Sunteți pe pagina 1din 15

Aplicaii Moneda i sistemul monetar Cosmin Marinescu 1.

Probleme principale ce urmeaz s fie dezbtute Rolul indispensabil al monedei pentru calculul economic, ca instrument raional de alocare a resurselor Evidenierea raionamentului teoremei regresiei monetare n vederea explicrii originii banilor i modului n care moneda a aprut. Necesitatea aplicrii teoriei generale a cererii i ofertei n domeniul monedei. Cererea de bani i preul banilor (puterea de cumprare a banilor); motivaiile cererii de bani i factorii ce afecteaz evoluia acesteia, pe termen scurt i pe termen lung. Ct de lichid trebuie s fie un activ pentru a putea fi considerat moned?; Masa monetar i structurile ei. Agregatele monetare. Procesul creaiei monetare n cadrul unui sistem multi-bancar; Relaia baz monetar mas monetar: multiplicatorul banilor de cont i procesul de ajustare a echilibrului monetar. Teoria preferinei pentru lichiditate i portofoliul echilibrat; Relaia rata dobnzii cerere de bani. Politica monetar: coninut, instrumente i funcii. Mecanismele de transmisie a efectelor politicii monetare; Potena politicii monetare n planul economiei reale. Obiectivele politicii monetare legate de masa monetar i de rata dobnzii. Analiza politicii monetare n Romnia i a eficacitii acesteia.

Cuvinte cheie: Pia monetar Bonitate financiar Profit bancar Banc (de emisiune, comercial) Sistem bancar - financiar Banc ipotecar Mas monetar Rata lichiditii Disponibiliti bneti propriu-zise Disponibiliti semimonetare Agregat monetar (M1, M2, M3, L) Baz monetar Numerar Cerere de bani (moned) Mobil precauional al cererii de bani 1

Cost oportun al deinerii de bani Mobil speculativ al cererii de bani Oferta de moned Putere de cumprare a banilor Trezorerie Multiplicator monetar Multiplicatorul banilor de cont Rata rezervelor obligatorii Contracie a ofertei de bani Teoria cantitativ a banilor Politic monetar Open market (pia monetar deschis) Politic a banilor ieftini Politic a banilor scumpi Transmisie a efectelor politicii monetare

2. Formule de calcul i reprezentri grafice Folosindu-v de datele oficiale ale unor ri (de exemplu Romnia i Frana), completai n dreptunghiurile de mai jos elementele componente ale agregatelor monetare existente n economiile respective.

Puterea de cumprare a banilor PCB = 1/P, unde PCB este puterea de cumprare a banilor iar P este nivelul preurilor. Multiplicatorul monetar m = M / BM = (N + D) / (N + R) = (n + 1) / (n + r). n = ponderea pe care o deine populaia din depozitele sale bancare n numerar (raportul numerar/depozite). r = cota dorit de rezerve a bncilor n totalul depozitelor (raportul rezerve/depozite). Oferta total de bani este dat de relaia M = m BM, unde BM este baza monetar. (1) Pe baza graficelor de mai jos, explicai modificarea poziiei de echilibru pe piaa monetar i modificarea preului banilor, mai nti n condiiile expansiunii masei monetare (graficul A) i apoi n condiiile creterii cererii de bani (graficul B). (2) Artai care sunt cei mai importani factori ce ar putea explica asemenea modificri. (3) Analizai implicaiile pe care expansiunea masei monetare i a cererii ce bani le pot avea asupra ratei dobnzii, prin luarea n considerare a att a orizontului temporal scurt, ct i a termenului lung. (4) Ce grafic corespunde ntr-o mai mare msur evoluiilor proprii sistemelor monetare contemporane? De ce?

PCB (valoarea banilor)

Masa monetar

PCB (valoarea banilor)

PCBe0 PCBe1 Cb M0 M1 cantitatea de bani

PCBe1 Cb1 Cb0 M cantitatea de bani

PCBe0

Grafic A

Grafic B

3. ntrebri de control i de aprofundare De ce banii fac posibil calculul economic?

Analizai implicaiile teoremei regresiei monetare n vederea clarificrii n care moneda poate lua natere. Ce semnific moneda marf? Dar moneda fiduciar? n ce constau determinrile obiective i mobilurile cererii de bani?

Explicai mecanismul formrii cererii de moned ca funcie de venit, de nivelul preurilor i de rata dobnzii, potrivit teoriei preferinei pentru lichiditate. Definii agregatul monetar i realizai tipologia agregatelor monetare pe exemplul Romniei. Explicai cum se realizeaz i cum se modific echilibrul pieei banilor, prin luarea n considerare a anticiprilor publicului cu privire la reducerea valorii banilor. Descriei mecanismul prin care un sistem multi bancar poate multiplica moneda scriptural. Care sunt ipotezele multiplicrii banilor de cont? Explicai cum poate fi determinat masa monetar prin intermediul a dou raporturi: - raportul dintre rezervele bancare n totalul depozitelor (R/D); - raportul dintre numerarul deinut de populaie i depozitele bancare (N/D).

Explicai de ce n cadrul concepiei keynesiste ntre masa monetar i viteza de circulaie a banilor exist o relaie invers, iar n cadrul concepiei monetariste ntre aceleai variabile exist o relaie direct. Analizai teoria cantitativ a banilor n varianta sa dinamic i evideniai elementele distinctive ale acesteia fa de teoria cantitativ a banilor n varianta sa static. Potrivit teoriei preferinei pentru lichiditate, ilustrai analitic relaia dintre cererea de bani i rata dobnzii. Explicai mecanismul de transmisie a efectelor politicii monetare i artai care sunt cele dou etape prin care schimbrile n oferta monetar antreneaz efecte succesive pn la nivelul cererii agregate. Enumerai instrumentele politicii monetare i analizai-le comparativ prin prisma practicilor monetare din Romnia. n Romnia, n ultimii ani, a fost promovat politica banilor scumpi sau politica banilor ieftini? Argumentai cu date statistice.

4. Teste gril 1. Nivelul preurilor i puterea de cumprare a banilor: a) nu sunt ntotdeauna strns corelate; b) sunt ntotdeauna egale; c) variaz proporional; d) variaz invers proporional; e) variaz n relaie direct n perioade de inflaie i invers proporional n recesiune. Care dintre urmtoarele funcii nu aparin caracteristicilor bncii centrale: a) emisiunea de numerar; b) acceptarea de depozite i acordarea de mprumuturi clienilor non-bancari; c) supravegherea bncilor comerciale n vederea prevenirii falimentelor acestora; d) conducerea politicii monetare prin controlul, direct sau indirect, asupra ratelor dobnzilor sau masei monetare; a) mprumuttor de ultim rang (banc a bncilor). Prin cerere de bani se nelege: a) dorina persoanelor individuale de a fi mai bogate; b) cererea de active financiare sub form bneasc; c) un mijloc de control al ofertei de bani; d) dorina persoanelor individuale de a-i transforma depozitele la vedere n depozite la termen; e) nici unul din rspunsurile de mai sus. n condiiile creterii veniturilor, cererea de bani: a) crete din motive de tranzacie i precauie; 4

2.

3.

4.

b) c) d) e) 5.

scade din motive de speculaie; crete din motive de tranzacie; scade din motive de tranzacie i speculaie; crete din motive de speculaie.

O scdere a cererii de bani, n condiii caeteris paribus, va avea ca efect: a) creterea preului banilor i a cantitii de moned pe pia; b) scderea preurilor bunurilor i a cantitii de moned pe pia; c) scderea preului banilor i a cantitii de moned pe pia; d) creterea preurilor bunurilor la aceeai cantitate de moned pe pia; e) nici un efect. Stocul mediu de bani M1 destinat tranzaciilor este: a) corelat negativ cu mrimea perioadei de plat i corelat pozitiv de nivelul venitului; b) corelat pozitiv att de mrimea perioadei de plat, ct i de nivelul venitului; c) corelat negativ att de mrimea perioadei de plat, ct i de nivelul venitului; d) corelat pozitiv de mrimea perioadei de plat i corelat negativ de nivelul venitului. e) nici o afirmaie dintre cele de mai sus nu este corect. Dac se anticipeaz scderea puterii de cumprare a banilor, cererea de moned: a) scade, deoarece banii valoreaz mai mult n prezent dect n viitor; b) scade, deoarece oamenii tind s cheltuiasc mai puini bani n prezent; c) crete, din motive de speculaie; d) scade, din motive de precauie i tranzacionale; e) crete, din motive de tranzacie. Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte: a) cererea de bani pentru nevoi neprevzute nu este legat de venit; b) exist o cerere de bani pentru nevoi neprevzute datorit incertitudinii cu privire la ncasarea venitului n viitor; c) cererea de bani pentru nevoi neprevzute este afectat de costul de oportunitate al pstrrii stocului de bani M1; d) exist o cerere de bani pentru nevoi neprevzute, ca urmare a cheltuielilor neateptate; e) toate cele de mai sus. Potrivit teoriei cantitative clasice a banilor, urmtorii indicatori se presupun a rmne constani atunci cnd are loc o modificare a masei monetare: a) v - viteza de circulaie a banilor; b) P - nivelul preurilor; c) Y - producia total sau produsul naional brut real; d) a i c; e) a i b.

6.

7.

8.

9.

10. Masa monetar reprezint la un moment dat 5000 mld. u.m. Numerarul reprezint 20% din mrimea masei monetare. Care dintre urmtoarele consecine este posibil n cazul constituirii unor depozite bancare de 100 mld. u.m.: a) masa monetar crete cu 100 mld. u.m.; b) masa monetar scade cu 100 mld. u.m.; c) numerarul scade cu 10%; d) numerarul crete cu 10%; e) banii de cont cresc cu 10%. 11. n cazul teoriei cantitative a banilor n variant dinamic, modificarea masei monetare determin modificarea: a) pe termen scurt, n relaie direct, att a preurilor ct i a produciei totale; b) pe termen lung, numai a produciei totale; c) pe termen scurt, n relaie direct, numai a preurilor; d) pe termen lung, n relaie invers proporional, numai a preurilor; e) pe termen scurt, n relaie direct proporional, a produciei totale. 12. n perioada T0 T1 puterea de cumprare a banilor se reduce cu 20% iar viteza de circulaie a banilor crete de 2 ori. Volumul bunurilor economice crete cu 100% iar ponderea bunurilor destinate autoconsumului este 25%. n aceste condiii, masa monetar: a) scade cu 20%; b) scade cu 50%; c) crete cu 100%; d) crete cu 25%; e) nu se modific. 13. n ecuaia M = k*P*Y, factorul k: a) reprezint procentul din venitul nominal (PNB nominal) pe care indivizii decid s-l pstreze sub form de bani; b) este inversul vitezei de rotaie a banilor; c) scade atunci cnd ratele nominale ale dobnzii cresc; d) toate cele de mai sus; e) nici unul din rspunsurile de mai sus. 14. Principalul activ al bncilor comerciale este: a) mprumuturile acordate clienilor; b) obligaiunile i aciunile deinute; c) depozitele clienilor; d) rezervele de numerar; e) aciunile corespunztoare acionariatului bncii. 15. Care dintre urmtoarele funcii ale bncilor comerciale este principala funcie pasiv: a) primirea spre pstrare a economiilor populaiei i agenilor economici nonfinanciari; b) crearea puterii de cumprare adiional;

c) coordonarea ncasrilor din economia naional; d) acordarea de mprumuturi agenilor economici, n funcie de bonitatea lor financiar; e) coordonarea plilor efectuate pe teritoriul unei ri. 16. Diferena esenial dintre moned i semimoned (quasi-bani) este: a) moneda poate fi cheltuit imediat, fr nici o transformare, n timp ce semimoneda presupune ateptri, transformri i posibile pierderi de valoare; b) semimoneda include toate depozitele n conturi bancare, n timp ce moneda include numai numerarul; c) viteza de circulaie a monedei este mai ridicat comparativ cu cea a semimonedei; d) semimoneda circul n economie n msura n care publicul nebancar are ncredere n solvabilitatea bncilor, n timp ce moneda (numerarul) circul dac are acoperire; e) semimoneda este compus din toate activele ce pot fi transformate n moned. 17. Reducerea cotei de rezerv obligatorie a bncilor are drept rezultat: a) creterea ofertei de moned i reducerea creditelor bancare; b) creterea ofertei de moned i a creditelor bancare; c) reducerea ofertei de moned fr reducerea creditelor bancare; d) scderea ofertei de moned i creterea creditelor bancare; e) reducerea ofertei de moned i a creditelor bancare. 18. Ecuaia cantitativ tradiional a schimbului monetar permite s se afirme c, atunci cnd stocul monetar crete: a) valoarea tranzaciilor scade, astfel nct i viteza de circulaie a banilor scade; b) n mod necesar preurile bunurilor cresc; c) valoarea tranzaciilor crete i/sau viteza de rotaie a banilor scade; d) n mod necesar valoarea tranzaciilor crete; e) n mod necesar volumul tranzaciilor crete. 19. Banca Naional controleaz: a) baza monetar prin operaiuni de pia deschis (open-market); b) baza monetar prin cota rezervelor pentru conturile de depozit; c) multiplicarea monetar prin operaiuni de open-market; d) multiplicarea monetar prin cerinele de rezerve n conturile de depozit; e) nici o variant din cele de mai sus nu este corect. 20. Dac se urmrete creterea ofertei de moned, atunci banca central trebuie: a) s achiziioneze titluri guvernamentale; b) s reduc rata dobnzii la refinanarea bncilor comerciale; c) s reduc cota rezervelor obligatorii; d) toate alternativele de mai sus; e) nici una dintre alternativele de mai sus. 21. Se presupune existena unui sistem bancar n care cota rezervelor obligatorii este

fixat la nivelul de 100%. Dac o banc comercial primete din strintate o depunere de 10.000 uniti monetare, atunci: a) activele bncilor comerciale cresc cu 10.000 uniti monetare; b) pasivele bncilor comerciale cresc cu 10.000 uniti monetare; c) creditele bancare sunt egale cu zero; d) toate alternativele de mai sus; e) nici una dintre alternativele de mai sus. 22. Creterea masei monetare se regsete integral n creterea preurilor dac: a) cererea de moned n termeni reali se reduce; b) cererea de moned n termeni reali rmne constant; c) cererea de moned n termeni reali scade; d) masa monetar n termeni reali crete; e) masa monetar n termeni reali se reduce. 23. Dac Banca Naional dorete s creasc cantitatea de moned n circulaie prin operaiuni pe piaa deschis, atunci: a) vinde titluri de stat; b) cumpr titluri de stat; c) cumpr bunuri i servicii; d) vinde bunuri i servicii; e) nu face nimic din cele de mai sus pentru c politica de open-market se refer la deschiderea pieei agroalimentare.

5. Identificai prin Adevrat sau Fals urmtoarele propoziii i justificai rspunsul: 1. Apariia banilor nu a permis eliminarea complet a dublei coincidene a nevoilor. 2. n absena unei uniti de msur cardinale specifice tuturor schimburilor, calculul economic e imposibil. 3. Potrivit teoremei regresiei monetare, moneda nu este o marf, ci un bun stabilit prin lege spre a fi utilizat ca intermediar al tuturor schimburilor. 4. Preul banilor reprezint dobnda pe care debitorul consimte s-o plteasc celui care d bani cu mprumut. 5. Cererea nominal de bani este direct proporional cu nivelul preurilor. 6. Preul banilor decurge din raportul existent ntre stocul de bani din economie i cantitatea de bani pe care oamenii aleg s o dein.

7. Preferinele de timp indic evaluarea unui bun prezent ntr-o msur mai mare dect acelai bun disponibil la un moment dat n viitor. 8. Potrivit teoriei preferinei pentru lichiditate, oamenii cheltuiesc banii mai repede la rate nominale ale dobnzii mai mici. 9. Cererea de bani este un flux iar venitul monetar este un stoc. 10. n cazul n care viteza de circulaie a banilor este constant i PIB-ul n termeni reali crete, atunci nivelul preurilor va crete i el dac guvernul nu va majora oferta de bani. 11. Keynesitii susin c relaia dintre oferta de bani i cererea agregat este puternic i previzibil. 12. Monetaritii susin c o politic discreionar, fie ea fiscal sau monetar, va avea un efect destabilizator asupra economiei. Stabilitatea pe termen lung a preurilor poate fi realizat numai prin impunerea unor inte monetare. 13. Rezultatul unei modificri a ofertei nominale de bani este acela c economia se deplaseaz ctre un nou echilibru, n cadrul cruia preurile nominale se modific proporional cu oferta de bani, n vreme ce variabilele reale i preurile relative rmn neschimbate. 14. Masa monetar dintr-o economie este egal cu suma deinerilor individuale de bani. 15. Includerea instrumentelor monetare n agregatele monetare ia n considerare criteriul lichiditii. 16. Anticiparea scderii puterii de cumprare a banilor tinde s determine scderea valorii banilor n prezent. 17. Banca Central poate controla oferta real de bani mult mai uor dect oferta nominal de bani. 18. Orice mas monetar este la fel de bun ca oricare alta cu condiia s fie constant. 19. n condiiile ratei rezervei de 100% nu poate avea loc procesul de creaie monetar. 20. Banca Central poate fixa oferta de bani i accepta rata dobnzii de echilibru indicat de ecuaia cererii de bani sau poate fixa rata dobnzii i accepta oferta de echilibru de bani indicat de ecuaia cererii de bani; nu poate alege i rata dobnzii i oferta de bani n acelai timp.

21. Pe termen scurt, oferta de bani este determinat, ntr-o mare msur, de cererea de bani. 22. Banca Central poate reduce oferta de bani prin reducerea volumului de cash pe care bncile comerciale trebuie s l pstreze ca rezerv.

6. Probleme 1. Situaia financiar a Bncii Naionale de Credit se prezint astfel: Banca Naional de Credit Active Pasive 100.000 $ Rezerve Depozite 500.000 $ 400.000 $ Credite a) dac Banca Central impune o rat a rezervei obligatorii de 5%, ct vor fi atunci rezervele excedentare ale BNC? b) care este creaia monetar rezultat n condiiile n care BNC decide eliminarea rezervelor sale excedentare? 2. Se cunosc urmtoarele corelaii ntre indicatorii monetari i variabilele independente: - cererea de bani pentru mobilul tranzacional i prudenial este exprimat prin ecuaia Cb1 = 0,4 Y + 10 u.m., unde Y reprezint venitul naional; - cererea de bani pentru mobilul speculativ este Cb2 = 100 100 d, unde d reprezint rata dobnzii (o rat a dobnzii de 10% intr n ecuaia lui Cb2 cu valoarea de 0,1); - oferta de moned este inelastic n raport cu rata dobnzii, la nivelul de 50 u.m. Se cere: a) s se determine nivelul ratei dobnzii care asigur echilibrul pieei monetare n cazul n care Y = 100 u.m.; b) s se reprezinte grafic, printr-o diagram cerere ofert, echilibrul de la punctul a); c) Care va fi efectul creterii cu 50% a lui Y asupra cererii de moned? Reprezentai grafic acest efect. Care va fi nivelul ratei dobnzii care va echilibra piaa monetar? d) S se determine acomodarea monetar pe care va trebui s o ntreprind Banca Naional pentru a reduce rata dobnzii la nivelul su anterior (determinat la punctul a); e) S se determine modul n care va trebui s acioneze Banca Naional, prin politica rezervelor obligatorii, astfel nct rata dobnzii s fie meninut la nivelul determinat la punctul a, cunoscndu-se faptul c expansiunea depozitelor la vedere are loc fr retenie de numerar i fr ca bncile s menin rezerve monetare excedentare. Se cunoate n acest scop structura masei monetare: numerarul n circulaie este 10 u.m. iar depozitele bncilor comerciale la Banca Naional sunt de 10 u.m. 3. 100% acoperire nseamn un raport rezerve /depozite egal cu 1. O astfel de schem a fost propus n SUA pentru a mbunti controlul Sistemului Federal de Rezerve asupra ofertei de bani.

10

a) artai de ce o astfel de soluie ar putea mbunti controlul monetar; b) cum ar arta n acest caz bilanurile bncilor? c) n acest caz bncile ar fi mai profitabile? 4. Presupunem c oferta nominal de bani este 20 mil. lei, c nivelul general al preurilor este 2000 lei, venitul real este de 100.000 lei i c sectorul privat dorete s pstreze 10% din venitul su real ca rezerv monetar (stocuri de numerar). a) Care este stocul real de bani deinut de sectorul privat? b) Dac oferta nominal de bani crete de la 20 la 40 mil. lei iar nivelul preurilor nu se modific, care este stocul real de bani deinut de sectorul privat? Ce se ntmpl cu coeficientul k din Ecuaia Cambridge? c) Ce se ntmpl cu cheltuiala sectorului privat i ce consecine are evoluia acesteia? 5. Bncile comerciale dintr-o economie hotrsc s pstreze 5% din depozite sub form de rezerve de bani cash. Populaia hotrte s pstreze o cantitate de bancnote i monede n circulaie egal cu un sfert din depozitele de la banc. Stocul de bani cu putere ridicat din economie este de 12 mil. u.m. a) Determinai mrimea multiplicatorului monetar; b) Care este mrimea stocului de bani , dac i publicul i bncile pstreaz cantitatea dorit de bani cash; c) Presupunem atunci c bancile decid s pstreze numai 4% din depozitele lor, ca bani cash. Determinai mrimea multiplicatorului monetar; d) Care este acum mrimea stocului monetar de echilibru? e) Presupunem acum c bncile hotrsc din nou s pstreze 5% din depozite sub form de bani cash, dar c populaia crete cantitatea pstrat de bani cash la 30% din depozitele sale bancare. Care este acum mrimea multiplicatorului monetar? f) Care este acum mrimea stocului monetar de echilibru? g) Care sunt concluziile ce se pot desprinde analiznd rezultatele obinute? 6. Rspundei urmtoarelor ntrebri i analizai situaiile specifice: a) ce este baza monetar? b) ce se ntmpl cu baza monetar atunci cnd Banca Naional achiziioneaz bonuri de tezaur prin operaiuni de open-market, caeteris-paribus? c) Determinai modificrile n oferta de bani, atunci cnd Banca Naional achiziioneaz bonuri de tezaur evaluate la 1000 u.m., iar gospodriile i sporesc sumele pstrate n conturile curente cu 1000 u.m. 7. Presupunem c oferta nominal de bani este de 400 u.m., nivelul general al preurilor este 1, output-ul real la nivelul ocuprii depline este de 2.000 u.m., iar k este 0,20. De ce, atunci cnd oferta nominal de bani este 800 u.m., nivelul general al preurilor crete la 2? Comentai aceast situaie din punctul de vedere al oportunitii adoptrii de decizii de politic monetar. 8. Oferii soluiile urmtoarelor cerine: a) S se calculeze inflaia anual n cazul n care oferta de bani crete cu 6% anual, viteza de rotaie a monedei scade cu 1%, iar PIB-ul n termeni reali crete cu 3%.

11

b) S presupunem c valoarea total a tranzaciilor ntr-o economie este de 200.000 u.m., iar oferta de bani este de 20.000 u.m. S se calculeze viteza de rotaie a banilor. c) S se calculeze oferta de bani n cazul n care PIB-ul este 200.000 mld. lei, iar viteza de rotaie a banilor este 4; d) De ce este mai dificil pentru Banca Central s controleze cererea real de bani dect cererea nominal de bani.

6. Texte ce pot fi analizate Elementul central n problema economic a banilor este valoarea de schimb obiectiv a banilor, n mod popular numit putere de cumprare. Acesta este, n mod necesar, punctul de pornire a tuturor discuiilor; [] Prin aceasta nu trebuie s se neleag faptul c valoarea subiectiv este mai puin important n teoria monetar dect n alt parte. Estimrile subiective ale indivizilor sunt fundamentele evalurii economice a banilor, ntocmai precum n cazul celorlalte bunuri. [] n teoria valorii bunurilor nu este necesar acordarea vreunei atenii asupra valorii de schimb obiective. n aceast teorie, toate fenomenele valorii i determinrii preului pot fi explicate pe baza valorii subiective de utilizare, ca punct de plecare. Lucrurile stau altfel n teoria valorii banilor; deoarece banii, n contrast cu celelalte bunuri, i pot ndeplini funcia lor economic doar dac posed valoare obiectiv de schimb, o investigaie a valorii subiective necesit o investigaie prealabil n valoarea de schimb obiectiv. [] Odat de a fost stabilit o rat de schimb ntre moneda i bunurile de pe pia, aceasta continu s exercite o influen de-a lungul perioadei n care se manifest; Astfel valoarea de schimb obiectiv a banilor din trecut are o anumit semnificaie pentru evalurile asupra banilor din prezent i din viitor. [] nainte ca un bun economic s nceap s funcioneze ca bani el trebuie s posede deja valoare de schimb bazate pe anumite cauze, altele dect funcia sa monetar. (Ludwig von Mises, The Theory of Money and Credit [1912], Liberty Found, Indianapolis, 1981, cap. 7 The Concept of the Value of Money i cap. 8 The Determinants of the Objective Exchange Value, or Purchasing Power of Money, p. 11733.) Un individ ce deine o anumit avuie trebuie s-i pstreze aceast avuie n active specifice diverse. Toate aceste active formeaz portofoliul. S-ar putea ca unele persoane s gndeasc c un investitor va dori s-i plaseze toate activele sale n sectoarele cu cea mai nalt rat a profitului (cu cel mai nalt randament). Dac se ine seam de faptul c randamentul majoritii activelor este incert, atunci ar fi nechibzuit s se pstreze ntregul portofoliu ntr-un singur fel de activ cu un anumit grad de risc. Poin avea cea mai ferm convingere c aciunile pe care le deii i vor dubla valoarea in urmtorii doi ani; dar trebuie s fii att de nelept i s admii c orice previziune este departe de a fi infailibil. Deci, la fel cum ai putea ctiga o grmad de bani, se poate ntmpla i s pierzi o grmad de bani. De aceea, un investitor prudent, adversar al riscului, nu va pune toate oulele n acelai co. (James Tobin)

12

Rata dobnzii din orice moment, fiind recompensa pentru renunarea la lichiditate, msoar refuzul acelora refuzul acelora care posed bani de a renuna la controlul imediat asupra lor. Rata dobnzii nu este preul care stabilete un echilibru ntre cererea de resurse pentru investiii i acceptarea abinerii de la consumul curent. Ea este preul care echivaleaz dorina de a pstra avuia sub form de numerar i cantitatea de numerar disponibil; ceea ce are drept implicaie c, dac rata dobnzii ar fi mai sczut, adic dac recompensa pentru renunarea la numerar ar fi micorat, cantitatea total de numerar pe care ar dori s-o pstreze ar depi numerarul existent, i c, dac rata dobnzii ar fi majorat ar exista un surplus de numerar pe care numeni nu ar fi dispus s-l pstreze. Dac aceast explicaie este corect, cantitatea de bani este cellalt factor care, mpreun cu preferina pentru lichiditate, determin rata efectiv a dobnzii n mprejurri date. (J. M. Keynes, Teoria general a folosirii minii de lucru, a dobnzii i a banilor, Bucureti, 1970, p. 188-189). Definirea potrivit a banilor este o funcie a instituiilor financiare i a practicilor sociale care se dezvolt n timp, de regul foarte lent, dar uneori cu bruschee dramatic. Putei chiar spune c oamenii de tiin nu pot conveni asupra celei mai bune definiii a banilor, deoarece publicul ale crui practici determin ca ceva s devin bani, nu tie el nsui ce va utiliza n anul viitor ca mijloc de schimb. [] Factorul critic n pstrarea valorii banilor este disponibilitatea limitat i ncrederea c masa monetar va continua s fie limitat. Natura a fcut aurul rar. Depinde de FED pentru a menine rare bancnotele Sistemului Federal de Rezerve i depozitele la cerere. Muli oameni ns au mai mult ncredere n trinicia naturii dect n trinicia bncilor centrale i guvernului. Iat de ce unii oameni inteligeni i bine informai ar dori s ne vad revenind la un adevrat standard aur, n cadrul cruia numerarul s-ar putea schimba cu aur ntr-un anumit raport fix. (Paul Heyne, Modul economic de gndire, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1991, p. 359, 370) Ceea ce ne trebuie nu este un conductor monetar ndemnatic al vehiculului economic, care s rsucesc n permanen volanul pentru a se adapta iregularitilor neateptate ale drumului, ci anumite mijloace care s-l mpiedice pe pasagerul monetar aflat pe locul din spate ca balast s se aplece din cnd n cnd n fa i s smucesc volanul, ceea ce ar putea arunca maina n an. (Milton Friedman, A Program for Monetary Stability, 1959). Bncile se confrunt ns i cu un cost al deinerii de rezerve. Rezervele nu aduc dobnd, aa c , pstrnd rezerve mai mici, banca poate investi n active aductoare de dobnd, sporindu-i profiturile. Reducerea rezervelor permite efectuarea unor investiii sau a unor mprumuturi creatoare de dobnd. [] Cu ct banca deine mai multe rezerve, cu att scade probabilitatea de a fi afectat de costul mprumutrii. Dar cu ct are rezerve mai mari, cu att crete valoarea dobnzilor la care renun. n afar de reglementrile legale privitoare la rezervele obligatorii, decizia bncii cu privire la rezerve mai este influenat i de ali trei factori. Primul este nesigurana, incertitudinea legat de fluxul depozitelor nete; cu ct intrrile i ieirile de numerar sunt mai variabile, cu att banca va dori s aib rezerve mai mari. Al doilea factor este costul mprumuturilor la care trebuie s apeleze banca atunci cnd rmne fr rezerve. Al treilea factor este dobnda pierdut

13

ca urmare a deinerii rezervelor. (Rudiger Dornbush, Macroeconomia, Ed. Sedona, Timioara, 1997, p. 295).

Stanley

Fischer,

bncile din sistemul monetar contemporan nu stau pur i simplu degeaba, ateptnd constituirea unor depozite de numerar, pentru ca apoi, cnd s-a creat deja un depozit, s nceap s acorde mprumuturi care sunt multipli ai acelui depozit (dei, cu siguran, este adevrat c depozitele lor sunt multipli ai rezervelor lor). Dimpotriv, bancherii moderni ncep de obicei de la cellalt capt. Ei ateapt pn cnd au gsit un prilej favorabil de acordare a mprumutului i apoi fac paii pentru a se asigura c fondurile sunt disponibile pentru a acorda mprumutul. Acest lucru poate fi fcut fie oferind dobnzi mai mari pentru depozite, fie prin mprumutarea lor de pe pieele monetare. n lumea rapoartelor, bncile ncaseaz pasiv depozite i apoi le utilizeaz pentru a acorda mprumuturi. n lumea modern ns, bncile lucreaz pe piee nalt competitive, att pentru depozite, ct i pentru mprumuturi. Pe o pia competitiv, va exista o rat a dobnzii care face clearing-ul pieei, att pentru banii de depozit, ct i pentru mprumuturi. Bncile nu-i pot extinde activitatea n nici una dintre piee fr a ine cont de curba ofertei de depozite i, respectiv, de curba cererii de mprumuturi cu care se confrunt. (Richard Lipsey, Alec Chrystal, Economia pozitiv, Ed. Economic, Bucureti, 1999, p. 748).

Bibliografie Butler, Eamonn Milton Friedman. A quide to his economic thought, Universe Books, New York, 1985. Cerna, Silviu Sistemul monetar i politica monetar, Editura Enciclopedic, Bucureti, 1996. Heyne, Paul Modul economic de gndire, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1991. Friedman, Milton Capitalism i libertate, Editura Enciclopedic, Bucureti, 1995, cap. 3. Keynes, J. Maynard Teoria general a folosirii minii de lucru, a dobnzii i a banilor, Editura tiinific, Bucureti, 1970, cap. 15. Lipsey, Richard Chrystal, Alec Economia pozitiv, Editura Economic, Bucureti, 1999. Mankiw, Gregory Principes de lEconomie, Economica, Paris, 1998. Menger, Carl Principles of Economics [1871], Libertarian Press, Inc., 1994. Mises, Ludwig von The Theory of Money and Credit [1912], Liberty Found, Indianapolis, 1981. Rothbard, Murray Man, Economy and State, Nash Publishing, Los Angeles, 1970.

14

Rspunsuri: Teste gril: 1. d; 2. b; 3. b; 4. a; 5. d; 6. b; 7. a; 8. a; 9. d; 10. c; 11. a; 12. d; 13. d; 14. a; 15. a; 16. a; 17. b; 18. c; 19. a; 20. d; 21. d; 22. b; 23. b Propoziii Adevrat/ Fals: 1. F; 2. A; 3. F; 4. F; 5. A; 6. A; 7. A; 8. F; 9. F; 10. F; 11. F; 12. A; 13. F; 14. A; 15. A; 16. A; 17. F; 18. A; 19. A; 20. A; 21. F; 22. A; 23. A Probleme: 1. a) Rezervele excedentare sunt 50.000 $ 2. a) Funcia cererii de bani este: Cb = Cb(Y) + Cb(i) = 0,4Y + 100i + 110. Echilibrul pieei monetare este dat de relaia Cb = M, unde M = 50 u.m. Rata dobnzii de echilibru pentru Y = 100 u.m. este 100% (i = 1). c) Pentru Y1 = 1,5 Y0 = 150 u.m., Cb1 = Cb(Y1) + Cb(i). Cererea de bani crete cu 20 u.m. Rata dobnzii de echilibru este 120% (i = 1,2). d) Banca Naional trebuie s sporeasc oferta de bani la M1, pentru care echilibrul monetar se realizeaz la rata dobnzii de 100%. M1 = 70 u.m. 4. a) Stocul real de bani deinut de sectorul privat este 0,10 x 100.000 = 10.000 lei, care este egal cu oferta real de bani 20.000.000/2.000 = 10.000 lei. b) Stocul real de bani deinut de sectorul privat se dubleaz i va fi 20.000 lei. Coeficientul k crete de la 0,10 la 0,20. c) Cheltuiala sectorului privat crete dar cresc i preurile, deoarece economia opereaz n condiii de ocupare deplin. Nivelul general al preurilor crete pn ajunge la 4.000 lei iar coeficientul k devine din nou 0,10, iar oferta de bani egaleaz cererea de bani. 5. a) Multiplicatorul monetar este m = (n + 1) / (n + r), unde n = ponderea pe care o deine populaia din depozitele sale bancare n numerar (numerar/depozite), iar r = cota dorit de rezerve a bncilor n totalul depozitelor (rezerve/depozite). Deci, m1 = 4,17. b) Stocul de bani va fi M1 = m1 x H = 50,04 mil. c) n noua situaie multiplicatorul va fi m2 = 4,31. d) Stocul monetar de echilibru pentru m2 devine M2 = 51,72 mil. e) Noua valoare a multiplicatorului monetar va fi m3 = 3,71. f) Stocul monetar de echilibru va fi M3 = 44,25 mil. 6. b) Baza monetar crete. c) Banii din afara conturilor bancare au crescut cu 1.000 u.m.; nu exist o cretere a depozitelor din conturi, deoarece sporul bazei monetare este pstrat ca bani n afara sistemului bancar. Oferta de bani (agregatul M1) crete cu 1.000 u.m. 8. a) Inflaia anual va fi 1,88%. b) Viteza de rotaie a banilor este 10. c) Oferta de bani este 50.000 mld. lei. 15