Sunteți pe pagina 1din 2

Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, Facultatea de Medicina Dentara, Anul V

Fizioterapia-prezentare si aplicatii in patologia medicinii dentare, Examen


Nume, prenume, seria, grupa.
1.Alegeti variantele corecte dintre urmatoarele afirmatii:
a). termoterapia este o metoda diagnostica specifica,
b). factorul termic conditioneaza comportamentul termic al organismului uman,
c). zona de neutralitate termica in aer este cuprinsa intre 26-30C,
d). termogeneza presupune un proces de termoreglare fizica ce se realizeaza pe calea celor patru procese fizice.
2. Taiati pe text afirmatia incorecta:
a). fibrele ce transmit informatia termica de la nivelul fetei merg pe calea nervului trigemen,
b). cand temperatura cutanata scade sub 15C, vasoconstrictia initiala este urmata de vasodilatatie,
c). reglarea circulatiei musculare se realizeaza pe calea mecanismului vegetativ parasimpatic.
3. Stabiliti corespondenta dintre urmatoarele notiuni:
a). analgezie galvanica

curentii de joasa frecventa

b). stimularea contractiei musculaturii striate normoinervate

curentul galvanic

c). excitare ambipolara

curentii de inalta frecventa

d). efectul caloric

curentii de medie frecventa

e). modulare metabolica

campuri magnetice

4. Alegeti variantele corecte:


a). efectul termic al RIR este mai mare decat al celor luminoase si RUV,
b). aplicatiile cu doze eritem de RUV asupra sistemului nervos periferic este utila terapeutic in nevralgia trigeminala,
c). aplicatiile cu RUV nu influenteaza durerile articulare din artroza temporomandibulara.
5. Masajul terapeutic produce:
a). un puternic efect analgezic,
b). efect resorbtiv al edemelor locoregionale,
c). miorelaxare si efect sedativ,
d). vasoconstrictie cutanata.
Incercuiti raspunsurile corecte.
6. Taiati pe text variantele incorecte:
a). ankiloza articulatiei temporomandibulare poate beneficia de kinetoterapie,
b). atrofia de imobilitate presupune afectarea structurilor nervoase,
c). oboseala musculara reprezinta incapacitatea muschiului de a se contracta,
d). tremuraturiile, convulsiile si fasciculatiile sunt sindroamele hiperkinetice.
7. Alegeti afirmatiile corecte:
a). mecanoterapia faciliteaza miscarea,
b). manipularea presupune o mobilizare fortata,
c). terapia ocupationala urmareste refacerea mobilitatii articulare,
d). laserterapia are efect analgezic si antiinflamator, decontracturant si biostimulant,
e). tehnica de biofeedback nu se indica in antrenamentul reglarii miscarilor,
f). electroanalgezia prin TENS reprezinta o tehnica de electrostimulare periferica.
8. Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa?
a). mecanismul de actiune al electropuncturii se bazeaza pe teoria controlului de poarta a durerii.
b). presopunctura utilizeaza tehnica masajului prin presiune,
c). masajul reflex se bazeaza pe tehnici derivate din kinetoterapia traditionala.
9. Incercuiti variantele corecte de raspuns:
a). aplicatiile de cald cresc elasticitatea tesutului conjunctiv,
b). o contraindicatie a aplicatiei de rece o reprezinta tulburarile de sensibilitate,
c). printre principalele indicatii ale galvanoterapiei sunt si nevralgiile dentare,
d). curentii diadinamici sunt indicati in nevralgia cervicobrahiala,
e). indicatiile aplicatiei cu unde scurte se refera si la nevralgia faciala a frigore,
f). microundele se pot aplica asupra materialelor metalice de osteosinteza.
10. Taiati pe text afirmatiile incorecte:
a). ultrasunetele sunt benefice in tratamentul nevralgiilor si cicatricilor cheloide,

b). terapia prin campuri magnetice nu accelereaza formarea calusului,


c). edemele inflamatorii nu beneficiaza de terapie cu RIR.
11. Alegeti variantele corecte ale urmatoarelor afirmatii:
a). parodontopatiile, gingivitele si stomatitele nu beneficiaza de doze eritem de RUV,
b). alveolita, stomatita aftoasa, caria dentara si gingivita beneficiaza de laserterapie,
c). masajul fetei poate fi efectuat in scop sedativ in cazul nevralgiei de trigemen.
12. Incercuiti afirmatiile incorecte:
a). biofeedback-ul este inutil in cazul paraliziei nervului facial,
b). contraindicatia TENS-ului conventional o constituie pacemaker-ul cardiac,
c). presopunctura nu-si gaseste utilitatea in contextul patologiei dentare.
13. Stabiliti concordanta dintre urmatoarele notiuni:
a). infirmitate

pierdere anatomica sau disfunctionalitate

b). handicap

restrictia de a executa o activitate

c). incapacitate

relatii anormale cu mediul de viata

14. Alegeti afirmatiile corecte dintre cele ce urmeaza:


a). evaluarea clinico-functionala a pacientului precede orice prescriptie terapeutica.
b). stabilitatea articulara reprezinta capacitatea elementelor structurale ale unei articulatii de a rezista fortelor ce se manifesta
necorespunzator.
c). integrarea motorie centrala este identificata prin aprecierea tonusului muscular, a coordonarii miscarilor, evidentierea spasticitatii si
incoordonarii, etc,
d). tulburarile de sensibilitate nu fac parte dintre obiectivele evaluarii functionale.
15. Incercuiti afirmatiile incorecte:
a). cataplasmele nu sunt indicate in nevralgia trigeminala,
b). impachetarea cu parafina este contraindicata in afectiunile reumatismale si posttraumatice ale regiunii oromaxilofaciale,
c). crioterapia este utila in suferintele inflamatorii prin modificarile circulatiei periferice,
d). pentru nevralgiile acute, intensitatea curentului utilizat la galvanoionizare se alege sub valoarea pragului de sensibilitate.
16. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte:
a). imobilizarea este o tehnica kinetologica anakinetica,
b). tehnicile kinetice se bazeaza pe miscare, realizata cu sau fara contractie musculara,
c). mobilizarea pasiva este o metoda anakinetica,
d). mobilizarea activa voluntara poate fi o tehnica localizata, segmentara sau generala,
e). orice metoda kinetologica este constituita dintr-o serie de exercitii fizice.
17. Alegeti afirmatia incorecta:
a). orice afectiune oromaxilofaciala operata, beneficiaza postoperator de programe de fizioterapie in vederea ameliorarii sindromului
algo-functional restant,
b). post extractie dentara, se poate recomanda fizioterapie constand in laserterapie, unde scurte, galvanoionizare si termoterapie locala,
c). edemul postrezectie apicala si post obturatie de canal poate beneficia de cataplasme cu apa rece aplicate pe zona exobucala,
d). parodontopatiile marginale cronice nu pot beneficia de intretinerea troficitatii locoregionale prin masaje gingivale si un program de
gimnastica medicala adecvat.
18. Stabiliti corespondenta dintre urmatoarele elemente:
a). infectii parti moi perimaxilare

unde scurte doza rece

b). contuzii ale regiunii oromaxilofaciale comprese umede reci


c). fractura mandibulei

kinetoterapie asistata

d). artrita temporomandibulara

imobilizare

e). nevralgie trigeminala

TENS

19. Taiati pe text afirmatia incorecta:


a). disfunctia temporomandibulara necesita program de kinetoterapie de reeducare functionala,
b). artroza temporomandibulara beneficiaza de imobilizare indelungata,
c). tratamentul retrodiscitei consta in repaus functional urmat de kinetoterapie pentru a preveni aparitia ankilozei.
20. Incercuiti afirmatiile corecte:
a). osteomul mandibular beneficiaza de toate procedurile de fizioterapie,
b). durerea neurogena nu poate beneficia de modalitatile medicinii fizice,
c). durerea psihogena beneficiaza de terapie ce utilizeaza tehnicile de relaxare, biofeedback-ul, acupunctura, terapie medicamentoasa,
d). paralizia faciala a frigore beneficiaza de laserterapie, terapie cu unde scurte si galvanoionizarea