Sunteți pe pagina 1din 7

Craciun Andrei Loredana

AMG II

PLAN DE INGRIJIRE

Culegerea datelor

Nume:T

Prenume:R

Varsta:68 ani

Sex:masculin

Domiciliu:str.Revolutiei,nr 50,loc.Tg-Mures

Profesia:pensionar

Anamneza medicala

Antecedente-heredocolaterale:tata-HTA

mama-sanatoasa

-personale-HTA ,gastrita cronica

Diagnostic clinic Infarct miocardic acut posteroinferior

Istoricul bolii

Bolnav cunoscut hipertensiv de aproximativ 6 ani,cu tratament neglijat,cu antecedente


de gastrita cronica.Prezinta in timpul serii,in timpul unui stress emotional,durere violenta
retrosternala cu iradiere in membrul superior stang prelungita peste 30 minute,care nu
cedeaza la Nitroglicerina sublingual,asociata cu anxietate,transpiratii
reci,greata,voma,motiv pentru care solicita serviciul de urgenta.

Motivele internarii

-dureri retrosternale cu caracter de apasare,zdrobire


-transpiratii reci

-dispnee

-iradierea durerii in membrul superior stang

Problemele pacientului

-dificultate in a respira

-circulatie deficitara

-deficit de volum lichidian

-dificultate in a se odihni
-alterarea integritatii fizice si psihice

Diagnostic de ingrijire Obiective Interventii Evaluare


1.Dificultate in a respira Pacientul sa prezinte o Pentru ca pacientul sa respire liber pe In urma interventiilor
datorita durerii si respiratie cu frecventa nas voi umezi aerul din salon pacientul respira mai
anxietatii manifestat prin normala. usor,dispneea se reduce.
dispnee,bradi- administrez oxigen pe masca,bron-
hodilatatoare si antialgice la indicatia
pnee si hipoventilatie. medicului,a-sigur pozitia semisezanda
2.Circulatie deficitara Pacientul sa prezinte Masor si notez zilnic in foaia de In urma interventiilor
datorita alterarii un ritm cardiac in temperatura T.A.,pulsul, pacientul prezinta u ritm
muschiului cardiac si limite normale. cardiac normal si
pere- respiratia, tegumente normal
colorate.
tilor arteriali temperatura,diureza,scaunul.Efectuez
masaj si miscari pasive si active ale
manifestat prin membrelor.Administrez medicatia
bradicardie si tegumente indicata de medic si urmaresc efectul
usor cianotice. acesteia.
3.Deficit de volum Pacientul sa fie Supraveghez Pacintul este echilibrat
lichidian datorita echilibrat volemic in pulsul,T.A.,apetitul,semnele de volemic,nu prezinta
transpiratiilor reci decurs de 2-3 zile. deshidratare,scaunul,greutatatea semne de deshidratare.
manifestat prin corporala.Fac bilantul zilnic intre
adinamie,neli- lichidele ingerate si cele
eliminate.Administrez pe cale
niste. parenterala solutii perfuzabile prescrise
de medic.
4.Dificultate in a se Pacientul sa aiba un Respect orele de somn ale Pacientul prezinta un
odihni datorita somn odihnitor din bolnavului,aerisesc salonul,asigur o somn odihnitor.
anxietatii,durerii si punct de vedere temperatura adecvata,admi-
dispneei manifestata prin calitativ si cantitativ.
insomnie. nistrez la indicatia medicului
somnifere.
5.Alterarea integritatii Pacientul sa-si recapete Voi schimba pozitia bolnavului in pat Pacientul prezinta o stare
fizice si psihice datorita indepen- la fiecare 2 ore.Efectuez masaj pe buna si colaboreaza
efectului bolii regiunile predispuse la escare.Linistesc activ.Nu prezinta escare
manifestata prin denta de miscare,in- bonavul cu privire la starea sa. de decubit,se deplaseaza
durere,limita- fara ajutor.
credere in personalul
rea miscarilor, medical.Sa nu prezinte

frica. escare de decubit.


SUPRAVEGHEREA FUNCTIILOR VITALE

Data T.A Puls Resp. T°C Diureza Scaun


2007
16.05 160/120 85 19 36,6 1250 ml
N
82 17 36,8
17.05 150/100 78 17 37,7 1300 N

79 16 37 ml
18.05 140/80 74 18 36,9 1350 N

73 17 36,8 ml
19.05 110/70 73 17 36,9 1450 N

70 17 37 ml
20.O5 115/70 69 18 36,6 1400 ml N

69 18 36,8

EXAMENUL DE LABORATOR

Examen cerut Mod de recoltare Rezultate Valori normale


VSH 0,4 ml citrat de Na 3,8%,se VSH=4/12mm VSH=1-10mm/h
aspira sange pana la 2 ml.
7-15mm/h
Leucocite Inteparea pulpei L=10000mmc L=4200-8000
degetului.Se recolteaza 2 ml
Hemoglobina sange pe cristale de EDTA. Hgb=13% Hgb=14-16g%

Trombocite T=21500 T=150-400000mmc

Hematocrit Htc=42% Htc=40-45%


Fibrinogen 0,5 ml citrat de Na3,8% si F=180mg% F=200-400mg%
4,5 ml sange
Glicemie 2 ml sange pe florura de Na G=130mg% G=80-120mg%
4 mg
Uree 5-10 ml sange,punctie U=80 mg% U=20-40mg%
venoasa
Creatinina C=2,4mg% C=0,6-1,2mg%

Acid uric A.U=1-2mg% A.U=2-6mg%


Colesterol 5-10 ml sange,punctie 260mg 180-280mg%
venoasa
Examen sumar de urina Recipiente sterile,din jetul Normal
mijlociu.
Enzime 5-10 ml,punctie venoasa TGO=25U/L TGO=2-20U/L
TGP=13,5U/L
TGP=2-16U/L

ALIMENTATIA BOLNAVULUI

Perioada Alimente permise Alimente interzise


16.05 In primele 24-48h regimul este Alimente hipercalorice,alimente
strict:sucuri de fructe,ceaiuri care contin NaCl
1000-1500ml
17.05 Ceaiuri,compoturi,supe,lapte, Grasimi,prajeli,varza,fainoase in
cantitate mare
Sucuri de fructe,oua moi,pireuri.
18.05 In plus paine cu unt Alimente care contin NaCl
19.05 Lactate Alimente hipercalorice.

ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR

Data Medicamente Mod de administrare


16.05 Dipiridamol 3*1 tb/oral

Diazepam 1tb seara/oral

Mialgin 2ml iv

Heparina 1300 UI/H


17.05 Aspirina ½ oral

Betaloc 100mg

Trombostop 0-0-2 oral

Diazepam 0-0-1 seara oral


18.05 Betaloc 100 mg

Aspirina ½ oral

Trombostop 0-0-2 oral

Nifedipin 2*1 oral


19.05 Captopril 10mg oral

Betaloc 100mg
Trombostop 0-0-2 oral

Diazepam 0-0-1 seara oral


20.05 Betaloc 100mg

Trombostop 0-0-2 oral

Diazepam 0-0-1 seara oral

INVESTIGATII PARACLINICE

Data Examene curente Pregatire pt examen Ingrijiri dupa examen


16.05 EKG Bolnavul va fi asezat in decubit Nu necesita ingrijiri
dorsal,isi va relaxa musculatura. speciale.

Montarea electrozilor:

-pe membre:rosu-mana dreapta

galben-mana stanga

negru-picior drept,verde-picir stang.

-precordial

VI-sp 4 intercostal drept

V2-sp 4 intercostal stang

V3-intre V2 siV4

V4-sp 5 intercostal,pe linia


medioclaviculara stg

V5-sp 5 intercostal stg pe linia axilara


anterioara

V6-sp 5 intercostal stg pe linia axilara


mijlocie.
17.05 Rtg toracic

EKG
18.05 EKG
19.05 Rtg toracic
EKG