Sunteți pe pagina 1din 36

Prezentare de caz

Grupa 38, Seria V


Dr. Carasava Laura
Nou-născut
Sex feminin
Vârsta – 3 săp
Motivele
internării

• Dispnee expiratorie cu polipnee


• Tuse productivă
• Rinoree sero-mucoasă
• Refuzul alimentației
Istoricul bolii
ANAMNEZĂ

APF APP

Copil rang I Nesemnificative


Sarcină dispensarizată
Născut prin OC la VG=38săp
GN - 3170g
T- 50cm
SA - 10
Adaptare perinatală favorabilă
Icter patologic – fototerapie AHC
Externată din maternitate după 3 zile
Vaccinări in maternitate – BCG, VHB
Mama – 32 ani, stenoză pulmonară operată la 10
Alimentație naturală
ani
Profilaxia rahitismului – Vigantol 2pic/zi
Tata – 39 ani, afirmativ sănătos
EXAMENUL OBIECTIV

• Stare generală: MEDIOCRĂ


• Afebrilă
• Greutate: 3700g
• Starea de conștiență: Păstrată
• Facies: Necaracteristic
• Tegumente și Mucoase: Rozate fară elemente eruptive
• Pliu cutanat elastic
• Fontanela anterioară NORMOTENSIVĂ
• Reflexe arhaice PREZENTE
APARAT RESPIRATOR

SaO2 fară O2=92%


sub oxigenoterapie=99%

Inspecție: Percuție:
• Rinoree seromucoasă • Sonoritate pulmonară
• Obstrucție nazală normală
• Tuse productivă
• Dispnee expiratorie cu polipnee Auscultație:
• Tiraj intercostal • MV prezent bilateral
• Balans toraco-abdominal • Ronchusuri bilaterale
• Rare raluri subcrepitante
Palpare: • Expir ușor prelungit
• Ampliații costale simetrice
APARAT CARDIOVASCULAR

• AV=140 bpm

• Zgomote cardiace ritmice, fără sufluri

• Pulsuri periferice prezente bilateral


APARAT DIGESTIV

• Primește alimentație naturală

• Apetit diminuat

• Abdomne suplu, mobil cu repirația

• Scaun prezent de aspect normal


APARAT URO-GENITAL

• Diureză prezentă

• Micțiuni fiziologice cu urini normocrome

• Organe genitale externe de aspect normal


SISTEM NERVOS

• Fără semne de iritație meningeală

• Fontanela anterioară normotensivă


DIAGNOSTIC DE ETAPĂ CLINICĂ

l i ca t ă cu
Ă co mp
A CUT IE
I O LI T Ă A TO R
BRONȘ ENȚĂ RESPIR
UFI C I
INS
INVESTIGAȚII
PARACLINICE

• HEMOLEUCOGRAMĂ

WBC = 11,4 x 10^9/L


RBC= 3,29 x 10^9/L ( 4- 5,3)
HGB = 11 g/dl (13,4- 18)
ANEMIE
HCT = 31,7% (40- 60) NORMOCROMĂ
MCV = 96,3 fL (80-100) NORMOCITARĂ
MCH = 33,4 pg
MCHC = 34,7 g/dL
PLT = 369 x 10^9/L
NEU# = 2,1 x 10^9/L (2-8) %=18,1
LYM# = 7,4 x 10^9/L %=64,8
MON# = 1,6 x 10^9/L %=13,8
EOS# = 0,3 x 10^9/L %=2,5
BAS# = 0,1 x 10^9/L %=0,8
PCT= 0,34% (0,2- 0,24)
• ASTRUP

• BIOCHIMIE pH = 7,19 mmHg FHHb = 51,60 %


PCO2 = 65,60 mmHg nBil = 0,2 mg/dL
AST = 30 U/L (0-35) PO2 = 27 mmHg BO2 = 17,60 mL/dL
ALT = 28 U/L (0-35) HCO3act = 24,3 mmol/L ctO2(v) = 8,40 ml/dL
Uree = 16 mg/dL (10,8-38,4) HCO3std = 19,30 mmol/L AnGap=19,3 mmol/L
Creatinina = 0,25 mg/dL (0,16-0,39) BE(B) = -5,00 mmol/L Lac= 6,39 mmol/L
Na = 137,8 mmol/L (136-146) BE(ecf) = -4,00 mmol/L
K = 5, 24 mmol/L (3,5-5,1) ctCO2 = 26,30 mmol/L
Cl = 102 mmol/L (101-109) Hct = 38,00 %
tHb = 12,90 g/dL
Glicemie = 82 mg/dL (60-100) SO2 = 47,50 %
PCR= 0,04 mg/ dL FO2Hb = 46,60 % ACIDOZĂ
FCOHb = 0,50 % RESPIRATORIE
FMetHb = 1,30 %
IMUNOLOGIE

Virus Sincițial Respirator- PREZENT


DIAGNOSTIC
POZITIV

CLINIC

 Tuse productivă
 Dispnee cu polipnee
Sat O2 – 92%  Obstrucție nazală
Test rapid de VSR +
 Rinoree sero-mucoasă
 Wheezing
 Tiraj intercostal
 Raluri ronflante bilateral
 Rare raluri subcrepitante

BRONȘIOLITĂ ACUTĂ CU VSR


TRATAMENT
Zilele 1-3

Igieno- • Sân – 8 ori/zi


dietetic
• DNF cu SF de 3 ori/zi
Simptomatic • Aspirare secreții nazale de 2 ori/zi
• Colargol sol 0,1% - 1 pic in fiecare nara de 3ori/zi Ampiplus 450mg
(1fl + 15ml SF)
1,5ml iv la 8h
• Oxigenoterapie pe narine
Patogenic • Lemod Solu 35mg/zi iv
• Glucoza 5%
• Glucoza 33% - fi II
PEV Pentru reechilibrarea hidro-electrolitică și
• NaCl 5,85% - 4ml
(doar în ziua internării) acido-bazică – total 250ml/24h, ritm 10ml/h
• KCl 7,45% - 2ml
• Ca gluconic 10% - 2ml
TRATAMENT
Zilele 4-6

Igieno- • Sân – 8 ori/zi


dietetic
• DNF cu SF de 3 ori/zi Ampiplus 450mg
Simptomatic • Aspirare secreții nazale de 2 ori/zi (1fl + 15ml SF)
1,5ml iv la 8h
• Oxigenoterapie pe narine la nevoie
Patogenic • Ventolin spray 100μg – 1 puf la 8h Babyhaler
• Flixotide 50μg – 1 puf la 12h
Evolutie stationara sub tratament

● Stare generală mediocră


● Afebrilă
● Pliu cutanat abdominal elastic
● Oxigenodependentă
● Tuse spastică
● FR =40 resp/min
● Tiraj intercostal, subcostal
● Discret balans toraco-abdominal
● Expir prelungit
● Murmur vezicular prezent bilateral, fară raluri
● AV = 130b/min, ritmic
● Nu varsa
● Abdomen suplu, diureză prezentă
● FA normotensivă
● SatO2 =96% cu O2
● Primește almentație naturală
Evolutie clinica ameliorată
● Stare generală satisfăcătoare
● Afrbrilă
● Tuse semiproductivă
● Rinoree seroasă
● FR = 37 resp/min
● Murmur vezicular prezent, fară raluri
● Rare ronhusuri
● Apetit prezent. Alimentație naturală
● Scaun normal (2/24h)
● Abdomen depresibil,mobil cu respirația
● Expiră normal
● Diureză prezentă
● Sat O2 =97%
● FA normotensivă
Vă mulțumim!
Alternative Resources
Educational Icons Medical Icons