Sunteți pe pagina 1din 366

Universitatea de Medicin i Farmacie Victor Babe din Timioara

Facultatea de Medicin General

Teste orientative pentru


examenul de licen

2017
Pneumologie

1. Urmtoarele aspecte trebuie avute n vedere n managementul pacientului cu BPOC:


a) Evaluarea iniial
b) Tratament farmacologic
c) Tratament nonfarmacologic (oxigenoterapia cronic, ventilaia noninvaziv i
reabilitarea respiratorie)
d) Combaterea tabagismului nu reprezint o masur de profilaxie primar
e) Evaluarea riscului de exacerbare nu este important n monitorizarea
pacientului BPOC
2. n cadrul evaluarii iniiale a pacientului cu BPOC anamneza trebuie s identifice:
a) Diagnosticul
b) Simptomele
c) Istoricul de exacerbri
d) Elementul etiologic
e) Antecedente heredocolaterale de astm bronic
3. Explorarile de baz la luarea n eviden n perioada stabil a bolnavului cu BPOC
sunt:
a) Computer tomografia de torace
b) Spirometria cu test bronho-dilatator cu beta-mimetic de scurt durat
c) Radiografia toracic standard
d) Evaluarea comorbiditaii cardiovasculare
e) Ecografia abdominal
4. n perioada stabil a BPOC, se pot efectua urmtoarele explorri alternative:
a) Gazele sanguine i hemograma n caz de BPOC uor (VEMS > 80%)
b) Dozarea alfa-1-antitripsinei plasmatice la un pacient tnr (sub 40 ani) sau
nonfumtor
c) Tomografie computerizat (pentru evidenierea de broniectazii sau de
patologii interstiiale)
d) Fibrobronhoscopia este efectuat la toi pacienii cu BPOC
e) Polisomnografia este efectuat la toi pacienii cu BPOC
5. n caz de hipertensiune arterial pulmonar semnificativ la pacienii cu BPOC, se vor
suspiciona:
a) Sindrom de apnee n somn (se va efectua polisomnografie)
b) Insuficiena cardiac
c) Mucoviscidoza
d) Trombembolismul pulmonar (tomografie computerizat cu contrast)
e) Infarct miocardic (se va efectua ECG)
6. Supravegherea pe termen lung a pacientului cu BPOC presupune:
a) Controlul clinic de rutin la 6 luni
b) Spirometria i ECG se vor efectua la 12 luni, pentru a evalua progresia
deteriorrii VEMS sau apariia unor modificri cardiace
c) Evaluarea oportunitaii reabilitrii respiratorii
d) Dozarea gazelor sanguine nu este concludent
e) Tomografie computerizat la 3 luni pentru evaluarea progresiei bolii
7. Profilaxia secundara n BPOC presupune:
a) Sevrajul fumatului

1
b) Aport caloric adecvat
c) Vaccinare antigripal anual la pacienii vrstnici i cu forme severe de BPOC
d) Vaccinarea antipneumococic pentru pacienii peste 65 de ani sau mai tineri,
dar cu comorbiditi severe n special cardiovasculare
e) Administrarea profilactic de antibiotice
8. Medicamentele folosite n tratamentul BPOC sunt:
a) Inhibitorii tusei
b) Bronhodilatatoare
c) Corticosteroizii inhalatori
d) Medicaia mucolitic i antioxidant
e) Medicaia antihipertensiv
9. Terapia de baza n tratamentul BPOC este reprezentat de urmtoarele
bronhodilatatoare:
a) Betablocante
b) Anticolinergice
c) Betamimetice
d) Teofiline retard
e) Inhibitorii enzimei de conversie
10. Urmtoarele afirmaii, despre corticoizii inhalatori (CSI) n terapia BPOC, sunt
adevrate:
a) CSI influeneaz semnificativ rata de degradare anual a VEMS
b) Pot fi administrai n perioada stabil, n asociere cu terapia bronhodilatatoare
c) CSI n terapia de lung durat nu produc ameliorarea calitii vieii bolnavilor
d) CSI n terapia de lung durat reduc rata exacerbrilor la pacienii cu BPOC
e) Eficiena corticoterapiei n BPOC este superioar celei din astm
11. Prima opiune n tratamentul adecvat n funcie de grupul de risc n BPOC este:
a) Grupul C: asociere CSI+BADLA sau anticolinergic cu durat lung
b) Grupul A: BADLA sau anticolinergic cu durat lung
c) Grupul B : anticolinergic de durat lung sau BADLA
d) Grupul C : BADSA sau anticolinergic cu durat scurt de actiune
e) Grupul D : BADLA plus anticolinergic cu durat scurt
12. Obiectivele generale ale unui program de reabilitare respiratorie sunt:
a) S amelioreze simptomatologia
b) S creasc nivelul consumului de medicamente
c) S amelioreze supravieuirea
d) S creasc numrul de exacerbri
e) S amelioreze calitatea vieii
13. Criterii de includere a unui pacient ntr-un program de reabilitare respiratorie sunt:
a) Bolnavii moderai sau severi care necesit oxigenoterapie de lung durat
b) Pacienii recent externai dup exacerbri, care au necesitat terapie intensiv
c) Bolnavii care nu necesit ventilatie non-invaziv
d) Bolnavii moderai sau severi care manifest semne de depresie si tendine la
marginalizare social
e) Pacienii cu BPOC n exacerbare acut
14. Exist urmtoarele observaii n ceea ce privete efectele unui program de reabilitare
respiratorie (PRR):
a) Costurile medicale pentru pacienii cu BPOC sunt de 6-7 ori mai ridicate dect
pentru astmatici

2
b) Calitatea vieii nu a fost semnificativ ameliorat prin PRR
c) Simptomatologia poate fi redus semnificativ prin PRR, n special dispneea
d) S-a constatat scderea numrului de exacerbri, pe durata primului an dup
efectuarea PRR
e) Scderea toleranei la efort, att n activitile curente, ct i n eforturi
submaximale
15. Urmtoarele afirmaii privind exacerbrile BPOC sunt adevrate:
a) Dispneea nu este agravat n exacerbri
b) Cauza cea mai frecvent pare s fie infecia bronic
c) Infeciile virale sunt responsabile de mai bine de o treime din exacerbri
d) Principalele bacterii incriminate sunt: Haemophilus Influenzae, Branhamella,
Pneumococul
e) Virusurile gripale si paragripale nu sunt incriminate n etiologia exacerbrilor
din BPOC
16. Definiia BPOC (dupa ghidul GOLD) este:
a) O afeciune plurifactorial (condiionat genetic, constituional i prin poluare
cronic a aerului respirat)
b) Ce determin staionarea VEMS cu reversibilitate minim, nesemnificativ
c) Ce determin scadere progresiv si lent a VEMS cu reversibilitate minim,
nesemnificativ
d) Caracterizat de un rspuns inflamator cronic ca rspuns la factori iritativi
cronici din aerul respirat
e) Caracterizat de hiperreactivitatea bronica
17. Bronita cronic se definete prin:
a) Tuse seac
b) Hipersecreie cronic sau recurent
c) Tuse cu expectoraie 2 luni pe an, trei ani consecutiv
d) Tuse cu expectoraie 3 luni pe an, doi ani consecutiv
e) Hemoptizie
18. Urmtoarele afirmaii, despre emfizem sunt adevrate:
a) Reprezint o distrucie a vascularizaiei plmnului
b) Reprezint o distrucie a septurilor alveolare
c) Reprezint o fibroz a plmnului
d) Se produce o mrire anormal i persistent a teritoriilor aeriene distale
bronhiolelor terminale
e) Nu se nsoete de o fibroz evident
19. Urmtoarele afirmaii referitoare la VEMS sunt false:
a) Rmne constant tot timpul vieii
b) Prezint o tendin natural de scdere n cursul vieii
c) Scderea VEMS este de aproximativ 40-50 ml/an
d) Scderea VEMS este de aproximativ 15-30 ml/an
e) Valoarea VEMS la un anumit moment al vieii depinde de doi factori: valoarea
de start i factorii de risc externi
20. Urmtoarele afirmaii referitoare la factorii de risc pentru BPOC sunt false:
a) Fumatul reprezint cel mai important factor de risc cunoscut
b) Deficitul de alfa-1-antitripsina nu este un factor de risc
c) Polenul este un factor de risc important
d) Poluarea atmosferic poate reprezenta o etiologie unic

3
e) Solvenii volatili pot fi un factor de risc
21. BPOC-ul este o boal care din punct de vedere morfopatologic produce modificri la
nivelul:
a) Cilor aeriene mari
b) Parenchimului pulmonar (alveole i interstiiu)
c) Vascularizaiei pulmonare
d) Laringelui
e) Corzilor vocale
22. n BPOC, la nivelul cilor aeriene mari, din punct de vedere morfopatologic se
produce:
a) Hiperplazia i hipertrofia glandelor submucoase
b) Hipoplazia celulelor caliciforme
c) Hipertrofia moderat a musculaturii bronice
d) Hipersecreia bronic
e) Hipertrofia inelelor cartilaginoase traheobronice
23. Urmtoarele afirmaii referitoare la cile aeriene mici n BPOC sunt adevrate:
a) Nu prezint leziuni caracteristice BPOC-ului
b) Reprezint sediul leziunilor cele mai caracteristice n BPOC
c) Boala poate fi descris ca o broniolita lent evolutiv
d) Epiteliul monostratificat este nlocuit cu un epiteliu pseudostratificat
e) Apare un grad variabil de fibroz
24. Emfizemul centrolobular reprezint:
a) Tipul cel mai rar de emfizem intalnit n BPOC
b) Tipul cel mai prevalent de emfizem intalnit n BPOC
c) Nu este influenat de tabagism
d) Este esenialmente legat de tabagism
e) Leziunile caracteristice emfizematoase se gsesc n zona central acinar
25. Urmtoarele afirmaii referitoare la emfizemul panlobular in BPOC sunt false:
a) Afecteaz parial anumite arii acinare
b) Afecteaz global intreaga arie acinar
c) Afecteaz predominant lobii superiori
d) Afecteaz predominant lobii inferiori
e) Se regsete frecvent la indivizii vrstnici
26. Procesele reparatorii tisulare din inflamaia cronic din BPOC implic:
a) Activarea macrofagelor
b) Eliberarea de factori de cretere
c) Inactivarea macrofagelor
d) Activarea fibroblastelor i miofibroblastelor
e) Creterea numrului de leucocite
27. Simptomele caracteristice BPOC-ului sunt:
a) Dispnee de efort
b) Hemoptizie
c) Tuse cronic productiv
d) Transpiraii
e) Inapeten
28. Dispneea n BPOC are urmtoarele caracteristici:
a) Este simptomul cel mai caracteristic
b) Iniial este de efort

4
c) Are un caracter progresiv
d) Are un debut brusc
e) Dispare la efort
29. Tusea n BPOC are urmtoarele caracteristici:
a) Matinal
b) Iniial intermitent apoi zilnic
c) Predominant nocturn
d) Paroxistic
e) Apare la efort
30. Chestionarul COPD Assessment Test (CAT):
a) Cuprinde 6 afirmaii
b) Cuprinde 8 afirmaii
c) Are un scor maxim de 30 puncte
d) Un scor peste 15 este considerat semnificativ n Ghidul GOLD
e) Fiecare afirmaie se noteaz cu un scor intre 0-5 puncte
31. Scara Modified Medical Research Council (mMRC):
a) Este un instrument care evalueaz starea de sntate a pacientului
b) Cuantific dispneea pacientului
c) Un scor peste 2 este considerat semnificativ
d) Un scor peste 3 este considerat semnificativ
e) Dispneea este evaluat printr-un scor de la 0 la 5 puncte
32. Sindromul de apnee n somn (SAS) se caracterizeaz prin:
a) Somnolen diurn
b) Somnolen nocturn
c) Senzaia de somn neodihnitor
d) Tulburri de concentrare intelectual
e) Senzaia de somn odihnitor
33. Semnele fizice n BPOC sunt reprezentate de:
a) Aspectul toracelui n butoi
b) Mrirea diametrului anteroposterior
c) Orizontalizarea coastelor
d) Accentuarea zgmotelor respiratorii
e) Fatigabilitate
34. Semne fizice de severitate n BPOC:
a) Utilizarea intens a muchilor accesori
b) Frecvena respiratorie peste 20/minut
c) Agitaie psihomotorie
d) Alur ventricular peste 110/minut
e) Alterarea contienei
35. Urmtoarele afirmaii referitoare la spirometrie sunt adevrate:
a) Nu este obligatorie pentru confirmarea diagnosticului de BPOC
b) Confirm diagnosticul de BPOC
c) Se folosete raportul VEMS/CVF 0,70 post bronhodilatator pentru stabilirea
diagnosticului
d) Se folosete raportul VEMS/CVF 0,70 post bronhodilatator pentru stabilirea
diagnosticului
e) Se folosete raportul VEMS/CVF 0,70 post bronhodilatator pentru stabilirea
diagnosticului

5
36. Diagnosticul diferential n BPOC se face cu:
a) Tuberculoza pumonar
b) Astmul bronic
c) Mucoviscidoza
d) Broniectaziile
e) Cardiopatia ischemica
37. Explorrile funcionale respiratorii sunt reprezentate de:
a) Radiografia pulmonar
b) Spirometrie
c) Testul de mers de 6 minute
d) Pletismografie
e) Factorul de transfer al monoxidului de carbon
38. Urmtoarele afirmaii referitoare la evaluarea gazelor sanguine n BPOC sunt
adevarate:
a) Indic prezena sau absena insuficienei respiratorii cronice (IRC)
b) Prelevarea de snge arterial este recomandat la pacienii care prezint
BPOC uor-moderat
c) Corectarea hipoxiei prin administrarea de oxigen cu debit crescut (2-3 litri/min)
poate duce la deprimarea centrilor respiratori
d) Corectarea hipoxiei prin administrarea de oxigen cu debit crescut (peste 4
litri/min) poate duce la deprimarea centrilor respiratori
e) Prelevarea de snge arterial este recomandat la pacienii care prezint
BPOC moderat si sever
39. Aspectul de hiperinflaie pe radiografia pulmonar la pacientul cu BPOC poate s
evidenieze:
a) Diafragme bombate
b) Diafragme jos situate i aplatizate
c) Spaiu retrosternal sczut
d) Desen pulmonar accentuat
e) Hipertransparena pulmonar difuz
40. Urmtoarele afirmaii referitoare la prognosticul din BPOC sunt adevarate:
a) Prognosticul nu poate fi evaluat n functie de severitatea disfunciei
obstructive
b) Prognosticul poate fi evaluat n functie de severitatea disfunctiei obstructive
c) Vrsta sub 60 ani i VEMS50% supravieuire la 5 ani 90%
d) Vrsta sub 60 ani i VEMS60% supravieuire la 5 ani 90%
e) VEMS < 750 ml mortalitate la 1 an 30% i la 10 ani 95%
41. Pacienii cu BPOC Grup D se caracterizeaz prin:
a) Risc sczut
b) Risc crescut
c) Simptome semnificative
d) Stadiu III i IV de obstrucie dup VEMS i/sau 2 exacerbri/an
e) CAT < 10 sau MMRC < 2
42. Pacienii cu BPOC Grup C se caracterizeaz prin:
a) Risc sczut
b) Risc crescut
c) Simptome semnificative
d) Stadiu III i IV de obstrucie dup VEMS i/sau 2 exacerbri/an

6
e) CAT 10 sau MRC 2
43. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul adecvat pentru BPOC, grupa C sunt
adevarate:
a) Prima opiune CSI+BADLA sau anticolinergic cu durat lung
b) Prima opiune CSI+BADLA i anticolinergic cu durat lung
c) Alternative: anticolinergic cu durat lung + BADLA; anticolinergic cu durat
lung sau BADLA + IPDE4
d) BADLA
e) BADSA
44. Urmatoarele afirmaiire feritoare la oxigenoterapia de lung durat sunt false:
a) Durat de utilizare trebuie s fie de minim 15-16 ore/zi care s includ
obligatoriu perioada nopii
b) Indicaia se stabilete n perioada de exacerbare
c) Debitul este de 2-3 litri/minut
d) Debitul este de 4 litri/minut
e) Durat de utilizare trebuie s fie de minim 14-15 ore/zi care s includ
obligatoriu perioada noptii.
45. * Confirmarea diagnosticului de BPOC se face prin efectuarea:
a) Chestionarului CAT
b) Spirometriei
c) Chestionarul ACT
d) Examenului clinic
e) Anamnez
46. * Urmtorul factor etiologic este cel mai important n apariia BPOC-ului:
a) Deficitul de alfa 1 antitripsina
b) Alergenii
c) Radiaiile
d) Fumatul
e) Toate cele de mai sus
47. * Cauza cea mai frecvent a exacerbrii n BPOC este reprezentat de:
a) Poluarea
b) Infecia bronic
c) Polenul
d) Atopia
e) Toate cele de mai sus
48. * n exacerbarea sever din BPOC nu se efectueaz urmtoarele investigaii:
a) Radiografie toracic
b) EKG
c) Gazometrie
d) Spirometrie
e) Testul de mers
49. * Criteriile clinice de gravitate care impun spitalizarea n exacerbarea BPOC sunt
urmtoarele:
a) Obnubilare
b) Dispnee sever de repaus
c) Tahipneea 25.minut
d) Folosirea intens a muchilor respiratori accesori
e) Toate variantele de mai sus

7
50. * Tratamentul pacientului cu BPOC n exacerbare sever este reprezentat de:
a) Oxigenoterapie pe sond nazal
b) Suport ventilator de tip non-invaziv sau invaziv
c) Medicaie bronhodilatatoare maxim
d) Antibioterapia
e) Toate variantele de mai sus
51. * Urmtoarele efecte pot sa apar n urma tratamentului cu corticosteroizi:
a) Remit dispneea i simptomele
b) Amelioreaz hipoxemia i hipercapnia
c) Diminueaz zillele de spitalizare
d) Scade riscul de recidiv a exacerbrilor n urmtoarele 6 luni
e) Toate rspunsurile sunt adevarate
52. * Indicatia de ventilatie non-invaziva este dat de:
a) Toate rspunsurile sunt adevarate
b) Acidoza respiratorie
c) Folosirea muchilor respiratori accesori
d) Micarea paradoxal a abdomenului
e) Ph < 7,35 si PaCO2 45mmHg
53. * BPOC-ul se caracterizeaz prin:
a) Dispneea este persistent si progresiv
b) Cel mai important factor etiologic este fumatul
c) Toate rspunsurile sunt adevarate
d) Obstrucia cilor aeriene in BPOC este ireversibil, progresiv
e) Dispnee este agravat de efort.
54. * Urmtoarele afirmaii referitoare la exacerbri n BPOC sunt adevrate:
a) Evaluarea comorbiditilor este obligatorie
b) Se evalueaz gravitatea exacerbrii
c) Se evalueaz criteriile de spitalizare
d) Antibioticoterapia se recomand in formele moderat severe
e) Toate rspunsurile sunt adevarate
55. Urmtoarele afirmaii referitoare la stadializarea VEMS la pacienii cu BPOC sunt
adevrate:
a) Stadiul I (uor): VEMS 70%
b) Stadiul II (moderat): VEMS 50 70%
c) Stadiul III (sever): VEMS 30 50%
d) Stadiul IV (foarte sever) VEMS < 30%
e) Stadiul I (uor): VEMS 80%
56. Urmtoarele afirmaii referitoare la BPOC sunt adevrate:
a) Simptomele se monitorizeaz cu ajutorul chestionarului CAT
b) Simptomele se monitorizeaz cu ajutorul chestionarului mMRC
c) Evaluarea riscului de exacerbare nu este important
d) Evaluarea comorbiditilor este obligatorie
e) Evaluarea comorbiditilor nu este obligatorie
57. Tratamentul pacienior cu BPOC, grupa de risc B este urmatorul:
a) Prima opiune: CSI+ BADLA
b) Prima opiune: anticolinergic cu durat lung sau BADLA
c) Alternative: anticolinergic cu durat lung i BADLA
d) Alternative: CSI + BADLA+ anticolinergic cu durat lung

8
e) Alternative: Roflumilast
58. Bacteriile incriminate n producerea exacerbrilor n BPOC sunt:
a) Haemophilus influenza
b) Streptococul beta hemolytic
c) Pneumococul
d) Chlamydia
e) Escherichia coli
59. Factorii care intervin n patogenia pneumoniilor comunitare sunt:
a) Talia inoculului
b) Prezena unui teren atopic
c) Virulena microbian
d) Terenul (alcoolism, boli cronice, spitalizare ndelungat)
e) Flora faringian comensal
60. Despre rolul Streptococcus pneumoniae, Haemophilus Influenzae i Staphilococcus
aureus n patogeneza pneumoniilor comunitare se poate afirma:
a) Pot fi gasite n faringe ntre 60 pn la 90% la copii
b) Pot fi gasite n faringe ntre 5 pn la 25 % la aduli
c) Fac parte, adesea, din flora comensal a cilor aeriene superioare
d) Nu pot determina colonizare faringian
e) Microaspirarea acestora de la nivel faringian i contaminarea pulmonar se
produce rar
61. Despre contaminarea cilor aeriene n cazul pneumoniilor comunitare se pot afirma
urmtoarele:
a) Colonizarea cu germeni Gram negativi nu este influenat de bolile cronice,
alcoolism
b) Flora anaerob prezent n bucofaringe prolifereaz n caz de dentiie
deficitar
c) ntr-un procentaj mic de cazuri contaminarea se poate face prin inhalare sau
pe cale hematogen
d) Epurarea mucociliar alterat infleneaz contaminarea cilor aeriene
e) Pneumococul nu se regsete n flora comensal a cilor aeriene superioare
62. Urmtoarele afirmaii referitoare la contaminarea din cursul pneumoniilor comunitare
sunt adevarate:
a) Se produce, cel mai adesea, prin microaspirare dup colonizare faringian
b) Inoculul inhalat ajunge preferenial n lobii superiori
c) Inoculul inhalat ajunge preferenial n lobii inferiori, lobul mediu sau lingul
d) Inoculul inhalat nu poate ajunge la nivelul cilor aeriene distale
e) Se poate produce pe cale hematogen (flebit septic sau endocardit)
63. Urmatoarele afirmaii despre pneumoniile nosocomiale sunt adevarate:
a) Apar la o persoan spitalizat pentru o alt boal
b) Debutul este la mai puin de 72 ore de la momentul intrernrii
c) Debuteaz n primele 48 de ore dup momentul spitalizrii
d) Sunt dobndite n afara spitalului
e) Debutul este la mai mult de 72 ore dup momentul internrii
64. Pneumoniile reprezint o important problem de snatate public datorit:
a) Incidenei sczute
b) Polimorfismului etiologic

9
c) Dificultilor terapeutice legate de creterea procentului de tulpini bacteriene
rezistente la antibiotice
d) Mortalitii crescute
e) Varietii de antibiotice disponibile pentru tratament
65. Forma franc a pneumoniei comunitare prezint urmatoarea simptomatologie:
a) Debut insiduos
b) Frison
c) Hipertermie
d) Opacitate heterogen nesistematizat de tip interstiial
e) Sindrom de condensare pulmonar la 2-3 zile
66. n etiologia pneumoniei atipice sunt incriminai urmtorii germeni:
a) Mycoplasma pneumoniae
b) Pneumococul
c) Stafilococul auriu
d) Coxiella burnetti
e) E. Coli
67. Pneumonia atipic se caracterizeaz prin:
a) Durere toracic
b) Mialgii
c) Debut brutal
d) Sindrom de condensare pulmonar lobar
e) Cefalee
68. Calea de aprare celular a aparatului respirator este reprezentat de:
a) Limfocite
b) Macrofage alveolare
c) Imunoglobuline
d) Neutrofile
e) Surfactant
69. Aprarea mecanic a aparatului respirator este reprezentat de:
a) Mucoasa nasofaringian
b) Antioxidani
c) Antiproteaze
d) Tuse
e) Clearance mucociliar
70. n aprarea humoral a aparatului respirator sunt implicate urmtoarele:
a) Lizozim
b) Surfactant
c) Mucoasa nasofaringian
d) Clearance mucociliar
e) Complementul (calea alternativ)
71. Sunt considerate index prognostic n pneumonii:
a) Tusea cu expectoraie
b) Alterarea funciilor mentale
c) Cancerul asociat
d) Dispneea
e) Vrsta peste 65 de ani
72. Urmtoarele afirmaii despre etiologia pneumoniilor sunt adevarate:

10
a) La adolescentul i adultul tnar etiologia mai frecvent este Staphylococcus
aureus
b) La copilul mai mare de 6 ani, germenul mai des incriminat este Streptococcus
pneumoniae
c) La adultul peste 40 ani predomin Staphylococcus aureus
d) La vrstnic predomin Streptococcus pneumoniae, Haemophilus inflenzae,
bacili Gram negativi
e) La copilul sub 6 ani etiologia nu este bacterian
73. n ceea ce privete diagnosticul etiologic al pneumoniilor:
a) Examenul microscopic al sputei ne poate orienta etiologia
b) Eantionul de sput trebuie s ajung la laborator n mai puin de 6 ore
c) Examenul microscopic al sputei dup coloraia Gram permite determinarea
abundenei florei bacteriane
d) Examenul microscopic al sputei dup coloraia Gram permite determinarea
germenului infectant dup caracterele morfologice i tinctoriale
e) Tratamentul antibiotic trebuie ghidat ntotdeauna de diagnosticul etiologic
74. n diagnosticul etiologic al pneumoniilor unele aspecte sunt sugestive, cnd constituie
flora microbian dominant pe frotiu:
a) Coci G+ n grmezi sugereaz Streptococcus Pneumoniae
b) Cocobacili G- mici i pleomorfi sugereaz Haemophilus influenzae
c) Diplococi G+ n lanet ncapsulai sunt sugestivi pentru Streptococcus
Pneumoniae
d) Bacili G- caracteristici pentru Klebsiella Pneumoniae sau alt bacil G- aerob
e) Flora mixt (coci G+ i bacili G-) sugereaz Klebsiella pneumoniae
75. Investigaiile paraclinice efectuate de rutin la pacienii spitalizai pentru pneumonii
comunitare sunt:
a) Spirometrie
b) Radiografie pulmonar
c) PET - CT
d) Hemogram complet
e) Gazometrie arterial
76. Investigaiile paraclinice efectuate la pacienii cu pneumonie comunitar pot evidenia:
a) Leucocitoz sever (peste 20.000/mm3) cu limfocitoz
b) Leucocitoz sever (peste 20.000/mm3) cu neutrofilie important
c) Hipoxemie de repaus
d) Hipocapnie i alcaloz respiratorie
e) Scderea transaminazelor i a bilirubinei prin deshidratare
77. Gangrena pulmonar se caracterizeaz prin:
a) Opacitate unic sau multipl, iniial opac, ulterior excavat cu nivel hidroaeric
b) Zone multiple de hipertransparen n interiorul unei opaciti
c) Caviti aerice cu perete foarte subire
d) Cavitate mare care cuprinde puroi i unul sau mai multe fragmente pulmonare
necrotice
e) Opaciti reticulare sau reticulonodulare
78. * Tipul radiologic de pneumonie interstiial se caracterizeaz prin:
a) Condensare pulmonar cu distribuie segmentar
b) Condensare pulmonar cu distribuie nonsegmentar

11
c) Opaciti reticulare sau reticulonodulare localizate sau difuze
d) Opacitate omogen ce intereseaz sinusul costodiafragmatic
e) Pneumonie acinar
79. Componentele scorului CURB-65 pentru aprecierea severitii pneumoniilor sunt:
a) Ureea sanguin
b) Vrsta peste 65 ani
c) Colesterol total sanguin
d) Bilirubina sanguin
e) Frecvena respiratorie
80. Scorul CURB -65 ajut la luarea decizei de internare a pneumoniilor comunitare:
a) Scorul 2 necesit supraveghere scurt
b) Scorul 3 sau 4 necesit supraveghere scurt
c) Scorul 0 sau 1 pacientul trebuie internat obligatoriu
d) Scorul 5 de regul necesit internare n spital
e) Scorul 0 sau 1 pacientul poate fi tratat n regim ambulator
81. Etiologia pneumoniilor atipice poate fi reprezentat de:
a) Mycoplasma pneumoniae
b) Chlamidia pneumoniae
c) Virusuri
d) Streptococcus pneumoniae
e) Staphylococcus aureus
82. Stabilirea scorului CURB-65 pentru aprecierea severitii pneumoniilor n funcie de
criteriile clinice se face astfel:
a) 1 punct pentru vrsta sub 65 ani
b) 2 puncte pentru vrsta peste 65 ani
c) 1 punct pentru tensiunea arterial sistolic < 90 mmHg
d) 1 punct pentru pacient confuz
e) 2 puncte pentru dispnee
83. Examenul fizic respirator n pneumonii poate evidenia:
a) Sindrom tipic de condensare pulmonar cu limitarea unilateral a amplitudinii
micarilor respiratorii
b) Zon de matitate cu amplificarea transmiterii vibraiilor vocale
c) Suflu tubar patologic
d) Hipersonoritate pulmonar
e) Raluri sibilante difuze
84. La persoanele vrstnice pneumoniile se caracterizeaz prin:
a) Tabloul clinic este mult mai zgomotos
b) Manifestrile respiratorii sunt absente sau mai puin intense
c) Pot apare tulburri de contien pn la com cu alterarea strii generale
d) Febra poate lipsi
e) Febra e deseori prezent
85. * Prezena unui sindrom de condensare clinic i radiologic sugereaz un diagnostic
de:
a) Pneumonie comunitar
b) Bronit acut
c) Pleurezie
d) Astm bronsic
e) BPOC

12
86. * Definiia pneumoniilor este:
a) Infecia acut a broniilor mari
b) Infecia cronic a traheei
c) Infecia acut a parenchimului pulmonar alveolar i/sau interstiial
d) Inflamaia acut a laringelui
e) Infecia acut a cilor respiratorii superioare
87. * Urmatoarea afirmaie despre pneumonia comunitar este adevarat:
a) Se situeaz pe locul II ca i cauz de deces
b) Survine la pacieni care nu au fost spitalizai cu 14 zile nainte de debutul
pneumoniei
c) Mortaliatatea la pacienii spitalizai este de 1%
d) Frecvena este mai mic n sezonul rece
e) Survine la pacieni care nu au fost spitalizai cu 72 ore nainte de debutul
pneumoniei
88. * Tabloul clinic din cadrul pneumoniilor este caracterizat de:
a) Tusea poate s fie simptomul respirator predominant, n peste 80% din cazuri
b) Frisoanele apar cnd se nregistreaz o ascensiune termic rapid i nalt
c) Durerea toracic se poate manifesta ca un junghi toracic
d) Toate afirmaiile sunt corecte
e) Toate afirmaiile sunt false
89. * Urmtorii germeni sunt implicai n etiologia pneumoniilor comunitare:
a) Haemophilus Influenzae
b) Streptococcus Pneumoniae
c) Klebsiella Pneumoniae
d) Toate afirmaiile sunt false
e) Toate afirmaiile sunt adevarate
90. * Pneumonia se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) Mortalitate sczut
b) Este un sindrom manifestat printr-un numr mare de infecii diferite (peste 100
de germeni)
c) Nu reprezint o problem de snatate public
d) Morfismul etiologic este srac
e) Epidemiile de grip nu influeneaz epidemiologia pneumoniilor comunitare
91. * Urmtoarele modificri radiologice pot aprea n cursul unei pneumonii:
a) Abces pulmonar
b) Gangren pulmonar
c) Colecie lichidian
d) Toate de mai sus
e) Niciuna de mai sus
92. Condensarea pulmonar cu distribuie nonsegmentar se descrie radiologic ca:
a) Opacitate omogen
b) Opacitate cu margini relativ imprecise
c) Opacitate neomogen
d) Opacitate cu margini bine delimitate
e) Opacitate de obicei unic
93. Urmtoarele patologii pot debuta iniial prin form psudopneumopatic:
a) Vasculita necrozant
b) Hemoragia alveolar

13
c) Granulomatoza limfoid
d) Traheobronita
e) Astmul bronsic
94. Germenii cel mai frecvent implicai n etiologia pneumoniei comunitare sunt:
a) Streptococcus pneumoniae
b) Legionella pneumophila
c) Mycoplasma pneumoniae
d) Chlamydia pneumoniae
e) Pseudomonas aeruginosa
95. Factori de risc pentru o rezoluie ntrziat a pneumoniilor comunitare sub tratament
pot fi:
a) Etiologia cu Mycoplasma pneumoniae
b) Etiologia cu Streptococcus pneumoniae
c) Vrsta naintat
d) Diabetul zaharat
e) Afectarea multilobular
96. Tratamentul antibiotic n ambulator al pneumoniilor comunitare:
a) Este empiric i se administreaz pe cale oral
b) Trebuie s acopere germenii cel mai frecvent implicai: Streptococcus
pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae
c) Const n administrarea de Cotrimoxazol datorit sensibilitii pneumococului
i a germenilor atipici
d) Este reprezentat de Amoxicilin ca antibiotic de elecie
e) Este ghidat de examenul microbiologic al sputei
97. Regimurile de tratament recomandate n cazul suspiciunii pneumoniei de aspiraie pot
cuprinde:
a) Amoxicilin + clavulanat
b) Amoxicilin n monoterapie
c) Amoxicilin + metronidazol
d) Clindamicin
e) Eritromicin
98. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul n spital al pneumoniilor comunitare
sunt adevrate:
a) Tratamentul iniial este parenteral i, de cele mai multe ori empiric
b) Este recomandat recoltarea a cel puin dou hemoculturi i o sput nainte
de nceperea tratamentului empiric
c) Etiologia este dominat de Staphylococcus aureus
d) Fluorochinolonele antipneumococice administarte parenteral n monoterapie
nu sunt eficiente
e) Un istoric de aspiraie sugereaz o etiologie cu germeni anaerobi
99. Factori de risc pentru etiologia cu Pseudomonas aeruginosa a pneumoniilor sunt:
a) Neoplasmul bronhopulmonar
b) Malnutriia
c) Aspiraia secreiilor orofaringiene
d) Corticoterapia cronic
e) Tratamentele antibiotice prealabile prelungite
100. Tratamentul adjuvant al pneumoniilor comunitare presupune:
a) Hidratare corect pentru fluidificarea secreiilor

14
b) Medicaie expectorant
c) Administare de oxigen n cazul prezenei hipoxemiei
d) Antitusive de tip central (codeine) n cazul pacienilor cu paroxisme severe de
tuse
e) Corticoterapie sistemic
101. Durattratamentului n ambulator al pneumoniilor comunitare este de:
a) 7-10 zile pentru pneumoniile nonabcedate cauzate de Streptococcus
pneumoniae
b) 14-21 zile n cazul suspiciunii de Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia
pneumoniae sau Legionella
c) 14 zile n cazul confirmrii Legionellei
d) Minimum 8 sptmni in cazul unei pneumonii abcedate
e) Minimum 4 sptmni n cazul unei pneumonii abcedate
102. * Regimurile de tratament n spital al pneumoniilor comunitare pot cuprinde
urmtoarele antibiotice, cu excepia:
a) Aminopeniciline/inhibitor de betalactamaz
b) Macrolid n cazul suspiciunii unei etiologii cu Chlamidia pneumoniae sau
Legionella
c) Fluorochinolone antipneumococice administrate parenteral n monoterapie
d) Cefalosporin de generaia a III-a
e) Cotrimoxazol
103. * Doza uzual de Amoxicilin pentru tratamentul n ambulator al pneumoniilor
comunitare este de:
a) 500 mg la 12 ore
b) 500 mg la 8 ore
c) 1 g la 12 ore
d) 1 g la 8 ore
e) 3 g la 6 ore
104. Care dintre urmtoarele elemente definesc astmul bronic:
a) Episoade recurente de wheezing, dispnee, constricie toracic i tuse
b) Progresivitatea sindromului obstructiv de ci aeriene
c) Variabilitatea i reversibilitatea sindromului obstructiv de ci aeriene
d) Inflamaia cronic a cilor aerifere la care particip numeroase tipuri de celule
e) Iritatiia cronic a cilor aerifere prin noxe inhalatorii
105. Care dintre urmtoarele categorii de factori de risc pot juca rol cauzal n etiopatogenia
astmului bronic:
a) Atopia
b) Aeroalergenii
c) Antiinflamatoriile non-steroidiene
d) Infeciile respiratorii virale
e) Poluanii atmosferici
106. Care dintre urmtorii factori de risc constituie factori adjuvani n etiopatogenia
astmului bronic:
a) Fumatul pasiv la copii
b) Poluanii de interior sau exterior
c) Atopia
d) Sensibilizanii profesionali
e) Obezitatea

15
107. * Care dintre urmtoarele fenotipuri de astm bronic se caracterizeaz printr-un
rspuns favorabil la corticoterapia inhalatorie:
a) Astmul alergic
b) Astmul non-alergic
c) Astmul cu debut tardiv
d) Astmul cu limitare fix a fluxului de aer
e) Astmul asociat cu obezitatea
108. Receptorii cu afinitate crescut pentru IgE citofile (FceRI) sunt prezeni la suprafaa
urmtoarelor tipuri de celule:
a) Limfocitele LTh2
b) Mastocitele
c) Bazofilele
d) Eozinofilele
e) Macrofagele
109. ngustarea lumenului cilor aerifere n criza de astm bronic se produce prin:
a) Bronchoconstricia
b) Hipersecreie de mucus
c) Edemul mucoasei bronice
d) Fibroz peribroniolar
e) Reducerea reculului elastic pulmonar
110. Care dintre urmtoarele afirmaii prIvitoare la reacia alergic tardiv din patogenia
astmului bronic sunt adevrate:
a) Este definit ca alterarea structurii cilor aeriene determinat de prezena unui
proces inflamator cronic
b) Se caracterizeaz prin apariia unui infiltrat inflamator de tip eozinofilic
c) St la baza obstruciei difuze a cilor aeriene din criza de astm bronic
d) Mediatorii principali ai acesteia sunt cisteinleucotrienelor
e) Marca sa imunologic este producia excesiv de citokine de tip LTh2
111. * Sub aciunea IL-5 eliberate de LTh2 n cadrul rspunsului imun la alergoalergeni din
astmul bronic se produce:
a) Degranularea mastocitelor
b) Stimularea LB s secrete IgE
c) Recrutarea i activarea eozinofilelor
d) Remodelarea cilor aeriene
e) ngustarea lumenului bronic
112. Din punct de vedere funcional astmul bronic se caracterizeaz prin:
a) Sindrom obstructiv potenial reversibil i variabil n timp
b) Reducerea transferului gazos prin membrana alveolo-capilar pulmonar
c) Hiperreactivitate bronic nespecific
d) Disfuncie obstructiv de ci aeriene mici
e) Reducerea volumelor pulmonare
113. * n care dintre urmtoarele forme particulare de astm este absent ntotdeauna
dispneea din tabloul clinic:
a) Astmul indus de efort
b) Astmul profesional
c) Astmul tusiv
d) Astmul indus de aspirin
e) Astmul din sarcin

16
114. Triada Widal se caracterizeaz prin:
a) Astm tusiv
b) Astm cu intoleran la aspirin
c) Astm indus de sarcin
d) Polipoz nazal
e) Rinit alergic
115. * Hiperreactivitatea bronic este documentat prin:
a) Creterea VEMS-ului cu peste 12%, respectiv 200 ml, dup administrarea
inhalatorie a unui aerosol
b) Determinarea concentraiei de agent bronhoconstrictor care determin o
scdere a VEMS-ului cu 20%
c) Monitorizarea debitului expirator de vrf prin peakflowmetrie
d) Evidenierea hiperinflaiei pulmonare prin pletismografie corporeal
e) Persistena raportului VEMS/CVF postbronhodilataie la valori mai mici de
0,70
116. Care dintre urmtoarele afirmaii privitoare la variabilitatea zilnic a PEF sunt
adevrate:
a) Este definit prin indice Tiffeneau sczut sub 70%
b) O valoare mai mare de 20% este considerat diagnostic pentru astm n
contextul unei suspiciuni clinice
c) Poate fi msurat cu ajutorul unui peakflowmetru
d) Este prezent i n BPOC sau dup infecii virale la atopici neastamatici
e) Este definit prin creterea semnificativ a VEMS-ului dup administrarea de
bronhodilatator
117. Astmul persistent moderat se caracterizeaz prin:
a) Simptome diurne continue
b) Simptome nocturne cel puin 1 dat/sptmn
c) Variabilitatea PEF de 20-30%
d) Consum zilnic de beta2-agoniti
e) VEMS-ul 60-80% din prezis
118. Astmul intermitent se caracterizeaz prin:
a) Simptome diurne cel mult de 2 ori/sptmn
b) Simptome nocturne cel mult de 2 ori/sptmn
c) Limitarea uoar a activitii fizice
d) Consumul de beta2-agoniti mai rar de 3-4 ori/sptmn
e) Variabilitatea PEF < 30%
119. Astmul bronic este controlat terapeutic dac:
a) Funcia pulmonar este normal
b) Activitatea fizic este limitat
c) Simptomele nocturne lipsesc
d) Simptomele diurne sunt prezente de cel mult 2 ori/sptmn
e) Este pe tratament de fond cu corticoterapie inhalatorie
120. Care dintre urmtoarele argumente pledeaz pentru AB n diagnosticul diferenial cu
BPOC:
a) Vrsta > 40 ani
b) Valori normale sau chiar crescute ale transferului gazos prin membrana
alveolo-capilar pulmonar
c) Persistena n timp a sindromului obstructiv

17
d) Existena unui fond atopic
e) Simptomatologie predominant nocturn sau matinal devreme
121. * Omalizumabul acioneaz n AB prin:
a) Blocarea aciunii leukotrienelor la nivelul receptorilor bronici
b) Blocarea anticorpilor de tip IgE cu inhibarea reaciilor mediate de acetia
c) Bronhodilataia cu durat scurt de aciune
d) Bronodilataia cu durat lung de aciune
e) Activarea histon-deacetilazei-2 din mucoasa bronic
122. Care dintre urmtoarele doze de corticosteroizi inhalatori reprezint o doz total
zilnic nalt:
a) Beclometazon diproprionat (CFC) > 500 mcg
b) Beclometazon diproprionat (HFA) > 400 mcg
c) Budesonide (DPI) > 400 mcg
d) Fluticason propionate (DPI) > 500 mcg
e) Ciclesonid (HFA) > 320 mcg
123. Cele mai importante efecte secundare ale corticoterapiei inhalatorii sunt:
a) Cataracta
b) Candidoza oro-faringiana
c) Tulburrile de cretere la copii
d) Disfonia
e) Supresia corticosuprarenalei
124. * Care dintre urmtoarele tipuri de medicaie este de elecie n tratamentul de fond al
astmului bronic:
a) Stimulanii adrenergici
b) Anticolinergicele
c) Glucocorticoizii
d) Inhibitorii de leukotriene
e) Anti-IgE
125. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de terapia n trepte a astmului bronic sunt
adevrate:
a) n treapta 1 terapeutic este de preferat administrarea unei medicaii de
control
b) nceperea tratamentului de control se va face n treapta a 3-a pentru
majoritatea pacienilor
c) n astmul parial controlat se ia n considerarea urcarea unei trepte terapeutice
d) Medicaia de control de prim intenie n treapta 3 terapeutic este
reprezentat de combinaia fix CS inhalator n doz medie cu beta2-
adrenergic cu duratlung de aciune
e) Astmul sever poate fi controlat doar n treapta terapeutic 4 sau 5
126. Medicaia de control a astmului bronic include:
a) Inhibitorii de fosfodiesteraz 4
b) Metilxantinele
c) Corticosteroizii
d) Bronhodilatatoarele cu durat scurt de aciune
e) Inhibitorii de leucotriene
127. Inhibitorii de leukotriene sunt indicai n special la urmatoarele categorii de bolnavi cu
astm bronic:
a) Formele de astm cu hipersecreie bronic

18
b) Astmul indus de efort
c) Astmul cu manifestri nocturne
d) Astmul cu exacerbri frecvente
e) Pacienii cu comorbiditi cardiovasculare asociate
128. Urmtoarele reprezint caractere ale simptomelor din astmul bronic:
a) Variabilitatea lor n timp
b) Progresivitatea lor n timp
c) Predominena lor diurn
d) Predominena lor nocturn
e) Apariia lor n prezena unui factor declanator
129. * Care dintre urmtoarele categorii de factori de risc joac rol predispozant n
etiopatogenia astmului bronic:
a) Atopia
b) Fumatu pasiv la copii
c) Infeciile respiratorii virale
d) Aeroalergenii
e) Noxele inhalatorii
130. * Un astm care prezint: simptome > 2 zile pe saptmn, dar nu zilnic, treziri
nocturne de 3-4x/lun, folosete medicaia de criz de mai multe ori/spt., dar nu
zilnic, are VEMS> 80% i IPB normal, i are o limitare minim a activitii fizice, se
ncadreaz ca astm:
a) Intermitent
b) Pesistent uor
c) Persistent moderat
d) Persistent sever
e) Controlat
131. Urmatoarele afirmatii despre cancerul bronhopulmonar sunt adevarate
a) Sunt tumori cu depistare tardiva in peste 2/3 din cazuri
b) Au ca punct de plecare epiteliul bronsic
c) Sunt tumori cu depistare precoce in majoritatea cazurilor
d) In majoritatea cazurilor au o evolutie asimptomatica
e) Intotdeauna originea tumorilor este cunoscuta
132. Cancerele bronhopulmonare in Europa:
a) Au cea mai mare incidenta impreuna cu cancerul de san si cel colo-rectal
b) Este mai raspandit in randul femeilor decat la barbati
c) Numarul cazurilor este in crestere in tarile puternic industrializate
d) Principal cauza o reprezinta fumatul
e) Supravietuirea la 5 ani este de aproximativ 15%
133. Pricipalii factori de risc ai CBP sunt:
a) Factorii genetici
b) Alimentatia
c) Expunerea la azbest
d) Consumul excesiv de alcool
e) Expunerea la frig
134. Pacientii cu expunere la factori de risc profesional:
a) Nu necesita monitorizare periodica
b) Declararea expunerii la noxe nocive este obigatorie
c) Au un risc major de aparatie a cancerului bronhopulmonar

19
d) Au risc major de aparitie a mezotelomului pleural
e) Expunerea nu presupune nici un risc de imbolnavire
135. Clasificare histologica a CBP:
a) Efectuarea computer tomografiei toracice
b) Efectuarea Rx pulmonary
c) Efectuarea biopsiei endo-bronsice
d) Examen citologic
e) Efectuarea examenului histopatologic dupa excizia tumorala
136. Principalele forme de neoplazii sunt reprezentate de:
a) Adenocarcinoamele
b) Carcinoame cu celule mici
c) Sarcoame
d) Carcinoame adenoscuamoase
e) Toate cele de mai sus
137. Carcinoamele scuamoase:
a) Reprezinta 40% din cazurile de CBP
b) Creste ca numar odata cu diminuarea incidentei fumatului
c) Nu pot fi detectate endoscopic
d) Pot fi detectate endoscopic si prin examenul ciotlogic al secretilor
endobronsice
e) Terapia efectuata este una specifica
138. Adenocarcinomul:
a) Este forma de cancer cu cea mai mare incidenta
b) Localizarea tumorii este in general periferica
c) Diseminarea extra-toracica este lenta
d) Este forma de cancer cu cea mai mica incidenta
e) Se diferentiaza dificil fata de metastazele pulmonare
139. Urmatoarele afirmatii despre carcinoum cu celule mici sunt adevarate:
a) Are cea mai mare incidenta dintre toate formele de CBP
b) Evolutia este foarte rapida cu cresterea accelerate a dimensiunilor tumorale
c) Disemineata la nivel hematogen (creier,oase, ficat)
d) Este forma de CBP cu cea mai lenta evolutie
e) Are o incidenta de aproximativ 15%
140. Conform clasificarii OMS tumorile epiteliale maligne sunt:
a) Angiosarcomul
b) Adenoamele
c) Adenocarcinoamele ( acinar,papilar, carcinoame bronho-alveolare)
d) Condrom
e) Carcinomul sarcomatoid
141. Conform clasificarii OMS tumorile mezenchimale sunt:
a) Papiloamele
b) Angiosarcoamele
c) Sarcomul de artera si vena pulmonara
d) Hamartom
e) Melanoma
142. Conform clasificarii OMS tumorile epiteliale benign sunt:
a) Adenoamele
b) Blastomul pleuropulmonar

20
c) Papiloamele
d) Adenocarcinoamele
e) Carcinomul cu celule mici
143. Urmatoarele afirmatii despre adenorcarcinomul in situ sunt adevarate:
a) Poate fi de tip nonmucinous, mucinous sau mixt
b) Tumora mai mica sau egala cu 3 mm
c) Poate fi predominant lepidic
d) Are invazia mai mica de 5 mm
e) Are invazia mai mare de 5 mm
144. Diagnosticarea cancerului bronho-pulmonar:
a) Se face de obicei in stadii avansate de boala
b) Din cauza diagnosticarii tarzi rata de vindecare ramane foarte scazuta
c) Este recomandat ca procesul diagnostic sa nu dureze mai mult de 1 luna
d) Diagnosticarea este precoce din cauza aparitiei simptomelor chiar din primele
faze ale bolii
e) CBP este forma de cancer cu cel mai bun raspuns la tratament
145. Pricipalele semne si simptome sunt:
a) Rinoree apoasa
b) Tuse persistenta cu secretii rezistenta la tratament
c) Infectii respiratorii repetate
d) Hemoptizia
e) Sindrom febril
146. Prin extinderea tumorii la nivel loco-regional pot aparea:
a) Durere toracica (cauzata de invazia pleurei parietale
b) Disfagia si disfonie
c) Sindrom cav superior cu cianoza si edem
d) Pleurezia in special cea hemoragica
e) Dureri osoase
147. Cancerul bronho-pulmonar poate metastaza la nivel:
a) Renal, aparitia hematuriei macroscopice
b) Hepatic, hepatomegalie nodulara
c) Cerebral, semne de iritatie corticala si convulsii
d) Cutanata, aparitia nodulilor subcutanati
e) Digestive, inapetenta si scadere ponderala
148. Pricipalele semne ale cancerului bronho-pulmonar sunt:
a) Scadere ponderala progresiva
b) Episoade trombembolice repetate in ciuda unui tratament corect
c) Astenie, fatigabilitate
d) Tuse cu expectoratie muco-purulenta
e) Aparitia Wheezingului
149. Cele mai importante investigatii paraclinice in diagnosticarea CBP sunt:
a) Ecografia toracica
b) RMN torace
c) Computer tomografia toracica
d) Rx torace
e) Endoscopia bronsica
150. Care sunt pasii de urmat in cazut suspiciunii de CBP la efectuarea unui RX torace:
a) Compararea Radiografiei recente cu o radiografie mai veche

21
b) Efectuarea unei computer tomografii toracice
c) Efectuarea unei radiografi de control peste 2 luni
d) Inceperea chimioterapiei tintite
e) Reevaluare clinica in maxim 6 luni
151. Care sunt investigatile biologice efectuate in cazul unei suspiciuni de CBP:
a) Hemoleucograma
b) Biochimie
c) Colesterolemia
d) Marcarii tumorali
e) Ionograma sanguine
152. Urmatoarele afirmatii despre endoscopia bronsica la suspiciunea de CBP sunt
adevarate:
a) Nu este obligatorie la toti pacientii
b) Este efectuata sub anestezie totala
c) Este obligatorie la toti pacientii
d) Permite realizarea unei biopsii endobronsice
e) Poate fi ghidata prin echo-endoscopie
153. Urmatoarele afirmatii despre biopsiile tumorale sunt adevarate:
a) Toracotomia este cea mai sigura forma de biopsie
b) Punctia medulara este indicate in cancerele cu celule mari (non-small cell)
c) Biopsia percutata ghidata este utila in tumorile pulmonare periferice
d) Punctia biopsie hepatica poate fi utila in cazurile de metastaze hepatice
e) Endoscopia bronsica este obligatorie la toti pacientii
154. In vederea alegerii optiunii terapeutice in CBP dupa efectuarea diagnosticului
histopatologic se efectueaza:
a) RMN cerebral in cazul pacientilor tratati curativ
b) O evaluare a functiei cardio-pulmonare: EKG, DLCO ,consult cardiologic
c) Evaluarea precisa a extensiei ganglionare
d) Evaluarea precisa a extensiei metastatice
e) Efectuarea unei computer tomografi toracice cu substanta de contrast
155. Care dintre urmatoarele clase de pacienti prezinta un risc ridicat pentru CBP
a) Pacientii cu probleme cardiovasculare
b) Pacientii fumatori
c) Pacientii cu Diabet Zaharat tip I
d) Pacienti cu Bronhopneumopatie cronica obstructive
e) Pacientii peste 60 ani
156. Cum pot fi impartiti nodulii pulmonari:
a) Noduli lichizi
b) Noduli gazosi
c) Noduli solizi
d) Noduli partial solizi
e) Noduli non solizi
157. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la clasificarea TNM in cancerele
bronhopulmonare sunt adevarate:
a) T0- tumora mai mica sau egala cu 3 cm inconjurata de plaman
b) T2- tumora cu diametru mai mare de 3 cm, dar mai mic de 7 cm
c) T1- tumora cu diametru mai mare de 3 cm , dar mai mic de 7 cm
d) T3-tumora cu orice dimensiune cu extensie directa la peretele thoracic

22
e) T4- tumora de orice diminsiune cu invazie locala
158. In gruparea CBP avem urmatoarele stadia:
a) Stadiul IIB T2b,N2,M0
b) Stadiul IIIB T4,N2,M1
c) Stadiul IV Orice T, N0,M1
d) Stadiul IA T1a-T1b,N0,M0
e) Stadiul IIIA T4,N0,M0
159. La nivel de afectare ganglionara avem urmatoarele:
a) Nx invazie ganglionara neevaluabila
b) N3 metastaze in ganglionii mediastinali sau hilari controlaterali
c) N4- metastaze in ganglionii mediastinali sau hilari controlaterali
d) N1- fara evident metastazelor in ganglionii regionali
e) N2- metastaze in ganglionii mediastinali ipsilateral sau in ganglionii subcarinari
160. Care din urmatoarele etape in tratamentul CBP sunt adevarate:
a) Profilaxia, suprimarea fumatului, programele de screening
b) Tratamentul chirurgical, rezectia tumorala, in toate cazurile
c) Imunoterapia
d) Radioterapia tintita
e) Chimioterapia
161. Strategia terapeutica in functie de stadializarea bolii:
a) Stadiile I-II: lobectomia, radioterapia
b) Stadiul IIIB : chimioterapia pe baza de derivati de platina
c) Stadiul IV: testare sistemica pentru mutatiile EGFR si translocatiile EML-4
d) Stadiul IIIA: nerezecabil: interventie chirurgicala intiala, radioterapie
e) Stadiul IIA: radioterapia postoperatorie poatre fi necesara pentru pacientii
avand o invazie a ganglionilor
162. Urmatoarele efecte secundare in chimioterapie sunt adevarate:
a) Aparitia unor probleme la nivelul cailor urinare
b) Aparitia unor efecte digestive cum ar fi: grata,varsaturi
c) Supresie medulara aplazie
d) Neurotoxicitate
e) Alopecie
163. * Care dintre urmatoarele afirmatii legate de afectarea ganglionara sunt adevarate:
a) Nx- invazie ganglionara neevaluabila
b) N0-fara evident metastazelor in ganglionii regionali
c) N1 metastaze in ganglionii peribronsici ipsilaterali si in ganglionii hilari
d) Toate cele de mai sus
e) Nici un raspuns nu este correct
164. * Urmatoarele afirmatii despre stadiul IIIA al CBP sunt adevarate:
a) T4N0M0
b) T4N2M0
c) T3N0M1
d) T2N0M1
e) T4N0M1
165. * Care dintre urmatoarele semne este cel mai relevant in diagnosticare CBP:
a) Pacientul este appetent
b) Pacientul este afebrile
c) Pacientul prezinta paloare

23
d) Pacientul prezinta cianoza
e) Nici un raspuns nu este correct
166. * Care dintre urmatoarele prezinta o contraindicatie in efectuarea interventiei
chirurgicale in CBP:
a) Aritmii severe, invaliditate
b) Insuficienta cardiaca NYHA II
c) Hipertensiune arterial esentiala
d) Diabet zaharat tip II
e) Nici un raspuns nu este correct
167. * Adenocarcinomul:
a) Are o localizare predominant central
b) Se asociaza frecvent cu sindroamele paraneoplazice
c) Are o localizare de obicei periferica
d) Este usor diferentiabil fata de metastazele pulmonare
e) Are diseminare extra toracica lenta
168. * Gradul 3 al scalei ECOG/OMS/ZUBROD de evaluare a starii generale presupune:
a) Activitate normal, capabil sa indelineasca toate sarcinile realizate inainte de a
fi bolnav
b) Capacitate limitata de a se ingriji sta in pat sau pe scaun mai mult de jumatate
de zi
c) Complet dependent,incapabil de a se ingriji
d) Limitarea activitatilor intense dar pacient care ramane mobil si capabil da a
realiza activitati usoare sau sedentare
e) Nici un raspuns nu este correct
169. * Care dintre urmatoarele investigatii se efectueaza in vederea confirmarii
diagnosticului:
a) Endoscopia bronsica
b) Mediastinoscopia
c) Biopsie percutanta ghidata
d) Nici un raspuns nu este correct
e) Toate raspunsurile sunt corecte
170. * In clasificarea TNM a cancerului bronohpulmonar stadiul T2a:
a) Tumora cu diametru maxim mai mare de 5 cm
b) Tumora cu diametru maxim mai mare de 3 cm
c) Tumora cu diametru maxim mai mare de 7 cm
d) Tumora cu diametru maxim mai mare de 2 cm
e) Nici un raspuns nu este correct
171. * Radioterapia in CBP:
a) Este un tratament loco-regional
b) Se poate institui in orice stadiu al bolii
c) Se recomanda administrarea a cel putin 4 cicluri
d) Pot avea efecte secundare la nivelul tubului digestive
e) Sunt cardiotoxice
172. Tuberculoza:
a) Reprezint cea mai frecventa boala infecto-contagioasa din lume
b) Este o afectiune grava, cu complicatii severe si mortalitate ridicata
c) Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza eliminarea acesteia ca problema
de sanatate publica pana in 2020

24
d) Regiunea Europa reprezint 5% din tuberculoza globala
e) Endemia mondiala este in crestere lenta conform raportului Organizatiei
Mondiale a Sanatatii din 2012
173. Raportul OMS din 2012 legat de tuberculoza arata:
a) O endemie mondiala severa in crestere
b) 95% din cazuri se gasesc in tarile in curs de dezvoltare
c) 60% din cazuri se gasesc in tarile in curs de dezvoltare
d) O problema este cresterea tuberculozei chimiorezistente
e) Regiunea Europa reprezint 5% din tuberculoza mondiala
174. * In tuberculoza termenul de chimiorezistenta de tipul XDRTB Extensively drug-
resistant TB presupune;
a) Chimiorezistenta la izoniazida
b) Chimiorezistenta la rifampicina
c) Chimiorezistenta la izoniazida si la rifampicina
d) Chimioerzistenta la izoniazida, rifampicina, la o quinolona si la aminoglicozide
e) Chimiorezistenta la quinolone si la aminoglicozide
175. Cauzele mentinerii unei pandemii largi si severe de tuberculoza sunt:
a) Mentinerea unor zone pe glob in conditii de saracie
b) Refuzul pacientilor de a efectua vaccinarea BCG
c) Refuzul bolnavilor de a efectua intradermoreactia la tuberculina
d) Cresterea accelerata a populatiei si a nevoilor legate de igiena, alimentatie,
asistenta medicala
e) Lipsa de cooperare a pacientilor la tratament
176. Sunt corecte urmatoarele afirmaiireferitoare la endemia de tuberculoza din Romania:
a) Incidenta globala este cea mai mare din Uniunea Europeana
b) Incidenta bolii a crescut constant in ultimii ani
c) Indicatorii de mortalitatea au scazut in ultimii ani
d) Anual sunt notificate peste 200 cazuri cu co-morbiditate TB-HIV/SIDA
e) Nu exista programe coerente de combatere a bolii
177. Micobacteriile atipice, netuberculoase:
a) Sunt larg raspandite in mediu
b) Au o virulenta crescuta
c) Au o rezistenta nativa la medicamentele antituberculoase clasice
d) Determina forme clinice cu evolutie rapida
e) Se asociaza cu starile de scadere a imunitatii generale
178. Urmatoarele afirmaiireferitoare la Micobacteriile tuberculoase sunt adevarate:
a) Sunt bacili Gram negativi
b) Sunt aerobi
c) Sunt mobili
d) Se multiplica lent la 24 ore
e) Peretele celular contine acizi micolici care impiedica decolorarea cu
acizi/alcool
179. Examenul bacteriologic direct in tuberculoza:
a) Se face prin metoda Ziehl-Nelsen
b) Se face prin metoda Lowenstein-Jensen
c) Se bazeaza pe proprietatea de acido-alcoolo-rezistenta a bacililor
d) Consta in colorarea cu fuxina bazica
e) Se face cu ajutorul tuberculinei

25
180. * Cel mai important mijloc de profilaxie a raspandirii tuberculozei este:
a) Utilizarea substantelor antiseptice
b) Purtarea mastilor faciale
c) Expunerea la radiatiile ultraviolete
d) Chimioterapia specifica antituberculoasa a bolnavilor
e) Ventilatia adecvata a incaperilor
181. Referitor la patogeneza tuberculozei:urmatoarele afirmaiisunt false:
a) Infectia cu bacili tuberculosi este insotita la om intotdeauna de imbolnavire
b) Calea de transmitere este aeriana
c) Persoanele aflate in strans contact cu bolnavii de tuberculoza au cel mai mare
risc de imbolnavire
d) Factorii interni, de teren (infectie HIV/ SIDA, neoplazii, diabet, colagenoze etc)
reprezint factori de risc
e) Caracterul sursei de infectie (tipul leziunilor si densitatea germenilor) este mai
putin important
182. In tuberculoza primara:
a) Doar 5% din cazuri evolueaza spre tuberculoza activa
b) Se vindeca de regula cu tratament chimioterapic corect administrat
c) Persista infectia latenta
d) Imunitatea umorala este marker al infectiei dar nu are rol protector
e) Imunitatea celulara nu are rol protector
183. Granulomul tuberculos are urmatoarele caractere:
a) Contine la interior o zona de necroza cazeoasa
b) Este bine vascularizat
c) Permite confirmarea diagnosticului de tuberculoza
d) Contine 1-2 celule gigante Langhans
e) Nu contine limfocite
184. Leziunile tipice intalnite in tuberculoza pulmonara primara sunt:
a) Limfangita de legatura
b) Caverna tuberculoasa
c) Focarul Ghon
d) Adenopatia satelita
e) Infiltrate si cavitati apical bilateral
185. Raspunsul imun in tuberculoza pulmonara implica:
a) Imunitatea celulara cu rol protector
b) Imunitatea umorala, cu rol protector
c) Imunitatea umorala cu rol de marker al infectiei
d) Imunitatea umorala cu rol de marker al bolii active
e) Producerea de Tumor Necrosis Factor de catre macrofagele activate
186. * Sunt adevarate urmatoarele afirmaiidespre granulomul tuberculos, cu o singura
exceptie:
a) Este o structura specifica care permite confirmarea tuberculozei
b) Contine la interior o zona de necroza cazeoasa
c) Contine 1-2 celule gigante Langhans
d) Are un strat de limfocite
e) Are central un pH intens alcalin
187. Manifestari asociate hipersensibilitatii imune ce pot fi intalnite in tuberculoza primara
sunt:

26
a) Eritemul nodos
b) Keratoconjunctivita flictenulara
c) Purpura hemoragica
d) Inflamatia eozinofilica
e) Complexul primar calcificat
188. Diseminarea limfohematogena in tuberculoza:
a) Poate apare la orice varsta
b) Apare exclusiv in etapa primara
c) Este limitata in teritoriul pulmonar
d) Poate fi generalizata
e) Apare exclusiv in etapa secundara
189. Tuberculoza secundara are urmatoarele caracteristici:
a) Apare pe un organism sensibilizat in prealabil de catre infectia primara
b) Nu apare niciodata imediat dupa primoinfectie
c) Apare numai prin mecanism endogen
d) Vindecarea nu se produce spontan
e) Evolutia este cronica
190. Simptomatologia in tuberculoza pulmonara primara:
a) Poate fi complet absenta
b) Se manifesta frecvent prin tuse persistenta cu hemoptizii repetate
c) Consta in astenie, subfebrilitati, transpiratii
d) La sugar poate apare dispneea, tirajul, cornaj
e) Este obligatoriu asciata cu Scdereaponderala peste 10%
191. * In cazul pacientilor cu HIV si tuberculoza pulmonara defictul imun nu se manifesta
prin:
a) Slaba proliferare a limfocitelor
b) Slaba proliferare a macrofagelor
c) Formarea excesiva a granuloamelor de cazeificare
d) Diseminarea sistemica necontrolata
e) Evolutia nefavorabila
192. Intradermoreactia la tuberculina:
a) Este un marker al infectiei naturale sau vaccinale
b) Nu certifica tuberculoza
c) Se interpreteaza la 48 h
d) Rezultatul intens pozitiv peste 18 mm semnifica tuberculoza activa
e) Se face la toti pacienii suspectati de tuberculoza
193. Reactia negativa (anergia) la tuberculina poate apare in urmatoarele situatii:
a) Individ vaccinat cu vaccin BCG
b) Sarcoidoza
c) Urticarie
d) Tratament imunosupresor
e) Forma grava de tuberculoza
194. Principalele dezavantaje ale testului Quantiferon TB Gold sunt:
a) Da rezultate pozitive la cei cu vaccin BCG recent
b) Da rezultate pozitive la cei infectati cu mycobacterii nontuberculoase
c) Da rezultate fals negative la imunodeprimati in 20% din cazuri
d) Este scump
e) Datele sunt limitate la copii

27
195. * Principala investigatie care stabileste diagnosticul de certitudine in tuberculoza
pulmonara este:
a) CT torace de inalta rezolutie
b) Bronhoscopia
c) Examul histopatologic
d) Examenul bacteriologic
e) Testul Quantiferon
196. Caracteristici ale leziunilor radiologice in tuberculoza pulmonara sunt:
a) Polimorfism lezional
b) Leziuni in regiunile bazale
c) Dinamica rapida a leziunilor
d) Opacitati nesistematizate de diferite stadii de evolutie
e) Asocierea de complicatii cum sunt pelurezia, pneumotoraxul
197. Criterii de diagnostic in tuberculoza pulmonara primara sunt:
a) Contactul cu o sursa bacilifera
b) Prezenta leziunilor cavitare pe radiograifa pulmonara
c) Intradermoreactia la tuberculina negativa pentru ca boala este in faza initiala
d) Examenul bacteriologic din sputa care este frecvent negativ
e) Excluderea alor etiologii
198. * Nu reprezint o complicatie a tuberculozei urmatoarea situatie:
a) Pleurezia
b) Pneumotoraxul
c) Empiemul
d) Fibrozarea si calcificarea afectului primar
e) Hemoptizia
199. Tratamentul in cazul hemoptiziei presupune:
a) Administrarea de antihemoragice, cum sunt Vitamina K, etamsilat
b) Administrarea de bronhodillataoare
c) Sustinerea volemiei prin ingerarea de ceaiuri fierbinti
d) Tratament bronhoscopic sau chirurgical in cazurile severe
e) Repaus fizic, vocal si psihic
200. Pneumotoraxul asociat tuberculozei pulmonare: se manifesta prin:
a) Junghi toracic, tuse seaca, dispnee
b) Accentuarea murmurului vezicular
c) Hipersonoritate pulmonara
d) Atelectazie intre peretele toracic si pleura viscerala pe imaginea radiologica
e) Absenta desenului pulmonar vascular
201. Pleurezia tuberculoasa:
a) Debuteaza intotdeauna acut
b) Este de regula bilaterala
c) Apare ca si matitate/ submatitate bazala
d) Este un exudat bogat in limfocite
e) Apare mai frecvent la varstnici
202. Caracteristici ale pleureziei tuberculoase sunt:
a) Este un lichid clar, cu peste 75% limfocite
b) Este sarac in celule mezoteliale
c) Adenozin-deaminaza este peste 70 U/l
d) Glucoza este peste 80mg%

28
e) Interferonul gama este sub 2 U/ml
203. Aspectul LCR in meningita tuberculoasa are urmatoarele caractere:
a) Este clar, hipertensiv, usor xantocrom
b) Examenul bacteriologic este rar pozitiv pentru BK
c) Citologie cu peste 75% neutrofile
d) Glucoza este sub 60 mg%
e) Ph-ul este crescut
204. * Urmatoarele afirmaiidespre tuberculoza osteo-articulara sunt corecte, cu o singura
exceptie:
a) Afecteaz frecvent articulatiile mari
b) Clinic apare durerea in punct fix, exacerbata de presiune si miscare
c) In formele avansate apar fistule sau abcese osifluente prin care se scurge
cazeum
d) Examenul bacteriologic pentru BK din abcesul fistulizat este totdeauna pozitiv,
iar PCR nu este utila
e) Examenul histopatologic face diferentierea de osteomielita, osteoartrita,
tumorile osoase
205. Sunt corecte urmatoarele afirmaiilegate de tuberculoza aparatului urinar:
a) Se manifesta prin polakiurie mai ales nocturna, leucociturie si hematurie
microscopica
b) Nu este prezenta durerea
c) Ecografic apare un rinichi mic, cu contur neregulat
d) Cistoscopia permite biopsia pentru examenul histopatologic
e) Tratamentul este ineficient cu regimurile standard antituberculoase, fiind
necesare medicamente din linia de rezerva
206. * Sunt corecte urmatoarele principii de tratamentul in tuberculoza, cu exceptia:
a) Tratamentul este standardizat
b) Se administreaza asociat cel putin 5 medicamente in cazurile noi si 6
medicamente in cazurile de recidive
c) Tratamentul se face sub directa observare
d) Tratamentul este gratuit pentru toti bolnavii
e) Tratamentul individualizat se face numai in anumite situatii: chimiorezistenta,
reactii adverse etc
207. Rifampicina in tratamentul tuberculozei:
a) Este medicament de prima linie in schema de terapeutica
b) Are un efect bactericid
c) Are un efect bacteriostatic
d) Se administreaza numai injectabil
e) Poata avea efect hepatotoxic
208. Medicamente antituberculoase de rezerva / de linia a II-a sunt:
a) Capreomicina
b) Protionamida
c) Rifampicina
d) Etambutolul
e) Izoniazida
209. Regimul I de tratament in tuberculoza pulmonara:
a) Se recomanda la cazurile noi pulmonare si extrapulmonare
b) Se recomanda la cazurile noi pulmonare neconfirmate bacteriologic

29
c) Consta in administrarea initiala de 4 medicamente HRZE sau HRZS
d) Consta in administrarea initiala de 5 medicamente HRZES
e) Administrarea se face sub directa observare
210. In cazul tuberculozei MDR (multidrogrezistente):
a) Pacientul se spitalizeaza in centre de tratament speciale, nu pe sectiile
obisnuite
b) Faza de atac este de 5 luni
c) Faza de continuare este de minimum 18 luni
d) Se asociaza medicamente de rezerva / de linia a II-a
e) Tratamentul este obligatoriu injectabil
211. Tratamentul micobacteriozelor:
a) Se face cu medcamentele antituberculoase de prima linie
b) Are aceeasi duratca si in cazul bacililor tuberculosi
c) Se face individualizat
d) Necesit o duratmai mare de timp
e) Nu necesit antibiograma
212. Regimul II de tratament in tuberculoza pulmonara este recomandat in urmatoarele
situatii:
a) Esec al tratamentului initial
b) Reactii adverse severe la medicamentele din linia I
c) Tratament dupa abandon
d) Micobacterioze atipice
e) Cazuri de tuberculoza MDR / XDR
213. Regimul de tratament individualizat in tuberculoza pulmonara este recomandat in
urmatoarele situatii:
a) Tratament dupa abandon
b) Mono-polirezistente
c) Cazuri de tuberculoza MDR/ XDR
d) Reactii adverse severe la medicatia de linia I
e) Esec al tratamentului initial
214. In situatia asocierii tuberculozei cu infectia HIV:
a) Se trateaza initial infectia HIV si apoi tuberculoza
b) Se trateaza iniial tuberculoza daca exista interactiuni cu medicatia
antiretrovirala
c) Daca se utilizeaza inhibitori de proteazae, inhibitorii revers transcriptazei non-
nucleozidice care nu prezinta interactiuni cu Rifampicina se vor asocia cele
doua terapii
d) Durata tratamentului este redusa pentru a preveni efectele adverse
e) Durata tratamentului este prelungita fata de regimul standard
215. Cazul de tuberculoza este:
a) Bolnavul confirmat bacteriologic
b) Bolnavul cu leziuni cavitare pe radiografia pulmonara
c) Bolnavul confirmat histopatologic
d) Bolnavul cu IDR la tuberculina pozitiva
e) Bolnavul cu test Quantiferon TB Gold pozitiv
216. Trombembolismul pulmonar este considerat central dac afecteaz:
a) Trunchiul arterei pulmonare
b) Zonele segmentare

30
c) Zonele subsegmentare
d) Arterele lobare
e) Arterele pulmonare principale
217. Factori predispozani puternici pentru trombembolismul venos sunt:
a) Fracturi ale membrelor inferioare
b) Traume majore
c) Contraceptive orale
d) Obezitate
e) Infarct miocardic (n ultimele 3 luni)
218. * Simptomul cel mai des ntlnit la pacienii cu trombembolism pulmonar, n special n
localizarea central este:
a) Durerea toracic cu caracter pleuritic
b) Sincopa
c) Dispneea
d) Hemoptizia
e) Wheezing
219. Urmtoarele afirmaii referitoare la simptomatologia trombembolismului pulmonar sunt
adevarate:
a) Dispneea poate fi discordant cu examenul obiectiv al aparatului respirator,
adesea stetacustica fiind normal
b) Durerea toracica cu caracter pleuritic apare tipic n emboliile periferice
c) Durerea toracic cu caracter anginos se datoreaz inflamaiei pleurale
viscerale
d) n mod tipic, dispneea se instaleaz lent
e) Hemoptizia este datorat rspunsului inflamator din plmnul infarctat
220. La pacienii cu trombembolism pulmonar gazometria arterial relev modificri de tipul:
a) Hipoxemie
b) Acaloz respiratorie
c) Alcaloz metabolic
d) Scderea gradientului alveolo-arterial pentru O2
e) Creterea gradientului alveolo-arterial pentru O2
221. Elementele componente ale triadei Virchow sunt:
a) Injuria endotelial
b) Staza sau turbulena fluxului sanguin
c) Creterea D-dimerilor
d) Hipercoagulabilitatea
e) Creterea troponinei
222. Clasic, cele mai specifice anomalii electrocardiografice la pacienii cu trombembolism
pulmonar sunt:
a) Aspectul S1Q3T3
b) Blocul major de ramura stng (BRS) nou aprut
c) Modificri de repolarizare V1-V4 sugestive pentru suprancrcarea de ventricul
drept
d) Bradicardia sinusal
e) Aspectul qR n V1
223. * Semnul radiologic cocoaa lui Hampton ntlnit in trombembolismul pulmonar const
n:

31
a) ntreruperea brusc a vascularizaiei pulmonare
b) Opacitate n periferie cu vrful rotunjit i baza la pleur
c) Condensare pulmonar cu distribuie nonsegmentar
d) Opacitti reticulare sau reticulonodulare localizate ntr-un anumit lob
e) Opacitate de tip lichidian (revrsat pleural)
224. Factori predispozani slabi pentru trombembolismul venos sunt:
a) Tromboembolism venos n antecedente
b) Fracturi ale membrelor inferioare
c) Vrsta naintat
d) Obezitata
e) Sarcina
225. Embolia pulmonar este considerat cu risc nalt n prezena:
a) ocului
b) Dispneei
c) Tahicardiei
d) Hemoptiziei
e) Hipotensiunii arteriale
226. Suspiciunea clinic de embolie pulmonar trebuie confirmat imagistic printr-una din
urmtoarele modaliti:
a) Angiografie pulmonar prin computer tomografie
b) Ecocardiografie transtoracic
c) Computer tomografie fr substan de contrast
d) Scintigrafie de ventilaie/perfuzie
e) Angiografie pulmonar cu substracie digital
227. Semnele radiologice cele mai specifice evideniate de radiografia cord pulmon la
pacienii cu trombembolism pulmonar sunt:
a) Atelectazii
b) Semnul Westermark
c) Cocoaa Hampton
d) Cardiomegalie
e) Revrsate pleurale
228. Criteriile Wells n determinarea probabilitii clinice de embolie pulmonar includ
urmtoarele
a) Frecvena cardiac 100/min
b) Intervenie chirurgical n ultimele 4 sptmni
c) Malignitate activ
d) Obezitate
e) Vrsta naintat
229. Modificrile ecocardiografice compatibile cu suprancrcarea ventricular dreapt (VD)
din trombembolismul pulomar sunt:
a) Dilatarea VD
b) Regurgitarea mitral
c) Regurgitarea tricuspidian
d) Disfuncia VD
e) Tamponada pericardic
230. Recomandrile actuale privind duratanticoagulrii n trombembolismul pulmonar
(TEP) sunt:

32
a) TEP secundar unui factor de risc tranzitor (reversibil) - 2 luni anticoagulare
oral
b) TEP neprovocat - durat minim 6 luni
c) TEP neprovocat, al doilea episod - anticoagulare indefinit
d) TEP i cancer activ - heparin cu greutate molecular mic (HGMM) primele
3-6 luni, apoi fie HGNN, fie anticoagulant oral nedefinit sau pn se rezolv
neoplazia
e) TEP secundar unui factor de risc tranzitor (reversibil) - 3 luni anticoagulare
oral
231. Regimurile de administrare a streptokinazei n tratamentul trombembolismului
pulmonar sunt:
a) Prelungit: 250.000 U n 30 min, apoi 100.000 U/or timp de 12-24 ore
b) Prelungit: 500.000 U n 30 min, apoi 100.000 U/or timp de 12-24 ore
c) Accelerat: 1,5 mil U n 2 ore
d) Accelerat: 1,5 mil U n 12 ore
e) Accelerat: 1,5 mil U n 24 ore
232. Tromboliticele aprobate n tratamentul emboliei pulmonare sunt:
a) Despoteplaza
b) Tenecteplaza
c) Urokinaza
d) Streptokinaza
e) Activatorul tisular al plasminogenului recombinat (rtPA)
233. Embolectomia chirurgical:
a) Este indicat n embolia pulmonar cu risc crescut
b) Metoda implic circulaie extracorporeal, evitarea cardioplegiei, incizia
bilateral la nivelul arterei pulmonare i ndeprtarea cheagurilor
c) Este indicat la pacienii cu risc intermediar n situaia n care tromboliza a
euat
d) Mortaliatea perioperatorie se situeaz peste 6%
e) Are ca scop ndeprtarea trombilor din zonele segmentare i subsegmentare
234. Urmatoarele afirmaii referitoare la determinarea troponinei la pacienii cu
trombembolism pulmonar (TEP) sunt adevrate:
a) Are valoare prognostic, fiind un marker al disfunciei de ventricul drept
b) Este un marker specific pentru TEP
c) Este util n stratificarea TEP submasiv n grupuri de terapie medical i
chirurgical
d) Troponina este crescut la 30-50% dintre pacienii cu TEP moderat-mare
e) Nu are valoare prognostic
235. * Cea mai frecvent cauz de trombembolism familial este reprezentat de:
a) Deficitul de antitrombin III
b) Deficitul de protein C
c) Factorul V Leiden
d) Deficitul de protein S
e) Anomalii ale plasminogenului
236. * Incidena total anual a trombembolismului pulmonar este de:
a) 10 la 100.000 de locuitori
b) 50 la 100.000 de locuitori
c) 100-200 la 100.000 de locuitori

33
d) 300 la 100.000 de locuitori
e) 500 la 100.000 de locuitori
237. Versiunea simplificat a idicelui de severitate al trombembolismului pulmonar (sPESI)
ia n calcul:
a) Vrsta > 80 ani
b) Neoplazia
c) Frecvena cardiac 110/min
d) Intervenie chirurgical n ultimele 4 sptmni
e) Imobilizare 3 zile
238. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul anticoagulant oral n trombembolismul
pulmonar sunt adevrate:
a) Trebuie nceput la pacientul cu embolie pulmonar chiar din prima zi
b) Trebuie suprapus cu anticoagularea parenteral cel puin 3 zile
c) Trebuie suprapus cu anticoagularea parenteral cel puin 5 zile
d) Doza zilnic se ajusteaz n funcie de INR, care trebuie meninut ntre 1-2
e) Doza zilnic se ajusteaz n funcie de INR, care trebuie meninut ntre 2-3
239. Reperfuzia precoce n cazul emboliei pulmonare cu risc nalt de deces se poate realiza
prin:
a) Anticoagulare oral
b) Tromboliz
c) Embolectomie pulmonar
d) Tratamentul intervenional percutan pe cateter
e) Anticoagulare parenteral
240. * Dac indicele de severitate al trombembolismului pulmonar n versiunea simplificat
(sPESI) este 1:
a) Riscul de mortalitate la 30 zile este 1.0%
b) Riscul de mortalitate la 30 zile este 2.0%
c) Riscul de mortalitate la 30 zile este 5.0%
d) Riscul de mortalitate la 30 zile este 10.9%
e) Riscul de mortalitate la 30 zile este 25%
241. Pentru evaluarea suspiciunii de trombembolism pulmonar (TEP) angiografia
pulmonar prin tomografie computerizat (angioCT):
a) Permite vizualizarea adecvat a arterelor pulmonare pn cel puin la nivel
segmentar
b) Are o valoare predictiv negativ sczut, un examen angioCT normal
neputnd s exclud cu certitudine un TEP la pacienii cu probabilitate clinic
nalt
c) Confirm embolia pulmonar dac sunt evideniai trombi la nivelul ramurilor
segmentare ale arterelor pulmonare sau proximal de acestea
d) Este considerat investigaie de prim intenie la pacienii cu suspiciune mare
de TEP
e) Nu trebuie completat de investigaii suplimentare atunci cnd evideniaz
trombi la nivelul ramurilor sub-segmentare ale arterelor pulmonare
242. Testarea D-dimerilor pentru evaluarea trombembolismului pulmonar (TEP):
a) Are utilitate n situaiile n care TEP are probabilitate clinic joas sau
intermediar
b) Are utilitate n situaiile n care TEP are probabilitate clinic mare

34
c) Are o valoare predictiv negativ nalt, o valoare normal fcnd improbabil
embolia pulmonar
d) Are o valoare predictiv pozitiv nalt, D-dimerii find crescui specific n
embolia pulmonar
e) Face improbabil embolia pulmonar la o valoare < 500 ng/ml
243. Dintre aspectele ecografice, o valoare predictiv pozitiv nalt pentru
trombembolismul pulmonar (chiar n prezena unei boli cardiace sau respiratorii pre-
existente) au:
a) Semnul McConnel , constnd n deprimarea contractilitii peretelui liber al
VD comparativ cu apexul VD
b) Semnul 60-60, constnd n perturbarea ejeciei VD
c) Hipertrofia peretelui liber al VD
d) Regurgitarea mitral
e) Regurgitarea tricuspidian
244. * Cel mai mare risc pentru pacienii cu embolie pulmonar este:
a) Hipertensiunea pulmonar tromboembolic cronic
b) Recurena precoce chiar sub tratament anticoagulant
c) Decesul
d) Rezoluia incomplet a trombilor dup episodul acut
e) Reacii adverse hemoragice secundar administrrii tratamentul anticoagulant
245. Criteriile de excludere a emboliei pulmonare (Pulmonary Embolism rule-out criteria
PERC rule) la pacienii cu probabilitate mic cuprind:
a) Vrsta < 50 ani
b) Saturaia n O2 95%
c) TA sistolic < 100 mmHG
d) D-dimeri > 500 ng/ml
e) nivele sczute ale BNP sau NT-proBNP
f) nivele sczute ale troponinei
246. * Criteriul de diagnostic validat pentru tromboza venoas profund este:
a) Valori ale D-dimerilor 500 ng/ml
b) Compresibilitatea incomplet a venei la examinarea ecografic
c) Anomaliile msuratorilor de flux la nivel venos evideniate ecografic
d) Mrire de volum unilateral a unui membru
e) Absena pulsului periferic
247. Pneumotoraxul poate mima embolia pulmonar atunci cnd pacientul se prezint cu:
a) Tuse
b) Durere pleuritic intens
c) Hemoptizie
d) Dispnee
e) Febr
248. Cel mai adesea, originea trombilor din embolia pulmonar este reprezentat de:
a) Sistemul venos profund al membrelor inferioare
b) Sistemul venos profund al bazinetului
c) Sistemul venos profund al membrelor superioare
d) Cavittile cardiace drepte
e) Cavitile cardiace stngi
249. n sarcin, riscul cel mai mare de trombembolism pulmonar este:

35
a) n primul trimestru
b) n primele 6 luni de sarcin
c) n ultimul trimestru
d) n primele 6 luni postpartum
e) n primele 6 sptmni postpartum
250. * Doza de Enoxaparin recomandat pentru tratamentul anticoagulant n
trombembolismul pulmonare este de:
a) 1 mg/kgc la 24 ore
b) 1 mg/kgc la 12 ore
c) 1 mg/kgc la 8 ore
d) 100.000 U/or
e) 250.000 U/or

36
Rspunsuri Pneumologie
1. A, B, C 47. B 93. A, B, C
2. B, C, D 48. E 94. A, C, D
3. B, C, D 49. E 95. C, D, E
4. B, C 50. E 96. A, B, D
5. A, D 51. E 97. A, C, D
6. A, B, C 52. A 98. A, B, E
7. A, C, D 53. C 99. B, D, E
8. B, C, D 54. E. 100. A, C, D
9. B, C, D 55. C,D,E 101. A, B, E
10. B, D 56. A,B,D 102. E
11. A, C 57. B,C 103. D
12. A, C, E 58. A,C 104. A, C, D
13. A, B, D 59. A, C, D 105. B, C
14. A, C, D 60. A, B, C 106. A, B, E
15. B, C, D 61. B, C, D 107. A
16. A, C, D 62. A, C, E 108. B, C
17. B, D 63. A, E 109. A, B, C
18. B, D, E 64. B, C, D 110. B, D
19. A, C, E 65. B, C, E 111. C
20. B, C 66. A, D 112. A, C
21. A, B, C 67. A, B, E 113. C
22. A, C, D 68. A, B, D 114. B, D
23. B, C, E 69. A, D, E 115. B
24. B, D, E 70. A, B, E 116. B, C
25. A, C, E 71. B, C, E 117. B, D, E
26. A, B, D 72. B, D 118. A, D
27. A, C 73. A, C, D 119. A, C, D
28. A, B, C 74. B, C, D 120. B, D, E
29. A, B 75. B, D, E 121. B
30. B, E 76. B, C, D 122. B, D, E
31. B, C, E 77. B, D 123. B, D
32. A, C, D 78. C 124. C
33. A, B, C 79. A, B, E 125. C, E
34. A, D, E 80. A, D, E 126. B, C, E
35. B, D 81. A, B, C 127. B, C
36. B, C, D 82. C, D 128. A, D, E
37. B, D, E 83. A, B, C 129. A
38. A, C, E 84. B, C, D 130. B
39. B, D, E 85. A 131. A, B, D
40. B, C, E 86. C 132. A, C, D, E
41. B, C, D 87. B 133. A, B, C
134. B, C, D
42. B, C, D 88. D
135. C, D
43. A, C 89. E 136. A, B, D
44. B, D, E 90. B 137. B, D, E
45. B 91. D 138. A, B, E
46. D 92. A, B, E 139. B, C, E

37
140. C, E 192. A, B 240. D
141. B, C 193. B, D, E 241. A, C, D
142. A, C 194. C, D, E 242. A, C, E
143. A, B
195. D 243. A, B
144. A, B, C
145. B, C, D 196. A, D, E 244. C
146. A, B, C, D 197. A, D, E 245. A, B
147. B, C, D 198. D 246. B
148. A, B, C 199. A, D, E 247. B, D
149. C, D, E 200. A, C, E 248. A, B
150. A, B 201. C, D 249. C, E
151. A, B, E
202. A, B, C 250. B
152. C, D, E
153. C, D, E 203. A, B, D
154. A, B, C, D 204. D
155. B, D 205. A, C, D
156. C, D, E 206. B
157. B, D 207. A, B, E
158. D, E 208. A, B
159. A, B
209. A, C, E
160. A, C, D, E
161. A, B, C 210. A, C, D
162. B, C, D, E 211. C, D
163. D 212. A,C
164. A 213. B,C,D
165. E 214. B,C,E
166. A
215. A,C
167. C
168. B 216. A, D, E
169. E 217. A, B, E
170. B 218. C
171. A 219. A, B, E
172. A, B, D 220. A, B, E
173. B, D, E 221. A, B, D
174. D 222. A, C, E
175. A, D, E 223. B
176. A, C, D 224. C, D, E
177. A, C, E 225. A, E
178. B, D, E 226. A,D, E
179. A, C, D 227. B, C
180. D 228. A, B, C
181. A, E 229. A, C, D
182. A, C, D 230. C, D, E
183. A, C, D 231. A, C
184. A, C, D 232. C, D, E
185. A, C, E 233. A, B, C
186. E 234. A, C, D
187. A, B, C 235. C
188. A, D 236. C
189. A, D, E 237. A, B, C
190. A, C, D 238. A, C, E
191. C 239. B, C, D

38
Cardiologie

Boala Coronarian

1. Ca analgezic, pentru durerea asociat infarctului miocardica acut, se poate administra:


a) Morfina
b) Ibuprofen
c) Diclofenal
d) Celecoxib
e) Etoricoxib
2. Infarctul miocardic acut este declanat de:
a) Fisura, ruptura sau ulcerarea unei plci de aterom
b) Dezvoltarea unui anevrism aortic
c) Eliberarea de prostaglandin E2
d) Eliberarea de endotelin 1
e) Eliberarea de angiotensin 2
3. Care este cea mai frecvent reacie advers a nitroglicerinei:
a) Cefaleea
b) Vrsturi
c) Constipaie
d) Artralgii
e) Mialgii
4. Cea mai obisnuit acuz de prezentare a bolnavilor cu infarct miocardic acut este
reprezentat de:
a) Palpitaii
b) Artralgii
c) Mialgii
d) Febr
e) Durere retrosternal
5. Limita de timp pentru instituirea terapiei de reperfuzie coronarian n STEMI este de:
a) 24 de ore
b) 3 zile
c) 1 lun
d) 1 an
e) 12 ore
6. Tratamentul trombolitic este indicat n:
a) Infactul miocadic acut fr supradenivelare de segment ST
b) Infarctul miocadic acut cu supradenivelare de segment ST n primele 6 ore de
la debut
c) Angina instabil
d) Angina stabil de efort clasa II CCS
e) Ulcerul gastro-duodenal
7. Urmtoarele nu sunt antiagregante plachetare:
a) Aspirina
b) Clopidogrelul
c) Ticagrelorul

39
d) Prasugrelul
e) Heparina
8. Urmtoarele nu sunt anticoagulante:
a) Heparina nefracionat
b) Heparinele cu greutate molecular mic
c) Acenocumarolul
d) Fondaparinux
e) Aspirina
9. Durerea tipic din angina pectoral este localizat:
a) Retrosternal
b) n epigastru
c) Interscapulo-vertebral
d) n fosa iliac dreapt
e) Retroauricular
10. Postangioplastie coronarian, durata tratamentului dublu-antiagregant plachetar este
de:
a) Minim un an
b) O sptmn
c) O lun
d) 2 sptmni
e) 3 sptmni
11. Pentru diagnosticul infarctului miocardic acut este util determinarea urmtoarelor
enzime:
a) Troponina I si T
b) Creatinfosfokinaza
c) Fraciunea MB a creatinfosfokinazei
d) Lipaza
e) Amilaza
12. Diagnosticul iniial al infarctului miocardic acut cu supradenivelare de segment ST
presupune:
a) Durere toracic intens
b) Supradenivelare de segment ST sau bloc major de ramur stng nou instalat
c) Creterea markerilor de necroz miocardic
d) Subdenivelare de segment ST n derivaiile precordiale
e) Bloc major de ramur dreapt nou instalat
13. Terapia de reperfuzie coronarian poate fi reprezentat de:
a) Reperfuzie intervenional (PCI primar)
b) Reperfuzie farmacologic (tromboliz)
c) Dubl antiagregare plachetar
d) Administrarea de heparin
e) Adminstrarea de nitroglicerin n perfuzie
14. Urmtoarele sunt antiagregante plachetare:
a) Aspirina
b) Clopidogrelul
c) Prasugrelul
d) Ticagrelorul
e) Enoxaparina
15. Fac parte din medicaia antitrombotic post-infarct miocardic acut:

40
a) Aspirina
b) Clopidogrelul
c) Heparina cu greutate moleculara mic
d) Nitroglicerina
e) Carvedilolul
16. Antiagregantele plachetare ce pot fi utilizate post infarct miocardic acut sunt:
a) Aspirina
b) Clopidogrelul
c) Ticagrelorul
d) Enoxaparina
e) Fondaparinux
17. Pentru diagnosticul infarctului miocardic acut cu supradenivelare de segment ST este
util apariia urmtoarelor:
a) Modificri EKG reprezentate de supradenivelare de segment ST sau BRS nou
instalat
b) Creterea markerilor de necroz miocardic
c) Tulburri de cinetic parietal la nivelul ventriculului stng
d) Creterea procalcitoninei
e) Creterea creatininei serice
18. Postinfarct miocardic acut i-au dovedit eficiena urmtoarele clase terapeutice:
a) Antiagregante plachetare n dubl asociere
b) Statine
c) Beta-blocante
d) Inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei
e) Amoxicilina
19. Dintre contraindicaiile administrrii terapiei fibrinolitice fac parte:
a) Disecia de aort
b) Sngerarea gastro-intestinal n ultima lun
c) Hemoragia intracranian
d) Urticaria
e) Boala arterial periferic
20. Sunt ageni fibrinolitici fibrin specifici:
a) Alteplaza
b) Reteplaza
c) Tenecteplaza
d) Streptokinaza
e) Aspirina
21. Nu sunt ageni fibrinolitici non-fibrin specifici:
a) Alteplaza
b) Reteplaza
c) Tenecteplaza
d) Streptokinaza
e) Aspirina
22. Complicaiile infarctului miocardic acut sunt reprezentate de:
a) Insuficiena cardiac
b) Aritmii i tulburri de conducere
c) Anevrismul de ventricul stng
d) Disecia de aort

41
e) Pneumotoraxul
23. Dintre complicaiile mecanice ale infarctului miocardic acut fac parte:
a) Ruptura de perete liber
b) Ruptura de sept interventricular
c) Ruptura de muchi papilar
d) Fibrilaia ventricular
e) Blocul total atrio-ventricular
24. Tabloul clinic al infarctului de ventricul drept cuprinde:
a) Hipotensiune
b) Lipsa stazei pulmonare
c) Valori tensionale crescute
d) Mialgii
e) Melen
25. Dintre aritmiile frecvent ntlnite postinfarct miocardic acut fac parte:
a) Extrasistolele ventriculare
b) Tahicardia ventricular
c) Fibrilaia atrial
d) Fibrilaia ventricular
e) Ritmul idioventricular accelerat
26. Pentru tratamentul pericarditei acute post infarct miocardic acut se vor administra:
a) Aspirin
b) Pracetamol
c) Colchicin
d) Corticoterapie
e) Antiiflamatoare nesteroidiene
27. Postinfarct miocadic acut, anevrismul ventricular:
a) Apare printr-un proces de remodelare patologic
b) Se poate nsoi de tromboz intraventricular
c) Prezint risc de embolii sistemice
d) Nu apare niciodat post-infarct miocardic acut
e) Apariia sa este un semn de prognostic favorabil
28. Forme clinice particulare de sindrom acut coronarian fr supradenivelare de segment
ST sunt:
a) Angina de novo sau cu debut recent
b) Angina agravat sau crescendo
c) Angina de repaus
d) Angina post infarct
e) Angia stabila clasa II CCS
29. Terapia medicamentoas n STEMI presupune administrarea:
a) Beta-blocantelor
b) Inhibitorilor enzimei de conversie ai angiotensinei
c) Antagonitilor de aldosteron
d) Statinelor
e) Blocantelor canalelor de calciu
30. Postinfarct miocardic acut, msurile de prevenie secundar cuprind:
a) Renunarea la fumat
b) Dieta i controlul ponderal
c) Exerciiu fizic

42
d) Lipsa activitii fizice
e) Continurea fumatului
31. Intr n discuie pentru diagnosticul diferenial al STEMI
a) Pericardita acut
b) Disecia acut de aort
c) Embolia pulmonar
d) Pneumotoraxul spontan
e) Spasmul esofagian
32. Dintre msurile administrate n faza prespital n tratamentul infarctului miocardic acut
amintim:
a) Administrarea intravenoas de opioide de tipul morfinei
b) Administrarea de oxigen pe masc
c) Administrarea de tranchilizante
d) Administrarea de ibuprofen
e) Administrarea de etoricoxib
33. Tratamentul fibrinolitic:
a) Se ia n considerare n orice sindrom acut coronarian
b) Se aplic doar n cazul STEMI
c) Este indicat n primele 6 ore de la debutul STEMI, cnd nu se poate efectua
PCI primar n primele 2 ore de la debut
d) Se efectueaz n angina instabil
e) Se efectueaz n angina stabil
34. Tratamentul antitrombotic asociat terapiei de reperfuzie n infarctul miocardic acut
presupune:
a) Aspirin
b) Inhibitorii repectorilor P2Y12
c) Tratment anticoagulant
d) Nebivolul
e) Metoprolol
35. Sunt inhibitori ai receptorului P2Y12:
a) Prasugrel
b) Ticagrelor
c) Clopidogrel
d) Asprina
e) Enoxaparina
36. Tratamentul anticoagulant asociat terapiei fibrinolitice poate cuprinde administrarea
de:
a) Heparin nefracionat
b) Enoxaparin
c) Fondaparinux
d) Aspirin
e) Clopidogrel
37. Urmtoarele sunt adevarate cu privire la terapia hipolipemianta post infarct miocardic
acut:
a) inta recomandat pentru LDL-colesterol este <70 mg/dl
b) inta recomandat pentru LDL-colesterol este >70 mg/dl
c) Se recomand administrarea Atorvastatinei n doz de 80 mg/zi
d) Se recomand administrea Simvastatinei

43
e) Se recomand administrea Rosuvastatinei n doz de 10 mg/zi
38. Sunt antagoniti de aldosteron:
a) Eplerenona
b) Spironolactona
c) Clopidogrelul
d) Ticagrelorul
e) Metoprololul
39. Sunt inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei:
a) Ramiprilul
b) Zofenoprilul
c) Trandolaprilul
d) Valsartanul
e) Candesartanul
40. Markerii de necroz miocardic utili n diagnosticul infarctului miocadic acut sunt:
a) Troponinele I si T
b) Creatinkinaza
c) Creatinfosfokinaza-fraciunea MB
d) Mioglobina
e) Procalcitonina
41. Afeciunile cardiace care intr n diagnosticul diferenial al anginei pectorale sunt:
a) Pericardita acut
b) Miocardita acut
c) Disecia de aort toracic
d) Pleurezia
e) Colica biliar
42. Dintre afeciunile musculo-scheletale care intr n diagnosticul diferenial al anginei
pectorale fac parte:
a) Sindromul Tietze
b) Radiculita cervical
c) Sindromul de compresie a plexului cervical prin coasta cervical
d) Pneumotoraxul
e) Pericardita acut
43. Controlul factorilor de risc la pacienii cu boal coronarian stabil presupune:
a) Renunarea la fumat
b) Tratamentul i controlul hipertensiunii arteriale
c) Tratamentul i controlul dislipidemiei
d) Antrenament fizic
e) Lipsa activitii fizice
44. Terapia medicamentoas antianginoas const n:
a) Nitroglicerin sublingual
b) Beta-blocante
c) Calciu-blocante
d) Nicorandil
e) Furosemid
45. Urmtoarele caracterizeaz angina Prinzmetal:
a) Este produs ca urmare a unui spasm coronarian
b) Traseul ECG evideniaza supradenivelare de segment ST tranzitorie
c) Apare de obicei n a doua parte a nopii

44
d) Fumatul reprezint un factor de risc
e) Nu necesit tratament
46. Cel mai frecvent, infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST este
consecina:
a) Trombozei intracoronariene pe fondul unor leziuni aterosclerotice preexistente
b) Valsculitelor
c) Diseciei de aort
d) Endocarditei infecioase
e) Tumorilor cardiace
47. Clasa IV Killip a infarctului miocardic acut presupune:
a) oc cardiogen
b) Raluri subcrepitante bazal bilateral
c) Dispnee inspiratorie la eforturi fizice mici
d) Edem pulmonar acut
e) Absena ralurilor de staz sau a zgomotului 3
48. Limita de timp pentru instituirea terapiei trombolitice in infarctul miocardic acut cu
supradenivelare de segment ST este de:
a) 6 ore
b) 6 zile
c) 24 ore
d) O sptmn
e) 6 sptmni
49. Urmtoarele sunt fibrinolitice:
a) Aspirina
b) Clopidogrelul
c) Ticagrelorul
d) Tenecteplaza
e) Heparina
50. Dintre contraindicaiile absolute ale administrrii terapiei trombolitice fac parte:
a) Hemoragia intracranian
b) Accidentul ischemic tranzitor n primele 6 luni
c) Sarcina
d) Prima sptmn postpartum
e) Endocardita infecioas
51. Sunt ageni non-fibrin specifici:
a) Streptokinaza
b) Tenecteplaza
c) Reteplaza
d) Heparina
e) Aspirina
52. Cel mai frecvent, ruptura de perete liber, postinfarct miocardic acut, survine:
a) n primele 3-5 zile
b) n prima luna
c) n primul an
d) n prima saptamana
e) n primele 3-5 luni
53. Sunt antiagregante plachetare:
a) Heparina

45
b) Fondaparinux
c) Ticagrelor
d) Enoxaparina
e) Dalteparina
54. Aspirina acioneaz prin:
a) Inhibarea ciclo-oxigenazei 1, cu reducerea formrii de tromboxan A2
b) Inhibarea receptorului P2Y12
c) Inhibarea direct a trombinei
d) Activarea ciclo-oxigenazei 1
e) Activarea receptorului P2Y12
55. Clopidogrelul actioneaz prin:
a) Inhibarea ciclo-oxigenazei 1, cu reducerea formrii de tromboxan A2
b) Inhibarea receptorului P2Y12
c) Inhibarea direct a trombinei
d) Activarea ciclo-oxigenazei 1
e) Activarea receptorului P2Y12
56. Tabloul clinic tipic n angina Prinzmetal este caracterizat de:
a) Angin pectoral care apare la eforturi fizice mici
b) Simptome de tip anginos, de repaus, cu pattern circadian
c) Durata episodelor anginoase este peste 30 minute
d) Durerea rspunde prompt la administrarea de nitrai sublingual
e) Crizele anginoase apar mai frecvent n a dou jumtate a nopii i primele ore
ale dimineii
57. Care sunt criteriile de stratificare care ncadreaz un pacient cu angin pectoral de
efort n clasa de risc nalt:
a) Disfuncie ventricular stng (FEVS35%)
b) Test de efort pozitiv, cu criterii de severitate
c) Disfuncie ventricular stng sever (FEVS35%)
d) Tulburri de cinetic pe mai puin de 2 segmente la ecocardiografia de stress
e) Test de efort cardiovascular negativ
58. Diagnosticul diferenial al anginei pectorale de efort se face cu urmtoarele afeciuni:
a) Bolile inflamatorii ale pericardului (pericardita acut, miopericardita acut)
b) Accidentul vascular cerebral ischemic
c) Edemul pulmonar acut
d) Boala ulceroas
e) Trombembolismul pulmonar acut
59. Clasificarea funcional Canadian a anginei pectorale de efort CC III se
caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:
a) Limitare marcat a activitii fizice
b) Pacienii nu pot face efort fizic, necesitnd mai mult de 5 METs
c) Angina apare doar la efort fizic intens i prelungit
d) Limitare usoar a activitai fizice obinuite
e) Pacienii nu pot face efort, necesitnd peste 2 METs
60. Sunt caractere atipice pentru angina pectoral:
a) Durerile cu caracter constrinctiv care iradiaz la nivelul membrului superior
stng
b) Durerile accentuate cu micarea, respiraia sau la digitopresiune
c) Durerile care in doar cteva secunde

46
d) Dureri cu durata variabil ntre 15-20 minute
e) Durerile localizate latero-toracic stng

61. Cauzele non-aterosclerotice de afectare coronarian sunt urmtoarele, cu excepia:


a) Malformaiile congenitale
b) Infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST
c) Punile musculare
d) Lupusul eritematos sistemic
e) Edemul pulmonar acut hipertensiv
62. Testele scintigrafice de efort sunt recomandate ca prima explorare pentru pacienii
care au urmatoarele anomalii ECG de repaus:
a) BRS
b) BRD
c) Sindrom WPW
d) HVD
e) HVS
63. Afeciunile psihiatrice care intr n diagnosticul diferenial al anginei pectorale sunt
urmtoarele, cu excepia:
a) Anxietatea
b) Atacurile de panica
c) Sindromul bipolar
d) Schizofrenia
e) Hiperventilatia
64. Obiectivele majore ale tratamentului n angina pectoral stabil sunt urmtoarele:
a) Reducerea deceselor premature
b) Educarea pacienilor privind stilul de via
c) Identificarea factorilor agravani ai bolii coronariene
d) Restaurarea nivelului de activitate i a capacitii funcionale
e) Eliminarea/reducerea simptomelor de ischemie miocardic
65. Terapia de prevenie a riscului de infarct i deces se realizeaz cu urmtoarele, cu
excepia:
a) Blocanti ai canalelor de calciu
b) Aspirina 75-160 mg/zi, indefinit
c) Antiinflamatoare nesteroidiene
d) Beta-blocante
e) IECA
66. Terapia medicamentoas antianginoas const n:
a) Nicorandil
b) Potasiu i.v.
c) Beta-blocante
d) Sulfat de magneziu
e) Blocani ai canalelor de calciu non-dihidropiridinice
67. Urmtoarele date despre angina microvascular sunt false, cu excepia:
a) Mai este denumit i sindrom X coronarian
b) Arterele coronare au leziuni descrise la angiocoronarografie
c) Patogeneza este neclar, probabil fiind multifactorial
d) Apare mai frecvent la tineri, majoritatea fiind femei n premenopauz
e) Durerea apare ntotdeauna la eforturi fizice mici

47
68. Cele mai importante complicaii ale anginei Prinzmetal sunt:
a) Edemul pulmonar acut
b) Ruptura de cord
c) Infarctul miocardic acut
d) Aritmiile ventriculare
e) Blocurile atrioventriculare
69. Diagnosticul diferenial al anginei Prinzmetal se face cu urmtoarele afeciuni, cu
excepia:
a) Disecia de aorta
b) Anevrismul de aorta
c) Sindroamele acute coronariene
d) Trombembolismul pulmonar acut
e) Consumul de cocaina
70. Urmtoarele afirmaii despre insuficiena mitral ischemic sever sunt adevrate:
a) Are ntotdeauna prognostic favorabil
b) Determin o suprancrcare de volum brusc, att a atriului stang, ct i a
ventriculului stng
c) Poate determina edem pulmonar acut, cu risc vital imediat
d) Angiocoronarografia nu este indicata
e) Tratamentul consta n intervenie chirugical de urgen
71. Stadiile de evoluie ale sindroamelor acute coronarine cu supradenivelare de segment
ST sunt urmtoarele:
a) Ocluzia arterei coronare
b) Necroza miocardic
c) Embolia din plac
d) Dezvoltarea esutului de granulaie
e) Cicatrizarea zonei necrozate
72. Urmtoarele afirmaii cu privire la examenul fizic al pacientilor cu infarct miocardic acut
cu supradenivelare de segment ST sunt false, cu excepia:
a) Este util pentru evaluarea semnelor de insuficien cardiac
b) Ritmul cardiac este frecvent bradicardic
c) Tensiunea arterial este ntotdeauna crescut
d) Frectura transmural poate s apar la pacienii cu infarcte transmurale
ntinse
e) Poate s apar suflu sistolic la auscultaia cordului datorit unei regurgitri
mitrale acute ischemice
73. Criteriile ECG diagnostice pentru infarctul miocardic acut cu supradenivelare de
segment ST sunt urmatoarele:
a) BRD
b) BRS
c) Supradenivelare de segment ST nou aprut prezent n dou derivaii
contigue
d) Subdenivelare de segment ST n 2 derivaii contigue
e) Inversarea undelor T
74. Urmtoarele modificri ECG sunt sugestive pentru un infarct miocardic vechi, cu
excepia:
a) Supradenivelare de segment ST nou aprut
b) BRS

48
c) Undele Q patologice
d) Undele T negative
e) Prezena undei R nalte (0.04 s) n V1-V2 i a unui raport R/S1 cu unda T
pozitiv n aceste derivaii
75. Urmtoarele afirmaii despre dinamica markerilor serici folosii pentru diagnosticul
infarctului miocardic acut sunt adevarate, cu excepia:
a) Dozarea CK-MB trebuie fcut doar o singura dat
b) Troponina I apare n snge la 3-12 ore i se poate menine crescut ntre 5-10
zile
c) CK-MB crete doar n cazul pacienilor cu infarct miocardic acut
d) CK-MB atinge un nivel maxim la 24 de ore de la producerea unui infarct
miocardic acut
e) Troponina T apare n snge la 3-12 ore de la debutul unui infarct miocardic
acut i se poate menine crescut pn la 5-14 zile
76. Urmtoarele afeciuni se pot insoi de creterea troponinelor serice:
a) Insuficiena renal acut sau cronic
b) Anevrismul de aort abdominal
c) Accidentul vascular cerebral acut
d) Insuficiena cardiac congestiv sever
e) Anevrism cerebral rupt
77. Cele mai importante complicaii ale fibrinolizei sunt:
a) Hemoragia digestiv superioar
b) Hemoragiile intracraniene
c) Hemoragiile extracraniene
d) Epistaxis
e) Hemoragii oculare
78. Urmtorii ageni fibrinolitici sunt fibrin specifici, cu excepia:
a) Streptokinaza
b) Alteplaza
c) Reteplaza
d) Enoxaparina
e) Tenecteplaza
79. Markerii de succes ai fibrilolizei sunt reprezentai de:
a) Dispariia durerii toracice
b) Rezoluia segmentului ST cu mai mult de 45% n primele 90 minute
c) Scderea markerilor de necroz miocardic
d) Fibrilaie ventricular
e) Aritmii tipice de reperfuzie
80. Care sunt indicaiile de tratament anticoagulant la pacienii cu infarct miocardic acut:
a) Edemul pulmonar acut
b) Fibrilaia ventricular
c) Fibrilaia atrial
d) Tromb intraventricular
e) Proteze metalice
81. Urmtoarele afirmaii despre complicaiile mecanice ale infarctului miocardic acut sunt
adevrate, cu excepia:
a) Pot sa apar doar n primele 4 zile de la debutul unui infarct miocardic acut

49
b) Ruptura peretelui liber este de obicei fatal, conducnd la tamponada
cardiac
c) Ruptura de muchi papilar complic infarctul miocardic acut anterior
d) Ruptura de muschi papilar complet este incompatibil cu supravieuirea
e) Ruptura seputului interventricular este o complicaie foarte bine tolerat i nu
necesit intervenie chirurgical de urgen
82. Urmtoarele afirmaii cu privire la aritmiile care survin la pacienii cu infarct miocardic
acut sunt adevrate:
a) Extrasistolele atriale sunt frecvente n faza iniial a STEMI
b) Cel mai frecvent mecanism incriminat este reintrarea
c) Amiodarona nu se poate administra la pacienii cu infarct miocardic acut
d) Fibrilaia atrial este cea mai frecvent aritmie supraventricular la pacienii cu
infarct miocardic acut
e) Fibrilaia ventricular aprut n primele 48 de ore de la debutul unui infarct
miocardic acut are un prognostic mai bun comparativ cu cea care apare tardiv,
la peste 48 de ore de debut
83. Formele clinice particulare de sindrom coronarian acut fara supradenivelare de
segment ST sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Angina pectoral vasospastic
b) Angina de novo sau cu debut recent
c) BRS
d) Angina post infarct precoce
e) Angina post revascularizare coronarian
84. Manifestari clinice atipice n sindromul acut coronarian pot fi urmtoarele:
a) Tusea seac
b) Dispneea progresiv
c) Fatigabilitatea neexplicat
d) Ameelile
e) Manifestri de insuficien ventricular stng
85. Clasificarea Braunwald IIIB3 se caracterizeaz prin:
a) Angin pectoral de repaus, cu episoade anginoase in ultimele 48 de ore
b) Debut recent, sever sau accelerat, fr durere n repaus n ultimele luni
c) Angina instabil primar
d) Angina postinfarct (2 sptmni)
e) Simptomele persist chiar i sub tratamentul maxim tolerat cu beta-blocante,
nitrai si blocani ai canalelor de calciu
86. Modificrile ECG caracteristice n sindromul acut coronarian fr supradenivelare de
segment ST sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Bloc atrioventricular gradul I
b) Subdenivelri de segment ST
c) Modificri de und T
d) Sindrom WPW
e) Supradenivelare tranzitorie, 30 minute, de segment ST
87. Coronarografia trebuie efectuat de urgen la pacienii cu sindrom acut coronarian
fr supradenivelare de segment ST n urmtoarele situaii:
a) Pacienti aflai la risc nalt
b) Pacieni cu semne de insuficien cardiac decompensat
c) Pacieni cu angin recurent i modificri n dinamic de segment ST

50
d) Pacieni cu diagnostic diferenial neclar n pofida examinrilor imagistice
e) Pacieni cu suflu sistolic
88. Clasa de risc crescut la pacienii cu sindrom acut coronarian fr supradenivelare de
segment ST conform clasificrii Topol este caracterizat de urmtoarele:
a) Durerea anginoas 10 minute
b) Accentuarea simptomelor ischemice n ultimele 48 ore
c) Edem pulmonar acut
d) Prezena aritmiilor ventriculare maligne
e) Vrsta75 ani
89. Msurile iniiale de tratament la pacienii cu sindrom acut coronarian fr
supradenivelare de segment ST sunt:
a) Beta-blocante i.v.
b) Oxigen pe masc sau sonda nazal cu un debit de 4-6 l/min, n special dac
SaO2<90%
c) Aspirina 250 mg masticabil
d) Nitroglicerina sublingual sau intravenos
e) Morfina 3-5 mg i.v. dac durerea este sever
90. Nitraii actioneaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia:
a) Cresc presarcina
b) Cresc aportul miocardic de oxigen prin vasodilataie coronarian
c) Scad consumul miocardic de oxigen prin efect venodilatator
d) Reduc presarcina
e) Sunt contraindicai la pacientii in edem pulmonar acut

Hipertensiunea arterial

91. * Unul dintre urmtoarele mecanisme nu este implicat n patogenia HTA eseniale:
a) Sistemul nervos simpatic-prin catecolamine
b) Sistemul vascular-prin disfuncie endotelial i remodelare vascular
c) Sistemul renin-angiotensin-aldosteron-prin scderea resorbiei tubulare de
Na+
d) Creterea tonusului celulelor musculare netede vasculare -prin inhibarea
schimbului ionilor de Na+ i Ca++
e) Disfuncie endotelial
92. * Mecanismul principal care conduce la creterea TA n stenoza bilateral de arter
renal este:
a) Vasodilataia determinat de renin
b) Hipercalcemia consecutiv hiperaldosteronismului
c) Hipopotasemia consecutiv hiperaldosteronismului
d) Creterea volumului extracelular
e) Hiperperfuzia renal prin creterea sintezei de renin
93. * HTA izolat nu apare n:
a) Tireotoxicoz
b) Fistul arterio-venoas
c) Coarctaia de aort
d) Insuficiena aortic valvular

51
e) Boala Paget
94. * Pledeaz pentru feocromocitom prezena:
a) Scderea i ntrzierea pulsului femural
b) Neurofibroamelor
c) Obezitii abdominale
d) Nodulilor Heberden
e) Nodulilor Lisch n axil
95. * Este o afectare clinic de organ int:
a) Creterea creatininei serice>1,5mg/dl la brbai
b) Proteinurie < 300 mg/24h
c) Scderea cleanance-ului creatinin < 60 ml/dl
d) Velocitatea undei puls carotid-femural >12 m/sec.
e) Indice glezn-bra < 0,9
96. * Referitor la boala cardiac ischemic ce complic HTA se poate afirma c:
a) Pacienii cu infarct miocardic au un risc crescut pentru evenimente
coronariene se poate afirma c:
b) Post infarct miocardic pacienii au un risc crescut al mortalitii dac TA
sistolic este sub 95 mmHg
c) Antecedentele de HTA n sine determin creterea mortalitii post infarct
miocardic
d) Pacienii cu boal coronarian trebuie s-i menin TA n jurul valorilor de
150/95 mmHg pentru a asigura o perfuzie cerebral optim
e) Nu exist o legtur liniar ntre tensiunea arterial sistolic i riscul de
evenimente coronariene
97. * Referitor la tulburrile de ritm ce complic HTA urmtoarea afirmaie nu este
adevrat:
a) Fibrilaia atrial este cel mai frecvent ntlnit la hipertensivi
b) Tahicardia ventricular complex ntlnit la hipertensivi se datoreaz afectrii
coronariene sau disfunciei de ventricul stng
c) Hipertrofia ventricular stng este incriminat n aritmogeneza pacientului
hipertensiv
d) Dintre aritmiile ventriculare, extrasistolele ventriculare i tahicardiile
ventriculare complexe sunt cele mai frecvente la hipertensivi
98. * Referitor la boala cerebrovascular ce complic HTA se poate afirma c:
a) AVC hemoragic nu este strns corelat cu ntreruperea tratamentului
hipotensor
b) AVC cardioembolic are ca factor de risc independent ateroscleroza aortic i
carotidian
c) Beta-blocantele sunt mai eficiente dect blocanii receptorilor de angiotensin
d) Infarctele cerebrale date de arterele mari sunt consecina lipohialinozei
e) Imediat dup AVC se recomand reducerea ct mai mult a TA imediat
99. * Despre tratamentul hipotensor este fals c:
a) Se iniiaz n funcie de valorile TA i de riscul cardiovascular global al
pacientului
b) inta tratamentului la pacienii cu risc cardiovascular este obinerea valorilor
sub 140/90 mmHg
c) Ghidurile recomand iniierea tratamentului medicamentos la pacieii cu HTA
grad I cu risc adiional nalt

52
d) Beneficiul este mai mare la pacienii peste 65 ani
e) Obiectivul este prevenirea suferinei organelor in i a apariiei complicaiilor
cardio-vasculare
100. * Referitor la beta blocante n tratamentului HTA urmtoarea afirmaie este fals:
a) Beta-blocantele se clasific n non-selective i selective
b) Beta-blocantele se recomand n speciala celor cu boal coronarian
coexistent
c) Beta-blocantele se recomand dup infarct miocardic
d) Labetalolul i Carvedilolul au efect alfa-blocant
e) Nebivololul este cel mai selectiv beta2-blocant
101. * Urmtoarea afirmaie despre tratamentul HTA la diabetici este adevrat:
a) Deocamdat obiectivul stabilit n ghiduri se refer la valori TA sub 140/90
mmHg
b) n prezena insuficienei renale se impune asocierea terapiei diuretice
c) Inhibitorii reninei (Aliskiren) nu aigur protecie renal
d) 35% dintre diabetici sunt hipotensivi
e) Asocierea HTA cu diabetul zaharat nu influeneaz riscul pentru ambele
afeciuni
102. * n HTA de sarcin se pot utiliza, cu excepia:
a) Nifedipina retard
b) Diuretice, dac gravidele foloseau anterior aceast medicaie
c) Metyldopa
d) Atenolol
e) Labetalol
103. * Referitor la HTA veno-vascular urmoarea afirmaie este adevrat:
a) Abodarea chirurgical se impune
b) Tratamentul medicamentos este de preferat
c) Procedeul preferat i eficient terapeutic este agioplastia percutan cu balon n
displazia fibro-muscular
d) Angioplastia percutan cu implant de stent nu este metoda de elecie
e) Identificarea corect a pacienilor la care beneficiul abordrii intervenionale
este substanial se realizeaz pe baza unor criterii valide de selecie
104. * Urmtoarea afirmaie despre metodele de tratament n HTA secundar este fals:
a) n cazul adenomului solitar secretant de aldosteron soluia este de
microchirurgie selectiv transfenoidal
b) n cazul coarctaiei de aort, beneficiul se realizeaz att prin metoda
chirurgical ct i prin proceduri percutane intervenionale
c) n apneea nocturn se poate apela la uvulopalatofaringoplatie
d) n HTA veno-vascular metoda de elecie este angioplastia percutan cu
implant de stent
105. * Urmtorul preparat este blocant al canalelor de calciu i aparine grupului
nondihidropiridine:
a) Nifedipin
b) Amlodipini
c) Felodipin
d) Nitrendipin
e) Felodipin
106. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la HTA:

53
a) HTA cu o dubl calitate, de boal i n acelai timp de factor de risc
cardiovascular
b) n HTA riscul de boal coronarian i de accident vascular cerebral este
prezent la valori TA > 140/90 mmHg
c) Relaia HTA i riscul de mortalitate cardiovascular este progresiv, n funcie
de mrimea valorilor tensionale sistolice i diastolice
d) HTA nu este un predictor major pentru apariia insuficienei cardiace
e) Valoarea crescut a tensiunii diastolcie reprezint risc suplimentar ndeosebi
la vrstinici
107. Despre patogenia HTA putem afirma:
a) La pacienii tineri cu HTA a fost demonstrata influena SNS
b) Angiotensina II acioneaz asupra receptorilor AT2 i determin
vasoconstricia vaselor de rezisten
c) Sistemul vascular contribuie n patogeneza i progresia HTA
d) La hipertensivi curba presiunii arteriale-natriurez este deplasat spre dreapta
108. Sunt cauze de HTA renoparenchimatoas:
a) Nefropatia diabetic
b) Hiperaldosteronismul din insuficena renal
c) Neurofibromatoza din nefropatiile tubulo-interstiiale
d) Stenoza de arter renal
e) Uropatia obstructiv
109. Sunt cauze de HTA endocrin:
a) Hipoparatiroidismul
b) Sindromul Conn
c) Hipotiroidia
d) Feocromocitomul
e) Hipoaldosteronismul primar
110. Urmtoarele simptome pledeaz pentru afectarea de organ int n HTA:
a) Tratament antihipertensiv eficient
b) Claudicaia intermitent
c) Dispnee de efort
d) Diabet zaharat
e) Dislipidemia
111. La examenul fizic al pacientului cu HTA se pot decela:
a) Sufluri pe arterele carotide
b) Sufluri abdominale=HTA venoparenchimatoase
c) Circumferina abdominal la brbai peste 112 cm, la femei peste 98 cm
definete obezitatea abdominal
d) Semne care pledeaz pentru sindromul Chusing
e) Modificri la nivelul retinei la examenul de fund de ochi
112. Explorrile de laborator de rutin n HTA sunt:
a) Glicemia a jeun
b) Microalbuminuria cu stick
c) Acid uric
d) Potasemia recoltat cu garou
e) Colestreol total, LDL colesterol, HDL colesterol, TG
113. Explorrile paraclinice recomandate n HTA sunt:
a) Radiografia toracic numai dac nu se suspecteaz disecia de aort

54
b) Electrocardiograma
c) Monitorizarea TA continuu timp de 24 ore
d) Ecocardiografia
e) Valoarea cortizolului i a catecolaminelor serice i/sau urinare
114. Despre valorile TA este adevrat c:
a) HTA=dac valorile msurate de pacient la domiciliu 135mmHg/85mmHg
b) TA optim: 120-129 mmHg/ 80-84 mmHg
c) HTA sistolic izolat: 140mmHg/90mmHg
d) TAS = 140-150 mmHg i TAD = 99 mmHg definesc o HTA moderat
e) HTA: dac valorile msurate n cabinetul medical 140 mmHg/ 90 mmHg
115. Urmtoarele afirmaii privind aprecierea riscului cardio-vascular n HTA sunt
adevrate:
a) Riscul adiional cuprinde factorii de risc cumulai la un pacient hipertensiv
b) Riscul cardio-vascular global estimeaz riscul de eveniment coronarian acut
sau accident vascular cerebral la un hipertensiv pe o durat de 5-10 ani
c) Riscul adiional mediu presupune un risc de evenimente cardiovasculare fatale
sau non-fatale la 10 ani ntre 15-20%
d) Vrsta peste 55 ani la femei este factor de risc
e) LDl colesterol > 190 g/dl este factor de risc
116. n HTA, nu reprezint afectare subclinic de organ:
a) Creterea creatininei serice >1,3 md/dl la brbai
b) Scaderea clearance-ului creatininei sub 90 ml/min.
c) Microlabuminemie > 300 mg/ 24 ore
d) Indice gleznbra > 0,9
e) Velocitatea undei de puls carotido-femural > 12m/sec.
117. n HTA, nu reprezint afectare subclinic de organ:
a) Indice glezn-bra <0,9
b) Plcile aterosclerotice carotidiene
c) Creatinina seric 1,2-1,4mg/dl. La femei
d) Retinopatia
e) Angina pectoral
118. n HTA, afectarea clinic a organelor int nseamn:
a) Confirmarea diabetului zaharat
b) Obezitatea abdominal
c) Boala arterial periferic
d) Accidentul vascular cerebral
e) Hipertrofia ventricular stng
119. Selectai afirmaiile false cu privire la complicaiile HTA:
a) Accidentul vascular cerebral nu se coreleaz cu efectul tensiunii arteriale
ridicate
b) Tratamentul HTA la populaia vrstnic nu reduce incidena insuficienei
cardiace
c) Boala cardiac ischemic nu se coreleaz direct cu ateroscleoroza
d) HTA nu reprezint un factor de risc pentru aritmii atriale, ventriculare i
moartea subit
e) Boala renal cronic crete prevalena aterosclerozei
120. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la HTA:

55
a) La pacienii hemodializai riscul de evenimente cardio-vasculare este de 10-30
ori mai mare fa de populaia general
b) Boala vascular periferic nu este un marker al riscului crescut de evenimente
cardiovasculare
c) Hipertensivii cu o rat a filtrrii glomerulare < 60 ml/min. Au o prevalen
crescut a leziunii orfanelor int
d) AVC hemoragic nu are legtur cu ntreruperea medicaiei antihipertensive
121. Nu sunt incluse n msurile de tratament nonfarmacologic ale HTA:
a) Abandonarea fumatului
b) Reducerea aportului de sare sub 5 g/zi
c) Efortul fizic izometric susinut
d) Renunarea definitiv la alcool
e) Dieta DASH
122. Despre tratamentul farmacologic al HTA este adevrat c:
a) Diureticul tiazidic n doz redus poate fi indicaie de prim alegere
b) Diureticele de ans de tip furosemid este alegerea cea mai folosit
c) Alegerea clasei de medicamente va depinde de efectele favorabile pe
patologia asociat concomitent cu HTA
d) La vrstnici se prefer asocierea diuretic+blocant al canalelor de calciu
e) La pacienii cu insuficien renal, tratamentul cu IECA este contraindicat
123. Despre clasele de medicamente antihipertensive este fals c:
a) Nebivololul este un beta-blocant neselectiv
b) Clonidina este un inhibitor simpatic central aprobat n HTA de sarcin
c) Prazosinul este un blocant 1-adrenergic
d) Amlodipina este un blocant al canalelor de calciu indicat n controlul TA al
pacientului diabetic
e) IECA nu reprezint tratamentul de elecie n insuficiena renal cronic de
cauz diabetic sau nondiabetic
124. Selectai afirmaiile adevrate despre tratamentul antihipertensiv:
a) Inhibitorii direci de renin n combinaie cu sartanii nu ofer un efect
antihipertensiv suplimentar
b) Sartanii au un efect protectiv cardiovascular i renal superior altor clase de
antihipertensive
c) Blocanii receptorilor de angiotensin II disloc angiotensina II de pe
receptorul AT II
d) Eficacitatea sartanilor este potenat de adugarea diureticului
e) La coronarieni medicaia de prim linie recomandat se refer la beta-
blocante i IECA
125. n HTA, IECA:
a) Reduce rezistena periferic secundar acumulrii de kinin
b) Este mai eficient n HTA vrstnicului datorit nivelului ridicat de renin
c) n asociere cu sartan agraveaz disfuncia renal
d) Blocheaz transformarea angiotensieni II n angiotensin I
e) Se sisteaz dac nivelul creatininei serice crete n primele 2 luni de tratament
126. Selectai afirmaiile false:
a) Blocanii canalelor de calciu sunt agenii antihipertensivi eficieni mai ales la
tineri

56
b) Beta blocantele nu sunt recomandate n tratamentul HTA cu insuficien
cardiac i/sau tahiaritmii
c) Rezorcina are un efect antihipertensiv semnificativ
d) Doxazosinul este un blocant 1-adrenergic
e) Blocanii receptorilor adrenergici de tip 1 au efecte adverse pe metabolismul
lipidic i pe sensibilitatea la insulin
127. Urmtoarele afirmaii cu referire la HTA n sarcin sunt adevrate:
a) Se accept utilizarea diureticelor ca prim linie terapeutic
b) Beta-blocantele fr aciune alfa asociat nu sunt indicate
c) Metyldopa este medicaia de elecie
d) n condiii de preeclampsie se recomand meninerea TAS = 140-155 mmHg
respectiv TAD = 90-105 mmHg
e) Dihidropiridinele cu aciune rapid sunt o opiune terapeutic
128. n tratamentul HTA reno-vascular sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
a) Metoda de elecie este angioplastia percutan cu implantare de stent
b) Apariia edemului pulmonar acut impune angioplastia percutan cu balon
c) Metoda percutan comport riscul agravrii insuficienei renale
d) Eecul la cel puin 3 medicaii antihipertensive caracterizeaz hipertensiunea
sever i refractar la tratamentul medicamentos
e) Anevrismul de aort contraindic tratamentul chirurgical
129. Urmtoarele afirmaii sunt false legat de tratamentul intervenional/chirurgical n HTA:
a) n displazia fibromusular procedeul eficient terapeutic este angioplastia
percutan cu balon
b) Denervarea renal este recomandat pacienilor cu HTA secundar
c) n stenoza de aort renal modularea activitii renale simpatice prin ablaie
prin radiofrecven pe cateter este o indicaie nou de tratament
d) Denervarea renal poate fi recomandat la pacienii cu artere renale polare
sau accesorii
e) Denervarea renal mbuntete controlul TA prin mecanisme complexe
130. Legat de HTA urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Presiunea pulsului, mai ales la vrstnici este un factor prognostic semnificativ
b) Nu exist a corelaie ntre TA central i riscul cardio-vascular
c) Valorile sczute ale TAD reprezint un risc cardio-vascular suplimentar
d) Predicia TA medii este n relaie cu AVC
e) Valoarea TAS este considerat n general cea mai important dect cea TAD
131. HTA esenial prezint urmtoarele variante:
a) HTA a adultului: ambele valori ale TA crescute
b) HTA sistolic a adultului tnr
c) HTA diastolic a vrstei mijlocii
d) HTA a vrstnicului: doar valoarea TAS crescut
e) HTA sistolic a vrstnicului, dup 60 ani
132. Selectai afirmaiile adevrate despre HTA malign:
a) Netratat are un prognostic de supravieuire foarte sever pe termen scurt
b) Valorile tensionale sunt crescute dar rspund la tratamentul cu 3 hipotensoare
asociate
c) Sunt prevzute mainifestrile severe de afectare a organelor int
d) Hemoragiile retiniene i edemul papilar sunt prezente
e) Valorile TAS i TAD se amplific n contextul consultaiei medicale

57
133. n ntreinerea i progresia HTA eseniale intervine:
a) Polimorfismul genetic
b) Obezitatea
c) Rinichiul, sodiul i calciul
d) Hipercolesterolemia
e) Hiperinsulinismul
134. n HTA electrocardiograma evideniaz:
a) Indicele Sokolov-Lyon SV1+SV5-V6 > 35 mm
b) Hipertrofia de ventricul stng poate fi absent
c) Ischemie
d) Aritmii
e) Indicele Cornel RaVL+SV3 < 35mm
135. n HTA ecocardiografia evalueaz:
a) Dimensiunea i volumul atriului stng
b) Fracia de ejecie a ventriculului stng
c) Valca aortic
d) Disfuncia diastolic
e) Masa ventriculului stng
136. n HTA, evaluarea extensiv efectuat de specialist se refer la:
a) Arteriografie
b) Proteinemie
c) Evaluarea cerebral prin CT i imagistic rezonan magnetic
d) Cautarea HTA secundare
e) Monitorizarea TA continuu timp de 24 ore
137. Sunt factori de risc cardiovascular asociai profilului de HTA:
a) Obezitatea central
b) Testul de toleran la glucoz anormal
c) LDLc < 115mg/dl.
d) Presiunea pulsului
e) Istoric familial de boal cardiovascular prematur > 55 ani la brbai
138. Recunoatei complicaiile datorate HTA:
a) Diabetul zaharat
b) Dislipidemia
c) Insuficiena cardiac
d) Boala venoas cronic
e) Sindromul metabolic
139. n boala vascular periferic urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) HTA este un factor de risc major
b) Grosimea peretelui carotidian >0,9 mm
c) Indexul glezn-bra < 0,9
d) n prezena bolii vasculare periferice nu se impune o evaluare a afectrii
aterosclerotice n alte teritorii vasculare
e) 40% dintre pacienii cu boal coronarian sau cerebro-vascular au i boal
vascular periferic
140. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind tratamentul medicamentos n HTA:
a) n prezena tahiaritmiei asociate vom alege iniial blocant al canalelor de calciu
b) n prezena cardiopatiei ischemice asociate vom alege iniial betablocantul
c) n prezena insuficienei renale asociate vom alege iniial IECA sau sartan

58
d) Combinaia IECA i BCC a demonstrat o reducere cu 20 % a ratei relative de
mortalitate i morbiditate cardiovascular fa de combinaia IECA i diuretic
e) Alegerea clasei de medicamente va depinde de reducerea valorilor TA
indiferent de efectele pe patologia asociat concomitent cu HTA

Insuficiena cardiac

141. Din punct de vedere al clasificrii NYHA a insuficientei cardiace congestive, sunt
adevrate urmtoarele:
a) Clasa NYHA I cuprinde pacienii cu boala structurala, anomalii funcionale
cardiace fara limitarea activitii fizice
b) Clasa NYHA II cuprinde pacienii cu uoara limitare a activitii fizice obinuite
datorita simptomelor
c) Clasa NYHA II cuprinde pacienii cu limitare severa a activitii fizice obinuite
datorita simptomelor
d) Clasa NYHA III cuprinde pacienii cu limitare severa a activitii fizice, efortul
fizic mai mic dect obinuit
e) Clasa NYHA IV se refera la pacienii cu simptome in repaus, cel mai mic efort
agravnd simptomele.
142. Din punct de vedere al clasificrii ACC/AHA a insuficientei cardiace congestive sunt
adevrate urmtoarele cu excepia:
a) Stadiul A cuprinde pacienii cu risc mare de a dezvolta insuficienta cardiaca
dar fr modificri structural sau cardiac
b) Stadiul B include pacienii cu boala structurala cardiaca puternic asociata cu
risc de a dezvolta insuficienta cardiaca congestiva si cu simptome de
insuficienta cardiaca congestiva
c) Stadiul C cuprinde pacienii cu simptome si semne de insuficienta cardiaca
congestiva
d) Stadiul C nu cuprinde pacienii cu simptome si semne de insuficienta cardiaca
congestiva
e) Stadiul D cuprinde pacienii cu boala cardiac structural.
143. Factorii agravani care accentueaz simptomele insuficientei cardiace sunt
reprezentai de:
a) Cauze cardiac (pericardita)
b) Cauze extracardiace (criza hipertensiva)
c) Tulburri de ritm sau conducere
d) Infarctul miocardic
e) Embolia pulmonara.
144. Dintre simptomele tipice pentru diagnosticul de insuficienta cardiaca congestiva fac
parte urmtoarele, cu excepia:
a) Dispnee
b) Raluri subcrepitante
c) Oboseala
d) Turgescenta jugulara
e) Hepatomegalie de staza.
145. Explorri utile la pacientul cu insuficienta cardiac congestive sunt urmtoarele:
a) Peptidele natriuretice

59
b) D-dimerii
c) Ecografia transtoracica
d) Electrocardiograma
e) CT torace.
146. Legat de insuficienta cardiaca congestiva sunt adevrate urmtoarele:
a) Insuficienta cardiaca congestiva este un sindrom clinic
b) Este consecina unei boli structurale sau anomalii cardiac
c) Este determinata de capacitatea inimii de a asigura un debit adecvat pentru
necesitile metabolice ale organismului
d) In insuficiena cardiaca congestiva stng predomina staza venocapilara
pulmonara si debit cardiac crescut
e) Pentru insuficienta cardiaca congestiva este specifica doar fracia de ejecie
sczut.
147. Cu privire la ecocardiografia transtoracica in insuficienta cardiaca congestiva sunt
adevrate urmtoarele, cu excepia:
a) Ecocardiografia transtoracica nu permite identificarea bolii structural care a
dus la insuficienta cardiaca congestiva
b) Permite confirmarea existentei disfunciei sistolice a VS
c) Permite confirmarea existentei disfunciei diastolice a VS
d) Fracia de ejecie este normala peste 40%
e) Valoarea fraciei de ejecie 40% infirma insuficienta cardiac congestive cu FE
sczut.
148. Terapia farmacologica a insuficientei cardiace congestive cu fracie de ejecie sczut
cuprinde:
a) Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei I
b) Blocani ai receptorilor de angiotensina II
c) Sartani
d) Blocani ai canalelor de calciu
e) Antialdosteronice.
149. Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei I:
a) Nu reprezint o clasa terapeutica esenial in insuficienta cardiac congestive
b) Au efect vasodilatator
c) Au efect vasoconstrictor
d) Scad postsarcina VS si diminueaza procesul de remodleare a VS
e) Reduc mortalitatea inca din primele 3-6 luni de terapie in doze progresiva
pana la dozele maximale indicate.
150. Urmatoarele medicamente fac parte din clasa antialdosetronicelor:
a) Trandolapril
b) Eplerenona
c) Ramipril
d) Bisoprolol
e) Spironolactona.
151. Urmatoarele afirmarii sunt adevarate despre betablocante:
a) Sunt recomandate impreuna cu antialdosteronicele la toti pacientii cu FE40%
b) Sunt recomandate impreuna cu IECA la toti pacientii cu FE40%
c) Se administreaza la toti pacientii cu insuficienta cardiac congestive stabili
d) Un episode de decompensare a insuficientei cardiace congestive nu necesita
reducerea temporara a dozei

60
e) Impreuna cu IECA cresc riscul de spitalizare pentru insuficienta caradiaca si
riscul de deces prematur.
152. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate desp[re blocantii receptorilor de angiotensina II,
cu exceptia:
a) Sunt recomandati pentru reducerea riscului de spitalizare si de deces
premature la pacientii cu FE40% ce nu pot tolera IECA
b) Sunt recomandati pentru reducerea riscului de spitalizare si de deces
premature la pacientii cu FE40% ce nu pot tolera IECA
c) Sunt recomandati pentru reducerea riscului de spitalizare la pacientii cu
FE40% si simptome persistente in ciuda terapiei cu IECA si betablocant, dar
care tolereaza terapia antialdosteronica
d) Efectele adverse pot fi: hipotensiune, tuse, disfunctie renala, hiperpotasemie,
reactii alergice
e) Nu pot fi folositi ca inlocuitori ai IECA.
153. Despre ivabradina sunt adevarate urmatoarele afimratii, cu exceptia:
a) Ivabradina nu inhiba canalul If de la nivelul nodului sinusal
b) Ivabradina nu este implicate in depolarizarea spontana a nodului sinusal
c) Adaugarea ivabradinei la cei cu FC<70b/min determina o scadere
bsemnificativa a spitalizarii pentru insuficienta cardiac
d) Unul dintre efectele adverse al ivabdradinei este reprezentat de fosfene
e) Doza initiala este de 5mg de 2 ori pe zi.
154. Ivabradina trebuie utilizata in urmatoarele situatii:
a) Pentru reducerea riscului de spitalizare in insuficienta cardiac la pacientii in
ritm sinusal si cu FE35%
b) Pentru reducerea riscului de spitalizare in insuficienta cardiac la pacientii in
ritm sinusal si cu FE35%
c) Pentru reducerea riscului de spitalizare in insuficienta cardiac la pacientii in
ritm sinusal si cu FC70b/min
d) Pentru reducerea riscului de spitalizare in insuficienta cardiac la pacientii in
ritm sinusal si cu FC70b/min si cu simptome persistente
e) Poate fi utilizata la pacientii in ritm sinusal ce nu pot tolera beta-blocant.
155. Etiologii posibile ale insuficientei cardiac si mecanismele lor dominante sunt:
a) Stenoze valvulare cauzate de suprasolicitare de volum
b) Stenoze valvulare cauzate de suprasolicitarea de presiune
c) HTA cauzata de scaderea eficientei contractile
d) Regurgitari valvulare cauzate de suprasolicitarea de volum
e) Fistule arterio-venoase cauzate de suprasolicitarea de volum.
156. Simptome mai putin specifice insuficientei cardiace congestive sunt urmatoarele, cu
exceptia:
a) Scaderea capacitatii de effort
b) Tusea nocturna
c) Dispnee
d) Hemoptizii
e) Nicturia.
157. Semnele mai putin tipice insuficientei cardiace congestive sunt urmatoarele, cu
exceptia:
a) Raluri subcrepitante la bazele pulmonare
b) Raluri sibilante

61
c) Raluri ronflante
d) Turgescenta jugulara
e) Tahipneea.
158. * Despre peptidele natriuretice sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia:
a) Sunt sintetizate si stocate la nivelul miocardului ventricular sau atrial
b) Cresterea concentatiei indica prezenta insuficientei cardiace
c) Nu sunt specific insufic ientei cardiac
d) La pacientii cu debut acut sau agravare a simptomelor, valori ale NT-proBNP
sub 300pg/ml sau ale BNP sub 100pg/ml exclude insuficientei cardiac
e) La pacientii cu un debut progresiv al simptomelor, valori ale NT-proBNP sub
125pg/ml si ale BNP sub 35 pg/ml exclude insuficienta cardiac congestiva.
159. * Cu privire la electrocardiograma in insuficienta cardiaca congestiva sunt adevarate
urmatoarele, cu exceptia:
a) Un traseu absolute normal nu exclude insuficienta cardiaca congestive
b) Un traseu absolute normal exclude insuficienta cardiac congestive
c) In insudifienta cardiac congestive poate fi decelata hipertrofie ventriculara
d) Pe traseul electric pot fi prezente unde Q de necroza
e) Pe traseul electric pot fi modificari de ischemie, tulburari de ritm atriale,
ventriculare, tulburari de conducrere atrioventriculara.
160. * Urmatoarele medicante fac parte din clasa betablocantelor cu exceptia:
a) Metoprolol succinat
b) Bisoprolol
c) Valsartan
d) Nebivolol
e) Carvedilol
161. * Contraindicatiile de administrare sunt urmatoarele, cu exceptia:
a) Istoric de angioedem
b) Stenoza de artera renala unilateral
c) hiperpotasemia5mmol/l
d) creatinina serica2.5mg/dl
e) stenoza de artera renala bilateral.
162. * Contraindicatiile de administrare a beta-blocantelor sunt urmatoarele, cu exceptia:
a) Astmul bronsic
b) Blocul atrioventricular de gradul 2
c) Blocul atroventricular de gradul 1
d) Blocul atrioventricular de gradul 3
e) Boala de nod sinusal (in absenta implantarii unui stimulator cardiac).
163. * Referitor la digoxin sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia:
a) Prinicipalul esfect este cel inotrop negative
b) Poate fi administrat pentru reducerea spitalizarilor pentru insuficienta cardiac
la pacientii cu FE45% si simptome persistente in ciuda terpaiei cu
betablocant, IECA sau ARA si antialdosteronic
c) Este recomandat pentru controlul frecvenbtei cardiac impreuna cu un
betablocant sai in locul betablocantului in caz de intolerant la pacientii cu
fibrilatie atriala persistent/permanenta
d) Creste tonusul vagal
e) Scade tonusul simpatico in doze terapeutice.
164. * Efectele adverse ale digoxinului sunt umatoarele, cu exceptia:

62
a) Blocul sinoatrial
b) Blocul atreioventricular
c) Btadicardie sinusala
d) Exttrasistoloe venrticulara
e) Tahicardie ventriculara.
165. * Dintre diureticele tiazidice fac parte urmatoarele, cu exceptia:
a) Indapamida
b) Metalazona
c) Bumatanid
d) Hidroclorotiazida
e) Bendroflumetiazida.
166. * Insuficienta cardiaca acuta poate fi determinata de urmatoarele cauze si factori
precipitanti, cu exceptia:
a) Astm bronsic
b) Endocardita
c) Tratament diuretic standard
d) Regurgitari valvulare
e) Infarct de ventricul drept
167. Examenul obiectiv in edemul pulmonar acut cardiogen evidentiaza urmatoarele
elemente caracteristice:
a) Dispnee cu accentuare progresiva
b) Tiraj intercostals
c) Frecventa respiratorie in limite normale
d) Tuse cu expectoratie mucopurulenta
e) Tegumente reci, cianotice
168. Auscultatia pulmonara in edemul pulmonar acut cardiogen evidentiaza:
a) Prezenta unui focar de raluri crepitante
b) Raluri subcrepitante care apar initial la baza plamanului
c) Suflu tubar pathologic
d) Ronhusuri
e) Raluri sibilante
169. Tabloul clinic in edemul pulmonar cardiogen poate evidentia:
a) Intarirea componentei pulmonare a Zg 2
b) Prezenta Zg 4
c) Degradarea starii hemodinamice insotita de cresterea reactiva a tensiunii
arteriale
d) Hipocapnie prin accentuarea dezechilibrului acido-bazic
e) Tegumente reci, cianotice datorita debitului cardiac scazut si a suprastimularii
simpatice
170. Socul cardiogen (ca o consecinta a edemului pulmonar acut cardiogen) este
caracterizat de:
a) Index cardiac (debit cardiac/suprafata corporala) 1,8l/min/mp
b) TAS < 90 mmHg
c) Scaderea TA medii cu mai putin de 20 mmHg fata de conditiile bazale
d) Anurie
e) Oligurie exprimata prin reducerea debitului urinar < 100 ml/h.
171. Socul cardiogen (ca o consecinta a edemului pulmonar acut cardiogen) se manifesta
clinic prin:

63
a) Tegumente calde insotite de transpiratii profuse
b) Bradicardie
c) Cianoza central
d) Tahipnee
e) Alterarea constientei
172. * In evolutia socului cardiogen (complicatie a edemului pulmonar acut cardiogen) pot
apare urmatoarele complicatii imediate prin deterioarea starii hemodinamice, cu
exceptia:
a) Pneumopatii acute
b) Infarcte mezenterice
c) Insuficienta hepatica
d) Insuficienta renala acuta
e) Accidente vasculare trombotice
173. Radiografia cord-pulmon in insuficienta cardiaca acuta poate evidentia:
a) Redistributia fluxului in zonele superioare
b) Hipertransparenta pulmonara bilateral
c) Hiluri mari, imprecis conturate
d) Desen perivascular perihilar de aspect normal
e) Voalarea campurilor pulmonare
174. Diagnosticul paraclinic al insuficientei cardiace acute necesita efectuarea de rutina a
urmatoarelor investigatii:
a) CT toracic
b) ECG
c) Ecografie abdominala
d) Analiza gazelor sangvine
e) Evaluare biologica
175. Evaluarea biologica efectuata pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta cardiaca
acuta include determinarea de rutina a urmatoarelor investigatii:
a) Peptidul natriuretic tip B (BNP)
b) Hemoleucograma completa
c) Creatinina
d) Albumina
e) NT-proBNP
176. La pacientii cu insuficienta cardiaca acuta masurarea presiunii din artera pulmonara
se indica in urmatoarele situatii:
a) La pacientii instabili hemodinamic fara raspuns la tratamentul standard
b) Obligatoriu in toate situatiile de insuficienta cardiaca acuta
c) La pacientii cu boli concomitente cardiace si pulmonare pentru stabilirea
etiologiei
d) La pacientii cu raspuns prompt la tratamentul standard
e) Doar la pacientii stabili hemodinamic, indiferent de raspunsul la tratament
177. Tratamentul edemului pulmonar acut cardiogen implica urmatoarele manevre rapid
instituite:
a) Pacientul va fi preluat de catre serviciul de ambulanta unde este tinut sub
observatie pana la internarea intr-o sectie de terapie intensiva
b) Realizarea abordului venos periferic cat mai precoce
c) Monitorizarea ECG, presiunii arteriale, frecventei respiratorii si saturatiei in
oxigen

64
d) Inceperea tratamentului se temporizeaza pana la obtinerea rezultatelor
evaluarii biologice
e) Internarea intr-o sectie de terapie intensiva nu reprezinta un obiectiv precoce
178. In edemul pulmonar acut cardiogen, la pacientii hipoxici, saturatia in oxigen evalueaza:
a) Raportul dintre aportul si consumul de oxigen
b) Presiunea din artera pulmonara
c) Analiza gazelor sangvine
d) Eficienta tratamentului diuretic
e) Prognosticul supravietuirii pe termen scurt
179. * Tratamentul farmacologic al edemului pulmonar acut cardiogen include urmatoarele
clase de medicamente, cu exceptia:
a) Diuretice de ansa
b) Medicatie inotrop negativa
c) Vasodilatatoare
d) Heparine cu greutate moleculara redusa
e) Digitala
180. Furosemidul are urmatoarele indicatii si mod de administrare in edemul pulmonar acut
cardiogen:
a) Administrarea se recomanda pentru producerea unei venodilatatii imediate
b) Doza initiala este de 20-40 mg iv
c) Doza maxima recomandata in primele 6 ore este de 140 mg
d) Doza maxima recomandata in prima zi este de 240 mg
e) La pacientii cu hiposodemie severa dozele se cresc progresiv
181. Tratamentul diuretic in edemul pulmonar acut cardiogen are urmatoarele recomandari:
a) Pentru reducerea dispneei cel mai folosit diuretic de ansa este Furosemidul
b) Asocierea antagonistilor de aldosteron se recomanda in special in edemul
pulmonar acut de origine coronariana
c) Administrarea tratamentului diuretic cu furosemid nu necesita monitorizarea
ionogramei serice
d) Monitorizarea diurezei este necesara doar atunci cand furosemidul se
administreaza in perfuzie continua
e) Asocierea diureticelor tiazidice nu se recomanda decat cand se constata o
rezistenta la diureticele de ansa
182. Vasodilatatoarele in edemul pulmonar acut cardiogen au urmatoarele indicatii:
a) Se recomanda la pacientii cu TAS< 90 mmHg
b) Se recomanda cu precautie la pacientii cu stenoze valvulare
c) Beneficiul maxim apare la pacientii hipertensivi prin faptul ca amelioreaza
semnificativ dispneea si prognosticul acestor pacienti
d) La doze mici de nitroglicerina se produce arteriolodilatatie cu reduceerea
postsarcinii si cresterea debitului cardiac
e) Nitroglicerina se administreaza in perfuzie continua cu doza de 10-20 g/min
183. Dobutamina administrata in edemul pulmonar acut cardiogen are urmatoarele
recomandari:
a) La pacientii cu debit cardiac scazut si TAS < 85-90 mmHg
b) La pacientii cu debit cardiac scazut si TAS 90-110 mmHg
c) Se recomanda pentru efectul alfa-adrenergic vasoconstrictor
d) Se recomanda pentru efectul de stimulare pe care il exercita asupra
receptorilor beta1 cu efect inotrop si cronotrop pozitiv

65
e) Se recomanda micsorarea progresiva a dozelor, oprirea brusca determinand
rebound
184. * Urmatoarele afirmatii privind tratamentul edemului pulmonar acut cardiogen sunt
adevarate, cu exceptia:
a) Heparinele cu greutate moleculara redusa se recomanda obligatoriu la
pacientii cu indicatie de anticoagulare pentru reducerea riscului de tromboza
venoasa profunda
b) Digitala se administreaza in edemul pulmonar acut cardiogen pentru controlul
frecventei cardiace la pacientii in ritm sinusal in functie de valoarea ionogramei
serice
c) Dozele mari de Morfina iv sunt contraindicate mai ales la pacientii cu edem
pulmonar acut cardiogen pentru ca pot produce depresie respiratorie
d) IECA administrati iv pot suplini efectul nitratilor in cazul prezentei efectelor
adverse ale acestora
e) Morfina in doza de 2-3 mg iv este recomandata pacientilor cu edem pulmonar
acut cardiogen pentru combaterea anxietatii
185. * Tratamentul nonfarmacologic al socului cardiogen din insuficienta cardiaca acuta
vizeaza implantarea de dispozitive mecanice, cu urmatoarele indicatii:
a) Balonul de contrapulsatie intraaortica reprezinta prima alegere in tratamentul
mecanic al socului cardiogen
b) Pentru pacientii cu indicatie de transplant cardiac sau revascularizatie
miocardica, se recomanda dispozitivul THORATEC, dispozitiv complex de
asistenta mecanica uni- sau biventriculara
c) In socul cardiogen secundar infarctului miocardic acut exista diferente
semnificative privind mortalitatea la 30 de zile si ameliorarea functiei renale in
favoarea balonului de contrapulsatie intraaortica comparativ cu terapia
standard
d) Dispozitivul mecanic TANDEMHEART se monteaza la nivel subclavicular si
este indicat pentru stabilizarea precoce a pacientilor cu insuficienta cardiaca
acuta
e) Dispozitivul mechanic IMPELLA 2,5 reprezinta un suport intraventricular stang
percutan montat la nivelul arterei femurale cu indicatie la pacientii cu
insuficienta cardiaca refractara la tratament conventional
186. * Urmatoarele afirmatii privind tratamentul medicamentos inotrop pozitiv si vasopresor
administrat in socul cardiogen sunt adevarate, cu exceptia:
a) Tratamentul medicamentos inotrop pozitiv si vasopresor restaureaza rapid
debitul cardiac, cerebral si renal
b) Administrarea acestui tratament are efecte benefice pe termen lung
c) Tratamentul mentionat permite stabilizarea pacientilor pana la montarea
dispozitivelor de suport circulator
d) Efectele benefice pe termen scurt vizeaza cresterea perfuziei tisulare si
reducerea congestiei
e) Adminstrarea tratamentulului mentionat poate induce injurie mocardica la
administrarea pe termen lung
187. * Alegeti afirmatiile adevarate privind tratamentul medicamentos inotrop pozitiv si
vasopresor:
a) Levosimendanul este un inhibitor de fosfodiesteraza care impiedica
degradarea AMPc

66
b) Norepinefrina este o medicatie de prima intentie la pacientii cu soc cardiogen
si TAS< 85 mmHg
c) Epinefrina poate genera hiperglicemie, acidoza, tahiaritmii severe prin efectul
sau beta 2- adrenergic
d) Milrinona administrata in bolus iv timp de 10 minute, produce mai putine efecte
secundare comparativ cu Enoximona
e) Levosimendanul nu se administreaza la pacientii sub tratament cu beta-
blocante, fiind dependent de stimularea beta-adrenergica
188. Angioplastia primara coronariana este de elective in socul cardiogen care apare
consecutiv:
a) Unui infarct miocardic cu supradenivelare ST
b) Unor bradicardii severe
c) Unui infarct miocardic non-STEMI
d) Unui bloc complet de ramura stanga
e) Unor blocuri atrio-ventriculare
189. * In cadrul tratamentului socului cardiogen urmatoarele situatii reprezinta indicatii de
cardiostimulare temporara tip VVI, prin abord al venei femurale sau subclavie, cu
exceptia:
a) Existenta unui fenomen de QT lung cu episoade recurente de torsada de
varfuri
b) Blocurile atrio-ventriculare
c) Bradicardiile extreme
d) Tahiaritmii atriale cu impact hemodinamic clasa IV
e) Existenta unui fenomen de QT lung cu episoade de fibrilatie ventriculara
190. La pacientii cu soc cardiogen si fibrilatie atriala, tratamentul vizeaza:
a) Tonicardiace digitalice pentru reducerea frecventei ventriculare rapide
b) Cardioversie electrica pentru fibrilatia atriala aparuta de cel putin () 48 ore
c) Cardioversie chimica cu amiodarona doar pentru fibrilatia atriala aparuta sub
(<) 48 ore dupa eliminarea suspiciunii de trombi intracavitari
d) Anticoagularea orala nu este obligatorie in cazul prezentei fibrilatie atriale
acute la pacienti cu soc cardiogen
e) In cazul prezentei fibrilatiei atriale cu frecventa ventriculara rapida,
cardioversia electrica se indica de electie, indiferent de durata fibrilatiei
atriale, fara a se mai astepta examinarea ecografica transesofagiana

Cardiomiopatiile

191. * In prezent se accept drept criterii de diagnostic pentru cardiomiopatia dilatativ:


a) Diametrul telediastolic al VS >2,5cm/mp suprafata corporal
b) Fracia de ejecie a VS <45%
c) Fracia de scurtare a VS >25%
d) Disfuncie diastolic a VS
e) VS cu dimensiuni normale
192. * Care dintre urmtoarele, nu reprezint cauze cunoscute de cardiomiopatie dilatativ:
a) Hemocromatoza
b) Consumul cronic de alcool

67
c) Distrofia miotonic
d) Boala Fabry
e) Dermatomiozita
193. * Conform ESC (Societatea European de Cardiologie) 2008, cardiomiopatia dilatativ
este definit astfel:
a) Boal a muchiului cardiac n care miocardul este normal structural, ns se
asociaz cu disfuncie electric
b) Boal a muchiului cardiac n care miocardul este normal structural, ns
prezint o anomalie funcional
c) Reprezint un grup heterogen de boli ale miocardului asociate cu disfuncie
mecanic i electric, care asociaz hipertrofie ventricular stng i dilataie,
frecvent determinate de cardiopatii congenitale
d) Definiia exclude afectarea miocardic determinat de disfuncia ventricular
stng secundar bolii coronariene
e) Definiia exclude afectarea miocardic determinat de disfuncia ventricular
stng secundar hipertensiunii arteriale
194. * In cardiomiopatia dilatativ pentru stabilirea diagnosticului se utilizeaz urmtoarele
explorri paraclinice, cu o exceptie:
a) Cateterismul cardiac
b) Ventriculografia radionuclear
c) Spirometria
d) Coronarografia
e) Biopsia endomiocardic
195. * Cardiomiopatia dilatativ idiopatic, urmare a unei miocardite virale incomplet
vindecate, poate apare prin afectare miocardic determinat de urmatoarele virusuri, cu
excepia:
a) Citomegalovirusurile
b) ECHO-virusurile
c) Influenza virusurile
d) Virusul imunodeficienei umane
e) Herpesvirusurile
196. * Urmatoarele cauze fac parte din etiologia cardiomiopatiei dilatative idiopatice cu o
excepie:
a) Cardiomiopatia dilatativ familial autosomal dominant pur
b) Cardiomiopatia dilatativ familial autosomal recesiv
c) Cardiomiopatia dilatativ idiopatic urmare a unei miocardite incomplet
vindecate
d) Cardiomiopatia dilatativ idiopatic secundar unor boli infiltrative miocardice
e) Cardiomiopatia dilatativ idiopatic secundar unor anomalii ale imunitii
umorale i celulare
197. Care dintre afirmaiile referitoare la cardiomiopatia dilatativ sunt false?
a) Cobaltul poate produce cardiomiopatie dilatativ
b) Arterele coronare sunt, de obicei, normale
c) Pulsul alternant apare cnd insuficiena ventricular dreapt este sever
d) In stadiile finale scade expresia genelor de tip fetal i crete expresia genelor
de tip adult

68
e) Galopul presistolic este prezent aproape ntotdeauna i precede insuficiena
cardiac congestiv manifest
198. Selectai afirmaiile false cu privire la manifestile clinice n cardiomiopatia dilatativ:
a) Simptomatologia predominant este dat de insuficiena cardiac dreapt
edeme periferice, turgescena jugularelor, hepatomegalie de staz
b) Presiunea pulsului este n general crescut
c) Poate evolua asimptomatic, chiar i la pacienii cu dilataie ventricular stng
d) In prezena hipertensiunii arteriale pulmonare componenta pulmonar a
zgomotului II poate fi accentuat
e) Suflul diastolic se datoreaz insuficientei mitrale
199. * Urmtoarele afirmaii privind fiziopatologia cardiomiopatiei dilatative sunt adevrate
cu excepia:
a) Datorit insuficienei contractile a fibrei miocardice , fracia de ejecie si volumul
sistolic scad
b) Dilataia se realizeaz prin creterea presiunii de umplere ventricular
c) In timp apare un dezechilibru ntre lungimea aparatelor valvulare i diametrul
crescut al ventriculilor, urmat de regurgitri atrioventriculare
d) Dilataia i staza intracavitar favorizeaz formarea de trombi murali
e) Pe msur ce dilataia progreseaz, compliana ventricular crete
200. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la tratamentul cardiomiopatiei dilatative (CMD):
a) Terapia vasodilatatoare reprezint tratamentul iniial pentru orice pacient cu
CMD idiopatic simptomatic
b) Frecvena complicaiilor este puin influenat de tratament
c) Amiodarona in doze mici pe termen lung i-a dovedit eficiena n reducerea
aritmiilor ventriculare
d) Diureticele in doze mari sunt indicate pentru controlul reteniei hidrosaline
e) Cardiodefibrilatorul implantabil este indicat n prevenia secundar a pacienilor
cu CMD nsa s-a dovedit a fi inferior amiodaronei
201. Selecta afirmaiile false cu privire la cardiomiopatia dilatativ (CMD):
a) Reprezint principala indicaie a transplantului cardiac
b) Terapia de resincronizare cardiac este indicat la pacienii cu BRS si durata
QRS>120ms, cu fenomene de insuficien cardiac de clas III-IV NYHA
refractar la terapia medicamentoas optim i FEVS<35%
c) Digitala este contraindicat n cardiomiopatia dfilatativ
d) Cardiodefibrilatorul implantabil este indicat n prevenia primar a morii subite
la pacienii cu CMD si moarte subit cardiac
e) Diureticul reprezint terapia iniial pentru orice pacient cu CMD
202. Referitor la explorrile radioizotopice n cardiomiopatia dilatativ, urmtoarele afirmaii
sunt false:
a) Scintigrama de captare miocardic ajut la diferenierea de cardiomiopatia
ischemic
b) Ventriculografia radionuclear permite aprecierea dimensiunilor VS la pacienii
cu imagine ecografic suboptimal
c) Scintigrama de perfuzie miocardic ajut la identificarea unui proces inflamator
d) Rezonana magnetic este util pentru diferenierea formelor nonischemice de
cele ischemice
e) Ventriculografia radionulclear este un standard pentru identificarea
miocardului neviabil

69
203. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la explorrile paraclinice utilizate n
cardiomiopatia dilatativ:
a) Cateterismul cardiac permite aprecierea rezistenelor n circulaia pulmonar
b) Coronarografia este indicat tuturor pacienilor, indiferent de simptomatologie
sau rezultatul explorarii electrocardiografice
c) Ecocardiografia permite evaluarea funciei contractile , gradul insuficienelor
valvulare, prezena trombozei intracavitare
d) Monitorizarea Holter relev aritmii ventriculare severe la 30% dintre pacieni
e) Pe electrocardiogram modificrile ST-T pot fi prezente cnd se asociaz un
BRS
204. * Diagnosticul diferenial n cardiomiopatia dilatativ se face cu urmtoarele afeciuni,
cu excepia:
a) Boli congenitale
b) Valvulopatii dobandite
c) Cardiopatia hipertensiv fr dilataie
d) Cardiomiopatia ischemic
e) Cardiomiopatia hipertrofic
205. In cardiomiopatia dilatativ anticoagularea orala, pe termen lung, are urmtoarele
indicaii:
a) La pacienii cu tahicardie sinusal
b) La pacienii cu fibrilaie atrial
c) La pacienii cu insuficien cardiac si bradicardie sinusal
d) La pacienii cu trombi intracavitari
e) La pacienii cu istoric de tromboembolism pulmonar
206. Despre terapia antiaritmic in cardiomiopatia dilatativ, sunt adevrate urmtoarele:
a) Poate fi util n tratamentul aritmiilor simptomatice
b) Este dovedit c previne moartea subit
c) Amiodarona n doze de 200mg/zi pe termn lung este eficient n reducerea
aritmiilor ventriculare
d) Amiodarona este superioar cardiodefibrilatorului implantabil n prevenia
secundar a morii subite la pacienii cu CMD
e) Amiodarona pare s fie superioar cardiodefibrilatorului implantabil n prevenia
primar a morii subite la pacienii cu CMD
207. * Trsturile dominante ale cardiomiopatiei hipertrofice sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Hipertrofie exagerat, inexplicabil a VS
b) Dezorganizarea miocitelor
c) Asocierea cu moartea subit cardiac
d) Presiunile distolice de umplere stngi i drepte discordante
e) Apariia familial
208. * Selectai afirmaia fals cu privire la ECG n cardiomiopatia hipertrofic:
a) Fibrilaia atrial paroxistic necesit tratament pentru supresie i/sau
anticoagulare
b) Monitorizarea Holter ECG se recomand bianual
c) Apariia TV nesusnute pe ECG Holter la aduli, crete riscul morii subite
d) Cei mai muli pacieni prezint in momentul diagnosticului deviaie axial stng
e) Testarea de efort trebuie efectuat numai la pacienii cu CMH confirmat
209. Urmtoarele afirmaii privind cardiomiopatia hipertrofic sunt adevrate:
a) Este o boal genetic transmis autosomal-dominant

70
b) Boala este produs prin mutaia genelor care codific diferite componente ale
aparatului contractil, cele mai frecvente forme genetice interesnd sarcomerul
c) Afecteaz mai frecvent femeile
d) Diagnosticul genetic nu este posibil
e) Boala Fabry poate mima cardiomiopatia hipertrofic
210. Selectai afirmaiile adevrate privind cardiomiopatia hipertrofic:
a) Mutaile genei troponinei T reprezint cea mai frecvent cauz de
cardiomiopatie hipertrofic genetic
b) Hipertrofia la nivelul VD este de obicei simetric
c) Boala Fabry este cea mai frecvent fenocopie
d) In formele obstructive, endocardul septal este normal, datorit contactului cu
valva mitral anterioar
e) La nivelul VS hipertrofia poate interesa septul interventricular, peretele
posterior, lateral i apexul
211. Referitor la aspectul morfopatologic al cardiomiopatiei hipertrofice, urmtoarele afirmaii
sunt adevrate:
a) Masa cordului depete frecvent 500g
b) De obicei hipertrofia este simetric la nivelul VS
c) Hipertrofia poate interesa ambii ventriculi
d) Este prezent dezorganizarea fibrelor musculare cu fibroz intercelular i
afectarea microcirculaiei
e) Sunt prezente anomaliile coronarelor epicardice
212. * Urmtoarele afirmaii privind fiziopatologia cardiomiopatiei hipertrofice sunt adevrate:
a) Cea mai frecvent form de obstrucie este cea la nivel medio-cavitar sau distal
b) FEVS este de obicei sczut
c) Relaxarea izovolumic este de regul scurtat
d) In cardiomiopatia hipertrofica se descrie reducerea rezervei de flux coronarian
e) Funca sistolic este redust datorit creterii rigiditii intrinseci a fibrelor
miocardice i rigiditi prin hipertrofie
213. Selectai afirmaiile corecte privind manifestrile clinice n cardiomiopatia hipertrofic:
a) Sincopa poate fi rezultatul unui debit cardiac neadaptat la efort
b) Angina pectoral cu coronare permeabile poate s apar ca urmare a
compresiunii perforantelor septale
c) Boala este descoperit de obicei in jurul vrstei de 40-50 ani
d) Simptomul cel mai frecvent este dispneea
e) Presincopa este foarte rar ntlnit
214. * Hipertrofia ventricular din cardiomiopatia hipertrofic intereseaz cel mai frecvent:
a) Peretele posterior al VS
b) Septul interventricular
c) Peretele lateral al VS
d) Peretele anterior al VS
e) Septul interatrial
215. Caracteristicile ecocardiografice in cardiomiopatia hipertrofic sunt urmatoarele, cu
excepia:
a) Hipertrofia simetric, interesnd cel mai frecvent septul interventricular
b) Raport grosime SIV/grosime PPVS>1,5
c) Raport grosime SIV/grosime PPVS>1,2
d) Micarea anterioar sistolic a VMA n forma obstructiv

71
e) Hipertrofia asimetric, interesnd cel mai frecvent septul interventricular
216. * Diagnosticul pozitiv n cardiomiopatia hipertrofic presupune urmtoarele:
a) Monitorizare Holter ECG 24 ore
b) Necesit demonstrarea hipertrofiei cardiace, cel mai simplu ecocardiografic
c) Necesit demonstrarea hipertrofiei cardiace, cel mai simplu electrocardiografic
d) Necesit demonstrarea dilatrii cordului
e) Efectuarea testului de efort
217. Diagnosticul diferenial al suflului sistolic din cardiomiopatia hipertrofic se face cu:
a) Suflul din stenoza aortic
b) Suflul din regurgitarea aortic
c) Suflul din prolapsul de valv mitral
d) Suflul din insuficiena mitral
e) Suflul din stenoza mitral
218. Principalele grupe de medicamente utilizate pentru tratamentul simptomatic al
cardiomiopatiei hipertrofice sunt:
a) Beta-blocantele
b) Antagonitii canalelor de calciu
c) Antagonitii receptorilor de angiotensin II
d) Antiagregantele plachetare
e) Anticoagulantele orale
219. Alegei afirmaiile adevate privind tratamentul chirurgical n cardiomiopatia hipertrofic
obstructiv:
a) Este indicat la pacienii cu simptomatologie sever, refractar la tratamentul
medicamentos
b) Este indicat la pacienii cu gradient subaortic de minim 50 mmHg
c) Este indicat la pacienii cu gradient subaortic cuprins ntre 30-50 mmHg
d) Intervenia chirurgical de elecie este miotomia-miectomia septal-operaia
Morrow
e) Intervenia chirurgical de elecie este ablaia cu alcool a septului intervetricular
220. Alegei afirmaiile adevrate privind ablaia cu alcool a septului interventricular n
cardiomiopatia hipertrofic obstructiv:
a) Este indicat la pacienii cu simptomatologie sever, refractar la tratamentul
medicamentos
b) Este indicat la pacienii cu gradient subaortic de minim 50 mmHg n repaus
c) Este indicat la pacienii cu gradient subaortic cuprins ntre 30-50 mmHg n
repaus
d) Const n alcoolizarea primei sau a celei de-a doua septale din artera
descendent anterioar
e) Procedura prezint riscul apariiei BAV de grad 3 temporar sau permanent
221. Urmtoarele afirmaii referitoare la monitorizarea Holter ECG n cardiomiopatia
hipertrofic sunt adevrate:
a) Este recomandabil a se efectua trimestrial
b) Este recomnadabil a se efectua anual
c) Poate decela fibrilaa atrial paroxistic
d) Poate decela tahicardia ventricular nesusinut
e) Monitorizarea Holter ECG nu este recomandat n cardiomiopatia hipertrofic
222. Urmoarele afirmaii despre tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice sunt adevrate, cu
excepia:

72
a) La pacienii asimptomatici, utilizarea beta-blocantelor reduce riscul morii subite
b) Transplantul cardiac este rezervat pacienilor n stadii finale de boal
c) Principalele grupe de medicamente utilizate sunt beta-blocantele i antagonitii
canalelor de calciu
d) Principalele grupe de medicamente utilizate sunt antiagregantele plachetare i
sartanii
e) Intervenia chirurgical de elecie este ablaia cu alcool a septului
interventricular
223. * Dintre categoriile fiziopatologice majore ale cardiomiopatiilor, cele mai rar ntlnite
sunt:
a) Cardiomiopatiile dilatative
b) Cardiomiopatiile hipertrofice
c) Cardiomiopatiile restrictive
d) Cardiomiopatiile hipotrofice
e) Niciuna dintre cele enumerate mai sus
224. * Cardiomiopatia restrictiv se aseamn din punct de vedere funcional cu:
a) Miocardita viral
b) Pericardita constrictiv
c) Cardiomiopatia dilatativ
d) Toate variantele enumerate mai sus
e) Nicio variant nu este corect
225. Urmtoarele afirmaii referitoare la cardiomiopatia restrictiv sunt adevrate:
a) Trstura dominant o reprezint funcia diastolic anormal
b) Pereii ventriculari sunt excesiv de rigizi sau ngroai, mpiedicnd umplerea
ventricular
c) Deseori funcia contractil nu este afectat
d) Cardiomiopatia restrictiv se aseamn funcional cu pericardita constrictiv
e) Are prognostic foarte bun
226. Formele primare de cardiomiopatie restrictiv sunt reprezentate de:
a) Endocardita Loffler
b) Fibroza endomiocardic
c) Boli infiltrative
d) Boli de depozitare
e) Boala post-iradiere
227. Formele secundare de cardiomiopatie rsetrictiv sunt reprezentate de:
a) Boli de depozitare
b) Fibroza endomiocardic
c) Boli infiltrative
d) Boala post-iradiere
e) Endocardita Loffler
228. Pentru diagnosticul diferenial dintre cardiomiopatia restrictiv i pericardita constrictiv
pot fi utile urmtoarele:
a) Biopsia endomiocardic
b) Tomografia computerizat
c) Imagistica prin rezonan magnetic
d) Electrocardiograma
e) Ecocardiografia

73
229. Urmtoarele manifestri clinice pot apare la pacienii cu cardiomiopatie restrictiv
avansat:
a) Edeme periferice
b) Hepatomegalie
c) Palpitaii
d) Ascit
e) Anasarc
230. Examenul fizic n cardiomipatia restrictiv poate evidenia urmtoarele, cu excepia:
a) Distensie venoas jugular
b) Prezena zgomotului III
c) Prezena zgomotului IV
d) Suflu de stenoz aortic
e) Suflu de insuficien aortic
231. Electrocardiograma n cardiomiopatia restrictiv poate evidenia urmtoarele aspecte:
a) Reducerea amplitudinii complexului QRS
b) Prezena de aritmii atriale i ventriculare
c) QT prelungit
d) QT scurt
e) Tulburri de conducere atrio-ventriculare mai ales n cardiomiopatia restrictiv
din bolile infiltrative
232. Examenul radiologic toracic n cardiomiopatia restrictiv poate evidenia urmtoarele
aspecte:
a) Siluet cardiac normal
b) Semne de staz interstiial pulmonar
c) Revrsate pleurale n cazul insuficienei cardiace drepte
d) Calcificarea butonului aortic
e) Bombarea arcului inferior stng
233. Biopsia endomiocardic n cardiomiopatia restrictiv:
a) Reprezint explorarea invaziv cea mai utilizat pentru stabilirea formei
etiologice de cardiomiopatie restrictiv
b) Reprezint explorarea neinvaziv cea mai utilizat pentru stabilirea formei
etiologice de cardiomiopatie restrictiv
c) Are contraindicaie absolut n cardiomiopatia restrictiv
d) Are contraindicaie relativ n cardiomiopatia restrictiv
e) Reprezint criteriul principal de difereniere a cardiomiopatiei restrictive de
pericardita constrictiv
234. In cadrul cardiomiopatiei restrictive, urmtoarele entiti prezint cea mai ridicat
mortalitate:
a) Endocardita Loffler
b) Fibroza endomiocardic
c) Cardiomiopatia restrictiv din hemocromatoz
d) Cardiomiopatia restrictiv din amiloidoz
e) Miopericardita
235. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul cardiomiopatiei restrictive sunt
adevrate:
a) Exist terapie specific
b) Nu exist terapie specific

74
c) Terapia cu chelatori de fier poate fi benefic n cardiomiopatia restrictiv
secundar hemocromatozei
d) Utilizarea calciu-blocantelor s-a dovedit eficient pentru ameliorarea
complianei n cardiomiopatia restrictiv
e) Transplantul cardiac reprezint ultima opiune terapeutic
236. Din punct de vedere etiologic, cardiomiopatiile restrictive miocardice pot fi:
a) Noninfiltrative
b) Infiltrative
c) Tezaurismoze
d) Obliterative
e) Non-obliterative
237. Din punct de vedere etiologic, cardiomiopatiile restrictive endomiocardice pot fi:
a) Noninfiltrative
b) Infiltrative
c) Tezaurismoze
d) Obliterative
e) Non-obliterative
238. Selectai afirmaiile adevrate privind ECG n cardiomiopata hipertrofic:
a) ECG e normal la 5% din pacienii asimptomatici
b) In momentul diagnosticului majoritatea pacienilor prezint BRD pe ECG
c) Ocazional, apare interval PR scurt
d) 20% dintre pacieni prezint unde Q patologice n derivaiile anterioare
e) 20% dintre pacieni prezint pe ECG deviaie axial stang
239. Selectai afirmaiile adevrate privind investigaiile paraclinice in cardiomiopatia
hipertrofic:
a) Examenul Doppler evideniaz prezena gradientului i a insuficienei mitrale
b) Ecocardiografia de efort nu se indic la pacienii cu dispnee sau presincop
c) Ecocardiografia de efort se indic la pacienii cu durere toracic pentru
evaluarea obstruciei dinamice
d) Examenul radiologic este puin sensibil
e) La examenul radiologic VS este normal
Aritmiile

240. *Din ce clas de antiaritmice face parte Amiodarona


a) Clasa I
b) Clasa II
c) Clasa III
d) Clasa IV
e) Clasa IC
241. Flutter-ul atrial este:
a) Tahicardie atrial
b) Cu unde f
c) Cu frecvena atrial 250-450/min
d) Cu absena undei p
e) Cu unde n dini de fierstru
242. *Manevrele vagale pot termina:
a) Flutter-ul atrial

75
b) Fibrilaia atrial
c) Fibrilaia ventricular
d) Tahicardia paroxistic supraventricular
e) Ritmul idioventricular
243. *Debitul cardiac n fibrilaia atrial scade cu:
a) 30-35%
b) 45-50%
c) 45%
d) 25-30%
e) 20-25%
244. *Durata maxima pentru fibrilaia atrial paroxistic este de:
a) 48 de ore
b) 7 zile
c) 14 zile
d) 1 lun
e) 24 de ore
245. *EKG n blocul sino-atrial:
a) Pauz datorit absenei undei P cu durat un multiplu al intervalului PP
b) Undele P nlocuite cu unde mici f
c) Pauz post-extrasistolic
d) Propagarea excitaiei la ventriculi in raport 2/1
e) P mitral
246. Blocuri atrio-ventriculare iatrogene cauze:
a) Betablocantele
b) Amiodarona
c) Beta-adrenergice
d) Digoxin
e) Inhibitori ai enzimei de conversie
247. *Ce este disociaia electro-mecanic
a) Un sindorm de debit cardiac sczut
b) Sincop prin bradi-aritmie
c) Activitate electric fr rspuns cardiac mecanic
d) Sincopa neurocardiogen
e) Fibrilaie ventricular
248. Aritmii ventriculare sunt:
a) Scprile joncionale
b) Torsada vrfurilor
c) Wandering pacemaker
d) Ritmul idioventricular
e) Extrasistola ventricular
249. EKG n extrasistolia ventricular:
a) Absena undei P
b) QRS subire
c) QRS larg
d) Pauz decalant
e) Pauz compensatorie
250. *Extrasistolia ventricular la bolnavul cu insuficien cardiac sever se trateaz cu:

76
a) Flecainid
b) Encainid
c) Metoprolol
d) Blocante beta-adrenergice
e) Amiodaron
251. Tratamentul profilactic al tahicardiilor ventriculare din cardiomiopatia hipertrofic se
face cu:
a) Beta-adrenergice
b) Blocante beta-adrenergice
c) Digital
d) Amiodaron
e) Defibrilator implantabil
252. Cnd indicai cardiostimularea
a) Pauz >6 secunde la nregistrarea Holter EKG
b) Bloc atrio-ventricular gradul I stabil
c) Bradicardie cu 50/min la sportivi
d) Frecvena cardiac la compresiunea sino-carotidian 55/min
e) Sincopa la pacienii cu bloc de ramur si PR lung
253. Examenul obiectiv la un bolnav care prezint sincope Adam Stokes relev:
a) Galop atrial
b) Bradicardie 20-40/min
c) Zgomot de tun
d) Frecven cardiac 60-70/min
e) Tahicardie 150/min
254. *O aritmie susinut, n a doua jumtate a nopii, la brbai tineri i fr boli cardiace
organice este cel mai probabil:
a) Aritmie simpatoadrenergic
b) Tahicardie sinusal
c) Fibrilaie atrial paroxistic colinergic
d) Aritmie iatrogen
e) Bradicardie
255. *Care este cauza cea mai frecvent a accidentelor embolice sistemice
a) Tahicardia sinusal
b) Tahicardia supraventricular prin reintrare
c) Fibrilaia atrial
d) Extrasistolia ventricular
e) Tulburrile de conducere severe
256. *Care este doza unic de propafenon ce se administreaz pentru conversie la
pacienii cu fibrilaie atrial recent sau cunoscut ca paroxistic:
a) 150 mg
b) 300 mg
c) 450 mg
d) 600 mg
e) 900 mg
257. Ce medicaie se poate administra pentru controlul frecvenei cardiace n fibrilaia
atrial:
a) Chinidina

77
b) Flecainida
c) Digoxin
d) Diltiazem
e) Betablocante
258. Tratamentul medicamentos de elecie n extrasistolia ventricular
a) Verapamilul
b) Blocantele beta-adrenergice
c) Propafenona
d) Amiodarona
e) Nefidipina
259. *Prima opiune terapeutic n extrasistolia ventricular din infarctul miocardic vechi,
fr insuficien cardiac :
a) Propafenon
b) Encainid
c) Flecainid
d) Blocante beta-adrenergice
e) Mexiletina
260. *Rrirea abrupt a frecvenei ventriculare la masajul sinusului carotidian o ntlnim n :
a) Fibrilaie atrial
b) Tahicardie supraventricular
c) Flutterul atrial
d) Extrasistolia ventricular
e) Tahicardie sinusal
261. Care este terapia de preferat n urgen la pacientul cu tahicardie paroxistic
supraventricular i cord normal
a) Digoxin
b) Flecainida
c) Diltiazem
d) Adenozin
e) Verapamil
262. *Definii o aritmie cu frecven ventricular la 250/min, cu ritm regulat sau discret
neregulat, durat QRS>120msec, disociaie atrio-ventricular, capturi sau fuziuni
ventriculare
a) Tahicardie sinusal cu bloc de ramur
b) Tahicardie supraventricular cu bloc de ramur
c) Tahicardie ventricular
d) Ritm joncional accelerat
e) Flutter atrial cu blocaj 2/1
263. Aritmiile ventriculare la bolnavul cu cardiomiopatie hipertrofic se pot trata cu:
a) Flecainida
b) Mexiletin
c) Blocante beta-adrenergice
d) Digoxin
e) Amiodarona
264. *Din ce clas de antiaritmice fac parte verapamilul i diltiazemul
a) Clasa II
b) Clasa IV

78
c) Clasa I A
d) Clasa I C
e) Clasa III
265. Medicaia de elecie in aritmiile ventriculare din cardiomiopatia hipertrofic
a) Diltiazem
b) Encainida
c) Blocante adrenergice
d) Amiodarona
e) Felcainida
266. Terapia pe termen lung al tahicardiilor ventriculare se poate face cu
a) Defibrilator implantabil
b) Betablocante
c) Flecainid
d) Amiodaron
e) Lidocain
267. Cardiostimularea electric permanent este indicat la pacienii cu
a) Simptome atribuite n mod cert bradicardiei sau blocurilor atrio-ventriculare
b) Cu sincope recurente i sindrom de sinus carotidian (cardioinhibitor)
c) Cu bloc atrio-ventricular gradul I
d) Cu frecvena cardiac 55/minut
e) Cu sincope si bloc sino-atrial sau atrio-ventricular documentat
268. *Tahicardie care se termin la adenozin
a) Tahicardia paroxistic supraventricular
b) Flutter atrial
c) Fibrilaie atrial
d) Tahicardia ventricular
e) Extrasistolia ventricular
269. Care din medicamentele urmtoare pot termina o tahicardie supraventricular
a) Mexiletin
b) Adenozin
c) Disopiramid
d) Verapamil
e) Digoxin
270. Diagnostic diferenial clinic al unei tahicardii ritmice 150b/min
a) Tahicardia sinusal
b) Fibrilaie ventricular
c) Fibrilaie atrial cu bloc total
d) Tahicardie paroxistic supraventricular
e) Flutter atrial 2/1
271. Boala nodului sinusal se mai numete i
a) Sindrom bradicardie-tahicardie
b) Bloc sino-atrial
c) Sindrom de pre-excitaie
d) Aritmie ventricular
e) Sick sinus syndrome
272. Forme de manifestare a bolii de nod sinusal
a) Bradicardie

79
b) Ritm joncional
c) Tahicardie supraventricular
d) Tahicardie ventricular
e) Bloc AV gradul III
273. Cauze reversibile de bloc atrio-ventriculare
a) Bloc AV congenital
b) Infarctul miocardic acut
c) Tulburri electrolitice
d) Digoxin
e) Fibroza marcat a sistemului de conducere
274. Medicamente antiaritmice care pot determina scderea frecvenei undelor de flutter
(spre 200/min) i faciliteaz transmiterea lor integral prin jonciunea atrio-ventricular
a) Amiodarona
b) Propafenona
c) Digoxin
d) Chinidina
e) Betablocante
275. *ocul electric extern se recomand de urgen n
a) Fibrilaia atrial acut
b) Flutter atrial 4/1
c) Aritmie cu deteriorare hemodinamic
d) Fibrilaia atrial persistent fr deteriorare hemodinamic
e) Tahicardie sinusal cu 150/min
276. Controlul frecvenei ventriculare n fibrilaia atrial se poate realiza prin
a) Digoxin
b) Diltiazem
c) Mexiletin
d) Betablocante
e) Lidocain
277. Tratamentul extrasistoliei ventriculare la pacienii cu infarct miocardic vechi i fracie
de ejecie deprimat se poate face cu
a) Blocante beta-adrenergice
b) Digitala
c) Intervenii de revascularizare miocardic
d) Amiodarona
e) Diuretic
278. Antiaritmice de clasa I Vaughan-Williams sunt
a) Ibutilide
b) Flecainida
c) Diltiazem
d) Chinidina
e) Propafenona
279. *Complexul QRS in tahicardia supraventricular cu conducere ortodromic are aspect
a) Larg, croetat
b) Fin, subire
c) Hemibloc
d) Bloc major de ramur dreapt

80
e) Bloc major de ramur stng
280. Tahicardia cu frecven de 150-200/min, cu complex QRS ngust i unde P absente
poate fi:
a) Tahicardie sinusal
b) Tahicardie ventricular
c) Flutter atrial 2:1
d) Tahicardie supraventricular
e) Ritmul idioventricular
281. *Aritmia care se convertete la energii mici 10-50 Joule prin oc electric extern
sincronizat este:
a) Fibrilaia atrial
b) Fibrilaia ventricular
c) Tahicardia ventricular
d) Tahicardia din Torsada vrfurilor
e) Flutter atrial
282. Masajul sinusului carotidian este urmat de rspuns n
a) Tahicardia ventricular
b) Ritmul idioventricular
c) Flutterul atrial
d) Tahicardia sinusal
e) Tahicardia supraventricular
283. Factorii de risc pentru fibrilaia atrial sunt
a) Hipertiroidia
b) Stenoza mitral
c) Cafeina
d) Cardiopatia ischemic
e) Activitatea sportiv
284. Restabilirea de urgen a ritmului sinusal, prin oc electric extern, n fibrilaia atrial se
recomand n
a) Fibrilaia atrial cu valorea TA sistolic de 50 mmHg
b) Fibrilaia atrial persistent
c) Cazurile compromise hemodinamic
d) Fibrilaia atrial paroxistic
e) Fibrilaia atrial cronic
285. Frecvena ventricular n fibrilaia atrial poate fi controlat cu
a) Disopiramid
b) Flecainid
c) Diltiazem
d) Betablocante
e) Verapamil
286. Profilaxia recidivelor de tahicardie ventricular la bolnavii cu cardiomiopatie
hipertrofic se poate face cu
a) Betablocante
b) Amiodaron
c) Defibrilator implantabil
d) Verapamil
e) Propafenon

81
287. *Ritmul idioventricular se ncadreaz n
a) Aritmii supraventriculare
b) Scpri joncionale
c) Blocuri bifasciculare
d) Aritmie ventricular
e) Torsada vrfurilor
288. Tahicardii atriale sunt
a) Tahicardiile atriale prin micro i macroreintrare
b) Tahicardia sinusal
c) Tahicardia atrial multifocal
d) Tahicardia joncional
e) Tahicardia paroxistic supraventricular cu circuit ortodromic
289. Care este tulburarea de conducere n care coexit unde P conduse i neconduse:
a) Blocul atrioventricular de grad III
b) Blocul atrioventricular de grad I
c) Blocul atrioventricular de grad II tip Mobitz I
d) Blocul atrioventricular de grad II tip Mobitz II
e) Disociaia atrioventricular
290. Cauze structurale ale stopului cardiac sunt:
a) Boala coronarin ischemic
b) Hipertrofia miocardic
c) Medicamente proaritmice
d) Cardiomiopatia dilatativ
e) Hipokalemia
291. Mecanisme electrice in stopul cardiac:
a) Fibrilaia ventricular
b) Asistola
c) Activitatea electric fr puls
d) Tahicardia atrial multifocal
e) Ritmul joncional
292. n aritmia respiratorie gsim:
a) Variaie fazic a ritmului sinusal
b) Puls neregulat
c) Complexe QRS largi pe ECG
d) Bloc atrioventricular gradul III
e) Extrasistole ventriculare
293. Cauze catigate de bloc atrioventricular total:
a) Blocul congenital
b) Cardiopatia ischemic cronic
c) Infarctul miocardic acut
d) Digoxin
e) Medicaia beta-adrenergic
294. Anomalie electrocardiografic n boala de nod sinusal:
a) Bloc sino-atrial
b) Pauze sinusale simptomatice
c) Bloc de ramur dreapt
d) Hemiblocul anterior stng

82
e) Tahicardie ventricular
295. n flutterul atrial se pot ntlni urmtoarele elemente anamnestice:
a) Lipotimii
b) Angin
c) Tuse cu expectoraie purulent
d) Cefalee
e) Palpitaii
296. Terapia prin ablaie cu radiofrecven este de indicat n:
a) Tahicardia paroxistic supraventricular
b) Flutter atrial
c) Ritm idioventricular
d) Ritm joncional
e) Tahicardia sinusal
297. Electrocardiograma n tahicardia ventricular:
a) Complexe QRS subiri
b) Complexe QRS largi
c) Capturi
d) Fuziuni
e) Interval PR mai mare de 0,2 secunde
298. ECG n flutterul atrial tip I prezint:
a) Frecvena atrial 280-320/min
b) Unde atriale n dini de fierstru
c) Pauze sinusale
d) Fuziuni
e) Und delta
299. Amiodarona este indicat la
a) Bolnavii cu sincope prin aritmii ventriculare
b) Aritmii ventriculare la bolnavii cu deteriorare hemodinamic
c) Tahicardie sinusal
d) Bloc atrioventricular de grad I
e) Ritmul joncional

Valvulopatiile. Endocardita infecioas. Pericardita

300. In regurgitarea mitrala degenerativa apar urmatoarele semne clinice


a) uruitura diastolica mitrala
b) suflu holosistolic in focarul apexian
c) zgomot 1 accentuat in focarul pulmonar
d) suflu sistolo-diastolic in focarul Erb
e) frecatura pericardica
301. Cauzele stenozei mitrale includ :
a) boala reumatismala
b) hipoplazia inelului mitral
c) cleftul valvei mitrale
d) dilatarea ventriculului stang
e) ruptura de muschi pilier

83
302. Tabloul clinic al stenozei mitrale include urmatoarele simptome
a) frecatura pericardica
b) dispneea inspiratorie de efort
c) hemoptizia
d) disfonia
e) hemoptizia
303. Ecocardiografia transtoracica
a) este metoda paraclinica de elctie pentru diagnosticul stenozei mitrale
b) permite determinarea dimensiunii atriului stang
c) permite determinarea dimensiunii ventriculului stang
d) permite estimarea presiunii sistolice in artera pulmonara
e) se efectueaza doar atunci cind exista discordanta intre datele clinice si cele de
cateterism cardiac
304. In stenoza mitrala, ecocardiografia transesofageana
a) este obligatorie pentru diagnosticul severitatii
b) nu permite o buna vizualizare a aparatului subvalvular mitral
c) nu permite vizualizarea trombilor intraatriali
d) nu permite niciodata vizualizarea vegetatiilor pe valva mitrala
e) este obligatorie inaintea efectuarii valvuloplastiei mitrale
305. La pacientii cu stenoza mitrala stansa, coronarografia este
a) obligatorie la toti bolnavii
b) este obligatorie la toti bolnavii cu functie sistolica deprimata
c) este indicata la pacientii cu suspiciune de boala coronariana
d) este obligatorie la toti pacientii cu hipertensiune pulmonara
e) este obligatorie la toti pacientii cu dilatare atriala stanga
306. Stenoza mitrala severa este indicata de umatorii parametrii
a) aria de deschidere a valvei mitrale peste 1 cm2
b) gradient mediu transvalvular mitral peste 10 mmHg
c) dilatarea atriului stang
d) ingrosarea valvei mitrale
e) dilatarea ventriculului stang
307. Complicatiile stenozei mitrale includ
a) fibrilatia atriala
b) endocardita infectioasa
c) insuficienta cardiaca
d) prolapsul de valva mitrala
e) embolia sistemica
308. Tratamentul chirurgical al stenozei mitrale
a) se adreseaza tuturor bolavilor cu stenoza mitrala
b) se adreseaza tuturor bolnavilor cu arie valvulara peste 1.5 cm2
c) presupune inlocuirea obligatorie a valvei cu o proteza valvulara
d) este urmat de anticoagulare cronica in cazul protezelor mecanice
e) include comisurotomia pe cord deschis
309. Tratamentul medical al stenozei mitrale include
a) tratament anticoagulant la cei cu fibrilatie atriala
b) terapia anticoagulanta este contraindicata la cei in ritm sinusal
c) terapia anticoagulanta este obligatorie in cazul endocarditei infectioase
d) tratamentul diuretic amelioreaza dispneea

84
e) terapia anticoagulanta este indicata dupa un accident vascular cerebral
ischemic
310. Insuficienta mitrala reprezinta
a) reducerea suprafetei de deschidere a orificiului mitral sub valorile normale
b) trecerea anormala a unui volum de singe din ventriculul stang inspre atriul
stang in timpul sistolei ventriculare
c) reducerea suprafetei de deschidere a orificiului aortic sub valorile normale
d) trecerea anormala a unui volum de singe din ventriculul stang inspre atriul
stang in timpul diastolei ventriculare
e) trecerea anormala a unui volum de singe din atriul stang inspre ventriculul
stang in timpul sistolei ventriculare
311. Etiologia regurgitarii mitrale include
a) prolapsul de valva mitrala
b) endocardita infectioasa pe valva tricuspida
c) dilatarea inelului mitral
d) ruptura de muschi papilar
e) sifilisul
312. Insuficienta mitrala acuta poate fi determinata de catre
a) calcificarea de inel mitral
b) endocardita infectioasa
c) infarctul miocardic acut
d) cleftul de valva mitrala
e) cardiomiopatia hipertrofica obstructiva
313. Tabloul clinic al insuficientei mitrale include
a) dispnee expiratorie nocturna
b) uruitura diastolica in regurgitarile usoare
c) edem pulmonar acut
d) fatigabilitate
e) palpitatii
314. Examenul obiectiv al unui pacient cu regurgitare mitrala severa poate identifica
a) suflu continuu sistolo-diastolic
b) raluri subcreptante
c) zgomote cardiace aritmice
d) suflu diastolic cu iradiere pe carotide
e) hepatomegalie
315. In insuficienta mitrala, radiografia toracica poate identifica
a) gradient transvalvular mitral crescut
b) suflu holosistolic in focarul mitral
c) dilatare ventriculara stanga
d) calcifieri ale inelului mitral
e) dilatarea arterelor jugulare
316. Ecocardiografia trastoracica releva la bolnavii cu regurgitare mitrala
a) reducerea ariei orificiului de deschidere a valvei mitrale
b) dilatarea atriului stang
c) dilatarea ventricului stang
d) flux color turbulent trasmitral in diastola
e) disectia aortei ascendente
317. Severitatea regurgitarii mitrale se stabileste pe baza

85
a) grosimii jetului de regurgitare la vena contracta
b) fractia de ejectie a ventriculului stang
c) volumul atriului stang
d) fractia de regurgitare mitrala
e) gradientul mediu trasmitral in diastola ventriculara
318. Tratamentul medical in insuficienta mitrala cronica degenerativa include
a) tratament diuretic
b) tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie
c) tratament cu nitrati
d) tratament trombolitic
e) tratament cu vasodilatatoare
319. Etiologia stenozei aortice include
a) bicuspidia aortica
b) modificari degenerative ale valvei aortice
c) disectia de aorta
d) reumatismul articular acut
e) unicuspidia aortica
320. stenoza aortica are drept consecinte fiziopatologice
a) supraincarcarea de volum a ventriculului stang
b) hipertrofia ventriculului stang
c) cresterea perfuziei periferice in aval de stenoza
d) dilatarea atriului stang
e) prelungirea timpului de ejectie a ventriculului stang
321. Tabloul clinic al stenozei aortice include
a) dispneea inspiratorie la efort
b) sincopa
c) suflul diastolic in focarul mitral
d) suflul diastolic in focarul aortic
e) angina pectorala
322. Examenul obiectiv al stenozei aortice poate identifica
a) suflu sistolic rugos in focarul aortic cu iradiere pe vasele gitului
b) suflu diastolic in focarul mitral
c) tensiune arteriala diferentiala mare
d) suflu diastolic in focarul aortic cu iradiere in axila
e) pulsus parvus et tardus
323. In stenoza aortica ecocardiografia transtoracica
a) reprezinta metoda de electie pentru diagnostic
b) permite evaluarea functiei sistolice a ventriculului stang
c) permite stadializarea stenozei aortice
d) nu permite determinarea gradientului mediu transaortic
e) evidentiaza ingustarea aortei ascendente poststenotice
324. In stenoza aortica degenerativa
a) testul de efort este recomandat la pacientii simptomatici
b) cateterismul cardiac reprezinta metoda de electie pentru diagnostic
c) radiografia toracica este intotdeauna normala
d) ecocardiografia de stres cu dobutamina este contraindicata
e) tomografia computerizata permite vizualizarea cuspelor aortice
325. Complicatiile stenozei aortice includ

86
a) insuficienta cardica
b) blocul atrio-ventricular de gradul III (complet)
c) moartea subita
d) fibrilatia atriala
e) criza hipertensiva
326. Tratamentul chirurgical al stenozei aortice severe
a) este considerata o procedura de rezerva
b) include obligator proceduri de by-pass aorto-coronarian
c) consta in inlocuirea valvei native cu o proteza mecanica sau tisulara
d) se realizeaza prin valvuloplastie cu balon
e) nu se realizeaza la pacientii virstnici
327. Tratamentul medical al stenozei aortice degenerative severe presupune
a) tratament diuretic
b) tratament vasodilatator intens
c) tratament digitalic daca functia sistolica a ventriculului stang este deprimata
d) tratament antibiotic cronic
e) tratament anticoagulant la toti pacientii aflati in ritm sinusal
328. Principalele metode diagnostice de stadializare a stenozei aortice sunt reprezentate
de catre:
a) testul de efort
b) ecocardiografia transtoracica
c) radiografia toracica
d) electrocardiograma de suprafata
e) cateterismul cardiac
329. Electrocardiograma de suprafata poate evidentia in stenoza aortica severa
a) hipetrofia ventriculara stanga
b) fibrilatia atriala
c) bloc atrio-ventricular
d) dilatarea atriului stang
e) dilatarea poststenotica a aortei ascendente
330. Etiologia insuficientei aortice poate fi reprezentata de catre
a) modificari degenerative ale valvei aortice
b) endocardita infectioasa
c) bicuspidia aortica
d) mixomul atrial stang
e) spondilita ankilopoetica
331. Insuficienta aortica acuta poate fi determinata de catre
a) bicuspidia aortica
b) aortita sifilitica
c) boala aortica degenerativa a varstnicului
d) endocardita infectioasa
e) traumatisme toracice ( frecvent accidente rutiere)
332. Insuficienta aortica severa are urmatoarele implicatii fiziopatologice
a) incarcarea de presiune a ventriculului stang
b) scaderea debitului cardiac
c) dilatarea ventriculului stang
d) aparitia stenozei mitrale
e) dilatarea radacinii aortice

87
333. Complicatiile mai frecvente ale insuficientei aortice sunt
a) sincopa
b) insuficienta cardiaca
c) fibrilatia atriala
d) endocardita infectioasa
e) lupusul eritematos sistemic
334. Tabloul clinic al insuficientei aortice include
a) dispnee inspiratorie la efort
b) sincopa cand pacientul sta cu trunchiul aplecat in fata
c) palpitatii
d) angina pectorala
e) suflu diastolic in zona aortica
335. in ceea ce priveste regurgitarea aortica cronica severa urmatoarele afirmatii sunt
adevarate
a) fibrilatia atriala apare precoce in evolutia bolii
b) radiografia toracica evidentiaza un ventricul stang nedilatat
c) cateterismul cardiac reprezinta metoda de electie pentru diagnostic
d) ecocardiografia transesofageana este obligatorie pentru diagnostic
e) ecocardiografia transtoracica permite examinarea aortei ascendente
336. In insuficienta aortica urmatoarele afirmatii privind ecocardiografia sunt adevarate
a) permite diagnosticul afectiunii
b) permite cuantificarea afectiunii
c) permite examinarea aortei ascendente
d) evidentiaza anomaliile asociate
e) nici un raspuns nu este corect
337. Tratamentul insuficientei aortice include
a) valvuloplastia cu balon
b) plasarea balonului de contrapulsatie
c) comisurotomia pe cord deschis
d) administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie
e) angioplastia percutana cu plasare de stent
338. Regurgitarea tricuspidiana are urmatarele cauze cu o exceptie
a) boala Ebstein
b) dilatarea inelului tricuspidian
c) sindromul carcinoid
d) endocardita infectioasa
e) aortita sifilitica
339. Clinic insuficienta tricuspidiana determina
a) fatigabilitate
b) hepatomegalie
c) turgescenta jugularelor
d) edeme declicve
e) suflu sistolic accentuat in expir
340. Urmatoarele cauze determina insuficienta tricuspidiana secundara
a) endocardita infectioasa pe valva tricuspida
b) boala Ebstein
c) dilatarea inelului tricuspidian peste 40 mm in diastola
d) prolapsul valvei tricuspide

88
e) atrezia valvei tricuspide
341. Tratamentul de preferat in regurgitarea tricuspidiana severa simptomatica este
a) tratametul anticoagulant
b) tratamentul vasodilatator sistemic
c) anuloplastia tricuspidiana
d) valvuloplastia tricuspidiana cu balon
e) tratamentul digitalic
342. Stenoza tricuspidiana
a) are etiologie predominant degenerativa
b) cel mai adesea apare ca leziune izolata
c) este diagnosticata cel mai usor prin cateterism cardiac
d) determina aparitia unui suflu sistolic in focarul tricuspidian
e) este considerata severa la un gradient mediu transvalvular de peste 5 mmHg
343. Stenoza pulmonara
a) poate fi determinata de catre sindromul carcinoid
b) induce aparitia unui suflu diastolic de ejectie
c) diagnosticul este confirmat de ecocardiografia transtoracica
d) este o afectiune foarte frecventa
e) tratamentul chirurgical presupune inlocuirea aortei ascendente
344. Urmatorii pacienti prezinta risc inalt de endocardita infectioasa
a) pacientii cu anevrism de aorta abdominala
b) bolnavii cu sifilis
c) pacientii cu proteze valvulare mecanice
d) pacientii cu reumatism degenerativ in antecedente
e) pacientii care sufera manevre stomatologice
345. Sunt considerate proceduri cu risc inalt pentru aparitia endocarditei infectioase
urmatoarele
a) bronhoscopia cu bronhoscop flexibil
b) gastroscopia
c) ecocardiografia transesofageana
d) anuscopia
e) manevre stomatologice cu perforarea mucoasei bucale
346. In tamponada cardiaca
a) apare frecatura pericardica
b) tabloul clinic este dominat de catre durerea toracica
c) jugularele sunt turgescente
d) apare hipotensiunea arteriala
e) apare intotdeauna sindromul febril si mialgiile
347. Supradenivelarea difuza de segment ST concava superior sugereaza
a) angina pectorala de efort
b) endocardita infectioasa cu streptococ viridans
c) infarctul miocardic acut
d) embolia pulmonara masiva
e) pericardita
348. Tratamentul pericarditei acute exudative include
a) tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene
b) pericardiocenteza in tamponada cardiaca
c) drenaj chirurgical in pericarditele purulente

89
d) tratament antibiotic in pericarditele acute virale
e) pericardiectomia in pericardita fibrinoasa acuta
349. Urmatoarele afirmatii privind tratamentul endocarditei infectiase sunt corecte
a) stafilococul meticilin rezistent se trateaza cu amoxicilina
b) stafilococul meticil sensibil se trateaza cu oxacilina si gentamicina
c) streptococul sensibil la penicilina se trateaza cu flucloxacilina
d) streptococul sensibil la penicilina la pacientii alergici la penicilina se trateaza
cu vancomicina
e) ceftriaxonul este contraindicat in endocardita infectioasa

90
Rspunsuri Cardiologie
1. A 47. A 93. C
2. A 48. A 94. B
3. A 49. D 95. A
4. E 50. A 96. A
5. E 51. A 97. B
6. B 52. A 98. B
7. E 53. C 99. B
8. E 54. A 100. E
9. A 55. B 101. B
10. A 56. B,D,E 102. D
11. A,B,C 57. B,C 103. C
12. A,B,C 58. A,D,E 104. A
13. A,B 59. A,B 105. C
14. A,B,C,D 60. B,C,E 106. A,C
15. A,B,C 61. B,E 107. A,C,D
16. A,B,C 62. C,D 108. A,E
17. A,B,C 63. C,D 109. B,D
18. A,B,C,D 64. A,D,E 110. B,C
19. A,B,C 65. A,C 111. A,D,E
20. A,B.C 66. A,C,E 112. A,B,E
21. A,B,C,E 67. A,C,D 113. B,C,D
22. A,B,C 68. C,D,E 114. A,C,E
23. A,B.C 69. A,C,E 115. B,C
24. A,B 70. B,C,E 116. C,D
25. A,B,C,D,E 71. B,D,E 117. D,E
26. A,B,C 72. A,D,E 118. C,D
27. A,B,C 73. B,C 119. B,C,D
28. A,B,C,D 74. A,B 120. A,C
29. A,B,C,D 75. A,C 121. C,D
30. A,B,C 76. B,E 122. A,C,D
31. A,B,C,D,E 77. B,C 123. A,B,E
32. A,B,C 78. B,C,E 124. B,D,E
33. B,C 79. A,E 125. A,C
34. A,B,C 80. C,D,E 126. A,B,E
35. A,B,C 81. A,C,E 127. B,C,D
36. A,B,C 82. B,D,E 128. A,C,D
37. A,C 83. B,D,E 129. B,C,D
38. A,B 84. A,D 130. A,C,D,E
39. A,B,C 85. A,C,E 131. B,C,E
40. A,B,C,D 86. A,D 132. A,C,D
41. A,B,C 87. A,C,D 133. B,D
42. A,B,C 88. B,D,E 134. A,C,D
43. A,B,C,D 89. B,D,E 135. A,B,D,E
44. A,B,C,D 90. B,C,D 136. A,C,D
45. A,B,C,D,E 91. C 137. B,D
46. A 92. D 138. C,D

91
139. A,C,E 187. C 235. B, C, E
140. B,C,D 188. A, C, D. 236. A, B, C
141. A, B, D, E 189. D. 237. D, E
142. B, D 190. A, C. 238. C, E
143. C, D, E 191. C 239. A, C, D
144. B, D, E 192. D 240. C
145. A, C, D,E 193. C 241. A, C, E
146. A, B, C 194. C 242. D
147. A, D, E 195. E 243. D
148. A, B, E 196. D 244. B
149. B, D, E 197. C, D 245. A
150. B, E 198. A, B, E 246. A, B, D
151. B, C 199. E 247. C
152. A, C, D 200. A, B, C 248. B, D, E
153. A, B, C 201. C, D, E 249. A, C, E
154. A, C, E 202. A, C, E 250. E
155. B, D, E 203. A, C, D 251. B, D, E
156. A, C 204. C 252. A, E
157. A, D 205. B, D, E 253. B, C
158. C 206. A, C 254. C
159. A 207. D 255. C
160. C 208. B 256. D
161. B 209. A, B, E 257. C, D, E
162. C 210. B, C, E 258. B, D
163. A 211. A, C, D 259. D
164. C 212. D 260. C
165. C 213. A, B, D 261. D, E
166. C 214. B 262. C
167. A, B, E. 215. A, C 263. C, E
168. B, D, E. 216. B 264. B
169. A, E. 217. A, C, D 265. C, D
170. B, D. 218. A, B 266. A, B, D
171. C, D, E. 219. A, B, D 267. A, B, E
172. A. 220. A, C, D, E 268. A
173. A, C, E. 221. B, C, D 269. B, D, E
174. B, D, E. 222. D, E 270. A, D, E
175. B, C, D. 223. *C 271. A, E
176. A, C. 224. *B 272. A, B, C
177. B, C. 225. A, B, C, D 273. B, C, D
178. A, D, E. 226. A, B 274. B, D
179. B. 227. A, C, D 275. C
180. A, B, D. 228. A, B, C 276. A, B, D
181. B, E. 229. A, B, D ,E 277. A, C, D
182. B, E. 230. D, E 278. B, D, E
183. A, D, E. 231. A ,B, E 279. B
184. B. 232. A, B, C 280. C, D
185. B. 233. A, E 281. E
186. B. 234. C, D 282. C, D, E

92
283. A, B, D 331. D, E
284. A, C 332. C, E
285. C, D, E 333. B, C, D
286. A, B, C 334. A, C, D, E
287. D 335. E
288. A, C 336. A, B, C, D
289. C, D 337. E
290. A, B, D 338. E
291. A, B, C 339. A, B, C, D
292. A, B 340. C
293. B, C, D 341. C
294. A, B 342. E
295. A, B, E 343. A, C
296. A, B 344. C
297. B, C, D 345. E
298. A, B 346. C, D
299. A, B 347. E
300. B 348. A, B, C
301. A, B 349. B, D
302. B, C, D, E
303. A, B, C, D
304. E
305. B, C
306. B
307. A, B, C, E
308. D, E
309. A, E
310. E
311. A, C, D
312. B, C
313. C, D, E
314. B, C, E
315. C, D
316. B, C
317. A, D
318. A, B, C, E
319. A, B, D, E
320. B,D, E
321. A, B, E
322. A, E
323. A, B, C
324. E
325. A, B, C, D
326. C
327. A,C
328. B, E
329. A, B, C, D
330. A, B, C, E

93
Gastroenterologie i hepatologie

1. Principalele cauze pentru apariia refluxului gastro-esofagian sunt:


a) Relaxarea insuficient a sfincterului esofagian inferior
b) Contracia insuficient a sfincterului esofagian inferior
c) Contracia insuficient a sfincterului esofagian superior
d) Relaxarea patologic tranzitorie a sfincterului esofagian inferior
e) Regurgitaia acid
2. Medicamentele care pot determina refluxul gastro-esofagian sunt:
a) Blocanii canalelor de calciu
b) Anticolinergicele
c) Antibioticele
d) Diazepam
e) Domperidonum
3. Manifestrile extradigestive ce pot aprea n cadrul bolii de reflux gastro-esofagian
sunt:
a) Prurit
b) Astm bronic
c) Tuse cronic
d) Epigastralgii
e) Disfonie
4. *Cea mai frecvent manifestare extradigestiv n cadrul bolii de reflux gastro-
esofagian este:
a) Astmul bronic
b) Angina pectoral
c) Pirozisul
d) pleurezia
e) nici o variant
5. Endoscopia digestiv superioar este indicat:
a) Pentru diagnosticul esofagitei eozinofilice prin biopsie
b) Pentru excluderea unui posibil cancer colorectal
c) n cazul prezenei semnelor de alarm n boala de reflux gastro-esofagian
d) Dup sfritul tratamentului pentru boal de reflux gastro-esofagian
e) Pentru diagnsticul diverticulitei colonice
6. Esofagitele se clasific n:
a) Gradul A pierderi de substan < 5 mm
b) Gradul B cel puin o eroziune > 5 mm
c) Gradul B leziuni confluente ntre dou pliuri
d) Gradul C ulceraii confluente > 75% din circumferina esofagian
e) Gradul D ulceraii pe toat circumferina esofagian
7. Manometria esofagian ca i metod de diagnostic n boala de reflux gastro-esofagian
(BRGE) este utilizat:
a) n suspiciune de spasm esofagian
b) La pacienii cu simptome tipice de BRGE
c) Post chirurgie anti- reflux
d) n suspiciune de acalazie

94
e) n cazurile n care este preconizat o intervenie chirurgical anti- reflux
8. PH-metria este utilizat la urmtoarele categorii de pacieni:
a) Toi pacienii cu suspiciune de reflux gastro- esofagian deorece este un test
sensibil
b) Pacieni post chirurgie anti- reflux
c) Pacieni responsivi la tratament
d) Pacieni cu simptome atipice de boal de reflux gastro- esofagian
e) Pacieni cu simptome tipice de boal de reflux gastro- esofagian i
nonresponsivi la tratament
9. *Un reflux acid, determinat la pH-metrie este considerat atunci cnd pH-ul esofagian
are o valoare mai mic de:
a) 9
b) 7
c) 6
d) 10
e) 4
10. *Conform stadializrii Los Angeles a esofagitelor, gradul B prezint urmtoarele
caracteristici:
a) Una sau mai multe pierderi de substa, dar nici una depsind 5 mm n
lungime
b) Cel puin o eroziune confluent ntre doua sau mai multe pliuri, dar fr
pierderi de substan care depesc 75% din circumferina esofagian
c) Cel puin o eroziune peste 5 mm, dar fr leziuni confluente
d) Pierderi de subsan ce cuprind peste 75% din circumferina esofagian
e) Nici o eroziune vizibil la endoscopie
11. Endoscopia digestiv superioar n boala de reflux gastro-esofagian este indicat n
urmtoarele cazuri:
a) n cazul reuitei terapeutice cu inhibitori de pomp de protoni
b) Vrsta peste 50 de ani cu boal de reflux frecvent
c) n prezena semnelor de alarm
d) La pacienii cu otit extern, ca simptomatologie atipic
e) Dup sfritul tratamentului cu inhibitori de pomp de protoni
12. Endoscopia digestiv superioar n diagnosticul bolii de reflux gastro-esofagian
prezint urmtoarele avantaje:
a) Poate exclude esofagita eozinofilic prin biopsie
b) Poate depista leziuni asociate ulcer gastro-duodenal
c) Poate confirma esofagit prin prob terapeutic cu inhibitori de pomp de
protoni
d) Poate exclude cancerul colorectal
e) Poate stadializa cancerul esofagian fr necesitaeta biopsiei
13. *De prim intenie, diagnosticul unei boli de reflux gastro-esofagian care nu prezint
semne de alarm este confirmat prin:
a) Endoscopie digestiv inferioar
b) Manometrie esofagian
c) Rspunsul terapeutic la inhibitori de pomp de protoni
d) Endoscopia digestiv superioar
e) pH-metrie esofagian

95
14. Principalii inhibitori de pomp de protoni folosii pentru boala de reflux gastro-
esofagian sunt:
a) Esomeprazol (60 mg/zi)
b) Omeprazol (40 mg/zi)
c) Esomeprazol (40 mg/zi)
d) Lansoprazol (240 mg/zi)
e) Rabeprazol (30 mg/zi)
15. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la esofagul Barett sunt adevrate:
a) Este o metaplazie de tip intestinal la nivelul ntregului esofag
b) Cauza reprezint o expunere ndelungat la acid
c) Prezena displaziei nu influeneaz atitudinea terapeutic
d) n caz de displazie cu grad redus se va repeta endoscopia la 3-5 ani
e) La pacienii cu displazie de grad nalt se recomand mucosectomia, ablaie
prin radiofrecven sau chirurgie
16. Esofagita complicat reprezint esofagit asociat cu:
a) Astm bronic
b) Esofag Barett
c) Stenoza esofagian
d) Tuse cronic
e) Laringospasm
17. Recomandrile AGA (American Gastroenterological Association) privind tratamentul
bolii de reflux gastro-esofagian sunt urmtoarele:
a) La pacienii la care terapia antisecretorie empiric este ineficient se
recomand endoscopie digestiv superioar
b) Tratamentul de lung durat trebuie titrat pn la cea mai mic doz eficient
c) Scdere ponderal pentru toi pacienii
d) Endoscopie cu biopsie la pacienii care acuz disfagie i la care nu se
evideniaza leziuni endoscopice pentru excluderea unei esofagite eozinofilice
e) Utilizarea blocantelor de canale de calciu pentru pacienii care nu tolereaz
terapia antiacid
18. Tratamentul refluxului gastro-esofagian include:
a) Regim igieno-dietetic
b) Inhibitori de pomp de protoni
c) Antiinflamatoare non-steroidiene
d) Antiacide i alginai
e) Blocani de receptori H1 histaminici
19. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate n tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian cu
blocani de receptori H2 histaminici:
a) Ca i doze, ranitidina i nizatidina 40 mg/zi, iar famotidina 2x150 mg/zi
b) Au aciune antisecretoare de cteva ore i cresc pH-ul cu pn la o unitate n
24 de ore
c) Au eficacitate pe simptomatologie (pirozis)
d) Sunt reprezentai de ranitidin, famotidin i nizatidin
e) Efectul lor nu diminu n timp, n caz de tratament prelungit deorece tolerana
farmacologic este bun n cazul acestei clase medicamentoase
20. Procedurile endoscopice ce pot fi aplicate pentru tratamentul bolii de reflux gastro-
esofagian sunt urmtoarele:
a) Ablaia prin radiofrecven (procedeul Stretta)

96
b) Sutur endsocopic a jonciunii eso-gastrice (gastroplicatura transmural
NDO)
c) Fundoplicatura Nissen
d) Miotomia Heller
e) Terapia prin injectare de substane absorbabile la nivelul jonciunii eso-
gastrice
21. Boala ulceroa se caracterizeaz prin:
a) Pierderea de substan la nivelul mucoasei gastrice, duodenal, esofagiene,
intestinale sau anastomozelor gastrointestinale
b) Leziuni ce depesc n profunzime muscularis mucosae, fr potenial
proliferativ-penetrant
c) Incidena i prevalen sczute n populaia general
d) Prevalena de 5-10% n populaia general
e) Consumul de anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) previne apariia bolii
ulceroase
22. Care dintre urmtoarele afeciuni cresc riscul de apariie a ulcerului gastric i
duodenal?
a) Ciroza hepatic
b) Boala cronic de rinichi
c) Neoplaziile endocrine multiple de tip I (Multiple Endocrine Neoplasia MEN I)
d) Hipertensiunea arterial
e) Astmul bronic
23. Factorii de aprare a mucoasei gastrice sunt:
a) Repararea celular
b) Alcoolul
c) Pepsina
d) Regenerarea celular
e) Jonciunile intracelulare largi
24. Factorii de agresiune a mucoasei gastrice sunt:
a) Jonciunile intracelulare strnse
b) Consumul de AINS
c) Acidul clorhidric
d) Creterea fluxului sanguin local
e) Refluxul biliar duodenogastric
25. *Umtoarele afirmaii referitoare la H. pylori sunt adevrate:
a) H. pylori este o bacterie gram pozitiv
b) H. pylori este o bacterie gram negativ
c) H. pylori prezint tropism selectiv pentru mucoasa intestinal
d) Infecia cu H. pylori se asciaz cu apariia ulcerului gastric n 90% din cazuri
e) Eradicarea infeciei cu H. pylori se obine prin administrarea de Omeprazol 40
mg, p.o/zi, dimineaa preprandial timp de 4-6 sptmni
26. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte privind etiopatogeneza ulcerului gastro-
duodenal?
a) Infecia H. pylori determin perturbarea secreiei duodenale de bicarbonat
b) Infecia H. pylori determin blocarea activitii enzimatice a ciclooxigenazei 1
(COX 1) n special, dar i a COX 2
c) Infecia H. pylori se ascociaz cu patogeneza adenocarcinomului gastric i a
sindromului Zollinger-Ellison

97
d) Consumul de AINS inhib la nivel local i sistemic secreia de prostaglandine
implicate n repararea i protecia tisular a mucoasei
e) Corticoterapia reprezint factor de risc pentru patologia peptic
27. *Care dintre urmtoarele mecanisme intervin n patogeneza ulcerului gastric?
a) Hipersecreia acid
b) Dezechilibrul dintre factorii de agresiune luminal i funcia de aprare a
mucoasei
c) Infecia cu H. pylori determin modificri epiteliale de suprafa
d) Infecia cu H. pylori determin producerea de toxine agresive local
e) Toate rspunsurile sunt corecte
28. Care dintre urmtoarele circumstane au rol etiopatogenic n apariia ulcerului gastric i
duodenal?
a) Chimioterapia i radioterapia
b) Toxicomania
c) Obstruciile biliare
d) Gastrinoamele din sindromul Zollinger-Ellison
e) Nici un rspuns nu este corect
29. Consumul de AINS intervine n etiopatogeneza bolii ulceroase prin:
a) Inhibarea doar la nivel local a secreiei de prostaglandine
b) Inhibarea doar la nivel sistemic de prostaglandine
c) Blocarea activitii enzimatice doar a ciclooxigenazei 1 (COX 1)
d) Blocarea anctivitii enzimatice a ciclooxigenazei 1 (COX) n special, dar i a
COX 2
e) Inhibarea la nivel local i sistemic al secreiei de prostaglandine
30. Semnele de alarm din cadrul bolii ulceroase sunt:
a) Pierderea voluntar n greutate
b) Disfagia
c) Antecedetele heredo-colaterale de cancer colonic nu reprezint semn de
alarm
d) Sindromul anemic
e) Vrsturile recurente
31. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoarea la manifestrile clinice ale bolii ulceroase
sunt adevrate?
a) Durerea epigastric este simptomul principal
b) Durerea epigastric are caracter de arsur, cu iradiere n umrul stng i cu
debut obinuit postprandial
c) Durerea epigastric debuteaz imediat postprandial n cazul ulcerului gastric
d) Durerea epigastric debuteaz postprandial tardiv n cazul ulcerului duodenal
e) Periodicitatea durerii n relaia cu mesele (marea periodicitate), respectiv cea
sezonier (mica periodicitate) constituie un element important de diagnostic
32. Explorrile paraclinice n boala ulceroas:
a) Sunt indicate n vederea confirmrii unei leziuni ulceroase i a localizrii
acesteia
b) Sunt fundamentale n diagnosticul pozitiv al bolii ulceroase n condiiile unui
pacient instabil hemodinamic
c) Examenul imagistic cu sulfat de bariu reprezint metoda de elecie n
diagnosticul bolii ulceroase

98
d) Explorarea endoscopic permite prelevarea de biopsii i efectuarea unui gest
terapeutic
e) Determinarea gastrinemiei se indic n suspiciunea ulcerelor gastrice i
duodenale
33. Care dintre afirmaiile urmtoare cu privire la ulcerele gastrice i duodenale sunt
corecte?
a) Ulcerele sunt cel mai adesea solitare
b) Leziunile ce nu depesc n profunzime muscularis mucosae sunt definite ca
eroziuni
c) Ulcerele duodenale impun biopsiere de rutin
d) Pentru localizarea gastric benignitatea trebuie confirmat n toate cazurile
e) Ulcerul duodenal necesit reevaluare endoscopic (i redocumentare
histopatologic eventual) la 6-12 sptmni, pentru a verifica vindecarea
complet
34. *Testele invazive de diagnostic a infeciei cu H. pylori sunt:
a) Dozarea antigenului fecal H. pylori
b) Testul rapid capilar i testul salivar
c) Testul rapid pentru activitatea ureazic din proba bioptic de mucoas
gastric
d) Urea breath test (test respirator cu uree)
e) Toate rspunsurile sunt greite
35. Testele neinvazive de diagnostic a infeciei cu H. pylori sunt:
a) Testele serologice, dozarea antigenului fecal H. pylori i testele respiratorii
b) Testele serologice: urea breath test
c) Teste respiratorii: testul salivar
d) Teste respiratorii: urea breath test
e) Testele serologice: reacia ELISA, testul rapid capilar i testul salivar
36. Referitor la explorrile imagistice de diagnostic a bolii ulceroase, care dintre
urmtoarele afirmaii sunt corecte:
a) Sunt tehnici de elecie n diagnosticul bolii ulceroase
b) Au aplicabilitate n momentul n care endoscopia digestiv superioar este
imposibil de realizat, sau pacientul refuz
c) La examenul imagistic radiologic cu sulfat de bariu, imaginea clasic de ulcer
gastric presupune detectarea unei nie
d) Examenul radiologic este util n atestarea unora dintre complicaiile ulcerelor
gastrice i duodenale (stenozele medio-gastrice sau piloro-bulbare, perforaia)
e) Examenul radiologic nu poate oferi informaii referitoare la estimarea amplorii
refluxului gastroesofagian
37. *Diagnosticul diferenial al bolii ulceroase se realizeaz cu:
a) Dispepsia funcional
b) Esofagita de reflux
c) Neoplasme gastrice
d) Neoplasme pancreatice
e) Toate rspunsurile sunt corecte
38. Precizai care dintre urmtoarele rspunsuri sunt corecte privind hemoragia digestiv
superioar:
a) Este una dintre principalele urgene n gastroenterologie

99
b) n forma acut se poate exterioriza prin hematemez i/sau hematochezie
(rareori prin melen)
c) Endoscopia digestiv superioar de control (second-look) este necesar
ntotdeauna
d) n forma cronic se manifest ocult, silenios, prin elemente ale unui sindrom
anemic cu profil paraclinic de caren marial (anemie microcitar,
hipocrom, hiposideremic)
e) Este deseori grav i poate conduce la instalarea unui oc hipovolemic
39. Urmtorii sunt factori de risc de sngerare n cazul hemoragiilor digestive superioare
non-variceale:
a) Stabilitatea hemodinamic
b) Ulcer duodenal bulbar de fa anterioar
c) Imposibilitatea aplicrii terapiei cu inhibitori de pomp de protoni
d) Hemoragia digestiv superioar la un pacient cu hepatopatie sever
e) Decelarea unei sngerri active la momentul explorrii endoscopice
40. *Factorii de risc de resngerare n cazul hemoragiilor digestive superioare non-
variceale sunt:
a) Decelarea unei sngerri active la momentul explorrii endoscopice
b) Instabilitatea hemodinamic
c) Decelarea de ulcere de dimensiuni mari
d) Ulcerul duodenal bulbar de fa posterioar
e) Toate rspunsurile sunt corecte
41. Care dintre corecte privind complicaiile bolii ulceroase?
a) Stenoza reprezint o complicaie cu localizare preponderent pilorobulbar
b) n perforaie se deceleaz clinic contractur abdominal cu aprare i semnul
Blumberg, pe fondul unui debut dureros, brusc i de mare intensitate
c) n forma cronic, hemoragia digestiv superioar conduce la instalarea strii
de oc hipovolemic
d) Complicaiile bolii ulceroase sunt reprezentate de hemoragia digestiv
superioar, pancreatita acuta i stenoz
e) Stenoza se manifest prin vrsturi alimentare postprandial tardiv, cu apetit
pstrat i scdere ponderal
42. Msurile generale n tratamentul bolii ulceroase sunt:
a) Prezena H. pylori nu influeneaz schema de tratament
b) Prezena H. pylori influeneaz schema de tratament
c) Atitudinea terapeutic este determinat mai ales de etiologia bolii ulceroase
d) Atitudinea terapeutic este determinat mai ales de prezena sau absena
complicaiilor
e) Limitarea consumului de alcool nu face parte din recomandrile uzuale igieno-
dietetice
43. Referitor la conduita terapeutic n boala ulceroas datorat infeciei cu H. pylori
urmtoarele afirmaii sunt corecte:
a) Eradicarea infeciei se impune cu prioritate
b) Eradicarea infeciei se impun doar n cazul ulcerului gastric
c) Este necesar tratarea tuturor membrilor familiei
d) Conduita terapeutic nu este diferit fa de cea a bolii ulceroase datorate
consumului de AINS

100
e) Trebuie identificat calea optim de eradicare a infeciei cu H. pylori n
contextul eecului schemelor terapeutice consacrate
44. Urmtoarele medicamente reprezint blocani ai receptorilor H2 folosii n tratamentul
bolii ulceroase:
a) Famotidin
b) Desloratadin
c) Ranitidin
d) Levocetirizin
e) Nizatidin
45. *Tripla terapie de eradicare a infeciei cu H. pylori n cadrul bolii ulceroase este:
a) IPP doz standard + Amoxicilin 1g x 2/zi + Claritromicin 0,5g x 2/zi, 7-14
zile
b) IPP doz dubl + Amoxicilin 1g x 2/zi + Claritromicin 0,5g x 2/zi, 7-14 zile
c) IPP doz dubl + Amoxicilin 1gx 2/zi + Claritromicin 1g x 2/zi, 7-14 zile
d) IPP doz standard + Amoxicilin 1g x 2/zi + Claritromicin 1g x 2/zi, 7-14 zile
e) n caz de alergie la peniciline: IPP doz dubl + Metronidazol 500 mg, p.o. la
12 ore + Claritromicin 0,5g x 2/zi, 14-21 zile
46. Urmtoarele afirmaii referitoare la terapiile de eradicare a infeciei cu H. pylori n
cadrul bolii ulceroase sunt corecte:
a) Terapia secvenial: 7-14 zile IPP doz dubl + Amoxicilin 1g x 2/zi, apoi 7-
14 zile IPP doz dubl + Claritromicin 0,5g x 2/zi + Metronidazol 0,5g x 2/zi
b) Terapia secvenial: 5-7 zile doz dubl + Amoxicilin 1g x 2/zi, apoi 5-7 zile
IPP doz dubl + Claritromicin 0,5g x 2/zi + Metronidazol 0,5g x 2/zi
c) Tripla terapie: IPP doz dubl + Amoxicilin 1g x 2/zi + Claritromicin 0,5g x
2/zi, 7-14 zile
d) Tripla terapie: IPP doz dubl + Amoxicilin 1g x 2/zi + Claritromicin 0,5g x
2/zi, 14-21 zile
e) Tripla terapie nu se poate aplica n caz de alergie la peniciline
47. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul bolii ulceroase sunt adevrate:
a) Durata tratamentului medicamentos nu este corelat cu localizarea leziunii
ulceroase
b) Prelungirea schemei de eradicare a infeciei cu H. pylori este recomandat n
toate cazurile cu evoluie atipic
c) Examinarea endoscopic la 6-8 sptmni cu prelevarea de biopsii este
obligatorie tuturor ulcerelor
d) Prelungirea schemei de eradicare a infeciei cu H. pylori poate fi recomandat
n toate cazurile de boal ulceroas complicat
e) Documentarea paraclinic a eradicrii H. pylori nu se efectueaz
48. Tehnicile de hemostaz endoscopic n cazul ulcerelor hemoragice sunt:
a) Injectarea de soluii vasodilatatoare
b) Aplicarea de clip hemostatic
c) Injectarea de soluii vasoactive
d) Aplicarea de inel de ligatur
e) Coagularea endoscopic
49. Tehnicile chirurgicale ce pot fi aplicate n cazul ulcerului perforat sau penetrant sunt:
a) Sutura perforaiei duodenale
b) Rezecia gastric (cu anastomoz gastro-duodenal Billroth I)
c) Rezecia gastric (cu anastomoz gastro-jejunal Billroth II)

101
d) Aplicarea de clip hemostatic
e) Embolizarea arterial selectiv
50. Durata tratamentului n boala ulceroas n funcie de localizarea leziunii se efectueaz
astfel:
a) Ulcer gastric: regim igieno-dietetic i tratament medical timp de 4-6 sptmni
(inclusiv faza de eradicare a H. pylori n caz de infecie asociat) urmat de
control endoscopic la 6-8 sptmni
b) Ulcer duodenal necomplicat, fr risc, responsiv simptomatologic la tratament:
regim igieno-dietetic i tratament medical + eradicarea infeciei cu H. pylori n
caz de infecie asociat
c) Ulcer duodenal complicat sau care asociaz terapia concomitent cu aspirin,
AINS, anticoagulante, vrsta peste 65 de ani, comorbiditi importante: regim
igieno-dietetic i tratament medical timp de 3 sptmni (inclusiv faza de
eradicare a H. pylori n caz de infecie asociat)
d) Ulcer duodenal necomplicat: regim igieno-dietetic i tratament medical timp de
4-6 sptmni (inclusiv faza de eradicare a H. pylori n caz de infecie
asociat) urmat de control endoscopic la 6-8 sptmni
e) Durata tratamentului medicamentos nu este corelat cu localizarea leziunii
ulceroase
51. Bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Boala Crohn
b) Boala celiac
c) Colita ulcerativ
d) Sindromul de colon iritabil
e) Toate rspunsurile sunt corecte
52. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Boala Crohn se poate extinde la orice nivel al tubului digestiv
b) Colita ulcerativ se poate extinde la orice nivel al tubului digestiv
c) n colita ulcerativ procesul inflamator este localizat la nivelul mucoasei
d) Factorii de mediu sunt implicai n etiologia bolilor inflamatorii
e) Cromozomii 12q14 sunt implicai n etiologia bolilor inflamatorii
53. Bolile inflamatorii se asociaz cu sindroame genetice precum:
a) Sindromul Down
b) Sindromul Tourette
c) Sindromul mn-picior
d) Sindromul Turner
e) Sindromul Hermansky-Pudlak
54. Factorii genetici implicai n etiologia bolilor inflamatorii sunt:
a) Fumatul
b) Dieta
c) Genele
d) Autofagia
e) Infeciile
55. Factorii de mediu implicai n etiologia bolilor inflamatorii sunt:
a) Echilibrul oxidani-antioxidani
b) Factorii alimentari
c) Genele
d) Alcoolul

102
e) Fumatul
56. Manifestrile clinice ale colitei ulcerative sunt reprezentate de:
a) Tenesme rectale
b) Dureri abdominale
c) Melen
d) Rectoragii
e) Anemie
57. Despre colita ulcerativ se poate afirma:
a) Debutul bolii este deobicei insidios, dar poate fi acut n formele severe
b) Durerile abdominale sunt prezente la toi pacienii
c) Durerile abdominale sunt mai intense naintea defecaiei i se diminueaz
imediat dup defecaie
d) n formele uoare ale bolii, pacienii pot prezenta febr, greuri, vrsturi
e) Numrul scaunelor nu variaz n raport cu extensia bolii
58. Clasificarea colitei ulcerative n funcie de extinderea inflamaiei:
a) Proctit radic
b) Pancolit ulcerativ
c) Proctit ulcerativ
d) Colit stng ulcerativ
e) Colit dreapt ulcerativ
59. Urmtoarele afirmaii legate de scorul Truelove-Witts sunt adevrate:
a) Se aplic bolii Crohn
b) Se aplic colitei ulcerative
c) Putem spune ca este form fulminant dac rectoragia este continu
d) Putem c este o form usoar dac numrul de scaune > 10
e) Apreciaz severitatea clinic a bolii Crohn
60. Clasificarea evolutiv a colitei ulcerative include:
a) Form uoar
b) Form sever
c) Form fulminant
d) Form cronic recurent
e) Form cronic continu
61. n colita ulcerativ:
a) Examenul obiectiv este bogat
b) Examenul obiectiv este srac
c) Colit acut fulminant este o form rar de boal, dar uoar
d) Pancolita este definit de extensia bolii dincolo de flexura stng a colonului
e) Pancolita este definit de extensia bolii pn nainte de flexura stng a
colonului
62. *Boala Crohn:
a) Se poate localiza la orice nivel al tubului digestiv i este caracterizat prin
inflamaie a mucoasei colonului, cu distribuie uniform
b) Se poate localiza la orice nivel al tubului digestiv i este caracterizat prin
inflamaie transmural cu distribuie neuniform
c) Tabloul clinic este srac
d) Debuteaza cu rectoragie
e) Predomin constipaia
63. *Urmtoarele simptome sunt caracteristice bolii Crohn:

103
a) Creterea n greutate
b) Diareea
c) Constipaia
d) Cefaleea
e) Transpiraiile
64. *Urmtoarele simptome sunt caracteristice bolii Crohn:
a) Constipaia
b) Creterea n greutate
c) Scderea n greutate
d) Megacolon toxic
e) Litiaz renal
65. Scorul CDAI:
a) Se aplic bolii Crohn
b) Se aplic colitei ulcerative
c) Apreciaz evoluia bolii
d) Apreciaz severitatea bolii
e) Un scor mai mic de 150 definete form sever
66. Megacolonul toxic:
a) Apare cu precdere n colita ulcerativ
b) Apare cu precdere n boala Crohn
c) Se manifest clinic prin abdomen destins, rectoragii, hipertensiune, tahicardie
d) Se manifest clinic prin abdomen destins, hipotensiune, tahicardie
e) Diagnosticul se stabilete prin CT sau Rx abdominal pe gol
67. *Complicaiile intestinale din bolile inflamatorii inflamatorii intestinale sunt:
a) Perforaia intestinal
b) Megacolonul toxic
c) Ocluzie intestinal
d) Stenozele
e) Toate rspunsurile sunt corecte
68. Perforaia intestinal:
a) Apare ca o complicaie a colitei ulcerative
b) Se manifest prin sindrom de iritaie peritoneal
c) Poate fi secundar unei stenoze
d) Poate fi secundar unei obstrucii intestinale
e) Nu se manifest prin sindrom de iritaie peritoneal
69. *Complicaiile bolilor inflamatorii sunt:
a) Doar complicaii intestinale
b) Doar complicaii extraintestinale
c) Complicaii intestinale i extraintestinale
d) Complicaii chirurgicale
e) Sindromul de colon iritabil
70. n bolile inflamatorii intestinale pot aprea urmtoarele modificri ale analizelor
biochimice:
a) Poliglobulie
b) Anemie feripriv
c) Proteina C reactiv crescut
d) Trombocitopenie
e) VSH crescut

104
71. *Bolile inflamatorii intestinale pot aprea urmtoarele:
a) Hiperpotasemie
b) Hipercalcemie
c) Deficit de vitamin B12
d) Hiperuricemie
e) Ac antimitocondriali > 1/40
72. Urmtoarele modificri ale constantelor biologice pot fi ntlnite n bolile inflamatorii
intestinale:
a) Hipercalcemie
b) Hipomagnezemie
c) Hipoalbuminemie
d) Hipoproteinemie
e) Hiperpotasemie
73. Markerii serologici prezeni n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) pANCA
b) ASCA
c) AMA
d) OMPc
e) SLA
74. Endoscopia n bolile inflamatorii intestinale:
a) Se efectueaz numai n puseu
b) Se efectueaz pentru diagnosticarea megacolonului toxic
c) Nu e necesar
d) Este contraindicat n puseu sever
e) Apreciaz localizarea i extensia leziunilor
75. n bolile inflamatorii intestinale colonoscopia ofer urmtoarele informaii:
a) Stabilete diagnosticul prin aspect macroscopic i prelevare de biopsii
b) Evalueaz stenozele de la nivelul intestinului subire
c) Apreciaz rezultatele tratamentului
d) Evalueaz fistulele perianale
e) Evalueaz grosimea peretelui colonic
76. *n colita ulcerativ leziunile sunt:
a) Limitate la mucoas
b) Profunde
c) Pot aprea n orice segment al tubului digestiv
d) ntotdeauna limitate la rect
e) Rectul este cruat
77. n leziunile endoscopice ce pot fi ntlnite n colita ulcerativ sunt:
a) Eritem
b) Friabilitate
c) Ulcere profunde
d) Aspect de piatr de pavaj
e) Pseudopolipi inflamatori
78. n colita ulcerativ pot aprea urmtoarele leziuni endoscopice:
a) Sngerare la atingerea cu endoscopul
b) Fisuri
c) Edem
d) Ulceraii superficiale

105
e) Inflamia segmentar i neuniform
79. n boala Crohn leziunile endoscopice sunt:
a) Discontinue, cu zone de mucoas normal ntre leziuni
b) Rectul este ntotdeauna afectat
c) Ulcere profunde
d) Mucoasa ca plnge snge
e) Pot aprea fistule
80. Capsula endoscopic:
a) Permite prelevarea de biopsii pentru diagnosticul de certitudine n boala Crohn
b) Este indicat pentru evaluarea stenozelor intestinale n boala Crohn
c) Evalueaz leziunile intestinului subire n cadrul colitei ulcerative
d) Are rol n evaluarea intestinului subire n boala Crohn
e) Este contraindicat n evaluarea stenozelor intestinului subire datorit riscului
de impactare
81. *Diagnosticul megacolonului toxic se stabilete prin:
a) Colonoscopie
b) colonoCT
c) enteroRMN
d) irigografie
e) radiografie abdominal simpl
82. n boala Crohn sunt indicate urmtoarele investigaii:
a) enteroRMN
b) ecografia tubului digestiv
c) pH-metria
d) ecoendoscopia
e) ERCP
83. n bolile inflamatorii intestinale pot aprea urmtoarele modificri macroscopice:
a) Stenoze strnse n colita ulcerativ
b) Fistule n boala Crohn
c) Aspect de piatr de pavaj n boala Crohn
d) Ulcere profunde n colita ulcerativ
e) Stenoze de jejun n boala Crohn
84. Modificrile microscopice n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Criptita i abcesele criptice frecvente n boala Crohn
b) Granuloame n boala Crohn
c) Localizate strict mucoas n boala Crohn
d) Transmurale n boala Crohn
e) Infiltratul inflamator
85. *Diagnosticul colitei ulcerative se stabilete prin:
a) Simptomatologie-scaune melenice
b) Simptomatologie-constipaie i dureri abdominale
c) Endoscopic-eritem, ulceraii superficiale
d) Histologic granulom cazeos
e) Coprocultur pozitiv
86. Diagnosticul diferenial al colitei ulcerative se face cu urmtoarele:
a) TBC intestinal
b) Colita infecioas
c) Ulcerul gastric

106
d) Colit ischemic
e) Parazitoze
87. n boala Crohn diagnosticul se stabilete prin:
a) Prezena sindromului diareeic
b) Determinarea markerilor tumorali
c) Endoscopic ulceraii profunde
d) Histologic criptite i abcese criptice
e) Examen coproparazitologic
88. Diagnosticul diferenial al bolii Crohn se face cu:
a) Constipaia cronic habitual
b) TBC intestinal
c) Apendicit
d) Limfomul intestinal
e) Colangiocarcinomul
89. Complicaiile colitei ulcerative sunt:
a) Stenoze ale intestinului subire cu ocluzie intestinal
b) Megacolonul toxic
c) Lambliaz
d) Cancer colorectal
e) Anemie sever
90. Complicaiile bolii Crohn sunt:
a) Perforaie
b) Ocluzie
c) Necroze
d) Fistule, abcese
e) Varice rectale
91. Manifestrile extraintestinale ntlnite n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Uveite, irite, episclerite
b) Spondilita anchilopoetic
c) Insuficien cardiac
d) Pancreatit
e) Colangita sclerozant
92. Complicaiile intestinale ale bolilor inflamatorii intestinale sunt:
a) Megacolonul toxic, mai frecvent n colita ulcerativ
b) Perforaia
c) Stenozele, mai frecvente n colita ulcerativ
d) Cancerul de colon
e) Fistule biliare
93. n bolile inflamatorii intestinale pot aprea urmtoarele manifestri cutanate:
a) Lichenul plan
b) Pioderma gangrenosum
c) Eritem nodos
d) Dermatita atopic
e) Dermatit seboreic
94. Complicaii oculare ce apar n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Degenerescena macular
b) Episclerita
c) Uveita

107
d) Iridociclita
e) Chalazionul
95. Comorbiditai hepatobiliare posibile n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Ciroza biliara primitiv
b) Colangita sclerozant
c) Hepatita autoimun
d) Adenomul hepatic
e) Oddita sclerozant
96. Complicaiile osoase ntlnite n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Osteita
b) Osteosarcomul
c) Osteoporoza
d) Osteomalacia
e) Osteopenia
97. Complicaiile articulare ntalnite n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Artroze
b) Poliartrita nodoas
c) Sacroileit
d) Spondilit
e) Spondiloz
98. Clasele de medicamente utilizate n bolile inflamatorii intestinale sunt:
a) Aminosalicilai
b) Corticosteroizi
c) Inhibitori de pomp de protoni
d) Ageni biologici
e) Chimioterapie
99. Aminosalicilaii n bolile inflamatorii intestinale:
a) Se administreaz n formele uoare
b) Au efect antiinflamator
c) Nu sunt indicai n colita ulcerativ
d) Au efect imunosupresor
e) Mesalazina are cele mai puine efecte adverse
100. Corticosteroizii n bolile inflamatorii intestinale:
a) Sunt indicai ca terapie de ntreinere
b) Au efect antiinflamator
c) Exista form fr efect sistemic-Budesonidul
d) Se indic doar n puseu
e) Pot determina retenie hidrosalin, hipotensiune arterial i hipoglicemie
101. Imunosupresoarele n bolile inflamatorii intestinale:
a) Sunt indicate n puseu
b) Au efect antineoplazic
c) Se utilizeaz n formele corticodependente sau corticorezistente ale colitei
ulcerative
d) Se utilizeaz pentru meninearea remisiunii n boala Crohn
e) Inhib TNF alfa
102. Agenii biologici utilizai n bolile inflamatorii intestinale:
a) Inhib TNF alfa
b) Sunt reprezentai de infliximab i adalimumab

108
c) Sunt reprezentai de ciclosporin i metrotrexat
d) Se administreaz n formele uoare
e) Se administreaz n formele fistulizante de boal Crohn
103. Agenii biologici n bolile inflamatorii intestinale:
a) Sunt contraindicai n puseu
b) Sunt indicai n meninerea remisiunii
c) Sunt indicai n formele uoare de boal Crohn
d) Sunt indicai n forme moderate de colit ulcerativ care nu a rspuns la
tratamentul convenional
e) Pot determina reactivarea TBC
104. Tratamentul endoscopic n bolile inflamatorii intestinale const n:
a) Dilatri ale stenozelor
b) Stentri ale stenozelor
c) Polipectomii
d) Coagulare cu plasm cu argon
e) Aplicare de hemoclipuri pe leziunile sngernde
105. *Indicaii ale tratamentului chirurgical de urgen n colita ulcerativ:
a) Formele refractare la tratament
b) Displazia
c) Polipii adenomatoi
d) Cancerul colo-rectal
e) Perforaia
106. *Indicaii ale tratamentului chirurgical de urgen n boala Crohn:
a) Abcese abdominale
b) Stricturi fibrotice
c) Fistule intratabile
d) Cancer colonic
e) Lipsa rspunsului la tratament
107. Urmtoarele clase de medicamente se folosesc n bolile inflamatorii intestinale:
a) Alfablocante
b) Betablocante
c) Imunosupresoare
d) Antibiotice
e) Diuretice
108. Indicaiile tratamentului cu infliximab sunt urmtoarele:
a) Formele moderate de boal Crohn fr rspuns la tratamentul convenional
b) Formele de boal Crohn corticodependente sau corticorefractare
c) Forme fistulizante de boal Crohn
d) Formele severe de boal Crohn fr rspuns la tratamentul convenional
e) Toate rspunsurile sunt corecte
109. Principalele obiective n tratamentul bolilor inflamatorii intestinale sunt:
a) Tratamentul puseelor active
b) Inducerea remisiunii clinice
c) Inducerea remisiunii endoscopice
d) Inducerea remisiunii histologice
e) Toate rspunsurile sunt adevrate
110. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

109
a) Tratamentul chirurgical n bolile inflamatorii intestinale reprezint adeseori
ultima modalitate de tratare sau salvare a acestor pacieni
b) n colita ulcerativ procedurile chirurgicale difer n funcie de forma de
prezentare
c) n boala Crohn exist un risc mare de recuren postchirurgical a bolii
d) n boala Crohn stricturile tubului digestiv superior se pot rezolva prin stentare
sau dilatri cu balona
e) Toate rspunsurile sunt adevrate
111. Morfopatologic ciroza hepatic este definit astfel:
a) Prin prezena corpilor Mallory
b) Diminuarea sever a numrului de ducte biliare
c) Hiperplazie nodular generativ fara fibroz
d) Diminuarea hepatocitelor funcionale
e) Fibroz hepatic difuz
112. Cele mai frecvente cauze de ciroz hepatic sunt reprezentate de:
a) Consumul cronic de alcool
b) Hepatita cronic autoimun
c) Hemocromatoza
d) Hepatitele cronice cu virus B, C, D
e) Obstrucia biliar cronic
113. *Printre medicamentele i toxicele rar implicate n etiopatogenia cirozei hepatice se
numr:
a) Ciprofloxacin
b) Acid folic
c) Clorur de vinil
d) Acid salicilic
e) Acid clavulanic
114. Urmtoarele afirmaii despre ciroza hepatic sunt adevrate:
a) Cauzele autoimune includ hepatita cronic autoimun i ciroza biliar primitiv
b) Cirozele criptogene
c) Alcoolul reprezint cea mai frecvent cauz de ciroz n statele dezvoltate
d) Steatohepatita non-alcoolic constituie probabil una din cauzele importante de
ciroza hepatic
e) Morfopatologic este caracteristic hiperplazia nodular regenerativ fr
fibroz
115. Cauze rare ale cirozei hepatice sunt:
a) Consumul cronic de alcool
b) Toxoplasmoza
c) Deficitul de lactaz
d) Boala Wilson
e) Ciroza copilului indian
116. Clasificarea Child-Pugh cuprinde urmtorii parametri:
a) Numrul de trombocite
b) Gradul varicelor esofagiene
c) Encefalopatia
d) Creatinina seric
e) Indicele de protrombin
117. Citoliza hepatic se refer la creterea:

110
a) Bilirubinei
b) Fosfatazei alcaline
c) ASAT
d) Viremiei
e) ALAT
118. Urmtoarele afirmaii despre carcinomul hepatocelular sunt adevrate:
a) Depistarea precoce se poate realiza prin monitorizare bianual prin ecografie
b) Aproximativ 60% din carcinoamele hepatice survin pe o ciroz preexistent
c) Este cea mai grav complicaie pe termen lung
d) Monitorizarea bianual prin computer tomografie este necesar pentru
depistare precoce
e) Alfa-fetproteina nu are rol n monitorizarea pentru depistarea precoce
119. Urmtoarele afirmaii privind patogeneza cirozei hepatice sunt adevrate:
a) Dezvoltarea fibrozei hepatice difuze reprezint elementul primordial n apariia
cirozei
b) Depunerea de colagen din spaiul Disse are rol n alterarea schimburilor
sange-hepatocite
c) Fibroza se poate dezvolta doar sub form de puni porto-portale
d) Nodulii de regenerare apar prin mecanism compensator
e) Citokinele sunt substane care pot stimula diar fibrogeneza
120. Elementele microscopice caracteristice cirozei hepatice sunt:
a) Fibroza
b) Regenerarea nodular
c) Dezorganizarea arhitecturii lobulare i vasculare
d) Steatoza
e) Corpii Mallory
121. *Prezena Ac antimitocondriali este caracteristic pentru:
a) Ciroza hepatic de etiologie viral
b) Ciroza biliar primitiv
c) Ciroza hepatic alcoolic
d) Ciroza biliar secundar
e) Colangita sclerozant
122. Evaluarea non-invaziv a fibrozei hepatice se poate efectua prin urmtoarele teste
biochimice:
a) APRI-AST, trombocite
b) Fibrotest
c) Fibroscan
d) APRI-GGT, trombocite, colesterol
e) Forns
123. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciroza hepatic sunt adevrate:
a) Tulburrile hemodinamice n ciroz se caracterizeaz prin vasoconstricie
generalizat
b) Nodulii de regenerare sunt insule de hepatocite care si-au pierdut doar
conexiunile vasculare normale
c) Hipertensiunea portal este elementul iniiator pentru apariia ascitei
d) Vasodilataia intrahepatic se datoreaz dezechilibrului ntre substanele
vasodilatatoare i vasoconstrictoare la nivelul circulaiei intrahepatice
e) Vasodilataia generalizat conduce la hipotensiune arterial

111
124. *Hipoalbuminemia din ciroza hepatic se explic prin:
a) Proteiunurie
b) Sindrom de malabsorbie
c) Hipecatabolism
d) Insuficiena sintezei hepatice
e) Gastropatie exudativ
125. Contraindicaiile absolute pentru transplantul hepatic sunt:
a) Tromboza portal
b) Infecii active cu sepsis
c) unturile porto-cave
d) Boli cardiace avansate
e) Vrsta avansat
126. Ascita refractar poate fi definit astfel:
a) Reapariia ascitei sub tratament medicamentos a maxim 1 lun dup
evauarea iniial
b) Ascita care nu rspunde la doze maxime de diuretice
c) Ascita care nu rspunde la doza maxim de spironolacton- 400 mg/zi
d) Ascita de grad 2 sau 3 care nu se poate reduce la ascit de gradul 1
e) Ascit neutrocitar cu citologie pozitiv i culturi negative
127. *Care este sursa cea mai frecvent de hemoragie digestiv superioar n cazul
pacienilor cu ciroz hepatic?
a) Teleangiectazii antrale
b) Leziune Dieulafoy
c) Varice esofagiene i gastrice
d) Gastropatia portal-hipertensiv
e) Leziune Mallory-Weiss
128. Tabloul clinic al pacientului cu hemoragie digestiv superioar prin efracie variceal
poate include:
a) Tulburare de evacuare gastric
b) Rectoragie
c) Hematochezie
d) Hematemez i melen
e) Vrsturi n za de cafea
129. *Eficacitatea tratamentului diuretic la pacienii fr edeme se apreciaz prin scderea
ponderal de maxim:
a) 1 kg zilnic
b) 0,5 kg zilnic
c) 0,25 kg zilnic
d) 1,25 kg zilnic
e) Toate variantele de mai sus sunt greite
130. Urmtorii parametri sunt necesari pentru calcularea sorului MELD:
a) Creatinin seric
b) Albumin seric
c) Bilirubin seric
d) INR
e) Na urinar
131. Pentru cuantificarea prognosticului pacienilor cu ciroz hepatic se pot utiliza:
a) Scorul Child- Pugh

112
b) Scorul ARPI
c) Scorul MELD
d) Scorul APACHE
e) Scorul FORNS
132. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la ciroza hepatic de etiologie viral:
a) Nivelul aminotransferazelor se coreleaz cu activitatea bolii
b) Rata apariiei cirozei hepatice n infecia cu virus B este condiionat de gradul
de activitate
c) Clearence-ul Antigenului HBs se poate nota spontan (rar) sau sub tratament
d) Ciroza este cel mai frecvent macronodular
e) n infecia cu virus B, formele Hbe pozitive au o evoluie lent
133. Diabetul zaharat se asociaz n 6-25% din cazurile de ciroz, n special n cazurile
determinate de:
a) Alcool
b) Hemocromatoz
c) Hepatita C
d) Hepatita D
e) Sindromul Budd- Chiari
134. Insuficiena hepatic se explic paraclinic prin:
a) Creterea amino-transferazelor
b) Hipoalbuminemie
c) Scderea indicelui de protrombin
d) Creterea fosfatazei alcaline
e) Fibrogen seric sczut
135. Imunoelectroforeza poate evidenia:
a) Creterea IgM n cirozele hepatice alcoolice
b) Creterea IgA n cirozele hepatice virale
c) Creterea IgA n cirozele hepatice alcoolice
d) Creterea IgM n ciroza biliar primitiv
e) Creterea IgG n cirozele hepatice virale
136. Modificrile ecografice sugestive pentru diagnosticul de ciroz sunt:
a) Conturul hepatic neregulat, structur hepatic neomogen
b) Prezena ascitei
c) Steatoz hepatic
d) Dilatarea cilor biliar intrahepatice
e) Splenomegalie
137. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Biopsia hepatic este necesar pentru confirmarea diagnosticului de ciroz
b) Semnele de hipertensiune portal pot fi evideniate prin endoscopie digestiv
superioar
c) Insuficiena hepatic sever se poate asocia cu hipoglicemie
d) Diagnosticul de peritonit bacterian spontan impune tratamentul antibiotic
e) Determinarea ARN-VHB poate fi util pentru iniierea terapiei antivirale
138. Tabloul clinic al unui pacient cu ciroz hepatic compensat poate cuprinde:
a) Icter
b) Ascit
c) Stelue vasculare
d) Astenie fizic

113
e) Manifestri hemoragice minore
139. Hipertensiunea portal se manifest prin:
a) Icter
b) Scdere ponderal
c) Splenomegalie congestiv
d) Circulaie colateral intern i extern
e) Hipertensiune arterial
140. *Tabloul biologic n ciroza biliar primitiv poate evidenia urmtoarele modificri:
a) Hiperbilirubinemie neconjugat
b) Prezena Ac antimitocondriali
c) Hipo-gama-globulinemie
d) Creterea IgA
e) Hipocolesterolemie
141. Ciroza biliar primitiv se poate asocia cu urmtoarele afeciuni extrahepatice
a) Glomerulonefrita cronic
b) Pielonefrit cronic
c) Sindromul SICCA
d) Colita ulcerativ
e) Tiroidita autoimun
142. Care sunt semnele i simptomele n ciroza biliar primitiv?
a) Prurit
b) Icter
c) Dispnee
d) Xantoamele cutanate
e) Depigmentare cutanat predominant la degete
143. Urmtoarele afirmaii despre ciroza biliar secundar sunt adevrate:
a) Poate aprea n evoluia obstrucilor biliare cronice de cauz intrahepatic sau
extrahepatic
b) Colangita sclerozant este o cauz important de colestaz intrahepatic i
de ciroz biliar
c) Tabloul clinic asociaz colestaz i deficiene ale vitaminelor hidrosolubile
d) Stadiile avansate beneficiaz de transplant
e) Singurul tratament este acidul ursodeoxicolic
144. Diagnosticul de boal Wilson se confirm prin:
a) Creterea coeficientului de saturare a tranferinei
b) Scderea ceruloplasminei serice
c) Creterea ceruloplasminei serice
d) Creterea cuprului hepatic peste 250 g/g esut uscat
e) Nivelul crescut al sideremiei
145. Peritonita bacterian spontan reprezint:
a) Infecie polimicrobian a lichidului pleural
b) Infecia de regul monomicrobian a lichidului de ascit
c) Suprainfecia ascitei datorit colonizrii cu germeni intestinali
d) Permeaia bacterian a lichidului de ascit cu Clostridium difficile
e) Ascit n tensiune
146. Selectai afirmaii adevrate despre evoluia i prognosticul cirozei hepatice:
a) Prognosticul nu este influenat de icterul persistent sau ascit refractar
b) Etiologia cirozei nu condiioneaz prognosicul

114
c) Regresia leziunilor hepatice i a fibrozei avansat este posibil prin tratament
etiologic
d) Gradul insuficienei hepatocelulare este principalul factor prognostic
e) Ciroza alcoolic poate avea un prognostic mai bun n condiiile abstinenei
147. *Tratamentul de elecie n peritonita bacterian spontan se face cu:
a) Augmentin
b) Aminoglicozide
c) Imipenem
d) Cefalosporine de generaia a III-a
e) Toate variantele de mai sus sunt greite
148. Complicaiile care apar n ciroza hepatic sunt:
a) Hemoragia digestiv superioar
b) Ascita neoplazic
c) Encefalopatia hepatic
d) Sindromul hepato-renal
e) Sindromul pseudobulbar
149. *Care dintre urmtoarele semne clinice reprezint semne de hipertensiune portal?
a) Stelue vasculare
b) Eritroza palmar
c) Icter tegumentar
d) Pete albe la nivelul braelor
e) Circulaie colateral extern periombilical sau pe flancurile abdomenului
150. *Care dintre urmtoarele modificri biologice poate fi prezent n ciroza hepatic?
a) Anemie
b) Leucopenie
c) Trombocitopenie
d) Citoliz hepatic variabil
e) Toate variantele de mai sus sunt corecte
151. Tratamentul ascitei presupune:
a) Administrarea de spironolacton n doz maxim
b) Repaus la pat
c) Restricie sodat
d) Asocierea de diuretice antialdosteronice de tipul furosemidului cu diuretice de
ans
e) Administrarea de diuretice
152. *Profilaxia secundar a hemoragiei digestive superioare din varicele esofagiene se
realizeaz prin:
a) TIPS
b) Transplant hepatic
c) Sonda Blakemore
d) Beta-blocante
e) Hemostaz endoscopic
153. Conform clasificrii West-Haven, encefalopatia hepatic se clasific n 4 grade:
a) Gradul I asterixis, modificri de dispoziie i comportament
b) Gradul II asterixis, bradilalie, somnolen, semnul roii dinate
c) Gradul III- asterixis, confuzie marcat, hipertonie, hiperreflexie
d) Gradul IV com, asterixis disprut, hipotonie muscular
e) Gradul III asterixis, confuzie marcat, hipotonie, hiporeflexie

115
154. Diagnosticul peritonitei bacteriene spontane se bazeaz:
a) Pe examenul lichidului de ascit PMN > 250/mmc
b) Pe examenul lichidului de ascit PMN < 250/mmc
c) Pe examenul lichidului de ascit PMN > 150/mmc
d) Pe examenul lichidului de ascit PMN > 250/mmc asociat sau nu cu izolarea
germenului prin examen direct sau culturi
e) Pe aspectul purulent al lichidului de ascit
155. Contraindicaiile relative ale transplantului hepatic sunt:
a) Vrsta avansat
b) Infecii active cu sepsis
c) unturile porto-cave
d) Boli pulmonare avansate
e) Tromboza portal
156. Un pacient cu ciroz hepatic poate prezenta urmtoarele modificri cutaneo-
mucoase:
a) Stelue vasculare
b) Eritem palmar
c) Ginecomastia
d) Foetonul hepatic
e) Icter
157. Hemocromatoza reprezint:
a) Acumularea n exces a cuprului n organism
b) O afeciune autozomal dominant
c) Acumularea n exces a fierului n organism
d) O afeciune autozomal recesiv n forma genetic
e) O cauz frecvent de ciroz hepatic
158. Simptomele i semnele clinice de encefalopatie hepatic includ:
a) Hipertonie n com
b) Asterixis
c) Insomnie
d) Inversarea ritm, somn, veghe
e) Obnubilarea
159. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Hemoragia din varicele gastrice este o complicaie frecvent n ciroza hepatic
b) Amoniacul intervine n patogeneza encefalopatiei hepatice
c) Encefalopatia hepatic este agravat n cazul unturilor porto-cave
d) La pacienii cirotici interveniile chirurgicale pot determina apariia ascitei
e) Stratificarea pacienilor pe listele de transplant se face prin scorul Child-Pugh
160. Endoscopia digestiv superioar poate evidenia urmtoarele semne de hipertensiune
portal:
a) Gastropatia portal-hipertensiv
b) Leziune Dielafoy
c) Varice gastrice
d) Ulcere gastrice Forrest IIIC multiple
e) Varice esofagiene
161. Modificrile hematologice care pot aprea la pacienii cirotici sunt:
a) Hipoalbuminemia
b) Anemia

116
c) Trombocitopenia
d) Neutrofilia
e) Leucopenia
162. Sindromul hepato-renal se definete prin:
a) Creatinin seric peste 2 mg/dl
b) Creatinin seric peste 3 mg/dl
c) Absena ocului
d) Lipsa mbuntirii funciei renale dupa oprirea diureticelor
e) Absena unei boli renale de fond
163. *Sindromul hepato-renal tip II se definete prin:
a) Creterea rapid a creatininei serice peste 2,5 mg/dl
b) Poate evolua n timp nspre sindrom hepato-renal tip I
c) oc hipovolemic
d) Disurie
e) Proteinurie peste 0,5 g/zi
164. *Complicaiile renale ale cirozei hepatice se definesc prin:
a) Hipertensiune arterial secundar
b) Proteinurie peste 0,5 g/zi
c) Hemoragie digestiv superioar
d) Reducerea fluxului plasmatic renal
e) Redistribuia fluxului plasmatic dinspre cortical spre medular
165. Sindromul hepato-renal poate s apar la pacienii cu:
a) Boli hepatice cronice
b) Glomerulonefrite rapid progresive
c) Insuficien hepatic sever
d) Hipoalbuminemie
e) Insuficien renal cronic
166. *Aspectul histologic renal la pacienii cu sindrom hepato-renal este:
a) Normal
b) Proliferarea membranelor hialine
c) Infiltratul limfo plasmocitar
d) Proliferarea celulelr Mezangiale
e) Toate variantele de mai sus sunt greite
167. Patogeneza sindromului hepato-renal implica:
a) Vasoconstricie splahnic
b) Hipertensiune arterial
c) Vasodilataie splahnic
d) Hipotensiune arterial
e) Activarea sistemului nervos parasimpatic
168. Care sunt mediatorii vasoactivi ce intervin n sindromul hepatorenal?
a) Endotelina 1
b) Tromboxanul A2
c) Endorfinele
d) Noradrenalina
e) Cisteinil-leucotriene
169. *Cel mai important factor de risc pentru apariia sindromului hepato-renal este:
a) Vrsta
b) Insuficiena cardiac

117
c) Infecia
d) Hipoalbuminemia
e) Acidoza metabolic
170. *Administrarea intravenoas de albumin n sindromul hepatorenal se face:
a) 0,5 g/kg n prima zi
b) 0,5 g/kg n prima zi urmat de 40 g/zi
c) 1 g/kg n prima zi urmat de 40 de g/zi
d) 2g/kg n prima zi urmat de 40 g/zi
e) Nici o variant nu este corect

118
Rspunsuri Gastroenterologie i Hepatologie

1. B,D 45. B 89. B,D,E


2. A,B,D 46. B,C 90. A,B,D
3. B,C,E 47. B,D 91. A,B,E
4. A 48. B,C,E 92. A,B,D
5. A,C 49. A,B,C 93. B,C
6. A,B,E 50. A,B,C 94. B,C,D
7. A,D,E 51. A,C 95. B,C
8. B,D,E 52. A,C,D 96. C,D,E
9. E 53. D,E 97. C,D
10. C 54. C,D 98. A,B,D
11. B,C 55. B,E 99. A,B,E
12. A,B 56. A,B,D 100. B,C,D
13. C 57. A,C,D 101. C,D
14. B,C 58. B,C,D 102. A,B,E
15. B,D 59. B,C 103. B,D,E
16. B,C 60. C,D,E 104. A,B
17. A,B,D 61. B,D 105. E
18. A,B,D 62. B 106. A
19. B,C,D 63. B 107. C
20. A,B 64. C 108. E
21. A,D 65. A,D 109. E
22. A,B,C 66. A,D,E 110. E
23. A,D 67. A 111. D,E
24. B,C,E 68. B,C,D 112. A,D
25. B 69. C 113. C
26. A,D,E 70. B,C,E 114. A,C,D
27. E 71. C 115. B,D,E
28. A,B,D 72. B,C,D 116. C,E
29. D,E 73. A,B,E 117. C,E
30. B,D,E 74. D,E 118. A,B,C
31. A,C,D 75. A,C 119. A,B,D
32. A,D 76. A 120. A,B,C
33. A,B,D 77. A,B,E 121. B
34. C 78. A,C,D 122. A,B,E
35. A,D,E 79. A,C,E 123. C,E
36. B,C,D 80. D,E 124. D
37. E 81. E 125. B,D
38. A,D,E 82. A,B,D 126. A,B,D
39. C,D,E 83. B,C,E 127. C
40. E 84. B,D,E 128. C,D,E
41. A,B,E 85. C 129. B
42. B,C,D 86. B,D,E 130. A,C,D
43. A,E 87. A,C 131. A,C
44. A,C,E 88. B,C,D 132. B,C,D

119
133. A,B,C
134. B,C,E
135. C,D,E
136. A,B,E
137. B,C,D
138. C,D,E
139. C,D
140. B
141. C,D,E
142. A,B,D
143. A,B,D
144. B,D
145. B,C
146. D,E
147. D
148. A,C,D
149. E
150. E
151. B,C,E
152. D
153. B,C,D
154. A,D
155. A,C,E
156. A,B,E
157. C,D
158. B,D,E
159. B,C,D
160. A,C,E
161. B,C,E
162. C,D,E
163. B
164. D
165. A,C
166. A
167. C,D
168. A,B,E
169. C
170. C

120
Diabetul Zaharat

1. * Valoarea prag a glicemiei a jeun pentru diagnosticul pozitiv al diabetului zaharat este:
a) 140 mg/dl
b) 180 mg/dl
c) 110 mg/dl
d) 126 mg/dl
e) 130 mg/dl
2. Dintre simptomele clinice ale diabetului zaharat fac parte:
a) Poliuria
b) Polifagia
c) Creterea n greutate
d) Polidipsia
e) Cefaleea
3. Prediabetul se poate caracteriza prin:
a) Glicemie a jeun de 110-125 mg/dl
b) Glicemie a jeun de peste 200 mg/dl
c) Glicemie la 2 ore dup ncrcarea cu 75 g glucoz de 140-199 mg/dl
d) HbA1c de peste 6,5%
e) Glicemie a jeun de 92-100 mg/dl
4. Diabetul gestaional, diagnosticat dup sptmna 24 de sarcin, se definete prin
urmtoarele valori ale glicemiilor:
a) Glicemie a jeun mai mare sau egal cu 92 mg/dl
b) Glicemie a jeun mai mare sau egal cu 126 mg/dl
c) Glicemie la 1 or n cursul TTGO mai mare sau egal cu 180 mg/dl
d) Glicemie la 2 ore n cursul TTGO mai mare sau egal cu 153 mg/dl
e) Glicemie la 2 ore n cursul TTGO mai mare sau egal cu 200 mg/dl
5. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la diabetul zaharat tip 1 sunt adevrate?
a) S-a numit anterior diabet zaharat insulinodependent
b) Se caracterizeaz prin insulinorezisten
c) Reprezint peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat
d) n majoritatea cazurilor, apare din cauza distrugerii celulelor beta prin
mecanism autoimun
e) Se asociaz cu sistemul HLA DQA
6. Anticorpii care apar mai frecvent la pacienii cu diabet zaharat tip 1 sunt:
a) Anticorpi anti-insulin
b) Anticorpi anti ADN dublu catenar
c) Anticorpi anti-celule beta
d) Anticorpi antinucleari
e) Anticorpi anti-GAD
7. Care dintre urmtoarele afirmaii privind diabetul zaharat tip 2 sunt adevrate?
a) Reprezint 5-10% din totalul pacienilor cu diabet zaharat
b) Apare prin alterarea progresiv a secreiei de insulin, pe un fond de
insulinorezisten
c) Prezint anticorpi anti-celule beta
d) Este tipic pentru persoanele supraponderale i obeze

121
e) n general, pacienii au istoric familial pozitiv pentru diabet zaharat tip 2
8. Care dintre urmtoarele afirmaii privind diabetul tip LADA sunt adevrate?
a) Reprezint aproximativ 40% dintre cazurile de diabet zaharat tip 2
b) Apare la pacieni diagnosticai cu diabet zaharat la vrsta de 30-40 de ani
c) Majoritatea pacienilor au greutate normal
d) Pacienii prezint anticorpi anti-GAD i/sau anticelule insulare
e) Este asociat cu boli ale pancreasului exocrin
9. * Intervalul de timp dup natere la care se recomand a se efectua hiperglicemia
provocat cu 75 g glucoz la femeile care au prezentat diabet zaharat gestaional este
de:
a) 4-5 sptmni
b) 2-3 sptmni
c) 24-28 sptmni
d) 12-16 sptmni
e) 6-12 stpmni
10. Cetoacidoa diabetic se caracterizeaz prin:
a) Creterea produciei de corpi cetonici
b) Apariia, de regul, la pacieni vrstnici cu diabet zaharat tip 2
c) Un deficit major de insulin
d) Acumularea de acid lactic n snge
e) Intensificarea proceselor de lipoliz
11. Circumstane favorizante ale cetoacidozei diabetice sunt:
a) Alterarea senzaiei de sete
b) ntreruperea administrrii de insulin exogen
c) Creterea necesarului de insulin
d) Infarct miocardic
e) Injectarea unei doze prea mari de insulin
12. Constelaia metabolic a cetoacidozei diabetice este caracterizat prin:
a) Hiperglicemie
b) Creterea lactatului seric peste 5 mEq/l
c) Deshidratare de intensitate variabil
d) Alterarea homeostaziei electroliilor plasmatici
e) Creterea bilirubinei totale serice
13. Perioada de stare a cetoacidozei diabetice se caracterizeaz prin:
a) Hipotonie muscular
b) Polipnee, cu respiraie Kussmaul
c) Deshidratare
d) Com profund
e) Transpiraii reci
14. * Cetoacidoza diabetic sever (coma) se definete printr-o valoare a pH-ului sangvin
de:
a) Sub 20
b) Peste 7,4
c) Sub 7,2
d) Peste 15
e) Sub 7,5
15. Tratamentul cetoacidozei diabetice cuprinde:
a) Administrarea de glucoz 33%

122
b) Combaterea hiperglicemiei, prin administrare de insulin rapid
c) Echilibrarea hidroelectrolitic
d) Combaterea acidozei
e) Administrarea de glucagon intramuscular
16. Coma hiperosmolar diabetic se caracterizeaz prin:
a) Acidoz metabolic
b) Hiperglicemie sever
c) Hiperosmolaritate plasmatic
d) Prezena corpilor cetonici
e) Mortalitate ridicat
17. Factori favorizani ai comei hiperosmolare diabetice sunt:
a) Administrarea unor doze prea mari de insulin
b) Efort fizic intens
c) Creterea necesarului de insulin
d) Scderea consumului periferic de glucoz n anestezie
e) Pierderi lichidiene
18. * Valoarea osmolaritii sangvine care definete coma hiperosmolar diabetic este
de:
a) 320 mosm/l
b) 330 mOsm/l
c) 340 mOsm/l
d) 350 mOsml/l
e) 360 mOsm/l
19. Tratamentul comei hiperosmolare diabetice cuprinde:
a) Combatarea hiperglicemiei
b) Reechilibrarea hidrolectrolitic
c) Combaterea acidozei
d) Tratamentul asociat al factorilor precipitani
e) Administrarea de corticoterapie
20. * Valoarea lactatului seric care definete acidoza lactic este de:
a) 10 mEq/l
b) 2 mEq/l
c) 7,1 mEq/l
d) 5 mEq/l
e) 20 mEq/l
21. Acidoza lactic se caracterizeaz prin:
a) Astenie muscular
b) Dureri abdominale difuze
c) Senzaie intens de sete
d) Diaree
e) Respiraie Kussmaul
22. Din punct de vedere biologic, n acidoza lactic se observ:
a) Scderea rezervei alcaline sub 35 mEq/l
b) Deficit anionic de peste 20 mEq/l
c) pH sub 7,1
d) Osmolaritate peste 380 mOsm/l
e) Lactacidemie peste 5 mEq/l
23. * Hipoglicemia se definete prin scderea glicemiei sub valoarea de.

123
a) 100 mg/dl
b) 126 mg/dl
c) 110 mg/dl
d) 80 mg/dl
e) 70 mg/dl
24. Dintre factorii precipitani ai hipoglicemiilor fac parte:
a) Sistarea insulinoterapiei
b) Lipsa sau insuficiena aportului hidrailor de carbon
c) Consum energetic crescut
d) Alterarea senzaiei de sete
e) Infarctul miocardic acut
25. Tabloul clinic al hipoglicemiilor cuprinde:
a) Tahicardie
b) Polidipsie
c) Transpiraii
d) Iritabilitate
e) Oligoanurie
26. Tratamentul hipoglicemiilor const din:
a) Administrare de insulin rapid
b) Reechilibrare acidobazic
c) Administrare de glucagon 1 mg
d) Administrare de glucoz 33% i.v.
e) Reechilibrare hidroelectrolitic
27. Dintre semnele neuroglicopenice ale hipoglicemiilor fac parte:
a) Paloarea
b) Somnolena
c) Foamea
d) Midriaza
e) Nervozitatea
28. * Valoarea prag a glicemiei recoltate n orice moment al zilei la un subiect simptomatic,
care definete diabetul zaharat, este de:
a) 126 mg/dl
b) 130 mg/dl
c) 180 mg/dl
d) 200 mg/dl
e) 230 mg/dl
29. Diabetul zaharat de tip MODY se caracterizeaz prin:
a) Un defect genetic al funciei beta-celulare
b) Debut, n general, dup vrsta de 60 de ani
c) Transmitere autosomal dominant
d) Insulinorezisten marcat
e) Prezena de anticorpi anti-celule insulare
30. * Valoarea glicemiei la 2 ore de la ncrcarea cu glucoz (TTGO) care definete
diabetul zaharat este de:
a) 140 mg/dl
b) 200 mg/dl
c) 126 mg/dl
d) 70 mg/dl

124
e) 214 mg/dl
31. Care dintre urmtorii factori sunt implicai n apariia complicaiilor cronice ale
diabetului zaharat?
a) Hiperuricemia
b) Hipertensiunea arterial
c) Diselectrolitemia
d) Activarea proteinkinazei C
e) Modificrile lipidice
32. Care dintre urmtoarele localizri ale microangiopatiei diabetice produc manifestri
clinice?
a) Cutanat
b) Retinian
c) n glomerulul renal
d) Coronarian
e) La nivelul nervilor
33. * n care stadiu al nefropatiei diabetice (conform clasificrii Mogensen) apare
ngroarea membranei bazale glomerulare i expansiunea mezangiului?
a) Stadiul I
b) Stadiul II
c) Stadiul III
d) Stadiul IV
e) Stadiul V
34. * Care dintre urmtoarele manifestri este ntlnit n stadiul IV al nefropatiei diabetice
(conform clasificrii Mogensen)?
a) Microalbuminurie persistent (20-200 g/min)
b) Scleroz glomerular sever i hipertrofie a nefronilor restani
c) Uree urinar sub 10 g/zi
d) Tensiune arterial nc normal
e) Proteinurie n scdere
35. Care dintre urmtoarele intervenii reprezint principii ale tratamentului pacientului cu
nefropatie diabetic?
a) Restricia consumului de alcool
b) Administrarea de benfotiamin
c) Diet hipoproteic (0,6-0,8 g/kg/zi) atunci cnd apare albuminuria
d) Echilibrare glicemic
e) Tratament antibiotic continuu n vederea prevenirii infeciilor urinare
36. Care dintre urmtoarele elemente stau la baza diagramei elaborate de KDIGO pentru
prognosticul bolii cronice de rinichi la pacientul cu diabet zaharat?
a) Rata filtrrii glomerulare estimate (eRFG)
b) Raportul albumin/creatinin
c) Hemoglobina A1c
d) Riscul SCORE
e) Valoarea tensiunii arteriale
37. Retinopatia diabetic:
a) Este o complicaie macroangiopat a diabetului zaharat
b) Apare la ambii ochi
c) Apare doar la un ochi
d) Leziunile sunt diferite ca gravitate la cei doi ochi

125
e) Este frecvent ntlnit dup 20-30 de ani de evoluie a diabetului zaharat
38. Care dintre urmtoarele tipuri de leziuni sunt ntlnite n retinopatia diabetic
neproliferativ?
a) Microanevrisme
b) Exsudate
c) Neovase
d) Hemoragie in vitros
e) Dezlipire de retin
39. * Care dintre urmtoarele tipuri de retinopatie diabetic apare prin ocluzia capilarelor
maculare?
a) Retinopatia diabetic neproliferativ
b) Retinopatia diabetic preproliferativ
c) Retinopatia diabetic proliferativ
d) Maculopatia edematoas
e) Maculopatia ischemic
40. Care dintre urmtoarele metode pot fi folosite n diagnosticul retinopatiei diabetice?
a) Msurarea tensiunii arterei centrale a retinei
b) Angiografia cu fluorescein
c) Ecografia cu substan de contrast
d) Electroretinograma
e) Electrocardiograma
41. Care dintre urmtoarele metode de tratament pot fi folosite n retinopatia diabetic?
a) Tratamentul laser
b) Tratamentul cu benfotiamin
c) Vitrectomia
d) Injeciile in vitros cu anti-factor de cretere vascular (n neovase)
e) Tratamentul cu acid tioctic
42. Care dintre urmtoarele manifestri clinice pot fi ntlnite n neuropatia autonom
cardiovascular?
a) Hipertensiunea arterial
b) Hipotensiunea arterial ortostatic
c) Bradicardia sinusal
d) Unele aritmii
e) Moartea subit
43. * Mediocalcoza Mnckeberg reprezint o form a:
a) Nefropatiei diabetice
b) Retinopatiei diabetice
c) Neuropatiei diabetice
d) Macroangiopatiei diabetice
e) Leziunilor hepatice din diabetul zaharat
44. * n care stadiu al arteriopatiei membrelor inferioare apare claudicaia intermitent?
a) 0
b) I
c) II
d) III
e) IV
45. Care dintre urmtoarele manifestri clinice caracterizeaz gangrena diabetic
neuropat?

126
a) Absena pulsului arterial
b) Temperatura sczut a tegumentelor
c) Hipoestezia tactil, termic, dureroas i vibratorie
d) Lipsa deformrilor osoase
e) Abolirea reflexelor osteo-tendinoase (ROT)
46. Care dintre urmtoarele manifestri clinice caracterizeaz gangrena diabetic
arteriopat?
a) Leziuni intens dureroase
b) Temperatur sczut a tegumentelor
c) Deformri ale piciorului i degetelor
d) Prezena pulsului arterial
e) Reflexe osteotendinoase normale
47. Care dintre urmtoarele caracteristici se ntlnesc n piciorul Charcot?
a) Scurtarea piciorului
b) Absena pulsului arterial
c) Prbuirea bolii plantare
d) Prezena ulcerelor trofice
e) Claudicaia intermitent
48. Care dintre urmtoarele msuri se recomand pacientului cu diabet zaharat n
vederea optimizrii stilului de via?
a) Evitarea eforturilor fizice
b) Abandonarea fumatului
c) Reducerea ingestiei de sare
d) Scderea consumului de alcool
e) Renunarea la somnul de dup-amiaz
49. Care dintre urmtoarele afirmaii privind recomandrile nutriionale sunt adevrate n
cazul pacientului cu diabet zaharat?
a) Aportul de hidrai de carbon acoper 40-50% din necesarul caloric
b) Aportul de hidrai de carbon acoper 50-55% din necesarul caloric
c) Aportul de proteine acoper 25-30% din necesarul caloric
d) Aportul de proteine acoper 50-55% din necesarul caloric
e) Aportul de lipide acoper 25-30% din necesarul caloric
50. * Prima opiune terapeutic medicamentoas la pacientul cu diabet zaharat tip 2 este
reprezentat de:
a) Metformin
b) Sulfonilureice
c) Meglitinide
d) Tiazolidindione
e) Incretinmimetice
51. Metforminul acioneaz prin:
a) Stimularea eliberrii de insulin din celulele beta pancreatice
b) Reducerea insulinorezistenei periferice
c) Reducerea produciei hepatice de glucoz
d) Reducerea lipotoxicitii
e) Creterea absorbiei glucidelor n enterocit
52. Care dintre urmtoarele substane aparin clasei sulfonilureicelor?
a) Metformin
b) Gliclazid

127
c) Glimepirid
d) Acarboz
e) Sitagliptin
53. Sulfonilureicele i exercit efectul de scdere a glicemiei prin:
a) Creterea secreiei de insulin
b) Reducerea absorbiei glucidelor n enterocit
c) Creterea sensibilitii periferice la insulin
d) Creterea eliminrii urinare a glucozei
e) Reducerea produciei hepatice de glucoz
54. Pioglitazona acioneaz prin ameliorarea sensibilitii la insulin n:
a) Rinichi
b) Ficat
c) Plmn
d) esutul adipos
e) esutul muscular
55. Care dintre urmtoarele afirmaii privind inhibitorii alfa-glucozidazei sunt adevrate?
a) Reduc rezistena la insulin n esutul muscular
b) Reduc scindarea oligozaharidelor la nivelul enterocitului
c) Stimuleaz eliberarea de insulin din celulele beta pancreatice
d) Scad glicemia postprandial
e) Stimuleaz eliminarea urinar a glucozei
56. n care dintre urmtoarele situaii insulinoterapia este obligatorie?
a) Diabet zaharat tip 1
b) Diabet zaharat tip 2 i obezitate morbid
c) Diabet zaharat tip 2, la un pacient care lucreaz ca ofer profesionist
d) Diabet zaharat gestaional
e) Cetoacidoz diabetic
57. Care dintre urmtoarele insuline sunt prandiale?
a) Glargine
b) Detemir
c) Analogi de insulin cu aciune rapid
d) Insuline cu durat scurt de aciune
e) Insuline premixate umane
58. Care sunt avantajele analogilor rapizi de insulin, n comparaie cu insulina prandial
uman?
a) Flexibilitate mai mare a tratamentului
b) Risc mai mic de hiperglicemie postprandial precoce
c) Risc mai mic de hipoglicemie postprandial tardiv
d) Risc mai mic de hiperglicemie matinal
e) Posibilitatea administrrii pe cale oral
59. * Urmtoarele manifestri clinice pot surveni ca o complicaie a tratamentului insulinic,
cu excepia uneia. Care este aceasta?
a) Lipodistrofia
b) Edemele
c) Hipoglicemia
d) Alergia
e) Scderea n greutate
60. Care dintre urmtoarele regimuri de insulinoterapie sunt considerate intensive?

128
a) Terapia bazal-bolus
b) Terapia cu analog de insulin cu aciune prelungit, ce se injecteaz la
culcare
c) Perfuzia subcutanat continu a insulinei
d) Terapia cu insulin cu durat intermediar (NPH) administrat de dou ori pe
zi
e) Terapia cu insuline premixate administrate de dou ori pe zi

129
Rspunsuri Diabet Zaharat

1. D 45. C, E
2. A, B, D 46. A, B, E
3. A, C 47. A, C, D
4. A, C, D 48. B, C, D
5. A, D, E 49. B, E
6. A, C, E 50. A
7. B, D, E 51. B, C, D
8. B, C, D 52. B. C
9. E 53. A, C, E
10. A, C, E 54. B, D, E
11. B, C, D 55. B, D
12. A, C, D 56. A, D, E
13. A, B, C 57. C, D
14. C 58. A, B, C
15. B, C, D 59. E
16. B, C, E 60. A, C
17. C, D, E
18. C
19. A, B, D
20. D
21. A, B, E
22. B, C, E
23. E
24. B, C
25. A, C, D
26. C, D
27. B, D
28. D
29. A, C
30. B
31. B, D, E
32. B, C, E
33. B
34. B
35. C, D
36. A, B
37. B, E
38. A, B
39. E
40. B, D
41. A, C, D
42. B, D, E
43. D
44. C

130
Hematologie-Oncologie
1. Care dintre urmtoarele afirmaii despre leucemia limfocitar cronic sunt adevarate?
a) Este o afeciune benign
b) Este o boal monoclonal a esutului limfatic
c) Se caracterizeaz prin proliferarea malign si acumularea unei clone de
limfocite mici, morfologic aparent mature, dar incompetente imunologic
d) Este o boal malign a celulei stem hematopoietice pluripotente
e) Se caracterizeaz prin proliferarea important predominant a seriei
granulocitare n toate stadiile de maturaie i prezena cromozomului
Philadelphia
2. * n leucemia limfocitar cronic, n majoritatea cazurilor ( peste 95%), proliferarea
intereseaz:
a) Plasmocitele
b) Granulocitele
c) Trombocitele
d) Limfocitele B
e) Limfocitele T
3. Care dintre urmtoarele afirmaii despre leucemia limfocitar cronic sunt adevrate?
a) Este cea mai rar form de leucemie
b) Este cea mai frecvent form de leucemie
c) Este mai frecvent la tineri sub 30 de ani
d) Este mai frecvent dup vrsta de 50 de ani
e) Este mai frecvent la brbai
4. Care dintre urmtoarele afirmaii in legtur cu patogeneza leucemiei limfocitare
cronice sunt adevrate?
a) Celulele maligne au o durat de supravieuire mult prelungit
b) Celulele leucemice prolifereaz iniial la nivel cerebral
c) Celulele leucemice prolifereaz iniial la nivelul mduvei osoase
d) Celulele leucemice se descarc n sngele periferic i vor infiltra zonele de
esut limfoid din diverse organe (ganglioni, splin, ficat, derm, etc.)
e) Procesul de apoptoz este normal
5. Urmtoarele afirmaii despre leucemia limfocitar cronic sunt adevrate:
a) Limfocitele maligne proliferante exprim pe suprafaa lor markeri antigenici de
linie granulocitar
b) Limfocitele maligne proliferante exprim pe suprafaa lor markeri antigenici de
linie limfocitar B (CD20, CD 19)
c) Nu sunt prezente anomalii citogenetice
d) La 50-80% din cazurile de LLC sunt prezente anomalii citogenetice
e) Prezena ZAP-70 sugereaz un prognostic favorabil
6. Urmtoarele reprezint simptome generale nespecifice n leucemia limfocitar cronic:
a) Tuberculoza
b) Herpes zoster
c) Transpiraii profuze ndeosebi nocturne
d) Pierdere n greutate
e) Inapeten

131
7. Examenul obiectiv al leucemiei limfocitare cronice poate aduce urmtoarele elemente
importante pentru diagnostic:
a) Adenopatia generalizat i simetric
b) Splenomegalia
c) Leziunile leucemice cutanate
d) Fracturile osoase
e) Alopecia
8. Examenul sngelui periferic n leucemia limfocitar cronic deceleaz:
a) Poliglobulie
b) Anemie
c) Hiperleucocitoz cu limfocitoz absolut
d) Bazofilie si eozinofilie marcata
e) Umbre celulare Gumprecht
9. Cauzele producerii anemiei n leucemia limfocitar cronic sunt urmtoarele:
a) Liza autoimun
b) Creterea capacitii de producie medular
c) Scderea capacitii de producie medular
d) Hiposplenismul
e) Hipersplenismul
10. * La examenul sngelui periferic n leucemia limfocitar cronic se deceleaz
urmtoarea anomalie:
a) Bazofilie marcat
b) Hiperleucocitoz cu limfocitoz absolut
c) Trombocitoz marcat
d) Poliglobulie
e) Monocitoz absolut marcat
11. * Urmtoarea afirmaie n legtur cu mduva osoas n leucemia limfocitar cronic
este criteriu diagnostic:
a) Infiltraia leucemic depete 5% din totalul celulelor medulare
b) Infiltraia leucemic depete 10% din totalul celulelor medulare
c) Infiltraia leucemic depete 30% din totalul celulelor medulare
d) Infiltraia leucemic depete 20% din totalul celulelor medulare
e) Infiltraia leucemic depete 25% din totalul celulelor medulare
12. Diagnosticul pozitiv al leucemiei limfocitare cronice se poate susine n prezena a cel
puin trei dintre urmtoarele elemente:
a) Limfopenie absolut n sngele periferic
b) Limfocitoz absolut n sngele periferic, peste 5.000/mm, cu morfologie de
tip matur, meninut minim 3 luni
c) Cel puin 30% limfocite la nivel medular
d) Limfocite de tip monoclonal, exprimnd pe suprafa nivele sczute de Ig,
pozitivitate pentru CD5, CD23, CD19, CD20
e) Cel puin 5% limfocite la nivel medular
13. * Stadiul 4 dup sistemul eleborat de Rai al leucemiei limfocitare cronice se
caracterizeaz prin:
a) Lifocitoz n snge i n mduva osoas, cu absena adenopatiilor i
hepatosplenomegaliei
b) Limfocitoz i adenopatii
c) Limfocitoz i spleno- sau hepatomegalie

132
d) Limfocitoz i anemie
e) Limfocitoz i trombocitopenie (sub 100.000/mm)
14. Stadializarea dup criteriile lui Binet a leucemiei limfocitare cronice se caracterizeaz
prin urmtoarele:
a) Stadiul A - limfocitoz cu prezena anemiei i/ sau trombocitopeniei
b) Stadiul A limfocitoz, afectarea a mai puin de 3 arii ganglionare
c) Stadiul B limfocitoz, afectarea a mai puin de 3 arii ganglionare
d) Stadiul B prezena anemiei i/sau trombocitopeniei
e) Stadiul C prezena anemiei (Hgb sub 10g%)i/sau trombocitopeniei (sub
100.000/mm), independent de numrul zonelor ganglionare afectate
15. Diagnosticul diferenial al leucemiei limfocitare cronice se face cu:
a) Limfocitozele secundare infeciilor
b) Diabetul zaharat
c) Limfoamele maligne nehodgkiniele
d) Leucemia mieloid cronic
e) Mielomul multiplu
16. Principalele cauze de deces ale leucemiei limfocitare cronice sunt:
a) Hipertensiunea arteriala
b) Hiperglicemia
c) Infeciile
d) Anemia hemolitic
e) Ostoporoza
17. * Care dintre urmtoarele afirmaii despre leucemia limfocitar cronic (LLC) este
adevrat?
a) LLC poate evolua spre sindromul Richter
b) LLC evolueaz ntotdeauna spre o leucemie acut
c) LLC n care este prezent ZAP-70 are o evoluie blnd ndelungat
d) LLC cu lipsa marker-ului ZAP-70 este o form agresiv
e) LLC este o boal malign cu o inciden foarte mic de a doua neoplazie
18. Urmtorii sunt factori de prognostic negativ n leucemia limfocitar cronic:
a) Prezena mutaiei IgVH
b) Deleia 13q14
c) Deleia 17p13
d) Prezena ZAP 70
e) Valori sczute ale beta2-microglobulinei
19. Care dintre urmtorii sunt factori de prognostic n leucemia limfocitar cronic?
a) Stadiul clinic
b) Statusul mutant/nonmutant al genelor
c) Examenul citogenetic
d) Hiperglicemia
e) Valori crescute ale colesterolului
20. Tratamentul specific al leucemiei limfocitare cronice cuprinde:
a) Chimioterapia
b) Corticoterapia
c) Anticorpii monoclonali
d) Antidepresivele
e) Insulina

133
21. Urmtoarele medicamente sunt anticorpi monoclonali utilizai n tratamentul leucemiei
limfocitare cronice:
a) Bosutinib
b) Dasatinib
c) Rituximab
d) Ofatumumab
e) Melphalan
22. * Care dintre urmtoarele medicamente este un analog purinic utilizat n tratamentul
leucemiei limfocitare cronice?
a) Rituximabul
b) Lenalidomida
c) Prednisonul
d) Fludarabina
e) Chlorambucilul
23. Tratamentul adjuvant i paleativ al leucemiei limfocitare cronice cuprinde:
a) Antibiotice
b) Imatinib
c) Allopurinol
d) Imunoglobuline
e) Dasatinib
24. Urmtoarele afirmaii despre rspunsul terapeutic complet al leucemiei limfocitare
cronice sunt adevrate:
a) Creterea nodulilor limfatici sau a ficatului i splinei
b) Creterea cu cel puin 50% a limfocitelor circulante
c) Mduva osoas cu limfocite > 30% fa de normal
d) Dimensiuni sub 1cm ale tuturor nodulilor limfatici
e) Mduva osoas normocelular cu < 30% limfocite
25. Urmtoarele metode terapeutice pot fi utilizate n leucemia limfocitar cronic:
a) Colecistectomia
b) Splenectomia
c) Analogii purinici
d) Amigdalectomia
e) Anticorpii monoclonali
26. * Boala Hodgkin este caracterizata prin prezenta urmatoarei celule.
a) Purkinje
b) Reed-Sternberg
c) Betz
d) Cajal
e) Clara
27. Manifestarile clinice din limfomul Hodgkin.
a) Debutul clinic este insidios,luni sau chiar ani de zile
b) Dimensiunile ganglionilor sunt peste 3 cm diametru
c) Transpiratii profuze
d) Dureri la nivelul membrului superior
e) Greata
28. Care este triada simptomatica din limfomul Hodgkin.
a) Palpitatii
b) Scadere in greutate

134
c) Febra
d) Tuse seaca
e) Transpiratii profuze
29. Depletia limfocitara este caracterizata.
a) Are numar crescut de celule Reed-Sternberg
b) Are numar scazut de celule Hodgkin
c) Prognostic nefavorabil
d) Are putine celule reactive de acompaniament
e) Deseori in stadii incipiente la diagnostic
30. Limfomul Hodgkin prezinta urmatoarele modificari paraclinice.
a) VSH crescut
b) LDH scazut
c) Feritina scazuta
d) Feritina crescuta
e) Fierul seric scazut
31. Scleroza nodulara este caracterizata:
a) CD 20 pozitiv
b) Prognostic relativ favorabil
c) Are evolutie indolenta
d) Este cel mai frecvent subtip de limfom Hodgkin
e) Asociaza frecvent adenopatii mediastinale
32. Reprezinta semne mai putin specifice limfomului Hodgkin.
a) Transpiratiile
b) Durerea la ingestia de alcool
c) Pruritul
d) Icterul
e) Febra
33. Adenopatiile secundare limfomului Hodgkin sunt situate:
a) Supraclavicular
b) Laterocervical
c) Supradiafragmatic
d) Axilar
e) Subdiafragmatic
34. Celula Reed-Sternberg.
a) Are nucleoli proeminenti,bazofili,cu aspect de cap de bufnita
b) Se gaseste in numar crescut in forma clasica bogat limfocitara
c) In limfomul Hodgkin exprima pe suprafata markerii CD15,CD30 pozitivi
d) Este o celula de mici dimensiuni,comparabila cu dimensiunea limfocitului B
e) Provine din limfocite B transformate,cu originea probabil in centrul germinativ
35. Modificarile de laborator frecvent intalnite in limfomul Hodgkin
a) Leucocitoza
b) Neutropenie
c) Eozinofilie
d) Trombocitopenie
e) Limfopenie
36. Simptome(semne generale)B in limfomul Hodgkin.
a) Prezenta sau absenta semnelor B nu se ia in considerare in stadializare
b) Semnele B includ triada slabire-febra-transpiratii

135
c) Prezenta sau absenta semnelor B completeaza stadializarea si se noteaza cu
A(absenta) si B(prezenta)
d) Prezenta sau absenta semnelor B completeaza stadializarea si se noteaza cu
X(absenta) si B(prezenta)
e) Semnele B includ triada slabire-febra-prurit
37. Efectele secundare pe termen lung ale chimioterapiei in limfomul Hodgkin.
a) Greata
b) Varsaturi
c) Fibroza pulmonara
d) Cardiomiopatie
e) Osteoporoza
38. Efectele secundare pe termen scurt ale chimioterapiei in limfomul Hodgkin.
a) Alopecie
b) Greturi
c) Prurit
d) Hipogonadism
e) Varsaturi
39. * Stadializarea limfomului Hodgkin se face conform clasificarii:
a) TNM
b) Clark
c) Dukes
d) Figo
e) Ann Arbor
40. * Aprecierea raspunsului la tratament in cadrul limfomului Hodgkin se face prin:
a) Ecografie abdominala
b) PET-CT
c) Radiografie toracica
d) CT toraco-abdomino-pelvin
e) RMN
41. * Stabilirea sigura a diagnosticului de limfom Hodgkin se face prin:
a) VSH
b) Biopsie ganglionara
c) Biopsie medulara
d) CT(computer tomograf)
e) Hemocultura
42. * Adenopatiile secundare din cadrul limfomului Hodgkin.
a) Au consistenta moale
b) Frecvent au localizare abdominala
c) Sunt dureroase
d) De obicei sunt mobile pe planurile subiacente
e) Au dimensiuni sub 2 cm diametru
43. * Aparitia limfomului Hodgkin poate fi favorizata de :
a) HPV
b) Sifilis
c) HIV
d) CMV
e) EBV
44. * Scheme de tratament (polichimioterapie) folosite frecvent in limfomul Hodgkin.

136
a) Velcade cu Dexametazona
b) ABVD
c) R-CHOP
d) CVP
e) Brentuximab
45. * Tabloul clinic in limfomul Hodgkin.
a) In stadiile incipiente adenopatiile sunt dureroase,aderente,consistenta moale
si dimensiuni peste 10 cm(Bulky)
b) In stadiile incipiente adenopatiile sunt nedureroase,mobile,consistenta ferma
de sub 2 cm
c) In stadiile avansate poate sa apara edemul in pelerina prin adenopatii
inghinale,compresive
d) Debutul bolii este brusc cu adenopatii(Bulky) abdominale
e) Debutul bolii este insidios cu adenopatii,frecvent latero-cervicale si supra-
claviculare
46. Schema DHAP utilizata in tratamentul limfomului Hodgkin contine urmatoarele
chimioterapice:
a) Cisplatin
b) Bleomycin
c) Dexametazona
d) Dacarbazin
e) Citozinarabinozida
47. Schema ABVD utilizata in tratamentul limfomului Hodgkin contine urmatoarele
chimioterapice
a) Cisplatin
b) Bleomycin
c) Doxorubicin
d) Dacarbazin
e) Etopozid
48. Tratamentul in limfomul Hodgkin (LH).
a) LH in stadii precoce poate fi vindecat (75-90 din cazuri)
b) LH nu poate fi vindecat
c) Polichimioterapia de linia intai se bazeaza pe schema
ABVD(Doxorubicin,Bleomycin,Vinblastin,Dacarbazin)
d) Polichimioterapia de linia intai se bazeaza pe schema DHAP
(Doxorubicin,high-dose Ara-C,Adriamycin,Prednison)
e) Atitudinea optima este tratamentul combinat polichimioterapie urmata de
radioterapie mai ales la pacientii cu volum tumoral mare (Bulky)
49. Factori de prognostic negativ in limfomul Hodgkin.
a) VSH >50 mm/ora
b) Stadiul III si IV (stadializare Ann-Arbor)
c) Masa tumorala tip Bulky(mase ganglionare cu diametrul peste 10 cm sau
raport mediastin / torace >0,33)
d) Prezenta semnelor generale B (inclusiv stadiul IB)
e) VSH <50 mm/ora
50. Limfomul nodular,cu predominanta limfocitara prezinta urmatoarele caracteristici:
a) Celule maligne foarte frecvente,cu nucleu unic,lobulat (celule popcorn)
b) CD20 pozitiv

137
c) Adenopatii localizate,deseori unice
d) CD15,CD30 pozitive
e) Evolutie lenta,prognostic favorabil
51. Din punct de vedere clinic,in limfomul Hodgkin,urmatoarele sunt adevarate:
a) Adenopatiile mediastinale pot da sindroame compresive
b) Boala debuteaza cu palpitatii
c) Pot fi prezente infiltrate extraganglionare
d) La debut apare splenomegalia si hepatomegalia
e) Aparitia unor adenopatii in special diafragmatice cel mai frecvent latero-
cervical si supra-clavicular
52. Urmatorii factori de risc au fost incriminati pentru aparitia limfomului Hodgkin.
a) Infectia cu virusul Epstein-Barr
b) Infectia cu virusul citomegalic
c) Infectia cu virusul herpetic de tip I
d) Existenta unui defect imun intrinsec
e) Factorul ereditar
53. Din punct de vedere epidemiologic limfomul Hodgkin.
a) Este o boala rara
b) Ambele sexe sunt afectate in mod egal
c) Are o incidenta de aproximativ 70-80 cazuri / 100.000 locuitori / an
d) Poate aparea la orice varsta
e) Varsta mediana de incidenta este de 28 de ani
54. Care din urmatoarele manifestari clinice ale limfomului Hodgkin sunt adevarate:
a) Scaderea in greutate este semnificativa daca pacientul a pierdut mai mult de
10% din greutatea initiala
b) Scaderea in greutate este semnificativa daca pacientul a pierdul mai mult de
20% din greutatea initiala
c) Febra este de tip Pel Ebstein
d) Pruritul este frecvent
e) Tulburarile neurologice sunt frecvente
55. In limfomul Hodgkin expresia puternica a antigenelor de activare este:
a) CD 19
b) CD 20
c) CD 79a
d) CD 30
e) CD 15
56. Alegeti formele de limfom Hodgkin (LH) cu prognostic favorabil.
a) LH atipic (nodular) cu predominanta limfocitara
b) LH clasic bogat in limfocite
c) LH cu scleroza nodulara
d) LH cu depletie limfocitara
e) LH cu celularitate mixta
57. Alegeti formele de limfom Hodgkin (LH) cu prognostic nefavorabil.
a) LH cu scleroza nodulara
b) LH cu depletie limfocitara
c) LH cu celularitate mixta
d) LH nodular cu predominanta limfocitara
e) LH clasic bogat in limfocite

138
58. Alegeti din urmatoarele,formele de limfom Hodgkin (LH) clasic.
a) Nici un raspuns corect
b) LH nodular cu predominanta limfocitara
c) LH cu celularitate mixta
d) LH cu scleroza nodulara
e) Toate raspunsurile sunt corecte
59. Care din urmatoarele afirmatii despre limfomul Hodgkin sunt adevarate:
a) Celulele maligne provin probabil din transformarea unui limfocit B din centrul
germinativ folicular
b) Celulele maligne sunt inconjurate de o populatie areactiva formata din
histiocite si plasmocite
c) Limfomul Hodgkin este o neoplazie a tesutului mieloid
d) Celulele maligne sunt inconjurate de o populatie reactiva formata din limfocite
T si B , neutrofile, eozinofile, histiocite, plasmocite
e) Este caracterizata prin prezenta celulelor maligne Reed-Sternberg si Hodgkin
60. * Schema IGEV utilizata in tratamentul limfomului Hodgkin contine :
a) Doxorubicin
b) Bleomycin
c) Vinorelbina
d) Ciclofosfamida
e) Vinblastin
61. In Limfomul Non Hodgkin (LNH) sunt adevarate urmatoarele afirmatii:
a) Sunt un grup de neoplazii foarte heterogene din punct de vedere biologic si
histologic
b) Este o boala heterogena caracterizata prin inflamatia cronica a cailor aeriene
c) Au origine in sistemul limfoid
d) Reprezinta cea mai fregventa boala infecto contagioasa
e) Principalul regim terapeutic este ABVD
62. Limfomul Non Hodgkin (LNH) poate interesa urmatoarele structuri:
a) Ganglioni limfatici
b) Irisul
c) Tegumentul
d) Pupila
e) Sistemul nervos central
63. Urmatoarele infectii virale reprezinta factori predispozanti in Limfomul Non Hodgkin:
a) Virusul herpetic 8
b) Infectia cu Helicobacter Pylori
c) Virusul Epstein-Barr
d) Infectia cu Chlamidia Psitacci
e) Virusul hepatitic C
64. In Limfomul Non Hodgkin factorii predispozanti sunt:
a) Virusul imunodeficientei umane(HIV)
b) Virusul hepatitic C
c) Virusul herpetic 6
d) Infectia cu Helicobacter Pylori
e) Virusul herpetic 1
65. In Limfomul Non Hodgkin (LNH) urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
a) LNH poate interesa tiroida

139
b) Infectia cu Helicobacter Pylori este implicata in majoritatea cazurilor de LNH
gastric
c) In LNH este caracteristica celula Reed-Sternberg
d) LNH forma cu scleroza nodulara este cel mai fregvent subtip
e) LNH poate interesa tubul digestiv
66. Din punct de vedere clinic Limfoamele Non Hodgkin (LNH) se impart in doua grupuri
mari:
a) LNH indolente
b) LNH cu celularitate mixta
c) LNH agresive
d) LNH de zona marginala
e) LNH nodular
67. * Principalul fenomen clinic la debut in Limfomul Non Hodgkin este reprezentat de:
a) Revarsat pericardic
b) Tuse productiva
c) Aparitia adenopatiilor
d) Hemoptizie
e) Hematemeza
68. * Principala investigatie diagnostica in Limfomul Non Hodgkin este:
a) ECHO abdominal
b) Examen bacteriologic
c) Biopsia ganglionara sau de organ
d) RMN
e) IDR2PPD
69. La examinarea biopsiei din Limfomul Non Hodgkin se iau in considerare urmatoarele
aspecte morfologice:
a) Marimea celulelor maligne (mici vs mari)
b) Gradul de diferentiere
c) Culoarea
d) Aspectul infiltratului limfoid (difuz vs nodular)
e) Cantitatea de tesut adipos
70. Urmatorii sunt markeri tipici pentru Limfomul Non Hodgkin cu celule B:
a) CD 20
b) CD 19
c) CD 2
d) CD 22
e) CD 7
71. Markeri de linie T in Limfomul Non Hodgkin sunt:
a) CD 19
b) CD 2
c) CD 20
d) CD 3
e) CD 7
72. Urmatoarele afirmatii despre biopsia osteo-medulara in Limfomul Non Hodgkin(LNH)
sunt adevarate:
a) Este obligatorie in toate cazurile
b) Nu este obligatorie in LNH agresive
c) Infiltratul medular la diagnostic este semn de boala avansata

140
d) Infiltrarea medulara releva un prognostic favorabil
e) Infiltrarea medulara la diagnostic este mai fregventa in LNH indolente
73. Markeri de linie T care apar in 10-15% din cazurile de Limfom Non Hodgkin sunt:
a) CD 4
b) CD 8
c) CD 7
d) CD 90
e) CD 88
74. * Markeri de proliferare tipici in Limfomul Non Hodgkin sunt:
a) CD 20
b) BCL 2
c) Ki-67
d) CD 19
e) TdT
75. Urmatoarele Limfoame Non Hodgkin (LNH) sunt de linie B:
a) LNH folicular grad I (celule mici)
b) LNH anaplazic T
c) LNH folicular grad II (mixt)
d) LNH angioimunoblastic
e) LNH cu celule de manta
76. Limfoamele Non Hodgkin (LNH) T/NK sunt:
a) Limfomul Burkitt
b) LNH cutanat cu celule T
c) LNH difuz cu celule mari
d) LNH folicular grad I (celule mici)
e) LNH limfoblastic T
77. * In Limfoamele Non Hodgkin se foloseste urmatoarea stadializare:
a) FAB
b) OMS
c) Ann-Arbor
d) FLIPI
e) IPI
78. Sistemele de apreciere a prognosticului in Limfomul Non Hodgkin sunt:
a) Scorul prognostic FLIPI
b) Scorul prognostic FAB
c) Scorul prognostic LDH
d) Scorul prognostic WHO
e) Scorul prognostic IPI
79. Tratamentul in Limfomul Non Hodgkin (LNH) , afirmatii adevarate:
a) Prima linie de tratament in LNH indolent cu celule B este ABVD
b) Prima linie de tratament in LNH agresiv cu celule B este R-CHOP
c) Prima linie de tratament in LNH indolent cu celule B este R-CVP
d) Una din schemele de linie a 2-a in LNH este Velcade cu Dexametazona
e) In Limfomul Burkitt se foloseste schema de tratament tip VAD
80. Urmatorii sunt factori de prognostic negativ FLIPI in Limfomul Non Hodgkin:
a) Varsta intre 50-55 ani
b) Stadiile Ann-Arbor III-IV
c) VSH 15 mm/ora

141
d) Hemoglobina <12g/dl
e) Interesarea a 5 regiuni limfatice
81. Complicatiile Limfomului Non Hodgkin consta in:
a) Fenomene de compresiune in cazul adenopatiilor voluminoase
b) Infiltratie de organ prin contiguitate sau infiltratie difuza de organ extralimfatic
c) Aplazie post chimio/radioterapie
d) Aparitia cromozomului Philadelphia
e) Aparitia mutatiei JAK2V617F
82. * Anticorpul monoclonal utilizat in tratamentul pacientilor cu Limfom Non Hodgkin cu
celula B, CD 20 pozitiv este:
a) Brentuximab
b) Alemtuzumab
c) Rituximab
d) Ponatinib
e) Bosutinib
83. Tratamentul in Limfomul Non Hodgkin cu celule T , cutanat (mycosis fungoides) este:
a) PUVA ( psoralen plus raze ultraviolete A) si corticoizi administrati topic
b) Schema CHOP
c) Schema ABVD
d) Alfa-interferon
e) Schema VAD
84. * In Limfoamele Non Hodgkin cu celule B agresive regimul terapeutic standard este:
a) VAD
b) R-CVP
c) R-CHOP
d) R-DHAP
e) Metotrexat
85. In Limfomul Non Hodgkin al sistemului nervos central protocolul terapeutic cuprinde:
a) Metotrexat
b) Bleomycin
c) Mesna
d) Citarabina
e) Dexametazona
86. * Protocolul terapeutic in Limfomul Non Hodgkin al sistemului nervos central se repeta
la :
a) 10 zile
b) 12-16 zile
c) 21-28 zile
d) 50-60 zile
e) 35-45 zile
87. Schema terapeutica R-CHOP utilizata in Limfomul Non Hodgkin cuprinde:
a) Rituximab
b) Bleomycin
c) Ciclofosfamida
d) Vincristin
e) Procarbazina
88. Protocolul terapeutic R-CVP utilizat in Limfomul Non Hodgkin cuprinde:
a) Vincristin

142
b) Prednison
c) Bosutinib
d) Ciclofosfamida
e) Biseptol
89. Schema POMP indicata in intretinerea pacientilor cu Limfom Hon Hodgkin limfoblastic
contine:
a) Prednison
b) Metotrexat
c) Doxorubicin
d) Vincristin
e) Rituximab
90. Factori de prognostic negativi in Limfomul Non Hodgkin conform scorului de prognostic
IPI ( international prognostic index) sunt:
a) Varsta>60 ani
b) LDH crescuta
c) Varsta<50 ani
d) Stadiile Ann-Arbor III si IV
e) Trombocite intre 200000-300000/mm3
91. * Markeri de clonalitate aparuti in Limfomul Non Hodgkin sunt:
a) CD 20
b) CD 2
c) Lanturi usoare ale imunoglobulinelor
d) Ki-67
e) CD 79
92. * Alegeti tipul de Limfom Non Hodgkin (LNH) foarte agresiv:
a) Limfomul MALT
b) Limfomul Burkitt
c) Limfomul limfocitic
d) LNH folicular
e) Macroglobulinemia Waldenstrom
93. Tabloul clinic in Limfomul Non Hodgkin(LNH) ,afirmatii adevarate:
a) Prezenta semnelor/simtomelor B in LNH indolente semnifica accelerarea bolii
b) Nu apare pleurezia si nici ascita
c) Nu apare insuficienta medulara
d) Poate sa apara fenomene neurologice
e) Poate sa apara fenomene digestive (diaree,constipatie)
94. Imunohistochimia in Limfomul Non Hodgkin , afirmatii adevarate:
a) CD 30 este marker de activare
b) CD 2 este marker de linie T
c) CD 3 este marker de linie B
d) Ki-67 este marker de proliferare
e) CD 2 este marker de linie B
95. Urmatorii sunt markeri de activare tipici in Limfomul Non Hodgkin:
a) CD 19
b) CD 25
c) CD 30
d) CD 7
e) CD 8

143
96. Cauzele gastrointestinale ale deficitului de fier sunt reprezentate de:
a) Esofagite
b) Alptare
c) Epistaxis
d) Ulcere gastro-duodenale
e) Ectazia vascular gastric antral
97. *Care din urmtoarele afeciuni nu reprezint o cauz gastrointestinal a deficitului de
fier:
a) Boala inflamatorie intestinala
b) Tumorile intestinale
c) Diverticulul Meckel
d) Hemosideroza pulmonar
e) Gastritele
98. * Care dintre urmtoarele afirmaii despre anemia feripriv este fals:
a) Apare mai frecvent la copii precolari i colari
b) Este cea mai obisnuit boal hematologic la nivel mondial
c) Apare mai frecvent la femeile aflate in perioada de fertilitate
d) Apare mai frecvent la barbaii tineri
e) Afecteaz ntre 500 milioane pna la 2 miliarde de indivizi
99. *Care din urmatoarele afirmaii in ceea ce privete anemia feripriv este falsa:
a) Este cea mai obisnuit boal hematologic la nivel mondial
b) Apare mai frecvent la femeile aflate in perioada de fertilitate
c) Apare mai frecvent la vrstnici
d) Apare mai frecvent la copii precolari i colari
e) Apare mai frecvent la barbaii tineri
100. Semnele/ simptomele legate de efectele directe ale deficitului de fier asupra esuturilor
sunt urmtoarele:
a) Glosita
b) Hiperemia facial
c) Coilonichia
d) Sclere palide albstrui
e) Sclerere eritematoase
101. In cadrul anemiei feriprive pacienii pot fi asimptomatici sau prezint semne si
simptome de tipul:
a) Asteniei, adinamiei
b) Vertijului
c) Purpurei, peteiilor, echimozelor
d) Faciesului pletoric
e) Palpitaiilor, cefaleei.
102. Frotiul de snge periferic in anemiile feriprive prezint:
a) Eritrocite hipocrome
b) Eritrocite hipercrome
c) Microcite
d) Macrocite
e) Celule in semn de tras la int
103. Dinamica deficitului de fier in anemia feripriv este reflectata de modificarile
urmtorilor parametri:
a) Nivelul seric al fierului scade

144
b) CTLF este crescut
c) Nivelul seric al fierului crete
d) Feritina este crescut
e) Feritina este scazut
104. Diagnosticul diferenial al anemiei feriprive se face cu:
a) Anemia provocat de bolile cronice
b) Anemia megaloblastic
c) Anemia sideroblastic dobndita
d) Leucemia acut
e) Alte hemoglobinopatii
105. *Diagnosticul diferenial al anemiei feriprive se face cu:
a) Hemofilia A
b) Hemofilia B
c) Thalasemia ( alfa sau beta)
d) Leucemia acut limfoblastic
e) Leucemia acut mieloblastic
106. Tratamentul cu fier parenteral se indic atunci cand:
a) Pacientul prezint intolerana la preparatele orale de fier
b) Pacientul prezint ulcer activ gastric
c) Exist malabsorbie de fier la nivel gastrointestinal
d) Nu exist malabsorbie de fier la nivel gastrointestinal
e) Terapia oral cu fier este eficient
107. *Lipsa de rspuns la terapia oral cu fier ridic urmtoarele suspiciuni:
a) Non-aderena la tratamentul medical
b) Hemoragie in curs de desfurare
c) Malabsorbie de fier
d) Alt cauz a anemiei (deficit de acid folic )
e) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
108. Care din urmtoarele investigaii reprezint teste diagnostice pentru evaluarea
hemolizei:
a) Hemograma complet
b) Ureea
c) Creatinina
d) Numrul de reticulocite
e) Bilirubina seric total si indirect
109. *Teste diagnostice pentru evaluarea hemolizei sunt:
a) Frotiul de snge periferic
b) Testul antiglobulinic direct ( testul Coombs)
c) Pucia aspiratorie medular i/sau biopsia
d) Testul antiglobulinic indirect ( testul Coombs)
e) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
110. *Care din urmtoarele investigaii nu reprezint teste diagnostice pentru evaluarea
hemolizei:
a) Analiza de urin ( hemoglobina, urobilinogen )
b) Flow citometria
c) Procalcitonina
d) Haptoglobina serica
e) Lactat dehidrogenaza seric (LDH)

145
111. Semnele si simptomele care pot fi legate de hemoliza sunt:
a) Coilonichia
b) Icterul
c) Glosita (limba roie, neted, lucioas, cu atrofia papilelor)
d) Apariia calculilor biliari
e) Splenomegalia
112. Hemoliza intravasculara poate fi asociata cu:
a) Insuficiena renala
b) Bradicardie
c) Febr
d) Scdere ponderal
e) Dureri lombare
113. Care din urmtoarele afirmaii despre modificrile urmtoriilor parametri de laborator
din cadrul anemiilor hemolitice sunt adevrate:
a) Bilirubina seric neconjugat ( indirect) crete ca urmare a eliberrii sale din
leucocitele distruse
b) Testul antiglobulinic direct ( testul Coombs) detecteaz prezena
Imunoglobulinei G sau a complementului C3 pe membrana eritrocitelor
c) Testul antiglobulinic direct ( testul Coombs) pozitiv este un semn distinctiv
pentru anemiile mediate autoimun
d) Lactat dehidrogenaza seric este scazut, eliberat din leucocitele distruse
e) Testul antiglobulinic indirect ( testul Coombs) detecteaz prezena
anticorpilor directionaii improtriva eritrocitelor din serul pacientilor cu
hemoliz mediat imun
114. Care din urmatoarele afirmaii cu privire la modificarile urmatoriilor parametri de
laborator din cadrul anemiilor hemolitice sunt false:
a) Lactat dehidrogenaza seric este scazut, eliberat din leucocitele distruse
b) Lactat dehidrogenaza seric este crescut, eliberat din leucocitele distruse
c) Lactat dehidrogenaza seric este crescut, eliberat din hematiile distruse
d) Bilirubina seric neconjugat ( indirect) crete ca urmare a eliberarii sale din
leucocitele distruse
e) Bilirubina seric neconjugat ( indirect) crete ca urmare a eliberrii sale din
hematiile distruse
115. Tratementul anemiei hemolitice cu anticorpi la cald consta in:
a) Acid Folic
b) Fier injectabil
c) Corticoterapie
d) Splenectomie
e) Vitamina B12 intravenos
116. In anemia hemolitic cu anticorpi la cald pot fi utilizate urmtoarele terapii;
a) Plasmafereza
b) Transplantul hepatic
c) Transplantul renal
d) Doze mari de imunoglobuline intravenoase
e) Mabthera-anticorp monoclonal anti CD20
117. Boala aglutininelor la rece:
a) Boala in care un autoanticorp IgM este indreptat impotriva hematiilor, se
leaga preferenial de acestea la temperaturi scazute

146
b) Severitatea boli se coreleaz cu titrul de anticorpi
c) Severitatea bolii nu se coreleaz cu titrul de anticorpi
d) Severitatea bolii se coreleaza cu abilitatea de a activa complementul
e) Exist apte forme de boal a aglutininelor la rece
118. *Hemoglobinuria paroxistica la rece:
a) Tulburare frecvent 96% din anemiile hemolitice autoimune
b) Apare frecvent la persoanele vrstnice
c) Apare mai frecvent la persoanele cu sifilis primar
d) Apare mai frecvent la copii dup o infecie viral recent
e) Este rezultatul unui anticorp circulant IgE
119. *Explorrile paraclinice in Boala aglutininelor la rece relev:
a) Aglutinine la rece (proba trebuie incalzit la cald dupa colectare)
b) Bilirubina seric crescut
c) LDH crescut
d) Testul Coombs pozitiv pentru complement C3
e) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
120. Deficitul de vitamin B12 poate aprea datorita mai multor cauze:
a) Nutriionale:vegetarieni, srcia
b) Evenimentelor intragastrice anormale: Gastrita atrofic cu hipoclorhidrie,
inhibitori de pomp de protoni
c) Evenimente anormale in lumenul intestinului gros
d) Pierderea/ atrofia mucoasei gastrice: gastrectomie total sau partial
e) Inhalarea oxidului de zinc
121. *Evenimente anormale in lumenul intestinului subtire ce pot cauza deficit de vitamina
B12 sunt urmtoarele cu excepia:
a) Proteaza pancreatic inadecvat
b) Inactivarea proteazei pancreatice
c) Gastrita atrofic cu hipoclorhidrie
d) Tulburri de motilitate intestinal
e) Bacteriemie in sindroame de staz intestinala ( anse oarbe, stricturi, fistule)
122. Cauzele nutriionale ale deficienei de folai prin diet incomplet sunt reprezentate
de:
a) Srcie si foamete
b) Hrnire prelungit a sugarilor cu lapte de capr
c) Sprue tropical si non tropical
d) Enterita regional
e) Diete speciale de slbire
123. *Precizai care din substanele de mai jos pot produce deficit de folai:
a) Metotrexatul
b) Sulfsalazina
c) Trimetoprim-sulfametoxazol
d) Alcoolul
e) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
124. Anemii megaloblastice neprovocate de deficitul de vitamina B12 sau acid folic sunt:
a) Sindromul Zollinger-Ellison
b) Sindromul Lesch-Nyhan
c) Anemia diseritropoetic ereditar
d) Aciduria orotica

147
e) Boala Crohn
125. Care din urmtoarele afirmaii legate de fiziologia vitaminei B12 sunt adevarate:
a) Complexul FI- Vit. B12 se leaga de receptorii FI- Vit. B12 ( receptorii Cubam)
la nivelul mucoasei ileale
b) In interiorul eritrocitelor Vit.B12 este transferat transcobalaninei ( TC)-II si
este eliberat in snge
c) Peste 95% din Vit.B12 intracelular se leag de deoxiadenosilcobalamin sau
metilcobalamin
d) Peste 25% din Vit.B12 intracelular se leag de deoxiadenosilcobalamin sau
metilcobalamin
e) Metilcobalamina citoplasmatic nu este coenzima pentru metionin-sintetaz
126. *Anemia megaloblastic prin deficit de vitamina B12 poate prezenta:
a) Parestezii timpurii cu pierderea funciei senzitive
b) Diminuarea sensibilitaii vibratorii
c) Incontinen urinar si intestinal
d) Tulburri de dispoziie
e) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
127. Se pot constata urmtoarele modificari sistemice in anemiile megaloblastice:
a) Pancitopenie hematologic cu maduv osoas megaloblastic
b) Hipopigmentare dermatologic
c) Infertilitate, sterilitate
d) Insuficena renal acut
e) Modificari gastrointestinale si glosit cu limb rosie depapilat
128. Frotiul de snge periferic in anemia megaloblastic prezint:
a) Microcite
b) Macro-ovalocite
c) Neutrofile polimorfonucleare hiposegmentate
d) Neutrofile polimorfonucleare hipersegmentate
e) Megalo-trombocite
129. Examinarea mduvei osoase in anemia megaloblastic relev:
a) Hipoplazie triliniar cu hematopoez normal
b) Megacariocite megaloblastice cu hipersegmentare complex
c) Hiperplazie triliniar cu hematopoez megaloblastic
d) Megaloblastoz cu megaloblasti ortocromatici cu nuclei cu structura fina
e) Prezena blatilor in procent de 50%
130. Cauzele raspunsului incomplet la tratament in anemia megaloblastic sunt:
a) Diagnosticul greit
b) Diagnosticul corect
c) Uremia
d) Deficiena asociat netratat ( deficien de fier/tiroidian)
e) Medicamente care perturb ARN-ul
131. *Diagnosticul diferenial al anemiilor megaloblastice se poate face cu urmtoarele
afeciuni exceptnd:
a) Anemia hemolitic imun
b) Sindroamele mielodisplazice
c) Anemia aplastic
d) Thalasemia
e) Anemia mieloftizic

148
132. Incidena leucemiei acute mieloide este mai crescut:
a) n rile industrializate
b) Mediul urban
c) Mediul rural
d) Incidena este uor mai crescut la femei dect la brbai
e) Incidena este uor mai crescut la brbai dect la femei
133. * Factorii genetici sau constituionali implicai n etiopatogenia leucemiei acute mieloide
sunt:
a) Sindrom Down
b) Sindrom Klinefelter
c) Anemia Fanconi
d) Sindromul ataxie-teleangiectazie
e) Toate rspunsurile sunt corecte
134. * Factorii de mediu implicai n etiopatogenia leucemiei acute mieloide sunt:
a) Radiaii ionizante
b) Radiaii electromagnetice
c) Citostatice
d) Solveni organici (benzen,toluen)
e) Toate rspunsurile sunt corecte
135. Leucemia acut mieloid poate s fie secundar urmtoarelor afeciuni:
a) Sindrom mielodisplazic
b) Diabet zaharat
c) Hipertensiune arterial
d) Leucemie mieloid cronic
e) Trombocitemie esenial
136. Conform clasificrii morfologice FAB a LAM ,tipul M0 LA nedifereniat se
caracterizeaz prin :
a) Prezena de corpi Auer
b) Nu poate fi diagnosticat morfologic
c) Poate fi diagnosticat doar prin imunofenotipare
d) 3% din cazuri
e) 80% din cazuri
137. Conform clasificrii morfologice FAB a LAM , tipul M1 LA mieloblastic fr
maturaie se caracterizeaz prin:
a) 10% promielocit/mielocite/sau monocite
b) 10% eozinofile
c) 10% bazofile
d) Pot conine corpi Auer
e) 20% din cazuri
138. Conform clasificrii morfologice FAB a LAM, tipul M2 LAM cu maturaie se
caracterizeaz prin:
a) 10% promielocite/mielocite
b) 5 % monocite
c) Prezena de corpi Auer
d) ncadreaz forma cu t (8;21)
e) 20% eozinofile
139. Conform clasificrii morfologice FAB a LAM subtipul M3 LA promielocitar se
caracterizeaz prin:

149
a) 30% promielocite hipergranulare
b) Prezint t (15;17)
c) Pot exista i forme microgranulare de boal
d) 30% eozinofile
e) 30% eritroblaTi
140. Conform clasificrii morfologice FAB a LAM, subtipul M4 LA mielomonoblastic se
caracterizeaz prin:
a) 20% blati i promielocite
b) 20% eozinofile
c) 20% difereniere monocitar
d) 20% eritroblati
e) 20% din cazuri
141. Conform clasificrii OMS a LAM n categoria LAM cu anomalii citogenetice recurente
intr:
a) LAM cu t (8;21)
b) LAM dup ageni alchilani
c) Anemia aplastic
d) LAM cu anomalii 11q23
e) LA promielocitar cu t (15;17)
142. * Manifestrile clinice ale leucemiei acute mieloide sunt:
a) Febr de tip septic
b) Debutul este cel mai adesea insidios , dar rapid progresiv
c) Astenie
d) Gingivoragii
e) Toate rspunsurile sunt corecte
143. Taboul sanguin n leucemia acut mieloid evideniaz urmtoarele:
a) Prezena de limfocite mici, mature n procent de peste 50%
b) n unele cazuri (forme aleucemice) blatii lipsesc din sngele periferic
c) Prezena variabil de celule tinere atipice (blati)
d) Lipsa celulelor de vrst intermediar ( hiatus leucemic)
e) Prezena umbrelor nucleare este caracteristic
144. Medulograma n leucemia acut mieloid relev:
a) Mduva osoas este de aspect normal
b) Mduva osoas este de regul hipercelular
c) Dup aspectul morfologic pot fi descrii mieloblati, monoblati sau
promielocite
d) Aspectul morfologic nu are relevan diagnostic
e) Evidenierea a cel puin 20% blati ca infiltraie leucemic
145. Markerii de linie mieloid evideniai prin flow-citometrie din mduva osoas sau
sngele periferic al pacienilor cu leucemie acut mieloid sunt:
a) CD33
b) Glicoforina A
c) CD13
d) CD34
e) CD140
146. n leucemia acut mieloid translocaiile i deleiile cu prognostic favorabil sunt:
a) t(8;21)
b) del(5q)

150
c) del(7q)
d) t(15;17)
e) t(16,16)
147. Pacienii cu leucemie acut promielocitar cu risc sczut au urmtoarele caracteristici:
a) leucocite>10.000/mm3
b) leucocite<10.000/mm3
c) trombocite 40.000 mm3
d) leucocite 10.000/mm3
e) trombocite <40.000/mm3
148. Care din urmtoarele afirmaii privind tratamentul leucemiei acute mieloide sunt
adevrate:
a) Exist mai multe regimuri de inducie, cel mai utilizat fiind regimul 3+7
b) Dup obinerea remisiunii complete se va institui tratamentul de consolidare
c) Leucemia acut mieloid iniial nu are nevoie de chimioterapie
d) Regim de inducie tip ABVD
e) Leucaferez
149. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre leucemia acut limfoblastic
(LAL)?
a) LAL este ntlnit mai frecvent la copii n vrst de 2-10 ani
b) LAL este ntlnit mai frecvent la adulii cu vrsta ntre 35-50 de ani
c) LAL reprezint 10% dintre tipurile de leucemii n pediatrie
d) LAL reprezint 75% dintre tipurile de leucemii n pediatrie
e) LAL reprezint 25% din cancerele aprute pn la vrsta de 14 ani
150. Urmtorii sunt incriminai a fi factori predispozani pentru apariia leucemiei acute
limfoblastice
a) Virusul citomegalic
b) Virusurile herpetice
c) Anomaliile citogenetice
d) Alimentaia
e) Activitatea fizic
151. Urmtoarele sunt tipuri de leucemie acut limfoblastic (LAL) conform Clasificrii
morfologice FAB a LAL:
a) LAM
b) LAL1
c) LAL2
d) LAL3
e) LLC
152. Urmtoarele sunt subtipuri ale leucemiei acute limfoblastice (LAL) de linie B conform
Clasificrii imunofenotipice (OMS):
a) Forma pre-T
b) Forma cu limfocit T matur
c) Forma pro-B
d) Forma pre-B
e) Forma cu limfocite B mature
153. Examenul sngelui periferic evideniaz, n leucemia acut limfoblastic, urmtoarele:
a) Anemie
b) Poliglobulie
c) Procent medular de peste 20% limfoblati

151
d) Numr leucocitar crescut (uneori normal sau sczut), cu prezena de celule
imature (limfoblati)
e) Trombocitopenie
154. * n leucemia acut limfoblastic urmtoarea modificare a examenului mduvei osoase
reprezint criteriu necesar pentru diagnostic:
a) Prezena, la nivel medular, de limfoblati n procent de peste 5%
b) Prezena, la nivel medular, de limfoblati n procent de peste 10%
c) Prezena, la nivel medular, de limfoblati n procent de peste 15%
d) Prezena, la nivel medular, de limfoblati n procent de peste 20 %
e) Prezena, la nivel medular, de limfoblati n procent de peste 2%
155. Urmtoarele anomalii citogenetice reprezint factori de prognostic nefavorabil n
leucemia acut limfoblastic:
a) t (9;22)
b) t (8;14)
c) Lipsa modificrilor citogenetice adverse
d) Pozitivarea markerului CD 20
e) Pozitivarea markerului CD 19
156. Grupul de prognostic favorabil al leucemiei acute limfoblasticecuprinde urmtoarele
caracteristici:
a) Afectarea SNC
b) Prezena t (9;22)
c) Prezena t (4;11)
d) Vrsta tnr (sub 30 de ani)
e) Lipsa modificrilor citogenetice adverse
157. * Chimioterapia leucemiei acute limfoblastice urmrete:
a) Creterea numrului de celule leucemice
b) Apariia anomaliilor citogenetice
c) Apariia trombocitopeniei
d) Apariia afectrii SNC
e) Eliminarea celulelor leucemice
158. Terapia de inducie a remisiunii n leucemia acut limfoblastic conine:
a) Interferon
b) Vincristin
c) Antracicline
d) Corticoterapie
e) Anticorpi monoclonali
159. * Terapia intratecal n leucemia acut limfoblastic se face cu:
a) Imatinib
b) Metotrexat
c) Interferon
d) Dasatinib
e) Melphalan
160. Urmtoarele sunt sunt metode terapeutice utilizate n leucemia acut limfoblastic:
a) Terapia de inducie a remisiunii
b) Consolidarea remisiunii
c) Tratamentul de ntreinere
d) Splenectomia
e) Interferonul

152
161. * Se asociaz inhibitori de tirozin-kinaz la schemele de polichimioterapie din leucemia
acut limfoblastic (LAL) in cazul:
a) LAL cu celule B
b) LAL cu celule T
c) SMD
d) LLC
e) LAL cu prezena cromozomului Philadelphia
162. Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la leucemia mieloida cronica (LMC)sunt
adevarate?
a) Este o afectiune maligna a celulei stem pluripotente
b) Se caracterizeaza prin proliferarea seriei granulocitare
c) Se caracterizeaza prin proliferarea seriei limfocitare
d) Capacitatea de diferentiere a granulocitelor se pierde complet
e) Se caracterizeaza prin prezenta cromozomului Ph1 sau a rearanjamentului
genic BCR-ABL, anomalie cu rol patagenic dovedit
163. Care dintre afirmatiile cu privire la epidemiologia LMC sunt adevarate?
a) Reprezinta 15-20% din leucemiile adultului
b) Incidenta este de aprox 1,5 cazuri noi la 100000de indivizi
c) Incidenta scade cu varsta
d) Este mai frecventa la sexul feminin
e) Varstnicii fac o forma agresiva de boala diagnosticata in faza accelerata sau in
criza blastica
164. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la etiopatogenia leucemiei mieloide
cronice sunt adevarate?
a) In producerea LMC este dovedita implicarea radiatiilor ionizante
b) Benzenul, fumatul, diverse virusuri sunt dovediteca agenti patogeni in LMC
c) Cromozomul Ph1, rezultat in urma translocatiei t(9;22) este prezent in 90-95%
din cazuri este raspunzator de aparitia si intretinerea proliferarii maligne
d) Proteina p210 rezulta din trancriptia si translatia genei hibride BCR-ABL
e) Granulocitele aparent mature prezinta un continut crescut de fosfataza
alcalina leucocitara
165. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la faza cronica a leucemiei mielode
cronice sunt adevarate?
a) Boala debuteaza insidios, cu o evolutie de luni de zile fara simptome
b) Boala debuteaza totdeauna brusc, printr-un episod acut (infarct spenic, criza
de guta, colica renala, priapism, sindrom de leucostaza)
c) Simptomele nespecifice (astenie, scadere ponderala, transpiratii accentuate si
subfebrilitati) apar de regula dupa cateva luni de evolutie a bolii
d) Cel mai frecvent boala este diagnosticata in faza de metamorfoza blastica,
datorita caracterului asimptomatic al acestei faze
e) Faza cronica dureaza cateva luni
166. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la hemoleucograma din faza cronica a
Leucemiei mieloide cronice sunt adevarate
a) Evidentiaza hiperleucocitoza (100000-300000/mm3)
b) Evidentiaza leucopenie cu blasti
c) 40-50% din cazuri evidentiaza trombocitoza (500- 600 000/mm3)
d) Evidentiaza pe frotiu toate treptele de maturatie granulocitara
e) Bazofilele sunt absente

153
167. *Care dintre urmatoarele anomalii genice sunt responsabile de patogenia leucemiei
mieloide cronice?
a) Mutatia JAK-2
b) Cromozomul Ph1 (t(9;22))
c) Trisomia 8
d) Deletie cromozom Y
e) ZAP-70
168. Confirmarea diagnosticului de Leucemie mieloida cronica este data de:
a) Leucocitoza tumorala
b) Splenomegalie giganta
c) Bazofilie
d) Prezenta cromozomului Ph1 sau a transcriptului BCR-ABL
e) Deviere la stanga, pana la mieloblast, a formulei leucocitare
169. Reactiile leucemoide se diferentiaza de Leucemia mieloida cronica prin:
a) Apar secundar infectiilor bacteriene, intoxicatii, tumori solide, dupa hemoragii
mari
b) Prezinta leucocitoza tumorala
c) Fosfataza leucocitara scazuta
d) Fosfataza leucocitara crescuta sau normala
e) Disparitia reactiei leucemoide odata cu cauza
170. Care dintre urmatoarele entitati clinice sunt neoplazii mieloproliferative cronice Ph1
negative:
a) Leucemie acuta mieloida
b) Policitemia vera
c) Mielofibroza ideopatica
d) Trombocitemia esentiala
e) Leucemia mielomonocitara cronica
171. Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la scorurile de prognostic utilizate in
Leucemia mieloida cronica sunt adevarate?
a) Scorul Sokal se bazaza pe varsta pacientului, marimea splinei, nr de
trombocite, procentul de blasti
b) Scorul Hashford a fost elaborat pentru pacientii tratati cu inhibitori de
tirozinkinaza
c) Modelul prognostic combinat incorporeaza scorurile Sokal si Hashford si un
anumit nr de factori de prognostic nefavorabil
d) Model prognostic combinat desemneaza stadiul 3=diagnostic de faza blastica
e) Risc Socal intermediar, inseamna scor <0,8 si RcyC 91%
172. Care dintre urmatorii parametrii sunt recunoscuti ca factori de prognostic negativ in
Leucemia mieloida cronica?
a) Varsta peste 60 de ani
b) Statusul de performanta scazut
c) Splenomegalia peste 10 cm sub rebord
d) Bazofile <7%
e) Absenta mielofibrozei in MO
173. Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la faza accelerata din evolutia leucemiei
mielocitare cronice sunt adevarate?
a) Se caracterizeaza prin aparitia rezistentei la tratament
b) Se caracterizeaza prin pastrarea raspunsului la tratament

154
c) Cresterea bazofilelor 20%
d) Scaderea bazofilelor
e) Cresterea blastilorsi a promielocitelor in maduva osoasa
174. Puseul blastic in leucemia mieloida cronica se caracterizeaza prin:
a) Aparitia semnelor de insuficienta medulara
b) In sangele periferic si /sau maduva osoasa se constata o crestere >20% blasti
c) Cel mai frecvent puseul blastic este limfoid
d) Apar anomalii genice aditionale
e) Frecvent apare o proliferare blastica extramedulara
175. Tratamentul in faza cronica a leucemiei mieloide cronice consta in :
a) Terapie suportiva (combaterea leucocitozei si trombocitozei, prevenirea
sindromului de liza tumorala)
b) Terapia antitumorala standard cu inhibitori de tirozinkinaza
c) Polichimioterapie agresiva
d) Substitutie cu vitamina B12
e) Tratament cu derivati de acid transretinoic
176. Raspunsul optim la tratamentul cu inhibitori de tirozinkinaza se defineste astfel:
a) La 3 luni: BCR-ABL 10% sau/si Ph1+35%
b) La 6luni BCR-ABL 10% sau/si Ph1+ 35%
c) La 12 luni BCR-ABL 0,1%
d) Oricand peste 12 luni BCR-ABL 1%
e) La 3 luni BCR-ABL 30%
177. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la monitorizarea raspunsului citogenetic si
molecular in leucemia mieloida cronica sunt adevarate:
a) La diagnostic se efectuiaza examen citogenetic si evaluare BCR-ABL
b) In timpul tratamentului se determina transcriptul BCR-ABL la fiecare 3 luni
pana la obtinerea MMR (BCR-ABL 0,1%), apoi la 3-6 luni ; exam citogenetic
din MO la 3, 6, 12 luni pana la obtinerea RcyC
c) Examen citogenetic si molecular lunar
d) Examen citoenetic si molecular anual
e) In caz de lipsa de raspuns sau progresia bolii se indica analize mutationale
178. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul fazei accelerate in leucemia
mieloida cronica sunt adevarate?
a) Se poate recurge la polichimioterapie de tipul hidroxiuree +Ara-Casociata
tratamentului cu inhibitori de tirozinkinaza
b) Se intrerupe tratamentul cu inhibitori de tirozinkinaza
c) Tratament cu interferon
d) Se are in vedere transplantul medular alogen
e) Polichimioterapie agresiva
179. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul puseului blastic in leucemia
mieloida cronica sunt adevarate:
a) Este similar cu cel aplicat in leucemia acuta
b) Combinatiilor de polichimioterapie li se poate asocia un inhibitor de
tirozinkinaza
c) Nu se recomandaalo transplantul de maduva osoasa datorita riscurilor prea
mari

155
d) Sunt in studiu alte substante, ca: inhibitori multikinazici, inhibitori de
farnesiltransferaza, agenti hipometilanti, inhibitori de histondeacetilaza,
vaccinuri peptidice
e) Tratament cu interferon
180. Care este durata tratamentului cu Inhibitori de tirozinkinaza in lecemia mieloida
cronica:
a) 3 luni
b) Toata viata
c) Nu se cunoaste
d) Intreruperea tratamentului la bolnavii care sunt de cel putin 2 ani in remisiune
moleculara completa, cu monitorizarea atenta a evolutiei
e) Pe o durata nedeterminata

156
Rspunsuri Hematologie-Oncologie
1. B,C 47. B, C, D 93. A, D, E
2. D 48. A, C, E 94. A, B, D
3. B, D, E 49. A, B, C 95. B, C
4. A, C, D 50. B, C, E 96. A, D, E
5. B, D 51. A, C, E 97. D
6. C, D, E 52. A, D, E 98. D
7. A, B, C 53. A, B, D 99. E
8. B, C, E 54. A, C 100. A, C, D
9. A, C, E 55. D, E 101. A, B, E
10. B 56. A, B 102. A, C, E
11. C 57. B, C 103. A, B, E
12. B, C, D 58. C, D 104. A, C, E
13. E 59. A, D, E 105. C
14. B, E 60. C 106. A, B, C
15. A, C, D 61. A, C 107. E
16. C, D 62. A, C, E 108. A, D, E
17. A 63. A, C, E 109. E
18. C, D 64. A, B, D 110. C
19. A, B, C 65. A, B, E 111. B, D, E
20. A, B, C 66. A, C 112. A, C, E
21. C, D 67. C 113. B, C, D
22. D 68. C 114. A, B, D
23. A, C, D 69. A, B, D 115. A, C, D
24. D, E 70. A, B, D 116. A, D, E
25. B, C, E 71. B, D, E 117. A, B, D
26. B 72. A, C, E 118. D
27. A, C 73. A, B, C 119. E
28. B, C, E 74. C 120. A, B, D
29. A, C, D 75. A, C, E 121. C
30. A, D, E 76. B, E 122. A, B, E
31. B, D, E 77. C 123. E
32. B, C 78. A, E 124. B, C, D
33. A, B, C 79. B, C 125. A, B, C
34. A, C, E 80. B, D, E 126. E
35. A, C, E 81. A, B, C 127. A, C, E
36. B, C, E 82. C 128. B, D, E
37. C, D, E 83. A, B, D 129. B, C, D
38. A, B, E 84. C 130. A, C, D
39. E 85. A, D, E 131. D
40. B 86. C 132. A, B, E
41. B 87. A, C, D 133. E
42. D 88. A, B, D 134. E
43. E 89. A, B, D 135. A, D, E
44. B 90. A, B, D 136. B, C, D
45. E 91. C 137. A, D, E
46. A, C, E 92. B 138. A, C,D

157
139. A, B, C
140. A, C, E
141. A, D, E
142. E
143. B, C, D
144. B, C, E
145. A, C, D
146. A, D, E
147. B, C
148. A, B, E
149. A, D, E
150. A, B, C
151. B, C, D
152. C, D, E
153. A, D, E
154. D
155. A, B
156. D, E
157. E
158. B, C, D
159. B
160. A, B, C
161. E
162. A, B, E
163. A, B
164. A, C, D
165. A, C
166. A, C, D
167. B
168. D
169. A, D, E
170. B, C, D
171. A, C
172. A, B, C
173. A, C, E
174. A, B, D
175. A, B
176. A, C
177. A, B, E
178. A, D
179. A, B, D
180. C, D, E

158
Endocrinologie

1. * Anticorpii antireceptor de TSH (TRAb) sunt prezeni n:


a) Boala Graves
b) Tiroidita cronic autoimun
c) Tiroidita subacut
d) Gua nodular
e) Adenomul toxic
2. Cele mai frecvente forme de hipertiroidie cu TSH supresat i radioiodocaptarea (RIC)
crescut sunt:
a) Boala Graves
b) Adenomul toxic
c) Gua polinodular hipertiroidizat
d) Cancerul tiroidian
e) Tiroidita subacut
3. Antiroidienele de sintez prezint urmtoarele caracteristici:
a) Se indic n toate formele de hipotiroidie
b) Blocheaz hormonosinteza tiroidian
c) Prezint printre reaciile adverse agranulocitoza
d) Se administreaz toat viaa
e) Se administreaz iniial n doze mai mici care se cresc progresiv
4. Iodul i produsele care conin iod au urmtoarele efecte asupra tiroidei:
a) Inhib acut organificarea iodului
b) Inhib eliberarea hormonilor tiroidieni
c) Se utilizeaz n tratamentul hipotiroidiei
d) n cazul unei hipertiroidii, utilizarea lor ca terapie singular nu este indicat
e) Se utilizeaz posttiroidectomie total, ca tratament de substituie
5. Criza tireotoxic:
a) Este o situaie deseori amenintoare de via
b) Poate s apar dup intervenii chirurgicale
c) Este o situaie n care nu se administreaz iodura de potasiu
d) Necesit reechilibrare hidroelectrolitic i oxigenoterapie
e) Se nsoete de hipotensiune arterial i bradicardie
6. Evoluia bolii Graves-Basedow poate fi:
a) Ondulant, cu perioade de remisiuni i exacerbri
b) Dup 1-2 ani de terapie, se vindec n toate cazurile
c) 25% pot dezvolta, dup o perioad, hipotiroidie
d) Dup sistarea terapiei cu antitiroidiene, 30-50% recidiveaz
e) Eutiroidizarea nu se obine niciodat
7. * Tratamentul hipertiroidismului indus de amiodaron de tip 1 (tireotoxicoza) cuprinde:
a) Antitiroidiene de sintez - Metimazol
b) Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
c) Corticoterapie
d) Soluie de iodur de potasiu
e) Radioiodoterapie
8. n oftalmopatia din boala Graves ntlnim urmtoarele aspecte:

159
a) Renunarea la fumat este recomandat
b) Nu se utilizeaz niciodat lacrimi artificiale
c) Corticoterapia nu este benefic
d) Decompresiunea orbitar chirurgical se face la cazurile severe
e) Diplopia poate persista dup remisia episodului acut.
9. Tiroidita subacut (De Quervain) prezint urmtoarele aspecte:
a) Se caracterizeaz prin distrucia parenchimului tiroidian i infiltrat cu fagocite
mari i celule gigante
b) Este de etiologie bacterian
c) Evolueaz cu sindrom inflamator important
d) Sub aspect funcional, evoluia este cu normofuncie
e) 10% din cazuri pot dezvolta hipotiroidism permanent
10. n etiologia hipotiroidismului secundar ntlnim:
a) Tiroidita cronic limfocitar
b) Deficitul de iod
c) Tumori hipofizare
d) Deficitul izolat de TSH
e) Tiroidectomia total
11. * n hipotiroidie pot apare urmtoarele modificri:
a) Leucocitoz
b) Hiperglicemie
c) Anemie
d) Scderea LDL-colesterol
e) Hipernatremie
12. La nivelul aparatului cardiovascular, hipotiroidia se manifest prin:
a) Tahicardie
b) HTA diastolic
c) Pericardit
d) Prezena de complexe QRS hipovoltate pe EKG
e) Endocardit
13. * Hipotiroidismul secundar se caracterizeaz prin:
a) Etiologie autoimun
b) Tablou hormonal:TSH crescut, hormoni periferici sczui
c) Anticorpi antitiroidieni crescui
d) Sediul leziunii este la nivel hipofizar sau hipotalamic
e) Aspectul ecografic al tiroidei este marcat hipoecogen
14. Diagnosticul diferenial al hipotiroidismului se face cu:
a) Sindromul nefrotic
b) Sindromul depresiv
c) Sindromul bolii eutiroidiene (sindromul de T3 sczut)
d) Hipercorticismul
e) Hipolipoproteinemia
15. Gua toxic polinodular este caracterizat prin:
a) Hipertiroidism
b) Hipotiroidism
c) Gu polinodular de dimensiuni variabile
d) Dermopatie infiltrativ (frecvent)
e) Frecvena mare n copilrie

160
16. Urntoarele semne i simptome sunt caracteristice bolii Graves:
a) Transpiraii excesive
b) Intoleran la frig
c) Cretere ponderal datorat apetitului exagerat
d) Constipaie
e) Nervozitate i fatigabilitate
17. Examenul clinic n boala Graves deceleaz:
a) Gus polinodular
b) Gu cu suflu la ausculaie
c) Mixedem pretibial, care este rar ntlnit
d) Bradicardie sinusal
e) Oftalmopatia, care este ntlnit la aproximativ jumtate din pacienii cu boal
Graves
18. Scintigrafia cu iod radioactiv are urmtoarele caracteristici:
a) Deceleaz doar nodulii calzi
b) Poate fi utilizat la femeile nsrcinate
c) Este util pentru determinarea morfologiei tiroidiene
d) Este util pentru determinarea activitii tiroidiene
e) La pacienii alergici la iod, se poate efectua scintigrafie cu TC 99m-
pertechnetatechnetiu
19. Tratamentul n boala Graves const n:
a) Diet fr grsimi
b) Fumatul poate ajuta la remiterea simptomatologiei
c) Odihna si o nutriie corespunztoare
d) Betablocantele amelioreaz simptomele de tireotoxicoz
e) Antitiroidiene de sintez
20. Tratamentul medicamentos n boala Graves are urmtoarele caracteristici:
a) Metronidazolul i carbimazolul inhib procesul de formare al T4 i T3
b) Datorit existenei riscului de hepatotoxicitate, se prefer metimazolul ca
medicament de prim intenie n locul propiltiouracilului
c) Propiltiouracilul este preferat la femei n primul trimestru de sarcin
d) La folosirea metimazolului s-au observat, foarte frecvent, efecte teratogene
e) n general tratamentul cu antitiroidiene se ncepe cu doze mici, care se cresc
progresiv
21. Tireotoxicoza:
a) Este caracterizat prin expunerea excesiv a esuturilor la niveluri sczute de
hormoni tiroidieni
b) Se datoreaz hiperactivitii glandei tiroide
c) Poate s apar prin producie ectopic de hormoni tiroidieni
d) Poate s apar dup administrarea insuficient de hormoni tiroidieni
e) Uneori asociaz oftalmopatie
22. Tabloul clinic al bolii Graves cuprinde:
a) Scdere ponderal cu apetit pstrat
b) Bradicardie
c) Tranzit intestinal accelerat
d) Palpitaii
e) Frilozitate
23. Paraclinic, n boala Graves putem ntlni:

161
a) Nivel plasmatic de TSH supresat i FT4 crescut
b) Nivel plasmatic de TSH crescut i FT4 sczut
c) Autoanticorpii tiroidieni antitireoglobulin i antiperoxidaz, care sunt de obicei
pozitivi
d) Ecografic, gu difuz, hipoecogen
e) Nivel plasmatic de TSH crescut i FT4 crescut
24. Tratamentul n boala Graves Basedow:
a) Betablocantele se utilizeaz pentru ameliorarea simptomelor de tireotoxicoz
b) Terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni este de elecie
c) Renunarea la fumat este necesar n oftalmopatie
d) Antitiroidienele de sintez sunt terapia de elecie
e) Propiltiouracilul nu este permis n sarcin
25. Principii i msuri adjuvante n boala Graves Basedow:
a) Nutriie corespunztoare
b) Sedative
c) Renunare la fumat
d) Alfa blocante
e) Analogi de somatostatin
26. * Tireotoxicoza din boala Graves se datoreaz:
a) Hipoactivitii glandei tiroide
b) Hiperactivitaii glandei tiroide
c) Hiposecreiei hormonilor tiroidieni
d) Radioiodocaptrii reduse
e) Creterii TSH-ului
27. * Boala Graves se caracterizeaz prin:
a) Gus difuz i hipertiroidism
b) Lipsa oftalmopatiei
c) Frecven mai mare la brbai dect la femei
d) Semne i simptome determinate de deficitul de hormoni tiroidieni
e) Tratament de substituie pentru toat viaa
28. * Tiroida din boala Graves este:
a) Absent
b) Cu vascularizaie absent
c) Cu vascularizaie crescut
d) Fr infiltrat cu limfocite T
e) Hiperecogen, omogen i fr fibroz
29. * Diagnosticul paraclinic n boala Graves indic:
a) TSH crescut, FT4 sczut
b) TSH crescut i TRAb abseni
c) TSH sczut i FT4 sczut
d) La scintigrafia tiroidian apare o tiroid global mrit de volum
e) La scintigrafia tiroidian, captarea sczut este tipic bolii Graves
30. * n boala Graves:
a) Mecanismul de apariie al bolii este autoimun
b) Tratamentul medicamentos se face cu hormoni tiroidieni
c) Tratamentul chirurgical este de prim intenie
d) Tratamentul cu antitiroidiene de sintez se face toat viata
e) Gua este polinodular

162
31. Diagnosticul diferenial al oftalmopatiei din boala Graves, cnd este unilateral, se
face cu:
a) Neoplasmul orbitar
b) Bolile infiltrative
c) Pseudotumor orbital
d) Tumorile hipofizare
e) Tromboza de ven cav
32. Care dintre urmtoarele afirmaii privind adenoamele tiroidiene sunt adevrate?
a) Sunt tumori benigne
b) Sunt tumori maligne
c) Pot da metastaze
d) Pot fi adenoame papilare sau foliculare
e) Pot fi carcinoame tiroidiene medulare
33. * Care din urmtoarele tipuri de cancer tiroidian deriv din epiteliul folicular?
a) Carcinomul medular
b) Carcinomul papilar
c) Sarcoidoza tiroidian
d) Tiroidita Hashimoto
e) Metastazele tiroidiene ale altor cancere
34. Factorii de risc pentru cancerul tiroidian sunt reprezentai de:
a) Vrsta de peste 70 de ani
b) Antecedentele de chist hemoragic n familie
c) Antecedente familiale de boal Graves-Basedow
d) Antecedente de iradiere la nivelul capului i gtului
e) Sexul feminin
35. * Procentul nodulilor maligni la pacienii cu boal Graves-Basedow este de:
a) 50%
b) 100%
c) 9%
d) 0%
e) 25%
36. Biopsia tiroidian prin puncia-aspiraie cu ac fin:
a) Se indic la nodulii sub 1 cm cu aspecte ecografice de benignitate, fr
elemente anamnestice de risc nalt
b) Se recomand la toi nodulii de peste 10 mm, hipoecogeni, cu margini
neregulate, microcalcificri i circulaie intranodular accentuat
c) Se recomand la toi pacienii cu istoric de iradiere cervical
d) Nu se indic la nodulii mai mici de 10 mm, dac nu exist caractere ecografice
de suspiciune
e) Se indic ntotdeauna la nodulii tiroidieni sub 10 mm, indiferent de aspectul lor
ecografic
37. Tumorile tiroidiene benigne sunt reprezentate de:
a) Limfomul malign primar tiroidian
b) Adenomul folicular
c) Carcinomul medular din cadrul sindroamelor de neoplazii endocrine multiple
d) Chistul tiroidian
e) Carcinosarcomul

163
38. n evaluarea nodulilor tiroidieni, investigaiile imagistice de nalt rezoluie (rezonana
magnetic nuclear, tomografia computerizat):
a) Se recomand la toi nodulii tiroidieni, ca examen de rutin
b) Se indic doar n leziunile mari, invazive
c) Se indic doar n cazul guilor uninodulare
d) Nu sunt indicate ca examen de rutin n evaluarea nodulilor tiroidieni
e) Se indic n cazul leziunilor mari, asociate cu paralizie recurenial
39. Ecografia tiroidian se recomand n urmtoarele situaii:
a) Pacieni cu istoric de iradiere extern
b) n populaia general (ca metod de screening)
c) Pacieni cu tiroid normal la palpare i risc sczut pentru malignitate
d) Pacieni fr risc crescut, fr antecedente familiale de cancer tiroidian
e) Pacieni cu noduli palpabili
40. Indicaiile repetrii punciei-aspirative tiroidiene cu ac fin n cazul unui nodul tiroidian
sunt reprezentate de:
a) Rezultat iniial pozitiv (malign)
b) Creterea nodulului
c) Nodul tiroidian mai mare de 4 cm
d) Rezultat iniial benign
e) Refacerea chistului
41. * Care dintre urmtoarele afirmaii privind cancerul tiroidian este adevrat:
a) Epidemiologia formelor de cancer nu este influenat de aportul iodat
b) Cancerul papilar este de trei ori mai frecvent la femei
c) Este cel mai rar cancer endocrin
d) Cel mai frecvent tip de cancer este cel folicular
e) Cancerul tiroidian reprezint 25% dintre nodulii tiroidieni
42. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tratamentul mixedemului congenital sunt
adevrate:
a) Include preparate de tiroxin i triiodotironin
b) Se administreaz oral 10-15 g/kgc/zi levotiroxin
c) Scopul tratamentului const n normalizarea ct mai rapid a concentraiei
serice de T4
d) Cnd se suspecteaz hipotiroidism tranzitor, nu se ncepe tratamentul cu
levotiroxin
e) Supradozajul determin tirotoxicoz iatrogen, cu craniosinostoz prematur
43. Monitorizarea tratamentului n mixedemul congenital:
a) Include dozarea TSH, FT4 sptmnal n primele 12 luni de tratament
b) Eficiena tratamentului este reprezentat de meninerea unor valori normale
ale T4 serice i a unor valori uor crescute ale TSH-ului seric
c) Dozarea TSH, FT4 se repet la 4 sptmni dup fiecare ajustare de doz
d) Include dozarea TSH, FT4 la 2 i 4 sptmni de la iniierea terapiei, apoi
lunar n primele 6 luni de via
e) Toi copiii trebuie reevaluai la vrsta de 6 luni, dup ntreruperea
tratamentului timp de 1 lun
44. Care dintre urmtoarele afirmaii privind nodulii tiroidieni sunt adevrate:
a) Sunt mai frecveni la femei
b) Riscul de malignitate este mai mare la nodulii solitari
c) Riscul de cancer tiroidian este mai mare la brbai

164
d) Se asociaz ntotdeauna cu eutiroidie
e) ntotdeauna prezint indicaie chirurgical
45. Nodulii tiroidieni pot s determine urmtoarele simptome:
a) Disfagie
b) Ateromatoz carotidian
c) Pirozis
d) Disfonie
e) Apnee n somn
46. Evaluarea imagistic a tiroidei include:
a) Dozarea TSH, FT4
b) Puncia-aspirativ cu ac fin
c) Ecografia tiroidian
d) Dozarea calcitoninei serice
e) Tomografia computerizat
47. * La pacientele gravide cu hipotiroidism:
a) Evaluarea TSH, FT4 nu este necesar, ntruct hipotiroxinemia matern nu
are efecte asupra dezvoltrii ftului
b) Necesarul de hormoni tiroidieni nu este crescut
c) Valoarea TSH matern n primul trimestru de sarcin sub 2,5 mUI/l crete riscul
de avort
d) Sunt indicate pentru substituie preparatele combinate T4 i T3 (exemplu
Novothyral)
e) Tratamentul substitutiv se face doar cu levotiroxin
48. * Coma mixedematoas:
a) Poate fi precipitat de expunerea la frig
b) Apare de regul la pacienii tineri
c) Nu necesit tratament ntr-o secie de terapie intensiv
d) Hipotermia este un semn clinic rar (doar 10% din cazuri)
e) Mortalitatea este sczut
49. * n hipotiroidismul congenital:
a) Tratamentul substitutiv tiroidian poate fi instituit dup pubertate
b) Hipotiroidismul subclinic nu necesit tratament
c) ntrzierea terapiei determin retard mental reversibil
d) Screening-ul se face n maternitate, la nou-nscut, ntre a doua i a patra zi
postnatal
e) Ecografia tiroidian nu poate oferi date asupra esutului tiroidian
50. * Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la fiziopatologia hipotiroidismului este
fals?
a) Aspectul mixedematos, cu edeme care nu las godeu, apare datorit scderii
catabolizrii glicozaminoglicanilor care se acumuleaz n derm i atrag apa
b) Retenia hidrosalin i creterea rezistenei periferice produc HTA diastolic
c) Creterea ponderal este datorat reteniei hidrosaline n esuturile
mixedematoase
d) n hipotiroidism cresc frecvena respiratorie i rspunsul respirator la hipoxie i
hipercapnie
e) Hiperprolactinemia uoar din hipotiroidism se datoreaz creterii TRH-ului
51. Urmtoarele afirmaii referitoare la fiziopatologia hipotiroidismului sunt adevrate:
a) Carotenodermia apare datorit hipercarotenemiei

165
b) Vasodilataia periferic determin hiperemie tegumentar i hipotensiune
arterial diastolic
c) Scderea contractilitii miocardice i a alurii ventriculare determin scderea
volumului btaie i bradicardie
d) Insuficiena respiratorie apare datorit scderii frecvenei respiratorii i a
scderii rspunsului respirator la hipoxie i hipercapnie
e) Hipoacuzia apare datorit deshidratrii de la nivelul urechii medii
52. n tiroidita Hashimoto:
a) Evoluia hipotiroidismului este rapid, ducnd n timp scurt la com
mixedematoas
b) Hipotiroidismul autoimun este datorat unei combinaii de susceptibilitate
genetic i factori de mediu
c) Exist un marcat infiltrat limfoplasmocitar cu formare de centri germinativi
d) Apare o distrucie a celulelor tiroidiene mediat de limfocitele T citotoxice
CD8+
e) Un obiectiv important al tratamentului l constituie reducerea prin imunoterapie
a titrului anticorpilor ATPO
53. Hipotiroidismul autoimun:
a) Se poate asocia cu boala Addison autoimun (Sindromul Schmidt)
b) Cnd se suspicioneaz asocierea lui cu o boal Addison, terapia de substituie
tiroidian se iniiaz naintea celei glucocorticoide
c) Cnd se suspicioneaz asocierea lui cu o boal Addison, se iniiaz nti
terapia de substituie glucocorticoid i apoi terapia de substituie tiroidian
d) Nu se asociaz niciodat cu miastenia gravis
e) n aceast form de hipotiroidism, titrele mari de anticorpi ATPO produc com
mixedematoas
54. Hipotiroidismul secundar, hipotalamo-hipofizar:
a) Apare prin scderea semnificativ a esutului tiroidian funcional, consecutiv
radioiodterapiei
b) Apare datorit scderii secreiei de TSH sau prezenei n ser a unui TSH cu
efect biologic sczut
c) Nu apare niciodat ca i hipotiroidism congenital
d) Tratamentul urmrete normalizarea FT4
e) Cnd se asociaz cu insuficiena corticosuprarenal secundar (n cadrul
unui panhipopituitarism) se iniiaz nti terapia de substituie glucocorticoid
i apoi terapia de substituie tiroidian
55. Tratamentul hipotiroidismului:
a) Are ca obiective corectarea deficitului de hormoni tiroidieni i meninerea
eutiroidismului, precum i prevenirea i/sau tratamentul complicaiilor
b) Se face n mod obligatoriu cu preparate care conin ambii hormoni tiroidieni
T3 i T4
c) Se face preferabil cu levotiroxin
d) Preparatele de hormoni tiroidieni se administreaz n trei prize: dimineaa, la
prnz i seara
e) La pacienii vrstnici i la cei cu boal coronarian se ncepe cu doze mari de
tiroxin, care se cresc repede, pentru o normalizare ct mai rapid a TSH-ului
plasmatic
56. Printre factorii precipitani ai comei mixedematoase sunt:

166
a) Tratamentul exclusiv cu levotiroxin
b) Tratamentul cu preparate combinate T3 i T4
c) Expunerea la frig
d) Infecii
e) Boli pulmonare cronice obstructive
57. n absena terapiei substitutive, n hipotiroidism pot aprea ca i complicaii:
a) Diabetul zaharat tip 1
b) Ateroscleroza
c) Vitiligo
d) Pleurezia
e) Pericardita
58. n tratamentul hipotiroidismului trebuie s se in cont de urmtoarele principii:
a) Necesarul de hormoni tiroidieni nu depinde de sex, vrst i greutate
corporal
b) La vrstnici se ncepe cu doze foarte mici de levotiroxin, care se cresc
progresiv foarte lent
c) Pacienii vrstnici au un necesar mai mare cu cca 20% comparativ cu adulii
tratai cu levotiroxin
d) Pacienii cu hipotiroidism subclinic trebuie tratai obligatoriu, indiferent de
valoarea TSH
e) n sarcina cu hipotiroidism necesarul de hormoni tiroidieni este crescut i
trebuie suplimentat cu 50%
59. n hipotiroidismul congenital:
a) Majoritatea copiilor au aspect normal la natere
b) Fontanela anterioar are dimensiuni sczute
c) Confirmarea diagnosticului se face prin recoltarea de snge capilar din clci
i determinare iniial a T4 total, urmat de dozarea ulterioar a TSH
d) Confirmarea diagnosticului se face prin dozarea TSH, FT4, T4 total din
sngele venos
e) Retardul mental este reversibil indiferent de momentul instituirii tratamentului
60. Simptomele i semnele clinice ale hipotiroidismului congenital includ:
a) Icter prelungit
b) Hipertonie
c) Macroglosie
d) Somnolen
e) nchiderea precoce a fontanelei anterioare
61. Tratamentul comei mixedematoase:
a) Se instituie doar dup confirmarea de laborator a diagnosticului prin dozarea
TSH, FT4
b) Necesit suport ventilator, monitorizarea gazelor sanguine i monitorizare
cardiac
c) Corecia hipotermiei se face prin nclzire activ
d) Se administreaz soluii hipotone intravenoase, deoarece bolnavii prezint
hipernatremie
e) Se administreaz iniial o doz de ncrcare de levotiroxin bolus 300-500 g
i.v.

167
62. * n cancerul tiroidian difereniat, tratamentul supresiv cu levothyroxin se justific
deoarece:
a) TSH are funcie inhibitoare asupra proliferrii celulelor derivate din epiteliul
folicular tiroidian
b) TSH nu are nicio influen iasupra proliferrii celulelor derivate din epiteliul
folicular tiroidian
c) TSH are efect stimulator asupra proliferrii celulelor derivate din epiteliul
folicular tiroidian
d) TSH are efect inhibitor asupra Tiroglobulinei serice
e) Are efect citotoxic asupra celulelor maligne
63. n cancerul tiroidian difereniat, tratamentul cu levotiroxin se face cu doze care s
duc la valori ale TSH:
a) Cuprinse n intervalul 0,1-0,5 mUI/L, n cazul pacieilor cu risc sczut, fr
eviden imagistic de recdere, dar cu valori detectabile de tireoglobulin
b) Cuprinse n limite normale la pacienii cu un interval liber de boal de civa
ani
c) Cuprinse n intervalul 0.5-1 mUI/L, n cazul pacieilor cu risc sczut, fr
eviden imagistic de recdere, dar cu valori detectabile de tireoglobulin
d) Individualizate la categorii speciale de pacieni: vrstnici, femei n postclimax
e) individualizate la categorii speciale de pacieni cum sunt copiii, femeile
gravide, brbaii
64. * Cancerul medular tiroidian deriv din:
a) Celule C parafoliculare, secretante de tiroxin
b) Celule C parafoliculare, secretante de calcitonin
c) Celule foliculare tiroidiene, secretante de calcitonin
d) Celule foliculare tiroidiene secretante de tiroxin
e) Celule C parafoliculare secretante de tireoglobulin
65. Prezentarea clinic a unui carcinom medular tiroidian:
a) ncepe cu un nodul tiroidian
b) Dozarea calcitoninei relev valori crescute
c) Valorile Tiroglobulinei patognomonice pentru diagnostic sunt discret crescute
d) Valorile calcitoninemiei sunt de ordinul zecilor/sutelor n formele
nonmetastatice
e) Valorile calcitoninei sunt de ordinul zecilor n formele metastatice
66. n diagnosticul paraclinic al carcinomului medular tiroidian:
a) Metodele imagistice de nalt rezoluie sunt indicate la orice nivel al
calcitoninei
b) Metodele imagistice de nalt rezoluie sunt indicate la valori ale calcitoninei ce
depesc valoarea de 400 pg/ml
c) Puncia cu ac fin a nodulului tiroidian este considerat cu o valoare predictiv
mai mare dect a calcitoninemiei
d) Puncia cu ac fin a nodulului tiroidian este considerat cu o valoare predictiv
mai mic dect a calcitoninemiei
e) Puncia cu ac fin se indic obligatoriu n etapa preoperatorie a tuturor cazurilor
cu valoarea ridicat a calcitoninei
67. * Tratamentul de prim linie al carcinomului medular tiroidian este urmtorul:
a) Chimioterapie
b) Tratament supresiv cu hormoni tiroidieni

168
c) Tratament chirurgical
d) Tratament cu iod radioactiv
e) Nici una din variantele de mai sus nu este corect
68. Tratamentul carcinomului medular tiroidian (CMT) se bazeaz pe urmtoarele principii:
a) CMT nu capteaza iodul, radioiodoterapia fiind inutil
b) CMT capteaz iodul, radioiodoterapia fiind o etap de baz n tratamentul
acestui tip de carcinom
c) Singura metod radical i eficient de tratament este chirurgia extensiv a
leziunii primare i a adenopatiilor
d) Singura metod radical i eficient de tratament este radioterapia extensiv a
leziunii primare, a adenopatiilor i disecia ganglionar
e) Nu exist metod de tratament radical
69. Carcinomul medular tiroidian:
a) Deriv din celulele foliculare tiroidiene
b) Poate fi parte a unor sindroame familiale: MEN 2 A, MEN 2B
c) Poate fi parte a unor sindroame familiale: MEN 1, MEN 2 A, MEN 2B
d) Prezena unui diagnostic n cadrul sindroamelor familiale impune
supravegherea apariiei celorlalte elemente ale sindromului: feocromocitom i
hiperparatiroidism
e) Reprezint cea mai frecvent form de cancer tiroidian
70. Cancerul tiroidian anaplazic
a) Este cel mai agresiv cancer tiroidian
b) Este unul din cele mai agresive forme de cancer la om
c) Este un cancer cu evoluie lent
d) Supravieuirea din momentul diagnosticului este de circa 6 ani
e) Supravieuirea din momentul diagnosticului este mai mic de 6 luni
71. n cancerul anaplazic tiroidian:
a) Tabloul clinic este dominat de prezena unei gui nodulare dure, fixate, cu
invazie locoregional
b) Tabloul clinic este nesugestiv
c) Palparea cervical relev o gu de dimensiuni mari, moale, mobil cu
deglutiia
d) Palparea cervical relev o gu dur, polinodular, puin mobil sau imobil
cu deglutiia
e) Tumora nu evolueaz cu extensie locoregional
72. Nodulii tiroidieni sunt mai frecveni:
a) La femei
b) La brbai
c) La copii
d) n zonele cu aport normal de iod
e) La cei cu istoric de expunere la radiaii
73. Etiologia tireotoxicozei cu TSH supresat i radioiodocaptarea (RIC) sczut include:
a) Boala Graves
b) Tiroidita subacut viral
c) Tireotoxicoza factitia
d) Adenomul toxic tiroidian
e) Adenomul hipofizar secretant de TSH
74. Tratamentul chirurgical n boala Graves este indicat n urmtoarele situaii:

169
a) Pacieni cu gu mare sau polinodular
b) Pacieni cu gus mic
c) Pacieni cu noduli tiroidieni suspeci
d) Pacieni alergici la antitiroidiene de sintez
e) Pacieni compliani la tratamentul medicamentos
75. * Tratamentul cu iod radioactiv la pacienii cu boal Graves:
a) Reprezint o opiune terapeutic n perioada copilriei
b) Reprezint o opiune terapeutic n cazul pacienilor de peste 21 de ani
c) Se face nainte de atingerea eutiroidiei
d) Duce rar la hipotiroidie (la aproximativ 10% din pacienii astfel tratai)
e) Determin ulterior infertilitate la femei

170
Rspunsuri Endocrinologie

1. A 45. A,D
2. A, B, C 46. C,E
3. B, C 47. E
4. A, B, D 48. A
5. A, B, D 49. D
6. A, C, D 50. D
7. A 51. A, C, D
8. A, D, E 52. B, C, D
9. A, C, E 53. A, C
10. C, D 54. B, D, E
11. C 55. A, C
12. B, C, D 56. C, D, E
13. D 57. B, D, E
14. A, B, C 58. B, E
15. A, C 59. A, D
16. A, E 60. A, C, D
17. B, C 61. B, E
18. C, D, E 62. C
19. C, D, E 63. A, B, D
20. B, C 64. B
21. B,C,E 65. A, B, D
22. A,C,D 66. B,D
23. A,C,D 67. C
24. A,C,D 68. A, C
25. A,B,C 69. B, D
26. B 70. A, B, E
27. A 71. A, D
28. C 72. A, E
29. D 73. B, C
30. A 74. A,C,D
31. A,B,C 75. B
32. A,D
33. B
34. A,D
35. C
36. B,C,D
37. B,D
38. B,D,E
39. A,E
40. B,C,E
41. B
42. B,C,E
43. C,D
44. A,C

171
Boli infecioase

1. Virusurile hepatitice A i E sunt transmise pe cale:


a) Respiratorie
b) Fecal-oral
c) Sexual
d) Cutanat
e) De la un pacient la altul
2. * Care din urmtoarele afirmaii este adevrat:
a) Virusul hepatitic E este endemic n Romnia
b) Virusul hepatitic E este frecvent n Romnia
c) Virusul hepatitic E este relativ rar ntlnit n Romnia
d) Virusul hepatitic E este responsabil de epidemii hidrice n Romnia
e) Virusul hepatitic E este responsabil de epidemii digestive n Romnia
3. Transmiterea VHA poate fi prevenit prin:
a) Vaccinare anti-VHA, dou doze
b) Vaccinare anti-VHA, trei doze
c) Imunizare concomitent anti-VHA i anti-VHB
d) Imunizare concomitent anti-VHA i anti-VHE
e) Imunizare concomitent anti-VHA i anti-VHD
4. *Perioada de contagiozitate n cazul hepatitei A ncepe cu:
a) Circa 3 zile naintea debutului simptomatologiei
b) Circa o sptmn naintea debutului simptomatologiei
c) Circa dou sptmni naintea debutului simptomatologiei
d) Zece zile naintea debutului simptomatologiei
e) Trei sptmni naintea debutului simptomatologiei
5. n hepatita acut viral A, debutul clinic poate consta n:
a) Astenie
b) Tulburri gastrointestinale
c) Sindrom pseudogripal
d) Sindrom meningean
e) Sindrom febril
6. * Scderea rapid n dimensiuni a ficatului n hepatita acut A sugereaz:
a) Hemoragie digestiv superioar
b) Apariia icterului
c) Hemoragie digestiv inferioar
d) O evoluie fulminant
e) Apariia febrei
7. * Riscul dezvoltrii unei forme fulminante n hepatita acut A este:
a) Foarte ridicat
b) Sczut
c) Dublu comparativ cu heparita acut E
d) Dublu comparativ cu heparita acut B
e) Inexistent
8. n hepatita acut E, elemente sugestive pentru evoluia spre o form fulminant sunt:
a) Icterul accentuat

172
b) Constipaia
c) Fatigabilitatea pronunat
d) Diareea
e) Sngerrile
9. Selectai enunurile adevrate referitoare la hepatita acut A:
a) transaminazele sunt n general crescute de peste 20 de ori limita superioar a
normalului
b) ALT este mai specific pentru esutul hepatic
c) transaminazele sunt n general crescute de peste 10 de ori limita superioar a
normalului
d) AST este mai specific pentru esutul hepatic
e) Valoarea concentraiei de protrombin se modific dup apariia semnelor
clinice de decompensare
10. Diagnosticul diferenial n hepatita acut A include:
a) Gripa
b) Trichineloza
c) Hepatitele autoimune
d) Hepatitele medicamentoase
e) Boala Wilson
11. Virusul hepatitic B este transmis pe cale:
a) Digestiv
b) Respiratorie
c) Sexual
d) Renal
e) Vertical
12. Virusul hepatitic B este transmis prin:
a) Srut
b) Contact sexual neprotejat
c) Consum de droguri cu administrare intravenoas
d) Piercing
e) Strnut
13. *n Romnia prevalena infeciei VHB este:
a) Redus
b) Ridicat
c) Foarte crescut
d) Nesemnificativ
e) Foarte redus
14. Selectai enunurile adevrate referitoare la hepatita acut B:
a) Virusul hepatitic B este transmis prin tatuaje
b) n Romnia prevalena infeciei VHB este redus
c) Programul naional de imunizare prevede vaccinarea anti-VHB a nou-
nscuilor
d) Virusul hepatitic B este cu genom de tip ARN
e) n Romnia prevalena infeciei VHB este ridicat
15. Selectai enunurile adevrate referitoare la Ag HBs:
a) Sugereaz infecie recent
b) Ag HBs pozitiv indic prezena infeciei
c) Sugereaz replicare viral

173
d) Sugereaz vindecarea infeciei cu VHB
e) Este antigenul de suprafa al VHB
16. Selectai enunurile adevrate referitoare la Ac HBs:
a) Sugereaz replicare viral
b) Indic clearance-ul infeciei
c) Indic protecie n urma vaccinrii
d) Sugereaz infecie recent
e) Indic infecia acut cu VHB
17. Infecia acut cu VHB include serologic:
a) Ac HBs pozitivi
b) Ag HBs negativ
c) Ac HBc tip IgM pozitivi
d) Ag HBs pozitiv
e) Ac HBs negativi
18. n infecia cu VHB, evaluarea fibrozei hepatice se poate efectua prin:
a) Puncie biopsie hepatic
b) Ecografie abdominal
c) Test FibroMax
d) Test FibroScan
e) Scintigrafie hepatic
19. n formele severe de hepatit acut B, este important monitorizarea:
a) Transaminazelor
b) Bilirubinemiei
c) Electroforezei
d) Concentraiei de protrombin
e) Altor factori sintetizai la nivelul ficatului
20. * Tratamentul hepatitei VHB + VHD include:
a) interferon pegylat cel puin 24 de sptmni
b) interferon pegylat i ribavirin cel puin 48 de sptmni
c) interferon pegylat cel puin 48 de sptmni
d) analogi nucleozidici
e) analogi nucleotidici
21. Selectai enunurile adevrate referitoare la hepatita acut VHB+VHD:
a) n prezent exist un vaccin anti-VHD
b) Ac VHD IgM sunt necesari n diagnosticul suprainfeciei VHB+VHD
c) Ac VHD IgM sunt necesari n diagnosticul coinfeciei VHB+VHD
d) n prezent nu exist un vaccin anti-VHD
e) Vaccinarea anti-VHB nu este util
22. Selectai enunurile adevrate referitoare la VHD:
a) Are cale de transmitere digestiv
b) Are aceeai cale de transmitere ca VHC
c) Are un genom de tip ARN, defectiv
d) Are anvelop proprie
e) Are aceeai cale de transmitere ca VHB
23. Virusul hepatitic C se transmite pe cale:
a) Respiratorie
b) Parenteral
c) Digestiv

174
d) Vertical
e) Sexual
24. Hepatita C poate prezenta forme fulminante cu:
a) Prognostic bun
b) Coagulopatie
c) Sindrom hemoragipar
d) Encefalopatie hepatic
e) Hemiplegie
25. Virusul hepatitic C se transmite prin:
a) consum de droguri cu administrare intravenoas
b) consum de droguri cu administrare oral
c) consum de droguri cu administrare intranazal
d) srut
e) tatuaje
26. Principalele c de transmitere a infeciei HIV sunt.
a) Contact sexual neprotejat
b) Transmitere aerian
c) Transmitere digestiv
d) Transmitere parenteral
e) Transmitere vertical
27. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind virusul HIV.
a) Face parte din familia herpesviridae
b) Face parte din familia retrovirusuri
c) Genomul este de tip ARN
d) Genomul este de tip ADN
e) Face parte din familia orthomixoviridae
28. Rezervoare de laten n infecia HIV sunt.
a) Sistemul nervos central
b) esutul limfoid
c) Plmnul
d) Suprarenala
e) Tiroida
29. * Profilaxia infeciilor oportuniste n infecia HIV se recomand n urmtoarele situaii.
a) Indiferent de valoarea CD4
b) Cnd valoarea CD4 scade sub 500
c) Cnd valoarea CD4 scade sub 400
d) Cnd valoarea CD4 scade sub 200
e) Cnd valoarea scade sub 300
30. Medicamentele antiretrovirale pot fi.
a) Inhibitori de fuziune
b) Antagoniti de receptori CCR5
c) Inhibitori de neuramidaz
d) Inhibitori de reverstranscriptaz
e) Inhibitori de proteaz
31. La femeile nsrcinate i cu infecie HIV, urmtoarele afirmaii sunt false.
a) Tratamentul antiretroviral trebuie nceput ct mai repede
b) Tratamentul antiretroviral nu se administreaz la femeile nsrcinate
c) Naterea se face prin cezarian

175
d) Nou nscutul va fi alptat la sn
e) Nou nscutul nu va fi alptat la sn
32. Infecia HIV poate asocia i comorbiditi oncologice.
a) Sarcom Kaposi
b) Limfom cerebral primitiv
c) Limfom non-Hodgkin
d) Sarcoidoza
e) Cancer cervical (la femei)
33. * Cohorta HIV se refer la copiii nscui n perioada.
a) 1980-1982
b) 1992-1995
c) 1987-1990
d) 1965-1970
e) 1995-1997
34. n infecia HIV urmtoarele afirmaii sunt adevrate.
a) Are o evoluie cronic
b) Are o evoluie acut
c) Este fatal n absena tratamentului specific
d) Se poate produce i debarasarea de virus n anumite cazuri, chiar n absena
tratamentului specific
e) Este autolimitat
35. * Eec imunologic n infecia HIV reprezint.
a) Scderea CD4 sub tratament
b) Creterea CD4 sub tratament
c) Creterea factorului reumatoid sub tratament
d) Creterea D-dimerilor
e) Scderea D-dimerilor
36. n infecia HIV pot fi urmtoarele etape evolutive.
a) Infecia acut
b) Etapa asimptomatic
c) Etapa simptomatic
d) Nu exist niciodat etapa asimptomatic
e) Etapa SIDA
37. Patologii definitorii pentru SIDA sunt.
a) Sarcom Kaposi
b) Encefalopatie HIV
c) Toxoplasmoza cerebral
d) Tuberculoza
e) Sindrom mononucleosis-like
38. Etapa SIDA este definit prin.
a) Scderea numrului celulelor CD4 sub 300
b) Scderea numrului celulelor CD4 sub 200
c) Apariia unei patologii definitorii pentru SIDA
d) Scderea numrului celulelor CD4 sub 400
e) Scderea numrului celulelor CD4 sub 200 sau apariia unei patologii
definitorii pentru SIDA
39. Sepsisul poate fi determinat.
a) Numai de infecii bacteriene

176
b) Numai de infecii virale
c) De infecii bacteriene i virale
d) De prioni
e) Poate fi determinat i de infecii fungice
40. n SIRS poate fi.
a) Leucocitoz
b) Leucopenie
c) Leucocitoz sau leucopenie
d) Bradicardie
e) Febr sau hipotermie
41. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate.
a) Procalcitonina nu este util pentru a diferenia o etiologie viral de una
bacterian
b) Procalcitonina nu este un marker pentru sepsis
c) Procalcitonina poate fi utilizat pentru a diferenia o etiologie viral de una
bacterian
d) Procalcitonina este un marker pentru sepsis
e) Determinarea lactatului poate fi util n evaluarea ocului septic
42. * ocul septic este.
a) Sepsis plus hipotensiune refractar la administrarea intravenoas de fluide
b) Sepsis plus hipertensiune
c) Sepsis plus poliurie
d) Sepsis plus anizocorie
e) Bacteriemie
43. n sepsis, urmtoarele afirmaii sunt false.
a) Nu este extrem de important nceperea tratamentului etiologic
b) Este extrem de important nceperea tratamentului etiologic
c) Tratamentul antimicrobian se poate administra numai muscular
d) Nu se administreaz asocieri de antibiotice
e) Este suficient numai tratamentul patogenic
44. n patogenia sepsisului urmtoarele afirmaii sunt corecte.
a) Se elibereaz toxine bacteriene
b) Se elibereaz exotoxine stafilococice
c) Apar citokine
d) Nu se elibereaz niciodat endotoxine
e) Se poate instala CID
45. * Disfuncia de organ din sepsis este identificat prin.
a) Creterea tensiunii arteriale sistolice peste 100 mmHg
b) Creterea concentraiei de protrombin n insuficiena hepatic
c) Creterea tensiunii arteriale diastolice peste 80 mmHg
d) Trombocitoz
e) Trombocitopenie sever
46. Manifestrile clinice din sepsis este identificat prin.
a) Sediul focarului primar
b) Caracteristicile pacientului
c) Severitatea disfunciei de organ
d) Comorbiditi ale pacientului
e) Variaii sezoniere

177
47. n sepsis se recolteaz hemoculturi.
a) n puseu febril
b) 3 seturi de hemoculturi
c) Nu are importan dac a primit tratament antibiotic anterior
d) Nu este nevoie s se recolteze hemoculturi deoarece se administreaz
antibiotice cu spectru larg
e) Se recolteaz minim 5 hemoculturi
48. * Caracteristicile epidemiologice ale sepsisului sunt.
a) Specifice pentru fiecare agent patogen
b) Specifice pentru infecii bacteriene i virale
c) Specifice pentru infecii bacteriene, virale, fungice
d) Specifice pentru infecii bacteriene, virale, fungice i parazitare
e) Specifice pentru infecii fungice i arazitare
49. n sepsis, n context de imunodepresie, complicaiile pot include.
a) Reactivri de infecii cu herpes simplex
b) Reactivri de infecii cu citomegalovirus
c) Reactivr de infecii cu virus varicelo-zosterian
d) Nu apar niciodat reactivri de infeci virale
e) Reactivri de infecii cu herpes simplex, varicelo-zosterian, citomegalovirus
50. Cei 4D ai terapiei antimicrobiene n sepsis iau n calcul.
a) Right drug (antibiotic corect)
b) Right dose (doz corect)
c) Right duration (durat corect)
d) De-escaladation (dezescaladarea terapiei)
e) Right distribution (distribuie corect)

178
Rspunsuri Boli Infecioase

1. B, E 45. E
2. C 46. A, B, C, D
3. A, C 47. A, B
4. B 48. A
5. A,B,C 49. A, B, C, E
6. D 50. A, B, C, D
7. B
8. C, E
9. B,C
10. C, D, E
11. C, E
12. B, C, D
13. B
14. A, C, E
15. B, E
16. B, C
17. C, D, E
18. A, C, D
19. D, E
20. B
21. B, C, D
22. C, E
23. B, D, E
24. B, C, D
25. A, C, E
26. A, D, E
27. B, C
28. A, B, C
29. D
30. A, B, D, E
31. B, D
32. A, B, C, E
33. C
34. A, C
35. A
36. A, B, C, E
37. A, B, C, D
38. B, C, E
39. C, E
40. A, B, C, E
41. C, D, E
42. A
43. A, C, D, E
44. A, B, C, E

179
Nefrologie

1. Criteriile de diagnostic ale bolii cronice de rinichi (BCR), oricare cu o durata mai mare
de 3 luni, sunt:
a) Albuminurie >30 mg/zi
b) leziuni histologice ale rinichiului
c) leziuni structurale ale rinichiului diagnosticate prin examene imagistice
d) rata filtrarii glomerulare mai mare de 60 ml/min/1,73mp
e) Proteinurie <150mg/zi
2. *Au risc crescut de a dezvolta boala cronica de rinichi bolnavii diagnosticati cu
urmatoarele boli:
a) hipertensiune arteriala
b) diabet zaharat
c) lupus eritematos sistemic
d) litiaza renala
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
3. Indicatorii de leziune a rinichiului sunt:
a) albuminuria >30mg/zi
b) albuminuria<30mg/zi
c) anomalii hidroelectrolitice datorate leziunilor tubilor renali
d) hipertensiunea arteriala
e) leziuni histopatologice renale demonstrate prin biopsie renala
4. Diagnosticul pozitiv al bolii cronice de rinichi (BCR) presupune:
a) demonstrarea indicatorilor de leziune a rinichiului
b) reducerea eRFG sub 60ml/min/1,73m2
c) demonstrarea caracterului cronic a conditiilor enuntate la punctele a si b
d) lipsa indicatorilor de leziune renala
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
5. Urmatoarele afirmatii despre Albuminurie sunt corecte:
a) este un semn precoce al glomerulopatiilor
b) este componenta principala a proteinuriei in majoritatea bolilor rinichiului
c) scaderea ei sub 30 mg/zi este asociata cu cresterea mortalitatii
d) cresterea ei peste 30 mg/zi este asociata cu cresterea riscului cardiovascular
e) niciunul din raspunsurile de mai sus nu sunt corecte
6. *Categoriile de risc in boala cronica de rinichi sunt:
a) A1: albuminurie <30mg/24h
b) A2: albuminurie intre 30-300 mg/24h
c) A3: albuminurie >300 mg/24h
d) A3: proteinurie >500mg/24h
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
7. Urmatoarele afirmatii despre rata de filtrare glomerulara (RFG) sunt corecte:
a) cresterea peste 60ml/min indica insuficienta renala
b) determinarea directa prin clearence-ul inulinei este etalonul de aur
c) determinarea directa se face prin masurarea clearence-ului unor substante
endo sau exogene
d) estimarea RFG se face prin formula CKD EPI 2012 sau MDRD

180
e) in prezent se recomanda, pentru evaluarea functiei renale, determinarea
directa prin clearence-ul creatininei
8. * Stadiile bolii cronice de rinichi, in functie de rata de filtrare glomerulara (RFG), sunt:
a) G1:e RFG >90ml/min
b) G2: eRFG= 60-89 ml/min
c) G3a: eRFG= 45-59 ml/min
d) G4: eRFG= 15-29 ml/min
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
9. In stadiul G5 al bolii cronice de rinichi sunt ADEVARATE urmatoarele afirmatii:
a) eRFG > 60ml/min
b) eRFG < 15 ml/min
c) manifestarile clinice cuprind hipertrofia ventriculara stanga
d) manifestarile clinice cuprind leziuni viscerale uremice
e) nu exista manifestari clinice
10. Urmatoarele afirmatii sunt FALSE:
a) caracterul cronic al bolii cronice de rinichi (BCR) este definit de persistenta
leziunilor renale mai putin de 3 luni
b) testele de triaj pentru depistarea BCR sunt proteinuria si eRFG
c) albuminuria nu face parte din testele de diagnostic ale BCR
d) rata de filtrare glomerulara (RFG) poate fi determinata direct sau estimata
e) cauza BCR poate influenta prognosticul pacientului
11. Persoanele cu risc crescut de boala cronica de rinichi (BCR) sunt cele care au:
a) diabet zaharat
b) boli hepatice
c) boli autoimune
d) varsta <20 ani
e) hipertensiune arteriala
12. La un pacient diabetic, cu risc crescut de boala cronica de rinichi (BCR) sunt indicate
urmatoarele actiuni:
a) determinarea eRFG
b) determinarea albuminuriei
c) repetarea determinarii eRFG in 3 luni in caz de eRFG initial <60ml/min
d) daca albuminuria > 30mg/24 nu se recomanda repetarea albuminuriei
e) daca eRFG initial < 60ml/min nu se recomanda repetarea eRFG
13. *In boala cronica de rinichi, reducerea numarului de nefroni functionali declanseaza;
a) hipertrofia nefronilor restanti
b) hiperperfuzia nefronilor restanti
c) hipertensiune intraglomerulara
d) hiperfiltrare glomerulara
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
14. Urmatoarele afirmatii sunt CORECTE:
a) progresia bolii cronice de rinichi (BCR) se face prin distrugerea progresiva a
nefronilor
b) reducerea numarului nefronilor functionali nu are impact asupra nefronilor
restanti
c) in boala cronica de rinichi nu apar leziuni glomerulare
d) hipertensiunea glomerulara, hiperfiltrarea si proteinuria determina
glomeruloscleroza

181
e) sistemul renina-angiotensina-aldosteron (SRAA) este unul din mecanismele
compensatorii implicate in progresia BCR
15. Tratamentul de prevenire a progresiei bolii cronice de rinichi (BCR)- urmatoarele
afirmatii sunt ADEVARATE:
a) scopul tratamentului este de a reduce declinul eRFG cat mai aproape de
1ml/min pe an
b) implica controlul hipertensiunii arteriale
c) implica controlul proteinuriei
d) controlul simultan al hipertensiunii arteriale si a proteinuriei nu are influenta
benefica asupra progresiei BCR
e) tinta tensiunii arteriale este aceeasi, indiferent daca pacientul este sau nu
diabetic
16. *Obiectivele si mijloacele terapeutice pentru prevenirea progreiei bolii cronice de rinichi
variaza in functie de:
a) boala renala primara
b) nivelul e RFG
c) varsta biologica a pacientului
d) comorbiditati
e) toate raspunsurile sunt corecte
17. Modificarile stilului de viata pentru scaderea progresiei bolii cronice de rinichi cuprind:
a) dieta hipersodata >6g sare/zi
b) indice de masa corporala 20-25 kg/m2
c) activitate fizica: mers pe jos 30 min/zi, 5 zile/saptamana
d) dieta hiperproteica cu proteine >1,5 g/kg / zi
e) continuarea fumatului
18. In tratamentul progresiei bolii cronice de rinichi, reducerea aportului de sare are
urmatoarele efecte:
a) cresterea tensiunii arteriale
b) scaderea proteinuriei cu aproape 20%
c) potentarea actiunii inhibitorilor sistemului renina angiotensina aldosteron
(SRAA)
d) scaderea presiunii intraglomerulare
e) scaderea lipidelor serice
19. In boala cronica de rinichi (BCR), aportul excesiv de proteine determina:
a) cresterea presiunii intraglomerulare
b) cresterea proteinuriei
c) cresterea frecventei cardiace
d) scaderea lipidelor serice
e) nici un raspuns nu este corect
20. In prevenirea progresiei bolii cronice de rinichi, sunt ADEVARATE urmatoarele
afirmatii:
a) se recomanda reducerea aportului de sare la <6g/zi
b) aportul de energie este analog celui recomandat populatiei generale, dar
trebuie adaptat in functie de starea de nutritie si comorbiditati
c) se recomanda aport de proteine modificat in functie de eRFG
d) nu se recomanda activitate fizica regulata
e) nu se recomanda renuntarea la fumat

182
21. In prevenirea progresiei bolii cronice de rinichi, activitatea fizica regulata are
urmatoarele beneficii:
a) favorizeaza obezitatea
b) reduce morbiditatea care necesita spitalizare
c) reduce capacitatea de efort
d) contribuie la controlul masei corporale
e) inrautateste calitatea vietii
22. In ce priveste controlul tensiunii arteriale in boala cronica de rinichi sunt ADEVARATE
urmatoarele afirmatii:
a) riscul cardiovascular si riscul renal nu au legatura cu valorile tensiunii arteriale
b) in studiile controlate interventia terapeutica asupra tensiunii arteriale a
ameliorat prognosticul
c) relatia dintre tensiunea arteriala si mortalitate are forma literei J: mortalitatea
descreste cu reducerea tensiunii arteriale si creste la valori mici ale tensiunii
arteriale
d) tinta valorilor de tensiune nu trebuie individualizata, e aceeasi la orice varsta
e) la persoanele cu varsta de 70 ani sunt acceptabile valori de 140/70 mmHg
23. *La persoanele in varsta de peste 70 ani, cu boala cronica de rinichi:
a) cea mai buna supravietuire a fost inregistrata la valori ale tensiunii arteriale de
140/70 mmHg
b) reducerea prea accentuata a tensiunii arteriale a fost asociata cu risc de
injurie acuta a rinichiului
c) reducerea prea accentuata a tensiunii arteriale creste riscul de fracturi prin
cadere
d) tratamentul tensiunii arteriale trebuie individualizat
e) toate raspunsurile sunt corecte
24. La pacientii cu boala cronica de rinichi (BCR), inhibitorii enzimei de conversie a
angiotensinei (IECA) si blocantii receptorilor angiotensinei I:
a) sunt contraindicati cand este prezenta albuminuria
b) pot reduce proteinuria cu peste 20% prin efect hemodinamic
c) reduc progresia BCR
d) nu influenteaza tensiunea arteriala
e) amelioreaza prognosticul cardiovascular
25. La pacientii cu boala cronica de rinichi (BCR) si diabet, care au albuminurie peste
300mg/g creatinina, inhibitorii sistemului renina-angiotensina-aldosteron (SRAA):
a) influenteaza pozitiv functia renala
b) influenteaza pozitiv retinopatia
c) sunt indicati chiar daca tensiunea arteriala este normala
d) toate raspunsurile sunt corecte
e) niciunul din raspunsuri nu este corect
26. Efectul favorabil al inhibitorilor sistemului renina-angiotensina-aldosteron asupra
progresiei bolii cronice de rinichi se datoreaza:
a) reducerii tensiunii arteriale
b) vasodilatatiei arteriolei eferente
c) reducerii presiunii de perfuzie a glomerulului
d) vasoconstrictiei arteriolei eferente
e) cresterii presiunii de perfuzie a glomerulului

183
27. Consecintele nedorite ale scaderii presiunii de perfuzie intraglomerulara produsa de
inhibitorii sistemului renina-angiotensina-aldosteron sunt:
a) reducerea marcata a eRFG la pacientii cu stenoze bilaterale ale arterelor
renale
b) hipertensiune arteriala
c) cresterea riscului de injurie acuta a rinichiului in caz de hipotensiune arteriala
d) cresterea eRFG la pacientii cu pielonefrite
e) cresterea riscului de injurie acuta a rinichiului in caz de deshidratare
28. *La pacientii cu boala cronica de rinichi, la 7 zile dupa initierea tratamentului cu
inhibitori ai enzimei de conversie sau sartani, se recomanda urmarirea:
a) tensiunii arteriale (inclusiv in ortostatism)
b) diureza
c) creatinina
d) potasiul seric
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
29. La pacientii cu boala cronica de rinichi (BCR) si tratament cu inhibitori ai sistemului
renina-angiotensina-aldosteron, se recomanda oprirea administrarii acestora in caz de:
a) tulburari digestive (varsaturi, diaree)
b) investigatii imagistice cu substanta de contrast
c) inainte de interventii chirurgicale
d) hipopotasemie
e) hipertensiune arteriala
30. *Antagonistii aldosteronului spironolactona si eplerenona au actiune :
a) antihipertensiva (prin efect diuretic)
b) anti-proteinurica
c) anti-fibrozanta
d) de limitare a remodelarii vasculare si ventriculare
e) toate raspunsurile sunt corecte
31. La pacientii cu boala cronica de rinichi (BCR), administrarea antialdosteronicelor:
a) cresc riscul de hiperkaliemie
b) au efect antiproteinuric
c) produc hipertensiune arteriala
d) sunt intotdeauna contraindicate
e) trebuie administrate in doze mici si cu prudenta cand eRFG scade sub
60ml/min
32. In tratamentul bolii cronice de rinichi (BCR), diureticele sunt importante deoarece:
a) retentia de apa si sare este frecventa
b) pacientii sunt, de obicei, deshidratati
c) pacientii sunt, de obicei, hipotensivi
d) hipertensiunea este produsa si de retentia de apa si sare
e) diureticele sunt contraindicate la pacientii cu BCR
33. Diureticele tiazidice:
a) au eficienta natriuretica mult crescuta fata de diureticele de ansa
b) au efect diuretic limitat cand eRFG <50ml/min
c) sunt indicate in monoterapie numai in stadiile 1-3 ale bolii cronice de rinichi
(BCR)
d) sunt indicate in monoterapie numai in stadiul 5 al BCR
e) sunt contraindicate in orice stadiu al BCR

184
34. Diureticele de ansa:
a) actioneaza prin inhibitia reabsorbtiei sodiului la nivelul ansei Henle
b) in stadiile avansate ale bolii cronice de rinichi (BCR), eficienta diureticului este
diminuata si sunt necesare doze mai mari
c) au eficienta natriuretica mult mai mica decat diureticele tiazidice
d) pot determina injurie acuta de rinichi prin hipovolemie
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
35. *Masurile de prevenire a progresiei bolii cronice de rinichi cuprind:
a) controlul tensiunii arteriale
b) controlul hipercolesterolemiei
c) controlul glicemiei
d) controlul masei corporale
e) toate raspunsurile sunt corecte
36. In boala cronica de rinichi, controlul dislipidemiei:
a) nu are influenta asupra riscului cardio-vascular
b) se recomanda a se face cu statine
c) se face exact ca la populatia generala
d) la bolnavii dializati se recomanda continuarea statinelor , dar nu si initierea
e) nu se recomanda a se trata cu medicamente
37. In boala cronica de rinichi, urmatoarele afirmatii sunt ADEVARATE in ce priveste
controlul glicemiei:
a) controlul intensiv al glicemiei (HbA1c<7%), amelioreaza complicatiile
microvasculare ale diabetului zaharat
b) controlul intensiv al glicemiei (HbA1c<7%) NU amelioreaza complicatiile
macrovasculare ale diabetului zaharat
c) controlul foarte strict al glicemiei a fost asociat cu risc crescut de hipoglicemie
d) obiectivul tratamentului il constituie mentinerea in jur de 7% a HbA1c
e) la pacientii cu multiple comorbiditati se indica mentinerea HbA1c<5%
38. *Complicatiile bolii cronice de rinichi sunt:
a) hiperhidratarea
b) hiperpotasemia
c) acidoza metabolica
d) anemia
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
39. Urmatoarele afirmatii sunt ADEVARATE, in ce priveste tulburarile hidro-electrolitice din
boala cronica de rinichi (BCR):
a) apar cel mai frecvent in stadiul 1 si 2 al BCR
b) sodiul se acumuleaza in sange datorita scaderii eliminarii urinare a acestuia
c) retentia de sodiu determina cresterea osmolaritatii si, consecutiv, sete
d) retentia de sodiu scade ingestia de lichide si determina deshidratare
e) un exces de 9 g de sare determina retentia a 1 litru de apa
40. Retentia de sodiu si apa din boala cronica de rinichi are urmatoarele efecte:
a) determina aparitia hipertensiunii arteriale
b) determina aparitia hipotensiunii arteriale
c) contribuie la patogenia hipertrofiei ventriculare stangi
d) contribuie la decompensarea insuficientei cardiace
e) niciunul din raspunsurile de mai sus nu este corect
41. Hiperhidratarea din boala cronica de rinichi (BCR):

185
a) este foarte frecventa (la 50-80% din pacienti) in stadiul 5 al BCR
b) se manifesta clinic prin edeme
c) poate fi evaluata prin bioimpedanta multifrecventa
d) in tratamentul hiperhidratarii se indica cresterea aportului de sare
e) diureticele folosite in tratament se dau intotdeauna in doza foarte mica
42. *In boala cronica de rinichi, rezistenta edemelor la tratamentul diuretic poate aparea
datorita:
a) aportului mare de sare
b) proteinuriei nefrotice
c) administrarii concomitente de antiinflamatoare nesteroidiene
d) dozelor prea mici de diuretice
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
43. *Cauzele hiperpotasemiei din boala cronica de rinichi sunt:
a) aportul crescut de frucet si legume
b) administrarea de inhibitori ai sistemului renina-angiotensina-aldosteron
c) acidoza
d) hipercatabolism (hemoliza, sangerari active)
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
44. La pacientii cu boala cronica de rinichi, tratamentul hiperpotasemiei consta in:
a) continuarea dietei bogata in fructe si legume cu continut mare de potasiu
b) eliminarea medicatiei care determina cresterea potasiului seric
c) cresterea excretiei de potasiu prin diuretice
d) administrarea intravenoasa de clorura de potasiu
e) administrarea orala de clorura de potasiu
45. *La pacientii cu boala cronica de rinichi, hiperpotasemia este considerata severa cand
valoarea potasiului seric este:
a) peste 6,5 mEq/l
b) sub 6,5 mEq/l
c) peste 5 mEq/l
d) sub 5 mEq/l
e) sub 3,5 mEq/l
46. Metodele de scadere a potasiului din sange, la pacientii cu boala cronica de rinichi,
constau in:
a) corectarea acidozei
b) administrarea orala de clorura de potasiu
c) administrarea intravenoasa de glucoza cu insulina
d) administrarea de spironolactona
e) administrarea de furosemid
47. Urmatoarele afirmatii despre acidoza metabolica din boala cronica de rinichi (BCR)
sunt ADEVARATE:
a) este cea mai frecventa tulburare a metabolismului acido-bazic din BCR
b) mecanismul patogenic al aparitiei acidozei metabolice presupune afectarea
amoniogenezei si retentia anionilor ficsi (sulfati, fosfati)
c) este agravata de deshidratare si hipercatabolism (sangerari digestive, boli
acute)
d) nu se trateaza, indiferent de nivelul bicarbonatului seric
e) nu apare frecvent la pacientii cu bcr

186
48. *Acidoza metabolica cronica din boala cronica de rinichi (BCR) are urmatoarele
consecinte:
a) hipercatabolism muscular
b) cresterea rezistentei la insulina
c) cresterea resorbtiei si reducerea formarii tesutului osos
d) accelerarea progresiei BCR
e) toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
49. Urmatoarele afirmatii despre tratamentul acidozei metabolice din boala cronica de
rinichi (BCR) sunt ADEVARATE:
a) ghidurile sugereaza mentinerea bicarbonatului seric <15 mEq/l
b) bicarbonatul se administreaza pe cale orala, in doze crescatoare in functie de
raspuns
c) administrarea orala de bicarbonat de sodiu poate agrava hiperhidratarea
datorita aportului suplimentar de sodiu
d) in cazul administrarii orale de bicarbonat de sodiu se recomanda urmarirea
semnelor de hiperhidratare si a valorilor tensiunii arteriale
e) acidoza metabolica din BCR nu necesita niciodata tratament
50. Hiperhidratarea din boala cronica de rinichi poate fi cauzata de:
a) Aportul insuficient de lichide si diureza crescuta
b) Aportul crescut de sodiu si lichide in conditiile unei diureze diminuate
c) Aportul oral de bicarbonat de sodiu
d) Administrarea de diuretice in doze mari
e) Aportul crescut de proteine vegetale
51. Alterarea metabolismului mineral din boala cronic de rinichi determin:
a) Calcificri vasculare
b) Anomalii ale scheletului osos
c) Scderea mortalitii cardio-vasculare i generale
d) Creterea riscului de fracturi
e) Calcificri valvulare fr valoare prognostic
52. Patogenia tulburrilor metabolismului mineral i osos se caracterizeaz prin:
a) Creterea excreiei urinare a fosfailor cu scderea fosfatemiei
b) Secreie crescut de factor de cretere fibroblastic 23 (FGF23)
c) Secreie crecut de parathormon (PTH)
d) Creterea nivelurilor de calcitriol i ai numrului de receptori tisulari ai
vitaminei D
e) Hipertrofia glandelor paratiroide
53. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind calcitriolul:
a) Reprezint forma activ a vitaminei D
b) Hidroxilarea renal a calcidiolului este stimulat de scderea nivelurilor serice
ale calciului i fosfatului
c) Hidroxilarea renal a calcidiolului este stimulat de creterea factorului de
cretere fibroblastic FGF 23
d) In boala cronic de rinichi nivelurile de calcitriol scad progresiv ncepnd din
stadiul 3 de boal cronic de rinichi
e) In boala cronic de rinichi exist o reducere a numrului de receptori tisulari ai
vitaminei D
54. Creterea sintezei de factor de cretere fibroblastic 23 se asociaz cu:
a) Hipertrofie ventricular stng

187
b) Inhibiia secreiei de parathormon
c) Scderea eliminrilor urinare de fosfai
d) Creterea absorbiei intestinale a fosfailor
e) Scderea nivelurilor de calcitriol prin inhibarea 1alfa hidroxilazei
55. * Anomaliile scheletului osos din cadrul tulburrii mineral osoase asociate bolii cronice
de rinichi sunt reprezentate de:
a) Osteita fibroas
b) Boala osului adinamic
c) Osteomalacia
d) Leziuni osoase mixte
e) Toate cele de mai sus
56. Anomaliile biochimice din cadrul tulburrii mineral osoase asociate bolii cronice de
rinichi sunt reprezentate de:
a) Creterea factorului de cretere fibroblastic 23 (FGF23)
b) Creterea nivelurilor de calcitriol
c) Creterea secreiei de parathormon
d) Frecvent, n stadiul 4 de boal cronic de rinichi se instaleaz hipercalcemia
e) Hiperfosfatemie, mai frecvent la eRFG<30 ml/min/1.73m2
57. Referitor la calcificrile vasculare din cadrul tulburrii mineral osoase asociate bolii
cronice de rinichi sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
a) Calcificrile vasculare sunt ntlnite la peste 50% din pacienii dializai
b) Calcificrile vasculare sunt stimulate de hiperfosfatemie
c) Calcificrile vasculare sunt localizate mai ales la nivelul intimei vasculare
d) Tomografia computerizat spiralat cu emisie de electroni reprezint cea mai
precis metod de evaluare a calcificrilor vasculare
e) Principalii promotori ai calcificrilor vasculare sunt reprezentai de: fetuina A,
osteoprotegerina, poteina matriceal Gla respectiv pirofosfat
58. Tratamenul tulburrii mineral osoase asociate bolii cronice de rinichi include:
a) Chelatori intestinali de fosfati
b) Rezine schimbtoare de ioni
c) Repleie cu derivai naturali ai vitaminei D
d) Paratiroidectomie in stadiul 3 de boal cronic de rinichi
e) Activatori ai receptorilor de vitamin D
59. * Paratiroidectomia este indicat atunci cnd:
a) Valorile partahormonului sunt cuprinse ntre 300-500pg/ml
b) Valorile parathormonului sunt cuprinse ntre 500-800pg/ml
c) Valorile parathormonului depesc 800-1000pg/ml
d) Valorile parathormonului nu influeneaz decizia de paratiroidectomie
e) Nici una din variantele anterioare
60. Referitor la complicaiile cardio-vasculare asociate bolii cronice de rinichi, urmtoarele
afirmaii sunt false:
a) Riscul cardiovascular < riscul renal
b) Probabilitatea de deces de cauz cardio-vascular este de 6-10 ori >
ccomparativ cu probabilitatea de iniiere a tratamentului de substituie a
funciei renale
c) Comparativ cu populaia general ateroscleroza periferic nu este mai
frecvent n boala cronic de rinichi

188
d) Proteinuria respectiv scderea ratei de filtrare glomerular nu reprezint per
se factori de risc cardiovasculari
e) Riscul de transformare hemoragic a accidentelor vasculare cerebrale
ischemice este de 3 ori mai mare la pacienii cu boal cronic de rinichi
comparativ cu populaia general
61. Disfuncia endotelial din boala cronic de rinichi:
a) Este amplificat de stresul oxidativ i de unele toxine uremice
b) Este ameliorat de hiperhomocisteinemie
c) Este amelioarat de utilizarea preparataleor blocante ale sistemului renin-
angiotensin-aldosteron
d) Este amplificat de inflamaie
e) Este ameliorat de malnutriia proteic
62. Complicaiile cardio-vasculare la pacienii cu boal cronic de rinichi se remarc prin:
a) Rata crescut de restenozare post stentare coronarian
b) Niveluri serice ale troponinei mai mici la pacienii cu boal cronic de rinichi
comparativ cu populaia general
c) Leziunile de arterioscleroz sunt influenate de calcificrile vasculare
d) Arterioscleroza determin rigiditate vascular, creterea presiunii pulsului,
hipertrofia si fibroza ventriculului stng
e) Leziunile de ateroscleroz se realizeaz prin hipertrofia i hiperplazia celulelor
musculare netede vasculare cu ngroarea i fibrozarea mediei
63. n patogenia producerii hipertrofiei de ventricul stng (HVS) la pacienii cu boal
cronic de rinichi intervin urmtorii factori:
a) Hiperreactivitatea sistemului renin-angiotensin-aldosteron i a sistemului
nervos simpatic
b) Elasticitatea crescut a arterelor mari
c) Nivelurile sczute ale factorului de cretere fibroblastic 23 (FGF23)
d) Supraancrcarea volemic i presional
e) Nivelurile crescute ale parathormonului
64. Pericardita din boala cronic de rinichi:
a) Apare la pacieni cu boal cronic de rinichi stadiul 5
b) Reprezint indicaie de iniiere de urgen a dializei
c) Se manifest prin durere precordial i frectur pericardic
d) Tamponada pericardic apare la peste 50% din pacieni
e) Nu necesit reducerea dozelor de anticoagulant n timpul edinelor de
hemodializ
65. Terapia sindroamelor coronariene acute la pacienii cu boal cronic de rinichi se
remarc prin:
a) Rata crescut de restenozare a stenturilor
b) Risc crescut de acumulare a heparinelor cu greutate molecular mic
c) Nu se pot utiliza antagonitii receptorilor glicoproteinei IIb/IIIa(tirofiban,
abciximab)
d) Mortalitate perioperatorie sczut post by-pass aorto-coronarian
e) Rezultate superioare prin revascularizare prin by-pass aorto-coronarian
comparativ cu stentarea transluminal
66. * Principala cauz cardio-vascular de deces la pacienii cu boal cronic de rinichi
este:
a) Infarctul miocardic acut

189
b) Moartea subit
c) Accidentul vascular cerebral hemoragic
d) Accidentul vascular cerebral ischemic
e) Infarctul intestinal
67. Privind complicaiile cardio-vasculare asociate bolii cronice de rinichi urmtoarele
afirmaii sunt corecte:
a) Valoarea indicelui glezn-bra < 0.9 este predictibil pentru obstrucie
vascular periferic
b) Valoarea indicelui glezn-bra > 1.3 sugereaz calcificri extensive ale mediei
arterelor membrelor inferioare
c) Hiperhidratarea extra-vascular pulmonar poate fi evaluat prin numrul
imaginilor de comet
d) Nivelurile peptidelor natriuretice nu se coreleaz cu gradul de hiperhidratare
e) Numrul cometelor pulmonare este invers proporional cu volumul atriului
stng respectiv cu presiunea pulmonar
68. n tratametul insuficienei cardiace la pacienii cu boal cronic de rinichi:
a) Folosirea n exces a diureticelor pentru reducerea rapid a volemiei poate
genera leziune acut de rinichi
b) Diureticele economisitoare de potasiu se asociaz cu risc crescut de
hiperpotasemie la valori ale RFG < 30-45ml/min/1.73m2
c) Spironolactona este contraindicat absolut
d) Betablocantele se asociaz cu risc crescut de dezvoltare a bradicardiei i a
hipotensiunii simptomatice
e) Digoxinul nu necesit ajustarea dozelor la RFG, avnd eliminare preponderent
hepatic
69. Privind greaa i vrsturile din boala cronic de rinichi, urmtoarele afirmaii sunt
adevrate:
a) Sunt generate de concentraii crescute ale ureei
b) Necesit iniierea dializei dac apar la pacieni cu RFG<10ml/min/1.73m2
c) Diselectrolitemiile, acidoza i dezechilibrele osmolaritii genereaz greuri i
vrsturi
d) Sunt independente de nivelul seric al ureei
e) Prokineticele-metoclopramidul sunt eficiente i nu necesit ajustarea dozelor
la nivelul funciei renale
70. * Complicaiile digestive din cadrul bolii cronice de rinichi includ:
a) Greturi i vrsturi
b) Dismicrobism intestinal
c) Sngerri digestive cronice
d) Sngerri digestive superioare acute
e) Toate cele de mai sus
71. Particularitile ischemiei mezenterice la pacienii cu boal cronic de rinichi includ:
a) Episoade acute mai frecvente la pacienii dializai timp ndelungat
b) Episoadele acute sunt favorizate de cresterea valorilor tensionale intradialitic
c) Episoadele acute nu sunt favorizate de volumele mari de ultrafiltrare i de
insuficiena cardiac
d) Diagnosticul de certitudine necesit laparoscopie
e) Mortalitate ridicat: >70% din pacieni
72. Perforaia colonului la pacienii cu boal cronic de rinichi:

190
a) Este generat mai frecvent de diverticulit i obstrucie
b) Este in relaie cu asocierea amiloidozei beta 2microglobulinice cu consumul de
sorbitol-polistiren sulfonat respectiv existena frecvent a fecaloamelor
c) Se asociaz cu evoluie favorabil postoperator
d) Se asociaz cu mortalitate mare
e) Terapia necesit obligatoriu intervenie chirurgical
73. La pacienii cu boal cronic de rinichi, sngerrile digestive superioare acute se
caracterizeaz prin:
a) Prevalen mai nalt comparativ cu populaia general
b) Gravitate redus
c) Sngerrile digestive cauzeaz 7% din decesele pacienilor aflai n tratament
substitutiv renal
d) Ulceraiile i leziunile de angiodisplazie reprezint cele mai frecvente etiologii
e) Cancerele reprezint cea mai frecvent etiologie
74. n cazul dimicrobismului intestinal din uremie sunt adevrate urmtoarele:
a) Flora intestinal ascensioneaz pn in duoden i jejun
b) Intestinul reprezint o surs important pentru producia de toxine uremice
(para-cresol sulfat si indoxil sulfat)
c) Leziunile uremice ale mucoasei colonului permit translocarea toxinelor
bacteriene n circulaia sistemic, blocnd astfel inflamaia
d) Prebioticele reprezint microorganisme vii din alimente fermentate
e) Utilizarea probioticelor pare s reprezinte o soluie terapeutic n cazul
dimicrobismului intestinal
75. Sngerarea digestiv cronic:
a) Este prezent la 16% din pacienii cu boal cronic de rinichi
b) Cea mai frecvent origine a sngerrii este colonul descendent
c) Cea mai frecvent origine a sngerrii este colonul transvers
d) Ulceraiile i angiodisplazia reprezint cele mai frecvente cauze de sngerri
la nivelul tractului digestiv superior
e) Anticoagularea n timpul hemodializei nu crete riscul sngerrilor digestive
76. Infeciile cu virusuri hepatitice B (VHB) i C (VHC) la pacienii cu boal cronic de
rinichi se remarc prin:
a) Prevalene mai ridicate la pacienii hemodializai
b) Tratamentul antiviral standard al infeciei cu VHC necesit ajustarea dozelor
de ribavirin atunci cnd eRFG scade
c) Bolnavii cu BCR seronegativi pentru infecia cu VHB necesit obligatoriu a fi
vaccinai
d) La bolnavii transplantai infectai cu VHB sau VHC se poate adminstra
interferon
e) Adefovirul i tenefovirul nu determin tubulopatie proximal
77. La pacienii cu boal cronic de rinichi, privind pancreatita acut urmtoarele afirmaii
sunt advrate:
a) Are o iniciden de 10 ori mai mare comparativ cu populaia general
b) Hiperparatiroidismul secundar este considerat unul din prinicipalii factori
patogenici
c) Calculii biliari reprezint cea mai frecvent cauz de producere a
pancreatitelor acute
d) Rat redus a recurenelor (mai mic de 9%)

191
e) Mortalitate redus comparativ cu populaia general
78. Anemia renal:
a) Are o prevalen de 12 % in stadiul 5 de boal cronic de rinichi
b) Este o anemie normocrom, normocitar, hiporegenerativ
c) n patogenia acestui tip de anemie intervine reducerea produciei renale de
eritropoetin
d) La nivel medular exist o reducere a rspunsului seriei roii la eritopoetin
e) n anemia renal exist o cretere a duratei de via a hematiilor
79. n cazul pacienilor cu boal cronic de rinichi, deficitul de fier:
a) Este ntlnit la peste 50% din pacienii nedializai
b) Se asociaz cu anemie hipocrom, microcitar
c) Este ntlnit la 33% din pacienii tratai prin dializ
d) Se trateaz de preferin cu preparate per os
e) n cazul pacienilor cu boal cronic de rinichi exist o cretere a absorbiei
fierului la nivelul tubului digestiv
80. Privind tratamentul anemiei la pacienii cu boal cronic urmtarele enunuri sunt
adevrate:
a) Se prefer preparatele parenterale de fier pentru corectarea deficitului de fier
b) Administrarea de ageni stimulatori ai eritropoezei se ncepe la valori ale
hemoglobinei < 10-11g/dl, dup corectarea corectarea deficitului de fier
c) Administrarea de ageni stimulatori ai eritropoezei se ncepe la valori ale
hemoglobinei < 10-11g/dl, anterior corectrii deficitului de fier
d) Se evit creterea hemoglobinei la valori > 13 g/dl
e) inta terapiei cu ageni stimulatori ai eritropoezei este obinerea unei
hemoglobine >13g/dl
81. Riscurile asociate terapiei de substituie cu ageni stimulatori ai eritropoezei sunt:
a) Tomboza fistulei arterio-venoase
b) Scaderea ratei accidentelor vasculare cerebrale
c) Creterea valorilor tensiunii arteriale
d) Retenie hidro-salin
e) Hemoragii prelungite la nivelul locurilor de puncionare a fistulei arterio-
venoase
82. n cazul disfunciei trombocitare din boala cronic de rinichi urmtoarele enunuri sunt
false:
a) Riscul evenimentelor tromboembolice scade paralel cu scderea ratei de
filtrare glomerulare
b) Defectul central trombocitar este reprezentat de scderea adezivitii
plachetare si agregabilitii plachetare
c) Reducerea adezivitii i agregabilitii plachetare poate fi secundar creterii
produciei trombocitare de ADP i tromboxan A2
d) Disfuncia trombocitar din uremie mimeaz efectul administrrii de aspirin
e) Timpul de sngerare este prelungit > 7 minute
83. Tratamentul hemoragiilor amenintoare de via la pacienii cu boal cronic de rinichi
necesit:
a) Administrarea de crioprecipitat
b) Administrarea de snge integral la pacienii care nu tolereaz supancrcare
volemic

192
c) Administrarea de mas eritrocitar la pacienii care tolereaz suprancrcare
volemic
d) Administrarea de desmopresin
e) Administrarea de estrogeni conjugai
84. Tulburrile mecanismelor de aprare din cadrul bolii cronice de rinichi se
caracterizeaz prin:
a) Frecven i gravitate crescut a infeciilor virale
b) Frecven i gravitate crescut a infeciilor bacteriene
c) Inciden sczut a neoplaziilor
d) Rspuns exagerat la administrarea de vaccinuri T-dependente
e) Toleran mai bun a homogrefelor renale
85. Mediul uremic se asociaz cu urmtoarele modificri ale sistemului imun:
a) Difereniere preferenial a celulelor stem hematopoietice spre celule
aparinnd sistemului imun nnscut
b) Difereniere preferenial a celulelor stem hematopoietice spre celule
aparinnd sistemului imun adaptativ
c) Limfopenie
d) Monocitopenie
e) Creterea numrului de polimorfonucleare neutrofile
86. * Factorii favorizani pentru producerea infeciilor la pacienii cu boal cronic de rinichi
sunt:
a) Asocierea co-morbiditilor (diabet zaharat)
b) Leziunile tegumentelor i mucoaselor generate de uremie
c) Punciile venoase repetate
d) Terapia imunosupresoare la pacienii transplantai
e) Toate cele de mai sus
87. n cazul complicaiilor cutanate care se asociaz cu boala cronic de rinichi
urmtoarele enunuri sunt false:
a) Arteriolopatia calcifiant uremic (calcifilaxia) nu crete semnificativ
probabilitatea de deces
b) Hiperpigmentarea tegumentelor, xerozis-ul i hiperkeratoza sunt relativ
frecvente
c) Pruritul uremic apare la 40% din pacienii dializai
d) Paratiroidectomia nu amelioreaz evoluia leziunilor de calcifilaxie
e) Calcifilaxia se caracterizeaz prin calcificri ale mediei vaselor arteriale mici
dermice i hipodermice
88. Pruritul uremic are urmtoarle caracteristici:
a) Apare la 40% din pacienii dializai
b) Este strict localizat
c) La realizarea sa particip i hiperparatiroidismul secundar
d) Tratamentul corporal general cu raze ultraviolete cu band larg (280-315 nm)
nu are efect benefic
e) Talidomida pare s fie util prin efectul su antiinflamator
89. Urmtoarele enunuri sunt adevrate privind calcifilaxia:
a) Este legat de dezechilibrul dintre inhibitorii (fetuina A, proteine matriceale
Gla, osteoprotegerina, pirofosfat) i promotorii (bone-morphogenetic protein-2,
factor de difereniere a osteoblastelor) calcificrilor vasculare
b) Paratiroidectomia amelioreaz evoluia leziunilor i trebuie practicat rapid

193
c) Nu necesit ntreruperea anticoagulantelor dicumarinice
d) Oxigenoterapia hiperbar nu favorizeaz vindecarea
e) Calcificrile sunt localizate la nivelul intimei vaselor arteriale mici dermice i
hipodermice
90. Dermopatia fibrozant nefrogen:
a) Este legat cauzal de administrarea de substane de contrast care conin
gadolinium
b) Se asociaz cu o mortalitate de 30%
c) Leziunile cutanate debuteaz proximal
d) Leziunile cutanate debuteaz distal
e) Are un caracter autolimitant
91. Complicaiile neuro-psihice ale bolii cronice de rinichi includ:
a) Encefalopatia uremic
b) Alterarea cognitiv
c) Miastenia gravis
d) Sindromul Guillan-Barre
e) Depresia
92. Encefalopatia uremic:
a) Constituie o indicaie pentru initierea de urgen a hemodializei
b) Se produce prin mecanism dismetabolic
c) Se instaleaz brusc la pacieni cu boal cronic de rinichi stadiul 5
d) Compuii biguanidici joac un rol protector n producerea encefalopatiei
uremice
e) Cel mai frecvent se manifest prin convulsii tonico-clonice
93. n boala cronic de rinichi, administrarea medicametelor necesit precauie deoarece:
a) Legarea de proteinele plasmatice este crescut
b) Excreia medicamentelor pe cale urinar este redus
c) Interaciunea cu receptorii tisulari este modificat
d) Metodele de tratament substitutiv nu influeneaz relaia medicament-
organism
e) Farmacocinetica medicamentelor nu este modificat
94. La pacienii cu boal cronic de rinichi, antagonitii sistemului renin-angiotensin-
aldosteron necesit:
a) Iniierea terapiei cu doze mici atunci cnd eRFG<45 ml/min/1.73m2
b) Nu necesit monitorizarea potasemiei
c) Terapia se ntrerupe obligatoriu atunci cnd eRFG<30 ml/min/1.73m2
d) Terapia se sisteaz temporar n cazul bolilor intercurente sau a administrrii
planificate a substanelor de contrast
e) La o sptmn de la iniiere se monitorizeaz funcia renal prin eRFG
95. Prescrierea antiinflamatoarelor non-steroideine (AINS) la pacienii cu boal cronic de
rinichi trebuie s respecte urmtoarele principii:
a) Se evit administrarea de AINS dac eRFG>30 ml/min/1.73m2
b) Se prefer adminstrarea n asociere cu antagoniti ai sistemului renin-
angiotensin-aldosteron
c) Se evit administrarea de AINS dac e RFG<30 ml/min/1.73m2
d) AINS nu se prescriu la pacienii tratai cu litiu
e) Terapiile prelungite cu AINS nu sunt contraindicate la pacienii cu boal
cronic de rinichi

194
96. n boala conic de rinichi, administrarea antidiabeticelor orale are ca particulariti:
a) Agenii sulfonilureici execretai predominant pe cale renal sunt contraindicai
b) Metforminul poate fi utilizat n siguran cnd eRFG>45ml/min/1.73m2
c) Metforminul trebuie evitat cnd eRFG>30ml/min/1.73m2
d) Metforminul se poate administra cu precauie la RFG<30 ml/min/1.73m2 , dac
beneficiul este superior riscului
e) n cazul agenilor metabolizai i eliminai hepatic nu este necesar reducerea
dozelor
97. * Metoda de substituie a funciei renal superioar din punct de vedere a calitii vieii
este:
a) Hemodializa
b) Hemodializa i transplantul renal, la egalitate
c) Hemodializa i dializa peritoneal, la egalitate
d) Transplantul renal
e) Dializa peritoneal
98. Nu sunt eligibile pentru efectuarea transplantului renal urmtoarele categorii de
pacieni:
a) Pacieni cu neoplazii active
b) Pacieni cu tuberculoz activ
c) Pacieni cu diabet zaharat
d) Pacieni cu hepatit cronic HCV inactiv
e) Pacieni cu sperana de via < 2 ani
99. Privind terapiile de substituie a funciei renale, urmtoarele enunuri sunt adevrate:
a) Pregtirea pacientului n vederea instituirii terapiilor de substituie a funciei
renale se efectueaz atunci cnd eRFG<20ml/min/1.73m2
b) Tratamentul de substituie se ncepe cnd eRFG este cuprins ntre 10 i 5
ml/min/1.73m2
c) Tratamentul de substituie se iniiaz n caz de malnutriie refractar la
intreveniile dietetice
d) Transplantul renal preemptiv se practic la pacieni hemodializai, cu progresie
ireversibil a bolii cronice de rinichi
e) La pacienii cu vrste naintate i multiple comorbiditi, dializa amelioreaz
semnificativ calitatea vieii
100. Urmtoarele situaii impun trimiterea de urge a pacientului la specialistul nefrolog:
a) Anemie cu Hb<10g/dl
b) Injurie acut a rinichiului (creterea creatininei serice de 1,5 ori n interval de 7
zile)
c) Hiperpotasemie sever (K seric>7.5mmol/L)
d) Litiaz renal recurent
e) Hematurie persistent
101. Complexele imune circulante se depun n:
a) Spaiul subendotelial
b) Spaiul subepitelial
c) Mezangiu
d) Membrana bazal glomerular
e) Capsula Bowman
102. Limfocitele T intervin n patogeneza urmtoarelor forme de nefropatii glomerulare prin
secreia de factori solubili:

195
a) GN cu leziuni minime
b) GN proliferativ mezangial
c) GN cu scleroz glomerular focal i segmental
d) GN membranoas
e) GN membrano-proliferativ
103. Complexul de atac al membranei reprezint:
a) O citokin pro-inflamatorie
b) O perforin care strpunge membrana bazal glomerular
c) O chemokin cu efect chemotactic pentru neutrofile
d) Component al cii clasice a complementului
e) Activator trombocitar
104. Icosanoidele sunt reprezentate de:
a) Prostaglandine
b) Activatori trombocitari
c) Leucotriene
d) Histamin
e) PAF
105. Autocoizii sunt reprezentai de:
a) Histamin
b) Interleukina 1
c) Gama interferon
d) Platelet activating factor
e) Tumoral necrosis factor
106. Depunerea complexelor imune la nivel subendotelial are ca expresie:
a) Sindromul nefritic acut
b) Sindromul nefrotic
c) Anomalii urinare asimptomatice
d) Glomerulonefrita rapid progresiv
e) Sindromul hemolitic uremic
107. Localizarea subepitelial a complexelor imune circulante determin:
a) Sindrom nefritic acut
b) Sindrom nefrotic
c) Anomalii urinare asimptomatice
d) Glomerulonefrita rapid progresiv
e) Sindrom hemolitic uremic
108. Alterarea funciei renale n cursul nefropatiilor glomerulare se coreleaz cel mai bine
cu:
a) Severitatea leziunilor glomerulare
b) Leziunile vasculare
c) Intensitatea modificrilor tubulo-interstiiale
d) Leziunile obstructive tubulare
e) Proliferarea extracapilar
109. n glomerulopatia diabetic intervin urmtoarele mecanisme patogenice:
a) Creterea presiunii intraglomerulare
b) TGF beta
c) VEGF
d) Inhibarea sistemului renin-angiotensin-aldosteron
e) Activarea cii alterne a complementului

196
110. Hipertensiunea arterial determin leziuni renale prin:
a) Propagarea valorilor tensionale crescute ctre ghemul capilar glomerular
b) Stimularea sistemului renin-angiotensin-aldosteron
c) Dislipidemie
d) Anomalii de coagulare
e) Factori de cretere
111. Glomerulonefrita rapid progresiv se dezvolt n:
a) Zile-sptmni
b) 1-3 luni
c) Peste 3 luni
d) 6 luni-1 an
e) 6 sptmni
112. Hematuria glomerular ntrunete urmtoarele criterii:
a) Cilindrii hematici
b) Dismorfism eritrocitar urinar
c) Proteinurie peste 2-3 g/24 ore
d) Prezena cheagurilor
e) Alterarea rapid a funciei renale
113. Care din serotipurile de mai jos ale streptococului beta hemolitic de grup A se
asociaz cel mai frecvent cu glomerulonefrita?
a) Serotipul 1
b) Serotipul 3
c) Serotipul 49
d) Serotipul 6
e) Serotipul 29
114. Care sunt principalele antigene nefritogene n glomerulonefrita acut
poststreptococic?
a) Nephritis-associated plasmin receptor
b) Streptococal pyrogenic exotoxin B
c) Streptokinaza O
d) Hialuronidaza
e) Gliceraldehid-dehidrogenaza
115. n GNA poststreptococic, depozitele imune de IgG i C3 sunt n:
a) Mezangiu
b) Membrana bazal glomerular
c) Capsula Bowman
d) Subendotelial
e) Subepitelial
116. Anuria din GNA poststreptococic se datoreaz:
a) Glomerulonefritei proliferative extracapilare
b) Proliferrii mezangiale
c) Proliferrii endoteliale
d) Leziunilor podocitare severe
e) Transformrilor interstiiale epitelio-mezenchimale
117. Titrul ASLO atinge nivelul maxim:
a) La 10-14 zile de la debutul infeciei
b) La 3-4 sptmni de la debutul infeciei
c) La 7 zile de la debutul infeciei

197
d) La 6 luni de la debutul infeciei
e) La 3 luni de la debutul infeciei
118. Testul Streptoyzm este pozitiv la peste:
a) 95% dintre pacienii cu faringit
b) 80% dintre pacienii cu infecii cutanate
c) 75% din pacienii cu atingere renal
d) 50% din pacieni n primele 10-14 zile de la debutul infeciei
e) 25% din pacieni n prima sptmn de la debutul infeciei
119. n GNA poststreptococic scad urmtoarele componente ale complementului:
a) Activitatea hemolitic CH50
b) Complexul de atac al membranei
c) C4
d) C1q
e) C3
120. Terapia imunosupresoare se indic n GNA poststreptococic:
a) Forma cu sindrom nefritic acut
b) Forma cu sindrom nefrotic
c) Forma cu hipertensiune arterial sever
d) Insuficiena renal rapid progresiv prin proliferare extracapilar
e) Forma cu C3 persistent sczut
121. Incidena maxim a nefropatiei cu IgA apare la vrsta:
a) n decada a 2-a i a 3-a de via
b) La nou nscui
c) ntre 1-10 ani
d) Peste 50 ani
e) Peste 70 ani
122. n nefropatia cu IgA hematuria macroscopic apare:
a) La 1-2 zile dup o infecie respiratorie superioar
b) La 14 zile dup faringita acut
c) La 7 zile dup faringita acut
d) La 3 sptmni dup o infecie cutanat
e) La 5-10 zile dup o infecie faringian
123. n nefropatia cu IgA se indic inhibitorii enzimei de conversie a AT II la:
a) Pacienii normotensivi, cu proteinurie sub 0,5-1g/24 ore
b) Pacieni cu proteinurie peste 0,5-1g/24 ore, normotensivi
c) La toi pacienii, indiferent de nivelul proteinuriei
d) Doar la pacienii hipertensivi
e) Doar la pacienii cu diurez pstrat
124. n nefropatia cu IgA corticoterapia se indic dac:
a) Proteinuria nu scade dup 3-6 luni de tratament cu IECA
b) Creatinina este n cretere
c) RFG scade, dar nu sub 30 ml/min
d) Proliferare extracapilar
e) Toate indicaiile de mai sus
125. Imunosupresoarele indicate n nefropatia cu IgA sunt:
a) Ciclofosfamida
b) Azatioprina
c) Micofenolatul mofetil

198
d) Ciclosporina
e) Tacrolimus
126. Glomerulonefrita rapid progresiv se definete ca proliferare extracapilar cu formare
de semilune epiteliale n:
a) Peste 50% din glomeruli
b) 20-30% din glomeruli
c) Toi glomerulii
d) 25-50% din glomeruli
e) 40% din glomeruli
127. Urmtoarele forme de glomerulonefrite rapid progresive sunt mediate prin complexe
imune:
a) Din endocardita bacterian
b) Sindromul Goodpasture
c) Lupus eritematos sistemic
d) Purpura Henoch-Schonlein
e) Poliangeita microscopic
128. n formarea semilunelor din cadrul glomerulonefritei rapid progresive particip:
a) Podocitele
b) Celulele epiteliale ale capsulei Bowman
c) Limfocitele T
d) Fibrina
e) Plasmocite
129. Scderea fraciunii C3 complementului se ntlnete n:
a) Nefropatia lupic
b) GNA poststreptococic
c) Poliangeita microscopic
d) Sindromul Goodpasture
e) Crioglobulinemie
130. Care din formele de glomerulonefrit rapid progresiv sunt mediate prin anticorpi anti-
citoplasma polimorfonuclearelor neutrofile:
a) Purpura Henoch-Schonlein
b) Nefropatia lupic
c) Poliangeita microscopic
d) Sindromul Goodpasture
e) Granulomatoza cu poliangeit
131. Urina final poate conine urmtoarea cantitate de proteine/24 ore:
a) Sub 0,15 g proteine/24 ore
b) 150-300 mg proteine/24 ore
c) Sub 0,50 g proteine/24 ore
d) Sub 0,10 g proteine/24 ore
e) 150-200 mg proteine/24 ore
132. Microalbuminuria este un marker precoce de suferin glomerular n:
a) Diabetul zaharat
b) Nefropatia lupic
c) Purpura Henoch-Schonlein
d) Nefropatia hipertensiv
e) Glomerulonefrita membrano-proliferativ secundar infeciei cu virus hepatitic
C

199
133. Sindromul nefrotic nsoete mai ales urmtoarele forme de nefropatii glomerulare:
a) GN cu leziuni minime
b) GN membranoas
c) Nefropatia cu IgA
d) Boala membranelor bazale subiri
e) Diabet zaharat
134. Disproteinemia din sindromul nefrotic include:
a) Hipoalbuminemie
b) Scderea alfa 1 globulinelor
c) Scderea beta 2 globulinelor
d) Creterea alfa 2 globulinelor
e) Creterea beta 2 globulinelor
135. La nceputul remisiunilor sindromului nefrotic apar urmtoarele modificri:
a) Natriureza precede diminuarea proteinuriei
b) Retenia de sodiu apare naintea proteinuriei
c) Nivelurile serice de peptid natriuretic atrial sunt crescute
d) Apare stimularea sistemului renin-angiotensin-aldosteron
e) Activitatea reninei plasmatice crete
136. n sindromul nefrotic deficitul de eliminare al sodiului si apei au ca mecanisme:
a) Intensificarea reabsorbiei de sodiu la nivelul tubilor colectori
b) Rspuns inadecvat la peptidul natriuretic atrial
c) Activarea sistemului complementului
d) Intensificarea mecanismului de schimb H+-Na+ n tubii proximali
e) Stimularea sistemului renin-angiotensin-aldosteron
137. Riscul de insuficien renal crete n sindromul nefrotic:
a) Dup administrarea abuziv de diuretic
b) Dup administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene
c) Dup administrarea de statine
d) Dup administrarea de IECA
e) Dup administrarea de albumin n doze mari
138. Hipercolesterolemia din cadrul sindromului nefrotic are loc pe seama fraciunii:
a) HDL
b) LDL
c) VLDL
d) Creterii produciei de apoproteine
e) Creterii catabolismului LDL
139. Tromboza de ven renal este mai frecvent n:
a) Glomerulopatia membranoas
b) Nefropatia cu IgA
c) Nefropatia lupic
d) Glomerulonefrita membrano-proliferativ
e) Amiloidoz
140. Factorii care contribuie la starea de hipercoagulabilitate din sindromul nefrotic sunt:
a) Pierderea urinar de antitrombin III
b) Creterea fibrinolizei
c) Creterea nivelurilor serice ale factorilor V, VIII i a fibrinogenului
d) Creterea activitilor proteinelor S i C
e) Hemoconcentraia

200
141. Anemia din sindromul nefrotic se datoreaz:
a) Pierderilor urinare de transferin
b) Hipocalcemiei
c) Pierderilor urinare de eritropoietin
d) Hipoalbuminemiei
e) Deficitului de zinc
142. Rezistena la diuretice n sindromul nefrotic se datoreaz:
a) Nerespectrii regimului hiposodat
b) Hipoalbuminemiei
c) Cuplrii intratubulare a diureticului filtrat cu proteinele tubulare
d) Creterii fraciunii libere a diureticului
e) Scderii reabsorbiei de sodiu i ap la nivelul tubilor distali
143. Eficiena tiazidelor scade la o RFG sub:
a) 50 ml/min
b) 60 ml/min
c) 30 ml/min
d) 25 ml/min
e) 45 ml/min
144. Anticoagularea profilactic se recomand atunci cnd nivelul albuminelor serice scade
sub 2,5 g/dl n:
a) Glomerulopatia membranoas
b) Nefropatia cu IgA
c) GNC membrano-proliferativ
d) GNC cu leziuni minime
e) Amiloidoz
145. Culturile bacteriene evideniaz streptococul beta hemolitic la:
a) din pacienii cu faringo-amigdalit
b) din pacienii cu faringo-amigdalit
c) Peste 50% la cei cu impetigo
d) Procent mai mare la cei cu impetigo
e) Pacienii cu sindrom nefrotic
146. Hipocomplementemia din GNA poststreptococic dureaz aproximativ:
a) 6 sptmni
b) 3 luni
c) 4-8 sptmni
d) 6 luni
e) 1 an
147. n nefropatia cu IgA sunt implicate urmtoarele mecanisme:
a) Galactozilare defectuoas n regiunea balama a IgA1
b) Catabolism hepatic redus al IgA
c) Scderea clearance-lui mezangial al IgA
d) Activarea complexului de atac al membranei C5b9
e) Factorului plasmatic de permeabilitate vascular
148. Nefropatia cu IgA se difereniaz de:
a) Purpura Henoch-Schonlein
b) Sindromul Alport
c) Boala membranelor bazale subiri
d) Nefropatia lupic

201
e) Nefropatia diabetic
149. Care din nefropatiile glomerulare de mai jos este mediat prin anticorpi anti-membran
bazal glomerular:
a) Boala Goodpasture
b) Poliangeita microscopic
c) Granulomatoza eozinofilic cu poliangeit
d) Nefropatia lupic
e) GN asociat infeciei cu virus hepatitic C
150. Proliferarea extracapilar se poate aduga i in cazul urmtoarelor forme de nefropatii
glomerulare:
a) GN membrano-proliferativ
b) GN membranoas
c) GN proliferativ mezangial
d) Sindrom Alport
e) Boala Fabry
151. Care din urmatoarele afirmaii de mai jos, privind glomerulopatia cu modificri minime,
sunt adevrate:
a) Evolueaz aproape ntotdeauna cu sindrom nefritic
b) Nu este sensibil, de regul, la corticoterapie
c) Se caracterizeaz prin fuziunea proceselor podocitare in microscopia
electronic
d) Reprezint 80-90% din sindroamele nefrotice la copil
e) Reprezint 15-20% din sindroamele nefrotice la adult
152. In glomerulopatia cu modificri minime, biopsia renal este indicat in urmtoarele
situaii
a) La toi adulii i la toi copiii cu sindrom nefrotic
b) La toi copiii cu sindrom nefrotic inaintea inceperii tratamentului
c) La toi adulii cu sindrom nefrotic, naintea inceperii tratamentului
d) La copiii care nu raspund la corticoterpie
e) Doar la copii, la aduli nu este necesar biopsia renal
153. n glomerulopatia cu modificri minime, ciclofosfamida este recomandat la pacienii:
a) Care nu tolereaz corticoterapia
b) Corticosensibili
c) Corticodependeni
d) Cu recderi rare
e) Cu corticorezisten secundar
154. In condiiile unui tratament adecvat evolutia glomerulopatiei cu modificri minime este
urmtoarea:
a) Peste 90% din cazuri ctre vindecare
b) 70-80% din cazuri ctre vindecare
c) 50-60% din cazuri ctre vindecare
d) 30-40% din cazuri ctre vindecare
e) Nu se vindec niciodat
155. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind tratamentul glomerulopatiei cu modificri
minime:
a) Este cea mai corticosensibila glomerulopatie
b) Corticoterapia se ntrerupe brusc dup 2 luni
c) Ciclosporina se administreaz timp de 1-2 ani

202
d) Ciclofosfamida se indic la pacienii care nu tolereaz corticoterapia
e) Nu se indic n nici o situaie tratament cu ciclofosfamid
156. Glomerulopatia cu modificri minime se caracterizeaz in microscopie optic prin:
a) ngroarea membranei bazale glomerulare
b) Glomeruli de aspect optic normali
c) Minim proliferare mezangial
d) Anse glomerulare cu aspect rigid
e) Fibroz tubulo-interstiial
157. In glomerulopatia cu modificri minime, microscopia electronic arat:
a) Fuziunea proceselor podocitare
b) Depuneri electrono-dense pe versantul extern al membranei bazale
glomerulare
c) Depuneri electrono-dense localizate subendotelial
d) Depuneri electrono-dense localizate mezangial
e) Podocitele apar tumefiate si aplatizate
158. Tratamentul recderilor rare din cursul glomerulopatiei cu modificri minime se face
cu:
a) Ciclofosfamid
b) Ciclosporin
c) Corticoterapie pentru fiecare puseu
d) Rituximab
e) Micofenolat de mofetil
159. n glomerulopatia membranoas, microscopia optic arat:
a) ngroarea difuz a membranei bazale glomerulare
b) Excrescene (spikes) ale membranei bazale glomerulare
c) Fuziunea proceselor podocitare
d) Glomeruli optic normali
e) Anse capilare colabate
160. Anticorpii anti PLA2R sunt prezeni la 80% din pacienii cu:
a) Glomerulopatie membranoas secundar infeciei cu virus hepatitic B
b) Glomerulopatie membranoas secundar paraneoplazic
c) Glomerulopatie membranoas secundar lupic
d) Glomerulopatie membranoas secundar administrarii de medicamente
e) Glomerulopatie membranoas idiopatic
161. Prognosticul nefavorabil al glomerulopatiei membranoase este dat de:
a) Funcia renal stabil timp de 3 ani
b) Sexul feminin
c) Fibroza tubulo-interstiial
d) Proteinurie masiv
e) Vrsta naintat
162. Profilaxia complicaiilor tromboembolice n sindromul nefrotic din glomerulopatia
membranoas se face atunci cnd albumina seric este:
a) Sub 2,5 g/dl
b) Sub 3,5 g/dl
c) ntre 2,5 3,5 g/dl
d) Peste 3,5 g/dl
e) ntre 3,5 4 g/dl

203
163. Glomerulonefrita membrano-proliferativ se caracterizeaz in microscopia optic prin
urmtoarele:
a) Aspect optic normal
b) Proliferare endocapilar
c) Fuziunea proceselor podocitare
d) ngrosarea pereilor capilarelor glomerulare
e) Dedublarea membranei bazale glomerulare
164. Factorii de prognostic negativ in glomerulonefrita membrano-proliferativ sunt
reprezentai de:
a) Sindrom nefritic la prezentare
b) Sindrom nefrotic la prezentare
c) Hipertensiune arterial
d) Creatinina seric normal
e) Asocierea cu proliferarea extracapilar
165. Care din urmtoarele nefropatii glomerulare se nsoeste de lipodistrofie segmentar:
a) Glomerulopatia membranoas
b) Glomerulonefrita membrano-proliferativ tipul I
c) Glomerulonefrita membrano-proliferativ tipul II
d) Glomeruloscleroza focal i segmental
e) Glomerulopatia cu modificri minime
166. Glomerulonefrita membrano-proliferativ tipul II se caracterizeaz prin:
a) Nu evolueaz niciodat spre insuficien renal cronic
b) C3 sczut
c) Nu recidiveaz niciodat dup transplantul renal
d) C4 sczut
e) Se nsoete de lipodistrofie segmentar
167. Factorii de prognostic negativ in glomeruloscleroza focal i segmental sunt
reprezentai de:
a) Sindromul nefritic
b) Hipertensiunea arterial
c) Creatinina seric normal
d) Scleroza glomerular avansat
e) Leziuni tubulo-interstiiale
168. Urmtoarele afirmaii privind glomeruloscleroza focal i segmental sunt adevrate:
a) Reprezint o variant evolutiv nefavorabil a glomerulopatiei cu modificri
minime
b) Nu sunt descrise forme genetice de glomeruloscleroz focal i segmental
c) Ciclosporina poate fi folosit la pacienii cu corticorezisten
d) Micofenolatul mofetil poate fi folosit la pacienii care nu tolereaz ciclosporina
e) Nu recidiveaz niciodat dup transplantul renal
169. n imunofluorescent, la pacienii cu glomeruloscleroz focal i segmental, se
remarc:
a) Lipsa depunerilor imune
b) Depuneri imune de C3
c) Depuneri imune de IgM
d) Depuneri imune de IgG
e) Depuneri imune de IgA

204
170. n producerea leziunilor de scleroz focal din cursul glomerulosclerozei focale i
segmentale sunt implicai urmtorii factori:
a) Creterea presiunii intraglomerulare
b) Hipoglicemia persistent
c) Inhibarea sistemului renin-angiotensin-aldosteron
d) Infeciile virale
e) Citokinele
171. * Nefropatiile tubulo-interstiiale sunt afeciuni renale n care leziunile iniiale sunt
situate la nivelul:
a) Glomerulului renal
b) Interstiiului renal
c) Vascularizaiei intrarenale
d) Tubului renal
e) Arteriolei aferente
172. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la nefropatiile tubulo-interstiiale sunt
adevrate?
a) Leziunile iniiale sunt cele interstiiale
b) Leziunile iniiale sunt cele tubulare
c) Integritatea glomerulului este pstrat
d) Vascularizaia intrarenal este afectat
e) Modificrile tubulare apar ulterior
173. Specificai care dintre leziunile urmtoare reprezint un indicator al ireversibilitii
leziunilor tubulo-interstiiale care nsoesc i nefropatiile glomerulare:
a) Fibroza interstiial
b) Atrofia tubular
c) Leziunea glomerular
d) Infiltratul inflamator
e) Proliferarea extracapilar
174. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la infeciile de tract urinar dterminate de
bacteriile gram pozitive sunt adevrate?
a) Bacteriile gram pozitive determin mai rar infecii de tract urinar
b) Bacteriile gram pozitive determin mai frecvent infecii de tract urinar
c) Bacteriile gram pozitive determin infecii de tract urinar prin diseminare
hematogen
d) Bacteriile gram pozitive determin ntotdeauna infecii de tract urinar pe cale
ascendent
e) Bacteriile gram pozitive nu determin niciodat infecii de tract urinar
175. * Microorganismele patogene care produc cel mai frecvent infecii de tract urinar sunt:
a) Bacterii (predominant gram negative)
b) Fungi
c) Virusuri
d) Mycoplasme
e) Bacterii (predominant gram pozitive)
176. Debutul clinic al Pielonefritei acute este:
a) Lent
b) Brusc
c) n plin stare de sntate
d) n cteva zile

205
e) n cteva ore pn la o zi
177. * Specificai care dintre afirmaiile referitoare la tabloul biologic din Pielonefrita acut
este fals:
a) Este prezent sindromul inflamator nespecific
b) Sunt prezeni cilindrii leucocitari n urin
c) Proteinuria este ntotdeauna masiv, peste 3.5g24h1.73m2 sc
d) Proteinuria este redus, sub 1g24h
e) Este prezent bacteriuria semnificativ
178. Criteriile de internare n Spital ale pacientului cu pielonefrit acut sunt :
a) Intolerana digestiv
b) Pielonefrita acut necomplicat
c) Pielonefrita acut complicat
d) Incompliana la terapia cu antibiotice
e) Prezena sindromului cistitic
179. Obiectivele terapiei Pielonefritei acute sunt reprezentate de:
a) Eradicarea infeciei
b) Depistarea factorilor favorizani reno-urinari
c) Corectarea factorilor favorizani
d) Corectarea hipercolesterolemiei
e) Corectarea edemelor
180. Complicaiile acute ale Pielonefritei acute sunt:
a) Abcesul renal
b) Necroza papilar
c) Boala cronic de rinichi
d) ocul toxico-septic
e) Cistita
181. Pentru tratamentul pielonefritei acute la femeia gravid este containdicat
administrarea:
a) Cefalosporinelor
b) Chinolonelor
c) Aminoglicozidelor
d) Penicilinelor
e) Cotrimoxazolului
182. Antibioticele permise n sarcin sunt:
a) Ampicilinele
b) Penicinele
c) Chinolonele
d) Aminoglicozidele
e) Cefalosporinele
183. Formele severe de Pielonefrit acut necesit:
a) Spitalizare
b) Terapie parenteral
c) Terapie oral
d) Asociere a dou clase de antibiotice
e) Administrarea ntotdeauna a unui singur antibiotic
184. Tratamentul simptomatic al Pielonefritei acute vizeaz:
a) Scderea febrei
b) Ameliorarea durerii lombare

206
c) Normalizarea toleranei digestive
d) Ameliorarea edemului
e) Ameliorarea hipercolesterolemiei
185. Tratamentul Pielonefritei acute la pacienii cu boal cronic de rinichi n stadiile 4 sau
5(inclusiv hemodializai) necesit:
a) Reducerea dozelor de antibiotice
b) Prelungirea perioadei de terapie peste 14 zile
c) Reducerea perioadei de terapie sub 14 zile
d) Creterea dozelor de antibiotice
e) Doar tratament simptomatic
186. Persistena uroculturii pozitive in Pielonefrita acut impune urmtoarele msuri:
a) nlocuirea schemei antibiotice conform antibiogramei
b) Continuarea terapiei cu aceeai schem de antibiotice
c) Repetarea ecografiei abdominale
d) Efectuarea eventual a tomografiei computerizate de abdomen
e) Niciuna dintre msurile enumerate nu este recomandat
187. * Pielonefrita cronic reprezint :
a) O nefropatie glomerular cronic
b) O nefropatie tubulointerstiial cronic
c) O nefropatie vascular
d) O tubulopatie acut
e) O leziune acut de rinichi
188. Infeciile renale cu bacterii anaerobe sunt mai frecvente la urmtoarele grupe de
pacieni:
a) Pacienii tineri
b) Pacienii vrstnici
c) La copii
d) La pacienii cu cateter vezical
e) La pacienii cu anomalii reno-urinare
189. n Pielonefritele cronice i cele nosocomiale se ntlnesc mai frecvent urmtorii
germeni:
a) Klebsiella
b) Proteus
c) Pseudomonas
d) Escherichia coli
e) Bacilul Koch
190. Factorii favorizani care predispun i ntrein infecia renal din Pielonefrita cronic
sunt:
a) Refluxul vezico-ureteral
b) Uropatia obstructiv
c) Sexul masculin
d) Vrstele extreme
e) Hipercolesterolemia
191. Manifestrile clinice din Pielonefrita cronic sunt:
a) Caracteristice
b) Necaracteristice
c) Diverse
d) Sunt prezente simptome aparinnd unui singur aparat

207
e) Sunt prezente simptome aparinnd mai multor aparate
192. Manifestrile reno urinare din Pielonefrita cronic sunt:
a) Polakiuria
b) Dureri lombare
c) Urin limpede
d) Urina tulbure
e) Proteinurie masiv, peste 3.5g24h
193. * Metoda cea mai sensibil pentru detectarea precoce a cicatricilor din Pielonefrita
cronic este:
a) Ecografia renal
b) Urografia
c) Tomografia
d) Scintigrama renal cu acid mercapto-succinic marcat cu Tc99m
e) Radiografia renal simpl
194. n Pielonefrita cronic urografia relev:
a) Rinichi cu dimensiuni reduse i inegale
b) Rinichi cu contur neregulat
c) Rinichi cu dimensiuni normale
d) Rinichi cu contur regulat
e) Reducerea indicelui parenchimatos
195. Ecografia renal relev modificri sugestive pentru Pielonefrita cronic:
a) Dimensiuni reduse ale celor doi rinichi
b) Dimensiuni inegale ale celor doi rinichi
c) Dimensiuni normale ale celor doi rinichi
d) Contur neregulat al rinichilor
e) Contur regulat al celor doi rinichi
196. Care dintre afirmaiile referitoare la tratamentul Pielonefritei cronice sunt adevrate?
a) Are ca obiectiv eradicarea infeciei urinare nalte
b) Are ca obiectiv corectarea disfunciei tubulare
c) Schemele terapeutice sunt indicate pe perioade variate de timp
d) Rata eecurilor este foarte mic
e) Tratamentul simptomatic este ntotdeauna suficient
197. Complicaiile Pielonefritei cronice sunt reprezentate de :
a) Hipertensiunea arterial(13 din cazurile de Pielonefrit cronic)
b) Litiaza renal
c) Boala cronic de rinichi
d) Glomerulonefrita acut
e) Hipercolesterolemia
198. Nefropatia de reflux este o nefropatie:
a) Tubulointerstiial acut
b) Tubulointerstiial cronic
c) Glomerular cronic
d) Care apare n copilrie
e) Care apare la vrstnici
199. Frecvena refluxului vezico-ureteral difer n funcie de vrst i sex:
a) La copiii sub 1 an predomin la biei
b) La copiii sub 1 an predomin la fetie
c) La vrsta de 5 ani predomin la fetie

208
d) La vrsta de 5 ani predomin la biei
e) La aduli 10% din femeile cu infecii urinare au reflux vezico-ureteral
200. Simptomatologia refluxului vezico-ureteral este diferit n funcie de vrsta pacienilor
astfel:
a) La nou nscut se depisteaz ecografic hidronefroza neonatal
b) La copiii sub 3 ani predomin semnele generale
c) La copiii sub 3 ani predommin semnele urinare
d) La copiii peste 3 ani predommin semnele urinare
e) La copiii peste 3 ani predommin semnele generale
201. n nefropatia de reflux urografia intravenoas permite aprecierea prezenei cicatricilor
la nivelul corticalei renale, reprezentate de:
a) Arii de subiere a corticalei n special mediorenal
b) Arii de subiere a corticalei la polii renali
c) Calice deformate, aplatizate
d) Calice normale
e) Arii de ngroare a corticalei
202. Uretritele nespecifice (negonococice) sunt cauzate mai frecvent de:
a) Chlamidii
b) Mycoplasme
c) Stafilococ saprofit
d) Anaerobi
e) Adenovirusuri
203. Datele paraclinice n cistita acut evideniaz:
a) Leucociturie
b) Bacteriurie semnificativ
c) Proteinurie
d) Cilindrurie
e) Urocultura steril
204. Cistita se manifest clinic prin:
a) Polakiurie
b) Miciuni frecvente i imperioase
c) Micini rare
d) Durere lombara
e) Durere suprapubian
205. Prostatitele reprezint inflamaii ale prostatei:
a) Asociate frecvent cu infecii ale tractului urinar
b) Asociate rar cu infecii ale tractului urinar
c) Niciodat nu se asociaz cu infecii ale tractului urinar
d) ntotdeauna se asociaz cu infecii ale tractului urinar
e) Care au mai multe forme evolutive
206. Datele paraclinice necesare pentru diagnosticul prostatitei acute sunt:
a) Ecografia transrectal
b) Urocultura
c) Cultura din secreie prostatic
d) Radiografia renal simpl
e) Radiografia pulmonar
207. Simptomatologia clinic a uretritei nespecifice la brbai este reprezentat de:
a) Polakiurie

209
b) Secreie uretral
c) Disurie
d) Durere lombar
e) Disfagie
208. Datele biologice i paraclinice n nefropatia de reflux relev:
a) Piurie steril
b) Dilataia ureterului la ecografia renal
c) Inversarea sensului de circulaie a jetului urinar la ecografia Doppler color
ureterale
d) Ureter normal ecografic
e) Cistoureterografie micional normal
209. Screeningul imagistic pentru refluxul vezicoureteral este indicat la urmtoarele grupe
de subieci:
a) Copii cu malformaii reno-urinare
b) Familii cu mai mult de de un membru cu hipertensiune arterial la vrst
tnr
c) Copii fr malformaii reno-urinare
d) Familii cu mai mult de de un membru cu proteinurie la vrst tnr
e) Familii fr nici un membru cu proteinurie la vrst tnr
210. Clasificarea actual a nefropatiilor tubulo-interstiiale elaborat de OMS se bazeaz
pe:
a) Etiologie
b) Vrst
c) Sex
d) Date clinice
e) Aspect histologic
211. Mecanismele de reglare ale echilibrului acido-bazic sunt:
a) Sistemele de tampon intracelulare, care acioneaz instantaneu.
b) Reglarea respiratorie, care atinge valoarea maxim n decurs de ore.
c) Rspunsul compensator la nivelul rinichilor, care ncepe s apar n 6-12 ore
i crete progresiv lent pn la un nivel maxim n zilele urmtoare.
d) Sistemele de tampon extracelulare, care acioneaz tardiv.
e) Rspunsul compensator la nivelul rinichilor, care crete progresiv lent pn la
un nivel maxim n zilele urmtoare
212. Urmtoarele afirmaii sunt reale, n ceea ce privete parametrii Astrup:
a) Valoarea normal a pH actual este ntre 7,35 i 7,45
b) Valoarea normal a bicarbonatului standard este ntre 20 i 40 mEq/l
c) Valoarea normal a pH actual este ntre 6,80 i 7,80
d) Valoarea normal a bicarbonatului actual este ntre 24 i 27 mEq/l
e) Valoarea normal a pH actual este ntre 7,25 i 7,55
213. Mecanismul renal de compensare acido-bazic se realizeaz prin urmtoarele:
a) Rinichiul excret cel mai mare productor de acid- CO2
b) Rinichiul secret H+ n urin
c) Rinichiul controleaz pCO2 prin modificrile ventilaiei alveolare
d) Rinichiul absoarbe anionii nevolatili
e) Rinichiul determin retenia bicarbonailor la nivelul tubului renal
214. Acidoza respiratorie se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) pH sczut sub 7,35

210
b) pH crescut peste 7,45
c) Se datoreaz scderii ventilaiei alveolare
d) Se datoreaz creterii ventilaiei alveolare
e) Se datoreaz pierderii de bicarbonai prin urin
215. Alcaloza respiratorie se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) pH sczut sub 7,35
b) pH crescut peste 7,45
c) Se datoreaz scderii ventilaiei alveolare
d) Se datoreaz creterii ventilaiei alveolare prin stimuli centrali (anxietate,
traume)
e) pCO2 sczut
216. Acidoza metabolic se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) HCO3- sczut
b) Se datoreaz pierderii de bicarbonai prin urin
c) Se datoreaz scderii ventilaiei alveolare
d) pH sczut sub 7,35
e) pCO2 crescut
217. Alcaloza metabolic se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) HCO3- sczut
b) HCO3- crescut
c) Se datoreaz excreiei exagerate de acizi
d) Se datoreaz scderii ventilaiei alveolare
e) pH sczut sub 7,35
218. Acidoza metabolic cu gaur anionic (GA) crescut este cauzat de:
a) Excesul de acid lactic
b) Cetoacidoz
c) Paraproteinemii
d) Hiponatremie
e) Insuficien renal
219. Acidoza metabolic cu gaur anionic (GA) sczut este cauzat de:
a) Excesul de acid lactic
b) Cetoacidoz
c) Paraproteinemii
d) Hiponatremie
e) Insuficien renal
220. Acidoza metabolic cu gaur anionic (GA) normal, dar K+ crescut, este cauzat de:
a) Hipoaldosteronism
b) Hiperaldosteronism
c) Acidoz tubular renal distal hipercalcemic
d) Acidoz tubular renal distal hipocalcemic
e) Pierderi gastrointestinale de bicarbonai
221. Acidoza metabolic cu gaur anionic (GA) normal, dar K+sczut, este cauzat de:
a) Hipoaldosteronism
b) Acidoz tubular renal distal hipercalcemic
c) Acidoz tubular renal distal hipocalcemic
d) Pierderi gastrointestinale de bicarbonai
e) Administrarea de inhibitori de anhidraz carbonic
222. Consecinele acidozei sunt:

211
a) Hiperpotasemie
b) Hipopotasemie
c) Creterea eliberrii oxigenului la esuturi
d) Scderea eliberrii oxigenului la esuturi
e) Depresie la nivelul sindromului nervos central
223. Consecinele alcalozei sunt:
a) Hiperpotasemie
b) Hipopotasemie
c) Creterea eliberrii oxigenului la esuturi
d) Scderea eliberrii oxigenului la esuturi
e) Contracie muscular susinut
224. Tratamentul acidozei metabolice se face prin:
a) Administrarea de bicarbonat de sodiu n caz de hipokaliemie
b) Administrarea de bicarbonat de sodiu n caz de hiperpotasemie
c) Alimentaie bogat in proteine animale
d) Administrarea de bicarbonat de sodiu dac pH este peste 7,35
e) Evitarea alimentelor cu coninut important de H+ i K+
225. Tratamentul alcalozei metabolice se poate face prin:
a) Administrarea de bicarbonat de sodiu
b) Administrarea de K+, n caz de hipopotasemie
c) Evitarea alimentelor alcalinizante
d) Administrarea de spironolactona (n forma fr rspuns la administrarea de
clor)
e) Oxigenoterapie
226. *Urmatoarele afirmaii sunt reale cu privire la tratamentul acidozei respiratorii, cu
excepia:
a) Scopul oxigenoterapiei este meninerea PaCO2 la valorile anterioare
decompensrii
b) Suportul ventilator n acidoza respiratorie acut induce hiperventilaie
alveolar
c) Se vor administra sedative, pacientul fiind ntr-o stare de hiperexcitabilitate
d) Administrarea de soluie bicarbonantat crete riscul de edem pulmonar acut
e) Este necesar corectarea deficitului asociat de clor i potasiu
227. Tratamentul alcalozei respiratorii se face prin:
a) Utilizarea mtilor cu reinhalare n caz de hiperventilaie psihogen
b) Oxigenoterapie (6-10 litri/min)
c) Reevaluarea parametrilor ventilatori n caz de hiperventilaie mecanic
d) Alcalinizarea plasmei cu acetazolamid
e) Hemodializ
228. Hipovolemia izoosmolar se caracterizeaz prin:
a) Pierderea de sodiu este aproximativ egal pierderii de ap
b) Poate fi cauzat de pierderea de lichide digestive (vom, diaree)
c) Natriemia este crescut
d) Poate fi cauzat de alimentaia parenteral cu exces de sare
e) Osmolaritatea serului este normal
229. Hipovolemia hiperosmolar se caracterizeaz prin:
a) Apare un deficit total de ap
b) Natriemia este normal

212
c) Valorile hematocritului cresc treptat
d) Hipertensiunea arterial
e) Natriemie peste 145 mEq/l
230. Hipovolemia hipoosmolar se caracterizeaz prin:
a) Pierderea de ap este mai mare comparativ cu pierderea de sodiu
b) Pierderea de sodiu e mai important dect pierderea de ap
c) Scade hematocritul
d) Se poate datora unor afeciuni ale sistemului nervos central (AVC)
e) Tratamentul se efectueaz cu soluii hipertone de NaCl
231. In ceea ce privete tratamentul hipovolemiei izoosmolare urmtoarele afirmaii sunt
corecte:
a) Dac pacientul nu prezint hipotensiune arterial repleia volemic trebuie s
corecteze deficitul volemic n primele 6-8 ore
b) Se vor administra soluii electrolitice izotone i.v.
c) Dac pacientul prezint hipotensiune arterial, repleia volemic se va face n
ritm rapid pn la corectarea tensiunii arteriale
d) Se va recomanda ntreruperea aportului excesiv de lichid
e) Se va efectua o edin de hemodializ
232. Hipervolemia izoosmotic se caracterizeaz prin:
a) Volumul spaiului extracelular crescut
b) Volumul spaiului intracelular crescut
c) Volumul spaiului intracelular normal
d) Excesul de ap este egal cu excesul de sodiu
e) Osmolaritatea serului este crescut
233. Hipervolemia hipoosmotic se caracterizeaz prin:
a) Osmolaritatea serului este crescut
b) Creterea spaiului extracelular
c) Creterea spaiului intracelular
d) Reducerea volumului intracelular
e) Scderea osmolaritii serului
234. Hipervolemia hiperosmotic se caracterizeaz prin:
a) Exces real de sodiu
b) Deficit real de sodiu
c) Expansiunea volumului extracelular
d) Reducerea volumului intracelular
e) Creterea volumului intracelular
235. Urmtoarele reprezint cauze ale hipervolemiei hiperosmotice:
a) Aport excesiv de soluii perfuzabile hipertone
b) Ingestia de ap srat (necul)
c) Ciroza hepatic
d) Sindromul nefrotic
e) Sindromul Cushing
236. *Hiponatremia asociat cu hipovolemie se datoreaz urmtoarelor cauze, cu excepia:
a) Pierderi gastrointestinale
b) Insuficien renal cu afectare tubular
c) SIADH (sindrom de secreie inadecvat de ADH)
d) Acumulare lichidian n spaiul trei
e) Insudicien de mineralocorticoizi

213
237. Hiponatremia asociat cu euvolemie din SIADH (sindrom de secreie inadecvat de
ADH) se caracterizeaz prin:
a) Na urinar sub 15 mmol/l
b) Na urinar peste 30 mmol/l
c) Osmolaritate urinar > 300-400 mOsm/kg H2O
d) Osmolaritate urinar < 300-400 mOsm/kg H2O
e) Hipoosmolaritate
238. *Urmtoarele afirmaii referitoare la corecia hiponatremiei severe sunt corecte, cu
excepia:
a) Se ncepe cu administrarea n p.i.v a 150ml de soluie salin hiperton 3% sau
echivalent n 20 de minute
b) Se repet administrarea n p.i.v a 150ml de soluie salin hiperton 3% pentru
a crete nivelul seric al Na+ la valoarea norml n primele 24 de ore
c) Se limiteaz creterea nivelul seric al Na+ la un total de 10 mmol/l n primele
24 de ore
d) Se ntrerupe administrarea n p.i.v de soluie salin hiperton 3% dac nivelul
seric al Na+ ajunge la 130 mmol/l
e) Complicaia principal a unei corecii rapide a natremiei este demielinizarea
pontin
239. Urmtoarele afirmaii referitoare la hiponatremie sunt corecte:
a) Hiponatremia este sever dac Na+ seric este sub 125 mmol/l
b) Hiponatremia este considerat cronic dac a debutat n urm cu 24 de ore
c) Hiponatremia este minim dac Na+ seric este 130-135 mmol/l
d) Hiponatremia este moderat dac Na+ seric este 125-129 mmol/l
e) Hiponatremia este considerat acut dac a debutat n urm cu mai puin de 3
zile
240. Urmtoarele reprezint cauze ale hipernatremiei:
a) Hiperaldosteronism primar
b) Hipoaldosteronism primar
c) Pierdere de ap liber (febr, mediu torid)
d) SIADH (sindrom de secreie inadecvat de ADH)
e) Tumori hipotalamice sau frontale
241. Urmtoarele reprezint cauze ale hipopotasemiei:
a) Hiperaldosteronismul
b) Hipoaldosteronismul
c) Pierderi digestive
d) Sindromul Fanconi
e) Diuretice economisitoare de potasiu
242. Modificrile EKG n hipopotasemie sunt:
a) Unda T nalt sau bifazic
b) QRS lrgit
c) Diminuare amplitudinii undei T
d) apariia undei U
e) lrgirea intervalului Q-T
243. Urmtoarele afirmaii referitoare la hipopotasemie sunt adevrate:
a) Deficitul acut de potasiu intereseaz doar K+ extracelular
b) In caz de deficit acut de potasiu sunt interesai doar muchii striai
c) In caz de deficit acut de potasiu sunt afectai muchii netezi i cordul

214
d) Deficitul cronic de potasiu duce la pierderi intracelulare de K+
e) Deficitul cronic de potasiu duce la acidoz metabolic
244. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul hipopotasemiei sunt adevrate:
a) La un K+ de 3 mmol/l corecia se va efectua doar dac sunt prezente
manifestri clinice
b) Viteza maximal de administrare a K+ intravenos este de 40 mEq/or
c) Concentraia de 40 mEq/l irit venele
d) Se va recomanda evitarea dietei bogate n fructe
e) Deficitul intracelular necesit administrare de potasiu timp de mai multe zile
245. *Urmtoarele reprezint cauze ale hiperpotasemiei, cu excepia:
a) Hemoliz
b) Leziune muscular extins
c) Tratamentul cu diuretice economisitoare de potasiu la pacieni cu rata de
filtrare glomerular sczut
d) Liza tumorii
e) Hiperaldosteronism
246. Modificrile EKG in hiperpotasemie sunt:
a) Unda T nalt sau bifazic
b) interval PR alungit
c) unda P redus
d) Diminuarea amplitudinii undei T
e) Apariia undei U
247. Scopul terapiei hiperpotasemiei este:
a) Introducerea potasiului n celule
b) Eliberarea potasiului din celule
c) Indeprtarea potasiului din organism
d) Protecia cardiac prin antagonizarea efectelor hiperpotasemiei
e) Monitorizarea potasiului pentru hipopotasemia de rebound
248. *Urmtoarele reprezint msuri terapeutice n caz de hiperpotasemie, cu excepia:
a) Administrarea de rini schimbtoare de K+
b) Administrarea de diuretice (ex. furosemid)
c) Administrarea de bicarbonat de sodiu, dac este prezent alcaloza metabolic
d) Hemodializa
e) Administrarea soluiei dextroz/ insulin
249. *Administrarea bicarbonatului de sodiu la pacientii cu hiperpotasemie
a) Se recomand dac este prezent acidoza metabolic
b) Este contraindicat, deoarece extrage potasiul din celule
c) Protejeaz cordul de apariia fibrilaiei ventriculare, dar nu scade potasiul
d) Se face mpreun cu clorura de calciu, pentru a-i potena efectul
e) Determin scderea potasiului odat cu debutul diurezei
250. *Urmtoarele afirmaii cu privire la utilizarea dializei pentru tratamentul hiperpotasemiei
sunt reale, cu excepia:
a) Este indicat la pacienii cu boal cronic de rinichi (insuficien renal
cronic)
b) Este indicat dac hiperpotasemia este rezistent la tratament medical
(conservator)
c) Este indicat n caz de leziune acut de rinichi (insuficien renal acut)
oliguric

215
d) Dializa peritoneal este mai eficient dect hemodializa
e) La pacienii instabili hemofiltrarea continu veno-venoas are un risc mai mic
de a compromite debitul cardiac dect hemodializa intermitent

216
Rspunsuri Nefrologie

1. A, B, C 45. A 89. A, B
2. E 46. A, C, E 90. A, B, D
3. A, C, E 47. A, B, C 91. A, B, E
4. A, B, C 48. E 92. A, B
5. A, B, D 49. B, C, D 93. B, C
6. E 50. B, C 94. A, D, E
7. B, C, D 51. A, B, D 95. C, D
8. E 52. B, C, E 96. A, B, D
9. B, C, D 53. A, B, E 97. D
10. A, C 54. A, B, E 98. A, B, E
11. A, C, E 55. E 99. A, B, C
12. A, B, C 56. A, C, E 100. B, C
13. E 57. A, B, D 101. A, C
14. A, D, E 58. A, C, E 102. A, C
15. A, B, C 59. C 103. B
16. E 60. A, C, D 104. A, C
17. B, C 61. A, C, D 105. A, D
18. B, C, D 62. A, C, D 106. A, D, E
19. A, B 63. A, D, E 107. B
20. A, B, C 64. A, B, C 108. C
21. B, D 65. A, B, E 109. A, B, C
22. B, C, E 66. B 110. A, B, E
23. E 67. A, B, C 111. B
24. B, C, E 68. A, B, D 112. A, B, C
25. A, B, C 69. A, B, C 113. C
26. A, B, C 70. E 114. A, B
27. A, C, E 71. A, D, E 115. A, D, E
28. E 72. B, D, E 116. A
29. A, B, C 73. A, C, D 117. B
30. E 74. A, B, E 118. A, B
31. A, B, E 75. A, D 119. A, E
32. A, D 76. A, B, C 120. D
33. B, C 77. A, B, D 121. A
34. A, B, D 78. B, C, D 122. A
35. E 79. A, B, C 123. B
36. B, D 80. A, B, D 124. E
37. A, C, D 81. A, C 125. A, B
38. E 82. A, C 126. A
39. B, C, E 83. A, D, E 127. A, C, D
40. A, C, D 84. A, B, E 128. A, B, D
41. A, B, C 85. A, C, E 129. A, B, E
42. E 86. E 130. C, E
43. E 87. A, D 131. A
44. B, C 88. A, C, E 132. A, D

217
133. A, B, E 181. B, C, E 229. A, C, E
134. A, B, D 182. A, B, E 230. B, D, E
135. A 183. A, B, D 231. B, C
136. A, B, D 184. A, B, C 232. A, C, D
137. A, B 185. A, B 233. B, C, E
138. B, D 186. A, C, D 234. A, C, D
139. A, D, E 187. B 235. A, B, E
140. A, C, E 188. B, D, E 236. C
141. A, C 189. A, B, C 237. B, C
142. A, B, C 190. A, B, D 238. B
143. C 191. B, C, E 239. A, C, D
144. A 192. A, B, D 240. A, C, E
145. A, D 193. D 241. A, C, D
146. C 194. A, B, E 242. C, D, E
147. A, B, C 195. A, B, D 243. A, C, D
148. A, B, C 196. A, B, C 244. B, C, E
149. A 197. A, B, C 245. E
150. A, B, C 198. B, D 246. A, B, C
151. C, D, E 199. A, C, E 247. A, C, D
152. C, D 200. A, B, D 248. C
153. A, C, E 201. B, C 249. A
154. A 202. A, B 250. D
155. A, C, D 203. A, B
156. B, C 204. A, B, E
157. A, E 205. A, E
158. C 206. A, B, C
159. A, B 207. A, B, C
160. E 208. A, B, C
161. C, D, E 209. A, B, D
162. A 210. A, D, E
163. B, D, E 211. B, C, E
164. B, C, E 212. A, B
165. C 213. B, E
166. B, E 214. A, C
167. B, D, E 215. B, D, E
168. A, C, D 216. A, B, D
169. A, B, C 217. B, C
170. A, D, E 218. A, B, E
171. B 219. C, D
172. A, C, E 220. A, C
173. A, B 221. C, D, E
174. A, C 222. A, C, E
175. A 223. B, D, E
176. B, C, E 224. B, E
177. C 225. B, C, D
178. A, C, D 226. C
179. A, B, C 227. A, B, C
180. A, B, D 228. A, B

218
Pediatrie

1. Criza convulsiv este definit ca:


a) Un episod brusc
b) Modificri n activitatea senzitiv-senzorial
c) Modificri ale activitii motorii
d) ntotdeauna are corespondent electroencefalografic
e) ntotdeauna apar modificri ale contienei
2. Epilepsia este:
a) Boal cerebral acut
b) Are un criteriu evolutiv
c) Are tendina de a se repeta
d) Este determinat de factori declanatori la intervale bine cunoscute
e) Convulsiile febrile pot fi factor declanatori
3. Etiologia convulsiilor este
a) Multifactorial
b) n perioada antenatal este reprezentat de malformaii ale cortexului cerebral
c) n perioada perinatal encefalopatia hipoxic-ischemic este implicat n
etiologie
d) Factorii infecioi nu sunt implicai n etiologie
e) Hipercalcemia, hiperglicemia pot fi factori declanatori
4. Crizele epileptice generalizate se caracterizeaz prin:
a) Sunt implicate ambele emisfere cerebrale
b) Sunt fr amnezie retrograd
c) Contiena este pstrat
d) Pot fi cu sau fr manifestri motorii bilaterale
e) Sunt ntlnite n perioada neonatal
5. * Crizele tonico-clonice:
a) Debuteaz progresiv
b) Nu sunt nsoite de pierderea contienei
c) Iniial este faza clonic
d) Sunt nsoite de tulburri vegetative
e) Faza postcritic nu se instaleaz
6. Crizele mioclonice se caracterizeaz prin:
a) Secuse musculare masive, scurte, bilaterale
b) Contracie muscular susinut, difuz
c) Pot fi nsoite de pierderea contienei
d) EEG evideneaz descrcri generalizate de tip polivrf-und sincrone cu
secusele musculare
e) Sunt crize pariale
7. * Urmtoarea afirmaie referitoare la convulsiile neonatale este adevrat:
a) Sunt tulburri paroxistice ce apar dup prima lun de via
b) Au prognostic bun
c) Hipoglicemia poate fi factor declanator
d) Sunt crize tonico-clonice
e) Hipercalcemia poate fi o cauz

219
8. Crizele tonico-clonice:
a) Debuteaz brusc prin pierderea contienei
b) Faza clonic este nsoit de blocaj respirator
c) Faza clonic dureaz aproximativ un minut
d) Sunt crize pariale complexe
e) Relaxarea sfincterian apare in faza postcritic
9. Absenele tipice sunt caracterizate prin:
a) Hipotonie muscular generalizat
b) Pstrarea contienei
c) Pot asocia relaxare sfincterian
d) Amnezia total a crizei
e) Faza postcritic poate dura cteva ore
10. * Alegei urmtoarea afirmaie corect:
a) Incidena convulsiilor variaz cu vrsta, astfel la pubertate, ele sunt cel mai
frecvente
b) Epilepsia este o boal cronic, iar crizele au tendina de a se repeta
c) Infecile TORCH sunt frecvent implicate n etiologia convulsilor la adolesceni
d) Crizele tonico-clonice sunt fr pierderea contienei
e) Crizele tonice se caracterizeaz prin secuse musculare masive, scurte i
bilateral
11. Crizele clonice multifocale:
a) Reprezint corespondentul neonatal al crizelor tonico-clonice generalizate
b) Sunt frecvente la nou-nscuii cu vrsta gestaional sub 34 sptmni
c) Sunt caracterizate prin micri clonice localizate la nivelul membrelor sau
hemicorp
d) Pot aprea n encefalopatia hipoxic-ischemic
e) Au prognostic favorabil
12. * Faza postcritic n cadrul convulsiilor tonico-clonice se caracterizeaz prin:
a) Hipertonie muscular
b) Absena semnului Babinski
c) Relaxare sfincterian
d) Respiraie tip Kusmaul
e) n aceast faz nu are loc recuperarea contienei
13. Urmtoarele afirmaii despre crizele tonice sunt adevrate:
a) Se manifest prin contracii musculare ritmice
b) Sunt nsoite de pierderea contienei i tulburri vegetative
c) La nou-nscuii prematuri sunt adesea simptomul unei hemoragii
intraventriculare
d) La copil crizele tonice axiale sunt obligatorii pentru diagnosticul sindromului
Lennox-Gastaut
e) Se caracterizeaz prin pierderea brusc a tonusului muscular i cderea
pacientului
14. Spasmele epileptice
a) Sunt n general bilaterale i simetrice
b) Intereseaz muschii gtului, trunchiului i extremitilor
c) Tipic sunt n extensie
d) Sunt crize pariale simple
e) Adesea se reunesc n salve de 5-10 crize

220
15. *Crizele tonice:
a) Se caracterizeaz prin secuse musculare masive scurte bilaterale
b) Apar pierderi ale contienei i tulburari vegetative
c) La nou-nscut ele provoac flexia membrelor
d) Se caracterizeaz prin contracii tonice migratorii de la un membru la altul
e) EEG evideniaz descrcri generalizate de polivrf-und
16. Convulsiile neonatale:
a) Sunt definite ca tulburri paroxistice ce apar dup prima lun de via
b) Crizele pot fi minore, clonice multifocale, clonice focale, tonice i mioclonice
c) Nu pot exista mai multe tipuri de crize la acelai pacient
d) Cauzele pot fi encefalopatia hipoxic-ischemic, hemoragia cerebral,
neuroinfeciile, malformaiile cerebrale, bolile metabolice
e) Prognosticul este bun
17. Hipoglicemia neonatal:
a) Manifestrile clinice includ hiperexcitabilitate, tremurturi, apnee, cianoz,
tahipnee, dificulti de alimentaie, vrsturi, apatie, hipotonie, letargie,
convulsii, com
b) EEG relev descrcri de unde lente n regiunile centrale
c) Tratamentul const n administrarea de insulin
d) La nou-nscuii cu risc nalt de hipoglicemie se poate administra ser fiziologic
e) Nu se va suspenda brusc aportul de glucoz intravenos
18. Hipocalcemia neonatal:
a) Poate fi precoce, n primele 24-48 de ore de via
b) Poate fi tardiv, atunci cnd se manifest dup prima lun de via
c) Clinic se caracterizeaz prin crize focale sau multifocale care se repet la un
nou-nscut contient i hiperreactiv
d) Crizele sunt controlate de administrarea de glucoza 10%
e) Prezena unei hipocalcemii cu hiperfosfatemii la nou-nscut impune
investigarea unui hiperparatiroidism matern latent sau a sindromului di George
19. Epilepsia mioclonic benign a sugarului:
a) Debuteaz dup vrsta de 12 luni
b) Debuteaz prin scurte mioclonii spontane sau provocate de zgomot sau
contact
c) Nu asociaz alte tipuri de crize cu excepia unor crize febrile simple
d) EEG evideniaz vrf-und i polivrf-und generalizate rapid n timpul crizei
mioclonice
e) Prognosticul este rezervat cu rspuns slab la terapia antiepileptic
20. Epilepsia mioclonic sever:
a) Debuteaz dup primul an de via la un copil anterior normal
b) Adesea exist un istoric familial pozitiv pentru epilepsie i crize febrile n 53-
71% din cazuri
c) n peste 50% din cazuri prima criz este de tip absen
d) EEG relev aspect variabil n funcie de tipul de criz
e) Prognosticul este sever cu deces in 18%, retard neuromotor i mental grav n
60% din cazuri
21. Sindromul West:

221
a) Se caracterizeaz prin triada: spasme epileptice n flexie/extensie sau
asimetrice, pluricotidiene, n salve, hipsartimie i oprire sau regres n
dezvoltarea neuropsihomotorie
b) Etiologic se disting o form idiopatic i o form simptomatic
c) EEG intercritic este reprezentat de profund dezorganizare EEG cu prezena
de vrfuri, vrfuri-undsau unde lent polimorfe, ample, cu topografie variabil,
asincron in cele dou emisfere n absena ritmului de fond
d) Prognosticul n formele idiopatice este sever cu mortalitate 5-30%
e) Formele simptomatice au o evoluie i un prognostic favorabil cu regresia
definitiv a sindromului
22. Sindromul Lennox-Gastaut:
a) Este o encefalopatie epileptic cu debut in peste 2/3 din cazuri ntre 2-7 ani
b) Caracterizat prin spasme epileptice n flexie/extensie sau asimetrice,
pluricotidiene, n salve, hipsartimie i oprire sau regres n dezvoltarea
neuropsihomotorie
c) Se caracterizeaz prin crize epileptice polimorfe generalizate
d) Etiologia este variat: EHI, boli metabolice, encefalite, malformaii cerebrale
structurale severe, hidrocefalie, scleroz tuberoas, traumatisme i tumori
cerebrale
e) Prognosticul este bun
23. Convulsiile febrile:
a) Sunt prototipul crizelor epileptice ocazionale
b) Pot surveni la un copil cu vrsta peste 5 ani
c) Convulsiile febrile simple se manifest clinic prin crize tonico-clonice bilaterale
d) Convulsiile febrile complexe se manifest clinic prin crize tonico-clonice
bilaterale
e) Durata convulsiilor febrile simple este mai mare de 15 minute
24. * Care afirmaie referitoare la convulsiile febrile este fals?
a) Convulsia febril este definit ca o criz epileptic ce survine n cursul
hiperpirexiei (>38.5C)
b) Convulsiile febrile simple apar la creterea brusc a temperaturii peste 38.5C
i sunt unice n 24h
c) Convulsiile febrile complexe sunt unilaterale, durata este mai mare de 15
minute i se repet de obicei n decursul unei zile
d) Convulsiile febrile apar la un copil cu vrsta cuprins ntre 3 luni - 5 ani
e) Convulsiile febrile apar pe fondul unei suferine cerebrale acute
25. Epilepsia benigna a copilului cu vrfuri centro-temporale:
a) In majoritatea cazurilor contiena este abolit pe durata crizei
b) Debutul crizelor se situeaz ntre 3-13 ani
c) Explorrile neuroimagistice sunt utile pentru stabilirea diagnosticului
d) Apare predominant la sexul masculin
e) Clinic sunt prezente crize focale de tip motor
26. Epilepsia absen juvenil:
a) Debuteaz ntre 4-10 ani
b) Debuteaz la pubertate la un adolescent normal
c) Crizele au o apariie sporadic, mai puin de o criz/zi
d) Crizele sunt de tip absene tipice, cteva sute/zi
e) Prognsticul este bun, cu remiterea crizelor pn la vrst adult

222
27. Selectai rspunsurile corecte cu privire la crizele epileptice din tumorile cerebrale:
a) La vrsta copilriei epilepsia este frecvent cauzat de tumori cerebrale
b) Explorrile neuroimagistice, n principal IRM evideniaz prezena tumorii
c) Semiologia crizelor n tumorile cerebrale este n principal focal complex sau
motorie cu sau fr generalizare secundar
d) Cele mai epileptogene sunt tumorile cerebrale cu ritm rapid de evoluie
e) EEG relev ntotdeauna activitate epileptic focal la nivelul ariei tumorale
28. Care afirmaii referitoare la sincop sunt corecte?
a) Este caracterizat prin pierderea tranzitorie a contienei i tonusului muscular
b) Apare ntotdeauna ziua, aproape constant n ortostatism
c) Pierderea tonusului muscular este progresiv
d) Revenirea este n general lent cu prezena fenomenelor postcritice
e) Traseul EEG evideniaz vrf-und i polivrf-und generalizate rapid
29. * Urmtoarele afirmaii referitoare la sincop sunt corecte, cu excepia:
a) Este consecina unei insuficiene pasagere a irigaiei cerebrale
b) Cauzele declanatoare pot fi: emoii, durere minor, fric, ortostatism
prelungit, atmosfer nchis etc.
c) Apare predominant n timpul nopii, aproape constant n clinostatism
d) n timpul atacului bolnavul prezint paloare, transpiraii, puls periferic slab
e) Traseul EEG este normal
30. Spasmul hohotului de plns:
a) Se ntlnete la copiii peste vrsta de 5 ani
b) n formele cianotice, plnsul n hohote antreneaz inspiraii superficiale cu
fixarea toracelui n apnee, apariia cianozei, urmat de pierderea contientei
c) Formele cianotice sunt constant provocate de fric, durere, frustrare
d) Formele palide sunt frecvente
e) Traseul EEG este normal
31. Selectai rspunsurile corecte referitoare la migren
a) Este caracterizat prin simptome paroxistice de disfuncie a SNC
b) Traseul nonepileptic pledeaz pentru migren
c) Lentoarea instalrii simptomelor, prezena hemicraniei i anamneza pozitiv
pentru migren pledeaz pentru acest diagnostic
d) Apare ntotdeauna ziua, aproape constant n ortostatism
e) Apare predominant la sexul masculin
32. Sindromul de hemiplegie alternant a sugarului:
a) Este caracterizat prin crize tonice i alterarea micarilor oculare
b) Crizele sunt urmate de atacuri de hemiplegie
c) Rar sunt prezente fenomene neurovegetative
d) EEG din cursul crizei demonstreaz prezena unei activiti paroxistice
e) Atacurile de hemiplegie intereseaz alternativ cele dou jumtai ale corpului
33. Manifestrile paroxistice nonepileptice de somn sunt reprezentate de:
a) Bruxism
b) Pavor nocturn
c) Drop attacks
d) Sindromul sleep-apneea
e) Atacuri ischemice tranzitorii
34. * Selectai afirmaia corect cu privire la statusul epileptic:

223
a) Este definit ca o criz de epilepsie care se repet la intervale scurte de timp,
pentru a crea o condiie epileptic fix i durabil
b) Statusul epileptic non-convulsiv se caracterizeaz clinic prin activitate motorie
mioclonic, tonic i/sau clonic continu sau paroxistic, asociat cu
alterarea marcat a starii de contien
c) Statusul epileptic convulsiv se definete prin schimbarea comportamentului, a
statusului mental al pacientului sau prezena unor manifestri psihice nsoite
de descrcri EEG continue
d) Statusul epileptic non-convulsiv se caracterizeaz clinic prin com nsoit de
fenomene motorii reduse
e) Statusul epileptic convulsiv se clasific n funcie de modificrile EEG
nregistrate ictal n: statusul epileptic de tip absen i statusul epileptic parial
complex
35. * Care este afirmaia fals cu privire la tratamentul epilepsiilor?
a) Const n tratament farmacologic, tratament chirurgical n formele
farmacorezistente i asisten psihosocial
b) Msuri generale de tratament: poziionarea pacientului, meninerea
permeabilitii cilor respiratorii
c) Msuri farmacologice de tratament: diazepam 0.2-0.3 mg/kg i.v. sau 0.25-0.50
mg/kg intrarectal, fenobarbital 5-20 mg/kg i.v.
d) n epilepsie, tratamentul cronic cu medicaie antiepileptic are drept scop
obinerea controlului complet al crizelor cu efecte secundare minime
e) Alegerea medicaiei i durata tratamentului sunt independente de tipul
sindromului epileptic
36. * Medicamentul antiepileptic cu eficacitate demonstrat n epilepsia mioclonic
benign este:
a) Acidul valproic
b) Carbamazepina
c) Fenitoina
d) Fenobarbitalul
e) Ethosuximidul
37. Complicaiile crizelor epileptice sunt reprezentate de:
a) Traumatisme cerebrale
b) Moarte subit
c) Accident vascular cerebral
d) Depresie
e) Abandon colar
38. Urmtoarele afirmaii referitoare la statusul epileptic sunt adevrate, cu excepia:
a) La copil, n 61% din cazuri, crizele recurente sunt secundare unei cauze
infecioase
b) Statusul epileptic poate fi non-convulsiv sau convulsiv
c) Statusul epileptic non-convulsiv se clasific n funcie de modificrile EEG
nregistrate ictal n: status epileptic de tip absen i status epileptic parial
generalizat
d) Statusul epileptic non-convulsiv se definete prin schimbarea
comportamentului, a statusului mintal sau prezena unor manifestri psihotice
nsoite de descrcri EEG discontinui

224
e) Statusul epileptic convulsiv se poate caracteriza clinic prin com nsoit de
fenomene motorii reduse
39. Factorii precipitani ai statusului epileptic sunt:
a) Sevrajul medicaiei antiepileptice
b) Accidentul vascular cerebral
c) Hiperglicemia non-cetozic
d) Deficitul de piridoxin
e) Intoxicaia cu benzodiazepine
40. * Tratamentul crizei epileptice este reprezentat de:
a) Diazepam 0,2-0,3 mg/kg intravenos
b) Diazepam 5-20 mg/kg intravenos
c) Fenobarbital 0,2-0,3 mg/kg intravenos
d) Fenobarbital 5-20 mg/kg intramuscular
e) Clonazepam 0,5-1 mg/kg oral
41. Urmtoarele medicamente antiepileptice au efecacitate demonstrata n Sdr. Lennox-
Gastaut:
a) Acidul valproic
b) Gabapentin
c) Fenobarbital
d) Levetiracetam
e) Vigabatrin
42. * Care din urmtorele medicamentele antiepileptice au eficacitate demonstrat n
convulsiile febrile?
a) Fenitoin
b) Fenobarbital
c) Carbamazepina
d) Gabapentin
e) Vigabatrin
43. * Medicamentul cu eficacitate clinic dovedit n sindromul west este:
a) Fenobarbital
b) Fenitoin
c) Acid valproic
d) Carbamazepin
e) Ethosuximid
44. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la medicaia antiepileptic sunt adevrate?
a) Fenobarbitalul se administreaz n doz de 3-6 mg/kg
b) Carbamazepina poate avea ca i efecte adverse: ataxia, tulburri psihice,
vrsturi, anorexie
c) Valproatul de sodiu poate avea ca i efecte adverse: creterea n greutate,
alopecie tranzitorie, trombocitopenie, tremor, hepatotoxicitate
d) Levetiracetamul se administreaz n doz de 20 mg/kg
e) Topiramatul poate avea ca i efecte adverse: rash, sdr. Steven-Johnson
45. Urmtoarele afirmaii privind decizia de ntrerupere a medicaiei antiepileptice sunt
false:
a) Decizia de ntrerupere a medicaiei antiepileptice trebuie sa fie stabilit i
urmrit de ctre medicul de familie atunci cnd exist o perioad fr crize
de cel puin 2 ani

225
b) n cazul crizelor pariale complexe sevrajul medicaiei antiepileptice se face
dup 4 ani de control total al crizelor sub tratament
c) Decizia de ntrerupere a medicaiei antiepileptice nu este influenat de
etiologia crizelor
d) Decizia de ntrerupere a medicaiei antiepileptice este influenat de frecvena
sau numrul crizelor anterioare introducerii medicaiei antiepileptice
e) naintea lurii deciziei de ntrerupere a medicaiei antiepileptice se va discuta
cu pacientul sau familia/aparintorii analizndu-se riscul recurenei crizelor la
oprirea medicaiei antiepileptice
46. Masurile generale ale tratamentului statusului epileptic vizeaz:
a) Monitorizarea funciilor vitale
b) Monitorizare EEG
c) Determinarea concentraiei plasmatice a medicaieie antiepileptice
d) Examen LCR
e) Radiografie de craniu
47. Tratamentul farmacologic al statusului epileptic const n:
a) Prima linie terapeutic: fenitoin 15-18 mg/kg i.v.
b) Prima linie terapeutic: diazepam 0,25-0,5 mg/kg i.v.
c) A doua linie terapeutic: lorazepam 0,1 mg/kg i.v.
d) A treia linie terapeutic: fenobarbital 20 mg/kg i.v.
e) A patra linie terapeutic: propofol 2 mg/kg bolus i.v.
48. Prognosticul convulsiilor la copil:
a) Este greu de apreciat deoarece acesta reprezint expresia clinic a unui
numr mare de tulburri cerebrale
b) Depinde de vrsta pacientului si evoluia terapeutic
c) Nu depinde de etiologie
d) Este favorabil la pacienii care au prezentat status epileptic
e) n aprecierea prognosticului se va avea n vedere riscul de recuren dup
prima criz
49. n etiologia anginei acute sunt incriminai urmtorii ageni patogeni:
a) Streptococul de grup C (etiologia cea mai frecvent a anginei)
b) Virusul sinciial respirator
c) Enterovirusuri
d) Virusul Epstein-Baar
e) Klebsiella pneumoniae
50. Care dintre afirmaiile de mai jos referitoare la angina acut streptococic sunt
adevrate?
a) Angina acut streptococic reprezint 37% din cazurile de faringite acute la
copilul n vrst de peste 5 ani
b) Afeciunea este rar naintea vrstei de 2-3 ani
c) Are un peak de inciden n primii ani de grdini
d) Este mai frecvent toamna i iarna
e) Simptomatologia cedeaz la 24 ore de la nceperea antibioterapiei
51. * Etiologia anginei acute streptococice este dat de:
a) Streptococul beta-hemolitic grup A
b) Streptococul beta-hemolitic grup B
c) Streptococul beta-hemolitic grup C
d) Streptococul beta-hemolitic grup D

226
e) Streptococul pneumoniae
52. Dozarea titrului de anticorpi antistreptolizin O (ASLO):
a) Se recomand doar pentru depistarea infeciilor streptococice (faringit,
amigdalit, scarlatin)
b) Titrul crete la 80% dintre bolnavii cu angin acut streptococic
c) n faza acut a anginei streptococice titrurile depesc 200-300 UI/ml
d) Peak-ul seric n angina acut streptococic este atins dup 2-3 zile de la
debut
e) Scderea titrului ASLO n angina acut streptococic este lent (luni de zile)
53. Urmtorele afirmaii referitoare la angina acut streptococic sunt adevrate, cu
exceptia:
a) Debutul este lent, cu disfagie, febr nalt i frison
b) Perioada de incubaie este de 2-5 zile
c) n perioada de stare copii prezint: hiperemie faringian intens, amigdale
hipertrofice acoperite cu depozite albicioase
d) Printre explorrile paraclinice se numr i radiografia pulmonar
e) Pentru diagnosticul infeciei cu streptococ betahemolitic de grup A a fost
propus scorul clinic Centor
54. * Printre complicaiile anginei acute streptococice se numar:
a) Endocardita bacterian
b) Meningita
c) Otita medie
d) Pielonefrita acut
e) Artrita acut
55. Precizai care dintre urmatoarele afirmaii referitoare la faringita recurent sunt
adevrate:
a) Apare ca reinfecie cu GABHS la un membru al familiei
b) Diagnosticul se stabilete printr-o singur cultur
c) Diagnosticul se stabilete prin culturi repetate
d) Tonsilectomia se indic cu scopul de a reduce incidena faringitelor recurente
dac copilul a avut peste 5 episoade n ultimii 2 ani
e) n caz de abces periamigdalian tonsilectomia nu este indicat
56. Urmtoarele afirmaii despre laringitele acute sunt adevarate:
a) Sunt infecii numai virale
b) Sunt infecii numai bacteriene
c) Sunt infecii virale sau bacteriene
d) Nu determin niciodat detres i/sau insuficien respiratorie
e) Determin detres i/sau insuficien respiratorie inalt prin obstrucie
laringian
57. * Urmtoarele afirmaii legate de laringita acut sunt adevarate cu excepia:
a) Vrsta de apariie a laringitei acute, mai ales a crupului este cuprins intre 3
luni i 5 ani
b) Este mai frecvent la fete
c) Este mai frecvent la biei
d) Poate s apar pe tot parcursul anului
e) Are un peak la vrsta de 2 ani
58. Formele clinice ale laringitei acute sunt:
a) Laringita acuta simpla

227
b) Laringite obstructive
c) Laringite neobstructive
d) Stridorul inspirator acut
e) Traheita bacterian
59. * Urmatoarele afirmaii despre laringita acut simpl sunt false cu excepia:
a) Este cea mai frecvent form
b) Este cea mai rar form
c) Etiologia este bacterian
d) Debutul este printr-o infectie cronic de ci respiratorii superioare
e) Laringoscopic nu se poate evidentia edemul corzilor vocale sau a esutului
subglotic
60. Tabloul clinic al laringitei obstructive este caracterizat clinic prin:
a) Stridor expirator acut
b) Stridor inspirator acut
c) Tuse latratoare
d) Disfonie
e) Dispnee expiratorie
61. Laringita acut edematoas subglotic:
a) Face parte din laringitele obstructive
b) Are etiologie viral
c) Apare frecvent la copilul intre 3 - 6 ani
d) Mai este denumit si crupu
e) Este un proces inflamator acut n care edemul nu cuprinde regiunile subglotice
62. Precizai care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la tabloul clinic al crupului sunt
adevarate:
a) Apare rinoreea, tusea i febra moderat care dureaz 1-3 zile
b) Simptomatologia de laringit acut se instaleaz progresiv
c) Detresa respiratorie este manifest in 1-2 zile de la apariia prodromului
d) Copilul prezint tuse ltrtoare, disfonie, stridor expirator i dispnee expiratorie
e) Simptomatologia se agraveaz n timpul zilei
63. Diagnosticul diferenial al laringitei acute subglotice ( crupul) se face cu:
a) Difteria
b) Abcesul retrofaringian
c) Traumatismele laringiene
d) Tumori sau malformaii ale laringelui
e) Pneumonia interstiial
64. * Complicaiile laringitei acute subglotice (crupul) sunt urmatoarele cu excepia:
a) Otita medie
b) Pneumonia
c) Broniolita
d) ocul toxic
e) Traheita bacterian
65. Laringita acut subglotic beneficiaz de urmtoarele msuri terapeutice:
a) Copilul va fi bine hidratat
b) Se recomanda antitermice dac apare febra
c) In formele medii/severe se recomand aerosoli cu epinefrin racemic clasic
in doza de 0,5-1 ml in 10 ml de ser fiziologic
d) Steroizii orali se administreaz n formele uoare de boal

228
e) n formele severe de boal se administreaz antibiotice
66. * Epiglotita acut:
a) Este o infecie bacterian lent progresiv
b) Este un edem inflamator acut al epiglotei i hipofaringelui
c) Cuprinde regiunea de sub corzile vocale
d) Nu este considerat o urgen medical
e) Nu apare dect la copii ntre 2 i 7 ani
67. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la manifestrile clinice ale epiglotitei acute
sunt adevarate:
a) Debutul bolii este progresiv
b) Debutul bolii este brusc
c) Apare dispneea inspiratorie, anxietate
d) Starea general este alterat
e) Obstrucia respiratorie se instaleaz rapid
68. n perioada de stare a epiglotitei acute copilul prezint:
a) Febr nalt cu stare general alterat ( letargie)
b) Aspect toxic
c) Poziie caracteristic cu capul n poziie flectat ( n trepied)
d) Gura ntredeschis cu protruzia limbii cnd expir
e) Dispnee expiratorie cu respiraie aspr, zgomotoas, cornaj
69. Urmtoarele afirmaii referitoare la epiglotita acut sunt adevrate:
a) Radiografia gtului n inciden lateral delimiteaz bine epiglota
b) Investigaiile paraclinice evideniaz o leucocitoz de 15-25.000/mm3 cu o
neutrofilie marcat
c) Hemocultura este negativ pentru Haemophilius influenzae n peste 90% din
cazuri
d) Hemocultura este pozitiv pentru Haemophilius influenzae n peste 90% din
cazuri
e) Toate afirmaiile de mai sus sunt adevarate
70. Diagnosticul diferenial n epiglotita acut se face cu:
a) Traheita bacterian
b) Aspiraie de corp strain
c) Bronsiolit
d) Abces peritonsilar
e) Hemangiom subglotic
71. Epiglotita acut impune urmatoarele principii terapeutice :
a) Internarea este obligatorie intr-o unitate de terapie intensiv
b) Oxigenoterapie
c) Nu se recomanda intubarea nazotraheal a copilului n primele 48-72 ore
d) Adrenalina racemic i corticosteroizii sunt ineficieni
e) Tratamentul antibiotic nu este necesar dup detubarea pacientului
72. * Urmatoarele afirmaii despre profilaxia infeciei cu haemophilius influenzae sunt
adevarate:
a) Nu este necesar la toi membrii familiei dac copilul bolnav este sub 4 ani
b) Profilaxia vizeaz i personalul medical aflat n anturajul copilului
c) Rifampicina nu este folosit n proxilaxia infeciei cu Haemophilius influenzae
d) Se face la toi membrii familiei dac copilul bolnav este mai mare de 4 ani i
este incomplet imunizat

229
e) Nici un raspuns nu este corect
73. Traheita bacterian este determinat de:
a) Streptococ
b) Stafilococul auriu
c) Moraxella catarrhalis
d) VSR
e) Anaerobi
74. Urmatoarele afirmaii referitoare la crupul spasmodic ( pseudocrup sau laringita
striduloas) sunt false:
a) Terenul alergic i factorii psihologici nu au un rol important
b) Afectai sunt copii cu vrsta de 1-3 ani ,copii cu paratrofie sau vegetaii
adenoide
c) Prodromul viral este absent
d) Debutul este acut, diurn,n plin stare de snatate
e) Copii se trezesc brusc din somn i prezint rgueal, tuse metalic, respiraie
ingreunat ,anxietate i detres respiratorie
75. Care dintre urmatoarele afirmaii sunt adevarate despre otita medie acut la copil:
a) Reprezint un proces inflamator acut sau cronic, intotdeauna fara acumulare
de lichid la nivelul urechii medii
b) Otita medie cataral este una din formele clinice descrise de otit medie acut
c) Otita medie acut supurat este una din formele clinice descrise de otit
medie acut
d) Otita medie seroas este una din formele clinice descrise de otit medie acut
e) Etiologia otitei medii acute la copil este ntotdeauna bacterian
76. * Conform Academiei Americane de Pediatrie, definiia otitei medii acute se bazeaz
pe urmtoarele criterii:
a) Istoric de boal cronic, trenant
b) Absena exudatului la nivelul urechii medii
c) Depresia timpanului
d) Nivele hidroaerice n spatele timpanului
e) Mobilitatea timpanului accentuat
77. * Care dintre urmatoarele afirmaii sunt false despre otita medie acut la copil:
a) Reprezint cea mai frecvent boal bacterian la sugar i copilul mic
b) Are maximum de inciden ntre 1 i 2 ani
c) Este una dintre cele mai frecvente afeciuni tratate cu antibiotic
d) Riscul de a dezvolta otit medie a fost de 6% pn la vrsta de 12 luni
e) Este o complicaie frecvent a rinofaringitei acute la copilul sub 3 ani
78. Care sunt particularitile anatomice caracteristice care cresc frecvena otitei la sugar:
a) Trompa lui Eustachio scurt
b) Trompa lui Eustachio larg
c) Poziia vertical a trompei lui Eustachio
d) Comunicarea larg a trompei lui Eustachio cu epitimpanul, aditusul i antrul
e) Comunicarea ngust a trompei lui Eustachio cu cavitatea timpanic
79. Agenii bacterieni incriminai cel mai frecvent n etiologia otitei medii acute la nou
nscut sunt:
a) Escherichia Coli
b) Klebsiella
c) Enterobacter cloacae

230
d) Mycloplasma pneumoniae
e) Haemophilus Influenzae
80. Factorii de risc cu rol dovedit n apariia otitei medii acute la copil sunt:
a) Prematuritatea
b) Greutatea mic la natere
c) Malformaii cranio-faciale
d) Sezonul cald
e) Alimentaia la sn
81. * Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre otita medie acut cataral la copil:
a) Este consecina unei inflamaii care apare secundar blocajului trompei lui
Eustachio
b) Se obiectiveaz prin existena unui lichid muco-purulent n urechea medie
c) Se obiectiveaz prin existena unui lichid suprainfectat n urechea medie
d) Semnul Vacher este cel mai important element de diganostic, fiind
ntotdeauna concludent
e) Nu se nsoete niciodat de hipoacuzie
82. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre otita medie acut supurat la copil:
a) Simptomul principal este otalgia violent
b) Otalgia este pulsatil i exagerat de masticaie i deglutiie
c) Tabloul clinic asociaz hipoacuzie
d) Nu se asociaz niciodat febr nalt i convulsii
e) Perforarea timpanului duce la accentuarea durerii i ascensiune termic
83. * Urmtoarele afirmaii referitoare la otomastoidita sugarului sunt false:
a) Forma manifest apare la sugarii eutrofici
b) Debutul este brusc, cu hipertermie i manifestri generale intense (convulsii,
meningism, diaree, vrsturi)
c) Perforarea timpanului duce la agravarea simptomelor intotdeauna
d) Otomastoidita latent apare mai ales la sugarii malnutrii, prematuri sau la cei
cu deficite imune
e) Otomastoidita latent poate apare i la sugarii eutrofici care au fost supui
unei antibioterapii necorespunztoare, care nu a putut rezolva singur focarul,
mascndu-i doar simptomele
84. In caz de otit medie acut la copil otoscopia poate arta urmtoarele:
a) Congestie izolat a timpanului n otita medie congestiv
b) Timpan intens congestionat care bombeaz
c) Reflexul luminos al timpanului este accentuat
d) n otita medie congestiv timpanul este opac sau perforat, cu prezena de
puroi
e) n otita medie seroas aspectul timpanului este translucid, cu acumulare de
lichid n urechea medie
85. * Urmtoarele complicaii pot aprea n evoluia unei otite la copil, cu excepia:
a) Paralizia nervului facial
b) Otomastoidita
c) Meningita
d) Tromboflebita sinusului lateral
e) Cavernom portal
86. Urmtoarele afirmaii referitoare la otita medie acut la copil sunt adevrate:
a) n otita medie cataral cu otalgie uoar se recomand analgezice

231
b) In otita medie acut supurat se recomand Amoxicilinpe cale oral dac
pacientul nu a primit Amoxicilin n ultimele 30 de zile
c) La copiii la care se dorete acoperirea H influenzae i M catarrhalis se va
iniia tratament cu amoxicilin/clavulanat pe cale oral
d) Clindamicina este antibioticul de prim intenie n otita medie cataral
e) n otita medie cataral se recomand de prim intenie cefalosporine de
generaia a treia
87. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitoare la tratamentul otitei medii acute la
copil:
a) Conduita terapeutic nu trebuie s tin cont de vrsta copilului i forma de
boal
b) Se recomand antibioterapie ca i terapie de prim intenie n otita medie cu
exudat
c) n otita medie cu exudat tratamentul antibiotic se recomand dac exist
exudat bilateral care persist 3 luni
d) Clindamicina se poate folosi singur n otita medie acut supurat in cazurile
suspecte de infecie cu S. pneumoniae rezistent la Penicilin
e) n otita medie cataral se recomand de prim intenie Azitromicina
88. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitoare la tratamentul copiilor cu otit medie
acut supurat care au primit antibioterapie iniial sau care au evoluat nefavorabil:
a) Pentru pacienii tratai iniial cu antibiotic se recomand amoxicilin/clavulanat
b) Pentru pacienii tratai iniial cu antibiotic cunoscui cu alergie la Penicilin se
recomand Ceftriaxon
c) Pentru pacienii cu evoluie nefavorabil dup 48-72 de ore de la iniierea
tratamentului antibiotic oral cu Amoxicilin se recomand Ceftriaxon
d) Pentru pacienii cu alergie la Penicilin cu evoluie nefavorabil dup 48-72 de
ore de la iniierea tratamentului antibiotic oral cu Amoxicilin se recomand
cefalosporine de generaia I
e) Timpanocenteza nu face parte din tratamentul copiilor cu otit medie acut
supurat care au primit antibioterapie initial i au evoluat nefavorabil
89. Care dintre urmatoarele afirmaii sunt adevarate referitoare la monitorizarea i
profilaxia otitei medii acute la copil:
a) Peristena unui exudat la nivelul urechii medii este neobinuit, fiind un semn
de complicaii severe
b) Prezena exudatului n urechea medie far simptome (otita medie exudativ),
necesit monitorizare sistematic, nu antibioterapie
c) La copiii asimptomatici, cu exudat la nivelul urechii medii timp ndelungat, se
recomand ntotdeauna antibioterapie profilactic
d) Alimentaia natural contribuie la prevenirea otitei medii acute la sugari
e) Alimentarea n poziie culcat a sugarului contribuie la prevenirea otitei medii
acute la sugari
90. * Necesarul de lichide in perioada de nou-nscut este de :
a) 100-140 ml/kg
b) 100-120 ml/kg
c) 160-180 ml/kg
d) Doar 100 ml/kg
e) Doar 120 ml/kg
91. * Necesarul de glucide:

232
a) Este de 18 g/kg/zi la sugar i la copilul mare
b) Reprezint aproximativ 40-50% din valoarea caloric
c) Aportul principal este lactoza din laptele praf
d) Dupa vrsta de 3 ani crete pn la 17 g/zi
e) Este vorba despre acelai necesar de glucide la orice vrsta
92. * Formulele de start pentru sugari
a) Nu sunt formule de lapte concepute special pentru nutriia sugarului
b) Sursa de proteine este reprezentat de laptele matern
c) Formulele de lapte sunt mbogaite cu oligoelemente i vitamine: Fier, Zinc
d) Srurile minerale sunt n cantitai crescute
e) Raportul Ca/P este meninut de valori de 3,3/2,2 asemntor cu cel din laptele
matern
93. * Din categoria deficitului alimentar fac parte
a) Rahitismul
b) Bolile endocrine
c) Hipogalactia materna
d) Aport prea mare de lapte
e) Refuzul mamei de a alpta
94. * Parazitozele ca i cauz de malnutriie determin un tablou clinic caracterizat prin:
a) Apetit exagerat
b) Diaree i malabsorbie
c) Febr
d) Tegumente marmorate
e) Disfagie
95. * Indicele ponderal:
a) Reprezint raportul dintre talie i greutate
b) In funcie de indicele ponderal se cunosc 5 grade de distrofie
c) Gradul I de distrofie: IP= 0,89/0,76
d) Gradul III de distrofie : IP>0,60
e) Ditrofia de gradul I corespunde unui defict ponderal de 25-40%
96. * Marasmul nutriional:
a) Este datorat unei carene globale care apare la sugar
b) Este o form minora de boala cu deficite majore nutiionale
c) In mecanismul de producere al bolii sunt implicate i tulburri acute de
absorbie
d) Este datorat unei carene minore
e) Se datoreaza unui aport alimentar crescut
97. * Forme de malnutriie:
a) Distofia laptelui de vac
b) Distofia prin carena de finos
c) Distrofia de rzboi care apre prin supraalimentare
d) Malabsorbia edematoas cauzat de sindroamele acute de malabsorbie:
boal celiac, fibroza chistic
e) Distrofia prin exces de finos este o malnutriie glucidic
98. * Necesarul de vitamina D este n medie de:
a) 500 de ui/zi ( 400-800 ui/zi), indiferent de vrst
b) 500 de ui/zi ( 400-800 ui/zi), n funcie de vrsta
c) 300 de ui/i ( 200-600 ui/zi), indiferent de vrsta

233
d) 1000 ui/zi ( 1500-2000 ui/zi), n funcie de vrst
e) 1000 ui/zi (1500-2000 ui/), indiferent de vrst
99. * Aciunea vitaminei D la nivel osos:
a) Crete reabsorbia fosforului, aminoacizilor i a calciului la nivel tubular
b) Crete coninutul de citrat al lichidelor extracelulare, acidul citric inactivez
ionii de calciu formnd sruri complexe care permit micarea calciului n
esuturi fr modificari majore n homeostazia acestuia
c) Stimulez mineralizarea esutului osteoid prin depunerea de calciu i fosfor
sub form de cristale de hidroxiapatit, stimulez maturarea i diferenierea
osteoblatilor
d) Crete absorbia calciului, crete permeabilitatea celulelor epiteliale,
intestinale pentru calciu prin stimularea sintezei unei proteine transportoare a
calciului
e) Stimulez demineralizarea esutului osteoid prin depunerea de calciu i fosfor
sub form de cristale de hidroxiapatit, stimulez maturarea i diferenierea
osteobltilor
100. * Aciunea parathormonului la nivel renal:
a) Creterea absorbiei de calciu cu reducerea calciuriei i scade reabsorbia de
fosfor cu cretera fosfaturiei
b) Scderea absorbiei de calciu cu cretera calciuriei i scaderea reabsorbiei cu
creterea fosfaturiei
c) Creterea absorbiei de calciu cu reducerea calciuriei i crete rebsorbia de
fosfor cu scaderea fosfaturiei
d) Creterea extraciei calciului prin depolimerizarea substanei fundamentale,
crete activitatea osteoclastelor i osteoblastelor cu creterea fosfatazei
alcaline
e) Scderea extraciei calciului prin depolimerizarea substaniei fundamentale,
creterea activitaii osteoclastelor i osteoblastelor cu creterea fosfatazei
alcaline
101. * Modificrile cutie craniene in rahitismul carenial la copil sunt:
a) Mtnii costale, an submamar Harrison, torace evazat la baz
b) Craniotabes dup vrsta de 3 luni, bose parietale i frontale, frunte olimpian,
proeminent occipital, plagiocefalie, macrocranie, fontanel anterioar larg
deschis dup vrsta de 8 luni sau persistena acesteia dup vrsta de 18 luni
c) Prezena sternului infundat sau proeminent, aplatizarea lateral a toracelui in
jumtatea superioar, deformarea claviculelor i fracturi costale
d) Cifoz dorsal, lordoz, micorarea diametrului antero-posterior i lateral al
bazinului, coxa vara, coxa valga
e) Craniotabes dup vrsta de 6 luni, bose parietale i frontale, fruntea
olimpian, proeminena occipital, plagiocefalie, macrocranie, fontanel
anterioar larg deschis dup vrsta de 8 luni sau persistena acesteia dup
vrsta de 18 luni
102. * Simptomatolgia clinic in anemia feripriv const n:
a) Tulburri digestive, exprimndu-se prin creterea apetitului, creterea aciditaii
gastrice, sindrom de malabsorbie
b) Creterea aprrii antiinfecioase
c) Semne de afectare a sistemului nervos: cretera concentrrii i a ateniei,
tulburri neuropsihice

234
d) Semne de anemie ( paloare, fatigabilitate, apetit capricios, palpitaii i dispnee,
uoar splenomegalie prezent n circa 10-15 % din cazuri)
e) Atrofii musculare
103. * Explorrile praclinice n anemia feripriv evideniaz
a) Medulograma evideniaz rezerve de fier medular normale sau crescute
b) Mduva osoas se caracterizez prin hipoplazie medular
c) Se evideniaz sideremie sczut ( fier seric sub 50 de g/100 ml), asociat cu
creterea capacitii de fixare a fierului, Coeficientul de saturare al transferinei
este mai mic de 16%, feritina seric este sczut mai mic de 10 ng/ml
d) Reticulocitele sunt crescute
e) Se evideniaz sideremie scazut (fier seric sub 50g/100ml), asociat cu
scderea capacitiide fixare a fierului, coeficientul de saturare al transferinei
este de <16%, feritina seric este scazut < 10 ng/ml
104. * Tratamentul medicamentos n anemia feripriv:
a) Calea de elecie este cea intramuscular
b) Se recomand administrarea de sruri neferoase
c) Se recomand administrarea de sruri feroase
d) Durata tratamentului medicamentos este de 3 sptmni
e) Administrarea se face ntr-o singur priz, n asociere cu vitamina C i sruri
de Cu i Zn
105. Marasmul sever se caracterizeaz prin:
a) Hipoglicemie care determin hipoinsulinism
b) Scad procesele de gluconeogenez
c) Reducerea metabolismului bazal cu hipotonie, bradicardie
d) Hiponatremie, deshidratare celular
e) Accelerarea creterii n lungime
106. Indicele ponderal (IP)
a) Nu se utilizeaz n practica medical
b) Reprezint raportul dintre greutatea ideal i talie
c) Reprezint raportul dintre greutatea actual i greutatea ideal pentru vrsta
i sex
d) n funcie de indicele ponderal secunosc trei grade de distrofie
e) Distrofia de gradul I corespunde unui deficit ponderal de 5-10%
107. Indicele nutriional ( IN):
a) Se raporteaz la suprafaa corporal i metabolismul bazal
b) Este cel mai fidel indicator de apreciere a distrofiei
c) Reprezint raportul dintre greutatea ideal i talie
d) n funcie de IN distrofia se clasific pe patru gradede distrofie
e) Pentru aprecierea strii de nutriie IN nu este deloc fidel
108. Din categoria alte criterii de apreciere a strii de nutriie fac parte:
a) Circumferina braului
b) Circumferina capului
c) Pliul cutanat tricipital
d) Pliul cutanat subscapular
e) Circumferina trunchiului
109. n malnutritia protein-caloric de gradul III (atrepsie, marasm)
a) IP >0,6
b) IP<0,6

235
c) Deficit ponderal>40%
d) Deficit ponderal<40%
e) Absena bulei lui Bichat, eritem fesier, escare
110. Marasmul nutriional:
a) n mecanismul de producere al bolii sunt implicate i tulburri cronice de
absorbie
b) Clinic: abdomen excavat, scobit, tegumente uscate, fa triunghiular, aspect
de btrn
c) Termoreglarea nu este afectat
d) Tensiunea arteriala normal, hipoglicemie
e) Tensiune arteriala scazut, hipoglicemie
111. Kwashiorkor:
a) Este cea mai sever form de malnutriie proteic de o gravitate minor
b) Intereseaz n special metabolismul lipidic
c) Intereseaza n special metabolismul proteic
d) Hepatomegalia nu exist
e) Copilul prezinta diaree, apatie, facies suferind, musculatura atrofic
112. Marasmul grav se caracterizeaz prin:
a) Hiperglicemie care determin hipoinsulinism
b) Hiponatremie, deshidratare celular
c) Hipernartemie
d) Hipotonie, bradicardie, tendinta la colaps, hiporeactivitate
e) Cretere exagerat n lungime
113. Tratamentul deficitului nutriional:
a) Tratamentul profilactic cuprinde totalitatea msurilor de prevenire a
malnutriiei: promovarea alimentaiei naturale, diversificarea corect,
adaptarea alimentaiei sugarului n funcie de particularitaiile fizice i psihice
ale acestuia
b) Tratamentul curativ: necesar proteic sczut 1-2 g/kg/zi
c) Aport glucidic ajungnd pna la 10-15g/kg/zi
d) Utilizarea formulelor de lapte lactozate
e) Utilizarea de formule dietetice speciale sau total sau partial delactozate avnd
n vedere c un copil cu malnutriie poate s dezvolte intolerana la lactoza
parial sau total
114. Criteriile de evaluare a eficienei tratamentului n deficitul nutriional sunt:
a) Normalizarea tranzitului intestinal
b) Dublarea greutaii
c) Redresare imun
d) Normalizare psihic i motorie
e) Recuperarea indicelui ponderal
115. Cauzele infecioase de tulburri nutriionale, cele mai frecvente n perioada copilriei
sunt:
a) Otit acut medie
b) Alergodermii
c) Meningite
d) Parazitoze
e) Hidrocefalia
116. n etiopatogenia malnutiiei intervin urmtoarele cauze favorizante

236
a) Prematuritatea
b) Postmauritatea
c) Gemelaritatea
d) Retard neuropsihomor
e) Enzimopatii postnatale
117. Modalitile prin care poate s apar deficitul calitativ nutriional sunt:
a) Diversificarea precoce sau tardiv n raport cu vrsta cronologic a sugarului
b) Consumul excesiv de finos
c) Alimentaie exclusiv sau prelungit cu lapte de vac (nediluat corespunztor)
d) Tulburri de absorbie intestinal (atrofia mucoasei intestinale, sindrom de
malabsorbie)
e) Tulburri de aport, consecina a tulburrilor de deglutiie, a vrsaturilor
recurente, regurgitaii abundente
118. Malnutriia care apare prin deficit cantitativ alimentar, cele mai frecvente cauze:
a) Hipogalactia materna
b) Diluii necorespunztoare de lapte praf
c) Diversificarea precoce sau tardiv
d) Consum excesiv de finos
e) Regimuri vegetariene
119. Malnutriia produs prin boli organice sau cronice, cele mai frecvente cauze sunt:
a) Malformaii digestive ( cheilognatopalatoshizis, stenoze esofagiene, atrezii
duodenale)
b) Malformaii cardiace cianogene sau necianogene
c) Malformaii ale aparatului respirator, atrezie coanal, agenezie pulmonar,
hipoplazie pulmonar
d) Malformaii renale
e) Malformaii urinare
120. Alimentaia natural:
a) Este alimentaia cu lapte matern a nou-nscutului i sugarului n primii 2 ani
de via
b) Laptele uman ofer protecie antiinfecioas i antialergic
c) Laptele uman confer protecie anticarcinomatoas femeii care alapteaz
(previne apariia cancerului de sn)
d) Colostrul se secret dup zece zile de la natere, n cantitate de 10-100ml/zi
e) Cel mai bun criteriu al unei alimentaii corecte l reprezinta curba ponderal
care trebuie s se menin constant ascendent cu un spor de 20-30g
121. Formulele de start pentru sugari:
a) Sursa de protein este laptele de vac cu compoziie apropiat de cea a
laptelui de mam
b) Sruri minerale n cantitate foarte crescut
c) Cantitatea de calciu este de 70-80mg/dl,iar raportul Ca/P este meninut la
valori de 1,2-2,2 asemntor cu cel din laptele matern
d) Nu conin adaos de fier
e) Sruri minerale reduse, ceea ce asigur o osmolaritate mic (<400mOsm/l)
122. Formulele pentru prematuri:
a) Formule mbogite caloric 20-24 de kcal/30ml, conin proteine n cantitate mai
mare 1,8-2,4 g/100ml
b) Sunt emulsionate ceea ce simplific procesele de digestie i absorbie

237
c) Cantitatea de lactoz este crescut cu 50%
d) Sunt formule fr adaos de lipide emulsionate
e) Cantitatea de lactoz este scazut cu 50%, ceea ce compenseaz intolerana
la lactoz a nou-nscutului prematur
123. Necesarul de electrolii i oligoelemente
a) Sodiu (2-5 mmol/kg pentru nou-nscut i 0,7 mmol/kg la adult)
b) Sodiu ( 7-9 mmol/kg pentru nou-nscut i 0,7 mmol/kg la adult)
c) Potasiu (1-2g sau 1,5 mEq/kg/zi)
d) Se recomand un aport de magneziu de 60 mg/zi pentru sugar i 300-
400mg/zi la adolescent
e) Necesarul de fier n primele 6 luni este de 16 mg/zi i 100mg/zi pn la vrsta
de 1 an
124. Laptele uman
a) Compoziia laptelui uman este independent de stadiul lactaiei, naterea
prematur, vrsta mamei
b) Colostrul este bogat n vitamine liposolubile i imunoglobuline, avnd o
valoare caloric de 520-570 kcal/l
c) Flora intestinal a sugarului alimentat natural conine Bacillus Bifidus, bacterie
care produce acid lactic i acid acetic, cu ajutorul crora se crete ph-ul
scaunelor
d) Laptele de mam conine modulatori ai creterii
e) Laptele uman nu este adaptat nevoilor nutriionale ale sugarului din primele 6
luni de via
125. Forifianii de lapte matern HMF ( Human milk fortifiers)
a) Sunt folosii doar la copii alimentai artificial cu o greutate la natere, mai mic
de 1800 de g
b) La copii alimentai natural pot produce o modificare a tranzitului intestinal
c) Au un coninut sczut de hidrocarbonai cu molecul simpl, uor absorbabili,
cu Calciu i vitamine
d) Reprezint un concentrat de substane nutritive, sruri minerale i vitamine
folosite doar la copii alimentai natural
e) Se pot folosii doar la copii cu o greutate la natere peste 3600 g
126. Formulele de continuare
a) Au ca surs de proteine laptele de vac
b) Sunt recomandate sugarilor sub 4-6 luni
c) Sunt recomandate sugarilor peste 4-6 luni
d) Se pot administra in paralel cu alimentaia diversificat
e) Se recomand administrarea exclusiv
127. Vitamina D
a) Este obinut din alimentaie i prin transformarea provitaminei D din piele sub
aciunea razelor solare
b) Este denumirea generic pentru un grup de 10 compui sterolici, cei mai
importani fiind vitamina D2-ergocalciferol si vitamina D3 colecalciferol
c) Este una dintre cauzele rahitismului carenial
d) Necesarul de vitamina D este de 500 UI/zi ( 400-800 Ui /zi) in funcie de
vrst
e) Este o vitamin hidrosolubil
128. Aciunea vitaminei D la nivel intestinal, renal i osos:

238
a) La nivel osos: stimulez mineralizarea esutului osteoid prin depunerea de
calciu i fosfor sub form de cristale de hidroxiapatit, stimulez maturarea i
diferenierea osteoblatilor
b) La nivel renal crete reabsorbia fosforului, a aminoacizilor i calciului la nivel
tubular
c) La nivel intestinal scade absorbia calciului, scade permebilitatea celulelor
epiteliale intestinale pentru calciu prin stimularea sintezei unei proteine
transportoare a calciului
d) La nivel intestinal crete absorbia calciului, crete permeabilitatea celulelor
epiteliale intestinale pentru calciu prin stimularea sintezei unei proteine
transportoare a calciului
e) La nivel renal scade reabsorbia fosforului, aminoacizilor i calciului la nivel
tubular
129. PTH-ul acioneaz la nivel osos, intestinal i renal anatagonist sau sinergic cu vitamina
D
a) La nivel intestinal scade absorbia de calciu
b) La nivel renal crete absorbia de calciu cu reducerea calciuriei i scade
reabsorbia de fosfor cu creterea fosfaturiei
c) La nivel intestinal crete absorbia de calciu
d) La nivel osos scade excreia de calciu, scade activitata osteoclastelor i
osteoblastelor
e) La nivel osos crete excreia de calciu, prin depolimerizarea substanei
fundamentale, crete activitatea osteoclastelor i osteoblastelor, cu creterea
fosfatazei alcaline
130. Modificrile cutiei craniene n rahitismul carenial sunt:
a) Craniotabes dup vrsta de 6 luni
b) Bose temporale i frontale
c) Frunte olimpian
d) Plagiocefalie
e) Fontanela anterioar larg deschis dup vrsta de 8 luni sau persistena
acesteia dup vrsta de 18 luni
131. Toracele rahitic se caracterizez prin
a) Mtnii costale
b) an retromamar
c) Torace evazat la baz sau n form de clopot
d) Stern nfundat sau proeminent
e) Creterea diametrului antero-posterior al toracelui
132. Modificrile coloanei vertebrale i bazinului n rahitismul carenial
a) Modificarea ordinii de apariiei a dinilor
b) Cifoza dorsal
c) Lordoza
d) Modificarea diametrului antero-posterior i lateral al bazinului
e) Braari rahitice
133. Semnele extraosoase n rahitismul carenial sunt reprezentate de:
a) Semne respiratorii ( plmnul rahitic )
b) EKG cu semne de hipocalcemie
c) Semne musculo-scheletale ( hipotonie musculara, hiperlaxitate ligamenratar)

239
d) Hiperexcitabilitate neuro-muscular , stridor laringian, convulsii, tresriri
frecvente, spontanesau la zgomote mici, tremuraturi ale extremitaiilor
e) Stern nfundat sau proeminent,
134. Modificri biochimice serice n rahitismul carenial:
a) Calcemia poate avea valori normale sau sczute
b) Fosfatemia este sczut
c) Fosfataza alcalin este sczut
d) Calcemia are valori crescute
e) Fosfataza alcalin este mult crescut
135. Stadializarea rahitismului se face n funcie de:
a) Fosfatemie
b) Calcemie
c) Vitamina D
d) Fosfataza alcalin seric
e) Calciurie
136. Semnele patognomonice privind modificrile radiologice osoase din rahitismul
carenial sunt:
a) Lairea epifizelor oaselor lungi care iau aspect de cup
b) Prezena spiculilor laterali
c) ntrzierea de osificare a nucleilor de cretere, a diafizelor oaselor lungi i a
coastelor care sunt slab mineralizate, radiotransparente, uneori cu fracturi
d) ngustarea metafizelor oaselor lungi care iau aspect de cup
e) Lirea metafizelor oaselor lungi care iau aspect de cup cu linia metafizar
concava neregulat, estompat i franjurat
137. Pentru profilaxia post-natala a rahitismului la copil este recomandat:
a) Alptare exclusiv n primele 6 luni de via
b) Alptare exclusiv n primele 12 luni de via
c) Alimentaia sugarului cu formule specifice vrstei i evitarea folosirii laptelui de
vac
d) Alimentaia mamei care alapteaz: alimente bogate n vitamina D sau oral 600
de UI de D3/zi
e) Expunere echilibrat la soare, facilitarea curei heliomarine la copii peste 1 an
cu o durat de 10 zile nainte de ora 10 :00 i ora 16:00
138. Tratamentul curativ al vitaminei D
a) 2000-4000UI/zi timp de 6-8 saptamani dup care se revine la dozele
profilactice maxime de 800 UI de D3/ zi
b) Administrarea unor doze de depozit i.m iniial 3 doze de cte 100000 UI de D3
la interval de 3 zile, urmate dupa 30 de zile de 1 doz de 200000 UI de D3
c) Administrarea unei doze unice de 600000 UI de D3 apoi la interval de 30 de
zile se revine la dozele profilactice
d) Administrarea unei doze unice de 100000 UI de D3 apoi la 30 dezile se revine
la dozele profilactice
e) 4000-6000 UI de D3(4-8 picaturi oral) timp de 6 -8 saptamni dup care
serevine la dozele profilactice maxime de 800 UI D3 pe zi
139. Anemia feripriv este:
a) Anemie normocrom
b) Microcitar (VEM<de30 microm3)
c) Hiposideremic (fier seric<60 micrograme/100 de ml)

240
d) Cu HEM< de25 pg
e) CHEM <30%
140. Carena de fier poate fi determinat prin urmtoarele mecanisme:
a) Aport redus
b) Pierderi crescute
c) Epuizarea rapida a unor rezerve calitativ reduse
d) Tulburri de absorbie i digestie
e) Necesar sczut
141. Tulburarile digestive din anemia feripriv se manifest prin:
a) Perturbare sau pervertire a apetitului (sindrom Pica)
b) Scderea indexului de permeabilitate intestinal
c) Sindrom de malabsorbie (pentru fier, proteine, cupru, calciu)
d) Creterea aciditii gastrice
e) Reducerea aciditii gastrice
142. Semnele de deficit tisular de fier din anemia feripriv sunt:
a) Tulburri de cretere la 50% din copii
b) Disfagie
c) Reducerea aciditii gastrice
d) Tulburri trofice ale tegumentelor i mucoaselor-uscciunea mucoaselor i
pielii, ragade comisurale, friabilitatatea unghiilor
e) Dezvoltare mentala i motorie redus
143. Semnele de afectare a sistemului nervos din anemia feripriv:
a) Tulburri musculare (pseudomiopatie)
b) Iritabilitate oboseal
c) Reducerea aciditii gastrice
d) Reducerea ateniei, a concentrrii, reducerea performanelor colare
e) Tulburri neuro psihice
144. n anemia feripriv pe frotiu se observ:
a) Hipocromie marcat
b) Normocromie
c) ntr-un stadiu mai tardiv microcitoz cu prezena de anulocite
d) Rare hematii n semn de tras la int
e) Rezerve de fier medulare diminuate sau absente
145. n anemia feripriv se evideniaz:
a) Sideremie scazut (fier seric < de30g/100ml)
b) Creterea capacitii de fixare a fierului
c) Feritina seric este scazut < de 10g/ml
d) Feritina seric este crescut >de10 ng/ml
e) Coeficientul de saturare al transferinei este < de16%
146. Diagnosticul diferenial al anemiei feriprive se face cu:
a) Anemie intrainfecioas
b) Intoxicaii cronice cu nitrii
c) Alte anemii hipo-normo-hiposideremice
d) Leucemii
e) Anemii sideroblastice congenitale sau dobndite
147. Netratat carena de fier poate determina complicaii
a) Tulburri de concentraie i atenie
b) Deficit imunitar nsotitde susceptibilitate crescut la infecii

241
c) Tulburri gastrointestinale pn la malabsorbie i enteropatie exudativ
d) Insuficient cardiac frecvent n formele severe
e) Creterea aciditii gastrice
148. Tratamentul medicamentos n anemia feripriv:
a) Calea de elecie este cea oral
b) Se recomand administrarea de sruri feroase (fumarat de fier cu coninut de
30-33%, glutamat de fier cu 16-22%, gluconat defier 10-12%, sulfat de fier
c) Durata tratamentului medicamentos este de 3 sptmni
d) Durata tratamentului medicamentos este de 3 luni
e) Administrarea se face ntr-o singur priz n asociere cu vitamina C i sruri
de Cu i Zn
149. Rspunsul la tratamentul cu fier din anemia feripriv se materializeaz prin:
a) Depozitele de fier se normalizeaz dup 3-6 sptmni
b) n a doua zi are loc refacerea enzimelor tisulare
c) n prima zi este iniiat raspunsul medular
d) Din a 3-a zi pn la sfritul primei sptamni apare rspunsul reticulocitar
e) Progresiv crete valoarea hemoglobinei care se normalizeaz ntr-o lun
150. Referitor la infeciile perinatale, urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Infeciile perinatale se pot produce doar in timpul naterii sau in primele 7 zile
postnatal
b) Infeciile perinatale/congenitale sunt o cauz major de morbiditate i
mortalitate fetal i neonatal
c) Severitatea infeciei la mam se coreleaz cu severitatea infeciei la ft
d) Diagnosticul etiologic al infeciei perinatale se face prin izolarea n cultur a
microorganismului i identificarea antigenului sau a genomului agentului
infecios n produsele biologice
e) Transmiterea infeciilor perinatale se poate face: hematogen transplacentar,
ascendent din vaginul superior, n momentul naterii la trecerea ftului prin
canalul vaginal infectat sau postnatal de la mam (prin laptele matern,
secreia salivar)
151. Infecia congenital cu Citomegalovirus:
a) Este cea mai frecvent infecie congenital in rile dezvoltate
b) Infecia intranatal sau postnatal produce manifestri clinice sau sechele
neurologice
c) Poate fi complet asimptomatic
d) Este principala cauz de hipoacuzie neurosenzorial, retard mental,
retinopatie i paralizie cerebral
e) Este cauz important de malformaii cardiace
152. Acronimul TORCH se refer la:
a) Un virus nou depistat
b) Treponema palidum, Rujeola, Coxsakie, HIV, altele (Others)
c) Toxoplasma, Rubeola, Citomegalovirus, Herpes simplex, altele (Others)
d) Numele unei boli dobndite n mica copilrie
e) Infecii achiziionate de ft prin transmitere transplacentar
153. Cele mai frecvente manifestri clinice n rubeola congenital sunt:
a) Manifestri oculare (cataract, retinopatie, glaucom, microftalmie)
b) Manifestri cardiace
c) Calcificri intracraniene

242
d) Hidrops fetal
e) Dini Hutchinson
154. Rubeola congenital:
a) Este frecvent n rile dezvoltate
b) Se produce prin transmiterea virusului rubeolic transplacentar
embrionului/ftului
c) Are risc teratogen mai mare dac infecia matern se produce n timpul
organogenezei
d) Este uor de confirmat serologic prin determinarea anticorpilor antirubeolici de
tip IgG
e) Necesit evaluare multidisciplinar: oftalmologic, audiologic, cardiologic i
neurologic
155. Diagnosticul pozitiv al infeciei congenitale cu Citomegalovirus se bazeaz pe:
a) Identificarea anticorpilor IgG specifici
b) Detectarea virusului n urin
c) Detectarea virusului n saliv
d) Detectarea virusului prin culturi sau prin tehnica PCR n primele dou
sptamani dup natere
e) Aspectul clinic specific
156. Triada Hutchinson patognomonic pentru sifilisul congenital este reprezentat de:
a) Microcefalie
b) Keratit interstiial
c) Surditate datorat afectrii nervului cranian VIII
d) Tibia n iatagan
e) Dini Hutchinson
157. Infecia congenital cu Citomegalovirus se manifest clinic prin:
a) Erupie vezicular cutanat
b) Microcefalie
c) Calcificri intracraniene priventriculare
d) Nas n a
e) Retard de cretere intrauterin
158. Sugarii cu rubeol congenital:
a) Au infecie cronic
b) Au infecie acut
c) Elimin virusul n urin, scaun i secreii respiratorii timp de o lun
d) Elimin virusul n urin, scaun i secreii respiratorii timp de un an
e) Pot intra in contact cu gravidele vaccinate antirubeol
159. Tratamentul n infecia perinatal cu Neisseria gonorrhoeae se face astfel:
a) n infecia localizat se administreaz o doz unic de ceftriaxon parenteral
b) n infecia localizat se administreaz o doza unic de ceftriaxon prin
instilaie n sacul conjunctival
c) n boala diseminat se administreaz Ganciclovir parenteral 7 zile
d) n boala diseminat se administreaz ceftriaxon/cefotaxim parenteral 7 zile
e) Nu exista tratament pentru infecia cu Neisseria gonorrhoeae
160. Infecia neonatal cu virus Herpes simplex:
a) Este transmis de la mam ascendent
b) Favorizeaz naterea prematur
c) Nu poate fi contactat in maternitate de la alt nou nscut infectat

243
d) Este favorizat de naterea pe cale vaginal din mam cu herpes genital
primar
e) Este transmis cel mai frecvent transplacentar
161. Tabloul clinic al infeciei perinatale cu virus Herpes simplex la nou nscut:
a) Debuteaz cel mai frecvent in primele ore dup natere
b) Poate consta n manifestri neurologice (febr, convulsii), debutnd dup 14-
28 zile de via
c) Poate consta n manifestri localizate cutanat, ocular sau la nivelul cavitii
bucale
d) Manifestrile clinice nu apar de obicei n primele dou sptmni de via
e) Se caracterizeaz prin erupie descuamativ localizat palmar, plantar,
peribucal i anal
162. Tratamentul de elecie al infeciei neonatale cu virus Herpes simplex const n:
a) 21 zile Aciclovir oral
b) 14 zile Aciclovir parenteral n formele cu infecie localizat
c) 10 zile Penicilin G parenteral
d) 21 zile Aciclovir parenteral n formele diseminate
e) 14 zile Valganciclovir oral
163. Manifestrile clinice ale infeciei neonatale cu Chlamydia trachomatis constau n:
a) Conjunctivit bilateral
b) Tuse sacadat, polipnee i raluri, cu debut la 2-19 sptmni postnatal
c) Pneumonie cu febr nalt
d) Asociaz frecvent adenopatii preauriculare
e) Obstrucie nazal
164. Tratamentul pneumoniei neonatale cu Chlamydia trachomatis const n:
a) Administrarea parenteral de cefrtiaxon n doz unic
b) Eritromicin oral timp de 14 zile
c) Azitromicin oral timp de 14 zile
d) Aciclovir oral timp de 14 zile
e) Azitromicin oral timp de 5 zile
165. Urmtoarele afirmaii in legtur cu sifilisul congenital sunt adevrate:
a) Se transmite transplacentar n orice moment al sarcinii
b) Infecia se poate transmite intranatal prin contactul nou nscutului cu ancrul
mamei
c) Sifilisul precoce (nainte de vrsta de 2 ani) se caracterizeaz prin: afectarea
SNC, a sistemului osteo-articular i a dentinei
d) Rinita sifilitic, inapetena, leziunile tegumentare descuamative palmare,
plantare, peribucal si perianal sunt manifestrile sifilisului precoce
e) Pentru sifilisul precoce este patognomonic triada Hutchinson (keratit
interstiial, surditate i dini Hutchinson)
166. Diagnosticul pozitiv de sifilis congenital este susinut de:
a) Testele serologice treponemice pentru anticorpi de tip IgM la nou nscut
b) Vizualizarea treponemelor prin microscopie n cmp ntunecat
c) Testele treponemice pentru anticorpi de tip IgG la nou nscut
d) Titrul anticorpilor la testele nontreponemice de 4 ori mai mare la nou nscut
dect la mam
e) Titrul anticorpilor la testele nontreponemice la nou nscut egal cu cel al mamei

244
167. Nou nscutul/sugarul trebuie supus unei evaluri complete pentru sifilis congenital n
urmtoarele situaii:
a) n prezena manifestrilor clinice sugestive la mam sau la nou nscut
b) Cnd tratamentul gravidei cu sifilis s-a efectuat cu mai puin de 30 zile nainte
de natere
c) Cnd titrul seric al mamei a scazut de 4 ori dup tratament
d) Titrul seric al anticorpilor nontreponemici la nou nscut este de 4 ori mai mare
dect la mam
e) Titrul anticorpilor treponemci cantitativ la nou nsut este de patru ori mai mic
comparativ cu al mamei
168. Consecintele infeciei congenitale cu Toxoplasma gondii sunt:
a) Natere prematur
b) Deces fetal mai ales dac infecia a aprut n trimestrul 3 de sarcin
c) Retard de cretere intrauterin
d) Malformaii renale
e) Hidrocefalie
169. Diagnosticul pozitiv al toxoplasmozei congenitale este susinut de:
a) Corioretinit, hidrocefalie, calcificri intracerebrale
b) Prezenta anticorpilor de tip IgM n primele 6 luni de via
c) Persistena anticorpilor de tip IgG n primele 6 luni de via
d) Prezena anticorpilor de tip IgA n primele 6 luni de via
e) Erupie maculopapular generalizat
170. * Tratamentul toxoplasmozei congenitale const n:
a) Pirimetamin 14 zile
b) Penicilin G parenteral 14 zile
c) Pirimetamin asociat cu sulfadiazin timp de un an
d) Spiramicin timp de un an
e) Eritromicin 14 zile
171. * Tratamentul specific n rubeola congenital este:
a) Aciclovir parenteral, timp de 21 zile
b) Ganciclovir parenteral, 7 zile
c) Penicilina G parenteral, 10-14 zile
d) Fitomenadion parenteral, 7 zile
e) Nu exist tratament specific
172. * ntre manifestrile clinice comune ale infeciilor congenitale nu se regsete:
a) Retardul de cretere intrauterin
b) Hepatosplenomegalia
c) Hidropsul fetal
d) Macrocefalia
e) Corioretinita
173. * Care dintre urmatoarele afirmaii este fals:
a) Dac infecia matern cu virusul rubeolic se produce n primele sptmni de
sarcin, riscul teratogen este mare
b) Infecia rubeolic n primele patru sptmni de gestaie duce n 40% din
cazuri la avort sau deces fetal intrauterin
c) Vaccinarea antirubeolic nu se recomand la fete
d) Singura gazd natural a virusului rubeolic este omul

245
e) Sugarii cu rubeol congenital au infecie cronic i elimin virusul n urin,
scaun i secreii respiratorii timp de un an
174. * Infecia congenital cea mai frecvent n rile dezvoltate este infecia cu:
a) Virusul rubeolic
b) Virusul Herpes simplex
c) Chlamydia trachomatis
d) Citomegalovirus
e) Toxoplasma gondii
175. * Tabloul clinic al bolii diseminate n infecia perinatal cu virus Herpes simplex const
din:
a) Letargie, febr, convulsii
b) Pneumonie, hepatit, oc
c) Hepatosplenomegalie, microcefalie
d) Erupie cutanat, ocular, labial
e) Conjunctivit purulent
176. * Profilaxia infeciei neonatale cu virus Herpes simplex se face prin:
a) Natere prin operaie cezarian n interval de 24 ore de la ruperea
membranelor amniotice
b) Natere natural la mame cu leziuni active de herpes
c) Contraindicarea naterii naturale la mamele care elimin virusul n timpul
naterii
d) Administrarea de nitrat de argint local, intraocular, la toi nou nscuii
e) Tratamentul infeciei primare la mam cu Spiramicin
177. * Infecia cu Neisseria gonorrhoeae la nou nscut:
a) Afecteaz n special sistemul nervos
b) Se caracterizeaz prin: icter, hepatosplenomegalie, adenopatii
c) Afecteaz n special ochii, debutnd dup 3-7 zile de via prin secreii
conjunctivale apoase care devin rapid purulente
d) Frecvent se manifest cu secreie conjunctival seroas unilateral,
persistent
e) Netratat duce la retard mental
178. * Terapia de elecie n sifilisul congenital const n:
a) Azitromicin per os 5 zile
b) Penicilina G parenteral 10-14 zile
c) Ceftriaxon per os 7 zile
d) Cefotaxim parenteral 10-14 zile
e) Penicilina V per os 10-14 zile
179. * Transmiterea infeciei cu Toxoplasma gondi de la mama la ft este:
a) Transplacentar
b) Consecina frecvent a reactivrii infeciei materne, secundar unei
imonodeficiene meterne
c) Cu o rat sczut de transmitere la ft, n cazul in care infecia acuta matern
are loc n apropierea termenului
d) Fr consecine n dezvoltarea fetal intrauterin
e) De obicei intranatal

246
Rspunsuri Pediatrie

1. A, B, C 45. A,C 89. B, D


2. B, C 46. A,C,D 90. B
3. A, B, C 47. B,D,E 91. B
4. A, D 48. A,B,E 92. C
5. D 49. A,E 93. C
6. A, C, D 50. A,B,E 94. B
7. C 51. A 95. C
8. A, C, E 52. B,C,E 96. A
9. C, D 53. A,D 97. A
10. B 54. C 98. A
11. A, B, D 55. A, C, D 99. C
12. C 56. C, E 100. A
13. B, C, D 57. B 101. B
14. A, B, E 58. A, B 102. D
15. B 59. A 103. C
16. B, D 60. B, C, D 104. B
17. A, B, E 61. A, B, D 105. A, C, D
18. A, C, E 62. A, B 106. C, D, E
19. B, C,D 63. A,B,C,D 107. A, B
20. B,D,E 64. E 108. A, C, D
21. A,B,C 65. A, B 109. B, C, E
22. A,C,D 66. B 110. A, B, E
23. A,C 67. B, C, D, E 111. C,E
24. E 68. A, B, C 112. B,D
25. B,D,E 69. A, B, D 113. A,C,E
26. B,C 70. A, B, D, E 114. A,C,D
27. B,C 71. A, B, D 115. A, C, D
28. A,B,C 72. B 116. A, C ,D
29. C 73. B, C, E 117. A, B, C
30. B,C,E 74. A, D 118. A, B
31. A,B,C 75. B, C, D 119. A, B, C
32. A,B,E 76. D 120. B, C, E
33. A,B,D 77. D 121. A, C, E
34. A 78. A, B, D 122. A, B, E
35. E 79. A, B 123. A, C, D
36. A 80. A, B, C 124. B, D
37. A,B,D,E 81. A 125. B, D
38. A,C,D 82. A, B, C 126. A, B, D
39. A,B,C,D 83. C 127. A, B
40. A 84. A, B, E 128. A, B, D
41. A,C 85. E 129. B, C, E
42. B 86. A, B, C 130. C, D, E
43. C 87. C, D 131. A, C, D
44. A,C,D 88. A, B, C 132. B, C, D

247
133. A, C, D
134. A, B, E
135. A, B, D
136. B,C, E
137. A, C, D
138. A, B, C
139. C, D, E
140. A, B, D
141. A, C, E
142. A, D
143. B, D, E
144. A, C, D
145. B, C, E
146. A, C, E
147. A, B, C
148. A, B, D
149. D,E
150. B, D, E
151. A, C, D
152. C, E
153. A, B
154. B, C, E
155. B, C, D
156. B, C, E
157. B, C, E
158. A, D, E
159. A, D
160. A, B, D
161. B, C, D
162. B, D
163. A, B, E
164. B, E
165. A, B, D
166. A, B, D
167. A, B, D
168. A, C, E
169. A, B, D
170. C
171. E
172. D
173. C
174. D
175. B
176. C
177. C
178. B
179. A

248
Neurologie

1. Diagnosticul AVC hemoragic se bazeaza pe


a) Examenul clinic neurologic
b) Trombectomie
c) Examenul imagistic ( CT obligatoriu)
d) Tromboliza
e) Nici o varianta nu este corecta
2. Examenul clinic neurologic in AVC hemoragic constata
a) Istoric cu debut brusc cel mai adesea, cu cefalee intensa
b) Aparitia unui deficit neurologic
c) Semne de hipertensiune intracraniana
d) Raluri bronsice
e) Modificari EKG
3. * In cazul unui AVC hemoragic, la CT se observa
a) Revarsat sanguin hiperdens
b) Hipodensitate in teritoriul ACM
c) Formatiune tumorala
d) Toate variantele sunt corecte
e) Nici o varianta nu este corecta
4. Masurile terapeutice generale, in cazul unui AVC hemoragic includ
a) Scaderea prompta a tensiunii arteriale daca are valori peste 180/110 mmHg
b) Trebuie mentinuta o perfuzie cerebrala peste 60 mmHg
c) Valorile TA trebuie constant controlate pentru preventia secundara a
recurentelor hemoragice
d) Valorile TA nu au nici o importanta in cazul unui AVC hemoragic
e) Valorile TA trebuie mentinute peste 180/110 mmHg
5. * Principalele recomandari pentru tratamentul medical al unui AVC hemoragic sunt
a) Pacientii cu tulburari severe de coagulare trebuie sa primeasca tratament de
substitutie corespunzator
b) Nu trebuie sa primeasca tratament cu factori de coagulare daca au INR
crescut excesiv
c) Nu se admninistreaza niciodata doze mici de heparina cu greutate moleculara
mica
d) Tratament antiagregant
e) Nici o varianta nu este corecta
6. In privinta tratamentului chirurgical, in cazul unui AVC hemoragic, principalele
recomandari prevad
a) La pacientii cu hidrocefalie secundara si cu alterarea starii de constienta se
poate face drenaj ventricular
b) Se poate lua in consideratie evacuarea hematoamelor mai mari de 30 ml,
localizate la mai putin de 1 cm profunzime fata de scoarta
c) Valorile TA nu au nici o importanta in cazul unui AVC hemoragic
d) Rata mortalitatii este mai scazuta la pacientii la care nu s-a facut evacuarea
precoce a hematomului

249
e) Craniectomia larga decompresiva nu este niciodata recomandata la pacientii
cu edem cerebral foarte mare
7. Hemoragia subarahnoidiana
a) Se refera la aparitia unui revarsat sanguin in spatiul subarahnoidian
b) Pot fi: traumatice si non-traumatice
c) De obicei sunt localizate intraparenchimatos
d) Toate variantele sunt corecte
e) Nici o varianta nu este corecta
8. * Cea mai frecventa cauza a hemoragiilor suarahnoidiene este reprezentata de
a) Obstructia unei artere mari cerebrale
b) Puseele hipertensive
c) Anevrisme arteriale intracraniene saculare rupte
d) Vasospasmul cerebral
e) Nici o varianta nu este corecta
9. Diagnosticul hemoragiei subarahnoidine se bazeaza pe
a) Tablou clinic caracteristic (cefalee instalata brusc-descrisa drept cea mai
intensa durere de cap din viata, insotita de fotofobie si semne de iritatie
meningeana)
b) Examenul clinic obiectiv neurologic si general
c) CT cranio-cerebral nativ
d) Nu este ncesar exmenul CT la debut
e) Vasospasmul cerebral
10. Tratamentul hemoragiei subarahnoidiene include
a) Controlul si monitorizarea tensiunii arteriale
b) Tratamentul vasospasmului cerebral
c) Cliparea chirurgicala a anevrismului rupt sa embolizarea endovasculara a
anevrismului rupt
d) Tratament antiagregant
e) Tratament cu imunoglobuluie
11. Cauze mai rare de hemoragie subarahnoidiana non-traumatica sunt
a) Accidentul vascular ischemic
b) Malformatii arterio-venoase (MAV) intracraniene sau spinale
c) Boala moya-moya
d) Hemoragia lobara
e) Vasospasmul cerebral
12. * Cea mai frecventa localizare a anevrismelor arteriale intracraniene este
a) Venele cerebrale
b) Mezencefalul
c) Partea anterioara poligonului Willis (a. comunicanta anterioara, a. cerebrale
anterioare)
d) Sinusurile anterioare ale fetei
e) Sinusul transvers
13. Cele mai frecvente cauze ale AVC hemoragice, intracerebrale sunt
a) HTA cronica
b) Angiopatia amiloida
c) Malformatiile vasculare
d) Trombozele venoase profunde
e) Infarctele cerebrale

250
14. AVC hemoragice recunosc doua categorii mari de entitati clinice
a) Hemoragiile cerebrale intraparenchimatoase
b) Hemoragiile subarahnoidiene
c) Infarctele cerbrale
d) Tromboflebitele cerebrale
e) Nici o varianta nu este corecta
15. Sindroamele clinice determinate de AVC ischemice se clasifica in functie de
a) Tipul de artere (mari sau mici)
b) Tipul de vene
c) Localizarea lor in raport cu structurile cerebrale (profunde sau corticale)
d) Localizarea lor
e) Etiologie
16. Sindroamele lacunare pot fi subdivizate in
a) Hemianopsie homonima
b) Hemianopsie heteromima
c) Hemihipoestezie pura
d) Sindromul dizartrie-mana inabila
e) Hemipareza ataxica
17. Sindromul de artera coroidiana anterioara determina
a) Hemipareza
b) Afazie
c) Agrafie
d) Hemihipoestezie
e) Hemianopsie homonima controlaterala
18. * Sindromul de artera cerebrala anterioara prezinta ca element clinic sugestiv
a) Hemihipoestezie controlaterala predominanat crurala si proximal brahiala
b) Hemipareza controlaterala predominant crurala si proximal brahiala
c) Hemipareza controlaterala relativ uniform distribuita
d) Hemipareza contralaterala predominant facio-brahiala
e) Hemipareza controlaterala predominant brahiala
19. Sindromul frontal are ca manifestari
a) Abulia
b) Mutismul
c) Apatia
d) Astazo-abazia
e) Alexia
20. Sindromul de artera cerebrala medie (sylviana) totala se poate manifesta cu
a) Coma profunda
b) Hemiplegie totala proportionala de tip capsular
c) Hemipareza predominant facio-brahiala
d) Hemianestezie
e) Hemianopsie heteronima
21. Sindromul de artera cerebrala medie (sylviana) ramuri corticale inferioare se prezinta
clinic prin
a) Neglijarea hemispatiului contralateral (in leziuni de emisfer dominant)
b) Neglijarea hemispatiului contralateral (in leziuni de emisfer non-dominant)
c) Tulburari afazice-mai frecvent de tip Wernicke (in leziuni de emisfer non-
dominant)

251
d) Tulburari afazice-mai frecvent de tip Wernicke (in leziuni de emisfer dominant)
e) Tulburari afazice-mai frecvent de tip Broca (in leziuni de emisfer non-
dominant)
22. Sistemul arterial vertebro-bazilar iriga
a) Trunchiul cerebral
b) Cerebelul
c) 1/3 mijlocie din emisferele cerebrale
d) Diencefalul
e) Teritoriul cerebral anterior
23. * Sindromul Wallenberg este
a) Un sindrom preolivar
b) Un sindrom retro-olivar
c) Un sindrom pontin
d) Un sindrom mezencefalic
e) Nu este un sindrom altern
24. Sindromul Wallenberg se caracterizeaza prin
a) Tulburare alterna de sensibilitate termo-algezica (trigerminal ipsilateral, spino-
talamica contralateral)
b) Tulburare alterna de sensibilitate termo-algezica (trigerminal ipsilateral, spino-
talamica ipsilateral)
c) Sindrom vestibular
d) Disfagie
e) Nu apar tulburari de sensibilitate
25. Sindromul de artera cerebeloasa postero-inferioara se poate manifesta prin
a) Vertij
b) Nistagmus
c) Ataxie
d) Fara tulburari de limbaj
e) Sindrom Horner contralateral
26. In cazul sindromului de artera cerebrala posterioara poate apare
a) Sindromul de top de bazilara
b) Agrafie
c) Alexie
d) Hemihipo-/anestezie ipsilaterala
e) Tulburari de memorie
27. Pacientii cu suspiciune de AVC/AIT
a) Trebuie sa aiba acces imediat la examinarea CT cerebrala
b) Trebuie sa aiba acces imediat la examinarea IRM cerebral
c) In caz de examinarea CT cerebrala, se recomanda utilizarea secventelor de
difuziune si de perfuzie
d) In caz de examinarea IRM cerebral, se recomanda utilizarea secventelor de
difuziune si de perfuzie
e) In cazul acestora, nu se recomanda prelevarea de probe biologice
28. CT cerebral poate exclude
a) Un AVC hemoragic
b) Un AVC ischemic
c) O tumor cerebral
d) Un infarct bulbar

252
e) Un infarct cerebelos
29. CT cerebral confirm natura ischemic a AVC prin
a) Hipersemnal n T2
b) Stergerea giraiilor corticale ntr-o zon a unui emisfer cerebral
c) Stergerea liniei de demarcaie ntre cortex i substana alb subcortical
d) Scderea discret a densitii ntr-o zon a creierului superpozabil pe un
teritoriu vascular
e) Nu apare prezena contrastului spontan a arterei cerebrale medii lezate
corespunztoare tabloului clinic
30. * Edemul cerebral
a) Nu poate determina efect de mas
b) La CT nu se poate observa ct este de sever
c) Edemul cerebral malign nu cedeaz la tratamentul medicamentos
d) Edemul cerebral malign nu impune craniectomie larg decompresiv de
urgen
e) Craniectomia larg decompresiv de urgen nu adduce beneficii n edemul
cerebral malign
31. n AVC-ul ischemic acut
a) Vizualizarea unor elemente hemoragice n zona de infarct cerebral va
contraindica o terapie de reperfuzie rapid
b) Vizualizarea unor elemente hemoragice n zona de infarct cerebral nu va
contraindica o terapie de reperfuzie rapid
c) Nu trebuie s se realizeze de urgen un examen electrocardiografic
d) Examenul ultrasonografic echo-Doppler al vaselor cervico-cerebrale se
impune ca urgen de linia I
e) Examenul clinic general este de maxim importan
32. Examenul ultrasonografic echo-Doppler al vaselor cervico-cerebrale
a) Presupune numai examinarea arterelor carotide interne n segmentul cervical
b) Nu presupune numai examinarea arterelor carotide interne n segmentul
cervical
c) Nu presupune examinarea arterelor veretebrale
d) Presupune i examinrea arterelor vertebrale
e) Trebuie obligatoriu completat u examenul Doppler transcranian (TCD)
33. * n ceea ce privete imagistica AVC/AIT
a) Ultrasonografia echo-Doppler a vaselor cervico-cerebrale nu este util n
urgen n cazurile de AIT
b) Ultrasonografia echo-Doppler a vaselor cervico-cerebrale nu poate evidenia
leziuni majore ale peretelui vascular
c) Angiografia cu substan de contrast prin cateterism arterial nu este o
investigaie invaziv
d) Metoda imagistic de elecie este IRM standard n regiunea gtului n cazul
suspiciunii de disecie arterial
e) Echocardiografia transtoracic i transesofagian se recomand n toate
cazurile
34. Msuri terapeutice generale n terapia de urgen a AVC-ului ischemic
a) Terapia de reperfuzie cu rt-PA
b) Monitorizarea intermitent a statusului neurologic
c) Se recomand profilaxia cu antibiotice la bolnavii imunocompeteni

253
d) Administrarea de oxigen dac saturaia scade sub 95 %
e) Administrarea de oxigen dac saturaia scade sub 85 %
35. n terapia de urgen a AVC ischemic
a) Se folosete doar soluie salin 0,9 % pentru meninerea echilibrului hidric
b) Nu se folosesc soluii glucozate
c) Se folosesc doar soluii glucozate
d) In primele 48 ore de la producerea unui AVC ischemic se recomand aspirin
pe cale oral n doz de 300 mg
e) In primele 48 ore de la producerea unui AVC ischemic se recomand aspirin
pe cale oral n doz de 200 mg
36. Msuri terapeutice generale n terapia de urgen a AVC ischemic
a) Daca glicemie este sczut sub 50 mg/dl se va administra intravenos dextroz
sau soluie de glucoz 10-20 %
b) Daca glicemie este sczut sub 50 mg/dl se va administra intravenos dextroz
sau soluie de glucoz 5 %
c) In caz de febr (peste 36,5 C) se va institui tratament de scdere a acesteia
i se va cuta o infecie comorbid
d) In caz de febr (peste 37,5 C) se va institui tratament de scdere a acesteia
i se va cuta o infecie comorbid
e) Intotdeauna se administreaz profilactic anticonvulsivante
37. * n AVC-ul ischemic acut
a) Valorile TA trebuie sczute brusc
b) Se recomand scderea de rutin a TA
c) Nu se recomand scderea TA daca pacientul are indicaie de terapie de
reperfuzie prin fibrinoliz
d) La pacienii cu disfagie important se recomand iniierea realimentrii ct mai
precoce prin sond naso-gastric
e) Gastrostomia enteral percutan (PEG) poate fi luat n discuie mai devreme
de 2 sptamni de la producerea AVC
38. Terapia de reperfuzie cu rt-PA administrat intravenos
a) Se va institui ntr-o fereastr terapeutic de maximum 5,5 ore
b) Se va institui ntr-o fereastr terapeutic de maximum 4,5 ore
c) Se va institui ntr-o fereastr terapeutic de maximum 5 ore
d) Inainte de fibrinoliz trebuie sczute valorile tensionale sub 165/95 mm Hg
e) Inainte de fibrinoliz trebuie sczute valorile tensionale sub 185/110 mm Hg
39. Msuri terapeutice specific n AVC ischemic acut
a) Pentru ocluzia de artera bazilar, se poate face fibrinoliza prin administrare
direct intraarterial
b) Se poate face reperfuzia printr-o procedur intervenional neuroradiologic
endovascular ntr-o fereastr terapeutic de maximum 6 ore
c) In cazurile n care se decide fibrinoliza, se administreaz aspirin
d) In cazurile n care se decide fibrinoliza, nu se administreaz aspirin
e) Heparinele cu greutate molecular mic nu sunt recomandate dupa 24-72 ore
de la debutul AVC pentru prevenirea trombozelor venoase profunde i
tromboembolismului pulmonar
40. Neuroreabilitarea precoce dupa AVC
a) Trebuie pus n practic imediat dup ce pacienii devin stabili din punct de
vedere neurologic i sistemic

254
b) Trebuie nceput dup un program individualizat
c) Continua pe termen ndelungat cu ajutorul unei echipe multidisciplinare
d) Se refer doar la recuperarea deficitului motor
e) Nu este un domeniu care n prezent cunoate o mare dezvoltare
41. Prevenia secundar dupa AVC ischemic presupune
a) Scderea TA sub 110/70 mm Hg
b) Tinta TA s fie 120/80 mm Hg
c) Scderea TA sub 110/70 mm Hg crete riscul de evenimente vasculare
d) Scderea TA sub 110/70 mm Hg crete riscul de apariie al demenelor
e) Scderea LDL colesterolului sub 100 mg/dl
42. Prevenia secundar dup AVC ischemic presupune
a) Diet hiposodat, cu un coninut sczut de grsimi polinesaturate, bogat n
fructe i alte vegetale proaspete
b) Scderea LDL colesterolului cu ajutorul unei statine de generaie nou
(atorvastatina, fenofibrat)
c) Terapia antitrombotic nu este obligatorie n prevenia secundar
d) Terapia antiagregant plachetar este practica obligatorie, dac pacientul nu
are indicaie de tratament anticoagulant
e) Terapia combinat clopidogrel plus aspirin nu este recomandat
43. * n prevenia secundar dup AVC ischemic, terapia antiagregant plachetar
a) Se prefer clopidogrelul singur
b) n unele situaii se asociaz aspirin n doz mare i dipiridamol cu eliberare
controlat n doz mica
c) Se folosete clopidogrel plus aspirin
d) Nu se folosete clopidogrel plus aspirin la pacienii care au angin instabil
e) Nu se folosete clopidogrel plus aspirin la pacienii cu stenoze carotidiene
semnificative cu potenial emboligen n etapa preintervenional
44. Terapia anticoagulant n prevenia secundar post AVC ischemic
a) Se face cu dicumarinice sau anticoagulante non-anti vitamina K,
antitromboticele noi
b) Se face cu dipiridamol
c) Este recomandare de linia I la pacienii cu fibrilaie atrial
d) Nu sunt recomandate n anevrismele fusiforme de arter bazilar
e) Sunt recomandate n diseciile de artere cervicale cu risc mare de recuren
45. Endarterectomia:
a) Este metoda de elecie n cazul stenozelor extracraniene simptomatice de
arter carotid intern, ntre 50-69 %
b) Este metoda de elecie n cazul stenozelor extracraniene simptomatice de
arter carotid intern, ntre 70-99 %
c) Pre - i postoperator se recomand ca aceti pacieni s rmn pe medicaie
anticoagulant
d) Nu se recomand n stenoze arteriale carotidiene asimptomatice
e) Se recomand n stenoza asimptomatic semnificativ hemodinamic la tineri
fr ali factori de risc vascular semnificativi
46. * Angioplastia carotidian percutanat endovascular cu sau fr stent
a) Nu se recomand la cei cu stenoze localizate ntr-o poziie inaccesibil
procedurii chirurgicale
b) Nu se practic la pacienii cu contraindicaie la endarterectomie

255
c) Nu se practic la pacienii cu restenoz dup o endarterectomie anterioar
d) Nu se practic la cei cu stenoze post-iradiere
e) Nu se recomand n stenozele simptomatice intracraniene
47. Infarctele care se produc prin tromboza de ax arterial vertebro-bazilar
a) Au o mortalitate sczut
b) Sunt de extrem gravitate
c) Se manifest prin deficite neurologice bilaterale
d) Sunt nsoite de alterarea strii de contien
e) Nu sunt nsoite de alterarea funciilor nervilor cranieni
48. Accidentele vasculare cerebrale
a) Apar ca urmare ascaderii debitului sanguin cerebral in teritoriul unui vas
cerebral ( AVC ischemice)
b) Sunt consecinta obstructiei unui vas abdominal
c) Nu pot sa apara in teritoriul venelor sau sinusurilor venoase cerebrale
d) Se refera la aparitia unor leziuni specifice in tesutul cerebral
e) Apar ca urmare a efractiei unui vas sanguin intracranian ( AVC hemoragice)
49. Cauze de accidente vasculare cerebrale pot fi
a) Emboliile cerebrale cardiogene
b) Rupturile vaselor abdominale
c) Insuficienta respiratorie acuta
d) Trombofiliile
e) Diatezele hemoragice
50. * Accidentele vasculare cerebrale reprezinta
a) Una din primele trei cauze la nivel populational de morbiditate la nivel
populational
b) Ruperea unui vas sanguin abdominal
c) Nu pot sa apara in teritoriul venelor sau sinusurilor venoase cerebrale
d) Nu sunt nsoite de alterarea funciilor nervilor cranieni
e) Nu se recomand n stenozele simptomatice intracraniene
51. Circulatia cerebrala de aport arterial are la origine doua sisteme arteriale
a) Cele doua artere carotide
b) Aorta abdominala
c) Arterele coronare
d) Cele doua artere vertebrale
e) Artera femurala
52. * Artera carotida interna
a) Provine din bifurcatia a. carotide comune
b) Provine din artera vertebrala
c) Provine din artera carotida externa
d) Provine din artera bazilara
e) Provine din aorta
53. Artera vertebrala
a) Provine din artera carotida comuna
b) Provine din aorta
c) Provine din portiunea proximala a arterei subclavii
d) Provine din artera carotida interna
e) Provine din artera carotida externa
54. Artera subclavie

256
a) Provine direct din arcul aortic in stanga
b) Provine din bifurcatia trunchiului brahiocefalic in dreapta
c) Provine din artera carotida comuna
d) Provine din artera bazilara
e) Provine din artera bazilara
55. Artera bazilara
a) Provine din unirea celor doua artere vertebrale
b) Asigura irigatia tuturor structurilor encefalice din fosa posterioara
c) Asigura irigatia portiunii posterioare si poster-bazale a emisferelor cerebrale
d) Provine din artera carotida comuna
e) Provine din aorta
56. * Sistemul arterial vertebro-bazilar
a) Nu asigura irigatia tuturor structurilor encefalice din fosa posterioara
b) Provine din artera carotida comuna
c) Este format din arterele vertebrale si artera bazilara, impreuna cu ramurile lor
d) Nu asigura irigatia portiunii posterioare si poster-bazale a emisferelor
cerebrale
e) Nici o varianta nu este corecta
57. * Toate arterele care asigura irigatia creierului
a) Isi au originea in arcul aortic ( prin trunchiul brahiocefalic, artera carotida
comuna stanga si artera subclavie stanga)
b) Nu provin din arcul aortic ci din trunchiul bazilar
c) Provin din arterele mezenterice
d) Nici o varianta nu este corecta
e) Toate variantele sunt corecte
58. * Cel mai important sistem anastomotic pentru hemodinamica encefalului este
a) Poligonul Willis
b) Artera carotida interna
c) Artera carotida comuna
d) Artera vertebrala
e) Artera carotida externa
59. Portiunea anterioara a poligonului Willis este formata de
a) Arterele carotide interne
b) Arterele cerebrale anterioare
c) Artera comunicanta anterioara
d) Artera bazilara
e) Artera cerebrala posterioara
60. Partea posterioara a poligonului Willis este formata de
a) Capatul distal al arterei bazilare
b) Portiunea proximala a arterelor cerebrale posterioare
c) Arterele carotide interne
d) Artera carotida comuna
e) Artera carotida externa
61. * Arterele comunicante posterioare apartin din punct de vedere hemodinamic de
a) Artera carotida comuna
b) Arterele carotide interne
c) Sistemul bazilar
d) Artera carotida externa

257
e) Arc aortic
62. Ramurile terminale ale arterelor carotide interne sunt
a) Arterele cerebrale anterioare
b) Arterele cerebrale medii (sylviene)
c) Arterele coroidiene anterioare
d) Sistemul bazilar
e) Arterele cerebrale posterioare
63. * Cea mai importanta ramura terminala a arterei carotide interne este
a) Artera cerebrala anterioara
b) Artera cerebrala posterioara
c) Artera coroidiana anterioara
d) Artera cerebrala medie
e) Artera comunicanta anterioara
64. *Cea mai importanta colaterala a arterei carotide interne este
a) Artera oftalmica
b) Artera cerebrala anterioara
c) Artera cerebrala posterioara
d) Artera cerebrala medie
e) Artera bazilara
65. Functiile majore ale barierei hematoencefalice sunt
a) Asigurarea in conditii optime a nutritiei tesutului nervos
b) Permiterea evacuarii spre circulatia venoasa a substantelor rezultate din
metabolismul celular
c) Nu permite trecerea din sange catre tesutul cerebral a substantelor toxice
d) Toate variantele sunt corecte
e) Nici o varianta nu este corecta
66. Autoreglarea circulatiei cerebrale se realizeaza prin participarea a trei tipuri de
mecanisme
a) Mecanisme autoimune
b) Mecanisme endocrine
c) Mecanisme neurogene
d) Mecanisme metabolice
e) Reglarea dependenta de functia endoteliala
67. Atacul ischemic tranzitor
a) Este o forma de accident vascular cerebral ischemic
b) Se diferentiaza de accidentul vascular ischemic prin reversibilitatea clinica
totala intr-un interval de timp limitat si suficient de scurt pentru a nu determina
leziuni in tesutul cerebral
c) Are aceeasi factori de risc si cauze ca si infarctul cerebral
d) Simtomatologia clinica nu se remite in totalitate
e) Nu are aceeasi factori de risc si cauze ca si infarctul cerebral
68. Etiologia AVC ischemic presupune
a) O afectare prealabila a peretelui vascular
b) Existenta unei surse emboligene
c) O afectiune hematologica
d) Ruperea unui anevrism intracranian
e) Nici o varianta nu este corecta
69. Mecanismul de producere al AVC ischemic poate fi

258
a) Un proces trombotic local intraarterial
b) O embolie dintr-o sursa emboligena intraarteriala sau de la distanta fata de
vasul afectat
c) Mecanism hemodinamic
d) Ruperea peretelui arterial cu extaravazarea sangelui in tesuturi
e) Toate variantele sunt corecte
70. Din punct de vedre al expresiei clinice si al leziunilor produse in tesutul cerebral, AVC
ischemice recunosc doua entitati majore
a) Hemoragia cerebrala
b) Anvrismul arterial
c) Ateroscleroza vasculara
d) Atacul ischemic tranzitor
e) Infarctul cerebral
71. Din punct de vedere al dimensiunilor si localizarii infarctelor cerebrale, se pot identifica
a) Infarcte cerebrale majore
b) Infarcte lacunare
c) Microinfarctele lacunare
d) Accidentul ischemic tranzitor
e) Nici o varianta nu este corecta
72. AVC ischemice aterotrombotice
a) Sunt consecinta procesului de ateroscleroza
b) Dunt afectate arterele cervico-cerebrale ( artera carotida interna, artera
vertebrala, trunchul bazilar)
c) Pot fi afectate arterele carotide comune si arterele subclavii
d) Nu sunt consecinta procesului de ateroscleroza
e) Nu pot fi afectate arterele carotide comune si arterele subclavii
73. Factorii de risc pentru AVC ischemice aterotrombotice sunt
a) HTA cronica
b) Diabetul zaharat
c) Fumatul
d) Fibrilatia atriala
e) Anevrismul cerebral
74. Mecanismul de producere al AVC ischemice aterotrombotice este legat de existenta
unor placi de aterom instabile, la nivelul
a) Segmentului extracranian al arterei carotide interne
b) Segmentelor intracraniene ale sistemului vertebro-bazilar
c) Arterelor mari intracraniene
d) Aortei descendente
e) Arterelor coronare
75. Accidentele vasculare lacunare
a) Se refera la AVC de mari dimensiuni
b) Nu pot fi niciodata hemoragice
c) De obicei sunt hemoragice
d) Reprezinta o entitate clinico-imagistica, care se refera la AVC de mici
dimensiuni
e) Cel mai adesea sunt ischemice
76. AVC lacunare sunt consecinta
a) Bolii de vase mici hipertensive ( in 85% din cazuri)

259
b) Emboliilor de tip aterotrombotic (10-15% din cazuri)
c) Infarctelor cerebrale
d) Hemoragiilor cerebrale
e) Fumatului
77. AVC lacunare
a) Se pot manifesta clinic prin sindroame neurologice relativ caracteristice
b) Pot fi silentioase clinic in momentul producerii lor
c) HTA cronica nu este un factor de risc pentru aceste infarcte
d) Nu sunt niciodata silentioase clinic
e) Nu pot duce la dementa
78. AVC cardioembolice
a) Reprezinta 20 40% dintre AVC ischemice
b) Au de regula o severitate crescuta
c) Cea mai frecventa cauza a lor este fibrilatia atriala
d) Cea mai frecventa cauza a lor este ateroscleroza
e) Nici o varianta nu este corecta
79. AVC ischemice cardioembolice
a) Sunt de mici dimensiuni
b) Pot fi silentioase clinic in momentul producerii lor
c) Sunt consecinta fumatului
d) Sunt asemanatoare ca localizare cu AVC majore aterotrombotice
e) Au o tendinta crescuta de transformare hemoragica rapida

260
Rspunsuri Neurologie

1. A, C 45. B, D, E
2. A , B, C 46. E
3. A 47. B, C, D
4. A , B, C 48. A, D, E
5. A 49. A, D, E
6. A,B 50. A
7. A, B 51. A, D
8. C 52. A
9. A, B, C 53. C
10. A, B, C 54. A, B
11. B, C 55. A, B, C
12. C 56. C
13. A, B, C 57. A
14. A, B 58. A
15. A, C 59. A, B, C
16. C, D, E 60. A, B
17. A, D, E 61. C
18. B 62. A, B, C
19. A, B, C 63. D
20. A, B, D 64. A
21. B ,D 65. A, B, C
22. A, B, D 66. B, C, D
23. B 67. A, B, C
24. A, C, D 68. A, B, C
25. A, B, C 69. A, B, C
26. A, C, E 70. D, E
27. A, D 71. A, B, C
28. A, C 72. A, B, C
29. B, C, D 73. A, B, C
30. C 74. A, B, C
31. A, E 75. D, E
32. B, D, E 76. A, B
33. D 77. A, B
34. B, D 78. A, B, C
35. A, B, D 79. D, E
36. A, D
37. D
38. B, E
39. A, B, D
40. A, B, C
41. B, C, D
42. D, E
43. A
44. A, C, E

261
Reumatologie

1. Poliartrita reumatoid se caracterizeaz prin:


a) Este o boal degenerativ, care afecteaz n special articulaiile
b) Este o boal inflamatorie sistemic, cronic
c) Afecteaz, cel mai frecvent, articulaiile mici ale minilor
d) Se localizeaz cu precdere la nivelul articulaiilor interfalangiene distale
e) Evolueaz spre distrucii i deformri articulare
2. n etiologia poliartritei reumatoide sunt implicai:
a) Apare mai frecvent la sexul feminin
b) Sexul masculin este cel mai afectat
c) Predispoziia genetic
d) Obezitatea
e) Virusul Ebstein Barr
3. * Ce este factorul reumatoid?
a) Anticorpi anti proteine citrulinate
b) Corp hematoxilinic
c) Un PMN neutrofil cu nucleul mpins la periferie
d) Auto anticorpi ndreptai mpotriva fracmentului Fc al imunoglobulinelor G
e) Limfocite circulante CD4+
4. Care dintre cele de mai jos sunt implicate n procesul autoimun din poliartrita
reumatoid?
a) Celula lupic
b) Factorul reumatoid
c) HLA-B27
d) Anticorpi anti-proteine citrulinate (ACPA)
e) Anticorpi antinucleari (AAN)
5. Anticorpii anti-proteine citrulinate (ACPA) sunt:
a) Imunoglobuline de tip IgM
b) Produi local de ctre limfocitele B sinoviale
c) Auto-anticorpi mpotriva proteinelor citrulinate
d) Polimorfonucleare care au fagocitat complexe imune circulante
e) Anticorpi anti ADN-dublu catenar
6. Modificrile histologice ale membranei sinoviale care apar n pliartrita reumatoid sunt:
a) Edem interstiial i vasodilataie, ce caracterizeaz sinovita exsudativ
b) Hiperplazia membranei sinoviale
c) Acumulare important de celule: macrofage, celule dendritice, fibroblati,
limfocite, plasmocite
d) Necroz fibrinoid i fibrinoid
e) Resturi nucleare tisulare
7. Care sunt principalele citokine pro-inflamatorii din poliartrita reumatoid?
a) Factorul de necroz tumoral TNF-
b) Anticorpii antinucleari
c) Interleukina-1
d) Interleukina-6
e) Interleukina-10

262
8. Distruciile osoase din poliartrita reumatoid sunt:
a) Prezena osteofitelor
b) Eroziuni marginale ale osului subcondral
c) Hiperhidratarea cartilajului
d) Osteoporoza difuz
e) ngustare neuniform a spaiului articular
9. Care dintre afirmaiile de mai jos, referitor la poliartrita reumatoid sunt adevrate?
a) Debuteaz cel mai frecvent dup 60 de ani
b) Cel mai frecvent, debutul apare n decadele 4-5
c) Este mai frecvent la sexul feminin
d) Apare cu aceeai frecven la ambele sexe
e) Debutul este, de regul, insidios, necaracteristic
10. Care sunt modalitile de debut ale poliartritei reumatoide?
a) Cel mai frecvent, debutul este acut sau subacut
b) Debutul insidios este cel mai frecvent ntlnit
c) Debutul bolii este dominat de durerea lombosacrat sau fesier
d) Debutul acut apare la 15-20% din cazuri
e) Debutul se poate noi de manifestri sistemice necaracteristice: astenie,
subfebrilitate, inapeten, pierdere ponderal
11. * n ce afeciune reumatologic sunt afectate cel mai frecvent articulaiile mici ale
minilor: metacarpofalangiene i interfalangiene proximale?
a) Boala artrozic
b) Artrita septic
c) Poliartrita reumatoid
d) Spondilita anchilozant
e) Lupusul eritematos sistemic
12. Care sunt caracteristicile afectrii articulare din poliartrita reumatoid?
a) Simetria
b) Accentuarea durerii dup utilizarea articular, cu ameliorare semnificativ n
repaus
c) Aditivitate
d) Evolutivitate
e) nroirea tegumentelor supraiacente
13. Articulaiile cel mai frecvent afectate n poliartrita reumatoid sunt:
a) Interfalangiene distale
b) Interfalangiene proximale
c) Metacarpofalangiene
d) Metatarsofalangiene
e) Sacroiliace
14. Clinic, poliartrita reumatoid se caracterizeaz prin:
a) Sinovit, cu afectarea articulaiilor mari
b) Sinovit cu prinderea articulaiilor mici
c) Prinderea asimetric a articulaiilor
d) Afectarea articulaiilor interfalangiene distale
e) Evoluie cronic spre eroziuni i deformri
15. Nodulii reumatoizi:
a) Sunt localizai pe suprafeele de extensie sau vecintatea articulaiilor afectate

263
b) Apar frecvent n lupusul eritematos sistemic
c) Reprezint cea mai frecvent manifestare extraarticluar a poliartritei
reumatoide
d) Se pot localiza i la nivelul altor esuturi: cord, plmn, rinichi
e) Sunt caracteristice bolii artrozice
16. * Una dintre modificrile caracteristice ntlnite n poliartrita reumatoid este:
a) Radiculalgia sciatica n bacul
b) Apariia degetelor fusiforme
c) Erupie scuamoas pe pielea capului
d) Eritem in fluture
e) Rash cutanat dup expunere la soare
17. Degetul n gt de lebd nseamn:
a) Hiperextensia cotului i flexia articulaiei metacarpofalangiene
b) Hiperextensia metacarpofalangian i flexia interfalangian proximal
c) Hiperextensia interfalangian proximal i flexia interfalangian distal
d) Hiperextensia articulaiilor interfalangiene proximale i distale
e) Flexia metacarpofalangian i hiperextensia interfalangian
18. * Degetul n butonier nseam:
a) Tumefacia articulaiilor interfalangiene proximale i distale
b) Adducia exagerat a primului metacarpian
c) Flexia metacarpofalangian, hiperextensia interfalangian distal
d) Hiperextensia articulaiei interfalangian distal i flexia articulaiei
interfalangiene proximale
e) Hiperextensia articulaiei interfalangiene proximale i flexia articulaiei
interfalangiene distale
19. Care sunt articulaiile cel mai frecvent interesate n poliartrita reumatoid, la nivelul
minilor?
a) Metacarpofalangiene
b) Interfalangiene proximale
c) Interfalangiene distale
d) Radiocubitocarpiene
e) Metatarsiene
20. Principalele manifestri extraarticulare din poliartrita reumatoid sunt:
a) Nodulii reumatoizi
b) Vasculita
c) Afectarea pulmonar
d) Sindromul Reynaud
e) Erupii eritemato-maculo-papuloase
21. Afectarea pulmonar din poliartrita reumatoid cuprinde:
a) Exsudat pleural
b) Fibroz interstiial
c) Depunere de amiloid
d) Noduli pulmonari
e) Corpi hematoxilinici
22. Care sunt manifestrile oculare care pot aprea n poliartrita reumatoid?
a) Sclerit
b) Scleromalacia perforans

264
c) Fotosensibilitate
d) Irit
e) Cataract
23. Ce presupune sindromul Felty?
a) Poliartrita reumatoid
b) Splenomegalie
c) Spondilit anchilozant
d) Neutropenie
e) Lupus eritematos sistemic
24. * Care este cauza endocarditei din poliartrita reumatoid?
a) Terapie cu antiinflamatoare nesteroidiene
b) Atrofia fibrelor musculare
c) Localizarea nodulilor reumatoizi la nivelul valvelor
d) Osteoporoza i eroziunile
e) Prezena lichidului sinovial
25. Lichidul pleural din poliartrit reumatoid are urmtoarele caracteristici:
a) Este exsudat
b) Prezint celularitate bogat cu predominana mononuclearelor
c) Factori reumatoizi prezeni
d) Este transudat
e) Are celularitate puin
26. * Ce este scleromalacia perforans?
a) Keratoconjunctivita sicca
b) Xeroftalmie
c) Subierea sclerei produs de un nodul reumatoid, cu perforarea acesteia i
hernierea nodulului n afara globului ocular
d) Miozit inflamatorie
e) Opacifierea cristalinului
27. Conform criteriilor EULAR/ACR de clasificare a poliartritei reumatoide:
a) Afectarea articular a mai mult de 10 articulaii mici este notat cu 5 puncte
b) Afectarea articular a mai mult de 10 articulaii mici este notat cu 0 puncte
c) Afectarea articular a 1-3 articulaii mici este notat cu 2 puncte
d) Afectarea articular a 1-3 articulaii mici este notat cu 5 puncte
e) Afectarea articular a 4-10 articulaii mici este notat cu 3 puncte
28. Diagnosticul diferenial al poliartritei reumatoide se face cu:
a) Pielonefrita acut
b) Lupusul eritematos sistemic
c) Accidentul vascular cerebral
d) Reumatismul articular acut
e) Spondilartropatiile seronegative
29. Examenul radiologic al articulaiilor afectate n poliartrita reumatoid poate evidenia:
a) Prezena sacroileitei moderate
b) Eroziuni marginale, geode i microgeode, care apar n stadii mai avansate ale
bolii
c) Osteoporoza juxta-articular
d) Rectitudinea coloanei lombare- sindesmofite
e) Aspectul ptrat al vertebrelor identificabil pe radiografia lombar de profil

265
30. Modificrile imunologice prezente n poliartrita reumatoid sunt reprezentate de:
a) Factorul reumatoid este prezent n 100% din cazurile cu poliartrit reumatoid
b) Titrul factorului reumatoid nu se coreleaz cu activitatea bolii
c) Titrul factorului reumatoid se coreleaz cu activitatea bolii
d) Manifestrile extra-articulare nu apar la cazurile seropozitive
e) Factorul reumatoid este pozitiv la 75-80% dintre pacienii cu poliartrit
reumatoid
31. Examenul lichidului sinovial, n poliartrita reumatoid pune n eviden:
a) Un lichid sero-citrin sau uor opalescent, cu caracter de exsudat
b) Un lichi sero-citrin sau uor lactescent, cu caracter de transudat
c) Lichidul prezint celularitate bogat (10-50.000 celule/mm3) n care PMN
reprezint 75%
d) Lichidul prezint celularitate bogat (10-50.000 celule/mm3) n care PMN sunt
absente
e) Lichidul prezint celularitate reus cu PMN absente
32. Domeniile evaluate, n cadrul criteriilor EULAR/ACR, utilizate pentru diagnosticul
poliartritei reumatoide sunt:
a) Afectarea articular
b) Afectarea ocular
c) Durata sinovitei
d) Reactanii de faz acut
e) Afectarea muscular
33. * Pentru durata sinovitei n cazul poliartritei reumatoide se acord:
a) 0 puncte dac are o durat mai mare de 6 sptmni
b) 1 punct dac are o durat mai mare de 6 sptmni
c) 0 puncte dac are o durat mai mare de 6 luni
d) 1 punct dac are o durat mai mare de 6 luni
e) 5 puncte dac are o durat mai mare de 6 sptmni
34. * Reactanii de faz acut n cazul poliartritei reumatoide se noteaz astfel:
a) Dac VSH i CRP sunt normale se acord 5 puncte
b) Dac VSH i CRP sunt crescute se acord 4 puncte
c) Dac VSH i CRP sunt crescute se acod 0 puncte
d) Dac VSH i CRP sunt normale se acord 0 punct
e) Dac VSH i CRP sunt crescute se acord 3 puncte
35. n arsenalul terapeutic al poliartritei reumatoide sunt incluse mai multe medicamente:
a) AINS
b) Glucocorticoizi
c) Methotrexat
d) Antipiretice
e) Anticonvulsivante
36. * Agentul remisiv, cel mai utilizat, considerat ,,standardul de aur n tratmentul
poliartritei reumatoide este:
a) Sulfasalazina
b) Methotrexat
c) Sruri de aur
d) Infliximab
e) Leflunomida

266
37. Contraindicaiile absolute ale administrrii de Methotrexat sunt:
a) Boala hepatic preexistent
b) Hipersensibilitate la Methotrexat
c) Sarcina
d) Lactaia
e) Insuficiena renal
38. * Reaciile adverse la administrarea Methotrexatului apar cel mai frecvent :
a) n prima sptmn de la nceperea tratamentului
b) Administrarea lui nu este nsoit de apariia efectelor adverse
c) n primele 6 luni de la iniierea terapiei
d) n primele ore de la nceperea tratamentului
e) La un an dup nceperea tratamentului.
39. * n prima faz pentru tratamentul poliartritei reumatoide se ncepe cu:
a) Tocilizumab
b) Methotrexat
c) Sruri de aur
d) Adalimumab
e) Etanercept
40. n clasa agenilor anti-TNF- sunt cuprini:
a) Etanercept
b) Infliximab
c) Adalimumab
d) Sulfasalazina
e) Methrotrexat
41. Cele mai frecvente reacii adverse ale Leflunomidei sunt:
a) Digestive (diaree, grea, dureri abdominale)
b) Hepatice (creterea transaminazelor)
c) Osoase (osteoporoz, dureri osoase)
d) Hematologice (leucopenie)
e) Efect teratogen
42. * Doza recomandat de Methotrexat este:
a) 100 mg/zi
b) 7,5- 25 mg/sptmn
c) 7,5- 25 mg/zi
d) 100 mg/sptmn
e) 500 mg/zi
43. Biopsia sinovial este utilizat n diagnosticul poliartritei reumatoide:
a) Pentru evidenierea modificrilor corespunztoare fiecrui stadiu al bolii
b) Este frecvent utilizat pentru stabilirea diagnosticului
c) Este rareori folosit pentru stabilirea diagnosticului
d) Nu se efectueaz biopsia sinovial
e) Pune n eviden ngustarea spaiilor articulare
44. Principalele reacii adverse ale terapiei cu blocante TNF- sunt:
a) Risc crescut de infecii
b) Risc de a dezvolta neoplazii
c) Digestive
d) Agravarea insuficienei cardiace

267
e) Afectare hepatic
45. * Conform recomandrilor EULAR din 2010, revizuite i actualizate n 2013, pentru
tratamentul poliartritei reumatoide n prim faz se ncepe cu Methotrexat, dar dac
exist contraindicaie sau intoleran la acesta se va recomanda:
a) Leflunomida sau Sulfasalazina, n monoterapie sau n combinaie
b) Adalimumab
c) Etanercept
d) Abatacept
e) Tocilizumab
46. Modificrile hematologice ntlnite n poliartrita reumatoid sunt:
a) Anemia
b) Trombocitopenia
c) Trombocitoza
d) Numrul de leucocite este n general normal
e) Policitemia
47. Urmtoarele afirmaii referitoare la Leflunomid sunt adevrate:
a) Se administreaz n doz de 20 mg/zi
b) Se administreaz n 200 mg/saptmn
c) Telerabilitatea preparatului este foarte bun, efectele adverse fiind n general
uoare sau moderate
d) Administrarea preparatului este foarte greu de tolerat
e) Leflunomida nu se recomand n tratamentul poliartritei reumatoide
48. Urmtoarele afirmaii cu privire la srurile de aur sunt adevrate:
a) Utilizarea lor este limitat astzi
b) Reprezint prima linie de tratament n poliartrita reumatoid
c) Administrarea lor este nsoit de o frecven mare a reaciilor adverse
d) Reaciile adverse se ntlnesc n foarte puine situaii
e) Efectul terapeutic se instaleaz foarte rapid (2- 3 ore)
49. Lupusul eritematos sistemic i poliartrita reumatoid au mai multe caracteristici
comune:
a) Afecteaz predominant copiii
b) Biologic se acompaniaz de un sindrom inflamator nespecific
c) Afecteaz predominant femeile
d) Ac anti ADN dublu catenar sunt speciifici ambelor entiti
e) Afecteaz predominant sexul masculin
50. Rituximabul:
a) Este eficient n tratamentul poliartritei reumatoide
b) Nu i-a dovedit eficiena n tratamentul poliartritei reumatoide
c) Amelioreaz simptomele clinice ale bolii
d) Oprete progresia leziunilor structurale
e) Agraveaz simptomele bolii
51. Urmtoarele afirmaii cu privire la Sulfasalazin sunt adevrate:
a) Dozele utilizate sunt de 2000- 3000 mg/zi
b) Este indicat la pacienii cu boal uoar sau moderat, la care Methotrexatul
este contraindicat
c) Nu este indicat n cazul pacieniilor cu poliartrit reumatoid
d) Dozele utilizate sunt de 20- 30 mg/zi

268
e) Administrarea ei nu este nsoit de apariia reaciilor adverse.
52. * Afectarea pulmonar n lupusul eritematos sistemic nu presupune:
a) Pleurezie
b) Pneumonita acut
c) Embolie pulmonar
d) Pneumotorax
e) Hipertensiune arterial pulmonar
53. * Nu reprezint manifestri clinice din lupusul eritematos sistemic:
a) Alopecia
b) Infecia pulmonar cu Pneumocystis Carinii
c) Pneumonita de aspiraie
d) Artralgii i mialgii
e) Insuficiena cardiac
54. * Care din urmtoarele manifestri cutaneo-mucoase nu sunt ntlnite n lupusul
eritematos sistemic:
a) Leziuni discoide generalizate
b) Noduli ai pulpei degetelor
c) Ulceraii venoase
d) Alopecie
e) Paniculit (lupus profundus)
55. * Care dintre urmtoarele manifestri clinice ntlnite n lupusul eritematos sistemic
sunt false:
a) Afectarea musculoscheletal este dominat de artralgii/artrite i mialgii
b) Semnele generale sunt nespecifice
c) Suferina muscular se poate datora unui proces inflamator
d) Afectarea cutaneo-mucoas este ntlnit la aproximativ 10% din pacieni
e) Leziunile cronice discoide sunt nsoite de hipercheratoz
56. * Afectarea renal n lupusul eritematos sistemic nu presupune:
a) Este ntlnit la 40-70% dintre pacieni
b) Nefrita lupic este reprezentat de apariia proteinuriei
c) Afectarea renal nu reprezint o cauz important de morbiditate i mortalitate
d) Depunerea complexelor imune la nivel renal determin o reacie inflamatorie
local
e) Diagnosticul precoce al afectrii renale presupune monitorizarea constant a
sumarului, sedimentului urinar i a creatininei
57. * Care din urmtoarea afirmaie privind etiologia lupusului eritematos sistemic este
adevrat:
a) La apariia bolii nu contribuie predispoziia genetic
b) Agenii infecioi nu pot activa rspunsul imun prin mimetism molecular
c) Modificrile genetice nu confer susceptibilitate la apariia lupusului eritematos
sistemic
d) Brbaii cu lupus eritematos sistemic asociaz hipogonadism
e) Concordana bolii la gemenii monozigoi este situat la aproximativ 5%
58. Sunt adevrate despre lupusul eritematos sistemic urmtoarele afirmaii:
a) Afeciunea este de 9 ori mai frecvent la femei
b) La apariia bolii contribuie predispoziia genetic, anomaliile hormonale i
factorii de mediu
c) Alopecia este o leziune specific

269
d) Suferina articular este ntlnit la aproximativ 90% din bolnavi
e) Afectarea seroaselor (poliserozita) este frecvent
59. Leziunile cutanate specifice din lupusus eritematos sistemic sunt:
a) Rash malar
b) Livedo reticularis
c) Leziuni discoide localizate
d) Leziuni papuloscuamoase (psoriaziforme)
e) Ulceraii locale
60. Sunt leziuni cronice specifice cutanate ce pot aprea n lupusul eritematos sistemic:
a) Rash malar
b) Leziuni policiclice, anulare
c) Eritem generalizat
d) Leziuni discoide localizate
e) Leziuni discoide generalizate
61. Afectarea musculoscheletal n lupusul eritematos sistemic presupune:
a) Peste 90% dintre pacieni dezvolt noduli periarticulari
b) Pot surveni modificri similare celor din poliartrita reumatoid
c) Suferina muscular poate fi secundar unei miopatii medicamentoase induse
de corticosteroizi
d) De obicei este o suferin poliarticular, asimetric
e) Afectarea osoas este frecvent
62. Referitor la afectarea cardiac din lupusul eritematos sistemic sunt false urmtoarele
afirmaii:
a) Suferina miocardului este mai frecvent dect cea a pericardului
b) Endocardita verucoas intereseaz mai rar valvele mitrale i aortice
c) Afectarea endocardului se coreleaz cu prezena anticorpilor antifosfolipide
d) Afectarea coronarian n lupusul eritematos sistemic este n principal
consecina aterosclerozei accelerate
e) Coronarita este rar
63. Despre lupusul eritematos sistemic sunt adevrate afirmaiile:
a) Boala afecteaz cu predilecie femeile tinere, n grupa de vrst 15-45 ani
b) Semnele generale sunt specifice
c) Afectarea neuropsihiatric reprezint un element de gravitate al lupusului
eritematos sistemic
d) Elementul cheie al nefritei lupice este reprezentat de apariia proteinuriei
nsoit deseori de hematurie sau cilindrurie
e) Enzimele serice de origine hepatic (ALT, AST) nu cresc n perioadele de
activitate ale bolii
64. Despre afectarea cutaneo-mucoas din lupusul eritematos sistemic se pot afirma:
a) O leziune cutanat nespecific este eritemul n fluture
b) Leziunile tegumentare sunt frecvent nsoite de fotosensibilitate
c) Leziunile cronice, discoide las cicatrice
d) Eritemul n fluture este prezent pe eminenele malare i piramida nazal, cu
respectarea anului nazo-labial
e) Expunerea la raze UV tip B nu determin reacie eritematoas
65. Afectarea renal din cadrul lupusului eritematos sistemic este caracterizat prin:
a) Este ntlnit la 40-70% dintre pacieni
b) Biopsia renal este util pentru diagnostic i stabilirea prognosticului

270
c) Pentru un diagnostic precoce se impune monitorizarea constant a sumarului,
sedimentului urinar i al creatininei serice
d) Clasa a II-a de nefrit lupic este nefrita proliferativ difuz
e) Clasa a IV-a de nefrit lupic este nefrita membranoas
66. Nefrita lupic clasa IIIC are urmtoarele elemente:
a) Reprezint nefrita scleroas a 90% din glomeruli
b) Afectare a >50% din glomeruli
c) Sunt prezente leziuni cronice, inactive
d) Afectarea a mai puin de jumtate din glomeruli
e) Este reprezentat de nefrita membranoas
67. Despre afectarea pulmonar din lupusul eritematos sistemic se pot afirma
urmtoarele:
a) Pleurezia este cea mai frecvent
b) Hemoragia alveolar este nsoit de un risc sczut de mortalitate
c) Hipertensiunea pulmonar asociaz frecvent fenomen Raynaud
d) Tuberculoza nu este un tip frecvent de infecie
e) Embolia pulmonar se asociaz cu sindromul antifosfolipidic
68. Afectarea gastrointestinal din lupusul eritematos sistemic are urmtoarele
caracteristici:
a) Arterita mezenteric nu reprezint o urgen real
b) Se manifest prin dureri abdominale difuze, grea, vrsturi, sindrom
dispeptic
c) Suferina pancreatic nu este cauzat de terapia cortizonic
d) Ascita poate fi explicat de inflamaia peritoneului
e) Tromboza venelor suprahepatice este legat de existena anticorpilor
antifosfosfolipide
69. n afectarea neuropsihiatric din lupusul eritematos sistemic:
a) Nu exist ntotdeauna o relaie direct ntre alte elemente de activitate a bolii
i suferina neuropsihiatric
b) Pacienii se pot prezenta cu mai multe tipuri de afectare n acelai timp
c) Diagnosticul este n general paraclinic
d) n patogenie par a fi implicai anticorpi antineuronali i antifosfolipide
e) Examenul lichidului cefalorahidian poate arta celularitate crescut
70. Urmtoarele afirmaii despre lupusul eritematos sistemic sunt adevrate:
a) Modificrile genetice confer susceptibilitate la apariia lupusului eritematos
sistemic
b) Hiperactivitatea limfocitului B este urmarea stimulrii policlonale de o mare
varietate de antigene rezultate din acumularea materialului apoptotic
c) Un rol minor n pleiada de anomalii imune revine apoptozei
d) Clearence-ul deficitar al celulelor apoptotice i al complexelor imune are o
contribuie redus n declanarea bolii
e) Asocierea tipic este reprezentat de anticorpii antinucleari (AAN) prezeni n
peste 95% din cazuri
71. Referitor la afectarea seroaselor n lupusul eritematos sistemic sunt adevrate
urmtoarele:
a) Afectarea seroaselor este rar, fiind reprezentat de pleurezie, pericardit i
peritonit

271
b) Pleurezia a fost descris la aproape un sfert dintre pacienii cu lupus
eritematos sistemic
c) Revrsatul pleural este de regul bilateral, avnd caracter de exsudat
d) Pericardita este forma de afectare cardiac cel mai frecvent ntlnit
e) Revrsatul pericardic masiv trebuie difereniat obligatoriu de uremie sau
infecii
72. Urmtoarele afirmaii referitoare la lupusul eritematos sistemic sunt false:
a) Aspectul clinic din peritonit cuprinde dureri abdominale, anorexie, grea,
vrsturi
b) Leziunile mucoase sunt reprezentate de ulceraii dureroase localizate frecvent
la nivelul gurii
c) Splenomegalia este de obicei consecina fibrozei periarteriale i este ntlnit
n perioadele de activitate ale bolii
d) Adenopatiile au caracter inflamator, sunt de consisten dur, neaderente
e) Electroencefalograma este de obicei nespecific
73. Leziunile de vasculit cutanat din lupusul eritematos sistemic cuprind:
a) Hemoragii subunghiale
b) Ulceraii orale
c) Macule pe emineele tenare i hipotenare
d) Noduli ai pulpei degetelor
e) Paniculita (lupus profundus)
74. Afectarea neuropsihiatric din lupusul eritematos sistemic poate fi reprezentat de:
a) Meningita aseptic
b) Convulsii
c) Disfuncie cognitiv
d) Compresiune medular
e) Polineuropatie
75. Urmtoarele afirmaii despre manifestrile clinice din lupusul eritematos sistemic sunt
false:
a) Lupusul eritematos sistemic este prototipul bolilor autoimune, cu afectare
unic de organ
b) De obicei sinovita exsudativ este minim
c) Leziunile subacute sunt policiclice i se difereniaz uor de leziunile din
psoriazis sau de lichenul plan
d) Prul lupic este subire, uscat, se rupe cu uurin la mic distan de
emergen
e) Afectarea pulmonar cuprinde pleurezia, pneumonita acut sau cronic,
embolia pulmonar
76. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la lupusul eritematos sistemic sunt
adevrate:
a) De cele mai multe ori boala este cu prognostic nefavorabil
b) Polimorfismul clinic al bolii ngreuneaz i ntrzie de cele mai multe ori
diagnosticarea precoce
c) Leziunile cutanate subacute se asociaz frecvent cu prezena anticorpilor anti
Ro si anti La
d) Revrsatul pleural se ntlnete mai frecvent la pacienii vrstnici sau n
lupusul indus medicamentos

272
e) Afectarea coronarian n lupus reprezint o cauz important de mortalitate
precoce
77. * Sunt criterii clinice pentru diagnosticul LES urmtoarele, cu excepia:
a) Pleurezia
b) Alopecia reversibil
c) Ulceraiile orale
d) Lupusul cutanat
e) Sinovita, cu prinderea a cel puin 3 articulaii
78. * Anomaliile hematologice n LES sunt:
a) Anemia hemolitic
b) Trombocitopenia
c) Toate cele menionate
d) Niciuna din cele menionate
79. * Cu privire la anticorpii din LES, este adevarat afirmaia:
a) AAN sunt specifici i prezeni n 95% cazuri
b) Anti Sm sunt specifici i prezeni n 30% cazuri
c) AAN sunt nespecifici i prezeni n 30% cazuri
d) Anti Sm sunt nespecifici i prezeni n 95% cazuri
e) Ac Anti histone sunt indentificai in 90% din cazurile de LES indus
medicamentos
80. * Terapia biologic, aprobat de FDA n 2011 pentru tratamentul LES, utilizeaz:
a) Infliximab
b) Adalimumab
c) Bemumab
d) Golimumab
e) Certolimumab
81. * Tratamentul de baz n LES este reprezentat de:
a) Hidroxicolchicin
b) AINS
c) Corticoterapie
d) Imunosupresoare
e) Dapsona
82. * AINS cel mai indicat n tratamentul LES este:
a) Aspirina
b) Piroxicam
c) Naproxen
d) Ibuprofen
e) Coxib
83. * Utilizarea Hidroxiclorochinei n tratamentul LES impune monitorizare:
a) Cardiologic anual
b) Nefrologic la 6 luni
c) Oftalmologic la 6 luni
d) Oftalmologic anual
e) Neurologic anual
84. Reprezint anomalii hematologice n cadrul LES:
a) Anemia hemolitic
b) Leucocitoza
c) Leucopenia

273
d) Anemia feripriv
e) Trombocitopenia
85. n evoluia LES, anomaliile coagulrii se pot asocia cu:
a) Avort spontan
b) Miocardit
c) Vasculit
d) Tromboze arteriale sau venoase
e) Endocardita Libman-Sacks
86. Cu referire la anticorpii din LES sunt adevarate afirmaiile:
a) Prezena lor este suficient pentru diagnostic
b) 20% din femeile tinere sntoase pot prezenta AAN pozitiv
c) 2% din femeile tinere sntoase pot prezenta AAN pozitiv
d) AAN sunt nespecifici i prezeni n 95% cazuri
e) AAN sunt specifici i prezeni n 95% cazuri
87. Sunt criterii imunologice pentru diagnosticul LES, urmtoarele:
a) AAN de cel puin 2 ori peste valoarea de referin
b) Ac Anti Sm pozitivi
c) Testul Coombs pozitiv
d) Hipocomplementemie C3 C4 CH50
e) Hipocomplementemie C1 C3 C4
88. Complicaiile din cadrul LES:
a) Pot aprea ca urmare a terapiilor utilizate
b) Infeciile pot reprezenta cauza unui nou puseu
c) Exist o asociere crescut cu limfomul Hodgkin
d) Se remarc un proces de ateroscleroz precoce
e) Femeile asociaz un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta infarct miocardic
89. Evoluia LES se caracterizeaz prin:
a) Perioad preclinic caracterizat prin apariia autoanticorpilor
b) Perioad clinic caracterizat prin apariia autoanticorpilor
c) Perioade de exacerbri i remisiuni
d) Evoluie spre vindecare n peste 90% cazuri
e) Supravieuire la 5 n peste 90% cazuri
90. Imunosupresoarele utilizate n LES sunt urmtoarele:
a) Infliximab
b) Metilprednisolon
c) Dapsona
d) Ciclofosfamida
e) Metotrexat
91. Corticosteroizii n tratamentul LES:
a) Reprezint treapta a doua de tratament
b) In formele severe se poate utiliza pulsterapia iv cu prednison 1g/zi 3 zile
consecutive
c) In formele severe se poate utiliza pulsterapia iv cu metilprednisolon 1g/zi 3 zile
consecutive
d) Previn reactivarea bolii
e) Utili n controlul simptomelor i reducerea inflamaiei
92. Cu privire la tratamentul farmacologic din LES, sunt adevrate afirmaiile:
a) In afectrile cu potenial vital se utilizeaz corticoterapie i imunosupresoare

274
b) In formele fr risc vital se administreaz AINS, Hidroxiclorochina i eventual
corticoterapie n doze mici
c) In formele fr risc vital se administreaz doar AINS
d) Utilizarea Piroxicamului crete fotosensibilitatea
e) Utilizarea Ibuprofenului induce leziuni retiniene ireversibile
93. Antimalaricele de sintez n tratamentul LES:
a) Fumatul reduce eficacitatea Hidroxiclorochinei
b) Cel mai utilizat este Naproxenul
c) Sunt utilizate pentru prevenirea reactivrii bolii
d) Pot determina leziuni retiniene ireversibile
e) Pot determina meningit aseptic
94. Utilizarea ndelungat a corticoterapiei n tratamentul LES poate determina:
a) Osteoporoz
b) Glaucom
c) Meningit
d) Diabet zaharat
e) Sindrom Addison
95. Neoplaziile frecvent asociate cu LES sunt:
a) Cancerul pulmonar
b) Melanomul malign
c) Limfomul Hodgkin
d) Cancerul de sn
e) Limfomul non-Hodgkin
96. Sunt criterii imunologice pentru diagnosticul LES, urmtoarele:
a) Ac Anti Sm pozitivi
b) Anemia hemolitic
c) Trombocitopenia
d) Testul Coombs pozitiv
e) Leucopenia
97. Reprezint criterii clinice pentru diagnosticul LES:
a) Pleurezia
b) Pericardita
c) Alopecia ireversibil
d) Sinovita cu prinderea a cel putin 2 articulaii
e) Neuropatia periferic sau cranian
98. Pentru susinerea diagnosticului pozitiv de LES sunt necesare urmtoarele:
a) Prezena anticorpilor este suficient
b) 6 criterii simultan sau succesiv
c) 3 criterii clinice i 3 criterii imunologice
d) 1 criteriu clinic i 1 criteriu imunologic
e) Biopsie renal sugestiv n prezena AAN sau Ac Anti-AND dublu catenar
pozitivi
99. Modificrile serologice din cadrul LES:
a) Leucopenia este un marker al severitii
b) Anomalia imun caracteristic este producia de autoanticorpi
c) Trombocitopenia este un marker al severitii
d) Test VDRL fals pozitiv
e) Scderea VSH

275
100. Msurile generale n managementul LES includ:
a) Reducerea expunerii la raze UV (mai ales B)
b) Reducerea expunerii la raze UV (mai ales A)
c) Utilizarea cremelor cu factor de protecie minim 30
d) Utilizarea cremelor cu factor de protecie 50
e) Diet hiposodat, hipolipemiant, hipoglucidic
101. Tratamentul farmacologic n LES vizeaz utilizarea:
a) Imunosupresoarelor n formele severe
b) Dapsonei n afetrile cutanate
c) Imunoglobulinelor n formele severe
d) Imunosupresoarelor n trombocitopeniile refractare la tratament
e) Imunoglobulinelor n trombocitopeniile refractare la tratament
102. Hidroxiclorochina, ca tratament n LES:
a) In afectarea de tip musculo-scheletal
b) In afectarea cutanat, articular
c) In formele uoare de serozit
d) Fumatul i reduce eficacitatea
e) Pentru prevenirea recderilor
103. AINS n tratamentul LES:
a) Piroxicamul scade fotosensibilitatea
b) Ibuprofenul este cel mai indicat
c) Sunt indicate n formele usoare, cu sindrom febril
d) Sunt indicate n formele uoare de serozit
e) Scad riscul de reactivare al bolii
104. * Artrita psoriazic apare cel mai frecvent la intervalul de vrst:
a) 10-20 ani
b) 30-50 ani
c) 50-60 ani
d) 60-70 ani
e) 70-75 ani
105. * Cel mai frecvent incriminat agent infecios n etiologia artritei psoriazice este:
a) Escherichia coli
b) Klebsiella pneumoniae
c) Streptococul hemolitic de tip A
d) Streptococcus pneumoniae
e) Virusul Coxsackie
106. * Leziunea cutanat specific din artrita psoriazic este reprezentat de:
a) Eritemul n fluture
b) Placardul eritemato-scuamos
c) Faa de icoan bizantin
d) Rash-ul heliotrop
e) Rash-ul malar
107. * Afectarea unghial n artrita psoriazic se caracterizeaz prin:
a) Apare la 90% din pacienii cu artrit psoriazic
b) Apare la un procent mic de pacieni cu artrit psoriazic
c) Este ntotdeauna nsoit de afectare cardiac
d) Se cuantific cu ajutorul scorului PASI
e) Se cuantific cu ajutorul scorului BASDAI

276
108. * Manifestrile extraarticulare din artrita psoriazic sunt, n principal:
a) Cardiace
b) Cutanate
c) Renale
d) Pulmonare
e) Musculare
109. * Cel mai utilizat scor pentru cuantificarea modificrilor radiologice din artrita psoriazic
este:
a) Scorul Framingham
b) Scorul Sharp Van der Heijde modificat
c) Scorul SCORE
d) Scorul ROMA
e) Scorul APGAR
110. * Un aspect clinic tipic ntlnit n artrita psoriazic este:
a) Eritemul n future
b) Degetul n crnat
c) Esofagul de sticl
d) Lupusul discoid
e) Sindromul Raynaud
111. Afectarea articular n artrita psoriazic include:
a) Tofii gutoi
b) Artrita interfalangian distal
c) Nodulii reumatoizi
d) Poliartrita psoriazic
e) Spondiloartropatia
112. Manifestrile extraarticulare din artrita psoriazic cuprind:
a) Afectarea ocular
b) Afectarea cutanat
c) Afectarea neurologic
d) Afectarea cardiac
e) Afectarea hematologic
113. Poliartrita psoriazic se caracterizeaz prin:
a) Afectarea interfalangian distal i radiocubitocarpian
b) Implicarea articulaiilor mari
c) Este cea mai frecvent manifestare de debut a artritei psoriazice
d) Posibilitatea conversiei evolutive, din poliartrit simetric n oligoartrit
asimetric i invers
e) Se evalueaz cu ajutorul ecografiei
114. Investigaiile de laborator n artrita psoriazic includ:
a) Factor reumatoid prezent
b) Anticorpi antinucleari prezeni
c) Niveluri IgA crescute
d) Gama-globuline crescute
e) Complexe imune circulante crescute
115. Examenul radiologic n artrita psoriazic relev:
a) Eroziuni osoase marginale extinse
b) Aspect de toc n climar
c) Osteoporoz

277
d) Vertebre ptrate
e) Tendin la anchiloz
116. Afectarea ocular n cadrul artritei psoriazice se manifest prin:
a) Este o manifestare extraarticular rar
b) Irit
c) Conjunctivit
d) Retinopatie diabetic
e) Glaucom
117. Evoluia sever a artritei psoriazice se asociaz cu:
a) Prezena placardului eritemato-scuamos n zonele de extensie articular
b) Vrsta tnr la debut
c) Sexul feminin
d) Prezena celulelor lupice
e) Caracterul zgomotos al afectrii articulare
118. Tratamentul artritei psoriazice include:
a) Antiinflamatoare non-steroidiene
b) Glucocorticoizi
c) Biguanide
d) Methotrexat
e) Agoniti ai receptorilor de GLP-1
119. Evoluia artritei psoriazice are urmtoarele caracteristici:
a) Episoadele de activitate alterneaz cu episoade de remisiuni
b) Evoluia este ondulant
c) Este favorabil la sexul masculin cu spondiloartropatie
d) Riscul vital este sczut
e) Mortalitatea se datoreaz afeciunilor cardiovasculare, respiratorii
120. Afectarea cardiac n artrita psoriazic:
a) Este frecvent
b) Este rar
c) Const n aortit
d) Poate apare insuficien aortic
e) Apare precoce n evoluia bolii
121. Terapia biologic n artrita psoriazic include:
a) Anticorpi monoclonali
b) Fotochemoterapia
c) Blocanii receptorilor AT1 ai angiotensinei II
d) Infliximab
e) Diclofenac
122. Particularitile artritei psoriazice, care o individualizeaz, sunt urmtoarele:
a) Dactilita, entezopatiile
b) Profilul evolutiv adesea sever
c) Afectarea cardiac
d) Afectarea pulmonar
e) Topografia afectrii periferice
123. Posibilitile de combatere a durerii n artrita psoriazic sunt reprezentate de:
a) Tramadol
b) Metformin
c) Derivai opiozi

278
d) Paracetamol
e) Vitamina A
124. Controlul leziunilor cutanate n artrita psoriazic se realizeaz cu ajutorul:
a) Tramadolului
b) Terapiei PUVA
c) Fotochemoterapiei
d) Kinetoterapiei
e) Derivailor de sintez ai vitaminei A
125. Tratamentul cu Methotrexat n artrita psoriazic:
a) Este eficient n tratamentul manifestrilor oculare
b) Este eficient n tratamentul artritei i psoriazisului cutanat
c) Necesit monitorizarea markerilor fibrozei hepatice
d) Necesit monitorizarea markerilor inflamatori
e) Are indicaie n formele cu potenial distructiv
126. Combaterea inflamaiei n artrita psoriazic se realizeaz cu:
a) Celecoxib
b) Diclofenac
c) Ketoprofen
d) Candesartan
e) Propranolol
127. Investigaiile imagistice utile n artrita psoriazic sunt reprezentate de:
a) Scintigrafie tiroidian
b) Tomografie computerizat
c) Examen radiologic
d) Bariu pasaj
e) Rezonan magnetic
128. Afectarea unghial n artrita psoriazic se caracterizeaz prin:
a) Este ntotdeauna nsoit de leziuni cutanate
b) Aspect de unghii nepate cu acul
c) Apare la un procent mic de pacieni cu artrit psoriazic
d) Poate fi singular, nensoit de leziuni cutanate
e) Se trateaz prin ergoterapie
129. Spondilita anchilozant se caracterizeaz prin urmtoarele modificri:
a) Afectarea scheletului axial
b) Inflamaia articulaiei sacroiliace
c) Entesita
d) Prezena factorului reumatoid
e) Tofi gutoi
130. n etiopatogenia spondilitei anchilozante sunt implicai:
a) Factori genetici
b) HLA B27
c) Factorul reumatoid
d) Infecia enteral cu Klebsiella pneumoniae
e) Spina bifida
131. Spondilita anchilozant se caracterizeaz prin:
a) Este mai frecvent n rile nordice
b) 90-95% din pacieni prezint HLA B27
c) Titruri crescute de anticorpi anti-Klebsiella pneumoniae

279
d) Noduli reumatoizi
e) Prezena factorului reumatoid
132. n spondilita anchilozant se produc urmtoarele modificri anatomopatologice ale
vertebrelor:
a) Inflamaie la nivelul inseriei inelului fibros al discului intervertebral pe corpul
vertebral
b) Pierderea concavitii corpului vertebral
c) Osteofite
d) Noduli reumatoizi
e) Sindesmofite
133. n spondilita anchilozant, la nivelul scheletului sunt afectate cu precdere:
a) Articulaiile metacarpofalangiene
b) Articulaia radiocarpian
c) Articulaiile sacroiliace
d) Entesele
e) Articulaiile mici ale minii
134. Modificrile anatomopatologice ale articulaiilor sacroiliace prezente n spondilita
anchilozant sunt:
a) Infiltrat subcondral format din macrofage, limfocite, plasmocite
b) Eroziunea cartilajului
c) Osteoscleroz subcondral
d) Osteomielit cronic
e) Hernie de disc
135. n spondilita anchilozant pot fi prezente modificri anatomopatologice:
a) Uveit anterioar
b) Fibrozarea esutului de conducere cardiac
c) Noduli reumatoizi
d) Tofi gutoi
e) Arahnoidite
136. n spondilita anchilozant pot fi prezente urmtoarele modificri anatomopatologice
extrascheletale:
a) Inflamaia valvei aortice
b) Nefropatie cu depozite de IgA
c) Fibroza lobului pulmonar superior
d) Sindrom Felty
e) Noduli reumatoizi
137. n spondilita anchilozant, durerea lombar joas are urmtoarele caracteristici:
a) este prezent la aproximativ 20 % din pacieni la debutul bolii
b) Se amelioreaz dup exerciiu fizic
c) Este agravat de repausul prelungit
d) Este de durat scurt, mai mic de 3 luni
e) Se nsoete de redoare matinal prelungit peste 60 de minute
138. Manifestrile clinice ale spondilitei anchilozante includ:
a) Durere lombar joas persistent, cu durata mai mare de 3 luni
b) Limitarea micrilor coloanei vertebrale lombare n plan sagital i frontal
c) Limitarea expansiunii cutiei toracice n inspir
d) Durere lombar accentuat dup exerciiu fizic
e) Durere lombar care se amelioreaz dup repaus prelungit

280
139. Modificrile clinice caracteristice debutului juvenil al spondilitei anchilozante includ:
a) Afectarea articulaiilor centurilor
b) Hidartroza intermitent a genunchiului
c) Sindrom Felty
d) Febr, scdere ponderal, transpiraii nocturne
e) Afectarea articulaiilor radiocarpiene
140. Tabloul clinic al spondilitei anchilozante poate include:
a) Tumefacia articulaiilor interfalangiene proximale
b) Entesite
c) Irit sau iridociclit
d) Talalgii
e) Xantelasme
141. Manifestrile clinice extraarticulare din spondilita anchilozant includ:
a) Crize Adam Stokes
b) Sindrom Raynaud
c) Insuficiena aortic
d) Stenoz mitral
e) Sindrom de coad de cal
142. Examenul radiologic n spondilita anchilozant poate evidenia:
a) Aspectul ptrat al vertebrelor pe radiografia lombar de profil
b) Osteofite
c) Sindesmofite
d) Spiculi osoi calcaneeni
e) Eroziuni marginale ale capetelor osoase ce compun articulaiile metacarpo-
falangiene
143. Modificrile clinice prezente n stadiile avansate ale spondilitei anchilozante sunt:
a) Cifoz toracal
b) Invaliditate prin anchiloza articulaiilor coxofemurale
c) Hiperlordoz
d) Fixarea n anteflexie a capului cu privirea ndreptat n jos
e) Deviere ulnar a minii
144. Factori de prognostic negativ n spondilita anchilozant:
a) Debutul juvenil
b) Afectarea coxofemural
c) Sindromul Felty
d) Amiloidoza secundar
e) Prezena nodulilor reumatoizi
145. Efecte adverse posibile la pacienii cu spondilit anchilozant tratai cu ageni biologici
anti- TNF:
a) Infecii
b) Agravarea insuficienei cardiace
c) Spondilartropatie axial
d) Apariia anticorpilor anti ADN-dublu catenar i sindrom lupus-like
e) Reducerea procesului inflamator
146. Chestionarul standard care cuantific activitatea bolii la pacienii cu spondilit
anchilozant evalueaz urmtoarele elemente clinice pe parcursul ultimei sptmni:
a) Durerea la nivelul colanei vertebrale i oldului
b) Tensiunea arterial

281
c) Diureza
d) Redoarea matinal
e) Fatigabilitatea
147. * Diagnosticul foarte precoce al spondilitei anchilozante este posibil prin:
a) Radiografie convenional
b) Rezonan magnetic nuclear
c) Computer tomograf
d) Angiografie
e) Ecografie
148. * Criteriul obligatoriu pentru diagnosticul de spondilit anchilozant definit este:
a) Durere lombar joas persistent mai mult de 3 luni
b) Sacroiliit bilateral cel puin de gradul II sau sacroiliit unilateral de gradul III
sau IV
c) Limitarea micrilor coloanei lombare
d) Limitarea expansiunii toracice n inspir
e) Rectitudinea coloanei lombare pe radiografia de profil
149. * Prima treapt de tratament farmacologic a pacientului cu spondilit anchilozant este
reprezentat de:
a) Glucocorticoizi oral
b) Terapie intravenoas cu glucocorticoizi
c) Medicaie antiinflamatoare nesteroidian, administrat zilnic
d) Metotrexat
e) Ageni anti TNF
150. * Tratamentul care modific activitatea bolii i prognosticul pacienilor cu spondilit
anchilozant este reprezentat de:
a) Glucocorticoizi oral
b) Allopurinol
c) Ageni biologici anti- TNF
d) Metformin
e) Glucocorticoizi parenteral
151. * n cazurile severe de spondilit anchilozant cu manifestri periferice, terapia de linia
a doua este urmtoarea:
a) Sulfasalazin
b) Antiinflamatoare nesteroidiene
c) Glucocorticoizi oral
d) Vitamina B6
e) Colchicin
152. * Urmtorii ageni farmacologici se folosesc n tratamentul spondilitei anchilozante cu
manifestri periferice:
a) Metoprolol
b) Metronidazol
c) Metoclopramid
d) Metotrexat
e) Metformin
153. * n treapta a doua de tratament a spondilitei anchilozante este utilizat urmtorul agent
biologic care conine receptori recombinai de TNF:
a) Infliximab
b) Adalimumab

282
c) Etanercept
d) Certolizumab
e) Golimumab

283
Rspunsuri reumatologie
1. B, C, E 46. A, D 91. CE
2. A, C, E 47. A, C 92. ABD
3. D 48. A, C 93. ACD
4. B, D 49. B, C 94. AD
5. B, C 50. A, C, D 95. AE
6. A, B, C 51. A, B 96. AD
7. A, C, D 52. D 97. ADE
8. B, D 53. C 98. DE
9. B, C, E 54. C 99. BCD
10. B, D, E 55. D 100. ACE
11. C 56. C 101. ABE
12. A, C, D 57. D 102. BDE
13. B, C, D 58. A, B, D, E 103. CD
14. B, E 59. A, C, D 104. B
15. A, C, D 60. D, E 105. C
16. B