Sunteți pe pagina 1din 17

TESTE LA Drept procesual civil I 1. Principiul nemijlocirii: a. asigur soluionarea cu celeritate a cauzelor civile; b.

const n obligaia ca hotrrea judectoreasc s fie pronunat numai de acei judectori care au judecat fondul petenei formulate; c. presupune obligaia instanei de a cerceta direct i nemijlocit toate elementele care intereseaz dezlegarea pricinii . 2. Principiul disponibiliii: a. constituie o aplicare a principiului contradictorialitii ; b. include i dreptul prilor de a efectua, n condiiile legii, acte procedurale de dispoziie ; c.are un caracter absolut. 3. Principiul publicitii edintelor de judecat: a. este consacrat expres de ctre Constitutie i Codul de Procedur Civil b. are caracter absolut nefiind admise excepii de la acesta c. nu constituie o garanie a imparialitii i independenei judectorului 4. Care principii constituie principii fundamentale ale procesului civil? a. principiul oficialitii b. principiul disponibilitii c. principiul umanismului 5. Unde este consacrat principiul publicitii edinelor de judecat? a. Constituie i codul de procedur civil; b. Codul civil; c. Codul de procedur civil. 6. Constituie modaliti concrete prin care se poate manifesta rolul activ al judectorului: a. ndatorirea, n cazul in care prile nu sunt asistate sau reprezentate de ctre un avocat sau de vreun alt mandatar, de a da prilor ndrumrile necesare cu privire la drepturile i obligaiile ce le revin n proces b. nu constituie o garanie a imparialitii i independenei judectorului c. obligaia instanei de a pune, din oficiu, n dezbaterea prtilor orice mprejurare de fapt sau de drept care ar putea conduce la dezlegarea cauzei, chiar daca acestea nu sunt menionate n cerere sau ntmpinare 7. n cazul n care instana , din oficiu, ar introduce o alt persoan n proces, mpotriva voinei prilor, s-ar ncalca: a. principiul aflrii adevrului b. principiul disponibilitii c. principiul rolului activ al judectorului. 8. Dreptul instanei de a cere prilor explicaii,orele sau n scris, cu privire la situaia de fapt i la motivarea n drept, pe care prile o invoc n susinerea preteniilor i aprrilor lor, constituie o aplicarea a principiului: a. rolului activ al judectorului

b. disponibilitii c. nemijlocirii 9. n funcie de natura raporturilor pe care le reglementeaz normele de procedur se clasific n a. norme de organizare judectoreasc i norme de procedur propriu zis b. norme de organizare judectoreasc, norme de competen i norme de procedur propriu zis c. norme generale, norme speciale i norme derivate 10. Incompatibilitatea, abinerea i recuzarea judectorilor este reglementat de : a. norme de organizare judectoreasc b. norme de competen c. norme de procedur propriu zis. 11. Constituie elemente ale aciunii civile a. interesul, calitatea procesual b. prile, obiectul, cauza c. capacitatea procesual 12. Cum trebuie s fie obiectul aciunii civile? a. licit, posibil, determinat; b. posibil; c. determinat. 13.Causa petendi a.constituie cauza aciunii civile b.constituie cauza raportului juridic dedus judecii c.intereseaz puterea de lucru judecat i litispenden 14.Nu constituie o condiie pentru exercitarea aciunii civile a.interesul b.capacitatea procesual c.existena unui drept subiectiv 15.Condiiile generale de exercitare ale aciunii civile sunt a.afirmarea unui drept, interesul, capacitatea procesual i calitatea procesual b.interesul i calitatea procesual c.prile, obiectului i cauza 16.Cererea de chemare n judecat se va respimnge ca prematur a.chiar i atunci cnd data mplimirii termenului suspensiv ar fi foarte apropiat b.ori de cte ori dreptul subiectiv pretins de reclamant este supus unui termen suspensiv c.chiar i atunci cnd, n momentul n care instana de judecat urmeaz a se pronuna asupra excepiei , condiia suspensiv s-a realizat 17.Aciunea prin care se constat n justiie existena unui dezmembrmnt al dreptului de proprietate privat, se numete

a.aciune negatorie b.aciune confesorie c.aciune de ereditate 18.Hotrrile judectoreti pronunate n urma judecrii aciunilor n constatare a.constituie titluri executorii b.nu pot fi puse n executare silit c.consfinesc existena sau inexistena unei situaii de fapt 19. Potrivit art. 111, aciunea n constatare poate avea ca obiect: a. constatarea existenei unui drept al reclamantului mpotriva prtului i constatarea inexistenei unui drept al prtului mpotriva reclamantului b. constatarea existenei sau inexistenei unei situaii de fapt c. realizarea unui drept d. constatarea faptului c reclamantul nu are nici un fel de datorie fa de prat 20. n dreptul procesual civil romnesc, raportul instanei cu prile este reglementat de o procedur : a. ce cuprinde att elemente de procedur acuzatorial ct i elemente de procedur inchizitorial b. acuzatorial c. inchizitorial 21. Litigiile comerciale nepatrimoniale sunt de competena: a. judectoriei b. tribunalului c. comisiei jurisdicionale de la registrul comerului 22. Cererile privitoare la nulitatea sau desfacerea adopiei sunt de competena a. Judectoriei b. Tribunalului c. Curii de apel 23. Cererile privind punerea sub interdicie, declararea dispariiei i declararea judectoreasc a morii unei persoane sunt de competena a. judectoriei b. tribunalului c. naltei Curi de Casaie si Justiie 24. Procesele i cererile n materie de expropriere sunt de competena a. judectoriei b. tribunalului c. naltei Curi de Casaie si Justiie 25. Strmutarea pentru siguran public se poate cere: a. de ministrul justiiei b. numai de procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie si Justiie

c. numai de un procuror al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie si Justiie 26. Hotrrea asupra cererii de strmutare: a. se da numai motivat b. dispune obligatoriu ca toate actele efectuate nainte de admiterea cererii de strmutare s fie refacute c. nu este supus nici unei ci de atac, ordinare sau extraordinare 27. Dac instana se declar necompetent: a. mpotriva hotrrii se poate declara recurs n termen de 10 zile de la pronunare b. dosarul va fi trimis instanei competente sau , dupa caz, altui organ cu activitate jurisdicional competent, de ndata ce hotrrea de declinarea a competenei a devenit irevocabil c. mpotriva hotrrii se poate declara recurs n termen de 5 zile de la comunicare 28. Hotrrea ce constituie regulatorul de competen: a. poate fi atacat numai odat cu fondul b. nu poate fi atacat cu nici o cale de atac c. poate fi atacat cu recurs in 5 zile de la comunicare 29. Conexarea cauzelor poate fi dispus: a. la cererea prilor i de instana din oficiu b. numai la cererea prilor c. numai de ctre instana din oficiu 30. Exceia de litispenden poate fi ridicat a. numai de pri b. numai n faa instanelor de fond c.de ctre avocatul reclamantului cu consimmntul prealabil al procurorului 31.Este absolut ntotdeauna a. competena general i cea material b. competena teritorial c. competena conex 32. Normele care prevd compunerea instanei au caracter: a. supletiv b. imperativ c. dispozitiv 33.n caz de admitere a excepiei de necompeten general a instanelor judectoreti, instana a.respinge cererea ca inadmisibil b.respinge cererea ca nentemeiat i declin cauza organului jurisdicional competent c.se desesizeaz i trimite cauza organului competent 34.Judectoriile judec a.plngerile mpotriva hotrrilor autoritilor administraiei publice

b.n prim instan, toate procesele i cererile, n afar de cele date prin lege n competena altor instane judectoreti c.n orice alte materii date prin legea de organizare judectoreasc n competena lor 35.Stabilirea valorii obiectului unui litigiu-criteriul de stabilire a competenei materiale-se face a.la sfritul dezbaterilor b.la momentul sesizrii instanei , lundu-se n calcul att valoarea captului principal de cerere, ct i valoarea accesoriilor derivnd din primul capt,calculate pn la sesizarea instanei c.la momentul cnd reclamantul i modific cererea de chemare n judeat, n sensul c i majoreaz sau i restrnge preteniile 36.Dac mai muli reclamani formuleaz o cerere unic prin care chiam n judecat acelai prt, dar n baza unor raporturi juridice distincte a..competena material este dat de valoarea preteniilor fiecrui reclamant n parte b. competena material este dat de valoarea total a preteniilor reclamanilor c. competena material nu este dat de valoarea preteniilor 37.Tribunalul a.rezolv conflictul de competen dintre o judectorie din raza sa i un organ cu activitate jurisdicional sau un tribunal arbitral b.soluioneaz cile extraordinare de atac de retractare ndreptare mpotriva judectoriei din raza sa teritorial c.soluioneaz cererile de strmutare de la o judectorie la alta din raza sa teritorial,pe orice motiv 38.Tribunalul a.judec cererea de recuzare formulat mpotriva unui complet de judecat de la o judectorie din raza sa b.judec apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate de judectori n prim instan c.are competen exclusiv de nregistrare a partidelor politice 39.Curtea de appel judec n prim instan procesele i cererile n materie de contencios administrativ ce privesc a.acte emise de ministre i celelalte organe centrale, de autoritile piblice judeene b.actele emise de servicile publice descentralizate la niveljudeean c.actele autoritilor i instituiilor centrale 40.Conflictul de competen ntre Judectoria Galai i Judectoria Brila se soluioneaz de a. Tribunalul Brila b Curtea de Apel Galai. c.nalta Curte de Casaie i Justiie 41.Situaia n care un judector este vr cu reclamantul, constituie un caz de a.strmutate pentru caz de bnuial legitim b. strmutate pentru caz de rudenie sau afinitate c.recuzare

42. Constituie participani n procesul civil a. organul de executare, procurorul , martorii, experii, interpreii, apratorii b.persoanele care se afl n sala de judecat n timpul edinei ublice de judecat c. organul de executare i judectorul 43. Mai multe persoane pot fi mpreun reclamante sau prte ntr-un proces daca: a. obiectul cererii este un obiect sau o obligaie comun, drepturile sau obligaiile lor au aceeai cauz b.sunt rude apropiate c. drepturile sau obligaiile lor sunt nclcate de ctre norme imperative si supletive 44. Dac reclamanii sau prii nu s-au nfiat sau nu au ndeplinit un act de procedur n termen: a. judecata va continua i cu privire la ei b. judecata va nceta cu privire la ei c. acestora li se va aplica sanciunea perimrii 45. Coparticiparea procesual este ntotdeauna a. obligatorie b. obligatorie, cnd dispune legea c. facultativ 46. Cererea de intervenie voluntar ntr-un proces poate fi facut a. numai de un ter interesat b. de una din pri c. de instan, din oficiu 47 Nedepunerea n termen a cererii de chemare n garanie sau n judecat a altor persoane: a. atrage respingerea ca tardiv a cererii b. atrage judecarea separat a cererii c. atrage judecarea separat a cererii dac prile nu consimt s se judece mpreuna 48. irul chemrilor n garanie este limitat la a. una b. doua c. trei 49.Mandatul dat pentru reprezentarea n proces nceteaz: a. prin retragerea lui de ctre motenitorii mandatarului sau de ctre reprezentanii mandantului incapabil b. prin moartea celui care l-a dat c. daca cel care l-a dat a devenit incapabil 50. Incompatibilitatea privete: a. numai pe judetori b. pe procurori c. pe grefieri

51. Excepia de incompatibilitate poate fi invocat: a. numai n faa instanei de fond b. n orice faz a procesului c. este o cale excepional de atac 52. Este reglementat de norme imperative: a. abinerea i incompatibilitatea b. recuzarea i incompatibilitatea c. abinerea i recuzarea 53. Cand instana superioar de fond constat c recuzarea a fost pe nedrept respins: a. reface toate actele i dovezile administrate la prima instant b. reface numai actele pe care le considera necesare c. poate reface toate actele i dovezile administrate la prima instant 54. Excepia lipsei de interes a aciunii: a. este o excepie de fond i poate fi invocat i de procuror sau instana din oficiu b. este o excepie dilatorie c. nu poate fi invocat de instana din oficiu 55. Persoanele cu capacitate de exerciui restrans: a. pot sta n instan numai asistate i autorizate b. sunt citate personal i vor sta personal n proces, dar asistate c. pot sta n judecat numai asistate, chiar n cazul litigiilor ce izvorsc din contracul de munc 56. Actele de procedur facute de o persoan fr capacitate de folosin: a. sunt anulabile b. sunt nule c. pot fi rectificate 57. Compunerea completului de judecat este reglementat de norme procesual civile: a. de organizare judecatoreasc b. de competen c. de procedur propriu-zise 58. Excepia lipsei de interes duce la respingerea cauzei ca: a. nentemeiat b. inadmisibil c. lipsit de interes 59. Judectorul mpotriva cruia este propus recuzarea: a. este obligat s se abin b. poate declara c se abine c. nu poate declara c se abine 60. Intervenia este voluntar principal cnd cel care intervine invoc un drept: a. al su b. al reclamantului c. al prtului

61. Cnd judecarea cererii principale ar fi ntarziat prin chemarea n garanie: a. instana va respinge cererea de chemarea n garanie b. instana va suspenda judecata cererii de chemarea n garanie c. instaa poate hotr disjungerea ei pentru a putea fi judecat deosebit 62. Cererea de artare a titularului de drept poate fi fcut: a. numai de prt pn la prima zi de nfiare b. de reclamant pn la prima zi de nfiare c. de prt pn la nceperea dezbaterilor 63. Potrivit legii participarea procurorului n procesul civil este obligatorie a. atunci cnd legea prevede expres b. n cauzele cu minori c. atunci cnd procurorul ierarhic superior dispune astfel 64. Termenul pe zile n procesual civil: a. se calculeaz pe zile libere, actul procesual, putnd fi efectuat in tot cursul zilei b. se calculeaz pe zile pline, actul fiind considerat fcut n termen dac se trimite n acest termen prin pota , recomandat c. se calculeaz pe zile libere, actul putnd fi depus numai n orele n care seviciile instanei funcioneaz 65. Nulitatea unui act de procedur a. nu atrage nulitatea actelor subsecvente independente de actul nul b. atrage nulitatea actelor subsecvente, necondiionat c. atrage nulitatea actelor subsecvente dependente de actul nul, numai dac s-a cauzat o vtmare ce nu poate fi nlturat altfel 66. Termenele stabilite sub sanciunea decderii: a. nu curg mpotriva celor lipsii de capacitate de exerciiu b. curg i mpotriva celor lipsii de capacitate de exerciiu c. se suspend prin intervenirea unui caz de for major 67. Cererea de intervenie voluntar principal: a. se ncuviineaz n principiu printr-o ncheiere preparatorie b. este inadmisibil ntr-un proces de tgduire a paternitii c. nu poate fi dispunsa de cererea de chemare n judecat 68. Spre deosebire de intervenia voluntar accesorie, intervenia voluntar principal: a. poate fi formulat direct n apel b. trebuie ncuviinat n principiu c. se va soluiona pe fond chiar dac reclamantul renun la cererea de chemare n judecat 69 n cazul interveniei voluntare accesorii: a. interesul aparine fie reclamantului, fie prtului b. daca a fost admis n principiu este totui posibil disjungerea c. intervenientul nu pretinde un drept propriu

70 Intervenia voluntar accesorie : a. se solutioneaza, n toate cazurile, odata cu cererea de chemare n judecat b. nu trebuie ncuviinat n principiu c. conduce la lrgirea cadrului procesual sub aspectul prilor i al obiectului 71.ncheierea prin care instana se pronun asupra ncuviinrii n principiu a interveniei voluntare : a. poate fi atacat separat, cu apel i recurs b. poate fi atacat separat, dar numai cu recurs c. poate fi atacat numai o data cu fondul 72.Cererea de chemare n judecat a altei persoane: a. trebuie formulat de prt cel mai trziu pn la prima zi de nfiare, sub sanciunea decderii b. trebuie formulat de reclamant pn la nchiderea dezbaterilor naintea primei instane c. are ca efect, printre altele, introducerea n proces, a unui nou prt 73. Cererea de chemare n garanie trebuie: a. depus de reclamant pn la nceperea dezbaterilor asupra fondului b. soluionat separat de ctre instan c. facut n condiiile de form pentru cererea de chemare n judecat 74. Cererea de artare a titularului dreptului: a. trebuie formulat cel mai tarziu pn la prima zi de nfiare, sub sanciunea decderii b. poate fi formulat ntr-un proces n care reclamantul urmarete s valorifice un drept de crean c. poate fi formulat numai de ctre prt 75. Artarea titularului dreptului se poate face: a. numai n actiunile reale b. n toate aciunile c. n aciunile personale, dar numai de ctre prt 76. Mandatarul neavocat poate pune concluzii fr a fi nevoit s fie asistat de un avocat dac : a. are o procur general b. este reprezentantul soului sau a unei rude pn la gradul trei i procesul este n faa primei instane c. are calitatea de consilier juridic i potrivit legii, reprezint partea 77. Ce cuprinde intampinarea? a. raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii; b. pretentiile paratului asupra reclamantului; c. exceptiile de procedura ridicate de parat la cererea reclamantului, raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii.

78. Cum se ataca incheierea de respingere a exceptiei procesuale? a. poate fi atacata numai odata cu fondul;

b. nu poate fi atacata cu apel; c. poate fi atacata numai cu fondul daca legea nu dispune altfel. 79. Pana cand poate fi facuta intregirea sau modificarea cererii de chemare in judecata? a. numai pana la prima zi de infatisare, inclusiv; b. si dupa prima zi de infatisare, dar numai cu acordul paratului; c. in orice faza procesuala. 80. Cu ce se ataca incheierea de suspendare a judecatii in cazul in care se trimite spre solutionare Curtii Constitutionale o exceptie de neconstitutionalitate? a. se poate ataca cu recurs in termen de 15 zile; b. se poate ataca cu apel odata cu fondul, daca si hotararea ce se pronunta aupra fondului este susceptibila de apel; c. nu se poate ataca cu nici o cale de atac. 81.Potrivit Codului de Procedura Civila,la judecata in prima instanta, intampinarea : a.nu este obligatorie ; b.este obligatorie numai cand legea prevede astfel c.estte obligatorie 82.Dintre elementele cererii de chemare in judecata sunt prevazute sub sanctiunea expresa a nulitatii : a.numele,obiectul,semnatura ; b.cauza,obiectul,domiciliul ; c.semnatura,numele.motivarea de fapt. 83.Timbrul judiciar : a.se aplica tuturor cererilor ; b.se aplica si actelor notariale ce sunt incheiate de notarii publici; c.nu se aplica din oficiu. 84.Primul termen de infatisare : a.se fixeaza astfel incat, la data primirii citatiei, paratul sa aiba cel putin 15 zile pentru a-si pregati aprarea, in pricinile care nu sunt urgente ; b.se fixeaza astfel incat, de la data primirii citatie paratul sa aiba cel putin 10 zile pentru a-si pregatii apararea in cazul pricinilor urgente ; c.este termen in cunostiinta, de drept, pentru reclamant, el nemaitrebuind sa fie citat. 85.Copie a cererii de chemare in judecata si a inscrisurilor doveditoare se comunica paratului : a.de catre instanta ; b.de catre reclamant ; c.de catre reclamant, dar numai prin scrisoare recomandata. 86.Intampinarea la cererea de chemare in judecata trebuie depusa : a.cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata ; b.cu cel putin 3 zile inainte de termenul de judecata ; c.cu cel putin 10 zile inainte de termenul de judecata. 87.Cand sunt mai multi parati intr-un proces : a.o parte dintre ei pot raspunde prin aceeasi intampinare ;

b.ei trebuie sa raspunda toti, prin aceeasi intampinare ; c.fiecare este obligat sa raspunda prin intampinare separata. 88.Cererea reconventionala poate fi introdusa : a.cel tarziu la prima zi de infatisare, chiard aca la cauza respectiva legea prevede obligativitatea depunderii intampinarii b.o data cu intampinarea ; c.pana la terminarea cercetarii judecatoresti, neconditionat. 89.Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie inmanata partii, in pricinile care nu sunt urgente: a.cu cel putin 7 zile inainta termenului de judecata; b.cu cel putin 3 zile inaintea termenului de judecata ; c.cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata. 90.Daca partea nu a fost citata in termen legal : a.instanta judeca in continuare, daca partea s-a prezentat si nu solicita amanarea pentru acest motiv; b.instanta amana cauza si dispune citarea, in toate cazurile; c.instanta amana judecata, chiar daca partea nelegal citata,prezenta, se opune. 91.Cererea adresata instantei fara indeplinirea procedurii reclamatiei administrative, se respinge cu: a.inadmisibila; b.nefondata; c.neintemeiata. 92.Cererea de chemare in judecata: a.trebuie semnata; b.trebuie redactata in mod obligatoriu la masina de sris, computer; c.poate fi facuta verbal in cazul cand este introdusa de cei domiciliati in comunele rurale. 93.La primirea cererii de chemare in judecata, daca aceasta intruneste cerintele prevazute de lege : a.presedintele va dispune citarea paratului,punandu-i-se in vedere obligatia de a depune intampinarea cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit de judecata ; b.presedintele va fixa termenul de judecata, astfel incat de la data pimirii citatie paratul sa aiba la dispozitie cel putin 5 zile pentru a-si pregatii apararea ; c.presedintele va stabili termenul de judecata astfel incat de la data introducerii cererii sa existe un interval de cel putin 30 de zile. 94.Daca paratul locuieste in strainatate si nu s- a conformat obligatiei de a-si alege un domiciliu in Romania unde sa i se faca comunicarile, obligatie pusa in vedere de presedintele instantei, atunci : a.comunicarile se vor face numai prin Ministerul Afacerilor Externe ; b.comunicarile se vor face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire ; c. comunicarile se vor face prin scrisoare recomandata , recipisa de predare la posta romana a scrisorii, in cuprinsul careia vor fi mentionate actele ce se expediaza, tinand loc de dovada de indeplinire a procedurii. 95.Exceptiile procesuale :

a.pun in discutie fondul dreptului numai exceptiile procesuale de fond ; b.pun in discutie fondul dreptului ; c.nu pun in discutie fondul dreptului. 96.Exceptiile procesuale absolute : a.sunt :exceptia de necompetenta generala,materiala,teritoriala ; b.privesc incalcarea unor norme imperative si pot fi invocate numai in fata instantelor de fond ; c.sunt :exceptia de incompatibilitate, exceptia de prescriptie. 97.Incheierea de respingere a exceptiei procesuale : a.nu se poate ataca cu appel b.poate fi atacata separat cu apel sau recurs ; c.poate fi atacata numai o data cu fondul. 98. In cazul in care se invoca mai multe exceptii, ele se solutioneaza de instanta in urmatoare ordine : a.exceptiile legate de investirea instantei, exceptia de necompetenta, exceptia puterii de lucru judecat, exceptia de prescriptie ; b. exceptiile legate de investirea instantei, exceptia puterii de lucru judecat, exceptia de necompetenta , exceptia de prescriptie ; c. exceptiile legate de investirea instantei, exceptia de prescriptie, exceptia de necompetenta, exceptia puterii de lucru judecat. 99.Exceptia de neconstitutionalitate in fata instantelor judecatoresti : a.poate fi ridicata numai daca dispozitia atacata ca neconstitutionala are legatura cu judecarea cauzei ; b.poate fi invocata numai daca procesul se afla in fata instantelor de fond ; c. poate fi ridicata numai daca dispozitia atacata ca neconstitutionala depinde de judecarea cauzei. 100. Competenta materiala a judecarii partajului apartine: a. numai judecatoriei; b. numai tribunalului; c. tribunalului, in cazul in care cererea de partaj este o cerere incidentala, in cazul procesului de divort. 101. Competenta de a judeca cererea de partaj a bunurilor comune ale sotilor este: a. instanta de la domiciliul paratului, in toate cazurile cand partajul se cere pe cale principala; b. instanta in raza careia se afla imobilul, cand partajul se cere pe cale principala, dar numai dupa desfacerea casatoriei; c. instanta care judeca cererea principala, cand cererea de partaj se solicita pe cale incidentala. 102. Sub aspectul competentei materiale si teritoriale, partajul succesoral se poate solutiona: a. de judecatoria in raza careia se afla imobilul ce apartine mesei succesorale, chiar daca defunctul nu a avut ultimul domiciliu in raza acestei instante; b. de tribunalul in raza caruia a avut ultimul domiciliu defunctul;

c. numai de judecatoria in raza careia a avut ultimul domiciliu defunctul. 103. Exceptiile procesuale de fond : a. pun in discutie fondul pretentiei supuse judecatii b. se rezolva inaintea apararilor de fond cat si a exceptiilor de procedura c. privesc lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune 104. Daca prin intampinare paratul invoca exceptia puterii de lucru judecat si exceptia de prescriptie extinctiva, instanta : a. trebuie sa uneasca cele doua exceptii cu fondul b. se va pronunta mai intai asupra exceptiei puterii de lucru judecat c. se va pronunta mai intai asupra exceptiei de prescriptie extinctiva\ 105. Actiunea in revendicare este o actiune: a. in realizare b. in constatare; c. in constituire de drepturi 106. Nulitatile absolute: a. pot fi invocata din oficiu de instanta b. trebuie invocata cel mai tarziu pana la inceierea dezbaterilor inaintea primei instante, sub sanctiunea nulitatii c. sunt acele nulitati expres prevazute de lege 107. Pentru a interveni nulitatea prevazuta la art.105 alin.(2) este necesar printre altele: a. ca nulitatea sa fie expres prevazuta de lege b. actul sa fi fost indeplinit de o instanta necompetenta c. actul sa fi produs partilor o vatamare 108. Hotararea de expedient a. se poate ataca cu apel b. nu cuprinde in dispozitiv invoiala partilor c. se pronunta, in toate cazurile, in sedinta public 109. Semnificaia principiului gratuitii este aceea c : a. procesul civil nu presupune nici-o cheltuial din partea justiiabililor b. nu trebuie pltite pentru cererile n justiie taxe sau alte cheltuieli c. prile nu trebuie s plteasc pe judectori, grefieri, procurori etc. 110. Preedinii instanelor judectoreti exercit atribuiuni : a. auxiliare b. de administrare ale acestora c. exclusiv jurisdicionale 111.Sanciunea lipsei capacitii de exerciiu al drepturilor procesuale const n: a. anularea aciunii b. respingerea aciunii ca inadmisibil c. respingerea aciunii ca nefondat. 112. Necompetena este de ordine public atunci cnd :

a. se invoc orice excepie procedural b. instana se declar necompetent c. cnd pricina este de competena unei instane de alt grad 113. Cnd pricina este de competena unei instane de acelai grad i prile nu o pot nltura : a. necompetena este de ordine public b. instana poate trece la soluionarea pricinii c. trebuie invocat de pri pn la prima zi de nfiare 114. Procesele i cererile n materie de creaie intelectual i de proprietate industrial sunt judecate de ctre : a. judectorii b. tribunale c. curi de appel 115. Existena unei identiti ntre persoana reclamantului i titularul dreptului n raportul dedus judecii definete : a. interesul aciunii b. capacitatea procesual de exerciiu c. calitatea procesual 116. Judectorul care a fost martor ntr-o pricin : a. poate participa la judecarea ei b nu poate participa la judecarea ei c poate fi recuzat numai dac particip ntr-un complet colegial 117. Abinerea judectorului incompatibil este : a. obligatorie b. facultativ c. lsat la aprecierea prii interesate 118. Recuzarea judectorului este o procedur: a. obligatore b. facultativ c. de ordine public 119. Cnd dou sau mai multe instane se declar deopotriv competente s judece aceeai pricin: a. va judeca cea dinti sesizat b. va judeca ultima instan sesizat c. exist conflict de competen 120. Dac dou instane aflate n conflict de competen nu se gsesc n raza aceleiai curi de apel, conflictul este soluionat de ctre: a. prima instan sesizat b. instana mai nalt n grad c. nalta Curte de Casaie i Justiie 121. n materie de asigurare, alegerea competenei prin convenie este nul dac:

a. vizeaz competena altei instane dect cea de la domiciliul prtului b. n cazul asigurrii maritime i fluviale c. a fost fcut nainte de naterea dreptului la despgubire 122. Atunci cnd ntr-un process au calitatea de reclamante mai multe personae coparticiparea este: a. procesual activ b. procesual mixt c. procesual pasiv 123. n cazul n care se constat c reclamantul nu justific un drept subiectiv civil, aciunea lui va fi: a. anulat b respins c. completat 124. Exerciiul dreptului subiectiv civil cu rea credin de ctre reclamant are drept consecin: a. respingerea aciunii b. anularea aciunii c. este lipsit de relevan procesual 125. Aciunile prin care se solicit constatarea existenei sau neexistenei unui drept sunt: a. aciunile posesorii b. aciunile interogatorii c. aciunile n constatare.

RSPUNSURI PROCEDUR CIVIL I 1. c 2. b 3. a 4. b 5. a 6. c 7. b 8. a 9. b 10. a 11. b 12. a 13. a 14. c 15. a 16. a 17. a 18. b 19. a 20. a 21. b 22. b 23. a 24. b 25. c 26. c 27. c 28. c 29. a 30. b 31. a 32. b 33. a 34. a 35. b 36. a 37. a 38. b 39. c 40. b 41. c 42. a 43. a 44. a 45. b 46. a 47. b 48. b 49. a 50. a 51. b 52. a 53. a 54. a 55. b 56. b 57. a 58. c 59. b 60. a 61. c 62. a 63. a 64. c 65. a 66. b 67. b 68. c 69. c 70. a 71. c 72. b 73. c 74. c 75. a 76. c 77. c 78. c 79. b 80. c 81. a 82. a 83. b 84. a 85. a 86. a 87. a 88. b 89. c 90. a 91. a 92. a 93. b 94. c 95. b 96. c 97. c 98. a 99. c 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125.

a c c c b a a c c c b a c a b c b a b c c c a b a c