Sunteți pe pagina 1din 21

Prezentare de caz-

eritrodermie
Caracteristici generale
• Eritrodermia - cunoscuta si drept dermatita exfoliativa si sindromul
omului rosu - este o afectiune inflamatorie a pielii cu eritem si
descuamare, care afecteaza mai mult de 90% din suprafata cutanata.
• Cauzele sunt multiple si cuprind agravarea bolilor de fond precum 
lupus eritematos, dermatita atopica, dermatita de contact,
pemfigusului, psoriazis, sarcoidozei, dermatitei de staza etc. Peste 60
de medicamente au fost implicate in etiologia eritodermiei.
Date personale
• Pacient de sex masculin, in vasta de 77 de ani, mediu rural

• Motivele prezentarii:
- Prurit generalizat, uscaciunea pielii si a mucoaselor insotita de exfoliere
cutanata marcata
Anamneza
• Antecedente heredo-colaterale: nesemnificative pentru patologia actuala
• Antecedente personale, fiziologice si patologice:
- Insuficienta cardiaca congestiva NYHA II/III
- FiA permanenta
- Insuficienta tricuspidiana usoara
- HTA esentiala gr.2 cu risc cardiovascular foarte inalt
- Hipertensiune pulmonara secundara usoara
- BPOC
- Boala renala cronica st.2
- Hemoragie interna tratata chirurgical→eventratie dupa 2 ani
- Hiperplazie benigna de prostata
- Episoade repetate de eritrodermie in antecedente, cel mai recent in urma cu 3 saptamani
• Conditii de viata si de munca: corespunzatoare
• Comportament:
- Fost fumator (40 de ani-1pachet/zi)
- O cafea/zi
- Neaga consumul de alcool si a altor substante
Medicatie de fond administrata inaintea internarii:
Istoricul bolii
Pacient in varsta de 77 de ani , cunoscut in antecedente cu episoade de
eritrodermie, cel mai recent debutat in luna precedenta, cu insuficienta
cardiaca congestiva NYHA II/III,cardiopatie hipertensiva si pulmonara, FiA
permanent, insuficienta tricuspidiana usoara, HTA esentiala gr.2 cu risc
cardiovascular foarte inalt, hipertensiune pulmonara secundara usoara,
BPOC, boala renala cronica st.2, hemoragie interna tratata
chirurgical→eventratie dupa 2 ani, hiperplazie benigna de prostata, se
prezinta cu prurit generalizat si placarde eritematoase extinse, motiv
pentru care se interneaza in clinica noastra pentru investigatii si tratament
de specialitate.
Examen obiectiv
• Stare generala usor influentata, talie 1,68m, greutate 94kg, hiperstenic, afebril, facies expresiv.
• Pilozitate slab reprezentata, tesut conjunctivo-adipos in exces, fara adenopatii decelabile
palpatoric, sistem muscular normoton, normokinetic, sistem osteo-articular aparet integru,
mobil, nedureros
Aparat respirator: torace emfizematos, MV diminuat bilateral
• Aparat cardiovascula: zgomote cardiace aritmice, tahicardie-AV 98bpm
• Aparat digestiv: abdomen deasupra planului xifo-pubian, ascitic, nedureros, tranzit prezent.
• Ficat,cai biliare si spilina nepalpabile
• OTS , fara semne de iritatie meningeana
• Ex dermatologic: La nivelul intregului corp prezinta placarde eritematoase, intens pruriginoase,
acoperite de scuame fine , fisuri multiple, leziuni post-grataj, cicatrice abdominala
postoperatorie
Diagnostic prezumtiv:
• Prurit generalizat, eritrodermie
Analize de laborator si investigatii
paraclinice:
ANALIZE VALOARE VALOARE NORMALA
Albumina↓ 3 g/dl 3.5-5.2g/dl
Creatinina ↑ 1,83 md/dL 0-1,2 md/dL
Proteine totale↓ 5,4 g/dL 6,4-8,3g/dL
uree↑ 59,7 mg/dL 21-43 mg/dL
INR↑ 3,08 0.91-1,14

Neutrofile ↑ 7,817 10^3/uL 1,4-6,5


Eozinofile ↑ 0,57 10^3/uL 0,0-0,4 10^3/uL
bazofile↑ 1,5 10^3/uL 0,01-0,08 10^3/uL
Hemoglobina ↓ 11,68 g/dL 12-15 g/dL
hematocrit↓ 35,03% 36-48%
Volum trombocitar mediu↓ 5,8 7,4-11,0 fL
Diagnostic pozitiv:
- Prurit generalizat, eritrodermie
- Insuficienta cardiaca congestiva NYHA II/III
- FiA permanenta
- Insuficienta tricuspidiana usoara
- HTA esentiala gr.2 cu risc cardiovascular foarte inalt
- Hipertensiune pulmonara secundara usoara
- BPOC
- Boala renala cronica st.2
- Hemoragie interna tratata chirurgical→eventratie dupa 2 ani
- Hiperplazie benigna de prostata
Diagnostic diferential
• Dermatita atopica
• Alergie medicamentoasa (sulfamide, barbiturice, peniciline,
anitmalarice) sau substante toxice ( aur, mercur)
• Psoriazis
• Dermatita de contact
• Pemfigus
• Sindrom Sezary ( limfom cutanat cu celulel T)
• Ihtioza (dermatoza cu caracter familial) (scoame uscate care acopera
tot tegumentul)
Dermatita
• Eritem
• Veziculatie
• Exudatie
• Crustificare
• Descuamare
• Prurit
Psoriazis
Eritem
placi, pete, placarde
Rosu violaceu
Margini bine delimitate
Scoame
Albe sidefi
Pluristratificate
Nepruriginos
DD pacientul prezinta prurit, semnul Auspitz
negativ
Tratament
• Reechilibrare hidro electrica
• Antibioterapie cu spectru lard ( cefalosporine generatia 3)
• Corticoterapie sistemica
• Dermatocorticoizi slabi ( hidrocortizon)
• emoliente
Evolutie si prognostic
Particularitatea cazului