Sunteți pe pagina 1din 6

Facultatea de Zootehnie

Specializarea: Controlul i expertiza produselor alimentare


TEMATICA I BIBLIOGRAFIA
recomandate candidailor la examenul de diplom, sesiunea - iunie 2015,
pentru proba scris de Evaluare a cunotinelor fundamentale i de specialitate
Disciplina : Chimie anorganic i analitic
1. Reacia chimic. Reacii redox (Stabilirea coeficienilor n reaciile redox; Tipuri de reacii cu transfer
de electroni). Reacii cu transfer de protoni (Amfolii (substane amfotere); Grad de ionizare pentru
electrolii slabi; Constante de aciditate i bazicitate; Produsul ionic al apei; Exponent de hidrogen, pH;
Reacii de neutralizare; Soluii tampon; Hidroliza srurilor).
2. Sisteme disperse omogene. Dizolvarea compuilor ionici i covaleni (Apa dizolvant universal;
Concentraia soluiilor). Solubilitatea substanelor solide.
3. Analiza calitativ i cantitativ. Analiza pe cale uscat (Colorarea flcrii; Obinerea perlelor
colorate de borax; Reacia pe crbune). Analiza pe cale umed (Metode de lucru n analiza pe cale
umed). Reaciile cationilor (Caracterizarea cationilor din grupa I analitic: ionul Pb+; Caracterizarea
cationilor din grupa a II-a analitic: ionul Cu2+; Caracterizarea cationilor din grupa a III-a analitic:
ionul Al3+; Caracterizarea cationilor din grupa a IV-a analitic: ionul Ca2+; Caracterizarea cationilor
din grupa a V-a analitic: ionul Na+). Reaciile anionilor (Grupa I-a analitic: ionul Cl-; Grupa a III-a
analitic: ionul CO32-; Grupa a IV-a analitic: ionul PO43- ; Grupa a V-a analitic: ionul NO3-).
Identificarea unei sri necunoscute. Analiza cantitativ clasic (Analiza gravimetric; Metode
termogravimetrice). Analiza titrimetric (Curbe de titrare; Determinarea punctului de echivalen;
Titrimetria prin reacii acido bazice).
4. Aplicaii practice de laborator (Volumetria prin reacii de oxido - reducere: permanganometria n
mediu acid; Volumetria prin reacii de precipitare: dozarea ionului clor prin metoda Mohr;
Complexometria. Determinarea duritii apei.)
Bibliografie:
1. Constantinescu C. - Chimie anorganic i analitic, Ed. Did. Ped. Buc., 1982
2. Duca Al., Nacu Al., Calu N. Chimie analitic i analiz instrumental, CM. IPI, 1980
3. Trofin Alina Chimie anorganic, Ed. USAMV, Iasi, 2005
4. Trofin Alina, Elena Ungureanu, 2011, Chimie anorganic i analitic, Editura PIM, Iai, 188 pg.,
ISBN 978-606-13-0468-4.

Disciplina: Chimie organic


1.
2.
3.
4.

Alcooli: definiie, clasificare, reprezentani, metode de obinere, proprieti fizice i chimice, utilizri.
Amine: generaliti, clasificare, exemple, metode de obinere, caracterul chimic, reprezentani naturali.
Compui carbonilici: definiie, clasificare, reprezentani, proprieti chimice.
Acizi carboxilici: generaliti, clasificare, exemple, metode de obinere, proprieti fizice i chimice,
reprezentani importani pentru industria alimentar.
5. Esteri: generaliti, exemple, metode de obinere (inclusiv aspecte importante privind reacia de
esterificare), reprezentani importani pentru industria alimentar (esene de fructe).
Bibliografie:
1. Patra Antoanela - Chimie organic, Ed. Pim, 2013
2. Ifrim S., Roca I. - Chimie general, Ed. Tehnic, Bucureti, 1989
3. Junghietu G. - Chimie organic, Editura Lumina, 1992
4. Nuiu Remus - Chimie organic, Ed. Mirton, 2000.

Disciplina: Nutriie uman


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

Nutrienii i rolul lor n alimentaie (proteine, lipide, glucide, apa, substanele antinutritive)
Specificul digestiei la om
Cerine de energie i substane nutritive la om
Caracteristicile nutriionale ale grupelor de alimente
Recomandri privind alimentaia raional
Stabilirea valorii nutritive a principalelor grupe de produse alimentare
Evaluarea nutriional a proteinelor alimentare
Stabilirea unei mixturi proteice cu valoare biologic maxim posibil
Consecine nutriionale ale procesrii alimentelor
Mrirea valorii nutritive a alimentelor prin suplimentarea cu nutrieni
Stabilirea necesarului de energie i substane nutritive pentru diferite tipuri de activiti

Bibliografie:
1. Costin, M.G. i Segal, R., 1999 Alimente funcionale. Alimentele i sntatea. Ed. Academica,
Galai
2. Graur Mariana i col., 2006 Ghid pentru alimentaia sntoas. Ed. Performantica, Iai
3. Hulic I., 1989 Fiziologie uman. Ed. Medical, Bucureti
4. Segal, R., 2002 Principiile nutriiei. Ed. Academica, Galai
5. Segal, R. s.a., 1982 - Valoarea nutritiv a produselor agroalimentare, Ed. Ceres, Bucureti

Disciplina: Utilaje i instalaii n industria alimentar


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Utilaje pentru curarea i condiionarea produse agricole vegetale;


Utilaje i instalaii pentru prelucrarea primar a produselor horticole;
Utilaje i instalaii pentru vinificaie primar;
Utilaje i instalaii pentru prelucrarea primar a cerealelor;
Utilaje i instalaii pentru morrit i panificaie;
Instalaii de distilare si rectificare;
Utilaje i instalaii pentru abatorizarea animalelor si procesarea crnii;
Utilaje i instalaii pentru industrializarea laptelui.

Bibliografie:
1. Banu C., .a. Manualul inginerului din industria alimentar, vol I i II , E.T., Bucureti 1999;
2. Gutulescu I. Procese tehnologice moderne din industria conservelor de legume, fructe, carne i
pete, E. D. P., Bucureti 1986;
3. Ioancea L. Maini, utilaje i instalaii n industria alimentar, Ed. Ceres, Bucureti 1988;
4. Petculescu E., .a. Maini i utilaje din industria alimentar, E. D. P., Bucureti 1987;
5. Muaca M. Tehnologia produselor alimentare, lit., Univ. Dunrea de jos, Galai 1991;
6. Rasenescu A. Utilaje speciale pentru ind. alimentar, lit., Univ. Dunrea de jos, Galai 1985;
7. Rasenescu I. Operaii i utilaje n industria alimentar, Ed. Tehnic, Bucureti 1985;
8. Segal Brad Tehnologia industrializrii fructelor i legumelor, Ed. Ceres, Bucureti 1979;
9. Segal Brad Utilaje tehnologice din industria de prelucrare a produselor horticole, Ed. Ceres,
Bucureti 1982;
10. enu I. Tehnologii, procedee, maini i instalaii pentru industrializarea produselor vegetale,
Partea I: Tehnologii i procedee, Ed. Junimea, Iai 1997;
11. enu I. Tehnologii, procedee, maini i instalaii pentru industrializarea produselor vegetale,
Partea a-II-a: Curarea, sortarea, condiionarea i splarea, Ed. Junimea, Iai, 1999;
12. enu I. Operaii i aparate n industria alimentar, Ed. Ion Ionescu de la Brad Iai, 2008.

Discipline: Igien alimentar


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Clasificarea produselor alimentare


Factori care influeneaz securitatea alimentelor
Contaminarea alimentelor
Impuritile i murdria
Curenia n unitile cu profil alimentar
Controlul duntorilor n unitile cu profil alimentar
Cerine igienice generale privind cldirile i echipamentele destinate prelucrrii, manipulrii i
depozitrii alimentelor
8. Cerine igienice specifice pentru diferitele tipuri de uniti cu profil alimentar din romnia
9. Cerinele igienice pentru personalul din unitile cu profil alimentar
10. Cerine igienice pentru produsele alimentare
11. Igienizarea ambalajelor utilizate n industria alimentar
12. Igiena apei
Bibliografie:
1. Doina Leonte, 2011 Elemente de igien alimentar I, Ed Ion Ionescu de la Brad Iai
2. Stnescu, V. Apoatu, S., 2010 Igiena, inspecia i sigurana alimentelor de origine animal (vol. IIII), Editura Risoprint, Cluj-Napoca.
3. ***, 1995 - Ordinul MS nr. 611: Normele de igien privind alimentele i protecia sanitar a acestora.
4. ***, 2006 - HG 924 i HG 925 privind normele de igien a alimentelor.

Disciplina: Aditivi i ingrediente n industria alimentar


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Aditivi i ingrediente: definiii, utilitate, clasificare


Colorani alimentari
Substane antiseptice (de conservare) i stabilizatoare
Antioxidani
Emulgatori
Aromatizani i poteniatori de arom
Edulcorani
Doze de utilizare i efecte adverse asupra sntii consumatorilor

Bibliografie:
1. Banu C., 2010 - Aplicaii ale aditivilor i ingredientelor n industria alimentar, Editura ASAB,
Bucureti.
2. Gouget C., Checu G., 2012 Ghidul aditivilor alimentari, Editura Polirom, Iai.
3. Marin M., 2006 Aditivi alimentari, Editura Arvin Press, Bucureti.
4. Mencinicopschi G., 2007 Biblia alimentar, Editura Litera International, Bucureti.
5. Ornescu E., 2008 Aditivii alimentari necesitate i risc, Editura Agir, Bucureti.
6. Oan A., Tero-Vecan A., 2010 Aditivi alimentari, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca.
7. Radu-Rusu R.M., 2013 Note de curs la disciplina Aditivi i ingrediente n industria alimentar,
sem. II, anul universitar 2012/2013, USAMV Iai.

Disciplina: Controlul i expertiza calitii produselor de morrit i panificaie


1. Fazele procesului tehnologic in industria moraritului
2. Pregatirea cerealelor pentru macinis
3. Operatii tehnologice in moara : Macinarea cerealelor si Cernerea cerealelor
4. Materii prime in industria panificatiei - faina
5. Fazele procesului tehnologic in industra panificatiei

Bibliografie:
1. A.Caciulescu Fizica si chimia cerealelor, Editura didactica si pedagogica Bucuresti 1963
2. D.Bordei,G.Bahrim,V.Paslaru Controlul calitatii in industria panificatiei Metode de analiza
,Editura Academica Galati 2007
3. Ionel Costin Cartea morarului Editura tehnica Bucuresti -1988
4. SR 90:2007 - Fin de gru. Metode de analiz
5. SR ISO 711:1999 - Cereale i produse cerealiere. Determinarea umiditii (Metoda de referin
fundamental)
6. SR ISO 5530-2:1999 - Fina de gru. Caracteristici fizice ale aluatului. Partea 2: Determinarea
proprietilor reologice, folosind extensograful
7. SR ISO 7970:2011 - Gru (Triticum aestivum L.). Specificaii
8. SR EN ISO 7971-1:2010 - Cereale. Determinarea masei volumice, denumit mas hectolitric. Partea
1: Metoda de referin
9. SR ISO 21415-2:2007/A99:2008 - Gru i fin de gru. Coninut de gluten. Partea 2: Determinarea
glutenului umed prin mijloace mecanice
10.SR EN ISO 21415-2:2008 - Gru i fin de gru. Coninut de gluten. Partea 2: Determinarea
glutenului umed prin mijloace mecanice

Disciplina: Controlul i analiza calitii buturilor


1. Prelevarea probelor. Pregtirea probelor n vederea analizei. Analiza statistic a rezultatelor. Prezentarea
datelor.
2. Cromatografia de gaze.
3. Cromatografia de lichide.
4. Cromatografia n strat subire.
5. Spectrometria de absorbie atomic.
Bibliografie:
1. Liteanu, C., Gocan, S., Bold Anioara - Separatologie analitic, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1981.
2. Leonte, M., Traian, F. - Chimia alimentelor, vol. I, Ed. Pax Aura Mundi, Galai, 1998.
3. Nascu, H. I. , Jntschi, L. - Chimie analitica si instrumentala, Editura AcademicPres, UAMV Cluj,
2006.
4. Jntschi, L. - Chimie Fizica. Analize Chimice si Instrumentale, Editura AcademicPres, UAMV Cluj,
2004.
5. J. M. R. J.R.J. Par, Blanger - Instrumental Methods in Food Analysis. Elsevier Science, 1997.
6. P. S. Ronald E. Wrolstad, Terry E. Acree, Haejung An, Eric A. Decker, Michael H. Penner,
David S. Reid, Steven J. Schwartz, Charles F. Shoemaker - Current Protocols in Food Analytical
Chemistry. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc., 2001.

Disciplina: Controlul i expertiza calitii crnii i a produselor din carne


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Importana trofico-biologic a crnii.


Factorii care influeneaz producia de carne i calitatea acesteia.
Controlul de calitate al animalelor vii destinate tierii.
Control i expertiz pe fluxul de abatorizare al animalelor i obinerea carcaselor.
Metode de mbuntire a calitii crnii n procesul de abatorizare.
Aprecierea structurii morfologice i a compoziiei chimice a crnii.
Caracteristicile tehnologice ale crnii.
Microbiologia crnii.
Conceptul de calitate al crnii i carcaselor.
Controlul de calitate al metodelor de conservare (refrigerare, congelare, srare, afumare).

Bibliografie:
1. Banu C., Alexe P., Camelia Vizireanu - Procesarea industrial a crnii. Ed. Tehnic, Bucureti,
2003.
2. Georgescu Gh., Banu C. - Tratat de producerea, procesarea i valorificarea crnii. Ed. Ceres, 2000.

3.
4.
5.

indrilar E.V. - Controlul igienic al produselor i subproduselor de origine animal. Ed. INSCR,
Iai, 2000.
Stnescu V., Apostu S. Igiena, inspecia i sigurana alimentelor de origine animal. Ed.
Risoprint, Cluj Napoca, 2010
Enciclopedia of Meat Sciences vol I-III, Elsevier academic Press.

Disciplina: Controlul i expertiza calitii laptelui i produselor lactate


1. Laptele integral
2. Produsele acido-dietetice
3. Brnzeturile
Bibliografie:
1. Banu C. i Vizireanu Camelia, 1998 - Procesarea industrial a laptelui. Editura Tehnic Bucureti.
2. Georgescu Gh. i colab. 2000 - Laptele i produsele lactate. Editura Ceres, Bucureti.
3. ibulc D. i Jiborean Anamaria, 2008 - Tehnologia de obinere a produselor lactate. Editura
Risoprint, Cluj Napoca.
4. Usturoi M.G., 2007 - Tehnologia laptelui i a produselor derivate. Editura Alfa, Iai.
5. Usturoi M.G., 2012 - Controlul laptelui i a produselor derivate. Editura PIM, Iai.
6. Usturoi M.G., 2012 - Controlul i expertiza calitii laptelui i a produselor lactate. Editura PIM, Iai.

Disciplina: Controlul i expertiza calitii petelui i a produselor acvatice


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Cursul I. Calitile organoleptice, nutritive i dietetice ale petelui pag. 1 20.


Cursul III. Compoziia chimic a esutului muscular i a crnii de pete pag. 1 26.
Cursul IV. Prelucrarea iniial a petelui pag. 2 41.
Cursul VI. Controlul i expertiza petelui proaspt, refrigerat i congelat pag. 1 21.
Cursul VII. Controlul i expertiza petelui srat pag. 1 20.
Cursul VIII. Controlul i expertiza petelui afumat pag. 1 23.
Cursul IX. Controlul i expertiza semiconservelor de pete ambalate pag. 1 27.
Cursul X. Controlul i expertiza conservelor de pete pag. 1 35.

Bibliografie:
1. Ionescu, Aurelia; Zara, Margareta, Guru, Gabriela, 2006 Procesarea industrial a petelui,
Edit. Fundaiei Universitare Dunrea de Jos Galai
2. Usturoi, M.G; Psrin, B;Boiteanu, P.C; Fotea, Lenua, 2009 Industrializarea petelui, Edit.
Ion Ionescu de la Brad Iai
3. Note de curs i lucrri practice, 2012 - Controlul si expertiza calitatii pestelui si a produselor
acvatice, USAMV Iai

Disciplina: Controlul i expertiza calitii legumelor, fructelor i produselor derivate


1.
2.
3.
4.
5.
6.

Caracterizarea tehnologic a legumelor i fructelor.


Calitatea legumelor i fructelor destinate consumului n stare proaspt.
Calitatea produselor derivate din legume i fructe.
Managementul siguranei alimentare a legumelor, fructelor i produselor derivate.
Bolile i dereglrile fiziologice din perioada post-recoltare a legumelor i fructelor.
Standardele de comercializare a legumelor i fructelor.

Bibliografie:
1. Banu C., 2009. Tratat de industrie alimentar. Ed. ASAB, Bucureti.
2. Beceanu D., 2010. Tehnologia produselor horticole. Ed. Pim, Iai.
3. Hulea A., Tac Ghe., Beratlief C., 1982. Bolile i duntorii produselor agricole i horticole dup
recoltare. Ed. Ceres, Bucureti.
4. Irimia L., 2012. Controlul i expertiza calitii legumelor, fructelor i produselor derivate. Suport de
curs, Facultatea de Horticultur, USAMV Iai.
5. Rangana S., 1986. Handbook of Analysis and Quality Control for Fruit and Vegetable Products.
Tata McGraw-Hill Education.
6. *** FAO, C.A. Comission, 1999. Codex Alimentarius. Food hygiene basic texts. Second edition.

Disciplina: Controlul i expertiza calitii produselor extractive


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Calitatea produselor alimentare;


Metode de analiz senzorial;
Materii prime pentru obinerea zahrului;
Materii prime folosite n industria produselor alimentare extractive;
Tehnologia produselor zaharoase
Calitatea produselor zaharoase, i a zahrului;
Tehnologia uleiurilor vegetale comestibile
Calitatea uleiurilor comestibile, a margarinelor, uleiului comestibil solidificat, unturii i maionezei;
Procedee de conservare a produselor alimentare;
Microbiologia produselor alimentare;

Bibliografie:
1. Banu, C., i colab., 2002 - Manualul inginerului de industrie alimentar, Ed. Tehnic, Bucureti
2. Banu, C., i colab., 2002 Calitatea i controlul calitii produselor alimentare, Editura Agir, Bucureti
3. Banu, C., i colab., 2004 - Principiile conservrii produselor alimentare, Ed. Agir, Bucureti.
4. Banu, C., i colab., 2007 - Calitatea i analiza senzorial a produselor alimentare, Editura Agir,
Bucureti
5. Banu, C., i colab., 2008 Tratat de industrie alimentar. Probleme generale, Editura ASAB, Bucureti
6. Banu, C., i colab., 2008 Tratat de industrie alimentar. Tehnologii alimentare, Editura ASAB,
Bucureti
7. Dima, Felicia, Barna, O., 2008 - Tehnologia zahrului, Editura Fundaiei Universitare Dunrea de
Jos, Galai

Disciplina: Managementul calitii i siguranei alimentelor


1. Standarde, standardizare i rolul lor in asigurarea calitii.
2. Principiile managementului calitii.
3. Documentaia sistemului de management al calitii.
4. Managementul calitii n procesul realizrii produselor i/sau serviciilor.
5. Certificarea sistemelor de management al calitii.
6. Auditul calitii.
7. Sisteme de management al siguranei alimentare in relaie cu SMC.
Bibliografie:
1. Chira Adrian - Management calitii i siguranei produselor alimentare. Ed. Printech, Bucureti, 2010
2. Pop Cecilia - Managementul calitii - de la concept la implementare. Ed. Tipo Moldova, Iai, 2008.
3. Pop Cecilia, Stef D.S, Pop I.M. - Managementul calitii alimentelor. Ed. Edict Production, Iai, 2009.
4. Pop Cecilia Managementul calitii i siguranei alimentelor. Note de curs.

Disciplina: Finanare i creditare n industria alimentar


1. Resurse de finanare a ntreprinderii
2. Structura financiar a ntreprinderii i costul capitalurilor
3. Finantarea intreprinderilor din fonduri publice
Bibliografie:
1. Iatco Costantin, - Finantare si creditare in agricultura, suport curs

Preedintele Comisiei pentru examenul de diplom,


Prof.univ.dr. Eugen ULEA

Secretar comisie,
ef lucr. dr. Gabriel HOHA