Sunteți pe pagina 1din 14

Prezentare de caz

Grupa 33

30 Octombrie 2014
Coordonator: Dr. Oprea Anca Cristiana

Pacienta P.M., 66 ani, mediu urban

M.I.:

-tuse productiva
-dispnee
-febra
-elemente papuloase violacee diseminate

A.P.P.:

-internari repetate in servicii de ginecologie, fara a putea da detalii


despre acestea
-apendicectomie

A.H.C.:

-nu cunoaste

Conditii de viata si munca:

-mediu urban
-neaga consumul de alcool, tutun si cafea
-neaga alergii

I.B.:
Pacienta este adusa in data de 1.09.2014 de catre servicul de
ambulanta pentru febra, dispnee si tuse productiva intr-un alt
pavilion. Aceste simptome au debutat in urma cu aproximativ 2
saptamani. Cu ocazia internarii, se constata numeroase elemente
papuloase violacee la nivelul tegumentelor, cu raspandire pe tot
corpul. Se efectueaza testul de screening pentru HIV, cu rezultat
pozitiv, ocazie cu care este transferata in pavilionul nostru.

Examen clinic la internare

-stare generala alterata, dispnee, polipnee


-zona violacee la nivelul palatului dur

-numeroase elemente papuloase violacee la nivelul tegumentelor (fata,


membre superioare, torace, abdomen si membre inferioare)
-aparat respirator: raluri subcrepitante la bazele plamanilor, frecatura
pleurala,
S02 : 60%
-aparat cardiovascular: fara zgomote cardiace supraadaugate, soc
apexian in spatiul VI ic, AV:86 bpm, TA: 85/40 mm Hg
-ficatul la 4 cm sub rebordul costal, splina nepalpabila
-hipoacuzie bilaterala

Elemente papuloase violacee

Diagnostic de etapa

Aspectul leziunilor cutanate este sugestiv pentru sarcom Kaposi.


Datorita acestei suspiciuni clinice si a corelatiei dintre sarcomul
Kaposi si infectia HIV s-a efectuat serologia pentru HIV

Examenul clinic al aparatului respirator ridica suspiciunea unei


afectari pleurale, pe baza acestei observatii se va efectua examenul
radiologic pulmonar

Hepatomegalia clinic depistata va fi investigata ulterior paraclinic


prin analize de laborator si ecografie abdominala.

Hipoacuzia prezenta necesita un consult de specialitate - ORL

Probe biologice la internare (1)


-Hb 8,2 g/dL (N 11,7-16,1 g/dL)
-hematocrit 23,9% (N 35-47%)
-leucocite 5300/L (N 4000-10.000)
-limfocite 22,4% (N 25-40%)
-MCH 34,2 pg (N 28-33 pg)
-RDV 15,9% (N 11,6-14,8%)
-trombocite 43.000 (N 150-400.000)
-VSH 1h 74 mm/h (N 1-30 mm/h)

Paraclinic (2)
-creatinina 1,4 mg/dL (0,6-1 mg/dL)
-glicemie 78 mg/dL (70-110)
-rezerva alcalina 13,6 mmol/L (21-32 mmol/L)
-Ac anti HIV - POZITIV
-Ag HBs negativ; anti HCV negativ; VDRL: negativ
-CD4+ = 77/mmc
-CD8=1954
-CD4/CD8=0,04
-ARN-HIV= 2.042.121 copii/ml

Rx pulmonar (1)

Pahipleurita apicala bilaterala, pleurezie dreapta in cantitate


medie, inchistata latero-toracic si bazal drept. Scadere difuza a
transparentei pulmonare prin prezenta de numeroase opacitati,
delimitate, structura relativ omogena cu intensitate mica spre
medie, proiectate perihilar si bazal bilateral.

Rx pulmonar (2)

Consult cardiologie

Clinic: anasarca, edeme difuze la nivelul membrelor pelvine,


edem de perete abdominal si toracic. Screening venos fara
semne de tromboza venoasa profunda. Cord cu aspect ecografic
normal.

Diagnostic
1. SIDA cu imunodepresie severa C3
2. Sarcom Kaposi cu determinari cutaneo-mucose si
pulmonare (pleurezie)
3. Anemie moderata secundara
4. Insuficienta renala cronica
5. Hipoacuzie bilaterala medie
6. Retard psihic moderat

Tratament
Tratament simptomatic +
Profilaxie

Tratament ARV + Chimioterapie

-Oxigenoterapie
-Cefort 2g/zi

-3TC (lamivudina)

-Corticoterapie (HHC 200 mg/zi)

-DDI (didanosine)

-Omez

-EFV (efavirenz)

Profilaxie PCP :Biseptol

Chimioterapie : doxorubicina
liposomala ( Caelyx)

MAC: azitromicina

Particularitatea cazului

Late presenter ( CD4< 350/mmc)

Forma severa, diseminata de sarcom Kaposi

Leziuni angiosarcomatoase tipice care nu au fost recunoscute

Varsta 66 de ani