-72 ore
C). Caracter de hemicranie
D). Greuri i/sau vom
E). Toate de mai sus
430. Complicaii ale migrenei:
A). Migrena cronic
B). Statusul migrenos
C). Infarctul migrenos
D). Crize epileptice
E). Toate de mai sus
431. Tratamentul abortiv al crizei migrenoase:
A). Paracetamol 500-1000mg
B). Sumatriptan 100mg
C). Tramadol sau la nevoie Mialgin
D). Amitriptilin
E). Toate de mai sus
432. Tratamentul profilactic n migren:
A). Sumatriptan
B). Corticoterapie
C). Beta-blocante
D). Antidepresive triciclice
E). Toate de mai sus
433. Cauzele eecului terapeutic n migren:
A). Nu se asociaz antiemetice
B). Subdozarea preparatelor
C). Tratament p.o. dei bolnavul vars
D). Tratament cu opiacee
E). Administrare de Diazepam

Cefaleea cluster se definete ca:


A). Cefalee de mare intensitate
B). Cefalee de intensitate medie
C). Localizare unilateral
D). Localizare difuz
E). Tendin de grupare i revenire a crizelor
435. Diagnosticul pozitiv n cefaleea cluster:
A). Evident mai frecvent la femei
B). Personalitate de tip A
C). Serii de crize de pn la 8/zi
D). Hiperemie conjunctival i lcrimare abundent
E). Toate de mai sus
436. Tratamentul abortiv al cefaleei cluster:
A). Corticoterapie
B). Beta-blocante
C). Oxigenoterapie
D). Triptani
E). Lidocain (instilare n nara ipsilateral)
437. n nevralgia trigeminal primar pacientul acuz:
A). Durere de intensitate medie
B). Durere de intensitate mare/insuportabil
C). Greuri, vrsturi
D). Declanarea durerilor de anumite acte motorii (masticaie, vorbire etc.)
E). Toate de mai sus
438. n tratamentul nevralgiei trigeminale primare sunt eficiente:
A). Carbamazepina
B). Gabapentina
C). Valproatul
D). Tratamentul cu opiacee
E). Diazepamul
439. Cefaleea cu debut acut + sindrom infecios+sindrom de iritaie menigean
sugereaz:
A). Meningit acut
B). AVC ischemic
C). AVC hemoragic
D). Migren
E). Encefalopatie hipertensiv
440. Granulomatoza de sinus cavernos (sindr. Tolosa-Hunt):
A). Durere retroorbital de intensitate medie
B). Durere retroorbital de intensitate mare
C). Oftalmoplegie de grade diferite
D). Hipoestezie n teritoriul ramurii oftamice a trigemenului
E). Toate de mai sus
441. Tratamentul statusului migrenos:
A). Dexametazona
B). Beta-blocante
C). Oxigenoterapie
D). Clorpromazin
E). Lidocain (instilare n nara ipsilateral)
442. Care dintre urmtoarele afirmaii privind criza epileptic sunt reale:
434.

A). debutul si sfritul crizei a fost lent


B). debutul i sfritul crizei a fost brusc
C). durata este de 5-6 minute n cele mai multe cazuri
D). durata este scurt de 1-2 minute n cele mai multe cazuri
E). se poate atribui unei disfuncii cerebrale circumscrise sau generale
443. Urmtoarele afirmaii privind asistena crizelor epileptice sunt adevrate cu
excepia:
A). protejarea bolnavului de traumatisme
B). poziionare n laterocubit
C). n timpul crizei epileptice nu se va ncerca deschiderea gurii
D). n timpul crizei epileptice se va ncerca imobilizarea forat a bolnavului
E). se las desfsurarea normal a crizei
444. Principala caracteristic a crizei epileptice grand mal este:
A). pierderea contienei i convulsii tonico-clonice
B). mucarea limbii
C). relaxare sfincterian
D). devierea capului i/sau a globilor oculari
E). aritmie cardiac
445. Urmtoarele msuri se impun n asistena crizelor epileptice la prima
manifestare:
A). prima criz epileptic necesit tratament specific
B). prima criz epileptic nu necesit tratament specific dac nu se repet
C). pacientul necesit dispensarizare
D). explorare neuroimagistic la indicaia epileptologului, neurologului dar nu
neaprat n regim de urgen
E). dintre expolrrile imagistice este de preferat IRM cerebral de la nceput
446. Care dintre urmtoarele atitudini terapeutice se practic de urgen dac criza
epileptic se repet sau dac pericolul de a repeta criza epileptic este mare:
A). se recomand administrarea de Diazepam 1 fiol a 10mg/2ml i.v. foarte lent sau
intrarectal
B). oxigenoterapie
C). tiamin (vit B1) 100 mg i.v.
D). glucoz 33-50% i.v.
E). administrarea de Dizepam peroral
447. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la statusul epileptic sunt adevrate:
A). durata este scurt de 1-2 minute n cele mai multe cazuri
B). criza epileptic dureaz peste 30 de minute
C). nseamn crize epileptice succesive, fr revenire la starea iniial
D). oricare tip de criz epileptic poate evolua spre status
E). cel mai frecvent i cel mai grav este statusul grand mal
448. Explorarea neuroimagistic de urgen la bolnavii cu crize epileptice la prima
manifestare este necesar dac:
A). prezint amnezia asupra crizei
B). se suspecteaz traumatism cranio-cerebral
C). bolnavul este anticoagulat sau are coagulopatie
D). criza nu a fost focal
E). prezena semnelor de focar neurologic
449. Urmtoarele semne clinice pledeaz pentru criz epileptic cu excepia:
A). cefalee persistent
B). mucarea laterala a limbii

C). marca traumatic


D). hipoglicemie
E). somnul profund postcritic
450. Dintre potenialele cauze ale unei crize epileptice, se va trata imediat:
A). hipocalcemia
B). hipoglicemia
C). hiposideremia
D). hipercolesterolemia
E). citoliza hepatic
451. Care din urmtorii factori pot constitui cauza strii de ru epileptic:
A). abandonarea mediaiei
B). insomnia
C). consum de alcool
D). tratament ineficient
E). fumatul
452. Crize epileptice generalizate pot fi:
A). absene tipice
B). convulsii care cuprind n mod succesiv musculatura unui hemicorp
C). barajul verbal
D). absene atipice
E). crize tonico-clonice
453. Diagnosticul diferenial al crizelor epileptice se face cu:
A). sincopa
B). uremia acuta
C). accidentul ischemic trranzitor
D). hipoglicemia
E). crizele psihogene
454. Care din urmtoarele afirmaii despre anticonvulsivante sunt corecte:
A). fenitoinul administrat intravenos nu se amesteca cu alte substane, se va
administra printr-o linie venoas separat, n soluie izoton
B). acidul valproic intravenos se poate administra n doze similare dozei orale la
pacienii cu funcia hepatic alterat
C). fenobarbitalul ar putea fi alternativa fenitoinului dac s-ar administra intravenos
D). fenitoinul poate produce hipotensiune arterial sever
E). fosfenitoinul ar fi mai uor de administrat, 20-30mg/kg corp n perfuzie cu mai
puine efecte secundare
455. Crizele epileptice focale pot fi:
A). tonico-clonice
B). motorii
C). absente tipice, atipice
D). senzoriale
E). cu semne vegetative
456. Reprezint cauze ale strii de ru epileptic, cu excepia:
A). abandonarea medicaiei
B). tratament ineficient
C). abandonarea consumului de alcool
D). consumul de alcool
E). abandonarea fumatului
457. Raportul compresiuni toracice : ventilaii n resuscitarea cardiopulmonar de
baz efectuat la adult, este de:

A). 5 : 1
B). 5 : 2
C). 15 : 1
D). 15 : 2
E). 30 : 2
458. Primul gest care trebuie efectuat la un pacient care nu rspunde la stimulare
auditiv i tactil este:
A). Auscultaia toracelui cu stetoscopul
B). Iniierea compresiunilor toracice externe
C). Eliberarea cilor aeriene
D). Msurarea tensiunii arteriale
E). Aplicarea loviturii precordiale
459. Hiperextensia capului n vederea deschiderii cilor aeriene este contraindicat:
A). Dac suspicionm o leziune de coloan vertebral cervical
B). Dac suspicionm prezena un corp strin n cile aeriene superioare
C). Dac pacientul este ventilat pe masc i balon
D). Dac pacientul este ventilat gur la gur
E). Dac pacientul se afl n stop cardiorespirator
460. Tehnicile utilizate pentru deschiderea cilor aeriene n resuscitarea
cardiopulmonar de baz sunt:
A). Aezarea pacientului n decubit ventral
B). Hiperextensia capului i ridicarea mandibulei
C). Aezarea pacientului n poziie Trendelenburg
D). Subluxaia mandibulei
E). Efectuarea manevrei Sellick
461. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la compresiunile toracice externe
efectuate la un pacient aflat n stop cardiorespirator sunt adevrate:
A). Frecvena corect a compresiunilor toracice exerne este de 100/minut
B). Podul uneia dintre palmele salvatorului se va plasa n centrul sternului victimei
C). Toracele pacientului va fi comprimat cu 4-5 cm
D). n timpul efecturii compresiunilor toracice pacientul va fi plasat pe o suprafa
moale, elastic
E). Compresiunile toracice se vor efectua ntotdeauna cu salvatorul plasat n partea
dreapt a victimei
462. Verigile lanului supravieuirii sunt reprezentate de:
A). Acces rapid la serviciul de urgen
B). Resuscitare cardiopulmonar de baz
C). Aezarea pacientului n poziie lateral de siguran
D). Defibrilare precoce
E). Resuscitare cardiopulmonar avansat
463. Avantajele defibrilrii semiautomate sunt:
A). Poate fi efectuat de personal nemedical cu condiia absolvirii cursului de
instruire pentru utilizarea defibrilatorului semiautomat
B). Are aceeai eficacitate ca i defibrilarea manual
C). Utilizatorul nu trebuie s cunoasc algoritmul de resuscitare cardiopulmonar
avansat
D). Poate fi efectuat plasnd pacientul pe orice fel de suprafa, inclusiv pe o
suprafa conductoare
E). Nu implic respectarea msurilor generale de siguran n timpul defibrilrii
464. Poziionarea corect a electrozilor de defibrilare se face astfel:

465.
de:

A). Un electrod n 1/3 inferioar a sternului


B). Un electrod la nivelul apexului
C). Un electrod parasternal stng, la nivelul spaiului intercostal IV
D). Un electrod parasternal drept, la nivelul spaiului intercostal II
E). Un electrod pe hemitoracele drept la nivelul liniei medioaxilare
Obstrucia cilor aeriene superioare la pacientul incontient poate fi determinat

A). Epiglot
B). Limb
C). Cheaguri de snge
D). Dini sau fragmente dentare
E). Bol alimentar, coninut gastric regurgitat
466. Adjuvanii simpli utilizai n managementul cilor aeriene sunt:
A). Masca laringian
B). Canula de intubaie endotraheal
C). Canula nasofaringian
D). Combitubul
E). Canula orofaringian
467. Atitudinea corect n asistarea de baz a unei persoane aflate n stare de
incontien dar care respir i are puls, include:
A). Aplicarea imediat a compresiunilor toracice externe
B). Aezarea pacientului n decubit dorsal
C). Aplicarea respiraiei gur la gur
D). Aezarea pacientului n poziie lateral de siguran
E). Solicitarea ajutorului calificat prin apelarea dispeceratului de urgen 112
468. Manevrele de resuscitare cardiopulmonar de baz vor fi efectuate:
A). Pn la sosirea ajutorului calificat
B). Timp de 10 minute dup care se vor ntrerupe i se va declara decesul
C). Pn la momentul n care pacientul i reia respiraia spontan eficient
D). Pn la epuizarea fizic a salvatorului
E). Numai atunci cnd exist i un defibrilator disponibil
469. Manevrele utilizate pentru dezobstrucia cilor aeriene superioare la un pacient
incontient, cu obstrucie complet de ci aeriene superioare, includ:
A). Aezarea pacientului n decubit dorsal
B). Aplicarea de lovituri interscapulare
C). Aplicarea de compresiuni abdominale
D). Aplicarea de compresiuni toracice externe
E). Explorarea digital a cavitii bucale i faringelui
470. Ventilaia gur la gur se va efectua:
A). Insuflnd sub presiune aerul expirat al salvatorului n cile cavitatea bucal a
victimei
B). Utiliznd o masc facial personal de ventilaie pentru a evita contactul direct cu
victim
C). Etaneiznd perfect buzele salvatorului pe cele ale victimei pentru a evita
pierderea de aer n timpul ventilaiei
D). Dup efectuarea manevrelor de deschidere a cilor aeriene
E). Ca prim manevr dup ce se stabilete c victima se afl n stare de incontien
471. Dimensiunea corect a canulei orofaringiene pentru un anumit pacient
corespunde distanei:
A). De la comisura bucal la tragus

B). De la comisura bucal la menton


C). De la comisura bucal la lobul urechii
D). De la comisura bucal la unghiul mandibulei
E). De la comisura bucal la mastoid
472. Cel mai frecvent ritm ntlnit la stopul cardio-respirator la aduli este:
A). Disociaia electro-mecanic
B). Fibrilaia atrial
C). Asistolia
D). Fibrilaia ventricular/Tahicardia ventricular fr puls
E). Tahicardia atrial
473. Frecvena administrrii adrenalinei n timpul resuscitrii cardiopulmonare, n
conformitate cu recomandrile Consiliului European de Resuscitare este:
A). 1 mg din 5 n 5 minute
B). 3 mg din 3 n 3 minute
C). 1 mg din 3 n 3 minute
D). 3 mg ntr-o singur doz
E). 0,5 mg pe minut
474. Medicamentele de baz ale resuscitrii cardiopulmonare sunt:
A). Adrenalina
B). Izoprenalina
C). Atropina
D). Xilina/Amiodarona
E). Digoxinul
475. Cile corecte de administrare ale medicamentelor n resuscitarea
cardiopulmonar sunt:
A). Intracardiac
B). Intravenoas
C). Intraosoas
D). Intramuscular
E). Subcutanat
476. La un pacient cu bradicardie sinusal cu extrasistole ventriculare multifocale,
prima etap de tratament este:
A). Oxigen i Xilin IV 50 mg
B). Oxigen i Amiodaron IV 150 mg
C). Oxigen i Atropin 0,5 mg
D). Atropin 0,5 mg i Xilin 100 mg IV
E). Amiodaron 150 mg i Xilin 100 mg IV
477. Printre cauzele cele mai frecvente de disociaie electromecanic se numr:
A). Hipotermia
B). Tamponada cardiac
C). Edemul cerebral
D). Pneumotoracele sufocant
E). Embolia pulmonar
478. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la defibrilare sunt corecte:
A). Defibrilarea este eficace numai n disociaia electromecanic i asistolie
B). Defibrilarea se efectueaz cu curent monofazic la o energie de 360J
C). n timpul resuscitrii cardiopulmonare defibrilarea se efectueaz n cicluri de cte
3 ocuri succesive
D). Defibrilarea se efectueaz cu curent bifazic la o energie de 150-200J

E). Fibrilaia ventricular i tahicardia ventricular fr puls nu se trateaz prin


defibrilare
479. n conformitate prevederile algoritmului de resuscitare cardiopulmonar
avansat recomandat de Consiliul European de Resuscitare, terapia farmacologic a
ritmurilor ocabile de stop cardiorespirator include:
A). Adrenalina
B). Atropina
C). Amiodarona
D). Xilina
E). Beta-blocantele
480. n care din situaiile de mai jos se va solicita o unitate de terapie intensiv
mobil:
A). Pacient incontient care respir i are puls
B). Pacient aflat n stop cardiorespirator
C). Pacient contient care acuz dureri lombare
D). Pacient care acuz cefalee de 3 zile
E). Pacient cu dureri precordiale cu iradiere n umrul i braul stng
481. Administrarea bicarbonatului de sodiu este indicat n timpul resuscitrii
cardiopulmonare n caz de:
A). Resuscitare cardiopulmonar prelungit
B). Intoxicaie cu antidepresive triciclice
C). Hiperpotasemie confirmat
D). Hipovolemie
E). Embolie pulmonar
482. Cardioversia sincron n urgen este indicat la pacienii cu tahiaritmii
ventriculare i supraventriculare nsoite de:
A). Cefalee
B). Greuri
C). Hipotensiune
D). Dispnee
E). Dureri precordiale
483. Xilina poate fi utilizat ca alternativ la amiodaron pentru tratamentul:
A). Fibrilaiei ventriculare refractare la terapia electric
B). Blocului atrioventricular grad III
C). Tahicardiei ventriculare cu puls la pacient stabil hemodinamic
D). Fibrilaiei atriale cu alur ventricular rapid
E). Bradicardiei sinusale
484. Dup confirmarea fibrilaiei ventriculare sau a tahicardiei ventriculare fr puls
ocurile electrice administrate prin utilizarea defibrilatorului vor fi de:
A). 150 200 J curent monofazic
B). 150 200 J curent bifazic
C). 360 J curent bifazic
D). 360 J curent monofazic
E). 100 J curent bifazic
485. Care dintre urmtoarele reprezint semne de instabilitate n cazul unei aritmii:
A). Durerea toracic
B). Turgescena jugularelor
C). Alterarea strii de contien
D). Hipotensiunea
E). Vertijul

486. Care dintre urmtoarele reprezint contraindicaii absolute de tromboliz n


infarctul miocardic acut:
A). Accident vascular cerebral ischemic n ultimele 6 luni
B). Intervenii chirurgicale majore sau traumatisme craniocerebrale n ultimele 3
sptmni
C). Disecia de aort
D). Sarcina
E). Terapia anticoagulant oral
487. Hipotermia severa este definita ca :
A). Temperature centrala sub 35 0C
B). Temperatura axilara sub 35 0C
C). Temperatura centrala sub 28 0C
D). Temperatura centrala sub 30 0C
E). Temperature axilara sub 32 0C
488. Semnele clinice ale hipotermiei sunt:
A). Agitatie psihomotorie
B). TA scazuta sau nemasurabila
C). Status mental alterat
D). Pupile dilatate
E). Tahicardie
489. Metodele de nclzire intern activ a unui pacient hipotermic includ:
A). Circulaia extracorporeal
B). Lavajul gastric i urinar cu lichide incalzite
C). Administrare de carbune activ prin sonda nazogastric
D). Ventilaia cu oxigen nclzit i umidificat
E). Lavaj peritoneal cu lichide nclzite
490. In cazul unui pacient inecat urmatoarele afirmatii sunt corecte, mai putin:
A). Imobilizarea coloanei cervicale este obligatorie la toti pacientii inecati
B). La aplicarea protocolului de RCP nu trebuie facuta diferenta intre pacientii
inecati in apa dulce sau sarata
C). Daca este nevoie de mai mult de 5 minute pentru a scoate victima la mal se
recomanda efectuarea de ventilatii artificiale timp de 1 minut
D). Manevrele de resuscitare se efectueaza in decubit lateral stang pentru a evita
aspiratia
E). Riscul de hipotermie este mai mare in apa
491. n cazul unui pacient electrocutat primul gest este:
A). ndeprtarea ct mai rapid a pacientului din zona periculoas
B). ntreruperea contactului cu sursa de electricitate
C). Solicitarea ajutorului prin 112
D). Asigurarea cilor aeriene
E). Imobilizarea colonei cervicale
492. Cu privire la un pacient hipotermic, care dintre urmtoarele afirmaii sunt false:
A). nclzirea se va face lent cu aprox. 50C / or
B). nclzire se va face foarte lent, cu cel mult 10C / or
C). Pacientul hipotermic aflat n stop cardio-respirator nu se resusciteaz mai mult de
30 min, dup care n caz de insuccez se declar decesul
D). Se va evita micarea brusc a hipotermicului pericol de FV, colaps
E). Medicatia si socul electric nu au efect sub 32 0C
493. Este interzis provocarea de vrsturi n cazul intoxicaiilor cu:
A). Ciuperci

494.

495.

496.

497.

498.

499.

500.

501.

B). Medicamente
C). Acid clorhidric
D). Cnd se administreaz lapte
E). Soda caustic
Antidotul specific pentru intoxicaia cu opioide este:
A). Atropina
B). Glucoza 33%
C). Naloxona
D). N-acetilcisteina
E). Morfina
Masuri terapeutice specifice in cazul intoxicatiilor:
A). Facilitarea eliminarii substantelor toxice
B). Limitarea absorbtiei substantelor toxice
C). Intubatia cat mai precoce
D). Antidoturi speciale
E). Resuscitare prelungita pana se elimina substanta toxica
Limitarea absorbtiei substantei toxice ingerate se poate face prin:
A). Hemodializa
B). Irigatie intestinala
C). Spalatura gastrica la < 1h
D). Administrare de carbune activ prin sonda nazogastrica
E). Prin fortarea diurezei
Respiratie gura-la-gura se evita in cazul intoxicatiilor cu:
A). Organofosforice
B). Medicamente
C). Ciuperci
D). Substante corozive
E). Cianuri
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte legat de pacientul inecat:
A). Revenirea complet este posibil chiar i dup o imersie prelungit
B). Risc crescut de hipotermie dac temperatura apei este < 25C
C). Musculatura inimii este protejata de hipotermia indusa de apa
D). Inecul poate fi secundar in urma unei crize epileptice intamplate in apa
E). Masajul cardiac se incepe deja in apa
In cazul resuscitarii in sarcina urmatoarele afirmatii sunt corecte cu exceptia:
A). Manevrele de resuscitare se face in semidecubit lateral stang
B). In sarcina nu se administreaza soc electric
C). Manevrele de resuscitare se fac in semidecubit lateral drept pentru decompresia
venei cave inferioare
D). Este indicata aplicarea presiunii cricoide in timpul resuscitarii pentru a preveni
regurgitarea
E). Administrarea adrenalinei nu este indicata in sarcina
Dificultatile resuscitarii in sarcina :
A). Ingrosarea gatului
B). Comprimarea vezici urinare de catre uterul marit
C). Ascensionarea diafragmului si limitarea miscarilor lui
D). Edematierea tesuturilor, edem glotic
E). Hipoglicemie
Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
A). Hipotermia este definita de temperatura central sub 350C

B). La pacientul electrocutat in stop cardiorespirator se recomandat o resuscitare


prelungita
C). Fatul este considerat viabil dupa varsta gestationala de 24-25 saptamani de
sarcina
D). Hemodializa favorizeaza eliminare toxinelor
E). La pacientul inecat, resuscitat intotdeauna se imobilizeaza coloana cu guler
cervical
502. Evaluarea iniial a pacientului traumatizat prevede:
A). Examinarea capului pacientului
B). Permeabilizarea cailor aeriene
C). Examinarea abdomenului
D). Evaluarea respiratiei
E). Mini examen neurologic
503. Tratamentul de urgenta in cazul pneumotoracelui sufocant este:
A). Intubatia endotraheala imediata
B). Decompresiune imediata cu un ac de 14 sau 18 G apoi drenajul toracic
C). Radiografie toracica urmata de drenajul thoracic
D). Analgezie
E). Inceperea imediata a manevrelor de resuscitare
504. La evaluarea initiala a pacientului traumatizat se urmareste:
A). Respiraia pacientului i ndeprarea oricror ameninri la viaa pacientului
B). Obstructia cilor respiratorii ale pacientului i ndeprtarea oricror ameninri
la viaa pacientului
C). Durerile abdominale si administrare de analgetice
D). Imobilizarea fracturilor
E). Evaluarea circulaiei pacientului, inclusiv sngerrile masive
505. Un pacient care deschide ochii la durere, vorbete confuz, localizeaz stimulii
dureroi, are GCS:
A). 7
B). 14
C). 10
D). 11
E). 8
506. Semnificatia abrevierii ABCD la evaluarea primara este:
A). Eliberarea cailor aeriene - A
B). Respiratie A
C). Statusul neurologic- B
D). Circulatie C
E). Statusul neurologic- D
507. Este necesara imobilizarea precoce a coloanei vertebrale cervicale la:
A). Pacient cu durere la nivelul coloanei cervicale
B). Pacient traumatizat, in coma
C). Pacient constient cu escoriatii faciale minore
D). Pacient traumatizat cu intoxicatie etanolica
E). Pacient cazut de la inaltime
508. In timpul examinarii primare sunt indicate masuri terapeutice pentru:
A). Pneumotorace sufocant
B). Hemotorace
C). Volet costal
D). Fractura de bazin

E). Sangerare masiva


Tratamentul sangerari masive externe consta in:
A). Pansament compresiv
B). Imobilizare
C). Clamparea vaselor lezate
D). Ridicarea picioarelor
E). Intubatie precoce
510. Care dintre urmatoarele afirmatii despre voletul costal sunt corecte:
A). Tratamentul de urgenta este fixarea marginala a segmentului flotant cu un
leucoplast
B). Apare dac sunt fracturate mai mult de 3 coaste n 2 sau mai multe locuri
C). Inseamna fracturi costale asociat cu fractura de stern
D). Const dintr-o arie cu micri libere a peretelui toracic i micri respiratorii
paradoxale
E). Se acopera cu pansament ocluziv lipit in trei laturi
511. Urmatoarele afirmatii despre pneumotoracele deschis sunt corecte cu exceptia:
A). Se va trata prin aplicarea unui pansament ocluziv lipit pe tegument la trei laturi
B). Tratamentul consta in decompresie imediat cu un ac de 14 sau 18 G introdus n
spaiul II intercostal
C). Pansamentul ocluziv lipit pe toate cele 4 laturi poate produce pneumotorace
sufocant
D). Pneumotoracele deschis se trateaza in cadrul evaluarii secundare
E). Const dintr-o arie cu micri libere a peretelui toracic i micri respiratorii
paradoxale
512. Care dintre urmatoarele afirmatii despre tamponada cardiaca sunt corecte:
A). Tamponada cardiaca inseamna acumulare lichidiana in pericard care determina
instabilitate hemodinamica
B). Tamponada cardiaca inseamna acumulare lichidiana in spatiul pleural
C). Tratamentul de urgenta este punctia pericardica
D). Este una dintre leziunile toracice rapid letale
E). Tratamentul de urgenta a tamponadei este drenajul toracic lateral
513. Leziuni rapid letale care trebuie descoperite la examinarea primara a
traumatizatului sunt:
A). Fractura de bazin
B). Pneumotoracele sufocant
C). Fractura de baza de craniu
D). Voletul costal
E). Tamponada cardiaca
514. Fixarea gulerului cervical respecta urmatorii pasi:
A). Se alege dimensiunea gulerului portivit pentru pacient si fixarea gulerului
B). Se preformeaza gulerul, se fixeaza capul si se aplica gulerul
C). Stabilizarea capului, masurarea gatului, selectarea dimensiunii potrivite,
preformarea si fixarea gulerului
D). Pozitia laterala a pacientului, stabilizarea capului, selectarea dimensiunii
potrivite si fixarea gulerului
E). Examinarea secundara, selectarea dimensiunii potrivite si fixarea gulerului
515. Mini examenul neurologic la evaluarea primara a pacientului traumatizat
urmareste:
A). Deschiderea ochilor
B). Agitatia psihomotorie
509.

C). Gradul de cefalee


D). Raspunsul verbal
E). Raspunsul motor
516. n tulburrile circulatorii sau dac se suspecteaz pierderi masive de snge:
A). se va monta cel puin o linie i.v. utiliznd o canul groas
B). se vor imobiliza fracturile
C). se va face hemostaza imediat in cazul sangerarilor masive externe
D). solutile intravenoase vor fi administra foarte rapid daca pacientul este hipotensiv
E). soluiile intravenoase vor fi administrate rapid dac pacientul prezint TCC
izolat, nchis
517. Prioritati in examinarea secundara a pacientului traumatizat includ urmatoarele
cu exceptia:
A). Reevaluare frecventa a functiilor vitale
B). Dezbracarea completa a pacientului
C). Protejarea pacientului de hipotermie
D). Dezobstructia cailor aeriene
E). Imobilizarea fracturilor
518. In cadrul examinarii secundare a pacientului traumatizat se efectuaza:
A). Examinare complet din cap pn n picioare
B). Montarea sondei nazogastrice i/sau urinare (dac nu exist contraindicaii)
C). Fixarea marginala a voletului costal
D). Imobilizarea coloanei vertebrale cervicale
E). Teste paraclinice pentru stabilirea diagnosticului
519. Semnele fracturii de baza de craniu sunt urmatoarele cu exceptia:
A). Edentatie
B). Semnul Battle
C). Hemotimpan
D). Echimoze periorbitale
E). Tahicardie
520. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
A). La imobilizarea fracturilor se imobilizeaza si articulatiile situate deasupra si
dedesuptul liniei de fracrura
B). Fracturile deschise nu se imobilizeaza
C). Fracturile costale se imobilizeaza prin bandaje circulare
D). Se palpeaza pulsul la nivelul membrului fracturat inainte si dupa imobilizare
E). In cazul fracturilor de bazin se poate folosi centura de stabilizare
521. Otoragia reprezinta:
A). Eliminarea de sange in urma tusei
B). Eliminarea de sange prin gura in urma unei varsaturi
C). Scurgere de sange din ureche
D). Scurgere de sange din nas
E). Scurgere de lichid cefalorahidian din ureche
522. Examinarea capului in cadrul evaluarii secundare a traumatizatului prevede:
A). Evaluarea pupilelor
B). Evaluarea amigdalelor
C). Palparea scalpului pentru eventuale plagi contuze, fracturi
D). Examinarea timpanului
E). Palparea coloanei cervicale
523. La un pacient politraumatizat cu suspiciune de hemoragie interna cea mai
urgenta analiza de sange este:

A). Hemoglobina, hematocrit


B). Examen de biochimie
C). Probe de coagulare
D). Teste toxicologice
E). Examen de urina
524. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte legat de corpul penetrant:
A). extragerea prematur poate da exsangvinare
B). corpul penetrant se extrage in timpul examinarii secundare
C). corpul penetrant poate tampona un vas sangvin important
D). corpul penetrant adanc se extrage numai in sala de operatie
E). membrul cu corp penetrant se imobilizeaza obligatoriu
525. Contraindicatiile sondei nazogastrice in cazul pacientului traumatizat:
A). Suspiciune de fractura de clavicula
B). Suspiciune de fractura de baza de craniu
C). Coagulopatii severe
D). Suspiciune de fractura medio-faciala
E). Guler cervical
526. La examinarea gatului se urmareste:
A). Pozitia traheei
B). Deformitati, crepitatii osoase la nivelul coloanei cervicale
C). Hemotimpanul
D). Pozitia claviculelor
E). Dilatatia venelor jugulare
527. Examinarea membrelor consta in:
A). Palparea membrelor
B). Evaluarea mobilitatii articulatiilor
C). Percutia articulatiilor
D). Evaluarea reflexelor tendinoase
E). Palparea pulsului periferic
528. Contraindicatii pentru introducerea sondei urinare:
A). Dureri abdominale
B). Sange in meatul urinar
C). Hematom perineal
D). Luxatie de sold
E). Prostata nepalpabila
529. Semne obiective ce sugereaza existenta unui proces expansiv intracranian:
A). Modificari ale pupilelor
B). Slabiciune lateralizata a extremitatilor
C). Deviatia traheei
D). Coma
E). Toate variantele de mai sus
530. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte despre examinarea coloanei
vertebrale :
A). Intoarcerea pacientului traumatizat se face cu mentinerea coloanei vertebrale in
ax
B). Se fixeaza capul, se elimina gulerul cervical si se intoarce pacientul pentru a
examina coloana vertebrala in intregime
C). Manevra de intoarcere a pacientului traumatizat necesita minim trei persoane
D). Manevrele de intoarcere este coordonata de medicul care urmeaza sa examineze
coloana

E). Pacientul se pune in pozitia laterala de siguranta dupa care se examineaza


coloana
531. Radiografiile minime necesare pentru un pacient cu traumatism major in coma
sunt:
A). coloana cervicala
B). bazin
C). femur
D). torace
E). craniana
532. Elemente definitorii ale bronitei cronice sunt urmatoarele :
A). Tuse productiv cu eliminare de sput , n majoritatea zilelor , cel puin trei luni
pe an, 2 ani consecutiv
B). Tuse productive timp de 1 saptamana
C). Tuse seaca
D). Hemoptizie si tuse seaca
E). Tuse cu dispnee
533. Elemente definitorii ale emfizemului pulmonar sunt urmatoarele :
A). Dilatarea i distrucia parenchimului pulmonar distal de bronhiolele terminale cu
distrugerea septurilor alveolare
B). Existenta bronsiectaziilor distale
C). Tuse productiva cu eliminare de sputa in cantitate mare
D). Acumulare lichidiana pleurala
E). Hemoptizie si dispnee
534. Bronhopneumopatia cronica obstructive insumeaza urmatoarele afectiuni :
A). Astmul bronsic
B). Pneumonia franca lobara
C). Bronsita cronica
D). Pleurezia
E). Emfizemul pulmonar
535. Care sunt tipurile clinice ale bronhopneumopatiei clinice obstructive :
A). Tipul A ( fighter ) emfizematos
B). Tipul bronsiectatic
C). Tipul infectios
D). Tipul B ( non-fighter) bronitic
E). niciunul
536. Factorii de risc major in aparitia bronhopneumopatiei cornice obstructive sunt :
A). Frigul
B). Fumatul
C). Poluarea
D). Bronsite repetate
E). Astmul bronsic
537. Simptomele tipice in bronhopneumopatia cronica obstructive sunt urmatoarele :
A). Tuse cu expectoraie
B). Dispnee progresiva
C). Tuse cu weezing
D). Exacerbri infecioase
E). Varsatura in zat de cafea
538. 7.Complicatiile cele mai frecvente ale bronsitei cornice si ale emfizemului
pulmonar sunt:
A). Hemoptizia

B). Pleurezia
C). Pneumonia
D). Insuficienta respiratorie cronica
E). Cordul pulmonar cronic
539. Clasele medicamentoase utilizate cel mai frecvent in bronhopneumopatia cronica
obstructiv sunt urmatoarele :
A). Bronhodilatatoare
B). Corticosteroizi
C). Antibiotice
D). Mucolitice
E). Antisecretorii
540. Bronsiectazia se manifesta clinic prin :
A). tuse
B). hemoptizie
C). stare septica
D). expectoratie mucopurulenta in cantitate mare
E). weezing
541. Tratamentul bronsiectaziei se face cu urmatoarele :
A). drenaj postural
B). tratament chirurgical
C). antibioterapie
D). mucolitice si expectorante
E). bronhodilatatoare
542. Astmul bronsic se defineste prin urmatoarele :
A). afectiune bronsica caracterizata prin tuse productiva cu febra
B). afeciune inflamatorie cronic a cilor respiratorii care se manifest prin
episoade recurente de wheezing , dispnee i tuse n special noaptea i/sau
dimineaa
C). acumularea de lichid in pleura
D). compresie mediastinala
E). niciuna
543. Simptomele astmului bronsic pot fi declanate i/sau agravate de urmatoarele :
A). alergene
B). infecii virale
C). aer rece , hiperventilaie
D). reflux gastroesofagian
E). medicamente betablocante , aspirin , alte AINS , poluani atmosferici
544. Formele clinice ale astmului bronsic sunt urmatoarele :
A). Astmul alergic
B). Astmul indus de AINS
C). Astmul indus de efort
D). Astmul gravidelor
E). Astmul profesional
545. Tabloul clinic al pneumoniei cuprinde urmatoarele :
A). Alterarea strii generale
B). Febr mare
C). Durere toracic ( junghi toracic )
D). Tuse seac
E). Sput hemoptoic
546. Diagnosticul pozitiv paraclinic al pneumoniei include :

A). bronhoscopie
B). RMN
C). Radiografie pulmonara
D). hemoleucograma
E). toate
547. Tipurile histologice cele mai frecvente ale cancerului bronhopulmonar sunt
urmatoarele :
A). carcinom cu celule mari
B). adenocarcinom
C). carcinom cu celule mici
D). sarcom
E). carcinom scuamos sau epidermoid
548. 17.Manifestrile tipice radiologice in tuberculoza pulmonara sunt urmatoarele :
A). Opaciti nodulare la nivelul apexurilor
B). Fibroze
C). Caviti
D). Calcifieri
E). Atelectazii
549. Pleurezia se defineste prin :
A). acumularea de aer in cavitatea pleurala
B). acumulare excesiv de lichid n spaiul pleural.
C). sindrom de condensare parenchimatoasa
D). toate
E). niciunul
550. Factorii de risc aterogen sunt urmatorii :
A). Hiperlipoproteinemia ( hipercolesterolemia) si diabetul zaharat
B). HTA
C). Fumat
D). Sedentarismul
E). Obezitatea
551. Definiia cardiopatiei ischemice este urmatoarea :
A). boala cu etiologii diverse care duc la perturbarea echilibrului aport/necesiti de
oxigen ale miocardului
B). boala inflamatorie miocardica
C). boala inflamatorie pericardica
D). boala inflamatorie endocardica
E). toate
552. Sindromul dispeptic reuneste urmatoarele acuze :
A). durere in etajul abdominal superior
B). melena
C). greturi , varsaturi
D). meteorism
E). icter
553. Casificarea dispepsiei implica urmatoarele variante :
A). superioara si inferioara
B). ulcer-like , de dismotilitate , nespecifica
C). cu melena , fara melena
D). cu icter , anicterica
E). functionala si organica

554. Clasele medicamentoase utilizate in terapia dispepsiei functionale sunt


urmatoarele :
A). produsi 5-ASA
B). antiinflamatorii
C). antisecretorii
D). prokinetice
E). toate
555. Din punct de vedere etiopatogenic ulcerul gastric si duodenal se clasifica in :
A). ulcer Helicobacter Pylori pozitiv si ulcer Helicobacter Pylori negativ
B). ulcer hemoragic si non-hemoragic
C). ulcer perforat si ulcer hemoragic
D). ulcer acut si ulcer cronic
E). ulcer gastric si ulcer duodenal
556. Factorii etiopatogenic cel mai important in boala ulceroasa sunt :
A). alimentatia
B). stresul
C). infectia cu Helicobacter Pylori
D). consumul de antiinflamatorii nesteroide
E). infectii virale
557. Terapia de eradicare a Helicobacter Pylori in boala ulceroasa este urmatoarea :
A). antiacide
B). antiemetice
C). 2 antibiotice si antisecretor
D). antiinflamatorii
E). toate
558. Strategia terapeutic profilactic a ulcerului Indus de antiinflamatorii cuprinde
urmatoarele clase de medicamente :
A). ageni antiinflamatori selectivi anti COX 2 ( celecoxib , rofecoxib )
B). asocierea terapiei antisecretorii
C). antiemetice
D). antiacide
E). chelatoare a sarurilor biliare
559. Cauzele mecanice prin care se formeaza ileusul mecanic sunt urmatoarele :
A). strangulaie intestinala
B). volvulus sau nvaginaie
C). compresie exterioara
D). diselectrolemii
E). spasm intestinal
560. Lipsa emisiei de materii fecale si gaze si meteorism accentuat pune in discutie
urmatoarele diagnostice :
A). obstrucii colonice
B). obstructie intestinala
C). ulcer perforat
D). icter
E). ciroza
561. Termenul de melena se refera la :
A). rectoragie
B). hematochezie
C). varsaturi bilioase
D). emisia de scaun negru

E). emisia de scaun acolic


562. Rectocolita ulcero-hemoragica are urmatoarele caracteristici clinice si
paraclinice:
A). este o boala inflamatorie intestinala cronica
B). debuteaz la rect i se propag spre valva ileo-cecal
C). Leziunile intereseaz strict mucoasa , sunt continue
D). clinic se manifesta prin diaree cu sange
E). debutul bolii este frecvent in decada 2 si 3 de viata
563. Diagnosticul pozitiv de certitudine al bolilor inflamatorii cronice intestinale se
efectueaza prin:
A). echografie abdominala
B). RMN abdomen
C). endoscopie
D). biopsie cu examen histopatologic
E). examen radiologic
564. Complicatiile severe ale rectocolitei ulcero-hemoragice sunt :
A). megacolon toxic
B). Perforaia colonic
C). hemoragie digestive inferioara sever
D). Stenoze colonice
E). ileus
565. Clasele de medicamente utilizate in terapia colitei ulcerative si a B.Crohn sunt
urmatoarele :
A). preparate de acid 5-aminosalicilic ( 5-ASA)
B). antibiotice
C). Corticosteroizi
D). Ageni imunomodulatori
E). agenti biologici
566. Cazurile de constipatie care necesit investigaii paraclinice sunt urmatoarele:
A). asocierea semnelor de alarma
B). Non-responsiv la terapia laxativa
C). Apariia dup 50 ani
D). Risc individual de neoplazie
E). Rectoragia
567. Markerul serologic care atesta prezenta infectiei cu virus B este:
A). transaminaze crescute
B). Atg.HBs
C). Ac anti HCV
D). amilaze cresute
E). toate
568. Definitia corecta a ascitei este:
A). Ascita reprezint totalitatea simptomelor i semnelor clinice i paraclinice,
consecin a acumulrii de lichid n cavitatea peritoneal
B). Ascita reprezint totalitatea simptomelor i semnelor clinice i paraclinice,
consecin a acumulrii de lichid n cavitatea pleurala
C). Ascita reprezinta pneumoperitoneul
D). Ascita reprezinta totalitatea simptomelor i semnelor clinice i paraclinice,
consecin a acumulrii de lichid n retroperitoneu
E). niciuna
569. Cauzele cele mai frecvente ale ascitei sunt urmatoarele:

A). ciroza
B). neoplasmul cu metastaze peritoneale,
C). Tbc peritoneal
D). insuficienta cardiaca congestive
E). ulcerul gastric
570. Cauzele cele mai frecvente ale cirozei hepatice sunt urmatoarele:
A). consum cronic de alcool
B). hepatita cronica B,C
C). Boli autoimune
D). B.Wilson , hemocromatoza
E). Medicamente
571. Diagnosticul clinic pozitiv al cirozei decompensate vascular si parenchimatos
cuprinde:
A). Ascita
B). Icterul
C). Circulaia venoas colateral
D). Semne cutanate : stelue vasculare , eriem palmar , eritem plantar
E). semne de ocluzie intestinala
572. Insuficiena cardiac congestiv este definit :
A). Creterea contractilitii miocardice
B). Incapacitatea cordului de a pompa o cantitate suficient de snge pentru a
satisface cerinele metabolice ale organismului
C). Creterea presiunii intraventriculare
D). Modificarea contraciei miocardice
E). Scderea presiunii n cavitile ventriculare
573. Semnele clinice sugestive pentru congestia venoas pulmonar din insuficiena
cardiac sunt:
A). Tuse moniliform, wheezing
B). Tahipnee, wheezing , iritabilitate, dificulti alimentare
C). Scaune diareice, dificulti alimentare, transpiraii profuze
D). Hepatomegalie, vrsturi
E). Iritabilitate, convulsii pe hemicorp
574. Tabloul clinic al insuficienei cardiace la copil se caracterizeaz prin:
A). Semne clinice de alterare a performanei cardiace si semne de congestie venoas
sistemic
B). Scaune diareice, febr, varsaturi
C). Convulsii , semne de deshidratare acuta
D). Stridor laringian, tuse moniliform
E). Fontanela anterioara deprimata, buze uscate
575. Modificrile radiologice din insuficiena cardiac se caracterizeaz prin:
A). Cardiomegalie cu ICT>0,55
B). Congestie pulmonar cu accentuarea desenului vascular
C). Colecie pleural, colecie pericardic
D). Aplatizarea diafragmului
E). Focar congestiv pneumonic de lob superior drept
576. Obiectivele n tratamentul insuficienei cardiace sunt:
A). Controlul reteniei excesive de Na i K
B). Controlul frecventei respiratorii
C). Ameliorarea edemului cerebral
D). Ameliorarea performanei contractile a inimii

E). Reducerea suprasolicitrii cordului


Digitala, utilizat n tratamentul insuficienei cardiace, are ca efecte terapeutice:
A). Brohodilataie pe bronhiile principale
B). Efect inotrop ( creterea forei contractile a inimii)
C). Scade stimularea simpatic
D). Produce stimularea vagal
E). Efect vasodilatator i hipotensiv
578. Semnele clinice i electrocardiografice ale toxicitii digitalice sunt:
A). Refuzul alimentaiei, greuri i vrsturi
B). Prelungirea intervalului PR
C). Tulburri de ritm cardiac (Bigeminism)
D). Flutter sau FibrIlaie atrial
E). Convulsii pe hemicorp
579. Cele mai frecvente cauze de oc sunt:
A). Hipovolemia
B). Cauze cardiogene (cardiomiopatii, aritmii)
C). Sepsis (infecii severe)
D). Tulburri electrolitice i acidobazice
E). Anafilaxia
580. Manifestrile clinice ale ocului, indiferent de etiologie sunt :
A). Hipotensiunea arterial
B). Timp de recolorare capilar prelungit
C). Oligurei (diurez <1ml/Kg/or)
D). Extremiti reci, umede, cianotice, marmorate
E). Wheezing, tuse iritativ
581. n ocul decompensat, tabloul clinic este caracterizat prin:
A). Rata cardiac, frecvena respiratorie, tensiunea arterial sunt normale sau uor
modificate
B). Oligurie (diurez <1ml/Kg/or)
C). Alterarea senzoriului grav alterat
D). Hipotensiune arterial important
E). Tegumente i mucoase normal colorate
582. Examinrile de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului i iniierea
terapiei la copilul cu oc sunt:
A). Determinarea de Ht i grup sanguin
B). Determinarea de electrolii
C). Glicemia i calciu ionizat
D). Hemocultur, ASTRUP
E). Examen coproparazitologic i exudat faringian.
583. Msurile de urgen recomandate n prima or de la instalarea ocului sunt:
A). Asigurarea permebilitii cilor aieriene
B). Administarea de O2 pe masc sau ventilaie asistat
C). Instalarea de cateter pentru monitorizarea PVC
D). Spltur gastric
E). Abord vascular
584. La copilul cu oc, dup abord vascular i administarea de lichide iv vom urmrii
semnele de suprancrcare lichidian care sunt reprezentate de :
A). Prezena de raluri
B). Apariia ritmului de galop
C). Creterea efortului respirator
577.

D). Apariia hepatomegaliei


E). Convulsii pe hemicorp
585. Medicamentele utilizate n formele severe de oc sunt:
A). Atropina
B). Ca cloride 10%, Ca gluconic 10%
C). Dopamina
D). Glucoza 10%
E). Penicilina V
586. n patofiziologia ocului o perfuzie tisular adecvat depinde de urmtorii
factori:
A). Debitul cardiac
B). Integritatea tonusului vasomotor a patului vascular
C). Capacitatea sngelui de a transporta substane metabolice i de a ndeprta
rezidurile
D). Cuplarea excitaie-contracie miocardic
E). Rezerva diastolic miocardic
587. Definiia corect a bolii diareice acute (BDA) este:
A). Malabsorbia apei, electroliilor i alimentelor rapid instituit
B). Malabsorbia de lipide i glucide instalat lent
C). Malabsorbtie proteica, glucidica si lipidica
D). Malabsorbia de calciu i magneziu
E). Maldigestia glucidic
588. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte pentru diagnosticul Sindromului de
deshidratare acut (SDA) gradul I:
A). Pierderea n greutate sub 5%
B). Pierderea n greutate peste 10%
C). Pierderea n greutate ntre 5-10%
D). Prezena convulsiilor, comei sau strii letargice
E). Prezena edemelor declive, hepatomegaliei
589. Tabloul clinic al SDA grad III se caracterizeaz prin:
A). Stare general bun, pierdere n greutate sub 5%, tahicardie
B). Pierderea n greutate 5-10%, tahicardie, oligurie
C). Pierderea n greutate peste 10%, sete vie, buze uscate, fontanel hiperpulsatila
D). Pierderea n greutate peste 10%, semne de SDA grad II+ alterarea strii de
contien(convulsii, coma)
E). Pierderea n greutate ntre 5- 10%, fontanel deprimat
590. Factorii determinani implicai n etiologia BDA la sugar i copil sunt:
A). Greeli alimentare (calitative sau cantitative)
B). Infecii enterale virale (Coxackie, adenovirusuri, enterovirusuri,etc)
C). Infecii enterale microbiene (E.coli, Shigella, Salmonella)
D). Diatezele limfatice sau exudative
E). Prematuritatea
591. Tabloul clinic al BDA se caracterizeaz prin:
A). Febr, tuse, wheezing
B). Anorexie, diaree, vrsturi
C). Convulsii pe hemicorpul drept, vrsturi
D). Scaune apoase, frecvente (3-5/zi), anorexie, inapeten
E). Indispoziie. Scaune diareice, colici abdominale
592. Analizele necesare pentru diagnosticul pozitiv n BDA sunt:
A). Coprocultur

B). pH al scaunului
C). Examen coprocitologic
D). Examen virusologic al scaunului
E). Examenul aspiratului bronic
593. Complicaii precoce ale BDA la sugar sunt :
A). Sindromul de deshidratare acut
B). Colaps
C). Septicemie
D). Retard al creterii staturale
E). Malnutriie protein-caloric
594. n BDA, indicaiile de utilizare a antibioticelor la sugar sunt :
A). BDA forme grave, febrile
B). Prezena chitilor de lamblii n examenul coproparazitologic
C). Prezena de elemente patologice (puroi, snge) n scaun
D). BDA la nou nscut
E). BDA form uoar la sugarul eutrofic
595. Care este durata rehidratrii orale n tratamentul BDA (uoara i medie) la
sugar i copil :
A). 6-8 ore la nou nscut, malnutrit gradul III
B). 8-12 ore la sugar n primele 3 luni i malnutriie grad II
C). 12-24 ore la sugarul mare i copilul mic
D). 48 ore la sugar
E). 6-8 ore la copilul peste 2 ani
596. n tratamentul de urgen al deshidratrilor acute trebuie inut cont de:
A). Vrsta pacientului
B). Severitatea deshidratrii
C). Ct de rapid s-a instalat deshidratarea
D). Gradul de dezvoltare neuro-psiho-motorie a pacientului
E). Comorbiditile pacientului
597. Administrarea preparatului Ge-sol sau a altor amestecuri glucosaline necesita
urmatoarele reguli:
A). Se vor administra reci
B). Se vor administra obligatoriu calde
C). Se administreaza treptat (fara a depasi 60ml/ora)
D). Se administreaza toata cantitatea in primele 30 minute
E). Se administreaza jumatate din cantitate in primele 20 minute
598. In tratamentul SDA, rehidratarea parenterala (administarea intravenoasa de
apa si electroliti) se recomanda in urmatoarele situatii :
A). Deshidratare grava cu oc hipovolemic
B). Malabsorbie genetic pentru glucoz
C). Orice form de deshidratare acut, asociat cu vrsaturi severe
D). SDA gradul I la copilul mic
E). Deshidratarea medie sau uoara fara vrsturi
599. Soluiile utilizate pentru rehidratarea parenterala in SDA la copil sunt:
A). NaCl 5,85% soluie molar
B). KCl 7,45% soluie molar
C). NaHCO3 8,4% soluie molar
D). Dopamina, Dobutamina
E). Glucoz 5% sau 10%
600. Evoluia BDA poate fi:

A). Evoluie autolimitat (vindecare n cca 2 sptmni)


B). Evoluie spre cronicizare i instalare a sindromului de malabsorbie
C). Evoluie spre recurene
D). Evoluie spre malnutriie protein caloric
E). Evoluie spre boal celiac
601. n simptomatologia BDA, urmatoarele afirmaii sunt adevrate:
A). n perioada de stare apare frecvent triada:anorexie, diaree i vrsturi
B). Scaunele sunt frecvente 3-5/zi, apoase sau de fermentaie
C). Febra poate lipsi sau poate fi consecina deshidratrii
D). Prematurii, malnutriii grav sau sugarii cu handicap biologic de obicei nu fac
febra
E). Febra este obligatorie de la debut alturi de scaune diareice
602. Indicele nutriional (IN) se definete ca raportul dintre:
A). Greutatea real/greutatea ideal
B). Talia real/talia ideal
C). Greutatea ideal/greutatea real
D). Greutatea real/greutatea corespunztoare taliei
E). Talia real/talia corespunztoare greutii
603. Indicele ponderal (IP) se definete ca raportul dintre :
A). Greutatea real/greutatea ideal
B). Talia real/talia ideal
C). Greutatea ideal/greutatea real
D). Greutatea real/greutatea corespunztoare taliei
E). Talia real/talia corespunztoare greutii
604. Indicele statural se definete ca raportul dintre:
A). Greutatea real/greutatea ideal
B). Talia real/talia ideal
C). Greutatea ideal/greutatea real
D). Greutatea real/greutatea corespunztoare taliei
E). Talia real/talia corespunztoare greutii
605. Malnutriia protein-caloric (distrofia) se clasific dup OMS n urmtoarele
grade:
A). Gradul I
B). Gradul II
C). Gradul III
D). Gradul IV
E). Gradul V
606. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul I se caracterizeaz din punct de
vedere antropometric prin:
A). Indice ponderal 0,80 - 0,60
B). Indice nutriional 0,89 - 0,81
C). Deficit ponderal 5 - 20%
D). Indice ponderal 0,90 0,80
E). Indice nutriional sub 0,70
607. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul I se caracterizeaz din punct de
vedere clinic prin:
A). esut celular subcutanat diminuat pe torace i abdomen
B). Talie normal
C). Tegumente palide
D). Toleran digestiv prbuit

E). Activitate neuropsihic: hipotonie generalizat, sugar apatic


608. n malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul I sunt adevratele
urmtoarele:
A). Indicele ponderal 0,80 0,60
B). Indice nutriional 0,89 0,81
C). esut celular subcutanat absent pe torace, abdomen, membre
D). Toleran digestiv bun
E). n faza iniial de tratament se impune nutriie parenteral total
609. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gardul II se caracterizeaz din punct
de vedere antropometric prin :
A). Indice ponderal 0,80 0,60
B). Deficit ponderal mai mare de 40%
C). Indice nutriional 0,89 0,81
D). Deficit ponderal 21 40%
E). Indice nutriional 0,80 0,71
610. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul II se caracterizeaz din punct
de vedere clinic prin:
A). esut celular subcutanat disprut pe torace i abdomen, diminuat pe membre
B). Talia sczut n raport cu vrsta
C). Tegumente palide
D). Toleran digestiv bun
E). Activitate neuropsihic normal
611. n malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul II sunt adevrate
urmtoarele:
A). Indice ponderal sub 0,60
B). Talie sczut n raport cu vrsta
C). esut celular subcutanat disprut pe torace i abdomen, diminuat pe membre
D). Necesarul de proteine este crescut
E). Prognosticul este favorabil
612. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul III se caracterizeaz din punct
de vedere antropometric prin:
A). Deficit ponderal mai mare de 40%
B). Indice ponderal 0,90 0,80
C). Indice ponderal sub 0,60
D). Indice nutriional 0,80 0,71
E). Indice nutriional sub 0,70
613. Malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul III se caracterizeaz din punct
de vedere clinic prin:
A). esut celular subcutanat absent pe torace, abdomen, membre, facies zbrcit
B). Talie sczut n raport cu vrsta
C). Tegumente normal colorate
D). Toleran digestiv prbuit
E). Activitate neuropsihic normal
614. n malnutriia protein-caloric (distrofia) de gradul III sunt adevrate
urmtoarele:
A). Indice nutriional 0,80 0,71
B). Toleran digestiv bun
C). Are dou forme clinice
D). Prognosticul este favorabil
E). n faza iniial de tratament se impune nutriie parenteral total

615. Criteriile clinice pe baza crora se determin gradul malnutriiei protein-calorice


includ:
A). Examenul clinic general
B). Evaluarea capitalului proteic (proteinogram, teste hepatice)
C). Determinarea indicelui nutriional
D). Investigaii imunologice
E). Determinarea indicelui ponderal, deficitului ponderal
616. Criteriile funcionale pe baza crora se determin gradul malnutriiei proteincalorice sunt:
A). Examenul cllinic general
B). Tolerana digestiv
C). Determinarea indicelui ponderal, indicelui nutriional
D). Reactivitatea imunologic
E). Dezvoltarea neuropsihic
617. n etiologia infeciei de tract urinar cel mai frecvent este implicat urmtorul
agent patogen:
A). Klebsiella
B). Proteus
C). Streptococcus faecalis
D). Escherichia coli
E). Staphilococcus epidermidis
618. Bacteriuria semnificativ reprezint prezena a :
A). Peste 100.000 germeni/ml urin proaspt
B). Peste 10.000 germeni/ml urin proaspt
C). Peste 1.000 germeni/ml urin proaspt
D). Sub 100.000 germeni/ml urin proaspt
E). Sub 10.000 germeni/ml urin proaspt
619. Glomerulonefrita acut poststreptococic se produce ca urmare a infeciei cu
unele tulpini de:
A). Streptococ alfa-hemolitic
B). Streptococ beta-hemolitic grup A
C). Streptococ grup B
D). Streptococ beta-hemolitic grup C
E). Streptococ viridans
620. Factorii favorizani locali ai infeciei de tract urinar sunt reprezentai de:
A). Tulburri metabolice
B). Anomalii congenitale reno-urinare
C). Infecii genitale
D). Deficite imune congenitale
E). Calculoza
621. Factorii favorizani generali ai infeciei de tract urinar sunt reprezentai de:
A). Tulburri metabolice
B). Anomalii congenitale reno-urinare
C). Infacii genitale
D). Deficite imune congenitale
E). Calculoza
622. Semnele clinice sugestive pentru pielonefrita acut sunt:
A). Febra nalt
B). Artralgii
C). Sensibilitate n unghiul costo-vertebral (semn Giordano pozitiv)

D). Rinoree
E). Edeme palpebrale
623. Semnele clinice sugestive pentru cistit sunt:
A). Disurie
B). Artralgii
C). Sensibilitate n unghiul costo-vertebral (semn Giordano pozitiv)
D). Polakiurie
E). Edeme palpebrale
624. Pentru efectuarea uroculturii se recomand recoltarea urinii:
A). Din prima urin de diminea
B). Din oricare urin din cursul zilei
C). Dup toaleta riguroas a organelor genitale externe
D). Fr toaleta organelor genitale externe
E). Din mijlocul jetului urinar
625. Glomerulonefrita acut poststreptococic este o complicaie autolimitat a unei:
A). Infecii stafilococice respiratorii
B). Infecii streptococice cutanate
C). Infecii virale respiratorii
D). Infecii streptococice cutanate
E). Infecii stafilococice cutanate
626. Tabloul clinic al glomerulonefrita acut poststreptococic n perioada de stare se
caracterizeaz prin prezena urmtoarelor sindroame:
A). Sindrom urinar
B). Sindrom laringian
C). Sindrom hidropigen (edematos)
D). Sindrom hipertensiv
E). Sindrom azotemic
627. Sindromul hidropigen (edematos) din glomerulonefrita acut poststreptococic
se caracterizeaz prin:
A). Edeme albe, moi
B). Edeme localizate iniial la fa, accentuate matinal
C). Edeme violacei
D). Edeme declive
E). Edem cerebral
628. Sindromul nefrotic este un sindrom clinic i biochimic caracterizat prin:
A). Edeme generalizate
B). Proteinurie masiv (peste 2 g/m2/24 ore)
C). Piurie
D). Hipoproteinemie
E). Disproteinemie
629. Efectele secundare ale corticoterapiei pot fi:
A). Hipertensiune arterial
B). Diabet zaharat
C). Hipotensiune arterial
D). Ulcer peptic
E). Hirsutism (hiperpilozitate)
630. Tratamentul igieno-dietetic n infecia tractului urinar const din:
A). Repaus la pat n perioada febril
B). Lichide multe pentru a favoriza diluarea urinii
C). Restricie lichidian

631.

632.

633.

634.

635.

636.

637.

638.

D). Regim alimentar hiposodat


E). Combaterea constipaiei
n cazul infeciei de tract urinar examinrile radiologice sunt obligatorii la:
A). Biei la primul puseu
B). Fetie la primul puseu
C). Biei la prima reinfecie (al doilea puseu)
D). Fetie la prima reinfecie (al doilea puseu)
E). Nu sunt obligatorii
Simptomul major al rinofaringitei acute este:
A). tusea
B). febra
C). obstrucia nazal
D). dispneea
E). diareea
Radiografia toracica n pneumonia franc lobar relev:
A). Opaciti micro- sau macronodulare diseminate n ambele cmpuri pulmonare
B). Plmn hipoaerat, granitat (microabcese)
C). Aspect de geam mat cu distribuie bilateral, simetric
D). ngroare a tramelor interstiiale, cu aspect vtuit
E). Opacitate omogen, de intensitate subcostal, localizat lobar
Pneumonia franca lobar este cel mai frecvent de etiologie:
A). Stafilococic
B). Pneumoccocic
C). Viral
D). Micotic
E). Pneumocystis carinii
Tabloul clinic al rinofaringitel acute consta din:
A). Febr
B). Obstrucie nazal
C). Artralgii
D). Hiperemie faringian
E). Dificulti de alimentaie
In tratamentul rinofaringitei acute sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). Tratamentul profilactic implic evitarea aglomeraiilor
B). Se impune plasarea copilului ntr-o camer aerisit, la temperatur 18-20 C, cu o
umiditate adecvat
C). Se sisteaz alimentaia per os
D). Tratamentul medicamentos const din dezobstrucie nazo-faringian, antitermice,
vitamine
E). Este justificat antibioterapia nc de la debutul bolii n toate cazurile
Complicaiile tardive ale anginei sterptococice sunt:
A). Otita
B). Sinuzita
C). Reumatism articular acut
D). Abces periamigdalian
E). Glomerulonefrita acuta poststreptococica
n tratamentul anginei streptococice sunt adevrate urmtoarele:
A). Tratamentul electiv se face cu Penicilin n 4 prize, pe o durat de 10 zile
B). Tratamentul electiv se face cu Gentamicin n 3 prize, pe o durat de 10 zile
C). Tratamentul electiv se face cu Penicilin n 4 prize, pe o durat de 5 zile

639.

640.

641.

642.

643.

644.

645.

646.

D). Dac pacientul este alergic la Penicilin se utilizeaz Eritromicin


E). Dac pacientul este alergic la Penicilin se utilizeaz Amikacin
n epiglotit sunt adevrate urmtoarele:
A). Este o form de laringit acut
B). Este o form de faringoamigdalit acut
C). Este o infecie bacterian cu Haemophilus influenzae
D). Este o infecie viral
E). Este o infecie micotic
Tabloul clinic al epiglotitei se caracterizeaz prin:
A). Instalarea brusc a unui sindrom de obstrucie laringian sever
B). Dispnee expiratorie
C). Pacienii prefer poziia cu toracele ridicat i aplecat nainte, cu capul n
hiperextensie
D). Pacienii prefer poziia decubit dorsal, cu capul n flexie
E). La examinarea faringelui epiglota apare edemaiat, de aspect rou aprins
n tratamentul epiglotitei sunt adevrate urmtoarele:
A). Tratamentul se efectueaz ambulator
B). Copilul se va interna n secia de terapie intensiv
C). Nu necesit antibioterapie
D). Se iniiaz tratament asociat Ampicilin + Cloramfenicol pn la sosirea
antibiogramei
E). Dac persist paO2 sub 50 mmHg i CO2 peste 50-70 mmHg se indic intubaie
traheal sau traheostomie
Broniolita acut este:
A). O boal respiratorie de etiologie micotic
B). O boal respiratorie de etiologie viral
C). Specific sugarului i copilului mic
D). Specific adolescentului
E). Determinat n peste 80% din cazuri de virusul sinciial respirator
Pneumoniilor acute virale pot fi cauzate de:
A). Myxovirusuri
B). Peumocystis carrini
C). Adenovirusuri
D). Mycoplasma pneumoniae
E). Virusuri paragripale
n bronhopneumonie (pneumonia lobar) sunt adevrate urmtoarele:
A). Apare n special la sugar i copilul mic
B). Este de etiologie viral
C). Este de etiologie bacterian
D). Radiologic se evideniaz opaciti micro- sau macronodulare diseminate n
ambele cmpuri pulmonare
E). Laboratorul relev: leucocitoz cu neutrofilie, VSH accelerat, protein C reactiv
pozitiv
Bronhopneumonia (pneumonia lobular) apare de obicei la:
A). adult
B). Sugar
C). Copilul mic (sub 3 ani)
D). Copilul mare
E). Adolescent
Examinrile de laborator i paraclinice n bronhopneumonie relev:

A). Leucocitoz cu neutrofilie


B). Limfocitoz
C). Radiografia cardio-pulmonar : opaciti micro- sau macronodulare diseminate
n ambele cmpuri pulmonare
D). Proteina C reactiv pozitiv
E). Proteina C reactiv negativ
647. Care este cantitatea de snge care se administreaz n cazul testului Mercadier?
A). 500 ml
B). 1000 ml
C). 1000 1500 ml
D). 450 ml (un flacon de snge)
E). Peste 1500 ml
648. Ci ml de snge sunt necesari n tractul digestiv pentru apariia melenei?
A). 250 -300 ml
B). 100 200 ml
C). Peste 300 ml
D). Peste 500 ml
E). Sub 100 ml
649. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la melen sunt adevrate:
A). Reprezint exteriorizarea sngelui prin defecaie
B). Pentru apariia melenei este necesar prezena n tractul digestiv a aproximativ
200 300 ml snge
C). n hemoragiile mari poate avea i aspectul de za de cafea
D). Indiferent de intensitatea hemoragiei, sngele eliminat nu poate avea aspect
proaspt
E). Apare frecvent n hemoragiile eso-gastrice
650. Care sunt caracteristicile unei hemoragii arteriale?
A). Sngele este rou deschis
B). Sngele nete sincron cu sistola
C). Sngerarea este difuz
D). Sngele se prelinge continuu
E). Sngele se vars n afara organismului
651. Care sunt factorii care influeneaz gravitatea unei hemoragii:
A). Repetarea hemoragiei
B). Vrsta bolnavului
C). Sexul pacientului
D). Consumul repetat de aspirin
E). Etiologia afeciunii
652. Care sunt regulile compresiunii cu garoul, n cazul unei hemostaze provizorii?
A). Compresiunea nu trebuie s depeasc 2 ore
B). La fiecare 20 de minute, garoul se va slbi pentru 1-2 minute
C). Decomprimrile repetate pentru scurt timp sunt contraindicate
D). Garoul se va utiliza doar pentru hemoragiile arteriale
E). n cazul hemoragiilor venoase, garoul este ineficient
653. Atunci cnd sunem nevoii s administrm cantiti mari de perfuzii n ritm
rapid, putem combate inconvenienele acestor transfuzii masive prin:
A). Administrare de calciu gluconic
B). Administrare de diuretic
C). Administrare de tonicardiace
D). Administrare de anticoagulante

654.

655.

656.

657.

658.

659.

660.

661.

E). Administrare de vitamina K


Care sunt caracteristicile hematemezei?
A). Este o vrstur cu snge
B). Vrstura poate avea aspect de za de cafea
C). Reprezint o hemoragie digestiv superioar
D). Poate s apar i n hemoragiile digestive inferioare
E). Poate s se elimine i prin tuse
Care sunt caracteristicile unei hemoragii mijlocii?
A). Pierderile sanguine variaz ntre 500 1500 ml
B). Se exteriorizeaz prin hematemez i melen
C). Ht este cuprins ntre 25 35%
D). Hgb scade sub 8g%
E). Tegumentele sunt reci, palide, transpirate, iar tensiunea arterial este prbuit
Care sunt caracteristicile hemoptiziei?
A). Apare n urma unei sngerri a aparatului respirator
B). Este produs i de ruperea venelor septului nazal
C). Sngele este rou, spumat, aerat
D). Se elimin prin tuse
E). Sngele are aspect de za de cafea.
Care sunt caracteristicile rectoragiei?
A). Este o hemoragie digestiv inferioar
B). Provine ndeosebi de la nivelul colonului i rectului
C). Const n eliminarea prin defecaie de snge rou, proaspt
D). Apare n HDS importante (peste 1000 ml)
E). Dac hemoragia este abundent, vrstura poate conine cheaguri i snge rou.
Care sunt caracteristicile melenei?
A). Reprezint exteriorizarea sngelui prin defecaie
B). Scaunul are aspect de pcur, negru, lucios
C). Pentru apariia ei este necesar existena n tractul digestiv a aproximativ 100
200 ml snge
D). n hemoragiile abundente sngele eliminat este rou aprins, proaspt
E). Apare frecvent n hemoragiile de origine eso-gastric.
Care sunt caracteristicile hematocheziei?
A). Reprezint exteriorizarea transanal de snge rou, proaspt
B). Se poate exterioriza i sub form de cheaguri
C). Sunt caracteristice hemoragiilor digestive inferioare
D). Pot s apar i n hemoragiile digestive superioare, mari (peste 1000 ml)
E). Uneori sngele este amestecat cu materiile fecale
Care sunt caracteristicile hemoragiei mici?
A). Starea general a pacientului este bun
B). Pierderea de snge nu depete 500 ml
C). Hemoragia este compensat de rezervele organismului
D). Ht depete 35%
E). Hgb este ntre 8-10 g%
Care sunt caracteristicile unei hemoragii mari?
A). Bolnavul este n oc hipovolemic
B). Starea general este alterat
C). Pierderea de snge variaz ntre 1500 2000 ml.
D). Ht este sub 35%
E). Hgb este ntre 8-10g %

662.

Cum definim bacteriemia?


A). Prezena tranzitorie i de scurt durat a bacteriilor n snge
B). Prezena germenilor i a toxinelor n snge
C). Prezena n circulaie a bacteriilor i a endotoxinelor
D). Infecie generalizat caracterizat prin prezena permanent a bacteriilor n
snge.
E). x
663. Care este cel mai banal i precoce semn al tetanosului?
A). Cefaleea
B). Rsul sardonic
C). Trismusul
D). Contractura
E). Fotofobia
664. Care afeciune este caracterizat prin apariia n esuturi a edemului, a necrozei
i a gazelor
A). Erizipelul
B). Tetanosul
C). Gangrena gazoas
D). Hidrosadenita supurat
E). Septicemia
665. Care sunt caracteristicile unei infecii cu germeni aerobi?
A). Manifestrile clinice sunt mai puin zgomotoase atunci cnd germenii sunt Gram
pozitivi
B). Simptomatologia clinic este mai zgomotoas atunci cnd germenii sunt Gram
negativi
C). Principalii germeni incriminai sunt clostridiile
D). Principalii germeni incriminati sunt ciupercile
E). Pot avea o etiologie viral
666. Care sunt principalele caracteristici ale flegmonului?
A). Reprezint o infecie difuz, fr limite precise
B). Reprezint o infuzie localizat, fluctuent
C). Plaga este roie, edemaiat
D). Conine sfaceluri urt mirositoare i gaze
E). Reprezint stadiul de debut al oricrei inflamaii.
667. Care sunt principalele caracteristici ale placardului erizipelatos?
A). Este clar, n centru
B). La periferie este mai ridicat
C). Bureletul marginal are limite difuze
D). Nu are tendin de delimitare
E). Uneori prinde fascia muscular subiacent
668. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la abces, sunt adevrate:
A). Este urmarea transformrii purulente a exudatului seros
B). Prezint o zon central de fluctuen
C). Marginile sale sunt netede, imprecis delimitate
D). Reprezint un proces inflamator cronic
E). Apare de multe ori la distan de actul operator (uneori chiar ani de zile)
669. Enumerai principalele caracteristici ale unei infecii chirurgicale
A). Apare puroi
B). Este de obicei polimicrobian
C). Necesit pentru vindecare o intervenie chirurgical

D). Este monomicrobian


E). Nu se formeaz puroi
670. Enumerai principalele caracteristici ale unei infecii medicale:
A). Nu se formeaz puroi
B). Este de obicei monomicrobian
C). Focarul infecios nu necesit tratament chirurgical
D). Apare puroi
E). Este de obicei polimicrobian
671. Care sunt caracteristicile unei infecii cu germeni anaerobi?
A). Au o simptomatologie zgomotoas
B). Altereaz rapid starea general a organismului
C). Duc adesea la decesul pacienilor
D). Agentul etiologic principal este stafilococul
E). Agentul etiologic principal este streptococul
672. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hidrosadenit sunt adevrate?
A). Reprezint o infecie a glandelor sudoripare
B). Reprezint o infecie a foliculului pilo-sebaceu
C). Se mai numete i abces tuberos sau boala Verneuil
D). Poate s apar i n regiunea pubian
E). Are tendina de vindecare spontan.
673. Care sunt principalele caracteristici ale septicemiei?
A). Este o infecie generalizat
B). Exist o poart de intrare
C). Exist un focar infecios
D). Toxinele microbiene sunt prezente n snge
E). Produce ntotdeauna decesul pacienilor
674. Care dintre urmtoarele afirmaii corespund ocului toxico-septic?
A). Este numit oc endotoxinic
B). n circulaie se elibereaz endotoxine
C). Apare sindromul de coagulare intravascular diseminat
D). Apare sindromul de insuficien pluriorganic
E). Necesit intervenie chirurgical de urgen
675. Care sunt semnele locale ce caracterizeaz o infecie chirurgical:
A). Cldura
B). Durerea
C). Roeaa
D). Tumefacia
E). Necroza tisular
676. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la infeciile chirurgicale sunt
adevrate:
A). In infeciile stafilococice puroiul este cremos, gros, fr miros
B). In infeciile streptococice puroiul este sero-purulent
C). In infeciile cu E. Coli, puroiul are miros de varz acr
D). In infeciile cu anaerobi, puroiul este cenuiu, murdar
E). In infeciile micotice, puroiul este sanguinolent, conine sfaceluri urt mirositoare
i chiar gaze.
677. Ce afeciuni determin proeminarea ombilicului n deget de mnu?
A). Tumora intestinal
B). Obezitatea
C). Anasarca

D). Ascita voluminoas


E). Omfalita
678. n ce afeciune abdominal apare semnul Curvoisier Terrier?
A). Cancerul veziculei biliare
B). Litiaza biliar
C). Neoplasm de cap de pancreas
D). Hidrops vezicular
E). Colecistita acut
679. Dilatarea venelor din jurul ombilicului (caput medusae) apare n:
A). Circulaia venoas tip porto-cav superior
B). Circulaia venoas tip porto-cav inferior
C). Circulaia venoas tip cavo-cav
D). Ciroza hepatic
E). Tumori ale peretelui abdominal
680. Care afirmaii referitoare la hidrocel sunt adevrate:
A). Reprezint o acumulare de lichid ntre foiele vaginalei testiculare
B). Acumularea de lichid este progresiv
C). Colecia este dureroas
D). La palparea scrotului, avem senzaia unui balon umplut cu lichid
E). Pielea scrotului este destins dar mobil.
681. Care sunt semnele unei hernii necomplicate?
A). Impulsiunea de tuse
B). Expansiunea la tuse
C). Hipersonoritate percutoric
D). Matitate percutoric
E). Pierderea dreptului de domiciliu
682. Care regiuni aparin etajului abdominal mijlociu?
A). Regiunea ombilical
B). Epigastrul
C). Flancul drept
D). Hipogastru
E). Flancul stng
683. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz o hernie strangulat?
A). Este o hernie ireductibil
B). Se mai numete i hernie incarcerat
C). Coninutul este ischemic sau necrotic
D). Uneori coninutul poate fi viabil
E). Contenia viscerelor poate fi temporar
684. Care sunt principalele organe care se proiecteaz n zona pancreaticocoledocian CHAUFFARD?
A). Coledocul inferior
B). Capul pancreasului
C). Vezicula biliar
D). Duodenul
E). O parte a lobului drept hepatic
685. Care regiuni aparin etajului abdominal superior?
A). Regiunea ombilical
B). Flancul drept
C). Hipocondrul stng
D). Hipogastru

686.

687.

688.

689.
de:

E). Hipocondrul drept


Care regiuni aparin etajului abdominal inferior?
A). Regiunea ombilical
B). Flancul stng
C). Fosa iliac stng
D). Hipogastrul
E). Fosa iliac dreapt.
Care din urmtoarele afirmaii referitoare la spaiul TRAUBE sunt adevrate:
A). Reprezint zona n care stomacul se proiecteaz direct pe peretele hemitoracelui
stng
B). Aici, stomacul nu este acoperit nici de ficat i nici de splin
C). Prezint matitate percutoric
D). n jos este delimitat de rebordul costal stng
E). Poate fi pus n eviden i printr-o palpare blnd a abdomenului superior.
Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate, n cazul aprrii musculare?
A). Reprezint o contractur involuntar a musculaturii peretelui abdominal
B). Relev o iritaie peritoneal
C). Poate fi localizat sau generalizat
D). Se accentueaz paralel cu intensitatea palprii
E). Nu este nsoit de durere.
La bolnavul cu volvulus intestinal, tetrada CHIWUL-VONWALL este sugerat

A). Existena abdomenului balonat asimetric


B). Tumoare remitent palpabil
C). Hipersonoritate percutoric
D). Lipsa tranzitului intestinal
E). Apariia petesiilor abdominale
690. Care sunt principalele caracteristici palpatorii ale unei prostate transformate
malign?
A). Volumul e variabil
B). Consistena este moale, elastic
C). Marginile imprecis delimitate
D). Nedureroas la palpare
E). Santul median absent
691. Care sunt simptomele caracteristice ale sindromului esofagian?
A). Disfagia
B). Durerea
C). Sialoreea
D). Regurgitarea
E). Apariia unei proeminene localizate la nivelul regiunii cervicale
692. Care este cea mai frecvent afeciune tumoral a glandei mamare?
A). Fibroadenomul mamar
B). Mastoza fibrochistic
C). Tumora phyllodes
D). Cancerul mamar
E). Lipomul mamar.
693. Care este semnificaia manevrei Tillaux?
A). Atest aderena tumorii la nivel mamelonar
B). Arat infiltrarea muchiului pectoral
C). Arat aderena la tegumente a tumorii

D). Examineaz ganglionii axilari i supraclaviculari


E). Prin exprimarea mamelonului determin secreia mamelonar
694. Care este modalitatea cea mai frecvent de depistare a unei tumori mamare?
A). Prin examen ecografic
B). Prin mamografie
C). Prin examen clinic
D). n mod accidental, de ctre pacient
E). Prin screening.
695. ntre 20-40 de ani, autoexaminarea snilor se va efectua:
A). Lunar
B). La 5-7 zile dup menstruaie
C). La interval de 3 luni
D). nainte cu o zi de apariia menstruaiei
E). Lunar, n aceeai zi a lunii
696. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la semnul Budin sunt adevrate?
A). Apare n abcesul snului
B). Apare n galactocel
C). Secreia mamelonar are culare albicioas
D). Secreia mamelonar este glbuie
E). Apare n abcesele cronice ale snului.
697. Care din urmtoarele femei sunt expuse riscului de a dezvolta un cancer mamar?
A). Cele cu vrsta cuprins ntre 50 i 60 de ani
B). Cele care nu au alptat la sn
C). Femeile obeze
D). Femeile care nu se expun radiaiei solare
E). Femeile la care menstruaia a aprut tardiv.
698. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la istoria natural a
cancerului mamar?
A). Snul stng este cel mai afectat
B). Localizarea cea mai frecvent este cadranul supero-extern
C). Apariia bilateral a cancerului mamar este ridicat
D). Grupa de vrst cea mai afectat este cuprins ntre 50 i 60 de ani
E). Alptarea la sn nu reduce incidena cancerului mamar.
699. n cazul persoanelor tinere, sub 25 de ani, se recomand examenul glandei
mamare prin:
A). Examen clinic
B). Computer tomografie
C). Examen ecografic
D). Rezonan magnetic nuclear
E). Radiografie simpl mamar
700. Care sunt principalele caracteristici ale unei tumori mamare benigne?
A). Sunt net delimitate fa de esuturile din jur
B). Au localizri multiple
C). Mamografia poate exclude cu certitudine transformarea malign a acestora
D). Nu retract mamelonul
E). Cresc rapid n dimensiuni
701. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la mastoza fibrochistic sunt
adevrate?
A). Este cea mai frecvent afeciune mamar
B). Este de obicei bilateral, bine delimitat

702.

703.

704.

705.

706.

707.

708.

709.

C). Leziunile sunt dureroase n faza premenstrual a ciclului


D). Reprezint boala femeilor tinere, n plin activitate sexual
E). Atunci cnd este voluminoas, determin aspectul n pictur al snului.
Care sunt caracteristicile unei tumori Phyllodes?
A). Este o varietate de fibrom, cu dezvoltare intracanalicular
B). Majoritatea sunt benigne
C). Adenopatia axilar este prezent
D). Pe seciune au un aspect foliat
E). Nu modific tegumentele, nici chiar atunci cnd sunt voluminoase
Care dintre afirmaiile referitoare la ginecomastie sunt corecte?
A). Reprezint hipertrofia glandei mamare la femeie
B). Poate fi fiziologic, prin exces de androgeni
C). Tratamentul medical, hormonal, al ginecomastiilor se face rar
D). Tratamentul chirurgical const n mastectomie, cu pstrarea areolei i a
mamelonului
E). Exist neoplasme care evolueaz pe fondul unei ginecomastii.
Care dintre afirmaiile referitoare la infeciile glandei mamare sunt adevrate?
A). Infeciile glandei mamare poart numele de abcese
B). Germenii cei mai frecvent ntlnii sunt stafilococul i streptococul
C). Atunci cnd procesul inflamator este extraglandular, vorbim de paramastit
D). Atunci cnd procesul inflamator cuprinde ntreaga gland, vorbim de panmastit
E). Mastitele pot fi acute sau cronice.
Care dintre afirmaiile referitoare la abcesele snului sunt adevrate?
A). Apar mai frecvent n primele sptmni de lactaie
B). Abcesele streptococice sunt mai grave i cuprind ntreaga gland
C). Abcesele stafilococice se manifest sub form de abcese localizate
D). Abcesul tuberos al snului i are originea n esutul grsos retromamar.
E). Abcesul premamar poart numele de supramastit.
Care din urmtoarele afirmaii referitoare la galactocel sunt adevrate?
A). Este un abces cronic, care conine lapte
B). Apare cel mai frecvent n primele zile de lactaie
C). Se prezint ca o tumoare rotund situat retroareolar
D). La nivelul mamelonului apare o scurgere lactescent
E). Tratamentul const n excizia pungii galactocelului.
Ce modificri produc la nivelul organelor, tumorile schiroase?
A). Ulcerarea organului
B). ngroarea organului
C). Retracia organului
D). Perforaia organului
E). Sngerri masive
Cum se numesc tumorile epiteliale maligne?
A). Sarcoame
B). Carcinoame
C). Adenoame
D). Fibroame
E). Epitelioame
Cum se numesc tumorile mezenchimatoase maligne?
A). Carcinoame
B). Fibroame
C). Sarcoame

D). Epitelioame
E). Limfoame
710. Care sunt metodele corecte de confirmare a unei tumori maligne?
A). Examenul clinic
B). Aspectul exterior al tumorii
C). Biopsia
D). Examenul histologic
E). Computer tomografia
711. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz limfoamele nehodgkiniene?
A). Sunt tumori foarte omogene din punct de vedere microscopic
B). Sunt foarte agresive
C). Rspund slab la tratament
D). Metastazeaz n primii doi ani de apariie a tumorii primitive
E). Au punctul de plecare n vasele sanguine
712. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la tumorile maligne sunt
adevrate:
A). Formele infiltrative , ngroa uniform pereii organelor cavitare, conferindu-le
rigiditate
B). Formele schiroase, produc retracia organului
C). formele ulcerative apar sub forma unor excrescene conopidiforme
D). formele vegetante, apar sub forma unei ulceraii, avnd aspect caracteristic de
crater de vulcan
E). tumorile maligne au culoare rou-albicioas, sunt friabile i sngereaz la cea
mai mic atingere.
713. Care dintre urmtoarele tumori sunt considerate tumori epiteliale?
A). Adenoamele
B). Fibroamele
C). Carcinoamele
D). Sarcoamele
E). Limfoamele
714. Care dintre urmtoarele afeciuni sunt considerate stri precanceroase?
A). Displaziile de col uterin
B). Mastoza firbochistic
C). Polipoza intestinal
D). Limfoamele nehodgkiniene
E). Sarcoamele
715. Care sunt, conform clasificrii TNM, caracteristicile unei tumori de tipul T2N1M0
A). Tumora primitiv are sub 2cm
B). Tumora primitiv are intre 2 i 5 cm
C). Nu se palpeaz ganglioni limfatici
D). Exist adenopatie fixat
E). Nu exist metastaze la distan
716. Care din urmtoarele afirmaii sunt caracteristice pentru tumorile
disembrioplastice
A). Sunt alctuite din celule embrionare, cu localizare anormal
B). Se intilnesc frecvent n ovare i testiculi
C). Au un caracter exclusiv malign
D). Se caracterizeaz prin agresivitate i rspuns mai slab la tratament
E). n funcie de gradul de maturitate evolueaz benign sau malign.

717. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la clasificarea Broders a tumorilor


sunt adevrate?
A). Cuprinde 4 grade de apreciere a malignitii histopatologice
B). n gradul I sunt cuprinse tumori difereniate histologic
C). In gradul IV sunt incluse tumorile anaplazice
D). Evoluia clinic este n concordan cu gradul de malignitate histologic
E). Stadializarea este efectuat i n funcie de extensia tumorii.
718. Care sunt principalele caracteristici ale unei tumori benigne?
A). Au un ritm moderat de cretere
B). Sunt bine delimitate de esuturile nconjurtoare
C). Nu au tendine de recidiv
D). Nu au tendin de metastazare
E). Nu seamn cu esuturile din care au plecat
719. Care sunt principalele caracterisici ale unei tumori maligne?
A). Seamn cu esuturile din care au plecat
B). Sunt imprecis delimitate
C). Au o tendin de recidiv
D). Au tendin de metastazare
E). Sunt friabile i sngereaz frecvent la atingere.
720. Care in urmtoarele afirmaii caracterizeaz tumorile maligne?
A). Cresc invaziv i infiltrativ
B). Sunt imprecis delimitate de esuturile din jur
C). Cu ct un cancer este mai difereniat, cu att prezint o cretere mai rapid
D). Sunt interesate frecvent de necroz, hemoragii i ulceraii.
E). Capacitatea metastazant deriv i din coninutul sczut de calciu al acestora
721. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate pentru tumorile esutului
nervos?
A). Chiar i atunci cnd sunt benigne, pot avea o evoluie malign
B). Prin cretere produc fenomenul de hipertensiune arterial
C). Nu dau natere la metastaze extracraniene
D). Produc diseminri intracraniene
E). Sunt mai grave atunci cnd apar n sistemul nervos central
722. Gastritele acute erozive apar dupa:
A). antiinflamatoare
B). TBC
C). Alcool
D). Stress
E). Reflux biliar
723. durerea din ulcerul duodenal are urmatoarele caractere:
A). localizare epigastrica
B). periodicitate sezoniera
C). ritmicitate ( mica periodicitate)
D). intensitate mare
E). surda, intensitate moderata
724. Complicatiile ulcerului gastro-duodenal pot fi:
A). hemoragiile
B). perforatii
C). gastrita acuta
D). duodenita flegmonoasa
E). penetratia

725.

726.

727.

728.

729.

730.

731.

732.

733.

Simptome subiective in cancerul gastric:


A). anorexie selectiva
B). frecvent asimptomatice
C). crize convulsive
D). dureri toracice
E). astenie, apatie
Semnele obiective in pancreatita acuta sunt:
A). abdomen dureros la palpare
B). aparare musculara
C). meteorism
D). zgomote intestinale absente
E). uneori ascita
Care din urmatoarele nu este un semn subiectiv in cancerul pancreatic??
A). scadere ponderala
B). dureri in abdomenul superior
C). tulburari dispeptice
D). dureri toracice
E). tulburari psihice
Semnele subiective in ocluzia intestinala sunt:
A). dureri abdominale
B). regurgitatii acide
C). sughit
D). oprirea scaunului si gazelor
E). varsaturi
Enterocolitele acute se caracterizeaza prin:
A). debut brusc
B). colici abdominale
C). diaree exploziva
D). d.. febra, frison
E). parestezii
Care din urmatoarele nu este caracteristic in rectocolita ulcero-hemoragica?
A). scaune diareice muco-sanghinolente
B). dureri epigastrice
C). dureri abdominale
D). tenesme
E). febra
Sindromul rectosigmoidian cuprinde:
A). dureri pe traiectul sigmei
B). dureri pe traiectul rectului
C). tenesme
D). varsaturi
E). produse patologice in scaun
Care din urmatoarele nu este un simptom in colonul iritabil?
A). dureri de intensitate si localizare variabila
B). dureri nocturne
C). constipatie alternand cu diaree
D). meteorism
E). durerile dispar dupa scaun
Semnele obiective in cancerul recto-sigmoidian pot fi:
A). dureri in flancul drept

B). varsaturi
C). colon spastic in fosa iliaca stanga
D). tuseu rectal : tumora palpabila, sange
E). hernie ombilicala
734. In cancerul de cap de pancreas avem ca semne obiective:
A). icter obstructiv
B). diaree
C). steatoree
D). semnul Curvoisier-Terrier
E). peritonita
735. Pancreatita cronica etiologie:
A). alcoolism
B). litiaza biliara
C). hiperparatiroidism
D). idiopatica
E). consum crescut de fibre alimentare
736. In ulcerul gastric spre deosebire de ulcerul duodenal:
A). durerea apare tardiv
B). durerea apare mai precoce
C). durerea este nocturna
D). durerea nu apare nocturn
E). alimentatia nu linisteste bolnavul
737. Durerea din cadrul colicii renale are urmtoarele caractere:
A). durat de minute, ore sau chiar zile ntregi
B). are sediul lombar
C). iradiaz n abdomen, organe genitale, cteodat pe faa intern a coapsei
D). este continu
E). n multe cazuri apare dupa un efort fizic sau dup trepidaii
738. Durerea lombar bilateral caracterizeaz mai mult:
A). afeciuni ale colonului sau pancreasului
B). mialgii
C). afeciuni renale
D). afeciuni ale coloanei vertebrale
E). afeciuni ale organelor genitale
739. O durere aprut n hipogastru cu iradiere n perineu i organele genitale poate
avea urmtoarele semnificaii patologice:
A). embolie renal
B). cistit acut sau cronic
C). colecistit acut
D). litiaza vezicii urinare
E). tumor de vezic urinar
740. Polakiuria i disuria pot fi ntlnite frecvent n urmtoarele patologii:
A). pancreatita acut
B). cistit
C). litiaz renal sau de vezic urinar
D). stri anxioase, nevrotice
E). adenom de prostat
741. n care din urmtoarele patologii poate s apar incontinena urinar ?
A). inflamaii ale tractului urinar inferior
B). leziuni severe ale sistemului nervos central

C). viroze respiratorii


D). inflamaii ale mucoasei gastrice
E). boli ale mduvei spinrii
742. Hematuria (deseori macroscopic) se ntlnete n urmtoarele patologii:
A). gastrite acute
B). calculi renali
C). glomerulonefrite
D). tumori renale
E). diateze hemoragice
743. Care din urmtoarele semne obiective sunt caracteristice pentru
glomerulonefrita acut?
A). tahicardia
B). edeme generalizate
C). bradicardia
D). hipertensiunea arterial moderat
E). prbuirea tensional
744. n cazul unui examen de urin care pezint densitate de 1022, hematurie
microscopic, proteinurie de 2,5grame/24 ore i cilindrii hematici, orientarea
diagnosticului se va face mai mult ctre:
A). litiaz renal
B). infecie de tract urinar inferior
C). glomerulonefrita acut
D). glomerulonefrit cronic
E). nefropatie interstiial
745. O pacient pezint febr, frisoane, dureri lombare stngi, disurie, polakiurie,
lomba stang este foarte sensibil la palpare , examenul de urin conine piurie (500
leucocite/microlitru) i cilindrii leucocitari iar la examenul ecografic s-a decelat
nefromegalie stng. Diagnosticul mai probabil este:
A). pielonefrit acut
B). glomerulonefrit acut
C). tumor renal stng
D). litiaz renal stng complicat cu infecie urinar
E). pielonefrit cronic
746. Sindromul nefrotic este o nefropatie glomerular caracterizat de urmtoarele :
A). proteinurie masiv peste 3 g/zi
B). edeme generalizate, chiar anasarc uneori
C). hiperproteinemie, cu hiperalbuminemie
D). hiperlipemie, hiperlipoproteinemie
E). hipoproteinemie, hipoalbuminemie
747. In cazul unui pacient cu litiaz renal care din urmtoarele investigaii sunt
recomandate?
A). analize sangvine
B). examen de urin
C). examen ecografic abdominal
D). radiografie abdominal plus urografie
E). tomografie computerizat
748. Un pacient care se prezin la spital acuznd febr, frisoane, edeme palpebrale, la
nivelul minilor , gambelor i picioarelor, cu hematurie macroscopic, valori TA
ascensionate (170/100 mmHg) i care relateaz un episod de amigdalit pultacee n
urm cu aproximativ12 zile, este mai probabil s fie diagnosticat cu:

A). pielonefrita acut


B). glomerulonefrit acut
C). sindrom nefrotic
D). nefropatie interstitial
E). litiaz renal
749. Unui pacient care prezint antecedente patologice renale n ultimii 10 ani si care
acuz greuri, varsturi, inapeten, scdere ponderal, astenie, somnolen, crampe
musculare, poliurie i s-au efectuat analize care deceleaz retenie azotat
semnificativ, hiperpotasemie, hipocalcemie, acidoz metabolic, anemie, densiti
urinare mici de 1005 (subizostenurie), fr proteinurie, ecografic rinichii fiind
atrofiai. Orientarea diagnosticului va fi probabil ctre:
A). sindrom nefrotic
B). insuficien renal cronic
C). insuficien renal acut
D). pielonefrit acut
E). glomerulonefrit cronic
750. Auscultaia rinichiului are o importan mare n vederea depistrii unor
patologii:
A). infecii urinare recidivante
B). pielonefrita acut
C). HTA renovascular (stenoz de arter renal)
D). glomerulonefrit acut
E). tumori renale
751. n etiologia glomerulonefritelor acute sunt implicate cel mai frecvent:
A). traumatisme, trepidaii
B). virusuri
C). expuneri la substane toxice
D). parazii
E). Streptococul beta hemolitic
752. Principalele simptome la bolnavii cardiaci sunt:
A). Durerea toracic n inspir
B). Durerea retrosternal
C). Dispneea
D). Parestezii la nivelul membrelor superioare
E). Palpitaiile
753. Afectiunile cardiace cu istoric lung includ:
A). Valvulopatii
B). Hipertensiunea arteriala
C). Edemul pulmonar acut
D). Embolia pulmonara
E). Cardiopatia ischemic nedureroasa
754. Angina pectoral reprezint:
A). Neconcordana dintre nevoile de oxigen ale miocardului i irigaia efectiv pe
care o poate asigura circulaia coronarian
B). Un simptom datorat afectrii arterelor coronare
C). O durere punctiform, exacerbat la apsarea toracelui
D). Un junghi interscapulo-vertebral
E). O senzaie de arsur datorat refluxului gastro-esofagian
755. Durerea din infarctul miocardic:
A). Poate avea aceeai localizare cu cea din angina pectoral

756.

757.

758.

759.

760.

761.

762.

763.

B). De obicei este de scurt durat i de intensitate sczut


C). Se calmeaz la repaus i la administrare de nitroglicerin
D). Nu se calmeaz la repaus i la administrare de nitroglicerin
E). Este intens, prelungit
Durerea din angina pectoral:
A). Are sediul precordial sau retrosternal
B). Are sediul periombilical
C). Iradiaz n umrul stng
D). Iradiaz n membrul superior stng, pe marginea intern a braului, antebraului
i ultimele dou degete ale minii stngi
E). ntotdeauna depete 20 de minute
Durerea din angina pectoral:
A). Are caracter constrictiv
B). Nu se nsoeste de anxietate
C). Apare de regul n repaus
D). Cedeaz la administrare de antiinflamatoare
E). Dureaz ore sau zile
Prin dispnee se nelege:
A). Durere toracic cu caracter de junghi
B). Senzaie de arsur intercostal
C). Respiraie ampl
D). Senzaie de lips de aer
E). Dureri toracice exacerbate de micrile respiratorii care dureaz mai multe ore
sau zile
Dispneea de efort la bolnavii cardiaci:
A). Diminueaz pe msur ce efortul se intensific
B). Apare n timpul unui efort fizic
C). Retrocedeaz dup ncetarea efortului
D). Are evoluie progresiv
E). Este mai evident dup repaus prelungit
Cauzele dispneei de efort la bolnavii cardiaci sunt:
A). Afeciuni pleuro pulmonare
B). Insuficiena ventricular stng
C). Afeciuni ale coloanei vertebrale dorsale
D). Hipertensiunea arterial pulmonar
E). Insuficiena cardiac global
Dispneea de efort i dispneea de repaus se produc prin urmtoarele mecanisme:
A). Tulburri ventilatorii pulmonare
B). Disfuncie respiratorie restrictiv
C). Staz venoas pulmonar
D). Staz venoas sistemic
E). Tulburri n schimburile gazoase pulmonare cu hipoxemie i acidoz
Ortopneea:
A). nseamna adoptarea poziiei de clinostatism pentru respiraie
B). Trdeaz stadiul incipient al insuficienei ventriculare stngi
C). Reprezint o faz avansat a insuficienei ventriculare stngi
D). Apare la subiecii cu cord normal
E). Reprezint respiraii frecvente i ample cu perioade de apnee
Dispneea paroxistic de origine cardiac include:
A). Dispneea permanent de repaus

764.

765.

766.

767.

768.

769.

770.

771.

B). Astmul cardiac


C). Edemul pulmonar acut
D). Dispneea de efort progresiva
E). Dispneea periodic de tip Cheyne Stokes
Palpitaiile se prezint sub una din urmtoarele forme cu excepia:
A). Perceperea amplificat a propriilor bti ale inimii
B). Lipsa permanent a batilor cardiace
C). Bti cardiace repezi intermitente
D). Crize paroxistice, care apar brusc, dureaz ore sau zile
E). Palpitaii persistente, ritm neregulat al inimii
Urmtoarele simptome sunt adevrate n edemul pulmonar acut cu excepia:
A). Adoptarea poziiei ortopneice
B). Anxietate, agitaie
C). Paloare, cianoz, extremiti reci
D). Tuse productiv, muco-purulent
E). Tuse seaca iniial, apoi expectoraie abundent spumoas rozat
Cefaleea la bolnavii cardiovasculari apare cel mai frecvent:
A). Pe fond de insomnie
B). In context de supradozare de medicamente anticoagulante
C). La valori mari ale tensiunii arteriale
D). In staza pulmonar cronic
E). La copii i adolesceni n atacurile de reumatism articular acut
Cardiopatia ischemic:
A). Reprezint ngustarea orificiului sigmoidian pulmonar, cu obstacol n calea de
ejecie a ventriculului drept
B). Reprezint suprancarcarea de volum a ventriculului stng
C). Este caracterizat prin creterea debitului btaie al ventriculului stng
D). Este o afeciune cardiac acut sau cronic
E). Rezult din reducerea sau ntreruperea fluxului sanguin la miocard
Cardiopatia ischemic dureroas cuprinde:
A). Angina pectoral stabil
B). Creteri brute ale tensiunii arteriale
C). Angina pectoral instabil
D). Infarctul miocardic
E). Creteri brute ale tensiunii n artera pulmonar
Angina pectoral de efort:
A). Apare n condiii de efort sau de suprasolicitare a cordului
B). Se intensific la schimbarea poziiei
C). Se manifest prin crize repetate, dureroase de tip anginos
D). Se manifest zilnic, aproximativ la aceeai or
E). Apare numai la eforturi mici
Sediul tipic al durerii anginoase este:
A). Epigastrul superior
B). Regiunea interscapulo- vertebral
C). Retrosternal sau precordial pe o suprafa mare, indicat de bolnav cu ntreaga
palm
D). Axila stng , marginea cubital a braului
E). Mandibul
Iradierea tipic a durerii anginoase :
A). Umrul stng

772.

773.

774.

775.

776.

777.

778.

779.

B). Marginea cubital a braului


C). Marginea cubital a antebraului i palmei
D). Periombilical
E). Ultimele 2 degete de la mna stng
Factorii de declanare ai anginei pectorale sunt urmtorii, cu excepia:
A). Efortul fizic
B). Emoiile
C). Dup administrare de nitroglicerin
D). Creterile brute ale tensiunii arteriale
E). Hipoglicemia
Durerea anginoas din angina pectoral de efort este:
A). De intensitate moderat
B). Puternic, violent, cu caracter lancinant
C). Constrictiv
D). nsoit de senzaia de moarte iminent
E). Cu durat de pn la 15 minute
Condiiile de dispariie a durerii de tip anginos sunt:
A). Administrare de antiinflamatoare nesteroidiene
B). Administrare de antiinflamatoare steroidiene
C). Repaus fizic
D). Expunere la cldur
E). Administrare de nitroglicerin
Caracterele negative ale durerii anginoase sunt urmatoarele cu excepia:
A). Apare n toate condiiile care scad munca inimii
B). Este pulsatil
C). Este influenat de micrile respiratorii
D). Se instaleaz brusc i se menine n platou cu aceeai intensitate
E). Se accentueaz la palpare
Examenul obiectiv al cordului n timpul crizei anginoase:
A). Relev ntotdeauna cord mrit
B). Deceleaz suflu sistolic la aort cu iradiere la baza cordului
C). Este cel mai adesea normal
D). Este esenial pentru diagnostic
E). Deceleaz suflu sistolic la aort cu iradiere pe carotide
Infarctul miocardic:
A). Reprezint accese dureroase de angin pectoral care se asociaz sau sunt
precipitate de dureri toracice de alt natur
B). Reprezint accese dureroase care survin zilnic, n repaus
C). Reprezint ruptura traumatic de miocard
D). Este expresia necrozei acute de origine ischemic a unei portiuni de miocard
E). Are drept cauz obstrucia brusc a unei artere sau ramuri coronare
Complicaiile precoce ale infarctului miocardic sunturmtoarele cu excepia:
A). ocul cardiogen
B). Ruptura inimii
C). Insuficiena cardiac acut
D). Tulburri de ritm i de conducere
E). Anevrismul cardiac
Factorii de risc cardiovascular sunt urmtorii cu excepia:
A). Fumatul
B). Diabetul zaharat

780.

781.

782.

783.

784.

785.

786.

787.

C). Consumul excesiv de lichide


D). Dislipidemia
E). Hipertensiunea arterial
Angina pectoral instabil:
A). Are sediu diferit de angina pectoral de efort stabil
B). Are iradiere diferit de angina pectoral de efort stabil
C). Are durat i intensitate mai mare ca angina de efort stabil
D). Include angina pectoral de novo
E). Semnele biologice enzimatice de infarct miocardic acut lipsesc
Durerea din infarctul miocardic acut:
A). Cedeaz la administrare de nitroglicerin sublingual repetat
B). Cedeaza la ncetarea efortului
C). Se amelioreaz prin hiperventilaie
D). Obinuit cedeaz la opiacee (morfin, mialgin)
E). Este sub frecvent sub form de neptur
Inspecia general la bolnavii cu afeciuni respiratorii poate oferi date privind:
A). Atitudinea i poziia pacientului
B). Starea de nutriie
C). Culoarea tegumentelor i mucoaselor
D). Localizarea pneumoniei
E). Aspectul fanerelor
Poziia ortopneic:
A). Denot scderea hematozei
B). Are cauz respiratorie sau cardio-vascular
C). Relev modificri ale sistemului osteoarticular
D). Relev modificri neurologice
E). Reprezint o poziie de necesitate prin care pacientul ajut incontient ventilaia i
circulaia la nivel pumonar
Cauzele respiratorii ale poziiei ortopneice sunt:
A). Astm bronic
B). Pneumotorax
C). Insuficient ventricular dreapt
D). Pleurezie masiv
E). Bronho-pneumonie
Poziiile antalgice cele mai frecvent ntlnite n bolile respiratorii sunt:
A). Pe partea bolnav n caz de pleurezie masiv
B). Pe partea bolnav n caz de pleurit
C). Pe partea sntoas n caz de pleurit
D). Pe partea sntoas n caz de pleurezie masiv
E). Poziii de drenaj al broniilor
Palparea toracelui:
A). Se face cu pacientul n poziie culcat , prin aplicarea feei palmare pe torace, pe
toate feele, succesiv, simetric
B). Se face cu pacientul n poziie eznd , prin aplicarea feei palmare pe torace, pe
toate feele, succesiv, simetric
C). Vizeaz conformaia toracelui cu bombri, retracii
D). Vizeaz prezena ralurilor bronice
E). Deceleaz starea tegumentelor
Accentuarea freamtului pectoral apare n:
A). Procese de condensare i cavitare cu bronhie liber

788.

789.

790.

791.

792.

793.

794.

795.

B). Procese de condensare i cavitare cu bronhie obstruat


C). Procese de condensare masiv, care comprim incomplet bronhia principal
D). Emfizemul pulmonar
E). Interpunerea de aer sau lichid n cantitate mic la nivelul pleurei
Abolirea freamtului pectoral apare n:
A). Obstruare incomplet a bronhiei, intrinsec sau extrinsec prin compresiune
B). Obstruare complet a bronhiei, intrinsec sau extrinsec prin compresiune
C). Corp strin esofagian
D). Scderea elasticitii parenchimului pulmonar
E). Zone de hiperventilaie compensatorie din pneumonii
Modificrile sonoritii pulmonare constau n urmtoarele cu excepia:
A). Submatitate
B). Matitate
C). Hipersonoritate
D). Murmur vezicular
E). Timpanism
Elementele fiziologice ale auscultaiei pulmonare sunt:
A). Ralurile bronice ronflante
B). Ralurile bronice sibilante
C). Suflul tubar fiziologie
D). Frectura pleural
E). Murmurul vezicular
Murmurul vezicular ia natere:
A). La nivelul ariei laringo-traheale unde este prima strictur
B). Posterior la nivelul spaiului interscapulo-vertebral
C). La nivelul ariei laringo-traheale unde este a doua strictur
D). Anterior, retrosternal
E). La nivelul bronhiolelor terminale i alveolelor
Elemente patologice ale auscultaiei sunt:
A). Murmurul vezicular
B). Ralurile pulmonare
C). Suflul tubar fiziologic
D). Freamtul pectoral
E). Sonoritatea pulmonar
Suflul tubar patologic:
A). Ia natere la nivelul glotei
B). Semnific prezena unui proces de condensare pulmonar situat aproape de
peretele toracic, cu bronhie obstruat
C). Ia natere la nivelul bronhiolelor terminale
D). Semnific prezena unui proces de condensare pulmonar situat aproape de
peretele toracic, cu bronhie liber
E). Ia natere la nivelul alveolelor
Frectura pleural:
A). Apare numai n inspir
B). Apare numai n expir
C). Apare n ambii timpi ai respiraiei
D). Se deceleaz la palparea plmnilor
E). Se deceleaz la percuia plmnilor
Ralurile bronice ronflante i sibilante:
A). Se formeaz la nivelul bronhiolelor terminale

796.

797.

798.

799.

800.

801.

802.

803.

B). Sunt cauzate de aparii exudatului pleural


C). Apar secundar inflamaiei bronhiilor mici i mijlocii cu hipersecreei de mucus
D). Sunt denumite si raluri de staz
E). Sunt denumite raluri umede
Ralurile subcrepitante:
A). Sunt cauzate de desprinderea exudatului de pe pereii alveolari
B). Reprezint raluri umede , se formeaz prin spargerea bulelor de aer n lichidul
secreiilor
C). Au intensitate maxim la sfritul expirului
D). Apar numai dup tuse
E). Sunt nsoite de expectoraie mucopurulent
Anestezia este o metod terapeutic care presupune:
A). Pierderea definitiv a sensibilitii
B). Aplicarea unor procedee fizice
C). Asigurarea analgeziei
D). Reacii ireversibile
E). Pstrarea strii de contien
Printre efectele ketaminei se numr:
A). Aciune pe receptorii miu
B). Sedare
C). Amnezie
D). Catalepsie
E). Analgezie
Dintre analgeticele majore opioide sunt agonisti puri:
A). Pentazocin
B). Petidin
C). Fentanil
D). Nalburfin
E). Sufentanil
Miorelaxantele
A). Acioneaz la nivelul plcii neuro-musculare
B). Accelereaz transmiterea impulsului nervos ctremduva spinrii
C). Nu pot fi antagonizate
D). Accelereaz transmiterea impulsului nervos ctre fibra muscular
E). Blocheaz transmiterea impulsului nervos ctre fibra muscular
Examenul preanestezic:
A). Nu influeneaz modelul anestezic ales
B). Presupune stabilirea riscului anestezic
C). Se bazeaz doar pe anamnez
D). Presupune un examen clinic
E). Nu se realizez la pacientul muribund
Premedicaia n anestezie are ca deziderate:
A). Sedarea
B). Profilaxia pneumoniei de aspiraie
C). Stimularea activitii sistemului nervos autonom
D). Amnezia
E). Efectual sialog
Inducia anesteziei
A). Este perioada n care se desfoar intervenia chirurgical
B). Nu presupune montarea unei linii venoase

804.

805.

806.

807.

808.

809.

810.

811.

C). Implic oxigenare prealabil pe masc


D). Presupune administrarea unui hipnotic
E). Deconectarea de la aparatul de anestezie
Printre complicaiile intraanestezice datorate anesteziei nu se numr:
A). Laringospasmul
B). Accidentul vascular
C). Hipoxia
D). Hipotensiunea
E). Hipertensiunea
Anestezia locoregional reprezint
A). Blocarea doar a aferenelor nociceptive
B). Blocarea aferenelor motorii
C). Blocarea aferenelor simpatice
D). Blocarea aferenelor parasimpatice
E). Blocarea eferenelor motorii
naAnestezia rahidian:
A). Puncia este fcut deasupra nivelului L2
B). Se utilizeaz un volum mare de anestezic local
C). Se utilizeaz un volum mic de anestezic local
D). Anestezicul difuzeaz n spaiul peridural
E). Este uor de efectuat tehnic
Anestezicele locale:
A). Blocheaz canalele de K
B). Blocheaz canalele de sodiu
C). Nu se aleg n funcie de dimensiune nervului care trebuie blocat
D). Se aleg n funcie de tipul de bloc dorit
E). Se mpart n trei mari grupe din punct de vedere chimic
Anestezia topic implic:
A). Infiltrarea strat cu strat a zonei vizate
B). Plasarea unui cateter n spaiul interpleural
C). Pulverizarea unui anestezic local
D). Se aplic doar la copii
E). Nu se aplic direct n plgi
Printre complicaiile anesteziei rahidiene se numr:
A). Cefaleea
B). Toxicitatea sistemic
C). Hematomul epidural
D). Durerea la locul punciei
E). Anestezia spinal total
Printre tipurile de anestezie general se numr:
A). Anestezia trunchiului
B). Anestezia total intravenoas
C). Anestezia intercostal
D). Anestezia volatil pur
E). Anestezia combinat pe pivot volatil
Printre anestezicele inhalatorii halogenate se numr:
A). Protoxidul de azot
B). Izofluranul
C). Propofolul
D). Halotanul

812.

813.

814.

815.

816.

817.

818.

819.

820.

E). Sevofluranul
Transfuzia presupune:
A). Administrarea de snge
B). Administrarea de preparate de snge
C). Compatibilitate dintre aglutininele primitorului i aglutinogenele donatorului
D). Compatibilitate dintre aglutininele donatoruluii i aglutinogenele primitorului
E). Sisteme speciale de administrare
Aglutininele sistemului ABO:
A). Se gsesc pe suprafaa eritrocitelor
B). Au aciune hemolitic foarte puternic
C). Se produc intrauterin
D). Se sintetizeaz doar n prezena aglutinogenului
E). Sunt rezultatul izoimunizrii prin transfuzii
Masa eritrocitar
A). Se poate administra timp de doi ani de la recoltare
B). Are un hematocrit de 40%
C). Se administreaz n 3-5 zile de la recoltare
D). Se obine din snge integral
E). Se administreay pentru a antagoniza anticoagulantele cumarinice
Plasma proaspt congelat
A). Se poate stoca timp de doi ani
B). Nu prezint risc de transmitere a infeciilor virale
C). Conine toate proteinele plasmatice
D). Conine toi factorii coagulrii
E). Se pstreaz la -70 grade C
Printre indicaiile administrrii PPC se numr:
A). Infecii severe refractare la antibiotice
B). Ciroz hepatic
C). Arsuri
D). Reversarea warfarinei
E). Imunodeficiene
Transfuzia masiv se definete ca:
A). Administrarea a 6 uniti de snge ntr-un interval de 10 ore
B). Administrarea a 10 uniti de snge ntr-un interval de 6 ore
C). Administrarea a 5 uniti de snge n interval de o or
D). Administrarea ntregului volum de snge n 24 ore
E). Administrarea ntregului volum de snge n 12 ore
Printre efectele secundare ale transfuziei de snge se numr:
A). Hipocalcemia
B). Hipercalcemia
C). Hipopotasemia
D). Hiperpotasemia
E). Alcaloza metabolic
Protocolul terapiei cu snge i derivai presupune:
A). Determinarea grupei sanguine i Rh
B). Proba de compatibilitate direct
C). Administrare rapid la pacienii cu afeciuni cardiace
D). Preferina pentru snge total la pacienii cu afeciuni cardiace
E). Se nclzete nainte de administrare doar plasma proaspt congelat
Printre complicaiile generale posttransfuzionale se numr:

A). Deplasrae curbei de disociere a hemoglobinei spre dreapta


B). Deplasarea curbei de disociere a hemoglobinei spre stnga
C). Hipotermia
D). Suprancrcarea hemodinamic
E). Afectarea coagulrii
821. Administrarea de snge n urgen presupune:
A). La fiecare 3 uniti de snge se administreaz o unitate plasm proaspt
congelat
B). La fiecare 2 uniti de snge se administreaz o fiol de Ca
C). La fiecare 2 uniti de snge se administreaz o unitate plasm proaspt
congelat
D). La fiecare 4 uniti de snge se administreaz o fiol de Ca
E). Se administreaz snge total
822. Protocolul n urgenele hemoragice implic:
A). Estimarea pierderilor de snge
B). Montarea a cel puin dou catetere venoase din care unul central
C). nclzirea camerei
D). nclzirea soluiilor administrate
E). Administrare obligatorie de gruo 0 pozitiv
823. n tratamentul hemolizei acute intravasculare posttransfuzionale se
administreaz:
A). Oxigenoterapie
B). Adrenalin IV 1ml sol 1:10000
C). Hidrocortizon 500mg
D). Antihistaminice
E). Adrenalina IV 1ml sol 1:1000
824. Crioprecipitatul:
A). Conine fibrinogen i factorul VIII
B). Necesit compatibilitate ABO pantru administrare
C). Riscul de transmitere a infeciilor virale este mai redus
D). Se pstreaz la o temperatur de -70 grade C
E). Se obine din plasm proaspt congelat
825. Albumina uman 20%:
A). Prezint risc de transmitere al hepatitei virale
B). Conine factori de coagulare
C). Poate fi utilizat timp de 2 ani de la obinere
D). Se administreaz la pacieni cu ciroz hepatic
E). Se administreaz pentru corectarea hemoragiilor microvasculare
826. Reaciile hemolitice transfuzionale tardive:
A). Apar la 24 de ore de la transfuzie
B). Apar la 7 zile de la transfuzie
C). Se datoreaz incompatibilitii de subgrup
D). Reflect reducerea titrului de anticorpi din sngele primitorului
E). Se manifest prin poliurie
827. Se clasific ca oc distributiv:
A). Infarctul miocardic
B). Pneumotoracele n tensiune
C). ocul neurogenic prin traumatism spinal
D). Insuficiena suprarenalian
E). Ventilaia cu presiune pozitiv

Printre modificrile hemodinamice din ocul hipovolemic se numr:


A). Creterea presiunilor de umplere diastolice
B). Scderea reflex a rezistenei vasculare periferice
C). Creterea cotractilitii miocardice
D). Scderea debitului cardiac la pierderi de 15% din volumul intravascular
E). Bradicardie
829. Printre manifestrile clinice ale ocului hipovolemic se numr:
A). Tahicardia cu puls filiform
B). Bradipneea
C). Vene periferice turgescente
D). Tegumente calde
E). Scderea timpului de reumplere capilar
830. SIRS, reacia de rspuns inflamator sistemic se manifest prin cel puin dou din
urmtoarele:
A). Temperatur >38 grade C
B). Frecven respiratorie > 30/min
C). PaCO2 > 35 mmHg
D). Leucocite > 12000/mmc
E). Frecven cardiac > 90/min
831. n tratamentul ocului hipovolemic:
A). Soluiile coloidale se administreaz n raport de 1:1
B). Soluiile cristaloide menin volemia timp mai ndelungat
C). Soluiile alcaline se administreaz la pH>7.20
D). Administrarea de vasoactive este de prim intenie
E). Soluiile saline hipertone reduc edemul tisular
832. Dopamina:
A). Este un agent sintetic
B). n doze mici crete rata filtrrii glomerulare
C). n doze medii produce vasoconstricie periferic
D). n doze mari amelioreaz perfuzia coronarian
E). Nu se poate combina cu produi vasodilatatori
833. Dobutamina:
A). Eate un agent sintetic
B). Stimuleaz predominant receptorii beta1
C). Stimuleaz predominant receptorii alfa
D). Este inotropicul de ales la pacienii cu debit cardiac normal i valori reduse ale
tensiunii arteriale
E). Se poate asocia doar cu dopamina
834. Printe situaiile clinice predispozante pentru sepsis se numr:
A). Transplantul de organe
B). Insuficiena renal
C). Politraummatismele
D). Dispozitivele invazive
E). Insufuciena cardiac
835. n tratamentul pacientului septic:
A). Administrarea de corticoterapie reduce mortalitatea
B). Agenii vasoactivi se administreaz dup asigurarea volemiei
C). Antibioterapia este intit de la prima administrare
D). Administrarea de bicarbonat induce acidoz celular paradoxal
E). Disfuncia renal asociat impune ajustarea dozelor de antibiotic
828.

836.

837.

838.

839.

840.

841.

842.

843.

844.

Printre cauzele ocului cardiogen se numr:


A). Infarctul miocardic
B). Disecia de aort
C). Medicamente cu efect inotrop pozitiv
D). Contuzia miocardic
E). Ruptura de anevrism aortic
Balonul de contrapulsaie intraaortic:
A). Crete perfuzia coronar n sistol
B). Crete perfuzia coronar n diastol
C). Reduce postsarcina
D). Scade volumul ventricular diastolic
E). Nu crete necesarul miocardic de oxigen
Nitraii n infarctul miocardic:
A). Se administreaz n vederea limitrii farmacologice a zonei de infarct
B). Au activitate vasodilatatoare arterial
C). Au activitate vasodilatatoare venoas
D). Au efect cronootrop negativ
E). Amelioreaz perfuzia subendocvardic
n ocul anafilactic:
A). Majoritatea dceselor apar n prima or de la expunere
B). Poate apare dup expunere la produi ce conin latex
C). Poate apare dup administrarea produselor de snge
D). Rezietena vascular periferic este crescut
E). Apare creterea permebilitii capilare
Tratamentul ocului anafilactic are ca obiective:
A). Refacerea presiunii de perfuzie
B). Reducerea debitului cardiac
C). Reducerea permeabilitii capilare
D). Combaterea bronhospasmului
E). nlocuirea lichidelor pierdute
n tratamentul ocului anafilactic adrenalina:
A). Este medicamentul de elecie
B). Are efect inotrop pozitiv i vasoconstrictor periferic
C). Inhib eliberarea de histamin la niveluil mastocitului
D). Se administreaz strict IV
E). Se administreaz IM
Printre mijloacele clinice de evaluare ale statusului nutritiv se numr:
A). Dimensiunea pliului cutanat
B). Indicele de mas corporal
C). Circumferina braului
D). Circumferina coapsei
E). Raportul greutate actual/greutate ideal
Metabolismul energetic la pacientul critic:
A). Este sczut
B). Este crescut
C). Peste 50% din caloriile nonproteice sunt de origine lipidic
D). Peste 50% din caloriile nonproteice sunt de origine glucidic
E). Necesarul proteic este redus
Printre indicaiile nutriiei enterale se numr:
A). Bolnavi malnutrii cu aport alimentar oral inadecvat de 7 zile

845.

846.

847.

848.

849.

850.

851.

852.

B). Bolnavi cu o stare nutritiv satisfctoare cu aport alimentar aral inadecvat de 7


zile
C). Bolnavi cu stare de oc manifest clinic
D). Bolnavi cu rezecii intestinale extinse
E). Bolnavi cu fistule enterocutamnate cu debit mare
Printre contraindicaiile nutriiei parenterale se numr:
A). Hemoragiile digestive superioare active
B). Ileusul intestinului subire
C). Bolnavi malnutrii cu aport alimentar oral inadecvat de 7 zile
D). Ischemia intestinal
E). Pacieni cu gastrostom
Avantajele nutriiei enterale comparativ cu cea parenteral:
A). Este mai ieftin
B). Sigurana c substanele nutritive administrate ajung n celule
C). Favorizeaz troficitate mucoasei intestinale
D). Risc mai redus de complicaii septice
E). reduce ne cesarul de insulin
Dezavantajele nutriiei enterale comparativ cu cea parenteral:
A). Nivel de absorbie incert
B). Risc de aspiraie pulmonar
C). Indisponibilitatea formulelor specifice anumitor stri metabolice
D). Risc crescut de complicaii septice
E). Cost mai ridicat
Indicaiile nutriiei parenterale:
A). Anorexie nervoas
B). Sindrom de intestin subire
C). Malabsorbie
D). Obstrucii intestinale
E). Pacieni cu gastrostom
Necesarul nutritiv la pacientul critic:
A). Necesit o corecie a cheltuielilor energetice bazale (BEE)
B). Ia n considerare i proporiile n care ste acoperit de glucide, lipide, proteine
C). Nu necesit adugarea de vitamine i oligoelemente
D). BEE este egal cu 25 x greutatea
E). BEE este egal cu 15 x greutatea
Complicaiile nutriiei enterale:
A). Diaree
B). Intoleran la glucoz
C). Pneumonie de aspiraie obstrucia sondei alimenatre
D). Embolie
E). Eroziuni ale mucoasei intestinale
Complicaiile nutriiei parenterale:
A). Pneumotorace
B). Atrofia intestinal
C). Embolie
D). Pneumonie de aspiraie
E). Diaree
Proteinele se administreaz:
A). n soluii levogire de aminoacizi
B). Pentru pacieni cu afeciuni hepatice, aminoacizi ramificai

853.

854.

855.

856.

857.

858.

859.

860.

C). Pentru pacieni cu afeciuni hepatice, aminoacizi aromatici


D). Pentru pacienii cu disfuncii renale, aport crescut de azot
E). Pentru pacieni postoperator, aminoacizi ramificai
Necesarul de proteine, glucide i lipide la pacientul critic se apreciaz:
A). 15 % proteine
B). 50-60% glucide
C). 25-35% glucide
D). 50-60% lipide
E). 25-35% lipide
Vitaminele:
A). Sunt substane organice
B). Au valoare energetic proprie
C). Sunt sintetizate n totalitate de organism
D). Acioneaz ca i cofactori sau coenzime
E). Au rol de neutralizare a radicalilor liberi
Glucoza:
A). Este soluia cel mai frecvent administrat
B). Parenteral se administreaz maxim 5 g/kg/zi
C). Se tamponeaz 1 U insulin la 4-5 g glucoz
D). Se tamponeaz 1 U insulin la 1-2 g glucoz
E). Se poate administra doar pe ven periferic
Printre markeri biologici ai nutriiei se numr:
A). Nivelul albuminei plasmatice
B). Numrul de limfocite
C). Bilanul azotat
D). Indexul de cretinin
E). Intradermoreacia la tuberculin
Soluiile cristaloide:
A). Conin substane macromoleculare
B). Conin substane micromoleculare
C). Nu traverseaz membrana capilar
D). Traverseaz liber membrana capilar
E). Se administreaz n situaii specifice cu pierderi mari de fluide
Soluiile cristaloide:
A). Au osmolaritate variat
B). Expansiunea spaiilor lichidiene e dat de coninutul soluiei n Na
C). Efectul volemic al soluiilor de glucoz depinde de metabolizarea acestora de
ctre celule
D). Se recomand administrarea soluiei de glucoz n scop volemic
E). Glucoza 5% este soluie iyoosmolar
Soluiile hiperosmolare:
A). Produc deshidratare intracelular
B). Au efect inotrop pozitiv
C). Au efect vasodilatator periferic
D). Au efect iritant asupra venelor
E). Nu sunt o alternativ pentru resuscitare volemic n hemoragii
Administrarea de volume mari de cristaloide:
A). Reduce presiunea coloid osmotic a plasmei
B). Duce la apariia edemelor periferice
C). Realizeaz o expansiune volemic de lung durat

861.

862.

863.

864.

865.

866.

867.

868.

D). Nu se soldeaz cu apariia edemului pulmonar acut


E). Se nsoete de polidipsie
Soluiile de albumin:
A). Se utilizez pentru expansiune volemic
B). Produc hipotensiune
C). Administrarea lor necesit compatibilitate de grup sanguin
D). Se administreaz n maxim 4 ore dela deschiderea flaconului
E). Nu prezint risc de contaminare bacterian
Un plasmaexpender ideal trebuie s fie:
A). O soluie stabil
B). Cu timp de conservare lung
C). S fie antigenic
D). S realizeze o presiune coloid osmotic ct mai ridicat
E). S aib un pre de cost sczut
Dextranii:
A). Sunt coloizi naturali
B). Sunt coloizi artificiali
C). Sunt instabili la temperatura camerei
D). Sunt monozaharide
E). Veehiculul de transport este Ringerul lactat
Dextranul 40:
A). Se numete Macrodex
B). Se numete Rheomacrodex
C). Realizeaz o expansiune volemic mai mic dect Dentranul 70
D). Efectul global este mai scurt
E). Nu are efect antitrombotic
Dextranul 70:
A). Se numete Macrodex
B). Se numete Rheomacrodex
C). Realizeaz o expansiune volemic mai mic dect Dentranul 40
D). Efectul global este mai scurt
E). Are un timp de njumtire de 6 ore
Dextranul 70:
A). Este utilizat n ocul hipovolemic
B). Exercit o presiune osmotic mai mare dect plasma
C). Favorizeaz apariia trombozelor venoase profunde
D). Nu exist nicio limitare a cantitii ce se poate administra
E). Induce coagulopatie
Soluiile degelatin:
A). Se pot conserva mai mult de 5 ani la temperatura camerei
B). Au o osmolalitate egal cu cea plasmatic
C). Au o tendin mai mare la complicaii hemoragice
D). Se poate administra pe aceai trus cu sngele
E). Are efect direct histaminoeliberator
Hidroxietilamidonul
A). Se obine din porumb
B). Are eficien terapeutic similar cu Dextran 70
C). Administrarea n volume mari nu are efct asupra procesului de coagulare
D). Produce reacii alergice prin activarea complementului
E). Nu influeneaz detrminarea grupelor sanguine

869.

870.

871.

Soluiile artificiale de cretere a transportului de snge:


A). Sunt indicate n situaiile n care procurarea sngelui este limitat
B). Nu au intrat nc n practica clinic
C). Urmresc susinerea pe termen lung a volemiei i transportului oxigenului la
esuturi
D). Asigura transportul oxigenului la parametri suprafiziologici
E). Au presiunea osmotic mai mare dect a plasmei
Proteinele plasmatice naturale:
A). Se conserv 5 ani la temperatura camerei
B). Au risc de transmitere a hepatitei B
C). Determin reacii alergice
D). Se utilizeaz ca lichid de nlocuire n plasmaferez
E). Se administreaz n arduri
Dextranul 40:
A). Scade adezivitatea plachetar
B). Amelioreaz fluxul sanguin dup operaiile vasculare
C). Este contraindicat n ocul hipovolemic
D). Timpul de njumtire este de 6 ore
E). Are un efect global mai lung asupra volemiei